9 obiceiuri nesanatoase care te imbatranesc cu 10 ani
Anumite obiceiuri tind sa ne imbatraneasca cu aproximativ 10 ani, chiar si mai mult, iar aceasta imbatranire nu vizeaza dor aspectul fizic, ci si sanatatea, metabolismul si activitatea organelor interne. Evident ca prin accelerarea proceselor de senescenta aceste persoane devin mai vulnerabile in fata bolilor si dezvolta tot felul de riscuri.
De ce unii oameni par mai tineri iar altii nu isi pot ascunde varsta reala? Oare doar genele sunt vinovate sau stilul de viata joaca un rol important? De ce unii oameni sunt mai sensibili in fata bolilor si altii nu?
Cele mai intense rezultate ale alegerilor noastre le optinem in urma celor care sunt efectuate zilnic, perseverenta fiind foarte imporntanta in acest context. Asadar, atunci cand incercam sa facem o rutina din lucrurile pozitive, rezultatele vor fi pe masura, la fel se intampla si cand obiceiurile rele isi fac loc printre activitatile noastre zilnice. Aceste obiceiuri tind sa ne imbatraneasca cu aproximativ 10 ani, chiar si mai mult, iar aceasta imbatranire nu vizeaza doar aspectul fizic, ci si sanatatea, metabolismul si activitatea organelor interne. Evident ca prin accelerarea proceselor de senescenta aceste persoane devin mai vulnerabile in fata bolilor si dezvolta tot felul de riscuri.
9 "obiceiuri" nesanatoase care te imbatranesc cu 10 ani
Lipsa diversificarii alimentatiei 9 obiceiuri nesanatoase care te imbatranesc cu 10 ani
Una din primele zece cauze ale cancerului stabilite la nivel mondial se refera la lipsa diversificarii alimentatiei, adica oamenii s-au obisnuit sa manance cam aceleasi preparate in fiecare zi. Organismul nostru are nevoie de multi nutrienti, vitamine si minerale, dar si de substante active, de aceea alimentatia trebuie diversificata si de aceea alimentele de sezon nu trebuie niciodata evitate. Baza alimentatiei se realizeaza prin lactate, branzeturi, cereale, carne (neprajita, neafumata si nici din mezeluri, ci doar fiarta, pregatita la cuptor sau pe gratar), legume si fructe.
Consumul de alimente si preparate nesanatoase
Alimentele si preparatele nesanatoase ar trebui excluse din alimentatie. Printre aceastea se numara: mezelurile (pe care multe persoane le consuma in fiecare dimineata si chiar in timpul zilei), margarina (incercati ca macar din alimentatia copiilor sa o excludeti), mancarurile prajite, carnea afumata, carnea grasa (de porc de exemplu, oaie, miel etc.), dulciurile.
Lipsa miscarii – sedentarismul
Miscarea de zi cu zi mentine sanatatea sistemului circulator si un volum sanguin optim pentru sanatate, asigura deschiderea capilarelor din corp care in stare de repaus stau inchise, mentine silueta, arde caloriile, regleaza metabolismul, elimina stresul si scade hormonii de stres, imbunatateste circulatia cerebrala, dar si calitatea somnului etc. Iata cate efecte pozitive are miscarea. Indiferent de cum alegem sa facem miscare, este important ca ea sa existe zilnic in stilul nostru de viata: fie alegi sa mergi dimineata in parc la altergat, fie seara, fie ai un abonament la fitness, dans sau piscina, orice varianta de miscare e binevenita.
Fumatul
Fumatul este unul din marii dusmani ai sanatatii si frumusetii, avand efecte negative atat asupra sistemului nervos, cat si asupra sanatatii tuturor celulelor din corp carora le afecteaza in primul rand respiratia: monoxidul de carbon se leaga ireversibil de globulele rosii si acestea nu mai pot transporta oxigen la celule. Fumatul creste coagularea sangelui si produce vasoconstrictie in unele zone, marii fumatori (indiferent de varsta, sunt multe cazuri cunoscute sub 30 de ani) avand chiar amputatii de degete si alte necroze (sunt afectate vasele mici). Asadar fumatul nu distruge doar frumusetea, imbatranind foarte mult aspectul unei persoane, ci si sanatatea celui care fumeaza si a celor din jur pe care ii expune fumatului pasiv.
Alcoolul
Alcoolul, in special vinul si berea, este util daca se bea un pahar la cateva zile sau saptamanal, de obicei duminica atunci cand se strange intreaga familie in jurul mesei. Insa atunci cand este consumat zilnic devine toxic, primul care sufera fiind sistemul digestiv, apoi ficatul. In timp consumul zilnic de alcool poate avea efecte foarte nocive asupra sanatatii dar si asupra aspectului fizic, iar consumul exagerat poate duce la coma sau chiar... moarte.
Somnul in ore neadecvate
Un somn bun este cel de noapte care se desfasoara intre orele 22:00 (sau 23:00 in functie de ritmul hormonal al fiecaruia, unii il au un pic mai tarziu) pana la aproximativ 5:00 dimineata cand are loc varful secretiei de cortizol (un hormon foarte important in “managementul” stresului hormonal). Somnul de zi sau cel care nu cuprinde aceste ore care corespund ritmului nictemeral al hormonilor nu mai este nici jumatate util fata de somnul din aceste ore. Mare atentie pentru persoanele care lucreaza de noapte, cativa ani intr-un astfel de regim de munca pot avea efecte negative serioase asupra sanatatii.
Negativismul si tulburarile psihice si/sau comportamentale
Se stie ca pozitivismul, credinta in bine practic poate vindeca si cancerul! Sunt demonstrate efectele starii psihice asupra sanatatii si frumusetii! Persoanele negativiste, care se gandesc intai la ceva rau atunci cand incep o activitate, persoanele prea competitive (tipul comportamental A de exemplu), cele prea inchise, introvertite, cele anxioase, schizoide, senzitive – aceste persoane vor reflecta problemele lor psihice in starea de sanatate si aspectul fizic. Daca aveti astfel de tulburari, se recomanda sa consultati un psiholog, tehnicile pe care le veti invata impreuna cu acesta va vor fi de folos toata viata.
Lipsa afectiunii
Daca aveti relatii reci cu cei din jur (si nu este neparat vorba de lipsa unei relatii, desi viata de cuplu poate aduce multe beneficii, unele uimitoare chiar) probabil va lipseste afectiunea celorlalti. Orice om are nevoie de afectiune, de daruire, are nevoie sa fie bun si sa primeasca reciprocitate, sa iubeasca si sa fie iubit, indiferent daca este vorba de prieteni, familie, copii sau iubit/a. Lipsa unor relatii calde afceteaza sanatatea, imbatraneste, scade randamentul psihic, inteligenta emotionala, stima de sine si asa mai departe. Daca aveti prieteni, pastrati-i cu grija, caci au un pret important in viata voastra.
Lipsa activitatilor relaxante
Cand v-ati dedicat ultima data macar o jumatate de ora sa va relaxati? In fiecare zi ar trebui sa gasiti un moment de relaxare, fie singuri, fie in compania altor persoane. Lipsa unor astfel de momente va incarca negativ atat psihic, dar si fizic. Puteti imbina utilul cu placutul, spre exemplu sa va relaxati la piscina, astfel faceti si miscare totodata. Metodele de relaxare sunt multiple si difera de la un om la altul. Gasiti 10 modalitati de relaxare care vi se potrivesc si nu ezitati sa le aplicati (macar cate una) in fiecare zi.
kudika.ro
Alimentatia care te anemiaza
Anemia reprezinta o afectiune caracterizata prin insuficienta de oxigen care ajunge la celule, avand mai multe cauze care au ca final si acest rezultat de hipooxigenare tisulara.
Ce ar trebui sa stii despre anemie?
Alimentatia care te anemiazaIn functie de cauza care duce la insuficienta oxigenului care ajunge la celule putem vorbi despre mai multe tipuri de anemie. Globulele rosii din sange preiau oxigenul de la plamani din timpul inspirului (cedand totodata dioxidul de carbon) si il transporta la celule unde il cedeaza, preluand de la acestea dioxidul de carbon – gaz rezultat in urma respiratiei celulare.
Pentru a lega oxigen astfel incat sa il poata transporta globulele rosii contin o structura speciala numita hemoglobina care are nevoie de fier pentru a-si modifica configuratia spatiala astfel incat sa poata lega oxigenul. Fara fier globula rosie nu poate transporat oxigenul. Asadar, ar aparea un insuficient transport de oxigen la tesuturi, putand spuna ca lipsa fierului determina un tip de anemie – anemia feripriva. Lipsa fierului se datoreaza fie carentelor alimentare, mai exact nu consumam alimente cu fier, fie datorita unui deficit de absorbtie (dairee, boli inflamatorii ale intestinelor) sau carentei de vitamina C – singura vitamina care asigura schimbarea valentei fierului in tubul digestiv, facandu-l absorbabil in organismul nostru. Trebuie stiut ca monoxidul de carbon (CO) din tigara blocheaza iremediabil hemoglobina, aceasta nu mai poate lega deloc oxigen si astfel globulele rosii afectate circula degeaba prin sange, urmand a fi distruse la un moment dat in splina. De aceea la fumatori numarul globulelor rosii nu este neaparant relevant privind anemia, ei trebuie sa masoare si carboxihemoglobina (cat din hemoglobina e afectata de CO).
Numarul scazut de globule rosii va duce tot la anemie. Numarul globulelor rosii poate fi scazut datorita unor hemoragii mici dar repetate (hemoragiile gingivale, hemoragiile digestive, hemoragii oculte, mentruatie abundenta in lipsa unei diete adecvate). De asemenea se poate ca numarul scazut al globulelor rosii sa se datoreze productiei insuficiente ale acestor celule sanguine. Globulele rosii (numite si eritrocite sau hematii) se formeaza in maduva rosie hematogena a unor oase late precum oase craniene, stern, coaste, oasele bazinului. Pentru a se forma este nevoie atat de proteine si lipide pentru constituentii principali ai acestor globule, cat si de acdi folic, vitamina B6 si B12. In carenta acestor nutrienti si vitamine apare de asemenea anemia (anemie pernicioasa).
Alimentatia care te fac anemic
Alimentatia care duce la anemie este aceea:
Saraca in:
- Lactate – acestea contin proteine importante pentru cosntitutirea componentelor globulelor rosii;
- Fainoase integrale si cereale integrale – aceste sunt foarte bogate in vitamine din complexul B care ajuta la stimularea formarii globulelor rosii la nivelul maduvei hematopoetice.
- Carne slaba de pui, peste, curcan, vita, organe de pasare, ficat – toate acestea fara a le combina cu grasimi: cartofi prajiti, uleiuri preparate termic, grasime animala cum e carnea de porc, mancaruri prajite etc. Se recomanda sa le gatiti pe gratar, fierte sau la cuptor. Evitati afumaturile.
- Fructe si legume – acestea contin vitamina C, importanta pentru transformarea valentei fierului la nivelul tubului gastric, dar si fier si alte vitamine (inclusiv cele din complexul B si minerale utile in tratarea anemiei si in mentinerea sanatatii;
- Seminte, alune, nuci – acestea sunt foarte bogate in fier si vitamine din complexul B, recomandandu-se sa manacti in fiecare zi o salata de legume si zarzavaturi in care sa puneti si nuci, seminte si alune necoapte.
Bogata in:
- Cafea si produse cu continut ridicat de cafeina – ceai verde, ceai rosu, cafea, ciocolata, cacao, toate acestea consumate in exces. Un ceai pe zi si o ceasca de cafea au insa efecte pozitive asupra sanatatii.
- Alimente foarte procesate, de tipul fast-food, chipsuri, produse de cofetarie si patiserie etc.;
- Consumul excesiv de grasimi si mezeluri, carne tocata;
- Sucurile din comert si alte preparate: sucuri si bauturi acidulate, chiar daca pe eticheta lor scrie “natural”, acestea nu sunt 100% naturale. Pentru a va convinge, cititi pe eticheta ce contine bautura respectiva.
- Bauturile energizante.
În ce condiţii devin periculoase razele X
Investigaţiile medicale sunt principala sursă de expunere a populaţiei la radiaţii ionizante, spun specialiştii. În special copiii şi femeile însărcinate trebuie să evite analizele care presupun utilizarea razelor X, deoarece acestea pot perturba procesele specifice dezvoltării organice.
Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile şi fluoroscopiile sunt investigaţii medicale care utilizează raze X, un tip de radiaţii electromagnetice cu energie foarte mare. Acestea permit vizualizarea organelor în scopul diagnosticării unor afecţiuni, însă sunt folosite şi în scop terapeutic, în special pentru tratarea cancerului.
„Beneficiile utilizării în medicină a radiaţiilor sunt de necontestat. Totuşi, aceasta este principala sursă de expunere la radiaţii ionizante a populaţiei. De aceea, folosirea acestora cu maximum de eficienţă diagnostică şi cu minimum de risc pentru sănătate constituie o preocupare majoră a autorităţilor de reglementare nucleară şi de radioprotecţie. Dozele de radiaţii eliberate la fiecare procedură sunt foarte diferite: de la valori ridicate, cum ar fi în cazul radiaţiilor eliberate la efectuarea unei tomografii computerizate sau unei urografii, până la valori foarte mici, cum sunt cele emise la o radiografie standard", spune doctor fizician Constantin Milu, preşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie.
Interzise în Sarcină
Specialiştii spun că riscurile cele mai mari pentru sănătate determinate de expunerea la radiaţii X sunt în cazul femeilor însărcinate. Astfel, precauţia este absolut necesară în cazul lor, deoarece dezvoltarea normală a fătului poate fi compromisă chiar şi atunci când mama expusă la raze X nu are mai mult de două săptămâni de sarcină.
Radiaţiile ionizante pot duce la modificarea ADN-ului şi la distrugerea unor celule, crescând riscul de avort spontan, de malformaţii congenitale, de anomalii funcţionale cerebrale, de retard mintal şi de apariţie în copilărie a leucemiei sau a altor tipuri de cancer. În cazul în care medicul recomandă totuşi efectuarea unor investigaţii cu raze X, acestea pot fi făcute, însă numai în condiţii stricte şi atent monitorizate. Pericolul apariţiei efectelor secundare depinde de etapa sarcinii şi de doza de radiaţii la care femeia însărcinată este expusă.
Dozajul face diferenţa
Expunerea excesivă la radiaţii X poate duce la apariţia unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi arsuri severe sau cancer localizat. De exemplu, dacă sunt distribuite pe porţiuni mari ale corpului, astfel încât să acţioneze asupra măduvei osoase, razele X pot duce la apariţia leucemiei. De asemenea, dacă aparatul reproducător (mai ales ovarele şi testiculele) este expus iradierii excesive, pot apărea mutaţii ale unor gene, cu consecinţe care se pot răsfrânge asupra descendenţilor.
„Riscul pentru sănătate determinat de procedurile care folosesc raze X depinde, evident, în primul rând, de doza de radiaţie eliberată, dar şi de radiosensibilitatea organului expus şi de vârsta pacientului. Astfel, există organe mai sensibile la radiaţii, cum sunt gonadele (testiculele şi ovarele) şi sânii, şi ţesuturi mai radiorezistente, cum este pielea. Riscul este mai mare pentru copii (maximum, pentru făt) şi nesemnificativ pentru un adult de peste 45 de ani", mai spune Constantin Milu.
Potrivit specialiştilor, nu există o limitare a numărului de examinări radiologice recomandate unei persoane. Astfel, în general, se fac atâtea radiografii câte sunt necesare stabilirii unui diagnostic corect. Totuşi, pentru evitarea abuzurilor, medicii trebuie să respecte anumite coduri de practică şi reglementări specifice ale Ministerului Sănătăţii.
"Există analize de laborator prin care se poate estima cât de expusă este o persoană la radiaţii X, dar acestea se fac numai în cazul celor care au primit doze foarte mari de radiaţii."
adevarul.ro