Buna seara
Eu sunt mai rezervat fata de alegatii ca cele ale rusilor respectivi. In primul rand, se vede clar ca ei nu tin cont deloc de particularitatile Vrancei, care are un mod de manifestare destul de aparte, asa... Sa na gandim numai la faptul ca seismele catastrofale cu directivitate spre Muntenia (cutremur de 7,2-7,3 grade la 90-100 km adancime) s-au produs in 1411, 1590, 1681, 1838 si 1977. Deci in ultimii 600 de ani am avut doar 5 seisme de tip 1977, cu intensitate foarte mare la Bucuresti comparativ cu Iasi, deci cu rupere catre Muntenia. Desigur, au mai avut loc seisme mai slabe in acel etaj de adancime 80...110 km, si nu e de exclus un astfel de cutremur, de magnitudine sa zicem 6,5...6,8 grade pe scara Richter. Dar un alt "1977" e improbabil in urmatorii ani. E un tip de cutremur care apare la 100-140 de ani, in medie. Energia la acest etaj de adancime nu se acumuleaza chiar atat de repede. Deci rusii respectivi nu se bazeaza pe nimic. Sa nu vina cu teorii de entropie si mai stiu eu ce. Nu tratezi toate bolile cu acelasi medicament. Nu aplici aceleasi proceduri de analiza atat pentru cap, cat si pentru degetul de la picior.

Nu poti compara Vrancea cu Crimeea.
Daca nu ma insel, aceiasi rusi prezisesera un cutremur de 7,8-8 grade in estul Turciei in luna februarie. Siguri, veti spune, s-a produs un cutremur de 6,0 in martie. Dar ei il prezisesera la Erzincan, si in realitate s-a produs mai la est.
In orice caz, ideea ar fi ca nu se poate aplica pentru Vrancea o metoda generala, folosita pentru orice alta zona seismica din lume. E o hiba majora, din start, in afirmatiile lor.