• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Viata sanatoasa: Alunele

-b-Viata-sanatoasa---b--Alunele.jpg

Alunul este un arbust cu fructe placute la gust ce constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare de proteine, uleiuri, vitamine si saruri minerale.

Pentru ca florile sale sunt bogate in polen, primavara, alunul este o sursa principala pentru albine. Alunele de padure romanesti sunt o adevarata mina de energie, cu o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii.

Alunele se consuma proaspete, usor prajite si sarate sau prelucrate in diferite produse de cofetarie - ciocolata, prajituri, bomboane, inghetata, creme. Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate.

Vitaminele din complexul B care intra in compozitia alunelor contribuie la mentinerea tonusului muscular, usureaza activitatea tractului gastro-intestinal, precum si buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.

Miezul de alune este indicat in alimentatia copiilor, a adolescentilor, sportivilor, batranilor, persoanelor anemice, tuberculosilor, femeilor cu tulburari de menopauza, precum si in cazuri de neurastenie, impotenta, nefrite, colici nefritice, viermi intestinali.

Alunele se numara printre fructele cele mai consistente si au, in plus, un procent crescut de calciu si fosfor, substante care cresc puterea de concentrare si receptivitate.

Deoarece au un continut foarte redus de hidrati de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici fara teama.

Atentie! Alunele, ca si nucile si migdalele, ingrasa! De aceea, trebuie mancate rational.

Uleiul extras din miezul de alune este foarte gustos si placut aromat, dar rancezeste foarte repede. Din tortele ramase dupa extragerea uleiului se fabrica halvaua de calitate superioara si ciocolata.

Uleiul de alune, consumat dimineata, cate o lingurita, timp de 15 zile, este unul din cele mai bune leacuri impotriva teniei. Luat dupa un compot de prune sau mere, uleiul de alune usureaza evacuarea intestinului.

Sa avem sanatate!

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fructe-calorii/viata-sanatoasa-alunele-1048152
 
Durere de cap? Ananasul ar putea sa te ajute!

Cand este ultima data cand ai mancat ananas proaspat? Stiai ca ananasul poate ajuta la combaterea durerii de cap? Ultimele cercetari in domeniu arata ca este un rediu natural extraordinar pentru durerile de cap sau musculare.

Daca te trezesti cu dureri musculare de la exercitiile facute cu o zi inainte, sau cu o durere de cap de la petrecerea de aseara, ananasul ar putea sa te ajute sa te simti mai bine, potrivit Yahoo Shine. Mananca-l in combinatie cu iaurt sau ca garnitura la o omleta.

Motivul pentru care ananasul ajuta la diminuarea durerilor este o enzima pe care o contine, numita bromelaina.

Ananasul este singura sursa cunoscuta de bromelaina, o enzima recunoscuta pentru proprietatile sale anti-inflamatoare. Ea ajuta la combaterea mai multor forme de dureri, chiar si a durerilor provocate de artita.

Pentru a profita de toate beneficiile ananasului, consuma-l proaspat, nu in conserva, pentru ca bromelaina este distrusa in procesul de conservare.
Durere-de-cap--Ananasul-ar-putea-sa-te-ajute-.jpg


http://www.ziare.com/viata-sanatoas...-de-cap-ananasul-ar-putea-sa-te-ajute-1048864
 
Secretele alimentelor integrale



De ce slabesti mai usor, daca mananci alimente integrale ? E simplu: integral inseamna neprelucrat, netratat, inseamna natural, suta la suta. Astfel, alimentele, indiferent despre care alimente integrale este vorba, isi pastreaza intacte toate proprietatile nutritionale si aduc organismului un aport mare de substante hranitoare, chiar daca nu mancam mult.

Cu alte cuvinte, ne saturam, cu portii mici, iar senzatia de satietate dureaza ore bune. La fel se intampla si in cazul produselor Bio, in cazul produselor suta la suta naturale, care nu contin E-uri, conservanti, coloranti sau indulcitori artificiali.

Alimentele integrale si cele suta la suta naturale ajuta organismul si metabolismul sa functioneze normal, hranesc, detoxifica si, in final, ajuta la slabit. In materialul filmat, aflii si alte secrete ale acestor alimente si vezi cum se prepara o tartina-prajitura din biscuti de ovaz, pasta de susan, gem fara zahar si seminte de canepa.

Atentie ! Pasta de susan aduce calciu, in organism, dar are un continut caloric mare. In curele de slabire, poate fi folosita rar si in cantitate mica.

Pe site-ul Irina Reisler, gasesti amanunte despre beneficiile cerealelor integrale si despre importanta consumului lor, zi de zi.

http://smartwoman.hotnews.ro/secretele-alimentelor-integrale.html
 
ALIMENTATIA SÃNÃTOASÃ



Alimentatia reprezintã domeniul în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hrãneste într-un mod nesãnãtos, mãnancã prost si mult. Asa se face cã o persoanã din douã suferã de exces de greutate (depãsirea cu peste 10% a greutãtii normale). Aceasta are efect nefast asupra sistemului osos, a scheletului si asupra aparatului motor, în special asupra pãrtii inferioare a corpului. Cu cat excesul în greutate este mai mare cu atat creste si procentajul persoanelor care suferã de maladii coronariene (anginã pectoralã, infarct miocardic, ateroscleroza), sau cu afectiuni cancerigene, cum ar fi cancerul intestinelor. Statisticile aratã cã peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea obezii pot avea probleme mult mai mari decat cei cu greutate normalã în cazul unor inteventii chirurgicale.

Cea mai mare gresealã fãcutã în domeniul nutritiei, priveste absorbtia excesivã a hidratilor de carbon, care sunt lipsiti de valoare nutritivã si care se gãsesc în: zahãr, dulciuri, fãinã, bãuturi alcoolice. Acestea sunt transformate de organism în depuneri de grãsimi.
Obezii se aflã în interiorul unui cerc vicios. Grãsimea nu mai este la modã, iar mass media înfãtiseazã sãptãmanal o imagine care contravine modului de viatã a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confruntã, mai mult sau mai putin, cu un stres psiho-social, iar reactia ei este, în general, sã mãnance tot mai mult.

Multe persoane, în special femei, iau medicamente de sintezã pentru slãbit, care au efectul de a le suprima pofta de mancare, actionand ca un laxativ. Folosirea permanentã a acestor medicamente creazã dependentã si perturbã metabolismul apei si a sãrurilor din organism, provocand edeme, rinichii sunt afectati, se produc tulburãri psihice si de ritm cardiac. Au apãrut regimurile pe bazã de pulberi, care, în prima fazã, produc o scãdere însemnatã în greutate, deoarece organismul pierde multã apã, dar nu scade si grãsimea.
Toate aceste cure de slãbire restrictive au marele dezavantaj cã persoana nu învatã sã-si înlocuiascã modul de nutritie nesãnãtos cu obiceiuri alimentare mai bune, astfel cã majoritatea îsi regãsesc vechea greutate la numai cateva sãptãmani de la terminarea regimului, ele fiind mai dezechilibrate decat înainte din acest punct de vedere.


Regimul disociat propune o alternativã blandã si eficace, pe termen lung, în curele radicale si restrictive, care au ca scop scãderea greutãtii prin prevenirea persoanei de anumite alimente. Aceasta înseamnã cã unele alimente se potrivesc mai bine între ele decat altele. Dacã alimentele care nu se potrivesc se consumã împreunã, se produce pentru o scurtã duratã o dereglare digestivã, în primul rand balonare, apoi o mãrire a organelor digestive.
Digestia are loc mai usor dacã sucurile gastrice prelucreazã un singur fel de alimente. De exemplu, legumele verzi se potrivesc cu carnea, decat cele care contin amidon, deoarece acestea din urmã se digerã în mediu alcalin, spre deosebire de carne cãreia îi trebuie un mediu acid.

Este importantã separarea proteinelor de glucide, care practic nu este posibilã 100%, dar dacã se reuseste sã se rezolve la douã treimi din alimente este foarte bine.
Alimentele cu calorii negative sunt cele consumatoare de grãsimi. In cea mai mare parte sunt reprezentate de legume, fructe si condimente si sunt bogate în sãruri minerale, vitamine, contin putine proteine si hidrati de carbon, iar procentul lor caloric va fi de 90 de calorii la 100 de grame. Pe de altã parte aceste alimente au în compunerea lor peste 90-95% apã. Consumarea în mod regulat a acestor alimente produce un efect caloric negativ, care duce la o pierdere în greutate.
Busuiocul, cimbrul, mãrarul, usturoiul, pãtrunjelul, menta, salvia, cimbrisorul, chimionul, ienupãrul pe langã faptul cã amelioreazã mult gustul mancãrii, contribuie la procesul de digerare si eliminare a grãsimilor.
Fructele cum ar fi: ananasul, merele, portocalele, cãpsunele, afinele, zmeura, mango, grapefruit, lãmaia au rol în distrugerea proteinelor.


O hranã sãnãtoasã este o hranã proaspãtã, variatã, bogatã în substante vitale, alcalinã, cu multe vitamine, cu sãruri minerale si oligoelemente.Alimentatie sanatoasa
Este recomandat ca de trei ori pe sãptãmanã sã nu se consume carne, aceasta fiind înlocuitã cu preparate din soia.
Nevoile zilnice de aminoacizi se pot acoperi prin consumarea a 100 gr. de grau integral sau orez nedecorticat. Se vor consuma legume proaspete, care contin substante vegetale bioactive (glucosinolate, flavonaide) cum ar fi: cartofi, linte, mazãre, fasole verde, varzã, broccoli, rosii, fulgi din cereale, paine integralã, gris, orez nedecorticat, grau încoltit sau germeni de grau. Substantele bioactive distrug radicalii liberi care sunt responsabili pentru evolutia cancerului.


Se recomandã hrana care nu a fost congelatã, conservatã, rafinatã, evitandu-se alimentele care au fost prelucrate industrial, cum ar fi zahãrul rafinat, fãina albã, uleiul rafinat, conservele.
Unele condimente au efect de stimulare a digestiei si metabolismului (cimbrul), altele actioneazã împotriva îmbolnãvirilor (chimenul, cimbrul, mãrarul), sau sunt diuretice (ceapa, ienupãrul).
Se vor consuma numai grãsimi vegetale naturale, unt, margarinã sau ulei presat la rece. Se vor evita alimentele cu continut mare de candiu (metal nociv pentru sãnãtate si care provoacã leziuni renale) cum ar fi: ciupercile de pãdure, organele de porc, pateul de ficat.


La prepararea alimentelor trebuie avut grijã ca acestea sã se fiarbã mai mult decat este nevoie, deoarece se distrug substantele nutritive. Trebuie avut grijã la mancãrurile cu prãjeli si sosuri, deoarece nu sunt sãnãtoase. Afumarea alimentelor si prãjirea lor în grãsime animalã sau ulei încins produce la suprafata acestora o crustã maronie (care este o oxidare toxicã), precum si deseuri grãsoase, care sunt cauza tulburãrilor digestive si a gravelor probleme de sãnãtate (ateroscleroza, bolile canceroase). Cel mai indicat este ca alimentele sã fie preparate la aburi, prin fierbere în apã sau la grãtar, ele pãstrandu-si gustul, culoarea si valoarea nutritivã.

Ar trebui respectate cateva reguli privind modul în care ne alimentãm sãnãtos:
- se mãnancã încet, avand timp suficient pentru consumarea mancãrurilor, fãrã stres, fãrã întreruperi (ridicare de la masã pentru rezolvarea unor probleme), într-o atmosferã de calm si liniste;

- cu 15-20 de minute înainte de masa principalã se Alimentatie rationalapoate consuma o salatã sau un mic aperitiv, pentru a se micsora senzatia de foame, mãrind satietatea;

- se mãnancã pe sãturate, dar nu mai mult, chiar dacã mancarea este foarte bunã si gustoasã;

- se mãnancã la ore fixe;

- nu se "sare" peste mese si nici nu se înlocuieste masa cu o felie de paine cu unt;

- se mestecã mult si bine, hrana trebuind fãramitatã înainte de a se înghiti, pentru a usura munca stomacului;

- nu se beau lichide în timpul meselor, deoarece digestia este mai dificilã, producandu-se mai mult acid în stomac;

- dupã ora 17 nu se consumã mese îmbelsugate, bogate în proteine, greu de digerat, iar cu 2 ore înainte de culcare nu se mãnancã nimic;
- se recomandã împãrtirea celor 3 mese principale în cantitãti mai mici, în 5-6 mese pe zi;

- se mãnancã numai cand apare senzatia de foame, fiind interzisã consumarea alimentelor de plictisealã sau pentru omorarea timpului;
- nu se mãnancã cu lãcomie, iar portiile de mancare sã fie moderate;
- este indicatã tinerea postului o zi pe sãptãmanã, pentru eliminarea toxinelor si odihnirea organelor. Pe durata postului se beau multe lichide, apã platã, sucuri naturale din fructe, ceaiuri, cam 2-3 litri esalonat pe toatã ziua;

- seara, înainte de culcare se poate bea o canã cu lapte cald, eventual îndulcit cu miere de albine, sau o canã cu ceai din plante medicinale (tei, musetel).
 
Cancerul provocat de sexul oral, subiect de documentar

201855_articol.jpg

BBC a realizat recent un documentar in care este prezentata legatura dintre sexul oral si cancerul gatului, film ce va fi prezentat de catre actrita Jaime Winstone.
Cazurile de cancer oral au crescut ingrijorator in ultima vreme, cele mai frecvente fiind provocate de catre virusurile transmise pe cale sexuala, relateaza digitaljournal.

Cercetarile arata ca oamenii sunt mult mai predispusi sa contacteze HPV (human papilloma virus), daca au diversi parteneri sexuali si practica sexul oral, fie ca sunt barbati ori femei. Potrivit The Guardian, Dr Lesley Walker, directorul institutului de Cercetare asupra Cancerului din Marea Britanie, a declarat ca de la an la an, cazurile de cancer oral cresc ingrijorator la ambele sexe. Desi HPV-ul este cunoscut drept cauza majora a cancerului cervical, specialistii au declarat ca virusul poate fi pasat prin intermediul sexului oral de la purtator, catre persoana sanatoasa, provocandu-i cancer oral.

Cele mai recente cercetari facute in Stockholm arata ca HPV a provocat 54% dintre cazurile de cancer oral in perioada 1998-1999, insa 84% dintre cazurile de cancer in perioada 2006-2007. "Se pare ca pacientii detectati cu cancer oral HPV pozitiv au crescut abrupt in ultimii 10 ani, in timp ce cancerul oral cu HPV negativ a scazut, ceea ce face sa arate a epidemine", a declarat pentru WebMD, Tina Dalianis, profesor de biologia cancerului, din cadrul Institutului Karolinska, din Suedia.



* Pe cine afecteaza mai mult? Cum poate fi contactat?


Barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa contacteze cancerul oral, iar de obicei, victimele cancerului oral dobandit de pe urma HPV-ului sunt de obicei mai tinere decat cele care contacteaza alte tipuri de cancer oral.

"Am realizat un studiu pentru a vedea daca poate fi contactat din cauza saruturilor profunde, insa riscul este foarte mic, deci este prea putin probabil ca HPV-ul sa fie transmis prin sarutul frantuzesc", a declarat Gypsyamber D'Souza, PhD in cadrul Scolii de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg.

HPV-ul nu este ceva neobisnuit in zilele noastre. Institutul de Cercetare asupra Cancerului din Marea Britanie, arata ca majoritatea oamenilor au acest virus la un moment dat, insa nu exista nicio simptoma care sa-i avertizeze si dispare la un moment dat, fara niciun fel de tratament. In plus, pe langa gura si gat, virusul poate afecta cervixul si anusul. O persoana poate avea HPV genital, fara sa stie, deoarece nu are simptome si poate fi depistat doar cu ajutorul testelor (Papanicolau ori HPV).
Exista peste 100 de tulpini ale acestui virus, iar unele modificari genetice la nivelul unei tulpini pot degenera in schimbari la nivelul celulelor, care genereaza cancerul. Fiecare tulpina este identificata de un numar. Rezultatele acestor cercetari arata ca incidenta acestul tip de cancer al gurii provocat de HPV este mult mai pregnanta si ingrijoratoare decat in cazul cancerului oral provocat de fumat.

Documentarul BBC3, prezentat de catre Jaime Winstone, va fi lansat la sfarsitul acestui an.

http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...ocat-de-sexul-oral-subiect-de-documentar.html
 
Stii ce mananci? Unele ingrediente pot fi de-a dreptul periculoase

Multe dintre ingredientele care sunt incluse in alimentele din comert reprezinta necunoscute pentru marea noastra majoritate.

Daca vrei sa afli cateva informatii despre ingredientele des intalnite in hrana - unele inofensive, altele de-a dreptul periculoase - citeste randurile de mai jos. Vei descoperi, printre altele, ca anumite ingrediente din alimente sunt folosite si in alte scopuri, cum ar fi la curatarea obiectelor sau in tratarea acneei.

1. Bisulfit de sodiu

Cele mai multe dintre vinurile imbuteliate contin aceasta substanta care este un conservant sintetic, conform aolhealth.com. Insa si anumite produse de curatare, cum ar fi unele pentru vasul de toaleta, contin bisulfit de sodiu intr-o proportie de aproape 50%.

Cand este dizolvat in lichide pe baza de apa, acesta produce un gaz care distruge bacteriile, ciupercile, mucegaiurile, aceasta reactie explicand de ce este folosit in unele produse de curatare. In ceea ce priveste vinurile, bisulfitul de sodiu previne oxidarea, ceea ce impiedica transformarea acestora in otet.

In anii '80 substanta a fost interzisa in Statele Unite insa, in prezent, Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) sustine ca sulfitii sunt, in general, siguri pentru consum, cu conditia ca persoanele care sunt astmatice si cele care sunt sensibile la aceste substante sa le evite total.

Bisulfitul de sodiu mai este folosit in hrana pentru animalele de companie, chipsuri si alimente murate.

2. Peroxid de benzoil

Acesta este cunoscut in special pentru efectele pozitive pe care le are in tratarea acneei, insa este si un agent de inalbire eficient - pentru acest rol fiind folosit atat in produsele de albire a dintilor, cat si in tratarea fainii indeosebi (este un agent de tratare si pentru branza de asemenea, dar mai rar).

Desi peroxidul de benzoil este in general considerat inofensiv, au existat si cateva controverse la un moment dat, in privinta sigurantei si necesitatii folosirii acestuia. O solutie prin care poti limita cantitatea acestei substante este sa eviti pe cat posibil painea alba (care poate fi facuta din faina tratata cu peroxid de benzoil) si sa te axezi pe painea care contine predominant cereale integrale.

3. Bromat de potasiu

Acesta este interzis in Romania si in multe alte tari, insa inca mai este folosit in unele state la prepararea produselor de panificatie. Desi nu exista inca suficiente date, bromatul de potasiu este considerat drept un posibil factor de risc in declansarea cancerului.

De asemenea, poate provoca greata si varsaturi, mai ales in cazul in care produsele in care este utilizat nu sunt coapte bine.

4. Nitrit de sodiu

Folosit la majoritatea mezelurilor din comert, nitritul de sodiu este considerat cel mai nociv aditiv alimentar folosit frecvent, fiind posibil cancerigen (mareste in special riscul de cancer colorectal, chiar si cu 50%, si riscul de cancer pancreatic).

5. Metilparaben

Acesta poate fi gasit in diverse produse, atat comestibile cat si necomestibile, cum ar fi: ruj, anestezic local, carnuri uscate, sosuri din comert pentru salate, chipsuri, bomboane. Cel mai des este folosit ca si conservant in bauturi, mancaruri si produse cosmetice.

Desi multe studii au relevat ca parabenii (categorie din care face parte si metilparabenul - alaturi de alte substante cum ar fi etilparaben, propilparaben, butilparaben) sunt siguri, cercetari mai noi sugereaza o posibila legatura intre acestia si cancerul la san.

6. Acid lactic

Acesta este un acid inofensiv, care se gaseste in special in iaurturi, fiind un ferment natural. Acidul lactic ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat al PH-ului si poate controla inmultirea microorganismelor. Substanta este folosita insa si in unele lotiuni de piele, datorita proprietatilor de hidratare si exfoliere.

ziare.com
 
12 semne alarmante ale stresului


In vremurile noastre ne confruntam cu adevarate boli ascunse, cu efecte deosebit de grave, boli pe care le neglijam sau le toleram doar pentru ca nu au o simptomatologie spectaculoasa in aparenta, dar in esenta ne scurteaza semnificativ viata: stresul, obezitatea, tulburarile psihice etc.

Da, acestea sunt considerate boli si pot avea efecte deosebit de nocive asupra organismului. Stresul spre exemplu este cel care sensibilizeaza organismul in fata oricarei infectii si afectiuni si tot el reprezinta una din cauzele favorizante ale cancerului. De aceea trebuie sa recunoastem semnele stresului inca de la aparitia lor si sa incercam sa luam masuri privind modificari in stilul de viata si conduita antistres.

12 semne periculoase ale stresului

Tulburarile de somn

Mai ales tineretul le ignora sau oameni cu o viata activa care adorm tarziu in noapte si considera ca asa si-au facut ei program, dar de fapt daca ar incerca sa adoarma la 21:00 de exemplu vor cosntata ca este imposibil. Aceasta pentru ca de fapt ei au o tulburare de somn data prin lipsa unui porgram in acest sens si stilul de viata haotic pe acre il duc. Somnul este important in regenerarea tesuturilor si refacerea depozitelor organismului, iar somnul cu vise este extrem de importand pentru descarcarea tuturor tensiunilor din subconstient, fiind o veriga de baza a echilibrului psihic.

Degradarea discreta a starii generale

Chiar daca nu puteti repera un simptom anume sau un deficit, totusi simtiti ca toate activitatile si calitatile voastre sufera in ansablu o diminuare, inclusiv implicarea in viata personala spre exemplu sau rezultatele de la locul de munca ori ale studiilor sau scaderea initiativei, a “chefului” mai bine zis. Acestea sunt scaderi generale pe care persoana in cauza cu greu le sesizeaza, dar se poate orienta dupa scaderea randamentului general si a sentimentului de implinire sau multumire raportat inclusiv la viata personala. Inseamna ca ceva se intampla...

Tensiuni musculare

Stresul produce modificari ale vascularizatiei si incordeaza muschii, astfel apar dureri musculare, chiar si in timpul noptii, cele mai puternice apar la nivelul umerilor si al picioarelor.

Variatii ale greutatii

Stresul perturba cele trei metabolisme: proteic, glucidic si lipidic. De asemenea stresul perturba si echilibrul hormonal, astfel hormonii de stres predispun la ingrasare, insa daca este un mare consum nervos persoana respectiva poate slabi foarte mult. Tot stresul ataca si centrii foamei si ai satietatii din hipotalamus, afectand si mai mult echilibrul nutritional.

Tulburari psihice

Datorita hormonilor de stres si catecolaminelor care se elimina la nivel cerebral in perioadele de stres, datorita variatiilor de adrenalina, dopamina chiar, echilibrul psihic este de asemenea perturbat. Persoanele stresate devin irascibile, anxioase, chiar depresive sau cu fobie sociala.

Scaderea libidoului

Scaderea libidoului are de cele mai multe ori drept cauza principala stresul, mai ales cand apare la varste tinere. De obicei libidoul mai poate sa scada in cazul menopuzei sau in cazul unor afectiuni genitale, insa cel mai des aceasta diminuare a dorintei sexuale este cauzata de stres.

Tulburari gastrice

Acestea sunt usor de identificat, amintiti-va cum va "bolboroseau" intestinele si ce senzatii va treceau inaintea unui examen oral sau a unul discurs in public. Astfel stresul determina cresterea miscarilor intestinale, bolborisme, balonare, diaree, stare de greata.

Tulburari sexuale/menstruale

In afara scaderii libidoului stresul mai poate determina tulburari ale erectiei sau ejacularii la barbati, tulburari de sensibilitate la femei, pana la frigiditate, neplacere a actului sexual sau chiar tulburari menstruale.

Variatii ale poftei de mancare

Cei stresati au variatii ale poftei de mancare, uneori nu simt nevoia sa manance nimic o zi intreaga, alteori nu se mai pot opri din rontait. Aceste variatii apar datorita perturbarii echilibrului hormonal si dereglarii functionalitatii centrilor foamei si ai satietatii din hipotalamus.

Dureri de cap

Durerile de cap pot sa apara pe fondul stresului si al epuizarii, iar inghitirea pastilelor care reduc durerea nu este o solutie, ele trateaza simptomul, dar nu elimina cauza. Daca aceste dureri sunt destul de frecvente va recomandam sa va prezentati la medic.


Infectii frecvente

Stresul ataca sistemul imunitar, astfel ne face vulnerabili in fata afectiunilor si a infectiilor. daca raciti des, ori candidoza de exemplu a devenit frecventa sau rinita ori durerile de gat sau alte infectii, atunci este evident ca actiunea sistemului vostru imunitar a scazut, iar una din cauzele acestui nedorit rezultat poate fi stresul.


Scaderea capacitatii de memorare si concentrare

Capacitatea de munca, de invatare si randamentul profesional scad destul de mult, initiativa de asemenea, capacitatea de adaptare la idei si rapiditatea de a lua decizii - toate aceste capacitati pot fi puternic afectate de stres.

kudika.ro
 
Parodontoza, "boala dinţilor sănătoşi"


Aproape jumătate dintre români nu ştiu ce înseamnă parodontoza, afecţiune manifestată prin sângerări ale gingiei sau mişcarea dinţilor, în cazuri grave.
Cei care nu merg la timp la medic pot ajunge să-şi piardă dinţii foarte devreme din cauza parodontozeiSursa: SHUTTERSTOCK

Gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, durerea, sângerarea în timpul periajului sau tartrul sunt simptome care indică instalarea bolilor parodontale.

Parodontoza sau "boala dinţilor sănătoşi" este o necunoscută pentru foarte mulţi români.

Primul studiu naţional despre bolile parodontale făcut pe un eşantion de 500 de români cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, ale cărui rezultate au fost prezentate ieri, arată că jumătate dintre intervievaţi nu ştiu ce este parodontoza: 48% ştiu că parodontoza este o boală a dinţilor, 12% o asociază cu gingiile, iar 39% nu ştiu nimic despre boală şi nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucală.

"Marea problemă e că oamenii nici măcar nu cunosc semnalele parodontozei. Necunoscând simptomatologia, majoritarea nici nu îşi pun problema că ar putea fi în pericol", afirmă Alexandru Georgescu, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.


Vinovaţi: microbii şi tartrul, fumatul şi alcoolul

Boala parodontală survine atunci când "suportul" menit să asigure menţinerea şi susţinerea dinţilor este afectat, iar gingia, ligamentele, osul alveolar şi rădăcina dintelui sunt îmbolnăvite. "Pacientul nu are carii, are dinţi sănătoşi, dar mobili din cauza afectării suportului", explică Anca Dumitriu, şef Catedră Parodontologie la Facultatea de Stomatologie.

Factorii care favorizează apariţia bolii sunt microbii, tartrul, dar şi obiceiurile rele, cum ar fi fumatul şi consumul excesiv de alcool. În plus, şi perioada sarcinii, a pubertăţii şi a menopauzei pot favoriza apariţia bolii.

O gingie sănătoasă este de culoare roz şi are un contur neted. Atunci când este bolnavă se înroşeşte, se măreşte în volum şi nu are un aspect uniform pe dinte. Osul alveolar nu mai este integru, ci este demineralizat, iar la o radiografie se observă pungi osoase care macină osul fără să doară.

Studiul prezentat ieri mai arată că 40% dintre locuitorii mediului urban nu au fost niciodata la dentist în ultimele 12 luni, ceea ce face ca depistarea bolii să nu se facă, în timp ce 56% dintre românii care susţin că nu suferă de afecţiuni parodontale prezintă cel puţin unul dintre simptomele bolii. "Dintre românii care îşi depistează boala, 19% o fac în stadii terminale, când încep deja să-şi piardă dinţii", mai spune medicul Alexandru Georgescu.

Ca tratament pentru bolile parodontale se apelează la igienizări profesionale, detartraj supra şi subgingival, putându-se ajunge chiar şi la tratament chirurgical în cazuri severe.

"Românii vor găsi în peste 3.000 de farmacii broşuri despre parodontoză între 1 şi 12 noiembrie, în cadrul unei campanii de informare."
ALEXANDRU GEORGESCU, specialist în parodontologie

SOLUŢII

Cum se previne parodontoza

Pentru a evita apariţia parodontozei, foarte importantă este igiena. "E îngrijorător faptul că unul din cinci români nu se spală deloc pe dinţi, în condiţiile în care o igienă normală înseamnă să se spele de cel puţin două ori pe zi. Nespălarea dinţilor permite dezvoltarea microorganismelor, care ajung să provoace gingivite şi parodontite", spune stomatologul Alexandru Georgescu.

Tot pentru prevenire e bine să folosiţi pastă de dinţi care să conţină clorhexidină, lactat de aluminiu sau fluor. Periuţele trebuie schimbate o dată la 2-3 luni.

În plus, folosiţi regulat apă de gură şi aţă dentară şi, auxiliar, periuţe interdentare pentru a curăţa locuri greu accesibile, periuţe electrice sau duşuri bucale.
 
Pastile cu vopsea, praf de caramida si ceara de parchet. Fenomenul medicamentelor contrafacute, o afacere de miliarde de dolari

Diferentele sunt aproape invizibile
Piata medicamentelor contrafacute concureaza ca valoare marile companii farmaceutice, estimandu-se ca, anul acesta, volumul global de vanzari va atinge nu mai putin de 75 de miliarde de dolari. Deosebit de periculoase pentru pacienti, s-a descoperit ca acestea pot contine substanta activa* in procent cu mult peste doza admisa, dar si metale grele, arsenic, acid boric sau ceara de parchet.

Astfel, “intr-un laborator ilegal de productie din Columbia, pentru a se obtine culoarea exacta a unui medicament, s-a folosit o vopsea pe baza de plumb, iar pentru luciul specific, ceara de parchet”, a povestit Steve Allen, oficialul unei companii farmaceutice. “In procesul de conglomerare pentru comprimare, s-a utilizat praf de caramida, iar ca efect speciale se foloseste uneori acid boric, cu efecte grave in insuficienta renala. Intr-un laborator din Egipt, culoarea Viagrei contrafacute a fost obtinuta cu tuş albastru.”

Medicamente contrafacute in Romania

In perioada 2004-2010, au fost descoperite in 92 de tari 63 de milioane de tablete si fiole contrafacute, precum si substanta activa care ar fi putut fi folosita pentru fabricarea ilegala a inca 64 de milioane de tablete si fiole. In farmaciile din Romania nu au fost gasite medicamente contrafacute si nici laboratoare de fabricare ilegala a medicamentelor. Medicamentele contrafacute – doar pastile, fara ambalaj – sunt aduse din afara tarii, impachetate in pungi de plastic cu un volum de circa 3 litri, motiv pentru care au putut fi confiscate mii de pastile la un singur transport depistat, a declarat Gabriel Turcu – reprezentant REACT Romania. In Romania “nu exista cazuri de fabricare, doar import si distributie”, a adaugat el. Din cateva orase mari (Bucuresti, Suceava, Iasi etc., potrivit cercetarilor derulate de autoritati), acestea se vand prin intermediul farmaciilor online, prin anunturile online pe portalele locale, in cluburi si centre de fitness.

Internetul este in acest moment principalul canal de distribuire a produselor contrafacute. Cat priveste actiunea autoritatilor, pana acum, in Romania exista noua cazuri penale pe contrafacere de medicamente. Dintre acestea, trei sunt in instanta, iar o persoana a fost condamnata si executa pedeapsa cu inchisoare.

OMS estimeaza ca peste 50% din medicamentele vandute pe internet sunt contrafacute. Fara sa stie, oameni din toata lumea isi pun viata in pericol cumparand medicamente fara reteta, de pe internet. De cele mai multe ori, este vorba despre medicamente pentru scaderea colesterolului, pentru Alzheimer, pentru combaterea durerii sau pentru disfunctii erectile (viagra). Acestea pot contine prea mult, prea putin sau deloc din substanta activa pe care o contine medicamentul original. Au un aspect similar cu originalele, insa sunt produse de persoane necalificate, in conditii precare, neigienice, in laboratoare improvizate. In cele mai grave cazuri, medicamentele contrafacute pot cauza moartea.

Cum stii ca medicamentul pe care il iei este bun sau nu?

Un utilizator obisnuit de medicamente isi da cu greu seama cand are de a face cu ceva contrafacut, a declarat pentru MedLive.ro Steve Allen, Pfizer Global Security Senior Director. “Totusi, daca esti obisnuit sa iei un anumit medicament, in fiecare zi, stii mai multe despre felul in care arata el, culoarea, consistenta, grafica sau textura ambalajului etc.; daca produsul este contrafacut, ai mai multe sanse sa observi asta. Siglele imprimate pe ambalaj sau codurile de bare pot fi de asemenea copiate, fara eforturi sofisticate. In acest moment, pacientul trebuie sa se adreseze direct medicului sau farmacistului. Ar fi bine sa existe chiar o linie telefonica, un hotline unde pacientii sa informeze asupra unor situatii de acest tip.”

Cum apar diferentele majore intre procentele de substanta activa dintr-un medicament contrafacut?

In laboratoarele ilegale improvizate, substantele folosite sunt in general aceleasi cu cele dintr-un laborator avizat. De ce se intampla atunci ca o substanta activa sa apara prea mult, prea putin sau deloc in compozitia unei pastile contrafacute? Raspunsul este simplu – conditiile si echipamentele utilizate sunt practic inexistente, iar cand ingredientele sunt amestecate cu mana, compozitia medicamentului este compromisa, explica Allen.

Alaturi de Pfizer, companii precum Sanofi-Aventis sau GFK se mobilizeaza in combaterea acestui fenomen infractional major, a mai spus Steve Allen.

Conferinta regionala

Miercuri si joi, la Bucuresti se reunesc oficiali din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Ucraina o conferinta regionala ce evalueaza dimensiunea riscului asupra pacientilor si sanatatii publice; se doreste, de asemenea, dezvoltarea unui plan de actiune comun de combatere a fenomenului. Participa reprezentanti ai autoritatilor vamale, politie, autoritati sanitare, procurori, avocati specializati in domeniu, reprezentanti ai societatii civile si membri ai Pfizer Global Security, se arata intr-un comunicat. Exista dovezi ale prezentei medicamentelor contrafacute in toate cele sase tari prezente la acest eveniment. De exemplu, au fost depistate potentiale retele de traficanti intre China si Slovacia, din Hong Kong in Polonia si din Hong Kong in Slovacia.

* Mai mult de jumatate de milion de medicamente contrafacute au fost confiscate in Europa anul trecut.
* Vanzarile de medicamente contrafacute in Europa au ajuns la aproape 10,5 miliarde de dolari.
* Cat priveste Pfizer, s-au identificat in toata lumea contrafaceri a peste 40 din produsele marcii.

* Substanta activa a medicamentului = substanta care trateaza efectiv boala. Pe langa aceasta, mai sunt substante precum excipientii = substanta farmacologic inactiv, in care se incorporeaza una sau mai multe substante active, pentru a deveni consumabile sau manipulabile.

http://medlive.hotnews.ro
 
Oboseala

Oboseala este un simptom foarte frecvent întâlnit, constând în senzaţia de slăbiciune generală, de lipsă de energie, de istovire, de extenuare. Oboseala este printre cele mai nespecifice simptome, deoarece poate fi întâlnită, singură sau asociată cu alte manifestări, în cazul a numeroase afecţiuni.
Mulţi pacienţi plasează în mod eronat bolile de inimă pe primul loc între posibilele cauze ale oboselii pe care o resimt. Ce-i drept, multe dintre afecţiunile cardiovasculare se pot manifesta prin senzaţie de oboseală, dar o relaţie cauzală indubitabilă între acestea apare doar în stadiile avansate ale bolilor de inimă – atunci când se instalează insuficienţa cardiacă. Insuficienţa cardiacă, sindrom caracterizat prin oboseală, lipsă de aer şi umflarea picioarelor, este etapa finală, terminală, a multora dintre afecţiunile cardiace.
Pentru a ne asigura însă că manifestările descrise se datorează insuficienţei cardiace şi nu altei cauze, trebuie să avem dovada obiectivă a funcţionării necorespunzătoare a inimii. Această dovadă e preferabil să fie obţinută cu ajutorul ecografiei cardiace Doppler, tehnică imagistică foarte răspândită în lume, simplă, rapidă şi – foarte important – fără nici o contraindicaţie sau reacţie adversă cunoscută. Ignorarea etapei de obiectivare a disfuncţiei cardiace poate duce la dignostice eronate şi la neidentificarea adevăratei cauze a oboselii.
Afecţiunile cardiovasculare care pot conduce la apariţia insuficienţei cardiace (şi deci a oboselii) sunt în principal hipertensiunea arterială incorect tratată, infarctul miocardic sau alte forme de cardiopatie ischemică, funcţionarea anormală a unei valve cardiace, tulburările ritmului cardiac, afecţiunile pericardului sau miocardului etc. Cordul pulmonar este o formă de insuficienţă cardiacă dreaptă provocată, de obicei, de o boală pulmonară.
Există însă nenumărate alte situaţii patologice care pot determina apariţia oboselii. Anemia, adică scăderea concentraţiei hemoglobinei din sânge, e una dintre cele mai frecvente. De asemenea, multe boli pulmonare, acute sau cronice, pot constitui cauza oboselii: bronşita cronică, emfizemul pulmonar, pneumonia, fibroza pulmonară (de obicei post-tuberculoasă), astmul bronşic, tromboembolismul pulmonar, pneumoconiozele etc.
Tulburările de somn (insomniile) deţin şi ele un loc fruntaş printre cauzele apariţiei oboselii. Sindromul de apnee în somn se caracterizează prin numeroase pauze ale respiraţiei (cu durată de până la câteva zeci de secunde) care duc la fragmentarea somnului, făcându-l neodihnitor. Depresia sau alte nevroze se pot, de asemenea, manifesta cu senzaţie – aparent nejustificată clinic – de oboseală.
De asemenea, oboseala mai poate fi pricinuită de o insuficienţă hepatică sau renală. Şi unele boli ale glandelor endocrine pot fi incriminate pentru apariţia oboselii; cea mai des întâlnită dintre ele este hipotiroidia – funcţionarea insuficientă a glandei tiroide.
Oboseala nu este întotdeauna provocată de o boală; dimpotrivă, cauza cel mai frecvent invocată pentru apariţia oboselii este expunerea excesivă la stres – fie că este vorba de stres psiho-emoţional sau fizic. Pe de altă parte, în mod paradoxal, chiar şi plictiseala a fost dovedit că poate conduce la oboseală.
Nu în ultimul rând, oboseala poate fi pusă pe seama decondiţionării – fenomen asociat sedentarismului, care constă în pierderea progresivă (dar reversibilă!) a capacităţii de efort din cauza lipsei unei activităţi fizice regulate.
Întotdeauna, modalitatea de combatere a oboselii constă în identificarea corectă a cauzei/cauzelor acesteia (patologice sau de altă natură) şi adoptarea măsurilor celor mai potrivite pentru îndepărtarea lor.

http://www.gds.ro/Sanatate/2010-10-22/Oboseala
 
Scrâşnitul care poate distruge dantura.



Bruxismul (scrâşnitul din dinţi) poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copiii care au încă dinţi de lapte. Dacă la adulţi se recomandă gutiere, la copii măsurile nu trebuie să fie drastice.

Bruxismul se manifestă prin scrâşnirea dinţilor şi, în timp, poate duce la afectarea fanturii prin reducerea dimensiunii dinţilor. Cea mai folosită metodă de tratament este gutiera specială, care se poartă noaptea şi care costă în jur de 200 de lei. În cazurile mai grave de bruxism se pot face reconstrucţii ale suprafeţelor afectate.

La copii, medicii sunt mai rezervaţi şi nu indică gutiera dacă micuţii au dinţi de lapte. O soluţie care poate da rezultate foarte bune ar fi psihoterapia, combinată sau nu cu tratamente stomatologice.

O boală nocturnă

Stresul reprezintă cauza esenţială a bruxismului, susţin experţii. Multe persoane pot fi inconştiente de faptul că suferă de această boală deoarece se manifestă în special noaptea, în tmpul somnului.

Bruxismul e o boală care constă în încleştarea puternică a maxilarelor şi scrâşnirea dinţilor în mod conştient, atât în timpul zilei, dar mai ales în timpul nopţii. Acest lucru duce, în timp, la abrazarea smalţului dentar, iar în cazurile grave se ajunge la reducerea importantă a dimensiunilor dinţilor din cauza abraziunii puternice, afirmă Lucia Fătu, medic stomatolog la Clinica Velvet Dental din Bucureşti.

Cauze la copii: somn agitat şi alimentaţie nepotrivită

În cazul copiilor, bruxismul este frecvent în perioada în care micuţii schimbă dinţii de lapte.

"Jumătate dintre copii prezintă acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilăriei sau de o alimentaţie nepotrivită. Recomand părinţilor să aibă grijă cu alimentaţia: ultima masă să fie servită cu cel puţin două ore înainte de ora de somn a micuţului şi să nu fie foarte consistentă. În cazul în care somnul e agitat, se poate da un ceai calmant. În niciun caz nu se pun gutiere pe dinţi de lapte", e sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader, de la BB Clinic German Dentist din Bucureşti.

Soluţii de tratament: gutiere sau reconstrucţie dentară

Există mai multe metode de tratamen al bruxismului. O metodă se referă la folosirea gutierelor în timpul nopţii. Aceste gutiere împiedică manifestarea simptomelor bruxismului în somn.

În cazuri care nu sunt tratate mult timp, coroanele dentare se pot abraza. Odată cu abraziunea, etajul inferior ale feţei se micşorează, ceea ce face ca persoana afectată să capete o fizionomie neplăcută. Pentru refacera fizionomiei şi a morfologiei dinţilor este nevoie de reconstrucţii protetice la un număr însemnat de dinţi. "De aceea recomand ca adulţii să facă tratament pentru bruxism de la primele semne", mai spune Bogdan Bader.

Dacă aveţi un partener care suferă de bruxism, nu este o idee bună să îl treziţi ca să-i atrageţi atenţia. Mult mai eficientă este îndrumarea la psihoterapeut sau la stomatolog.

VARIANTĂ DE TRATAMENT

Şanse de reuşită maximă prin psihoterapie

Psihoterapia poate fi o metodă foarte eficientă de tratare a bruxismului. "Se pot face şedinţe de psihoterapie concomitent cu tratamentul stomatologic sau de la primele semne care arată instalarea bolii. Un tratament făcut pentru o lună, o lună şi jumătate poate fi suficient, rata de succes după intervenţia psihologică fiind de 95%", afirmă psihoterapeutul Aliodor Manolea, doctor în ştiinţe medicale.

În privinţa unor astfel de şedinţe făcute copiilor, specialistul spune că se recomandă atunci când se poate avea un dialog cu copilul: acesta trebuie să-şi poată menţine atenţia îndreptată spre obiectul discuţiei cel puţin 10-15 secunde. Captând atenţia micuţilor un timp suficient, se poate interveni pentr inducerea unor stări de conştiinţă modificate. În acest mod, se acţionează foarte eficient pentru eliminarea cauzelor iniţiale declanşatoare înregistrate profund, la nivel subconştient.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/scrasnitul-care-poate-distruge-dantura-902658.html
 
Depresia de iarna – afla cum sa treci peste!

Zile mai scurte, temperaturi in continua scadere - sosirea iernii te poate influenta mai mult decat ai crede si poate cauza depresia de sezon. Asta daca nu ai ascunse in "desaga" si o serie de remedii cu ajutorul carora sa treci rapid peste depresia de iarna care iti creeaza atat de mult disconfort.

Asteniile sezonale se refera la fluctuatiile care se petrec in starea ta de spirit, an de an, la venirea sezonului rece.

Fiecare resimte schimbarile sezonului sarbatorilor in felul sau. De aceea simptomele depresiei sunt diverse, dar usor de tratat, in majoritatea cazurilor trecand odata cu iesirea primelor raze de soare.

In timpul iernii putem experimenta:

Nevoia de zahar, fast food si alcool
Cresterea in greutate
Iritabilitate
Conflicte cu cei din jur
Dorinta de a dormi mai mult decat in mod normal
Greutate resimtita in membre

Simptomele depresiei nu sunt grave, dar netratate, se pot agrava. Solutia nu consta in medicamentatie pentru calmare sau vitamine luate in exces, ci in imbinarea unor activitati benefice organismului alaturi de o stare de spirit la cote inalte.

Desi acest gen de afectiune este tratabila prin vizite la psihologi, terapeuti si cabinete specializate in tulburari sezonale, sunt numeroase metode prin care te poti pune pe picioare singura, fara ajutor specializat. Iata cateva idei disponibile oricui doreste sa scape de depresia de iarna:

Petrece timp cu prietenii tai. In fond, cine iti poate reda buna dispozitie mai bine decat ei? In momentele in care esti usor irascibila si nu te simti capabila sa iesi la o terasa cu prietenii, gasesti ca fiind tentante diferite scuze pentru a ramane singura in casa, plictisita si obosita peste masura. Gresesti crezand ca nu te-ai simti bine, pentru ca, dupa cum stii, rasul e molipsitor.

Plimba-te zilnic. Alege, de preferat, un parc in apropierea casei unde sa iti petreci zilnic cel putin 30 de minute. Comuniunea om-natura este una dintre cele mai puternice si trainice legaturi, motiv pentru care orice oaza de verdeata si aer curat este considerat o sursa de energie.

Odata ce se asterne omatul, aceasta activitate va fi mai greu de realizat, asa ca bucura-te din plin de zilele luminoase ramase pentru a te incarca cu energia solara. Dupa ce iarna se instaleaza, asigura-ti un coltisor de natura in propriul apartament unde iti poti plasa plantele de apartament preferate.

Fa exercitii. Orice fel de activitate fizica - sport, plimbari, dans, fitness - va face minuni pentru starea ta de spirit. Prin practicarea frecventa a sporturilor, in special a celor care iti antreneaza intregul corp si ritmul cardiac, se mareste cantitatea de endorfine eliberate de creier, ceea ce ne face sa ne simtim mai bine.

Daruieste celor dragi cadouri din suflet. S-a constatat faptul ca actul de a darui aduce mai multe satisfactii si ne confera o stare generala mai buna decat atunci cand primim cadouri. Cand ii multumim pe cei din jur, creierul nostru primeste feedback-ul necesar pentru eliberarea endorfinelor de care vorbeam.

Foloseste produse cosmetice care iti aduc aminte de vara. Fie ca este vorba de gelul de dus cu miros de capsuni, ori uleiuri esentiale si saruri de baie aromate, produsele cosmetice iti lumineaza zilele de iarna si te proiecteaza in vacanta la mare la care tanjesti. Iti recomand uleiurile de baie ori de cate ori te intorci acasa, melancolica si obosita dupa o zi de munca, de fiecare data cand ai nevoie de o clipa de relaxare urmata de un suflu de energie.

Mananca produsele de care ai nevoie! Am mentionat la inceput ca printre simptomele depresiei de iarna se afla si dorinta de a consuma produse nesanatoase. Desi simti ca asta este ceea ce ii lipseste corpului tau , mai bine ai incerca sa il hranesti cu ceva recomandat de specialisti. Doctorii recomanda asa numita "happy food" - mancarea care te face fericit. De la ciocolata la ardei iuti, sucurile naturale (ex mere, morcovi, portocale), banane si alte alimente bogate in grasimi si zaharuri, incearca produse care te energizeaza si iti ridica moralul aflat la hibernare.

Mergi la spa! Din cand in cand nu strica un masaj sau cateva sedinte de acupunctura care sa iti ofere cateva ore de relaxare si dezmierdare. Incearca aceasta varianta la sfarsitul unei saptamani obositoare si vei capata instant pelicula roz prin care vezi lumea.

Secretul sta in sex! Cei care spun ca sexul este supraestimat, nu au parte de sex de calitate - este o formulare pe care am auzit-o de curand, in care se ascunde multa intelepciune. O partida de sex te elibereaza de tensiunea acumulata, iti aduce zambetul pe buze si iti schimba perspectivele amare cu privire la viata.

Bucura-te de timpul liber! Asculta muzica preferata, razi cat de multi poti si simta-te bine in compania celorlalti si a ta. Numai asa putem sa pastram primavara in suflet si sa trecem peste zilele lungi si grele ale sezonului depresiei.
 
Mersul pe jos ar putea preveni deteriorarea creierului la batranete

Potrivit unui studiu realizat la Pittsburgh, plimbarile pe o distanta de cel putin 9,6 kilometri pe saptamana ar putea fi singurul lucru pe care oamenii il pot face pentru a preveni micsorarea creierului si aparitia dementei. Studiul realizat pe un esantion de circa 300 de persoane sustine ca oamenii care merg cel putin 9,6 km pe saptamana se confrunta in mai mica masura cu problema micsorarii creierului, care apare la batranete, fata de cei care merg mai putin pe jos.

"Marimea creierului se micsoreaza la varsta adulta tarzie, ceea ce poate cauza probleme de memorie", explica Kirk Erickson, de la Universitatea Pittsburgh. "Rezultatul studiului ar trebui sa incurajeze persoanele in varsta sa practice exercitii fizice, ca strategie pentru prevenirea dementei si Alzheimer-ului".

Boala Alzheimer, cea mai cunoscuta forma de dementa, omoara treptat celulele creierului, insa s-a demonstrat ca activitati precum mersul pe jos maresc volumul creierului. Kirk Erickson si colegii lui au studiat 229 de voluntari care nu aveau dementa si care tineau evidenta plimbarilor pe care le faceau. Dupa noua ani, cercetatorii le-au scanat creierele, pentru a vedea ce volum au, si dupa alti patru ani, i-au testat sa vada daca au afectiuni cognitive sau dementa. Astfel, s-a descoperit ca persoanele care mergeau in medie de la 9,6 la 14,5 km pe saptamana au redus la jumatate riscul de a avea probleme cu memoria.

"Rezultatele noastre corespund datelor potrivit carora aerobicul induce o cascada de celule care ar putea sa mareasca volumul de materie cenusie", au constatat cercetatorii americani. Ei au mai spus ca este nevoie de mai multe studii cu privire la efectele exercitiilor fizice asupra dementei, dar in absenta unui tratament eficient pentru Alzheimer, mersul pe jos ar putea fi singurul lucru pe care oamenii il pot face.

In prezent, niciun medicament nu poate stopa dezvoltarea Alzheimer-ului, care afecteaza peste 26 de milioane de oameni.

* Sursa: www.mediafax.ro.
 
Terapii alternative pentru astm

Astmul inseamna inflamarea cronica a cailor respiratorii care duce la umflarea sau ingustarea acestora, provocand astfel probleme respiratorii.

Tratamentul de baza al astmului consta in medicamente antiinflamatoare si bronhodilatatoare, insa exista si terapii alternative folosite de pacienti pentru a ameliora simptomele. Acestea sunt utilizate si pentru a mai reduce numarul pastilelor prescrise pentru astm, mai ales in conditiile in care aceasta afectiune este una care persista tot restul vietii.

Everydayhealth.com iti arata care sunt cele mai comune dintre terapiile neconventionale si ce ar trebui sa stii despre fiecare, atentionand insa ca, inainte de a recurge la acestea, trebuie sa intrebi medicul deoarece unele pot interactiona cu tratamentele traditionale putand sa duca la inrautatirea simptomelor.

De asemenea, trebuie luat in considerare ca unele din aceste terapii pot fi sigure pentru adulti, dar nu si pentru copii.

1. Yoga

Unele persoane care sufera de astm au observat ca stresul si anxietatea agraveaza simptomele. De aceea, terapiile pentru minte si corp, cum ar fi in special yoga, pot ajuta la tinerea sub control a acestei afectiuni.

Un studiu dat publicitatii in 2009 a aratat ca cei care practica yoga de cateva ori pe saptamana nu numai ca au remarcat ameliorari ale simptomelor, dar au simtit si o imbuntatatire a calitatii vietii.

2. Masaj

Acesta poate aduce o eliberare astmaticilor, mai ales daca este facut de catre un specialist care se va axa indeosebi pe zona gatului si a cutiei toracice, pentru a elimina tensiunea din muschii care ajuta la respiratie.

Mai multe studii au sugerat si faptul ca masajul imbunatateste functionarea plamanilor, insa in aceasta privinta mai este inca nevoie de cercetari suplimentare.

3. Acupunctura

Aceasta tehnica medicala chineza, straveche, care presupune plasarea unor ace foarte fine in anumite puncte considerate strategice ale corpului, ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor astmului.

Potrivit cercetarilor, acupunctura poate ajuta astmaticii prin stimularea creierului de a elibera endorfine - hormoni care au un efect de calmare si de diminuare a intensitatii durerii.

4. Plante medicinale

In tratamentul astmului sunt folosite numeroase plante medicinale si suplimente nutritive. Printre cele care pot sa reduca frecventa atacurilor de astm se numara gingko biloba, radacina de lemnn dulce, captalan, urzica, acestea avand proprietati antiinflamatoare.

De asemenea, si uleiul de peste ajuta (recomandata fiind o cantitate cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de miligrame zilnic), precum si vitamina C, magneziu si antioxidanti.

5. Biofeedback

Aceasta este o metoda care foloseste mintea in controlul unei functii a organismului care este reglata automat, precum temperatura corporala, frecventa cardiaca, presiunea sangvina si altele.

Biofeedback-ul consta in atasarea unor senzori legati la un dispozitiv de monitorizare, dupa care medicul indrumator ajuta pacientul sa-si controleze singur functia vizata. Rezultatele sunt afisate apoi pe un monitor, indicand cum se descurca pacientul in controlarea functiei respective.

6. O dieta antiinflamatoare

Aceasta este similara celei mediteraneene, fiind bogata in fructe si legume intens colorate, cereale integrale, peste de apa rece, si saraca in grasimi saturate (in special cele de origine animala), grasimi trans (cele hidrogenate - cum ar fi margarina), carne rosie si lactate grase.

7. Probiotice

Acestea reprezinta bacterii bune care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare din intestine si contribuie la mentinerea unui aparat digestiv sanatos, ajutand si bolnavii de astm deoarece multi dintre acestia au si probleme digestive din cauza medicamentelor.

Probioticele sunt disponibile si ca suplimente, insa pot fi gasite si in surse naturale cum ar fi iaurturile simple, care nu au lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, zahar sau alte zaharuri (glucoza, fructoza).

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/terapii/terapii-alternative-pentru-astm-1049573
 
Regimul alimentar al varstnicilor.



Procesul de imbatranire incepe in jurul varstei de 65 de ani (se vorbeste mai intai de varsta critica sau presenila), iar dupa 75 de ani se intra in faza batranetii.





Varstnicii sunt adeseori subalimentati, adica le lipsesc elementele nutritive indispensabile eficientei fizice, activitatii creierului si, in general, starii normale de sanatate. In unele tari, in majoritatea cazurilor malnutritia nu se datoreaza unor dificultati de ordin economic, ci mai curand singuratatii, depresiei, lipsei de activitate. Neglijandu-si alimentatia, multi batrani risca sa fie lipsiti de unele substante cu inalta valoare nutritiva necesare bunei functionari a organismului: vitamine, saruri minerale, oligoelemente, proteine de buna calitate.


Uneori, batranii au tendinta de a consuma aceeasi cantitate de calorii cu care erau obisnuiti in perioada cand erau activi si astfel risca sa se ingrase. Dupa pensionare, in special barbatii care in trecut obisnuiau sa desfasoare o munca bazata pe consumuri apreciabile de energie, acumuleaza un exces de calorii, supunandu-si astfel inima unui efort exagerat. In special la aceasta varsta este esential sa acordam atentie continutului alimentatiei, daca vrem sa ne mentinem sanatatea.


Batranii, ca si tinerii, trebuie sa urmeze un regim alimentar echilibrat care sa contina intr-o masura adecvata proteine, grasimi, carbohidrati, saruri minerale si vitamine. Exista insa o diferenta importanta in privinta numarului necesar de calorii. Iata cateva reguli alimentare sanatoase:


- Caloriile.
Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de alimente si de calorii introduse in organism trebuie sa devina tot mai mica. Anchetele cu privire la regimul alimentar al varstnicilor in stare excelenta de sanatate au demonstrat ca, in cazul lor, consumul nu depaseste 1800 de calorii pe zi, ceea ce reprezinta cantitatea ideala pentru persoanele peste 65 de ani.



- Proteinele.
De regula, trebuie consumate un gram de proteine la fiecare kilogram al corpului. O persoana de 70 de kg va avea astfel nevoie zilnic de 70 g de proteine.



- Carbohidratii.
Cea mai mare parte a caloriilor trebuie sa provina din carbohidrati: paine, paste fainoase, orez, fulgi de cereale, porumb boabe sau sub forma de mamaliga. Se recomanda consumul de paine integrala si de orez integral; intr-adevar cerealele decorticate contin fibre alimentare care favorizeaza buna functionare a intestinului.


- Grasimile.
Uleiul de masline extravirgin extras in conditii de temperaturi joase este de preferat oricarei alte grasimi. Este bogat in vitamina E si in grasimi nesaturate care garanteaza sanatatea arterelor. Cantitatea de grasimi nu trebuie sa depaseasca un sfert din totalul zilnic de calorii. Practic, nu trebuie sa reprezinte mai mult de doua linguri pe zi.


- Vitaminele.
Dieta pentru batrani trebuie sa fie bogata in vitamina D, care este importanta pentru conservarea oaselor, vitamina C, necesara mentinerii integritatii arterelor, repararii tesuturilor si intaririi vaselor capilare. La fel de importante sunt vitaminele din grupa B, care faciliteaza toate procesele de asimilare a alimentelor. In speta, vitamina B6 serveste la producerea globulelor rosii si stimuleaza activitatea creierului.


- Mineralele.
Persoanele in varsta au nevoie in primul rand de calciu si de fier. Calciu este necesar pentru conservarea oaselor, previne osteoporoza, faciliteaza asimilarea alimentelor, contribuie la regularizarea batailor inimii, elimina aciditatea gastrica. Fierul stimuleaza producerea de globule rosii in sange si este prezent in structura enzimelor, niste proteine speciale ale organismului, indispensabile pentru desfasurarea corecta a reactiilor metabolice.



Alimentele cele mai indicate pentru varsta a treia

O regula usor de urmat este aceea de a ne asigura ca produsele vegetale preselectionate sunt de toate culorile: verde, rosu, galben, portocaliu, brun, violet. Fiecare culoare indica prezenta anumitor vitamine si saruri minerale. Dintre toate zarzavaturile si legumele, trebuie acordata intaietate celor din familia cruciferelor: varza, broccoli, conopida, inflorescentele de nap, varza de Bruxelles, care sunt deosebit de bogate in vitamine si saruri minerale. Studii recente au demonstrat ca cruciferele pot preveni unele tumori. Este bine sa le consumam crude sau tinute putin timp la foc, deoarece se digera mai bine si isi conserva intact patrimoniul nutritiv.


Si fructele uscate constituie o sursa buna de vitamine si proteine vegetale. Nucile, in particular, s-au dovedit eficiente in coborarea nivelului colesterolului si in prevenirea bolilor cardiace. Semintele incoltite de cereale, de fasole si de lucerna au valoare nutritiva optima si pot fi obtinute in casa, pentru a fi consumate imediat. Germinatia multiplica substantele benefice in seminte, facandu-se usor de asimilat. Bunaoara, dubleaza si, in unele cazuri, tripleaza continutul de vitamine, in special cele din grupul B, precum si vitaminele C si A.


Ca sursa de proteine, este de preferat pestele fata de carne. In speta, heringul, scrumbia si sardelele sunt sursele optime, nu numai de proteine, ci si de vitamina B2 si de calciu. Tonul si somonul contin vitamina B6.



Legumele sunt si ele surse de vitamine, desi mai putin complete decat carnea si pestele. Daca insa se combina cu pastele fainoase, cu orezul sau cu alte cereale, asigura proteine complete de buna calitate. Asocierea legumelor de cereale ofera in plus si carbohidrati – care dau energie – si fibre alimentare – indispensabile bunei functionari a aparatului digestiv. Dintre legume, soia, mazarea si lintea contin lecitina, o substanta care combate procesele de oxidare din organism, il protejeaza impotriva maladiilor cardiovasculare, se opune bolii Alzheimer si slabirii memoriei.


Se recomanda inlocuirea cafelei printr-un amestec bazat pe cereale. Si ceaiul verde este o bautura foarte sanatoasa, si s-a demonstrat ca are proprietati antitumorale.


Secretul centenarilor

Prin observarea dietei persoanelor care au implinit varsta de o suta de ani, cercetatorii au ajuns la urmatoarele concluzii:



- factorul major care determina durata vietii este greutatea corporala. Apropiindu-se de batranete, este necesar sa ne reducem greutatea corporala cu 10-25 % in raport cu cea pe care o aveam la varsta de 20 de ani;
- consumul total de calorii nu trebuie sa depaseasca 1800 de calorii pe zi: dieta trebuie sa fie saraca in zaharuri si grasimi, supranumite “calorii goale”;
- alimentatia trebuie sa se compuna in primul rand din cereale (integrale, daca e posibil), zarzavaturi, legume, peste si fructe.
 
OUL - o mica minune

O omleta pufoasa... Un ou fiert moale... Delicii cu care toti ne delectam si nici nu stim ce efecte miraculoae au asupra organismului nostru. Oul este un aliment complet, plin de proteine si alte principii hranitoare, mult folosit in alimentatie si recomandat in diverse afectiuni. Nutritionistii nu s-au hotarat inca daca este bine sa avem oua la micul dejun sau sa le mancam dupa ora pranzului ; exista pareri pro si contra, dar pana se vor hotari, este bine sa stim ca putem manca oua, dar cu moderatie, fara excese, ca pe orice alt aliment. Este recomandat consumul oualor mai ales in lunile de iarna-primavara, cand organismul are mai multa nevoie de alimente hranitoare care contin vitamine si minerale. Pentru copii si tineri este util consumul zilnic de ou, iar la varsta a treia sunt de ajuns 2-3 oua pe saptamana, iar ca sa pastram nutrientii din ou si sa asiguram asimilarea lor, ouale se tin pe foc un timp scurt, numai pana se intaresc putin, fie ca sunt omleta sau oua fierte. De asemenea, pentru a ne feri de salmoneloza, este bine sa spalam ouale inainte de a le fierbe.


Ce contine oul

Ouale aduc in alimentatie vitamina A, riboflavina, vitamina B2 si alte vitamine, dar si minerale importante. Greutatea medie a unui ou este de 60 g. Albusul contine 88% apa, 11% proteine si o cantitate mica de vitamine ale complexului B ; in el se afla o combinatie optima de microelemente : fosfor, fier, cupru, mangan si cobalt, iar in coaja Ca si Mg, dar contine si fermenti cu efect antimicrobian, antiedemic si antiinflamator. In pofida marimii lui reduse, galbenusul este de sase ori mai nutritiv decat albusul si, in plus, contine o mare cantitate de fosfor si alte substante minerale usor de asimilat, iar dupa cantitatea de vitamina D, de care ducem lipsa aproape toti, ouale sunt pe locul doi dupa uleiul de peste. Galbenusul este partea care contine toate grasimile, grasimile saturate si colesterolul din ou, deoarece are un total de 5 g grasimi, 2 g acizi grasi saturati, colesterol si aproximativ 60 calorii. Tot in galbenusul de ou sunt concentrate vitaminele A, D, E, carotina si vitaminele grupei B. Proteinele din ou sunt de foarte buna calitate si, de asemenea, acest aliment contine si alte substante nutritive importante, cum ar fi colina, luteina sau lecitina.


La ce ajuta oul

Ouale sunt un aliment foarte nutritiv, putand sa inlocuiasca fara probleme carnea, iar principiile continute de ou aduc ajutoare importante organismului uman. Principalele beneficii ale sanatatii de pe urma consumului de oua, sunt : buna functionare a sistemului nervos, datorita complexului de vitamine B, B1, B2, B12 ; impotriva imbatranirii celulare, vitamina E din galbenus fiind considerata vitamina anti-imbatranire prin excelenta ; pentru o piele sanatoasa, datorita vitaminei A, retinol ; impotriva calcifierii oaselor, caci vitamina D continuta de ou este folositoare copiilor si adolescentilor in perioada de crestere, dar si femeilor aflate la menopauza, care au probleme cu osteoporoza ; pentru cresterea si functionarea celulelor, datorita continutului de colina, care asigura flexibilitatea celulelor ; pentru protejarea vederii oul contine luteina, care protejeaza vederea de unele afectiuni, printre care se afla si cataracta ; pentru cresterea si rezistenta parului, gratie vitaminei B5 continuta de ou.


Ouale si colesterolul

Oul este un aliment usor de digerat si de asimilat, dar, cu toate acestea, e bine sa ne ferim de excese din cauza colesterolului si a unor elemente care pot face rau ficatului. Un ou mare contine aproximative 215 mg colesterol, iar consumul zilnic de colesterol recomandat este de 300 mg. Persoanele care sufera de afectiuni ale inimii sau de diabet nu ar trebui sa consume mai mult de 200 mg, cam cat are un ou de marime medie. Cei cu nivelul de colesterol crescut trebuie sa limiteze consumul de oua la nu mai mult de doua-trei pe saptamana, deoarece colesterolul in exces se depune pe peretii arterelor, sangele nu mai circula bine si apare riscul unor boli grave : angina, infarct, accident vascular cerebral. In cazul pacientilor cu diabet zaharat consumul zilnic de oua poate contribui la dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Si totusi, opiniile sunt impartite, sunt medici care interzic consumul de oua in cazul pacientilor care urmeaza un regim pentru scaderea colesterolului din sange, insa sunt si medici care precizeaza ca nu au fost inregistrare variatii ale nivelului de colesterol, atunci cand pacientul a consumat un ou. Un studiu realizat in SUA, la care au participat 912 voluntari, a conchis ca ouale nu au nici o legatura cu cresterea cantitatii de colesterol din sange, sau cu aparitia afectiunilor cardiovasculare.
Dar, nu uitati : fructele, legumele si zarzavaturile sunt cele care nu contin colesterol !


Micul ou de prepelita

Desi este de cinci ori mai mic decat un ou de gaina, oul de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de sapte ori mai mult fier si de sase ori mai multa vitamina B1. Ouale de prepelita sunt bogate si in calciu, potasiu, fier si zinc, toate aceste substante minerale fiind vitale pentru un corp sanatos. In privinta beneficiilor consumului de oua de prepelita, e important de mentionat ca acestea nu contin colesterol. Doua oua de marime medie contin cam 140 de calorii, echivalentul a 350 g de lapte sau 50 g de carne. Ouale de prepelita nu sunt medicamente de sinteza care sa oboseasca ficatul, rinichii, pancreasul sau alte organe, glande sau structuri functionale umane, ci sunt un produs natural, organic asadar, perfect adaptat nevoilor oricarui organism uman. Ele se asimileaza in organism in functie de nevoile acestuia, fara a-i produce uzura, ci dimpotriva, avand rol constructiv, incepand de la nivelul celular si pana la cel organic. Efectele miraculoase ale oualor de prepelita sunt date de calitatea superioara a proteinei din ou si lipsa colesterolului. Acesta este singurul ou dietetic. Contine proteine, glucide speciale nepericuloase in diabet sau alte boli in care glucidele sunt interzise, lipide speciale fine si lecitine, multe vitamine, saruri minerale, aminoacizi esentiali, factori antialergici. Contine un agent anticolesterol, care curata vasele sanguine de depunerile de colesterol, inclusiv pe cele fine cerebrale si mai contine un agent care ajuta in refacerea celulara.
 
Adio medicina naturista: UE va interzice medicamentele pe baza de plante

Desi nu este foarte mediatizat, targul e ca si facut. Suntem pe cale de a vedea cum toate medicamentele naturiste vor disparea, iar medicilor le va fi interzis sa le mai prescrie.
Big Pharma, organizatia din care fac parte cele mai mari companii farmaceutice, este aproape de finalul bataliei impotriva medicamentelor naturiste. Astfel ca, din 1 Aprilie 2011 toate medicamentele bazate pe plante ar putea fi interzise in Uniunea Europeana, informeaza site-ul gaia-health.com. Si in Statele Unite, abordarea este putin diferinta, insa cu aceleasi efecte devastatoare.

Potrivit site-ului, Big Pharma si Agribusiness au ajus aproape de finalul planului de a detine monopolul pe intreagul domeniu al sanatatii, de la ceea ce mancam, pana la felul in care ne tratam cand suntem bolnavi. “Sa nu aveti dubii, aceasta <preluare> ne va fura si putina sanatate care ne-a mai ramas”, scriu jurnalistii gaia-health.

Mai exact, Directiva Europeana privind Medicamentele Traditionale din Plante (THMPD) a stabilit cateva reguli privind modul de folosire a produselor din plante, care pana acum au fost comercializate in mod liber.

Potrivit acestei directive, toate produsele naturiste vor trebui sa treaca prin aceleasi proceduri ca si cele farmaceutice, fara sa tina cont daca o anumita planta sau preparat din plante s-a folosit fara probleme de sute de ani. Costurile acestor proceduri, estimate intre 80.000 si 120.000 de lire sterline pentru fiecare planta, sunt prea mari pentru ca micii producatori, in afara de companiile Big Pharma, sa le poata suporta.

Nu va conta ca o planta a fost folosita cu succes si in siguranta de sute de ani, potrivit noii legi, aceasta va fi tratata ca si cum ar fi un drog, fiindca este folosita in forma naturala si nu este purificata – ceea ce ar schimba complet natura plantei si efectele pe care acesta le-ar avea.

http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...nterzice-medicamentele-pe-baza-de-plante.html

-se pare ca marile companii farmaceutice vor si mai multi bani,in detrimentul sanatatii noastre.oare vom fi obligati sa ne aliniem acestor aberatii ?-
 
Lasa-te de tigari, fara sa te ingrasi

Te ingrasi daca te lasi de fumat? Este foarte probabil. Patru din cinci oameni care se lasa de fumat pun pe ei cateva kilograme in plus, intre 2 si 5 kilograme. Vestea buna este ca vei reveni la greutatea normala, pentru ca principalul scop este sa renunti la tigari

Fumatorii dezvolta un stil de viata care are ca punct central fumatul, nu mancarea sau sportul. E adevarat ca tigarile te ajuta sa te mentii la o greutate mica, dar cu un mare cost pentru sanatatea ta. Ca fumator, organismul tau se obisnuieste cu urmatoarele aspecte:

Fumatul arde calorii

Fumatul mareste bataile inimii si intensifica activitatea metabolismului. In momentul in care te lasi, arzi cu 100 de calorii mai putin pe zi.
Organismul va avea nevoie de cateva saptamani sau chiar luni pentru a-si reveni.

Fumatul suprima foamea

Nicotina face ficatul sa elimine glicogen, care mareste usor nivelul de zahar din sange si suprima apetitul. Pana organismul se adapteaza la noile conditii, asteapta-te sa te ingrasi cu cate un kilogram pe saptamana.

Fumatul te face sa te simti bine

Nicotina mareste nivelul de dopamina (asociata cu placerea) in creier. Gustarile cu multe calorii, cum sunt dulciurile si prajiturile, produc acelasi efect. Deci, dupa ce te lasi este foarte probabil sa simti nevoia de a inlocui tigarile cu dulciuri.

Fumatul iti tine mainile ocupate

Si mancatul face acelasi lucru, de aceea esti tentata sa inlocuiesti tigarile cu mancarea.

Fumatul schimba gustul

O data cu lasatul de tigari vei observa ca si gustul mancarii se va schimba. Toate vor mirosi altfel si vor avea o alta savoare, mai bune. tentatia de a manca mai mult este cu atat mai mare.

Te poti baza oricand pe tigari

Fumatorii se bazeaza pe tigari in diverse situatii: cand sunt fericiti, cand socializeaza, ca refugiu, la nervi, de plictiseala.

Nu te gandi prea mult la greutate

Concentreaza-te mai intai pe lasatul de tigari si, abia mai apoi, pe greutate. Nu incerca sa tii dieta si sa renunti la tigari in acelasi timp, nu vei putea sa le indeplinesti pe amandoua. Prin privarea de doua lucruri e foarte probabil sa le reiei pe ambele.

Femeile sunt mai predispuse sa sufere din cauza renuntarii la tigari. Paradoxal, cu cat esti mai ingrijorata in privinta greutatii, cu atat vei pune mai mult pe tine.

Cum procedezi cu greutatea?

La aproximativ o luna, sau chiar mai mult timp, dupa ce ai reusit sa renunti la tigari si organismul tau s-a obisnuit cu noul stil de viata, e timpul sa te concentrezi asupra greutatii. Inlocuieste obiceiurile proaste.

Inlocuieste tigarile. De exemplu, daca dupa fiecare masa erai obisnuita sa fumezi, acum du-te si spala-te pe dinti.

Fa altceva cu gura. Ca recomandari ai de "devorat" telina, morcovi, guma de mestecat. De asemenea te poti juca cu un pai sau o scobitoare.

Incearca terapia cognitiva comportamentala. Un ajutor specializat nu face rau nimanui.

Mananca putin si des pentru a-ti stimula metabolismul sa lucreze. Nu te infometa, astfel vei manca mai mult o singura data.

Consuma alimente bogate in proteine si fibre deoarece iti umplu stomacul mai mult.

Fa sport. In loc sa fumezi sau sa te indopi cu dulciuri, fa-ti un abomanet la o sala de sport. Si miscarea zilnica te ajuta sa iti tii mintea ocupata: o plimbare in timpul pauzei de masa. Prin sport iti vei putea controla pofta de mancare, te vei elibera de stres, plictiseala si tensiune.

http://femina.rol.ro/art/art/23841-31-lasa-te_de_tigari_fara_sa_te_ingrasi.htm

e usor de spus....
 
Prin eliminarea produselor suspecte de la dieta traiti mai mult!


In lumea nutritionistilor de o atentie speciala se bucura dietele pentru persoanele care sufera de diferite afectiuni cronice cu substrat alimentar, care presupun in esenta eliminarea succesiva de la dieta a tuturor alimentelor suspectate ca pot afecta in vreun fel activitatea de recuperare a organismului suferind.

Dietele asa-numit de eliminare pot ajuta pe oricine sufera de o alergie alimentara sau o boala cronica cu substrat alimentar sa identifice si sa excluda acele produse care cauzau reactii negative din partea organismului si astfel sa cunoasca o revenire spectaculoasa la o stare de sanatate mai buna.

Se cunosc pana in prezent 4 mari categorii de substante care pot genera intoleranta crescuta din partea organismului, iar acestea sunt intr-o ordine aleatorie: Lactatele (care contin lactoza), Fructele si dulciurile (care contin fructoza), Drojdia alimentara (care contine glutamat monosodic sau glutamat din carrageenan) si Cerealele (care contin gluten).

Toate aceste categorii de substante fac de obicei parte din dieta obisnuita a unei mari parti din populatia globului si afecteaza anual nenumarate persoane in cele mai neasteptate moduri cu putinta. Organismele mai sensibile vor incerca initial sa le faca fata acestor substante, dar este de ajuns sa apara o alta boala mai grava care sa suprasolicite organismul pentru ca lucrurile sa ia o intorsatura nefericita, fiind de acum si foarte dificil sa se mai puna un diagnostic exact.

O dieta de eliminare va ajuta foarte mult organismul, mai ales atunci cand acesta se confrunta cu o afectiune periculoasa, iar durata unei astfel de diete trebuie sa fie de cel putin 30 de zile sau mai mult pentru a se cunoaste imbunatatiri simtitoare din punct de vedere al starii generale de sanatate. Alimentele interzise acum sunt exact acele alimente care contin substantele amintite mai sus, iar lista lor poate fi interminabila.

Dintre alimentele recomandate la o dieta de eliminare, mai sigure pentru consum sunt urmatoarele: orezul alb si cel brun, legumele si fructele cultivate organic, care sunt proaspete si au un continut scazut de zahar, cam toate zarzavaturile proaspete, carnea de miel, quinoa, hrisca, porumbul (malaiul), ouale si altele. Lista completa nu este prea ofertanta, dar efectele unei astfel de diete sunt cu siguranta dintre cele mai bune. Suplimentar, medicul de familie va putea prescrie si anumite suplimente alimentare care sa completeze fericit necesarul zilnic de vitamine si minerale.

Alimentele care sub nici o forma nu au ce cauta la dietele de eliminare, mai ales atunci cand organismul este suferind sunt: painea alba sau painea integrala ori neagra, cerealele pentru micul dejun, taieteii, biscuitii, pizza, placintele si prajiturile, sosurile, tocanitele, carnea de toate tipurile mai putin cea de miel, pestele si fructele de mare, alcoolul (indiferent daca e vorba de vin rosu, bere sau alcool rafinat), condimentele, in special cele picante, produsele rafinate, lactate, inghetata, branzeturi, dulciuri de toate felurile, fructe uscate sau bogate in zahar, soia, lapte de soia, ciocolata etc.

Atunci cand exista deja un diagnostic corect pus anterior si se cunoaste cu precizie faptul ca organismul persoanei suferinde are intoleranta la una dintre cele 4 substante periculoase dieta de eliminare va fi ceva mai ofertanta, dar in cazul in care nu exista un diagnostic cel mai sigur mod de a ajuta organismul sa isi revina este sa se evite complet toate alimentele cu grad mare de risc, observandu-se mai tarziu, cam la o luna dupa adoptarea dietei de eliminare, daca starea de sanatate s-a imbunatatit simtitor sau nu.

In cele mai multe cazuri, dietele de eliminare au un succes garantat, iar persoanele care le practica pot sa le repete la intervale regulate, dar numai sub supraveghere medicala pentru a se inlatura riscurile dezechilibrelor de natura alimentara. Trebuie in aceste perioade sa se tina si un jurnal alimentar pentru a se documenta foarte strict meniul servit in fiecare zi si reactia organismului la fiecare fel de mancare. Acolo unde lucrurile nu evolueaza inspre bine se poate elimina si acel produs din lista alimentelor permise, care a cauzat indispozitia alimentara, si apoi sa se noteze in jurnal daca schimbarea facuta a adus sau nu un plus de sanatate.

Nu exista o dieta de eliminare standard, valabila pentru toate persoanele, deoarece organismul reactioneaza diferit de la caz la caz insa ramane valabil faptul ca eliminandu-se produsele alimentare negative amintite anterior se pot inregistra progrese vizibile din punct de vedere al starii generale de bine. In colaborare cu medicul de familie se poate astfel adopta o dieta de eliminare eficienta, dar va fi nevoie de rabdare si seriozitate maxima pentru a se cunoaste acele rezultate pozitive pe care le doreste orice persoana care trebuie sa se confrunte cu asemenea afectiuni cu potential deosebit de grav.
 
Cele mai ciudate efecte adverse ale medicamentelor

Majoritatea oamenilor ia medicamente cel putin o data in viata. In general, ele isi indeplinesc rolul cu succes, insa exista si cazuri in care pot avea efecte adverse.

Indiferent de medicament, cele mai frecvente astfel de reactii mentionate pe prospecte sunt greata si varsaturi, alergii, somnolenta, insomnie, palpitatii sau dependenta. Uneori poti face ceva ca sa impiedici aparitia acestora; spre exemplu, pentru a evita greata poti sa nu iei pastilele pe stomacul gol (in cazul in care nu este specificat acest lucru).

Unele medicamente au insa efecte mai ciudate si mai grave. Si, desi in unele cazuri sunt considerate drept riscuri acceptabile, in altele nici macar nu au fost descoperite pana ce medicamentul nu a fost folosit la scara larga, ulterior fiind retras de pe piata.

Potrivit health.howstuffworks.com, iata zece dintre cele mai ciudate reactii adverse.

1. Amnezie

Acesta este un efect ce a aparut la unele persoane care au folosit Mirapex - un medicament prescris de regula pentru a controla simptomele maladiei Parkinson si pentru cei care sufera de sindromul picioarelor neobosite. Amnezia a fost insa de scurta durata - pacientul neavand amintiri din ziua precedenta.

De asemenea, pierderi temporare de memorie pot sa apara si la unii pacienti care iau statine - medicamente folosite pentru a micsora nivelul de colesterol.

2. Dureri

Unele medicamente care nu vizeaza alinarea unor dureri pot provoca dureri ca efect advers. Este cazul substantei fexofenadina, gasita in special in pastilele pentru alergii. Aceasta are rolul de a ameliora simptome ca tuse, stranut, ochi iritati si mancarimi, dar folosirea ei poate provoca dureri musculare si de spate.

Totodata, dureri, tensiune sau slabiciune resimtite la nivelul muschilor pot fi determinate si de atorvastatin.

3. Tulburari ale simturilor

Vasotec, un medicament menit sa controleze tensiunea arteriala ridicata, poate afecta aproape toate cele cinci simturi: poate provoca pierderea mirosului si a capacitatii de a simti gustul, precum si tulburari de vedere cum ar fi vederea incetosata si ochii uscati.

Totodata, si cunoscutul medicament Viagra, folosit pentru disfunctii erectile, poate cauza vedere incetosata si chiar probleme in a distinge intre albastru si verde.

4. Urina colorata

Ca urmare a ingerarii unor medicamente, urina poate fi: rosiatica - de la fenazopiridina, substanta utilizata pentru infectiile tractului urinar, sau de la deferoxamina, utilizata in cazul supraincarcarii organismului cu fier -, bruna - de la metronidazol, furazolidon -, purpurie - de la fenolftaleina- , verde - de la Elavil, un antidepresiv, sau Robaxin, un medicament care amelioreaza spasmele musculare - si albastra - de la Dyrenium.

5. Halucinatii

Morfina (un medicament capabil sa calmeze durerile intense) poate provoca halucinatii vizuale si auditive. De asemenea, Mirapexul, mentionat si la amnezie, poate cauza si aceasta reactie adversa.

Unii pacienti cu Parkinson s-au plans ca au avut diverse vedenii, de la serpi tarandu-se pe pereti, la oameni ascunzandu-se in debara.

6. Cosmaruri si somnabulism

Chantix (nume generic pentru substanta vareniclina), un medicament creat pentru a ajuta fumatorii sa renunte la acest viciu, poate cauza cosmaruri si somnambulism (unii chiar devin violenti in timp ce sunt somnambuli).

De asemenea, doua medicamente folosite pentru tratarea insomniei cronice, Lunesta si Ambien, ii pot determina pe unii pacienti sa manance, sa dea telefoane, sa faca sex sau chiar sa sofeze in timp ce dorm.

7. Incontinenta anala

Un medicament creat pentru a ajuta oamenii sa slabeasca, Xenical, poate provoca incontinenta fecala (pierdere involuntara de materii fecale).

8. Comportamente compulsive

Tot Mirapexul poate determina aparitia unor schimbari de comportament: unele persoane care consumau alcool ocazional au devenit alcoolice, altele au inceput sa nu se poata controla de la a cheltui toti banii, iar altele au inceput sa mearga in cazinouri frecvent, desi inainte de a lua Mirapex nu erau interesate de jocuri.

9. Ganduri de suicid

Lariam (destinat combaterii malariei), Paxil (antidepresiv) sau Chantix (mentionat si mai sus) pot determina aparitia unor ganduri suicidare.

10. Malformatii fetale

Femeile gravide au de regula o lista foarte lunga cu medicamente interzise in timpul sarcinii deoarece multe substante pot avea efect teratogen - adica pot afecta dezvoltarea normala a fatului.

Thalidomida este una dintre cele mai periculoase substante in acest sens. Creata in 1950, ea a fost prescrisa multor gravide cu scopul de a trata problemele de somn si greata, insa fara a se fi dovedit ca este sigura. Astfel, intre 1956 si 1962 aproape 10.000 de femei care au luat thalidomida, in special din Statele Unite, au dat nastere la copii cu diverse malformatii.

Substanta se mai foloseste si in prezent, dar indeosebi pentru un anume tip de cancer.
http://www.ziare.com/viata-sanatoas...ate-efecte-adverse-ale-medicamentelor-1051122
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top