• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Tort Sacher
******************************************************

Ingrediente:

Pentru blat: 150 de grame de ciocolata amaruie (65-70 % cacao), 150 de grame de unt, 100 g zahar pudra si 100 de grame de zahar tos, un baton de vanilie, 6 oua mari, 150 de grame de faina, 300 de grame de dulceata de caise (obligatoriu). .

Pentru glazura: 200 de grame de zahar, 125 ml de apa, 200 g ciocolata amaruie


Mod de preparare:

- Rupe tableta de ciocolata de 150 de grame in bucatele, si pune-o intr-un vas la bain-marie sa se topeasca incet.
- Pune untul moale, adauga zaharul pudra, si semintele din batonul de vanilie. Amesteca cu mixerul, si adauga, pe rand, alternativ, ciocolata topita si cate un galbenusi de ou, pana se termina si ouale si ciocolata.
- Bate albusurile spuma impreuna cu zaharul tos, pana ce acesta se topeste complet, iar albusul devine foarte tare si dens.
- Amesteca jumatate din albusurile spuma in crema de ciocolata, adauga faina cernuta, apoi restul de albus. Amesteca incet cu o spatula pentru ca aluatul sa ramana pufos si aerat.
- Pune pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm hartie de copt, toarna compozitia si neveleaz-o cu o spatula.
- Incinge bine cuptorul si pune tortul. In primele 15 minute lasa usa de la cuptor deschisa, dupa care inchide usa cuptorului si mai lasa-l inca 30-40 de minute.
- Rastoarna blatul pe un fund de lemn, scoate hartia si lasa-l sa se raceasca de tot. Taie-l in doua pe orizontala.
- Pune dulceata de caise la bain-marie. Cand s-a incalzit, rastoarna dulceata intr-un blender, pune o lingura de coniac si omogenizeaza bine.
- Cand se monteaza tortul, se unge toata suprafata lui cu dulceata. Daca dulceata este calduta este mai bine.

Prepara glazura:

- Pune zaharul cu apa la foc. Dupa ce incepe sa clocoteasca, mai lasa-l 4 minute. Da deoparte siropul obtinut si topeste ciocolata in banin-marie. Apoi adauga incet ciocolata topita in siropul de zahar fierbinte, amestecand cu un tel para. Amesteca incet ca sa nu intre aer in glazura, pana rezulta o glazura groasa si neteda.
- Toarna glazura pe mijlocul tortului si intinde repede pe suprafata si pe margini. Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se intareasca glazura. Orneaza cat de simplu se poate.
- Lasa tortul sa se raceasca la temperatura camerei si serveste-l abia dupa 24 de ore de la preparare. Se pastreaza in frigider doar dupa ce a fost inceput.
 
Tort de inghetata
******************************************************


Ingrediente:

300 grame smantana grasa, 500-750 grame inghetata de vanilie, 500-750 grame inghetata de fistic, 200 grame bezele, putina ciocolata.

Preparare:

Amesteca, cu mixerul, fiecare tip de inghetata, cu jumatate din cantitatea de smantana, iar imediat pune-le la congelator.
Intinde inghetata de fistic intr-un vas (cel mai potrivit este unul cu peretii detasabili, imbracat in folie de celofan), care a stat in prealabil in congelator o ora. Acopera uniform cu un strat de bezele pe care le poti pune putin indesat in stratul de inghetata. Presara bucatele de ciocolata si asaza inghetata de vanilie. Decoreaza cu pudra de cacao, frunze de menta (pune-le inainte sa servesti) sau ciocolata. Da totul la congelator, doua-trei ore.
 
Tort de ciocolata cu 2 creme
******************************************************

Ingrediente pentru blat:

225g ciocolata amaruie
4 oua
2 linguri zahar
100g unt
100g faina
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 plic zahar vanilat
1 lingurita coaja rasa de portocala
Pentru crema de ciocolata:
350g ciocolata amaruie
50g unt
300ml frisca lichida(29-35% grasime)
2 linguri coniac,sau lichior de ciocolata
Pentru crema de ciocolata alba:
400g ciocolata alba
50g unt
250ml frisca lichida(29-35% grasime)

Sirop:

100g zahar
150ml apa
2 linguri coniac
Pentru decor carlionti de ciocolata:
100g ciocolata amaruie
2 portocale glazurate,pentru care avem nevoie de:
100g zahar
100ml apa

Blatul:

Se unge mai intai o tava de tort si se tapeteaza cu hartie pergament, cu diametrul de 23 cm.Apoi se preincalzeste cuptorul la 180gC.

Intr-o craticioara se topeste ciocolata la bain marie.Apoi se lasa sa se raceasca.

Albusurile se bat spuma tare,apoi se adauga 1 lingura de zahar si se bate bine ca la bezea.

Untul se freaca bine cu cealalta lingura de zahar,vanilia si praful de sare,pana devine pufos.

Se toarna in unt apoi galbenusurile pe rand,amestecand bine dupa fiecare.Se adauga apoi ciocolata in amestecul de unt.Se incorporeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si coaja rasa de portocala,iar la sfarsit albusurile batute,amestecand usor de jos in sus.Se toarna compozitia in forma de tort si se da la cuptor pentru 40-45 de minute.Se incearca cu scobitoarea.Se lasa la racit,apoi se taie in trei straturi orizontale.

Se face un sirop clasic din zahar,apa si coniac,cu care se insiropeaza fiecare felie de blat.Dar atentie,nu puneti prea mult sirop,sa nu rupeti foile cand le montati.

Crema de ciocolata amaruie cat si cea alba se fac la fel:

Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucati,untul si frisca lichida si puneti pe foc mic pana se topeste ciocolata,dar sa nu fiarba.Se adauga la crema neagra si cele 2 linguri de coniac.Se lasa sa se raceasca bine,apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa.

La fel se procedeaza si la crema alba,doar ca nu se adauga coniac.

Montarea:

Pe un platou se pune prima foaie de tort,se adauga crema de ciocolata,mai putin 2-3 linguri care se pastreaza pentru invelirea tortului.Se intinde uniform,se pune a 2 foaie,se pune crema alba,se intinde frumos,iar la sfarsit se pune si ultima foaie.Tortul se imbraca cu crema neagra pastrata.Acum se orneaza in functie de gusturi.

Eu am pus portocale glazurat,si carlionti de ciocolata.Si am imbracat tortul in 2 foi de ciocolata,jumatate alb si jumatate negru.

Pentru a face foile de ciocolata,am procedat astfel:

100g ciocolata amaruie

100g ciocolata alba

2 foi de pergament taiate cat inaltimea tortului.

Se topeste ciocolata amaruie la bain marie si se toarna calda pe prima foaie de pergament si se intinde pe toata lungime hartiei,apoi asa calda se infasoara pe jumatate de tort si se baga apoi tortul la frigider pana ce ciocola s-a intarit.Se scoate tortul si cu grija se indeparteaza hartia de pergament.La fel se procedeaza si cu ciocolata alba.Se pune pe cealalta jumatate a tortului,se lasa sa se raceasca si se scoate hartia cu grija sa nu rupeti ciocolata.

Pentru glazurare portocale:

Se face un sirop din zahar si apa,se pune la foc sa fiarba,apoi se adauga rondelele de portocale si se lasa pe foc circa 20-25 de minute.Se scot rondelele cu grija si se lasa sa se raceasca pe o hartie de pergament.Apoi se aseaja pe tort in functie de imaginatia fiecaruia.

Carliontii de ciocolata:

Se topeste ciocolata,apoi se toarna pe o tava de copt intainsa.Se lasa sa se raceasca.

Faceti carliontii tragand cu un cutit pentru branza deasupra ciocolatei.Presarati pe suprafata tortului.
 
Tort din piscoturi cu crema de ciocolata
******************************************************

Ingrediente si cantitati:

300 g unt;
300 g zahar pudra;
2 linguri/35 g cacao;
5 oua;
500 g piscoturi de sampanie;
1 ceasca de lapte;
200 g ciocolata.
Mod de preparare:

1. Se freaca bine untul cu zaharul. Ciocolata se rupe bucatele si se pune cu cacaoa pe foc mic, la topit.

2. Dupa ce s-a frecat bine untul cu zaharul, se adauga cate un galbenus si, dupa fiecare adaugare, se freaca bine cate 5 minute.

3. Se pune apoi ciocolata racita peste aceasta compozitie si se amesteca bine, pana se incorporeaza toata.

4. Se adauga albusurile batute spuma tare si se amesteca usor.

5. Apoi se ia o cratita de 3 kg si se pun in ea piscoturi, unul langa altul, inmuiate in putin lapte indulcit. Se pun cu fata in sus, iar pe margine se pun jumatati de piscoturi, in picioare.

6. Se toarna crema, iar deasupra se pune restul de piscoturi, cu fata in jos.

Ornarea tortului se face la libera alegere.
 
Friptura exotica de pui aramiu



Ingredientele orientale: mierea, ghimbiriul si apa de trandafir fac ca aceasta reteta de pui la cuptor sa fie una cu totul si cu totul deosebita. Pe un platou mare, asezat in mijlocul mesei, puiul arata ispititor de bine, avand un gust deosebit.



Ingrediente:

1 pui de dimensiuni medii
70 g miere
120 g unt
70 g alune nesarate, macinate sau pisate
1 lingura si jumatate apa de trandafiri
5 grame ghimbir macinat
sare

Preparare:

Puiul curatat se spala bine, lasandu-se ca apa sa se scurga din el. Dupa ce apa s-a scurs in totalitate, in interiorul lui si pe deasupra se presara sare. Intr-un castron de portelan, cu mixerul sau cu o lingura de lemn, 50 grame de unt se freaca cu mierea pana la omogenizare. Intre timp, cu ajutorul unei ustensile special folosite pentru crestarea fripturii, in piept si in cele patru pulpe ale puiului se fac gauri, umplandu-le pana la acoperire cu amestecul de miere si unt preparat anterior.

Mixtura de miere si unt care ramane se dilueaza cu apa de trandafiri si pentru ca puiul trebuie sa se fragezeasca si sa se rumeneasca si in interior, se unge pe dinauntru cu acest amestec. Cu untul ramas, se unge puiul si pe dinafara si se asaza intr-o tava care se introduce la cuptor. Focul nu trebuie sa fie la mare, ci potrivit sau mediu.

Dureaza maxim o ora ca puiul sa fie gata. In momentul in care capata un aspect aramiu si rumen, inseamna ca este gata si se scoate de la cuptor. Ghimbirul se amesteca cu alunele pisate si se presara deasupra puiului cat este cald pentru a se lipi de piele. Pe un platou mare, asezat in mijlocul mesei, puiul arata ispititor de bine, avand totodata un gust deosebit

Sepie cu mazare

Ingrediente pentru 4 persoane:
500g sepie, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 ardei gras, 5 rosii cherry, 1 legatura de patrunjel, 1 pahar vin alb sec, ulei de masline, sare, piper, 450g mazare.
Preparare:
Intr-o togaie mare se pune ulei la incins, se caleste ceapa tocata marunt, ardeiul si rosiile toate cuburi, peste care se adauga sepiile taiate suvite. Se rumenesc putin, se adauga usturoiul tocat si paharul de vin alb. Se tine pe foc potrivit, iar cand sepiile sunt patrunse se adauga mazarea. Se pune sare si piper dupa gust, iar la final se adauga patrunjel tocat. Se serveste cald. Vin recomandat: Feteasca Regala-Jidvei. Pofta buna!
 
Tort cu ciocolata si capsuni
******************************************************

Ingrediente:

250 gr faina,

6 oua,

250 gr zahar

1 plic praf de copt,

1 plic zahar vanilat,

2 lingurite cacao

100 ml ulei, esentza rom sau vanilie.

Se amesteca zaharul, faina, praful de copt se pun ouale si uleiul si se mixeaza 5 min, se adauga cacao si se mai mixeaza pana se omogenizeaza compozitita

Se tapeteaza o forma de tort se rastoarna compozitia si se coace la foc potrivit 25-30 de min(in cuptorul preincalzit)

se lasa sa se raceasca se taie in 3 blaturi subtiri. se face un sirop din zahar, cacao, esenta si putina apa se da in fiert, se raceste si cu el vom insiropa blaturile.

Crema

este un instant de ciocolata de la dr oetker, 100 gr unt si 200 gr crema de ciocolata finetti

aseaza primul blat, se insiropeaza , crema, din nou blat+sirop+crema, blat sirop si deasupra se pune frisca si se orneaza cu cateva capsuni glasate in cateva cuburi de ciocolata topita
 
Tort de ciocolata
******************************************************

Ingrediente si cantitati:

200 g unt
200 zahar pudra
6 galbenusuri
100 g cacao
7 linguri cu apa
100 g zahar tos
2 linguri de pesmet
6 albusuri

Mod de preparare:

200 g unt se freaca cu 200 g zahar pudra. Se adauga pe rand 6 galbenusuri. Separat, se amesteca 100 g de cacao si 7 linguri de apa si100 g zahar tos in baie de aburi.

Se raceste compozitia si se adauga in crema de mai sus. Un sfert din compozitie, 2 linguri pesmet, 6 albusuri batute tari se amesteca si se pun in forma de tort unsa si tapetata.

Dupa ce s-a racit blatul, se imbraca cu crema. Se orneaza cu krantz - se topeste zaharul pe foc si apoi se adauga nucile; se umezeste un fund de lemnsi se rastoarna compozitia; dupa ce s-a racit, se piseaza cu o sticla.
 
Supa de ciuperci (nu stiu daca e chiar supa)

Ciupercile se spala si se taie in jumatati sau in sferturi, in functie de dimensiuni, se oparesc 5 min, se spala si se scurg. Se rade un morcov, se toaca o ceapa. Se pun toate la fiert, inclusiv ciupercile. Cand sunt fierte se freaca un galbenus de ou cu smantana si cu o lingura de faina. Se toarna zeama din supa peste amestec pana se omogenizeaza temperatura apoi se toarna in oala. Se calesc cateva bucati de gogosar in ulei si se toarna peste ciorba. Se si zdrobesc si doi catei de usturoi.
Am uitat. Se pune sare, zeama de lamaie sau daca vreti, se poate acri si cu bors.
 
SI PENTRU CA ESTE POST,
7 RETETE DELICIOASE

Dovlecei in stil mediteranean

Ingrediente
2 cesti de apa,
1 ceasca de orez alb cu bob lung,
3 linguri de ulei de masline,
1 ceapa mare, tocata,
1 ardei rosu mare, tocat,
3 catei de usturoi, pisati,
400 g de rosii decojite, taiate cubulete,
3 cesti de dovlecei taiati marunt,
½ lingurita de oregano uscat,
sare si piper dupa gust,
400 g de fasole alba, la conserva (scursa de apa)

Mod de preparare
Fierbeti apa intr-o cratita medie si adaugati orezul. Reduceti focul, acoperiti si lasati sa fiarba la fic mic pentru 20 de minute.
Incingeti uleiul intr-o tigaie medie, la foc potrivit. Adaugati ceapa, ardeiul rosu si usturoiul si gatiti pana ce se inmoaie. Apoi puneti rosiile si dovlecelul, adaugati oregano, sarea si piperul. Dati focul mai incet, acoperiti si lasati la gatit pentru 20 de minute, amestecand din cand in cand.
Puneti fasolea din conserva in amestecul de rosii si dovlecei si lasati pe foc inca 10 minute. Serviti alaturi de orezul fiert.

Fajitas cu legume

Ingrediente
¼ ceasca de ulei de masline
¼ ceasca de otet din vin rosu
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de boia (dulce sau iute)
sare cu usturoi dupa gust
sare si piper dupa gust
1 lingurita de zahar alb
2 dovlecei mici, taiati julienne
2 bostani mici (sau tartacute), taiati julienne
1 ceapa mare, taiat julienne
1 ardei verde, taiat fasii
1 ardei rosu, taiat fasii
2 linguri de ulei de masline
250 de grame de porumb la conserva (scurs de apa)
300 de grame de fasole rosie la conserva (scursa de apa)

Mod de preparare
Intr-un bol mare, combinati uleiul de masline, otetul, boiaua, sarea cu aroma de usturoi, piperul si zaharul. La marinata obtinuta adaugati dovlecelul, dovleceii galbeni, ceapa, ardeiul verde si cel rosu. Marinati legumele si lasati la frigider pentru cel putin 30 de minute, dar nu mai mult de 24 de ore.
Incingeti uleiul (cele doua linguri) intr-o tigaie mare, la foc mediu. Scurgeti legumele de sosul marinat si sotati-le pana ce se inmoaie, pentru 10 - 15 minute. Puneti porumbul si fasolea, dati focul mai tare si prajiti pentru 5 minute, pana se rumenesc legumele.
Amestecul de legume de serveste cald, pe tortilla sau lipii. Putei pune cascaval de post pe deasupra.


Lasagna cu legume

Ingrediente
2 linguri ulei de masline
1 ½ ceasca de ceapa tocata
3 tablespoons minced garlic
400 g de rosii taiate
1/3 ceasca de pasta de tomate
½ ceasca de busuioc proaspat tocat
½ ceasca de patrunjel tocat
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru macinat
1 pachet de paste pentru lasagna (aprox. 400 g)
400 de grame de tofu
2 linguri de usturoi pisat
¼ ceasca de busuioc proaspat
¼ ceasca de patrunjel tocat
½ lingurita de sare
piper negru macinat (dupa gust)
300 g de spanac congelat (dezghetat si scurs de apa)

Mod de preparare
Preparati sosul: intr-o cratita mare, la foc potrivit, incingeti uleiul de masline. Puneti ceapa in uleiul de masline si sotati pana ce se inmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adaugati usturoi si prajiti pentru inca 5 minute.
Puneti rosiile, pasta de tomate, busuiocul si patrunjelul intr-o cratita. Amestecati bine, dati focul incet, acoperiti si lasati sosul sa fiarba la foc mic pentru 1 ora. Adaugati sare si piper.In timp ce sosul se gateste, fierbeti intr-o cratita apa cu sare. Fierbeti pastele pentru lasagna pentru 9 minute si apoi scurgeti-le de apa. Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneti bucatile de tofu intr-un bol mare. Adaugati usturoi, busuioc si patrunjel. Puneti sare si piper, apoi amestecati toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecati bine.
Montati lasagna: puneti o ceasca din sosul de rosii pe fundul unei tavi adanci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneti un singur strat de paste lasagna, presarati o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiti spanacul in mod uniform peste tofu. Apoi puneti o ceasca si jumatate din sosul de rosii peste tofu si puneti un alt strat de paste de lasagna. Repetati procedura pana la al treilea strat, in care puneti tofu si sosul de rosii deasupra. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveste calda.


Tofu pane condimentat

Ingrediente
450 de grame de tofu ,
2 cesti de supa de legume,
3 linguri de ulei vegetal ,
½ ceasca de faina ,
3 linguri de drojdie uscata (nutritionala),
1 lingurita de sare,
½ lingurita de piper negru (proaspat macinat),
1 lingurita de salvie,
½ lingurita de boia iute.

Mod de preparare
Taiati tofu in felii de 1-2 centimetri, apoi taiati din nou in baghete de 1-2 cm latime. Puneti tofu intr-un bol si turnati peste el supa de legume. Puneti deoparte pentru a se imbiba cu supa.
Intr-un bol separat, amestecati faina, drojdia uscata, sarea, piperul, salvia si boia iute.
Incingeti uleiul intr-o tigaie, la foc mediu spre mare.
Indepartati bucatile de tofu din supa de legume si scurgeti supa ramasa (dar nu chiar toata). Dati bucatile prin a amestecul de faina si condimente (este posibil sa fie nevoie sa dati tofu prin acel amestec de doua ori ca sa fie uscat invelisul). Puneti tofu in tigaia cu ulei incins, prajiti pana ce devine crocant si rumen pe toate partile. Adaugati mai mult ulei daca este nevoie.
Se serveste cu orez curry si broccoli cu usturoi.

Tocana de legume Marakesh

Ingrediente
1 cartof (curatat si taiat cubulete),
1 vanata medie (taiata cubulete),
1 ardei verde (taiat cubulete),
1 ardei rosu (taiat cubulete),
2 morcovi taiati, 1 ceapa (taiata marunt),
6 linguri de ulei de masline,
3 catei de usturoi (pisati),
1 lingura de curry - pudra,
1 lingurita de scortisoara,
¾ lingurita de sare,
¾ lingurita de boia,
400 de grame de naut (uscat sau din conserva),
¼ ceasca de migdale decojite,
1 dovlecel taiat felii,
2 linguri de stafide,
1 ceasca de suc de portocale,
250 de grame de spanac.

Mod de preparare
Intr-o oala mare, cu capac, se pun cartoful, vanata, ardeii, morcovii, ceapa si trei linguri de ulei. Sotati amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Intr-o cratita medie puneti 3 linguri de ulei de masline, usturoiul, pudra curry, scortisoara, sarea si piperul si sotati la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneti amestecul acesta in oala cu legume. Adaugati nautul, migdalele, dovlecelul, stafidele si sucul de portocale, acoperiti cu capacul si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugati spanac si lasati sa mai fiarba inca 5 minute si este gata de servire. Pofta buna!

Supa cu morcovi si curry

Ingrediente
2 linguri de ulei vegetal
1 ceapa tocata
1 lingura de curry
450 g de morcovi taiati bucatele
4 cesti de supa de legume
2 cesti de apa (sau in functie de cata este nevoie)

Mod de preparare
Incingeti uleiul intr-o oala mare, la foc potrivit. Sotati ceapa pana se inmoaie si devine translucida. Adaugati pudra de curry. Puneti morcovii taiati si amestecati pana se gatestc. Turnati supa de legume si lasati sa fiarba 20 de minute la foc mic pana morcovii se inmoaie. Puneti morcovii si supa intr-un blender pana ce obtineti un piure fin. Puneti la loc in oala si adaugati apa pentru a subtia pana la consistenta dorita.

Baba Ganoush (vinete libaneze)

Ingrediente
1 patlagea vanata
¼ ceasca de sus de lamaie
¼ ceasca pasta de susan (tahini)
2 linguri de seminte de susan
2 catei de usturoi, pisati
sare si piper dupa gust
1 ½ linguri de ulei de masline

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 200 de grade C. Dati cu putin ulei o foaie de copt si puneti peste ea o vanata, in care faceti gauri cu furculita. Coaceti-o pentru 30-40 de minute, intre timp o mai intoarceti pe celelalte parti, pana ce se inmoaie. Scoateti-o din cuptor si puneti-o intr-un bol cu apa rece. Dupa ce o scoateti din apa, decojiti-o.
Puneti intr-un blender vanata copata, sucul de lamaie, pasta de susan, semintele de susan si usturoiul si pasati-le (le puteti pasa si manual). Asezonati cu sare si piper dupa gust. Puneti amestecul de vinete intr-un bol mediu si incorporati uleiul de masline. Tineti la frigider pentru 3 ore inainte de servire.

5 retete inedite si simple pentru prepararea orezului


Orez in stil indian

Ingrediente:
• 1 ceasca si jumatate de orez basmati
• 2 linguri de ulei vegetal
• 1 baton de scortisoara
• 2 pastai de cardamon verde
• 2 cuisoare
• 1 lingura de seminte de chimen
• 1 lingurita de sare (sau dupa gust)
• 2 cani si jumatate de apa
• 1 ceapa mica, taiata marunt

Preparare:
1. Puneti orezul intr-un bol cu apa, astfel incat sa fie acoperit in intregime si lasati sa se inmoaie pentru 20 de minute.
2. Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugati batonul de scortisoara, cardamonul, cuisoarele si semintele de chimen. Prajiti pentru 1 minut, apoi adaugati ceapa. Sotati ceapa pana devine aurie, pentru 5-10 minute. Scurgeti apa din orez si amestecati cu ingredinetele din tigaie. Prajiti pentru cateva minute pana se prajeste usor. Adaugati sare si apa in tigaie si fierbeti pana ce apa se aobsoarbe. Luati de pe foc, acoperiti tigaia si lasati pentru cateva minute. Inainte de servire amestecati putin cu furculita inainte de servire.

Pilaf cu alune si stafide

Ingrediente:
• ¼ ceasca de margarina
• 1 ceasca si jumatate de orez alb cu bob lung (negatit)
• 1 ceapa tocata marunt
• 1 ceasca de cubulete de morcov
• 1 ceasca de stafide
• 3 cesti de supa de pui
• ¾ de ceasca de orez salbatic (negatit)
• 2 cesti de mazare congelata
• 120 de grame de ardei gras rosu
• 1 ceasca de alune cajou (sau arahide)
• 1 lingurita de sare
• piper (dupa gust)

Preparare:
1. Topiti margarina intr-o tigaie mare, la foc mediu. Sotati orezul cu bob lung, ceapa, morcovul si stafidele pentru 3-5 minute, pana ce se inmoaie ceapa. Apoi turnati supa de pui si fierbeti. Reduceti focul, acoperiti tigaia si fierbeti la foc mic pentru 20-25 de minute.
2. Intre timp, intr-o alta tigaie, fierbeti o cana si jumatate de apa cu sare. Adaugati orezul salbatic, reduceti focul, acoperiti si lasati la foc mic pentru 45 de minute. Scurgeti orezul de apa si puneti-l deoparte.
3. Atunci cand amestecul de orez cu stafide este gata (cand orezul este fiert), adaugati orezul salbatic deja gatit, mazarea, ardeiul, alunele cajou si incalziti cu totul.

Orez cu pui si lime

Ingrediente:
Pentru marinata de pui
• 1 lingura de ulei de masline
• 1 lingurita de usturoi pisat
• 1 lingurita de busuioc uscat
• sare dupa gust
• o jumatate de lingurita de piper negru
• 1 jumatate de piept de pui dezosat (aprox. 120 de grame) - taiat bucatele
Pentru orez
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de usturoi pisat
• 1 ceapa taiata
• 2 ardei iuti, taiati cu tot cu seminte
• 2 rosii - decojite, cu seminte si taiate
• sare dupa gust
• 1 lingurita de sofran
• 1 ceasca de orez nefiert
• sucul de la 1 lime
• 2 foi de dafin
• 1 ceasca de supa de pui
• 1 ceasca si jumatate de apa
• 3 linguri de coriandru maruntit (proaspat)

Preparare:
1. Amestecati uleiul de masline, usturoiul, busuiocul, sarea si ardeiul iute intr-un bol mic. Puneti carnea de pui in marinata si lasati la frigider peste noapte.
2. Incalziti o lingura de ulei intr-o tigaie mica, la foc mediu, gatiti puiul si puneti deoparte. Incalziti restul de ulei de masline (o lingura) si prajiti usturoiul si ceapa pana devin trranslucide. Adaugati ardeii iuti, rosiile taiate, sarea si sofranul; lasati pe foc pentru 2 minute pentru a se inmuia rosia. Apoi adaugati orezul, amestecand cu ingredientele din tigaie. Puneti jumatate din sucul de lamaie, frunzele de dafin, supa de pui si apa, plus puiul gatit. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc mic pentru 25 de minute, amestecand din cand in cand pana ce orezul s-a fiert. Luati de pe foc, scoateti foile de dafin; adaugati restul de suc de lime si coriandrul.

Risotto alla Milanese (orez in stil italian)

Ingrediente:
• 1 ceasca si 3 sferturi de orez pentru risotto (cu bob scurt)
• 1/2 de ceasca de unt fara sare
• 1 ceasca si jumatate de supa de vita
• 3 lingurite de maduva de vita
• 1 ceapa, taiata subtire
• 1 lingurita de pudra de sofran
• 2 sferturi de ceasca de vin alb sec
• sare (dupa gust)
• 1 ceasca si jumatate de Parmesan (sau poate fi inlocuit cu cascaval)

Preparare:
1. Topiti la foc mic jumatate din unt intr-o tigaie de merime medie. Adaugati ceapa si maduva de vita si prajiti la foc mic pentru 10 minute. Atunci cand ceapa se inmoaie, indepartati ceapa si maduva de vita din tigaie si puneti deoparte.
2. Sotati orezul in tigaie la foc mediu pentru 5-7 minute sau pana se prajeste usor. Amestecati constant pentru ca orezul sa nu se lipeasca sau sa se arda. Adaugati un polonic de supa de vita si continuati sa amestecati pana ce supa este absorbita, mai adaugati supa de vita si continuati sa amestecati, adaugati si vinul alb in aceeasi maniera, pana ce orezul este aproape “al dente”. Puneti sofranul, restul de unt si trei sferturi din Parmesan. Opriti focul, acoperiti si lasati pentru 5 minute.
3. Se serveste cu friptura de vita sau simplu, cu restul de Parmesan presarat peste orez, dupa gustul fiecaruia.

Budinca cremoasa cu orez

Ingrediente:
• 3 sferturi de cesti de orez alb, negatit
• 2 cesti de lapte
• o treime de ceasca de zahar
• un varf de lingurita de sare
• 1 ou batut
• 2/3 de ceasca de stafide
• 1 lingura de unt
• 1 zahar vanilinat

Preparare:
1. Intr-o tigaie medie, fierbeti o cana si jumatate de apa. Adaugati orez si mestecati. Dati focul mai incet, acoperiti si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute.
2. Intr-o alta tigaie, combinati 1 cana si jumatate de orez gatit, 1 cana si jumatate de lapte, zahar si sare. Gatiti la foc mediu pana devine gros si cremos, intre 15 si 20 de minute. Adaugati restul de lapte (o jumatate de cana), oul batut si stafidele. Mai lasati pe foc pentru inca 2 minute, amestecand constant. Luati de pe foc si adaugati vanilia si untul. Serviti cat este calda.

5 retete simple si delicioase cu peste


Peste mic la cuptor
(hamsie, stavrid).
Ingrediente:
1 kg de peste mic;
sucul de la o lamaie;
1 ceasca de ulei;
4 catei de usturoi taiati marunt;
oregano;
sare si piper.

Mode de preparare:
Curatati pestele, indepartati capetele, spalati-l si scurgeti-l de apa. Puneti pestele intr-o tava rotunda pentru copt, adaugati sucul de lamaie, usturoiul, sarea, piperul, oregano, uleiul si bagati la cuptor, la foc mediu, pentru 25 de minute.


Salata asiatica cu peste

Ingrediente :
2 bucati de peste file sau medalion;
susan alb si negru;
2 linguri de ulei pentru prajit;
2 mandarine (proaspete sau din compot);
1 ardei rosu, taiat fasii;
1 ceapa rosie, taiata julien;
2 tomate taiate in sferturi;
1 castravete mic, taiat in sferturi, pe lung;
1 salata iceberg sau salata verde;

Pentru dressing:
10 ml sos de soia;
2 linguri ulei de susan;
1 lingurita de otet balsamic;
un varf de cutit de ghimbir pulbere;
un praf de piper.

Preparare:
Se decojesc mandarinele (este recomandat sa se indeparteze si pielita de pe fiecare felie, daca sunt din compot ele sunt deja decojite). Pe o farfurie intinsa, in forma de patrat si mare se pun legumele: salata si ceapa se pun in mijlocul farfuriei, iar pe margini restul legumelor si bucatile de mandarine. Se amesteca ingredientele pentru dressing si se toarna peste legume. Puteti folosi dressing-ul si ca sos pentru peste.

Pestele (decongelat) se da prin amestecul de susan alb si susan negru, apoi se prajeste intr-o tigaie incinsa, in cele doua linguri de ulei. Dupa ce se prajeste pestele, se asaza pe acel pat de salata din mijlocul farfuriei.


Sardine in foi de vita

Ingrediente:
500 de gr. de sardine;
cate o jumatate de frunza de vita de vie pentru fiecare sardina;
2 lamai;
2 pahare de vin alb;
sare si piper.

Preparare:
Spalati sardinele, indepartati solzii si eviscerati-le. Nu este neaparata nevoie sa indepartati capetele. Infasurati fiecare sardina in frunza de vita si puneti-le intr-o tava, bucatile sa fie apropiate una de cealalta. Puneti sare si piper, apoi sucul de la o lamaie. Apoi puneti un strat de felii de lamaie (de la a doua lamaie) deasupra pestelui. Lasati la cuptor pentru 15 minute, la foc moderat. Dupa ce puneti bucatile de sardine in farfurie, turnati sosul ramas in tava peste pestele din farfurie.


Pastrav in stil asiatic

Ingrediente:
4 bucati de file de pastrav;
2 lingurite de sos de soia;
sare si piper dupa gust;
1 lingurita de zahar alb;
1 lingurita de ulei de masline sau de susan;
1 lingurita de usturoi pisat;
1 lingurita de ghimbir proaspat si pisat (se poate pune si pulbere);
4 bucati de ceapa verde, taiata.

Preparare:
Puneti peste fileurile de pastrav sosul de soia. Asezonati cu sare, piper si zahar, puneti de-o parte.
Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu spre mare. Adaugati usturoiul, ghimbirul si ceapa verde, lasati-le sa se prajeasca pana ce prind culoarea auriu inchis. Adaugati fileurile de pastrav si prajiti pentru aprox. 3 minute, pana ce devin maronii si crocante. Intoarceti fileurile pe cealalta parte si prajiti-le inca trei minute, pana ce sunt gata. Se poate servi cu orez si pastai de fasole verde.


Somon la gratar

Ingrediente:
4 fileuri de somon;
½ ceasca de ulei vegetal;
½ ceasca de suc de lamaie;
4 cepe verzi, taiate in felii subtiri;
3 lingurite de patrunjel verde maruntit;
1 lingurita si jumatate de rozmarin proaspat;
o jumtate de lingurita de sare;
u praf de piper.

Preparare:
Puneti somonul intr-o farfurie intinsa.Combinati ingredientele ramase si amestecati-le bine. Puneti deoparte un sfert de ceasca pentru a stropi pestele in timp ce se gateste si puneti restul de sos peste peste, pentru a se marina. Acoperiti pestele si bagati la frigider pentru 30 de minute. Scurgeti sosul marinat ramas in farfuria cu peste, apoi puneti pestele pe gratar, cu pielita in jos, pentru 15-20 de minute. Ungeti din cand in cand pestele cu sosul pus de-o parte.
 
Cartofi cu usturoi

Cartofii se taie pai, se pun in tigaie cu putin ulei, se pune sare, un capac si se lasa la inabusit. Intre timp se face un mujdei din usturoi, apa, sare si zeama de lamaie care se toarna peste cartofi cand sunt inabusiti. Se lasa cateva minute sa se imbibe cu zeama mujdeiului.
 
Piure de urzici

Ingrediente:

-urzici
-ceapa
-o lg faina de grau
-ulei
-smantana


Mod de preparare

Urzicile se aleg bine, se spala si se fierb cateva minute.
Se strecoara si se paseaza bine.
Ceapa se caleste in ulei 2-3 minute, se adauga lingura de faina si urzicile .
Se amesteca bine pentru a nu se face cocoloase si se auauga smantana amestecand bine sa pune sare si piper ,se da focul mic si se amesteca ,daca e prea gros se adauga lapte dulce.
Eu, la acest piure fac ochiuri si slaninuta afumata prajita.

un fel extra bun :P
-sare ,piper
 
Macenicii moldovenesti (Sfintisori)

Ai nevoie de:
1 kg faina,
50 g drojdie,
300 g zahar+4-5 linguri zahar.
4 oua+1 ou(pentru uns),
400 ml lapte,
100 g unt,
100 ml ulei,
coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala,
1 fiola esenta vanilie,1
plic zahar vanilat,sare,
300 g miere,
500 g nuca.

Cum procedezi:
Dizolvi drojdia intr-o ceasca de lapte caldut cu 2 linguri de zahar si o lasi la dospit.
Oparesti apoi 2 linguri de faina cu 3 linguri de lapte clocotit si dupa ce s-a racit,incorporezi aceasta compozitie in cea de drojdie si mai lasi la dospit inca 10 minute.Laptele ramas il amesteci cu zaharul si-l inclzesti putin,iar untul il topesti.Dupa ce a crescut maiaua,o torni peste faina si incepi sa framanti aluatul adaugand treptat laptele caldut,ouale,un praf de sare,esenta de vanilie si coaja rasa de citrice.La sfarsit adaugi cate putin untul topit si caldut si mai farmantati pana nu se mai lipeste aluatul de vas.Il acoperi cu un prosop curat si-l lasi sa creasca la loc mai cald pentru aproximativ 1 ora.
Dupa ce aluatul a dospit,il imparti in 14 bucati si din fiecare formezi doua suluri subtiri,de 35-40 cm lungime.Le rasucesti si apoi formezi cifra 8 si asezi intr-o tava unsa cu ulei.Dupa ce i-ai impletit si asezat pe toti,ai ungi cu galbenus si-i dai la cuptor pentru 30-35 de minute.

In acest timp ,fierbi 2 cani de apa cu 4-5 linguri de zahar,zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si dupa 3-4 clocote il dai deoparte.Pui pe 2 farfurii nuca macinata si mierea.Dupa ce s-au copt sfintisorii,ai scoti pe un platou,ai lasi putin sa se raceasca,apoi ai treci prin sirop,miere si nuca.
 
Cartofi la cuptor

-cartofi taiati in patru
-ulei de masline
-sos de rosii
-usturoi pisat
-1 legatura busuioc

Cartofii se pun in tava cu ulei de masline. Cand sau prajit se toarna peste ei , sosul de rosii, usturoiul pisat si la final busuiocul tocat .Pofta buna!
 
Urzici gatite in alt mod :P

-urzici
-ceapa
-ulei
-oua
-sare piper

Urzicile se aleg,se spala in multe ape si se fierb in apa cu sare.Se scurg si se toaca marunt.
In cratita se caleste usor o ceapa ,se pun urzicile si se amesteca apoi se sparg ouale si se omogenizeaza bine.
Se mananca cu hrean .
 
Cartofi la cuptor

ngrediente:

3-5 cartofi
2-3 linguri ulei
2-3 felii unt
50 g cascaval
50g pesmet
2-3 catei de usturoi
sare
piper
Mod de preparare:
Intai ai grija sa preincalzesti cuptorul la 200 grade C (sau la foc mediu). Apoi, prepara un mujdei din usturoi, sare, piper. Amesteca treptat in mudjei uleiul ca pentru maioneza.

Spala cartofii foarte bine, apoi sectioneaza-i transversal, fara a-i taia complet. Daca nu iti surade ideea de a-i lasa in coaja, ii poti curata.

Unge cartofii cu mujdeiul preparat anterior. Aranjeaza-i pe o tava tapetata cu folie de aluminiu, pune o felie de unt peste fiecare cartof si da-i la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

Apoi pune cascaval ras si pesmet deasupra fiecarui cartof. Mai pune-i la cuptor pentru inca 15 minute. De asemenea, se poate pune in fiecare din taieturile din cartofi cate o feliuta de bacon sau de sunca.
 
Cartofi umpluti cu ciuperci (de post)
******************************************************

Ingrediente:
Pentru cartofi:
4 cartofi mai mari,
1 conserva ciuperci (sau echivalentul in ciuperci congelate),
1 colt de paine de 1 zi,
2-3 fire verdeata,
1-2 linguri faina,
1 ceapa mica,
2 catei de usturoi,
sare, piper.

Pentru sos:
1 conserva rosii in bulion 250gr,
1 ceapa mai mare,
3 linguri amestec de legume congelate,
foi de dafin,
boabe de piper,
putin oregano,
2 catei de usturoi,
ulei,
sare sau condiment tip vegeta.

Preparare:
1. Se spala cartofii si se pun la fiert intregi, in coaja cam 15-20 minute (sa nu fie nici tari, nici super fierti). Se lasa la racit iar cand sunt inca calduti se scobesc cu lungurita.
2. In timp ce fierb cartofii se face sosul: se toaca ceapa mare si se caleste in 2linguri de ulei. Se adauga legumele congelate si 1 cana de apa si se lasa sa se inmoaie bine ceapa. Se adauga rosiile cu tot cu suc, condimentele, usturoi tocat fin si se mai lasa 5 minute.
3. Umplutura: se mixeaza toate ingredientele: ciupercile, painea inmuiata in apa si apoi stoarsa bine, ceapa, usturoiul, verdeata, faina, condimentele, sarea. Cu aceasta compozitie se umplu cartofii.
4. Intr-un vas se pune sosul, se mai adauga o canita cu apa, se aseaza cartofii umpluti, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor 30-40 minute.
Pofta buna!
 
CIOCOLATA

Ingrediente:


-500gr zahar
-500 gr lapte praf integral Raraul
-150ml apa
-1 lingurita nes
-60 gr cacao
-500gr nuci coapte in cuptor
-1 pachet unt
-rom


Mod de preparare

Apa si zharul se fierb cateva minute ,se adauga untul, apoi laptele praf .Se amesteca cu telul sa nu faca cocoloase ,se pun nucile ,se amesteca . in tavile de chec in care am pus folie uns cu unt,pun cateva linguri de ciocolata alba. In compozitia care ramane adaug nesul , cacaua si romul ,amestec repede si cu ligura pun in tava peste cea alba. (fara sa o nivelez pt a avea luciu)
Se da la rece si apoi se scoate cu folia si se taie feliute. :P

Reusita o da lapte praf (am facut cu alta marca si nu mi-a iesit la fel de buna)
 
Mancare de urzici

10 gramezi mari de urzici
1 ceapa mica
150 g unt
300 - 500 g lapte
1 capatana usturoi romanesc

Se fierb urzicile in apa cu sare pana se inmoaie bine. Se scurg urzicile foarte bine (apa care ramane poate fi folosita la ciorba sau bors), se toaca foarte marunt. Urzicile sunt mai tari si trebuiesc tocate marunt, eventual utilizand mixerul.
Se caleste ceapa, se adauga urzicile tocate si 4 linguri de faina. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza. Se adauga untul si lapte, pana cand se ajunge la consistenta dorita.
Mancarea de urzici trebuie sa fiarba la foc mic, pe tabla. Trebuie sa se amestece des, deoarece se prinde usor. Cand este aproape gata, adaugam usturoiul facut mujdei si mai tinem urzicile pe foc 2-3 clocote.

Urzici cu maioneza


600-800 g urzici (numai varfurile), 300 g maioneza, 100 ml smantana, o lingura hrean ras sau 3-5 catei de usturoi.

Urzicile spalate, fierte in 1/2 l apa clocotita, pana cand se moaie bine, circa o ora (sau in o oala sub presiune, sub 30 minute), scurse bine, se taie in felii de 2 cm (toata gramada deodata) si se amesteca cu maioneza cu gust mai picant, ca si pentru spanac. Branza se inlocuieste cu hrean ras sau cu usturoi taiat marunt. Se orneaza cu ridichi rosii de luna, taiate rondele

Ciorba de urzici

1/2 kg urzici, o ceapa mijlocie, 30 ml untdelemn sau slanina afumata, un galbenus, 100 ml smantana sau 200 ml iaurt, 3-4 catei de usturoi, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamaie, sau otet, sare, leustean,oase afumate.

Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late.Se fierb cca o ora in 1 1/2 l apa clocotita , impreuna cu ceapa taiata marunt.Cand sunt bine fierte, se acresc cu bors sau cu alta acreala, dupa gust, adaugand apa, daca ciorba este prea deasa.Cand cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu varf de orez (25 g ), cand acestea sunt aproape fierte, deoarece orezul fierbe in cca 20 minute.Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute.Se poate prepara si cu zarzavat calit.

URZICI CHINEZESTI

* sare 1 praf
* ulei de măsline 2 linguri
* leg. ceapă verde
* usturoi verde 2 buc
* căţei de usturoi 3 buc
* urzici 200g
* pătrunjel verde 2 fire tocate marunt

Mod de preparare
Se alege inima frageda de la urzici proaspete (cam 200g). Se piseaza bine, bine cu pisalogul de usturoi.
Separat se piseaza 3 catei de usturoi +2 fire de usturoi verde+2 fire ceapa verde, patrunjel.
Se amesteca toate si se freaca cu 2 linguri ulei de masline, un praf de sare.
Se servesc cu felii mamaliguta pripita rece prajita/paine prajita/lipie/scovearga.
 
Bruschete cu Vinete
*****************************************************

Ingrediente:
-5 rosii;
-4-5 catei usturoi;
-2 vinete mici;
-busuioc;
-2-3 linguri ulei masline;
-oregano;
-paine felii;


Preparare:
Rosiile se taie culbulete mici. Vinetele se curata, se taie cubulete si se pun cu putina sare. Se scurg si se frig in putin ulei de seminte (nu puneti mult deoarece vinetele sunt ca un burete - isi iau mult ulei). Usturoiul se taie si el marunt. Se pun intru-un bol, impreuna cu uleiul de masline, busuiocul si oregano, lasandu-se la macerat pana inainte sa fie servite.
Toata aceasta compozitie se pune deasupra feliilor de paine prajite.


Mentiuni:
Compozitia se pune pe paine cu cateva minute inainte de a fi servite.
 
Back
Top