• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Cand sunt cutremure, nu e bine. Cand se mai linisteste, iar nu e bine. Cum s-o dea sa fie bine ? Avand in vedere ca am avut deja 8 cutremure intre 4,3 si 5,0 in primele 100 de zile ale anului (fata de media de 10-13 cutremure de 4,0+ pe an), pauza asta e mai compensatoare asa. Era si normal sa fie mai calm. Nu tu cutremure pe Dorsala Carlsberg si fractura Owen in ultimele saptamani, logic ca nici Vrancea nu prea putea da cine stie ce. De abia de ieri au reinceput sa miste usor mai multe segmente ale Dorsalei Oceanului Indian. Asa ca activitatea scazuta din Vrancea are justificari foarte normale. Ei, se poate sa mai vina cate ceva pana la sfarsitul lunii. Ultimul 4+ a fost pe 3 aprilie, ML=4,6. Asa ca...niste chestii oricum in limitele fondului natural.
Eu dorm linistit si nu imi fac griji prea mari. Pentru cei care asteapta cu nerabdare un catastrofal: s-ar putea sa il asteptati mult mai mult decat credeti. V-am spus de n ori ca Vrancea nu misca asa usor, s-a dovedit ca am avut dreptate. Suntem la aproape 10 ani de la cutremurul din 27 octombrie 2004 si Vrancea NU ESTE IN STARE MACAR SA SE APROPIE DE 6,0 GRADE, MACAR UN 5,8-5,9 GRADE DE DOAMNE-AJUTA, PENTRU DISPERATII DE PE TOT NETUL CARE CLONCANE IN NESTIRE AIURELI. Nu spun ca asa se va intampla, dar este posibil sa nu avem 6,0+ mai devreme de 2018-2020. Dezamagiti ? Marele cutremur de pe Dorsala Carlsberg din 15 iulie 2003 ne-a cam amanat la calendele grecesti, haaat departe, spre marea deziluzie a istratilor de 2 bani, a mosneagului sonat si a acolitilor lui nenorociti.
Inchei cu un citat din nenea Iancu: Äveti putintica rabdare, stimabililor. In plus, daca sunteti cumintei, poate sa dea cate ceva la urmatorul maxim relativ, din 2018-2020.

Cum nu putem "controla" activitatea seismica, ca-s multe sau putine.....le luam asa cum vin.,nici cu bucurie , nici cu tristete.

Ei anuk, pana acum ar fi trebuit sa se fi produs vreo 40 de cutremure de 7+ si 100 cutremure de 6+ in Vrancea, din 2004 incoace, de cand tot cotcodacesc tot felul de hoaste batrane ca alde ionel, harra, vibratori senili ca ala cu seul de oaie care cica ar vindeca bolile incurabile si acolitii lui de duzina. Deocamdata e la stadiul de pe loc repaus, in asteptare, si s-ar putea sa dureze pana aproape de 2020. Avand in vedere ca perturbatia majora din Oceanul Indian a avut loc abia in 2012, e si cazul sa mai dureze, raportat la momentul 2012, inca cel putin 5-6 ani: vezi 1797 (Sumatra)-1802 (Vrancea), 1833 (Sumatra)-1838 (Vrancea), 1861 (Sumatra)-1868 (Vrancea). Cred ca va trebui sa aveti ceva rabdare, doar 2 ani e cam putin, totusi. Mai trebuie, se pare, niste ani acolo. VRANCEA NU MISCA ASA USOR. V-am mai zis si in 2012 treaba asta, si mi-am incasat-o, adica am primit, pe acest forum, niste scatoalce fiind acuzat ca as fi platit de INFP sa nu creez panica si ca as fi anexa INFP. Plictisindu-ma de astfel de tampenii, am decis oricum sa fiu mai rezervat in ceea ce priveste comentariile seismice extra-cutremur.net. Nu prea mai sunt in dispozitia necesara sa suport si sa admit astfel de acuzatii aiurite. Am si eu viata mea, cu grijile si preocuparile mele, e obositor sa ma impart in nu stiu cate lucruri si sa stau sa rezist pe 7 fronturi la scatoalce de genul ala. Am obosit. Si am mai imbatranit.

P.S.: Sa nu uitam 1928 (Sumatra, Ninety Ridge, in zona din 2012)-1940 (Vrancea), deci chiar 12 ani interval!!! Da ????

Ce spui tu imi intareste convingerea ca absolut nimeni nu poate, cel putin acum, sa stie cu precizie cand se poate produce un cutremur . Cat despre cei care pretind ca o pot face....n-ar trebui sa-i bagi in seama si nici sa te enervezi, lasa-i in prostia lor, in timp se vede ce si cum.Ca ai adus vorba de vibratii, oare Domnul Istrate mai vibreaza ? Si daca da, se mai anunta pe forum ?

Vrancea are o proprietate care nu prea convine hodorogului vibrator si acolitilor lui nenorociti: cutremurele mari nu se pot produce chiar oricand, in orice moment. Si s-a demonstrat asta, cu varf si indesat, oricum. In ultimii 300 de ani am avut doar 5 cutremure catastrofale (cu magnitudini pe scara Richter care au depasit bine 7,0: intre 7,2 si 7,7): 1738, 1802, 1838, 1940, 1977. 5 cutremure in 300 de ani face cam un cutremur cu adevarat distrugator la 60 de ani, pe medie. Asa ca cine aduna 37 de ani doar pentru ca intre 1940 si 1977 au fost 37 de ani nu prea cine ce spune si ce face. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac! :ghorus::ghorus::ghorus::ghorus::ghorus:

Legat de I.I., credeam ca hodorogul ala senil a ajuns la balamuc deja. Inca mai vomita, cu pretinsele lui vibratii ? Nu s-a deshidratat deja de la atatea greturi si varsaturi ??? :ghorus::ghorus:

Si inca ceva, luand in calcul si cutremurele de magnitudini 6,6-7,0, se poate spune ca perioada 1802-1990 a fost una relativ regulata din punct de vedere al producerii cutremurelor cu magnitudini mai mari de 6,5. S-ar parea ca dupa asta ar putea urma o perioada mai putin regulata, de tipul 1620-1802, cand au existat si intervale mai lungi fara seisme semnificative, necum catastrofale. Asa ca am altceva mai bun de facut decat sa ma sui pe pereti ca nu stiu ce site-uri dau cutare probabilitati si alte prostii de duzina.
Pana una alta, acum avem o oarecare compensare a activitatii de la inceputul anului, si plus de asta nu prea au mai fost cutremure moderate pe Dorsala Carlsberg, din aprilie incoace.

Cutremurele vrancene mai mari (MGR=6,5+) nu prea vin izolate, oricum, indiferent de tipul acestora, de localizarea epicentrelor si de palierul de adancime. De obicei vin in serii, definind perioade de intensificare/instabilitate accentuata, alternand cu perioade mai lungi sau mai scurte de scadere a activitatii seismice (MGR < 6,5). Iata seriile de cutremure din ultimii 400 de ani:

1590-1595-1604-1605-1620-1625-1637;
1681-1690-1701-1711;
1734-1738-1740;
1790-1793-1802-1812-1821-1829-1838;
1868-1880-1893-1894-1908-1912;
1934-1940-1945;
1977-1986-1990

Cu rosu am marcat cutremurele catastrofale (MGR >> 7,0). Intervalele dintre serii pot depasi 30 de ani ca lungime. Asa ca, avand in vedere si faptul ca de la perturbatia din Indian nu au trecut decat 2 ani, prognoza actualizata a lui Enescu pentru 2018-2019, precum si faptul ca instabilitatea blocului litosferic nu e atat de mare ca in cazurile 1797 si 1833 (megaseismele din Sumatra care au prins Vrancea deja destabilizata de seismele puternice din 1790 si 1829), exista o probabilitate destul de mare ca urmatorul cutremur vrancean cu magnitudinea 6,5+ sa nu vina mai devreme de 2020+/-2 ani. Depinde si cat de rapid se propaga efectele megaseismelor din Sumatra din 11 aprilie 2012. Totusi, eu cred ca un interval de numai 2 ani este prea scurt. Daca nu se intampla ceva dramatic pe jumatatea estica a faliei nord-anatoliene sau in nord-vestul ori nordul Iranului, nu prea ar fi sanse de cutremur mai mare de 6,5-6,7 grade in Vrancea in viitorul apropiat. Stiu, stiu, e foarte dezamagitor pentru senilul vibrator si acolitii lui de duzina, dar nu am ce sa le fac.

Ceea ce spui tu GeoX despre Vrancea se cam pupa cu ce spune dl Marmureanu...asa sa fie?

Nu neaparat, pentru ca, exemplu, din tot ce am studiat si eu, cutremurul din 1738 nu a fost sigur de tip 1977, nu avea cum. Real32 poate sa explice mai mult ce si cum. Aici e una dintre chestiile cu care sunt in dezacord cu fostul director general, 1738 a fost de tip Muntii Buzaului, GURA TEGHII-LOPATARI, adancime 120-135 km si manifestari simetrice spre Muntenia, Nordul si centrul Moldovei dar si spre Transillvania si nordul Olteniei. A fost altfel decat 1802 si 1940, dar si decat 1838 si 1977; manifestari similare a mai avut doar cel din 1471.
Marmureanu greseste si cand spune ca pamantul nu stie statistica. Vrancea "stie" statistica la greu, dar depinde cum interpretezi datele. Iar faza cu "nu mai poate veni cutremur catastrofal la 150 km pana in 2040" are alta explicatie, pe care nu o spune dansul, si tine de dinamica interna a Vrancei cu succesiunea tipurilor de cutremure. Cutremurele importante de foarte mare adancime (140-160 km) vin periodic cam la 70+/-5 ani, 105+/-5 ani, 140+/-5 ani sau 280+/-5 ani, deci cam la 35 x N ani, cu N=2,3,.... Cu alte cuvinte, daca pana in 2015-2016 nu vine un 6,7+ la 150 km adancime pe partea Muntilor Vrancei, nu va mai putea veni pana in 2040-2045. Asta e treaba sau povestea cu 2040, care se afla in spatele afirmatiilor destul de neclare ale lui Marmureanu.
Insa, daca scapam de 150 km Muntii Vrancei pana in 2016, din 2020 incolo vine randul la Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-LOPATARI, adancime 120-140 km. Un 1986 se poate repeta cam in jurul anului 2021+/-3 ani. Dar in alte conditii, evident, ca acum e cutremur primar, cel din 1986 a fost secundar celui catastrofal din 1977.

Iata seria cutremurelor foarte adanci (150 km):

1446-1516-1637-1701-1802-1868-1940

Si de data asta am marcat cu rosu seismele cu MGR > 7,0.

Ar fi doua aspecte contradictorii la care ma gandesc:

1) Clar, un megaseism (indiferent unde pe glob) produce dereglari si poate duce la alte seisme.
2) Deasemeni, un calm indelungat (calm relativ, la nivel Glob) nu duce la nedescarcarea unor tensiuni?

Rau cu rau, dar mai rau fara rau?

Vrancea e mai aparte. Calmul seismic nu inseamna neaparat ceva rau, dupa cum nici mai multe cutremure mici sau/si moderate nu prea descarca energie, nu e un mecanism pur compresiv de tensionare/detensionare. Compresiunea externa e doar un factor aditional. Suntem, intr-adevar, influentati de miscarile din Oceanul Indian si din Asia continentala pana in estul Turciei (cu conditia sa fie decrosari), dar influentele nu se concretizeaza oricand, ci doar in anume perioade favorabile specifice Vrancei. Eu de aia am spus ca in Vrancea un cutremur mare nu poate veni oricand, in orice conditii.

Nu te pot contrazice.

Insa, in teoria haosului se spune despre aparitia ordinii in dezordine.
Astfel de grupari (precum cele mentionate de tine) apar in ORICE sistem aleatoriu.
(din batrani, exista o vorba: "un rau nu vine niciodata singur")
Tocmai asta au observat.

Eu am tinut o statistica a mortilor in satul unde am copilarit, la bunica, dupa disparitia parintilor mei...
Era mult pana mai pierea unul, apoi...la scurt timp IN APROPIERE de acel loc, mai pierea cineva...
Apoi pauza si tot asa...

Odata, un vecin a avut o problema la ochiul stang, s-a pansat.
IN ACEEASI ZI, un altul s-a accidentat tot la ochiul stang...Apoi, pauza...

O chestie f ciudata legata de seismul de aseara de la 21:32:43 (UTC) din Vrancea, ma bagasem in pat si eram atipita cand peretele a scrasnit si am simtit o miscare brusca a patului, pt o fractiune de secunda. Am crezut ca am avut un spasm muscular dar....dimineata am vazut ca la acea ora a fost cutremur,Ciudatenia consta in aceea ca a fost mic, mic de tot pt fi peceput .

Ba eu m-am gandit dar nu am mai deschis calculatorul si-am vazut abia dimineata .Solul sa fie cauza ?

@ Geox, am sa te provoc la dicutii foarte serioase.
Intrebare: Crezi ca exista vreo corelatie intre seismicitate\cutremure\dinamica tectonica si ciclurile solare?
Gandeste-te bine, sunt pregatita sa te surprind.

Pentru ca pot demonstra legatura dintre ciclurile solare si clima.
Am ramas uimita cand am aflat diverse corelatii...

Si, chiar nu stiu in ce topic am dezbate asta...

Ia fii atent aici:
(PDO - Pacific Decadal Oscillation)

PDOt_zps9de356d9.gif

http://www.vukcevic.talktalk.net/Starfish.htm

S-ar parea ca anumite corelatii ar fi, dar trebuie judecat de la caz de la caz, nu as absolutiza problema. Enescu, fostul director al INFP, a publicat intr-o lucrare niste concluzii in care a ajuns dansul in legatura cu o anumita succesiune a cutremurelor vrancene puternice. Dar nu e vorba de intervalul de 11 ani, ci de un alt interval, la care s-ar succeda maximele importante ale activitatii vrancene (MGR 6,7+) si corelat cu factori geofizici globali. Deci in cazul Vrancei nu intervalul de 11 ani, cunoscut de toata lumea, e in discutie de fapt.

Stii ca eu sunt pasionata de Climatologie si, am fost deranjata initial de faptul ca in diagramele SSN (sunspot number) am gasit amestecata tectonica...
Insa legatura este mai profunda, exista interdependenta intre factori, faptul ca in final e si clima implicata e doar o consecinta secundara.
Uite inca un exemplu:

STNA_zpsfbf5ff3c.gif

http://www.vukcevic.talktalk.net/STNA.htm

Si se merge muuult mai departe, la Jupiter si Saturn...

SSN-NAP_zps2875b5a3.gif

Ap-VI_zpsf1cfe5e0.gif

http://www.vukcevic.talktalk.net/STA.htm

Corelatia mi se pare mai mult decat evidenta.
Desigur, alte grafice sunt zdrobitoare.
Te las sa-ti revii.

SSN-NAT_zps49e21c75.gif

http://www.vukcevic.talktalk.net/SSN-NAT.htm

Cutremurul de aseara a avut epicentrul in Romania, in sudul judetului Olt, langa localitatea Corabia. A fost simtit la Corabia, Slatina, Craiova, Turnu Magurele, Bailesti, Caracal, mai slab la Giurgiu, dar si in nordul Bulgariei.

Cutremur de magnitudine 4,4 in sudul Olteniei

http://www.cutremur.net/2014/06/cutremur-in-sudul-munteniei.html

Un cutremur crustal de magnitudine 4,4 s-a produs seara zilei de marti, 24 iunie, in sudul Olteniei, in apropierea granitei cu Bulgaria. Cutremurul a avut loc la ora locala 22h39min53sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in sudul Campiei Olteniei, in zona dunareana de la granita cu Bulgaria, respectiv la 5 km de CORABIA (43,81 grade latitudine Nordica, 24,47 grade longitudine Estica).

Back