• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

90% prostie. Un cutremur crustal din Galati nu poate afecta Iasiul. Nu exista intensitate pe scara Richter, dar asta e deja un analfabetism banal. Nu dau 2 bani pe ce declara niste personaje total afone. Iasiul este in zona de intensitate VIII pe scara Mercalli pentru cutremurul vrancean maxim posibil.
Seismografele nu aduna nu stiu cate grade Richter, magnitudinea se calculeaza, nu se aduna. In Vrancea, un cutremur de magnitudine strict mai mare de 7,0 pe scara Richter nu poate avea loc chiar in orice moment, si se vede ca astfel de seisme apar de cel mult 2 ori pe secol, spre marea dezamagire a istratilor nerusinati, a harrelor ordinare, a gepacilor de duzina si a hancilor de ocazie. Iar chestia cu miscarile placilor si subplacilor este un truism arhicunoscut, nimic senzational.
Intr-un cuvant: un articol ieftin, de 2 bani, care este menit doar sa provoace confuzie si e scris de niste nulitati ambulante. Niste prostioare scoase fara macar o bruma de inteligenta. Are si un nume autorul articolului...un nume destul de sugestiv. >:)>:):devil::devil::devil:
Oricum, dupa fiecare cutremur care se mai simte, se trezec unii sa guite prin presa, sa dea tot felul de declaratii, sub acoperirea unor titluri pompoase de profesor la nu stiu ce fabrica de diplome de 2 bani. Nu ma impresioneaza aiurelile astea, si prefer sa le ignor fiindca nu merita sa imi stric ziua pentru toate prostiile.

Fraza asta ne scuteste de orice alt comentariu.

Un cutremur de 8 grade din Vrancea poate ajunge, prin absorbţie sau în funcţie de rezonanţa lungimii şi a direcţiei de propagare, să fie resimţit cu aceeaşi intensitate până la 300 de kilometri depărtare“, a explicat prof.dr. Doru Toader Juravle

E vorba de niste nulitati care se pretind a fi profesori la nu stiu ce fabrici obscure de diplome pe banda rulanta, si care se trezesc sa dea din clanta la fiecare cutremur care se simte, asta asa, ca sa fie si ele interesante. Guiteaza si ele, ce sa face =)) =)) =)) =))
E la mintea celei mai proaste dintre gaini ca un cutremur de suprafata din Galati nu are cum sa afecteze Iasiul. Poate ca nenea ala o fi fost totusi beat ??? :O:O:O>:)>:)>:)
In cel mai bun caz, acest articol este incadrabil la categoria DIVERTISMENT AUTUMNAL. Atat si nimic mai mult.

Lungimea intra in rezonanta ???? :O:O:O:O:O:O:O:O Sfinte Sisoieeeeeee

:ghorus::ghorus::ghorus::ghorus:

Imi pare rau ca a trebuit sa desfiintam acest articol, dar e dincolo de orice limita maxim tolerabila a prostiei. Aberatie la greu ! Aseara am citit mai atent inainte de culcare, dar nu am mai avut chef. Se confirma ce am spus de atatea ori in legatura cu modul in care presa reflecta fenomenul. De regula nu prea stau sa citesc ce apare in ziare, fiindca stiu ce apare si nu am chef sa ma mai enervez fara rost.

Presa ca presa, stim deja cum ajung unii ziaristi ,partea prosata este ca "citeaza" oameni de specialitate.

Efectul fabricilor de diplome pastorite de Cati Abramburica. Rusine ! >:)>:)>:):devil::devil::devil: Cati, out !

Mie imi atrasese atentia doar ideea efectului de domino provocat de "mişcarea plăcii arabe sau a plăcii turce poate provoca deplasarea micro-plăcilor. " si cum sunt pe langa subiect vroiam o parere .

Pai nu e nimic nou si senzational in asta, e un truism vechi, desi lucrurile nu sunt asa simple. Corelatii se pot face, destule chiar, dar asta nu iti spune cand va veni un cutremur si nici cat de mare.

aia de la rtv deja insinueaza ca 2014 e anul cand vine cutremurul ala mare... spun ca de la cutremurul din 1940 pana la cel din 1977 au trecut 37 de ani ...iar de la cutremul din 1977 ...in 2014 se implinesc 37 de ani :| De ce nimeni nu-i trage de urechi ?! ?! ?! Doar se stie ca , cutremurele nu stiu de statistica , matematica....

Mai , sa fie :D: Din cate am vazut ,statistica este folosita in predictia aproximativa a cutremurelor. Sau ma insel....?!?

adrian_nicolae said:
aia de la rtv deja insinueaza ca 2014 e anul cand vine cutremurul ala mare... spun ca de la cutremurul din 1940 pana la cel din 1977 au trecut 37 de ani ...iar de la cutremul din 1977 ...in 2014 se implinesc 37 de ani :| De ce nimeni nu-i trage de urechi ?! ?! ?! Doar se stie ca , cutremurele nu stiu de statistica , matematica....

De la primul razboi mondial pana la am doilea razboi mondial au trecut 26 de ani.
Al treilea razboi mondial va incepe in 1966. UPS! Nici razboiul nu stie statistica.

Si totusi "statistica" este la putere :P si cea mai invocata "dovada'' ca este posibil sa...sau ca nu e posibil sa....

Depinde cum o interpretezi. Daca e sa aduni 35 de ani, zici ca gata, vine urgia. Daca e sa tii cont de fenomenologie, de fizica pamantului si de factorii geodinamici externi, atunci...lucrurile se complica si nu mai e asa usor de clampanit ca vine nu stiu ce nenorocire.

Statistica, da, ofera niste raspunsuri probabile. Insa numai daca este intrebata cum trebuie. Stim ca Vrancea este un sistem extrem de complex, dar in "statisticile" invocate pe la TV nu prea se tine cont de asta, facandu-se numai "statistici pe picior".
Si inca o chestie, statistica asta este o curva. Cu aceleasi date primare, in mod statistic, poti obtine ce raspunsuri vrei.

Statistic: trebuie sa vina un cutremur de adancime mai mare (de la 120 km in jos); au trecut doar 70 si ceva de ani de la cutremurul din 1940, comparativ cu distanta in timp de cca. 140 de ani intre cutremurele din 1802 si 1940 (cu un eveniment de acelasi tip, dar mult mai mic, in 1868); statistic, ar fi sanse pentru un cutremur de 6,6-6,7 grade la foarte mare adancime (150 km), ca in 1868.
Ei da, dar mai exista un alt tip de cutremur, in afara de cele de tip 1802-1940 si 1838-1977. Aici intram in fenomenologie. Cutremurul din Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-LOPATARI, cu adancime 120-140 km. Statistic, abia a fost cutremurul din 1986, deci nu prea s-a acumulat multa energie. Dar mergem iar in fenomenologie: balansurile intre capete, cu seismele moderate de pe centru. Toate cutremurele mari din Vrancea au venit din capete, fie de la NE (90 km adancime si 150 km adancime), fie din SV (120-145 km adancime); intre cutremurele din capete vin mai multe cutremure moderate (in jur de 5,5-5,7 grade) de pe centru. Din 2004, cand am avut cutremur pe capatul de NE, au urmat 3 cutremure moderate pe centru: 2005, 2009 si 2013. E blocul suficient de dezechilibrat pentru a produce un cutremur puternic la SV, acolo unde i-ar veni randul ? Statistica sau fenomenologie ? Cine se incumeta ?

Institutul Geologic al României a publicat luni seară concluziile preliminare legat de cutremurele care se produc de trei săptămâni în Galaţi. "Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice".
:

"Cele naturale sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior)".

"Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanica care pot determina modificari ale suprafetei terenului, ce pot ajunge chiar pina la aparitia unor pilnii de sufoziune".

Potrivit INFP acestea pot fi amplasate de-a lungul unor falii, situatie in care zonele afectate pot avea o dispunere liniara. Procesele de sufoziune mecanica pot fi declansate, respectiv favorizate si de o activitate seismica ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone.

"Fenomenele de sufoziune mecanica se pot manifesta si la nivelul luncii piriului Suhu, pe care se afla asezat satul Izvoarele, dar grosimea mica a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului". "Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului."

"Acest fapt este posibil, avand in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze."

"O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal". Alte fenomene de instabilitate pot fi legate de eventualele prabusiri ale malurilor abrupte de loess ce formeaza partea superioara a versantului sting al vaii Suhu, maluri abrupte la baza carora se afla intregul sat Izvoarele. Pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au determinat aparitia fenomenelor de instabilitate a terenului in aceasta zona sunt necesare insa studii detaliate de teren si analize ale datelor de orice natura legate de activitatea antropica din arealul stucturilor petrolifere conturate si exploatate in partea de sud a Campiei Covurlui."

http://www.realitatea.net/primele-c...dele-de-extractie-cauze-posibile_1292791.html

Astazi ,INFP a dat publicitatii un raport privind mult discutatele seisemele din Galati.

Eu am adus doar concluziile ,restul raportului poate fi descarcat de aici http://www.infp.ro/noutati/comunicat-15-10-2013

Concluzii la data de 15 octombrie 2013
In urma analizei datelor înregistrate în perioada 23 septembrie-15 Octombrie

2013 în zona Galaţi, tragem următoarele concluzii:

Secvenţa de cutremure produse în zona Galaţi în perioada investigată este de
tip roi seismic, cu caracteristicile specifice acestor procese seismice:

-nu se distinge un eveniment cu magnitudinea semnificativ diferită de restul evenimentelor

- eliberarea energiei tectonice se face pe o durată care poate să varieze de la cateva zile la cateva luni

- alternanţa unor perioade mai calme cu perioade de intensificare a seismicitatii

- este greu de prognozat cu precizie durata roiului întrucât nu există o relaţie de scalare între magnitudinea maximă înregistrată şi durată

• Roiul seismic este neobişnuit pentru zona Galaţi prin amploarea sa (mag
nitudine şi durată) dacă ne raportăm la datele disponibile (începând cu secolul 20). Nu excludem apariţia în trecutul istoric a unor secvenţe similiare în zonă neidentificate din lipsa statiilor seismice de inregistrare

• Fenomenul de roi seismic nu este unic ,el fiind intalnit in multe alte zone de pe Glob (ex:Bohemia de Vest http://www.ig.cas.cz/en/earthquake-swarm-2013-bohemia ) şi în România (în avanfosa Arcului Carpatic, zona Sinaia).
In Romania insa, din datele instrumentale, roiul de la Galati este semnificativ mai mare, atat ca durata cat si ca numar de evenimente fata de manifestarile similare din alte zone.

• In multe alte cazuri de roiuri seismice au fost semnalat e efecte sonore de tipul celor înregistrate în satul Izvoarele (“boom earthquakes”).

• In prezent activitatea seismică în zona Galati s-a redus semnificativ ,frecventa de producere si magnitudinile scazand incepand cu data de 11.10.2013

• Localizarea cutremurelor indica :
murelor indică:
- un aliniament orientat NE-SV de-a ungul unui sistem de falii active cunoscute in zona.
-adâncimi focale situate
adâncimi focale situate in proportie de 95% in intervalul 1 si 7 km

• Cutremurele produse în zona Galaţi sunt de natură tectonică iar din analiza datelor existente nu reiese o influenta notabila a altor factori (inundaţii,exploatări de petrol)

• Efectele constatate în cazul satului Izvoarele sunt neobişnuit de mari pentru cutremure de magnitudine până în 4. Ele sunt puse pe seama următorilor factori :
-efecte locale de amplificare a undelor seismice datorită condiţiilor solului din zona satului Izvoarele
- efecte de amplificare locală datorită topografiei din zona satului Izvoarele
- efecte macroseismice cumulate, prin acţiunea repetată
a undelor seismice
- calitatea foarte precară a unor case

• Acceleraţiile maxime înregistrate în satul Izvoarele (20-37cm/s) indica o intensitate macroseismică în zonă de V pe scara Mercalli.

• Intensitatea macroseismică aşteptată în zona Galaţi conform hărţii de hazard seismic este de VII (Mercalli). Aceasta poate fi cauzată numai de producerea cutremurelor vrâncene de adâncime subcrustală.

• Monitorizarea activităţii seismice din zona Galaţi oferă o bază de date unică care va fi valorificată prin studii viitoare detaliate. Având în vedere complexitatea fenomenului, atât în ceea ce priveşte procesul seismic din zona focală, cât şi condiţiile locale specifice din zona satului Izvoarele, propunem sprijinirea financiară a unor proiecte dedicate soluţionării acestor probleme, cu sprijinirea financiară a unor proiecte dedicate soluţionării acestor probleme, cu participare interdisciplinară.

• Având în vedere presiunea mare din partea mass- media in legatura cu o posibila influenţă a exploatărilor de petrol în diferite zone geografice ale ţării propunem includerea în procedura de aprobare
a exploatării/extracţiei a monitorizării seismice în zona respectivă pe întreaga durată acestor procese.

Concluziile geologilor in legatura cu seismele din Izvoarele nu sunt imbucuratoare.

Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul de azi-noapte are legătură cu cel din data de 6 octombrie, dar că nu este o replică a cutremurului respectiv.

"Este legat de cel care a avut loc pe 6 octombrie. S-au produs în aceeaşi zonă, avem de-a face cu un aşa numit şoc dublu. Au mai fost cazuri când în Vrancea apar la intervale scurte, de câteva zile, cutremure asemănătoare ca magnitudine, în jur de 5. Este bine, este o caracteristică a zonei Vrancea. În 1990, au fost două cutremure în interval de 12 ore, unul de 6,9, unul de 6,4. În cazul ăsta nu putem vorbi de replică. Eu zic că este bine. Am mai spus de multe ori: în ultimii ani, dacă luăm 2012, 2013, activitatea în Vrancea a fost destul de slabă. Nu au fost cutremure suficiente de multe, mai mari. Au fost cutremure mici, cum sunt de obicei. Dar cutremure peste 4 nu au fost prea multe. Anul ăsta au fost vreo 7 cutremure", a explicat Mircea Radulian, la postul România TV.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/new...ismul-s-a-simtit-si-in-bucuresti-1062299.html

Back