SI PENTRU CA ESTE POST,
7 RETETE DELICIOASE
Dovlecei in stil mediteranean
Ingrediente
2 cesti de apa,
1 ceasca de orez alb cu bob lung,
3 linguri de ulei de masline,
1 ceapa mare, tocata,
1 ardei rosu mare, tocat,
3 catei de usturoi, pisati,
400 g de rosii decojite, taiate cubulete,
3 cesti de dovlecei taiati marunt,
½ lingurita de oregano uscat,
sare si piper dupa gust,
400 g de fasole alba, la conserva (scursa de apa)
Mod de preparare
Fierbeti apa intr-o cratita medie si adaugati orezul. Reduceti focul, acoperiti si lasati sa fiarba la fic mic pentru 20 de minute.
Incingeti uleiul intr-o tigaie medie, la foc potrivit. Adaugati ceapa, ardeiul rosu si usturoiul si gatiti pana ce se inmoaie. Apoi puneti rosiile si dovlecelul, adaugati oregano, sarea si piperul. Dati focul mai incet, acoperiti si lasati la gatit pentru 20 de minute, amestecand din cand in cand.
Puneti fasolea din conserva in amestecul de rosii si dovlecei si lasati pe foc inca 10 minute. Serviti alaturi de orezul fiert.
Fajitas cu legume
Ingrediente
¼ ceasca de ulei de masline
¼ ceasca de otet din vin rosu
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de boia (dulce sau iute)
sare cu usturoi dupa gust
sare si piper dupa gust
1 lingurita de zahar alb
2 dovlecei mici, taiati julienne
2 bostani mici (sau tartacute), taiati julienne
1 ceapa mare, taiat julienne
1 ardei verde, taiat fasii
1 ardei rosu, taiat fasii
2 linguri de ulei de masline
250 de grame de porumb la conserva (scurs de apa)
300 de grame de fasole rosie la conserva (scursa de apa)
Mod de preparare
Intr-un bol mare, combinati uleiul de masline, otetul, boiaua, sarea cu aroma de usturoi, piperul si zaharul. La marinata obtinuta adaugati dovlecelul, dovleceii galbeni, ceapa, ardeiul verde si cel rosu. Marinati legumele si lasati la frigider pentru cel putin 30 de minute, dar nu mai mult de 24 de ore.
Incingeti uleiul (cele doua linguri) intr-o tigaie mare, la foc mediu. Scurgeti legumele de sosul marinat si sotati-le pana ce se inmoaie, pentru 10 - 15 minute. Puneti porumbul si fasolea, dati focul mai tare si prajiti pentru 5 minute, pana se rumenesc legumele.
Amestecul de legume de serveste cald, pe tortilla sau lipii. Putei pune cascaval de post pe deasupra.
Lasagna cu legume
Ingrediente
2 linguri ulei de masline
1 ½ ceasca de ceapa tocata
3 tablespoons minced garlic
400 g de rosii taiate
1/3 ceasca de pasta de tomate
½ ceasca de busuioc proaspat tocat
½ ceasca de patrunjel tocat
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru macinat
1 pachet de paste pentru lasagna (aprox. 400 g)
400 de grame de tofu
2 linguri de usturoi pisat
¼ ceasca de busuioc proaspat
¼ ceasca de patrunjel tocat
½ lingurita de sare
piper negru macinat (dupa gust)
300 g de spanac congelat (dezghetat si scurs de apa)
Mod de preparare
Preparati sosul: intr-o cratita mare, la foc potrivit, incingeti uleiul de masline. Puneti ceapa in uleiul de masline si sotati pana ce se inmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adaugati usturoi si prajiti pentru inca 5 minute.
Puneti rosiile, pasta de tomate, busuiocul si patrunjelul intr-o cratita. Amestecati bine, dati focul incet, acoperiti si lasati sosul sa fiarba la foc mic pentru 1 ora. Adaugati sare si piper.In timp ce sosul se gateste, fierbeti intr-o cratita apa cu sare. Fierbeti pastele pentru lasagna pentru 9 minute si apoi scurgeti-le de apa. Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneti bucatile de tofu intr-un bol mare. Adaugati usturoi, busuioc si patrunjel. Puneti sare si piper, apoi amestecati toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecati bine.
Montati lasagna: puneti o ceasca din sosul de rosii pe fundul unei tavi adanci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneti un singur strat de paste lasagna, presarati o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiti spanacul in mod uniform peste tofu. Apoi puneti o ceasca si jumatate din sosul de rosii peste tofu si puneti un alt strat de paste de lasagna. Repetati procedura pana la al treilea strat, in care puneti tofu si sosul de rosii deasupra. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveste calda.
Tofu pane condimentat
Ingrediente
450 de grame de tofu ,
2 cesti de supa de legume,
3 linguri de ulei vegetal ,
½ ceasca de faina ,
3 linguri de drojdie uscata (nutritionala),
1 lingurita de sare,
½ lingurita de piper negru (proaspat macinat),
1 lingurita de salvie,
½ lingurita de boia iute.
Mod de preparare
Taiati tofu in felii de 1-2 centimetri, apoi taiati din nou in baghete de 1-2 cm latime. Puneti tofu intr-un bol si turnati peste el supa de legume. Puneti deoparte pentru a se imbiba cu supa.
Intr-un bol separat, amestecati faina, drojdia uscata, sarea, piperul, salvia si boia iute.
Incingeti uleiul intr-o tigaie, la foc mediu spre mare.
Indepartati bucatile de tofu din supa de legume si scurgeti supa ramasa (dar nu chiar toata). Dati bucatile prin a amestecul de faina si condimente (este posibil sa fie nevoie sa dati tofu prin acel amestec de doua ori ca sa fie uscat invelisul). Puneti tofu in tigaia cu ulei incins, prajiti pana ce devine crocant si rumen pe toate partile. Adaugati mai mult ulei daca este nevoie.
Se serveste cu orez curry si broccoli cu usturoi.
Tocana de legume Marakesh
Ingrediente
1 cartof (curatat si taiat cubulete),
1 vanata medie (taiata cubulete),
1 ardei verde (taiat cubulete),
1 ardei rosu (taiat cubulete),
2 morcovi taiati, 1 ceapa (taiata marunt),
6 linguri de ulei de masline,
3 catei de usturoi (pisati),
1 lingura de curry - pudra,
1 lingurita de scortisoara,
¾ lingurita de sare,
¾ lingurita de boia,
400 de grame de naut (uscat sau din conserva),
¼ ceasca de migdale decojite,
1 dovlecel taiat felii,
2 linguri de stafide,
1 ceasca de suc de portocale,
250 de grame de spanac.
Mod de preparare
Intr-o oala mare, cu capac, se pun cartoful, vanata, ardeii, morcovii, ceapa si trei linguri de ulei. Sotati amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Intr-o cratita medie puneti 3 linguri de ulei de masline, usturoiul, pudra curry, scortisoara, sarea si piperul si sotati la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneti amestecul acesta in oala cu legume. Adaugati nautul, migdalele, dovlecelul, stafidele si sucul de portocale, acoperiti cu capacul si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugati spanac si lasati sa mai fiarba inca 5 minute si este gata de servire. Pofta buna!
Supa cu morcovi si curry
Ingrediente
2 linguri de ulei vegetal
1 ceapa tocata
1 lingura de curry
450 g de morcovi taiati bucatele
4 cesti de supa de legume
2 cesti de apa (sau in functie de cata este nevoie)
Mod de preparare
Incingeti uleiul intr-o oala mare, la foc potrivit. Sotati ceapa pana se inmoaie si devine translucida. Adaugati pudra de curry. Puneti morcovii taiati si amestecati pana se gatestc. Turnati supa de legume si lasati sa fiarba 20 de minute la foc mic pana morcovii se inmoaie. Puneti morcovii si supa intr-un blender pana ce obtineti un piure fin. Puneti la loc in oala si adaugati apa pentru a subtia pana la consistenta dorita.
Baba Ganoush (vinete libaneze)
Ingrediente
1 patlagea vanata
¼ ceasca de sus de lamaie
¼ ceasca pasta de susan (tahini)
2 linguri de seminte de susan
2 catei de usturoi, pisati
sare si piper dupa gust
1 ½ linguri de ulei de masline
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 200 de grade C. Dati cu putin ulei o foaie de copt si puneti peste ea o vanata, in care faceti gauri cu furculita. Coaceti-o pentru 30-40 de minute, intre timp o mai intoarceti pe celelalte parti, pana ce se inmoaie. Scoateti-o din cuptor si puneti-o intr-un bol cu apa rece. Dupa ce o scoateti din apa, decojiti-o.
Puneti intr-un blender vanata copata, sucul de lamaie, pasta de susan, semintele de susan si usturoiul si pasati-le (le puteti pasa si manual). Asezonati cu sare si piper dupa gust. Puneti amestecul de vinete intr-un bol mediu si incorporati uleiul de masline. Tineti la frigider pentru 3 ore inainte de servire.
5 retete inedite si simple pentru prepararea orezului
Orez in stil indian
Ingrediente:
• 1 ceasca si jumatate de orez basmati
• 2 linguri de ulei vegetal
• 1 baton de scortisoara
• 2 pastai de cardamon verde
• 2 cuisoare
• 1 lingura de seminte de chimen
• 1 lingurita de sare (sau dupa gust)
• 2 cani si jumatate de apa
• 1 ceapa mica, taiata marunt
Preparare:
1. Puneti orezul intr-un bol cu apa, astfel incat sa fie acoperit in intregime si lasati sa se inmoaie pentru 20 de minute.
2. Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugati batonul de scortisoara, cardamonul, cuisoarele si semintele de chimen. Prajiti pentru 1 minut, apoi adaugati ceapa. Sotati ceapa pana devine aurie, pentru 5-10 minute. Scurgeti apa din orez si amestecati cu ingredinetele din tigaie. Prajiti pentru cateva minute pana se prajeste usor. Adaugati sare si apa in tigaie si fierbeti pana ce apa se aobsoarbe. Luati de pe foc, acoperiti tigaia si lasati pentru cateva minute. Inainte de servire amestecati putin cu furculita inainte de servire.
Pilaf cu alune si stafide
Ingrediente:
• ¼ ceasca de margarina
• 1 ceasca si jumatate de orez alb cu bob lung (negatit)
• 1 ceapa tocata marunt
• 1 ceasca de cubulete de morcov
• 1 ceasca de stafide
• 3 cesti de supa de pui
• ¾ de ceasca de orez salbatic (negatit)
• 2 cesti de mazare congelata
• 120 de grame de ardei gras rosu
• 1 ceasca de alune cajou (sau arahide)
• 1 lingurita de sare
• piper (dupa gust)
Preparare:
1. Topiti margarina intr-o tigaie mare, la foc mediu. Sotati orezul cu bob lung, ceapa, morcovul si stafidele pentru 3-5 minute, pana ce se inmoaie ceapa. Apoi turnati supa de pui si fierbeti. Reduceti focul, acoperiti tigaia si fierbeti la foc mic pentru 20-25 de minute.
2. Intre timp, intr-o alta tigaie, fierbeti o cana si jumatate de apa cu sare. Adaugati orezul salbatic, reduceti focul, acoperiti si lasati la foc mic pentru 45 de minute. Scurgeti orezul de apa si puneti-l deoparte.
3. Atunci cand amestecul de orez cu stafide este gata (cand orezul este fiert), adaugati orezul salbatic deja gatit, mazarea, ardeiul, alunele cajou si incalziti cu totul.
Orez cu pui si lime
Ingrediente:
Pentru marinata de pui
• 1 lingura de ulei de masline
• 1 lingurita de usturoi pisat
• 1 lingurita de busuioc uscat
• sare dupa gust
• o jumatate de lingurita de piper negru
• 1 jumatate de piept de pui dezosat (aprox. 120 de grame) - taiat bucatele
Pentru orez
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de usturoi pisat
• 1 ceapa taiata
• 2 ardei iuti, taiati cu tot cu seminte
• 2 rosii - decojite, cu seminte si taiate
• sare dupa gust
• 1 lingurita de sofran
• 1 ceasca de orez nefiert
• sucul de la 1 lime
• 2 foi de dafin
• 1 ceasca de supa de pui
• 1 ceasca si jumatate de apa
• 3 linguri de coriandru maruntit (proaspat)
Preparare:
1. Amestecati uleiul de masline, usturoiul, busuiocul, sarea si ardeiul iute intr-un bol mic. Puneti carnea de pui in marinata si lasati la frigider peste noapte.
2. Incalziti o lingura de ulei intr-o tigaie mica, la foc mediu, gatiti puiul si puneti deoparte. Incalziti restul de ulei de masline (o lingura) si prajiti usturoiul si ceapa pana devin trranslucide. Adaugati ardeii iuti, rosiile taiate, sarea si sofranul; lasati pe foc pentru 2 minute pentru a se inmuia rosia. Apoi adaugati orezul, amestecand cu ingredientele din tigaie. Puneti jumatate din sucul de lamaie, frunzele de dafin, supa de pui si apa, plus puiul gatit. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc mic pentru 25 de minute, amestecand din cand in cand pana ce orezul s-a fiert. Luati de pe foc, scoateti foile de dafin; adaugati restul de suc de lime si coriandrul.
Risotto alla Milanese (orez in stil italian)
Ingrediente:
• 1 ceasca si 3 sferturi de orez pentru risotto (cu bob scurt)
• 1/2 de ceasca de unt fara sare
• 1 ceasca si jumatate de supa de vita
• 3 lingurite de maduva de vita
• 1 ceapa, taiata subtire
• 1 lingurita de pudra de sofran
• 2 sferturi de ceasca de vin alb sec
• sare (dupa gust)
• 1 ceasca si jumatate de Parmesan (sau poate fi inlocuit cu cascaval)
Preparare:
1. Topiti la foc mic jumatate din unt intr-o tigaie de merime medie. Adaugati ceapa si maduva de vita si prajiti la foc mic pentru 10 minute. Atunci cand ceapa se inmoaie, indepartati ceapa si maduva de vita din tigaie si puneti deoparte.
2. Sotati orezul in tigaie la foc mediu pentru 5-7 minute sau pana se prajeste usor. Amestecati constant pentru ca orezul sa nu se lipeasca sau sa se arda. Adaugati un polonic de supa de vita si continuati sa amestecati pana ce supa este absorbita, mai adaugati supa de vita si continuati sa amestecati, adaugati si vinul alb in aceeasi maniera, pana ce orezul este aproape “al dente”. Puneti sofranul, restul de unt si trei sferturi din Parmesan. Opriti focul, acoperiti si lasati pentru 5 minute.
3. Se serveste cu friptura de vita sau simplu, cu restul de Parmesan presarat peste orez, dupa gustul fiecaruia.
Budinca cremoasa cu orez
Ingrediente:
• 3 sferturi de cesti de orez alb, negatit
• 2 cesti de lapte
• o treime de ceasca de zahar
• un varf de lingurita de sare
• 1 ou batut
• 2/3 de ceasca de stafide
• 1 lingura de unt
• 1 zahar vanilinat
Preparare:
1. Intr-o tigaie medie, fierbeti o cana si jumatate de apa. Adaugati orez si mestecati. Dati focul mai incet, acoperiti si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute.
2. Intr-o alta tigaie, combinati 1 cana si jumatate de orez gatit, 1 cana si jumatate de lapte, zahar si sare. Gatiti la foc mediu pana devine gros si cremos, intre 15 si 20 de minute. Adaugati restul de lapte (o jumatate de cana), oul batut si stafidele. Mai lasati pe foc pentru inca 2 minute, amestecand constant. Luati de pe foc si adaugati vanilia si untul. Serviti cat este calda.
5 retete simple si delicioase cu peste
Peste mic la cuptor
(hamsie, stavrid).
Ingrediente:
1 kg de peste mic;
sucul de la o lamaie;
1 ceasca de ulei;
4 catei de usturoi taiati marunt;
oregano;
sare si piper.
Mode de preparare:
Curatati pestele, indepartati capetele, spalati-l si scurgeti-l de apa. Puneti pestele intr-o tava rotunda pentru copt, adaugati sucul de lamaie, usturoiul, sarea, piperul, oregano, uleiul si bagati la cuptor, la foc mediu, pentru 25 de minute.
Salata asiatica cu peste
Ingrediente :
2 bucati de peste file sau medalion;
susan alb si negru;
2 linguri de ulei pentru prajit;
2 mandarine (proaspete sau din compot);
1 ardei rosu, taiat fasii;
1 ceapa rosie, taiata julien;
2 tomate taiate in sferturi;
1 castravete mic, taiat in sferturi, pe lung;
1 salata iceberg sau salata verde;
Pentru dressing:
10 ml sos de soia;
2 linguri ulei de susan;
1 lingurita de otet balsamic;
un varf de cutit de ghimbir pulbere;
un praf de piper.
Preparare:
Se decojesc mandarinele (este recomandat sa se indeparteze si pielita de pe fiecare felie, daca sunt din compot ele sunt deja decojite). Pe o farfurie intinsa, in forma de patrat si mare se pun legumele: salata si ceapa se pun in mijlocul farfuriei, iar pe margini restul legumelor si bucatile de mandarine. Se amesteca ingredientele pentru dressing si se toarna peste legume. Puteti folosi dressing-ul si ca sos pentru peste.
Pestele (decongelat) se da prin amestecul de susan alb si susan negru, apoi se prajeste intr-o tigaie incinsa, in cele doua linguri de ulei. Dupa ce se prajeste pestele, se asaza pe acel pat de salata din mijlocul farfuriei.
Sardine in foi de vita
Ingrediente:
500 de gr. de sardine;
cate o jumatate de frunza de vita de vie pentru fiecare sardina;
2 lamai;
2 pahare de vin alb;
sare si piper.
Preparare:
Spalati sardinele, indepartati solzii si eviscerati-le. Nu este neaparata nevoie sa indepartati capetele. Infasurati fiecare sardina in frunza de vita si puneti-le intr-o tava, bucatile sa fie apropiate una de cealalta. Puneti sare si piper, apoi sucul de la o lamaie. Apoi puneti un strat de felii de lamaie (de la a doua lamaie) deasupra pestelui. Lasati la cuptor pentru 15 minute, la foc moderat. Dupa ce puneti bucatile de sardine in farfurie, turnati sosul ramas in tava peste pestele din farfurie.
Pastrav in stil asiatic
Ingrediente:
4 bucati de file de pastrav;
2 lingurite de sos de soia;
sare si piper dupa gust;
1 lingurita de zahar alb;
1 lingurita de ulei de masline sau de susan;
1 lingurita de usturoi pisat;
1 lingurita de ghimbir proaspat si pisat (se poate pune si pulbere);
4 bucati de ceapa verde, taiata.
Preparare:
Puneti peste fileurile de pastrav sosul de soia. Asezonati cu sare, piper si zahar, puneti de-o parte.
Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu spre mare. Adaugati usturoiul, ghimbirul si ceapa verde, lasati-le sa se prajeasca pana ce prind culoarea auriu inchis. Adaugati fileurile de pastrav si prajiti pentru aprox. 3 minute, pana ce devin maronii si crocante. Intoarceti fileurile pe cealalta parte si prajiti-le inca trei minute, pana ce sunt gata. Se poate servi cu orez si pastai de fasole verde.
Somon la gratar
Ingrediente:
4 fileuri de somon;
½ ceasca de ulei vegetal;
½ ceasca de suc de lamaie;
4 cepe verzi, taiate in felii subtiri;
3 lingurite de patrunjel verde maruntit;
1 lingurita si jumatate de rozmarin proaspat;
o jumtate de lingurita de sare;
u praf de piper.
Preparare:
Puneti somonul intr-o farfurie intinsa.Combinati ingredientele ramase si amestecati-le bine. Puneti deoparte un sfert de ceasca pentru a stropi pestele in timp ce se gateste si puneti restul de sos peste peste, pentru a se marina. Acoperiti pestele si bagati la frigider pentru 30 de minute. Scurgeti sosul marinat ramas in farfuria cu peste, apoi puneti pestele pe gratar, cu pielita in jos, pentru 15-20 de minute. Ungeti din cand in cand pestele cu sosul pus de-o parte.