• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Galuste cu prune.

ingrediente:
-1kg cartofi
-0,250 faina
-2oua
-2o buc. prune
-pesmet
-zahar
-scortisoara
-unt

mod pe preparare:
cartofii fierti in coaja,curatati si dati prin masina de tocat carene sau sfaramati bine ,cand sunt abia calduti se pun cele doua oua,si faina si se face o coca care se modeleaza rulou ce se impatre in 20 de bucatele.Prunele curatate de sambure,in fiecare pruna se pune o farama de unt ,zahar si scortisoara si se invelesc in aluat in forma sferica. Cand apa cu nitica sare fierbe,se pun galustele .Sunt gata cand se ridica la suprafata.Se scot cu paleta si se tavalesc in pesmet prajit si amestecat cu zahar si scortisoara.

Am mancat aceste galuste din orez numite suppli ,acasa ,la mama lor. Foarte gustoase,si abia de curand am reusit sa gasesc reteta.
Am facut-o ,mi-a iesit ,si acum v-o dau si voua :P

Suppli.

Suppli denumeste buletele din orez si este o reteta originara din Roma. Exista mai multe variante de suppli, atat cu carne, cat si vegetariene.

Bucatarie: italiana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 25 minute plus racire
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
-100 g orez pentru risotto (tip Carnaroli, Arborio, Vialone Nano)
-100 ml vin alb, sec
-1 ceapa, tocata marunt
-1 catel mare de usturoi, tocat marunt
-2 linguri de unt
-250 ml ulei de masline
-300 ml fond de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
-25 g Parmesan ras
-2 linguri de sos pesto
-35 g rosii uscate la soare, scurse si tocate
-120 g branza ricotta, taiata in 8 cubulete
-1 ou, batut
-100 g faina
-100 g pesmet

Instrucţiuni:
Se toarnă bulionul(supa de legume) într-o oală mare şi se dă în clocot. Se micşorează apoi flacăra şi se menţine lichidul la nivelul unei fierberi molcome.
Separat, într-o cratiţă, se incing jumatate din unt si 2 linguri de ulei, la foc mediu-mic. Se călesc usturoiul şi ceapa 5 minute, la foc mic, amestecând ocazional până ce ceapa este moale.
Se adauga orezul si se amesteca bine, astfel ca boabele sa se unga cu grasimea aromata. Se mareste flacara şi se găteşte 2-3 minute, amestecând constant până ce boabele se fac putin translucide.
Se toarnă vinul în cratiţă şi se găteşte, amestecând constant până ce aproape a fost absorbit complet. Se adaugă un polonic de bulion şi se amestecă până ce a fost absorbit. Se continuă adăugând bulionul şi amestecând, câte un polonic odată, timp de 20-25 de minute, sau până când orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit.
Se adaugă restul de unt şi brânza Parmesan rasa si se amestecă bine. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca, peste noapte, in frigider.
Se pune risotto-ul rece intr-un castron si se amesteca cu sosul pesto, folosind o furculita. Se imparte apoi in 4 portii care se modeleaza sub forma unor bile.
Se formeaza 4 suppli apasand cu degetele in mijlocul bilelor de orez, ca sa se formeze o adancitura. Se introduc in adancitura cate doua cubulete de branza si un sfert din rosiile tocate. Se remodeleaza bila astfel ca orezul sa inchida complet umplutura. Se aplatizeaza putin suppli-urile ca sa arate ca niste chiftele.
Se intind pesmetul si faina pe cate o farfurie mare. Se tavalesc suppli-urile prin faina, ca sa se acopere uniform, se imerseaza in oul batut, iar apoi se rostogolesc prin pesmet si se acopera cat mai uniform. Se scutura excesul.
Se incinge intr-o tigaie restul de ulei, la foc mediu. Se adauga suppli-urile si se prajesc 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce se fac crocante si se rumenesc. Se scurg pe prosoape de hartie si se servesc alaturi de o salata verde si un pahar de vin alb, sec.

Pasta de dovlecei.

Ingrediente

2 dovlecei mai mici
2 catei de usturoi
1 ardei iute rosu,uscat
sare, piper
zeama de lamaie
2-3 frunze de menta
ulei de masline

Mod de preparare

Intr-o tigaie incinsa puneti 2 linguri ulei si caliti usturoiul tocat marunt si ardeiul iute tocat foarte fin, timp de 1 minut. Adaugati dovleceii curatati de coaja si tocati in cuburi mici. Amestecati bine. Dati focul mai mic si acoperiti tigaia cu un capac. Amestecati la fiecare
5 minute timp de 20-25 minute, asigurandu-va ca dovleceii nu se prind de tigaie.
Gatind cu capacul pus aveti certitudinea
ca in tigaie ramane suficient lichid.

Atunci cand dovleceii s-au inmuiat bine,opriti focul. Pasati cu o furculita bucatile care mai sunt intregi si apoi asezonati cu sare ,piper si inca o lingura sau doua cu ulei. La final adaugati 1-2 linguri cu zeama de lamaie si frunzele de menta tocate marunt.
Daca vreti o pasta mai fina o puteti pasa cu blenderul.

Mod de servire

Aceasta pasta este f buna intinsa pe felii de paine prajita sau amestecata cu paste.
Inspiratie: Jamie Oliver

nu am facut reteta asta, dar pare extrem de buna
Ingrediente:

Foi

6 oua

6 lg zahar

6 lg faina

razatura de portocala

Crema

4 oua

400gr zahar

4 lg apa

doua esente rom(fiola)

100gr cacao

doua pachete margarina rama

Glazura

200 gr ciocolata

150ml frisca

50 gr unt

Mod de preparare:

Foi

Se separa ouale ,albusurile se bat spuma cu 4 lg de zahar iar galbenusurile cu doua lg de zahar si razatura de portocale.Se amesteca lejer cele doua compozitii peste ele adaugam faina cernuta si o incorporam usor.Pe hartie de copt intindem doua foi care le coacem la foc potrivit fara a le rumeni prea tare.Dupa ce le-am copt le pastram una peste alta pudrate bine cu zahar ca sa nu se lipeasca.

Crema

Ouale ,zaharul si apa se bat bine si se pun la fiert pe baie de apa pana ce se ingroasa.Peste aceasta compozitie adaugam cacao cernuta amestecam bine si lasam sa se raceasca.Mixam aceasta compozitie impreuna cu margarina iar la final aromatizam cu rom.Uumplem cele doua foi cu crema iar deasupra trasam cu ajutorul unui pos cu dui suluri de crema unul langa altul Al doilea rand de crema se traseaza una da si una nu astfel formand mici piramide.Se da la rece dupa care se glaseaza cu glazura preparata astfel:ciocolata ,frisca si untul se tin pe foc pana ce compozitia incepe sa se topeasca ,binenteles amestecand continuu ..fara a o fierbe.

Dupa ce a fost tinuta la rece se portioneaza in mici piramide.

http://bucatareselevesele.blogspot.com/2009/12/piramide-de-ciocolata.html

pasta de peste

se fierb 3 linguri de gris, se desface o conseva de peste in ulei care se marunteste bine, se adauga grisul fiert si racit, se mixeaza bine, se pun condimente si zeama de lamaie. se freaca bine o jumatate de pachet de unt, si se pune cate o lingura din amestecul de dinainte, pana cand se obtine o pasta spumoasa. se adauga ceapa tocata fin si asta e pasta de peste. se fac tartine, si se decoreaza cu bucatele de muraturi. asta e reteta mamei, mereu ne facea cand eram copii.

Budincă cu zahăr ars

Ingrediente:

- 1 pungă spaghete
- 2 căni zahăr
- 1/2 kilogram brânză proaspătă
- 5 ouă
- esenţă de rom
- coajă de portocală
- 1/2 litru lapte

Mod de preparare:

-Se amestecă 1 cană zahăr cu ouăle, esenţa de rom, coaja de portocale şi brânza.

-Separat se fierb spaghetele.

-Se ia o tavă, se pune 1 cană de zahăr şi se topeşte după care se roteşte tava până se tapetează pe margini cu zahărul ars.

-Se scurg spaghetele, se amestecă cu crema din brânză, ouă şi esenţă de rom şi se completează cu lapte până se acoperă în totalitate spaghetele.

-Se toarnă în tava tapetată cu zahărul ars şi se bagă la cuptor la foc moderat cca 3 sferturi de oră.

-După ce se scoate din cuptor se lasă să se racorească puţin şi apoi se taie.

Se poate consuma şi ornată cu dulceaţă.

rafaello
un pachet de napolitane cu vanilie
100 gr alune sau mandorle
2 bucati de ciocolata alba
nuca de cocs
Primul lucru care se face , se da la robot napolitana , dupa care se pune ciocolata alba la bain marin , langa care s-a adaugat o bucatica de unt.
Se ia ciocolata topita si se pune peste napolitana sfaramata , amestecand .
Daca compozitia este prea moale ,eu am mai adaugat praf de nuca de cocos/
se pune la frigider pt 10 minute/
din aceasta compozitie se ia cu lingura aluat se pune in centru aluna , se modeleaza si se da prin praf de nuca de cocos

am facut panacotta, dupa reteta asta: juma de litru de frisca, un sfert de lapte, o lingura de gelatina, 200 g zahar. a iestit oribila. zici ca e grasime gelatinizata.

parca nu a mai fost asa de rea dupa ce i-am facut un sos de piersici, rodie si papaia.

tu stii sa gatesti, adrian? pune si retete daca ai vreo specialitate.

nu te sfatuiesc:D: prefer retete testate de gospodine care sa dea girul ca este ok :P

pune cea mai buna reteta a mamei tale, atunci. cea care iti place tie cel mai mult.

500 g mascarpone
4 oua
4 linguri zahar
cafea
cacao
1 pachet de piscoturi pavezini
se bat galbenusurile cu zaharul , dupa care se pun peste mascarpone si se continua a bate pana se omogenizeaza tot.
separat se bat albusurile spuma si se adauga la compozitia invartind incet cu o lingura
se face cafea si se trece piscotul prin cafea .
se pune un strat de piscoturi ,peste piscoturi se adauga jumatate din continutul de crema ,iar un strat de piscoturi dupa care restul de crema , urmat de ultimul strat de piscoturi.
Se ia o sita si se cerne cacao peste piscoturi

La reteta postata de Luminita mai sus,( pt Tiramisu) nu trebuie uitat Amareto. Lichiorul se incorporeaza in crema, iar piscoturile se trec doar o secunda in cafea, pentru ca ulterior se vor imbiba si cu amareto din crema :happy:

Pentru masina mea de paine asta e reteta de paine cu ceapa. Sper sa te ajute, Anuk. Sa-mi spui si mie ce-a iesit, ca io n-am incercat inca. :D

PAINE CU CEAPĂ
Ingrediente:

Apă sau lapte 250 ml
Margarină sau unt 1 lingura mare
Sare 1 lingurita
Zahăr 2 linguri mari
O ceapă mare tăiată
Făină de tip 550 540 g
Drojdie uscată 1 lingurita

Program: BASIC
Această pâine trebuie coaptă imediat.

Back