• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

De cetit, cetim doar ca stiind ca presa este asa cum este.... normal sa ai dubii ,nu ?

Poate ca au vrut sa spuna ca roiul de cutremure este unic la noi :P

Stiati ca inaintea cutremurelor vrancene moderate si puternice, de regula apar niste roiuri de seisme aparent mai ciudate, in interiorul sau in exteriorul curburii carpatice, adesea cu blocarea activitatii in adancime ? Si asta in termen de cel mult cateva zile (2-4 zile, cel mult) inaintea producerii socului principal (fie el moderat, fie puternic)...S-a observat asta si in 1977, si in 1985, si in 1986, si in 1990, si in 1999, si in 2009, si in 2013 ? Cam multe exemple, si ele arata un fel de patern in desfasurarea fenomenului vrancean. Insa e greu sa il discerni cu mare siguranta de fiecare data, fiindca apar anomalii/devieri care par ciudate.
Cu circa 5 zile inaintea cutremurului din 1 august 1985: roi de cutremure crustale la nord-vest de Vrancea, pe linia Covasnei, sute de microcutremure in timp foarte scurt. La vremea respectiva evident ca nu s-au comunicat, oricum zona in care s-a manifestat roiul era una de munte, slab populata. Cu 5 zile inainte de 1 august 1985...a inceput. Si ce am avut la 1 august 1985: dublet seismic vrancean, 2 socuri consecutive cu zone de rupere usor diferite, primul de 5,2 grade si celalalt de 5,6 grade, la interval de 3 ore intre ele! Deci iata ca ceva-ceva este totusi.

Stii care-i faza? Pana sa vina roiul asta de seisme, pe harta INFP nu prea aparea acea falie perpendiculara. Astia au scos-o de la naftalina dupa ce au inceput televiziunile sa intrebe.

Pai nici pentru alte zone din tara nu apar toate faliile. Cele locale nu sunt. De exemplu pentru cutremurul de 3,9 grade produs pe 29 august la Giurgiu nu apare nici o falie. Dar de fapt sunt falii locale in zona. Nimic conspirativ in asta. Pot cita si alte exemple. Explicatiile sunt mult mai firesti, dar...sigur, sunt plicticoase fiindca nu se potrivesc cu elanul romantic, revolutionar.
Am inceput si eu sa ma cam plictisesc, asa, usor-usor. Ba ma acuza unii ca sunt platit sa nu creez panica (mi-a si dat cineva peste nas), ba ca, dimpotriva, induc lumea in eroare si creez panica. Astept sa zica si ca sunt platit de corporatiile care exploateaza petrolul. Incep asa incet-incet sa intru pe o panda descendenta, de plictis, si sa consider ca mai bine si mai comod pentru mine ar fi sa o las mai moale cu cutremurele, ca nu merita sa fiu tinta pentru oricine. Cred ca asa am sa si fac, fiindca am chestii personale si profesionale mai importante si grave decat prostiile astea de cutremure. Nu castig bani de pe urma lor, asta e.

View attachment 3

Cutremurul de la Giurgiu din 29 august 2013. Aparent, nu se vede nici o falie locala. Asta nu inseamna ca nu exista. Dar deh, sa le cerem sa scoata falia de la naftalina ? :P

Ce vreau sa spun e ca e usor de gasit chestii conspirationiste in orice...foarte usor. Din pacate, omului in general ii este greu sa accepte ca natura e mai ciudata si mai complicata decat crede el, fiinta rationala care are pretentia sa controleze tot ce misca, sa gaseasca explicatii mai mult sau mai putin fantastice pentru orice chestie cat se poate de naturala.

Attachments

• giurgiu-29august.jpg
    giurgiu-29august.jpg
    315.5 KB · Views: 2
Si nu glumesc deloc, in ultimele 4 saptamani am primit pe fata 2 apostrofari contradictorii: ba ca prin ceea ce comentez starnesc nelinistea oamenilor si ca dezinformez, ba ca de fapt sunt platit de baietii cu ochi albastri sa nu panichez populatia. Suficiente motive sa merg pe panta descendenta, ca sa fiu si eu mai comod si sa nu ma mai doara capul pentru toate prostiile, inclusiv pentru cutremure. Mai ales ca nu castig nimic de pe urma lor, ci am doar de tras.

Uai Gx...lumea e invidioasa ce sa le ceri :) Pai normal ca iti dau peste nas , ca doar stau la tv toata ziua ...si aia de la tv , la un amarat de 3,5 spun ca s-a zguduit Vrancea :) Cand presa da de un anume site cica "american" , desi ma indoiesc ca e american, care muta un cutremur 6,5 din an in an : :) Cand presa spune ca avem mai multe cutremure ca Japonia ... culmea ca in Japonia a fost un 7,1 ieri un 5,6... sa le zica si alora din presa ... ". Cred ca domnii care fac asigurari isi freaca mainile de bucurie ca mai castiga niste clienti :) Oare asta sa fie legatura cu panica generala care e prin presa ?

Gabitza ala care te tot apostrofa l-am gasit pe site-ul ala american :))) user acolo :))

Revenind la falii...de intrebat cei de la infp de ce nu pun toate faliile care, intr-adevar, exista. Nu sunt inventate doar ca sa abata atentia de la altele, ci sunt reale. S-a vazut si la Giurgiu, si la Hunedoara, si la Gura Humorului in 2011, s.a.m.d.

Un punct de vedere echilibrat al lui Cristian Chitaru, inginer în cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului – Observatorul Seismologic de la Muntele Roşu.

.....În Vrancea, cutremure de magnitudine mică se înregistrează câte unul la trei patru zile! Cutremur de trei grade şi ceva reprezintă o activitate seismică normală în Vrancea! Dacă nu s-ar spune nimic despre aceste cutremure, lumea ar fi liniştită. Iar dacă în fiecare zi s-ar anunţa că se produc astfel de cutremure, după un timp, lumea s-ar obişnui şi şi-ar da seama că nu se întâmplă nimic neobişnuit. Însă, dacă o perioadă de timp nu spui nimic despre acest subiect, dar apoi anunţi, în fiecare zi, că a fost un cutremur de 3 grade, care nu însemnă de fapt ceva grav, lumea poate să intre în panică pentru că este o chestie absolut psihologică.

.... În ceea ce priveşte suita de seisme de la Galaţi, aceasta nu are nicio legătură cu ultimul cutremur de 5,5 grade care s-a înregistrat recent în Vrancea. Cele din Galaţi au fost un roi de cutremure cum se mai înregistrează şi în alte locuri de pe glob. Din punct de vedere tectonic, este o activitate normală.

.......Roiuri de cutremure mai mici există peste tot în ţară, dar nu au nicio legătură cu Vrancea.

........ Lumea s-a panicat degeaba, pentru că seismele de la Galaţi nu le-au favorizat pe cele din Vrancea.

http://www.ziarulprahova.ro/stiri/r...tivitate-seismica-normala-in-regiunea-vrancea

Lumea crede ca legatura inseamna numai ca un cutremur provoaca alt cutremur. Nu e chiar asa, si evident ca nu in acest fel se pune problema la Galati. Dar niste corelatii intre miscarile blocurilor tectonice, activitatea crustala si dinamica blocului litosferic subdus se pot face, le-a facut si regretatul seismolog dr. Vasile Marza, care a studiat cutremurul din 1986. Am studiul lui, a analizat si activitatile crustale anormale care l-au precedat, dar analiza a facut-o in contextul celorlalte anomalii, nu doar ca au fost niste cutremure crustale undeva.
Si nu trebuie uitat un lucru: in zona Galati, crusta terestra se lasa cam cu 4-5 mm/an (deci miscare lenta de coborare), iar in Vrancea crusta se ridica cu 4-5 mm/an, in medie. Cum devine asta ? Simplu. Blocul vrancean subdus tinde sa se desprinda de crusta, care in consecinta devine mai usoara si se inalta usor. In zona Galati, e o miscare lenta anuala de coborare, sunt niste procese geologice locale specifice, influentate insa si de dinamica blocului nord-dobrogean.
Deci nu e deloc usor. Si da, roiuri de cutremure din astea au mai fost la noi si in lume. La Sinaia in 1993 au durat vreo 5 saptamani.

Si apropos de teoria conspiratiei.
Daca (prin absurd, nu o luati altfel >:)>:)>:):devil::devil::devil::devil:), se produce un cutremur important in Vrancea anul asta:
- fie unul cu MGR=6,8-7,0 in Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-LOPATARI la 120-145 km adancime (nu cred ca poate fi mai mare, pentru ca "abia" a fost cutremurul din 1986 acolo, destul de mare si el),
-fie unul cu MGR=6,7 in zona foarte adanca din Muntii Vrancei, adancime cca. 150 km, probabil de tipul celui din 1868

ce va zice lumea ? Cine va fi vinovatul ? Pai nu natura, in nici un caz. :devil:
Unii vor zice ca sunt de vina rusii, ca ne vor in sfera lor de influenta si ca ne-au avertizat sa fim cuminti, trimitandu-ne ceva provocat de arma lor geofizica din Caucaz.
Altii vor zice ca de vina sunt americanii, care au dat drumul la HAARP (ce altceva ???) ca sa faca experimente pe pielea noastra amarata.
Intotdeauna se gaseste cate ceva, invariabil.

Sa vedeeeem....

Iar legat de identificarea faliilor si de scoaterea lor de la naftalina, mai am o obiectie: multe falii se identifica precis numai dupa anumite activitati seismice, au fost numeroase cazuri in acest sens, nu doar in Romania, ci si in multe alte zone din lume, mult mai active seismic. De ce ? Pentru ca anumite conditii geologice locale si regionale "mascheaza" faliile respective, indiferent de marimea lor. In unele cazuri, nu se vad la suprafata manifestari geomorfologice tipic asociate cu faliile, de exemplu devierea cursurilor unor rauri sau diferite denivelari ale solului, versanti de un aspect particular, aparitia unor izvoare in locuri neasteptate, emisii de gaze sau depozite de hidrocarburi cu dispunere ciudata s.a. Pot sa fie falii acoperite de sedimente care se detecteaza mai greu. Si numai in urma unor cutremure se stabileste mai precis pozitia si traseul faliei.
Dar deh...din cate vad eu in spatiul public, e usor sa dai cu pietre in seismologi si sa ii arati cu degetul pe motiv ca ar fi platiti de corporatii sa induca lumea in eroare cu falii inventate, ca sa ascunda "maretul" adevar. Imi place ca nici unul dintre cei care fac public astfel de acuzatii, nu are o diploma in geologie sau geofizica. Isi iau informatii de pe net, ca si cum netul e sursa numai de informatii 100% valide, ca si cum nu se manipuleaza si pe net. Ohoooo, oho hooooo! >:)>:):devil::devil::devil::devil:
Cum misca putin Vrancea, cum incepe placa hodorogita cu HAARP in sus, HAARP in jos, las'ca stim noi ca e mana lu' taica HAARP. Suna bine, deh, HAARP, are sonoritate, place urechilor. =)) E lumea plictisita de tectonica, ce falii, ce placi, astea sunt inventii ale marilor corporatii care ...bla-bla-bla.
Ei lasa, ca va arata ea voua Mama Natura, sa va iasa HAARP-ul ala din cap. >:)
Sunt suparat, intr-adevar, pentru ca am inceput sa aud voci, in lumea online, potrivit carora si eu as fi platit de corporatii care vor sa se ascunda adevarul. Cum spuneam, incep sa ma cam plictisesc. Sa fie ei sanatosi cei care debiteaza prostiile astea, si sa aiba grija sa nu le cada casa in cap la cutremur, si nu doar casa, sa aiba grija sa nu ramana prinsi sub biblioteca rasturnata. Punct.

A se intelege ca lucrezi in domeniu sau ca ai " diploma in geologie sau geofizica " ?

Nu, dar am avut ocazia sa stau de vorba si cu oameni care lucreaza in domeniul asta, si ii inteleg. Sa identifici o falie in anumite conditii geologice nu e ceva simplu. Dar deh, hai sa aruncam cu pietre in tot si in toate, ca asa e bine la noi.

Si nu, nu am diploma, vorbesc si eu sa ma aflu in treaba. Mai bine mi-as pune lacat la gura pe teme de cutremure, sa vorbeasca doina ionel si istrate, care ajuta poporul. Ce viata frumoasa as avea.

Si v-am zis de ce sunt suparat. Ba ca prin ceea ce comentez starnesc panica (ei da, a venit cineva pe cutremur.net care mi-a dat peste nas asa), ba ca sunt finantat de baietii cu ochi albastri sa nu panichez populatia (un altcineva tot acolo). Este un pic stresant asa.

Sfat, nu citi ce scriu cei care te contesta ,nestiind ce critici iti aduc ,nu te enrvezi.

Pai cand posteaza pe forum, eu nu pot sa nu vad, si sa nu raspund. I-am dat, evident, o replica mai taioasa, sigur ca poate mai bine as fi facut sa il lasa un pic, 24-48 de ore, liniste asa...dar na, e activitate pe forum, lumea asteapta sa se raspunda.

Back