• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Cat de periculos poate fi diabetul

Diabetul este o boala mult mai grava decat pare in realitatea. Din cauza sa, o banala zgarietura la picior poate duce la amputare, din cauza deteriorarii vaselor sanguine.
Cat-de-periculos-poate-fi-diabetul.jpg

In cazul unui diabetic, insulina este insuficienta pentru neutralizarea glucozei si, astfel apare un dezechilibru in hranirea organismului, care nu mai poate folosi cantitatea prea mare de glucoza din sange, ajungand la o stare permanenta de oboseala, dupa cum spune doctorul Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr N.N. Paulescu", citat de Jurnalul National .

Diabeticul are o foame de energie, de aceea e mereu obosit. Organismul diabeticului nu poate folosi glucoza pentru fabricarea de energie si
atunci bolnavul de diabet recurge la grasimi pentru producerea de energie.

Diabeticul slabeste, nemotivat, cateva kilograme. Pentru fabricarea de energie sunt folosite si proteinele, de aceea i se topesc muschii bolnavului de diabet. Diabeticul nu se simte bine, ii e foame, mananca mult, dar fara folos, si el slabeste.

De asemenea, diabeticii beau multa apa. Glucoza in exces trebuie eliminata prin urina, dar glucoza trage dupa ea si apa, iar in acest mod bolnavul se deshidrateaza prin prea multa urina.

De asemenea, in cazul diabeticilor apar hemoragii in retina, la ochi, ducand la deteriorarea vederii.

In cazul diabeticilor, apar grave complicatii si la picioare, fiindca s-a deteriorat reteaua de vase mari si mici, dar se strica si reteaua de nervi.
ziare.com

Cum ne influenteaza culorile somnul?

Turcoazul te calmeaza atunci cand esti stresat pentru a putea avea un somn linistit, este o culoare non-agresiva care iti va aduce un somn linistit si vei visa numai marea, oceanul sau cerul. Portocaliul si maro-ul iti vor da energia necesara pentru intreaga zi.

Relaxeaza-te si imagineaza-ti ce vei face in aceasta incapere, ce atmosfera iti doresti sa traiesti aici si in functie de aceste criterii, hotaraste-te ce culoare vei pune in camera. Dormitorul este cea mai importanta camera a unei case, asa ca acorda-i toata atentia.

1. Albastru si verde - amandoua sunt culori foarte relaxante atata timp cat amitesc de natura: verde-vegetatie, albastru-cerul, apa. Sunt culori relaxante care te face sa te simti relaxat dupa o zi de munca. Nu e de mirare ca de foarte multe ori gasim aceste culori in dormitoarele adultilor.

2.Negru si alb - Negru ofera adesea impresia de loc stramt, face camera mai mica, ceea ce poate parea depresiv pentru ca nu permite luminii sa se instaleze in incapere. Albul are efectul opus. Face camera mare si luminoasa. Dar pentru unele persoane simt ca e prea mult aceasta culoare si asta le poate afecta somnul si odihna. Poate avea si semnificatia ying si yang pentru multi.Cum ne influenteaza culorile somnul?

3.Violet deschis - Fiind culoarea lavandei, te calmeaza si in acelasi timp te poarta pe taramul imaginatiei. Foarte buna nuanta pentru sezonul cald. Poti folosi in incapere si arome de lavanda pentru a avea un somn profund si linistitor.

4.Rosu si galben - amandoua sunt culori vii, active. Sunt foarte potrivite camerelor unde iti petreci cel mai mult timp sau unde ai cele mai multe activitati. Nu sunt niste culori indicate pentru dormitor deoarece nu te poti odihni bine. Bineinteles ca poti combina alte culori cu rosu si galben si astfel obtii un dormitor primitor si plin de viata. Sau mai bine iti cumperi o lenjerie de pat rosie sau pui aplice pe pereti galbene.

5.Turcoaz - te calmeaza atunci cand esti stresat pentru a putea avea un somn linistit, este o culoare non-agresiva care iti va aduce un somn linistit si vei visa numai marea, oceanul sau cerul.

6. Portocaliul si maro-ul iti vor da energia necesara pentru intreaga zi. Un dormitor cu aceste doua culori va fi dinamic si iti va da si tie adrenalina necesara. Somnul este destul de bun intr-o incapere decorata in aceste culori.

garbo.ro
 
Dieta pentru tratamentul diabetului zaharat.



Dietele recomandate pentru controlul diabetului zaharat au variat de-a lungul timpului - de la diete care eliminau complet orice forma de zahar si glucide pana la dieta care par sa nu tina cont de nici o regula. O simpla cautare pe internet are sanse mari sa creeze confuzie prin varietatea si diferentele de opinii in aceasta privinta. Va ofer mai jos una din cele mai autoritare si echilibrate recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet.

http://www.sanatate.org/boli/diabet/dieta_diabet.php
 
Stimulentele imunitare naturale.


Ce este sistemul imunitar? O "armata" formata din miliarde de celule, menita sa ne protejeze corpul de orice forma de agresiune din exterior sau din interior. Zilnic, mii si milioane de microbi cu care intram in contact sunt inactivati de catre acest sistem fara ca noi sa stim. Cele cateva sute de celule canceroase, care exista in fiecare clipa chiar si in corpul celor mai sanatosi dintre noi, sunt, de asemenea, eliminate si tinute sub control de catre aparatul imunitar cu care natura ne-a inzestrat. Fara aceste structuri de aparare, coordonate magistral de catre o veritabila inteligenta naturala aflata in organismul fiecaruia dintre noi, nu am putea supravietui nici macar o zi. Starea de sanatate nu este, din aceasta perspectiva, un fenomen static, ci un proces extrem de dinamic, la care sistemul imunitar participa in fiecare secunda, pe zeci si zeci de fronturi.
Atunci cand ne imbolnavim de guturai, de gripa, cand facem o infectie renala ori urinara, o hepatita sau orice alta forma de infectie, "vina" o poarta nu neaparat microorganismele care o produc, ci in primul rand sistemul imunitar, care in mod normal are capacitatea de a opri orice agresiune microbiana, cunoscuta sau necunoscuta. Apoi, atunci cand ne vindecam cu antibiotice sau cu alte substante antimicrobiene, aceasta se datoreaza in cea mai mare masura tot sistemului imunitar, care este doar ajutat din exterior prin aceste interventii cu medicamente. Fara indoiala ca buna functionare a acestui sistem este o veritabila cheie a sanatatii fiecaruia. Din pacate, stilul de viata al omului modern este cat se poate de neprielnic acestui sistem imunitar, care mai ales pe termen lung se dovedeste a fi extrem de sensibil la intoxicatiile lente prin alimentatie, la calitatea indoielnica a apei de baut, la sedentarism, la stres, la poluarea atmosferica si la o multitudine de alti factori nocivi. Din acest motiv, epidemiile de gripa, de hepatita virala, infectiile renale etc. fac ravagii in ultimele decenii, adesea medicatia moderna abia reusind sa atenueze simptomele bolii, fara a reusi sa tina sub control infectia in sine. Medicina naturista are insa mijloace pentru a revigora acest sistem imunitar, iar primul si probabil cel mai important dintre ele este dezintoxicarea, despre care am vorbit pe larg in numerele trecute. Odata organismul dezintoxicat, terenul este pregatit pentru actiunea unei alte "arme" a naturii: stimulentele imunitare din plante medicinale, despre care vom vorbi in continuare.


Arnica

Este o planta superba, cu flori mari si galbene, care creste pe pajistile inalte ale muntilor nostri la inceputul verii. Arnica (Arnica montana) este o "rivala" serioasa a echinaceei, avand, pe langa efectele imunostimulatoare, si o actiune antibiotica puternica, motiv pentru care adesea este folosita pentru tratarea infectiilor deja declansate. Mai mult, datorita efectelor sale antidepresive si tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna, cand tonusul psihic este in scadere (ceea ce afecteaza nefast capacitatea organismului de a se apara de boli).

Cum se administreaza arnica

Avand (in doze mari) o toxicitate destul de mare, arnica se foloseste intern, mai ales sub forma de tinctura, care permite o dozare exacta si are efecte foarte puternice in cantitati mici. Tinctura de arnica se gaseste in farmaciile naturiste si se administreaza de regula cate 50 de picaturi, diluate intr-o jumatate de pahar de apa, de trei-patru ori pe zi. Persoanele care au probleme de imunitate la nivelul gatului vor face gargara cu doua lingurite de tinctura de arnica, diluate intr-o jumatate de pahar cu apa.

Cui ii este recomandata arnica

La fel ca si la echinacea, o cura de doua saptamani cu arnica este recomandata persoanelor care nu au probleme majore de sanatate, dar care vor sa evite bolile iernii, in special racelile. Cele mai spectaculoase efecte se obtin insa in marirea imunitatii persoanelor deja afectate de boli cum ar fi guturaiul, faringita, amigdalita, bronsita, sinuzita, eventual cronicizate. Tinctura de arnica completeaza foarte bine si tratamentul cu antibiotice de sinteza. Este indicata in bolile insotite de febra, in prevenirea si in tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare.

Echinacea

Este o planta inaltuta, a carei tulpina florifera depaseste adesea un metru, adusa din America de Nord, unde era un leac de capatai al pieilor rosii. A fost preluata de catre cercetatorii americani din medicina traditionala a amerindienilor si, ulterior, de catre cei germani, care au descoperit faptul ca are efecte uimitoare de marire a rezistentei naturale a organismului la infectii. Se pare ca cele mai spectaculoase rezultate le are, in timpul sezonului rece, in prevenirea gripei, fiind denumita adesea "vaccinul antigripal natural". Cea mai folosita este specia cu flori rosii (Echinacea purpurea), care este fara doar si poate cel mai vandut stimulent imunitar de pe mapamond la ora actuala. Care sunt atuurile acestui remediu? Actioneaza relativ rapid (in 3-4 zile apar efectele de marire a capacitatii de aparare a organismului in fata infectiilor), are o toxicitate scazuta (este indicat si copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fara a da efecte adverse.

Cum se administreaza echinacea

Pe termen scurt, cel mai rapid si simplu mod de administrare este tinctura, pe care o gasim in prezent in mai toate farmaciile si magazinele naturiste. Se ia o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol, pentru prevenirea imbolnavirii. Atunci cand raceala s-a instalat deja, se iau pana la 4 lingurite pe zi sau se apeleaza la remedii mai puternice, cum ar fi arnica. Pe termen mai lung, efecte extraordinare are pulberea de echinacea, care - desi este mai greu de gasit in Plafar si e ceva mai complicat de administrat - este mult mai eficienta decat tinctura. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere de echinacea, obtinuta prin macinarea plantei cu rasnita electrica de cafea, de trei ori pe zi, in cure de minimum doua saptamani. Este un remediu exceptional atunci cand simtim ca ne incearca raceala, cand avem infectii in gat, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedeaza. Reactia imunitara potentata de tratamentele cu pulbere de echinacea este atat de puternica, incat persoane care se tratau de un banal guturai au constatat disparitia unor infectii renale, a unor boli de piele de origine infectioasa sau chiar a unor tumori benigne, care nu cedasera la nici o alta forma de tratament.

Cui ii este recomandata echinacea

Este in primul rand indicata persoanelor relativ sanatoase, care vor sa se fereasca de bolile respiratorii din timpul iernii. O cura de 10-14 zile cu tinctura sau pulbere de echinacea mareste considerabil capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Apoi, echinacea, mai ales sub forma de pulbere, este un adevarat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confrunta cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mica pala de curent. O cura de o luna cu echinacea sub forma de pulbere ajuta la eliminarea gradata a infectiilor persistente si mareste rezistenta la bolile infectioase.

Ginsengul

Ginsengul (Panax ginseng) este una dintre plantele medicinale emblematice ale lumii. A fost, se pare, prima data cultivat in China, de unde s-a raspandit pe tot continentul asiatic. In prezent, exista o multitudine de tipuri de ginseng, dintre care cele mai apreciate sunt cel chinez si cel coreean. Radacina acestei plante este considerata una dintre cele mai bune adaptogene, motiv pentru care este folosita cu succes intr-o mare varietate de boli. Ce inseamna planta adaptogena? Plantele din aceasta categorie sunt cele care maresc capacitatea si viteza de adaptare a organismului la conditiile neprielnice de viata (frig, stres, absenta luminii, carente de alimentatie etc.). In contextul articolului nostru, intereseaza in primul rand efectul ginsengului de marire a imunitatii si a rezistentei organismului la frig si la oscilatiile de temperatura.

Cum se administreaza ginsengul

In farmaciile noastre, ginsengul se gaseste mai ales sub forma de capsule care contin pulbere de radacina, pura sau in amestec cu alte plante chinezesti. Aceste capsule se administreaza conform prospectului, doza pentru un adult fiind in jur de un gram de planta pe zi, in timp ce pentru copii ea se injumatateste sau se imparte la trei. De asemenea, mai exista si fiole cu extract de ginseng, de obicei combinat cu laptisor de matca. Se ia cate o fiola pe zi. Un tratament pentru marirea imunitatii poate dura intre zece si treizeci de zile, putand fi reluat periodic, atunci cand ne simtim slabiti sau cu imunitatea scazuta.

Cui ii este recomandat ginsengul

Ca stimulent imunitar, aceasta planta este recomandata structurilor mai putin robuste, care au o rezistenta redusa la efort si intemperii. Este, de asemenea, de un real folos persoanelor convalescente, mai in varsta, care se confrunta cu perioade de epuizare fizica sau intelectuala.

Precautii la tratamentul cu ginseng

La femeile aflate la menopauza, ginsengul poate declansa reactii cum ar fi bufeurile, reaparitia temporara a unor sangerari similare celor menstruale. Este contraindicata administrarea ginsengului copiilor sub 10 ani. De asemenea, este contraindicata administrarea ginsengului atunci cand exista afectiuni tumorale, benigne sau maligne.

Maghiranul

Maghiranul (Majorana hortensis) este o planta aromatica si condimentara in compozitia careia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloacele cele mai rapide de marire a imunitatii, care ne poate salva atunci cand declansarea guturaiului sau a gripei este iminenta. Secretul sau este ca are efecte de marire rapida a temperaturii organismului, producand un fel de acces de febra (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar sa actioneze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte controversata in medicina, tot mai multi cercetatori sustinand ca in anumite limite este extrem de benefica pentru organism, temperatura ridicata fiind un sprijin pentru anumite celule cu rol imunitar in neutralizarea microbilor. Cert este ca 2-3 cani de ceai fierbinte de maghiran, pe langa faptul ca produc o sudoratie intensa si ne incalzesc puternic corpul, sunt adesea un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii. Sa vedem in continuare cum se administreaza si cui ii este recomandat in mod special acest remediu.

Cum se administreaza maghiranul

O lingurita de pulbere de maghiran (il gasiti in mai toate magazinele naturiste, chiar si in cele alimentare, sub forma de condiment) se opareste cu o cana de apa fierbinte vreme de 15 minute, dupa care se filtreaza si se consuma cat mai cald. Se beau doua-patru cani de infuzie fierbinte de maghiran intr-un interval de timp de doua ore, ceea ce va produce o puternica incalzire a corpului, precum si o senzatie de relaxare in toti muschii. Este bine sa nu facem cantitati mari de ceai dintr-o data, ca temperatura acestuia sa nu scada, pierzandu-si efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util sa ne pregatim niste haine de schimb, pentru ca pe parcursul tratamentului vom transpira intens. Acest tratament se aplica o zi, maximum trei (timp in care va trebui sa ne ferim de frig si vom evita oboseala), fiind cu adevarat salvator atunci cand simtim ca ne imbolnavim de gripa, in chiar primele faze ale bolii.

Cui ii este recomandat maghiranul

In primul rand, este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin raceala extremitatilor sau care se confrunta cu oboseala si contracturi musculare. De asemenea, tratamentul cu maghiran are efecte antidepresive si chiar euforizante intense, fiind in consecinta un remediu excelent pentru momentele de impas psihologic, cand boala poate aparea ca o consecinta a asteniei, tristetii sau a lipsei noastre de tonus launtric. Foarte potrivit este acest tratament si persoanelor supraponderale sau care retin foarte multa apa in corp, efectele sale diuretice si sudorifice puternice facandu-l un remediu ideal atat pe termen scurt, cat si pentru cure mai lungi.

Precautii si contraindicatii ale tratamentului intern cu maghiran

Aceasta planta nu va fi folosita de catre persoanele care sufera de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).

Stimulentele imunitare naturale


Ce este sistemul imunitar? O "armata" formata din miliarde de celule, menita sa ne protejeze corpul de orice forma de agresiune din exterior sau din interior. Zilnic, mii si milioane de microbi cu care intram in contact sunt inactivati de catre acest sistem fara ca noi sa stim. Cele cateva sute de celule canceroase, care exista in fiecare clipa chiar si in corpul celor mai sanatosi dintre noi, sunt, de asemenea, eliminate si tinute sub control de catre aparatul imunitar cu care natura ne-a inzestrat. Fara aceste structuri de aparare, coordonate magistral de catre o veritabila inteligenta naturala aflata in organismul fiecaruia dintre noi, nu am putea supravietui nici macar o zi. Starea de sanatate nu este, din aceasta perspectiva, un fenomen static, ci un proces extrem de dinamic, la care sistemul imunitar participa in fiecare secunda, pe zeci si zeci de fronturi.
Atunci cand ne imbolnavim de guturai, de gripa, cand facem o infectie renala ori urinara, o hepatita sau orice alta forma de infectie, "vina" o poarta nu neaparat microorganismele care o produc, ci in primul rand sistemul imunitar, care in mod normal are capacitatea de a opri orice agresiune microbiana, cunoscuta sau necunoscuta. Apoi, atunci cand ne vindecam cu antibiotice sau cu alte substante antimicrobiene, aceasta se datoreaza in cea mai mare masura tot sistemului imunitar, care este doar ajutat din exterior prin aceste interventii cu medicamente. Fara indoiala ca buna functionare a acestui sistem este o veritabila cheie a sanatatii fiecaruia. Din pacate, stilul de viata al omului modern este cat se poate de neprielnic acestui sistem imunitar, care mai ales pe termen lung se dovedeste a fi extrem de sensibil la intoxicatiile lente prin alimentatie, la calitatea indoielnica a apei de baut, la sedentarism, la stres, la poluarea atmosferica si la o multitudine de alti factori nocivi. Din acest motiv, epidemiile de gripa, de hepatita virala, infectiile renale etc. fac ravagii in ultimele decenii, adesea medicatia moderna abia reusind sa atenueze simptomele bolii, fara a reusi sa tina sub control infectia in sine. Medicina naturista are insa mijloace pentru a revigora acest sistem imunitar, iar primul si probabil cel mai important dintre ele este dezintoxicarea, despre care am vorbit pe larg in numerele trecute. Odata organismul dezintoxicat, terenul este pregatit pentru actiunea unei alte "arme" a naturii: stimulentele imunitare din plante medicinale, despre care vom vorbi in continuare.


Arnica
117501_3.jpg

Este o planta superba, cu flori mari si galbene, care creste pe pajistile inalte ale muntilor nostri la inceputul verii. Arnica (Arnica montana) este o "rivala" serioasa a echinaceei, avand, pe langa efectele imunostimulatoare, si o actiune antibiotica puternica, motiv pentru care adesea este folosita pentru tratarea infectiilor deja declansate. Mai mult, datorita efectelor sale antidepresive si tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna, cand tonusul psihic este in scadere (ceea ce afecteaza nefast capacitatea organismului de a se apara de boli).

Cum se administreaza arnica

Avand (in doze mari) o toxicitate destul de mare, arnica se foloseste intern, mai ales sub forma de tinctura, care permite o dozare exacta si are efecte foarte puternice in cantitati mici. Tinctura de arnica se gaseste in farmaciile naturiste si se administreaza de regula cate 50 de picaturi, diluate intr-o jumatate de pahar de apa, de trei-patru ori pe zi. Persoanele care au probleme de imunitate la nivelul gatului vor face gargara cu doua lingurite de tinctura de arnica, diluate intr-o jumatate de pahar cu apa.

Cui ii este recomandata arnica

La fel ca si la echinacea, o cura de doua saptamani cu arnica este recomandata persoanelor care nu au probleme majore de sanatate, dar care vor sa evite bolile iernii, in special racelile. Cele mai spectaculoase efecte se obtin insa in marirea imunitatii persoanelor deja afectate de boli cum ar fi guturaiul, faringita, amigdalita, bronsita, sinuzita, eventual cronicizate. Tinctura de arnica completeaza foarte bine si tratamentul cu antibiotice de sinteza. Este indicata in bolile insotite de febra, in prevenirea si in tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare.

Echinacea
echinacea_std.jpg

Este o planta inaltuta, a carei tulpina florifera depaseste adesea un metru, adusa din America de Nord, unde era un leac de capatai al pieilor rosii. A fost preluata de catre cercetatorii americani din medicina traditionala a amerindienilor si, ulterior, de catre cei germani, care au descoperit faptul ca are efecte uimitoare de marire a rezistentei naturale a organismului la infectii. Se pare ca cele mai spectaculoase rezultate le are, in timpul sezonului rece, in prevenirea gripei, fiind denumita adesea "vaccinul antigripal natural". Cea mai folosita este specia cu flori rosii (Echinacea purpurea), care este fara doar si poate cel mai vandut stimulent imunitar de pe mapamond la ora actuala. Care sunt atuurile acestui remediu? Actioneaza relativ rapid (in 3-4 zile apar efectele de marire a capacitatii de aparare a organismului in fata infectiilor), are o toxicitate scazuta (este indicat si copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fara a da efecte adverse.

Cum se administreaza echinacea

Pe termen scurt, cel mai rapid si simplu mod de administrare este tinctura, pe care o gasim in prezent in mai toate farmaciile si magazinele naturiste. Se ia o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol, pentru prevenirea imbolnavirii. Atunci cand raceala s-a instalat deja, se iau pana la 4 lingurite pe zi sau se apeleaza la remedii mai puternice, cum ar fi arnica. Pe termen mai lung, efecte extraordinare are pulberea de echinacea, care - desi este mai greu de gasit in Plafar si e ceva mai complicat de administrat - este mult mai eficienta decat tinctura. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere de echinacea, obtinuta prin macinarea plantei cu rasnita electrica de cafea, de trei ori pe zi, in cure de minimum doua saptamani. Este un remediu exceptional atunci cand simtim ca ne incearca raceala, cand avem infectii in gat, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedeaza. Reactia imunitara potentata de tratamentele cu pulbere de echinacea este atat de puternica, incat persoane care se tratau de un banal guturai au constatat disparitia unor infectii renale, a unor boli de piele de origine infectioasa sau chiar a unor tumori benigne, care nu cedasera la nici o alta forma de tratament.

Cui ii este recomandata echinacea

Este in primul rand indicata persoanelor relativ sanatoase, care vor sa se fereasca de bolile respiratorii din timpul iernii. O cura de 10-14 zile cu tinctura sau pulbere de echinacea mareste considerabil capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Apoi, echinacea, mai ales sub forma de pulbere, este un adevarat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confrunta cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mica pala de curent. O cura de o luna cu echinacea sub forma de pulbere ajuta la eliminarea gradata a infectiilor persistente si mareste rezistenta la bolile infectioase.

Ginsengul
ginseng-2.jpg

Ginsengul (Panax ginseng) este una dintre plantele medicinale emblematice ale lumii. A fost, se pare, prima data cultivat in China, de unde s-a raspandit pe tot continentul asiatic. In prezent, exista o multitudine de tipuri de ginseng, dintre care cele mai apreciate sunt cel chinez si cel coreean. Radacina acestei plante este considerata una dintre cele mai bune adaptogene, motiv pentru care este folosita cu succes intr-o mare varietate de boli. Ce inseamna planta adaptogena? Plantele din aceasta categorie sunt cele care maresc capacitatea si viteza de adaptare a organismului la conditiile neprielnice de viata (frig, stres, absenta luminii, carente de alimentatie etc.). In contextul articolului nostru, intereseaza in primul rand efectul ginsengului de marire a imunitatii si a rezistentei organismului la frig si la oscilatiile de temperatura.

Cum se administreaza ginsengul

In farmaciile noastre, ginsengul se gaseste mai ales sub forma de capsule care contin pulbere de radacina, pura sau in amestec cu alte plante chinezesti. Aceste capsule se administreaza conform prospectului, doza pentru un adult fiind in jur de un gram de planta pe zi, in timp ce pentru copii ea se injumatateste sau se imparte la trei. De asemenea, mai exista si fiole cu extract de ginseng, de obicei combinat cu laptisor de matca. Se ia cate o fiola pe zi. Un tratament pentru marirea imunitatii poate dura intre zece si treizeci de zile, putand fi reluat periodic, atunci cand ne simtim slabiti sau cu imunitatea scazuta.

Cui ii este recomandat ginsengul

Ca stimulent imunitar, aceasta planta este recomandata structurilor mai putin robuste, care au o rezistenta redusa la efort si intemperii. Este, de asemenea, de un real folos persoanelor convalescente, mai in varsta, care se confrunta cu perioade de epuizare fizica sau intelectuala.

Precautii la tratamentul cu ginseng

La femeile aflate la menopauza, ginsengul poate declansa reactii cum ar fi bufeurile, reaparitia temporara a unor sangerari similare celor menstruale. Este contraindicata administrarea ginsengului copiilor sub 10 ani. De asemenea, este contraindicata administrarea ginsengului atunci cand exista afectiuni tumorale, benigne sau maligne.

Maghiranul
maghiran.jpg

Maghiranul (Majorana hortensis) este o planta aromatica si condimentara in compozitia careia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloacele cele mai rapide de marire a imunitatii, care ne poate salva atunci cand declansarea guturaiului sau a gripei este iminenta. Secretul sau este ca are efecte de marire rapida a temperaturii organismului, producand un fel de acces de febra (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar sa actioneze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte controversata in medicina, tot mai multi cercetatori sustinand ca in anumite limite este extrem de benefica pentru organism, temperatura ridicata fiind un sprijin pentru anumite celule cu rol imunitar in neutralizarea microbilor. Cert este ca 2-3 cani de ceai fierbinte de maghiran, pe langa faptul ca produc o sudoratie intensa si ne incalzesc puternic corpul, sunt adesea un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii. Sa vedem in continuare cum se administreaza si cui ii este recomandat in mod special acest remediu.

Cum se administreaza maghiranul

O lingurita de pulbere de maghiran (il gasiti in mai toate magazinele naturiste, chiar si in cele alimentare, sub forma de condiment) se opareste cu o cana de apa fierbinte vreme de 15 minute, dupa care se filtreaza si se consuma cat mai cald. Se beau doua-patru cani de infuzie fierbinte de maghiran intr-un interval de timp de doua ore, ceea ce va produce o puternica incalzire a corpului, precum si o senzatie de relaxare in toti muschii. Este bine sa nu facem cantitati mari de ceai dintr-o data, ca temperatura acestuia sa nu scada, pierzandu-si efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util sa ne pregatim niste haine de schimb, pentru ca pe parcursul tratamentului vom transpira intens. Acest tratament se aplica o zi, maximum trei (timp in care va trebui sa ne ferim de frig si vom evita oboseala), fiind cu adevarat salvator atunci cand simtim ca ne imbolnavim de gripa, in chiar primele faze ale bolii.

Cui ii este recomandat maghiranul

In primul rand, este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin raceala extremitatilor sau care se confrunta cu oboseala si contracturi musculare. De asemenea, tratamentul cu maghiran are efecte antidepresive si chiar euforizante intense, fiind in consecinta un remediu excelent pentru momentele de impas psihologic, cand boala poate aparea ca o consecinta a asteniei, tristetii sau a lipsei noastre de tonus launtric. Foarte potrivit este acest tratament si persoanelor supraponderale sau care retin foarte multa apa in corp, efectele sale diuretice si sudorifice puternice facandu-l un remediu ideal atat pe termen scurt, cat si pentru cure mai lungi.

Precautii si contraindicatii ale tratamentului intern cu maghiran

Aceasta planta nu va fi folosita de catre persoanele care sufera de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).
 
Sezonul virozelor respiratorii


Fiecare cunoaste din proprie experienta semnele unei raceli. In cursul unui an, putem spune ca se inregistreaza milioane de cazuri, incidenta fiind mai mare la copii si la tineri, care au o rezistenta mai mica la infectii si stau mai mult in colectivitati.

De obicei, copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani pot face chiar 10-12 raceli pe an, in timp ce adultii racesc de 2-4 ori pe an (luati in considerare ca exista mari variatii la fiecare categorie), iar femeile cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani racesc mai frecvent decat barbatii de aceeasi varsta.

Cauzele virozei respiratorii

Exista peste 200 de virusi diferiti care se stie ca produc raceala obisnuita, din pacate insa, 30-50% dintre cazurile de raceala sunt determinate de virusi neidentificati.

Majoritatea persoanelor sunt convinse ca raceala apare in urma expunerii la frig, insa studiile arata ca aceste circumstante influenteaza nesemnificativ aparitia racelii. Susceptibilitatea la raceala creste insa in cazul stresului prelungit, al bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si prezenta de polipi nazali.

Simptomele virozei respiratorii

Simptomele racelii comune incep adesea la 2-3 zile de la infectie si se manifesta prin scurgerea de secretii nazale, infundarea nasului, respiratie dificila pe nas, dureri de gat, stranut, tuse, inrosirea gatului, febra si dureri de cap. Durata simptomelor este de aproximativ 2-14 zile, insa majoritatea bolnavilor se vindeca in cel mult o saptamana.

Uneori raceala se poate asocia sau complica cu o infectie bacteriana a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, situatii in care se face prezenta febra ridicata, dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, secretii de la nivelul gatului eliminate prin tuse. In acest caz ese necesar sa va prezentati medicului de familie.

Simptomele racelii sunt de fapt rezultatul raspunsului imun al organismului la invazia virala.

In functie de tipul virusului, raceala se transmite pe cai diferite:

- inhaland particule relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp
- inhaland picaturi suspendate in aer, care plutesc un timp mai indelungat
- prin contactul secretiilor respsiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat de atingerea nasului, gurii sau ochilor

Cum putem preveni o raceala?

Spalarea mainilor este cea mai simpla si eficienta metoda. Nu atingeti ochii si nasul altor persoane. Evitati aglomeratiile.

Ce tratament se recomanda?

Pentru cazurile necomplicate se recomanda doar repaus la pat, aport crescut de lichide, gargara cu apa calda cu sare, aspirina sau paracetamol pentru febra si durerile de cap.

Antibioticele nu sunt necesare pentru ca acestea nu distrug virusul. Sunt utile doar in cazul unor complicatii bacteriene, ca de exemplu sinuzita sau infectii ale gatului.

Inhalarea aburilor este ideala pentru tratamentul racelii, creserea temperaturii la nivelul mucoasei nazale, inhiband multiplicarea virusurilor.

Cateva sfaturi pentru raceala:

- aerisiti des camera in care dormiti
- consumati putin ardei iute (are efect puternic antiseptic asupra gatului)
- echinacea este de folos in prevenirea infectiei virale declansatoare de gripa
- ceaiul pe baza de soc (contra febrei, are efect antiviral, fluidifica secretiile, efect sudorific)
- comprese cu macerat de menta in otet de mere (pentru dureri de cap si febra)
- sucuri de legume si de fructe
- decoct de tarate indulcit cu miere
- lamaia stimuleaza imunitatea si combate febra
- este indicat masajul la maini si la talpi, cu sau fara otet
 
Din ce cauze apare cancerul esofagian

1.jpg



Fumătorii au un risc de două ori mai mare de a face cancer esofagian decât nefumătorii

Boala este de aproape trei ori mai frecventă la bărbaţi, în special la fumători, mai ales după vârsta de 60 de ani. Cancerul esofagian are o rată mare de mortalitate deoarece, în cele mai multe cazuri, este descoperit în stadiu avansat. Dacă tumoarea este operată în stadiu incipient, supravieţuirea la cinci ani este de 25%.

Cancerul esofagian este pe locul al şaselea în topul celor mai comune cauze de deces prin cancer, reprezentând şase la sută din totalitatea neoplasmelor gastrointestinale.

Această boală are o evoluţie rapidă, iar prognosticul este adesea nefavorabil, mai ales din cauza prezentării târzii la medic. „Cancerul esofagian este curabil în stadiile iniţiale, dar de obicei majoritatea persoanelor bolnave se prezintă la medic în stadiile avansate", atrage atenţia medicul specialist oncologie Ana Maria Radu de la clinica MedLife din Bucureşti.

Există mai multe tipuri de cancer esofagian, cele mai frecvente fiind carcinomul scuamos (localizat la nivelul celulelor care „căptuşesc" esofagul) şi adenocarcinomul (se formează în ţesutul implicat în producerea mucusului necesar înghiţirii). În ultimele decenii s-a observat o creştere a incidenţei acestei boli, mai ales a adenocarcinomului.

Fumatul şi alcoolul favorizează boala

Fumatul şi consumul de alcool sunt doi dintre factorii cel mai adesea implicaţi în apariţia cancerului de esofag. Astfel, aproximativ 90 la sută din cazurile de cancer esofagian sunt puse pe seama fumatului şi/sau consumului de alcool. Efectele negative ale ţigărilor sunt date de unele substanţe dovedit cancerigene, precum nitrosaminele rezultate din combustia tutunului. Alcoolul şi tutunul sunt asociaţi cel mai frecvent cu carcinomul scuamos.

Medicul Ana Maria Radu menţionează că, în cazul adenocarcinomului, sunt implicaţi factori precum esofagul Barrett (modificarea celulelor mucoasei esofagului, favorizată de expunerea la acidul din stomac), obezitatea şi refluxul gastroesofagian.

De asemenea, şi consumul frecvent de lichide fierbinţi, carenţa de vitamine şi de proteine, excesul de sare şi de calciu pot favoriza apariţia bolii. La rândul lor, infecţiile cu papilomavirusuri umane pot produce modificări cu risc crescut de cancer esofagian. Boala este mai frecventă la bărbaţi, mai ales după vârsta de 67 de ani.

Scăderea masivă în greutate, alarmantă

În cele mai multe cazuri, cancerul esofagian este anunţat prin dificultate la înghiţire, mai ales în cazul alimentelor solide, însă şi cele lichide pot deveni greu de înghiţit, pe măsură ce tumoarea creşte în dimensiuni. Alte simptome sunt astenia, anorexia, tusea, vocea răguşită şi durerea retrosternală. De asemenea, este semnal de alarmă şi scăderea rapidă în greutate. Astfel, în câteva luni se pot pierde până la 20 de kilograme. Mai pot apărea şi dificultăţi respiratorii (lipsă de aer) şi anemie (dată de sângerarea tumorii).

Se recomandă endoscopia

Endoscopia digestivă superioară este principala metodă de diagnostic în cancerul de esofag. Pe lângă evidenţierea tumorii, această investigaţie permite prelevarea de biopsie. Alături de acestea, medicul Ana Maria Radu recomandă radiografia gastroduodenală, ecoendoscopia şi tomografia computerizată pentru torace şi abdomen, această analiză imagistică arătând extinderea tumorii sau posibila afectare ganglionară şi prezenţa metastazelor.

Pentru cei cu esofag Barrett, complicaţie precanceroasă, se recomandă efectuarea regulată a endoscopiei digestive superioare, ca metodă se screening.

Intervenţia chirurgicală reprezintă tratamentul standard în stadiile incipiente ale bolii. „Aceasta este posibilă la 50% din cei cu cancer esofagian, supravieţuirea la cinci ani fiind între 5 şi 25%", spune medicul Ana Maria Radu. În cazul în care afecţiunea este diagnosticată în stadii avansate, când tumoarea nu mai poate fi scoasă chirurgical, se recomandă chimio-radioterapia.

În cazurile avansate, inoperabile, se poate recurge la endoprotezarea cu proteze din plastic sau din material metalic autoexpandabil. Cancerul de esofag poate da metastaze osoase, pulmonare, cerebrale, renale şi intestinale, precum şi hemoragie digestivă.

adevarul.ro
 
Ce-ti poate distruge zambetul?

Chiar daca ai grija sa te speli pe dinti, sa folosesti ata dentara, sa mergi la dentist si chiar sa ocolesti anumite alimente si bauturi, cum ar fi vinul, cafeaua, ceaiul, exista multe alte lucruri care-ti pot diminua din stralucirea zambetului. Printre acestea se afla, pe langa fumat, bauturile energizante, sarcina, pilulele de slabit ori anticonceptionalele.

Chiar si spalatul pe dinti in momente nepotrivite sau albitul peste masura iti pot afecta dantura, conform Health.

Bauturile energizante In ultima vreme, bauturile energizante au devenit extrem de populare, mai ales in contextul crizei, cand cei mai multi dintre noi au facut tot posibilul sa dea tot din ei la locul de munca, pentru a fi siguri ca nu ingroasa numarul somerilor.

Astfel, bauturile energizante au devenit un ajutor de nadejde. Studiile au aratat insa ca multe dintre produsele aflate pe piata pot duce la eroziunea dentara, din cauza concentratiei mari de componente acide, care nu fac decat sa indeparteze stratul de smalt.

In plus, aceste bauturi sunt bogate in zahar, care nu face decat sa hraneasca bacteriile ce traiesc in cavitatea bucala, ducand la aparitia cariilor.

Diabetul Acesta boala reduce rezistenta organismului la infectie, asa ca riscul de boli ale gingiilor creste simtitor. Pe langa ingrijirea corespunzatoare a danturii, este vitala, chiar si pentru dantura, monitorizarea nivelului de zahar din sange. Obligatoriu trebuie urmarita valoarea trigliceridelor si a colesterolului.

Sarcina Cand astepti un copil este cu atat mai important sa ai grija de dinti si gingii, pentru ca studiile au aratat ca exista o legatura intre bolile netratate ale gingiei si nasterea prematura sau greutatea prea mica a nou-nascutului.

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, mai ales cele ale estrogenului si progesteronului pot avea ca urmare inflamarea gingiilor si chiar cauza gingivita.

Pilulele de slabit Chiar daca intruchipeaza, aparent, cea mai simpla cale de a mai pierde din centimetrii de pe talie, pilulele de slabit nu sunt decat o cale sigura catre bolile gingiei si cariile dentare.

Motivul: fac ca saliva sa se imputineze, gura sa se usuce, iar riscul de boli ale gingiei si carii sa creasca.

Gura uscata Nu e doar neplacut, ci si foarte distructiv pentru dinti, din moment ce saliva "spala" bacteriile si neutralizeaza acizii nocivi.

Asa ca e indicat sa bei multa apa, sa mesteci guma fara zahar si sa folosesti pasta de dinti cu fluor. In cazuri extreme, exista si substituti artificiali pentru saliva.

Pubertatea Schimbarile hormonale ce au loc in aceasta perioada nu cauzeaza doar acneea, ci sensibilizeaza si gingiile, putand avea ca rezultat infectiile, gingivita si alte afectiuni. Din fericire, acestea nu apar decat rar, in cazul unei igiene orale precare.

Cura de slabire In cazul in care aceasta este restrictiva, organismul va fi lipsit de unele vitamine si nutrienti esentiali pentru un zambet frumos. Mai cu seama sunt importanti folatii, Vitamina B in general, proteinele, calciul si Vitamina C, esentiale pentru sanatatea gingiilor si a dintilor.

Anticonceptionalele Putine femei stiu ca si acestea predispun la inflamarea gingiilor si infectii, precum gingivita. In plus, mai multe studii au aratat ca femeile care iau anticonceptionale se vindeca mai greu dupa extractiile dentare. Asa ca inainte de o procedura majora, n-ar fi rau sa stai de vorba cu dentistul.

Spalatul pe dinti in momente nepotrivite Chiar daca am fost invatati de mici sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, poate nu e prea tarziu sa aflam ca nu e cea mai buna idee. Mai ales dupa mesele in care s-au consumat alimente sau bauturi bogate in acizi - cum e cazul vinului, cafelei, citricelor si sucurilor - e bine sa ne clatim gura doar cu apa, pentru a neutraliza acesti acizi.

O ora ar trebui sa fie indeajuns pana la momentul in care punem din nou mana pe pasta si periuta de dinti. Spalatul pe dinti imediat nu face decat sa erodeze dintii.

Albitul excesiv Chiar daca nu se stie inca daca acest procedeu erodeaza dintii, s-a demonstrat ca le mareste sensibilitatea, mai ales atunci cand este repetat prea des.

Chiar si tratamentele de albire a dintilor acasa ar trebui folosite cu moderatie, unele dintre pastele de dinti sau gelurile destinate albirii continand ingrediente abrazive ce maresc sensibilitatea dintilor.

In plus, pe masura ce inaintezi in varsta, nici produsele de albire nu mai pot face minuni. Dupa un anumit punct, excesul nu va face neaparat mai mult pentru zambetul tau.

Citricele si mancarea acida Chiar daca lamaile, grepfrutul si portocalele nu cauzeaza direct cariile, ca si sucurile, ele contin acizi, ce duc la erodarea smaltului si marirea riscului de carii.

Si in acest caz se recomanda clatirea gurii cu apa sau mestecarea gumei fara zahar, eventual cu xylitol, un indulcitor natural ce inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea orala.

ziare.com
 
Toamna, atentie la crizele de ulcer!



Toamna, durerile de stomac sunt mai puternice ca oricand si crizele de ulcer apar mult mai des. In sezonul rece, bacteria care provoaca peste 80% din ulcere intra in contact cu anumite substante proteice secretate de stomac si duoden, explica o echipa de fiziopatologii americani. Ca urmare, aciditatea gastrica este perturbata. Urmatorul pas este aparitia unor mici leziuni pe mucoasa stomacului sau pe cea a duodenului.



Doua patologii, aceeasi durere

Desi este o afectiune de care am auzit aproape cu totii, ulcerul ramane totusi gresit inteles de un numar mare de persoane. De fapt, este indicat sa se vorbeasca de ulcere nu doar de ulcer, pentru ca exista mai multe tipuri de boala. Totusi, forma cea mai frecvent intalnita ramane ulcerul gastroduodenal.

Acest termen medical se grupeaza in doua patologii oarecum diferite: ulcerul gastric si ulcerul duodenal. Totusi, aceste afectiuni sunt legate intre ele prin factori de risc, cauze si mecanisme patologice care sunt similare, insa diferite ca localizare.

In sistemul digestiv, bolul alimentar trece prin esofag inainte de a ajunge in stomac unde va fi digerat de sucul gastric, dupa care trece in duoden pentru a-si finaliza drumul spre iesire.

Esofagul, stomacul si duodenul sunt acoperite cu o mucoasa menita sa protejeze impotriva aciditatii gastrice. In cazul imbolnavirii de ulcer, aceasta mucoasa este inflamata. In anumite situatii, apar leziuni asemenea unei plagi. Astfel, fata interna a tesuturilor este expuse sucurilor gastrice care provoaca dureri foarte puternice.

Care sunt cauzele imbolnavirii?

In general, se disting doua tipuri de factori declansatori ai ulcerului: bacteria Helicobacter pylori si antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina).

Ulcerele cauzate de Helicobacter pylori, o bacterie sub forma de elice (de unde provine de fapt denumirea) care supravietuieste acidului gastric, sunt cele mai frecvente tipuri. Aceasta infectie se dobandeste in urma contactarii bacteriei pe cale orala, prin apa sau mancare. Desi specialistii nu au certificat modul de transmitere al bacteriei, s-a ajuns la concluzia ca aceasta prolifereaza in urma unor conditii de igiena precara. Tocmai de aceea, in prezent bacteria continua „sa bantuie” in tarile sarace.

Ulcerele cauzate de antiinflamatoare nesteroidiene sunt mai frecvente cu precadere la persoanele in varsta. Deoarece tratamentele pe baza acestui tip de medicamente sunt adesea recomandate in bolile reumatismale, iar aspirina este indicata in cazul afectiunilor cardiovasculare.

„Pe de alta parte, responsabila de imbolnavire este si medicatia care se foloseste pentru tratarea osteoporozei, plus o serie de anticoagulante care se folosesc pentru prevenirea infarctului miocardic sau a accidentului cerebral vascular”, a mentionat Prof. Dr. Alexandru Oproiu, de la Spitalul „Dr. Agripa Ionescu”din Bucuresti, pentru ziarul Gandul.

Stresul, un factor perturbator

In ultimii ani, potrivit statisticilor numarul cazurilor de ulcer cauzate de bacteria Helicobacter Pylori a mai scazut, insa au inceput sa reapara o serie de ulcere provocate de stres, de exces de secretie acida sau din punct de vedere genetic. Tocmai de aceea, inainte de a se incepe un tratament este indicat sa se cunoasca principala cauza care a dus la imbolnavire. Altfel, exista riscul ca tratamentul sa nu fie eficient, ba chiar sa provoace o suferinta si mai mare.

Durerea de stomac, principalul simptom

Durerile abdominale sunt prezente in situatii precum apendicita, menstruatie sau gastroenterita. Insa, durerile acestor afectiuni difera de cele provocate de ulcer din punctul de vedere al localizarii. In cazul ulcerului, fie ca este gastric sau duodenal, aceste dureri se manifesta la nivelul sternului (capul pieptului) si al ombilicului. Fie apar sub forma unor arsuri obisnuite, fie cresc in intensitate sub forma unor crampe, torsiuni sau eroziuni.

In functie de gradul afectiunii, durerile pot aparea inainte sau dupa masa si chiar in timpul somnului. Pentru ca exista posibilitatea ca anumite mancaruri sa va provoace dureri, este indicat sa urmariti cu atentie ce alimente va declanseaza crizele. In general, se recomanda evitarea produselor care iritamucoasa stomacului sau care sporesc secretia de suc gastric. Durerile sunt cronice si pot dura chiar cateva spatamani si se pot opri spontan. Apoi, pot aparea dupa cateva saptamani mai tarziu, sau chiar luni.

Astfel, aceste dureri sunt principalele simptome ale afectiunii. Uneori sunt insotite de stari de greata si varsaturi si de o pierderea rapida in greutate. Tocmai de aceea, aceste simptome nu trebuie tratate cu superficialitate si este bine sa fie urmarite de catre un medic specialist.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul ulcerului, indiferent de ce natura este, se pune numai de catre medic. In general, medicul va incerca localizarea durerii, la nivelul duodenului sau al stomacului. Diagnosticul ulcerului gastroduodenal este sugerat de simptome, insa este confirmat prin radiografie baritata (ingerarea unei paste de bariu - substanta de contrast pentru explorarea radiologica a tubului digestiv), endoscopie (explorarea unui organ prin intermediul unui instrument prevazut cu un aparat optic) sau biopsie (prelevare a unui fragment de tesut sau de organ in scopul de a fi examinat microscopic).
acasa.ro
 
17 Beneficii miraculoase ale consumului de menta

Menta era o planta indragita inca din antichitate datorita aromei sale precm si gustului si proprietatilor medicinale. Astfel menta a fost folosita in medicina, cosmetica, aromaterapie, dar si in alimentatie.


Mentei i-a fost atribuita o legenda in Grecia Antica. Mentha era o nimfa extraordinar de frumoasa de care Zeul Intunericului (Infernului) s-a indragostit nebuneste. Sotia sa, zeita Persephona, a devenit foarte geloasa pe frumoasa nimfa, astfel ca a ingropat-o pentru a o scoate din din viata sotului sau. Pluton insa a fost profund impresionat de suferinta nimfei si a transformat-o intr-o planta frumos mirositoare care sa aduca multe beneficii oamenilor. Astazi menta este intens utilizata in produsele medicinale sau de igiena (pasta de dinti), cosmetica, alimentatie, aromaterapie etc.

Beneficiile miraculoase ale mentei

Menta aduce beneficii asupra tubului digestiv, respiratiei, ficatului, vezicii biliare (fiere), circulatiei, avand si un puternic efect asupra sistemului nervos:
- Menta consumata din alimentatie stimuleaza secretia sucului biliar si golirea bilei in intestine, facilitand digestia grasimilor;
- Ceaiul de menta este bun in problemele biliare si in micsorarea calculilor biliari (pietre la fiere);
- Menta detoxifica organismul;
- Inlatura tulburarile intestinale, trateaza diareea, meteorismul, bolborismele si crampele intestinale;
- Dezinfecteaza, un alt aspect prin care previne infectiile tubului gastric;
- Are efect antiobiotic usor;
- Previne infectiile respiratorii, fiind puternic volatil mentolul – o substanta consinuta in cantitati mari in frunzele si florile de menta. De asemenea menta este ultila si in tratarea racelilor, inspirandu-se vaporii de mentol (infuzie, uleiuri volatile etc).
- Imbunatateste circulatia sanguina
- Ca uz extern, revigoreaza pielea, o intineresti, sporeste circulatia subcutanata este utila pentru circulatia periferica proasta (maini sau picioare reci se tin in fiecare seara in apa fierbinte cu 30 picaturi de menta la o jumatate de cada);
- Elimina oboseala picioarelor, se foloseste o dilutie de ulei de masline 5 linguri cu 10 picaturi ulei de menta si zeama de la o lamaie si se ung gambele delicat, in strat subtire, in fiecare seara.
Este un foarte bun tonic nervos, fiind utila ca aromaterapie in perioadele de suprasolicitare psihica;
- Menta inhiba agresivitatea – este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori italieni;
- Menta este ultila celor care tusesc, de exemplu fumatorilor, ci nu doar celor raciti. Ajuta la eliminarea expectoratiilor.
- Menta este utila in tratamentul oboselii cronice.
- Calmeaza durerile de cap;
- Este utila in tratamentele antiacneice si in alte iritatii ale pielii;
- Amelioreaza durerile musculare si articulare, cele din reumatism si artroza;

Atentie:
- Menta nu se va da copiilor sub 7 ani, nici macar sub forma de dropsuri, bomboane sau guma de mestecat;
- Sarcian si alaptare;
- In cazul urmarii unui tratament homeopat.

kudika.ro
 
Agresivitatea creste riscul de infarct si accident cerebral.




Un temperament competitiv te poate costa scump, potrivit unui studiu realizat de o echipa italo-americana de cercetatori pe un esantion de 5.000 de persoane din Sardegna.

Cercetatorii, coordonati de Angelina Sutin de la "National Institute on Aging" din Baltimore, au examinat 5.614 italieni din Sardegna, cu varsta cuprinsa intre 14 si 94 de ani (inrolati in studiul "SardiNIA Study of Aging"). Dupa ce le-au analizat acestora atent personalitatea, prin intermediul unui test cu 250 de intrebari, i-au supus si unei ecografii Doppler, in vederea evaluarii unui important parametru al riscului cardiovascular: grosimea peretilor arterelor carotide (care vascularizeaza creierul).

"Am remarcat la subiectii dotati cu un temperament mai agresiv si competitiv o tendinta de a dezvolta mai usor o ingrosare a arterelor carotide, la cei foarte iritabili acest risc crescand chiar 40%", a comentat Manuela Urda, cercetatoare implicata in studiu. Repetand analiza la distanta de 3 ani, s-a constatat si ca aceasta ingrosare a arterelor progreseaza odata cu trecerea timpului, acest fapt survenind independent de alti factori de risc cardiovascular traditionali, precum fumatul, hipertensiunea sau colesterolul marit.

Dupa ce au demonstrat ca agresivitatea costa scump o persoana in ceea ce priveste starea de sanatate, cercetatorii au mers si mai departe, comparandu-i pe barbati cu femeile din acest punct de vedere. Ei au facut astfel o descoperire destul de neasteptata: un comportament agresiv si ostil fata de cei din jur are un impact mult mai devastator asupra reprezentantelor sexului frumos. "In general, barbatii tind sa aiba o ingrosare a peretilor arteriali mai accentuata, dar in studiul nostru am observat ca femeile cele mai nervoase dezvolta o ingrosare asemanatoare celei inregistrate la cei mai agresivi dintre barbati, ca si cum un caracter urat ar fi capabil sa anuleze efectele protectoare pe care hormonii estrogeni le au asupra sistemului cardiovascular inaintea menopauzei", a explicat Uda.

Sursa: Corriere della Sera
 
Ce este aparatul digestiv?
Componentele tubului digestiv, digestia.




Aparat (sau tub) digestiv reprezinta totalitatea organelor cu ajutorul carora se face digestia.
Cunoscand alcatuirea si modul de functionare a sistemului digestiv, vom putea elucida unele dintre cele mai raspandite prejudecati si vom intelege mai bine cum, unde si cand actioneaza elementele nutritive.

Gura si esofagul
Procesul de digestie incepe in gura prin maruntirea hranei si amestecarea ei cu saliva. O enzima din saliva numita ptiaina incepe sa descompuna amidonul in zaharuri simple. Alimentele sunt apoi trimise catre fundul gurii si de acolo patrund in esofag; fiind antrenate mai departe cu ajutorul asa-numitului peristaltism - miscari ritmice de contractare si relaxare a peretelui muscular, cu rol de a impinge bolul alimentar de-a lungul tubului digestiv. Pentru a impiedica regurgitarea alimentelor, adica reintoarcerea lor in gura, si in acelasi timp pentru a permite eliberarea anumitor enzime necesare la un moment dat - fiindca o enzima nu poate implini actiunea alteia - traiectul digestiv este echipat cu sfinctere situate in punctele importante de jonctiune.

Stomacul
Dupa cum multi dintre noi stiu deja, stomacul este cel mai incapator segment al traiectului digestiv, fiind asezat mai sus insa de cat se crede in general. El ocupa spatiul dintre coastele inferioare, deasupra taliei; este un "sac" flexibil, imbracat in muschi in continua miscare, schimbandu-si astfel fara incetare forma. Cu exceptia alcoolului, nici o substanta ca atare nu este absorbita prin peretii stomacului. Alimentele ingerate in mod obisnuit la o masa parasesc stomacul intr-un interval de trei pana la cinci ore. Materialele lichide, ca supele de exemplu, parasesc stomacul mult mai repede; grasimile insa raman un timp mai indelungat. Un meniu obisnuit, compus din carbohidrati, proteine si grasimi, este eliminat dintr-un stomac normal in trei pana la cinci ore. Glandele stomacului si anumite celule specializate secreta enzime, acid clorhidric, un mucus si un anumit factor capabil sa faciliteze dizolvarea vitaminei B12 si trecerea ei prin peretii intestinali in circuitul sanguin. Unui stomac normal ii este caracteristic mediul acid; aceasta aciditate este asigurata de catre sucul gastric.
Pepsina:
enzima predominanta in stomac; asigura digestia carnii si a altor proteine, fiind activa numai in mediu acid.
Renina: produce coagularea laptelui.

Acidul clorhidric:
este produs ce celulele prezente in peretii stomacului si asigura mediul acid necesar digestiei. Stomacul nu este indispensabil digestiei. Cea mai mare parte a procesului de digestie are in loc in afara stomacului.

Intestinul subtire
Aproape toate elementele nutritive sunt absorbite prin peretii intestinului subtire. In lungime de peste sapte metri, intestinul subtire este segmentul in care are loc savarsirea procesului de digestie cu absorbtia tuturor elementelor nutritive. Mediul prezent in interiorul lui este alcalin, determinat fiind de secretiile peretilor intestinali. Mediul alcalin este absolut necesar pentru finalizarea procesului de digestie si absorbtie. Intestinul subtire este structurat pe trei segmente: duodenul, care porneste chiar de la orificiul de iesire a stomacului, jejunul (de aproximativ trei metri lungime) si ileonul (pana la trei metri si jumatate lungime). Cand continutul lichid al intestinului subtire este antrenat inainte prin miscari peristaltice, se aud anumite zgomote caracteristice care in mod obisnuit ne referim spunand ca ne "ghiortaie" stomacul. De fapt, asa cum vazut, responsabil pentru aceste bolboroseli nu este stomacul, insa probabil ca expresia va persista ca atare.

Intestinul gros ( Colonul)
Pentru a parcurge intesinul gros, substantele ajunse aici le trebuie 12-15 ore. Materialele care parasesc ileonul si patrund in cecum (prima portiune a intestinului gros) au o consistenta lichida. Reintoarcerea lor in intestinul subtire este impiedicata de un sfincter muscular aflat in punctul de jonctiune. Cu exceptia apei, prin peretii intestinului gros sunt absorbite putine substante. Functia primara a colonului este cea de stocare si deshidratare. Pe masura ce apa este absorbita, materialul lichid capata consistenta semisolida, fiindu-i necesare 12 pana la 15 ore pentru a realiza intreg circuitul intestinal. Spre deosebire de stomac, intestinul gros contine o bogata flora microbiana. O buna parte a materiilor fecale este constituita din bacterii, substante nedigerabile - in principa celuloza - si substante toxice eliminate din sange prin pereti intestinali.

Ficatul
Ficatul este principalul organ in care se depoziteaza vitaminele solubile in grasimi. Ficatul este cel mai mare organ masiv din corpul uman si cantareste aproximativ un kilogram si jumatate. Asemeni unei complexe uzine chimice, el poate modifica aproape orice structura sau compozitie chimica, distrugand si anihiland o serie intreaga de molecule toxice. Ficatul constituie totodata un rezervor de sange si un depozit pentru inmagazinarea vitaminelor A si D, precum si a glicogenului (carbohidrat digerat) ce are rolul de a regla nivelul zaharului in sange. In ficat sunt prelucrate enzime, colesterol, proteine, vitamina A (din caroten) si factorii ce asigura coagularea sangelui. Una din principalele functii ale ficatului este aceea de a produce bila. Sarurile continute in bila contribuie la digerarea eficienta a grasimilor, ele actionand asemeni detergentilor, emulsionand materiile grase.
T
Vezica biliara
Chiar si simpla vedere a mancarii poate goli uneori vezica biliara. Vezica biliara este un organ cu rol de depozitare, lung de aproximativ 7 cm, care inmagazineaza bila, ii modifica structura chimica si o concetreaza putenic. Gustarea si uneori chiar simpla vedere a mancarii poate determina golirea ei. Anumiti constituenti fluizi ai vezicii biliare tind cateodata sa cristalizeze si sa formeze asa-numitii calculi biliari.

Pancreasul
Pancreasul este o glanda de aproximativ 15 cm lungime, situata in concavitatea formata din duoden. Celulele sale secreta insulina, un hormon cu rol in arderea accelerata a zaharurilor din corp. Insulina nu este varsata in traiectul digestiv, ci direct in circuitul sanguin. O functie importanta a pancreasului este fabricarea si secretia sucului pancreatic ce contine unele din enzimele de baza necesare in procesul de digestie: lipaza care descompune grasimile, tripsina - cu rol in descompunerea proteinelor - si amiliaza care hidrolizeaza amidonul.
 
Vezi ce porcarii scoti pe gura

Buzele, dinţii şi gingiile incearca sa te avertizeze cu privire la citeva probleme majore de sanatate. Le dai atenţie?

Respiraţie de dragon

Ce spun vaporii urit mirositori: "Multe din mirosurile care vin din gura nu-şi au originea acolo", spune specialistul dentar Ted Raybould, de la Universitatea Kentucky. "Zona sinusurilor este principalul vinovat." Inflamarea cailor nazale poate fi produsa de o alergie sau de o infecţie cronica şi poate cauza respiraţie urit mirositoare in doua moduri. in primul rind, un nas infundat te obliga sa inspiri şi sa expiri pe gura.

Acest fapt duce la uscarea salivei, care, in mod normal, ar ucide bacteriile ce produc mirosul respectiv. in al doilea rind, mucusul lichid este un producator activ de halena. "Mucusul curge din nas şi se acumuleaza in partea din spate a limbii", explica dr. Mel Rosenberg, microbiolog la Universitatea din Tel Aviv. Aceasta "mizerie" hraneşte bacteriile, rezultind nişte compuşi sulfuroşi volatili, care creeaza bine-cunoscutul miros neplacut.

Cum sa reacţionezi: incepe prin a-ţi schimba obiceiurile de clatire şi scuipare. "Fa gargara cu apa de gura seara, mai degraba decit dimineaţa", recomanda Rosenberg. "in timpul nopţii, gura produce mai puţina saliva, aşa ca bacteriile nu mai sint indepartate in mod regulat." Cu cit bacteriile ramin mai mult in gura, cu atit se creeaza mai multe "bombe cu sulf". Fa gargara timp de jumatate de minut, insistind pe partea din spate a limbii. Apoi, da-ţi capul pe spate şi respira pe nas. Daca nici aşa nu trece mirosul, s-ar putea sa ai de-a face cu o infecţie a sinusurilor care se poate extinde in organism. Fa-ţi o programare la ORL. Medicul specialist o sa-ţi prescrie antibiotice sau medicamente antialergice care iţi vor curaţa sinusurile.

Afte

Ce spun umflaturile nesuferite: Aftele sint deranjante şi arata ca naiba, dar asta nu e nimic pe linga efectele herpesului asupra inimii. in-tr-un studiu publicat in jurnalul Circulation, cercetatorii au testat subiecţii in privinţa existenţei unui anticorp care indica o infecţie anterioara cu herpes simplex 1 (HSV1), apoi i-au monitorizat timp de patru ani. Cei al caror singe conţinea antivirusul erau de 2 ori mai predispuşi la atac de cord. Care e explicaţia? HSV1 se afla in stare latenta in sistemul nervos, pina cind stresul, oboseala sau boala determina apariţia unei afte. Cercetatorii banuiesc ca reactivarea virusului declanşeaza o reacţie nervoasa in arterele coronariene, re-acţie ce poate produce cheaguri periculoase.

Cum sa reacţionezi: Stresul accentuat poate aduce cu sine afte şi atacuri de cord, aşa ca ai face bine sa-ţi temperezi tensiunea, ca sa eviţi aceste probleme. intr-un studiu recent, realizat in Germania, 21 de pacienţi cu afta au fost imparţiţi in doua grupe: unii au urmat un tratament pe baza de hipnoza pentru reducerea stresului, iar celorlalţi li s-a administrat un placebo. Dupa şase luni, pacienţii hipnotizaţi au raportat cu 43% mai puţine simptome şi nivele scazute de stres. Daca nu vrei sa fii hipnotizat, incearca o alta terapie de eliminare a stresului: yoga, tai chi, meditaţie. Cercetarile arata ca aceste terapii scad tensiunea şi imbunataţesc capacitatea sistemului imunitar.

Gingii insingerate

Ce spun gingiile roşii: Singele de pe periuţa de dinţi este un semn clar de infecţie. "E primul indicator al unei guri bolnave", spune dr. Zero. Gingiile se infecteaza cind tartrul, un strat plin de bacterii care se formeaza pe dinţi dupa masa, este lasat sa se intareasca pe gingie. Iar pierderea dinţilor şi bolile de inima nu sint singurele riscuri ale gingivitei, aceasta fiind pusa in legatura şi cu o forma de cancer. Un studiu recent, realizat la Harvard pe 52.000 de barbaţi, a aratat ca cei cu gingii infectate erau cu 63% mai predispuşi la cancer pancreatic decit cei care nu prezentau asemenea simptome. Cercetatorii dau vina pe bacterii, despre care se crede ca reacţioneaza cu substanţele digestive, creind condiţii favorabile pentru inmulţirea celulelor canceroase.

Cum sa reacţionezi: Zaharul este un inamic al gurii şi al pancreasului. El inrautaţeşte gingivita, deoarece hraneşte bacteriile din tartru. Un studiu recent publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca persoanele care adauga regulat zahar in cafea, ceai sau cereale sint cu 69% mai predispuse la cancer pancreatic. inlocuieşte cele doua linguriţe "criminale" cu doua pastile de indulcitor. Sau maninca miez de nuca. Acesta e bogat in metionina, un aminoacid care, conform unui studiu suedez, scade cu 70% riscul de cancer pancreatic.

http://www.menshealth.ro
 
40 de reguli pentru o viata sanatoasa

1.inainte de a manca asigurati-va o ambianta de relaxare, de confort psihic si concentrati-va asupra actului mancatului. Nu priviti la TV, nu cititi, nu folositi calculatorul, nu mancati pe strada, in masina, sau la cinematograf;

2.nu mancati daca sunteti, obositi, suparati, nelinistiti, infrigurati sau supraincalziti,in stare de febra;

3.cea mai importanta masa din zi este micul dejun, nu-l sariti niciodata;acum puteti consuma grasimi naturale (unt), oua,branzeturi, carne, dar intotdeauna separat;

4.mancati numai cand va este foame si ridicati-va de la masa cand inca nu va simtiti ghiftuiti.

5.mestecati temeinic hrana, minimum 20 miscari masticatorii sau pana alimentele solide devin fluide, savurand gustul si aroma; nu infulecati alimentele; nu vorbiti in timpul mesei pentru a evita aerofagia care inrautateste digestia si creeaza disconfort prin balonare;

6.nu confundati foamea cu setea, aceasta intamplandu-se atunci cand consumati bauturi dulci, rafinate si odata cu inaintarea in varsta;

7.serviti masa, pe cat posibil, la ore fixe - mic dejun, pranz, cina - iar intre mese consumati fructe si legume crude; nu mancati cu 2 - 3 ore inainte de a merge la culcare;

8.nu consumati apa sau alte lichide imediat inaintea, in timpul sau imediat dupa masa;

9.nu consumati alimente foarte calde (poate creste riscul de cancer gastric) sau foarte reci (sub 10oC sau peste 30oC), deoarece perturba digestia;

10.asociati corect alimentele in cursul unei mese pentru o digestie eficienta, sanatoasa,
alimentele nedigerate ajunse in colon intra in putrefactie devenind
cancerigene;

11.nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa - orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este aliment concentrat;

12.nu consumati intre mese snacks-chips, gustari diverse, nu gustati frecvent mancarea in timpul prepararii;

13.incercati sa preparati cat mai des mancarea in casa si serviti-o in portii mici/ medii; nu va fortati sa consumati tot ce vi se pune in farfurie;

14. pregatiti alimentele cat mai simplu, prin procedee sanatoase (evitati prajirea,rantasurile, gratarul cu foc direct, mancarea arsa); evitati combinatiile nesanatoase dintre grasimi in exces, zahar, sare, aluaturi;

15.doua sau trei alimente la o masa sunt suficiente;

16.nu folositi baze pentru mancare, fixuri, edulcoranti, sare extrafina, grasimi artificiale, arome artificiale, conservanti chimici, coloranti chimici, indulcitori artificiali;

18. evitati alimentele industriale, rafinate bogate in sare, zaharuri, grasimi, aditivi alimentari, arome;

19.consumati alimentele suculente inaintea celor concentrate;

20.consumati alimentele crude inaintea celor gatite;

21.consumati alimentele adecvate tipului de munca efectuat (activ fizic, sedentar,etc.);

22.tineti cont de afectiunile de care suferiti, de recomandarile medicului si de interactiunile dintre alimente si medicamente;

23. consumati preponderent alimente alcalinizante (~80% alcalin/20% acid) pentru evitarea acidozei metabolice, nocive;

24. hidratati-va cu apa oligominerala naturala, 8 pahare pe zi (1,5 - 2 l) intre mese, consumand un pahar inainte de cultare si unul imediat dupa trezire, sau un fruct proaspat inainte de culcare si unul imediat dupa trezire;

26.evitati bauturile industriale carbogazoase, necarbonatate, indulcite, stimulante, inclusiv cele "light" si nu le combinati cu alcoolul;

27.la recomandarea specialistului, completati-va dieta cu suplimente alimentare (vitamino-minerale, fitonutrienti) de calitate, naturale, evitandu-le pe cele de sinteza si ultrapurificate;

28.obisnuiti-va sa consumati o zi mai consistent, iar in ziua urmatoare tineti restrictie alimentara, un fel de post, pe care bunicii il tineau miercurea si vinerea, cand nu consumau alimente de origina animala (lapte, carne,oua, grasimi animale); acest obicei va reduce stresul oxidativ si va va prelungi viata;

29.dupa o masa copioasa evitati sedentarismul folosind scarile, mersul pe jos facand cel putin o mie de pasi;

30.nu cumparati si nu tineti in camara sau frigider alimente si ingrediente alimentare nesanatoase;

31.ca parinti, sau bunici fiti un exemplu pentru copii, deprindeti-i obiceiuri alimentare sanatoase, nu satisfaceti capriciile alimentare ale copiilor mici, nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice in exces, in general si mai ales in fata copiilor;

32.satisfacerea unui capriciu alimentar, ocazional, daca nu se transforma in obicei, nu este periculoasa;

34.regimurile, dietele de slabit rapid, restrictive, sunt deosebit de periculoase,mai ales pentru tinerele fete;

35. dieta trebuie strict personalizata, evitand monotonia alimentara, diversificand dieta cu alimente sanatoase, inclusiv legume si fructe crude;

36.alimentele ecologice (bio-organice) sunt sanatoase, doar daca contrapartida lor conventionala este sanatoasa, supunandu-se acelorasi cerinte nutritionale valabile pentru alimentele conventionale (ex: zaharul rafinat nu este mai sanatos daca este ecologic);

37.nu exista un aliment ideal, complet, care sa poata inlocui dieta reprezentata de ansamblul echilibrat si diversificat al alimentelor din toate categoriile si de aceea nu se va putea crea alimentul universal in pastile;

38.chiar o dieta compusa din alimente sanatoase si diversificata nu poate fi benefica daca nu renuntam la sedentarism; ori de cate ori aveti ocazia mergeti pe jos, folositi scarile, practicati sporturi usoare (inot, ciclism), gradinarit s.a.;

39.combateti stresul gandind pozitiv, evitati expunerea prelungita la campuri electromagnetice (telefon celular, TV, razele solare puternice din timpul verii), zgomote puternice;

40.acordati-va cu propriul bioritm, asigurand o alternanta fiziologica intre perioadele de munca, distractie, odihna (dormiti minimum 7 - 8 ore pe noapte, de preferinta incepand cu orele 22oo);
 
Astenia de toamna



Una din zece persoane sufera de astenia de toamna, potrivit mai multor studii de specialitate. Aceasta dereglare, care apare de obicei la schimbarile de temperatura, este caracterizata prin oboseala, epuizare fizica si psihica, lipsa de energie si chiar depresie.


Cauzele asteniei de toamna



Astenia de toamna este cauzata in general de inadaptarea organismului la diferentele de temperatura intre zi si noapte.

De asemenea, cantitatea mai mica de lumina si soare si alimentatia neadecvata sunt alte cauze ale asteniei de toamna. Stilul de viata dezordonat, programul haotic, lipsa odihnei si a unui program de exercitii fizice usoare pot cauza astenia.


Simptomele asteniei de toamna



Tristetea si melancolia inexplicabile, nervozitatea, lipsa apetitului, durerile de cap sau oboseala sunt doar cateva dintre simptomele asteniei de toamna.

Formele mai severe de astenie se pot manifesta si prin momente trecatoare de pierdere a memoriei, tensiune arteriala scazuta, lipsa interesului sexual sau slabiciune musculara. Astenia de toamna vine la pachet si cu indispozitie si senzatia ca totul merge prost. Astenia se manisfesta la orice varsta, in special la femeile cu o viata activa si stresanta.


Ajuta organismul sa treaca peste astenia de toamna



Pentru a usura simptomele asteniei de toamna este indicat sa urmezi cativa pasi simpli. Astfel iti vei recapata vitalitatea si tonusul pozitiv.

Acorda mai multa atentie alimentatiei. Scoate din dieta ta zilnica grasimile, pastele fainoase si dulciurile. Inlocuieste-le cu fructe si legume proaspete, lactate si carne slaba. Consuma mai multe cereale si fibre.

Fa mai multe plimbari in aer liber. In aceasta perioada, organismul are nevoie de lumina directa a soarelui. Incearca sa mergi mai mult pe jos.

Dormi cel putin 8 ore pe noapte si evita sa pierzi noptile. Rezerva timpul liber activitatilor relaxante.


Suplimente nutritive pentru astenia de toamna



La venirea anotimpului racoros este indicat sa aduci oragnismului un aport de vitamine si subtante nutritive. Acestea te vor ajuta sa treci mai usor peste momentele de slabiciune si sa invingi astenia de toamna.

Laptisorul de matca este unul dintre substantele nutritive recomandate pentru intarirea organismului. Actioneaza ca un stimulent, tonifiaza organismul si este foarte eficient in starile de oboseala.

Polenul este un tonic general. Intinereste mintea, creierul si viata emotioanala. Este revigorant si aduce un aport important de energie.

Drojdia de bere contine complexul de vitamine B, ajuta la revigorarea si detoxifierea organismului. Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, drojdia de bere este de ajutor in intarirea sistemului imunitar si in statarea anemiei.

Metalele, mineralele si oligoelementele precum cuprul, fosforul, fierul si magneziul ajuta organismul in momentele de oboseala si depresie.


Tratamente cu produse naturiste pentru astenia de toamna



Tot la trecerea de la anotimpul cald la cel rece este indicat sa iei si cateva suplimente naturiste.

Guarana este o planta originara din padurea amazoniana. Fructele sale sunt bogate in calciu, fosfor, potasiu si magneziu. Are proprietati antidepresive si este un stimulent fizic si mental.

Ginsengul ajuta la cresterea vitalitatii, intensifica activitatea mentala si fizica.

Ghimbirul, cu mirosul sau patrunzator si placut, aduce un aport de vitalitate si intensifica starea de bine. Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxand si detensionand musculatura.

Maca, o planta originara in America de Sud, contine nutrienti puternici, care duc la ameliorarea starii de oboseala. Planta are in compozitie multi aminoacizi, acizi grasi, calciu si fier. Stimuleaza metabolismul, creste rezistenta la stres, imbunatateste viata sexuala, incetineste procesul de imbatranire si intareste puterea de concentrare.


Sfaturi utile



Bea mai mult ceai. In zilele racoroase de toamna, incearca sa bei in fiecare dupa-amiaza o cana cu ceai fierbinte si aromata. Ceaiul de tei, indulcit cu miere si cu o felie de lamaie va avea efecte benefice asupra starii tale generale.

Fa mai multe exercitii. In fiecare dimineata, inainte de a-ti incepe programul obisnuit, fa cateva miscari de intindere. Muschii se vor detensiona, iar tu te vei relaxa. Poti de asemenea sa faci si usoare exercitii de incalzire.

Relaxeaza-te cu o baie fierbinte. Incearca ca o data pe saptamana sa iti acorzi cateva momente de rasfat. Umple cada cu apa, saruri de baie si uleiuri esentiale si uita de toate grijile de peste zi.

acasa.ro
 
Cum sa combatem astenia de toamna .


Persoanele afectate de astenia de toamna au o stare generala alterata in acesta perioada, marcata de oboseala, lipsa de concentrare, insomnii, dureri de cap, nervozitate si iritabilitate, toate acestea fara o cauza aparenta. Modificarile merg mai profund de atat, chiar si sistemul imunitar fiind influentat negativ, motiv pentru care racelile si virozele sunt curente la aceste persoane.

Zilele de toamna si-au intrat de ceva timp in drepturi. Trecerea de la un anotimp la altul este insesizabila pentru majoritatea, insa o categorie de persoane, mai sensibile la modificarile pe care toamna le aduce, vor suferi o stare cunoscuta drept astenie de toamna. Cum sa combatem astenia de toamna

Ca si astenia de primavara, astenia de toamna are efecte asemanatoare asupra organismului; in peisajul autumnal organismul celor care sufera in acesta perioada, devine sensibil la modificarile prea bruste de temperatura si lumina.

Persoanele afectate de astenia de toamna au o stare generala alterata in acesta perioada, marcata de oboseala, lipsa de concentrare, insomnii, dureri de cap, nervozitate si iritabilitate, toate acestea fara o cauza aparenta. Modificarile merg mai profund de atat, chiar si sistemul imunitar fiind influentat negativ, motiv pentru care racelile si virozele sunt curente la aceste persoane.

Starea de oboseala se mentine la cei cu astenie chiar daca au parte de somn suficient si odihna corespunzatoare si chiar daca ziua nu a fost deosebit de incarcata.

Astenia de toamna se manifesta indiferent de varsta, indeosebi la femeile care duc o viata activa, stresanta, plina de responsabilitati si care, de multe ori se neglijeaza din aceasta cauza.
Cauzele acestei scaderi a tonusului pot fi multiple, incepand de la inadaptarea organismului la diferentele de temperatura intre zi si noapte, cantitatea mai mica de lumina pe parcursul unei zile, lipsa unei alimentatii adecvate, carentelor de vitamine si minerale dar si stilul de viata dezordonat, program foarte aglomerat etc.

Cum puteti usura simptomele asteniei de toamna:

Acordati o atentie marita alimentatiei. Slabirea organismului este consecinta privarii de vitaminele si mineralele absolut necesare;

Fructele si legumele sunt din abundenta in acesta perioada a anului – profitati de ele pentru a evita carentele vitaminice;

Consumati multe cereale si lacatate in acesta perioada pentru continutul de calciu, fibre, carbohidrati si vitamine;

Revizuiti-va programul zilnic si acordati mai mult timp relaxarii;

Profiati de ultimele raze de soare si faceti plimbari in aer liber;

Nu sacrificati orele de somn pentru ca lipsa somnului poate inrautati manifestarile asteniei de toamna;

Tonifiati-va organismul cu produse naturale precum mierea, laptisorul de matca, gingsengul.



Sursa: Healthy.ro.
 
7 trucuri care te ajuta sa rezisti in conditii de stres .

Ai impresia ca cineva are nevoie de tine si de atentia ta la fiecare cateva minute? Telefonul nu inceteaza sa sune, mailurile vin si ameninta sa iti blocheze casuta de mail, biroul ti-e inundat de prezentari, documente si post-it-uri si traiesti mereu cu senzatia ca ai uitat ceva important? Inainte ca presiunea sa isi spuna cuvantul si sa nu mai fii la fel de productiva, la fel de eficienta si, foarte important, la fel de sanatoasa si fericita, e cazul sa iei masuri!

Daca si pentru tine "a face fata conditiilor de stres" nu inseamna sa lucrezi in fiecare zi avand un mic nod de incordare in stomac si daca ai sentimentul ca te-ai simti mai bine daca ai controla putin haosul din jurul tau, ai face bine sa respiri adanc de cateva ori, sa citesti si sa aplici cele cateva trucuri care iti pot face viata mai usoara!

Mai mult decat poti duce?

E foarte clar ca o persoana care se ocupa de mai multe lucruri decat poate face fata va ajunge sa nu mai fie eficienta si de aici -spre disperarea sefilor de pretutindeni- va ajunge sa fie din ce in ce mai obosita si sa piarda din ce in ce mai mult timp incercand sa faca sarcinile care in mod obisnuit ii luau mult mai putin timp.

Indiferent cat de mult ne-am dori uneori sa putem face ca o zi sa dureze mai mult de 24 de ore si indiferent de cate ori am face ca in copilarie, atunci cand imi propuneam sa inchid ochii si sa ma trezesc a doua zi, scapata de tema interminabila la matematica, nu e posibil. Ceea ce este, insa, posibil, e sa iti evaluezi corect volumul de munca si sa renunti la toate lucrurile la care poti renunta, chiar si la unele din task-urile care iti faceau mare placere dar care nu sunt obligatorii pentru munca ta.

Gandeste-te ca nu mai poti accepta sa faci si alte lucruri in paralel cu munca pentru ca asta ar insemna sa renunti la unele dintre sarcinile pe care le ai deja, lucru imposibil.

Esti pe lista? Nu esti pe lista?

Daca te ocupi, asa cum obisnuiam sa fac si eu, de task-uri pe masura ce vin catre tine si daca te intrerupi pentru a raspunde la mailuri, a vorbi la telefon si a discuta cu colaboratorii, faci o mare greseala, pentru ca vei ajunge sa te simti coplesit la sfarsitul zilei si, din pacate, vor ramane lucruri pe care nu le-ai facut. Rupe-ti cateva minute la sfarsitul zilei si fa o lista cu toate lucrurile pe care va trebui sa le faci a doua zi, incluzand si proiectele in derulare (daca trebuie, de exemplu, sa suni pe cineva pentru a confirma o intalnire saptamana viitoare).

Regula productivitatii!

Cel mai simplu truc pentru a fi productiv este sa te apuci de lucrurile importante inainte de a face orice altceva si de a lasa sarcinile mai mici -datul telefoanelor, verificatul mailului, punerea in ordine a hartiilor de pe birou- pentru micile pauze dintre sarcinile mai mari sau, pur si simplu, pentru partea a doua a programului.

Intalnirile iti mananca timpul!

Majoritatea specialistilor in time management recomanda evitarea, pe cat posibil, a intalnirilor, pentru ca iti mananca foarte mult timp. Daca echipa ta face intalniri dese incearca sa le scurtezi durata si evita-le pe cele care implica si deplasare si inseamna, deci, o multime de timp pierdut.


Am nevoie de mai multe pauze!

Ca sa iti poti mari productivitatea si ca sa poti face fata stresului ai nevoie de multe pauze, dar si de un ritm sustinut de munca. Acorda-ti singura pauze daca reusesti sa lucrezi timp de 50 de minute, sa zicem, neintrerupt (fara sa verifici mailul, fara sa raspunzi la telefon sau pe Twitter) la un proiect si foloseste urmatorul truc: da-ti un deadline mai strans decat este cel real, pentru ca astfel iti vei indeplini sarcinile si vei reusi si sa te ocupi de alte probleme care s-ar putea ivi pe parcurs.

Ai un truc?

Fiecare dintre noi stie ca are unele mici hibe care il impiedica uneori sa duca la bun sfarsit in cele mai bune conditii un proiect. Fie ca e vorba de faptul ca nu ne dozam suficient de bine eforturile si ne epuizam inainte de ajunge la final, trebuie sa descoperi ce te retine -sau ce iti pune bete in roate- si sa actionezi impotriva acestui mic blocaj!

Spune ca nu faci fata!

Ai impresia ca superiorii tai lasa pe umerii tai prea mult din sarcinile lor sau ale colegilor de departament? Spune raspicat acest lucru. Un bun manager nu se va supara si va intelege ca risti sa te ocupi superficial de mai multe lucruri continuand in acest ritm si ca productivitatea iti va scadea, lucru pe care nu il doreste nimeni.
 
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate



Printre cele mai folosite si mai comode mijloace contraceptive se numara anticonceptionalele pe baza de hormoni.

Anticonceptionalele Orale

Anticonceptionalele orale contin fie o combinatie de estrogeni si progesteron, fie doar progesteron. Anticonceptionalele combinate contin cantitati variate de estrogen (etinil estradiol sau mestranol) si un anume tip de progesteron. Preparatele uzuale au in compozitie doze mici de estrogen, de obicei 20 – 50 micrograme in fiecare pilula. Ele sunt luate cate o pilula pe zi pentru 21 zile, cu o pauza de 7 zile pana la o noua administrare. Pentru mai multa usurinta si pentru a nu intrerupe autoadministrarea reflexa care se creaza, multe preparate de acest fel au 28 pilule pe folie dar ultimele 7 sunt doar cu glucoza deci sunt hormonal inactive. Anticonceptionalele pe baza de progesteron trebuie luate continuu, fara nici o pauza.

Mod de actiune

Principalul mod de actiune in vederea producerii efectului contraceptiv este dat de supresia ovulatiei. Atat estrogenii cat si progesteronul pot inhiba gonadotropinele produse la nivelul hipofizei inhiband astfel ovulatia.

De asemenea, mucusul cervical se transforma intr-o substanta vascoasa, groasa, care impiedica trecerea spermatozoizilor prin endocervix in interiorul uterului. Mucoasa uterina devine plata si inactiva sub actiunea progesteronului si este astfel necorespunzatoare implantarii unui ovul care a fost eventual fecundat. Acesta se va elimina la exterior fara a se implanta.

Reactii adverse

Aparitia reactiilor adverse este legata de doza de estrogen folosita. Printre reactiile adverse intalnite enumeram sangerari vaginale intermitente sau lipsa menstruatiei, efecte care apar in cazul preparatelor cu doze foarte mici de estrogeni. Starea generala de rau, durerile de cap, cresterea in greutate si senzatia de tensiune in sani sunt efecte tranzitorii si care de obicei dispar de la al treilea ciclu de administrare de anticonceptionale.

Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale

Folosirea pe termen lung a anticonceptionalelor orale poate fi insotita de aparitia unor probleme variate dar acest lucru se intampla numai intr-un numar mic de cazuri, mai ales atunci cand administrarea de anticonceptionale nu a fost facuta la sfatul medicului ginecolog, in urma unui consult de specialitate facut cu atentie.

Trombembolismul reprezinta un proces complex in care are loc inflamarea peretilor venelor superficiale sau profunde, urmat de aparitia de cheaguri de sange care se ataseaza de peretele venos determinand blocarea venei. Acest proces apare in special la membrele inferioare care se umfla si devin dureroase. Trebuie insa precizat ca de obicei anticonceptionalele orale nu determina singure trombembolismul, reprezentand mai degraba niste agenti favorizanti prin cresterea nivelului de factori de coagulare din sange.

Bolile cardiovasculare au o incidenta de patru ori mai mare la femeile care folosesc anticonceptionalele orale, mai ales daca sunt fumatoare si in varsta de peste 35 ani. Nu exista o relatie directa intre aparitia acestor probleme si durata folosirii anticonceptionalelor orale.

Hipertensiunea arteriala este o alta problema care poate sa apara. In acest caz durata administrarii este legata de aparitia hipertensiunii. Aproximativ 5 % din femeile care iau anticonceptionale de mai mult de 5 ani fac hipertensiune, insa aproape toate revin la nivele normale ale tensiunii arteriale la intreruperea tratamentului contraceptiv.

Amenoreea sau lipsa menstruatiei la intreruperea tratamentului cu anticonceptionale orale atinge procente de pana 3.1 % dintre femeile care au urmat acest tip de contraceptie. Acest lucru se asociaza cel mai adesea cu neregularitati preexistente ale ciclului menstrual. De asemenea, nu trebuie exclusa nici eventualitatea prezentei unei tumori de hipofiza.

Tumorile ficatului apar foarte rar si numai in cazurile folosirii anticonceptionalelor orale pe durate de timp de peste 5 ani. Riscul este insa foarte redus.

Aparitia diverselor tipuri de cancer in urma folosirii indelungate a anticonceptionalelor orale nu este inca dovedita. Nu exista date stiintifice valide care sa demonstreze o relatie cauza – efect intre aparitia cancerului de san, de ovar, de col uterin sau de endometru si folosirea contraceptiei orale. Incidenta cancerului de san sau a cancerului de endometru a ramas constanta in ultimii 20 ani in pofida folosirii crescande a anticonceptionalelor orale. Pilula contraceptiva nu induce aparitia cancerului de col uterin dar, intrucat modul sau de actiune nu este unul de tip bariera mecanica, favorizeaza expunerea colului la diversi agenti cu actiune potential cancerigena. In ceea ce priveste cancerul de ovar, se pare ca pe langa reducerea numarului de chiste ovariene, tratamentul contraceptiv oral are chiar un efect protector deoarece scade numarul de cicluri ovulatorii.

Complicatiile si modul de administrare

Conceptia ca administrarea anticonceptionalelor orale trebuie intrerupta la fiecare 2 sau 3 ani nu are baza stiintifica. Incidenta complicatiilor nu scade cu o asemenea pauza. In plus, se poate sa apara un numar crescut de sarcini nedorite in aceasta perioada de pauza.

In ceea ce priveste problema realizarii la femeile care iau anticonceptionale orale a unor interventii chirurgicale programate, este bine ca administrarea lor sa fie oprita cu cel putin o luna inainte de operatie pentru a micsora riscul aparitiei tromboflebitei postoperatorii. Varsta are si ea importanta in sensul ca si femeile peste 35 ani pot folosi acest mod de contraceptie daca au o sanatate buna si nu fumeaza. Oricum, in aceste cazuri trebuie folosite pilule cu doze mici de estrogeni. Obezitatea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, bolile cardiovasculare sunt factori care contraindica folosirea anticonceptionalelor orale.

Eficienta

Anticonceptionalele orale pe baza de combinatie de estrogeni si progesteron reprezinta metoda contraceptiva REVERSIBILA cea mai eficienta. Folosirea lor in mod corespunzator duce la o eficienta de 100 %.

ALTE TIPURI DE CONTRACEPTIE HORMONALA

Medroxyprogesteronul injectabil este un produs care actioneza similar cu cele enumerate anterior si care se administreaza printr-o injectie intramusculara a 150 mg substanta la fiecare 3 luni. Are o actiune contraceptiva foarte eficienta. Intreruperea administrarii acestui produs se face daca apar tulburari ale ciclului menstrual, cu lipsa menstruatiei sau menstruatii foarte abundente. La intreruperea tratamentului poate sa apara o infertilitate tranzitorie pentru ca este necesara trecerea unei anumite perioade de timp pana la eliminarea completa a produsului din organism. Sarcina se obtine la aproximativ 9 luni de la intrerupere, ceea ce reprezinta dublul fata de timpul necesar obtinerii graviditatii dupa tratamentul cu anticonceptionale orale.

Buserelina este un alt contraceptiv de tip hormonal care se administreaza insa pe cale intranazala prin pulverizarea unui spray special. Singurele reactii adverse sunt cele legate de lipsa menstruatiei sau o menstruatie prea abundenta.

Implantul cu levonorgestrel este o metoda contraceptiva reversibila, cu durata lunga si foarte eficienta. Se administreaza prin introducerea sub pielea bratului femeii a sase implante flexibile de silicon si care contin levonorgestrel. Timp de 5 ani se elibereaza in sangele femeii cantitati mici si relativ constante de levonorgestrel. Reactiile adverse sunt aceleasi ca la medroxyprogesteron sau buserelina dar diminua pana la disparitie dupa cateva luni de administrare.

Mifepristone (RU - 486) este un compus cu structura steroidiana care se foloseste atat ca agent contraceptiv cat si ca agent de inducere a avortului atunci cand este administrat in asociere cu prostaglandine. Se administreaza intr-o doza lunara unica dar nu este aprobat in toate tarile, fiind de exemplu interzis in Statele Unite.

Pilula de a doua zi

Pilua de a doua zi poate fi folosita dupa un act sexual neprotejat care a avut loc in preajma ovulatiei. Trebuie luata la cel mult 72 ore de la contactul sexual desi cel mai bine este in primele 24 ore

Modul sau de actiune este acela al impiedicarii implantatiei ovulului fecundat. Unul dintre primele produse folosite a fost dietilsilbestrolul 25 mg de doua ori pe zi, pentru 5 zile. Azi s-a renuntat la acest produs datorita reactiilor adverse grave, cu stare generala de rau si varsaturi. S-a trecut asadar la administrarea de anticonceptionale combinate care contin etinilestradiol si norgestrel si care se administreaza in doza de 4 tablete, cate 2 tablete la interval de 12 ore. Etinilestradiolul poate fi administrat singur 5 mg pe zi dar pe o durata de 5 zile.

Datorita efectelor teratogene ale acestor produse steroidiene deci a posibilitatii inducerii de malformatii fetale, in cazul in care nu se obtine contraceptia si femeia a ramas totusi insarcinata, este indicat un avort terapeutic pentru a preveni nasterea unui copil cu malformatii.

Dr. Cristian Popescu, medicul site-ului www.desprecopii.com
 
Ingrijirea corecta a ochilor



Ingrijirea ochilor ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi, cu atat mai mult cu cat acest simplu ritual de ingrijire are menirea de a pastra pentru cat mai mult timp elasticitatea pielii sensibile din aceasta zona, de a diminua pungile si cearcanele si, mai ales, de a ne face sa radem "cu ochii".

Cateodata logica feminina devine ilogica chiar si pentru femei. Obisnuim sa folosim creme si tratamente specifice pentru problemele tenului inca din adolescenta, iar acest gest ni se pare cat se poate de normal.

Pielea fetei este foarte sensibila, trebuie sa se lupte in fiecare zi cu praful, poluarea, stilul nostru de viata haotic, regimul alimentar dezechilibrat si pe deasupra, mai sunt si extremele atmosferice: ba e canicula, ba este ger. Cand te gandesti la cate trebuie sa patimeasca, parca iti vine sa mai adaugi inca un strat de crema, sa fie acolo.

Si revin acum la problema logicii care sfideaza logica. De ce nu avem aceeasi grija si de ochii nostri? Pana la urma, pielea din jurul ochilor este cu mult mai sensibila decat restul fetei, nu beneficiaza de nici un strat sustinator de grasime, dar in schimb este pusa zilnic in miscare: cand radem, cand plangem, cand mijim ochii in lumina. Zilnic, de sute de ori.

Cand folosim crema de ochi?


Multe dintre noi ne-am fixat o tinta: astept sa implinesc varsta de 30 de ani pentru a folosi crema. Dar de ce am astepta atat? In multe privinte, o crema de ochi se aseamana cu un sutien: folosita corect, din timp, nu poate face rau, dar cu siguranta poate face bine. Asemanarea vine din faptul ca ambele exemple de mai sus nu au mijloace proprii de sustinere, de aceea un ajutor timpuriu din partea noastra este binevenit.

Cea mai buna perioada pentru a incepe sa folosesti o crema de ochi este cea in care simti nevoia sa faci asta. Daca ai pana in 20 de ani, dar te lupti cu problema cearcanelor sau a pungilor de sub ochi incepe sa folosesti o crema speciala care poate remedia aceste probleme. La aceasta varsta, textura ideala este una cat mai lejera, eventual sub forma de gel. Cremele pe baza de aloe vera, castraveti sau ceai verde sunt recomandate pentru tratarea cearcanelor si pungilor de sub ochi.

Remedii naturiste pentru pungi si cearcane


Rezultate bune poti obtine daca combini folosirea unei creme de ochi - de doua ori pe zi, dimineata si seara - cu cateva remedii rapide, preparate in casa:

Castravetele este solutia universala pentru ochi frumosi. Fie ca storci sucul si il pui pe o discheta demachianta, fie ca pui feliile de castraveti direct pe ochi, acest remediu isi va face treaba rapid si bine, mai ales daca repeti tratamentul de cateva ori pe saptamana si rezisti 10 minute cu ele pe ochi. Pentru rezultate mai bune, asigura-te ca ai tinut casatravetele la frigider inainte.

O alta leguma prietenoasa este cartoful. Taie doua felii subtiri si tine-le pe ochi.

Dupa ce ti-ai facut ceai, recicleaza pungutele, mai ales daca este vorba de musetel sau ceai verde. Lasa-le sa se raceasca, baga-le putin la frigider si apoi tine-le pe ochi timp de 10 minute.

Daca dimineata cand te trezesti semeni cu o broscuta si ai nevoie de o solutie rapida pentru pungile de sub ochi, fii prevazatoare. Pune seara in frigider doua linguri, iar dimineata lipeste-le pe ochi si tine-le cat ti se pare suportabil.

Ce creme de ochi folosim?

Dupa varsta de 30 de ani este recomandat sa folosesti creme de ochi o idee mai grase, eventual dedicate grupei tale de varsta. Cand iti alegi crema, asigura-te ca aceasta nu contine parfum, parabeni sau alte ingrediente agresive cu pielea sensibila a ochilor.

Foarte indicate in acest sens sunt gamele dermatocosmetice, insa daca faci parte din categoria celor care cred ca orice crema din comert este nociva, iti recomand un remediu natural: catina.

Foloseste un unguent cu extras de catina de la Plafar, recunoscut pentru actiunea sa revitalizanta si vitaminizata, recomandat si pentru pielea imbatranita, terna sau arsa de soare.

Sfaturi pentru prevenirea ridurilor


Nu numai crema este importanta pentru a pastra frumusetea si "integritatea" pielii de sub ochi.

Foloseste un demachiant special pentru aceasta zona, deoarece cele pentru fata pot irita atat pielea, cat si ochii.

Sterge cu blandete zona cu ajutorul unei dischete demachiante, pana cand aceasta ramane curata. Nu freca niciodata cu putere in speranta ca machiajul se va duce mai repede. Asta nu se va intampla, in schimb, in timp, se vor "intampla" niste riduri adanci.

Demachiaza intotdeauna ochii seara si profita de moment pentru a aplica si crema speciala pentru ochi.

Poarta ochelari de soare, ori de cate ori lumina de afara este prea puternica. Nu conteaza daca este vara sau iarna, daca este soare sau innorat. Chiar daca cerul este acoperit de nori, este posibil ca lumina sa fie foarte puternica, iar tu sa-ti mijesti ochii din instinct. Daca vei purta ochelari, nu numai ca nu iti vei rani inutil retina, dar vei amana si aparitia ridurilor.

Daca esti iarna la munte, nu iesi pe partie fara ochelari de protectie. Si daca tot suntem la capitolul protectie, ai putea sa folosesti pentru intreaga fata o crema cu SPF deoarece puterea razelor UV este potentata de zapada.

Include ingrijirea ochilor in ritualul de frumusete si citeste si alte sfaturi despre cum sa le protejezi sanatatea!
 
Nevasta se plange ca sforai? Berea de la masa de seara ar putea fi de vina :D

Sforaitul afecteaza relatia de cuplu

Te-ai trezit de dimineata si ai gasit pe locul gol din dreapta ta un biletel: “Iubitule, imi pare rau, dar sforaiai atat de tare incat m-am mutat pe canapea in sufragerie”. In plus, te simti de parca n-ai fi inchis un ochi toata noaptea. “Bine, dar eu stiu ca nu sforai!”, te-ai gandit imediat. Nu, nu sforai de obicei, dar de vina ar putea fi berea bauta aseara cu prietenii, spun medicii.

Cand esti treaz, reactionezi la nevoia crescuta de oxigen a organismului, necesara in timpul unui efort fizic, de exemplu, printr-o respiratie mai lunga si mai profunda. Fiecare organism are insa o anumita rezistenta la patrunderea aerului in plamani (rezistenta inspiratorie). Cand respiram, muschii lucreaza sa invinga aceasta rezistenta. In somn, necesarul de oxigen scade, iar rezistenta inspiratorie creste de cel mult doua ori. In compensare, respiram mai adanc.

Persoanele care sforaie au in general rezistenta inspiratorie mai mare in timpul somnului. Ce se intampla daca la asta mai adaugam si o cantitate de alcool? Rezistenta se dubleaza. In plus, Alcoolul actioneaza ca un sedativ, care relaxeaza musculatura gatului mai mult decat in timpul unui somn obisnuit

Recomand un remediu la indemana orcui: un ciorap in gura =))
 
Am o nelamurire :ciorapul sa fie abia dat jos din picior (pt trezire):D: sau......unul nou,nout ?
 
Daca individul a consumat bere in exces, merge si un ciorap flosit :D, daca nu, ne riscam cu unul curatel .:P
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top