• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Tratarea plagilor


Indiferent cat de mult te-ai stradui, la un moment dat aparitia ranilor usoare este inevitabila. Nu traim intr-un bol de cristal, asa ca cel mai bine ar fi sa luam la cunostinta niste reguli elementare de tratare a plagilor. Nu este vorba de neindemanare si nu te gandii ca tu nu ai cum s-o patesti. Daca te grabesti sa tai marunt ceapa si iti scapa cutitul putin mai spre stanga, cu lama exact pe degetul tau, daca fierul de calcat are o pornire instantanee spre mana ta, daca lama de ras se incapataneaza sa intre mai adanc decat iti doresti sau daca pur si simplu ai alunecat pe scari sau la schi, toate aceste mici accidente iti vor crea leziuni. Sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi intocmai, pentru a nu exista riscul infectarii ranilor.

Stoparea hemoragiei
Hemoragiile care nu sunt grave se opresc aproape instantaneu in momentul in care aplici presiune asupra ranii. Daca sangerarea este de natura venoasa, atunci un pansament, ar trebui sa fie suficient. In cazul celor arteriale insa se compreseaza vasul pe traiect, adica sa apesi pe el la o distanta oarecare cu unul sau doua degete sau chiar cu pumnul. Daca te tai la deget in vreme ce prepari o mancare, sangerarea se poate opri ridicand degetul deasupra capului. Este o tehnica "babeasca", insa are un efect garantat. Regiunea sangeranda, in special cea capilara trebuie ridicata.

Curatarea
Nu cred ca este un secret pentru nimeni faptul ca orice rana trebuie igienizata. Acesta este si aspectul cel mai important al tratarii plagilor. Spala usor zona din jurul plagii cu apa calduta si sapun si dezinfecteaza apoi cu spirt medicinal sau cu tinctura de iod sau cu betadina. Plaga in sine va fi curatata neaparat cu peroxid de hidrogen diluat sau aceeasi miraculoasa betadina. Este foarte important ca acest procedeu sa fie respectat, deoarece microbii ajung foarte repede pe tesuturile afectate. Nu are sens sa iti complici singura starea si sa fii nevoita apoi sa faci vaccinul antitetanos sau sa iei antibiotice.

Inchiderea
Dupa ce ai dezinfectat cu grija perimetrul din jurul plagii si rana in sine, aplica un pansament steril fixat. Acesta se face din bandaj sau leucoplast. Te poti folosi de bandajul circular sau de cel incrucisat, pentru ca sunt cel mai simplu de realizat. Pentru bandajul circular, se aplica trei, patru ture de fasa, in sens circular, bineinteles, la nivelul zonei afectate. Pentru cel incrucisat, se aplica doua, trei ture de fasa, tot in sens circular, iar urmatoarele doua ture se asaza oblic, in forma cifrei 8. Acest tip de bandaj este foarte folositor atunci cand ne ranim la articulatii, dar si la gat, antebrat sau piept. Daca totusi ai impresia ca rana este mai adanca si nu vrei sa risti sa ramai cu cicatrice, atunci apeleaza la benzile adezive, care ajuta la o inchidere mai estetica a ranii. Daca plaga este insa foarte adanca, trebuie sa mergi la medic intr-un interval de maxim 10 ore de la accident pentru sutura si agrafe.

Cicatrizarea
Timpul aproximativ de vindecare al unei plagi este intre doua si trei saptamani. Odata formata cicatricea, vei mai avea insa de suportat inca alte sase luni pentru estompare sau pentru disparitia completa a semnului. Oricat de mult ne-am dori o perioada mai scurta de vindecare, natura nu ne permite. Totusi, te poti folosi de pudrele de cartilagiu de os, oxidul de zinc, vitaminele A si C, balsamul de Peru sau violetul gentian pentru ca timpul vindecarii propriu-zise sa se reduca la maxim.

http://www.flu.ro
 
Ce este voyeurismul?



Voyeurismul este o tulburare psihosexuala in care o persoana obtine placerea sexuala din privirea nudurilor, organelor genitale sau observarea actelor sexuale ale altora. Voyeurul ramane de obicei ascuns privirii celorlalti. Voyeurismul este o forma de parafilie.

In sens strict voyeurismul este o perversiune atunci cand satisfactia sexuala este obtinuta (aproape) exclusiv prin spionare. Voyeurismul este de obicei acompaniat sau urmat de masturbare si este de regula o tulburarea a barbatilor heterosexuali a caror activitate heterosexuala este neadecvata.

Putem intalni voyeurismul si la femei, dar voyeurismul este cel mai frecvent intalnit la barbati.
Cum se manifesta voyeurismul?

Obiectul voyeurismului este acela de a observa invidizi dezbracandu-se sau angajandu-se in acte sexuale. Persoana observata este de obicei un strain pentru voyeur. Voyeurul in general nu cauta contact sexual cu persoana observata.
Voyeurul poate avea frecvent fantezii sexuale cu persoana/persoanele observate dar in realitate aceasta se intampla foarte rar.

O alta varianta a voyeurismului implica ascultarea conversatiilor cu caracter erotic.
Cauzele si simptomele voyeurismului

Nu exista un consens in ceea ce priveste originea voyeurismului. Multi experti atribuie comportamentul voyeuristic unei observari accidentale iar apoi repetitiile tind sa intareasca comportamentul voyeurstic.
Prevalenta voyeurismului

Voyeurismul este cel mai frecvent la barbati dar apare ocazional si la femei. Prevalenta voyeurismului nu este cunoscuta. Daca intr-un sens larg societatea contemporana este din ce in ce mai mult voyeuristica (TV, cinema, etc.) diagnosticul de voyeurism ca parafilie este pus doar in sens strict si anume voyeurismul ca forma preferata sau exclusiva de gratificatie sexuala.
Tratamentul voyeurismului

Pentru ca o forma de tratament a voyeurismului sa aiba succes un voyeur trebuie in primul rand sa isi doreasca sa isi modifice comportamentul. Terapia comportamentala este folosita de obicei pentru tratarea voyeurismului. Voyeurul trebuie sa invete sa isi controleze impulsul de a observa persoane fara acceptul acestora si in timp sa dobandeasca forme mai acceptabile de gratificare sexuala.

Prognosticul pentru eliminarea comportamentului voyeuristic este slab deoarece cei mai multi voyeuri nu au dorinta de a-si schimba comportamentul.
 
Antioxidanţii şi vitaminele îţi menţin tinereţea

Dacă ai grijă ce alimente introduci în dieta ta zilnică vei putea întârzia apariţia fenomenului de îmbătrânire şi te vei menţine în formă mai mult timp

După vârsta de 40 de ani, corpul uman trece printr-un proces de oxidare care degradează celulele, acest lucru fiind provocat de radicalii liberi, molecule care nu au electroni. Lipsa electronilor din molecule duce la destabilizarea acestora, făcând ca ţesutul să se schimbe, să îmbătrânească. Pentru a neutraliza aceşti radicali liberi, secretul stă în alimentaţie. Antioxidanţii şi vitaminele care se găsesc în anumite alimente ne ajută să ne menţinem tineri. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le introducem în alimentaţia zilnică, consumarea lor fiind secretul menţinerii tinereţii.

Antioxidanţi vegetali

Licopen: pepene roşu, roşii şi varză roşie
Flavonoide: broccoli, ceapă, varză verde, gutui şi mere

Vitamine

Vitamina A: peşte gras, ficat, rinichi, gălbenuş de ou şi produse lactate
Vitamina B: banane, ouă, orez, carne de pui şi cereale
Betacaroten: fructe şi legume de culoare portocalie - morcovi, piersici, roşii
Vitamina C: citrice, coacăze negre, spanac, ardei roşu, varză, mazăre, broccoli, conopidă, pătrunjel, tarhon, kiwi, căpşuni, papaya şi fructe roşii
Vitamina E: cereale integrale, nuci, ulei de peşte, ulei din seminţe de grâu, ulei de arahide, soia, ciocolată şi legume cu frunze verzi

Grăsimi

Acizi graşi nesaturaţi: nuci, ulei vegetal şi peşte gras

Minerale

Magneziu: fructe uscate şi nuci, cereale integrale, ciocolată şi apă minerală
Seleniu: fructe de mare, peşte, orez brun, gălbenuş de ou, usturoi, pâine intermediară, cereale integrale şi piper roşu
Fier: ficat de porc, carne roşie, salată verde, spanac şi sfeclă
Zinc: cereale integrale, crustacee, stridii, germeni de grâu, carne de vită şi seminţe de dovleac
Calciu: produse lactate

Uită de alimentele procesate

În afară de alimentaţia adecvată, simplă şi naturală, dar şi de practicarea sportului sau a mersului zilnic pe jos (cel puţin 30 minute/zi) trebuie să ţii cont şi de faptul că unii factori externi accelerează procesul de îmbătrânire. Aşadar, trebuie să renunţi la alimentele procesate, la cafea, ţigări, alcool şi medicamente şi să eviţi pe cât posibil stresul şi poluarea. Bea suficientă apă, minimum doi litri pe zi, pentru hidratarea optimă a organismului şi pentru eliminarea toxinelor, consumă cât mai multe fructe naturale în locul sucurilor acidulate cu adaos suplimentar de zahăr.

Dietă săptămânală
Micul dejun, ora 11.00 şi ora 17.00 - alege în funcţie de preferinţe dintre următoarele alimente: iaurt degresat cu fructe, mure, zmeură sau stafide, struguri, prune, ceai verde, cereale integrale sau lapte degresat.

Prânz - la alegere între: piure de spanac, sardine, somon sau ton la grătar, fasole verde fiartă cu ton în conservă, fructe de mare cu usturoi, salată de andive, salată verde cu roşii şi morcovi raşi, conopidă sau broccoli la aburi, frigărui sau grătar de pui cu legume, friptură de vită fără grăsime cu garnitură de cartofi copţi sau mâncare de fasole boabe la cuptor.

Cină - mâncare de mazăre, supă de legume, peşte la grătar cu salată de ardei copţi, muşchi de vită cu roşii cherry, fructe de mare, salată de vinete, omletă cu spanac, salată de varză cu avocado, mango, sfeclă sau nuci.


Topul alimentelor anti-îmbătrânire:

Ulei vegetal: de floarea-soarelui, de măsline sau de porumb, consumate în salate - porţie recomandată 1-2 linguri pe zi

Peşte: orice sortiment de peşte, dar atenţie la modul în care acesta este pregătit - porţie recomandată 150 de grame/zi de patru ori pe săptămână

Roşii: o roşie de mărime medie conţine 26% din doza zilnică recomandată de vitamina C - porţie recomandată cel puţin o roşie mare de trei ori pe săptămână

Broccoli: este mai indicat să fie consumat în stare proaspătă pentru a nu-şi pierde prin fiert proprietăţile active - porţie recomandată 200 de grame de 2-3 ori pe săptămână

Legume uscate (fasole uscată, linte) - porţie recomandată 150-200 de grame fierte pe zi

Ciocolată amăruie - porţie recomandată 3-4 pătrăţele/zi - ciocolată cu cel puţin 70% cacao

Ceapă şi usturoi - porţie recomandată 1 căţel de usturoi/zi şi 3 cepe potrivite/săptămână

Nuci şi alune - porţie recomandată 100 de grame de nuci/alune (fără sare) pe zi

Vin roşu - nu mai mult de un pahar/zi

Coacăze negre - porţie recomandată 100 de grame de coacăze proaspete sau un pahar de suc natural fără zahăr, de două ori/săptămână

revistafelicia.ro
 
Medicamentele impotriva anxietatii cresc mortalitatea - studiu

Medicamentele impotriva insomniei si a anxietatii sporesc riscul mortalitatii cu 36% pentru utilizatorii lor, releva un studiu publicat recent in Canadian Journal of Psychiatry.

Cercetarea efectuata de profesorul Genevieve Belleville de la Scoala de Psihologie a Universitatii Laval din Quebec se sprijina pe informatii referitoare la 14.000 de canadieni de varste cuprinse intre 18 si 102 ani si colectate timp de 12 ani de Institutul Statistic Canada.

In aceasta perioada, 15,7% dintre persoanele care indicasera ca au luat cel putin o data un medicament impotriva insomniei sau anxietatii in cursul lunii precedente interviului au decedat. La cele care indicasera ca nu au folosit asemenea medicament, rata mortalitatii a fost de 10,5.

Dupa ce a izolat alti factori personali care puteau afecta riscul mortalitatii, printre care consumul de alcool si de tutun sau depresia, prof. Belleville a conchis ca consumul somniferelor si anxioliticelor cresc riscul mortalitatii cu 36%.

Un mare numar de ipoteze pot explica acest raport de la cauza la efect. Astfel de medicamente afecteaza rapiditatea reactiei, vivacitatea in general si coordonarea miscarilor, ceea ce poate duce la caderi si la alte accidente.

De asemenea, ele pot provoca tulburari ale respiratiei in timpul somnului si inhibarea sistemului nervos central, ceea ce creste riscul de suicid.

"Aceste medicamente nu sunt bomboane si consumarea lor nu ramane fara consecinte", a declarat dna Belleville, care recomanda o combinare a abordarii farmacologice cu terapia psihologica pentru combaterea insomniei si anxietatii.

Categoria cea mai vizata de aceste riscuri este cea a "seniorilor" de varste intre 55-75 de ani: pana la 20% dintre ei iau astfel de medicamente, fata de 3-6% in medie din restul populatiei canadiene, a precizat ea.

O limita a studiului, recunoscuta de dna profesoara, consta in faptul ca nu a putut masura anxietatea si insomnia la persoanele care cauta sa le combata si la cele la care aceste fenomene pot contribui de asemenea la un risc de mortalitate crescut.

ziare.com

Fructele toamnei: Strugurii, fructele din Biblie

Daca este toamna, atunci e vremea strugurilor! Strugurii sunt fructele de top ale toamnei, un simbol si unul din cele mai speciale daruri pe care mama-natura le-a facut omului. Dulci, aromati, plini de vitamine, strugurii nu au voie sa lipseasca de pe masa.

Gustati si apreciat inca din vechime, struguri sunt fructe care se regasesc in ritualurile din antichitata greco-romana, in Biblie si in religia crestina. Strugurii exista intr-o multitudine de soiuri pentru vin si, asa numitii, struguri de masa, scrie Cuisine AZ.

Rosii, negrii, verzi, cu sau fara seminte, amari sau dulci, strugurii sunt cultivati in principal in Europa si in California. In ceea ce priveste beneficiile, trebuieinceput prin a spune ca au doar 67 calorii, in 100 de grame de struguri. Sunt plini de magneziu, fosfor, sodiu si vitaminele A si E, la care se adauga mangan, vitamina B6, B1, potasiu, vitamina C, antioxidanti naturali si flavonoizi. Pentru toate acestea, cura de struguri este aproape obligatorie.

Conopida, pilula de B Complex

Greu de spus care este prima calitate a strugurilor. Continutului ridicat de vitamina E, ajuta la protejarea pielii si previne imbatranirea. Datorita continutului de flavonoizi, strugurii tonifica si intinereste inima.

Previn aparitie cheagurilor de sange, si asfel protejeaza impotriva accidentelor vasculare, actioneaza impotriva radicalilor liberi, si implicit combat aparitia cancerului. Substante existente in strugurii rosii combat cancerul pulmonar, au efect antimcrobian si combat, cu eficienta medicamentelor, cateva tipuri de bacterii.

Cura de struguri este recomandata in anemii, in perioadele de convalescenta, artrite, obezitate, intoxicatii, suferinte cardiace, dermatoze, in tonifierea generala a organsimului.

Strugurii sunt recomandati copiilor, femeilor insarcinate, batranilor, si oricui vrea sa fie sanatos si plin de viata.
-b-Fructele-toamnei---b--Strugurii--fructele-din-Biblie.jpg


ziare.com
 
Terapia cu apă.
Simplu, eficient și la îndemâna oricui!
Terapia de apă are efecte uimitoare în vindecarea bolilor. Prin aplicarea tratmentului cu apă, mii de bolnavi au obținut o schimbare pozitivă a sănătății lor. Acesta este populară în Japonia şi India.

Cum se face?

Se va renunța la băuturile alcoolice, mai ales seara.
Dacă nu avem apă foarte bună la îndemână, putem bea apă fiartă.

Cea mai indicată este apa filtrată și mineralizată ( vezi filtrele recomandate pe Apa).
Nu vom bea dintro dată și forțat cele 6 pahare cu apă. Vom bea atât cât putem, la început. În general, la recomandarea multor terapeuți, destul de multe persoane obișnuiesc să bea astfel, în fiecare dimineață, câte un pahar cu apă- acest obicei devenind permanent. Noi vom încerca să bem mai mult. Vom bea 2 pahare mai întâi şi apoi încă două, după un decalaj de 2 minute.
La început, se va urina de 2-3 ori într-o oră.
După minimum 45 de minute puteti bea si manca normal.
După mese, nu mâncați nimic timp de două ore.
Persoanele cuare nu pot bea atâta apă, în special batrani sau bolnavi grav, pot incepe prin a bea apa mai putina si sa creasca gradual pana la patru pahare.

Beneficiile terapiei cu apă:
- pierderea in greutate, piele sănătoasă, senzaţie de proaspețme, energie, digestie mai bună.

Se observă o îmbunătățire a pielii, a ochilor, a activității inimii, dispare constipaţia.
Pentru bolile vechi şi grave, terapia cu apa a avut succes, în special în următoarele boli:
Durere de cap
Boli de inimă
Artrită
Batai puternice ale inimii
Epilepsie
Obezitate
Bronşită
Astm
TBC
Meningită
Boli de rinichi şi urină
Vărsături, gastrită
Diaree
Diabet
Constipaţie
Boli oculare
Tulburări menstruale
Afecțiuni ORL

Zile de tratament necesare pentru vindecarea unor boli:
Presiune ridicată a sângelui - 30 zile
Boli digestive - 10 zile
Diabet - 30 zile
Constipatie - 10 zile
Cancer - 4 săptămâni
TB pulmonar - 3 luni
Hipertensiune - 4 săptămâni

Aceasta metoda de tratament nu are efecte secundare, cu toate acestea, la începutul tratamentului s-ar putea urina prea des. Este cea mai bună metodă de a purifica corpul uman. Colonul devine mai eficient prin formarea de sange proaspat, cunoscuta in termeni medicali ca hematopoeză. Mucoasa din faldurile intestinale este activate prin această metodă și nutrienţii din produsele alimentare vor fi absorbite şi vor fi transformati în sânge proaspăt. Sângele este foarte important în tratarea tuturor afecţiunilor şi restaurarea sănătăţii Consumul de apă, în fiecare dimineață, ar trebui să devină o rutină - dar câte un pahar pe zi, atunci când nu ținem această cură.
* Atentie!
Această cură nu este atestată medical și nici științific, fiecare face cum crede. Fiind o persoană prudentă, eu nu încerc nimic prea drastic, dacă nu sunt convinsă că este inofensiv.
Știu că totuși, dacă se bea prea mult apă dintr-o dată, se poate produce un dezechilbru electrolitic care poate duce și la deces. Nu moare nimeni din 1, 5 litri, dar unele persoane sunt mai sensibile sau suferindeși nu au voie să bea multă apă, deodată.
În opinia mea, aș opta pentru 2 pahare de apă băute dimineața, în pat, iar restul - eșalonate, pe parcusul zilei - circa 2 -2, 5 litri.

Pe de altă parte, mulți oameni au ținut dieta și au scăpat de fel de fel de afecțiuni.
 
Bolile de inima erau motiv de ingrijorare si pentru faraoni


Maladiile cardiovasculare si atacurile de cord nu sunt un fenomen modern, ele fiind depistate recent si la mumiile egiptene vechi de 3.000 de ani.

Potrivit cercetatorilor americani, ingrosarea peretilor arterelor si ingustarea acestora era o problema medicala intalnita in antichitate si era un motiv de ingrijorare chiar si pentru faraoni, informeaza Press Association.

Pana acum, bolile de inima au fost asociate cu stilul de viata modern, caracterizat prin consumul de mancare grasa si lipsa exercitiului fizic, dar se pare ca si aristocratia egipteana traia la fel.

Oamenii de stiinta si-au inceput cercetarea studiind mumia unui faraon care a murit in anul 1203 la varsta de 60 de ani. Potrivit analizelor facute acum, el ar fi suferit de aterosclerora, artrita si avea dinti stricati.

Acelasi lucru a fost gasit apoi la 9 din 16 mumii care aveau arterele sau inima suficient de bine pastrate pentru a putea identifica eventualele afectiuni. Cercetatorii au descoperit depozite intarite pe peretii vaselor de sange, in cazul unor fiind afectate chiar si sase artere.

http://www.ziare.com
 
Indicii pentru depistarea cancerului sau a pietrelor la rinichi

Culoarea si frecventa urinarilor furnizeaza indicii pentru deshidratarea organismului, dar si infectii urinare, tumori la rinichi ori cancer la vezica urinara.

Specialisti in medicina interna, citati de Evenimentul Zilei explica semnele care anunta posibile probleme grave.

Urina incolora si aproape inodora indica o hidratare corecta, in ciuda inconvenientului de a merge la baie des, in timp ce culoarea inchisa reprezinta un semn al hidratarii incorecte. Daca urina nu isi schimba culoarea dupa un pahar cu apa, atunci poate fi vorba despre sangerare.

Urina "fluorescenta" (galben-neon) poate fi cauza consumului de suplimente nutritive. De exemplu, suplimentele care au in compozitie vitamina B si caroten confera urinei o nuanta mai aurie, insa acest lucru nu inseamna ca substantele sunt eliminate prin urina.

"Infectie urinara, infectie la rinchi, pietre la rinichi, pietre la vezica urinara, blocarea tractului urinar, tumoare la rinichi, cancer la vezica urinara, cancer de uretra", aceasta este lista posibilelor afectiuni pe care le provoaca sangele din urina, explica medicul internist Ion Malciolu.

Aparitia senzatiei de usturime sau durere la mictiune, este adesea primul simptom al unei infectii urinare. Durerea suprapubiana (in dreptul vezicii urinare), urmata apoi de eliminarea de urina tulbure, uneori chiar cu sange, dureri lombare, febra, asociata cu greata si varsaturi.

Dintre acestea, ultimele simptome ne avertizeaza ca infectia a depasit stadiul unei simple infectii ale tractului urinar inferior si s-a propagat ascendent pe caile urinare spre rinichi, caz in care infectia este grava si poate genera complicatti renale ce merg uneori pana la compromiterea totala a functiei renale - daca afectiunea este neglijata.

Infectiile tractului urinar se trateaza cu antibiotice, dar si cu un consum mare de lichide, care sa limiteze durata infectiei. Pentru a preveni infectiile, medicul Manciolu recomanda "un consum mare de lichide, o igiena locala riguroasa, precum si evitarea consumului haotic de antibiotice".

Incontinenta urinara afecteaza femeile (chiar si pe cele care nu au nascut) intr-o masura mai mare decat barbatii.

"Apare mai ales dupa nastere sau la femeile peste 45 de ani, in urma modificarilor hormonale care afecteaza musculatura si ligamentele pelviene. Incontinenta se instaleaza frecvent dupa opt saptamani de la nastere, dar dispare dupa a sasea luna postpartum", subliniaza Malciolu.

Exercitiile Kegel pentru intarirea muschilor pelvieni sunt recomandate dupa ce incontinenta a fost diagnosticata.

ziare.com
 
Scapă de toxine cu fructe şi cu legume de toamnă!

1.jpg




Oferta bogată de legume şi de fructe a toamnei reprezintă ocazia perfectă de a urma o cură de detoxifiere. Specialiştii spun că în acest fel îţi întăreşti apărarea naturală a organismului în faţa „cohortelor” de virusuri care ne atacă în sezonul rece.

Vitaminele şi mineralele provenite din surse naturale sunt esenţiale pentru a scăpa de toxinele acumulate în organism, pentru un plus de energie şi pentru a-ţi pregăti organismul pentru zilele reci de iarnă.

De aceea, toamna este indicat să profiţi de varietatea mare de crudităţi şi să le incluzi în dieta zilnică. Ţine cont de faptul că înainte de a ­urma o dietă de detoxifiere este bine să faci un consult medical pentru a te asigura că nu suferi de o afecţiune cronică de tipul diabetului sau afecţiunilor cardiace.

Crudităţi multicolore zilnic

Curele de detoxifiere trebuie însoţite şi de adoptarea unei alimentaţii sănătoase, pe durate lungi de timp. Iar baza unei astfel de diete sunt vegetalele consumate, pe cât posibil, în stare crudă şi necurăţate de coajă, dar şi în salate, în ciorbe sau în tocăniţe. Specialiştii recomandă să se consume zilnic cinci porţii de legume şi de fructe de diverse culori.

Astfel, poţi alege vinete, dovlecei, ardei, conopidă, varză, praz, morcovi, ţelină, fasole verde, roşii sau cartofi. Aceste legume sunt surse excelente de vitamine şi de minerale, cum ar fi: vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, zinc, seleniu şi magneziu. În plus, ele conţin cantităţi mari de fibre, stimulând digestia şi contribuind la reducerea nivelului de colesterol.

De aceea, mai ales persoanele care suferă de afecţiuni cronice ar trebui să includă astfel de legume în dieta lor zilnică. De asemenea, încearcă să mănânci în fiecare zi cel puţin o porţie de fructe precum struguri, prune, mere, pere, gutui sau citrice.

Acestea se consumă numai între mese. În plus, alimentaţia trebuie să includă şi cereale, pâine integrală, orez brun, produse lactate degresate şi carne slabă de pui sau de peşte. Încearcă să faci 30 de minute de mişcare moderată zilnic.

Cure exclusive, pe termen scurt

Adiţional alimentaţiei specifice, cu fructe şi cu legume de sezon, poţi face şi cure de purificare a organismului care pot presupune consumul unui singur tip de aliment. Astfel, cura cu struguri constă în consumul unui kilogram-două de struguri pe zi, cantitatea trebuind să fie împărţită în trei mese.

Pe acelaşi principiu se bazează şi cura cu mere, precum şi cea cu prune. Ţine cont de faptul că aceste diete nu se urmează mai mult de trei zile pe săptămână, putând fi reluate timp de 3-4 săptămâni. De asemenea, pe parcursul curelor trebuie să te odihneşti suficient şi să bei cel puţin opt pahare de lichide pe zi.

Detoxifiere pe sortimente

Poţi urma curele de detoxifiere şi consumând fructe şi legume separate pe culori, timp de ­una-două zile pe săptămână. Astfel, poţi mânca numai crudităţi de culoare verde (praz, varză, dovlecei, broccoli, fasole verde, ­mere şi struguri albi), roşie (mere, roşii şi gogoşari) sau mov (vinete, sfeclă, varză şi struguri).

Renunţă la vicii pe parcursul curelor

Atunci când doreşti să scapi de toxine ­este indicat să renunţi la obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool, de ciocolată şi de alte dulciuri rafinate, dar şi de grăsimi animale şi de alimente conservate. De asemenea, este bine să eviţi cafeaua, aceasta putând fi înlocuită cu ceaiuri de plante.

Specialistul nostru

Livia Nena

biolog

nutriţionist

Curele de detoxifiere sunt binevenite în condiţiile în care suntem supuşi zilnic unui bombardament toxic. Toxinele provin din consumul de alimente cu aditivi, din consumul cărnii cu hormoni ori al peştelui contaminat cu mercur, din tutun, alcool şi din medicamente.

Toxinele provin şi din poluarea atmosferică, adică din emisiile industriale, din noxe şi din gazele de eşapament. În această situaţie, toate fructele şi legumele de sezon sunt de ajutor. Toamna, cura de struguri, de pepeni sau de mere se recomandă pentru detoxifierea organismului.

Salatele de varză, de ţelină, de morcovi, de sfeclă, de gulii sunt şi ele utile. Două astfel de cure pe an protejează organismul de afecţiuni cardiovasculare, diminuează riscul de cancer, reduc nivelul colesterolului şi previn creşterea glicemiei.

Recomandare

Dietele de detoxifiere pot fi urmate la fiecare schimbare de sezon sau la fiecare şase luni, primăvara şi toamna.

adevarul.ro
 
Topul celor mai sănătoase uleiuri
de Liliana Ivan


De câte ori nu ai auzit cât de sănătos este uleiul de măsline? Ei bine, sunt şi alte tipuri de ulei cel puţin la fel de sănătoase. Hai să aflăm împreună care!


Uleiurile presate la rece au o serie de avantaje deloc de neglijat pentru sănătate. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează că uleiurile presate la rece sunt transformate în energie şi ajută la dezvoltarea celulelor. În plus, aceste „grăsimi bune” sunt benefice în lupta cu colesterolul cel rău. Mai puţin procestae, aceste grăsimi au efecte revigorante folosite în salatele de crudităţi.


Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate şi de vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este util în alimentaţia celor cu ateroscleroză şi cu hipertensiune.

Uleiul de măsline, atât de bogat în acizi graşi nesaturaţi, în numeroase substanţe antioxidante şi în săruri minerale, este foarte gustos şi eficient în tratamentul unei game largi de afecţiuni, de la colici hepatice, gută, reumatism, hemoroizi şi până la combaterea cancerului. De asemenea, consumul frecvent de ulei de măsline presat la rece are puterea să protejeze inima, colonul, să ţină în frâu hipertensiunea arterială şi, nu în ultimul rând, ajută la evacuarea calculilor biliari. Dieta mediteraneană are succes pentru că foloseşte măslinele şi uleiul obţinut prin presarea acestora la rece, alimente valoroase pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Uleiul de nucă este un alt protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent (câte 20-40 g pe zi), efectul său este considerabil, pentru că previne procesul de dereglare a pereţilor arteriali. Mai mult, prin aportul de minerale şi acţiunea sa hipogliceminată, acest tonic poate fi folosit de diabetici, de anemici, de persoanele cu un program de muncă foarte încărcat, dar şi de cele marcate de instabilitate emoţională. Pentru că este foarte sensibil şi poate să râncezească foarte repede, sticlele cu acest ulei se păstrează la rece.

Uleiul de susan conţine, ca şi celelalte sortimente de uleiuri, vitamina E, acizi graşi esenţiali, dar şi lecitină şi minerale, pentru a enumera doar câteva dintre elementele componente cu o mare putere terapeutică. După exemplul orientalilor care folosesc frecvent acest ulei în preparatele gastronomice, această grăsime a fost importată şi de alte ţări. Nu de multă vreme, preţioasa grăsime a fost introdusă şi în gastronomia românească pentru savoarea sa, iar nutriţioniştii care o recomandă la asezonarea salatelor asortate au în vedere efectele sale terapeutice în prevenirea bolilor degenerative (artrita, ateroscleroza şi Alzheimer) şi în creşterea imunităţii.

Uleiul extras din sâmburi de strugure s-a dovedit valoros pentru industria alimentară, apoi s-au descoperit extraordinarele lui proprietăţi terapeutice care acţionează ca un puternic stimulent imunitar. De aceea specialiştii recomandă un consum zilnic de minimum 20 de grame. Acest remediu obţinut din sâmburi prin presare la rece conţine cantităţi importante de vitamine E şi F, de minerale precum zincul, cuprul, seleniul şi de procianidine, o substanţă care are proprietăţi antiîmbătrânire, fiind de 50 de ori mai puternică decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.

Când este folosit în dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din sâmburi de strugure presat la rece previne apariţia bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii spun că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Specialiştii precizează că acest ulei trebuie consumat zilnic, pentru a preveni apariţia tulburărilor circulatorii, cum ar fi temuta hipertensiune arterială şi tensiunea arterială oscilantă. Un astfel de regim alimentar, cu o porţie zilnică de două linguri de ulei din acest sortiment, trebuie urmat în special de persoanele care consumă frecvent multă carne sau grăsimi rele cum ar fi uleiurile rafinate, margarinele şi alimentele prăjite.

S-a constatat că în zonele unde se consumă acest ulei (în Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste ţări nu au probleme nici cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva bolii Alzheimer.


O altă virtute a acestui sortiment de ulei este aceea că îmbunătăţeşte vederea, astfel că vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Cura cu acest ulei se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere datorate vârstei sau din cauza unor probleme circulatorii.

http://www.clicksanatate.ro/Suplimensanatate_remedii-naturale/topul-celor-mai-sanatoase-uleiuri1
 
Uleiul este indispensabil funcţionării organismului datorită substanţelor nutritive pe care le conţine.
Uleiul alimentar reprezintă materii grase provenite din surse vegetale, utilizate în bucătărie pentru a găti sau pentru a asezona unele mâncăruri. Ele sunt compuse din 99% lipide (sau acizi graşi).

Vitamine şi antioxidanţi
În mod normal, uleiurile ar trebui să constituie 30% din aporturile energetice zilnice. De fapt, ele conţin toţi acizii graşi (saturaţi, mononesaturaţi şi polisaturaţi) în proporţii diferite, în funcţie de fiecare tip de ulei.
Odată absorbiţi, aceşti acizi graşi esenţiali asigură membranelor celulelor nutrienţii necesari pentru funcţionarea eficientă a creierului. Alţii sunt necesari formării moleculelor pentru activităţile de tip hormonal sau asigură funcţii precum coagularea sângelui. Deşi uleiurile sunt compuse 99% din materii grase, au şi vitamine importante pentru sănătatea organismului, precum vitaminele E şi D, dar şi polifenoli (antioxidanţi foarte puternici).


Cât ulei poţi să consumi

Se tot vorbeşte despre eliminarea grăsimilor din alimentaţie, dar specialiştii spun că nu trebuie să elimini uleiul de teamă că este un produs foarte gras. Trebuie însă să ai grijă să consumi o cantitate limitată. Cantitatea necesară care poate acoperi nevoile zilnice este de 2 linguri de ulei.
E bine să variezi uleiurile, pentru a profita din plin de beneficiile lor nutriţionale şi de gustul acestora.

Uleiuri pentru gătit - deoarece conţin mai puţin acizi graşi polisaturaţi, uleiurile de măsline şi de arahide sunt foarte stabile în ceea ce priveşte prepararea termică (până la 200 °C). Alte uleiuri, cum sunt cele de porumb, struguri şi floarea-soarelui, sunt mai sensibile şi nu trebuie preparate la mai mult de 180°C.

Uleiuri pentru salate - mult mai bogate în acizi graşi polinesaturaţi, uleiurile de nuci, soia şi rapiţă rezistă foarte greu la prepararea termică (degajă un miros neplăcut) şi trebuie folosite doar pentru salate. De asemenea, uleiurile de porumb, măsline, struguri şi floarea-soarelui pot fi utilizate fără probleme pentru a asezona anumite mâncăruri.

Mituri false despre uleiuri

Uleiul este mai puţin caloric decât untul!
FALS. Uleiul conţine 100% materii grase şi 900 kcal/100g faţă de 81% materii grase şi 740 kcal/100g pentru unt.

Uleiul de măsline este mai puţin gras decât alte uleiuri!
FALS. Toate uleiurile conţin 100% materii grase.
Uleiul de măsline este uleiul ideal!
FALS. Nu există un ulei ideal. Uleiul de măsline are mai multe calităţi nutritive, deoarece este bogat în acid oleic, însă conţine foarte puţini acizi graşi alfa-linolenic, o substanţă nutritivă esenţială pentru organism. Pentru a echilibra balanţa nutriţională, trebuie asociat cu alte tipuri de ulei - de rapiţă, de soia, de germeni de grâu sau de nuci.

Dacă ai colesterolul ridicat, reduci toate materiile grase!
FALS. Soluţia cea mai bună este să alegi eficient grăsimile. Consumă cu moderaţie alimentele bogate în grăsimi animale (unt, smântână) şi optează pentru variante mai uşoare. Privilegiază uleiurile vegetale pentru a beneficia de acizi graşi nesaturaţi. Foloseşte o cantitate mică de ulei de măsline pentru prepararea mâncărurilor.


Cum se conservă uleiurile

Este necesară respectarea câtorva reguli simple:
păstrează uleiurile la răcoare, ferite de lumină, în sticle bine închise, pentru a preveni oxidarea şi râncezirea;
pentru a evita apariţia compuşilor chimici nocivi, nu prăji uleiul la mai mult de 180°C, filtrează-l după utilizare şi schimbă-l după două prăjeli.
 
Ce este sanatatea mentala


A fost intotdeauna mai usor sa definim bolile mentale decat sanatatea mentala. Recent, s-a ajuns la concluzia ca sanatatea mentala nu este doar absenta bolilor mentale. Chiar daca multi dintre noi nu suferim de nicio boala mentala diagnosticabila, este clar ca unii din noi sunt mai sanatosi mental decat altii. Studiul caracteristicilor care constituie sanatatea mentala a fost numit "psihologie pozitiva". Iata cateva idei care au fost avansate ca si caracteristici ale sanatatii mentale:

* Puterea de a va bucura de viata - Capacitatea de a va bucura de viata este esentiala pentru o buna sanatate mentala.
Secretul vietii este de a va bucura de trecerea timpului. Oricine poate sa o faca. Nu este chiar asa de greu. Meditatia activa este o metoda de a va bucura de prezent. Bineinteles ca trebuie facute planuri de viitor, dar trebuie si sa invatam din trecut. Prea des ne facem prezentul nefericit pentru ca ne facem griji pentru viitor. Metaforele vietii noastre sunt factori importanti care ne ajuta sa ne bucuram de viata.

* Rezistenta - Capacitatea de a va reveni dupa un necaz. Se stie ca anumite persoane rezista mai bine la stres decat altii. De ce unii veterani de razboi sunt marcati pe viata, in timp ce altii devin politicieni de succes? De ce anumiti adulti care provin din familii cu parinti alcoolici se descurca bine in viata, in timp ce altii repeta greselile parintilor lor?

* Echilibru - rezultatul echilibrului in viata este o mai buna sanatate mentala. Toti avem nevoie sa echilibram timpul petrecut in societate cu cel petrecut singuri, de exemplu. Cei care isi petrec prea mult singuri pot fi etichetati ca si "singuratici" si isi pot pierde abilitatile de comunicare in societate. O izolare sociala extrema poate rezulta intr-o indepartare de realitate. Cei care ignora nevoia de timp singuri de asemenea risca o indepartare de realitate. Echilibrarea acestor doua nevoi pare sa fie cheia - desi fiecare le echilibreaza in mod diferit. Alte zone pe care trebuie sa le echilibrati sunt munca si destinderea, ore de somn si ore treaz, de odihna si de exercitiu, timp petrecut in casa si timp petrecut afara.

* Flexibilitate - Cunoastem cu totii persoane cu pareri foarte rigide. Nimic nu le poate schimba opiniile. Aceste persoane se streseaza in plus din cauz rigiditatii asteptarilor pe care le au. Incercand sa ne facem opiniile mai flexibile, ne putem imbunatati sanatatea mentala. Flexibilitatea emotionala poate fi la fel de importanta ca si cea cognitiva. Persoanele sanatoase mental, simt o gama variata de emotii si isi permit sa isi exprime sentimentele. Anumite persoane isi neaga anumite sentimente, gasindu-le inacceptabile. Aceasta rigiditate emotionala poate rezulta in probleme ale sanatatii mentale.

* Auto-depasire - ce am facut cu darurile primite? Toti cunoastem persoane care si-au depasit potentialul si altii care par ca si-au irosit darurile de la natura. Mai intai trebuie sa ne dam seama care sunt atuurile noastre, bineinteles, si aceasta recunoastere face parte din calea catre auto-depasire. Persoanele sanatoase mental sunt persoanele care isi pot implini potentialul. Si pentru a face acest lucru trebuie sa se simta siguri.

Acestea sunt doar cateva concepte care sunt importante in a defini sanatatea mentala. Abilitatea de a lega relatii sanatoase cu altii este de asemenea importanta. Sanatatea mentala a adultilor si adolescentilor include de asemenea si conceptul de respect de sine si sanatate sexuala. Cum ne descurcam cand vine vorba de pierderea cuiva sau de moarte, este iarasi un element important in sanatatea mentala.

http://www.itips.ro/
 
Hernia de disc, o boala la moda

Nu ca am fi fost noi, românii, convinsi in ultima vreme de importanta acestei boli, dar abordam subiectul de fata pur si simplu pentru ca poate fi considerat de permanenta actualitate.

Exista un numar insemnat de suferinzi - si hernia de disc ajunge sa dea dureri cumplite - care risca, lasând lucrurile sa evolueze, una dintre cele mai grave situatii: paralizia. Iar daca interventia chirurgicala se practica in mod frecvent, totusi ea poate fi evitata, prin alte masuri profilactice si tratamente.

Greselile care ne dor

Durerile lombare cauzate de hernia de disc afecteaza in special adultii tineri. Aceasta, deoarece pâna sa se invoce probleme de uzura, se face referire la consecintele unor repetate utilizari si posturi gresite ale spatelui. Tinem in brate un copil, urcam intr-o masina, ridicam o greutate - asemenea miscari solicita zilnic o flexibilitate aparte a coloanei vertebrale, flexibilitate posibila datorita discurilor "de amortizare", dintre vertebre.

Când coloana e prea solicitata si paralelismul natural dintre aceste segmente ale ei nu se mai respecta, discul se comprima si apar lombalgiile cronice. La efortul violent, acesta risca chiar sa se fisureze si sa piarda o parte din continut: astfel apare hernia de disc. Cum excrescenta se produce frecvent in fata radacinii nervului sciatic, acesta se irita si afecteaza piciorul: este vorba despre sciatica.

Primii pasi in tratament

Când apare durerea de spate puternica, victima nu trebuie sa se trateze singura. Examenul clinic stabileste daca este o lombalgie sau sciatica, dar hernia de disc apare sigur fie si numai daca o presiune abdominala (la tuse, la stranut etc.) genereaza dureri mari. Boala este considerata "simpla", intrucât nu afecteaza radacinile nervilor. Prima etapa de tratament se face cu antalgice de tipul antiinflamatoarelor si al codeinei.

Multa vreme, bolnavul era tintuit la pat timp de o luna, dar astazi medicii recomanda reluarea progresiva a mersului, dupa trei zile, intrucât miscarea ajuta la refacerea discurilor intervertebrale si diminueaza deteriorarea muschilor prin inactivitate. Conditia este sa se poarte incaltaminte fara toc, aplecarile sa fie usoare si sa nu se care greutati. Avantajul major este ca revenirea se realizeaza mai rapid si stomacul sufera mai putine agresiuni din partea medicamentelor.

Morfina, antidepresive si kinesiterapie

Daca apare si durere de-a lungul piciorului, inseamna ca o radacina nervoasa este comprimata si atunci vorbim despre sciatica. Tratamentul include de la antiinflamatoare la antalgice, uneori chiar si morfina. In formele severe, se fac infiltratii cu corticoizi. Imediat ce durerea scade, pacientul trebuie sa inceapa sa se miste. Pentru ca spinarea sa fie protejata, se recomanda purtarea unui corset usor (4-6 saptamâni). De asemenea, e de preferat sa se scada in greutate, mai ales daca excedentul se situeaza in zona abdomenului. In anumite cazuri, medicii prescriu si medicamente care actioneaza asupra centrilor nervosi, cum sunt antidepresivele si antiepilepticele.

Si kinesiterapia se aplica in hernia de disc, ea impiedicând agravarea leziunilor sau - daca pacientul a fost operat - ajutând la recuperarea mai rapida. Ideea de baza este ca, in cursul miscarilor, sa se respecte la maximum curburile si paralelismele naturale ale coloanei vertebrale. Aceasta va fi "blocata", pentru a fi protejata, reflex format pentru fiecare situatie care solicita inclinarea trunchiului ori alta miscare potential dureroasa.

Sa va miscati bine!

- Ridicatul sau asezatul pe scaun. Asezati vârful piciorului putin in spate, si inclinat usor, pentru a reduce amplitudinea flexiunii trunchiului. Nu va lasati pe talpi, pe aceeasi linie frontala, deoarece o astfel de pozitie va obliga la o aplecare puternica, pentru pastrarea centrului de greutate in fata. De asemenea, miscarea respectiva va poate impiedica sa tineti coloana vertebrala dreapta.

- Ridicatul sau asezatul pe scaun. Asezati vârful piciorului putin in spate, si inclinat usor, pentru a reduce amplitudinea flexiunii trunchiului. Nu va lasati pe talpi, pe aceeasi linie frontala, deoarece o astfel de pozitie va obliga la o aplecare puternica, pentru pastrarea centrului de greutate in fata. De asemenea, miscarea respectiva va poate impiedica sa tineti coloana vertebrala dreapta.

- Pentru a ridica o greutate, indoiti picioarele si departati-le usor, pentru a avea un bun sprijin pe sol si coloana dreapta. Prindeti obiectul si ridicati-l astfel incât sa puneti in activitate coapsele si muschii fesieri, apoi tineti greutatea cât mai aproape posibil de corp.

- Pentru a va spala pe dinti - operatiune nu tocmai simpla pentru persoanele suferinde de hernie de disc - va puteti apleca inainte, dar cu spinarea dreapta. Daca totusi o deblocati, va trebui sa va sprijiniti cu mâna de marginea chiuvetei.

http://femina.rol.ro
 
Insomnia - ce este insomnia si cum o tratam




Definitie:
Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea dupa o scurta perioada de somn (1-2 ore de la adormire).
Un adult sanatos trebuie sa doarma in general 6-8 ore din 24, iar copiii ceva mai mult. Este adevarat insa ca exista persoane care au nevoie de mai putine ore de somn, dar astfel de cazuri sunt exceptii.
Circumstantele in care pot aparea insomniile sunt: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena) sau anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si climacteriul.
Alte circumstante ce pot fi urmate de insomnie
Exista insa si alte circumstante ce pot fi insotite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronica a ritmului somn-veghe.
Exista, desigur, o serie de masuri ce se impun pentru prevenirea insomniei: mentinerea unui program de viata cat mai ordonat, evitarea suprasolicitarilor de tot felul, a sedentarismului, relaxarea inainte de culcare etc. In acelasi timp, nu se va recurge la somnifere din proprie initiativa, mai ales ca fiecare insomnie isi are particularitatile ei si doar medicul este in masura sa stabileasca medicamentatia.

Recomandari generale

- Evitarea la masa de seara a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vinat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, brinzeturile fermentate.
- Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara (foamea ne trezeste), nici pre- grea.
- Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative.
- Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare si coca-cola.
-Foarte indicat este sa bem un pahar de lapte cald (daca este posibil, de capra)
- Este bine de asemenea ca seara sa ne destindem cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute.
-Seara, inainte de culcare, se vor face timp de citeva minute bai de aer in fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut sau rece cu 20-30 de minute inainte de culcare, dar in nici un caz fierbinte (in cazul in care va treziti in timpul noptii, puteti sa va frecati energic pe tot corpul cu un prosop inmuiat in apa rece).
- Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cat mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare.
- Se vor respecta cu strictete orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi.
- Daca este posibil, se vor folosi perne in care se introduc conuri de hamei, fin, frunze de sulfina, roinita.

Plante medicinale utilizate

- Ciubotica cucului (Primula officinalis): infuzie din 15 g de flori la un pahar de apa clocotita.
- Se da in clocot, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara.
- Se ia cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de culcare.
- Hameiul (Humulus lupus): infuzie dintr-o lingura de conuri de hamei (se aduna toamna) la 200 ml de apa clocotita. Se bea seara, inainte de culcare. Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500 ml de apa. Se beau 2-3 cesti pe zi.
- Macul (Papaver rhoeas): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute inainte de culcare.
- Mararul (Anethum graveolens): infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 ml de apa clocotita. Se beau cite 100 ml, de 3 ori pe zi.
- Maghiranul (Majorana hortensis): infuzie dintr-o lingura de planta la 300 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi.
- Odoleanul (Valeriana officinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 2-4 linguri seara, inainte de culcare. Se mai poate prepara de asemenea si o tinctura dintr-o parte de planta si 5 parti alcool de 70 la suta. Se iau cite 30-40 de picaturi seara, cu 30 de minute inainte de culcare. Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, odoleanul se asociaza cu musetel, menta, levantica.
- Paducelul (Crataegus monogyva): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se beau cite 2 cani pe zi.
- Porumbarul (Prunus spinosa): infuzie dintr-o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
- Ruscuta (Adonis vernalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara. Se iau 2-3 linguri seara, inainte de culcare.
- Salcia (Salix alba): decoct din 10 g de coaja maruntita la 200 ml de apa. Se fierbe 20 de minute, dupa care se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
- Sulfina (Melilotus officinalis): infuzie dintr-o lingurita de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
- Sovarful (Origanum vulgare): infuzie din 2 lingurite de planta la 200 ml apa clocotita. Se bea cate 1/2-1 pahar pe zi. In caz de insomie se poate spala capul cu infuzie de sovarf: infuzie dintr-o mina de sovarf la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se spala capul.
- Talpa gastei (Leonorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita. Se iau 2 linguri seara, inainte de culcare.
-Teiul (Tilia platyphyllos): infuzie din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere.
- Urzica moarta (Lamium album): infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.

Preparat somnifer

-Hamei: conuri, 20 g
-Levantica: flori, 30 g
-Maghiran: frunze, 30 g
-Portocal: muguri, 20 g
-Cimbrisor: frunze, 20 g
-O lingura de amestec la o cana de apa clocotita; se lasa la infuzat timp de zece minute. Se bea una-doua canii seara la culcare.

Acest articol este preluat de pe site-ul Terapii Naturiste, articolul Insomnia si modalitati de combatere a acesteia.
 
9 obiceiuri nesanatoase care te imbatranesc cu 10 ani

Anumite obiceiuri tind sa ne imbatraneasca cu aproximativ 10 ani, chiar si mai mult, iar aceasta imbatranire nu vizeaza dor aspectul fizic, ci si sanatatea, metabolismul si activitatea organelor interne. Evident ca prin accelerarea proceselor de senescenta aceste persoane devin mai vulnerabile in fata bolilor si dezvolta tot felul de riscuri.

De ce unii oameni par mai tineri iar altii nu isi pot ascunde varsta reala? Oare doar genele sunt vinovate sau stilul de viata joaca un rol important? De ce unii oameni sunt mai sensibili in fata bolilor si altii nu?

Cele mai intense rezultate ale alegerilor noastre le optinem in urma celor care sunt efectuate zilnic, perseverenta fiind foarte imporntanta in acest context. Asadar, atunci cand incercam sa facem o rutina din lucrurile pozitive, rezultatele vor fi pe masura, la fel se intampla si cand obiceiurile rele isi fac loc printre activitatile noastre zilnice. Aceste obiceiuri tind sa ne imbatraneasca cu aproximativ 10 ani, chiar si mai mult, iar aceasta imbatranire nu vizeaza doar aspectul fizic, ci si sanatatea, metabolismul si activitatea organelor interne. Evident ca prin accelerarea proceselor de senescenta aceste persoane devin mai vulnerabile in fata bolilor si dezvolta tot felul de riscuri.

9 "obiceiuri" nesanatoase care te imbatranesc cu 10 ani

Lipsa diversificarii alimentatiei 9 obiceiuri nesanatoase care te imbatranesc cu 10 ani

Una din primele zece cauze ale cancerului stabilite la nivel mondial se refera la lipsa diversificarii alimentatiei, adica oamenii s-au obisnuit sa manance cam aceleasi preparate in fiecare zi. Organismul nostru are nevoie de multi nutrienti, vitamine si minerale, dar si de substante active, de aceea alimentatia trebuie diversificata si de aceea alimentele de sezon nu trebuie niciodata evitate. Baza alimentatiei se realizeaza prin lactate, branzeturi, cereale, carne (neprajita, neafumata si nici din mezeluri, ci doar fiarta, pregatita la cuptor sau pe gratar), legume si fructe.

Consumul de alimente si preparate nesanatoase

Alimentele si preparatele nesanatoase ar trebui excluse din alimentatie. Printre aceastea se numara: mezelurile (pe care multe persoane le consuma in fiecare dimineata si chiar in timpul zilei), margarina (incercati ca macar din alimentatia copiilor sa o excludeti), mancarurile prajite, carnea afumata, carnea grasa (de porc de exemplu, oaie, miel etc.), dulciurile.

Lipsa miscarii – sedentarismul

Miscarea de zi cu zi mentine sanatatea sistemului circulator si un volum sanguin optim pentru sanatate, asigura deschiderea capilarelor din corp care in stare de repaus stau inchise, mentine silueta, arde caloriile, regleaza metabolismul, elimina stresul si scade hormonii de stres, imbunatateste circulatia cerebrala, dar si calitatea somnului etc. Iata cate efecte pozitive are miscarea. Indiferent de cum alegem sa facem miscare, este important ca ea sa existe zilnic in stilul nostru de viata: fie alegi sa mergi dimineata in parc la altergat, fie seara, fie ai un abonament la fitness, dans sau piscina, orice varianta de miscare e binevenita.



Fumatul

Fumatul este unul din marii dusmani ai sanatatii si frumusetii, avand efecte negative atat asupra sistemului nervos, cat si asupra sanatatii tuturor celulelor din corp carora le afecteaza in primul rand respiratia: monoxidul de carbon se leaga ireversibil de globulele rosii si acestea nu mai pot transporta oxigen la celule. Fumatul creste coagularea sangelui si produce vasoconstrictie in unele zone, marii fumatori (indiferent de varsta, sunt multe cazuri cunoscute sub 30 de ani) avand chiar amputatii de degete si alte necroze (sunt afectate vasele mici). Asadar fumatul nu distruge doar frumusetea, imbatranind foarte mult aspectul unei persoane, ci si sanatatea celui care fumeaza si a celor din jur pe care ii expune fumatului pasiv.

Alcoolul

Alcoolul, in special vinul si berea, este util daca se bea un pahar la cateva zile sau saptamanal, de obicei duminica atunci cand se strange intreaga familie in jurul mesei. Insa atunci cand este consumat zilnic devine toxic, primul care sufera fiind sistemul digestiv, apoi ficatul. In timp consumul zilnic de alcool poate avea efecte foarte nocive asupra sanatatii dar si asupra aspectului fizic, iar consumul exagerat poate duce la coma sau chiar... moarte.

Somnul in ore neadecvate

Un somn bun este cel de noapte care se desfasoara intre orele 22:00 (sau 23:00 in functie de ritmul hormonal al fiecaruia, unii il au un pic mai tarziu) pana la aproximativ 5:00 dimineata cand are loc varful secretiei de cortizol (un hormon foarte important in “managementul” stresului hormonal). Somnul de zi sau cel care nu cuprinde aceste ore care corespund ritmului nictemeral al hormonilor nu mai este nici jumatate util fata de somnul din aceste ore. Mare atentie pentru persoanele care lucreaza de noapte, cativa ani intr-un astfel de regim de munca pot avea efecte negative serioase asupra sanatatii.

Negativismul si tulburarile psihice si/sau comportamentale

Se stie ca pozitivismul, credinta in bine practic poate vindeca si cancerul! Sunt demonstrate efectele starii psihice asupra sanatatii si frumusetii! Persoanele negativiste, care se gandesc intai la ceva rau atunci cand incep o activitate, persoanele prea competitive (tipul comportamental A de exemplu), cele prea inchise, introvertite, cele anxioase, schizoide, senzitive – aceste persoane vor reflecta problemele lor psihice in starea de sanatate si aspectul fizic. Daca aveti astfel de tulburari, se recomanda sa consultati un psiholog, tehnicile pe care le veti invata impreuna cu acesta va vor fi de folos toata viata.

Lipsa afectiunii

Daca aveti relatii reci cu cei din jur (si nu este neparat vorba de lipsa unei relatii, desi viata de cuplu poate aduce multe beneficii, unele uimitoare chiar) probabil va lipseste afectiunea celorlalti. Orice om are nevoie de afectiune, de daruire, are nevoie sa fie bun si sa primeasca reciprocitate, sa iubeasca si sa fie iubit, indiferent daca este vorba de prieteni, familie, copii sau iubit/a. Lipsa unor relatii calde afceteaza sanatatea, imbatraneste, scade randamentul psihic, inteligenta emotionala, stima de sine si asa mai departe. Daca aveti prieteni, pastrati-i cu grija, caci au un pret important in viata voastra.

Lipsa activitatilor relaxante

Cand v-ati dedicat ultima data macar o jumatate de ora sa va relaxati? In fiecare zi ar trebui sa gasiti un moment de relaxare, fie singuri, fie in compania altor persoane. Lipsa unor astfel de momente va incarca negativ atat psihic, dar si fizic. Puteti imbina utilul cu placutul, spre exemplu sa va relaxati la piscina, astfel faceti si miscare totodata. Metodele de relaxare sunt multiple si difera de la un om la altul. Gasiti 10 modalitati de relaxare care vi se potrivesc si nu ezitati sa le aplicati (macar cate una) in fiecare zi.

kudika.ro

Alimentatia care te anemiaza

Anemia reprezinta o afectiune caracterizata prin insuficienta de oxigen care ajunge la celule, avand mai multe cauze care au ca final si acest rezultat de hipooxigenare tisulara.

Ce ar trebui sa stii despre anemie?

Alimentatia care te anemiazaIn functie de cauza care duce la insuficienta oxigenului care ajunge la celule putem vorbi despre mai multe tipuri de anemie. Globulele rosii din sange preiau oxigenul de la plamani din timpul inspirului (cedand totodata dioxidul de carbon) si il transporta la celule unde il cedeaza, preluand de la acestea dioxidul de carbon – gaz rezultat in urma respiratiei celulare.

Pentru a lega oxigen astfel incat sa il poata transporta globulele rosii contin o structura speciala numita hemoglobina care are nevoie de fier pentru a-si modifica configuratia spatiala astfel incat sa poata lega oxigenul. Fara fier globula rosie nu poate transporat oxigenul. Asadar, ar aparea un insuficient transport de oxigen la tesuturi, putand spuna ca lipsa fierului determina un tip de anemie – anemia feripriva. Lipsa fierului se datoreaza fie carentelor alimentare, mai exact nu consumam alimente cu fier, fie datorita unui deficit de absorbtie (dairee, boli inflamatorii ale intestinelor) sau carentei de vitamina C – singura vitamina care asigura schimbarea valentei fierului in tubul digestiv, facandu-l absorbabil in organismul nostru. Trebuie stiut ca monoxidul de carbon (CO) din tigara blocheaza iremediabil hemoglobina, aceasta nu mai poate lega deloc oxigen si astfel globulele rosii afectate circula degeaba prin sange, urmand a fi distruse la un moment dat in splina. De aceea la fumatori numarul globulelor rosii nu este neaparant relevant privind anemia, ei trebuie sa masoare si carboxihemoglobina (cat din hemoglobina e afectata de CO).

Numarul scazut de globule rosii va duce tot la anemie. Numarul globulelor rosii poate fi scazut datorita unor hemoragii mici dar repetate (hemoragiile gingivale, hemoragiile digestive, hemoragii oculte, mentruatie abundenta in lipsa unei diete adecvate). De asemenea se poate ca numarul scazut al globulelor rosii sa se datoreze productiei insuficiente ale acestor celule sanguine. Globulele rosii (numite si eritrocite sau hematii) se formeaza in maduva rosie hematogena a unor oase late precum oase craniene, stern, coaste, oasele bazinului. Pentru a se forma este nevoie atat de proteine si lipide pentru constituentii principali ai acestor globule, cat si de acdi folic, vitamina B6 si B12. In carenta acestor nutrienti si vitamine apare de asemenea anemia (anemie pernicioasa).

Alimentatia care te fac anemic

Alimentatia care duce la anemie este aceea:

Saraca in:
- Lactate – acestea contin proteine importante pentru cosntitutirea componentelor globulelor rosii;
- Fainoase integrale si cereale integrale – aceste sunt foarte bogate in vitamine din complexul B care ajuta la stimularea formarii globulelor rosii la nivelul maduvei hematopoetice.
- Carne slaba de pui, peste, curcan, vita, organe de pasare, ficat – toate acestea fara a le combina cu grasimi: cartofi prajiti, uleiuri preparate termic, grasime animala cum e carnea de porc, mancaruri prajite etc. Se recomanda sa le gatiti pe gratar, fierte sau la cuptor. Evitati afumaturile.
- Fructe si legume – acestea contin vitamina C, importanta pentru transformarea valentei fierului la nivelul tubului gastric, dar si fier si alte vitamine (inclusiv cele din complexul B si minerale utile in tratarea anemiei si in mentinerea sanatatii;
- Seminte, alune, nuci – acestea sunt foarte bogate in fier si vitamine din complexul B, recomandandu-se sa manacti in fiecare zi o salata de legume si zarzavaturi in care sa puneti si nuci, seminte si alune necoapte.

Bogata in:
- Cafea si produse cu continut ridicat de cafeina – ceai verde, ceai rosu, cafea, ciocolata, cacao, toate acestea consumate in exces. Un ceai pe zi si o ceasca de cafea au insa efecte pozitive asupra sanatatii.
- Alimente foarte procesate, de tipul fast-food, chipsuri, produse de cofetarie si patiserie etc.;
- Consumul excesiv de grasimi si mezeluri, carne tocata;
- Sucurile din comert si alte preparate: sucuri si bauturi acidulate, chiar daca pe eticheta lor scrie “natural”, acestea nu sunt 100% naturale. Pentru a va convinge, cititi pe eticheta ce contine bautura respectiva.
- Bauturile energizante.

În ce condiţii devin periculoase razele X

1.jpg

Investigaţiile medicale sunt principala sursă de expunere a populaţiei la radiaţii ionizante, spun specialiştii. În special copiii şi femeile însărcinate trebuie să evite analizele care presupun utilizarea razelor X, deoarece acestea pot perturba procesele specifice dezvoltării organice.

Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile şi fluoroscopiile sunt investigaţii medicale care utilizează raze X, un tip de radiaţii electromagnetice cu energie foarte mare. Acestea permit vizualizarea organelor în scopul diagnosticării unor afecţiuni, însă sunt folosite şi în scop terapeutic, în special pentru tratarea cancerului.

„Beneficiile utilizării în medicină a radiaţiilor sunt de necontestat. Totuşi, aceasta este principala sursă de expunere la radiaţii ionizante a populaţiei. De aceea, folosirea acestora cu maximum de eficienţă diagnostică şi cu minimum de risc pentru sănătate constituie o preocupare majoră a autorităţilor de reglementare nucleară şi de radioprotecţie. Dozele de radiaţii eliberate la fiecare procedură sunt foarte diferite: de la valori ridicate, cum ar fi în cazul radiaţiilor eliberate la efectuarea unei tomografii computerizate sau unei urografii, până la valori foarte mici, cum sunt cele emise la o radiografie standard", spune doctor fizician Constantin Milu, preşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie.

Interzise în Sarcină

Specialiştii spun că riscurile cele mai mari pentru sănătate determinate de expunerea la radiaţii X sunt în cazul femeilor însărcinate. Astfel, precauţia este absolut necesară în cazul lor, deoarece dezvoltarea normală a fătului poate fi compromisă chiar şi atunci când mama expusă la raze X nu are mai mult de două săptămâni de sarcină.

Radiaţiile ionizante pot duce la modificarea ADN-ului şi la distrugerea unor celule, crescând riscul de avort spontan, de malformaţii congenitale, de anomalii funcţionale cerebrale, de retard mintal şi de apariţie în copilărie a leucemiei sau a altor tipuri de cancer. În cazul în care medicul recomandă totuşi efectuarea unor investigaţii cu raze X, acestea pot fi făcute, însă numai în condiţii stricte şi atent monitorizate. Pericolul apariţiei efectelor secundare depinde de etapa sarcinii şi de doza de radiaţii la care femeia însărcinată este expusă.

Dozajul face diferenţa

Expunerea excesivă la radiaţii X poate duce la apariţia unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi arsuri severe sau cancer localizat. De exemplu, dacă sunt distribuite pe porţiuni mari ale corpului, astfel încât să acţioneze asupra măduvei osoase, razele X pot duce la apariţia leucemiei. De asemenea, dacă aparatul reproducător (mai ales ovarele şi testiculele) este expus iradierii excesive, pot apărea mutaţii ale unor gene, cu consecinţe care se pot răsfrânge asupra descendenţilor.
„Riscul pentru sănătate determinat de procedurile care folosesc raze X depinde, evident, în primul rând, de doza de radiaţie eliberată, dar şi de radiosensibilitatea organului expus şi de vârsta pacientului. Astfel, există organe mai sensibile la radiaţii, cum sunt gonadele (testiculele şi ovarele) şi sânii, şi ţesuturi mai radiorezistente, cum este pielea. Riscul este mai mare pentru copii (maximum, pentru făt) şi nesemnificativ pentru un adult de peste 45 de ani", mai spune Constantin Milu.

Potrivit specialiştilor, nu există o limitare a numărului de examinări radiologice recomandate unei persoane. Astfel, în general, se fac atâtea radiografii câte sunt necesare stabilirii unui diagnostic corect. Totuşi, pentru evitarea abuzurilor, medicii trebuie să respecte anumite coduri de practică şi reglementări specifice ale Ministerului Sănătăţii.

"Există analize de laborator prin care se poate estima cât de expusă este o persoană la radiaţii X, dar acestea se fac numai în cazul celor care au primit doze foarte mari de radiaţii."

adevarul.ro
 
masline.jpg




Uleiul de masline combate osteoporoza.

Potrivit unui studiu de ultima ora, consumul de ulei de masline este in masura sa stimuleze celulele responsabile de formarea oaselor.

Osteoporoza este caracterizata de o pierdere a densitatii osoase si afecteaza mai ales femeile, in perioada post-menopauza. In prevenirea acestei patologii dieta este extrem de importanta, si asupra acestui lucru sunt de acord toti specialistii. Acum, un nou studiu realizat de cercetatorii spanioli de la Universitatea Cordoba, publicat in revista de specialitate "Osteoporosis Internationa", a facut lumina asupra proprietatilor anumitor compusi ai uleiului de masline: polifenolii si oleuropeina, substante considerate capabile sa stimuleze celulele responsabile cu formarea oaselor.

In urma testelor, realizate de cercetatori in vitro, pe celule stem din maduva osoasa umana, s-a descoperit ca oleuropeina provoaca o amplificare a diferentierii celulelor osteoblaste si o reducere a diferentierii adipocitelor, celulele unde se inmagazineaza grasimea. O alta observatie demna de semnalat este cea care priveste exprimarea anumitor gene, corelata si aceasta cu productia de osteoblaste. "Datele noastre sugereaza ca oleuropeina, foarte abundenta in uleiul de masline, ar putea preveni pierderea densitatii osoase, asociata inaintarii in varsta si osteoporozei", au concluzionat cercetatorii spanioli.
Sursa: La Stampa
 
Alergiile de toamna

Desi florile nu mai infloresc, aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele alergice nu pot spune ca au scapat de pericole nici acum

In lunile de toamna, cel mai mare dusman al persoanelor alergice este rugina sau pipirigul. Desi aceasta floare incepe polenizarea inca din august, chiar si tarziu toamna, efectele ei inca se mai pot resimti. Specialistii estimeaza ca persoanele alergice la plantele primaverii si verii sunt, de asemenea, alergice si la pipirig. Polenul sau este foarte usor si poate fi purtat de vant sute de kilometri. Iar asta devine o problema in special toamna, cand curentii sunt mai puternici. Mucegaiul este si el incriminat in aparitia alergiilor, in special toamna, cand umiditatea si lipsa soarelui favorizeaza acumularea lui. Nu uita ca alergiile determinate de pipirig, polen sau mucegaiuri determina rinita alergica.

Simptomele rinitei alergice
Sunt, in principal: rinoreea, hiperlacrimatia, stranutul, tusea, conjunctiva inrosita, iritatia nazala, senzatia de nas infundat, cearcanele.
Tratamentul alergiilor de toamna se poate face prin administrarea de medicamente antialergice, dar si prin respectarea unor recomandari specifice, menite sa tina pacientul cat mai departe
de triggeri.

Tratamentul farmacologic
Presupune administrarea urmatoarelor medicamente:
Corticosteroizi. Se administreaza pe baza de reteta medicala si sunt de obicei sub forma de sprayuri nazale. Ele pot reduce congestia nazala, facilitand respiratia.
Antihistaminice. Sunt medicamente ce inhiba efectele histaminei, unul din principalii mediatori ai inflamatiei.

In prezent se prefera antihistaminicele de generatia a doua, deoarece acestea sunt nonsedative (nu produc sedare la dozele uzuale), si au si o rata mai redusa a efectelor secundare. Antihistaminicele pot fi conditionate sub forma de sprayuri, picaturi oftalmice sau capsule, pentru
administrarea orala.
Decongestionanti nazali. Stimuleaza eliminarea secretiilor vascoase din caile respiratorii, imbunatatind astfel respiratia.

Nu ignora simptomele!
Studiile arata ca rinita alergica produce inflamatii la nivelul plamanilor si al sinusurilor, care pot sa
duca la probleme respiratorii serioase, precum sinuzita si astmul. De asemenea, persoanele afectate sunt mult mai vulnerabile la eczeme si alergii alimentare. Daca masurile de precautie,
pastilele si spray-urile nu functioneaza, ia in considerare varianta injectiilor pentru alergii.

http://www.benessere.ro
 
Candidoza - cauze si remedii



Candida (sau Candida Albicans) este o micoza care traieste in intestinul uman. Face parte din flora intestinala si toata lumea are in corp, intr-o proportie redusa, candida, alaturi de multe alte bacterii, care se mentin in echilibru unele pe altele. Cand in corp se produc anumite dezechilibre, micoza poate deveni infectioasa, provocand candidoza.

Cauzele care duc la aparitia candidozei

Una dintre ele o reprezinta excesul de antibiotic, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice.
Consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar) are acelasi efect.
Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia.
Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta.
Imediat dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei.
S-a constatat ca apare mai frecvent dupa menopauza.
Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp.
Raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice.

Simptome

Marea majoritate a femeilor au macar o data in viata candidoza. Din pacate, este o infectie foarte raspandita in prezent, iar cea mai frecventa este cea vaginala. Cele mai frecvente simptome in cazul candidozei vaginale sunt: senzatii de arsura si mancarime pe vulva si in zonele din jur, secretie alb-galbena, cu o consistenta mai groasa, branzoasa, posibila usturime la urinare sau, uneori, in cazul contactului sexual. Barbatii sunt extrem de rar infectati si se manifesta ca o iritatie puternica pe penis, ce cauzeaza mancarimi. Sunt rare cazurile in care candidoza se transmite pe cale sexuala.

Candidoza orala - in zona gurii - arata ca o spuma alba pe pielea iritata, rosie. Daca se incearca indepartarea ei, foarte probabil va sangera.

Candidoza pe piele apare, de obicei, la copiii de varste foarte mici, din cauza umezelii acumulate in zona acoperita de scutec; este destul de asemanatoare cu cea orala. Poate aparea si la adulti, dar mult mai rar.

Diagnostic

In cazul aparitiei simptomelor candidozei, trebuie consultat un medic si efectuata o serie de analize la recomandarea acestuia, in principal analize de secretie. Daca infectia reapare sau simptomele se agraveaza, se face si o analiza a sangelui.

Candidoza are simptome comune cu alte boli, iar uneori acestea pot fi confundate. Se intampla destul de des ca o femeie sa creada ca a recidivat candidoza, cand, de fapt, este vorba despre altceva. In mod special daca esti insarcinata, consulta un medic pentru a stabili precis cauzele simptomelor.

Tratament

In general, se prescrie fie tratament intravaginal (ovule), fie crema (care se aplica oral, intravaginal sau local, in functie de tipul de infectie) sau tratament oral (pastile). Tratamentul dureaza de obicei 3-7 zile sau pana la doua saptamani, in cazurile mai dificile. Daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, consulta din nou medicul.

Pentru candidoza vaginala, se prescriu ovule, de regula unul pe zi, seara, sau doua pe zi daca infectia este mai accentuata ori simptomele dureaza de mai mult timp. Este de preferat introducerea lor in vagin seara, pentru ca, dupa absorbtie, ramane un rest din ovul care va curge pe slip. Este bine sa porti un protejslip, mai ales daca ti s-a prescris doza dubla. Cel mai des se recomanda Clotrimazol.

Se mai recomanda crema pentru aplicare locala, pe vulva si in zonele din jur. In general, este vorba tot de Clotrimazol, administrat dimineata si seara. Se mai pot prescrie Miconazol sau Butoconazol.

Daca apare o candidoza vaginala, este indicat sa pastrezi o igiena locala cat mai stricta. Asigura-te ca zona infectata este mereu curata, ca schimbi des lenjeria de corp si protejslipul, spala-te foarte bine pe maini inainte de a aplica crema sau de a introduce ovulul. In plus, ar fi bine sa dezinfectezi lenjeria de corp dupa vindecarea candidozei, deoarece mai pot ramane bacterii pe ea care sa duca la reaparitia bolii, desi, in general, numarul acestora nu este suficient de mare.

In cazul tratamentului oral, se prescrie o singura doza dintr-un antibiotic special, urmat de Fluconazol sau Amphotericin B. Sigur, nu este absolut necesar ca medicul sa-ti recomande una dintre aceste substante. Ele sunt cele mai cunoscute, dar specialistul iti va recomanda una sau alta, in functie de genul de infectie pe care il constata si de organismul tau.

Candidoza orala se trateaza de obicei cu o crema. Se aplica local si se urmareste evolutia infectiei in functie de specificatiile medicului. Si aici este necesara o igiena severa si mentinerea zonei afectate cat mai ferita de umezeala excesiva.

Candidoza pe piele (care apare de obicei la copiii mici) se trateaza cu Clotrimazol, de obicei crema sau lotiune, aplicata conform specificatiilor medicului in zonele afectate; in plus, trebuie schimbate cat mai des scutecele copilului. Si in acest caz, daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, consulta din nou medicul.

Excesul de tratament, fara a fi nociv in sine, poate duce la crearea de catre organism a unei imunitati fata de substanta in cauza. De aceea, este bine sa te tratezi dupa sfatul medicului si numai dupa diagnosticul lui.

In timpul tratamentului pentru candidoza si imediat dupa aceea, este bine de evitat alcoolul si dulciurile in exces, care permit dezvoltarea micozei. Incearca sa mananci cat mai variat si atent, pentru a restabili echilibrul in intestin.

Complicatii

Candidoza nu dispare de la sine daca nu este tratata. Isi pastreaza simptomele. De obicei, dispare destul de repede cu ingrijirile de rigoare, dar are prostul obicei de a reaparea in caz de stres sau de alte aspecte ce cauzeaza noi dezechilibre in flora intestinala.

Este foarte greu de tratat la persoanele diagnosticate cu HIV. In cazuri mai severe, candida poate ajunge in sange, provocand afectiuni ale rinichilor, valvelor inimii, ale plamanilor sau chiar ale creierului. Acestea sunt situatii foarte rare, dar grave.

Daca infectia reapare prea des, trebuie facute analize mai minutioase. Candida in exces poate fi un semn al instalarii unei boli mai serioase, precum SIDA, diabet sau leucemie.

Cum poate fi prevenita

O igiena locala buna si o dieta echilibrata ajuta la prevenirea aparitiei acestei infectii. Cum insa exista o serie de factori diferiti si variati care duc la dezvoltarea micozei, este dificil s-o eviti in totalitate, asa cum reiese din numarul mare de cazuri si din frecventa reaparitiei ei. In conditiile in care nivelul ridicat de stres este in sine un factor, se impune fie o atentie mai mare si mai stricta atat in privinta mancarii, cat si a igienei, fie depistarea si tratarea imediata a semnelor micozei.
 
Cancerul de san – intre preventie si manifestare



Ziua in care o femeie primeste diagnosticul-certitudine de cancer la san, este poate cea mai grea si dureroasa din toate cate sunt intr-o viata. Dincolo de impactul psihologic si amprenta fizica, o astfel de veste schimba radical perceptia asupra a tot ce avea prioritate in defavoarea sanatatii. Povestile femeilor care dupa o lupta acerba si, de cele mai multe ori nedreapta, reusesc sa invinga boala sunt extraordinare lectii de viata.

Inexistenta unor programe si initiative guvernamentale in ceea ce priveste preventia si diagnosticarea precoce, lipsa educatiei sanitare in scoli si institutii, a campaniilor mass-media sustinute, ignoranta, falsa impresie ca noua nu ni se poate intampla sa ajungem peste noapte cifre in statistici, neglijarea inconstienta a semnelor de alarma date de organism, toate acestea contribuie la plasarea tarii noastre in locuri fruntase in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de san.

Daca sensibilitatea pentru cifre si procente are efect responsabilizator, atunci e bine de stiut ca in lume la fiecare 3 minute un nou caz este diagnosticat, la fiecare 14 minute o femeie pierde lupta cu boala si una din 10 femei dezvolta de-a lungul vietii cel putin o tumora maligna.

Cancerul de san este a doua cauza de mortalitate dupa cancerul pulmonar, dintre care 70% din cazuri sunt descoperite prin autoexaminare. In Romania sunt diagnosticate anual 6000 de noi cazuri.
Diagnosticat din timp, cancerul de san este tratabil. Studiile medicale nu au putut stabili inca de ce unele persoane sunt mai vulnerabile in fata acestei maladii decat altele care prezinta aceiasi factori de risc, dar se pare ca stilul de viata are un rol mai important decat zestrea genetica.

Boala se manifesta prin multiplicarea celulara necontrolata la nivelul tesutului mamar; nediagnosticata si tratata la timp prezinta risc de extindere la nivelul tesuturilor adiacente.

Factori de risc in cazul cancerului de san:

- genetici: mutatii genice, prezenta genei BRCA1, BRCA2( predispozitie si pentru cancerul ovarian)
- mama, sora sau fiica diagnosticate cu cancer de san
- menarha-prima menstruatie - mai devreme de 12 ani
- varsta instalarii menopauzei - dupa 55 ani
- menstruatii neregulate in afara intervalului mediu de 26-29 zile
- nuliparitate sau prima sarcina dupa 35 ani
- risc de recidiva in 50 % din cazurile anterior tratate si diagnosticate
- obezitate
- tumorile benign ale sanului - fibroadenom
- tulburari endocrine: hipo/hiper tiroidism, exces estrogenic - direct incriminat in stimularea diviziunii celulare, inclusive a liniei maligne
- consumul de anticonceptionale orale - studii neconcludente, valabile pentru generatiile anterioare de preparate cu exces de estrogen
- expunerea la radiatii mai ales inainte de 30 ani
- controversata folosirea de antiperspirante datorita continutului de parabeni si aluminiu, decelabili dupa unele studii si in tesuturile prelevate in urma biopsiilor
- folosirea unui sutien neadecvat sau renuntarea la sutien in timpul expunerii la radiatii solare
- traumatisme mamare mici repetate (inclusiv cele imperceptibile provocate de efectul valurilor)
- consumul de alcool frecvent si in exces, mai ales cand este asociat cu fumatul; la nivelul organismului se transforma in acetaldehida (substanta cancerigena) si stimuleaza secretia de estrogen
- dieta bogata in grasimi, protein animale, dulciuri
- stresul si toate situatiile patologice care compromit imunitatea
- medicamente antidepresive, anxiolitice sau diuretice stimuleaza artificial glanda mamara prin cresterea eliberarii de prolactina de catre glanda hipofiza

Factori protectori impotriva cancerului de san:

- alaptatul - creste gradul de diferentiere celulara si scade riscul de aparitie al tumorilor
- dieta echilibrata, bazata pe lactate, consum de carne slaba, bogata in fructe si legume, importante surse de fibre si glucosinolati (substante cu proprietati anticancerigene): caise, prune, curmale, fasole, varza, linte, broccoli,gulii
- controlul greutatii, mai ales dupa menopauza, stiut fiind faptul ca tesutul adipos este o sursa importanta de estrogen
- o viata activa, exercitii fizice cel putin 30 minute pe zi fie ca e vorba de gimnastica, tenis, mersul pe bicicleta sau plimbari in aer liber

Recomandari pentru depistarea precoce a nodulilor mamari:

1) Inspectia efectuata lunar de catre toate femeile de peste 20 ani, preferabil la o saptamana dupa menstruatie din cauza fluctuatiilor hormonale care tin sanul intr-o usoara stare de tensiune. In fata oglinzii cu mainile in sold, si apoi ridicate in dreptul cefei, simultan si pe rand - observati simetria si mobilitatea sanilor, aparitia unor pete pigmentare, modificarea alunitelor, zona de iritatie, aspectul de "coaja de portocala" al pielii, modificari ale conturului, prezenta nodulilor sau zone aplatizate, retractia mamelonului, eventual scurgeri mamelonare.
2) Palparea sanului se face in fata oglinzii si intinsa pe pat. Trebuie sa urmareasca cele 5 cadrane supero-intern/supero-extern/infero-intern/infero-extern si mamelonar, obtinute prin trasarea unor linii imaginare la nivelul mamelonului, una verticala si alta orizontala. Miscarile sunt concentrice si pornesc de la baza spre mamelon; orice proeminenta, senzatie de durere sau mancarime sunt motive suficiente pentru a efectua un control medical.
3) Examinarea clinica a sanului se face anual pentru femeile peste 40 ani, si o data la 3 ani pentru grupa de varsta 20-40 ani.
4) Examen ecografic, neinvaziv a data pe an intre 40-49 ani, o data la 3 ani pentru 20-40 ani, doar daca prima examinare ecografica nu a evidentiat nicio leziune oncogena suspecta.
5) Mamografia de screening nu este recomandata la varste tinere, insa este obligatorie o data pe an dupa varsta de 50 ani si o data la 2 ani pentru segmentul 40-49 ani, observandu-se o scadere de 30 % a mortalitatii. Nu se efectueaza in timpul menstruatiei, recomandabil la o saptamana dupa, iar cu o zi inainte este bine sa nu se foloseasca deodorant sau lotiuni datorita riscului de a interfera cu razele X in timpul examinarii, si de a crea aspect de microcalcifieri.
6) Sonoelastografia - o metoda noua, noninvaziva, fara limita de aplicabilitate.
Simptome care ar tebui sa constituie un semnal de alarma:

- Inflamarea ganglionilor predominant in zona axilara.
- Retractia tegumentara si mamelonara cu aspect de "coaja de portocala".
- Scurgere mamelonara.
- Durere, roseate, edematierea sanului, prurit(mancarime).
- Palparea unuia sau mai multor noduli.
- Accentuarea desenului vascular.

De cele mai multe ori cancerul de san este silentios si asimptomatic pana in stadiile avansate. Decelarea lui se face prin:

- Ecografie mamara
- Mamografia
- Biopsie
- RMN
- Hemoleucograma
- Biochimie
- Radiografie toracica
- Computer Tomograf
- Scintigrafie osoasa\Teste pentru evaluarea statusului receptorilor estrogenului, progesteronului, HER1/HER2-proteina incriminate in proliferarea celulara
- Stadializarea este factorul cel mai important in stabilirea algoritmului terapeutic.

Autor: dr. Irina Neagu
 
Surorile ne scapă de depresie
O soră poate deveni un sprijin de nădejde la nevoie
1.gif




Persoanele care cresc alături de o soră sunt mai puţin predispuse la tulburări de depresie, deoarece o fată este mai receptivă la nevoile fraţilor săi, potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea „Brigham Young”.

Fetele induc echilibrul emoţional

Cercetătorii au ţinut sub observaţie timp de un an peste 395 de familii în care existau cel puţin doi copii, iar în cele mai multe familii unul dintre ei era fată. Cercetătorii au observat că în familiile în care existau o fată şi un băiat sau două fete, fraţii erau mai echilibraţi din punct de vedere emoţional în comparaţie cu cei din familiile în care existau doar băieţi. „Atunci când creşti alături de o soră eşti la adăpost de sentimente precum teama, lipsa de afecţiune din partea părinţilor, sentimentul de vină nejustificată sau de egoism", explică dr. Laura Padilla-Walker, coordonatorul studiului. În general, în familiile în care există doi băieţi, conflictele survin mai des, deoarece aceştia au tendinţa de a intra în competiţie pentru a atrage cât mai mult atenţia şi afecţiunea părinţilor.
 
Creierul, păcălit de memoria falsă
4.jpg


Cercetările psihologice au demonstrat că este posibilă crearea unei „amintiri false”, prin puterea sugestiei sau prin imaginaţia intensă. Oamenii de ştiinţă care cercetează imaginaţia au descoperit că persoanele care au urmărit un film în care cineva execută o activitate simplă, au impresia că de fapt ele au făcut acel lucru, dacă sunt întrebate peste două săptămâni.

„Acesta este un nou tip de memorie falsă, creată doar prin simpla observare a cuiva”, a spus Gerald Echterhoff, profesor de psihologie la Universitatea Muenster din Germania.

El susţine că peste 25% din participanţi au avut amintiri false în cadrul unui experiment ce implica trei acţiuni, potrivit Usa Today. Subiecţii erau puşi să citească despre realizarea unei acţiuni, să urmărească un video care implică o activitate şi apoi să efectueze chiar ei o acţiune simplă, cum ar fi agitarea unei sticle de apă sau amestecarea unui pachet de cărţi. Două săptămâni mai târziu, li s-au arătat 30 de acţiuni, dintre care trebuiau să le recunoască pe cele făcute de ei.

Cercetătorii au remarcat că subiecţii testului îşi aminteau, în mod fals, că au făcut ceva, deşi ei doar citiseră despre respective acţiune sau o vazuseră. “Este foarte greu să contracarezi o astfel de amintire, chiar şi în situaţiile când subiecţii sunt anunţaţi că s-ar putea înşela”, a explicat Echterhoff.

adevarul.ro
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top