Da, spre exemplu cutremurul din 1802 s-a produs in perioada unui maxim solar, tocmai pentru ca megaseismul din Sumatra, din 1797 s-a produs intr-o perioada de minim. Au fost necesari cativa ani pentru ca tensiunile sa se propage pana la noi.
real32 said:anuk said:De acord cu influentele benefice ale soareleui asupra organismului uman dar, marea majoritate a evenimentelor citate au cauze economice ,ideologice ,religioase ,n-are legatura cu activitatea solara.
Eu am compilat doar cateva date la repezeala pentru ca rezultatul parea evident. Revolutiile se fac de obicei in perioada de maxim a activitatii solare. Am gasit aici:
http://www.oa.uj.edu.pl/A.Michalec/history.html
un material mai vechi care imi confirma observatiile. Revolutia americana, cea franceza, revolutia de la 1848, revolutia din Rusia (1905-1907) precum si marea revolutie rusa (1917) s-au produs in apropierea unor maxime ale activitatii solare.
![]()
Materialul se incheie asa:
Let us keep these dates in mind and see if the history repeats.
Ei bine da, fenomenele se repeta. In apropierea maximului solar 24 au aparut ample miscari sociale (Tunisia, Egipt, Libia, Siria, Yemen, Algeria, Maroc, etc) care au fost denumite "primavara araba" iar mai nou avem si protestele pro-europene din Ucraina, denumite EuroMaidan care au continuat cu anexarea Crimeei de catre Rusia si elemente de razboi civil.
Asa ca pe perioada de maxim a activitatii solare avem revolutii iar pe minim avem megaseisme de subductie.
Board of the Polish Astronomical Society:
President: Edwin Wnuk,wnuk@amu.edu.pl
Astronomical Observatory of the A. Mickiewicz University, Poznan
Vice-President: Krzysztof Ziołkowski,
kazet@cbk.waw.pl
Space Research Centre of the Polish Academy of Sciences, Warsaw
Secretary: Adam Michalec,michalec@oa.uj.edu.pl
Astronomical Observatory of the Jagiellonian University, Cracow
Da, in naivitatea mea dusa la extrem Inca mai vorbesc.anuk said:E clar ca fara Soare viata nu ar fi posibila . Tu vorbesti de off topic ? ()
GeoX said:Revenind la topic: intre 2004-2008 a fost minim solar, dar nu din cauza asta nu a mai fost cutremur major in Vrancea; cutremurele din 1940, 1977 si 1986 au avut loc pe minime solare, asa ca...sorry, dar tot tectonica este in cauza. Fara tectonica, poate sa fie Soarele leu-paraleu iar Luna sa fie ultra-zmeoaica, tot degeaba. Iar tectonica nu este matematica si nici lege probabilistica, imi pare deosebit de rau.