milkshake
Milk shake se poate prepara astfel:
- lapte, capsuni, suc de lamaie
- lapte, banane, suc de lamaie
- lapte, mure, suc de lamaie
- lapte, banane, capsuni, suc de lamaie
Se amesteca cu mixerul tot si se adauga dupa gust zahar tos sau zahar pudra sau miere, chiar si cuburi de gheata.
Alta reteta mai sofisticata:
300g cocteil fructe de padure (100g capsuni, 50g mure, 50g zmeura, 50g afine spalate, curatate de codite, mixate si scosa zeama din ele), 200ml lapte, 2linguri migdale pisate, o lingura germeni de grau, 1-2 lingurite miere (daca sunt necesare). Preparare: Se amesteca sucul de fructe cu laptele, migdalele pisate si o lingurita germeni. Acum se adauga mierea daca este necesara. Se toarna bautura in pahar si se presara germenii de grau ramasi.
uite unul care mie imi place intr-un mod deosebit: 3 capsune, 3 lingurite inghetata de vanilie, o lingurita miere si o jumatate pahar lapte. e un adevarat deliciu!
mancare de telina cu carne
Se inabusa carnea (taiata bucati) cu ceapa taiata marunt,in cateva linguri de ulei.Separat se taie telina felii de 1 cm grosime, apoi se taie betisoare si se calesc usor pana se inmoaie in unt sau ulei, adaugandu-se putina apa,apoi se pun peste carne. Se adauga putin suc rosii sau bulin desfacut in apa si o lingura de faina , se condimenteaza si se mai lasa cateva clocote. Se poate drege cu smantana.
salata de legume
Amestec varza alba, rosie, taiate marunt, telina, morcov, pastarnac(putin) date pe razatoare, boabe de porumb (eventual fiert) si apoi ii pun maioneza, dar pe langa asta mai pun crutoane din paine sau mai pun crenvusti (taiat cubulete), sau carnita. O poti adapta dupa gustul propriu
telina gratinata
500g de telina
2 linguri de pesmet
2 linguri de parmezan
patrunjel
sare
Pentru sos:
40cl de lapte
6 linguri de cascaval ras
2 linguri de parmezan
3 linguri de faina
1 lingurita de mustar
40g de unt
sare
piper
Se curata telina, se taie felii si se fierbe timp de 5 minute sau pana cand telina devine frageda(cand se pune telina la fiert, apa trebuie sa fie deja clocotita).
Prepararea sosului:
Intr-o cratita, se topeste untul, se presara cu faina si se adauga mustarul. Se lasa 3 minute, la foc mic, amestecand in continuu. Se adauga laptele si se mai lasa 3 min, amestecand in continuare.
Se pune cascavalul, parmezanul, sare si piper dupa gust.
Cand telina este fiarta, se scurge apa si se pune peste sos, se amesteca si se varsa intr-un vas pentru cuptor.Se acopera cu pesmet si cu parmezan si se da la cuptor timp de 10 minute.Se decoreaza cu patrunjel.
Salata de telina cu ciuperci
1/2 tulpina de telina taiata fin
1 ceapa mica taiata rondele
200 grame de ciuperci taiate in opt bucatele
1 ardei gras taiat cubulete mici
3 linguri de seminte de floarea-soarelui
Sosul se prepara din:
2 linguri cu suc proaspat de lamaie
5 linguri cu ulei
1 catel de usturoi pisat
piper
nucsoara
sare de mare
patrunjel tocat
Toate ingredientele se pun intr-un castron pentru a se omogeniza. Dupa ce au fost amestecate, se prepara sosul si se toarna pe deasupra salatei. Se decoreaza cu seminte de floarea-soarelui.
Usturoiul adaugat la sos ii confera intregii salate un plus de savoare si rafinament, iar decorarea cu seminte o face sa aiba un aspect deosebit.
Ciocolata calda:
Ingrediente:250 gr ciocolata neagra,250 gr smantana (lichida de preferinta),1/2 litri lapte.
Se pune la incalzit la foc mic,se adauga ciocolata rupta in bucatele.Se lasa la fiert pana ciocolata va fi dizolvata uniform in lapte,dupa primul clocot se adauga smantana.Se lasa la fiert 30 minute la foc mic pana devine compozitia cremoasa.
Mousse de ciocolata
4 pachete de cicolata amaruie de 150 gr
60 gr unt
8 oua
2 linguri rom sau lichior
2 linguri zahar
Cum se face:
Se topeste ciocolata pe aburi, apoi se adauga untul. se separa ouale( galbenusul de albus). Galbenusurile se freaca cu alcoolul si se pun peste ciocolata. Albusurile se bat spuma cu zaharul si apoi se incorporeaza si ele in ciocolata si se amesteca repede. Se pune in castronele si se lasa la frigider o ora.
Unii spun ca reteta originala ar fi cea cu smnatana...dar mie-mi place asa...