• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Stiri diverse

EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa

SECRETUL OFFSHORE. Banii cu care Sorin Ovidiu Vîntu l-a alimentat pe Nicolae Popa, printr-un complicat traseu transfrontalier, provin din afacerile cu sindicaliştii lui Liviu Luca, pe spatele Petrom.

Filiera transfrontalieră prin care Sorin Ovidiu Vîntu l-a "întreţinut" pe fugarul Nicolae Popa îşi are originea în tunurile date pe spatele corporaţiei Petrom. Contul offshore al firmei Comac Ltd. din Nicosia, controlată de Vîntu, din care Popa primea regulat bani, a fost capitalizat în perioada 2003-2007, atunci când tandemul SOV - Liviu Luca făcea avere asigurând mentenanţa Petrom. Aceste servicii erau prestate prin intermediul companiei Petromservice, înfiinţată iniţial de sindicaliştii din Petrom conduşi de Liviu Luca şi preluată ulterior de Vîntu.

Alţi bani care au luat calea contului offshore din Nicosia provin atât din participaţiile Petromservice în terţe firme plus Banca Romexterra, cât şi din cele ale Asociaţiei Salariaţilor din Petrom în afacerile grupării SOV-Luca.

De la PAS Petrom la Vîntu...

Circuitul financiar a fost conceput de Vîntu, dar executantul a fost Liviu Luca. Momentul-cheie al afacerii a fost ziua de 10 decembrie 2003, când la Casa Sindicatelor din Ploieşti a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom (PAS), condusă de Luca. După formalităţile legate de raportul de activitate şi bugetul PAS Petrom, s-a trecut la adevăratul scop al întrunirii: cele două puncte ale ordinii de zi.

Acestea reies ad-literam din documentul convocării AGA, semnat de Liviu Luca şi obţinut de EVZ: "Abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a negocia şi încheia contracte de management în numele Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, în calitate de beneficiar, cu societatea Comac Limited" şi "abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a propune şi a vota în fiecare AGA a societaţilor comerciale unde Aso ciaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA este acţionară, încheierea unui contract de management cu Comac Limited".

Imediat, dispoziţiile lui Luca au fost puse în aplicare de acelaşi Luca. Efectul: imperiul fondat de salariaţii Petrom a început să plătească offshore-ul lui Vîntu pentru "servicii de management" greu de cuantificat.

Cea mai bănoasă participaţie a PAS Petrom era cea din compania Petromservice (50% din acţiuni, în acel moment), care încheiase deja, încă din octombrie 2003, un contract de management cu Comac Limited. În cifre, artificiul s-a tradus astfel: de pildă, numai în 2004, Petromservice a raportat o cifră de afaceri de 407 milioane de dolari.

După ce toate contractele au fost onorate, inclusiv cel de management încheiat cu offshoreul lui Vîntu, Petromservice a rămas cu un profit de numai 26,4 milioane de dolari. Adică, doar 6% din cifra de afaceri. Aceeaşi schemă s-a aplicat şi în cazul altor firme înfiinţate de PAS Petrom.

...şi de la Vîntu la Popa

Procurorii care-l anchetează pe SOV pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa au stabilit "că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu, prin contribuţia inculpatul Octavian Ţurcan, prin transfer bancar, din contul Comac Limited Nicosia, Cipru, deschis la Marfin Popular Bank Public CO Ltd Cipru, în contul societăţii comerciale PT Caascorm International Trading înregistrate în Indonezia, deschis la Bank Central Asia (sucursala Kuta) -Bali, Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae are acces".

În motivarea arestării preventive a lui Vîntu, magistraţii se bazează pe documentele financiar- bancare obţinute de autorităţile judiciare române în baza cererii de comisie rogatorie adresate autorităţilor judiciare din Cipru. Astfel, este dezvăluit ultimul transfer SOV - Popa, de 50.190 euro: "Dintr-un cont deschis la Banca Marfin pe numele societăţii comerciale Comac Limited, administrată de inculpatul Ţurcan Ovidiu, către contul deschis pe numele condamnatului Popa Nicolae la Bank Central Asia - Indonezia".

Tot din conturile cipriote erau achitate şi salariile angajaţilor lui Vîntu, inclusiv cele ale ziariştilor de la Realitatea TV, în cuantum lunar de aproximativ 700.000 de euro - după cum reiese dintr-o convorbire purtată de SOV cu Octavian Ţurcan şi interceptată de procurori.

La contul firmei cipriote avea împuternicire (acces) însuşi Liviu Luca, şeful PAS Petrom, adică cel care l-a capitalizat, în interesul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Secretele din insulă

După scandalul FNI, Vîntu şi-a ascuns averea şi toate afacerile în suveici offshore, din Insulele Virgine Britanice până în Cipru. Companiile IBC (International Business Company) din Cipru se împart în două categorii: rezidente şi nerezidente.

Taxele pentru companiile rezidente sunt de 10% din profit, iar pentru cele nerezidente, pot ajunge şi la 0% - ceea ce înseamnă că Cipru are cel mai avantajos regim de impozitare din UE.

Comac Ltd. este companie nerezidentă, în condiţiile în care nu înregistrează venituri în Cipru, iar directorii săi sunt moldovenii Octavian Ţurcan şi Ghenadie Nipo mici, oamenii lui SOV. Tot ei joacă şi rolul de "acţionari nominalizaţi" în Comac Ltd., ceea ce oferă confidenţialitate sporită adevăratului beneficiar al firmei.

Practic, SOV este legat de aghiotanţii lui prin ceea ce se numeşte "declaraţia de încredere": un document prin care acţionarul nominalizat îl asigură pe proprietarul beneficiar că nu va putea folosi acţiunile companiei în vreun fel fără acordul său expres.

ORIGINEA BANILOR. În interesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca a mutat zeci de milioane de euro în contul cipriot al magnatului

View attachment 1

http://www.evz.ro/detalii/stiri/circuitul-banilor-petrom-vintu-popa-905938.html

Attachments

• 02circuit mic.JPG
    02circuit mic.JPG
    6.2 KB · Views: 1
  • 02facsimil m.JPG
    02facsimil m.JPG
    6 KB · Views: 0
Tavanul Carrefour Vitan s-a prăbuşit. Zece persoane rănite uşor

Tavanul centrului comercial Carrefour, din cartierul Vitan Bârzeşti din Bucureşti s-a prăbuşit. Directorul BGS, firma care asigură paza complexului, a precizat, la RTV, că zece persoane au fost rănite uşor. În momentul incidentului, în zonă erau aproximativ 20 de persoane.

carrefour_vitan_5f9236f6f4.jpg

Legalizarea prostitutiei, pro sau contra?

Silviu Prigoana a depus la Parlament un proiect de lege care sustine legalizare a prostitutiei. Propunerea a starnit deja foarte multa valva, asa cum se intampla mereu atunci cand tema este adusa in discutie.

Potrivit lui Silviu Prigoana, proiectul de lege initiat de el prevede prestatii sexuale contra cost, eliberarea de chitanta fiscala si carnet de sanatate pentru cele persoanele care lucreaza in acest domeniu, potrivit 9AM.ro. Potrivit acestui proiect, prostituatele trebuie sa aiba minim 20 de ani, iar clientii, minim 16.

Pe blogul ei, politiciana Ancuta Pocora are o pozitie extrem de critica cu privire la propunerea lui Silviu Prigoana: "Prigoana se vrea mare matroana", spune ea ironic si mai departe argumenteaza: "Silviu Prigoana, de meserie afacerist - gunoier, a gasit solutia pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confrunta romanii: legalizarea prostitutiei. Sunt nevoita sa vorbesc despre subiect pentru ca a depus deja un proiect de lege pe aceasta tema la Parlament si, inevitabil, acesta va ajunge si in dezbaterea Comisiei de egalitate de sanse pentru femei si barbati de la Camera Deputatilor, comisie pe care o conduc. Altfel, acest personaj nu merita atentie… Precizez din start ca sunt total impotriva legalizacii prostitutiei. Motivele sunt multiple, cel mai puternic argument fiind acela ca nu voi fi niciodata de acord ca femeia sa fie tratata ca obiect sexual, ca marfa. Ideal ar fi sa gasim si sa luam acele masuri economice, sociale care sa duca la cresterea nivelului de trai, la prosperitate, astfel incat nici o femeie sa nu mai fie nevoita sa-si castige existenta vanzandu-si trupul. Astfel de propuneri merita toata atentia noastra", spune Cristina-Ancuta Pocora.

Intr-un moment in care trendul european este exact cel al scoaterii prostitutiei in afara legii, dupa esecul inregistrat in mai multe tari, cum ar fi Norvegia, la noi in tara discutia revine, dar majoritatea politicienilor si a opiniei publice se afla de cealalta parte a baricadei.

Experienta celorlalte state in domeniu arata ca: Legalizarea prostitutiei aduce la buget mai putini bani decat se cheltuie pentru ameliorarea efectelor acestui flagel social. Legalizarea prostitutiei nu reduce, ci sporeste numarul imbolnavirilor cu boli venerice, inclusiv SIDA. Legalizarea prostitutiei nu rezolva, ci agraveaza statutul de inferioritate si starea de exploatare in care se afla prostituatele.

Ca de obicei, Tudorina Mihai (Membra a organizatiei pentru drepturile femeilor FILIA) are o reactie foarte promta si pertinenta cu privire la legalizarea prostitutiei. Pe blogul ei, ea isi sustine pozitia impotriva legalizarii prostitutiei spunand: “Decriminalizarea prostituatelor, da! Legalizarea prostitutiei, nu!”

garbo.ro

Averea senzaţională a lui Dan Diaconescu, mogulul de garsonieră

Dan Diaconescu face cărare la DNA, unde zilnic are şedinţă, după ce ani întregi şi-a afişat cu ostentaţie averea: vile, iaht, avion, elicoptere, totul produs cu o televiziune de apartament.
Micul mogul e stresat cu dosarele de la DNA. Are şi probleme de cash-flow şi este şi în criză de subiecte-bombăSursa: Răzvan Vălcăneanţu

Domnul Dan. Aşa-i spun angajaţii, cu o slugărnicie asumată. El se alintă altfel: micul mogul. N-a avut niciodată mai mult de 60 de kilograme, dar încălţările din piele de şarpe îţi transmit că vrea să-l iei în serios. Bentley-ul gri şobolan, asortat la pantofi, pare un protector solid al acestui tip firav şi care vorbeşte cu o voce aşa de scăzută de parcă n-ar fi mâncat nimic toată ziua.

Dan Diaconescu stă înfăşurat în costumul său scump ca într-un sac, pentru că nu are umeri, nu are piept şi nici genunchi, iar cravata - strânsă până la punctul de la care, tehnic vorbind, intervine sugrumarea - atârnă de gâtul său subţire pentru că efectiv nu are de ce să se agaţe.

Filiform ca Michael Jackson în cea mai bună perioadă a sa, micul mogul capătă dimensiuni supranaturale învelindu-se în veşmântul bogăţiei. Are acasă o pătură cusută din hârtii de 100 de euro cu care se acoperă noaptea, când doarme cu geamul deschis.

Domnul Dan are iaht de 2,4 milioane de euro, are Rolls de 600.000, Bentleyuri şi Roveruri, terenuri, case, dependinţe, elicoptere, avioane, poate şi-un aeroport. Averea e aura sa, cercul de lumină care te orbeşte şi care-l ajută să leviteze 50 cm deasupra solului. Domnul Dan are.

"Şi-a gonflat averea"

La 30 de milioane de euro îl cotează tabloidele, ba chiar şi-un ziar serios ca "România liberă". N-are atât, dar toată lumea se întreabă cum a putut izvorî purcoiul acesta de bani dintr-o garsonieră în care încăpeau o masă şi trei reflectoare. Toate interviurile date de micul mogul sunt forme de exhibiţionism financiar.

Stă într-o vilă de 500 mp, cu piscină interioară, în Primăverii. Mai deţine trei vile în Bucureşti şi trei apartamente. Plus sediul nou, o fostă hală industrială, şi pământul din jur. Se lăuda că şi-a luat nu unul, ci două elicoptere şi apoi un avion. Apoi a sunat la tabloide să le anunţe că şi-a lansat iahtul la apă.

"Şi-a gonflat averea. N-are nici pe departe tot ce spune el. Toate proprietăţile, toate maşinile de lux sunt luate pe credit, dacă îi suspendă licenţa şase luni nu mai are cu ce plăti ratele. N-are niciun elicopter, sunt fabulaţii, şi niciun avion. Iahtul e luat la mâna a doua cu câteva sute de mii de euro. Şi ăla e tot în leasing", afirmă, sub anonimat, unul dintre membrii importanţi ai anturajului lui Dan Diaconescu.

Iahtul pe care zice că n-a călcat niciodată

"Da, tot ce am e pe credit. Calculul e simplu: am în momentul acesta credite la bănci de 14,5 milioane de euro, dar cele patru firme pe care le deţin, care operează două televiziuni (incluzând DDTV, programul de desene animate şi filme cumpărate la kilogram - n.r.), valorează de cinci-şase ori mai mult", răspunde micul mogul. Întrebat de elicoptere, a dat înapoi, zâmbind jenat: "Nu comentez". Şi avionul? "Nu comentez".

Dan Diaconescu are o retorică înşe lă toare, trece de la fapte reale la fabulaţii legând frazele în lanţuri interminabile, fără pauze de respirat şi fără inflexiuni, pe un ton neutru, acţionând ca un somnifer. Vorbeşte ca la televizor: "Despre avion nu spun nimic pentru că Parchetul mă acuză că transport cu el lingouri de aur în Iran. Procurorul spune că aduc baloturi de marijuana din Iran pe care o vând şi apoi transform totul în lingouri de aur pe care le depozitez în Iran". Acesta-i un exemplu de discurs.

Apoi cu iahtul: "Ei, prostii, nu e niciun second hand, e nou-nouţ, l-am comandat în Anglia, am fost în fabrică să văd cum îl construiesc, a costat 3 milioane de euro (a rotunjit el de la 2,4 milioane - n.r.) şi e acostat la Monte Carlo, e luxos, are 21 de metri, patru camere, are numele OTV şi e sub pavilion italian, că în România impozitul era de 80%, iar în Italia e de numai 2%. Dar nam călcat niciodată pe puntea lui că n-am avut timp. Nu se strică dacă nu e folosit, îl ţin acolo...".

Barca a luat-o ca să se ţină după Adrian Sârbu, modelul lui de mogul. Îl admiră sincer, o spune public: "E chestie de imagine, dacă şi-a luat Sârbu iaht, trebuia să-mi iau şi eu. Îşi ia Sârbu palat, îmi iau şi eu unul mai mic. Prost am fost să nu plec din ţară cum a făcut Sârbu şi am lucrat numai cu firme înregistrate în România în loc să-mi mut televiziunea afară. Am avut oferte din Spania, din Austria...". Dan Diaconescu chiar e atent la fiecare mişcare a lui Adrian Sârbu şi aspiră la un post de CEO.

500 de euro ca să apari la OTV

Deci paradigma vieţii lui Dan Diaconescu: prea mulţi bani pentru o garsonieră TV atât de mică. De unde? Din publicitate sau şantaj?

"OTV a produs tot timpul bani. Băga 50.000 de euro pe lună şi scotea 100.000. Emisiunile se vindeau cu 250-500 de euro jumătatea de oră. Făcea 6.000-7.000 de euro/zi numai din asta. Publicitatea mergea bine, că a prins boomul economic şi dezvoltarea imobiliară. Vindea la spot, nu la puncte de rating, că se adresa clienţilor mici. Câţi bani cerea ca să intri în emisiunea lui nu ştiu. N-a făcut avere din şantaje, televiziunea producea singură, dar că din când în când i se mai ivea câte o ocazie, tot ce e posibil", afirmă consultantul anonim.

Varianta lui Diaconescu e scurtă: "N-aveam nevoie de 100.000 de euro din şantaj când făceam un milion din publicitate. Am vândut tot timpul emisiuni la preţul a 12 minute de publicitate/oră. Acum e 3.000 de euro ora. Tot timpul am avut venituri duble faţă de costuri".

VINE ŞTEFAN CEL MARE. 25 de oameni necăjiţi îl aşteptau miercuri seara la intrarea în OTV. Toţi îl divinizau. Bătrâna în alb i-a pupat mâna
FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
06_OTV_RZV1.jpg

FABRICA DE BANI. Celebrul studio din garsoniera de pe Magheru unde Diaconescu ţinea emisiuni şi de 10 ore
FOTO: Mediafax
06_Diaconescu_MFX.jpg

PRINCESS 21M. Deşi Diaconescu susţine că n-a călcat încă pe iahtul personal, prietenii săi spun că au fost împreună în croazieră pe coasta iberică
06yaht_diaconescu.jpg

OTV-MANIA: Scandaluri şi şantaje

Miercuri noaptea, nişte cetăţeni din Rahova au fost bătuţi de clanul unui cămătar la care aveau datorii. Au venit la OTV să se plângă, cu sângele şiroindu-le pe nări şi pe gură. A fost macabru

Băile de mulţime ale lui Diaconescu sunt de un comic absurd şi până nu vezi cu ochii tăi n-ai crede că aşa ceva se poate întâmpla. Zilnic, zeci de oameni îl aşteaptă la intrarea în sediu. Ore în şir, stau cu fundul pe borduri sau amorţesc în picioare, într-un impresionant fenomen de adulaţie şi spirit de sacrificiu.

Pensionari, oameni fără căpătâi, femei consumate, cu ochii injectaţi de la băutură, amărâţi care cer 100 de lei pentru o operaţie, dar şi mici afacerişti care vor să-şi dea în gât foştii asociaţi. Unii sunt acolo fără un scop precis, vor doar să-l atingă pe viitorul preşedinte al României.

Sindromul peştelui de acvariu

Unul muşca dintr-un corn când a intrat pe poartă bolidul lui Diaconescu. "Ia masa în oraş", a glumit colegul meu, dar omul nu s-a sinchisit. A aruncat în viteză boţul întro pungă, şi-a scos din buzunarul de la piept nişte hârtii rufoase şi a tăbărât pe şeful OTV. "Fac al doilea transplant de rinichi în beneficiul soţiei...", îngaimă bietul om şi am răbufnit într-un râs incontrolabil când am auzit enormitatea. Dan Diaconescu le acorda fix 10 secunde fiecăruia, după care muta privirea la următorul şi comenta scurt: "Da, da, vedem...".

Ceea ce eu înţelegeam astfel: "Cazurile voastre nu fac doi bani, nu veţi intra niciodată pe post". Unora le ştia poveştile pe de rost, pentru că oamenii refuzaţi o dată- de două ori continuă să vină seară de seară, la nesfârşit, ca în sindromul "peştilor de acvariu" - care se izbesc de pereţii de sticlă căutând o ieşire şi uitând mereu şi mereu că în calea lor se află un obstacol.

O femeie gen "Miss Semănătoarea" sparge corul de plânsete: "Eu vreau să mă puneţi la detectorul de minciuni pentru că bărbatul meu spune că sunt o curvă". S-a făcut linişte, toţi examinând-o cu invidie pentru că avea un subiect bun. Diaconescu face semn unui bodyguard: "O duceţi la machiaj, intră în seara asta...". Femeia şi-a umflat pieptul de mândrie. La 12 noaptea debita intimităţi pe sticlă, dar audienţa n-a fost grozavă. Sub un punct de rating.

Lacrimi vărsate pentru Domnul Dan

O bătrână îi trage mâna Domnului Dan şi i-o pupă luându-l prin surprindere. Scânceşte cu dragoste maternă: "Cât de mult vă iubesc! Nu ştiţi cât am plâns de când aveţi necazul cu DNA. N-aveţi dv. fire de păr în cap câte lacrimi am vărsat eu...".

Diaconescu i-a mulţumit printr-un mârâit scurt pentru că era în criză de timp. Hohotind de bucurie, femeia bagă mâna în pungă şi scoate două sandviciuri în ţiplă, la 2,5 lei bucata. "Sunt sigilate, vi le dau dv. să le mâncaţi". Şeful OTV le refuză categoric şi nici nu se lasă îmbrăţişat, n-avea dispoziţia.

Apoi intră în sediu, bodyguarzii închid uşile şi le încuie pentru mai multă siguranţă. Gata, aeronava a decolat. Niciunul dintre cei rămaşi afară n-a plecat. Toţi stau până la 3 dimineaţa în întunericul parcării, sperând că uşile se vor deschide într-un târziu, Domnul Dan se va întoarce şi îi va primi în emisiune. În raiul OTV ajung doar cei care au credinţă.

ŞANTAJUL LA ŢÂRDEA, 2004

Un flagrant de 100.000 de euro ratat de procurori

Petru Paul Ţârdea e acum falit, fuge de presă, e părăsit de soţie şi se spune că nici bani de-o chirie nu mai are. Însă în 2004 avea un show de tip Bingo la Prima TV. A depus plângere la PNA (precursorul DNA) susţinând că Diaconescu şi Ghezea (de la "Atac la persoană") iau cerut 100.000 de euro.

Parchetul a ratat atunci flagrantul, dar surse judiciare spun că sunt înregistrări telefonice elocvente. Diaconescu se apără: "A venit la mine cu camera pe sub cămaşă, se vedea de la o poştă. I-am spus cât costă 12 minute de publicitate şi l-am invitat să semnăm contractul. Cerusem banii în avans pentru că era cunoscut ca ţepar".

CĂŢĂRATUL ÎN TOPURI

Scandalurile care au scris istoria OTV

Transformarea unor tragedii reale în telenovele live a scos OTV-ul lui Dan Diaconescu din anonimat. Prima lovitură a fost serialul dedicat cazului profesoarei Corina Vasile (foto) pentru care unul din elevii ei, Bogdan "Ralph" Costache, s-a sinucis aruncându-se de la etajul al nouălea. Corina Vasile a fost achitată.

Al doilea caz a fost cel al doctorului Răzvan Trancă care a fost acuzat de Andreea Mocanu, o pacientă minoră, că ar fi violat-o. Andreea s-a aruncat pe fereastra apartamentului medicului. Doctorul Trancă a fost achitat. De departe însă, cel mai răsunător succes al OTV-ului a fost serialul dedicat dispariţiei Elodiei Ghinescu.

Soţul acesteia Cristian Cioacă, acuzat de crimă este, de asemenea, liber. Prin cele trei telenovele, OTV a trecut de la o audienţă de sub 1 punct de rating la 4 puncte, apoi la 7-8 şi cu un record de 10,4 puncte, cu scandalul Elodia. Acum a revenit la audienţe modeste, depăşind rar 2 puncte de rating pe urban 18-49 de ani.

Partidul Poporului are sediul într-o băcănie

NEA MARIAN FAŢĂ CU REACŢIUNEA

Marian Simion, 57 de ani, ex-plutonier adjutant-şef la Poliţia Călare, în prezent buticar, e omul lui Dan Diaconescu din judeţul Ilfov. Sediul partidului îl găseşti cum vii pe şoseaua Andronache în Voluntari, după barieră. La parter e băcănia, la etaj locuinţa.

Vizavi, într-o terasă falimentată, convertită în grădină de legume unde se vând şi butelii, cu steagul UE şi drapelul României atârnând la poartă, dai peste preşedintele filialei ilfovene a Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale (PPPS). O atestă o hârtie semnată de Dan Claudiu Tănăsescu, fostul primar de Mogoşoaia. Adică fostul Partid al Pensionarilor.

"Sperăm să fuzionăm cu Partidul Poporului. Să-i dăm o mână de ajutor lui Dan Diaconescu să fie o alternativă la sistemul ăsta păgubos! Doctrina noastră este să promovăm tineretul!", clamează ditirambic reprezentantul fostului partid al pensionarilor. La gât are un lanţ gros din aur.

Încă un partid-televiziune

Când am fixat ora interviului, la telefon, ne-a sugerat discret: "Să vii c-o sticlă de whishy!". Marian Simion are puţin peste un metru jumate. Statură care, zice el, l-a ajutat să fie de zece ori campion naţional la călărie, proba cu obstacole.

"Îl stimez pe Diaconescu că e tânăr şi are alte idei. Am văzut că e chemat la DNA, da’ trebuie să ne referim la prezumţia de nevinovăţie. Ce dacă partidul are în spate o televiziune, PC-ul câte are? Şi orice partid de guvernamânt, ce, nu e susţinut de TVR?", îşi justifică opţiunea politică fostul jocheu de la Dinamo. Apoi se laudă: "Suntem 1.650 de membri în Ilfov şi am avut rezultate bunicele. L-am susţinut pe Pandele la locale şi a ieşit primar!".

Pe site-ul Partidului Poporului îl găseşti pe Marian Simion drept reprezentant judeţean al Partidului Poporului: "De fapt nu sunt la partidul ăla. O să fim! Pe lista aia jumătate sunt reprezentanţii PPPS. Am zis să realizăm nişte comitete de iniţiativă. Să strângem semnături. Le-am strâns". (Mihnea Petru Pârvu)

2 milioane de euro,
datoriile OTV la această oră, Dan Diaconescu recunoscând blocajul financiar

Carla Bruni s-a folosit de serviciile franceze de informatii?

Carla Bruni s-a folosit de politie si serviciile de informatii pentru a afla cine lanseaza zvonuri despre casnicia ei cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, potrivit unei noi biografii neoficiale.

Autorul cartii afirma ca Prima Doamna ar obtinut liste cu telefoanele date de apropiatii pe care ii suspecta ca ar fi implicati in complotul impotriva ei, informeaza BBC.

Cartea sugereaza ca zvonurile au aparut in urma unor intalniri dintre fostul ministru al Justitiei Rachida Dati si fosta cumnata a lui Sarkozy, scopul complotului fiind indepartarea Carlei Bruni de la Elysee si aducerea fostei sotii a presedintelui, Cecilia. Carla Bruni ar fi sunat-o pe aceasta imediat dupa ce ar fi aflat scoul complotului.

In carte se mai arata ca Rachida Dati, membra a Parlamentului Europeana, ar face orice sa aiba puterea pe care o avea ca ministrul al Justitiei. Influenta ei la Palatul Elysee a disparut imediat dupa ce Nicolas Sarkozy s-a casatorit cu Carla Bruni.

Primele informatii care spuneau ca Rachida Dati este sursa zvonurilor despre problemele din cuplul prezidential au aparut inca din primavara. Carla Bruni i-a luat, insa, apararea, spunand ca si acestea sunt doar zvonuri.

Dezvaluirile vin in contextul in care presedintele Sarkozy este deja acuzat ca i-ar fi spionat pe ziaristii de la Le Monde.

ziare.com

Proteste şi ameninţări la adresa Papei

1.jpg

Mii de persoane au manifestat, ieri, la Londra împotriva vizitei de stat a Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie. Între două şi trei mii de persoane potrivit poliţiei, „până la zece mii“ conform organizatorilor, erau adunate în jurul orei 13.00 GMT (16.00, ora României) în apropiere de Hyde Park, unde Suveranul Pontif urma să ţină rugăciunea de seară.

Opoziţia Papei faţă de contraceptive ucide", „Şeful celei mai mari bande de persoane care abuzează de copii", se putea citi pe pancartele manifestanţilor, dintre care mulţi purtau mitre false.

Cinci persoane, arestate la Londra în legătură cu o potenţială ameninţare la adresa Papei

Papa Benedict a abordat din nou ieri-dimineaţă, în timpul predicii sale la Catedrala Westminster, tema scandalului de pedofilie, evocând „imensa suferinţă provocată de abuzuri comise asupra copiilor" şi exprimându-şi „profunda mâhnire faţă de victimele nevinovate ale acestor crime josnice".

Şase persoane se aflau în continuare în detenţie preventivă, ieri, la Londra, suspectate de „acte de terorism" în cursul vizitei Suveranului Pontif, care continuă fără vreo schimbare. Cei şase bărbaţi sunt angajaţi ai societăţii Veolia Environmental Services, aparţinând grupului francez Veolia, şi asigurau curăţenia străzilor. Percheziţiile au continuat ieri în câteva sedii din Londra.

adevarul.ro

Fiscul britanic vrea să plătească salariile tuturor contribuabililor

Cea mai năstruşnică propunere de combatere a evaziunii fiscale a fost înaintată, în Regatul Unit (UK), de către fiscul Britanic (Her Majesty’s Revenue & Customs – HMRC). Fondurile de salarii vor fi vărsate de către angajatori agenţiei fiscale, acolo vor fi impozitate, apoi retrimise în contul fiecărui angajat.

gandul.ro

hahaha,parca vad ca si la noi va fi la fel!

Google-ul te spioneaza. Internetul stie totul despre tine!

Probabil ca nu multi dintre voi stiu ca Google aduna date personale atunci cand se acceseaza o pagina web, motiv pentru care este chiar periculos sa dai prea multe detalii din viata ta reala in mediul online.

Acum insa, utilizatorii Firefox pot afla cand sunt spionati de Google cu ajutorul extensiei Google Alarm. Aceasta emite o alerta vizuala de fiecare data cand informatiile tale personale sunt transmise catre serverele Google.

Potrivit site-ului incont.ro, Gmail, Google Analytics, AdSense, embed-urile de pe YouTube sau apelurile Google aduna informatii despre utilizatori lor in vederea realizarii unui profil demografic, utilizat ulterior pe alte site-uri.

Motivul pentru care Google face lucrul acesta este unul pur comercial. Insa, nu toate datele tale personale publicate pe Internet au parte de acelasi tratament.

Infractorii din mediul online iti pot folosi identitatea pentru a comite tot soiul de fraude. Iti pot urmari miscarile, reteaua de cunostinte si alte detalii pentru a da lovitura.

In America, un politist a reusit sa faca legatura intre trei spargatori de case si victmele lor prin intermediul Facebook-ului. Cum? Simplu, proprietarul pleca de acasa insa nu inainte de a posta aceasta informatie la status, motiv pentru care hotii mergeau la sigur.

Specialistii in domeniu pot afla totul despre tine in mai putin de-o ora navigand pe Internet, iar lucrul acesta a fost testat. Un american a rugat un specialist in securitate sa studieze profilul online al iubitei sale cu care era impreuna de peste 12 ani si sa-i spuna ce gaseste.

In mai putin de o ora barbatul a primit un raport de 15 pagini cu informatii despre prietena lui, multe dintre ele nestiute nici de el. Dosarul cuprindea numele prietenilor femeii, scolile pe care aceasta le-a frecventat, poze stanjenitoare publicate nu de ea ci de prietenii ei, calatoriile pe care le-a facut, locurile pe care le frecventa, detalii despre job-urile ei, hobby-uri, rude indepartate si relatii din tinerete. Totul a fost posibil doar verificand site-uri precum Hi5, Facebook, LinkedIn sau Flickr.

Ingrijorator? Mai mult ca sigur ca da. Problema este ca nu poti face nimic pentru a impiedica lucrul acesta decat doar sa fii mai atent atunci cand oferi informatii despre tine in mediul online, sa-ti configurezi mai bine setarile de securitate si sa nu permiti decat prietenilor sa acceseze anumite informatii.

acasa.ro

Cum funcţionează „industria spaimei“

1.jpg

Informaţiile prăpăstioase propagate într-o perioadă tulbure au şanse să stârnească reacţii în masă, mai ales atunci când sunt preluate şi amplificate de mass-media. Zvonurile privind potenţiale catastrofe naturale s-au înmulţit în ultima perioadă. Acum fac carieră exploziile solare, cutremurele şi gerul năprasnic.

Institutul de Geofizică din Kiev: "Va avea loc un seism puternic în zona Vrancea"

Exploziile solare ar putea distruge Europa. Dezastrul se va produce în 2013

„Cutremur mare în Vrancea, în curând!" Afirmaţia lansată zilele trecute pe piaţă de un seismolog ucrainean a agitat spiritele în România. Specialiştii noştri au venit să infirme, dar zvonul le-a dat multor români un fior rece pe şira spinării. La fel s-a întâmplat şi cu informaţiile despre exploziile solare devastatoare, care ar urma, potrivit unor oficiali NASA,să-şi lase amprenta asupra Terrei nu mai târziu de 2013.

Dar până când sistemele electrice vor fi distruse, Planeta va rămâne în beznă, iar sateliţii artificiali vor înceta să funcţioneze, europenii ar mai avea de trecut un hop. Alţi specialişti, de data aceasta din Polonia, avertizau săptămâna trecută că bătrânul continent se va confrunta cu cea mai friguroasă iarnă din ultimul mileniu. Din nou, meteorologii români nu au confirmat. Ba chiar au catalogat afirmaţia polonezilor drept „cel puţin hazardată". Totuşi, sămânţa de frică a fost sădită. Depinde de fiecare dacă aceasta va prinde sau nu rădăcini.

Sociologii şi psihologii spun că, în general, oamenii sunt foarte sensibili la teme care vizează confortul lor, inclusiv cel economic, şi starea lor de sănătate. Stau mărturie şi isteriile în masă produse la nivel internaţional de orice epidemie. În anii '90, boala vacii nebune punea populaţia pe jar. La început, în Marea Britanie.

Apoi, toată Europa cădea pradă temerilor legate de efectele pe care le-ar fi putut avea maladia în cazul oamenilor. Virusul SARS, care declanşează pneumonia atipică, a răspândit panică la nivel global încă din toamna anului 2002, când un focar de infecţie a fost semnalat în provincia Guangdong din China. Au urmat gripa aviară şi cea porcină, ambele creând isterii la nivel global şi, implicit, la nivelul României.

Sabia lui Damocles: încălzirea globală

Iar dacă o epidemie este declarată încheiată, urmând să treacă o perioadă până la declanşarea alteia, oamenii sunt alimentaţi cu un nou combustibil menit să-i „inflameze".

Este vorba despre încălzirea globală, care, în ultima perioadă, stă pe buzele tuturor, specialişti în ecologie sau nu. Un val de căldură care loveşte un oraş în toiul verii, zăpezile masive căzute în anumite regiuni în mijlocul iernii sau creşterea temperaturii la nivel global cu mai puţin de un grad ­Celsius - toate sunt puse pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră.

Auzim zilnic că oamenii sunt de vină pentru tot ce se întâmplă întrucât folosesc prea mult combustibil pentru maşini sau prea mult cărbune şi gaz natural pentru a se încălzi. Iar apoi urmează o serie de previziuni care mai de care mai apocaliptice.

Profesorul Richard Lindzen de la The Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, punea toate acestea, încă de la mijlocul anului 2007, pe seama unei proaste înţelegeri a climatologiei combinată cu dorinţa anumitor persoane de a demonetiza această ştiinţă şi de a o transforma într-o „chestiune alarmistă".

Dincolo de controversele legate de modul în care este înţeleasă şi folosită climatologia, temerile privind dezastrul spre care se îndreaptă Planeta încep să se contureze tot mai clar. Populaţia din fiecare ţară sau regiune are o serie de angoase, alimentate, de obicei, de situaţia socio-economică, de perioada traversată şi, uneori, de contextul geopolitic, afirmă sociologii.

„Psihozele" autohtone

Şi în cazul românilor apar „isterii" de sezon, unele „hrănite" în special de presa dornică de senzaţional, după cum semnala recent ziarul „Adevărul".

Dacă în perioada de vară, în vogă sunt potenţialele ameninţări reprezentate de radiaţii şi de vietăţile de pe litoral - cum ar fi dragonul de mare sau păianjenii din specia Văduva Neagră - , primăvara şi toamna fac ravagii bolile (diverse tipuri de gripă, de pildă) şi ţânţarii.

La ordinea zilei este şi cursul valutar. De fiecare dată când euro se apreciază, românii iau cu asalt băncile şi casele de schimb valutar pentru a nu avea de suferit mai mult, pe viitor, din cauza deprecierii monedei naţionale.

„Apocalipsa zombi"

Universitatea din Baltimore, SUA, a introdus anul acesta în planul de studiu un curs despre zombi menit să-i pregătească pe studenţi pentru „apocalipsă". Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior au declarat că au luat această decizie pentru a satisface nevoia tinerilor de teme interesante şi excentrice, mai ales că subiectul „zombi" poate fi încadrat în cultura pop.

Maşinăria de alarme este alimentată de interese economice

Propagarea informaţiilor alarmiste este catalizată, în bună măsură, de mass-media, care, potrivit sociologilor contactaţi de „Adevărul", are partea sa de vină în ceea ce priveşte abordarea unor subiecte într-un mod bombastic. Pe de altă parte, potrivit sociologului Alfred Bulai, „la noi, există o fascinaţie a autorităţilor pentru a transforma orice situaţie într-o calamitate, mai ales dacă este vorba despre un eveniment repetitiv, pentru a scăpa de responsabilităţi".

Nu în ultimul rând, sociologii afirmă că, atât în România, cât şi în întreaga lume, în spatele zvonurilor se află, de multe ori, interese financiare sau chiar politice.

„Există întotdeauna o anumită componentă politică sau economică a zvonurilor, fie că vorbim de strategii de luptă între companii, fie că vorbim despre bătălia dusă între diverse tabere politice. Pe timp de criză, de pildă, aducerea în plan public a unei potenţiale catastrofe abate atenţia populaţiei de la problemele economice", afirmă Alfred Bulai. Totodată, „dacă anunţi o iarnă foarte friguroasă, cei care vând combustibil ar putea avea de câştigat. Se schimbă automat comportamentul de consum", adaugă acesta.

Adevăraţii specialişti, puşi la colţ

„Declaraţiile ştiinţifice ambigue despre climă sunt impulsionate de cei care au un interes să investească în chestiuni de natură alarmistă, alimentând astfel miza politică pentru factorii de decizie care, la rândul lor, aprobă fonduri destinate cercetărilor ştiinţifice. Iar acestea din urmă vin să hrănească alte afirmaţii alarmiste menite, şi ele, să mărească miza politică", atrăgea atenţia profesorul Richard Lindzen de la MIT.

„Succesul alarmismului în materie de climatologie poate fi măsurat prin prisma cheltuielilor la nivel federal (cu referire la SUA, n.r.) în ceea ce priveşte cercetările - de la câteva milioane de dolari înaintea anilor '90 la 1,7 miliarde de dolari în 2007", a afirmat profesorul, adăugând că acesta se poate vedea şi în investiţiile făcute în energia regerabilă.
Richard Lindzen a zugrăvit însă şi un alt peisaj care s-ar afla în spatele zvonurilor care seamănă frică în rândul populaţiei.

Potrivit lui, oamenii de ştiinţă care s-au dezis de alarmism au constatat că fondurile pentru cercetările lor au dispărut peste noapte sau că au fost priviţi brusc cu neîncredere. „Prin urmare, minciunile despre climă câştigă teren şi credibilitate chiar şi atunci când ajung la judecata ştiinţei, pe care, teoretic, se bazează", a declarat acesta.

Lipsa de verticalitate a oamenilor de ştiinţă a fost pusă la îndoială şi anul trecut, în toamnă, înaintea summitului de la Copenhaga, odată cu izbucnirea unui scandal în care au fost implicaţi o serie de experţi britanici. Aceştia ar fi modificat date pentru a susţine teoria conform căreia încălzirea globală este efectul activităţii umane.

Sociologii afirmă că există şi cercetători care fac predicţii apocaliptice doar din dorinţa de a deveni faimoşi. „Dorinţa de a face preziceri este o caracteristică umană, la fel şi cea de a fi recunoscut, de a cunoaşte gloria", explică aceştia. De asemenea, ei atrag atenţia că şi
în lumea ştiinţei există elite şi persoane mai puţin pregătite.

"Pe timp de criză, aducerea în plan public a unei potenţiale catastrofe distrage atenţia populaţiei de la problemele economice."
Alfred Bulai
sociolog

Sfârşitul lumii, amânat

O interpretare a calendarului mayaş potrivit căreia sfârşitul lumii va veni în 2012 a agitat puternic spiritele, astfel că în ultimii ani mai mulţi oameni de ştiinţă au încercat să calmeze populaţia. Kristine Larsen, profesoară de astronomie la Universitatea din Connecticut, SUA, a dezminţit afirmaţia, adăugând că „tălmăcirea este greşită", iar astfel de profeţii fac carieră doar în rândul celor care nu au cunoştinţe ştiinţifice temeinice sau în rândul celor care refuză să se informeze.

Cei de la NASA au declarat şi ei război profeţilor apocalipsei din 2012, care au propagat informaţii alarmante în special prin intermediul internetului. Kristine Larsen a avertizat că sub influenţa acestor zvonuri, riscă să apară cazuri de persoane panicate şi, pe cale de consecinţă, capabile de gesturi extreme.

Vrem să fim pregătiţi

Psihologii spun că mecanismul propagării fricii este universal. „Noi, ca specie, ne orientăm preferenţial către informaţia negativă, care se referă la un pericol - vorbim de o funcţie adaptativă. Cu alte cuvinte, dacă aflăm de un pericol, ne gândim că ne putem proteja", explică psihoterapeutul Bogdana Bursuc.

Conform specialistului, „oamenii sunt construiţi fiziologic să caute informaţii de aşa natură încât să fie pregătiţi în cazul în care au loc evenimente care le-ar putea periclita viaţa". Dacă unele persoane minimizează veştile negative ce ar urma să aibă efecte globale, concentrându-se pe problemele urgente, altele se îngrijorează pentru că aşa se simt mai pregătite să facă faţă oricărei situaţii.

România, un mediu propice propagării zvonurilor

Tinerii nu mai sunt interesaţi de programele educaţionale
Psihoterapeutul Bogdana Bursuc afirmă că starea de stres creată în rândul populaţiei de astfel de informaţii alarmiste poate fi contracarată doar de specialişti. „Dacă experţii vin şi dau asigurări că totul va fi bine, oamenii se vor linişti. Dar numai pe termen scurt. La câteva zile distanţă vor începe din nou să-şi pună întrebări", spune Bogdana Bursuc.

„În schimb, dacă aceştia vin şi explică pe înţelesul tuturor ce se întâmplă de fapt, dacă aduc argumente solide, logice, oamenii îşi vor redobândi confortul emoţional", adaugă aceasta. Specialiştii în comportament uman atrag însă atenţia că explicaţiile, chiar dacă sunt ştiinţifice, trebuie prezentate de aşa natură încât să fie pe înţelesul publicului.

„Chiar dacă nu este tocmai uşor, aşa cum medicul explică pacientului în ce constă operaţia, şi experţii care vin să contracareze zvonurile trebuie să prezinte informaţii credibile şi accesibile maselor", mai spune Bogdana Bursuc.

Sociologul Alfred Bulai atrage însă atenţia că „panica poate fi redusă doar de nivelul de educaţie al oamenilor. „Validarea unor afirmaţii ţine de propriul model cultural şi de starea psihică a indivizilor. Dacă o persoană are angoase zilnice, este mult mai probabil ca aceasta să fie receptivă la informaţii prăpăstioase", explică sociologul.

Cultura generală, factor-cheie

Tocmai din această cauză, Alfred Bulai consideră că în România sunt slabe şanse ca zvonurile să nu câştige teren. „Tinerii din ziua de astăzi nu mai au cultura generală a părinţilor lor pentru că nu mai există o preocupare pentru formarea acestora în şcoli", spune el. „Ca atare, România va deveni un mediu facil pentru proliferarea zvonurilor, a opiniilor, a pseudoteoriilor", conchide sociologul.

adevarul.ro

Cum ne influenteaza alimentatia munca de la birou: Cele mai frecvente greseli

Persoanele care stau la birou intre 8 si 10 ore pe zi tind sa faca greseli de alimentatie care le influenteaza atat sanatatea, cat si performantele intelectuale sau capacitatea de concentrare. Nutritionistii consultati de Wall-Street fac o trecere in revista a celor mai frecvente greseli in obiceiul de alimentatie si dau sfaturi pentru a le indrepta.

Cum influenteaza alimentatia performanta la birou?

Alimentatia influenteaza atat sanatatea, cat si performantele intelectuale, de aici si recomandarea "esti ceea ce mananci", afirma doctorul Gabriela Man. Ea a conceput un amestec de fainuri hipocalorice, iar apoi a expus sfaturile pe larg in cartea “Slabesti mancand”.

“Performantele intelectuale si capacitatea de concentrare scad atunci cand se consuma alimente moderne, rafinate, bogate in zahar, amidon si grasimi, cum ar fi, de exemplu, preparate fast-food, snacksuri, bomboane, dulciuri din comert sau bauturi racoritoare reci”, completeaza Gabriela Man (foto).

Explicatia ar fi aceea ca alimentele determina descarcari masive de glucoza in sange dupa consumul lor (pe moment te simti bine), ceea ce determina secretii mari de insulina. Apoi, la putin timp dupa ce ai mancat, hipoglicemiile mai adanci decat normal induse de aceasta secretie mare de insulina determina somnolenta, apatie, iritabilitate, pofta de a "rontai" din nou ceva, in special pofta de dulce.

De asemenea, doctorul Anca Daniela Lungeanu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, in cadrul Centrului Medical Focus, spune ca fast food-ul, pranzul in fata calculatorului, gustarile intre mese si aportul insuficient de lichide descriu intocmai comportamentul alimentar al unui numar considerabil de angajati din marile corporatii.

In plus, Gabriela Man spune ca persoanele care petrec foarte mult timp la birou au nevoie de aport corespunzator de magneziu, de vitamine din grupul B (cereale integrale, carne, peste, legume diverse - ardei, fasole) si de aport zilnic de acizi grasi esentiali omega-3, acestia fiind raspunzatori de sanatatea fiecarei celule a corpului nostru, de performantele intelectuale si de rezistenta la boli.

O alta greseala frecventa este consumul foarte mare de cofeina, intalnita in cafea, bauturi tip cola sau ceai negru. Doctorul Gabriela Man spune ca abuzul de cofeina agraveaza insulinorezistenta, afectiunea care ingrasa si imbolnaveste - sindromul metabolic este denumit si "sindromul insulinorezistentei" si cuprinde o serie de afectiuni care au la baza aceasta boala, precum obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemii, boli cardiovasculare, ficat steatotic, sindromul ovarului polichistic.

wall-street.ro
posibil sa nu fi pus la topicul adecvat.

Masoneria română şi conducătorii lojelor, pentru prima oară la vedere

60b9b63.jpg

Masoneria este văzută în fel şi chip astăzi - în mare parte fiind mult gonflat „renumele“ organizaţiei. Legendele, beletristica, producţiile cinematografice şi înclinaţia naturală a oamenilor către „mistere“ şi „lumi secrete“ au dat o aură specială membrilor masoneriei. Ca orice organizaţie cu nuclee policentrice, a devenit o reţea. Ca orice reţea, a fost infiltrată de alte reţele mai bine camuflate. La noi, în prezent, reţeaua celor peste 300 de Loje masonice numără peste 8.000 de membri. La vârf, cei 8.000 sunt reprezentaţi de 330 de venerabili, ale căror nume apar pentru prima oară în presă, în exclusivitate, în „Curentul“.
În ediţia online, pe lângă un scurt excurs istoric asupra dezvoltării masoneriei la noi şi în lume, este publicată in extenso lista tuturor organizaţiilor masonice de pe cuprinsul României, precum şi datele de contact ale tuturor venerabililor Lojelor recunoscute.
Deşi Masoneria în România s-a desfiinţat oficial în 1948, trei loje unite româneşti care făceau parte din masoneria franceză au funcţionat în perioada comunistă, iar în octombrie 1990 Alexandru Paleologu, ambasador în Franţa numit de Ion Iliescu, devine Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România - cea care reprezenta cele trei loje reunite, în frunte cu Shapira.

Masoneria din România după 1989

La data de 5 februarie 1991, este reconstituită Loja „Concordia“. La 24 ianuarie, Marele Orient al Italiei creează, în contul masoneriei mondiale, Marea Lojă Naţională a României. Cu ştiinţa Marii Loji Unite a Angliei, „Grande Oriente d’Italia“ a primit sarcina - filiera latină - să reactiveze Francmasoneria Regulară din România Această Mare Lojă Regulară a fondat pe teritoriul românesc, la Bucureşti, trei „Loji Regulare“, aflate la început sub jurisdicţie italiană. Mentorul lui Corneliu Vadim Tudor, scriitorul Eugen Barbu, a fost membru al Lojii Masonice „W. A. Mozart“ din Roma, aflată sub obedienţa Marelui Orient al Italiei.
La Chişinău, în 1997, Marea Lojă Regulară a Italiei fondează „Marea Lojă a Moldovei“, cu sprijinul preşedintelui de atunci, Piotr Kirilovici Lucinschi, cunoscut pentru politica sa antiromânească. Loja a fost înregistrată cu numărul 113 în registrul Lojii italiene, iar ceremonia de iniţiere s-a desfăşurat pe 7 iunie în Hotelul „Codru“ de la Chişinău, fost al Partidului Comunist.
Fostul primar al Chişinăului, Serafim Urechean, bunul prieten al lui Adrian Năstase, şi fostul premier Dumitru Braghiş sunt iniţiaţi la rândul lor în loja masonică „Marele Orient al Franţei“, dar tot în filiala italiană. Actuala configuraţie a Puterii la Chişinău se datorează în mare parte lui Lucinschi, personaj care manevrează figuri politice proeminente, ca Filat şi anturajul său.
Pe lângă „fraţii latini“, imediat după apariţia italienilor, a început în România să activeze şi concurenţa, astfel că în 1992, au fost „reaprinse luminile“ primei loji române aparţinând Marelui Orient al Franţei - MOAR - de obedienţă liberală şi laică. Primul Mare Maestru a fost Mircea
Deac. De la această dată a început un fel de război de gherilă între membrii obedienţelor, care a durat peste un deceniu şi jumătate.

Fondarea oficială a Marii Loji Naţionale

În ianuarie 1993, Marea Lojă Naţională din România - care numără peste 2.500 de membri şi peste 110 loji pe teritoriul naţional - a fost reorganizată oficial la Bucureşti. În acelaşi an, Comisia de Informare pentru Recunoaştere a Conferinţei Marilor Maeştri ai Americii de Nord a raportat că Marea Lojă Naţională din România a fost întemeiată corespunzător şi satisface standardele recunoaşterii oficiale, fiind recunoscută de 59 de Mari Loji din toată lumea. Reorganizarea Marii Loji Naţionale din România s-a marcat şi prin înregistrarea oficială, în Registrul persoanelor juridice la Judecătoria Municipiului Bucureşti, pe baza Sentinţei civile 40/PJ 26 aprilie 1995, la cererea lui Dan Amedeo Lăzărescu, a lui Constantin Bărbulescu şi a lui Vladimir Boantă.
În paralel cu MLNR, serviciile maghiare au format şi ele o Mare Lojă Unită din România (MLUR), iregulară şi nerecunoscută, care îl avea în frunte pe profesorul Nicoară, din Cluj, ca Mare Maestru, un român mai slab de înger, pus la vedere, dar care era coordonat de un Suprem Consiliu, condus de Andre Szakvary (cetăţean francez de origine maghiară) ca Mare Comandor.
În timp ce MLNR era recunoscută de Marile Loji din lume şi în special de Marea Lojă Unită din Germania, MLUR ere recunoscută doar de Supremul Consiliu din Franţa. Dezbinarea din cadrul Ordinului Masonic român - care urmărea în fapt scindarea masonică pe zona Ardeal şi impunerea unui Mare Maestru maghiar, via „fraţii francezi“, a fost tranşată de Marea Loja-mamă, din Anglia.
Maghiarofilii au fost puşi cu botul pe labe de Marea Lojă Naţională din România în care au intrat o mulţime de foşti securişti care au dus la putere această Lojă şi au transformat masoneria într-o veritabilă rampă de lansare economică şi politică. Cum majoritatea sereiştilor intraţi în Lojă erau filo-Iliescu, PSD-ul a beneficiat de un suport important al reţelei masonice. La schimb, prin Hotărârea de Guvern nr. 561 semnată de Adrian Năstase la data de 15.04.2004, „Asociaţia Marea Lojă Naţională din România“ devine de „utilitate publică“, beneficiind inclusiv de fonduri de la stat.
Tot în acea perioadă, Conventul masonic a hotărât alegerea în funcţia de Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România a lui Eugen Ovidiu Chirovici, concurat la vremea aceea de Radu George Serafim - realizator de programe la TVR 1. „Lumina“ Templului i-a venit lui Chirovici via Kondiakov, general KGB, Marele Maestru al Rusiei. Sub guvernarea PSD, Chirovici a avut funcţii înalte în stat. În perioada 2002-2003 a fost consilier pe probleme economice în cabinetul lui Adrian Năstase, iar din 2003 până la schimbarea PSD de la guvernare a deţinut funcţia de preşedinte al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ÎMM). La rândul său, Adrian Năstase era mason şi membru în Marea Lojă Naţională a României în fruntea căreia se afla Chirovici.
Sistemul clasic securistic s-a impus la vârf, Cuplul Chirovici-Tanasie inaugurând o formă de conducere bazată pe eliminarea autonomiei Lojilor şi impunând forme de control stricte - raportarea conţinutului fiecărei convorbiri telefonice şi a oricărui contact cu orice persoană mai importantă, avizarea primirii oricărui nou membru etc.

Intersecţia intereselor politico-economice în sânul Masoneriei

Între fostele cadre de rang înalt din masoneria română se numărau şi generalii Gheorghe Rotaru (fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei), Alexandru Grumaz (fost prim-adjunct al comandantului STS), Eugen Badalan (fostul şef al Statului-Major General), Gabriel Naghi şi Iulian Crainiceanu (foşti generali SPP), Dumitru Sorescu (fost la IGP), Gheorghe Carp (fost la Jandarmerie şi IGP), Ovidiu Soare (ex-SRI), colonelul Dănuţ Tanasie, Mare Secretar al MLNR, fost operativ în ex-DIE, diviziunea TS (telecomunicaţii speciale), acum slugă supusă a lui Dinu Patriciu şi Ştefan Masu, Mare preot al Ritului de York, provenit, de asemenea, din ex-DIE, Lucian Bolcaş (senator PRM), Ioan Rus (fost SIE), Florin Mihalache (DIPI/STS), Traian Drăguşanu, Constantin Dinculescu, Sebastian Telbitz, Constantin Mindru Macostrai, Daniel Serghi, Mircea Tănase, Antonio Iervolino, Eugen Zubcov, Dan Enescu, Dan Grigore Adamescu (preşedinte ASTRA ASIGURĂRI), Gheorghe Cirhoc, Ovidiu Drimba (istoric şi profesor universitar), Constantin Maximilian, Ioan Pecsi, Claudio Teseo, fostul ambasador al României la Moscova, astronautul Dumitru Prunariu, „cavaler templier“ şi Maestru Venerabil al Respectabilei Loji „Roza Vânturilor“ din Orientul Bucureşti etc.
S-au distribuit în cele mai importante poziţii de conducere ale lojilor din România tot felul de personaje din structuri. Bogdan Buzăianu era pro-mare mason în Marea Loja a României, condusă de marele maestru Corneliu Vişoianu. Marea Loja Naţională a României a fost o lojă masonică disidentă, constituită în 2003, cu mulţi dintre „fraţii“ migraţi de la alte organizaţii masonice, conduse de Eugen Ovidiu Chirovici şi de Costel Iancu. Sediul Marii Loje a României se află în strada Edgar Quinet la numărul 7, la aceeaşi adresă cu fostul sediu al firmei Energy Holding, şi unde figura şi fantomatica Fundaţie Culturală Delta, al cărei preşedinte este tot Vişoianu. Marele maestru Corneliu Vişoianu era legat printr-un pact de concordanţă cu Loja Alpină din Elveţia, ţara de adopţie a lui Buzăianu. În Marea Loja a României mai era membru şi Radu Boroianu, naşul de cununie al lui Călin Popescu-Tăriceanu, iar Buzăianu şi Boroianu au fost parteneri de afaceri în compania elveţiană B&C Consulting. Boroianu s-a ocupat ca lui VA Tech, compania reprezentată de Bogdan Buzăianu, să i se atribuie contractul de retehnologizare al Porţilor de Fier
1. Avocatul Doru Boştină, un alt apropiat al lui Buzăianu, alături de care a înfiinţat în 2000 Energy Holding, era şi el membru al Marii Loje a României.
A mai existat şi o altă grupare a „masonilor disidenţi“, a doua MLNR (Marea Lojă Naţională a României), reuniţi în jurul venerabilului Mare Maestru Nicu Filip şi condusă de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu, supranumită Masoneria kaki, în contrast cu adevărata masonerie, cea albastră. Adepţii „Masoneriei kaki“ erau ofiţeri din armată, poliţie şi servicii. MLNR era formată din 28 de Loji în ţară şi 7 Loji în Capitală.
„Cupola“ oficială a devenit însă în timp Marea Loja Naţională din România (MLNR), condusă de Chirovici, întregită de un Suprem Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat Regular, cu Costel Iancu Suveran Mare Comandor.
În momentul de faţă, s-a pornit bătălia pentru conducerea Masoneriei din România, principalii candidaţi fiind Vişoianu şi Mircea Gheordunescu.

Istoricul dezvoltarii Masoneriei pe teritoriul romanesc

Reprezentanti ai ordinelor civile, religioase sau militare au aparut la noi inca din perioada Evului Mediu, cum ar fi, printre ele, cel al Templierilor, prezenti in zona Abrudului, cel al Dragonului, din care a facut parte tatal lui Vlad Tepes, sau al rozacrucienilor, consemnati in preajma lui Dimitrie Cantemir.
Masoneria romaneasca are printre predecesori personaje ca Horea, Tudor Vladimirescu, mai apoi revolutionarul Nicolae Balcescu, membru al Lojei „Fratia“ - ucis de masoni pentru nationalismul sau romanesc, ministrul Mihail Kogalniceanu, care era venerabilul (grad suprem) unei loji bucurestene, poetul Vasile Alecsandri, membrul unei loje din Iasi, I.C. Bratianu, fondatorul PNL, membru de vaza al Lojei „Steaua Dunarii“, criticul literar Titu Maiorescu, maestru in Loja „Steaua Romaniei“, diplomatul filo-rus Nicolae Titulescu, initiat in masonerie in timpul studiilor din Franta, politicianul Alexandru Vaida Voievod, cel care a citit in 1918 in Parlamentul de la Budapesta Declaratia dreptului de autodeterminare a natiunii romane, membru emerit al Suveranului Sanctuar al Romaniei si Mare Orator Adjunct, scriitorul si apoi garantul regimului comunist Mihail

Sadoveanu - ramas in istorie ca venerabilul mai multor loji iesene si unul din capii masoneriei romanesti

Inceputul francmasoneriei in Tarile Romane este plasat de istorici in anul 1733, legat de numele secretarului lui Constantin Brancoveanu, Anton Maria Del Chiaro. Prima Loja masonica a fost infiintata la Iasi sub numele de ÑMasoneria romana speculativa“, fiind atestata documentar in 1734 si avind ca Mare Maestru pe domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat, iar ca Ofiteri - pe boieri (nobili) paminteni. Dimitrie Cantemir a fost membru al Ordinului Rozicrucian din Scotia, iar spatarul Nicolae Milescu a fost, si el, francmason. Documentele atesta ca si voievodul Constantin Mavrocordat a creat o loja la Iasi, denumita Ñ Moldova“. In Transilvania, miscarea masonica s-a creat pe filiera austriaca, intre cei mai cunoscuti masoni aflandu-se baronul Samuel Bruckenthal.
Influenta Masoneriei franceze s-a facut simtita la noi prin rolul avut in revolutia din 1784 condusa de Horea (Vasile Ursu Nicola), membru al Lojii „Adevarata concordie“. Loja De la Vraie Concorde era condusa de Ignatius Born (originar din Alba-Iulia), care a ajuns consilier pe probleme de minerit in Imperiul Austro- Ungar, pozitie din care se ocupa de relatia cu exploatarile miniere din Apuseni. De la Vraie Concorde era una dintre putinele loji vieneze care aveau printre membri un numar nesemnificativ de unguri. Si Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859, a fost organizata in mare parte cu ajutorul fratilor masoni si incheiata cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al ambelor principate.

Integral în Curentul

După marşul ilegal al poliţiştilor, Băsescu nu mai vrea ca aceştia să-i asigure protecţia - VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participării unor angajaţi ai ministerului la marşul ilegal de protest.

Surse oficiale au menţionat că decizia a fost luată în contextul participării unor angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor la un marş desfăşurat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Serviciile din subordinea MAI implicate în acţiuni de protecţie a preşedintelui sunt Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă toate acestea acţionau sub coordonarea SPP, care, în urma deciziei de vineri a şefului statului, le-ar putea prelua atribuţiile.

Sindicaliştii "Cartel Alfa", confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti, au participat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marş spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii au aruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige "ieşi afară javră ordinară".

Video Stirileprotv.ro
Cei aproximativ 8.000 de protestatari, majoritatea poliţişti şi angajaţi din sistemul penitenciar, care au participat la mitingul neautorizat din faţa Palatului Cotroceni din Capitală, i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să vină să discute cu ei. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi să ducă mai departe mesajul, către mulţime.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii "Cartel Alfa" le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

http://www.mediafax.ro/politic/dupa...-acestia-sa-i-asigure-protectia-video-7421575

Iran: a început războiul cibernetic

Autorităţile de la Teheran au recunoscut că un virus informatic extrem de sofisticat, Stuxnet, a infectat peste 30.000 de calculatoare. Este vizat şi domeniul nuclear. Au fost afectate şi computerele centralei nucleare de la Bouchehr, construită cu ajutorul ruşilor. Virusul ar putea paraliza hidrocentrale şi oleoducte.

„Este un război electronic lansat de Occident la adresa noastră", susţine un specialist în tehnologiile de informaţii de la Ministerul Industriilor, Mahmoud Liayi. Potrivit expertului, „doar un guvern străin se află la originea acestui atac cu un virus atât de complex". Într-adevăr, BBC citează diverşi observatori care afirmă că un astfel de „vierme", detectat în Iran încă din iunie, a putut fi creat doar de un stat ostil Teheranului şi că, dacă se va răspândi, poate avea efecte dezastruoase asupra infrastructurii acestei ţări.

Compania Kaspersky Lab, producătoare de sisteme de securitate IT, este de părere că Stuxnet reprezintă prototipul unei arme cibernetice, care va conduce la crearea de noi instrumente de atac foarte periculoase. Stuxnet nu seamănă cu niciun alt virus. Alcătuit ­dintr-un cod sofisticat şi deci greu de eradicat, el nu încearcă să răspândească spamuri „otrăvite", nici să fure numere de carduri bancare, dar este capabil să rescrie software-ul unui computer în aşa fel încât acesta să îndeplinească alte comenzi.

„Viermele" atacă în special un program al grupului Siemens, folosit în controlul oleoductelor, platformelor petroliere, centralelor electrice, hidrocentralelor şi al altor instalaţii industriale. În anii'70, compania Siemens a participat la construirea, într-o primă fază, a centralei nucleare de la Bouchehr, terminată ulterior cu ajutorul Rusiei.

La scurt timp după detectarea lui Stuxnet, cei de la Siemens i-au propus Iranului un antivirus. Teheranul s-a temut însă de o nouă „otrăvire", astfel că-şi dezvoltă propriile sisteme pentru combaterea sofisticatului „vierme".

Unii specialişti susţin că la originea noii arme cibernetice şi la perfecţionarea acesteia s-ar putea afla ţări care vor să afecteze, ba chiar să distrugă infrastructura unui alt stat. Ceea ce, evident, îi dă apă la moară Iranului, care susţine că este ţinta unui masiv atac informatic.

Complexitatea virusului dovedeşte că realizatorii sunt specialişti care au acţionat având o ţintă precisă, şi că nu este vorba de atacul unor hackeri izolaţi, mai spun experţii de la Kaspersky Lab.

„Acest tip de atac nu poate fi realizat decât cu sprijinul şi cu finanţarea oferită de oficialităţile unui stat", spune Eugene Kaspersky, directorul companiei. La rândul său, cercetătorul german ­Ralph ­Langner bănuieşte că ţinta virusului este, într-adevăr, centrala nucleară Bushehr (virusul s-a răspândit în toate ­PC-urile ce aparţin personalului acesteia).

Atacul continuă

Hamid Alipour, director adjunct al Societăţii de Stat pentru Tehnologii Informatice, a declarat ieri după-amiază, pentru agenţia IRNA, că virusul Stuxnet îşi continuă atacurile şi că, mai mult, au apărut trei noi versiuni ale acestuia de când au început operaţiunile de curăţare. „Calculatoarele pot fi afectate chiar dacă nu sunt conectate la internet", precizează Alipour.

Unii observatori văd mâna Israelului sau a SUA în acest atac informatic. Occidentul se teme că Iranul se va folosi de programul său nuclear civil (şi implicit de centrala de la Bouchehr) pentru a obţine arma nucleară.

Virusul, şi-n alte ţări

Stuxnet a fost depistat, dar în mai mică măsură, şi în India, Indonezia şi Pakistan. Acest aspect va fi luat în discuţie mâine, la o conferinţă internaţională despre siguranţa informatică ce se va desfăşura la Vancouver (Canada).

adevarul.ro

A creat Facebook! Milionar la 26 de ani: sta cu chirie si doneaza bani!
Te-ai gandi ca are un palat, se lafaie in puf si poate a uitat de unde a plecat. Nu e cazul lui Mark Zuckerberg, care are tot ce poate sa isi doreasca in viata, dar a ramas modest.
60447911.jpg

Te-ai gandi ca are un palat, se lafaie in puf si poate a uitat de unde a plecat. Nu e cazul lui Mark Zuckerberg, care are tot ce poate sa isi doreasca in viata, dar a ramas modest.

Discret din fire, Mark Zuckerberg i-a lasat pe producatorii de la emisiunea lui Oprah Winfrey sa intre in casa sa. Mai bine zis, in locuinta pe care a inchiriat-o alaturi de iubita sa Priscilla Chan, cea care ii e prietena de foarte multa vreme.

Casa, mai degraba modesta, se afla in Palo Alto, in California. Biroul de unde Mark supravegheaza afacerea, cand e acasa, are doar trei scaune, o masa si doua rafturi.

Milionarul nostru e insa obsedat de munca si sta la birourile Facebook in jur de 16 ore pe zi. Acum studiaza chineza in fiecare dimineata. Vrea sa se pregateasca pentru vacanta pe care o va petrece la finalul anului, impreuna cu Priscilla, in China.

Mark a aparut in emisiunea lui Oprah ca sa anunte o subventie de 100 de milioane de dolari pentru reforma scolilor din America.

Zuckerberg a lansat Facebook alaturi de Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz si Chris Hughes, trei colegi de camera si de cursuri, pe vremea cand erau studenti. Are 24% din actiunile companiei si o avere estimata la 6,9 miliarde de dolari!
60447912.jpg
60447913.jpg

Decizie neasteptata a Bancii Japoneze: dobanda de referinta a coborat aproape de zero

Banca centrala japoneza a decis, marti, sa coboare dobanda de referinta la un nivel cuprins intre 0 si 0,1%. Masura are ca scop stimularea economiei si a luptei impotriva deflatiei. Aceasta decizie a surprins asteptarile pietei, care prevedea doar stimularea unui program de credite la dobanda redusa, aflat deja in vigoare.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Banca Japoniei a explicat ca "va continua politica sa privind dobanda de referinta virtual zero atat timp cat va considera ca e convenabil pentru obtinerea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu si lung" - informeaza agentia EFE, preluata de Agerpres.

Totusi, reprezentantii bancii nipone au declarat ca economia japoneza continua sa dea semne de recuperare, insa are de suferit din cauza relaxarii economiilor straine, dar si a efectelor care apar in urma aprecierii yenului.

De asemenea, Banca Japoniei a mai anuntat ca analizeaza posibilitatea crearii unui fond pentru achizitionarea de titluri de stat si alte active, cu scopul de pune mai multi bani in circulatie.

La mijlocul lunii septembrie, Guvernul japonez a intervenit pe piata de valori pentru deprecierea yenului, care era la un nivel cel mai ridicat in raport cu dolarul in ultimii 15 ani, fapt care a influentat negativ activitatea marilor exportatori.

UPDATE: In urma acestui anunt, indicele Nikkei al Bursei din Tokio a scazut cu 1%. De asemenea, s-a inregistrat si o usoara depreciere a yenului.

http://economie.hotnews.ro

Sectorul financiar ramane calcaiul lui Ahile pentru revenirea economiei mondiale​

Problemele financiare continua sa afecteze redresarea economica globala, arata ultimul raport al FMI publicat marti privind stabilitatea financiara la trei ani de la izbucnirea crizei mondiale. Documentul avertizeaza ca urmatoarea perioada va fi dominata de o "incertitudine considerabila".

La peste doi ani de la prabusirea Lehman Brothers, FMI spune ca sistemul financiar ramane "calcaiul lui Ahile" pentru reluarea cresterii economice mondiale.

In acest sens, FMI sfatuieste statele sa mentina sprijinul pentru sectorul financiar. Fondul avertizeaza ca riscurile suverane se mentin la un nivel ridicat, intrucat pietele continua sa isi concentreze atentia pe datoriile publice ridicate.

FMI a revizuit in scadere estimarile privind costurile crizei de la 2.800 de miliarde de dolari anul trecut la 2.200 miliarde in actualul raport.

Fondul considera ca sistemele financiare cele mai expuse sunt cele ale regiunilor bogate: Europa, Japonia si SUA.

Turbulentele de pe piata valutara Forex nu sunt o ingrijorare pentru stabilitatea financiara globala

Directorul departamentului pentru piete monetare si de capital al FMI, Jose Vinals, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca oscilatiile mari de pe pietele de schimb valutar nu reprezinta o preocupare majora pentru stabilitatea financiara la nivel mondial, scrie Wall Street Journal.

El a incurajat bancile sa se protejeze fata de o viitoare volatilitate a pietei prin dezvoltarea unor rezerve de capital si lichiditate.

Toate aceste precizari vin cu doar cateva zile inainte de intalnirea de vineri si sambata a FMI de la Washington. Reuniunea anuala a ministrilor de Finante ai celor 187 de tari membre are ca punct principal pe agenda sa rezolve problema ratelor de schimb astfel incat efoturile comune pentru reluarea cresterii economiei mondiale sa fie mai eficiente.

In atentie sunt China, reticenta la a-si lasa yuanul sa se aprecieze, Japonia care intervenit pentru devalorizarea yenului, in timp de SUA dau impresia ca lasa liber cursul de schimb al dolarului.

http://economie.hotnews.ro

Premiul Nobel, mereu imprevizibil

1-9.jpg

De la stânga la dreapta: Cormac McCarthy, Ngugi wa Thiong’o şi Haruki Murakami

Academia Suedeză va da publicităţii astăzi numele câştigătorului Nobelului literar pe 2010, aşteptat de o lume întreagă. Potrivit secretarului permanent al instituţiei, Peter Englund, zarurile au fost aruncate de la sfârşitul săptămânii trecute, dar anunţul oficial se va face azi.

Având în vedere procedurile secrete şi caracterul imprevizibil al alegerii, confirmat de-a lungul anilor, presa internaţională nu s-a întrecut în ipoteze în ce priveşte câştigătorul.

Casa de pariuri britanică Ladbrokes a prezentat marţi un top al ponosticurilor, pe primele poziţii clasându-se kenyanul Ngugi wa Thiong'o, americanul Cormac McCarthy,­ japonezul Haruki Murakami, suedezul Tomas Tranströmer şi sirianul Adonis.

Ieri, în jurul prânzului, situaţia s-a schimbat. Romancierul Cormac McCarthy l-a devansat pe scriitorul Ngugi wa Thiong'o, acum pe locul al doilea. Cunoscutul prozator Haruki Muraki a rămas, constant, pe poziţia a treia. Ieri urcaseră în top, pe locurile al patrulea şi al cincilea, maghiarul Peter Nadas şi australianul Gerald Murnane, reprezentantul Suediei coborând pe poziţia a unsprezecea.

Scriitorul Cormac McCarthy­ este unul dintre personajele proeminente de pe scena literaturii americane de azi, cel mai cunoscute romane ale sale fiind „Nu există ţară pentru bătrâni" şi „Drumul", cea mai recent carte a sa, care i-a adus Premiul Pulitzer pentru ficţiune şi care se află în vârful mai multor topuri. În topul „London Times" de anul acesta,

„Drumul" este nici mai mult, nici mai puţin de cel mai bun roman dintre cele mai bune o sută de cărţi apărute după anul 2000. La fel de cunoscut şi de elogiat ca McCarthy, dar mai prolific decât el este prozatorul japonez Haruki Murakami, autor al unor romane îndrăgite, cum sunt „Pădurea norvegiană" sau „Iubita mea, Sputnik", plasat pe poziţia a treia a topului Ladbrokes.

Între cei doi „grei" se află kenyanul Ngugi wa Thiong'o, dramaturg, romancier şi scriitor de literatură pentru copii, profesor de literatură comparată la mai multe universităţi americane. Întemniţat din motive police, şi-a scris primul roman modern, „Un bob de grâu" (1967), în închisoare, pe hârtie igienică. Cea mai recent scriere a fost publicată anul acesta şi se intitulează „Vise în vreme de război. Amintiri din copilărie".

Trei Nobeluri acordate până acum

Cercetătorul american Richard Heck şi oamenii de ştiinţă japonezi Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki au primit, ieri, premiul Nobel pentru Chimie, pentru studii efectuate în domeniul sintezei organice. Marţi, oamenii de ştiinţă de orgine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru fizică, pentru cercetările lor din domeniul atomilor de carbon.

Sezonul Nobelurilor pe 2010 a început luni, când cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Sistem de iluminare ce permite reducerea consumului de energie

Primaria Brasov testeaza un nou sistem de iluminare al strazilor, ce permite reducerea consumului de energie.

O inventie romaneasca ar putea revolutiona iluminatul public in toata lumea. Primaria Brasov testeaza un nou sistem de iluminare ce permite reducerea consumului de energie.

Noul sistem, niste module electronice montate pe stalpi, comanda scaderea intensitatii luminii atunci cand nu este flux de persoane sau masini.

Sistemul de economisire a fost montat intr-un singur cartier la Brasov (Astra), dar va fi extins in tot orasul.

"Reducerea consumului prin aceasta metoda este de aproxiamtiv 20-30%. Trebuie montate o serie de echipamente, in decurs de un an, care sa permita extinderea acestui sistem in intreg orasul", a explicat primarul Scripcaru.

"In Brasov, circulatia scade foarte mult, pina aproape de zero, dupa ora 00.00. Sistemul va scadea treptat intensitatea luminoasa dupa aceasta ora si pina dimineata, astfel incit sa se asigure normele stabilite pentru iluminatul public, dar sa nu se consume energie electrica in mod inutil" spune unul dintre responsabilii de program.

http://www.apropo.ro/news/util/sist...rmite-reducerea-consumului-de-energie-7456961

Attachments

• iluminare-main.jpg
    iluminare-main.jpg
    88.4 KB · Views: 2
Oamenii de ştiinţă au descoperit "elixirul" vieţii

Un adevărat "elixir al vieţii" care ar putea alunga moartea a fost descoperit de cercetători, arată Realitatea.net.

Cocktailul din aminoacizi a crescut durata de viaţă a şoarecilor cu 12% şi ar putea aduce acelaşi beneficiu şi oamenilor, mai ales celor bătrâni şi bolnavi, cred oamenii de ştiinţă.

În experimentele de laborator, şoareci adulţi masculi au primit apă îmbogăţită cu trei aminoacizi. Animalele au trăit mai mult decât cei care au avut o dietă normală. Durata lor medie de viaţă a fost de 869 de zile, faţă de 774 cât trăiesc şoarecii netrataţi, fiind o diferenţă de 12%.

Viaţa mai lungă a fost însoţită de schimbări biologice care au adus mai multă energie celulelor şi au redus oxidarea corpului cauzată de radicalii liberi.

Şoriceii trataţi au fost mult mai energici şi şi-au îmbogăţit coordonarea musculară.

http://www.cotidianul.ro/125739-Oamenii_de_stiinta_au_descoperit_elixirul_vietii

Primul după Ceauşescu
Gaddafi îl invită pe Traian Băsescu în Libia

Liderul Marii Revoluţii de la 1 septembrie, Muammar Gaddafi, l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu la cel de-al III-lea summit UE- Africa, prevăzut să se desfăşoare la Tripoli, în perioada 29-30 noiembrie, informează MAE, potrivit realitatea.net.

Invitaţia a fost înmânată vineri secretarului de stat pentru afaceri globale din Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, de Ahmad Jarrud, director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe al Marii Jamahirii Arabe Libiene Populare Socialiste. "Diplomatul libian se află la Bucureşti în calitate de emisar special al liderului Marii Revoluţii de la 1 septembrie, Muammar Gaddafi, şi a înmânat demnitarului român invitaţia adresată domnului Traian Băsescu, preşedintele României, pentru a participa la cel de-al III-lea Summit UE-Africa, de la Tripoli, prevăzut a se desfăşura în perioada 29-30 noiembrie 2010", informează un comunicat MAE, citat de NewsIn.

Cu această ocazie au avut loc şi consultări politice româno-libiene în cadrul cărora au fost trecute în revistă principalele aspecte ale relaţiilor bilaterale, cu accent pe domeniul economic, şi a avut loc un schimb de vederi asupra problematicii internaţionale de interes pentru cele două părţi, informează MAE.

Preşedintele Traian Băsescu a mai fost în Libia în noiembrie 2006, fiind primul şef de stat, după Nicolae Ceauşescu, care a vizitat această ţară după mai bine de 20 de ani. Scopul vizitei a fost deblocarea proiectelor de infrastructură pe care România le-a abandonat, recâştigarea pieţelor pentru anumite mărfuri, în special utilaje şi produse alimentare, şi rediscutarea situaţiei datoriilor pe care Libia le-ar mai avea de achitat, o sumă ce încă neclară la acea dată, intervalul variind de la 50 la 100 milioane de dolari. Băsescu a fost anunţat de Gaddafi că Libia doreşte reluarea relaţiilor cu România, iar şeful statului român i-a adresat atunci omologului său libian invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, care ar fi fost prima de la căderea lui Ceauşescu.

http://www.cotidianul.ro/125915-Gaddafi_il_invita_pe_Traian_Basescu_in_Libia

Attachments

• 1286353916free-radicals-aging-1.jpg
    1286353916free-radicals-aging-1.jpg
    28 KB · Views: 0
  • 1286553377Gaddafi_03_571468a.jpg
    1286553377Gaddafi_03_571468a.jpg
    24.6 KB · Views: 0
Pensiile, reforma lor si iesitul in strada. Vezi
cum opereaza sistemul in alte tari europene

In toata Europa, sistemele de pensii se reformeaza. In Franta se iese in strada. In Belgia se iese in strada. Mecanismele nationale care au functionat atatia ani, nu mai fac fata. Sistemul e prost. Vorba lui Pambuccian, platim toate greselile statelor si imprumuturile facute de ele in ultimii 50 de ani.

Intr-o Uniune, sistemele de pensii ar trebui si ele armonizate. Nu poti functiona pe sisteme radical diferite, dar nu le poti nici uniformiza abrupt. Le Monde de astazi deschide ziarul tocmai cu aceasta reforma. Reformele sunt dureroase si partea proasta e ca nici nu stii daca viitorul mecanism va fi mai bun. Deocamdata se doreste a fi sustenabil. Ce inseamna asta pentru cei care se vor pensiona, e mai dificil de explicat.Iata cum functionau sistemele de pensii in cateva tari.

Franta

Sistemul de pensii in Franta nu este uniform, dar e organizat in functie de sectorul de activitate. Exista un sistem pentru salariatii din sectorul privat, sisteme speciale pentru salariatii din sectorul public si regime pentru non-salariati (profesiuni liberale, artizani, comercianti si agricultori). In ceea ce priveste salariatii din sectorul privat, trebuie sa cotizeze toti pentru asigurarea de batranete, oricare ar fi cuantumul remuneratiei lor. Regimul general este gestionat de catre Casa nationala de asigurari de batranete (CNAV), toti salariatii din sectorul privat avand de asemenea obligatia de a fi afiliati la un sistem de pensii complementar, organizat de catre AGIRC (pentru salariatii cadre manageriale) si ARRCO (pentru salariatii care nu sunt cadre manageriale).

Pentru a beneficia de o pensie de varsta la plafonul maxim, trebuie ca asiguratul sa aiba 65 de ani sau sa fi cotizat 160 de trimestre (pentru persoanele nascute dupa 1948). Daca interesatul nu indeplineste conditiile pentru a obtine pensia cu plafon maxim, pensia ii va fi calculata cu un plafon micsorat, procentul de micsorare fiind calculat in functie de varsta si durata asigurarii. Daca pensionatul moare, sotul supravietuitor va putea, eventual, sa beneficieze de o pensie reversibila daca a atins varsta de 51 de ani si nu dispune de resurse personale superioare unui plafon. Aceasta pensie reversibila ar putea ajunge 54% din cuantumul pensiei de batranete de care beneficia sotul decedat, si, dupa caz, de o majorare pentru copilul aflat in grija.

Detalii gasiti aici

Belgia

Exista 4 regimuri de pensii: regimul salariatilor, regimul independentilor, al functionarilor din serviciile publice si regimul fostilor angajati care au lucrat in colonii sau intr-o tara care nu e membra a UE. Valoarea pensiei este plafonata si determinata in functie de cariera profesionala, salariu si situatia familiala.

Distingem pensia de familist si pensia de persoana singura. Exista,deasemenea,un regim de pensie de urmas. Partenerii separati au parte de un regim specific. Exista, de asemenea, un regim specific pentru lucratorii frontalieri si sezonieri. Pe de alta parte, exista regimuri speciale pentru mineri, marinari, piloti si ziaristi.

Valoarea pensiei depinde de regim. Este posibil, de asemenea, de a avea dreptul la o pensie combinata de la mai multe regimuri. Varsta de pensionare este de 65 de ani la barbati. Pentru femei, este de 62 de ani (incepand cu 1 ian 2000), la 63 ani (incepand cu 1 ian 2003), 64 ani (1 ian 2006) si 65 ani (incepand cu 1 ian 2009). Este posibil sa obtii pensie anticipata, incepand cu luna ce urmeaza celei de-a 60-a aniversari, in cazul in care cel care face cererea indeplineste exigentele fixate in ceea ce priveste vechimea in munca.

Exista si un alt regim de pensie - Pre-pensia (este constiutit dintr-o indemnizatie de somaj belgian, la care se adauga o suma platita de catre angajator. Pre-pensia poate fi inceputa la varsta de 60 ani, in functie de sistemul national de CCT, sau la o varsta inferioara, daca acest punct este prevazut in CCT-ul specific sectorului sau intreprinderii, sau in caz de restructurare).

Alte detalii, aici

Estonia

Sistemul de pensii este impartit pe trei piloni: Pilonul I este pensia de stat, care e impartita in doua: pensii bazate pe contributii din munca (pensii de batranete, pentru incapacitate de munca si pensii de urmas) si pensia nationala. Platile pensiilor de stat sunt realizate din asigurarile sociale care sunt platite din remunerarea muncii. Angajatorii platesc 33% din salariile angajatilor pentru asigurari sociale, din care 13% merg mai departe la asigurarile de sanatate si 20% merg mai departe pentru pensiile actualilor pensionari. Este de asemenea posibila primirea de pesie de batranete in conditii mai avantajoase sau de pensie de batranete amanata, care sunt amandoua sub-tipuri ale pensiei de stat. Un alt sub-tip disponibil al pensiei de stat este pensia anticipata. In completare, mai sunt pensiile de urmas si pensiile pentru incapacitate de munca.

Pilonul II sau pensia obligatorie capitalizata
Pensia capitalizata se bazeaza pe ceea ce este cunoscut ca formula 2+4, in care statul si persoana care primeste pensia sunt parti. Pensia capitalizata este o prestatie periodica obligatorie garantata, care se primeste in baza unitatilor acumulate la fondul de pensii obligatorii si care se constituie din plati de solidaritate achitate pe seama persoanei si din contributia personala a acesteia platita din fondul de pensii sau de catre un asigurator.

Regimul de pensii capitalizate este obligatoriu in Estonia pentru toate persoanele nascute dupa 31 decembrie 1982. La angajare, o persoana trebuie sa aleaga un fond de pensii, in care banii vor incepe sa se acumuleze dupa un an de la momentul in care persoana si-a inceput activitatea. Daca o persoana nu-si alege un fond de pensii, ea va fi repartizata din oficiu. Platile de pensie pot incepe odata ce persoana atinge varsta de pensionare, la 63 de ani. O persoana se poate alatura unui regim de pensii capitalizate la toate marile banci din Estonia: Hansabank, Uhispank, Nordea Bank, Sampo Bank.

Continuare in detaliu

Ungaria

Discutam aici despre pensia de batranete, de invaliditate, invaliditate din accident de munca, pensia de urmas, pensia de orfan. In cadrul asigurarii obligatorii de pensii, in Ungaria opereaza asa numitul sistem mixt care consta din 2
paliere. Primul palier functioneaza ca un serviciu pay-as-you-go si reprezinta o proportie de 3/4. Palierul II este o schema de pensie privata care opereaza pe principiul contributiilor capitalizate in cadrul unui sistem privat de pensii si reprezinta 1/4.
Varsta de pensionare este in general 62 de ani, atat la femei cat si la barbati.Perioada minima de asigurare este in cadrul palierului I, de 15 ani pentru pensia partiala si de 20 ani pentru pensia integrala. Nu este nici o perioada minima stabilita pentru palierul II. Contributia asiguratilor in palierul I al asigurarii sociale este de 8,5% iar pentru membrii schemei private de pensie este de 0,5%.

Persoanele asigurate au dreptul la pensia de invaliditate daca:
1. au pierdut 67% din capacitatea de munca ca urmare a deteriorarii starii de sanatate datorita unei boli fizice sau mentale si nu se intrevede nici o imbunatatire timp de un an
2.au indeplinit anii de serviciu/asigurare necesari
3.nu lucreaza in mod regulat sau au un salariu care este considerabil mai mic decat salariul avut inainte de invaliditate; perioada minima de asigurare ceruta este diferita in functie de varsta.

Oricine are sot/sotie sau partener decedat care a indeplinit perioada de asigurare necesara pentru pensia de batranete sau pensia de invaliditate, sau care a decedat pensionar fiind, este indreptatit la pensia de urmas.Un partener este indreptatit la pensia de urmas numai daca ea/el a convietuit cel putin 1 an fara intrerupere cu persoana respectiva si au avut un copil impreuna, sau au convietuit 10 ani fara intrerupere.

Un copil ai caror parinti au indeplinit perioada de asigurare pentru pensia de batranete sau invaliditate in momentul decesului este indreptatit la pensia de orfan.

Continuare si detalii

Vezi de asemenea cum opera sistemul in Germania, Austria, Elvetia, Italia sau Bulgaria

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

http://www.hotnews.ro/stiri-esentia...-cum-opereaza-sistemul-alte-tari-europene.htm

Judeţul Braşov, afectat de primele ninsori. DN1 A şi DN1 E, blocate din cauza zăpezii (VIDEO)

zapada.jpg

DN1 A este blocat din cauza zăpezii. Problemele sunt semnalate în localitatea Cheia.

Zăpada creează probleme pe mai multe drumuri din judeţul Braşov.

Traficul este îngreunat şi pe DN 1 E, în zona staţiunii Poiana Braşov. Pe carosabil s-a depus un strat de zăpadă de 2 cm.

Maşinile turiştilor care încearcă să urce spre Poaiana Braşov derapează, blocând astfel circulaţia.

Abia la o oră de la solicitările poliţiei, utilajele de deszăpezire şi-au făcut apariţia în zonele afectate.

Strat de zăpadă de cinci centimetri în Poiana Braşov

ninsoare.jpg

Stratul de zăpadă în Poiana Braşov măsura, sâmbătă, aproximativ cinci centimetri, în urma ninsorilor din cursul dimineţii, la ora transmiterii acestei ştiri în zonă continuând să ningă abundent, informează Mediafax.

La Braşov au căzut primii fulgi de nea din acest sezon vineri dimineaţă, însă nu s-a aşternut stratul de zăpadă. Sâmbătă dimineaţă, în Poiana Braşov a început să ningă abundent, iar stratul de zăpadă atinge cinci centimetri şi se înregistrează temperaturi de zero grade Celsius la ora transmiterii acestei ştiri.

Potrivit meteorologului de serviciu, Eugen Mitrea, de la Centrul Meteorologic Transilvania - Sibiu, în cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică va continua să ningă la peste 1.700 de metri altitudine.

La Vârful Omu, stratul de zăpadă măsoară şase centimetri şi se înregistrează temperaturi de minus 7,8 grade Celsius şi minus 11,7 grade Celsius. La Bâlea, stratul de zăpadă este de trei centimetri, iar temperaturile pentru sâmbătă se încadrează între minus 2,5 şi minus 7,7 grade Celsius.

În zona Braşovului, temperaturile din următoarele zile vor fi între zero grade Celsius în cursul nopţii şi dimineţii, cu brumă şi ceaţă şi plus 14-15 grade Celsius în timpul zilei.

"În cursul zilei de duminică, vremea va rămâne închisă şi rece. De luni, va fi un proces uşor de încălzire şi va urma o săptămână frumoasă, dar rece seara şi dimineaţa", a spus sursa citată.

sursa: http://www.antena3.ro/

Back