magda
New member
- Joined
- Apr 15, 2010
- Messages
- 7,166
- Reaction score
- 0
Viata sanatoasa: Alunele
Alunul este un arbust cu fructe placute la gust ce constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare de proteine, uleiuri, vitamine si saruri minerale.
Pentru ca florile sale sunt bogate in polen, primavara, alunul este o sursa principala pentru albine. Alunele de padure romanesti sunt o adevarata mina de energie, cu o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii.
Alunele se consuma proaspete, usor prajite si sarate sau prelucrate in diferite produse de cofetarie - ciocolata, prajituri, bomboane, inghetata, creme. Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate.
Vitaminele din complexul B care intra in compozitia alunelor contribuie la mentinerea tonusului muscular, usureaza activitatea tractului gastro-intestinal, precum si buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.
Miezul de alune este indicat in alimentatia copiilor, a adolescentilor, sportivilor, batranilor, persoanelor anemice, tuberculosilor, femeilor cu tulburari de menopauza, precum si in cazuri de neurastenie, impotenta, nefrite, colici nefritice, viermi intestinali.
Alunele se numara printre fructele cele mai consistente si au, in plus, un procent crescut de calciu si fosfor, substante care cresc puterea de concentrare si receptivitate.
Deoarece au un continut foarte redus de hidrati de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici fara teama.
Atentie! Alunele, ca si nucile si migdalele, ingrasa! De aceea, trebuie mancate rational.
Uleiul extras din miezul de alune este foarte gustos si placut aromat, dar rancezeste foarte repede. Din tortele ramase dupa extragerea uleiului se fabrica halvaua de calitate superioara si ciocolata.
Uleiul de alune, consumat dimineata, cate o lingurita, timp de 15 zile, este unul din cele mai bune leacuri impotriva teniei. Luat dupa un compot de prune sau mere, uleiul de alune usureaza evacuarea intestinului.
Sa avem sanatate!
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fructe-calorii/viata-sanatoasa-alunele-1048152

Alunul este un arbust cu fructe placute la gust ce constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare de proteine, uleiuri, vitamine si saruri minerale.
Pentru ca florile sale sunt bogate in polen, primavara, alunul este o sursa principala pentru albine. Alunele de padure romanesti sunt o adevarata mina de energie, cu o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii.
Alunele se consuma proaspete, usor prajite si sarate sau prelucrate in diferite produse de cofetarie - ciocolata, prajituri, bomboane, inghetata, creme. Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate.
Vitaminele din complexul B care intra in compozitia alunelor contribuie la mentinerea tonusului muscular, usureaza activitatea tractului gastro-intestinal, precum si buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.
Miezul de alune este indicat in alimentatia copiilor, a adolescentilor, sportivilor, batranilor, persoanelor anemice, tuberculosilor, femeilor cu tulburari de menopauza, precum si in cazuri de neurastenie, impotenta, nefrite, colici nefritice, viermi intestinali.
Alunele se numara printre fructele cele mai consistente si au, in plus, un procent crescut de calciu si fosfor, substante care cresc puterea de concentrare si receptivitate.
Deoarece au un continut foarte redus de hidrati de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici fara teama.
Atentie! Alunele, ca si nucile si migdalele, ingrasa! De aceea, trebuie mancate rational.
Uleiul extras din miezul de alune este foarte gustos si placut aromat, dar rancezeste foarte repede. Din tortele ramase dupa extragerea uleiului se fabrica halvaua de calitate superioara si ciocolata.
Uleiul de alune, consumat dimineata, cate o lingurita, timp de 15 zile, este unul din cele mai bune leacuri impotriva teniei. Luat dupa un compot de prune sau mere, uleiul de alune usureaza evacuarea intestinului.
Sa avem sanatate!
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fructe-calorii/viata-sanatoasa-alunele-1048152