• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

am facut rosiile. am luat 3 kg de rosii lunguiete, le-am taiat felii de 1 cm grosime si le-am pus in doua tavi, pe hartie de copt. am pus ulei deasupra si intr-o tava am pus si sare. le-am lasat la cuptor 4 ore, alternand pozitia tavilor. dupa un timp, le-am intors si fiindca cele de pe margine se uscasera iar celelalte scazusera, le-am scos pe cele care erau gata si le-am inghesuit pe toate intr-o singura tava. cand au fost gata, le-am oparit intr-o zeama facuta din otet-apa 1:1, sare si zahar, apoi le-am pus la scurs. acum astept borcanele.
View attachment 8 prima tava
View attachment 9 a doua tava
la final

Attachments

• r1.JPG
    r1.JPG
    355.9 KB · Views: 7
  • r2.JPG
    r2.JPG
    408.6 KB · Views: 7
  • r3.JPG
    r3.JPG
    357.6 KB · Views: 9
Arata bestial la final,abia astept sa le vad in borcane .felicitari,esti harnicuta ....foc:p

maine le pun la borcane si le sterilizez, azi nu mai am putere. am gustat cateva si sunt f bune. mi-au adus aminte de rosiile prajite din copilarie. o sa fac si asa ceva :)

mod,pai nu le pui in ulei de masline,de ce le mai sterilizezi?

am o vaga banuiala ca semintele vor fermenta si as vrea sa nu se intample asta, asa ca am sa sterilizez si borcanele goale si dupa ce le umplu.

am pus putin piper si ulei de masline in zeama scursa dupa ce le-am oparit si am mancat cu paine. e deosebit de bun :)

Salata de vara cu pepene

Ingrediente (6 portii):
2 cepe rosii, taiate felii
1 lingura suc de lime (limeta)
1,2 kg pepene curatat de seminte, taiat cubulete
o cana de branza feta
o cana de masline
o ceasca de menta proaspat tocata
2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Se pune ceapa cu sucul de lime intr-un bol si se lasa 10 min., pana cand aromele se vor amesteca si se vor tempera reciproc.
Intr-un bol mare se amesteca (bland!) cuburile de pepene, branza, maslinele, ceapa cu tot cu sucul de lime si menta.
Se drege totul cu uleiul de masline si se mai amesteca o data.
Chiar daca ingredientele sunt putin neobisnuite intr-o salata (servita in Romania), combinatia este splendida, mai ales pe o vreme torida ca cea cu care ne confruntam acum!

Lapte condensat .

Reteta aceasta se face muuuult mai simplu, este mult mai apropiata de versiunea pe care o gasim in comert si are o consistenta foarte matasoasa. Este a patra oara cand o fac si se mentine excelent in frigider pentru 2 saptamani.

Ingrediente:

260 gr apa clocotita

6 linguri unt topit

200 gr lapte praf

360 gr zahar

Ne trebuie neaparat un blender ca sa obtinem un lapte condensat cremos si fara mici cocoloase. Daca nu dispunem de un blender, putem incerca si cu mixerul numai ca nu va iesi cremos si compact din prima ci doar dupa ce il tinem la frigider pentru cateva ore unde se va intari putin.

Bagam toate ingrendientele la blender si mixam la viteza maxima pentru 1 minut (daca mai este nevoie mai putem adauga 1 lingura de lapte praf astfel incat in momentul in care iese din blender sa aiba o consistenta asemanatoare unei creme) dupa care punem in borcan si pastram la frigider.

4326984371_cc6ecb293c_o.jpg

Sos pesto.(pt salate de paste)

Frunzele de busuioc rupte mare, parmezanul ras, mugurii de pin şi usturoiul tăiat în două într-un castron adânc. Am mărunţit totul cu un blender vertical, apoi am pus uleiul, sucul de lămâie, sarea şi piperul. Am amestecat bine şi am potrivit gustul.

Zacusca de vara.

Ulei,ceapa taiata pestisor muiata in ulei,morcov (dar prin razatoarea mare ),ardei taiati cubulete,vinete coapte,dovlecei (cruzi),sus de rosii,sare ,piper,dafin.(puse in ordinea postarii)
Cantitatile dupa gust si in functie de membrii familiei.Tine in frigider pana la doua saptamani.

Salau cu maioneza (pt.Rucsa)
Se fierbe salaul cu sare, se dezoseaza si se aseaza pe un platou un strat de doua degete.Peste el se pun rondele de castraveti murati, apoi un strat consistent de cartofi fierti, taiati rondele.Deasupra, maioneza din belsug, acrisoara si pe cat posibil...cat mai dietetica(facuta cu 2-3 oua crude si cartofi fierti dati prin razatoare, putina apa si multa lamaie).
Asta e ideea de baza.Fiecare adauga ceea ce-i place sau face dupa cum e obisnuit sa gateasca.

Buni,BINE AI VENIT in club!

multumesc,buni,il 'execut ' cat de curand
sunt sigura ca se vor bucura si felele celelalte pt reteta
sa vezi ce te pupaceste maine anuk

eu fierbeam intai legume,apoi in apa asta puneam pestele la fiert
il dezosam pastrandu-i forma si apoi peste maioneza,cartofi fierti si morcovii langa
dar si asa e f interesant,am sa fac

milkshake

Milk shake se poate prepara astfel:
- lapte, capsuni, suc de lamaie
- lapte, banane, suc de lamaie
- lapte, mure, suc de lamaie
- lapte, banane, capsuni, suc de lamaie
Se amesteca cu mixerul tot si se adauga dupa gust zahar tos sau zahar pudra sau miere, chiar si cuburi de gheata.
Alta reteta mai sofisticata:
300g cocteil fructe de padure (100g capsuni, 50g mure, 50g zmeura, 50g afine spalate, curatate de codite, mixate si scosa zeama din ele), 200ml lapte, 2linguri migdale pisate, o lingura germeni de grau, 1-2 lingurite miere (daca sunt necesare). Preparare: Se amesteca sucul de fructe cu laptele, migdalele pisate si o lingurita germeni. Acum se adauga mierea daca este necesara. Se toarna bautura in pahar si se presara germenii de grau ramasi.

uite unul care mie imi place intr-un mod deosebit: 3 capsune, 3 lingurite inghetata de vanilie, o lingurita miere si o jumatate pahar lapte. e un adevarat deliciu!

mancare de telina cu carne

Se inabusa carnea (taiata bucati) cu ceapa taiata marunt,in cateva linguri de ulei.Separat se taie telina felii de 1 cm grosime, apoi se taie betisoare si se calesc usor pana se inmoaie in unt sau ulei, adaugandu-se putina apa,apoi se pun peste carne. Se adauga putin suc rosii sau bulin desfacut in apa si o lingura de faina , se condimenteaza si se mai lasa cateva clocote. Se poate drege cu smantana.

salata de legume

Amestec varza alba, rosie, taiate marunt, telina, morcov, pastarnac(putin) date pe razatoare, boabe de porumb (eventual fiert) si apoi ii pun maioneza, dar pe langa asta mai pun crutoane din paine sau mai pun crenvusti (taiat cubulete), sau carnita. O poti adapta dupa gustul propriu

telina gratinata

500g de telina
2 linguri de pesmet
2 linguri de parmezan
patrunjel
sare

Pentru sos:
40cl de lapte
6 linguri de cascaval ras
2 linguri de parmezan
3 linguri de faina
1 lingurita de mustar
40g de unt
sare
piper

Se curata telina, se taie felii si se fierbe timp de 5 minute sau pana cand telina devine frageda(cand se pune telina la fiert, apa trebuie sa fie deja clocotita).
Prepararea sosului:
Intr-o cratita, se topeste untul, se presara cu faina si se adauga mustarul. Se lasa 3 minute, la foc mic, amestecand in continuu. Se adauga laptele si se mai lasa 3 min, amestecand in continuare.
Se pune cascavalul, parmezanul, sare si piper dupa gust.
Cand telina este fiarta, se scurge apa si se pune peste sos, se amesteca si se varsa intr-un vas pentru cuptor.Se acopera cu pesmet si cu parmezan si se da la cuptor timp de 10 minute.Se decoreaza cu patrunjel.

Salata de telina cu ciuperci

1/2 tulpina de telina taiata fin
1 ceapa mica taiata rondele
200 grame de ciuperci taiate in opt bucatele
1 ardei gras taiat cubulete mici
3 linguri de seminte de floarea-soarelui

Sosul se prepara din:
2 linguri cu suc proaspat de lamaie
5 linguri cu ulei
1 catel de usturoi pisat
piper
nucsoara
sare de mare
patrunjel tocat

Toate ingredientele se pun intr-un castron pentru a se omogeniza. Dupa ce au fost amestecate, se prepara sosul si se toarna pe deasupra salatei. Se decoreaza cu seminte de floarea-soarelui.

Usturoiul adaugat la sos ii confera intregii salate un plus de savoare si rafinament, iar decorarea cu seminte o face sa aiba un aspect deosebit.

Ciocolata calda:
Ingrediente:250 gr ciocolata neagra,250 gr smantana (lichida de preferinta),1/2 litri lapte.
Se pune la incalzit la foc mic,se adauga ciocolata rupta in bucatele.Se lasa la fiert pana ciocolata va fi dizolvata uniform in lapte,dupa primul clocot se adauga smantana.Se lasa la fiert 30 minute la foc mic pana devine compozitia cremoasa.

Mousse de ciocolata
4 pachete de cicolata amaruie de 150 gr
60 gr unt
8 oua
2 linguri rom sau lichior
2 linguri zahar

Cum se face:

Se topeste ciocolata pe aburi, apoi se adauga untul. se separa ouale( galbenusul de albus). Galbenusurile se freaca cu alcoolul si se pun peste ciocolata. Albusurile se bat spuma cu zaharul si apoi se incorporeaza si ele in ciocolata si se amesteca repede. Se pune in castronele si se lasa la frigider o ora.

Unii spun ca reteta originala ar fi cea cu smnatana...dar mie-mi place asa...

buni said:
Salau cu maioneza (pt.Rucsa)
Se fierbe salaul cu sare, se dezoseaza si se aseaza pe un platou un strat de doua degete.Peste el se pun rondele de castraveti murati, apoi un strat consistent de cartofi fierti, taiati rondele.Deasupra, maioneza din belsug, acrisoara si pe cat posibil...cat mai dietetica(facuta cu 2-3 oua crude si cartofi fierti dati prin razatoare, putina apa si multa lamaie).
Asta e ideea de baza.Fiecare adauga ceea ce-i place sau face dupa cum e obisnuit sa gateasca.

buni,cred ca voi incerca si eu. da nu pricep despre ce morcovi scrie rucsa? se fierb si morcovi si se pun peste peste,tot rondele,sau cum?

din morcovi fierti faceam solzisori,rondelele taiate in 4 sau in 6:P

poi zi asa,sa inteleaga tot omu :D
multam mult!

Piersici caramelizate

Ingrediente:

-½ kg piersici
- 200 g zahăr
- 2 linguri de unt

Preparare:
Piersicile se curăţă de coajă, apoi se taie felii. Untul se pune într-o cratiţă şi când se incinge se adaugă feliile de piersici şi zahărul. Se ţin pe foc până piersicile prind o culoare aurie.

Bune ...rau :p

Baitz pt carne de oaie

8-10 cateii usturoi(zdrobiti)
1 foaie de dafin rupta in bucati mici
o lingurita boia dulce
o lingurita plina de sare mare
un varf de cutit piper alb macinat
cimrbu
tarhon
150 ml vin alb
100 ml apa

Intr-un vas mare punem usturoiul zdrobit si restul ingredientelor pt baitz, amestecam bine si-l il turnam peste carne.Lasat la frigider peste noapte,intorcand carnea de cateva ori.

Taiem o ceapa rondele si punem intr-o tava, asezam carnea peste ceapa la fel si baitz-ul turnam peste carne si bagam in cuptor preincalzit (acoperim cu folie sa fiarba fara sa se arda.)

Cand carnea este aproape fierta pun suc de rosii sa iasa un sos:P si las fara folie.

Reţeta de bază a baiţului presupune vin (alb sau roşu, în funcţie de carne), sare, piper, ceapă şi, după caz, ulei. Se mai poate adăuga, în funcţie de carne şi de efectul dorit, morcovi, ţe­lină, ardei gras, usturoi, foi de dafin şi cuişoare. Vinul poate fi înlocuit cu oţet slab.

Back