• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Hai-hui prin politichia damboviteana

Borbely da verdictul: Legea educatiei sau plecam!

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care este vicepresedinte executiv al UDMR, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca daca Legea educatiei nu va fi adoptata pana la sfarsitul acestui an, formatiunea pe care o reprezinta nu mai poate continua colaborarea in coalitia de guvernamant.
"Legea educatiei este un proiect legislativ foarte important pentru intreaga Romanie, nu numai pentru minoritati, iar daca acest proiect legislativ nu trece pana la sfarsitul acestui an, noi consideram ca nu mai putem continua colaborarea in coalitie", a spus Laszlo Borbely, transmite MEDIAFAX.

Ministrul Mediului a mai afirmat ca, in opinia sa, este momentul ca actuala coalitie de guvernamant sa demonstreze ca are majoritatea la Senat si sa se mobilizeze pentru a trece Legea educatiei.

"Nu este numai un avantaj al minoritatilor, este foarte important pentru intreaga societatea romaneasca sa avem o lege a educatiei la 1 ianuarie si sa incepem anul scolar viitor fara sincope", a mai spus Borbely.
http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...-da-verdictul-Legea-educatiei-sau-plecam.html

Cristian Diaconescu, la "100%": "Traian Băsescu este un om care îşi iubeşte ţara"

Preşedintele de onoare al UNPR Cristian Diaconescu a declarat, în această seară, la emisiunea "100%", că va decide dacă va candida la Preşedinţie în 2014 în funcţie de scorul electoral pe care UNPR îl va face la alegerile parlamentare din 2012. Despre şeful statului, Diaconescu a afirmat că, indiferent de "ce se spune despre el, Traian Băsescu este un om care îşi iubeşte ţara".

- Ni s-a spus că suntem oamenii lui Băsescu. Dar coaliţia a avut probleme cu noi acolo unde unele lucruri nu erau cum ar trebui, de exemplu la pensiile militarilor. Desigur, nu suntem vocali. Noi mergem pe calea dialogului tăcut, dar am impus câteva soluţii.

- Nouă ni se pare că dialogul social nu este ceea ce ne trebuie într-o ţară democratică.

- Este nevoie de un nou proiect politic. Nu îmi este dor de PSD, categoric nu. Ce este bun, este bun şi trebuie remarcat la PSD, sunt probleme mai ales cu atitudinea unor oameni de acolo.

- Mă înţeleg foarte bine cu Gabriel Oprea şi Marian Sârbu. Suntem singurul partid care avem un triumvirat la conducere. Ne înţelegem, ne respectăm, fără să facem grupuri, fără să avem rivalităţi şi aşa mai departe.

- Sunt de 11 ani în politică. Am avut şansa enormă să parcurg nişte momente politice precum integrare, schimbarea la faţă a acestei ţări. Integrarea europeană şi euroatlantiocă nu au scăzut niciodată sub 65% în simpatiile populaţiei. Noi nu am avut niciodată un partid antieuropean. În concluzie, nu am resentimente că am intrat în politică. Am contribuit.

- Polarizarea societăţii în nemulţumiţi, foarte mulţi, şi mulţumiţi, sau mai degrabă mai raţionali, este un fenomen foarte clar. Ca să vii cu un partid nou şi să câştigi imediat simpatia oamenilor, ar trebui să vii cu soluţii populiste. Noi nu am vrut să alegem această cale.

- Avem 123.000 de oameni înscrişi în partid.

- În acest moment ai trei sau patru proiecte de legi pentru care trebuie să constitui o majoritate. Dacă peste câteva luni nu intră bani în ţară, va fi o situaţie dezastruoasă.

- În acest parlament lipsesc anumite categorii de profesionişti pentru conducerea comisiilor. 90% din decizii se iau la comisiile parlamentare iar acolo nu avem destui oameni specializaţi.

- Noi am avut în ultima lună conferinţe judeţene pentru a structura partidul şi am mers pe ideea de a sonda modul în care ar accepta colegii noştri anumite variante de candidaturi. De aceea am fost prezentat în poziţia de candidat la preşedinţie al UNPR. Dar e o chestiune complexă, astfel de decizii se iau altfel. Vreau să vedem în ce măsură vom reuşi în 2012 să facem un scor electoral decent şi apoi se poate discuta şi o astfel de variantă.

- O să rămân în acest partid şi dacă nu face pragul electoral. 60% din membrii UNPR sunt oameni care nu au mai făcut până acum politică, sunt cadre didactice, intelectuali de nivel mediu şi femei.

- Relaţia dintre ministrul de Externe şi preşedinte trebuie să fie realmente una instrumentală. Politica externă nu se poate face decât printr-o convergenţă a vectorilor de decizie.

- Orice s-ar spune despre el, Traian Băsescu este un om care îşi iubeşte ţara. Contează la el foarte mult încrederea, adică ce încredere are în cel cu care discută. Din acest punct de vedere nu am avut probleme. Pe chestiunile fundamentale nu am avut niciun fel de dificultate.

- În relaţia cu titularul de politică externă, la noi este preşedintele, ministrul de externe are o anumită autonomie.

- Aveam colegi în PSD care în 2008 îmi spuneau că trebuie neapărat să candidez la Primăria Capitalei, ceea ce am şi făcut, apoi aflam că ei îl sprijineau de fapt pe un contracandidat. Marian Vanghelie m-a sprijinit. El nu a fost din această categorie.

- Mi-am văzut dosarul de urmărit de Securitate. Era legat de relaţia cu Nicolae Steinhardt, care a fost al doilea tată spiritual al meu.

http://www.evz.ro/

O tara penibila, condusa de niste penibili

Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, "penibil" inseamna acel ceva care "provoaca o impresie neplacuta, suparatoare; greu de suportat, apasator, jenant". Cuvantul provine din francezul "penible". Presedintele Traian Basescu considera Curtea Constitutionale o institutie penibila.

Avand in vedere ca CCR a devenit in ultimii ani o institutie centrala, cu rol de arbitraj in conflicte tot mai dese intre diversele puteri ale statului, aprecierea presedintelui submineaza autoritatea institutiei centrale a Justitiei. Remarca lui Traian Basescu va avea un traseu sinuos, incognoscibil, dar care, cu siguranta, in final va conduce catre subrezirea autoritatii statului insusi. Caci, ce alt efect ar putea avea o astfel de declaratie a celui mai important om in stat despre o institutie capitala, reprezentanta unei alte puteri, independente, numita Justitie?

Care este pasul de la a numi CCR "penibila" pana la a te gandi ca mai bine ii limitezi drepturile sau, si mai rau, o desfiintezi cu totul, pentru a scapa de penibil definitiv.

Curtea Constitutionala a transat numeroase neintelegeri dintre Parlament si Presedintie, dintre Guvern si Parlament sau interminabilele ciondaneli dintre premierul Tariceanu si acelasi presedinte Traian Basescu. Vorbim despre Curtea Constitutionala care a decis, in 2007, ca "nu exista motive pentru suspendarea lui Traian Basescu". Este aceeasi institutie care in decembrie 2009 a validat alegerile prezidentiale, in ciuda contestatiei depusa de PSD, in legatura nu fraudele inregistrate la vot.

Pentru a intelege dimensiunea reala a impactului vorbelor aruncate de presedinte sa reluam fragmentul intreg. "Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional sau legal, au interferat politica economica a Guvernului. Si aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutia a statului roman" - Traian Basescu.

Duritatea judecatii trimite CCR cel putin catre o noua organizare. Declaratia presedintelui va ramane in manualele de istorie ca punctul in care statul si-a subminat propria autoritate, institutiile sale devorandu-se una pe alta. Sa fie foarte clar! Nu de lipsa de incredere si predictibilitate transmise de actiunile Guvernului, care astazi stabileste impozitul minim, maine il scoate dupa ce a falimentat zeci de mii de societati, sunt problema Romaniei, ci deciziile CCR care nu convin politicii haotice si tot mai irationale a Guvernului.

Nu votul majoritatii din Parlament este total lipsit de coerenta si preditibilitate in acord cu masurile luate de Guvern, atunci cand PDL cot la cot cu toate celelalte partide voteaza, din prostie si greseala, pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 RON si pentru diminuarea TVA-ului la produsele alimentare de baza la 5%.

Nu premierul Emil Boc, promotorul celor mai multe legi neconstitutionale, este penibil, ci judecatorii Curtii, care indraznesc sa sfideze presedintele neascultandu-i sfatul pe care li-l dadea pe 9 iunie, cand le spunea ca trebuie sa aiba mare grija asupra deciziilor pe care le vor lua, caci urmeaza o perioada dificila. Nu, penibil nu este Emil Boc, cel care se lauda ca a terminat intr-un an 10 kilometri de autostrada, in timp ce a mai construit si sali de sport de milioane de euro in sate parasite, ci judecatorii Curtii Constitutionale.

Penibil nu este PD-L pentru ca tine cu dintii de un om (Roberta Anastase) care face de ras Parlamentul prin deciziile, comportamentul si limbajul pe care il promoveaza din functia de presedinte al Camerei, ci penibili sunt cei care i-au votat, uninominal, lasandu-se amagiti de o caldare si nestiind macar pe ce pun stampila.

Bineinteles, penibili nu sunt cei care vor inventa motive si vor gasi ratiuni absurde pentru a-i sustine ideea lui Basescu, ci penibilii cei mai penibili vor fi cei care se vor simti deranjati si amenintati de afirmatia presedintelui, cei care isi vor manifesta revolta si vor sesiza penibilul general care a ajuns sa ne conduca vietile.

http://www.ziare.com/basescu/emil-boc/o-tara-penibila-condusa-de-niste-penibili-1055006

Recesiune si in 2011? Romania devine ultima economie din UE

In timp ce majoritatea tarilor au scapat de recesiune, Romania inca isi face planuri de iesire din criza si auzim tot mai des voci care spun ca e posibil sa nu avem crestere economica nici in 2011.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca Romania poate inregistra cresterea economica de 1,5% prognozata de FMI doar daca nu va mai face greseli si va gasi un tratament pentru bolile bugetului. Una dintre boli ar putea fi dependenta uriasa de consum a economiei romanesti, insa tocmai de aceasta boala ar putea sa depinda iesirea noastra din recesiune.

Astfel, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, avertizeaza ca nu vom vedea o crestere economica daca salariile nu vor creste suficient de mult pentru a stimula consumul.

Analistii nu cred ca majorarea salariilor este posibila si nici nu sunt convinsi ca iesirea din recesiune depinde de consum. De vina pentru tot ce se intampla este intarzierea reformelor, dar si lipsa unor masuri de mijloc prin care sa fie stimulata si cresterea economica in timp ce se reduc cheltuielile. In actualul ritm, riscam sa ne departam de media UE si sa devenim ultima tara din Uniunea Europeana cand vine vorba de puterea economica, fiind depasiti chiar si de Bulgaria.

Adrian Vasilescu este de parere ca o iesire din recesiune si o crestere de 1,5% in 2011 este un vis frumos daca autoritatile romane nu invata din propriile greseli, atragand atentia totodata ca exista bani pentru investitii in economie, dar lipsa de incredere in mediul de afaceri determina bancile si investitorii sa fie prudenti. Dar despre ce greseli vorbeste consilierul guvernatorului BNR?

Vorbim de iesirea din recesiune cand ceilalti au iesit deja

In opinia analistului economic Dragos Cabat, este vorba de masuri proaste precum o noua schimbare a taxelor si a regimului fiscal sau schimbari de politici salariale.

"E clar ca ar fi o greseala sa se revina la salariile bugetarilor la cat erau ele inainte sau sa nu se continue restructurarea in domeniul administratiei publice. Revenirea la un populism fara sa ai bazele pentru a sustine asa ceva. Nu ar trebui sa creasca salariile. Nu pe consum ar trebui sa se bazeze cresterea economica. Si nici nu se bazeaza pe asta. Se bazeaza pe cresterea industriala si exporturi", a declarat Dragos Cabat pentru Ziare.com.

Dar iesirea din recesiune s-ar putea amana si pentru ca Romania a inceput mult mai tarziu sa ia masuri anticriza. Mai mult, nu doar ca a intarziat reformele, dar atunci cand le-a inceput, nu a facut-o destul de clar.

"Ne punem problema sa iesim din recesiune in timp ce majoritatea economiilor au iesit din recesiune. Pentru ca noi nu am facut la timp ce trebuia. E vorba de o lipsa de claritate in politici din partea tuturor. Opozitia doreste crestere de consum, puterea a luat masuri destul de tarziu si atunci avem rezultatele astea", ne-a spus Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.

"Noi am intarziat masurile de ajustare sau restructurare pana la jumatate anului 2010 cand s-a luat prima masura si aia de o calitate indoielnica. Ma refer la scaderea brusca de salarii si reducere de bugete pe la toate ministerele. Ce s-a intamplat pana atunci nu a fost nimic. Nu se facuse nimic. Si principalii vinovati sunt cel putin doi ministri de Finante. Pe de alta parte, Opozitia alimenteaza frustrarile si nu cer altceva decat cresterea cheltuielilor", a adaugat Valentin Ionescu.

Valentin Lazea: Fara salarii marite, adio crestere economica!

Totusi, nu doar Opozitia vorbeste despre necesitatea majorarii salariilor. Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a afirmat ca economia Romaniei depinde, din nefericire, de consum intr-o proportie foarte mare. De aceea, pe langa o majorare cu 15% a salariilor din sectorul bugetar este nevoie si de aproximativ 8% in sectorul privat.

"Consumul reprezinta cam 80% din PIB, din acest motiv este crucial in Romania. Nu e normal sa reprezinte atat de mult, dar, pana sa-l aducem la niveluri de 60%-65% cat ar fi normal, noi cu asta traim - cu un consum care e 80% din PIB. E vital ca el sa nu scada daca vrem sa avem crestere. Ceea ce nu inseamna sa cadem in extrema cealalta: sa incepem sa pompam salarii numai si numai de dragul de a creste consumul", a declarat Lazea, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei.

In momentul in care consumul va creste, si bancile vor avea din nou incredere in economie si vor relua creditarea, mai ales cea in lei, a explicat Lazea.

Romania, departe de media Uniunii Europene

Si analistul economic Constantin Rudnitchi este de parere ca masurile de austeritate ne pot transforma in ultima economie a Europei. Astfel, chiar daca Uniunea Europeana ne impune sa ne reducem deficitul si sa ne incadram in anumite tinte, este importanta si cresterea economica.

"Sunt mai degraba sceptic ca ne vom intoarce repede pentru ca am si dubii ca vom avea crestere economica anul viitor. Nu neaparat ca vom avea scadere, ci ca vom fi intr-o zona de 0 crestere economica. Din pacate, daca vom continua cu astfel de masuri de austeritate tindem sa devenim ultima economie din Uniunea Europeana. La nivel general, Romania va pierde din substanta economiei si apropierea de media Uniunii Europene", a declarat pentru Ziare.com, analistul Constantin Rudnitchi.

Romania are nevoie, spune el, de o cale de mijloc in care sa fie combinate masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana, dar si cele de stimulare a consumului si a cresterii economice, sprijinite, in general, de americani.

"Romania are nevoie de o cale de mijloc pe care tarile dezvoltate din Uniunea Europeana au si gasit-o. E nevoie de masuri de austeritate pentru ca suntem in Uniunea Europeana si vedem impuneri drastice legate de deficite bugetare, de austeritate fiscala, de incadrare in anumite tinte, dar ar trebui insotite si de masuri de crestere economica", a continuat Rudnitchi.

In acelasi timp, insa, este posibil ca scaderea economica sa ne duca la un nivel mai bun decat cel de dinainte de criza, in special cand e vorba de pretul activelor. De exemplu, Constantin Rudnitchi spune ca apartamentele vor fi mai accesibile pentru ca pretul lor va continua sa scada in conditii de scadere economica.

http://www.ziare.com/economie/stiri...romania-devine-ultima-economie-din-ue-1055621

Ipoteza de sistem mafiot

Înscăunarea Elenei Udrea ca preşedinte al PDL Bucureşti nu este în nici un caz un eveniment, susţinea un amic mai puţin atent la şiretlicurile politicii româneşti. E mai degrabă ceva comic, folcloric şi niţel monden! Ce să spun! Eu zic, dimpotrivă! E mai mult decât un eveniment. Avem de-a face cu o adevărată catastrofă! De ce?

E vorba de un aranjament politic sau de o unitate de grup mafiot? Înainte de a răspunde, trebuie să cântărim faptele. Care sunt performanţele politice şi administrative ale Elenei Udrea? Exceptând apariţiile televizate, reduse şi ele la prezentări de poşete, pantofi, fuste şi bijuterii, cucoana n-a izbutit aproape nimic. Nici în viaţa PDL şi nici în promovarea turismului românesc. Toate campaniile sale făcute în numele turismului românesc au o valoare a ceva microscopic peste zero. Tenisul de la Paris a rămas doar o imagine de weekend pentru nişte adulţi grăsani scoşi să schimbe câteva mingi pe Champs-Élysées. A crescut numărul francezilor prin munţii României? Ce ne-a adus lansarea brandului de ţară la Shanghai?Trecem peste cheltuielile lejere, ca la shopping. Este cumva sensibil mai mare numărul turiştilor chinezi prin Deltă, pe la mănăstiri sau prin munţi? Sau logoul acestei campanii a început să circule prin mass-media planetei? Povestea cu retragerea frunzei de la firma irlandeză de transporturi rămâne tot în perimetrul enunţurilor aproximative practicate de aceeaşi cucoană. Puteţi vedea pe site-ul cotidianul.ro „celebra" frunză cumpărată de pe internet de la o firmă belgiană de design. Cu desenul amintit, achiziţionat cu doar 54 de lei, am construit o mini-campanie intitulată „cotidianul.ro-Grădina ştirilor". Ce să mai demonstrăm? Mi se pare inutil să continuăm! Ne aflăm în faţa unui comportament special. Orice argumente am aduce, orice demonstraţie am face, bătuţii în cap, bandiţii, mafioţii, fanaticii rămân la judecăţile lor. Nimic nu ajunge la logica lor turnată în beton.

Ce-a mai gândit sau făcut Elena Udrea? Case pentru specialişti (proiect total inadecvat!), a decis desfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii (care funcţionează bine mersi), socotind că existenţa unei societăţi comerciale cu acţionari de stat se supune imediat răbufnirilor glandulare. A mai propus şi separarea afacerilor de politică (de parcă s-ar fi uitat în oglindă şi ar fi început să înjure sau să condamne), a trudit, împreună cu bărbatul ei, Dorin Cocoş, într-un program economic de vânzare a energiei ieftine către ALRO Slatina (investitori ruşi deveniţi între timp şi comercianţi de energie), alături de Traian Băsescu şi Theodor Stolojan. S-ar putea să mai fie câteva isprăvi pe care să le fi scăpat. Oricum, această fugară recapitulare ne arată că nu ne aflăm nici pe departe în faţa Sfintei Fecioare Elena, ci a unei cucoane cu un CV discutabil şi cu o prestaţie când mediocră, când scandaloasă şi, de cele mai multe ori, doar pitorească. Şi atunci vine întrebarea logică. De ce a fost aleasă blonda cu ciripit enervant cu unanimitate de voturi în fruntea organizaţiei PDL Bucureşti? Nici un vot împotrivă! Nici un câr pe seama chiflelor sale răsunătoare! Chiar şi ultima ei prezenţă televizată a fost amenajată cu grijă pentru orice scamă. Ceva extrem de dubios vine de la faptul că din PDL (partid aflat la ora unor mari tensiuni interne) nimeni n-a zis nici pâs. Nu s-a găsit absolut nici un om care să o contreze sau să o concureze. Ba şi mai rău. Toată pleiada politică a partidului s-a dat în vânt să o laude, s-o gâdile, să o omagieze de parcă asistam la ceremonia de dezvelire a statuii Ecaterinei Teodoroiu. Nu sună ca dracu'? Nu arată suficient de orchestrat pentru a nu ne pune o întrebare simplă. E vorba de comportamentul unor oameni paralizaţi de frica lui Traian Băsescu sau de extazul unor fraieri, excitaţi de zulufii, sânii şi şoldurile unei cucoane extrem de vocale în PDL şi pe scena publică. Sau şi mai grav, de comportamentul de tip mafiot al unui grup politico- financiar, puternic legat de afaceri în afara legii şi condus cu mână de fier. Cine nu respectă ordinul este eliminat. Numai aşa s-ar putea explica această alegere în stil PCR pe seama unei cucoane tocmai bune de exclus, nu de promovat.

Unitatea de falangă a PDL face situaţia politică şi mai complicată. Ieşirea României din captivitatea acestui grup politico-financiar cu iz de clan politico-mafiot nu se va produce decât cu costuri enorme. Şi mult mai dureroase decât ne-am putea imagina!
un articol de C Nistorescu
http://www.cotidianul.ro/130084-Ipoteza-de-sistem-mafiot

FMI interzice scaderea cotei unice la 10%

FMI anticipeaza ca autoritatile romane vor lua masuri astfel incat reducerea a cotei unice la 10% sa nu fie promulgata, in contextul in care Guvernul si-a reiterat angajamentul puternic fata de acordul de finantare externa, iar o astfel de masura ar duce la ratarea tintei de deficit bugetar in 2011.
Senatul a adoptat o propunere legislativa pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse.

"Votul recent dat de Senat pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10% ridica unele ingrijorari. In primul rand, daca masura va fi adoptata sub forma unei legi ar crea un decalaj suplimentar semnificativ in bugetul pentru 2011 si ar duce la depasirea tintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, o conditie pentru primirea urmatoarelor transe de la FMI si UE", a declarat, intr-un comunicat, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, conform MEDIAFAX.

El a mentionat ca, in al doilea rand, masurile dificile, dar necesare, adoptate in luna iulie pentru solutionarea problemelor fiscale incep sa dea rezultate, mai exact veniturile isi revin, cheltuielile se reduc catre niveluri mai sustenabile, iar increderea in economia romaneasca isi revine atat pe plan local, cat si international.

"Initiative pentru repararea continua a sistemului de taxe creaza instabilitate in mediul de afaceri si submineaza revenirea economiei", considera Franks.

Totodata, el a notat ca masura de reducere a cotei unice nu a fost discutata cu noul Consiliu Fiscal, asa cum este prevazut in Legea responsabilitatii fiscale, si nu este in conformitate cu strategia fiscala pe termen mediu a Guvernului.

"Notam de asemenea ca Guvernul si-a reiterat angajamentul puternic pentru programul economic sprijinit de FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Prin urmare, ne asteptam sa se ia masuri cu scopul de a se asigura ca aceasta reducere nefondata a taxelor nu va fi promulgata. Facem apel la decidentii tuturor partidelor politice sa aprobe un buget responsabil pentru 2011 si reformele necesare pentru asigurarea unui viitor prosper si mai stabil pentru Romania", a spus oficialul FMI, potrivit Wall-Street.

El a mentionat ca este increzator ca FMI va putea sa continue cu aprobarea celei de-a sasea reviziuiri a acordului cu Romania de catre Board-ul institutiei internationale la inceputul lunii ianuarie, dupa indeplinirea tuturor preconditiilor.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, dupa votul din Senat pentru reducerea cotei unice de impozitare, ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%. El a mai spus ca este convins ca initiativa legislativa va fi respinsa in Camera Deputatilor.
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/203993/FMI-interzice-scaderea-cotei-unice-la-10.html

Noul Cod al Muncii: "Usa e a ta, firma e a mea"

Pe romani ii lasa rece noul proiect al Codului Muncii. Oamenii nu se tem nici de 6 zile de munca saptamanal, nici de amenintarea celor 12 ore zilnice.

Nu se sperie de aceste prevederi pentru ca ei traiesc de mult timp aceste realitati. Munca silnica pe bani putini a devenit banalitate pentru omul de rand, cu toate ca dragii nostri conducatori ne bat obrazul atentionandu-ne ca nu muncim indestulator si cu spor.

In primul rand, statul vrea sa legifereze un nou Cod al Muncii, pentru a-si face propria existenta mai usoara. Angajatii bugetari trebuie sa fie mult mai vulnerabili, usor de concediat si remunerati dupa posibilitati.

Nu trebuie sa ne indoim ca un astfel de proiect va fi legiferat. Pentru ca statul s-a fript de prea multe ori. Criza financiara a lovit bugetul prin surprindere, iar Guvernul a actionat in masura timpului de ractie ramas. Raspunsul sau tardiv si incoerent a creat multe anomalii in sectorul angajatilor bugetari.

Cazul celor trei directori angajati pe acelasi post, platiti din bani publici este elocvent in acest sens. Unul isi castigase dreptul prin concurs, altul fusese demis pe criterii politice iar celalalt a fost trimis acasa conform acelorasi criterii de partid.

Unul muncea iar ceilalti doi primeau bani stand acasa, pentru ca justitia le daduse dreptate in actiunea deschisa impotriva statului. Ori tocmai astfel de momente vrea Guvernul sa evite pe viitor. Iar sperietura pare serioasa daca ne uitam la noianul de decizii judecatoresti in favoarea angajatilor deposedati de drepturi in data de 6 mai.

Vor, nu vor, cei din privat trebuie sa danseze dupa acelasi cod. Insa in privat drepturile angajatilor sunt incalcate cu nonsalanta pentru ca aici nu sunt mari sindicate care sa lupte in justitie cu raufacatorii. Esti trimis acasa dupa pofta angajatorului si ti se dau banii conform acelorasi principii.

Omul de rand este slab informat si habar nu are ca accesul la justitie este deschis tuturor. Multi considera ca acest lucru necesita foarte multi bani si timp, doua notiuni care sunt vitale pentru romani. Neincrederea in Justitie este un obstacol pe care multi nu pot sa-l depaseasca.

Nimeni nu crede ca are vreo sansa in batalia cu cine stie ce companie privata. Ori tocmai pe asta mizeaza si angajatorul. Pe lipsa de informare, pe lipsa de timp si resurse a angajatului si pe ignoranta ITM-ului.

Romania e plina de paznici. Acestia sunt adunati de prin zonele rurale si sunt carati in conditii inumane catre marile orase. Sunt angajati, sunt amagiti, iar, daca dupa doua luni nu le convine, sunt trimisi acasa si sunt adusi altii in locul lor. Sa credem ca acesti oameni au habar ca exista un Cod al Muncii si ca ei au si drepturi? Asemenea cazuri sunt cu miile si in multe alte domenii.

Romania, deja, nu se mai ghideaza dupa legi. Interesele sunt ghidate conform tintelor de deficit iar statul pune presiune pe tot ce-i iese in cale, inclusiv pe justitie. Daca ti-ai castigat un drept in justitie trebuie musai sa ai un primar ca Mazare care sa-ti dea repede banii, altfel vine Boc cu o ordonanta si blocheaza tot.

Bogdan Hossu a crezut ca, daca va imparti fluturasi bucurestenilor, acestia isi vor mobiliza fortele si vor plange de grija noului Cod al Muncii. O fi el, "beton", actualul cod dar anagajatul roman stie ca sperantele lui ar putea fi facute praf daca va merge in audienta la sef. Parca-l si aude pe acesta: "nu-ti convine du-te acasa, ba!".
http://www.ziare.com/economie/stiri-economice/noul-cod-al-muncii-usa-e-a-ta-firma-e-a-mea-1059117

Presa de azi: Despre mame si iarna grea in statul salbatic

Dorinta Guvernului de a taia indemnizatiile de maternitate, iarna grea care s-a abatut asupra Romaniei sau modul in care isi convinge Guvernul Boc proprii parlamentari sa voteze bugetul de stat sunt principalele subiecte din presa romana de joi. Bonus: o noua stenograma WikiLeaks, in care fostul comisar european Patten numea Romania guvernata pe atunci de Adrian Nastase drept "o tara salbatica".

"FMI si Guvernul le pregatesc mamelor 5 lozuri necastigatoare: cu cat taie indemnizatia si concediul", scrie "Gandul", referindu-se la variantele pe care Executivul le are pentru reducerea perioadei in care mamele primesc indemnizatie de maternitate.

"FMI, tap ispasitor in scandalul mamelor", scrie si Jurnalul National.

In "Romania Libera" gasim un articol ale carui amanunte le-am simtit pe pielea noastra - "Iarna ne tine pe loc si in bezna", despre cum anotimpul rece chiar a venit mai surprinzator decat ne asteptam, cu blocaje in transporturi si pene de curent.

Un alt subiect interesant al zilei e cel referitor la votarea bugetului, unde Boc trebuie sa-si convinga proprii oameni cu altceva decat doctrine politice - cu bani. Mai multe amanunte in materialul "Boc le inchide gura PD-L-istilor cu bani", din Evenimentul Zilei.

In fine, pentru a intelege ca anomaliile din tara noastra nu sunt chiar atat de putin vizibile precum le arata limbajul diplomatic, avem publicata o noua scurgere de informatii marca Wikileaks, in care fostul comisar European Patten numea Romania anului 2004 o "tara salbatica".

Gandul: FMI si Guvernul le pregatesc mamelor 5 lozuri necastigatoare: cu cat taie indemnizatia si concediul

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI contine o surpriza neplacuta: Fondul cere negru pe alb plafonarea indemnizatiei pentru mame, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare.

"Exista restrictiile de la Fond. FMI a cerut clar o reducere a sumei cu o plafonare intre 600 si 1.000 de lei si reducerea perioadei la un an ", a declarat liderul minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, dupa intalnirea liderilor Coalitiei de guvernamant, scrie Gandul .

Asa ca Puterea a trebuit sa vina cu variante, care marti erau in numar de cinci. Primele trei sunt ale Ministerului Muncii si prevad fie o indemnizatie intre 600 - 3.400 lei (85% din salariu), un an de concediu + 500 de lei bonus pentru reintoarcerea la munca din a 7-a luna, fie indemnizatie intre 600 - 1.000 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reintoarcerea la munca, fie indemnizatie intre 600-1.500 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reintoarcerea la munca.

La acestea se adauga propunerea UDMR, care vrea indemnizatie de maximum 2.500 lei, 2 ani de concediu, modificarea legislatiei pentru ca bunicii sa poata beneficia de acesta suma daca au grija de nepoti si cea a minoritatilor: indemnizatie de 600 de lei, 3 ani de concediu.

Jurnalul National: FMI, tap ispasitor in scandalul mamelor

Tratand acelasi subiect, Jurnalul National crede ca Guvernul Boc se foloseste de FMI ca de un tap ispasitor si ca responsabilitatea totala i-ar apartine, de fapt.
Conform surselor de la discutiile din cadrul coalitie, argumentul ca FMI conditioneaza reducerea indemnizatiilor pentru mame a fost adus abia la finalul sedintei, scrie Jurnalul National.

Romania Libera: Iarna ne tine pe loc si in bezna

Vremea grea venita pe neasteptate a provocat intarzieri uriase ale mijloacelor de transport in comun si a lasat fara curent electric zeci de localitati. A surprins numarul foarte mare de copaci cazuti, care a ingreunat indeosebi circulatia feroviara.

Purtatoarea de cuvant a Cailor Ferate Romane, Oana Branzan afirma ca numarul copacilor cazuri pe sine a fost de cateva sute. "Nu cativa, nu zeci, au fost sute. Au fost incarcati cu zapada sau au fost inghetati din cauza poleiului. Din cauza vantului foarte puternic, ii darama pe calea ferata", a explicat Branzan pentru Romania Libera.

Zecile de localitati ramase in intuneric si numeroasele blocaje in trafic completeaza tabloul unei ierni care a venit la timp, insa mult prea puternic.

Evenimentul Zilei: Boc le inchide gura PDL-istilor cu bani

Cand acum aproape doua luni mai multi parlamentari PD-L au anuntat ca nu vor vota bugetul daca doleantele nu le vor fi satisfacute, nu au glumit.

Asa ca premierul a venit cu banii. Aproape 10 milioane de euro din bani publici l-a costat pe Emil Boc calmarea spiritelor in PDL inainte sa inceapa negocierile pe bugetul pe 2011. Banii, scosi din Fondul de Rezerva, au fost directionati saptamana aceasta la primarii, PDL-istilor revenindu-le jumatate din cele 70 de milioane de lei puse la bataie de guvern, scrie Evenimentul Zilei.

Printre beneficiari, chiar unii dintre contestatarii de marca din partid, precum Cezar Preda si Sorin Frunzaverde.

Adevarul: Statul salbatic al lui Iliescu si al lui Nastase

Site-ul WikiLeaks a publicat o nota, din 2004, in care fostul comisar european Chris Patten considera Romania un "stat salbatic".

Comisarul European pentru Relatii Externe din 2004, Chris Patten, caracteriza Romania ca un "stat salbatic", o sursa de proxenetism si nepregatit pentru aderare, in ciuda faptului ca incheia negocierile de aderare, scrie Adevarul.
http://www.ziare.com/social/indemni...mame-si-iarna-grea-in-statul-salbatic-1059698

Mircea Geoana, suspendat din PSD

204905_articol.jpg

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost suspendat pentru sase luni din PSD, decizia fiind luata, luni, de Biroul Permanent National, cu majoritate de voturi.
"Am luat o decizie, un avertisment foarte clar pentru domnul Geoana si sunt convins ca, in perioada urmatoare, domnul Geoana va demonstra ca vrea sa ramana in echipa PSD. Daca va face altfel, responsabilitatea ii va apartine. Regret faptul ca am ajuns in aceasta situatie, nu este vina noastra, dar era important sa se puna capat acestui subiect artificial. Acest subiect este de-acum inchis pentru mine", a declarat Victor Ponta, despre sanctiunea data presedintelui Senatului, transmite Libertatea.

* PSD catre Geoana: Nu mai mintiti in legatura cu partidul

Mai multi colegi de partid l-au criticat vehement pe Geoana pentru aceste declaratii, printre care deputatii Viorel Hrebenciuc, Valeriu Zgonea si europarlamentarul Corina Cretu, dar si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Decizia de suspendare a lui Geoana pentru sase luni este prevazuta la alin. (5) art. 12 din Statut, referitoare la sanctiuni. Sursele citate au precizat ca pentru suspendarea lui Geoana au votat 16 membri ai BPN, in timp ce alti sase au fost impotriva.

* Geoana: Nu plec din PSD

Cu toate acestea, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, in conferinta de presa de la finalul sedintei BPN, ca Mircea Geoana a fost sanctionat, dandu-i-se un "avertisment". El nu a dat detalii despre natura sanctiunii., transmite MEDIFAX.

"Eu raman membru al acestui partid indiferent de lupta politica care se duce", a declarat Geoana, referindu-se la decizia BPN al PSD de a-l suspenda din partid pentru sase luni.

Mircea Geoana a sustinut ca dreptul de opinie in partid trebuie sa ramana necenzurat.

El a mai sustinut ca decizia BPN "nu are temei statutar", pentru ca o astfel de hotarare trebuie luata de organizatia din care el face parte, respectiv cea din Dolj. Geoana a adaugat ca nici decizia anterioara, prin care i-a fost impus un asa-zis "moratoriu", nu a fost statutara.

Geoana a mentionat ca el nu a atacat partidul, ci doar a facut referiri la unii membri ai PSD.

* Conflictul Geoana vs Ponta

Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana a sustinut, intr-o declaratie filmata si postata, luni, pe blogul personal, ca a fost sfatuit de Victor Ponta, la dezbaterea avuta cu Traian Basescu inaintea ultimului tur al prezidentialelor din 2009, sa spuna ca a fost acasa, la nevasta, in cazul unei intrebari despre vizita facuta la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

In replica, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca singurul cu care Mircea Geoana s-a sfatuit, inaintea alegerilor prezidentiale din 2009, a fost Sorin Ovidiu Vintu. El a mai spus ca afirmatiile facute de Geoana pe blog despre episodul vizitei la Vintu si reactia staff-ului de campanie sunt "minciuni".

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/204905/Mircea-Geoana-suspendat-din-PSD.html

Baconschi: Google nu poate inlocui inteligenta personala

204975_articol.jpg

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, i-a indemnat, marti, pe absolventii moldoveni ai unui program de pregatire, sa continue "obiceiurile studioase, pentru ca, in vremea de azi, multa lume crede ca Google poate inlocui inteligenta personala", fapt neadevarat in opinia sefului diplomatiei.
"Va urez foarte mult succes, sa va simtiti toata viata de ambele maluri ale Prutului acasa si sa aveti in colegii dumneavoastra din Romania, in prietenii dumneavoastra de aici un sprijin constant orice ar fi. Continuati sa va pastrati obiceiurile studioase, pentru ca in vremea de azi multa lume crede ca Google poate inlocui inteligenta personala si acumularile serioase culturale, intelectuale. Nu este adevarat. Este nevoie de studiu foarte temeinic pentru a iesi deasupra mediocritatii si pentru a-ti da un sens personal, nu prefabricat pe Internet", le-a spus Baconschi participantilor la ceremonia de decernare a diplomelor pentru functionari guvernamentali din Republica Moldova, absolventi ai programului de Pregatire Diplomatica si Integrare Euroatlantica, transmite MEDIAFAX.

Ministrul a explicat cu aceasta ocazie ca Republica Moldova a fost unul dintre principalele subiecte abordate la Consiliul de Afaceri Externe al UE. "In Consiliul de Afaceri Externe al UE, la cererea previzibila a Romaniei, a fost din nou pusa pe agenda Republica Moldova si cei 27 de ministri plus Inaltul Reprezentant Catherine Ashton au vorbit o ora despre Republica Moldova", a spus ministrul.

El a adaugat ca niciun alt subiect de pe agenda nu a atras atat de mult atentia ministrilor, lucru care l-a bucurat, "pentru ca acest lucru ar fi fost greu de imaginat acum un an si jumatate".

Baconschi a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca spera ca negocierile de la Chisinau de dupa alegeri "sa fie bazate pe intelepciune, interes national si flexibilitate, astfel incat rezultatul sa poata garanta stabilitatea guvernamentala, continuarea reformelor si strangerea relatiilor cu UE".
http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...e-nu-poate-inlocui-inteligenta-personala.html

Basescu: E nevoie de imprumuturi si in 2011

Basescu--E-nevoie-de-imprumuturi-si-in-2011.jpg

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu la Radio Romania Actualitati ca guvernul roman va imprumuta bani si in 2011, pentru ca e nevoie de asta atat pentru plata serviciului datoriei anterioare, dar si pentru a "rostogoli" datorii anterioare de 11 miliarde de euro.

"In bugetul anului viitor va mai fi nevoie de imprumuturi- 4.4% inseamna 6 miliarde de euro. Dar Romania mai plateste si serviciul datoriei anterioare, de 2.8 miliarde si rostogoleste datorii de alte 11 miliarde de euro. Va imprumuta pentru sumele pe care le rostogoleste, si pentru cheltuielile bugetului, dar asta inseamna ca, de exemplu, avem de platit 2 miliarde si imprumutam 2 miliarde, dar se adauga si dobanda", a spus seful statului.

Basescu: Opozitia vrea intrarea Romaniei in derapaj fiindca asa vor oligarhii

El a adaugat faptul ca Romania trebuie sa imprumute bani pentru a-si face platile si sa-si plateasca datoriile si nu mai are bani sa creasca si pensiile si salariile peste ce a promis deja.

"Iti dai seama pana unde sunt dispuse sa mearga cu minciuna si demagogia partidele din Opozitie cand pretind asta", a adaugat Basescu.

Seful statului a aratat foarte clar ca Romania trebuie sa continue reducerea aparatului de stat, dar ca in 2011 vor fi operate "ajustari fine".

"In ceea ce privese personalul bugetar, trebuie trecut la o ajustare fina. S-au facut reduceri consistente anul acesta, la sfarsitul lunii octombrie aveam cu 76 000 de salariati mai putin-se ajunsese la 1.291.000 de salariati la sfarsitul lunii octombrie. In noiembrie si decembrie se va ajunge la 1.290.00. Trenuie sa devina un proces calitativ, sa se reduca de unde sunt excedente de personal si trebuie verificata calitatea personalului", a spus Basescu.

El a da ca exemplu institutiile care gestioneaza atragerea de fonduri europene, care sunt ineficiente si unde angajatii au salarii mari.

Cele doua ministere unde presedintele a considerat ca vor trebuie facute ajustari in 2011 sunt Ministerul de Interne si cel de Finante.

Basescu a atacat dur Opozitia - Vezi reactiile politicienilor

Stat dupa chipul lui Iliescu

Presedintele a reluat si ideea ca statul roman trebuie regandit si modernizat, in asa fel incat fiecare cetatean sa fie responsabil pentru viata lui, nu sa fie asistat de din cauza faptului ca el a fost construit "dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu".

El a dat ca exemplu faptul ca in mediul rural oamenii detin pamant pe care nu-l lucreaza, dar continua sa primeasca ajutoare sociale de la stat.

"Pentru asta trebuie sa-i modific Codul Muncii, pentru ca asa cum este acum, nu-i dau sanse sa munceasca ega. Tot eu stat trebuie sa intervin sa creez conditii pentru stimularea angajarii sezoniere. Nu-i tai venitul minim garantat, dar ii spun 'du-te la munca'", a spus Basescu.

http://www.ziare.com/economie/fmi/basescu-e-nevoie-de-imprumuturi-si-in-2011-1062536

Diaconescu: Cauza esecului Schengen trebuie cautata la Paris

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, in prezent presedinte de onoare al UNPR, afirma ca "cei care cunosc climatul european" stiau de mai multa vreme ca Franta si Germania se opun intrarii Romaniei in Spatiul Schengen.

"In ceea ce priveste responsabilitatea politica, in primul rand ar trebui mers la Paris", a adaugat Diaconescu intr-o emisiune la Realitatea TV, fara sa ofere mai multe detalii.

La insistentele moderatorului, acesta a completat la fel de enigmatic: "e ceva mai complicat, sunt elemente care au aparut, e vorba de un raspuns al Frantei in legatura cu anumite decizii ale Bucurestiului".

Cristian Diaconescu a subliniat insa ca decizia de a conecta Mecanismul de Cooperare si Verificare la aderarea la Spatiul Schengen nu are o baza juridica. Cu toate acestea, in opinia sa, scrisoarea celor doi ministri de Interne reprezinta "un semnal foarte serios" dat de Franta si Germania, doi dintre membrii fondatori.

"Un efort politic ar trebui sa se faca, dar nu stiu daca va da roade", a mai spus Cristian Diaconescu, precizand si ca "efortul diplomatic e o chestiune mult mai complexa, nu tine de legatura mai buna sau mai rea intre doi reprezentanti ai unui stat", cu referire la relatiile aparent tensionate din ultima vreme intre Traian Basescu si Nicolas Sarkozy.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au trimis, marti, o scrisoare Comisiei Europene in care propun amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen dupa termenul stabilit, martie 2011.

Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in Schengen

Liderii politici romani, in frunte cu presedintele Traian Basescu, au respins aceasta varianta, sustinand ca in acest mod Romania este tratata nedrept, intr-un mod incorect si fara o baza legala, in conditiile in care toate criteriile tehnice au fost indeplinite.

Basescu acuza Franta si Germania de discriminare in cazul aderarii la Schengen.

ziare.com

Elena Udrea si-a serbat ziua la Sinaia, impreuna cu familia Basescu
Elena-Udrea-si-a-serbat-ziua-la-Sinaia--impreuna-cu-familia-Basescu.jpg

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si-a serbat ziua de nastere, ca de fiecare data in ultimii ani, la Sinaia, alaturi de sot, de prieteni, dar si de familia Basescu.

Petrecerea a avut loc la restaurantul unei cabane si a tinut pana la ora 3 dimineata, informeaza Realitatea TV.

Invitatii ministrului s-au distrat alaturi de ceilalti turisti prezenti in local, printre acestia fiind multi moldoveni de peste Prut, dupa cum a declarat chiar sarbatorita.

Jurnalistii l-au zarit prin geamul restaurantului pe presedinte in timp ce dansa alaturi de ceilalti si chiar incingand o hora alaturi de sotia sa, Maria, si de fiica cea mica, Elena.

Printre musafiri a fost si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Elena Udrea a declarat la iesire ca a primit foarte multe flori si le-a urat romanilor un an 2011 mai usor de trecut.

Traian Basescu a fost foarte retinut in declaratii, adresand doar urarea "Sarbatori cu bine!".

In timp ce inauntru petrecerea se desfasura in liniste, la tomberoanele de gunoi din apropiere si-a facut aparitia un musafir nepoftit: un urs.

http://www.ziare.com/udrea/ministru...la-sinaia-impreuna-cu-familia-basescu-1064853

Ce-o sa se schimbe in 2011

Ce-o-sa-se-schimbe-in-2011.jpg

2011 va fi anul schimbarilor. Nu, actuala Putere probabil nu va pleca, insa Romania va trece printr-o serie intreaga de evenimente politice, scandaluri si mutatii care ne vor influenta viata tuturor.

Unele dintre evenimente sunt sigure, ca decizia privind acceptarea sau respingerea aderarii Romaniei la Schengen la sosirea in tara a condamnatului in dosarul FNI, Nicolae Popa. Altele sunt posibile, ca schimbarile din interiorul principalelor partide politice sau noi telegrame Wikileaks care sa aduca informatii surprinzatoare despre Romania.

Desi e greu de prezis cu exactitate viitorul in aceste cazuri, putem face evaluari asupra tuturor acestor evenimente. Si concluzia e una singura - din multe puncte de vedere, Romania se va reaseza pe plan politic.

Congresele de partid si schimbarea lui Boc

In prima parte a lui 2011, trei partide vor organiza congrese sau conventii nationale. La PSD nu ne putem astepta la mari schimbari. In schimb, e de presupus ca vom avea ce vedea la UDMR si PD-L. Cea mai importanta formatiune a maghiarilor din Romania va alege un nou presedinte, dupa ce Marko Bela a decis sa renunte la a mai candida. Cel mai probabil, urmasul sau va fi ales dintre Kelemen Hunor si Peter Eckstein-Kovacs, ambii dispusi sa continue participarea in aceasta formula la guvernare. Gyorgy Frunda, candidatul care doreste iesirea din aceasta coalitie, are sanse mici sa castige.

Mult mai interesant va fi congresul celor de la PD-L. Dintr-un motiv foarte simplu. Ar putea consfinti plecarea premierului Emil Boc din fruntea celui mai important partid al tarii. Nu numai ca seful Guvernului nu si-a anuntat pana acum candidatura pentru un nou mandat, dar nimeni nu pare sa il mai sustina. Niciun lider important din partid nu a vorbit de o noua candidatura a acestuia si chiar si Traian Basescu a dat de inteles ca Boc ar putea sa nu candideze.

Mai mult, exista un puternic curent in partid, sustinut mai ales de "greii" Adriean Videanu si Vasile Blaga, care doreste ca presedintele partidului sa nu mai fie si premier. Asa ca, cel putin la aceasta data, sansele lui Emil Boc de a continua in fruntea partidului sunt mici. Ceea ce nu inseamna ca nu va mai putea ramane premier dupa aceea. Si asta va fi insa de scurta durata, fiind doar tranzitia intre situatia de acum si cea in care Emil Boc va parasi fotoliul de premier.

Pe cine o sa popeasca Popa?

Se stie deja, Nicolae Popa va fi adus in tara din Indonezia. Omul condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul Fondului National de Investitii va ajunge, in sfarsit, in Romania. Si odata cu el ar putea veni o serie intreaga de informatii. Despre cine? Ei bine, despre Sorin Ovidiu Vintu, omul acuzat ca l-a alimentat cu bani in tot deceniul petrecut de Popa in ascunzatoarea din Indonezia.

Unul dintre cei mai importanti oligarhi din Romania risca sa infunde puscaria. Iar de data asta, pericolul pentru el e cu mult mai real decat in alte situatii. Asa ca, pentru prima data in Romania, am putea avea condamnarea unui "rechin". E greu, dar mai posibil ca niciodata. Si e de asemenea posibil ca Vintu sa nu fie singurul pe care Popa il trage in jos.

Romania si Schengen

La aceasta ora, stim deja ca nu vom intra in Spatiul Schengen in martie 2011. Ceea ce nu stim e cand vom intra. Teoretic, urmatoarea sansa e in vara lui 2011, dupa publicarea raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare din domeniul justitiei. Din pacate pentru noi, perspectivele nu sunt prea bune nici pentru acel moment. Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, considera ca intrarea in spatiul Schengen pentru Romania si Bulgaria "trebuie sa aiba loc pe baze solide", iar acest lucru s-ar putea intampla "intr-un an sau trei".

Chiar si vicepresedintele grupului socialistilot europeni din PE, Hans Swoboda, vede ca "rezonabila" aderarea Romaniei abia in octombrie 2011. Cu toate astea, Romania ar putea sa nu adere in 2011, dat fiind ca problemele reclamate de Franta si Germania sunt unele extrem de greu de remontat.

Cu alte cuvinte, Romania ar putea intra in Schengen abia in toamna, cu conditia sa faca o serie de reforme importante in Justitie si sa aiba rezultate in lupta anticoruptie, sperand in acelasi timp ca presiunea interna sa nu faca statele europene importante sa impuna veto-ul de facto. Pentru ca daca nu intram in 2011, e extrem de greu s-o facem in 2012. De ce? Sunt alegeri in Franta.

Surprizele WikiLeaks

Pana acum, WikiLeaks nu a provocat prea multe daune imaginii Romaniei. Si nici vreunui personaj important de pe scena romaneasca. Cu toate astea, WikiLeaks a publicat doar putin peste 1% din documentele diplomatice americane pe care le detine. Asa ca putem avea surprize in orice moment. Mai ales ca urmeaza sa fie publicate documente dintr-o perioada invaluita in mister precum cea a rapirii jurnalistilor sau din perioadele electorale ale Romaniei.

Refacere economica si an preelectoral

Din toate datele de pana acum, Romania va reveni la crestere economica in 2011. Cu toate astea, refacerea va fi prea lenta pentru ca populatia sa o simta asa cum ar trebui. Deci partidele vor trebui sa-si gaseasca altceva decat economia ca tinta, respectiv motiv de mandrie. Asa ca ne putem astepta la un val de populism din partea politicienilor romani, pe masura ce 2012 se apropie.

In concluzie, toate aceste elemente vor putea aduce schimbari majore pe scena politica romaneasca in 2011. Si, desi nu sunt excluse surprize mari si in anul care vine, probabil cele mai importante vor veni abia in 2012.

http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/ce-o-sa-se-schimbe-in-2011-1064837

Politic Show: Cum a devenit Antonescu Che Guevara al PNL; "Cadoul" de Craciun al DNA pentru UDMR-istul Marko Gabor: trimitere in judecata pentru o retrocedare de 1,3 milioane de euro; Marirea si decaderea presedintilor de partid. Emil Boc, ultimul supravietuitor

Cum a devenit Antonescu Che Guevara al PNL. Fostul candidat la presedintie si-a intarit pozitia de lider al partidului in 2010: si-a impus echipa la sefia PNL, dar si propriul "guvern din umbra". "Eu si Crin suntem ca Fidel Castro si Che Guevara", spunea Victor Ponta despre el si colegul sau de opozitie. Desi a respins eticheta care i-a fost aplicata de liderul PSD, Crin Antonescu a inceput in propriul lui partid o revolutie la finalul careia pozitia lui si a oamenilor de incredere a fost intarita. Intr-un an, Antonescu a impus alegerea pe liste a noii conduceri PNL, propria echipa, un guvern din umbra format in cea mai mare parte din apropiati, dar si un loctiitor informal in persoana lui Mihai Voicu. Toate aceste schimbari au fost primite de vechii lideri ai PNL cu critici deschise sau mici carteli, dar statutul de lider al lui Antonescu nu a fost contestat niciodata. "Antonescu sa devina "mana de fier". PNL are nevoie de disciplina", anunta Relu Fenechiu in ianuarie 2010. Spre deosebire de un alt perdant al prezidentialelor, Mircea Geoana, care a fost izolat de partid dupa esecul din 2009, Antonescu si-a consolidat pozitia de lider al PNL in acest an, scrie EVZ.

"Cadoul" de Craciun al DNA pentru UDMR-istul Marko Gabor: trimitere in judecata pentru o retrocedare de 1,3 milioane de euro. Trimiterea in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu impotriva intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (un prejudiciu de 1,3 milioane de euro adus statului) - acesta a fost "cadoul" primit de Craciun, din partea DNA Brasov, de udemeristul Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat in timpul guvernarii Nastase. Procurorii il acuza ca in luna mai 2002, pe cand era sef al Oficiului Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, a "aranjat" retrocedarea, in beneficiul Eparhiei Reformate din Ardeal, a unui imobil din Sfantu Gheorghe, in care functioneaza Liceul "Zsekely Miko" si Liceul Teologic Reformat. In acest scop, Marko Attila Gabor a intocmit, impreuna cu Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardealului, si cu Clim Silviu, consilier juridic in Ministerul Justitiei, o documentatie conform careia imobilul in cauza ar fi apartinut Bisericii Reformate din Sf. Gheorghe, lucru total fals, sustin procurorii, care le-au pus celor trei si sechestru pe averi, pentru recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecatoriei Sf. Gheorghe, primul termen al procesului urmand a avea loc in ianuarie viitor, anunta Gandul.

Marirea si decaderea presedintilor de partid. Emil Boc, ultimul supravietuitor. De la ultimele alegeri parlamentare, noiembrie 2008, premierul Emil Boc este singurul presedinte de partid care mai are sanse sa isi pastreze functia. In Kiseleff, Mircea Geoana a fost schimbat, la fel Calin Popescu Tariceanu in tabara liberalilor. Daniela Popa, fost presedinte al PC, a renuntat la politica, in timp ce longevivul Marko Bela a anuntat ca nu doreste sa candideze pentru un nou mandat in fruntea UDMR. Emil Boc a preluat sefia PD in vara lui 2005, fiind favoritul presedintelui Traian Basescu. Actualul premier a candidat cu o motiune socialista, iar contracandidatul sau, Sorin Frunzaverde, cu o motiune populara. Cu toate acestea, partidul si-a schimbat ulterior ideologia, trecand din familia socialista in cea populara, de la stanga la dreapta esichierului politic. In 2007 a aparut PDL, dupa ce s-a realizat fuziunea prin absorbtie intre PD si partidul lui Theodor Stolojan, PLD - grupare desprinsa din PNL. Dupa alegerile parlamentare din 2008, PDL a castigat cele mai multe mandate, iar Emil Boc a fost desemnat sa formeze Guvernul. Premierul Boc a rezistat in 2010 la patru motiuni de cenzura, iar in 2009 a reusit sa se mentina in fruntea Executivului, desi Opozitia a avut succes cu o motiune de cenzura, informeaza Puterea.

Adrian Nastase: O alianta PSD-PNL depinde de nivelul de inteligenta pe care il vom dovedi si unii si altii. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, marti, la Realitatea TV, ca, din punctul sau de vedere, posibilitatea constituirii unei aliante intre PSD si PNL in 2011 depinde "de nivelul de inteligenta" pe care il vor dovedi si liberalii si social-democratii, informeaza Agerpres. "Depinde de nivelul de inteligenta pe care il vom dovedi si unii si altii. Este foarte clar ca separat nu avem cum sa reusim si, atunci, putem sa facem scandal separat, dar, daca vrem sa producem efecte politice si pentru a crea un magnet care sa dea, sa creeze masa critica prin adaugarea unui numar mai mare de parlamentari, (...) este important pentru noi sa cream o masa critica. Din pacate, singur, din punct de vedere ideologic, fiecare este cu proiectul lui, dar vom vedea", a spus Nastase, scrie Romania Libera.

Boc: "anul viitor, va fi o analiza foarte serioasa in ceea ce priveste reforma in partid". In PDL va fi, anul viitor, o analiza foarte serioasa, inclusiv pe componenta cazului Ridzi, potrivit premierului Emil Boc. Prim-ministru a explicat marti seara, la postul public de televiziune, ca la fel de vinovati de rezultatul votului din Parlament, in ceea ce priveste cazul Ridzi, sunt si membrii PDL "Punctul meu de vedere, al Biroului Permanent National, al grupului parlamentar a fost foarte clar, de a permite justitiei sa isi duca anchetele pana la capat. In Parlament a fost un vot secret si la fel de vinovati de rezultatul votului sunt si cei de la PDL, precum si de la PSD sau PNL sau UDMR, care au votat pentru a bloca o procedura judiciara. Din punctul nostru de vedere, in nicio situatie PDL nu s-a opus justitiei, in acele cazuri individuale, fiind vorba de un vot secret, este foarte greu sa ii tragem la raspundere", a spus Boc. Premierul a mai precizat ca intr-o situatie anterioara, cand a fost formulata prima solicitare in cazul Ridzi, Parlamentul, inclusiv PDL, a votat pentru ca justitia sa isi poata urma cursul, anunta EVZ.

http://revistapresei.hotnews.ro

Stolojan: Boc, cea mai buna solutie de premier :D

Stolojan--Boc--cea-mai-buna-solutie-de-premier.jpg

Vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a identificat cateva solutii pentru iesirea Romaniei din criza, si crede ca Emil Boc este cea mai buna alegere pentru functia de premier.

Stolojan recunoaste ca 2011 va fi tot un an greu, de aceea intelege interventia lui Ioan Oltean, care le-a cerut romanilor "sa mai rabde".

"Intentia domnului Oltean a fost sa mai rabde in sensul imbunatatirilor pe care nu or sa le simta substantial, pentru ca in 2011 economia va creste cu 1,5%. Aceasta crestere relativ mica, care e totusi o crestere, nu permite ca romanii sa simta o imbunatatire substantiala, de aceea romanii trebuie sa mai rabde. Avem prognoze ca aceasta crestere se va accentua in anii urmatori", a declarat Stolojan, invitat la Realitatea Tv.

"Numai la sectorul bugetar vom avea o crestere de 15%, dar vom avea si sectorul privat, activitatea s-a miscat si nu putem sa negam cresterea care are loc in sectorul privat. Industria, care e sector privat, e in crestere", a apreciat liderul PD-L.

Stolojan este de parere ca sacrificiile grele din 2010, taierea cu 25% a salariilor si cresterea TVA, puteau fi evitate daca atunci cand s-a format guvernul Boc se lua "masura inghetarii salariilor, pensiilor si actelor normative care veneau cu cresteri de salarii si evident inceperea reformelor structurale in sistemul de pensii si salarizare...Daca se accepta la inceputul lui 2009 e posibil sa nu fi ajuns la masura de taiere a salariilor si cresterea TVA in 2010".

Solutii de iesire din criza

In ceea ce priveste solutiile pentru iesirea din criza, Stolojan a vorbit despre "investitii si absorbtia fondurilor eurone. Ele sunt legate. Si doua prioritati legate de fonduri europene: infrastructura in transporturi si infrastructura rurala - apa potabila, canalizari, lucruri prevazute in standarde europene si pe care Romania e obligata sa le faca".

"In al doilea rand e vorba de mediu si economia verde, marirea capacitatilor productive de export -industria auto, it, agricultura...Al treilea subiect: trecerea de la produse si servicii cu valoare adaugata mica la servicii si produse cu valoare adaugata mare", a continuat liderul PD-L.

In ceea ce priveste masurile de austeritate din 2011, Stolojan este de parere ca nu vor mai fi necesare. In schimb, "vor fi restructurari acolo unde nu s-au facut restructurari- la Finante si Interne si fiecare institutie publica va trebui sa regandeasca ce a facut in 2010 cand a taiat rotund 25% peste tot".

"Pensile in 2011 sunt inghetate, nu se vor reduce, insa le scade puterea de cumparare datorita inflatiei, dar vor creste in 2012", a mai spus Stolojan.

Despre stenogramele Alro

In ceea ce priveste asa-zisele stenograme Alro, Stolojan a declarat: "Eu le aveam programate aceste intalniri, din momentul in care am primit la presedintie memoriul Alro. Eu am avut doua intalniri cu reprezentantii Alro in care ei reclamau doua lucruri, ca ministerul ii trimitea la un baiat destept, sa cumpere energie scumpa...n-aveam legatura directa, aveau audienta".

"Nu imi amintesc ca m-a sunat Cocos, nu-mi amintesc efectiv...Nu am fost parte la aceste lucruri, eu am avut analiza facuta foarte limpede cu Alro si discutiile cu Seres in care il rugam sa gaseasca o solutie ca Alro sa nu mai cumpere energie prin intermediari ci direct de la Hidroelectrica", a continuat fostul consilier presidential.

"Sunt convins ca in administratia prezidentiala este exclus ca presedintele sau altcineva sa se fi bagat intr-o asemenea chestiune...noi am primit acolo un memoriu si ca ei isi urmareau memoriul, cine cu cine se intalneste...ma intrebati lucruri la care n-am raspuns", a incheiat Stolojan acest subiect.

Boc, omul potrivit

"Romania e o tara care mai are inca multe de facut in domeniul reformelor, si ideea de a avea prim-ministru pe altcineva decat presedintele partidului de la putere sau majoritar intr-o coalitie nu rezista", a explicat Stolojan de ce Emil Boc este cea mai buna solutie pentru Guvern.

"Ce-ar fi insemnat daca prim ministru era altcineva? Tensiuni foarte mari in coalitie si PD-L. Cred ca asa este bine pentru a putea sa mediezi tot timpul tensiunile", a continuat el.

In ceea ce priveste o alianta tip PNL-PDL intre PSD si PNL, Stolojan a apreciat ca "dupa caracterizarea facuta de domnul Iliescu domnului Crin Antonescu, e posibil, dar ii cunosc pe multi din PNL si nu cred ca se simt bine alaturi de PSD".

http://www.ziare.com/theodor-stolojan/premier/stolojan-boc-cea-mai-buna-solutie-de-premier-1065619

dupa cum isi tine palmele...aveti grija...va fura energia ! :D

Udrea: În 2011, se vor încheia toate măsurile de austeritate. Va fi anul în care ieşim din criză

udrea-in-2011-se-vor-incheia-toate-masurile-de-austeritate-va-fi-anul-in-care-iesim-din-criza-85220.jpg

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, îşi declară, într-o postare pe blog, "speranţa şi convingerea" că 2011 va fi un an mult mai bun, care va marca ieşirea din criza economică şi în care se vor încheia toate măsurile de austeritate, informează Mediafax.

"Am speranţa şi convingerea că 2011 va fi mult mai bun pentru toţi românii. Va fi anul în care vom ieşi din criza economică. Va fi anul în care se vor încheia toate măsurile de austeritate. Într-un cuvânt, va fi anul care va arăta că am gândit şi acţionat corect", menţionează Udrea.

Potrivit ministrului Dezvoltării şi Turismului, 2010 a fost un an greu pentru români, dar, în egală măsură, o perioadă în care "s-a făcut ce trebuia".

"Au existat sacrificii, poate chiar momente de îndoială, dar, în final, a existat voinţă şi o direcţie clară. Ceea ce mult timp ne-a lipsit. De-aici înainte, lucrurile nu pot să meargă decât spre mai bine. (...) Încrederea trebuie să fie sentimentul care să ne călăuzească în 2011", mai scrie Udrea, urându-le românilor să fie uniţi, să aibă parte de linişte sufletească şi iubire şi "2011 să le aducă sănătate şi bunăstare".

http://www.antena3.ro/economic/biz-...a-fi-anul-in-care-iesim-din-criza-116036.html

te cred si eu =)) vine 2012 ,an electoral !

Traian Basescu sta cu spatele la romani, dar cu fata la tamplari

Traian-Basescu-sta-cu-spatele-la-romani--dar-cu-fata-la-tamplari.jpg

Domnul presedinteTraian Basescu isi priveste poporul de sus. Cam de la inaltimea partiei din Predeal. De-acolo, din aerul tare al inaltimilor, Traian Basescu vede in continuare romani puturosi, tarani nevrednici de pamanturile aflate in proprietatea lor si primari care au uitat total ca presedintele tarii trebuie invitat in piete.

Teama de penibilul pietei pline de huiduieli

Sa fim seriosi. Domnul Basescu nu are nevoie de invitatia primarilor pentru a veni in fata alegatorilor, care odata-l adulau. A mai dat, candva, o explicatie vizavi de lipsa lui la intalnirea cu poporul din Piata Universitatii. Zicea domnul Basescu ca nimeni nu a venit la intalnire, desi el s-a dus. Scuze penibile pentru un presedinte debusolat. Inca nu ne-a lamurit daca si TVR-ul are primar sau presedinte.

Traian Basescu nu mai indrazneste sa iasa in vreo piata din Romania. Teama de reactiile publicului depaseste atasamentul fata de minimalitatea electorilor care au mai ramas fideli portocaliilor si care ar fi vrut sa vada partidul reprezentat in piata. La fel ca-n 2007, cand ni se promiteau mese regesti si frontiere libere. Ce i-a mai luat Traian Basescu fata lui Tariceanu atunci. A vrut sa fie primul care anunta intrarea in UE, raiul pe Pamant.

Domnul Basescu s-a ascuns in spatele unor gesturi deplasate si cu alte ocazii. Strigatele de disperare ale politistilor au fost amendate prin insituirea unui embargou asupra prezentei coloanei MAI langa SPP-ul prezidential. Nu a raspuns demn de un sef de stat, luand o decizie deplasata, decredibilizand o institutie vitala a statului.

La fel ii trateaza si pe romani in aceste momente. Cu spatele si cu indiferenta. In discursul prezidential, romanii au devenit tara, iar alegatorii au ajuns o ceata de puturosi. Refuzul de a veni in fata oamenilor cu un discurs pentru noul an nu tradeaza decat nervozitatea si incapacitatea verbala in care se afla domnul Basescu si a sa echipa. Sa vina in fata natiunii, dar ce sa spuna?

Sa ne amageasca iarasi cu aceleasi cuvinte gaunose de anul trecut, cand ni se promiteau cate-n luna si-n stele. Sa ne asigure ca si anul asta trebuie sa fim solidari, sa fim intelegatori si sa ne hranim cu rabdari prajite, vorba domnului Oltean Ioan. Sa declare sus si tare ca si in acest an continua reforma statului. A zis ceva de modernizarea statului, in direct de pe partie, dar se vedea zambetul bascalitor pe fata domniei sale.

Modernizare cu tamplari si ministri cu 10 clase

Am vazut, de curand, cum se face reforma in Romania. Cu oameni precum domnul Igas trimis in fruntea ministerului de interne doar datorita cumatrului Falca si nicidecum pregatirii profesionale. E clar ca domnul Igas nu este acolo decat pentru a implini anumite doleante si nu datorita pregatirii profesionale.

Cu Bacalaureatul luat la 24 de ani si cu profesorii care nici macar nu-si aduc aminte de elevul Traian Igas tot sa facem reforma. Reforma statului avand in frunte competenta recunoscuta. Nici macar la Educatie nu avem un ministru ale carui studii sa fie recunoscute in Romania. Se teme domnul Funeriu de comisiile de echivalare a studiilor din Romania?

Domnul Basescu nu putea incheia anul decat in acelasi stil dur, prin care pune anateme si da verdicte. Nu a ezitat sa ne aduca aminte, din nou, ca trebuie sa ne simtim vinovati de starea actuala a societatii. Noi, astia care uitam sa lucram pamanturile agricole si nu ne ducem cu ziua carand sapa la spinare.

Nu poate da asemenea lectii romanilor decat de pe partie sau din vreun studiou tv obscur. Teama de explicatiile argumentate l-a facut pe Traian Basescu sa se ascunda si de aceasta data de huiduielile natiunii.

A tratat o natiune cu spatele, infierand scaunul pus intre tricolor ca fiind simbolul lui Ceausescu si Iliescu. Domnule presedinte, dumneavostra, ce simbol va doriti la stanga si la dreapta dumneavostra? De la domnul Igas aveti rindeaua de tamplarie, iar de la doamna Udrea o frunza ofilita. La multi ani!

http://www.ziare.com/basescu/presed...ele-la-romani-dar-cu-fata-la-tamplari-1065927

Cum se explica ultimatumul lui Voiculescu dat lui Ponta si Antonescu

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a dat marti un ultimatum PSD si PNL pentru consolidarea Opozitiei si alcatuirea unei aliante la tribunal pana la sfarsitul lunii ianuarie. Sursele HotNews.ro sustin ca Voiculescu se teme ca nu poate pune baza in Crin Antonescu care ar putea refuza o eventuala alianta a conservatorilor cu liberalii pentru alegerile locale si parlamentare din 2012. Relatiile dintre PC si PSD s-au deteriorat in 2010 iar partidul lui Voiculescu risca sa ramana singur in fata alegerilor locale daca nu se lipeste rapid de un partid care sa-l traga la locale si parlamentare. O alta explicatie a precipitarii lui Voiculescu este apropierea sesiunii parlamentare, cand PC vrea sa rupa parlamentari din alte formatiuni politice pentru a-si constitui propriile grupuri in Camera Deputatilor si Senat.

Sursele citate sustin ca Voiculescu se teme ca nu se poate baza pe promisiunile liderului PNL, Crin Antonescu, de a constitui o alianta cu PC. In urma racirii relatiei cu PSD si proasta relatie pe care PC o are cu Victor Ponta, Voiculescu are nevoie de un partid care sa-l ajute sa obtina mandate la nivel local si parlamentar. La sfarsitul anului 2010, s-a vorbit din ce in ce mai intens despre o intelegere intre PNL si PC si crearea unei aliante intre cele doua partide.

Antonescu a beneficiat in intregime de sprijinul televiziunilor lui Voiculescu in schimbul promisiunii de a face alianta cu PC. In schimb, in interiorul PNL o eventuala alianta cu PC nu este privita cu ochi buni, mai multi parlamentari amenintand cu demisia din partid daca aceasta se va concretiza. Sursele citate sustin ca Voiculescu se teme ca Antonescu va evita formarea Aliantei, acesta fiind cunoscut pentru nerespectarea intelegerilor politice.

Inscrierea la tribunal a unei aliante PSD-PNL-PC i-ar asigura lui Dan Voiculescu posibilitatea de a negocia promovarea propriilor oameni la alegerile locale si parlamentare din 2012.

O alta explicatie a iesirilor dese din ultima perioada a lui Dan Voiculescu este apropierea sesiunii parlamentare. Conservatorii doresc sa se desprinda oficial de PSD si sa se constitutie in grupuri parlamentare separate. Conservatorii au in Camera Deputatilor doar 2 mandate iar la Senat unul singur, numar insuficient pentru a alcatui grupuri parlamentare. Conform regulamentului Parlamentului, pentru a se constitui un grup independent e nevoie de 10 mandate - Camera Deputatilor si 7 mandate - Senat.

Conform surselor HotNews.ro, pentru a strange numarul necesar de mandate conservatorii au negociat intens cu o serie de parlamentari din PSD care sunt dispusi sa paraseasca partidul nemultumiti de activitatea lui Victor Ponta. Voiculescu ar fi luat in considerare si faptul ca formarea unei platforme comune a Opozitiei PSD-PNL-PC ar putea fi un esec. Din aceasta perspectiva, conservatorii fac presiuni asupra PSD si PNL de a lua o decizie finala in privinta viitorului Opozitiei unite.

In cazul in care nu se consolideaza proiectul Opozitiei, Voiculescu si-a facut calculul sa primeasca o serie de parlamentari social democrati nemultumiti si sa faca grupuri parlamentare separate. La inceputul fiecarei sesiunii parlamentare au loc alegeri in structura de conducere a Parlamentului, mai exact in Birourile Permanente. Cu un grup parlamentar nou infiintat, conservatorii ar putea castiga un loc in structura de conducere a Camerei Deputatilor, asa cum grupul independentilor care sunt membrii UNPR isi vor numi o persoana in Biroul Permanent la Camera.

O alta explicatie venita din interiorul PC este aceea ca Dan Voiculescu este ingrijorat de faptul ca, pe fondul atacurilor dintre Ponta si Antonescu, Opozitia PSD-PNL nu mai creste in sondaje. Sursele conservatoare sustin ca se impune intarirea Opozitiei si crearea unui proiect comun care sa ofere solutii electoratului si implicit care sa atraga voturile acestuia.

Presedintele Dan Voiculescu a acordat, marti, un interviu agentiei Agerpres prin care cere PSD si PNL sa semneze o alianta la tribunal pana la sfarsitul lunii ianuarie.

"Este nevoie de mai mult decât semne, declaraţii sau intenţii generos exprimate. Este nevoie de fapte. O alianţă politică în trei, PSD, PNL, PC, pe termen lung, 5-10 ani, care să acopere mai multe cicluri electorale şi care să garanteze stabilitate politică, eficientă economică şi dreptate socială. (..)Ca sa fiu cinstit, 31 ianuarie 2011 mi se pare un termen cam lung. Alianţa PSD-PNL-PC ar fi trebuit realizată ieri", a declarat Voiculescu.

Presedintele fondator al PC a avut o interventie de acelasi tip in urma cu doua saptamani in care spune ca s-a saturat de nehotararea liderilor PNL si PSD in ceea ce priveste consolidarea opozitiei.
Dan Voiculescu, 20 decembrie: "M-am săturat de rivalităţile din interiorul Opoziţiei. Dacă nu vrea să se compromită definitiv, Opoziţia trebuie să se unească, trebuie să propună un proiect politic coerent si credibil. Este esential ca, pana la 31 ianuarie 2011, sa se realizeze o Alianta Social Liberala, inregistrata la tribunal. Ideal ar fi ca aceasta Alianta sa fie compusa din PSD, PNL si PC, insa, daca PSD nu se decide in acest sens, cred si in solutia PNL-PC".

http://www.hotnews.ro

Back