• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Bafta, sunt convinsa ca o sa-t iiasa ,m-as bucura.

Cand va veni "mama" de la mare, voi face cu siguranta!
Ei ii fac, si sa vedem ce va spune, ca nici nu am auzit de asa ceva pana acum.
Daca afum tuciul face ca trenul. Da' i-am facut eu altele, asta ar fi nimic.

Am pus odata de cartofi-pai si...am uitat pe foc tigaia incinsa, a luat foc!
Am aruncat cu apa sa il sting si...buf! S-a facut si mai mare flama!
Apoi, a zugravit...=D>

...Odata, am facut pom de iarna dintr-un bat si sarma.
L-am gatit cu beteala, hartii colorate, beculete, etc...
Am aprins si lumanarici...A luat foc, deasemeni...a zugravit...

anuk said:
Dulceata din coaja de pepene :p

Se curata coaja verde ( dupe ce am mancat miezul rosu :P ) ar fi indicat sa ramana 2 sau 3 mm de miez rosu,se vede f frumos in dulceta si se taie cubulete , la 1,5 kg de cubulete ,1 kg de zahar si 500ml apa .

Faci sirop din apa si zahar, adaugi pepenele ,1 baton de vanilie si sucul de lamaie aproape de sfarsit.

Eu, nu m-am jucat cu taiatul cubuletelor si am dat repede jap,jap, prin razatoarea mare ,a iesit frumoasa.

Mama mea facea o dulceata din coaja de pepene delicioasa.Eu nu am incercat ,dar cred ca e relativ usor.Iti trebuie...atentie si fler sa iasa perfecta:P

M-am gandit un pic si il voi da prin razatoare.
Astept sa ia "mama" pepene cand se va intoarce, imi e greu sa ma car eu cu pepenele, plus ca am manca mai multi. Eu mananc cel mult doua felii, apoi se strica daca sunt singura.
Fac siropul intai, apoi adaug pepenele dat prin partea mare a razatoarei.
Imi imaginez ca se va "lega", ca si dulceata de gutui.
Il las apoi la foc mic sa palpaie supravegheat. Ar trebui sa iasa.

Nu trebuie sa curat coaja verde; tai cuburi mari, apoi le dau prin razatoare cat consider, doar partea alba.
Partea ingrijoratoare ar fi ca...unii pepeni au coaja subtire.

Mai lasati-o in colo de dulceata de coaje pepene,de cand ma stiu coaja se da la animale sau pasari cine are cine nu le arunca.As fi inteles sa faceti din miez dar coaje...

@Ionut, ce naiba am de pierdut? 1Kg de zahar? Coaja o aruncam oricum. Ah, si ceva timp, dar nu-i bai.
Aici nu mananca turturelele asa ceva; daca ar putea vorbi, m-ar injura sa le dau coaja de pepene.
Sau comunitarii, te sfasie daca le dai paine. Vor carne proaspata si nu oricum, proaspat gatita.
Ce stii tu?

Sarrah said:
@Ionut, ce naiba am de pierdut? 1Kg de zahar? Coaja o aruncam oricum. Ah, si ceva timp, dar nu-i bai.
Aici nu mananca turturelele asa ceva; daca ar putea vorbi, m-ar injura sa le dau coaja de pepene.
Sau comunitarii, te sfasie daca le dai paine. Vor carne proaspata si nu oricum, proaspat gatita.
Ce stii tu?
Chiar, ce stiu eu...

De ce sa NU speli niciodata carnea de pui cruda:O
Ceea ce ii alarmeaza pe expertii in nutritie este obiceiul oamenilor de a clati carnea cruda de pui. Acest obicei, spun ei, nu face altceva decat sa imprastie in bucatarie o bacterie numita Campylobacter, care se gaseste in carnea cruda de pasare, in laptele nepasteurizat si in apa netratata.
Ei au descoperit ca foarte multi oameni fac asta si risca sa se imbolnaveasca foarte grav. Bacteria se imprastie cu usurinta prin bucatarie, pe haine si pe echipamentele de gatit. Odata ajunsa in corp, aceasta bacterie cauzeaza dureri abdominale, diaree severa si voma, iar in cazuri mai grave poate duce la boli autoimune si leziuni grave ale nervilor.

http://www.foodstory.ro/trenduri-stiri/de-ce-sa-nu-speli-niciodata-carnea-de-pui-cruda

O reteta de chec simpla si cu reusita garantata. Eu am facut cu afine si acum ,pe seara cu mure .

Ne trebuie :

- 4 oua
- 200 grame faina
- 250 grame zahar
- un praf sare
- arome
-7 lunguri ulei
-8 linguri apa.
- praf copt

Zaharul si apa se pun la fiert timp in care se bat albusurile bine si se pune siropul in 3/5 transe batandu-se in continuare pana se obtine o spuma tare si lucioasa.( pe modelul bezelei italienestru)

Cele 4 galbenusuri se freaca cu uleiul ca la maioneza si se toarna peste albusurile batute ,se adauga in doua transe faina amestecata cu un praf de copt.

In tava tapetata( tava de 10/25 cm ) cu hartie de copt se toarna o parte de compozitie ,se pun afinele in strat uniform,din nou compozitie si iar fructe.

Se pune in cuptorul incins.si se scote dupa ce trece proba scobitorii .

Ma gandesc sa urgentez cu dulceata de coaja de pepene, ca plec in Irlanda si nu stiu exact cand ma intorc, sa nu aman pentru anul viitor.

Nu va tenteaza o inghetata de casa,buna si sanatoasa ? Baza ar fi mierea si iaurtul si va puteti juca adaugand fructele de sezon .

Mii- a iesit f gustoasa inghetata de afine si cea de pepene galben. Nu-i de lepadat nici cea de caise sau mure .ce sa mai zic nimc de cea de zmeura...

Sa faci o inghetata de casa nu-i o chestie de curaj.

...Iau de-a gata, dar iau rar, sa nu racesc in gat.
O sa va povestesc despre mancarurile din Irlanda, o sa duc dorul mancarii de aici.
Doar cand ma gandesc la faptul ca...s-ar putea sa fac foamea, parca m-as duce sa ma indop!
Sunt invatata sa mananc ce as pofti, dar mananc putin.

Nu toata lumea se adapteaza acolo; apoi si clima de iarna, mai ales intunericul acela prelungit si norii de nepatruns...

O sa vina "mama" cu un pepene si, oricat de putina coaja ar avea, maine fac dulceata.
Nici nu pot lasa coaja, trebuie prelucrata imediat.
Sa o pastrez in frigider data pe razatoare pana maine (ca o sa se faca tarziu pana cinam, apoi pepenele ca si desert) sau sa il pastrez taiat cubulete, in frigider, si sa-l dau prin razatoare cand il fac maine??

Inghetata de casa e mai buna si mai sanatoasa, esti sigur ce ingrediente ai pus .

Nu le da prin razatoare astazi ,lasa cojile si maine le dai prin razatoare . pe toate

Asa ma gandeam si eu, mai ales ca ia doar jumatate de pepene (nu stiu de ce, dar era sa scriu...pieptene)
Ah, si...s-a luat de mine: "misca-ti fundul si vino sa ma astepti, vrei doar sa mananci?"
Asa ca o sa fug! Oricum, maine mai iau, doar cu jumatate...ce sa iasa? Cat scade la fiert, dar mai mult de curiozitate. N-am nimic de pierdut. S-ar putea sa vrea sa-mi arunce cojile, dar n-are sanse!

...Hai sa spun ce a zis "mama'' cand a aflat de dulceata de pepene:

"cine ti-a mai bagat in cap prostiile astea?"
zic: " am luat o reteta de pe net"
ea: "nu o fi avut ce manca ala mama, fa-ti de cap!"
A ramas la mine pepenele si a plecat la ea.
Am ramas descumpanita, dar m-a si amuzat. E o jumatate de pepene nu prea bun, sau sunt eu prea pretentioasa.
A mancat si ea o felie, restul e in frigider. Cred ca-l transez maine si arunc miezul, cum a zis...imi fac de cap cu restul. Da' cred ca mai trebuie, mi s-a parut subtire coaja, ea zicea ca-i groasa.
Cand ai interes contrar totul e sub asteptari, evident!

() Exact asa am zis si eu cand am am mancat prima oara .Stai sa o vezi cand o sa-i zici ca vrei sa faci dulceata din rosii (tomata ) ()

Cat priveste dulceata de pepene,la urma urmei o faci din curiozitate,poti sa faci cat de putina vrei, masori coaja si in functie de asta pui zaharul.

Sa stii ca fac si din rosii, s-o dau gata!
Hmmm...zaharul...pun la greu, asa mi-e obiceiul, daca-i dulceata, dulce miere sa fie!

N-o sa uit asta niciodata : "n-o fi avut ce manca ala, mama..."

Back