• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

De exemplu, maximul 2013-2014 a debutat prin cutremurul de 5,5 grade de la 6 oct 2014 care a venit la practic fix 4,5 ani de la cel de 5,7 grade din 25 aprilie 2009. Mai frumos de atat nici nu se putea.

Cred ca in Vrancea orice ai incerca sa studiezi descoperi o multime de corelatii. Matematica este cand microseismele sunt corelate cu evolutia mareelor tectonice. Matematica este producerea anumitor tipuri de cutremure la anumite faze ale Lunii. Tot matematica este corelarea cutremurelor de magnitudine medie cu precesia perigeului lunar. La fel si legatura dintre axa nodurilor lunare si cutremurele puternice. Caracterul sezonier al cutremurelor vrancene ascunde probabil o elemente complexe de matematica. Cei 36-37 de ani dintre multe perechi de cutremure puternice ca si fractiunile de 9 ani sau 27 de ani ascund tot o anumita matematica. Chiar si cei 64 de ani dintre cutremurele din 1738 si 1802 pot fi descifrati ca 37+27 adica T + 3/4*T. Intre cutremurele din 1802 si 1829 sunt 27 de ani in timp ce intre 1802 si 1838 sunt 36 de ani. Si mai sunt multe astfel de exemple.

Nu baieti, matematica o faceti voi, nicidecum Vrancea. Similitudinile tot voi le cautati si gasiti,Vrancea se misca cand indeplineste anumite conditii , ea crapa cand se coace si mereu ne surprinde.

Cutremurele nu vin chiar la intamplare, este evident pentru oricine asta. Regularitatea maximelor la 4-5 ani nu e o coincidenta, este clar.

Si inca ceva, draga anuk. Eu mi-am luat apostrofari urate de la un domn pe nume chitaru de la Muntele Rosu pentru ca am zis anul trecut, pe forum la cutremur.net, in baza regularitatilor Vrancei, ca ma astept la un maxim anual de 5,5+, care sa se simta. Am spus si ce caracteristici de adancime si localizare a epicentrului va avea, si s-a confirmat tocmai din cauza regularitatilor de care ma acuzi ca le inventez si ca le potrivesc. Individul a venit pe forum si a tipat la mine, in cel mai comunist si ceausist stil cu putinta,ma mir chiar ca nu l-am banat, imi era prea sila sa ma mai gandesc la el. Ditamai sef de la statia seismica Muntele Rosu sa se preteze la asa ceva. La 2 saptamani dupa ce a tipat la mine si m-a acuzat ca induc panica in populatie cu asa-zisele mele regularitati, s-a produs cutremurul din 6 octombrie de magnitudine 5,5. Faptul ca exista aceste regularitati, accentuate semnificativ de cutremurul major din 1977, este clar pentru oricine arunca o privire pe date. Eu vi le-am pus, ma refer la lista seismelor de 5,5+, si se vede destul de bine cum se succeda, in maxime singulare sau multiple. Hai, o data sau de doua ori, coincidenta, dar deja e chestie sistemtatica. Cine nu vede aceasta forma sistematica de manifestare, e problema lui. Punct.

Nu facem noi matematica pentru ca ea exista si fara noi dupa cum a existat de atatea mii si mii de ani. In general fenomenele astronomice fac partea riguroasa a matematicii si nu baletul placii africane. Noi doar ne straduim sa o descifram. Dar nu poti sa debitezi atatea prostioare acolo unde lucrurile sunt evidente. Cutremurele au o legatura serioasa cu matematica si statistica. Sunt o gramada de exemple de la hartile de risc seismic si stabilirea mecanismului de focar pana la studiul influentei mareelor tectonice. Apoi ce nu au descoperit japonezii? Langa insula Honshu au fost vreo 60 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 5 incepand din 2010 pana la cutremurul din 11.03.2011. Sunt studii geologice care aratau ca un astfel de megaseism vine pe acolo la 300-400 de ani. Sunt urmele fenomenelor de tsunami. Asa ca nu ar fi trebuit sa fie nimic surprinzator in Japonia.

Nu neg rolul matematicii asa cum nu neg cunostinele voastre, departe de mine acest gand, ma refeream strict la producerea fenomenului , ca el poate fi poate fi explicat prin matematitca si statistici,. e alta treaba dar cel putin deocamdata , nici statisticile si nici calculele matamatice nu pot duce la o predictie a cutremurelor. Daca interventiile mele deranjeaza, imi cer scuze, nu asta a fost intentia mea. O sa am abtin sa mai comentez.

Eu am vorbit de regularitati, care, desigur, tin de fenomenele interne ca atare. A nu se confunda cu teoreme. Am spus si altadata ca dupa 1977 s-a intamplat ceva si se vede asta din modul cum se succeda seismele din clasa 5,5+. Ele din de fenomen, da, dar sunt remarcabile.

Nu are rost sa ne enervam de la predictia seismica, iar cutremurele cu cat sunt mai rare cu atat mai bine.

Adi, vrei sa te bata si pe tine...Stim-noi-cine ? >:)>:)>:)

Conform raportului publicat astazi de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului pe site

http://www.infp.ro/wp-content/uploads/2014/11/2014_11_22.pdf

cutremurul din 22 noiembrie 2014 este legat de prelungirea faliei PECENEAGA-CAMENA; aceasta falie traverseaza Dobrogea de la est spre vest dupa care o ia spre nord-vest.
Este interesant ca anul trecut am avut roiul de cutremure din zona Galati, pe niste falii secundare perpendiculare pe sistemul reprezentat de faliile principale PECENEAGA-CAMENA si SF.GHEORGHE, in timp ce anul asta tensiunile par a se fi propagat usor spre nord-vest, generand cutremurul de pe prelungirea nord-vestica a faliei PECENEAGA-CAMENA. In ambele cazuri e vorba de cutremure tectonice, nici vorba de altceva.

In perioada 2013-2014 sau 2013-2015, Vrancea e predispusa la a da cutremure de 5,5+. Pana acum au fost deja doua. Sa vedem daca acest maxim va deveni triplu, se mai poate pana la sfarsitul anului 2015.

Asa cum reiese din raportului publicat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului ,ca urmare a seismului din 22.11.2014 au avut loc in decurs de 72 de ore, 75 replici cu magnitudine max de 3.1 .Adancimile la care s-au produs aceste replici au fost cuprinse intre 16-47 km.

GeoX said:
In perioada 2013-2014 sau 2013-2015, Vrancea e predispusa la a da cutremure de 5,5+. Pana acum au fost deja doua. Sa vedem daca acest maxim va deveni triplu, se mai poate pana la sfarsitul anului 2015.

De aceeasi parere sunt si eu, si as mai risca sa dau nu doar un minim, ci si un maxim.
Nu cred ca va fi ceva peste 6- 6.2.

Un eventual cutremur de magnitudine MGR=6,0-6,2 (atentie, eu folosesc intotdeauna magnitudinea pe scara Richter, a nu se confunda cu magnitudinea moment, care e alta mancare de peste) oricum nu este grav, nu cad blocuri, nu se intampla nenorociri la asa ceva. Deci cine arunca pe piata chestii de genul vai draga vine un 6 si crapam cu totii, e ori prost, ori interesat in colportarea de prostii. Cat priveste habotnicismele ultra-bisericoase si asa-zis crestine, am un singur cuvant: la gunoi cu ele.
Nici chiar la cutremurul de magnitudine 6,0 cu directivitate spre Muntenia din 27 octombrie 2004 nu s-a intamplat mare lucru, desi adancimea focarului a fost de numai 105 km. Putem discuta despre pagube mai mult sau mai putin semnificative la magnitudini MGR in jur de 6,5 sau peste aceasta valoare, iar de urmari catastrofale pe scara larga la magnitudini MGR de la 7,1-7,2 in sus, este altceva.
Sigur, se pun probleme indirecte, anume ca nu cumva un cutremur vrancean de magnitudine care depaseste 6,0, sa zicem intre 6,2-6,5 grade, actioneaza, pe termen scurt, mediu sau mai lung, ca declansator pentru un alt cutremur mai mare (MGR > 6,7). Asta e o problema mai dificila.

Daca, prsupunand prin absurd, daca va fi un 6.0- 6.2 crustal, in apropiere eu zic ca este destul de grav :D

Fagarasul poate da crustale de genul asta. De asemenea, in zona Shabla-Marea Neagra se produc cutremure crustale mari (maxim 7,2 grade, dar astea la 500 de ani). Alte surse de cutremure crustale importante care se pot simti la Bucuresti sunt in centrul si nordul Bulgariei, precum si in Macedonia. In aprilie 1904, la granita dintre Macedonia si Bulgaria s-au produs 2 cutremure majore consecutive, de magnitudini 7,2 si 7,5 grade (dupa unele surse chiar 7,8 al doilea soc), care s-au simtit in sudul Romaniei cu intensitati de pana la VI grade.

Back