• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Parca-s oleaca mai maricele cutremurele de astazi de la Galati sau mi se pare ?!? Cand o sa crape Vrancea nu exploatarile o sa fie fie de vina ci Anunaki,care o sa vina buluc spre Bucuresti .

Cutremurele de azi sunt comparabile cu cele din 29-30 septembrie, si vin dupa o usoara acalmie ieri.

O intrebare , cred ca e penibila dar ...Vrancea sa fie blocata ..iar tensiunile sa se duca spre Galati ?!

E vorba acolo de niste falii, dar e interesanta care ar fi semnificatia activitatilor pe aceste falii. Sunt falii importante in contextul geotectonic romanesc. Vrancea nu mai da cutremure sub un anumit prag de aproape 2 saptamani, si doar suntem in octombrie, cand normal ar fi fost sa creasca activitatea. Sa nu uitam ce se intampla in Asia, sunt niste tensiuni mai la est, sa vedem cum evolueaza. Nu poti sa mai fii sigur de nimic.

GeoX said:
Cutremurele de azi sunt comparabile cu cele din 29-30 septembrie, si vin dupa o usoara acalmie ieri.

Lasa in primele zile au fost din doi in doi .

GeoX, daca ar fi sa speculezi un "scenariu seismic" pe termen scurt si mediu, care ar fi acesta? Atat Vrancea cat si zona Galati.

Nu stii ca nu-i plac speculatiile? :P Cine se risca sa o faca ...ala e . Dar mai stii !?!

8 cutremure in 12 ore .Si daca te gandesti ca totul a inceput acum 10 zile :D:

De vazut http://adevarul.ro/news/stiri-ciuda...-pisica-8_524bf4bec7b855ff56edec79/index.html

""Este o secvenţă multiplă, destul de semnificativă, iar noi nu putem să o mai ignorăm, suntem cu ochii pe ea. Au mai fost secvenţe, dar nu au fost atât de ample, nici ca magnitudine, nici ca durate în timp. Este un fenomen în desfăşurare, încă nu s-a terminat, deci nu putem să tragem concluzii înainte de a se termina această secvenţă. Dar nu este cazul ca locuitorii să intre în panică, pentru că zona nu este capabilă să înregistreze seisme foarte puternice"

Mircea Radulian

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/op...o-secventa-multipla-in-desfasurare-66644.html

S-a ajuns la 87 cutremure :D: Cum sa nu fie panicati localnicii iar zgomotul....sinistru.

Despre zona Galati, avand in vedere si ca sunt mai multe epicentre grupate mai degraba pe o directie perpendiculara pe faliile majore Sf.Gheorghe si Peceneaga-Camena, se poate evoca existenta unei noi falii, neidentificate si necartografiate pana acum ? Sa vedem.

Multe-n draci . L-am vazut le TV pe Radulian ,era usor ingrijorat si "surprins" de suita cutremurelor si de intinderea lor in timp.

Zona are o tectonica complicata de fapt, sunt mai multe falii, s-ar putea ca miscarile de pe o falie sa afecteze si alte falii locale, si sa se genereze niste efecte "in lant"...zic si eu, e doar o parere. Plus conditiile geologice locale, natura solului si efectele ploilor abundente, care au "inmuiat" solul, si din cauza asta miscarile seismice au efecte mai pronuntate si asupra caselor. Sa vedem.

Cica falii vechi necartografiate s-au reactivat .

Pai sunt si falii mici, cu extensie locala, si care nu sunt reprezentate pe toate hartile geologice ale Romaniei. E posibil ca o serie de cutremure declansate pe o falie mai mare, de exemplu, sa transfere stress pe falii secundare locale, si din cauza asta dupa o prima serie de evenimente, urmeaza o mica pauza, dupa care iar apar serii de cutremure cu magnitudini fluctuante, cand mai mici, cand mai mari, descarcari multiple si transfer de stress intre falii apropiate. Nu as explice o astfel de idee...sigur e greu de spus. Cutremurele sunt totusi fenomene haotice. Plus ca activitatea faliilor nu e complet lamurita, iar un interval de observatii/inregistrari seismice de 100 de ani este departe de a fi suficient pentru a trage niste concluzii mai precise. Ion Atanasiu a marcat inca din anii '40 liniile e sensibilitate seismica din sudul Moldovei si estul Munteniei, inclusiv linia Galati-Cudalbi-Pechea, unde cel mai puternic cutremur local s-a produs la 13 martie 1908 (Mw=4,5 si intensitate V).

Cutremurul nr 16 tocmai s-a produs . Ma uit la dezbatere,specalistii o cam dau cotita.Maine se duc acolo geologii .

Dupa cum spuneam, pentru evaluarea mai precisa a riscului seismic intr-o anumita zona, un interval de 100 de ani nu e suficient. In plus, efectele seismelor sunt amplificate de conditii geologice si de relief locale.

F interesant, s-a activat un sistem de falie prezenta in Vrancea.

Eu astept sa se mai trezeasca Vrancea, care doarme bine ...din 20 septembrie, deci cu putin timp inainte sa inceapa acesta secventa cu descarcari multiple si, probabil, transfer de stress intre falii locale. Coincindenta ? Nu stiu, nu am caderea sa dau verdicte, nu sunt seismolog, geofizician sau geolog.

anuk said:
F interesant, s-a activat un sistem de falie prezenta in Vrancea.

Ati vazut interventia lui Radulian la stirile de la ora 19:00 ?! In partea finala a interventiei se vorbea de vrancea care e liniste acolo , Esca spune "bine ca e liniste"...la care Radulian "pe deoparte e bine , pe deoparte e rau"

la minutul 10:00 - 11:20...

http://stirileprotv.ro/stiri/actual...-cutremur-mare-din-vrancea-nu-din-galati.html

Vazand interventiile lui Radulian de azi sunt cam pe ganduri ... Daca inainte la intrebarea "vine un cutremur mare in Vrancea" se raspundea NU ....ciudat ca acum se zice "Poate" .... Marmureanu a disparut ..ciudat ... sau poate nu mai are voie sa iasa sa dea interviuri ?!

Back