Incet-incet, constatam ca degeaba l-a injurat lumea pe Marmureanu. Toate asteptarile catastrofice, apocaliptice, privind Vrancea, au fost infirmate, si au trecut deja destui ani fata de momentul
2006, cand lumea astepta cu infrigurare sa vina marele cutremur de magnitudine MGR
7,0+.
Personal, eu am avut si am anumite rezerve si pareri adverse fata de anumite declaratii ale dnului Marmureanu, mai ales la cea cu "pamantul nu stie statistica". Asta intr-adevar e trasa rau de par, pentru ca Vrancea are niste regularitati remarcabile in succesiunea seismelor mari, pe termen lung; si in aceste regularitati multiple intervine si o mare doza de statistica. Dar sigur ca mai intervin si alti factori, externi sursei seismogene. Factori care tin de
GEOTECTONICA LOCALA, REGIONALA SI GLOBALA.
Insa unul dintre lucrurile pe care le-a spus dansul pare a se confirma. Viitorul mare cutremur vrancean (MGR >
7,0) are sanse tot mai mari sa vina foarte tarziu, poate chiar dupa anul
2040. Se vede din ce in ce mai clar acest lucru. Intrucat pana in
2015 este putin probabil sa mai apara un seism major de
7,0+ la adancimea de
150 km, urmatoarea perioada in care un astfel de cutremur ar mai putea aparea, din considerente de periodicitate specifica tipurilor de cutremure vrancene, ar fi
2045-2055. Ar fi ceva sanse, in aceste conditii, pentru un cutremur de tip
1986, dar asta dupa anul
2018, cel mai probabil in jurul anului
2021 sau poate chiar mai tarziu, spre
2024-2026. Tot din considerente de periodicitate, care este remarcabila pentru succesiunea diferitelor tipuri de cutremure vrancene. Aici greseste Marmureanu in declaratiile publice pe care le face. Vrancea, in felul ei specific, "stie" bine statistica, ba chiar mult prea bine, si isi cam respecta ceasul ei "intern". Aceasta statistica ne spune ca in perioada
2005-2015 trebuia sa vina un cutremur de
6,7+ la foarte mare adancime, pe la
145-160 km asa, pe partea Muntilor Vrancei, continuand seria
1516, 1637, 1701, 1802, 1868, 1940. Din fericire pentru noi, s-a intamplat ceva care a amanat lucrurile cu cateva decenii. Sigur ca acest ceva e extrem de dezamagitor pentru hodorogul vibrator si adeptii lui tantalai, niste nimicuri umane, veritabile jeguri morale. N-am ce sa le fac. Bosorogul oricum nu prinde marele cutremur, realist vorbind.
Ideea e ca sunt mai multe tipuri de cutremure vrancene, iar succesiunea temporala a marilor cutremure subcrustale vrancene trebuie judecata in raport cu aceste tipuri, precum si cu influente externe regionale si globale (dinamica proceselor seismotectonice din Oceanul Indian, dinamica seismicitatii din Turcia si Iran etc.). Vrancea "stie" statistica la greu, prin prisma succesiunii acestor tipuri de cutremure. De aia eu stiu ca sunt sanse foarte mari ca un cutremur foarte adanc (h >
140 km) si catastrofal (MGR >
7,0-7,2) sa nu vina mai devreme de
2040.
Exista un tip de cutremure, pe care l-am numit tipul A, care are urmatoarele caracteristici: epicentru pe partea Muntilor Vrancei, adancime focala
140-160 km, cu evenimente mai importante (6,7+) in
1446, 1516, 1637,1701,1802, 1868,1940. Periodicitatea seismelor de acest tip ar fi de 70 ani + N x 35 ani, N=1,2,.... Repet, pamantul Vrancei "stie" la greu statistica, aici Marmureanu greseste, sau nu stie sa se exprime.
Tipul B de cutremure include evenimentele produse in nord-estul Muntilor Vrancei, la adancimi de
80-110 km, cum sunt cele din
1411, 1590, 1681, 1838 si 1977. Dintre acestea, se evidentiaza in mod particular cele din
1411, 1838 si 1977. Si se vede clar de ce un cutremur de tip
4 martie 1977 (catastrofal, deci cu MGR >
7,0) nu poate veni, nici el, prea curand.
Al 3-lea tip,C, include evenimentele din Muntii Buzaului, ca cele din
1471, 1620, 1679, 1738, 1790, 1829, 1894, 1908, 1986 cu focare la
125-135 km adancime. In ultimele secole, dupa
1738, pe Muntii Buzaului am avut cutremure nu foarte mari, la magnitudini MGR=
6,75-7,0 maxim. Vom vedea ce ne aduce secolul al XXI-lea, din perspectiva acestui tip de cutremure vrancene.
Repet, avand in vedere si ca inca nu vin tensiuni majore din Asia, stam destul de bine, pe moment. Sigur, au fost evenimente majore in
2012-2013, dar tensiunile se vor propaga lent spre vest, deci parerea mea e ca mai dureaza. Asta inseamna ca in valul actual de cutremure dinspre Asia (incluzand si megaseismele de decrosare din Sumatra de la
11 aprilie 2012), nu prea mai sunt sanse ca Vrancea sa fie prinsa in perioada optima pentru seism de tip A. Dezamagire pentru fanii vibratorului, despre care stim ca au capacitati reduse la mansarda. Sa vedem daca un viitor val de cutremure dinspre Indian spre Asiatica ar putea prinde si Vrancea in perioada
2018-2024, despre care stim ca ar cam fi optima pentru seismele de tip C, adica ceva ca in
1986.
Cu alte cuvinte, natura e destul de blanda cu noi, din acest punct de vedere, si ne mai lasa ceva timp sa ne pregatim. Sigur, eu discut aici despre cutremure vrancene mai importante (MGR >
6,5-6,7), cu ca cel din
27 octombrie 2004; seismele de marimea celui din
2004 sunt fleacuri si oricum sunt ceva mai aleatoare, desi au si ele o doza de periodicitate si tind sa respecte bine regularitatile Vrancei. Repet, eu regret deziluzia fanilor borfasului senil care pretinde si ca vindeca bolnavii de cancer...cu seu de oaie atinsa de scrapie...brrrr...8-x8-x:O>

Fanii bosorogului vibrator care iau pretinsele lui leacuri pentru cancer au sanse mari sa se molipseasca de scrapie ovina! :O:O:O :devil: Brrrr....