• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
In mod sistematic am refuzat sa accept ca pe piata , la tarani , este posibil sa cumperi alimente contrafacute ,dar am cumparat smantana care in cateva zile s-a amarat ,am schimbat femeia si am constatat ca smantana are alta contextura,se intinde ,de aceea cred ca ce scrie in articol este valabil si ca nu prea stim ce mancam.:D: De regula,am abonament la lapte , branza si smantana,tocmai pt a evita neplacerile.

Top alimente contrafăcute. Cum recunoşti "făcăturile"



Ulei de măsline îndoit cu ulei de floarea-soarelui, miere înmulţită cu sirop industrial de glucoză şi carne de cal vândută drept carne de vită. Sunt doar câteva exemple de alimente falsificate.

Sub ambalaje care îţi iau ochii şi etichete care promit sănătate curată se pot ascunde produse îndesate cu ingrediente ieftine sau drese cu aditivi nocivi care le anulează toate efectele benefice. Preţul mare nu e întotdeauna garanţia reţetei autentice.

De exemplu, credeţi că gătiţi cu ulei "de lux", dar, de fapt, sfârâiţi alimentele în grăsime ce umple casa de fum. Credeţi că beţi cafea superioară şi, de fapt, "savuraţi" nechezol. Vestea proastă este că, adeseori, doar un ochi format poate deosebi produsele autentice de cele contrafăcute şi, uneori, făcăturile se văd doar la gătit.


"Evenimentul zilei" dă startul unei campanii de demascare a alimentelor falsificate, care ne storc de bani, dar ne îmbolnăvesc. Astăzi vă prezentăm cele mai contrafăcute produse de pe piaţă, dar şi câteva metode prin care să le recunoaşteţi.

Cantitate mare cu materie primă puţină

Falsificarea alimentelor este o meteahnă veche. Încă de la începutul secolului al XIX-lea, produsele erau multiplicate cu chimicale. Cele mai cunoscute exemple sunt adaosul de sulfat de aluminiu sau cretă zdrobită în făină sau a bicarbonatului de amoniu pentru "a drege" gustul acru al făinei alterate. În bere se punea stricnină, o substanţă toxică, care să-i dea gust amar.

Astăzi, carnea, uleiul extravirgin, mierea, laptele, peştele scump şi cafeaua se falsifică cel mai mult. Există două mari metode: fie se adaugă substanţe ieftine de umplutură, care scad valoarea nutritivă (pentru a obţine un volum mare cu materie primă puţină), fie "se tratează" alimentul cu chimicale pentru aspect şi gust sau pentru a-i prelungi durata de viaţă pe raft.

Mai mult fum decât calitate

Ulei de măsline extravirgin. Considerat de lux, uleiul de măsline extravirgin este unul din cele mai falsificate produse. De regulă, se îndoaie cu ulei de măsline rafinat, mai ieftin, sau chiar cu cel de floarea-soarelui. În cele mai multe cazuri, nu se înlocuieşte mai mult de 10% din volum, pentru că i s-ar schimba gustul. După ochi, este dificil de recunoscut.

"Uleiul extravirgin rezistă până la 190 de grade fără a se descompune în compuşi toxici. Dacă scoate fum la scurt timp după ce l-aţi pus în tigaie, este posibil să fie falsificat. Beneficiile asupra sănătăţii sunt valabile doar pentru uleiul extravirgin, crud", spune specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Cafea. Cele mai întâlnite tipuri de cafea sunt Arabica, de calitate superioară, şi Robusta, mai puţin aromată şi mai ieftină. Cel mai la îndemână mod de a păcăli consumatorul este adaosul de Robusta în cafea Arabica. "Este posibil ca în cafeaua din comerţ să se regăsească cicoare, năut, soia etc. Cumpăraţi, mai bine, cafea boabe. Arabica are boabe alungite, iar Robusta, mici şi mai rotunjite", adaugă nutriţionistul Mihaela Ionescu.

Somonul adevărat îşi păstrează culoarea când e gătit

Somon. Adeseori, somonul de cultură sau păstrăvul este vândut ca fiind somon sălbatic, o raritate în magazinele româneşti.

"Somonul sălbatic are o cantitate mai mare de Omega3, care protejează inima, beneficii unice", precizează Mencinicopschi.

Cel sălbatic este roz-portocaliu de la planctonul cu care se hrăneşte, cel de crescătorie capătă această culoare de la coloranţi. La gătit, doar cel sălbatic îşi păstrează culoarea.

Lapte albit cu aracet şi îngroşat cu făină

Miere. Multe din sortimente sunt "măsluite". În primul rând, mierea vândută ca fiind de salcâm, mai scumpă, poate fi polifloră sau de rapiţă. De asemenea, pentru a obţine o cantitate mai mare, producătorii adaugă sirop de glucoză. În loc să mâncăm un produs viu, cu vitamine şi enzime, înghiţim zahăr sintetic.

"Deşi mulţi o evită, mierea zaharisită este mai greu de falsificat, deşi nu imposibil. Cea ecologică este mai bine controlată", menţionează Mencinicopschi.

Laptele. Laptele "de la ţărani" nu este mai sigur decât cel ambalat. În cazul celui din supermarket, conţinutul microbiologic, hormonal şi rezidual este mai bine controlat.

Laptele din piaţă poate conţine, pe lângă bacterii, substanţe care "lucrează" la aspect: apă, margarină, untură (pentru caimac), amidon, făină (pentru consistenţă) sau aracet (pentru un alb imaculat).

Carne de cal vândută drept carne de vită

Carne. Singura metodă de falsificare a cărnii întregi este înlocuirea ei cu specii mai puţin consumate, cum ar fi carnea+5 de măgar sau de cal.

Carnea de mici, carnea tocată sau mezelurile sunt, în schimb, uşor de falsificat: se înlocuiesc componentele valoroase cu grăsimi, şorici, tendoane, urechi şi zgârciuri şi se umflă cu aditivi pentru culoare şi aromă, proteine auxiliare de soia şi făină pentru consistenţă şi sare pentru a prelungi termenul de valabilitate şi a masca alterarea.

Majoritatea mezelurilor conţin carne dezosată mecanic (MDM), adică o pastă din oase, ligamente, cartilagii, care este asezonată cu "E-uri" pentru culoare şi un gust apetisant. Ca idee, doar porţiunile mai închise la culoare din mezeluri sunt, cu adevărat, bucăţi de carne.

PERICOLE

Carenţe de nutrienţi, toxiinfecţii şi alergii

Alimentele falsificate pot fi nocive în două moduri. În primul rând, substanţele de sinteză care ţin locul ingredientelor naturale scad calitatea nutritivă a alimentelor. Mezelurile nu asigură proteine de calitate, întrucât conţin mai mult amidon şi zgârciuri gelatinizate decât carne, aşa cum nici "copia ieftină" a somonului nu conţine acizi graşi buni pentru inimă.

În al doilea rând, aditivii din alimente (arome, conservanţi, amelioratori sau potenţatori de gust, îndulcitori sintetici, acidifianţi, emulgatori pentru consistenţă etc.) pot da peste cap metabolismul şi pot provoca toxiinfecţii sau alergii.



http://www.evz.ro/detalii/stiri/top-alimente-contrafacute-cum-recunosti-facaturile-950992.html
 
Daca ametiti cand va ridicati brusc, se poate sa aveti unele probleme, poate grave.

De ce ametesti cand de ridici brusc din pat?

Ameteala, indeosebi dimineata, atunci cand te ridici brusc din pat, este specifica femeilor. Uneori nu constituie un motiv de ingrijorare, alteori este semnalul unei boli, care poate fi chiar si grava.

Starea de virtej, specifica momentului cand se schimba pozitia corpului de la culcat la pozitia "in picioare", provine, in general, de la o situatie denumita hipotensiune arteriala ortostatica, potrivit Infoniac.

Un studiu elaborat de cercetatorii Universitatii din Carolina de Sud, SUA, a aratat ca hipotensiunea arteriala ortostatica poate fi uneori asociata cu o insuficienta cardiaca, a carei evolutie trebuie evaluata la medic.

Care sunt cauzele ametelii?

In general, hipotensiunea arteriala ortostatica se instaleaza atunci cand scade tensiunea arteriala. La trecerea din pozitia culcat la pozitia ortostatica (in picioare), inima accelereaza pulsul, de obicei cu 10 batai pe minut. Accelerarea pulsului se asociaza cu o ingustare a vaselor care duc sangele la creier.

In mod obisnuit o persoana tanara si sanatoasa nu sesizeaza modificarea starii de sanatate. Persoanele in varsata insa, precum si altele suferind de hipotensiune arteriala ortostatica, pot simti o ameteala mai pronuntata sau mai putin pronuntata, care se amelioreaza, reluand usor pozitia culcat.

Fenomenul nu se va repeta daca, ulterior, ridicarea se face lent si chiar in etape: intai sezand, apoi in picioare. Daca totusi fenomenul se repeta, inseama ca suferi de o afectiue care trebuie evaluata de medic.

Pericole ascunse

Pericolele sunt legate de cauzele care produc aceasta stare. Cel mai frecvent, ea provine de la o deshidratare. Acesta este unul din motivele pentru care medicii ne recomanda sa consumam 2 litri de apa plata pe zi.

Dar starea se poate instala si ca urmare tratamentului cu unele medicamente, deshidratante si ele, ca: diureticile de orice fel (incusiv ceaiuri), inhibatori ai ECA, beta-blocante, hipotensive.

Poate limbajul de mai sus nu spune mare lucru cititorului neavizat, dar, citind prospectul, acolo vei gasi cu siguranta, daca este cazul, specificarea respectiva.

Cercetari specifice facute in ultimii ani au constatat insa ca hipotensiunea arteriala ortostatica, un fenomen care nu pare sa constituie pericole directe, avertizeaza asupra unui risc major indirect, insuficienta cardiaca aflata in curs de dzvoltare.

Mai mult decat atat, cercetatorii au tras concluzia ca aceasta stare de hipotensiune, care pare trecatoare si usor de stapanit poate reprezenta acelasi factor de risc asupra bolilor cardiace ca si diabetul zaharat, bolile coronariene si chiar hipertensiunea arteriala.

Te paste un pericol?

Hipotensiune arteriala ortostatica poate fi un semn precoce pentru o viitoare aterosceroza, care ingreuneaza functionarea inimii si chiar poate duce la un stop cardiac. Ca urmare, ea este semnalul unui posibil pericol, dar asta in situatia cand fenomenul se repeta sistematic si, mai ales, cand este asociat si cu o stare generala de rau.

Daca stii ca esti deshidratat (nu bei lichide), ca iei unul din medicamentele aratate mai sus sau alte diuretice, si in plus esti tanar, n-ai motive de ingrijorare. Este suficient sa bei mai multe lichide.

In situatia cand, insa, stii ca bei lichide, nu consumi diuretice si totusi, la ridicarea din pat iti vine ameteala, merita sa te duci la medicul de familie, pentru o prima evaluare. El va spune daca mai trebuie si altele

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/diabet/de-ce-ametesti-cand-de-ridici-brusc-din-pat-1165919
 
Daca noi, cei din provincie, nu avem sansa asta , macar voi, cei care locuiti in Bucutesti, ar trebui sa nu ratati ocazia :D:

Bucureştenii pot să facă gratuit controlul aluniţelor suspecte, care ar putea crea mari neplăceri, dacă sunt expuse îndelung la soare.
Examinări gratuite pentru alunițele suspecte

Centrul Medical Bioderm împreună cu Laboratoarele La Roche-Posay organizează între 21-25 mai 2012 Zilele Protecţiei Solare. Cu acestă ocazie, locuitorii Capitalei vor putea merge la clinicile Bioderm unde vor avea parte de examinări gratuite ale aluniţelor suspecte.

Consultaţiile se vor face pe bază de programare, la numarul de telefon 031 9101 începând cu data de 17 mai.

În 2011, La Roche-Posay România a realizat un studiu privind măsurile de protecţie pe care românii le folosesc împotriva razelor solare.

Acesta arată că 30% dintre românii intervievaţi nu folosesc niciun produs de protecţie solară, în timp ce un procent de doar 31% folosesc produse cu factor de protecţie solară, însă numai atunci când merg la plajă.

http://www.evz.ro
 
5 combinaţii alimentare periculoase. Ce se întâmplă dacă puneți lapte în cafea



Nu amestecaţi carnea sau mezelurile cu lactatele, dar nici soia cu proteine animale (lapte, ouă, carne). Nu este indicat nici să puneţi lapte în cafea.
Cafeaua cu lapte este gustoasă, dar indigestă și deloc energizantă

Când alimentele "incompatibile" sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.

1. Lapte şi ciocolată

Oricât de suprinzător ar părea, laptele şi ciocolata nu fac casă bună.

Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.

"Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.

2. Cafea cu lapte

Dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în cafea, vă alegeţi doar cu gustul, spun medicii. "Laptele taie din acţiunea stimulatoare a cafelei. Dacă o cafea amară se digeră în 20 de minute, cea cu lapte rămâne şi trei ore în stomac", adaugă prof. dr. Mencinicopschi.

Lactatele şi mezelurile, combinaţie cancerigenă

3. Iaurt cu mezeluri

Multe persoane consumă un iaurt lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit.

Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă.

"În general, combinaţia dintre două proteine animale este foarte indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veţi vedea niciodată lapte şi derivate lângă carne", subliniază specialistul citat.

4. Creveţi şi citrice

Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei "combinaţii".

Creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic toxic.

Proteinele vegetale, separat de cele animale

5. Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi,
vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente foarte bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate aşa cum trebuie şi digestia este încetinită.

"Sfatul meu este să nu amestecaţi proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidraţi: linte, soia sau mazăre cu orez etc", recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Laptele cu cacao provoacă diaree, iar lactatele consumate alături de mezeluri cresc riscul de cancer

http://www.evz.ro


 
In postul # 761 se discuta despre "sanse mari sa devenim matusalemici" .Nimic nou :D:



Ce-ar fi dacă n-am muri?

Este posibil ca omul – fiecare om – să trăiască veşnic? Unii cred că da, şi chiar o doresc; alţii se tem că ar fi posibil; unii speră că nu, iar alţii sunt convinşi că nu se poate. Adevărul este că o trecere a omului de la starea de făptură muritoare la cea de fiinţă nemuritoare ar fi cea mai profundă, cea mai drastică schimbare petrecută vreodată în istoria speciei umane. De la dreptul de moştenire şi până la sistemul de pensii şi de asigurări de viaţă, întreg eşafodajul civilizaţiei moderne se sprijină pe realitatea că oamenii mai şi mor, după ce au trăit o vreme… Şi, oricât de ademenitoare le pare unora perspectiva nemuririi individuale, problemele pe care le ridică această colosală transformare sunt de de natură să-i facă pe cei cât de cât înclinaţi spre reflecţie să se întrebe: oare chiar e de dorit să devenim nemuritori?

Confruntaţi, timp de milenii, cu realitatea unei vieţi scurte - scurtată de boli şi de războaie - oamenii au visat mereu să trăiască mai mult, uneori ducând la extrem această aspiraţie, spre dorinţa de a trăi veşnic. Stau mărturie multele legende şi scrieri despre fiinţe umane dornice să afle viaţa fără de moarte, elixirul tinereţii, secretul vieţii veşnice…
Religiile au venit în întâmpinarea acestei aspiraţii fundamentale prin ideea consolatoare a nemuririi sufletului şi a unei vieţi de apoi, de după moarte, într-o lume de dincolo de marele prag, o lumea în care viaţa eternă era posibilă.

Dar oamenii au continuat să aspire la nemurirea fizică individuală. Şi, după atâtea secole în care au putut doar visa la ea, iată că a venit vremea în care se vorbeşte despre nemurire în alţi termeni: ca despre ceva care, în scurt timp - câteva decenii - ar putea fi posibil.
Dincolo de consideraţiile filozofice sau de speculaţiile ezoterice, ar fi interesant de ştiut ce gândesc despre acest subiect oamenii de ştiinţă, obişnuiţi, în general, să privească lucrurile prin prisma unui pozitivism mai degrabă sceptic.


Cine crede în nemurire?

Ar fi nepotrivit să discutăm despre nemurire fără a aminti numele lui Raymond Kurzweil, specialist în inteligenţă artificială, inventator, vizionar, promotor al conceptului de singularitate, al transumanismului şi al ideeii că, beneficiind de progresele tehnologiei şi ale ştiinţei, individul uman îşi poate extinde durata vieţii până la a deveni, practic, nemuritor.



Singularitatea tehnologică este un concept care se referă la posibilitatea apariţiei, în viitor, a unei inteligenţe supraumane, graţie mijloacelor tehnologice. Apariţia singularităţii tehnologice reprezintă un orizont de aşteptare, dincolo de care este dificil de înţeles şi prezis ce s-ar întâmpla, de vreme ce capacităţile unei inteligenţe supraumane nu prea pot fi înţelese de o minte înzestrată cu inteligenţă umană obişnuită. Odată atinsă singularitatea, ar urma o explozie a inteligenţei - un fenomen prin care superinteligenţele apărute ar crea, generaţie după generaţie, fiinţe capabile de performanţe din ce în ce mai mari ale minţii. Iar aceste minţi uluitoare ar putea născoci, într-un ritm din ce în ce mai alert, mijloace de păstrare a sănătăţii, de prevenire a îmbătrânirii, de prelungire a vieţii şi de creştere a performanţelor care ar face, practic, tranziţia de la organismul uman la corpul postuman. Acesta este transumanismul - o viziune a unei transformări fără precedent a fiinţei umane, prin trecerea ei la un nivel considerat mult superior, reprezentat de o creatură cu capacităţi fizice şi cognitive enorm crescute faţă de cele ale omului de azi.

Iar beneficiind de ritmul tot mai rapid al progresului tehnologic, această nouă versiune de Homo sapiens ar putea foarte bine să trăiască veşnic, stăpânind mecanismele care controlează procesul de îmbătrânire, reparând pe ici-pe colo ceea ce e de reparat, la nevoie înlocuind chiar porţiuni din organismul biologic cu sisteme artificiale eficiente şi fiabile. Iar celor care gândesc că astfel vom deveni practic nişte cyborgi, li s-ar putea răspunde că cyborgii sunt deja printre noi: în sensul sugerat mai sus (fiinţe umane reparate pe alocuri cu piese artificiale), şi cei cu regulator de ritm cardiac implantat sau cu proteză de şold sunt cyborgi.


Aubrey de Grey este un om de ştiinţă britanic, specializat în gerontologie şi interesat în mod special de studiul mijloacelor prin care procesul îmbătrânirii ar putea fi oprit, cu posibilitatea prelungirii considerabile a vieţii. Este un domeniu vizionar şi plin de promisiuni al medicinii regenerative, ramură care studiază procesele de înlocuire sau regenerare a celulelor, ţesuturilor sau organelor umane, în scopul de a le face să funcţioneze normal. După Aubrey de Grey, îmbătrânirea este determinată de un cumul de efecte ale metabolismului, iar scopul studiilor sale este împiedicarea declinului fizic şi cognitiv al fiinţei umane şi menţinerea unei stări de tinereţe biologică perpetuă, indiferent de vârsta cronologică.

Judecând după exemplele de mai sus, savanţii par mai curând incitaţi de provocarea pe care o reprezintă, din punct de vedere ştiinţific (medical, tehnologic) evitarea declinului adus de vârstă şi atingerea imortalităţii. Poate că, într-adevăr, este (sau, mai curând, ar fi) o izbândă intelectuală colosală să reuşeşti să schimbi mersul firesc al lucrurilor, să împiedici ceea ce părea inevitabil, să opreşti, practic, timpul în loc şi, odată cu el, ravagiile asupra fiinţei umane de-a lungul vieţii ei; să fii cel care face să dăinuie tinereţea, în loc de a fi cel care suportă, neputincios, degradarea şi alunecarea spre moarte.

Dar, dincolo de izbânda ştiinţifică, se află nişte întrebări pe cât de prozaice, pe atât de importante. Iată o asemenea întrebare, pe care n-o putem trece cu vederea, oricât le-ar displăcea unora să coboare din înaltele sfere ale cunoaşterii în grosolana materialitate a vieţii de zi cu zi: ce am mânca toţi, dacă am fi nemuritori?

Cele 7 miliarde de oameni care populează azi planeta au deja probleme în acest sens: suntem mulţi şi resursele Pământului, aşa cum sunt ele astăzi, nu ajung. Sporul populaţional e încă ridicat şi ne aşteptăm să fim 9 miliarde peste doar vreo patru decenii. Ce-o să mâncăm cu toţii, în condiţiile în care, chiar şi acum, hrana nu ajunge pentru toată populaţia planetei?

Organizaţia Naţiunilor Unite estima, într-un raport care analiza starea lumii în anul 2010 şi îşi arunca privirea spre viitor, că în 2015, cca. 920 de milioane de persoane tot vor trăi sub limita sărăciei - cu mai puţin de 1,25 USD pe zi (azi sunt 1,4 miliarde). Şi tot ONU prevede că, în anul 2050, cererea de produse alimentare va fi cu 75% mai mare decât astăzi - şi asta în condiţiile în care nu trăim şi nu mâncăm de-a pururi.


A fi sau a nu fi nemuritor?

Dar, în fine, nemurirea chiar ar fi un lucru bun pentru om, ca specie? La nivel individual, unii şi-ar dori poate să trăiască veşnic, dar atâta vreme cât stăm cu toţii aici, pe Pământ, nimeni nu se poate sustrage la infinit destinului speciei sale.

Un biolog, specialist în evoluţionism, Andre Martins, de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, a realizat recent o simulare computerizată a evoluţiei a două populaţii ipotetice - una de oameni obişnuiţi, muritori, şi o alta de făpturi umane nemuritoare.
Iar rezultatele sugerează că, pur şi simplu, îmbătrânirea şi moartea ne-au ajutat - şi cu siguranţă ne ajută în continuare - să evoluăm ca specie. În anumite circumstanţe, mortalitatea este efectiv un avantaj pentru supravieţuirea speciei umane.

În simularea lui Martins, paradoxal, specia muritoare a împins-o pe cea nemuritoare spre extincţie.
Rezultatul se datorează adaptării care are loc prin selecţie, de-a lungul generaţiilor succesive. Schimbările/mutaţiile fac ca fiecare generaţie să fie un pic mai bine adaptată decât cea actuală şi, pe termen lung, să o elimine pe cea ai cărei indivizi nemuritori rămân înţepeniţi în aceleaşi tipare fiziologice şi comportamentale. În lumea naturală, dominată de hazard şi schimbări şi, în consecinţă, de necesitatea adaptării permanente, o specie care evoluează întruna - chiar dacă lent - are un avantaj competitiv.

Criticii acestui experiment susţin că lumea în care trăieşte azi o mare parte a populaţiei Terrei nu mai are caracteristicile mediului natural, că factori precum schimbările tehnologice rapide şi acumularea masivă a informaţiilor necesită un alt tip de adaptare decât cea la mediul natural.

Posibil. Dar, dacă prelungirea duratei vieţii active (nu a vieţii pur şi simplu) prin progres ştiinţific şi tehnologic şi prin aplicarea lui într-un sistem medical mai bun, eliminarea sărăciei şi a foametei şi domolirea violenţei care încă scurtează nenumărate vieţi sunt scopuri raţionale şi demne de urmărit în virtutea consecinţelor lor pentru lumea de mâine, rămâne încă neclar în ce măsură atingerea nemuririi personale ar rezolva marile probleme ale civilizaţiei umane.



http://www.descopera.ro
 
Este stiut de toata lumea ca legumele si fructele se spala inainte de a fi consumate dar imi pare exagerat sa speli salatele si varza cu detergent de vase,ca sa nu spun ca ar putea fi periculos .


Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare.
Aparatul din imagine promite eliminarea în proporție covârșitoare a pesticidelor de pe vegetale. Producătorii admit însă faptul că acele chimicale absorbite în legume și fructe nu se pot scoate

Legumele şi fructele sunt "agresate" în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.

"Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta", explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu.

Experţii detaliază câteva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente.

1. DETERGENT DE VASE. "Chiar dacă mulţi nu vor fi de acord cu această metodă, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spăla fructele şi legumele. Folosiţi puţin detergent, mai ales la varză şi salată", spune nutriţionistul. Clătiţi bine apoi, pentru a se îndepărta spuma. Nu spălaţi cu detergent fructele sau legumele tăiate.

2. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.

3. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

4. APARAT CU APĂ ACTIVĂ. O soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de puţin timp pe piaţă, care foloseşte aşa-numita "apă activă" ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive.

Pesticidele şi poluanţii de pe alimente nu se elimină doar prin simpla curăţare a acestora cu apă




http://www.evz.ro
 
Apropo de speranta unora de a avea sanse mari sa devenim matusalemici :D: ar cam da de dracu


Creşterea populaţiei umane va provoca o foamete generalizată

Un comitet format din 22 de specialişti de renume mondial a lansat recent un semnal de alarmă cu privire la efectele dezastruoase ale creşterii populaţiei umane. Fenomenul va duce nu doar la o foamete fără precedent, ci şi la pagube incalculabile în sectoare de activitate precum agricultura, pescuitul, managementul resurselor de apă sau sectorul forestier.

Unele zone din planeta noastră sunt atât de afectate de suprapopulare, încât nu mai pot fi salvate, iar specialiştii se tem că dacă 50% din mediul ambiant va fi alterat de oameni, dezastrul va fi de neoprit.

article-2155322-137B1F64000005DC-905_634x610-1.jpg

Cercetătorii au observat deja că acolo unde pagubele şi agresiunile omului aupra mediului au depăşit 50% din suprafaţa arealului respectiv, rezultatele sunt dezastroase, iar efectele sunt ireversibile, biotopul nu se mai poate reface.

Comitetul de oameni de ştiinţă care a întocmit studiul cheamă, pe această cale, la constituirea unei "conduceri globale", pentru a se preveni dezastrul ecologic provocat de excesele speciei umane.

"Rezultatele noastre sugerează că se va ajunge la o reducere periculoasă a biodiversităţii, iar aceasta va duce la un impact devastator asupra agriculturii, pescuitului, zootehniei, managementului pădurilor şi resurselor de apă. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla peste doar câteva generaţii.", avertizează conducătorul studiului, profesorul Anthony Barnosky, de la Universitatea California - Berkeley.

n prezent, cei circa 7 miliarde oameni au transformat deja 43% din uscatul Terrei în zone urbane şi terenuri agricole. Dacă, în conformitate cu estimările, în anul 2045 populaţia Terrei va atinge 9 miliarde de locuitori, oamenii vor transforma în teren urban şi agricol 50% procente din suprafaţa terestră a planetei cândva în pragul anului 2025.

Autorii studiului sunt biologi, ecologi, experţi în sisteme complexe, geologi şi paleontologi din Statele Unite, Canada, America de Sud şi Europa.

"Situaţia este deosebit de gravă, iar în unele zone s-a depăşit deja punctul critic. Tocmai m-am întors dintr-o călătorie de documentare în Himalaya, Nepal, şi am observat familii care au ajuns să se războiască între ele cu topoarele şi macetele pentru banalul lemn de foc, lemn pe care îl ard în fiecare seară pentru a-şi găti mâncarea", declară Elizabeth Hadly, din cadrul Universităţii Stanford, unul din co-autorii studiului, adăugând că "avem nevoie disperată" de un plan de conducere coordonat, coerent, la nivel global, pentru planeta Pământ.

Sursa: Daily Mail

http://www.descopera.ro/
 
Stiam eu ca organismul sufera din cauza caldurii dar abia acum am aflat ceva mai precis ce si cum desi.....tot confuza sunt :D: In timpul verii toata media "sfatuieste " cardiacii sa nu iasa afara ca-i periculos :D: in timp ce in acest articol srie negru pe alb "Cardiacii, în schimb, pot sta fără griji pe timp de vară. Căldura dilatează vasele de sânge, ceea ce face ca inima şi întregul organism să fie mai bine irigate."



Diabetul, pneumonia, artrita, bolile de piele, dar şi fertilitatea nu se împacă bine cu această perioadă a anului.
Dozele de insulină necesare vara pot fi mai mari, motiv pentru care bolnavii cu diabet de tip 1 trebuie să își măsoare frecvent nivelul glicemiei

În ciuda credinţei populare conform căreia lumina soarelui de vară ajută la ameliorarea diverselor afecţiuni, multe boli nu răspund bine la temperaturi ridicate. Artrita, diabetul, pneumonia şi afecţiunile cutanate fac parte dintre cele care se agravează la căldură. Nu în ultimul rând au de suferit cuplurile care se străduiesc să conceapă un copil, pentru că vara numărul de spermatozoizi e semnificativ mai scăzut decât iarna.

Cardiacii, în schimb, pot sta fără griji pe timp de vară. Căldura dilatează vasele de sânge, ceea ce face ca inima şi întregul organism să fie mai bine irigate.
August, luna cu cele mai puţine boli

Rinichii funcţionează şi ei mai bine pe timp de vară. Fructele zemoase, hidratarea constantă şi creşterea secreţiei de vitamina D, prin expunere la soare, vor preveni formarea pietrelor la rinichi. "Dacă ai grija să te hidratezi, să faci mişcare şi să mănânci sănătos nu vei avea probleme. În România, cea mai bună perioadă a anului este luna august, atunci fiind cea mai mică inciden­ţă a bolilor", afir­mă medicul de familie Cristian Sever Oană.

Diabetul

Insulina se absoarbe mai repede în organism din cauza căldurii care dilatează vasele. "Diabeticii să mănânce mai multe legume şi zarzavaturi, să facă mai mult sport. Mişcarea face bine pentru că astfel consumăm glucoza în exces", afirmă medicul.

Artrita

Medicamentele folosite în tratarea artritei sensibilizează pielea, crescând riscul de insolaţie şi chiar de cancer de piele. Anti-inflamatorii precum diclofenacul pot declanşa, odată cu expunerea la soare, modificări de pigment şi arsuri ale pielii.

Fertilitatea

Lunile iulie şi august sunt puţin favorabile concepţiei unui copil. Toamna şi iarna, situaţia este exact pe dos, pentru că femeile produc mai multă melatonină care face ovulele mai mari şi mai uşor de penetrat de spermatozoizi.

Pneumonia

Căldura excesivă favorizează deshidratarea, care duce la îngroşarea secreţiilor bronhiale. "Dacă bei apă mucusul devine fluid. Beţi cel puţin doi litri de lichide. Avantajul e că vara nu se prea face pneumonie", mai spune Cristian Sever Oană.

Bolile de piele

Cel mai mare organ al omului, pielea, este şi el sensibil pe perioada anotimpului însorit. Cei care au boli de piele trebuie să se protejeze de razele soarelui. Rosacea, eczemele şi chiar psoriazisul se agravează în acestă perioadă, spun specialiştii.

http://www.evz.ro

 
si eu cred asta. iarna e mult mai periculos! vara este riscasnt doar daca esti f incins si ii dai organismului ceva f rece (asta tot in cazul cardiacilor)
 
Ca veni vorba de vara si caldura si pt este deja canicula ,haideti sa vedem cum ne afecteaza caldura excesiva organismul.

Indiferent de temperatura exterioara, corpul incearca sa isi mentina temperatura interna normala de aproximativ 37 grade Celsius. In cazul in care corpul nostru nu este obisnuit cu temperatura exterioara sau in cazul in care temperatur se schimba foarte brusc, prima reactie va fi probabil de ridicare a temperaturii interne, iar noi voi resimti o senzatie de febra. Ulterior, corpul va munci din greu sa scada temperatura si va elimina excesul de caldura in primul rand prin transpiratie, care racoreste corpul.

Daca nu este inca obisnuit cu caldura, corpul va transpira ineficient, in sensul in care va produce o transpiratie cu continut ridicat de sare care goleste corpul de electroliti si poate provoca epuizare. Odata ce corpul se obisnuieste cu caldura, va incepe sa transpire mai eficient.

Simptomele epuizarii pot fi foarte diferite, de la slabiciune sau oboseala extrema, pana la ameteli, greata, frisoane, dureri de cap si chiar varsaturi sau lesin.

De asemenea, din cauza caldurii, pot aparea si eruptii cutanate sau urticarie, mai ales atunci cand transpiratia nu se poate evapora de pe piele, fie din cauza umiditatii excesive, fie din cauza imbracamintii nepotrivite.

In cazul in care pierdem o cantitate mare de lichide din organism prin transpiratie, o data cu apa, eliminam din organism calciu si alte saruri minerale, foarte importante pentru buna lui functionare. Consumand apa, nu numai ca ajutam organismul sa se hidrateze, insa, in cazul in care consumam o apa minerala naturala, ii oferim acestuia si mineralele pe care le-a eliminat prin transpiratie.

Trebuie insa sa fim atenti sa nu consumam apa foarte rece, intrucat aceasta poate duce la stop cardiac din cauza socului termic. De asemenea, racorirea in apa foarte rece dupa incalzirea la soare creste considerabil riscul la infarct sau accidente cerebrale.

Atunci cand afara este foarte cald, este bine sa evitam activitatile fizice solicitante si expunerea indelungata la soare si sa ne desfasuram activitatile fizice in locuri cat mai racoroase si umbrite, sa facem dusuri dese, la temperaturi moderate, sa consumam cat mai multe lichide, fructe si legume pentru a mentine vitaminzarea organismului si sa evitam consumul excesiv de cafea si alte bauturi excitante, care favorizeaza deshidratarea organismului.




 
Adevarul este ca de ceva vreme aflu ca X sau Y cunostita are cancer asa ca ..... cititi articlol.....ar fi pacat sa o faceti vand este f tarziu.....


TOP 10 SEMNE DE CANCER ignorate


Atât femeile, cât și bărbații nu iau în seamă manifestări evidente ale diverselor forme de cancer. Mai jos, aveți un top al celor mai des ignorate semne de cancer.
Radiografiile, una dintre metodele cele mai eficiente de depistare a cancerului pulmonar 

1. Pierdere în greutate

În special femeile, dar şi bărbaţii, sunt de-a dreptul fericite/fericiţi când pierd în greutate fără prea mult efort. Dar diminuarea proporţiilor (peste 4,5 kilograme pe lună), fără a se face exerciţii fizice sau a se ţine o dietă este un semn că trebuie să se facă un drum la medic.

Slăbirea neaşteptată poate fi un semn al prezenţei cancerului sau al unei tiroide prea active. Este bine ca doctorul să facă toate analizele necesare pentru a depista motivele pierderii în greutate.

2. Probleme cu înghițirea alimentelor

Poate fi un semn al prezenţei cancerului gastro-intestinal sau la esofag, spre exemplu. Se impune o vizită la medic, unde pe lângă un control atent se impun și testări cu raze X (radiografie sau computer tomograf).

3. Sângerări în locuri nepotrivite

Dacă aveţi sânge în urină şi în scaun, poate fi un semn de cancer la colon. Doctorul ar trebui să facă o colonoscopie şi să examineze atent colonul pentru a descoperi dacă este sau nu vorba despre cancer. Aceeași manifestare poate ascunde și cancerul la vezică sau la rinichi. Nu este un semn sigur, dar sunt necesare analize dacă aveţi astfel de sângerări.

4. Dureri abdominale şi depresie

Orice persoană care are dureri în zona abdominală şi suferă de depresii ar face bine să meargă la un control. Asta pentru că s-au depistat legături între depresie şi cancerul pancreatic.

5. Indigestia

Cu toţii suferim uneori de probleme cu digestia, însă când aceste perioade nu pot fi explicate prin alimentaţie, este recomandat un control. Indigestia nemotivată poate fi un indiciu al prezenţei cancerului la esofag, stomac sau gât.

6. Pete în zona gurii

Mai ales fumătorii ar trebui să intre în alertă în momentul când le apar pete albe în interiorul gurii sau pe limbă. Petele pot fi un semn al leukoplakia, o boală care dacă nu este tratată la timp duce la apariţia cancerului oral. Cere-i stomatologului sau unui alt specialist să verifice aceste pete.

7. Dureri

Chiar dacă cu toţii ne plângem destul de des de dureri, uneori acestea pot fi probe ale apariţiei cancerului. Cu toate acestea majoritatea durerilor nu se dovedesc a fi semne ale leucemiei. Mergeţi la doctor totuşi pentru un set complet de analize dacă aveţi astfel de moment, e bine să preîntâmpinaţi orice formă de cancer. Mai ales atunci când durerile persistă și sunt inexplicabile, cereți ajutor.

8. Febră

Dacă nu este motivată de alţi factori, febra poate fi un indiciu al leucemiei. Apare mai ales atunci când cancerul s-a extins din zona iniţial afectată. Alte simptome ale acestui tip de cancer mai sunt: icterul şi schimbarea culorii scaunelor. Pot fi necesare investigații precum radiografii, computer tomograf, RMN și alte teste.

9. Oboseala

Chiar dacă în majoritatea cazurilor nu e un semn al cancerului, în unele cazuri s-a demonstrat că există o legătură între oboseală şi leucemie, cancerul la stomac sau colon, aşa că un control general e binevenit.

10. Tusea persistentă

Dacă aveţi o tuse care persisită de mai bine de trei săptămâni este bine să mergeţi la medic pentru a face un control amănunţit. O astfel de tuse prelungită poate fi un semn al cancerului.

http://www.evz.ro
 
E vara, se moare de caldura si te trezesti la in moment dat ca esti racit cobza de te miri cum de s-a intamplat si-ti cam este rusine sa spui ca esti racit ca de, vara nu-i ca iarna sa ai scuze ca e frig :D: dar asta e, te consolezi spunand " Vara doar desteptii racesc" :PAsa o fi ,esti destept dar nu-i rau sa vezi cum te poti trata.



Cum tratăm răceala de vară



Răcelile din perioada caldă sunt mai severe decât cele sezoniere, întrucât temperaturile ridicate îngreunează vindecarea.

Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infecţii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decât cele sezoniere, iar tratarea lor este îngreunată din cauza căldurii dogoritoare.

"Răcim vara pentru că şi atunci circulă diverşi microbi, care dau infecţii ale căilor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarnă, vara circulă mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

În plus, răcelile care apar în anotimpul călduros sunt declanşate şi de diversele metode la care oamenii apelează pentru a se răcori.

Băuturile extrem de reci, aerul condiţionat, îngheţatatoate favorizează înmulţirea germenilor, mai ales la nivelul gâtului. Dacă iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii şi gripa, vara apar mai ales infecţii bacteriene precum amigdalita purulentă, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.

Boala, mai perfidă vara

Răcelile de vară ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru că debutează brusc şi nu prezintă din timp simptome clare: tuse, secreţii nazale, dureri musculare, slăbiciune etc.

"Adesea, infecţiile de vară pot debuta brusc cu semne severe, stare proastă, febră mare, vărsături, dureri de cap, de aceea e important ca oamenii să consulte de urgenţă un medic", mai spune specialistul Ciubotaru.

Probleme pot apărea şi în tratarea acestor infecţii, pentru că, la fel ca şi în cazul celor din timpul iernii, medicii recomandă mult ceai şi evitarea băuturilor reci, reguli chinuitoare atunci când afară sunt 35 de grade.

Încercaţi să vă răcoriţi fără a apela la metode extreme. Căutaţi zonele umbroase şi faceţi des duşuri cu apă călduţă, nu rece.

În plus, dacă folosiţi ventilatorul, aveţi grijă ca el să nu fie îndreptat direct către voi.

"Pentru a combate durerile de gât se pot administra atât pastile specifice, dar şi antitermice şi antiinflamatoare pentru a ameliora stările proaste şi febra“, recomandă medicul Ciubotaru.

În combaterea răcelilor, un rol la fel de important îl are şi alimentaţia. Specialiştii recomandă fructele de pădure şi căpşunile care sunt foarte bogate în vitamina C şi, în plus, conţin şi antioxidanţi care stimulează imunitatea şi au si efect antiinflamator.

"Mâncaţi legume şi fructe bogate în vitamina C, precum ardeiul, varza, fructele de pădure şi nu mai e nevoie de altceva", recomandă nutriţionistul Corina Zugravu.

Fructele de pădure, varza şi ardeiul sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi care ajută în răceală

Sfaturi de prevenire

Spălaţi-vă des mâinile cu apă şi săpun. Cei mai mulţi microbi sunt contractaţi din cauza igienei precare.
Consumaţi cel puţin doi litri de lichide, în special suc de portocale şi ceaiuri. Portocalele sunt bogate în vitamina C, iar asta ajută la întărirea imunităţii. La fel de bun este şi ceaiul negru sau verde.
Faceţi mişcare în aer liber. Exerciţiile fizice ne menţin sănătoşi şi ne ţin departe de aerul condiţionat din casă. În plus, mişcarea ne relaxează.
Evitaţi stresul, care slăbeşte organismul şi automat ne face mai vulnerabili în faţa răcelilor.



http://www.evz.ro/
 
Tinand cont de temperaturile cu care ne confruntam, de faptul ca transpiram pt a ne racori, de posibilitatea de a ne deshidrata......e bine de stiut ca organismul da semne ,noi trebuie doar sa le luam in seama.

5 semne că eşti deshidratată

Semnele deshidratării pot fi adesea confundate cu simple dureri de cap sau răceli de vară. Dacă suferi de cel puţin două dintre simptomele de mai jos, sau de unul din ele plus sete puternică, eşti, cel mai probabil, deshidratată. Iată principalele 5 semne că eşti deshidratată


5 semne că esti deshidratata

1. Gura uscată

Dacă îţi simţi gura uscată înseamnă că eşti cel puţin mediu deshidratată şi este timpul să faci o pauză şi să bei un pahar cu apă. Trebuie să iei în calcul că unele medicamente au ca efect secundar gura uscată şi că acesta poate fi şi un semn de glicemie mare, în cazul diabeticilor şi nu numai. Deci dacă te ştii cu nişte probleme de sănătate sau dacă iei anumite medicamente, nu este cazul să te panichezi foarte tare.

2. Dureri de cap

Dacă ai dureri de cap în mijlocul zilei şi ele sunt însoţite şi de alte simptome din această listă, poţi să iei măsuri anti-deshidratare. Durerile de cap sunt unul din semnele mai puternice că organismul tău nu primeşte destulă apă în ţesuturi.

3. Foame

Poate suna ciudat, dar uneori, corpul îţi trimite semnale codate. Dacă nu eşti genul care simte tot timpul pusee de foame, este posibil să fii puţin deshidratată şi confuză. În loc să te arunci pe tonomatul din holul biroului sau să dai iama prim frigider după ora prânzului, bea un pahar cu apă.

4. Somnolenţă

Letargia şi starea generală de somnolenţă sunt un alt semn că organismul tău are nevoie de mai multă apă. Când corpul tău nu primeşte hidratarea de care are nevoie este nevoit să încetinească ritmul metabolic, pentru a face faţă fluxului scăzut de sânge.

5. Puls crescut

Dacă inima ta o ia brusc la goană şi ai senzaţia că ţi se zbate pieptul, cu bătăi scurte şi rapide, s-ar putea să ai nevoie de nişte apă sau suc de fructe. În cazul în care nu te ştii cu probleme cardiace, nu trebuie să te panichezi. Simptomul acesta este mai înfiorător pentru că implică un organ vital, dar semnalele apar din aceeaşi cauză, a scăderii cantităţiid e sânge din corp, din lipsă de apă. În loc să te panichezi, bea puţină apă şi stai liniştită.


http://www.unica.ro
 
Asta da,veste buna :P


O descoperire extraordinară va schimba viaţa a milioane de oameni din întreaga lume

O echipă de cercetători de la Universitatea San Diego State din SUA au făcut o descoperire extraordinară, identificând secretul care permite întărirea sistemului imunitar înainte ca gripa să ne îmbolnăvească.

Un nou studiu publicat în jurnalul ştiinţific PLoS ONE anunţă că o proteină sintetică foarte puternică, intitulată EP67, are un efect extraordinar: la doar două ore după administrare, aceasta activează sistemul imunitar înăscut.

Până la efectuarea acestei cercetări, EP67 a fost folosită mai ales ca adjuvant atunci când se administrau vaccinuri, fiind folosit pentru a ajuta vaccinul să activeze reacţia imună. Acum, doi cercetători au identificat potenţialul pe care această proteină îl are cu adevărat.

„Virusul gripei este foarte înşelător, reuşind să păcălească sistemul imunitar pentru a nu fi detectat în primele zile ale infecţiei, înainte ca simptomele să apară”, a explicat Dr. Joy Phillips. „Studiul nostru arată că atunci când EP67 este introdusă în corp la 24 de ore de la expunerea la virusul gripal, această proteină sintetică face ca sistemul imunitar să se activeze imediat, reacţionând în timp record la ameninţare, cu mult înainte decât ar fi reacţionat în mod natural corpul”, a adăugat Phillips.

Deoarece EP67 nu acţionează împotriva virusului, ci asupra sistemului imunitar al pacientului, proteina este la fel de eficientă indiferent de tulpina virusului gripal. Acesta este un mare avantaj faţă de vaccinurile anti-gripale, în cazul acestora fiind necesară folosirea tulpinei gripale aflate în circulaţie la acel moment.

Phillips afirmă că EP67 are potenţialul de a fi folosită şi în cazul altor afecţiuni respiratorii şi în cel al infecţiilor fungice. De asemenea, această substanţă ar putea fi extrem de importantă în cazul tratamentului de urgenţă şi pentru contracararea bioterorismului.

„Atunci când pacientul află că a fost expus la virusul gripal, singurul tratament la care poate recurge ţinteşte direct virusul, dar acesta nu este eficient, iar de multe ori virusul dezvoltă rezistenţă împotriva sa”, a explicat Phillips. „EP67 ar putea fi folosit de persoanele care ştiu că au fost expuse la virus, ajutând corpul să lupte împotriva infecţiei înainte ca aceasta să se manifeste”, a adăugat specialista.

Cercetătorii spun că EP67 ar putea fi folosită chiar şi în cazul apariţiei unei tulpini noi ale unei boli infecţioase, înainte ca patogenul să fie identificat, exemple din trecutul recent fiind epidemiile de SARS şi de H1N1.

Testele au arătat că EP67 este eficientă chiar şi pe animale, fiind testată pe şobolani şi pe păsări. În cazul şobolanilor, rezultatul a fost extraordinar: exemplarele infectate cu o doză letală de gripă nu au murit, în ciuda faptului că EP67 a fost administrată la 24 de ore de la momentul infectării.

Statisticile referitoare la gripă înregistrate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, anual, între 3 şi 5 milioane de oameni sunt afectaţi de forme severe ale gripei. Ţinând cont că numărul deceselor provocate de gripă într-un, la nivel global, este estimat la 250.000 - 500.000, EP67 promite să salveze multe vieţi.





http://www.descopera.ro/
 
De ce canicula ne face nervoşi şi violenţi?

Vremea foarte caldă - mai ales când e şi umedă - este asociată cu o intensificare a proastei dispoziţii, precum şi cu o creştere a violenţei şi agresivităţii, un fenomen cunoscut de multă vreme cercetătorilor. Un om de ştiinţă american oferă explicaţii şi recomandări pentru depăşirea acestor perioade dificile.

Nancy Molitor, profesor asociat în cadrul Northwestern University, SUA, spune că multe persoane resimt o stare de tensiune nervoasă atunci când vremea este caniculară, iar fenomenul se explică printr-un cumul de factori: tulburările de somn, deshidratarea şi perturbarea activităţii zilnice (de pildă, faptul de a sta în casă toată ziua, pentru a evita căldură arzătoare) contribuie la proasta dispoziţie, iar lipsa de control asupra situaţiei îi face pe unii oameni să devină şi mai iritaţi.

Această stare de spirit labilă ne poate împinge, uneori, să facem lucruri pe care le vom regreta ulterior, avertizează prof. Molitor. Ea recomandă să evităm luarea unor decizii foarte importante pentru viaţa noastră în asemenea perioade marcate de dezechilibru emoţional.

De asemenea, e bine să ţinem seama de faptul că toţi oamenii cu care avem de-a face în acea perioadă sunt afectaţi, la rândul lor, de vreme şi să încercăm să evităm conflictele care pot lua rapid proporţii, din cauza nervozităţii tuturor.

Deşi toţi oamenii sunt afectaţi, în măsură mai mare sau mai mică, de vremea foarte caldă şi umedă, o mică proporţie (1-2%) resimt consecinţele într-un mod foarte intens, devenind extrem de anxioşi, deprimaţi şi având chiar idei sinucigaşe. Aceste persoane suferă de o formă de tulburare afectivă sezonieră (SAD); medicii americani sa-u confruntat anul acesta cu un număr de cazuri de SAD estivală mai mare ca de obicei, ca urmare a vremii calde şi umede.

Pentru păstrarea sănătăţii în asemenea etape dificile, specialiştii recomandă celor care se luptă cu canicula câteva măsuri de bun-simţ:

- să se hidrateze corespunzător, fiind încă şi mai atenţi în cazul în care iau anumite medicamente, precum diureticele folosite pentru tratamentul hipertensiunii şi care determină sporirea eliminării de apă din corp

- dacă sunt sănătoşi şi vor să facă exerciţii fizice, să facă acest lucru dimineaţa sau seara, nu în miezul zilei.

- să se concentreze pe acele aspecte ale vieţii lor pe care le pot controla

-să-şi asculte organismul, încercând să determine în ce fel îi afectează condiţiile meteo şi să ia, la nevoie, măsuri pentru corectarea din timp a problemelor.


http://www.descopera.ro
 
In afara "sfaturilor " din articol vin si eu cu o recomandare,sunati-va cat mai des parintii varstnici ,si rupeti din timpul vostru o farama si mergeti sa le faceti cumparaturi,acum pe canicula asta. In afara faptului ca-i scutiti de un efort,le aratati ca va pasa de ei si o sa aibe un tonus mai bun.


Infarct de la caniculă. Cine este la risc



Diabeticii, cei cu boli de inimă, astm sau tensiune pot face infarct sau atac vascular-cerebral pe fondul temperaturilor extreme şi deshidratării.
Cei care se știu cu tensiune trebuie să elimine sarea din dietă și să steaîn casă între orele 11 și 18

Chiar dacă temperaturile ridicate reprezintă o problemă pentru fiecare persoană, riscurile nu sunt egale. Cei care au diferite boli cronice prezintă un risc mai mare de a ajunge la complicaţii.

"Infarctul şi atacul vascular cerebral (AVC) sunt riscurile cele mai mari pe vreme caniculară pentru cei care suferă de boli cronice", avertizează Aurelia Constantin, medic primar boli interne la Cabinetul "Christian Sante" din Bucureşti.

Bolile de inimă.

Unul dintre mecanismele corpului de apărare împotriva căldurii este reprezentat de bătăile inimii. Dacă aceasta nu bate suficient de repede, organismul nu poate face faţă căldurii.

Bolnavii de inimă iau de obicei medicamente numite diuretice menite să reducă surplusul de fluide din organism lucru care duce la deshidratare.

"Cei cu boli cronice, de inimă, diabet etc. ar trebui să bea până la trei litri de lichide pe zi, să respecte regimul cu stricteţe, să îşi controleze atent glicemia şi mai ales să nu iasă când este foarte cald", mai recomandă medicul.

Presiunea arterială. Cei care suferă de hipertensiune ar trebui să respecte regimul alimentar din care să elimine sarea pentru a reduce riscul unui atac vascular cerebral.

Diabeticii se pot deshidrata atunci când nivelul zahărului din sânge nu este sub control. Acest lucru încetineşte procesul de transpiraţie, iar riscul unui infarct e mai ridicat.

Obezitatea.

Cu cât corpul este mai mare, cu atât este mai greu să elimini căldura în exces, iar sistemul natural de răcire al organismului nu poate funcţiona suficient de repede.

Obezitatea pune şi o presiune suplimentară asupra inimii astfel, atunci când vremea caldă obligă inima să bată mai repede, s-ar putea ca aceasta să nu facă faţă.

Următoarele simptome arată că organismul nu mai poate tolera căldura şi ar trebui cerut ajutor: ameţeli sau leşin, transpiraţie abundentă, crampe musculare, dureri de cap, greaţă, bătăi accelerate ale inimii.

Accidentul vascular se manifestă prin delir, pielea uscată sau caldă deoarece organismul nu mai poate transpira, febră, convulsii sau spasme musculare, inconştienţă.

1.100 de puncte de prim ajutor
au fost deschise în ţară. În 24 de ore peste 6.000 de români au sunat la ambulanţă

http://www.evz.ro
Si bisericile din Bucuresti sunt deschise pana seara tarziu pt a oferi racoare populatiei, un ceai sau un pahar cu apa.
 
Arsurile alunitelor expuse la soare pot produce nu numai iritaţie, ci şi o modificare a structurii celulare a aluniţelor care duce la apariţia cancerului de piele. Melanomul malign este cancerul de care ne temem cel mai mult pentru că are o evoluţie mortală", avertizează Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirugicală.

RTEmagicC_9f12d06e08jpg.jpg


ABCD-ul melanomului ajută la despistarea cancerului.
A – asimetrie;
B – bordura: marginile sunt neregulate;
C – culoarea se schimbă sau nu e peste tot aceeaşi nuanţă;
D – diametru: orice aluniţă care depăşeşte 6 mm.

Articolul contine informatii care n-ar trebui neglijate mai ales de persoanlele care au alunite .
Il puteti citi aici :
http://www.evz.ro/detalii/stiri/alunite-canceroase-de-la-ultraviolete-periculoase-992224.html
 
"Vara nu-i ca iarna " sa manaci gras si sa bei rachie,nu-i vorba ca ar mege slaninuta afumata cu rosii de gradina :P dar daca doctorul zice ca nu-i voie, iaca ca nu-i :D:


LISTA alimentelor care sunt ADEVĂRATE BOMBE pe caniculă. Chiar și unele legume trebuie evitate!

Autor: Marian Păvălaşc

Sarea, dulciurile, câteva fructe şi legume, sucurile şi alcoolul duc la încălzirea excesivă a corpului.
Frigăruile, micii sau grătarul sunt strict interzise în timpul unei zile călduroase

Pe timpul verii, când se ating temperaturi caniculare, aparatul cardiovascular şi cel respirator sunt suprasolicitate. Pentru a se evita stările de leşin sau alte probleme de sănătate, este important să nu încărcăm și sistemul digestiv cu alimente grele.

Sarea este primul element periculos ce duce la încălzirea corpului într-o zi caniculară. "Nu trebuie să se facă abuz de sare pe perioada verii. Trebuie apelat la ea cât mai puţin cu putinţă", explică nutriţionistul Bogdan Guinea.


Carnea prăjită, cu excepţia celei de peşte, nu ajută nici ea corpul să se răcorească. De asemenea, există şi legume "fierbinţi", care îngreunează mult digestia. "Pe această listă se află varza, conopida, ciupercile şi andivele", enumeră specialistul în nutriţie.

La polul opus, pe lista legumelor "răcoroase" se află, printre altele, castraveţii, fasolea verde şi spanacul.

Fructele de evitat pe perioada verii sunt cireşele, caisele şi nucile de cocos. În cazul alunelor şi al nucilor, acestea trebuie consumate în cantităţi moderate.

Nici lactatele sau brânzeturile grele nu sunt indicate în această perioadă. "Dacă trebuie să se consume ceva din această categorie, este bine să se apeleze doar la telemea", spune specialistul. El recomandă celor afectaţi de caniculă să fie moderaţi şi în privinţa consumului de dulciuri, care împiedică organismul să se aerisească.

Cazurile de toxiinfecţie alimentară sunt frecvente în perioadele cu temperaturi extreme, iar într-o astfel de situaţie e indicat regimul alimentar: un grătar din carne uşoară, cereale, legume şi telemea.

Fără alcool şi doar 500 de ml de limonadă

Una dintre cele mai importante recomandări în zilele caniculare este evitarea consumului de alcool, de orice tip şi sub orice formă. "Nici tradiţionala bere nu ajută, pentru că, în ciuda credinţelor, berea este un produs dulce, care conţine zaharuri. Trebuie evitat tot ce e dulce vara pentru că zaharurile înseamnă calorii multe şi, prin urmare, are loc încălzirea corpului", mai explică Bogdan Guinea.

Şi băuturile carbogazoase din comerţ sunt pe lista neagră a lichidelor ce nu trebuie consumate într-o zi caniculară. "Se poate consuma o limonadă, dar nu mai mult de 500 de mililitri. Aceasta este cantitatea maximă", mai punctează nutriţionistul. Recomandarea tradiţională este ca, indiferent de situaţie, orice persoană să consume vara măcar doi litri de apă pe zi.

"Din categoria lactate şi brânzeturi, este recomandat să se consume telemea în vreme de caniculă."
BOGDAN GUINEA, medic nutriţionist

http://www.evz.ro
 
N-am aruncat salatele cu maioneza a doua zi si nici n-am pastrat ouale 30 de zile :P Nu contest ca este necesara "o disciplina " dar ......


Cum să-ți aranjezi mâncarea în frigider pentru a rămâne sănătoasă



Nu puneţi carnea pe raftul de sus şi aruncaţi maioneza a doua zi, pentru a nu face salmonella.

Produsele lactate pot fi păstrate pe ușa de la frigider sau în partea de mijloc a acestuia, unde temperatura e de 4-8 grade Celsius

Alimentele trebuie păstrate în frigider la temperaturi potrivite, pentru a nu se altera. Fiecare compartiment este destinat unui anumit tip de produse, tocmai din cauza temperaturii.

Carnea, spre exemplu, nu trebuie pusă pe raftul de sus. În general, partea inferioara a frigiderului, situata chiar deasupra cutiilor de legume, este cea mai rece.

Aşadar, acolo este cel mai indicat să puneţi alimentele care se alterează mai repede precum peşte, fructe de mare, carne, ouă. În plus, dacă este depozitată pe un raft superior, sângele se poate scurge pe celelalte alimente.

Carnea crudă are campylobacter, o bacterie care poate cauza toxiinfecţie alimentară.

"Alimentele păstrate inadecvat mai mult de două ore permit multiplicarea bacteriilor şi eliberarea toxinelor. Toxinele respective nu dispar, chiar dacă ulterior alimentele sunt puse la rece. Consumul acestora poate cauza diaree", explică specialistul în microbiologie Marian Neguţ.

Bacteriile nu mor la frig

Nu uitaţi să spălaţi toate legumele înainte de a le pune în frigider. Bacteriile s-ar putea răspândi şi pe restul alimentelor.

"Există bacterii care persistă şi se multiplică şi la temperaturi scăzute. De exemplu, Listeria se multiplică şi la temperatura de 4 grade din frigider. Dintre toate bacteriile, ea e cea mai activă în sindromul diareic. Şi mucegaiurile se multiplică activ la temperaturi scăzute, de aceea, depozitarea alimentelor are o serie de limite", avertizează microbiologul.

Un alt aspect important pentru sănătate este curăţarea frigiderului. Specialiştii recomandă ca, o dată la două săptămâni, să îl clătiţi temeinic cu apă, în care să adăugaţi o ceşcuţă de oţet, care are rol antibacterian.

"Pentru păstrarea propice a alimentelor este indicat şi să se controleze frecvent temperatura frigiderului, mai ales în perioada de vară. Temperatura perfectă este de 4 grade, nicidecum mai mare 10 grade", conchide Marian Neguţ.

Carnea trebuie păstrată pe rafturile de jos, unde temperatura este mai scăzută .

Nu aşteptaţi să apară mucegaiul

Specialiştii spun că nu trebuie să aşteptaţi apariţia mucegaiului sau a altor semne de alterare înainte de a arunca ceva din frigider. Alimentele pot fi considerate sigure pentru consum doar o anumită perioadă de timp.

De exemplu, ouăle pot fi ţinute chiar şi 30 de zile în siguranţă, pentru că nu se consumă crude, iar fructele şi vegetalele se pot păstra până la o săptămână.

În schimb, lactatele proaspete nu trebuie ţinute mai mult de 4 zile, la fel şi mâncarea gătită. Maioneza făcută în casă nu are voie să fie păstrată mai mult de 6-8 ore, din cauza faptului că, la preparare, se foloseşte şi ou crud. Regula este valabilă şi în cazul salatelor făcute cu maioneză de casă, cum sunt cele de vinete sau boeuf.

"A doua zi salatele se aruncă automat pentru că există un risc mare de îmbolnăvire cu salmonella", recomandă microbiologul Marian Neguţ.



http://www.evz.ro/detalii
 
Oare chiar atat de nocive sa fie bauturile acidulate ?

Băuturile acidulate NE ATACĂ fiecare organ al corpului



Îmbătrânire prematură, gută, osteoporoză și chiar stop cardiac, acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile pe care le pot provoca băuturile acidulate.

Obsesia pentru gustul răcoritoarelor este mai puternică decât avertizarea medicilor. Ei ne spun clar și răspicat care sunt pericolele la care ne expunem consumând băuturi acidulate. De la piele, la pancreas și chiar la uter, toate organele sunt afectate de băuturile acidulate.

O doză de suc pe zi, chiar și două pe săptămână își pun amprenta asupra organismului. O doză de 330 ml de suc conține echivalentul a șapte, până la zece lingurițe de zahăr. Iată care cum se răsfrânge asupra sănătății consumul exagerat de băuturi acidulate.

PIELE

Băuturile răcoritoare te îmbătrânesc înainte de vreme. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard au descoperit că fosfatul, element întâlnit în toate sucurile, accelerează procesul de îmbătrânire, cantitățile mari alterând pielea și mușchii. Se pare că un nivel ridicat de fosfat se găseşte şi în băuturile de tip light.

OASE

Trei sau mai multe doze de Cola pe zi macină oasele și cresc astfel riscul de osteoporoză, arată studiile făcute de cei de la Universitatea americană Tufts. Acidul fosforic din aceste băuturi împiedică absorbţia calciului în organism, vital pentru sănătatea oaselor.

DEGETE

Guta este o inflamare a articulațiilor, însoţită de dureri. Specialiștii spun că acestă boală este tot mai des întâlnită, din cauza consumului de băuturi nesănătoase. Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia spun că afecțiunea este cu 85% mai comună în rândul bărbaților care beau mai mult de două doze de suc pe zi decât în rândul celor care nu consumă aceste băuturi. De vină ar fi fructoza din sucurile acidulate, care crește nivelul de acid uric din sânge, principalul declanșator al gutei.

CREIER

Specialiștii spun că e nevoie de doar o doză pe zi pentru a duce la deviaţii de comportament. Studii recente arată că băuturile acidulate cresc cu 15% riscul ca adolescenții să devină agresivi sau să procure o armă. Ei mai spun că nutriția deficitară determină un comportament antisocial.

DINȚI

Cei care consumă peste patru doze de băuturi carbogazoase pe zi riscă erodarea semnificativă a dinților. Băuturile răcoritoare dubleză riscul de eroziune, crescând sensibilitatea dinților și provocând unoeri dureri. Nu zahărul afectează smalțul dinților, ci acidul citric din compoziția acestor tipuri de răcoritoare.

INIMA

Cantităţile industriale de zahăr reprezintă principala amenințare pentru sănătate.. Specialiștii de la Universitatea din Miami au descoperit că până și consumul unei singure doze de suc pe zi crește cu 61% riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare. La fel de periculoase sunt și băuturile light, așadar cea mai bună metodă de a evita astfel de probleme este să vă feriți de sucurile de orice fel.

PLĂMÂNI

Oricât de ciudat ar suna, specialiștii spun că băuturile acidulate afectează chiar și plâmânii. Un sondaj făcut de cei de la Universitatea Adelaide, care a vizat mai bine de 17.000 de persoane i-a lăsat mască pe cercetători. Cifrele arată că cei care consumau în mod regulat cola, limonadă din comerț sau apă minerală cu arome aveau cel mai mare risc de a dezvolta astm și sindrom obstructiv pulmonar, afecțiune specifică fumătorilor.

PANCREAS

Băuturile acidulate dublează șansele de a face cancer de pancreas, una dintre cele mai nemiloase tipuri de tumori. De vină este cantitatea mare de zahăr din sucuri.

UTER

Studiile arată că băuturile care conțin o cantitate mare de zahăr cresc riscul de a face preeclampsia, o afecțiune care apare la femeile însărcinate. Preeclamsia apare atunci când vasele de sânge din placentă nu se dezvoltă îndeajuns, ceea ce duce la reducerea cantității de oxigen și nutrienți transmise către fetus. În Marea Britanie, peste 1000 de bebeluși născuși prematur mor din cauza acestei afecțiuni.

http://www.evz.ro/
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top