• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Pline pietile de capsuni parfumate, profitati si mancati cat mai multe ,sunt sanatoase ,iata si argumentele :P
- intaresc sistemul imunitar pt contin vitamina C
- ajuta la mentinerii unei vederi sanatoase tocmai pt aportuls porit de vitamine
- lupta impotriva cancerului pt contine antioxidantii luteina si zeaxantină si acid elagic, o fitochimicala extrem de benefica
- vitamina C din capsuna produce colagen deci.... intarzie aparitia ridurilor
- fitochimicalale contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL,asadar , scad nivelul colesterolului
- reduc infamatiile
- aportul de potasiu face ca sa se mentina o valoare normala a presiunii sangelui.

Partea proasta ca sezonul lor trece destul de repede ,deci....mancati-le acum .
- nu te ingrasa pt au un conţinut redus de sodiu, zahar si calorii
 

Pepenele galben
este un fructul ideal pentru hidratarea organismului si reinlocuirea mineralelor pierdute prin transpiratie.
- are un aport caloric scazut 34 calorii/100 g
- constituie o sursa excelenta de vitamine antioxidante (vitamina A, cu rol important in acuitatea vizuala
- contine vitamina C, cu rol in intarirea sistemului imunitar), fiind ajutorul ideal al organismului când vine vorba de neutralizarea radicalilor liber

-are în compozitie şi alti nutrienti esenţiali printre care se regasesc complexul vitaminic B, fibrele alimentare, potasiul si beta carotenul cu rol esential in menţinerea sanaatii pielii si a parului.
- continutul ridicat de Vitamina K, este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii.
- de asemenea, continutul ridicat de apa asigura hidratarea, revigorarea si detoxifierea organismului.

- aplicat extern, simplu sau in combinatie cu alte ingrediente, pepenele galben poate ajuta la menţinerea tinereţii pielii, fiind un ajutor în combaterea ridurilor, datorita nivelului ridicat de antioxidanti pe care ii conţine


Daca va intereseaza o masca usor de facut ....no problem :P

- mixati cateva feli de pepene galben cu un ou pana devine crema ,aplicatii pe fata si lasati 10 minute dupa care va spalati cu apa calduta.Efect garantat .


Si ar mai fi ceva bine de luat in seama .......

Pepenele galben – Honeydew

Are o culoare mai gălbui spre verde şi conţine mai multă Vitamina C decât Cantaloupe dar, în acelaşi timp, oferă organismului şi o cantitate mai mare de zahăr, un fruct de mărime medie având aproximativ 14 grame de zahăr şi 64 de calorii.

Datorită combinaţiei de apă şi potasiu pe care le conţine, pepenele galben Honeydew ajută la menţinerea corectă a presiunii sanguine. De asemenea, Honeydew este o sursă excelentă de Vitamina B, Vitamina C, cupru, acid pantotenic şi niacină, elemente care ajută la menţinerea unui organism sănătos şi la regenerarea pielii prin repararea ţesuturilor şi încurajarea producţiei de colagen.

Studiile în nutriţie arată că atunci când este consumat în mod regulat, pepenele Honeydew poate să reducă riscul de a dezvolta diabet zaharat, anumite boli de inimă, cancer şi accident vascular cerebral.

Valori nutriționale
Pepene galben Honeydew
-Valoare per 100 g

-Calorii (kcal) 36
-Lipide totale 0.1 g
-Lipide saturate 0 g
-Lipide polinesaturate 0.1 g
-Lipide mononesaturate 0 g
-Colesterol 0 mg
-Sodiu 18 mg
-Potasiu 228 mg
-Carbohidrați 9 g
-Fibre alimentare 0.8 g
-Zahăr 8 g
-Proteine 0.5 g
-Vitamina A 50 IU Vitamina C 18 mg
-Calciu 6 mg Fier 0.2 mg
-Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0.1 mg
-Vitamina B-12 0 µg Magneziu 10 mg






Pepenele galben – Cantaloupe


Are o culoare mai închisă decât Honeydew şi aproximativ acelaşi număr de calorii, dar o cantitate puţin mai mică de zahăr, oferind organismului peste 100% din necesarul zilnic de Vitamina A şi Vitamina C.

Când vine vorba de dietă, pepenele Cantaloupe este cel mai indicat, deoarece un fruct mare conţine doar 275 de calorii iar dacă este consumat la micul-dejun, îţi va asigura saţietatea cel puţin până la ora prânzului. De asemenea, pe lângă faptul că te va ţine sătulă mult timp, acest tip de pepene galben îi oferă organismului majoritatea nutrienţilor de care are nevoie pentru a funcţiona corect, inclusiv acizii graşi Omega3, ceea ce este uimitor, având în vedere că nu îi găsim deobicei în fructe.

De asemenea, Cantaloupe este cea mai bună alegere şi atunci când vine vorba de digestie. Conform studiilor, organismul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a digera o porţie de pepene, ceea ce este un record atunci când vine vorba de digestie. Pentru a digera alimentele, organismul are nevoie energie, deci consumul alimentelor care se digeră repede te ajută să te simţi bine fără să consumi prea multă energie şi fără să te simţi epuizat după masă.



Valori nutriționale
Cantalup
Valoare per 100 g

-Calorii (kcal) 34
-Lipide totale 0.2 g
-Lipide saturate 0.1 g
-Lipide polinesaturate 0.1 g
-Lipide mononesaturate 0 g
-Colesterol 0 mg
-Sodiu 16 mg
-Potasiu 267 mg
-Carbohidrați 8 g
-Fibre alimentare 0.9 g
-Zahăr 8 g
-Proteine 0.8 g
-Vitamina A 3382 IU Vitamina C 36.7 mg
-Calciu 9 mg Fier 0.2 mg
-Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0.1 mg
-Vitamina B-12 0 µg Magneziu 12 mg

Sursa :

http://www.csid.ro/diet-sport/dieta...entru-slabire-frumusete-si-sanatate-12989864/

http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/22807/pepene-galben-beneficii.html
 
Nu va feriti sa manacati nuci vezi ,acum cand sunt din plin. E drept ca si nucile uscate sunt f sanatoase dar ...exista un dar ,nucile verzi aduc mai multe beneficii decat cele uscate.

Nucile crude sînt sursă bună de săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) şi vitamine (B, C, E). Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunităţii, se găseşte doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare. De asemenea, prin uscare, în nuci scade conţinutul de apă şi creşte concentraţia de grăsimi. În vreme ce nucile verzi au în jur de 19%-20% apă, nucile uscate – mult mai puţină. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi. Din cauza cantităţii mari de grăsimi, nucile uscate sînt mai grele decît cele verzi şi se digeră mai greu. Conţinutul dife­rit de grăsimi în nucile verzi şi cele uscate face dife­renţa şi în privinţa caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate – 690 de calorii.

Dintre grăsimile furnizate de nuci se remarcă în primul rînd acizii graşi esenţiali omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic). Aceşti acizi previn bolile cardiovasculare, îmbătrînirea precoce, degradarea fizică şi intelectuală, diabetul, cancerul. Acizii graşi esenţiali omega 3 nu pot fi sintetizaţi în organism, de aceea ei trebuie să pătrundă o dată cu hrana, ne spun nutriţioniştii pentru a ne convinge să mîncăm nuci.

Anticolesterol

Chiar dacă sînt foarte bogate în grăsimi, nucile pot contribui la scăderea nivelului colesterolului în sînge. Bineînţeles, dacă sînt consumate în cantităţi modera­te şi fără sare! Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicînd depunerea colesterolului pe vasele sangvine. În 100 g nuci verzi se găsesc 4 mg vitamina E, în aceeaşi cantitate nuci uscate – 24 mg.

Şi în privinţa conţinutului de proteine există o diferenţă între nucile verzi şi cele uscate: 15 g proteine/100 g nuci verzi, 21 g proteine/100 g nuci uscate. Conţinutul ridicat de proteine apropie aceste fructe oleaginoase de carne, de aceea nutriţioniştii ne spun că putem înlocui pentru scurt timp proteinele de origi­ne animală cu cele de origine vegetală din nuci, alune sau fistic.

Nucile, fie verzi, fie uscate, întăresc sistemul imunitar. Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sînt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare. Nucile verzi sînt indicate şi în cazurile de anemie, datorită fierului: 3 mg/100 g. "Necesarul zilnic de fier este de 10-15 mg. În condiţiile în care mîncăm cinci-şase miezuri de nucă, mai mîncăm şi un ou la micul dejun, atunci ne asigurăm doza zilnică recomandată de fier, fără să apelăm la suplimente nutritive", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru recomandă nucile şi în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de seleniu şi zinc. Sînt bune şi în prevenirea osteoporozei, fiind sursă foarte bună de calciu: 94 mg calciu/100 g nuci verzi, 100 mg/100 g nuci uscate. De aceea, patru-cinci miezuri de nucă sînt indicate atît tinerilor, adolescenţilor, cît şi adulţilor sau vîrstnicilor pentru întărirea sistemului osos.


100 g nuci verzi

Calorii 580
Grăsimi 57 g
Proteine 15 g
Fibre 4 g
Calciu 94 mg
Fier 3 mg
Zinc 3 mg
Vitamina E 4 mg
Seleniu 18 microg
Acid folic 66 microg



100 g nuci uscate

Calorii 690
Grăsimi 70 g
Proteine 21 g
Fibre 4 g
Calciu 100 mg
Fier 3 mg
Zinc 3 mg
Vitamina E 24 mg
Seleniu 18 microg
Acid folic 70 microg


ŞTIAŢI CĂ Şase nuci (aproximativ 40 g) conţin circa 2 mg vitamina E. Iar cantitatea zilnică recomandată de vitamina E pentru bărbaţi este de 4 mg, iar pentru femei – de 3 mg.

Nucile sînt bune în prevenirea aterosclerozei. Atunci cînd boala s-a instalat, nucile trebuie consumate cu moderaţie: între cinci şi şase nuci pe zi.

Un consum moderat de nuci duce la scăderea în greutate, datorită acizilor graşi esenţiali omega 3 care acţionează asupra metabolismului grăsimilor şi care reduc nivelul colesterolului în sînge.

Nucile amestecate cu miere sînt un bun adjuvant în perioadele de convalescenţă, în cazurile de anemie, în osteoporoză, în sterilitatea masculină. De asemenea, sînt un produs necesar femeilor care alăptează, pentru stimularea secreţiei lactice.

Nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm nucile crude, în nici un caz prăjite. Prin prăjire sînt distruse unele dintre vitamine şi minerale şi sunt eliberate substanţe toxice.


Sursa:
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/inimii-ii-plac-nucile-verzi-316314.html
 
Am vazut astazi in piata tarance cu pungi pline cu fructe de paducel,deci ...e vremea sa le culegem sau sa le cumparam, sa nu spuneti ca nu stiti pt care boli paducelul este medicamentul medicamantelor :p Pentru orice eventualitate ..... iata-le aici :

- insuficienţă cardiacă;
- ateroscleroză, alături de păpădie, anghinare, frunze de mesteacăn;
- angină pectorală, alături de talpa gâştei şi valeriană;
- hipertensiune arterială, împreună cu talpa gâştei şi traista ciobanului;
- hipotensiune arterială, asociat cu rozmarin şi traista ciobanului;
- palpitaţii;
- tahicardie;
- respiraţie îngreunată la efort (dispnee);
- circulaţie periferică deficitară, alături de ghimpe şi sulfină;
- nervozitate, în asociere cu flori de tei;
- tulburări neurovegetative asociate menopauzei;
- vertij, împreună cu ginkgo biloba.

De ce este recomamdata folosirea florilor si fructul paducelului ? Pt are urmatoarea utmatoarea compoziţie chimică



Florile şi frunzele conţin:

- amine cardiotonice (cu rol de stimulare a activităţii cardiace);
- colină şi acetilcolină;
- flavonozide cu acţiuneantioxidantă şi protectoare asupra vaselor sanguine;
- acid cafeic şi clorogenic;
- pectine;
- saponine.

Fructele conţin:
- acid crategic, citric, tartric;
- zaharuri;
- un ulei gras;
- vitaminele B1 şi C;
- carotenoide;
- taninuri;
- pectine.


Acţiuni terapeutice


-cardiotonic: creşte forţa de contracţie a muşchiului cardiac, acţiune datorată flavonozidelor;
-creşte eficienţa utilizării oxigenului de către inimă;
-contribuie le normalizarea ritmului cardiac (efect antiaritmic);
- îmbunătăţeşte metabolismul cardiac;
-are acţiune protectoare asupra pereţilor vasculari;
-este vasodilatator al vaselor sanguine coronare şi periferice, fiind astfel util în cardiopatie ischemică, ateroscleroză, arterită;
-sedativ;
-antioxidant;
-diuretic;
-normalizează nivelul tensiunii arteriale (scade tensiunea arterială prea ridicată şi o normalizează pe cea scăzută).



Mod de administrare in scop terapeutic:

- Cea mai eficientă metodă de administrare este pulberea, sublingual: fie din flori şi frunze, fie din fructe. Acestea se râşnesc fin cu o râşniţă electrică curată; din pulberea rezultată se ia câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute înainte de mese, se ţine sublingual 15-20 minute apoi se înghite cu puţină apă plată.

-Maceratul la rece: se râşneşte planta fin şi se pun 2 linguri pline de plantă la 1 l apă plată; se ţine la temperatura camerei aproximativ 7 ore (peste noapte) apoi se strecoară. Lichidul rezultat se bea peste zi, cu înghiţituri mici, între mese

-Tinctura se prepară din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool de 60-70 grade, lăsate la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară. Se administrează câte 20 picături de 3 ori pe zi în 100 ml apă plată.






Sursa.
 
Asa-i ca nu te asteptai sa afli ca semintele de pepene verde caruia nu i-ai dat niciodata importanta , sunt "de leac" iata ce spune un expert in nutritie despre consumul lor


Semintele de pepene verde trec neobservate, dar potentialul lor este enorm. Sunt consumate, de obicei, semintele de floarea-soarelui si cele de dovleac, dar cine nu consuma seminte de pepene verde trebuie sa stie ca risipeste o importanta sursa de fibre, minerale, proteine si grasimi, relateaza cotidianul spaniol El Pais.


Ca si in cazul semintelor de floarea-soarelui ori de dovleac, principalul element component al cojilor semintelor de pepene verde este fibra, iar samanta din interior se evidentiaza prin abundenta de substante nutritive, afirma Cristina Lafuente Gómez, dietetician si nutritionist in cadrul clinicii Alimmenta.

Potrivit acesteia, in cazul semintelor de pepene verde, 'cantitatea de magneziu (515 mg / 100 g) si de oligoelemente precum zincul (10,2 mg / 100 g) si manganul (1,6 mg / 100 g) este deosebit de relevanta'. In plus, este de remarcat aportul de proteine (28,3 g / 100 g) si de grasimi (47,4 g / 100 g), mai ales polinesaturate (28,1 g/100 g).

Ce beneficii sunt in privinta sanatatii?
Consumul de seminte de pepene verde 'este o buna modalitate de a mari cantitatea de proteine vegetale din dieta noastra'. 'Aceasta ajuta la mentinerea masei musculare, pe langa faptul ca aduce grasimi sanatoase care au capacitatea de a regla valorile colesterolului din sange', subliniaza expertul.

Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, semintele de pepene verde constituie o sursa importanta de minerale precum magneziul, dat fiind faptul ca o cana (108 grame) contine 556 miligrame de magneziu. Acesta este foarte bun pentru sportivi, in sprijinul contractiei musculare, iar zincul contribuie la 'buna functionare a sistemului imunitar', explica Cristina Lafuente Gómez.

Specialistul mentioneaza insa si un inconvenient, in sensul ca semintele de pepene verde se digera greu. De aceea, ar trebui sa se consume 'o mana' de seminte pe saptamana. Pentru a se evita tulburarile gastrice, nutritionistul mai recomanda ca semintele de pepene verde sa fie consumate dupa ce sunt uscate in cuptor si maruntite. Daca sunt decojite, se pierde aportul de fibre, pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le recomanda pentru o functie intestinala corecta.

Cum prajesti seminetele ? Uite asa :
Se taie pepenele si se scot semintele, care se spala. Apoi, semintele se tin la inmuiat in apa sarata timp de doua ore, dupa care se scot si se indeparteaza apa de pe ele cu o hartie absorbanta. Se pun pe o tava unsa cu ulei de masline, astfel incat sa se formeze un singur strat de seminte. Se pune tava in cuptor, incalzit in prealabil, la 165 grade Celsius.

Dupa 40 de minute se mareste temperatura pana la 175 grade Celsius, iar dupa alte 15 minute se scoate tava din cuptor. Semintele se lasa sa se raceasca pe o hartie absorbanta.

Sursa:

http://foodstory.stirileprotv.ro/nu...une-un-expert-in-nutritie-despre-consumul-lor
 



Toamna si tarabele-s pline cu bostani dulci, numai bun de facut diverse retete fie de dulciuri sau feluri de manacare , de ce din dovleac ?

Pentru ca este foarte sanatos- are proprietati nutritive deosebite, care vor fi prezentate in cele ce urmeaza.

Este foarte gustos si destul de ieftin.


Acest fruct/leguma poate fi tinut proaspat pentru perioade mai lungi de timp- pana la 3 luni de zile- daca este depozitat in conditii prielnice (la rece,dar peste temperatura de inghet, fara umezeala si lumina).

Poate fi pastrat perioade mai indelungate (aproximativ 8 luni la o temperatura de -18 grade C) prin congelare.

Dovleacul se poate congela daca vreti


Informatii nutritionale aproximative la 100g de dovleac gatit:


Calorii: aproximativ 40.
Indice glicemic: 75.
Apa: 90.
Proteine: 0,9.
Lipide: 0,35 (colesterol=0).
Glucide: 8,85 (fibre vegetale=2,8)
Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Beneficiile consumului de dovleac

Sursa de antioxidanti, minerale si vitamine


Miezul de dovleac, dar si coaja si semintele, contin o gramada de minerale si vitamine-vezi informatiile nutritionale de mai sus- cu rol fortifiant asupra organismului. Mai ales in perioada de tranzitie dintre toamna si iarna, cand organismul este ceva mai expus virozelor, avem nevoie de o cantitate crescuta de nutrienti care sa ne mareasca imunitatea. Consumul frecvent de dovleac sustine si mareste raspunsul imun al organismului.

Culoare portocalie=carotenoizi=antioxidanti.

Carotenoizii (beta-caroten, luteina, zeaxantina, beta-criptoxantina) sunt cei mai importanti antioxidanti din dovleac. Acestia vor fi transformati in organism in vitamina A. Mentin sanatatea inimii, a ochilor si a pielii, au efecte de anti-imbatranire celulara (reduc activitatea radicalilor liberi) si antiinflamatorii, maresc imunitatea organismului.

O cana de dovleac copt asigura jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina A.

Cu cat culoarea portocalie a dovleacului este mai intensa, cu atat continutul in beta-caroten (vitamina A) este mai ridicat. Dovlecii care au coaja mai inchisa, de cele mai multe ori au miezul intens portocaliu.

Continut ridicat de fibre vegetale

O portie de dovleac copt de 300g contine aproximativ 10g de fibre vegetale. Asta inseamna aproape jumatate din catitatea zilnica recomandata pentru un adult.

Dintre cele mai importante proprietati ale fibrelor vegetale amintim:

-dau senzatie de satietate pentru mai mult timp,
-regleaza tranzitul intestinal si te scapa de constipatie;
-ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
-scad colesterolul din sange.

Nu strica sa faci o minicura de detoxifiere de 1 zi, in care sa mananci numai dovleac, cu coaja si seminte. Pe langa efectele mineralizante si vitaminizante, dovleacul este si diuretic si laxativ. Te scapa imediat de constipatie. Te va ajuta sa-ti reglezi tranzitul intestinal si vei mai elimina din surplusul de apa din organism.

Ajuta in procesul de slabire

Desi este destul de dulce, dovleacul are putine calorii (cam 40/100g), iar carbohidratii continuti sunt majoritar complecsi. Cei mai multi sunt de natura polizaharidica (provin din peretii celulari) si digestia lor este ceva mai lenta. Ceea ce face ca dovleacul sa fie potrivit pentru dietele de slabire.

Cum se poate consuma dovleacul?

Cei mai multi dintre romani consuma dovleacul in placinte si tarte, cu mult zahar si scortisoara. Multe calorii si cei mai multi dintre nutrienti distrusi.

Dovleacul copt in cuptor , presarat de la inceput cu scortisoara si un praf de cardamon, este cel putin la fel de delicios si dulce, ca si in cazul placintei. Insa fara adaos de zahar. Este foarte potrivit ca desert pentru copii si nu numai. Se serveste atat cald cat si rece. Reprezinta una dintre cele mai bune cai de a manca ceva dulce in cura de slabire, fara teama ca te vei ingrasa.

O alta modalitate destul de originala si total „neautohtona” de a pregati dovleacul este supa crema. Se serveste cu ceva acrisor, gen chefir, lapte batut, iaurt sau suc de rodie si crutoane.

Insa cel mai sanatos – si de ce ce nu, cel mai gustos-mod de a gati dovleacul este la aburi, cu ajutorul steamerului. In felul asta este cel mai usor digerabil. In plus, se pierd mai putini nutrienti decat in cazul celorlalte metode de preparare a sa.

Concluzie

Profita de fructo-leguma asta care se gaseste pana toamna tarziu in toate pietele. Dupa cum am vazut, ai toate motivele sa pregatesti de cateva ori pe saptamana ceva pe baza de dovleac. Si, da, e dulce :).



http://www.nutripedia.ro/
 


Am auzit din diferite surse medicale ca acest fruct este f sanatos si aduce o serie intreaga de beneficii organismului despre care puteti citi
aici http://www.medicalnewstoday.com/articles/280882.php

Grapefruit, pink and red

Amount Per
0.5 fruit (3-3/4" dia) (123 g)
Calories52
%Daily Value*
Total Fat0,2 g 0%
Saturated fat0 g 0%
Polyunsaturated fat0 g
Monounsaturated fat0 g
Cholesterol0 mg 0%
Sodium0 mg 0%
Potassium166,1 mg 5%
Total Carbohydrate13,1 g 4%
Dietary fiber2 g 8%
Sugar8,5 g
Protein0,9 g
Vitamin A 28%
Calcium 3%
Vitamin D 0%
Vitamin B-12 0%
Vitamin C 64%
Iron 1%
Vitamin B-6 5%
Magnesium 3%

Pe langa beneficiile aduse este contraindicat cand iei anumite medicamente, altii au spus ca-s doar zvonuri si nu-i nici un pericol.
Iata insa ca am gasit un Site,e drept in engleza, care da intreaga lista a medicamentelor care nu permit consumul acestui fruct care are reale beneficii pt organism.
 
Pericole pentru organism în perioada de iarnă cauzate de frig, gheață și zăpadă. Metode de recuperare eficiente după accidentări

Apariția primilor fulgi de nea și a poleiului ne determină să ne confruntăm nu doar cu disconfortul temperaturilor scăzute, ci și cu un risc crescut de accidentări. Astfel, mersul și plimbatul, activități aparent simple în restul anului, devin acum o adevărată provocare.

Se recomandă astfel o atenție sporită în această perioadă pentru a evita alunecarea, căderea și chiar rănirea. De asemenea, fiecare dintre noi ar trebui să știe care sunt principalele riscuri la care este expus iarna, cum să le prevină și cum se poate recupera dacă totuși a căzut pradă unor astfel de incidente.

Frigul

Mușchii corpului îndeplinesc două funcții foarte importante: prima este aceea de a produce mișcare, iar a doua aceea de a menține temperatura corpului constantă prin ativitatea lor.

“Atunci când organismul nostru trece de la o temperatură ridicată, la o temperatură scăzută și persistă într-un mediu sub zero grade, organismul se va apăra, producând două reacții: contracturi musculare repetate, determinând apariția tremuratului sau o contracție musculară permanentă, determinând apariția stării de hipertonie, respectiv de permanentă încordare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul mușchilor”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Totodată, acesta ne sfătuiește să evităm astfel de situații, iar dacă totuși ne vom confrunta cu ele, să știm că există metode de recuperare medicală eficiente pentru aceste cazuri, care au ca scop scăderea tonusului acelui mușchi prin stretching activ global, terapie manuală, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, dar și kinesiotaping, care va continua acasă munca depusă de fizioterapeut.

Căzăturile pe gheață


Căzăturile pe gheață pot produce traume la nivelul țesutului prin fracturarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umărului sau ale șoldului. În astfel de cazuri, este recomandat să mergeți la serviciul de urgență pentru a vă asigura că totul este în ordine. Pot să apară anumite leziuni care să nu provoace simptome foarte puternice pe moment, dar care, în timp, să cauzeze unele probleme mult mai mari. O leziune latentă este cea a coccisului, ce apare în urma căzăturilor pe gheață în fund, ce poate determina, după o perioadă mai lungă de timp, dureri în zona lombosacrată.

“De cele mai multe ori, o căzătură pe gheață este urmată și de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia și, ulterior, de recuperare medicală”, avertizează fizioterapeut Bogdan Goga.

Datul zăpezii

“Din punct de vedere biomecanic, datul zăpezii produce la nivelul coloanei vertebrale lombare exact mișcarea ce determină, în timp, apariția unei hernii de disc. Este vorba despre flexia cu rotație și extensia cu rotație, care generează torsiune la nivelul discului intervertebral”, explică specialistul.

Mai mult decât atât, datul zăpezii este o activitate care presupune, de regulă, mișcări bruște, iar în momentul în care mușchii nu sunt pregătiți din punct de vedere termic pentru efectuarea unei anumite mișcări, iar aceasta se produce totuși, există riscul de apariție a spasmului muscular. Fizioterapeutul Bogdan Goga ne sfătuiește să evităm astfel de mișcări și să efectuăm, înainte de a ieși din casă, o încălzire prin câteva mișcări ușoare, care să antreneze mușchii brațelor, dar și pe cei ai spatelui. De asemenea, o combinație personalizată de terapii, va asigura recuperarea oricărui pacient.


Sursa
http://www.doctorulzilei.ro/pericol...ode-de-recuperare-eficiente-dupa-accidentari/
 
Stiam ca gerul distruge microbii ,ca o plimbare imbracat corespunzator face bine,la fel ca si miscare moderata dar am aflat acum cat de periculos este frigul pt unele persoane. Am aflat ca din punct de vedere medical, un om poate mai degraba sa moara curatand zapada decât alergand pe o banda de alergare.

Iata ce spune Lawrence Phillips, medic cardiolog la NYU Langone Medical Center :
"Fizic, atunci când este foarte frig afară vasele de sânge se contractă, astfel, scade cantitatea de sânge cu care sunt alimentate organele vitale.
Pentru oamenii care suferă de boli de inimă, diabet sau tensiune arterială ridicată, acest lucru poate fi fatal. O problemă la fel de mare ar putea fi şi pentru oamenii care nu sunt obişnuiţi să facă mişcare.
Dacă nu ai făcut exerciţii în ultimul timp, nu este momentul să începi”

La sală, este uşor să te opreşti când nu mai poţi, însă datul la lopată este o activitate cu un scop, iar cei mai mulţi oameni, din mândrie sau alte motive, nu s-ar opri până nu ar termina ce au început.

William Suddath, cardiolog la MedStar Washington Hospital Center, aseamănă obiceiul cu acela de a începe un antrenament cu greutăţi la temperaturi foarte scăzute fără nicio pregătire.

În timpul furtunii de zăpadă care a lovit regiunea Washington în 2010, spitalul la care lucrează s-a confruntat cu foarte multe cazuri în care oamenii au suferit atacuri de cord în timp ce începărtau zăpada de pe alee.

”Creşte numărul de atacuri de cord, creşte numărul de morţi”, spune el, paramedicii nereuşind de multe ori să ajungă la acei oameni.

Pentru o persoană mai în vârstă sau într-o condiţie fizică mai rea, chiar şi deplasarea prin viscol poate reprezenta o problemă foarte mare.

Legătura între riscul crescut de atacuri de cord şi viscol este mai mult decât o presupunere. Într-un studiu efectuat cu câţiva ani în urmă, cercetătorii de la Nationwide Children's Hospital din Ohio au descoperit că anual au loc în medie 11.500 de accidente legate de curăţarea zăpezii şi urgenţe medicale în Statele Unite. Mai mult de jumătate implică leziuni ale ţesutului moale, laceraţii, fracturi de oase şi lovituri de la alunecări. Afecţiunile cardiace reprezintă mai puţin de 10% din numărul total de cazuri, însă între 1990 şi 2006, ele au reprezentat mai mult de jumătate din spitalizări şi mai mult de 1600 de decese, scrie Washington Post.

http://www.gandul.info/sanatate/de-ce-mor-unii-oameni-in-timp-ce-curata-zapada-14980845
 
Organismul omului se schimba o data cu inaintarea in varsta, iar analizele si investigatiile trebuie adaptate in functie de caracteristicile persoanei in cauza pentru a fi cu adevarat eficiente.



Sub 30 de ani:


- analize de sânge şi de urină - prin care se urmăreşte identificarea eventualelor carenţe ionice, anemii, probleme hepatice, disfuncţii tiroidiene, probleme renale, tulburări ale profilului lipidic, screeningul diabetului zaharat prin hemoleucogramă. Analizele se recomandă anual, în lipsa unor parametri modificaţi, care necesită urmărire la 3 sau la 6 luni;

- ecografia de abdomen total - se investighează dimensiunile şi structura organelor interne şi se depistează eventualele tumori.

Se face anual:

- o femeie care şi-a început viaţa sexuală trebuie să facă anual un examen ginecologic care să cuprindă un test Babeş-Papanicolau şi un examen de secreţie vaginală;

-un examen stomatologic - o dată sau de două ori pe an;

-un examen oftalmologic - la fiecare trei ani;

-examen dermatologic - la prima suspiciune a unei aluniţe.

Între 31 şi 40 de ani:


-setul standard de analize de sânge şi de urină (cuprinde aceiaşi parametri ca setul până în 30 de ani) - anual;

-examenul ginecologic, care include testul Babeş-Papanicolau şi analiza de secreţii - anual;

-o examinare a funcţiei tiroidiene, după o eventuală naştere, împreună cu o ecografie tiroidiană;

-o ecografie abdominală totală - anual;

-un examen oftalmologic - la fiecare doi ani;

-un examen stomatologic - la fiecare 6 luni;

-monitorizarea tensiunii arteriale.

Între 41 şi 60 de ani:

-anual, setul standard de analize (dacă este cazul, se repetă profilul lipidic şi glicemia la fiecare 6 luni), la care se adaugă dozarea vitaminei D;

-o ecografie abdominală;

-o mamografie;

-testul de osteodensitometrie la fiecare doi ani până la intrarea la menopauză, iar după instalarea menopauzei, anual;

-un examen oftalmologic - anual;

-o electrocardiogramă;

-examen Papanicolau - anual.

Investigaţii indicate în funcţie de factorii de risc:


-obezitate: profil lipidic, glicemie, funcţie tiroidiană;

-diabet zaharat: profil lipidic, glicemie, hemoglobină glicozilată, glicemie provocată;

-fumat: hemoleucogramă, profil lipidic, probe hepatice, proteina C-reactivă, acid uric, radiografie pulmonară, spirometrie, electrocardiogramă şi control cardiologic;

-consum de alcool: probe hepatice (TGP, TGO, gama GT, bilirubină totală şi directă, electroforeza proteinelor serice), hemoleucogramă, profil lipidic, glicemie, acid uric.

Recomandări pentru sănătatea sânilor


Este bine ca fiecare femeie cu vârsta până în 35 de ani să-şi autopalpeze circular sânii, iar dacă sesizează modificări de structură, adică noduli care nu existau, trebuie să se adreseze unui medic de specialitate.

În urma consultului se stabileşte ce investigaţie senologică trebuie efectuată. De obicei, se începe cu ecografia mamară. Dacă la ecografie se vizualizează leziuni suspecte, în funcţie de aspectul leziunii şi de vârsta pacientei se recomandă investigaţii cu specificitate mai mare, respectiv sonoelastografie mamară sau RMN mamar femeilor până în 40 de ani şi mamografie celor peste 40 de ani. Screeningul pentru cancerul mamar nu are limită de vârstă şi ar fi bine să se efectueze anual. În cazul femeilor cu antecedente familiale de neoplazii mamare, se recomandă ca screeningul să se facă mult mai devreme, pentru că leziunile neoplazice pot apărea la vârste foarte tinere.


Analize înainte de conceperea unui copil


Preconcepţional, este bine să se realizeze un consult care să evalueze starea de sănătate a viitoarei mame, pentru a evita unele probleme pe parcursul sarcinii.

De obicei, evaluarea se realizează prin efectuarea analizelor uzuale şi a analizelor specifice, în funcţie de antecedentele medicale familiale.

Orice infecţie genitală trebuie tratată înainte de sarcină.

De asemenea, se recomandă efectuarea complexului TORCH (toxoplasmă, rubeolă, CMW, herpes genital, hepatite, HIV, VDRL). Un rol important îl au examinarea sânilor şi efectuarea investigaţiilor imagistice ale sânilor, deoarece în timpul sarcinii şi după, în perioada de alăptare, modificarea sânilor poate să mascheze leziuni evolutive.

Articolul a fost realizat cu sprijinul medicilor Cristina Gavrilescu, medic specialist medicină de familie şi Gheorghe Gica, medic specialist obstetrică-ginecologie


http://www.gandul.info/
 


Daca vreti sa aveti o alimentatie cu adevarat sanatoasa? Brocoli este o leguma ce trebuie neaparat inclusa in dieta dvs.

Brocoli sau Brassica Oleracea face parte din familia cruciferelor, are o valoare nutritiva si alimentara ridicata si un continut bogat in glucide, vitamine si saruri minerale. Are originea comuna cu conopida si este raspandit in aceleasi zone.


Cate calorii contine o portie?

Broccoli este regele legumelor sarace in carbohidrati (“low carb”), o portie (91 g) continand doar 30.9 calorii.
Care sunt principalii nutrienti gasiti in broccoli si ce beneficii aduc acestia pentru sanatate ?

In tabelele urmatoare sunt prezentati principalii nutrienti grupati pe categorii. Sub fiecare tabel am punctat beneficiile aduse de respectivii nutrienti starii noastre de sanatate.


1. Macronutrienti (proteine, glucide, grasimi si fibre)

Macronutrienti Cantitate % DZR

Proteine 2.6 g 5 %

Glucide 1.5 g 2 %

Grasimi 0.3 g 1 %

Fibre 2.4 g 9 %

Broccoli are un continut foarte sarac in grasimi saturate si colesterol (tinde catre zero), fiind un aliment ideal in dietele de slabire. O portie (91 g) asigura un procent de 9 % din necesarul zilnic de fibre (DZR).

2. Vitamine

Vitamine Cantitate % DZR

Vitamina C 81.2 mg 135 %

Vitamina K 92.5 mcg 116 %

Folati 57.3 mcg 14 %

Vitamina A 567 IU 11 %

Vitamina B6 0.2 mg 8 %

Riboflavina 0,1 mg 6 %

Acid pantotenic 0,5 mg 5%

Vitamina E 0,7 mg 4%

Stiati ca broccoli contine mai multa vitamina C decat o portocala?

Broccoli este o sursa foarte buna de vitamina C, vitamina K, folati, vitamina A si vitamina B6. O portie (91 g) asigura intreaga cantitate de vitamina C si vitamina K necesara organismului de-a lungul unei zile.

Vitamina C
este un important antioxidant ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si are un efect antiinflamator, contribuind la functionarea normala a sistemului imunitar, asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor si virusurilor.

Vitamina K intervine in procesul de coagulare normala a sangelui, ajuta la intarirea sistemului osos, previne calcifierea arterelor si aparitia cancerului de ficat si prostata; vitamina K joaca si un rol-cheie in dezvoltarea corecta a fatului.

Folatii sunt necesari pentru producerea si intretinerea de celule noi. Acestia reprezinta termenul generic pentru un grup de vitamine hidrosolubile B, din care fac parte acidul folic (de sinteza) si folatii care se regasesc in forma naturala (fructe, legume).

3. Minerale

Minerale Cantitate % DZR

Mangan 0.2 mg 10 %

Potasiu 288 mg 8 %

Fosfor 60.1 mg 6 %

Magneziu 19.1 mg 5 %

Calciu 42.8 mg 4 %

Fier 0,7 mg 4 %

Seleniu 2.3 mcg 3 %

Broccoli reprezinta o sursa buna de mangan, potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fier.

potasiul sprijină funcțiile nervoase.

calciul ajuta la mentinerea inimii sa bata in mod regulat si favorizeaza somnul.

fierul este o componenta esentiala a hemoglobinei si, prin urmare, fierul este necesar pentru formarea normala a sangelui si transportul de oxigen in organism.


Datorita efectului sinergic al tuturor nutrientilor prezentati, consumul de broccoli:

poate stimula repararea ADN-ului in celule si le poate opri să devină canceroase;

reduce riscul unui atac de cord prin stimularea capacității organismului de a lupta impotriva deteriorarii celulelor;

ajuta la reducerea arsurilor la stomac si a altor boli asociate, cauzate de infecții bacteriene.

Daca vreti sa mancati alimente cu un continut scazut in carbohidrati, broccoli ar trebui sa fie o prezenta obisnuita in dieta dvs.

Fie ca va concentrati asupra obtinerii masei musculare sau pierderii de grasime, broccoli va va ajuta foarte mult in atingerea obiectivului dvs.


http://www.inutritie.ro/broccoli/
 
Cine are bunici sau parinti cu ceva anisori la activ, ar fi bine sa-i "imprieteneasca" cu calculatorul. Un nou studiu arata ca : folosirea frecventa a computerului de catre seniori reduce riscul aparitiei tulburarilor cognitive, care sunt de obicei un semn al aparitiei dementei, cu pnă la 42%, cititul de reviste reduce riscul cu 30%, participarea la evenimente sociale cu 20%, iar crosetatul cu 16%, scrie Go4it.
 


Dat fiind ca astazi este 4 mai si este Ziua națională a inimii (ZNI), ea fiind inițiata in 1996, iar din 2011 a fost introdusa de Ministerul Sanaatţii (MS) in calendarul campaniilor de informare-educatie-comunicare (IEC) pentru celebrarea unor zile mondiale/europene/naţionale ale sanatatii.

In acest an tema aleasa este “Consumul de alcool - inamic insidios al inimii tinere”, având ca scop actualizarea datelor privind consumul de alcool la tineri in vederea asumării de activitaţi eficiente IEC în comunittaile romanesti.

CAUZE DE DECES LA ALCOOLICI

Medici ai DPSJ explică faptul că, la nivel cardiovascular, abuzul de alcool atrage fibroză interstiţială şi atrofia miofibrilelor (cardiomiopatie dilatativă), ducând la insuficienţă cardiacă, edeme periferice, palpitaţii, hipertensiune arterială. Tot specialiștii spun că tulburările de ritm cardiac, în particular fibrilaţia atrială sau ventriculară, sunt cauze frecvente de deces în rândul alcoolicilor, la care afecţiunile cardiace recrutează de 4 ori mai multe victime decât ciroza hepatică, boală cauzată, frecvent, de consumul excesiv de alcool. ”În ultimele decade, studii desfăşurate pe ansamblul populaţiei au pus în lumină o relaţie în formă de J între consumul de alcool şi riscul cardiovascular; anume, abstinenţii prezentau un risc BCV ceva mai mare decât băutorii moderaţi (dar, desigur, incomparabil mai mic decât marii băutori). Când populaţia a fost defalcată pe vârste, s-a văzut că acest efect provine de la cohortele largi de adulţi maturi/vârstnici. În privinţa tinerilor, evidenţa ştiinţifică citată de documente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recente atestă că nu există niciun efect protector: alcoolul, în orice doză, creşte riscul evenimentelor ischemice”, potrivit DSPJ. Nu în ultimul rând, vârstnicii, la rândul lor, au la îndemână pentru scăderea riscului BCV activităţile fizice şi o dietă sănătoasă, care, e drept, cer eforturi mai mari decât consumul unor doze mici de alcool.

STATISTICI


Datele statistice prezentate de DSPJ Constanța arată că România este parte a Regiunii Euro-OMS ce deţine recordul în privinţa consumului de alcool pe plan mondial, cu circa 11 litri echivalent alcool pur/persoană/an la populaţia peste 15 ani. Pentru a îmbunătăți situația, medicii spun că esențiale sunt: educaţia sistematică pentru sănătate/stil de viață în şcoală şi comunitate, întărirea respectului tineretului nostru faţă de lege - cultivată de asemenea în şcoli, controlul aplicării stricte a normelor existente şi noi reglementări privind comercializarea alcoolului inspirate de cele mai bune modele din lume. ”Dintre cele din urmă menţionăm practica americană a vânzării alcoolului în magazine separate de cele alimentare, cu program restrâns zilnic şi mai ales în weekend, sau cea finlandeză, în care raioanele cu alcool din magazinele generale sunt ”sigilate” la ora 21.00”, potrivit DSPJ Constanța.

PE LOCUL I


Tot datele statistice arată că boala cardiovasculară este situată pe locul I drept cauză de mortalitate în Europa, atât la femei, cât și la bărbați, potrivit Cartei europene a sănătății cardiovasculare, publicată pe site-ul heartcharter.org, scrie Agerpres. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în cele 53 de state membre ale OMS - Regiunea Europeană și peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în UE. Specialiști ai Societății Române de Cardiologie (SRC) arătau, în februarie 2016, că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a populației noastre, anual, 60% dintre decese având drept cauză aceste boli. România este, alături de Bulgaria, țara cu cea mai redusă speranță de viață din Comunitatea Europeană. În acest sens, experți ai SRC și-au stabilit, pentru intervalul 2015-2017, o strategie de tip ”Cardiologie aplicată”, al cărei scop este reducerea incidenței bolilor cardiovasculare cu 20%, în intervalul dintre anii 2020-2025. Medicii spun că bolile pot fi prevenite astfel: făcând zilnic mişcare, nefumând, având grijă ce mâncăm, făcând un control la medicul de familie, la cardiolog măcar o dată pe an după 35 de ani sau mergând oricând avem anumite probleme, cu mult înainte ca complicaţiile să apară.



Sursa
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top