• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Nu cred ca Marmureanu ar fi spus ca seismul din 1986 a fost de suprafata. Evident, presa contribuie cum stie ea mai bine la informarea oamenilor. Multi analfabeti si afoni sunt in presa. Ziarist=prostovan.
Cutremur de suprafata este acel seism cu focar la 10 km adancime, cam asa. Chiar si sa fi spus "mai la suprafata" si tot insemna, in cazul cutremurului din 1977 de exemplu, o adancime de 93 km fata de 131 km in 1986. Dar, ziaristul tot prostovan ramane. Nu stie decat sa intoarca, sa rasuceasca si sa amestece lucrurile. Mai demult, in Japonia un ziarist si-a facut sepukku pentru o prostie in care anunta un cutremur care nu a mai venit (fusese o poanta, cred, dar lumea nu a apreciat asa ceva). Un gest de onoare totusi, de care nu sunt capabili ziaristii romani.

Deci au fost 3 cutremure in Polonia aseara, dintre care unul de magnitudine 4,2. Deocamdata nimic in Vrancea. De acord ca este o margine a asa-numitei "placi" est-europene, care "merge" din Carpatii nordici, incepand cumva din Tatra, Carpatii polonezi, Ucraina transcarpatica si se prelungeste pe linia Orientalilor din Romania. Dar toate aceste seisme sunt doar efecte ale unei anumite dinamici, nu cauze. Se induc mici tensiuni locale pe anumite fracturi, si asa se produc seisme minore in lungul limitei placii. Cat despre Vrancea, mai e ceva. Nu e doar factorul extern. Mecanismul intern specific Vrancei dicteaza cumva momentul producerii seismelor, mai mari sau mai mici. Plus ca Vrancea da uneori cate 3-4 cutremure in 24 de ore, pe urma pauza, iar mai vine cate un seism, iar o zi de pauza, pe urma iar vine un roi mic de 2-3-4 evenimente in 1-2 zile, si tot asa.
Mecanismul intern rezulta din ceea ce se intampla acolo jos. Focarele sunt izolate si localizate. E un corp litosferic scufundat in astenosfera, cam la verticala. El tinde sa coboare in virtutea propriei greutati (deci actiune gravitationala), dar, pe de alta parte, exista o miscare ascendenta datorata faptului ca acest corp nu prea e desprins total de crusta. De altfel crusta terestra e mai groasa tocmai in Vrancea, in partea de munte, spre deosebire de zonele adiacente. Discontinuitatea Mohorovici (care separa crusta de manta) e cam la 54 km adancime in zona Curburii Carpatice, spre deosebire de zonele de campie din afara. Mai e ceva. Corpul provine dintr-o litosfera veche, de tip oceanic (stravechiul ocean Thetys), care intre timp, de-a lungul erelor geologice, s-a cam inchis. Litosfera oceanica este mai rece comparativ cu mediul astenosferic inconjurator in care se afla scufundata bucata aia la Curbura Carpatilor. Si tinde sa se incalzeasca in timp. Incalzirea antreneaza modificari de volum, dilatare, si stimuleaza cumva si tendinta ascendenta a corpului litosferic. De exemplu, in 1912, in urma unui cutremur, o sectiune de sol de langa Marasesti s-a deformat si s-a inaltat bombandu-se fata de zonele adiacente (miscarea ascendenta a blocului).
Ca rezultat al acestor tendinte contrare-coborare sub actiune gravitationala, ridicare prin dilatare/incalzirea litosferei oceanice...se genereaza niste tensiuni interne in acest bloc litosferic. Care e rezultatul acestor tensiuni ? Pai care sa fie...ca il simtitm si noi din cand in cand.
Da, si eu ma astept la ceva miscari de 3-4 grade in zilele urmatoare, asa e ritmul Vrancei. Ceea ce am vrut sa spun e ca nu se poate face abstractie de dinamica intrinseca a blocului litosferic, care e complicata, dar si interesanta in acelasi timp.

Cutremurul de azi confirma tendinta de grupare pe clusterul central de la NEREJU din Muntii Vrancei.Tendinta s-a accentuat incepand de la cutremurul de 4,2 grade produs la 1 octombrie. Din fericire, e inca pe zona de adancime mai mica (80-90 km adancime), dar in perspectiva maximului relativ vrancean din 2013-2014 (maxim cu MGR=5,5+), e de urmarit ce se intampla acolo, sa vedem daca se accentueaza un eventual dezechilibru intre cele 2 capete ale blocului litosferic paleosubdus (capatul de la sud-vest din Muntii Buzaului, care dupa parerea mea este critic in ceea ce ne priveste, si capatul de la nord-est de Vrancioaia).

Exista o regularitate in succesiunea maximelor vrancene (perioade cu seisme de magnituni MGR=5,5+). Aceasta alternanta s-a regularizat foarte mult dupa 1977. Probabil ca seismul din 1977 a produs anumite schimbari in dinamica blocului litosferic, precum si in forma acestuia.Iata succesiunea maximelor post-1977:
1981: maxim singular MGR=5,5
1985-1987: maxim multiplu 1985 5,6 1986 7,0 1987 5,5
1990: maxim dublu 6,7/6,1
1999-2001: maxim triplu 1999 5,7 2000 5,5 2001 5,5
2004-2005: maxim dublu 2004 6,0 2005 5,6
2009: maxim singular 5,5

Observam ca maximele tind sa se succede cam la 4,5 ani, cu exceptia perioadei 1990-1999, care a dublat intervalul inter-maxim. Aceasta dublare se explica probabil prin faptul ca Vrancea a fost destul de "epuizata" dupa dublul balans 1977-1986-1990 (dublu balans format din cutremure puternice, cu MGR > 6,5). Din 1999 succesiunea maximelor a revenit cam la 4,5 ani. Ultimul maxim a fost in 2009. Ne asteptam la un nou maxim in perioada 2013-2014, si e mai probabil sa fie multiplu, adica daca vine in 2013, sunt sanse mari sa vina si in 2014. Atentie, e vorba de seisme cu magnitudini de cel putin 5,5 grade pe scara Richter si intensitati maxime de cel putin VI grade pe scara Mercalli.

Activitatea seismica vranceana se caracterizeaza adesea prin BALANS INTRE CAPETELE BLOCULUI LITOSFERIC. Da, Vrancea se balanseaza, din punct de vedere al localizarii epicentrelor. Iata, de exemplu, micile BALANSURI din luna noiembrie, de pana acum:

06.11.2012 18:12:37 UTC 45,69N 26,70E 74 km ML=2,1
09.11.2012 10:23:20 UTC 45,45N 26,42E 108 km ML=2,8

BALANS clar, ce mai calea-valea.

13.11.2012 00:12:30 UTC 45,83N 26,76E 95 km ML=2,5
13.11.2012 08:56:12 UTC 45,45N 26,45E 117 km ML=2,8
15.11.2012 15:23:17 UTC 45,85N 26,87E 76 km ML=2,6
15.11.2012 17:21:29 UTC 45,87N 26,87E 81 km ML=3,0

Un mic BALANS DUBLU, a revenit din nou la capatul de Nord-Est. Cateodata, in acest BALANS, trece si prin clusterul central de la NEREJU.
Am avut BALANS PUTERNIC in perioda 1977-1986-1990. BALANS DUBLU pentru cutremure puternice (MGR > 6,5).

4.03.1977 MGR=7,2 45,77N 26,76E adancime 94 km
31.08.1986 MGR=7,0 45,52N 26,49E adancime 131 km
30.05.1990 MGR=6,7 45,85N 26,90E adancime 89 km

Vedeti ce BALANS DUBLU frumos a fost. BALANSUL 1977-1986 si BALANSUL 1986-1990 !!!! >:) >:)>D<

Inainte de 1940, am avut multe BALANSURI pentru cutremurele moderate, incepand din 1929 !
Fenomenul de BALANS este intrinsec Vrancei si tine de dinamica interna a blocului litosferic vrancean. V-am zis doar ca ultimul cuvant il are fizica solidului, miscarea interna a blocului litosferic paleosubdus.

Cutremur de 2.7 grade in ROMANIA - Vrancea la 15.11.2012, 22:35:44 (UTC)
Detalii despre cutremur
Regiune ROMANIA - Vrancea
Latitudine 45.34N
Longitudine 26.27E
Adancime 125 km
Magnitudine ml=2.7
Orase apropiate Valenii De Munte (26km),Mizil (41km),Plopeni (41km),Boldesti-Scaeni (42km),Baicoi (47km)

Din nou BALANS, a sarit de la capatul nord-estic la cel sud-vestic. Q.E.D.

Asadar, cutremurele din Vrancea nu vin pe baza de haarpuri sau pentru ca le controleaza nu stiu cine, asa cum cred unii. Vrancea e unica prin mecanismul intern, care decide, in ultima instanta, cand si cat de mult de rupe. Asta e situatia. Scartaielile seismice de la nord-vest sau de la sud-est de Romania nu provoaca seisme in Vrancea, ele sunt doar efecte ale unor tensiuni propagate pe limitele dintre placi/subplaci. Nu in ultimul rand, seismele vrancene sunt de tip INTRA-PLACA, nu INTER-PLACA, fapt dovedit de valorile caderilor de tensiune calculate pentru seismele subcrustale vrancene. Chiar daca e o convergenta intre subplaci, tensiunile au o origine interna, rezultata din combinatia dintre actiunea gravitationala asupra blocului litosferic si tendinta ascendenta rezultata din destinderea crustei, schimbarile de volum cauzate de tendinta de incalzire a vechii litosfere oceanice, care este mai rece decat mediul astenosferic inconjurator. In plus, se pare ca topitura fierbinte patrunde prin vechile fisuri formate in timpul procesului de subductie si, pe de o parte, genereaza niste imbinari locale numite pilieri (pilieri care concentreaza intreaga sarcina pe o anumita sectiune a blocului litosferic), pe de alta parte, datorita transformarilor de faza ale mineralelor care compun blocul respectiv, induc lichefieri, lubrifieri locale, desprinderi ale pilierilor. Cand se concentreaza tensiuni pe pilieri multipli, invecinati, atunci se poate ajunge, uneori, la situatii critice in care ruperea tinde sa se propage de la un pilier la altul, amplificand procesul si generand asa-numitele multisocuri vrancene, manifestarea tipica a seismelor majore vrancene (MGR > 7,0).

Iata ca trece anul 2012 si nici macar un cutremur de magnitudine MGR=5,0 nu dete Vrancea, necum 5,5-6,5 cum preziceau diverse site-uri. Pai de ce ? Pai de aia, pentru ca Vrancea nu e nici Indonezia, nici Japonia, nici Chile, nici Papua-Noua Guinee. Pentru ca Vrancea se misca mai greu, pentru ca oricum noi dupa anii 2005-2007 am intrat intr-o perioada care, din fericire, a contrazis asteptarile pesimiste. Incepand din 2007, Vrancea nu mai da seisme de magnitudine minim 5,0 chiar in fiecare an, asa cum se intampla pana atunci. Am avut astfel de cutremure in 2007, 2009 si 2011. In 2008 si 2010 au lipsit cutremurele de 5+. Se pare ca 2012 se apropie mai mult de anul 2010 ca nivel de seismicitate, cand magnitudinea maxima a fost de 4,7 grade. Anul asta cel mai puternic cutremur a avut loc pe 6 iulie si magnitudinea a fost de 4,7 grade. Asta e, sigur e mare dezamagire la vibratori si la tot felul de alti prezicatori. Faptul ca s-au rarit seismele de magnitudine 5 nu e lucru rau, arata ca ritmul ruperilor vrancene a scazut, acumularea tensiunilor decurge mai greu. Degeaba il injuram pe Marmureanu sau pe Radulian, fiindca nu ei amana cutremurul, ci mama natura, contextul seismic regional si global face asta.
Nici nu stiti ce norocosi am fost in perioada 2004-2005, puteau sa vina atunci niste cutremure mai mari in Vrancea, posibil chiar unul de 6,8-7,0 grade. De ce nu a mai venit asa ceva ? Pentru ca in iulie 2003 s-a produs un mare cutremur de magnitudine 7,6 pe Dorsala Carlsberg, seism cu rupere perpendiculara pe directia normala a faliei, a impins tensiunile predominant spre est, scapand vestul de probleme. Ce dezamagire, nu-i asa ? Dupa Carlsberg iulie 2003 au urmat sud-estul Iranului decembrie 2003 si Kashmir-Pakistan octombrie 2005, deci tot catre EST !!! Din cauza fortarii placii Indiene spre est, reactiile din Vrancea din 2004-2005 au fost mult mai slabe decat ar fi putut sa fie. Pe acest fond, perturbatiile majore generate in Oceanul Indian, zona Sumatrei, in anii 2004, 2005 si 2007 nu au mai fost suficiente pentru a induce un efect puternic si spre vest, ele doar au amplificat efectul major catre extremitatea estica. Este posibil (atentie, nu e certitudine, dar doar o posibilitate) ca aceasta situatie sa amane un cutremur major in Romania pentru mai multe decenii. Si atunci, ce facem, dam cu pietre in Marmureanu, fara sa avem cunostinte elementare de tectonica globala si fizica solidului ? Ce usor e. Vedeti, si eu am fost multa vreme foarte circumspect, dar acum am inteles anumite lucruri, care, iata, se confirma in realitate. Chit ca asta nu le place mosnegilor vibratori carora le cad izmenele in fiecare noapte, la fel si acolitilor lor.
Sigur, ramane de vazut daca noua perturbatie generata in Oceanul Indian la 11 aprilie 2012 va fi suficient de puternica pentru a contrabalansa efectul Carlsberg 2003. Nu ma pot pronunta deocamdata. Daca se va intampla asta, cred totusi ca nu va fi imediat, ci un efect pe termen mai lung, de ordinul anilor. De aceea, nu ma astept ca posibilul maxim vrancean din 2013-2014 sa fie unul foarte periculos, mai degraba astept urmatorul maxim, din 2018-2020. Repet: natura a amanat cutremurul, nu seismologii. Un cutremur mare in Vrancea rezulta din conjunctia unor factori externi favorabili cu dinamica interna a blocului litosferic. Asta e situatia. Dezamagire, nu ? Spun asta ca reactie la zelul cu care unii profetesc dezastre seismice in Romania. De vreo 13 ani un mosneag cu probleme de sanatate, saracul, caraie in nestire aiureli, iar unele persoane ii tin isonul. Tot felul de sarlatani ordinari...

Activitatea seismica vranceana foarte slaba din ultima vreme are urmatoarele explicatii:
-pe de o parte, nu prea vin tensiuni semnificative dinspre sud-est catre nord-vest;
-pe de alta parte, desi suntem la Luna Plina, aceasta se afla la apogeu, astfel incat efectul mareic asupra blocului litosferic vrancean este minim.

In acest context, nu prea se induc tensiuni suplimentare care, suprapuse dinamicii interne a blocului litosferic paleosubdus, sa genereze cutremure, chiar si de magnitudini 2,5-3. Sigur, ieri s-a produs un mic cutremur crustal in Subcarpatii Buzaului, zona URLATI-CEPTURA-MIZIL, dar nesemnificativ. In adancime nu rezulta tensiuni care sa genereze cutremure. Probabil ca mici deformari se intampla, dar ele se manifesta doar la nivel microseismic sau ultramicroseismic. Intr-un cuvant, este liniste pentru ca nu se tensioneaza blocul. E in oarecare echilibru.

Asadar, cutremurele majore din lume raman, in continuare, cantonate foarte, foarte departe de zona noastra, tot in Pacific, Japonia, America de Sud s.a.m.d. Este evident ca nu vin cutremure mari pe "calea" dinspre sud-est catre nord-vest/. Este evident acest lucru, pentru orice om de bun simt. De aceea, in acest context seismic mondial, nu cred ca posibilul maxim seismic vrancean din 2013-2014 va fi unul grav, mai degraba va fi ceva de anvergura medie. Cred ca ne mai da un ragaz pentru 2018-2020. Eu nu ma hazardez sa spun 2040, dar cel putin pana in 2018 nu cred ca va veni ceva foarte mare in Vrancea.
Sigur, ramane de vazut ce se va mai intampla pe plan mondial in anii urmatori. Dar trebuie admis ca am avut mare noroc in perioada 2003-2004. Din cauza cutremurului de pe Dorsala Carlsberg din 15 iulie 2003 (Mw=7,6), cu rupere orientata perpendicular fata de directia normala a faliei, se pare ca tensiunile s-au orientat predominant catre est, mai putin catre vest. Ce delizuzie pentru vibrator si acolitii lui ? Far calauzitor, vizionar national, erou intre eroii neamului =)) =)) =)) =)) =)) Vai vai ce sa spun, vibreaza, are greturi si vomita, si pretinde ca stie ce bloc o sa cada in Berceni. In tara asta diverse nulitati se dau mari cunoscatori si dau verdicte, nu au nici o contributie in fizica pamantului si dau cu pietre in seismologi, ca deh, trebuie si ei sa dea din clanta. Din partea mea, sa vibreze pana poimarti, pana la urma tot li se va infunda, sper eu, si vor fi ridicati pentru sarlatanie.
Este posibil ca aceasta situatie sa amane un cutremur major in Vrancea cu vreo 30 de ani. Nu e sigur, fireste, nu pot spune ca e sigur, nu am cunostinte de fizica pamantului, geologie si seismologie de nivel inalt, dar posibilitatea asta rezulta din evolutiile actuale. Vom vedea insa ce se mai intampla, in functiile de evolutiile seismice pe plan mondial. Cert e ca, deocamdata, nu vin cutremure mari spre noi, cutremure care sa reorienteze tensiunile catre Vrancea. Sa vedem ce va mai fi.

Si iata ca a cam trecut 2012 si nici macar un flecustet de 5,0 nu a dat Vrancea. Am avut doar 4,8 pe 1 decembrie, 4,7 pe 6 iulie, 4,6 pe 10 ianuarie si 12 iulie. Dezamagire totala, ce mai. V-am zis ca Vrancea nu misca asa usor. V-am zis ca e mai probabil sa fie cam ca in 2010, cu maxim sub 5,0 pe scara Richter, degeaba scrie pe nu stiu ce site-uri de duzina ca vine cutremur in Romania si ca o mierlim cu totii. V-am zis ca Vrancea nu e ca Indonezia, Japonia si Chile. V-am zis ca e mai probabil ca in 2012 sa nu depasim 4,8-5,0 grade pe scara Richter. Din 2006-2007 incoace, Vrancea a cam slabit, nu mai e presiune asa mare, nu mai da cutremure de 5 grade in fiecare an, ci cam la 2 ani: 2007 5,0; 2008 4,8; 2009 5,5; 2010 4,7; 2011 5,4; 2012 4,8. Sa vedem la anul, in mod normal ar trebui sa vina un maxim de 5,5+ in 2013-2014. Oricum, nu e probabil ceva periculos, pentru ca nu vin tensiuni majore de la sud-est spre nord-vest, asta e situatia, spre marea dezamagire a "farului calauzitor" vibrator...mos izmenila...si a acolitilor lui penibili. Vom vedea daca se schimba ceva, in perioada 2014-2017, in dinamica seismicitatii mondiale. Deocamdata, spre marele nostru noroc, se mentine efectul Carlsberg 2003, care a directionat tensiunile mult catre est, din fericire, si mai putin spre vest. Lucrurile nu sunt asa de grave, pe moment, pentru noi, s-ar putea ca efectul sa tina mai multe decenii, pana in 2040. Spun doar "s-ar putea", atat. Asa ca degeaba dau unii cu pietre in seismologii romani...caraie niste persoane care nu au nici o pregatire de specialitate, nu cunosc fizica elementara si care nu au nici o contributie notabila in fizica pamantului...ce sa faci, asta e tara, astia sunt oamenii. Sa fim un pic mai optimisti, sa radem de cei care cobesc in nestire fiindca, fara indoiala, nu au de lucru si se plictisesc, saracii. Partea buna e ca mai avem timp sa ne pregatim...aviz celor cu competente in domeniu, dar si celor de jos. Partea rea e ca o astfel de perioada predispune la uitare, trec ani multi, decenii, si lumea incepe sa uite, zice ca "uite dom-le, nu se intampla nimic, ce ne freaca unii cu pregatirea..." Si vor trece ani, se mai aduna niste cutremure medii sau maricele, dar nu catastrofale, la magnitudini de ordin 6,5-6,7 grade eventual. Si vor trece anii, vor trece poate deceniile, si va veni momentul, fie in 2020, fie in 2042, fie in 2080, pentru un cutremur intr-adevar catastrofal. Si iar se va plange lumea ca ne-a luat pe nepregatite. Curat tupeu, fiindca este evident ca mama Natura a fost si este inca destul de generoasa cu noi, ne tot pasuieste, ani la rand, poate decenii...

Ideea este ca Vrancea nu misca oricand, oricum, in orice conditii, cand i se nazare hodorogului vibrator cu izmene cazatoare (cum il cheama, ca am uitat =)) =)) ). Nici macar seismele de magnitudine 5 nu vin cu una, cu doua. Necum de 6...ca de 7 si ceva nu mai discutam. Oricum seismele nu sunt generatie spontanee, nu vin asa din neant cum cred unii...care tot invoca nu stiu ce FAR CALAUZITOR si alte tampenii de duzina. Vom vedea daca va da macar un 5,5 in 2013. In 2009 am avut 5,7 ...in 2004-2005 6,0-5,6...S-ar putea iar sa fie minim, ceea ce inseamna ca abia in 2018 ar mai putea veni un 5,5...daca rateaza momentul 2013-2014.
Despre 7 ...imi pare "rau" pentru persoanele ipohondre si panicarde, cu manifestari istericoidal-turbate...dar pana nu se accelereaza ritmul seismelor subcrustale de magnitudini 5...nu discutam. Plus ca nu vin tensiuni majore dinspre sud-est spre nord-vest. Si nu mai e vorba de statistica aici...cum cineva si-a permis sa faca misto de bine, si eu am trecut bine cu vederea acest lucru, fiindca nu sunt chiar asa de rau, desi am gura mare... E vorba de fizica si de geotectonica aici. E vorba de niste forte care deocamdata nu actioneaza atat de periculos spre noi. Deocamdata mai avem ceva ragaz sa ne pregatim. Nu stiu cat.
Daca era dupa hodorogul vibrator, pana acum ar fi trebuit sa fi fost vreo 100 de cutremure vrancene de 6 grade si vreo 50 de 7,5 grade. Cum spuneam, trebuie niste conditii mai speciale pentru cutremurele mari...si, deocamdata, aceste conditii nu prea se cumuleaza. Veste buna pentru cei care mai au timp sa se pregateasca, veste rea pentru disperati si ipohondri panicarzi. Ce sa ii faci, natura face cum vrea ea, nu cum previzioneaza nu stiu ce "vizionar".
Domnul Radulian a spus in mai multe randuri ca nimic nu arata ca in 2012 va fi ceva deosebit in Vrancea. Si...a avut dreptate ? Eu cred ca da. Magnitudinea maxima in 2012 a fost de 4,8 grade pe scara Richter (cutremurul din 1 decembrie). Un fleac pentru Vrancea. In medie avem vreo 2-4 cutremure pe an cu magnitudini peste 4,5. Anul asta am avut 4 cutremure (10 ianuarie 4,6; 6 iulie 4,7; 12 iulie 4,6; 1 decembrie 4,8).
S-a dovedit, inca o data, ca Vrancea nu se rupe asa usor. Sigur, tot domnul Radulian spunea ca trebuie sa fim pregatiti, ca nu pot fi excluse anumite schimbari in viitor, dar momentul in care se vor produce aceste schimbari nu este predictibil. Asta e situatia. Vrancea e cuminte acum, sigur, pot sa fie cutremure de 4,5-4,8 grade...dar sunt total nesemnificative.

Titlu de titlu :D: Mi-ar placea sa-l aud pe Radulian la Tv ,in ce scriu ziarele ...... nu ma da increderea afara din casa,parca nu cred ca ar fi putut afirma asta ,dar mai stii ?!?

PROGNOZĂ ZGUDUITOARE. În 2013 vor fi 15 CUTREMURE PE LUNĂ! Lista imobilelor cu risc seismic

Directorul ştiiţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, avertizează că trebuie să fim pregătiţi tot timpul pentru eventualitatea unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
România, și mai ales Bucureștiul, nu sunt pregătite să facă față unui cutremur precum cel din martie 1977

"Dacă ne referim la zona Vrancea, vor fi cam 15 cutremure pe lună în medie, de obicei sunt cutremure mici sau moderate, însă pe măsură ce trece timpul vom avea şi cutremure mai mari, Vrancea e capabilă să genereze cutremure de la magnitudini mici până la magnitudini de peste 7 grade, dar e bine să fim pregătiţi pentru o astfel de evemntualitate, pe cât se poate tot timpul", a declarat Mircea Radulian, pentru rtv.n

http://www.evz.ro

Du-te , sau mai bine.....suna-l :D: Sau nu-l ai in agenda ?

In medie, Vrancea da cam 10-15 cutremure pe luna, cu magnitudini in jur de 2,8-3,0 sau peste aceste valori. Nimic semnificativ. Pot fi 1-2 cutremure cu magnitudini in jur de 4,0 in fiecare luna, dar nu e obligatoriu, uneori lipsesc, alteori apar si 3-4 cutremure in intervale relativ scurte.
Asadar, am avut dreptate cand am zis ca e mai probabil sa nu avem cutremur vrancean de magnitudine 5,0+ in 2012. 2008, 2010 si 2012 au fost ani fara cutremure de magnitudini 5 in Vrancea. N-a putut, asta e situatia, nu o putem condamna daca nu poate si gata ! Cat timp nu se accelereaza ritmul cutremurelor de magnitudini peste 5,0, cu balansuri repetate intre capete sau/si tranzitii rapide intre clustere vecine, nu e de asteptat ceva semnificativ. Si s-a demonstrat deja acest lucru. E vorba de fizica pamantului. Nu de matematica sau statistica. Sunt lucruri care din de dinamica interna a Vrancei sub actiunea anumitor forte, de comportamentul solidului in conditii deosebite de temperatura, presiune si actiune gravitationala, de mecanica fenomenului de rupere. Lucruri obiective, nu subiective gen statistica. Asta e esenta a ceea ce spune si domnul Radulian. Dansul a spus ca trebuie sa se vada anumite grupari de evenimente usoare-moderate,in intervale mai scurte de timp, pe anumite directii/clustere. Or, deocamdata, aceste grupari lipsesc. Iar fizica solidului nu se schimba, fortele sunt aceleasi, structura blocului litosferic e aceeasi, conditiile obiective nu se schimba. Asta e situtia, "regret" sincer dezamagirea celor care tot preziceau cutremure de nu stiu care, dar nu am ce sa le fac. Fizica solidului e cea care decide, in ultima instanta. Cutremurul pe care il simtim este rezultanta unui proces fizic, generat in anumite conditii interne obiectve. Q.E.D.

Tot timpul sunt cam 10-15 cutremure pe luna, MGR > 2,8.

Daca nu gresesc pana acum au fost deja 3 cutremure peste 2,8 si abia inceputul lunii .... 3 ianuarie ....

"Trei cutremure de 3.2, 3.4 și 2.6 au avut loc în această dimineață în România. De la începutul anului au avut loc deja 10 cutremure în țara noastră."

Si suntem abia pe 3 ale lunii :D: ,sa ma invete dracu minte sa nu mai comentez ce declara Radulian , daca nu ma pricep =)) Nu-i asa , Geo?

In ianuarie 2012 a fost seria de crustale din Oltenia, langa Targu Jiu. Ati uitat ? Sa nu luam in seama panicarzii cu probleme de anxietate irecuperabila. Cutremure crustale apar in multe zone din tara. In 1991 au fost probleme in Banat, de exemplu. Asa ca sa nu bagam in seama istericii....

Cele 10-15-20 cutremure pe luna sunt cele de origine subcrustala vranceana. Nu se iau in calcul si seismele crustale din alte zone ale tarii.
Observ ca adeptii sarlatanului de duzina care pacaleste lumea cu asa-zisele lui vibratii (un hodorog caruia ii cad izmenele in fiecare noapte) au tupeul sa dea cu pietre in seismologii romani, oricare ar fi ei. Ce tara ! O tara frumoasa, pacat ca e locuita de astfel de specimene.

Back