• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Cutremurele,luna,soarele si...Sarrah:)

Da, spre exemplu cutremurul din 1802 s-a produs in perioada unui maxim solar, tocmai pentru ca megaseismul din Sumatra, din 1797 s-a produs intr-o perioada de minim. Au fost necesari cativa ani pentru ca tensiunile sa se propage pana la noi.

Atunci au fost si 2 chestii de context:

1) Vrancea era deja "destabilizata" de cutremurul din 1790, destul de mare si el (MGR=6,9);
2) 286 de ani de la precedentul cutremur major de foarte mare adancime din 1516, deci aproape dublul intervalului 1802-1940, ceea ce poate explica si de ce a fost atat de mare.

Cutremurele vin cand vor ele, nu se uita la soare :P

Cand vrea Mama Geea :) Adica Pamantul. Are ea Vrancea niste regularitati frumoase, dar asta nu inseamna ca nu mai apar niste abateri, in functie de conjuncturi regionale si globale.

real32 said:
anuk said:
De acord cu influentele benefice ale soareleui asupra organismului uman dar, marea majoritate a evenimentelor citate au cauze economice ,ideologice ,religioase ,n-are legatura cu activitatea solara.

Eu am compilat doar cateva date la repezeala pentru ca rezultatul parea evident. Revolutiile se fac de obicei in perioada de maxim a activitatii solare. Am gasit aici:

http://www.oa.uj.edu.pl/A.Michalec/history.html

un material mai vechi care imi confirma observatiile. Revolutia americana, cea franceza, revolutia de la 1848, revolutia din Rusia (1905-1907) precum si marea revolutie rusa (1917) s-au produs in apropierea unor maxime ale activitatii solare.

sol_hist.gif

Materialul se incheie asa:

Let us keep these dates in mind and see if the history repeats.

Ei bine da, fenomenele se repeta. In apropierea maximului solar 24 au aparut ample miscari sociale (Tunisia, Egipt, Libia, Siria, Yemen, Algeria, Maroc, etc) care au fost denumite "primavara araba" iar mai nou avem si protestele pro-europene din Ucraina, denumite EuroMaidan care au continuat cu anexarea Crimeei de catre Rusia si elemente de razboi civil.

Asa ca pe perioada de maxim a activitatii solare avem revolutii iar pe minim avem megaseisme de subductie.

MI-e greu sa cred in veridicitatea acestui grafic pt activitatea solara este de data relativ recenta cam din 1749 astronomii de la Observatorul Zurich din Elvetia au inceput sa inregistreze ciclul solar pe care astronomii moderni il numesc “ciclul solar 1”. Ceva mai serios a inceput prin 1848 , lasand ca tehnologia a luat avant relativrecent. Nici macar acum nu se poat face predictii aspura activitatii soarelui.

Ca si in cazul cutremurelor, este posibil ca activitatea solara sa dea un branci unor tensiuni sociale care colcotesc de mult. Maximul sau minimul solare vident ca are influente aspra Pamantului dar nu-l putem face raspunzator pt rascoale sau revolutii.Cel putin asta-i parerea mea:P

Sursa pare cat se poate de credibila. Este vorba de secretarul societatii astronomice poloneze.

Board of the Polish Astronomical Society:

President: Edwin Wnuk,wnuk@amu.edu.pl
Astronomical Observatory of the A. Mickiewicz University, Poznan

Vice-President: Krzysztof Ziołkowski,
kazet@cbk.waw.pl
Space Research Centre of the Polish Academy of Sciences, Warsaw

Secretary: Adam Michalec,michalec@oa.uj.edu.pl
Astronomical Observatory of the Jagiellonian University, Cracow

De altfel datele sunt foarte usor de verificat. Ciclurile solare - primele 20 - sunt prezentate aici in detaliu, iar ciclurile 21-24 pot fi gasite si ele foarte usor.

Spre exemplu se poate observa plasarea revolutiilor de la 1848 in cadrul ciclului 9. Aparitia unor astfel de "mici coincidente" este mai dificil de explicat. Poate tine de campul magnetic solar, de influenta acestuia asupra particulelor incarcate electric din radiatia cosmica care influenteaza la randul lor conditiile din atmosfera. Este posibil sa fie chiar mai multe mecanisme de actiune.

Poate, insa nu cred ca poate influenta comportamentul uman. Trecerea de la un ciclu la altul nu se face la data fixa ,soarele este imprevizibil.

Vietatile depind de Soare, dar si de Luna.
Initial chiar ciclul menstrual all femeilor a cost dictat de luna, barbatii fiind la vanatoare in perioada de luna plina sa beneficieze de lumina acesteia.
Nu mai zic de atatea vietati ce se reproduc sau depun icre masiv la luna plina.
Zic ca legatura e evidenta si ca subiectul e off topic.

Desi nu se pupa notiunile de fight club cu off topic.

E clar ca fara Soare viata nu ar fi posibila . Tu vorbesti de off topic ? ()

Si comportamentul uman e influentat de Soare , am gasit studii in acest sens.
Probabil putine exemple de "lighioane pure" pot fi date.

anuk said:
E clar ca fara Soare viata nu ar fi posibila . Tu vorbesti de off topic ? ()
Da, in naivitatea mea dusa la extrem Inca mai vorbesc.
De vai, de of.
Spun doar ca pista e gresita dar desigur aici nu poate exista off topic.
Off topic sunt eu insami.

Si daca am vorbi de numerele de la loto LA castigurile importante pe glob in maxim sau minim solar se vor gasi argumente si contraargumente.
Cum unele cifre s- are gasi preponderent in maxim altele in minim.
Chipurile destinul, influente astrologice etc...
Desi totul e aleatoriu.

Fiecare crede in ce crede ,nu ? Sa incerci sa faci un individ sa nu mai creada in ce crede e o incercare fara sorti de izbanda :P

Pana la urma, in viata asta oare ce va fi mai important?
Poti alege sa ai o cariera stralucita daca te duce capul.
In acest caz sunt doua ramuri:
1) nu iti vei intemeia repede o familie.
2) permanent trebuie sa convingi pe altii despre ideile si concluziile proprii?

In acest caz capul m- ar duce insa nu pot atinge cele doua puncte.

Deci nu se poate. Acum imi e clar reflectand la replica de mai sus.
Pentru asta trebuie o fire rece sau care si-a gasit repede jumatatea potrivita.
Asa ca se intrevede timp pierdut aiurea.

Trebuie sa fii o persoana sociabila.
Si clar nu sunt.

Cariera ti-o faci prin forte proprii si nu are in componenta sa cele doua "ramuri " in speta familia si convingerile .Simplu ca buna ziua,se pare ca tu te complici singura.

Daca ai acele forte, da.
In principiu pot insa imi inspira repulsie simplul fapt de a merge pe strada.
Nu cred ca ma mai acomodez intre colegi.

Nu am reusit nici macar aici, asa ca lucrurile sunt clare.

Nici EA nu a putut si a dovedit ca e mai puternica decat mine.
Mult timp nu a mai iesit din casa.
E o faza, o etapa, nu stiu si cam in acelasi moment.
Ambitie am dar imi vine sa plang, simt ca nu pot.
Va veni si verisoara, apoi si EA, ca serbam ziua EI apoi, e balanta.
Nu mai suport sa vad barbati.
Un moment foarte aiurea. Nu e de vina nimeni, se intampla, asta e.

Revenind la topic: intre 2004-2008 a fost minim solar, dar nu din cauza asta nu a mai fost cutremur major in Vrancea; cutremurele din 1940, 1977 si 1986 au avut loc pe minime solare, asa ca...sorry, dar tot tectonica este in cauza. Fara tectonica, poate sa fie Soarele leu-paraleu iar Luna sa fie ultra-zmeoaica, tot degeaba. Iar tectonica nu este matematica si nici lege probabilistica, imi pare deosebit de rau.

'40. '77 "86 ...3 la zero?
Bataie crunta Dom' profesor.

Aici e fight club total e permis altfel exista acelasi topic la cutremure.
De multe ori nu trebuie sa ne temem decat de noi insine.
Daca ai zile scapi de cutremur ca nu mor toti.

Pai pe minime vin cutremurele, sunt cu delay sau antifaza.

Si cutremurul din 1802 a venit pe maxim, dupa cum arata real, asa ca nu prea sunt relevante astfel de asocieri, daca nu tii cont de tectonica. Asta e, fata tectonica nici cutremur nu e.

GeoX said:
Revenind la topic: intre 2004-2008 a fost minim solar, dar nu din cauza asta nu a mai fost cutremur major in Vrancea; cutremurele din 1940, 1977 si 1986 au avut loc pe minime solare, asa ca...sorry, dar tot tectonica este in cauza. Fara tectonica, poate sa fie Soarele leu-paraleu iar Luna sa fie ultra-zmeoaica, tot degeaba. Iar tectonica nu este matematica si nici lege probabilistica, imi pare deosebit de rau.

Am fost luata peste picior dar dezvoltam frumos topicul.
Orice poate fi transformat in concepte matematice chiar si seismele cu exceptia color Vrancene.
Multumit?
Ah, chiar as putea demonstra matematic cum un top 10 castiguri la loto pe tara sau pe glob se intampla pe unele numere in maxim si pe altele in minim.
Demonstratia e simpla si logica.
Desi clar SOARELE nu joaca zaruri.

Back