• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Va veni in curand CEVA MARE?

Depinde cat de lunga sa fie perioada aia...

Si cat de saltaret sa fie...

Posibil ca pana pe 20 sa avem macar un 6.5+ in lume.

Si nu m-ar surprinde deloc sa avem si noi, pana pe 22-23 un 4,5+. Nu sunt sanse foarte mari, dar exista posibilitatea ;)
Oricum, daca va fi, nu cred ca va fi mai mare de 5,5.

Gogu said:

Si nu m-ar surprinde deloc sa avem si noi, pana pe 22-23 un 4,5+. Nu sunt sanse foarte mari, dar exista posibilitatea ;)

Chifla si chifla. Nasol cu prima, la a doua era oarecum indoit.

Gogu said:
Gogu said:

Chifla si chifla. Nasol cu prima, la a doua era oarecum indoit.

Data trecuta am chiflat-o intr-un mare fel.
Dar daca pana pe 2, inclusiv, nu avem un 6.8+ in lume, ma las de premonit cutremure :D

bine ar fi sa-ti urmeze si altii exemplul =)),desi tu ai alte metode....

In pofida speculatiilor asa-zisilor clarvazatori, vizionari si ale altor specimene de soiul asta, nu sunt sanse mari ca Romania sa fie zguduita de un cutremur vrancean catastrofal (de magnitudine strict mai mare de 7,0 pe scara Richter MGR) foarte curand. Vrancea nu este ca Indonezia, nici ca Japonia, nici ca Chile s.a.m.d. Marile cutremure vrancene se produc cam de 2 ori pe secol. Atentie, e vorba de seisme care depasesc bine valoarea de 7,0 pe scara Richter. Putem avea mai des cutremure de 6,8-7,0 grade, dar acestea nu sunt devastatoare.
Intr-un secol, in Vrancea se produc cam 150-170 de seisme cu magnitudinea egala sau mai mare de 5,0 pe scara Richter, dintre care 40-45 de seisme (in medie) au magnitudinea egala sau mai mare de 5,5; dintre acestea, 12-14 seisme au magnitudini egale sau mai mari de 6,0 pe scara Richter, dar numai doua evenimente pe secol sunt catastrofale, avand magnitudini strict mai mari de 7,0. De exemplu, in ultimii 600 de ani, am avut cutremure vrancene catastrofale in 1471, 1516, 1590, 1620, 1681, 1738, 1802, 1838,1940, 1977. Ce observam ? Observam o alternanta a intervalelor mai mari de 50 de ani, respectiv mai mici de 50 de ani, intre doua seisme vrancene distrugatoare (MGR > 7,0). Astfel:
1471 cutremur de MGR ~7,4-7,5
1516 cutremur de MGR ~7,2-7,4 interval 45 de ani
1590 cutremur de MGR ~7,1-7,2 interval 74 de ani
(intre 1516 si 1590 s-au mai produs cutremure cu MGR ~ 6,7-7,0)
1620 cutremur de MGR ~7,3-7,4 interval 30 de ani
1681 cutremur de MGR ~7,3 interval 61 de ani
1738 cutremur de MGR ~7,5 interval 57 de ani
1802 cutremur de MGR ~7,7 interval 64 de ani (exceptie in alternanta intervalelor, dar justificata de marimea seismului din 1802)
1838 cutremur de MGR ~7,3 interval 36 de ani
1940 cutremur de MGR =7,4 interval 102 ani
1977 cutremur de MGR =7,2 interval 37 de ani

E clar ca urmatorul cutremur vrancean major este mult mai probabil sa se produca mult dupa anul 2027.
Sa-i lasam pe "clarvazatori", "vizionari" si alte specimene sa delireze in plata lor. Vrancea nu e chiar Indonezia sau Japonia.

GeoX, de Vrancea nu mai zic nimic nimicutza fara sa am semne clare :D
Da' sunt semne ca un 6.5+ in lume este posibil sa apara pana pe 7-8 luna asta.

A fost ceva ceva, mai mic decat ma asteptam eu.
Dar cred ca in vreo saptamana o sa avem ceva peste 7 in lume.

Cutremurul din Sandwich nu a fost din clasa de magnitudine 6,5+. El face parte din categoria evenimentelor saptamanale. Aproape in fiecare saptamana se produce, undeva, in lume, cel putin un cutremur de magnitudine 6,0+/-0,3, deci intre 5,7-6,3 grade.

In America de Sud un cutremur de 6 -6,5 la o adancime de 80-120 km adancime

UPDATE: pana la sfarsitul lunii

Afirmatiile ca luna martie ar fi negativa, predispusa la cutremure mari in toata lumea si in Romania sunt false si fac parte din categoria aberatiilor vrednice de tot dispretul. Eventual, le incadram la "divertisment", la "sa radem...". In Romania, se cunoaste un singur cutremur catastrofal produs pe 4 martie, cel din 1977; precedentul mare cutremur, din 1940, a avut loc pe 10 noiembrie, nu pe 4 martie; cutremurul major anterior, din 1838, s-a produs pe 23 ianuarie, nu pe 4 martie; inainte de acesta, cutremurul din 1802 a avut loc pe 26 octombrie, nu pe 4 martie. Inainte de 1802, a fost seismul major din 11 iunie 1738 (deci nu 4 martie). Deci, pricum, in ceea ce ne priveste, este clar ca luna martie nu e predispusa la cutremure rele, iar o astfel de afirmatie nu e adevarata, e doar o aberatie de duzina.
Nici pe plan mondial nu se observa o concentrare a cutremurelor catastrofale neaparat in luna martie. Daca va fi un seism de 7 grade undeva in lume in perioada urmatoare, va fi pentru ca asa e in datul firii, pentru ca ultimul seism de 7 a fost cel din Pakistan dun 18 ianuarie, nu de altceva. Nici pomeneala ca martie atrage catastrofele, e o aberatie de duzina; o astfel de afirmatie nu valoreaza nici macar cat o ceapa degerata, si am tot dispretul pentru prostiile astea.

Cu alte cuvine, producerea unui cutremur de magnitudine 7 undeva in lume in urmatoarele saptamani (de exemplu in Cercul de foc al Pacificului, in Indonezia, Japonia, China, America de Sud...) nu are legatura cu luna martie ca atare.
Sa nu mai fim negativisti, totul e negativ, negru in jur, nu face bine sa gandim numai la rau.

Dar are stricta legatura cu manipularea ;)
Cel mai nasol cutremur din Romania de care tin minte generatiile actuale a fost in martie. In aceasta perioada cei ce l-au prins isi amintesc, televiziunile si ziarele or sa abordeze iar subiectul, acestea 2 fiind tocmai bune pentru "credibilizarea" acestui subiect.

Oricum Vrancea "si-a potolit" activitatea, in sensul ca a revenit la ritmul de dinainte de noiembrie 2010. In aceste conditii, avand in vedere cat de incet se acumuleaza energia si absenta unor ruperi cu desfasurare progresiva in timp, este cu totul improbabil un cutremur semnificativ in acest an. Nu stiu daca va ajunge la 5,0 macar. Inclin sa cred ca va ramane la nivelul din 2010, deci la un maxim de 4,7-4,8.

In aceasta perioada, placa Asiatica se dovedeste incapabila sa genereze cutremure importante pe directia din Asia Centrala pana in Turcia de est si in final Vrancea. Asta e situatia.
Daca se mentine si in anii urmatori aceasta stare de lucruri, e posibil sa nu avem un cutremur de 6,5-6,6 grade decat in momentul in care placa Africana isi va relua influenta dominanta asupra Romaniei, deci incepand din 2024. Cum placa Africana nu poate da cutremure mai mari de 6,7 grade, rezulta ca oricum nu sunt sanse sa avem cutremur major mai devreme de anul 2042.
Placa Asiatica ne influenteaza in perioada 2006-2024. Influenta este insa foarte slaba, astfel incat tensiunea din Vrancea nu va creste prea mult in aceasta perioada. Dupa 2024 ne va influenta Africana pana in 2041, si atunci va fi posibil sa avem un cutremur, dar nu prea mare, oricum nu catastrofal.

Back