Toamna si tarabele-s pline cu bostani dulci, numai bun de facut diverse retete fie de dulciuri sau feluri de manacare , de ce din dovleac ?
Pentru ca este foarte sanatos- are proprietati nutritive deosebite, care vor fi prezentate in cele ce urmeaza.
Este foarte gustos si destul de ieftin.
Acest fruct/leguma poate fi tinut proaspat pentru perioade mai lungi de timp- pana la 3 luni de zile- daca este depozitat in conditii prielnice (la rece,dar peste temperatura de inghet, fara umezeala si lumina).
Poate fi pastrat perioade mai indelungate (aproximativ 8 luni la o temperatura de -18 grade C) prin congelare.
Dovleacul se poate congela daca vreti
Informatii nutritionale aproximative la 100g de dovleac gatit:
Calorii: aproximativ 40.
Indice glicemic: 75.
Apa: 90.
Proteine: 0,9.
Lipide: 0,35 (colesterol=0).
Glucide: 8,85 (fibre vegetale=2,8)
Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.
Beneficiile consumului de dovleac
Sursa de antioxidanti, minerale si vitamine
Miezul de dovleac, dar si coaja si semintele, contin o gramada de minerale si vitamine-vezi informatiile nutritionale de mai sus- cu rol fortifiant asupra organismului. Mai ales in perioada de tranzitie dintre toamna si iarna, cand organismul este ceva mai expus virozelor, avem nevoie de o cantitate crescuta de nutrienti care sa ne mareasca imunitatea. Consumul frecvent de dovleac sustine si mareste raspunsul imun al organismului.
Culoare portocalie=
carotenoizi=antioxidanti.
Carotenoizii (beta-caroten, luteina, zeaxantina, beta-criptoxantina) sunt cei mai importanti antioxidanti din dovleac. Acestia vor fi transformati in organism in vitamina A. Mentin sanatatea inimii, a ochilor si a pielii, au efecte de anti-imbatranire celulara (reduc activitatea radicalilor liberi) si antiinflamatorii, maresc imunitatea organismului.
O cana de dovleac copt asigura jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina A.
Cu cat culoarea portocalie a dovleacului este mai intensa, cu atat continutul in beta-caroten (vitamina A) este mai ridicat. Dovlecii care au coaja mai inchisa, de cele mai multe ori au miezul intens portocaliu.
Continut ridicat de fibre vegetale
O portie de dovleac copt de 3
00g contine aproximativ 10g de fibre vegetale. Asta inseamna aproape jumatate din catitatea zilnica recomandata pentru un adult.
Dintre cele mai importante proprietati ale fibrelor vegetale amintim:
-dau senzatie de satietate pentru mai mult timp,
-regleaza tranzitul intestinal si te scapa de constipatie;
-ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
-scad colesterolul din sange.
Nu strica sa faci o minicura de detoxifiere de 1 zi, in care sa mananci numai dovleac, cu coaja si seminte. Pe langa efectele mineralizante si vitaminizante, dovleacul este si diuretic si laxativ. Te scapa imediat de constipatie. Te va ajuta sa-ti reglezi tranzitul intestinal si vei mai elimina din surplusul de apa din organism.
Ajuta in procesul de slabire
Desi este destul de dulce, dovleacul are putine
calorii (cam 40/100g), iar carbohidratii continuti sunt majoritar complecsi. Cei mai multi sunt de natura polizaharidica (provin din peretii celulari) si digestia lor este ceva mai lenta. Ceea ce face ca dovleacul sa fie potrivit pentru dietele de slabire.
Cum se poate consuma dovleacul?
Cei mai multi dintre romani consuma dovleacul in placinte si tarte, cu mult zahar si scortisoara. Multe calorii si cei mai multi dintre nutrienti distrusi.
Dovleacul copt in cuptor , presarat de la inceput cu scortisoara si un praf de cardamon, este cel putin la fel de delicios si dulce, ca si in cazul placintei. Insa fara adaos de zahar. Este foarte potrivit ca desert pentru copii si nu numai. Se serveste atat cald cat si rece. Reprezinta una dintre cele mai bune cai de a manca ceva dulce in cura de slabire, fara teama ca te vei ingrasa.
O alta modalitate destul de originala si total „neautohtona” de a pregati dovleacul este supa crema. Se serveste cu ceva acrisor, gen chefir, lapte batut, iaurt sau suc de rodie si crutoane.
Insa cel mai sanatos – si de ce ce nu, cel mai gustos-mod de a gati dovleacul este la aburi, cu ajutorul steamerului. In felul asta este cel mai usor digerabil. In plus, se pierd mai putini nutrienti decat in cazul celorlalte metode de preparare a sa.
Concluzie
Profita de fructo-leguma asta care se gaseste pana toamna tarziu in toate pietele. Dupa cum am vazut, ai toate motivele sa pregatesti de cateva ori pe saptamana ceva pe baza de dovleac. Si, da, e dulce

.
http://www.nutripedia.ro/