• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
6 pasi pentru a schimba obiceiurile alimentare gresite

Cum sa infrangi obiceiurile nesanatoase care te impiedica sa slabesti sau ai un tonus de invidiat? Iata sase pasi ce te pot ajuta daca decizi sa faci aceste mici schimbari.

Majoritatea dintre noi suntem creaturi ale obiceiurilor, ale rutinei. Ne facem cumparaturile de la aceleasi magazine, avem acelasi patern alimentar, gatim aceleasi feluri de mancare de nenumarate ori si nu ne place sa iesim din rutina zilnica. Dar daca ai intr-adevar intentii serioase de a modifica ceva in alimentatia ta si in felul in care mananci ar trebui sa iei o pauza, sa iti scuturi mainile si sa tragi adanc aer in piept.

Schimba obiceiurile alimentare gresite si priveste altfel dieta si modul tau de viata. Insa, problema este ca, odata intrate in rutina, obiceiurile sunt foarte greu de schimbat. Chiar si atunci cand vrei sa schimbi, vechile tabieturi mor greu.

“Multi oameni sunt sceptici la schimbarea dietei deoarece asa au fost obisnuiti, sa consume aceleasi alimente si bauturi si le este frica de necunoscut si de nou. Cu timpul, obiceiurile se transforma in automatisme iar acestea sunt mai puternice decat noile obiceiuri pe care vrei as le incluzi in viata ta” (John Foreyt, PhD, director of the BCMBMRC).

Tot Foreyt ne spune ca schimbarea trebuie sa se produca in trei pasi:

* Constientizarea tabieturilor alimentare gresite;
* Constietizarea motivelor pentru care ele exista;
* Sa iti dai seama cum vei schimba incet si sigur greselile din alimentatie si sport in obiceiuri sanatoase.

Keri Gans (MS, RD, American Diet Association) ne mai spune ca sansele de a schimba ceva cresc daca faci cate un pas odata.

* Incearca sa incluzi noile obiceiuri alimentare pe rand, treptat, in timp si nici nu iti vei da seama cand au devenit deja o rutina.
* Sa nu mai mananci pe fuga, sa renunti la grasimile in cantitati mari, sa nu mai sari peste masa de dimineata, sa nu mai mananci mai mult decat trebuie seara si exemplele pot continua, poate sa te intimideze la inceput, insa atunci cand vei vedea cat de bine vei incepe sa te simti, deja va fi prea tarziu sa mai renunti la dieta sanatoasa. In timp, preferintele alimentare ti se vor schimba si pofta pentru mancarurile rele pentru tine vor disparea.

6 pasi simpli pentru a schimba obiceiurile alimentare gresite:

Iata sase pasi simpli pentru a scapa de obiceiurile alimentare gresite si sa iti formezi unele mai sanatoase.
1. Pasi mici: Schimbarile lente in alimentatie si in stilul de viata, iti pot imbunatati semnificativ sanatatea si energia.

Incepe-ti ziua cu un mic dejun nutritiv, echilibrat si sanatos;
• Dormi 7-8 ore pe noapte deoarece extenuarea poate duce la o masa mai consistenta decat este nevoie;
• Condimenteaza mancarea cu ierburi, otet, lamaie in loc sa folosesti sosuri grase;
• Scade cu 20% cantitatea de mancare;
• Consuma mai putine alimente cu densitate calorica mare si mai multe alimente bogate in apa (supe, salate si legume);
• Treci pe cafea simpla sau cafea cu lapte in loc sa folosesti frisca;
• Incearca diferite metode de gatit: gratar, copt fiert sau la cuptor;
• Foloseste o tagai si tavi care nu se lipesc si scade cantitatea de ulei folosita la gatit;
• Limiteaza cantitatea de alcool pe zi la unu-doua pahare;
• Foloseste paine integrala pentru sandwich-uri si renunta la maioneza si margarina pentru mustar si unt;
• Incearca lactatele cu un continut de grasime cat mai mic;
• Ia mai multe mese cu partenerul de viata sau cu familia;
• Ia masa stand jos, fara sa elemente care sa iti distraga atentia;
• Bea mai mult apa in locul bauturilor carbogazoase pline de zahar;
• Atunci cand iti este foarte foame, educa-te sa mananci atat de mult incat sa te simti confortabil. Nu manca mai mult decat trebuie. Creierul are nevoie de 15 minute sa primeasca informatia de la stomac.


2. Fa-ti un plan detaliat: Sa mananci mai multe fructe? Mai multe legume poate? Sa nu mai sari peste masa de dimineata? Sa nu mai mananci mai mult decat trebuie seara? Verbalizeaza toate optiunile, alege schimbarea pe care vrei sa o faci si vizualizeaz-o. Gandeste-te cum vrei sa faci pentru a schimba. Daca iti vei spune ca vei incepe sa mananci cate un fruct in fiecare zi, nu te va ajuta foarte mult. Mai bine gandeste-te cum vei face sa mananci in fiecare zi un fruct. Si tine-te de plan.


3. Mananca constient: Unul din cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a invinge obiceiurile alimentare gresite este acela de a constientiza ceea ce mananci si cum mananci. Citeste eticheta cu valorile nutritive si ingrediente si alege alimentele care ti se potrivesc cel mai bine. Nu face compromisuri in alegerea mancarii. Dupa ce ai ales ce mananci nu uita cum sa manaci. Nu repede, nu infuleca si incearca sa retii gustul mancarii. Nu sari peste mese si nu manca mai mult decat iti trebuie.

4. Stabileste-ti un obiectiv nou in fiecare saptamana: Daca vei incerca sa faci schimbari majore s-ar putea sa nu iti iasa din prima si efortul depus va fi mult mai mare decat satisfactiile. Stabileste-ti un obiectiv nou, destul de mic sa nu iti deranjeze rutina zilnica dar destul de mare incat sa insemne ceva. Aceste mici obiective te vor ajuta sa sedimentezi schimbarile cu un efort minim.


5. Fii realist/a: Nu te astepta sa vezi schimbari majore peste noapte. Ca orice lucru ce ti-a intrat deja in rutina zilnica, inertia va fi destul de mare si schimbarile se vor vedea in timp. Rabdare, rabdare si iar rabdare si rezultatele iti vor oferi satisfactii mai mari decat te poti astepta.


6. Nu manca compulsiv: Relaxeaza-te altfel decat prin mancare. Fa exercitii, mediteaza, citeste, asculta muzica sau fa orice alt lucru care functioneaza la tine, dar nu manca compulsiv la stres, altfel in cel mai scurt timp vei cadea inapoi in vechiile obiceiuri.

http://www.garbo.ro/articol/Lifesty...-obiceiurile-alimentare-gresite/pagina-3.html
 
Ipohondria - cine e bolnavul inchipuit?


Hipocondria, ipohondria sau starea bolnavului inchipuit, in limbaj colocvial, este o afectiune care consta in grija exagerata pentru corp, dar mai ales pentru starea generala a sanatatii.

Pacientul are tendinta de a mari importanta fiecarui semn fizic si este foarte atent la fiecare posibil simptom, indiferent de normalitatea acestuia.



Generalitati

De obicei, ipohondriacul se axeaza pe un singur domeniu, de pilda simptomele gastro-intestinale sau cele cardiace. Mai mult, este convins ca sufera de o boala grava si nici un argument, nici macar analizele medicale reusite, nu il poate convinge ca realitatea este alta. De fapt, ipohondriacul nu are incredere in medicii care ii demonstreaza ca temerile lui sunt nefondate, ii suspecteaza de incompetenta profesionala si cauta continuu confirmarea din partea altor medici. Exista, insa, si un alt grup, al celor carora le este atat de teama ca vor primi vesti rele, incat evita cu orice pret vizitele la medic, riscand chiar sa nu afle ca sufera de afectiuni reale. Trebuie, totusi, retinut ca pacientul este convins ca are dreptate, faptele lui difera de cele ale persoanei demonstrative, superficiale, care, in mod constient, pretinde ca este bolnav pentru a fi scutit de responsabilitatile oamenilor obisnuiti. In plus, ipohondria nu trebuie confundata cu starea de surmenare, in care se afla fiecare dintre noi uneori, stare in care reactionam diferit decat de obicei si in care pragul fizic de suportabilitate se reduce simtitor.



Cauze

Psihologul Liliana Preotu ne-a spus ca bolnavul inchipuit se incadreaza de obicei sau in categoria persoanelor perfectioniste, foarte exacte, sau in cea a persoanelor obsesive, fobice. Ambele tipuri umane sunt caracterizate de nevoia permanenta de verificare, de detinere a controlului. In plus, o alta proprietate esentiala este componenta anxioasa, care, de altfel, duce la aparitia unor semne ca palpitatiile, transpiratia in exces si respiratia ingreunata, semne care pot ridica alte intrebari ipohondriacului.

Alti factori de risc apar in cazul celor care au trecut de curand prin trauma pierderii unei persoane apropiate, au suferit o afectiune in timpul copilariei sau pur si simplu au o convingerea rigida ca a fi sanatos inseamna inexistenta oricarei senzatii fizice suspecte. De asemenea, izbucnirea unei pandemii (cum ar fi de pilda virusul noii gripe) sau intrarea in contact permanent cu bolnavii (medici sau studenti la medicina) au acelasi efect. La polul opus, al formelor extreme, se afla schizofrenicul.

Mediul in care s-a dezvoltat si a crescut pacientul nu ii influenteaza doar viziunea asupra lumii, ci chiar felul de a se raporta la propria lui sanatate. Karl Leonard include intr-una dintre cartile lui exemplul unui copil care, dupa ce povesteste parintilor ca a avut ameteli si palpitatii, este dus la mai multi medici, care, insa, au pareri diferite si cer analize distincte. Pentru ca rezultatele se lasa asteptate si pentru ca zilnic isi vede parintii din ce in ce mai ingrijorati si mai protectori, copilul devine treptat convins ca sufera de o boala grava, care nu poate fi vindecata, chiar daca nu exista semne clare in acest sens.

Nu exista diferentieri pe varste sau pe sexe in ceea ce priveste aparitia ipohondriei. Intr-o forma incipienta, dar tot inconstienta, afectiunea apare si in cazul copiilor, mai ales al celor care, la fel ca in exemplul de mai sus, cresc in familii perfectionise sau hiperprotective, cu asteptari sociale foarte mari. Pentru ca le e teama in permanenta de esec si de reactia pe care nereusita o poate provoca parintilor, copilul prefera sa scape de sarcinile pe care le considera prea dificile acuzand dureri puternice.



Efecte

Ipohondriacul isi concentreaza toata atentia asupra propriei sanatati si isi dedica tot timpul descoperirii unor noi simpome de boala. Astfel, de cele mai multe ori, pierde din vederea datoriile sociale, fie care e vorba de sarcinile profesionale sau responsabilitatile familiale. Prin urmare, toate sectoarele vietii lui au de suferit pe termen lung, familia se simte neglijata, la fel si prietenii, iar la serviciu nu poate da randament. Este bine, totusi, sa se stie ca ipohondriacul are nevoie in permanenta de sprijinul celor din jur pentru ca depresia cauzata de starea de singuratate poate avea si rasunete fizice, deci si impresia ca starea lui generala s-a inrautatit si mai mult. In plus, tot apropiatii, fie ei membri ai familiei sau prieteni, trebuie sa ii dea ipohondriacului asigurari constante ca lucrurile nu vor lua o turnura periculoasa.



Tratament

Chiar daca am notat mai sus ca ipohondriacii cer in permanenta parerea medicilor, asta se aplica numai asupra medicilor generalisti, nu si asupra celor psihologi sau psihiatri, si asta pentru ca pacientului ii e frica sa i se spuna ca grijile lui sunt nefondate si ca au cauze psihice, mai degraba. Scaderea intensitatii temerilor lui fizice stau numai in puterea sedintelor de consiliere si eventual a tratamentului medicamentos prescris de specialist. In plus, efortul fizic poate ajuta pacientul pentru ca il oboseste si ii lasa mai putin timp pentru gandurile negre.




http://femina.rol.ro/art/index.php?option=com_content&task=view&id=21303&Itemid=41
 
Secretele unui somn sanatos si distractiv

Secretele-unui-somn-sanatos-si-distractiv.jpg


Pui de somn, atipeala, siesta, a dormi bustean, sunt cateva vorbe minunate pentru o viata sanatoasa si distractiva. Pentru a transforma somnul intr-o adevarata forma de arta este nevoie, insa, ca lui Mos Ene sa-i fie acordat respectul cuvenit.

Acesta ne este unul dintre cei mai buni prieteni si de aceea trebuie sa urmam cateva dintre sfaturile lui Michael Flocker din cartea "The Hedonism Handbook":

- Tratati-va patul cu respectul care i se cuvine ca altar al inconstientului.
- Respectati mama natura dormind dezbracat.
- Nu fiti egoist si impartiti bucuros patul cu altii.

- In afara de stricta necesitate, alungati din preajma ceasul desteptator, pentru ca e rau.
- Investiti intr-o noptiera potrivita si umpleti-o cu toate cele de trebuinta.
- Tineti sub perna o masca pentru dormit pentru diminetile mult prea insorite.

- Tineti intotdeauna la indemana dopuri pentru urechi. Poate ca "prietenul" de ultima ora sforaie de zguduie peretii.
- Dati patului un nume, incredeti-va in el si acoperiti-l de laude.

- Alegeti lenjerie de pat de buna calitate si tineti la indemana mai multe paturi pe care sa le folositi dupa chef.

http://www.ziare.com/life-style/trucuri/secretele-unui-somn-sanatos-si-distractiv-1067360

Dieta pentru cei raciti

Desi s-ar crede ca racelile apar in special in sezonul rece, totusi infectiile respiratorii apar in orice sezon, inclusiv vara. Asadar nu se intampla sa ne confruntam macar o data in an cu o raceala.


Ce este o raceala?

dieta la racitiEste de fapt o infectie a tractului respirator superior, insa in cazuri mai grave sunt afectate caile respiratorii inferioare (ca in pneumonii spre exemplu, dar acestea nu se incadreaza in termenul popular de “raceala”, fiind mult mai grave). Adesea in termenul de raceala sunt incluse: sinuzitele, rinitele, faringitele, laringitele, acestea avand simptome generale comune:
- Stare generala degradata;
- Febra si frisoane;
- Scaderea poftei de mancare;
- Transpiratii;
- Uscarea tegumentelor cu deshidratare;
- Dureri de cap;
- Stare de oboseala;
- Dureri si crampe musculare;
- Dureri osoare si articulare;
- Tuse, stranut, secretii nazale;
- Scaderea sensibilitatii gustului si mirosului;
- Lacrimarea ochilor;
- Dureri in gat etc.

Dieta pentru cei raciti

Medicamentele care se iau pentru tratarea racelii, fie si simplul paracetamol sau aspirina (acid acetil salicilic), afecteaza stomacul, ficatul si suprasolicita metabolismul si echilibrul hidric. De aceea este necesara o alimentatie adecvata, dar si o hidratare suficienta.

dieta racealaSe recomanda sa consumati atunci cand sunteti raciti:

- Exista studii stiintifice care au scos la iveala faptul ca o simpla supa de pui sau supa de legume (de preferabil supa crema de legume, fiind mult mai consistenta) ajuta mult bolnavul de tract respirator sau chiar suferind de gripa. Important este ca aceasta supa sa se consume calda si inainte de a fi luat vreun medicament.

- Usturoiul si ceapa – se recomanda o capatana de usturoi si o ceapa pe zi. Pentru a fi mai gustos, puteti manca o ceapa tocata intr-o omleta si usturoi cu carne la gratar. Usturoiul si ceapa au puternice efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, reduc durereile, intaresc imunitatea, aduc un aport important de antioxidanti.
Friptura – se recomanda o friptura la cuptor sau la gratar pe zi, nu mai mult, cu usutroi. Carnea folosita trebuie sa fie doar de pui, peste sau curcan.

- Sucul de legume si fructe– faceti un pahar mare de suc preparat din: trei morcovi, un mar, o banana si, daca aveti, cateva cuburi de ananas sau un kiwi.

- Consumati intre mese fructe, chiar daca pofta de mancare este scazuta, cate o feliuta de portocala, de mar sau de banana se inghit usor. Acestea aduc un aport important de vitamine si minerale, esentiale in refacerea organismului si lupta acestuia cu raceala si gripa. Fructele au de asemenea un continut ridicat in vutamina C, o vitamina cunoscuta pentru efectele sale curative in raceli.

- Nu se recomanda sa beti apa cand sunteti raciti, ci numai ceaiuri calde sau usor fierbinti (NU foarte fierbinti, atentie, bauturile si mancarurile foarte fierbinti distrug mucoasa orala si predispun chiar la cancer). Ceaiurile pot fi de: fructe, macese, musetel, sunatoare, tei pentru calmare, echinaceea etc.

- Painea coapta (prajita cum i se mai spune in mod incorect, fiindca nu se foloseste ulei, ci doar se usuca peste ochiul de la aragaz sau in cuptor), buscuitii si alte rontanele fara grasimi sau condimente (arome de branza etc). Acestea reprezinta de fapt fainoase usate care au rolul de a absoarbe sucul gastric in exces care se poate forma in perioada de raceala, mai ales daca se iau si medicamente. Puteti sa consumati painea coapta sub forma de crutoane in supa sau dimineata cu branza (de exemplu branza care se topeste peste felia fierbinte).

Consumati peste 2 litri de lichide pe zi, apa se pierde rapid datorita evaporarii din febra, consumului metabolic ridicat si transpiratiilor importante care apar in raceala, precum si din cauza respirateiei pe gura, cand o mare cantitate din saliva se evapora rapid, deshidratand.

Nu uitati sa consultati medicul, chiar daca simptomatologia nu e prea zgomotoasa, sunt unele infectii respiratorii grave care debuteaza silentios, de exemplu tuberculoza.

http://healthy.kudika.ro/articol/he...e/15252/dieta-pentru-cei-raciti/pagina-2.html
 
Cinci cauze ale kilogramelor în plus

Autor: Ramona Dragomir

Nu doar alimentele bogate în calorii îngraşă, dar şi lipsa somnului, stresul, pastilele contra depresiei, menopauza și sindromul ovarelor polichistice, atrag atenția medicii specialiști. Regula spune că dacă mâncaţi mai mult şi faceţi mai puţin sport, vă îngrăşaţi . Dar ce se întâmplă cu situațiile în care mâncaţi la fel şi aveţi aceleaşi activităţi ca de obicei și totuși luați în greutate? Specialiștii în nutriție vă lămuresc asupra altor cauze care duc la creșterea în greutate.
Pofta de mâncare exagerată și kilogramele în plus pot fi efectul unor cauze diverseSursa: Reuters

Lipsa somnului

Un program neregulat de somn, dar şi orele de culcare foarte târzii, pot fi factori decisivi care influenţează greutatea. Atunci când stați treji până târziu în noapte simțiți nevoia să ronțăiți ceva, iar acest lucru nu face decât să aducă în plus câteva calorii.

„Această situație se traduce prin compensare la nivelul apetitului, al aportului alimentar (activarea hormonilor care influenţează apetitul), iar rezultatul nu poate fi altul decât „câștigul” ponderal”, este de părere Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Calea Moșilor” din București.

În plus, a doua zi dimineață o să vă fie mult mai foame. Pentru a evita astfel de situații, specialiștii vă recomandă să înlăturați factorii principali care vă împiedică să vă odihniți.

Stresul

Să nu vă mirați că aveți câteva kilograme în plus dacă trăiți într-un mediu stresant. Motivul: în aceste condiții este activat hormonul stresului, cortizolul, care mărește apetitul. De asemenea, situațiile tensionate vă determină să mâncați adevărate „bombe calorice”, cum ar fi snacks-urile, bomboanele sau ciocolata.

Medicamente antidepresive

Din păcate, unele pastile folosite pentru combaterea depresiei au drept efect secundar îngrăşarea, dar nu numai acestea. „În mod real, această medicație e asociată cu creșterea apetitului, însă oamenii au tendința de a da vina pe medicamente, deși nu este valabil pentru toți. Chiar dacă este așa, nu este bine să întrerupi tratamentul, ci e nevoie de o discuție cu un nutriționist care să ajute pacientul să atenueze aceste efecte”, explică nutriționistul Eduard Adamescu.

Menopauza

În perioada menopauzei se produc dereglări hormonale care afectează și apetitul. Modificările hormonale apar pe termen relativ scurt, iar organismul nu e pregătit să facă față noilor provocări și, drept urmare, crește apetitul. Există și cazuri în care excesul de kilograme este efectul unui metabolism încetinit, însă specialiștii spun că se poate remedia printr-un simplă plimbare de o jumătate de oră pe zi.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o problemă hormonală care are efecte asupra greutății. Obezitatea însăşi poate duce la apariţia sindromului sau la agravarea acestuia, dar, în acelaşi timp, poate fi un simptom al afecţiunii din cauza dezechilibrelor hormonale intense.

Se poate ieşi din acest vicios cu ajutorul medicaţiei prescrise de medicul ginecolog sau endocrinolog, dar şi având un regim alimentar sănătos şi un program de exerciţii fizice zilnice.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/cinci-cauze-ale-kilogramelor-in-plus-917597.html
 
Greseli alimentare pe care le pot face chiar si cei care mananca sanatos

Sa mananci sanatos este un deziderat destul de dificil de implinit, chiar si persoanele care sunt preocupate de acest lucru putand sa cada in anumite capcane.

Fitbie.msn.com iti arata cateva greseli alimentare pe care le poti face.

1. Consumi zahar fara sa iti dai seama

Daca doar eviti ciocolata si dulciurile nu inseamna ca ai o alimentatie saraca in zahar. Unele alimente care par sanatoase, cum ar fi iaurturile dulci, chefirul, cocteilurile si cerealele integrale dulci pot avea cantitati mari de zahar. Doza zilnica recomandata pentru o dieta de 1.600 de calorii pe zi este de doar 22 de grame de zahar, adica aproximativ 6 lingurite, insa, consumand produsele mentionate mai sus poti depasi aceasta cantitate.

Ca sa eviti acest lucru opteaza pentru iaurturi simple sau cereale integrale care nu au mai mult de opt grame de zahar per portie. De asemenea, poti inlocui cocteilul cu un fruct, care are in schimb si mai multe vitamine si fibre.

2. Nu mananci suficiente grasimi

Multe persoane sunt atat de preocupate de evitarea grasimilor incat uita ca organismul are nevoie de acestea pentru o buna functionare. Este foarte bine sa elimini grasimile trans din alimentatie si sa le eviti pe cat posibil pe cele saturate, dar corpul are nevoie ca 20-35% din totalul zilnic de calorii sa fie grasimi.

Aceasta cantitate o poti lua din uleiuri vegetale (de masline de preferat), nuci si seminte, peste gras (somon, macrou), lactate.

Daca mananci mai putine grasimi iti va fi foame mai des, lucru care ar putea sabota efortul tau de a slabi sau de a te mentine, si s-ar putea sa ai schimbari bruste ale starii de spirit. Un studiu a aratat ca cei care au consumat grasimi intr-o proportie mai mica de 25% din totalul zilnic de calorii au simtit mai multa furie si anxietate.

3. Nu mananci si galbenusuri

Multe persoane consuma doar albusul de la ou, insa acestea nu stiu ca galbenusul reprezinta una din principalele surse de colina - cel mai des intalnit neurotransmitator din organism. Acesta este vital pentru creier, ficat si sistemul nervos, precum si pentru memorie si transmiterea nutrientilor intre celule.

In plus, galbenusul contine aproximativ 40% din cantitatea de proteine dintr-un ou si are si luteina - o substanta care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Iar mai multe studii recente au aratat ca galbenusul nici nu ridica nivelul de colesterol, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii il evita.

Femeile ar trebui sa consume aproximativ 425 de miligrame de colina pe zi, doua oua mari avand cam 250 de miligrame. Alte surse de colina sunt: ficatul de pui, codul sau germenii de grau.

4. Iei micul dejun prea tarziu

Daca prima data pe zi mananci abia la 10 dimineata s-ar putea sa simti ca ai mai putina energie toata ziua. In plus, creierul are nevoie de glucoza astfel ca, daca nu o primeste la timp, s-ar putea sa ai o putere mai mica de concentrare si de a rezista stresului si sa faci fata mai greu poftelor culinare. Mai mult, luand micul dejun cat mai devreme, la scurt timp dupa ce te trezesti, vei arde mai multe calorii.

Daca nu ai timp sa iti faci ceva de mancare dimineata iti poti pregati de seara.

5. Eviti sa iei o gustare dupa ce faci exercitii fizice

Multe persoane nu mananca dupa ce fac miscare pentru ca nu vor sa adauge calorii imediat dupa ce abia au ars cateva, insa indicat este sa iei o gustare in 30 de minute dupa ce ai terminat antrenamentul.

In acest fel vei oferi nutrienti muschilor pentru a se reface mai repede si vei avea mai mult control asupra apetitului de mai tarziu. Gustarea ar trebui sa aiba cam 150 de calorii si sa contina in special lactate.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...ace-chiar-si-cei-care-mananca-sanatos-1063636
 
Cum scăpăm de insomnie

În ultimii ani insomnia a cunoscut o răspândire mare în rândul populaţiei, indiferent de vârstă. Potrivit statisticilor internaţionale, o persoană din trei suferă de insomnie la un moment dat în viaţă, femeile fiind de două ori mai expuse riscului de a dezvolta această afecţiune.

Potrivit specialiştilor, persoanele care suferă de insomnii prezintă un risc de şase ori mai mare de a suferi de depresie. Specialiştii recomandă câteva trucuri pentru a avea parte de un somn liniştitor.

Este indicat să evităm cofeina, alcoolul şi nicotina, deoarece acestea sunt stimuli ai sistemului nervos. Un efect excitant asupra sistemului nervos îl mai au condimentele şi produsele rafinate din zahăr, informează gandul.info.

Specialiştii spun că cina trebuie să includă proteine şi glucide complexe, pentru că acestea ne ajută să ne relaxăm şi să avem un somn liniştit. Astfel, lactatele sunt alimente bogate în triptofan, o substanţă care ajută la instalarea stării de somnolenţă. La fel, carnea de pasăre, bananele, ovăzul şi mierea sunt şi ele alimente care conţin triptofan.

În acelaşi timp, se recomandă să bem ceaiuri care au efect de relaxare, precum cel de muşeţel sau valeriană.

http://www.cotidianul.ro/134330-Cum-scapam-de-insomnie
 
Tratamente moderne pentru eradicarea monturilor.


Monturile nu ameninţă sănătatea dacă nu dor. Doar dacă fac mersul şi încălţarea dificile este necesară operaţia, care tratează aproape în totalitate şi fără cicatrice.
Pantofii incomozi nu sunt vinovaţi de apariţia monturilor, însă le pot agrava pe cele deja existenteSursa: STHUTTERSTOCK

Contrar informaţiilor vehiculate, montul nu este o excrescenţă, ci proeminenţa osului din spatele degetului mare, un os normal, dar deplasat anormal spre mijloc. Incidenţa este mult mai mare la femei decât la bărbaţi, întrucât femeile au o anumită sensibilitate a ligamentelor.

"Femeile sunt mai predispuse din considerente hormonale. De exemplu, în timpul sarcinii, ligamentele se destind, ceea ce duce la monturi", explică dr. Marius Uscatu, medic ortoped specializat în chirurgia gleznei şi a piciorului.

Pantofii strâmţi nu provoacă monturi, dar le agravează

Deşi nu se cunosc foarte bine cauzele monturilor, statul prelungit în picioare sau încălţămintea nepotrivită favorizează apariţia lor şi le agravează. De obicei, apar în adolescenţă sau la maturitate şi sunt moştenite din familie.

"Cauzele nu se cunosc şi nici nu se mai caută, în condiţiile în care există tratamente optime. Putem vorbi de o predispoziţie legată de circumferinţa piciorului, lungime, pantă etc. Este un mit însă că pantofii provoacă apariţia monturilor, în condiţiile în care m-am confruntat şi mă confrunt în majoritatea cazurilor cu paciente care au purtat toată viaţa încălţăminte bărbătească", adaugă ortopedul Uscatu.

"Leacurile băbeşti", egale cu zero

Monturile nu ameninţă sănătatea atât timp cât nu dor. Dacă durerile devin permanente şi incomodează în timpul mersului, singura soluţie este operaţia. De obicei, pacienţii preferă să amâne consultaţia şi să se trateze cu tratamente naturiste.

"Nu încercaţi leacuri băbeşti: tinctură de iod, de tătăneasă, de rostopască, varză etc. Nu au niciun efect. Montul e o deviaţie a unui os şi nu un neg sau o bătătură", atrage atenţia specialistul.

Tratamentul nechirurgical presupune igiena piciorului, încălţăminte confortabilă, în funcţie de mărimea şi forma piciorului, susţinători plantari şi unguente antiinflamatoare. Atenţie însă la ortezele de corecţie a monturilor, deoarece agravează problema. Deformaţia e una definitivă şi orice încercare forţată de redresare creşte presiunea şi agravează monturile.


Una-două zile de spitalizare

Atunci când tratamentul nechirurgical devine insuficient, este nevoie de operaţie, care "nu doar taie montul, ci tratează cauza, realiniind degetul mare cu următorul deget".

"Operaţia poate fi amânată şi 30 de ani, atât timp cât nu există dureri. Am paciente de 60, 70, 80 de ani", susţine ortopedul. Operaţiile moderne sunt uşor de tolerat, nu au complicaţii, iar pacientul poate merge normal de a doua zi. În plus, cicatricea e minimă, aproape invizibilă la un an după operaţie.

"Înainte de operaţie îmi rezervam pentru drumul până la servicu minimum 20 de minute, deşi, în mod normal, aş fi făcut cinci. Dincolo de aspectul inestetic, sufeream de dureri, iar degetele se umflau. După o peraţie, aspectul s-a schimbat aprope 100%, am scăpat de dueri, iar degetele nu se mai umflă deloc", povesteşte Dorina, una dintre pacientele care au optat pentru intervenţia chirurgicală.

Totuşi, dacă ambele picioare sunt cu probleme, nu se vor opera în acelaşi timp, mersul cu ambele picioare operate , dar şi îngrijirea postoperatorie fiind dificilă. Spitalizarea durează una-două zile.

PREVENIREA COMPLICAŢIILOR

Sfaturi pentru alegerea pantofilor

* Pantofii din piele naturală sunt de preferat celor din piele sintetică, întrucât au o bună ventilaţie şi nu favorizează transpiraţia.
* Încălţămintea strâmtă, care exercită presiune asupra articulaţiei degetului mare, trebuie evitată.
* Momentul optim pentru a cumpăra pantofi este seara, când picioarele sunt mai umflate.
* Vârful pantofului trebuie să fie suficient de lat şi de larg încât să permită degetelor să se mişte.
* Ortezele de tip siliconic pot fi folosite pentru a proteja montul de frecarea cu pantofii.



http://www.evz.ro/detalii/stiri/tratamente-moderne-pentru-eradicarea-monturilor-917754.html
 
Dovedit ştiinţific: banalul ibuprofen dă atacuri cerebrale

Ibuprofenul, vânat în diferite formule, mai scumpe sau mai ieftine, la farmacie de fiecare răcit şi gripat când se deschide toamna sezonul la viruşi, are pe termen lung efecte secundare de speriat: creşte de două sau chiar de trei ori riscul de infarct şi atac cerebral. Cu diclofenacul, studiat şi el alături de ibuprofen şi alte inflamatoare la îndemâna oricui, e şi mai rău: creşte de patru ori acest risc.

Ibuprofenul, vânat în diferite formule, mai scumpe sau mai ieftine, la farmacie de fiecare răcit şi gripat când se deschide toamna sezonul la viruşi, are pe termen lung efecte secundare de speriat: creşte de două sau chiar de trei ori riscul de infarct şi atac cerebral. Cu diclofenacul, studiat şi el alături de ibuprofen şi alte inflamatoare la îndemâna oricui, e şi mai rău: creşte de patru ori acest risc.

http://www.realitatea.net/dovedit-stiintific-banalul-ibuprofen-da-atacuri-cerebrale_790873.html
 
Refluxul gastric.

Refluxul gastric este asemanator arsurilor la stomac, este o senzatie de arsura si dureri de stomac sau in piept, in spatele sternului. Ea apare atunci cand acidul clorhidric se intoarce pana in esofag determinand iritatia tesuturilor sensibile.

Descriere
Refluxul gastric este un flux de acid care se intoarce in esofag. Esofagul este tubul prin care trec toate produsele alimentare dupa ce au fost inghitite. Acest tub face legatura dintre gat si stomac. O supapa dintre stomac si esofag previne, de obicei, refluxul continutului gastric. La anumite persoane aceasta supapa poate fi slabita sau poate face presiune in stomac fortand refluxul acidului.
Refluxul gastric este adesea asociat cu obezitatea, sarcina, aplecarile, ridicarile, dormitul imediat dupa masa si fumatul. Refluxul gastric poate fi, de asemenea, de la alimente sau bauturi acidulate (rosii, suc de portocale si cola) si de la consumul de alcool, in special vinuri si bauturi spirtoase. Refluxul gastric apare intr-o oarecare masura la toti oamenii, dar este, de obicei, eliminata prin contractii ale esofagului si neutralizata de saliva inghitita.
In cazul in care simptomele persista consulta medicul, complicatiile cronice ale refluxului gastric includ inflamarea esofagului, un risc crescut de cancer esofagian, anemie si ulceratii ale esofagului.

Prevenire
Cercetarile demonstreaza ca atunci cand mananci prea repede si nemestecat, maresti sansele aparitiei refluxului gastric si severitatea lui.

Simptome
Refluxul gastric este, in general, resimtit ca o senzatie de arsura in jurul stomacului, in centrul pieptului sau radiaza in spatele sternului. Termeni, cum ar fi indigestie, digestie grea, arsuri la stomac sunt adesea utilizate pentru a descrie simptomele.
Simptomele refluxului gastric pot fi similare cu simptomele de atac de cord. Consulta intotdeauna medicul tau pentru diagnostic si sfaturi.

Optiuni de tratament
Ca si in toate celelalte situatii ar trebui sa-ti consulti medicul pentru a te diagnostica si trata corect. Adreseaza-te medicului tau cu privire la cele mai recente sfaturi pentru aceasta afectiune. Medicul tau va decide daca aceste simptome sunt un semn de o stare mai grava sau in cazul in care refluxul gastric este doar un rezultat al medicamentelor prescrise.

Sfatul farmacistului
Intreaba farmacistul in legatura cu aceasta afectiune.
1) Urmeaza o dieta. Mananca putin si mai des. Evita bauturile carbogazoase si bomboane de supt, deoarece acestea pot creste presiunea in stomac.
2) Ia in considerare un antiacid pentru a ajuta cu aciditate. Intreaba farmacistul pentru cel mai bun medicament potrivit pentru tine. Exista o clasa de medicamente acum disponibila fara prescriptie medicala numite antagonisti ai receptorilor H2, Ranitidina de exemplu, care pot fi luate pentru a reduce acidul gastric si scaderea pepsinei. Aceste medicamente ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux gastric si vindeca bolile esofagului produse de refluxul de acid gastric.
3) Nu face exercitii si nici nu te culca imediat dupa masa, acest lucru poate impiedica digestia. Asteapta cel putin doua ore pentru a permite produselor alimentare sa fie digerate.
4) Evita fumatul, ceaiul, cafeaua, alcoolul, ciocolata si menta, toate acestea relaxeaza muschiul esofagian.
5) Evitati situatiile stresante, mai ales inainte de masa.
6) Uneori, sedativele si alte medicamente, pot reduce capacitatea organismului de a inghiti in mod corespunzator. Acest lucru poate conduce la arsuri la stomac. Ca regula generala, medicamentele prescrise ar trebui sa fie luate cu mult lichid si pacientul trebuie sa stea jos pentru o perioada dupa aceea.
7) Unele medicamente pot agrava refluxul. De exemplu, teofilina (prescris pentru astm), blocantele canalelor de calciu (prescrise pentru boli de inima), anticolinergice (prescrise pentru depresie si alte boli), aspirina si alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene pot fi cauza refluxului gastric. Intreaba farmacistul despre orice efecte secundare ale medicamentelor prescrise.
8) Evita purtarea hainelor stranse in jurul abdomenului. Daca este cazul dormi sprijinit de cateva perne, poti reduce astfel aparitia refluxului gastric in timpul noptii.
9) Pierde din greutate daca este necesar. Fiind supraponderal te poti confrunta cu o posibilitate crescuta de a avea reflux gastric.
10) In cazul in care dieta este inadecvata ia in considerare suplimentele nutritive.
Aspirina nu ar trebui sa fie administrata copiilor sub 16 ani daca nu se specifica de catre un doctor.

Sugestii de dieta
- Evita consumul cu trei ore inainte de culcare.
- Mananca mai multe mese mici pe parcursul zilei. Mesele mari sunt asociate cu refluxul gastric. Incearca sa eviti efortul fizic direct dupa masa.
- Incearca sa mananci alimente care sunt usor de digerat, de exemplu: salate, carne de pui, peste si paine integrala. Concentreaza-te asupra legumelor fierte usor si evita fripturile si carnea rosie grasa, care sunt greu de digerat.
- Mancarea picanta sau produselele alimentare precum ar fi usturoiul si ceapa trebuie evitate. Sucurile de citrice si produsele din rosii sunt iritante, de asemenea.
- Evita sa bei apa inainte de mese si bea cu moderatie in timpul mesei. Acidul stomacal (ajutor pentru digestie), poate fi diluat cu prea multe lichide.

Tratament naturist
- Ulmul alunecos reduce inflamatia si hiperaciditate si imbunatateste digestia.
- Acidophilus (microorgnism, exemplu: lactobacili) ajuta la reechilibrarea nivelului bacteriilor gastro-intestinale si imbunateste digestia.
- Glutamina este un aminoacid care te poate ajuta la reducerea hiperaciditatii si inflamatiile stomacului.

Ruxandra Ionita
 
Nu prăjiţi în ulei de floarea-soarelui!


Obişnuinţa românilor de a prăji mai ales în ulei de floarea-soarelui e taxată dur de medici, care îi sfătuiesc să treacă la ulei de rapiţă sau de măsline.
Uleiul de măsline pentru gătit e văzut de nutriționiști mai bine decât cel de floarea-soareluluiSursa: HEPTA

Un stil de viaţă sănătos nu include prăjelile sau, dacă o face, cantităţile consumate trebuie să fie extrem de mici. Atunci când apelaţi la această formă de pregătire a mâncării, este foarte important ce uleiuri folosiţi. Cel de floarea-soarelui sau cel extravirgin reprezintă alegerile cele mai proaste posibile pentru că emană mai multe substanţe toxice ce pot fi cancerigene.


Alegeri mult mai bune sunt uleiul de măsline pentru gătit (nu cel extravirgin), cel de rapiţă sau de palmier. Şi foarte important: nu prăjiţi niciodată de două ori în acelaşi ulei.

"Substanţele degajate pot intoxica creierul"

"Cel mai bine este să evităm cât putem să mâncăm prăjit şi mai ales pane, deoarece aceste procese presupun modificări biochimice în alimente ce pot genera substanţe extrem de periculoase, intoxicând creierul. Cel mai mic rău din tigaie îl reprezintă totuşi uleiul de palmier, dar şi cel de rapiţă şi măsline", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. El crede că cel mai bun pentru prăjit este uleiul de palmier, care are un punct de prăjire foarte înalt, 230 de grade.

"Un alt ulei foarte bun este şi cel de rapiţă, un ulei echilibrat în acizi graşi şi rezistent la prăjit. La prăjeală rezistă şi cel de măsline, dar nu cel extravirgin (pe care îl folosiţi la salate şi vinegrete), ci cel de gătit", detaliază Mencinicopschi.

Pe lângă faptul că rezistă la temperaturi mari şi nu se degradează, aceste uleiuri nu se împregnează foarte mult în alimentul prăjit.

"Un cartof prăjit poate să se impregneze cu ulei până la 30 la sută. Dacă un cartof copt sau fiert are 80 kcal/gram, unul prăjit ajunge şi la 400 kcal/gram. Prima consecinţă este că îngraşă, iar de aici apar boli grave: hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli cardiovasculare etc.", atenţionează profesorul Mencinicopschi.

Nu folosiţi niciodată de două ori acelaşi ulei la prăjit

Pentru a evita cât mai mult posibil riscurile pe care le implică consumul de alimente prăjite, nu folosiţi de mai multe ori acelaşi ulei la prăjit.

"Oricât de bune sunt uleiurile care rezistă mai bine la prăjit, nu sunt lipsite nici ele de riscuri. De aceea, nu folosiţi niciodată de două ori acelaşi ulei la prăjit, pentru că majoritatea compuşilor toxici se degajă la a doua prăjire. Este complet contraindicat", recomandă Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.

Medicii vă recomandă să vă feriţi cât puteţi de uleiul de floarea-soarelui, de cel din germeni de grâu sau de porumb ori de uleiul de şofrănel din cauza conţinutului de acizi graşi polinesaturaţi, care au efecte nocive pentru sănătate. "Dezavantajul acestor uleiuri este că se descompun în substanţe toxice (cancerigene) la temperaturi mult mai mici decât temperatura optimă de prăjire", detaliază profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

http://www.evz.ro/
 
Zece paşi pentru a preveni cancerul

Autor: Cristina Lica

Limitaţi expunerea la radiaţii şi chimicale, faceţi des analize, ţineţi-vă greutatea sub control şi mâncaţi fructe şi legume. Sunt câteva măsuri care scad riscul de cancer.
Ca să vă menţineţi sănătatea, luaţi ca reper greutatea pe care o aveaţi la 18 ani şi aveţi grijă să nu o depăşiţi decât cu 2-3 kgSursa: SHUTTERSTOCK

Genele joacă un rol important în apariţia cancerului, dar nu primordial. Stilul de viaţă sănătos şi controalele regulate pot preveni aproape jumătate din decesele cauzate de cancer, conform Societăţii Oncologice Americane. Cercetări recente au arătat că boala se poate preveni cu ajutorul următoarelor măsuri.

1. Renunţaţi la fumat

Fumatul nu este vinovat doar de cancer pulmonar, ci şi de cancer în gât, esofagian, stomacal şi pancreatic. În plus, fumatul e cauza morţii premature subite.



2. Faceţi analize regulat

Testele pot depista cancerul la sân, de colon, de prostată, de col uterin sau de piele. Medicul va recomanda intervalul la care trebuie efectuate testele.

"Nu trebuie aşteptate simptomele, depistarea cancerului în fază incipientă creşte considerabil şansele de vindecare. Screeningul poate include examen clinic, analize de sânge, ecografie sau radiografie, teste genetice, markeri tumorali", recomandă Dana Stănculeanu, medic oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti.

Totuşi, markerii tumorali nu sunt foarte riguroşi şi indică şi prezenţa afecţiunilor benigne, nu doar a celor maligne. Pentru a confirma diagnosticul sunt necesare şi alte teste. "Un test mai elocvent e PFA, pentru depistarea cancerului de prostată, şi tomografia pentru depistarea cancerului de plămâni", adaugă oncologul Alexandru Grigorescu.3. Limitaţi consumul de alcool

Asta înseamnă nu mai mult de două pahare pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei. Cancerul în gât are o incidenţă de şase ori mai mare în rândul consumatorilor de alcool decât în cazul celor care nu obişnuiesc deloc să bea. Beţiile de weekend nu limitează riscul.

4. Protejaţi-vă de soare

Razele ultraviolete alterează ADN-ul şi provoacă mutaţii genetice care duc la cancer de piele. "Cremele de protecţie solară nu sunt doar pentru zile cu soare, ci şi pentru zile cu nori. Un factor de protecţie peste 30 sau mai mare e de preferat", recomandă dermatologul Mihaela Leventer.

5. Păstraţi-vă o condiţie fizică bună

Persoanele active au un risc mai mic de a face cancer de colon sau la sân, spre deosebire de sedentari. Nu trebuie să faceţi performanţă în atletism ca să beneficiaţi de pe urma exerciţiilor fi zice. Mersul pe jos, plimbările cu bicicleta, dansul sau alte exerciţii "cardio" sunt suficiente.

6. Controlaţi-vă greutatea

Asta înseamnă un indice de masă corporală nu mai mare de 25. Creşterea indicelui a fost asociat cu cancer endometrial, de vezică urinară, esofagian, renal, tiroidian şi de colon, potrivit unui studiu din 2008, publicat în "Lancet". "Luaţi ca reper greutatea de la 18 ani şi încercaţi să nu o depăşiţi cu mai mult de 2-3 kilograme", este sfatul specialistului în alimentaţie Gheorghe Men cinicopschi.


7. Atenţie la hormoni

Tratamentul hormonal după menopauză a fost asociat cu un risc crescut de cancer uterin. "Dacă tratamentul cu hormoni este imperativ şi nu există alternative, nu îl prelungiţi mai mult de cinci ani", e sfatul oncologului Alexandru Grigorescu.

8. Luaţi pastile care reduc riscul de cancer

În ultimii ani au fost produse şi testate medicamente care reduc riscul de cancer la cei predispuşi: medicamentele antiestrogenice, de prevenire a can cerului la sân, acid retinoic, pentru prevenirea cancerului cutanat, şi aspirina, pentru cancerul de colon.

9. Limitaţi expunerea la radiaţii şi chimicale

Încercaţi să limitaţi expunerea la radiaţii şi la anumite substanţe chimice conţinute de produsele folosite în gospodărie. "Radiografiile frecvente (razele X), expunerea prelungită la soare (raze UV) şi razele ionizante au fost asociate cu cancer de piele, tiroidian, stomacal, pulmonar şi cancer la sân", atrage atenţia Alexandru Grigorescu.

10. Dietă "vegetariană"

Deşi studiile sunt controversate în ceea ce priveşte legătura dintre alimentaţie şi riscul de cancer, o dietă bogată în vegetale, fibre şi săracă în mezeluri intens procesate termic şi chimic şi "clasicele" cinci porţii de fructe şi legume pe zi sunt de luat în seamă. "Reducerea consumului de răcoritoare dulci, deserturi şi bomboane, chipsuri, făinoase limitează şi riscul de cancer", adaugă prof. Mencinicopschi.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/zece-pasi-pentru-a-preveni-cancerul-918129.html
 
De ce nu este bine sa dormim prea mult sau prea putin?


Cand faci ochi dimineata din cauza alarmei de la telefon, exista doua posibilitati: ori esti odihnit, ori nu.

Ce influenteaza mai exact starea ta de dupa somn? Exista asemanari la fiecare dintre noi, sau difera de la persoana la persoana? De cat somn avem nevoie pentru a fi cu adevarat odihniti?

Cat de mult dormim?

Acum sute de ani, oamenii dormeau in medie, circa 8 sau 9 ore pe noapte. Astazi, este clar ca totul s-a schimbat. Intr-o lume dominata de internet, telefoane mobile, termene limita, criza economica si stres continuu, nimeni nu mai acorda destul timp somnului.

Potrivit National Sleep Foundation (NSF), o organizatie non-guvernamentala din Statele Unite, peste 20% dintre americani au dormit in medie sase ore pe noapte sau mai putin, in 2010, comparativ cu doar 13% in 2001. In acelasi sondaj se arata ca 28% dintre americani dorm opt sau mai multe ore pe noapte, fata de 38% in 2001. Sondajul s-a realizat telefonic si s-a bazat pe raspunsurile a peste 1000 de oameni.

Problemele provocate de lipsa somnului

Majoritatea studiilor recente arata faptul ca lipsa unui somn normal duce la serioase probleme de sanatate. Iata cateva dintre consecintele negative asociate cu lipsa somnului.

- cresterea riscului accidentelor auto
- cresterea riscului aparitiei diabetului si al bolilor de inima.
- cresterea apetitului, care duce la cresterea in greutate
- cresterea riscului aparitiei problemelor psihice, printre care depresia sau abuzul de anumite substante.
- scaderea atentiei, a reactilor la diferiti stimuli si dificultatea in amintirea informatiilor noi.

Cu aceste dovezi clare, sfatul oamenilor de stiinta este sa dormim cat mai mult? Din pacate nu: un alt studiu a evidentiat faptul ca un somn de lunga durata (mai mult de 9 ore) poate provoca la randul sau boli serioase. Raspunsul este undeva la mijloc.

De cate ore de somn avem nevoie?

Chiar daca nu exista o cifra exacta, NFS recomanda celor mai multi dintre adulti sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte. Abaterile deasupra sau dedesubtul acestor limite vor influenta aparitia unor probleme de sanatate, cel putin pentru unii dintre noi. De asemenea, durata somnului sanatos se schimba odata cu varsta, cu recomandarea ca bebelusii sa doarma intre 10 si 18 ore pe zi. Expertii insa avertizeaza ca aceste studii nu trebuie luate ca pe o regula de aur, ci mai mult ca pe una generala, deoarece oamenii de stiinta nu au putut indica ceva exact.

Motivul? Nevoile fiecaruia difera. Genetica, cat si mediul inconjurator vor juca un rol enorm in determinarea gradului de prospetime pe care il are fiecare dupa somn.

http://sanatate.ele.ro/
 
Cand ochelarii devin de prisos.



- Metoda Bates: exercitii de intarire a vederii -


Dupa o zi extrem de grea si de obositoare de la inceputul secolului trecut, medicul englez William H. Bates (1860-1931), oftalmolog specializat in boli de ochi la copii, si-a dat seama ca propria lui vedere incepe sa-l paraseasca. Ochii il dureau, campul vizual se ingustase, imaginile pe care le recepta erau pline de "praf". In p
lus, aceeasi vie durere de cap de care se plangeau pacientii lui si care nu trecea cu medicamente. In linistea cabinetului sau, cotropit de lumina c
enusie a inserarii, doctorul si-a sprijinit coatele pe birou si, cu un suspin de oboseala, si-a asezat palmele in fata ochilor, incercand sa se relaxeze putin. Peste zece minute, durerile de cap ii trecusera ca prin minune, ochii nu-i mai ardeau si avea un sentiment general de regenerare. Cand si-a luat mainile de pe ochi, a observat ca obiectele din jurul sau pareau mai distincte si aveau culori mai stralucitoare. Intrigat, a repetat metoda de relaxare si in serile ulterioare, vazand ca are acelasi efect. Dupa cateva luni de observatii asidue, William Bates a elaborat o "Metoda de educare a vederii", pe care a expus-o pe larg in cartea sa "Imbunatatirea vederii, fara ochelari", aparuta in 1919. Primita cu mare interes la data aparitiei sale, cartea, impreuna cu autorul ei, au intrat incet-incet in uitare, impinsi in umbra de noile "bombe" ale industriei farmaceutice. Entuziasmul manifestat in ultima vreme fata de terapiile alternative a readus insa in atentia lumii si metoda de intarire a vederii a doctorului William Bates, recomandata mai ales oamenilor perseverenti.

Cele 7 exercitii de baza ale metodei Bates

- Repausul ochilor
Asezati-va confortabil pe un scaun, cu coatele sprijinite pe-o perna pusa pe masa sau pe birou. Relaxati-va. Cu spatele si gatul tinute drept, acoperiti-va ochii cu palmele, astfel incat sa nu mai patrunda deloc lumina, dar fara sa ii atingeti. (Podul palmelor se sprijina pe obraji si degetele - pe frunte, fara a intra in contact cu proeminenta globilor oculari.) Ganditi-va la lucruri placute sau ascultati la radio o melodie placuta. Pentru a imbunatati exercitiul, inainte de a va acoperi ochii cu palmele, uitati-va la o bucata de catifea neagra. Practicati acest exercitiu vreme de zece minute, de doua ori pe zi sau ori de cate ori va dor ochii sau ii simtiti obositi. - Rememorari
In timp ce practicati "repausul ochilor" descris mai sus, incercati - fara a face eforturi prea mari - sa revedeti in memorie un obiect sau un eveniment, cu mare lux de amanunte si in cat mai multe culori. Conform afirmatiilor doctorului Bates, unul din pacientii sai izbutise sa dobandeasca o ameliorare a vederii dupa ce vizualizase un magnific nasture din aur. Conform opiniei specialistului, apelul la memoria vizuala duce la o perceptie mult mai clara a lucrurilor din realitatea imediata. - Privitul in toate directiile
Obiectele nu trebuie privite fix, asa cum au tendinta sa faca purtatorii de ochelari. Incercati sa va schimbati privirea de la un punct de interes la altul. Pe masura ce ochii dvs. se relaxeaza, miscarea globilor oculari devine mai putin rigida si vederea se intareste. - Acomodarea
Presupune obisnuirea succesiva a vederii la apropiere si la distanta. Tineti doua creioane (sau degetele aratatoare ridicate), unul la o distanta de circa 10 cm de ochi, celalalt - la capatul bratului intins. Fixati cu privirea 5 secunde primul creion, bateti de doua ori din pleoape, apoi fixati creionul din departare si bateti iar din pleoape de doua ori, inainte de a reveni cu privirea pe creionul apropiat... si asa mai departe. Repetati cat mai des acest exercitiu. - Clipitul din pleoape
Obisnuiti-va sa clipiti regulat, de doua ori la zece secunde, pentru a va curata si lubrifia ochii - mai ales daca purtati ochelari sau lentile de contact. - Spalarea ochilor
In fiecare dimineata clatiti-va ochii, tinuti inchisi, de 20 de ori cu apa calda, apoi de 20 de ori cu apa rece, pentru a stimula circulatia. Faceti acelasi lucru si seara, dar invers, incepand cu apa rece si terminand cu apa calda.- Balansul
In picioare, cu talpile indepartate, leganati-va usor de la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta, lasand privirea sa se miste o data cu corpul. Constientizati balansul campului vizual, pentru ca de el depind odihna si destinderea ochilor. Repetati exercitiul cat mai des cu putinta. Un fond sonor agreabil ii aduce un spor de eficienta.

O recomandare celebra
Cazul scriitorului Aldous Huxley

In 1939, marele scriitor englez Aldous Huxley, pe atunci in varsta de 45 de ani, a constatat ca vederea ii scade vertiginos si ca are nevoie de tot mai multe dioptrii pentru a citi. Atunci a auzit despre metoda lui Bates, pe care a aplicat-o. Dupa spusele sale, la doar doua luni de la inceperea exercitiilor putea sa citeasca fara ochelari, fara sa resimta tensiune sau oboseala. Drept urmare, Huxley a scris o carte intitulata "Arta de a vedea", in care povesteste cum vederea i s-a ameliorat dupa 25 de ani de deficit vizual. "Cazul meu nu e unic", spune marele scriitor, "mii de oameni atinsi de deficiente de vedere si le-au ameliorat fara urma, practicand regulile atat de simple ale <<artei vederii>>, pe care i le datoram lui Bates si discipolilor sai".

Un alt caz

William Bates avea un pacient in varsta de 70 de ani care suferea de hipermetropie, astigmatism, presbitie si un inceput de cataracta. Purtase ochelari timp de mai bine de 40 de ani si aproape ca orbise cand a ajuns in cabinetul doctorului Bates. Acesta i-a recomandat metoda acoperirii ochilor, iar pacientul l-a intrebat daca trebuie sa o practice in mod excesiv. Doctorul i-a raspuns ca nu, pentru ca nu este decat o simpla modalitate de a-si relaxa ochii. Cand persoana respectiva a venit la consult peste cateva zile, i-a spus: "Doctore, a fost greu, foarte greu, dar am reusit". Isi acoperise ochii incontinuu timp de 20 de ore si nu se oprise decat pentru a bea apa, dar nu mancase nimic. Bates i-a testat ochii fara ochelari. Pacientul putea sa citeasca, de la sase metri distanta, ultimul rand al unui tablou de lectura standard, ca si literele mici ale unui text, de la 15 si 50 de centimetri distanta. Examinarea a mai relevat ca pielita care acoperea cristalinul ochiului - manifestare a inceputului de cataracta - se subtiase simtitor. Chiar si peste doi ani opacitatea nu a mai crescut deloc.

Ce e bine, ce nu e bine

- Practicati aceste exercitii foarte regulat. Reusita depinde de perseverenta dvs.
- Relaxati-va cat mai mult cu putinta in timpul exercitilor. Un gat prea teapan, umeri si muschi incordati nu favorizeaza relaxarea ochilor.
- Cititi la o lumina potrivita, clipiti cat mai des si ridicati ochii in sus dupa terminarea fiecarei pagini.
- Daca lucrati pe calculator, faceti exercitiul de odihnire a ochilor din 20 in 20 de minute, vreme de un minut.
- Nu faceti exercitiile Bates cu ochelarii pe nas sau cu lentilele de contact nescoase.
- Evitati sa puneti prea multa vigoare sau tensiune in aceste exercitii. Scopul lor este sa destinda ochii, si nu sa-i surmeneze.
- Evitati sa faceti lucruri care agreseaza ochii, precum privitul prea indelungat la televizor, mai ales in obscuritate.
- Daca in timpul exercitiilor de repaus al ochilor vedeti pete de culoare sau diverse imagini, va trebui sa va relaxati mai mult.(Cartea lui William Bates a fost tradusa in romaneste sub titlul "Imbunatatirea vederii, fara ochelari", publicata de editura Biodova, 1997.)

Alte exercitii de imbunatatire a vederiiRelaxarea prin privirea peisajelor

Exista cateva peisaje simple, care au insa un efect magic asupra vederii, fiind practic predestinate sa reincarce bateriile ochilor nostri obositi de privit la televizor sau in ecranul calculatorului, de citit ori de lucrat la lumina electrica. Efectul regenerant cel mai puternic il are privitul urmatoarelor peisaje:
- Cerul cu nori - cand nu este foarte luminos, dar nici intunecat, este cel mai... "tare" elixir pentru ochi. Aceasta explica si faptul ca celebrul Windows, cunoscut de toti operatorii pe calculatoare, are ca fundal de prezentare a siglei un cer albastru-diafan cu o dara de nori.
- Cerul de noapte instelat - este profund odihnitor, privirea sa fiind o terapie recomandata mai ales celor care lucreaza in lumina puternica. Are valoare terapeutica doar cerul din zonele neluminate electric (iluminatul public), care are acea profunzime specifica si pe care stralucesc mult mai multe stele decat in zonele urbane.
- Apele curgatoare - sunt recomandate cu conditia sa fie limpezi si sa aiba un ritm de curgere lin, fara sa fie foarte involburate. Privirea lor odihneste vederea si, in plus, permite o dezvoltare spontana a mobilitatii oculare. Un efect binefacator il are si lumina filtrata prin frunzele verzi ale copacilor.
Nu exista o tehnica speciala de privire a peisajelor, singurele conditii care trebuie indeplinite fiind:
- adoptarea unei pozitii cat mai relaxate;
- pastrarea privirii asupra aceluiasi cadru vreme de minimum 5 minute;
- golirea de ganduri a mintii, pe cat posibil, asa incat sa fim gata sa absorbim si sufleteste linistea si pacea pe care o emana peisajul ales.
Acest exercitiu de privire, facut in perioadele de vacanta ori in weekend, de mai multe ori pe zi, este un adevarat izvor de sanatate pentru vedere, scutindu-ne de foarte multe neplaceri (inclusiv de durerile de cap, de starile de ameteala ori de greata produse de oboseala oculara). Este foarte eficient si pentru reducerea stresului, pentru relaxarea mentala, pentru stimularea creativitatii, favorizand si aparitia inspiratiei artistice.

Exercitiul de energizare a ochilor prin aportul direct de energie solara

La ora rasaritului, vom deschide larg fereastra, care trebuie sa fie orientata spre est, si ne vom plasa ochii in asa fel, incat sa fie in bataia razelor solare. Inchidem ochii, ne relaxam pleoapele si muschii fetei (vreme de circa doua minute), apoi balansam capul lateral, stanga-dreapta, indreptandu-ne privirea spre zona din mijlocul fruntii (vreme de circa 3 minute), iar in final ramanem cu ochii inchisi doua minute, constientizand energizarea puternica a ochilor si a zonei fruntii. Acest exercitiu inlatura oboseala oculara, anumite tulburari de vedere, elimina starile de contractura si de tensiune la nivelul capului.


Ilie Tudor


http://www.formula-as.ro/2001/454/forma-maxima-19/forma-maxima-2101
 
Ce spun studiile recente despre carne şi preparatele din carne?

Pe timpul iernii consumăm mai multă carne. Cel puţin asta e tradiţia la români. Noile studii ne recomandă un consum mai mic de carne şi o diversificare a alimentaţiei

n anotimpul rece românii consumă mai multă carne decât în restul anului. Carnea de porc este pe primul plan, pentru că de Ignat tăiem porcul, îl preparăm în diferite moduri şi îl porţionăm ca să ne ajungă până primăvara. Nici celelalte tipuri de carne nu sunt excluse din alimentaţie.

Românii cumpără carne ieftină
Cel mai important criteriu după care se cumpără carnea la noi este preţul. Se caută carnea ieftină, pentru a putea beneficia de o cantitate mai mare. Dezavantajul este că, de cele mai multe ori, carnea ieftină este mai puţin sănătoasă.
Studii recente susţin că românii cumpără carne de pui în procent de 60% din consumul total de carne. Alegerea nu ar fi greşită dacă consumatorii nu ar opta pentru carnea de pui ieftină: pipote, inimi, aripioare. Aceastea nu sunt recomandate pentru că au un conţinut mare de grăsimi şi cresc colesterolul.
Carnea de porc este preferată de 25% din români, dar şi aici alegerea se îndreaptă spre sortimentele mai ieftine: coaste, piept, preparate din carne. Consumul lor duce la obezitate, boli cardiovasculare, creşterea valorilor colesterolului şi trigliceridelor.


Sfat: Cumpără mai puţină carne, dar de calitate. Pulpele de pui, pieptul de pui, muşchiul de viţel şi de porc sunt alegerile optime.

Boala canceroasă şi consumul de carne
Tot mai multe studii ne avertizează că un consum exagerat de carne, mai ales de calitate proastă, combinat cu o alimentaţie nediversificată, poate fi cauza unor forme de cancer de colon, de sân, de prostată şi de pancreas.
Congresul de la Paris din 2010 privind cancerul a prezentat rezultatele unui studiu întins pe o perioadă de 35 de ani, efectuat pe 500.000 de persoane, din două categorii diferite: amatorii de carne grasă şi adepţii alimentaţiei bazate pe legume, fructe şi ulei de măsline.
În urma congresului s-a ajuns la o concluzie unanimă: alimentaţia are o mare influenţă asupra dezvoltării unei boli canceroase, iar un consum sporit de legume, fructe şi cereale integrale combate şi previne apariţia cancerului.

Sfat: Consumă zilnic legume şi fructe în stare proaspătă. Nu este doar o lozincă, ci un adevăr susţinut de studii aprofundate.

Fără parizer şi pâine
De bani puţini putem cumpără multe preparate din carne, în sortimente extrem de diversificate: cârnaţi, mezeluri, salamuri, pateuri. O bucată de parizer şi una de pâine albă constituie masa principală a multor români. Mare greşeală! Banii puţini nu înseamnă doar alimente proaste.

Sfat: În loc de pâine optează pentru o bucată de brânză şi legume de sezon care ajung la preţuri accesibile. Dacă tot consumi pâine, alege-o pe cea integrală.

http://felicia.a1.ro/articol_100909...te_despre_carne_si_preparatele_din_carne.html
 
"Boala secolului", stresul, tratată cu miliarde de dolari

“Dacă ar fi să rugăm 12 oameni să definească stresul sau să explice cauzele sau modul în care îi afectează, am obţine 12 răspunsuri diferite. Nu există o definiţie a stresului unanim acceptată- ce este stresant pentru o persoană poate fi plăcut pentru alta.” Institutul american al Stresului rezumă prin aceaste cuvinte caracterul vast şi subiectiv al “bolii secolului XXI”- stresul.
În urmă cu un secol, nici măcar nu exista un termen care să ilustreze această condiţie. Medicul de origine austriacă Hans Selye a fost cel care a folosit termenul pentru pentru prima dată, în 1936, referindu-se la reacţiile de adaptare a individului la agresiunea mediului. De aici, şi concluzia medicului: “Important este nu ceea ce ţi se întâmplă, ci felul în care reacţionezi”.

Sindromul general de adaptare la care se referea Selye se caracterizează printr-o evoluţie în trei etape: de alarmă, de rezistenţă şi de epuizare.

Industrie de miliarde de dolari

În secolul vitezei, unde lucrurile evoluează fulminant, iar oamenii abia pot ţine pasul cu cerinţele şi schimbările societăţii, stresul a devenit un adevărat fenomen, o boală în sine sau un factor de declanşare a altor boli: de inimă, de nutriţie, migrene, insomnii, probleme respiratorii şi chiar cancer.

În jurul obsesiei pentru stres s-a construit o industrie în valoare de sute de miliarde de dolari. Nu există un remediu universal, tocmai pentru că stresul ia tot atâtea forme câţi oameni afectează, şi nici medicamente care alungă garantat anxietatea sau oboseala cronică- elemente ale stresului. Au fost create însă remedii provizorii, care, utilizate pe termen lung, ajută la îmbunătăţirea stării “omului modern”: produse de îngrijire, mingi antistres, şedinte şi programe de terapie, aromaterapie, acupunctură, serii de filme, muzică sau jocuri, o bibliografie de specialitate care ne ajută în lupta cu “duşmanul secolului”. Adică produse comercializate în masă, care aduc profituri uriaşe. De exemplu, numai americanii cheltuiesc 15 miliarde de dolari anual în lupta cu stresul.

Românii, printre cei mai stresaţi europeni

Potrivit studiilor de specialitate, stresul profesional se află pe locul doi în ierarhia problemelor de sănătate profesională în UE. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, anual se pierd aproximativ 20 de miliarde de euro din cauza consecinţelor profesionale ale stresului. În acelaşi document se arată că românii se numără printre cei mai surmenaţi angajaţi din Uniunea Europeană. Şapte din zece români se simt stresaţi la muncă şi lucrează săptămânal mai mult de 48 de ore. Mai stresaţi decât românii sunt doar angajaţii lituanieni.

http://verticalnews.ro/
 
5 Exercitii de 5 minute care consuma 500 de calorii

Pentru ca timpul devine unul din marii nostri dusmani, trebuie sa reusim sa facem tot ceea ce ne propunem si totodata tot ceea ce este sanatos. Seara dupa munca sau dupa scoala suntem deja destul de obositi si nu intotdeauna avem energia de a face miscare macar o ora.

De aceea va propunem 5 excercitii de cinci minute pe care sa le alternati seara de seara astfel incat sa va asigurati un minim de miscare, sa va mentineti silueta si totodata sa va pastrati sanatatea sistemului locomotor si cardiovascular.
.
15324_lucid_300.jpg


5 Exercitii de 5 minute care consuma 500 de calorii

Alergare pe loc

Va asezati in fata televizorului intr-o costumatie care sa nu va jeneze miscarile si cautati un progam care sa va mentina atentia. Dati drumul la cronometru si incepeti sa alergati pe loc. Primul minut este de incalzire, asadar se face o alergare usoare, apoi se creste ritmul. Ridicati genunchii din ce in ce mai sus, la pipt, iar ultimul minut alergati rapid cu sarituri cat mai inalte. Acest exercitiu nu va ajuta doar sa ardeti 500 de calorii, ci prezinta si alte efecte benefice:
- Mentine sanatatea sistemului cardiovascular;
- Va ajuta sa eliminati toxinele din organism prin transpiratie si prin expir;
- Va ajuta sa va tonifiati burtica si sa capatati un abdomen frumos prin ridicarea genunchilor;
- Va ajuta sa aveti o musculatura frumoasa a picioarelor si genunchi subtiri.

Exercitii cu saritura

Sunt o serie de exercitii de de aerobica ce includ si sarituri. Cu siguranta le cunoasteti si dumneavoastra. De exemplu cele in care stati cu picioarele departate si genunchii indoiti si va balansati de pe un picioar pe celalalt pe ritmul muzicii in timp ce faceti ceva cu mainile. Iata un bun exemplu in video de mai jos.

Usoare exercitii de forta

Se recomanda usoare exerctii de forta, fara oprire, timp de cinci minute. AstfeL 20 de flotari (chiar daca nu va ies ca la carte, chinuiti-va de 20 de ori, fie si pentru o coborare a trunchiului de numai cativa centimetri, insa cu conditia sa va tineti corpul drept), 30 de genuflexiuni, 50 de sarituri, 20 de pasi fata-spate cu fandare pana jos, 30 de abdomene, 30 de extensii, iar de restul timpului alergare pe loc.

Bicicleta

Daca aveti in casa bicicleta de camera sau o bicicleta clasica va sugeram sa nu ezitati sa o folositi. Cinci minute pe bicicleta de camera in fata televizorului fara oprire (de fapt acesta este secretul, sa nu va opriti) ard multe calorii, insa nu modeleaza corpul la fel de mult ca exercitiile de mai sus.

Coarda

Aceasta reprezinta iarasi o metoda care va ajuta sa va modelati intregul corp si sa va tonifiati inclusiv coloana (cu conditia sa tineti spatele drept atunci cand sariti). Cinci minute de sarituri cu picioarele apropiate sau cu forfecari ori sarituri fata-spate si laterale - orice fel de sarituri combinate sunt bune.

http://healthy.kudika.ro/articol/he...ute-care-consuma-500-de-calorii/pagina-2.html
 
Ce ar trebui sa stii despre chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt disfunctii frecvente pentru femei, mai ales pentru cele aflate la o varsta mai mica de 30 de ani. De multe ori aceste chisturi ovariene nu ridica probleme, ele resorbindu-se de la sine, insa exista si cazuri in care evolutia acestora nu este spre remisie, aparand complicatiile care necesita tratament.

Ce sunt chisturile ovariene si cum se formeaza ele?


Chisturile ovariene se pot gasi in ovar sau la suprafata acestuia. In ovar exista mai multi foliculi ovarieni. Acestia sunt ca niste saculeti care secreta hormoni ca estrogeni si progesteron si dezvolta ovulul. Hipofiza, o glanda centrala (supranumita si “glanda mama” pentru ca are rol de control asupra majoritatii glandelor endocrine din corp), secreta hormoni (luteinizant sau foliculostimulant) care controleaza ovarul (acesta fiind si el o glanda). Astfel, sub influentele hormonilor hipofizari, se produce ovulatia. La ovulatie ovulul continut de foliculul principal este eliminat la suprafata ovarului si preluat in trompe. Apoi restul foliculului mai secreta o vreme hormoni, se incarca cu grasime si se transforma in corp galben.

Atunci cand nu se produce ovulatia, foliculul respectiv tot creste si tot secreta hormoni, formand un chist si perturband totodata echilibrul hormonal feminin. Acest dezechilibru este observat prin tulburari menstruale, sangerari anormale, disconfort abdominal etc.

Uneori, chisturile se pot froma dupa ovulatie, prin progresia corpului galben spre chisturi ale corpului luteal (corpul galben).

Care sunt simptomele chisturilor ovariene?

De obicei chisturile ovariene sunt mici si se resorb de la sine pe parcursul a catorva cicluri menstruale. Astfel, adesea simptomatologia chisturilor este una silentioasa, manifestata printr-un usor disconfort abdominal, uneori dureri pelvine in stanga sau in dreapata (ovariene), de obicei la inceputul menstruatiei sau la ovulatie ori chiar spre finalul menstruatiei, dureri la contactul sexual, balonari si alte tulburari gastrice, dar si modificari de dispozitie datorita fluctuatiilor de hormoni sexuali.

Sunt insa cazuri cand chisturile ovariene pot fi destul de mari, de ordinul centimetrilor, uneori chiar 10-15 centimetri, situatii in care simptomatologia este mai dureroasa, acestea pot compresa organele din jur, se pot sparge, rasuci sau pot rasuci chiar ovarul, producand dureri extrem de violente in abdomen si reprezentand urgente medicale.
Asadar este recomandat ca anual sa faceti o ecografie abdomino-pelvina, fiindca uneori chisturile (chiar si chisturi mari cu pericol de rupere) pot fi asimptomatice (de obicei au o simptomatologie usoara pe care pacientele o ignora de cele mai multe ori).

Cum sunt diagnosticate chisturile?

Ele pot fi diagnosticate fie prin influenta anamnezei atunci cand exista simptomatologie clara (tulburari menstruale, dureri abdominale etc.), fie intamplator la ecografiile de control sau prin alte interventii (de exemplu laparoscopie pentru apendicita sau diverticulita etc.). Diagnosticul se mai poate face si laparoscopic in sens investigator, se pot preleva biopsii sau chiar se intervine pentru scoaterea chistului sau chiar al ovarului in cazurile grave.

Se mai poate doza CA - 12 - acesta este un marker al cancerului ovarian si se face femeilor care au risc crescut pentru aceasta boala (menopauza, cazuri de cancer in familie), insa se foloseste la diagnostic doar in asociatie cu o metoda imagistica (ecografie, tomografie, RMN)

De cele mai multe ori chisturile ovariene sunt afectiuni benigne, insa uneori pot fi cancerigene.

Care este tratamentul chisturilor ovariene?

Initial chisturile ovariene nu se trateaza decat daca au dimensiuni mari. Se urmareste pacienta doua-trei luni, iar daca acestea nu involueaza se administreaza anticonceptionale care opresc ovulatia si in felul acesta chistrile nu se mai dezvolta. Daca aceste chisturi apar datorita unor tulburari tiroidiene sau hipofizare, atunci tratamentul este specific pentru disfunctia primara, cea ovariana fiind secundara si disparant dupa tratamentul tulburarii primare.

Daca nici tratamentul hormonal nu da rezultate, atunci se poate interveni operator.

Cand devin chisturileurgente medicale?

Chisturile ovariene trebuie operate daca depasesc 7 cm. Urgente medicale sunt cazurile in care chisturile se rasucesc, se sparg sau rasucesc ovarul, iar pacienta are o simptomatologie zgomotoasa:
- Durere puternica in abdomen care apare brusc;
- Durere abdominala, greata sau chiar voma, stare febrila, paloare, intensificarea respiratiei.

Atunci cand apar aceste simptome se recomada sa apelati la serviciul de urgenta.

http://healthy.kudika.ro/articol/he...stii-despre-chisturile-ovariene/pagina-2.html
 
Albeste-ti dintii in mod natural

Albeste-ti-dintii-in-mod-natural.jpg


Nu de putine ori ne enervam cautand o pasta de dinti care sa ne ajute sa avem dintii mai albi si la fel de mult de enervam cand dam foarte multi bani pe tratamentele de albire. De ce sa te complici cand poti avea dinti albi in mod natural? Afla in continuare cum.

Bicarbonatul de sodiu actioneaza asupra dintilor indepartand petele si facandu-i albi si stalucitori. Asa ca daca iti doresti sa ai dinti albi si stralucitori, poti chiar sa amesteci o cantitate mica de bicarbonat de sodiu cu pasta de dinti si sa te speli normal. De asemenea, poti amesteca bicarbonat de sodiu cu sare sau cu otet de mere pentru a elimina placa si bacteriile, te sfatuieste Buzzle.

Acidul citric din coaja de lamaie si din sucul de lamaie contine agenti de albire, asa ca spala-te pe dinti cu suc de lamaie sau freaca dintii cu coaja pentru a reduce petele de pe acestia. Ai grija doar sa nu exagerezi pentru ca acidul citric poate deteriora dintii.

O alta solutie pentru albirea dintilor este utilizarea peroxidilui de hidrogen, insa la fel ca si in cazul lamailor ai grija, pentru ca acesta poate provoca sensibilitate pe termen lung.

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa iti albesti dintii

De foarte multi ani este cunoscut faptul ca anumite fructe te ajuta in albirea dintilor. Este si cazul capsunilor. Fa un piure din capsuni si apoi freaca dintii. Acidul malic prezent in capsuni ajuta la albire, eliminand petele. Cu toate acestea, nu exagera pentru a nu distruge smaltul dintilor din cauza zaharului prezent in fructe.

Legumele sunt delicioase si te ajuta sa ai dinti albi si sanatosi. Legume precum morcovi, broccoli si castravetele ajuta in albirea dintilor. Acestea te pot ajuta in eliminarea placii, tartrului si sa readuci stralucire dintilor tai.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/stiri-sanatate/albeste-ti-dintii-in-mod-natural-1069412
 
Tiroida, bat-o vina!


O glanda micuta, afectiuni cat se poate de serioase. Iata un posibil scenariu care ar descrie perfect existenta tiroidei in vietile noastre. Cum ocolim problemele? Cum le depistam atunci cand ele exista? Te ajutam sa intelegi mai bine cum functioneaza una dintre "verigile" sistemului endocrin.

Desi nu masoara mai mult de 5 centimetri, tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin. Situata la baza gatului, sub marul lui Adam, aceasta are doi lobi laterali care o fac sa semene cu un fluture. Rolul ei este sa secrete niste hormoni - doi la numar, care au un rol crucial in functionarea organismului: influenteaza dezvoltarea creierului in copilarie, la fel si a sistemului nervos.

La pubertate se asociaza hormonilor de crestere si celor sexuali, permitand dezvoltarea normala a adolescentului, iar pe parcursul intregii vieti influenteaza metabolismul, temperatura corpului, frecventa respiratiei, functionarea pielii, fertilitatea, digestia, practic aproape intreaga functionare a organismului.

Afectiunile tiroidei

Hipotiroidismul - apare cand productia de hormoni tiroidieni scade. Deficitul de iod este principala cauza a declansarii acestei boli.

Hipertiroidismul - se instaleaza in cazul unei productii in exces de hormoni tiroidieni. Cea mai frecventa cauza a aparitiei este boala Basedow-Graves care, in cele mai multe cazuri, are caracter ereditar.

Gusa endemica - cresterea in volum a tiroidei. Deficitul de iod este cauza declansatoare si este adesea asociata cu o alta afectiune, tiroidita Hashimoto.

Nodulii tiroidieni - cresteri anormale aparute la nivelul glandei tiroide. Este o afectiune comuna, majoritatea nodulilor sunt benigni, in rare cazuri se dovedesc a fi maligni. Uneori provoaca secretia in exces a hormonilor, cauzand hipertiroidism, sau pot sa nu cauzeze nici o problema.

Tiroidita - inflamarea tiroidei ca urmare a unei infectii virale sau asocierii cu o boala autoimuna. Tiroidita Hashimoto si boala Basedow-Graves sunt cele mai comune tulburari autoimune endocrine.

Boala Basedow-Graves - afectiune autoimuna care suprasolicita glanda tiroida, cauzand hipertiroidism.

Cancerul tiroidian - o forma rara de cancer cu rata crescuta de supravietuire.

Criza tireotoxica - descarcarea masiva a hormonilor tiroidieni in sange, cu risc vital crescut.

http://www.csid.ro
 
6 lucruri simple pe care sa le faci pentru corpul tau in 2011

Ai inceput anul si vrei sa faci cateva schimbari in viata ta? Te gandesti sa slabesti cateva kilograme, sau vrei sa-ti tonifici corpul si sa ai un organism puternic si plin de vitalitate? Iata cateva lucruri simple pe care poti sa le faci pentru corpul tau in 2011.

Mai mult sport
Fie ca iti faci un abonament la sala, fie ca alegi sa faci sport acasa sau in aer liber, sportul este esential pentru a te simti bine in propriul corp. Ajuta la tonifierea musculaturii, la buna dezvoltare a organismului, te scapa de celulita, de kilogramele in plus si, in acelasi timp, este o metoda ideala de a te relaxa. Asa ca ai grija sa faci cel putin o ora de miscare in fiecare zi. Daca timpul nu iti permite sa mergi la sala sau pur si simplu nu ai chef sa-ti pui pantofii sport pentru o repriza de jogging, incearca cateva exercitii pentru acasa. La fel, poti profita de clipele de ragaz de la birou, pentru a face cateva exercitii usoare.
Mancare sanatoasa
Junk food-ul, semipreparatele, alimentele cu un continut ridicat de grasimi, prajelile, mezeluri, carnea, foietajele, pastele si tot felul de E-uri si alte produse ne bombardeaza organismul zilnic. Ori ca nu avem timp, ori ca nu mai avem chef sa gatim sau pur si simplu ignoram acest aspect, rezultatul este acelasi- sanatatea si corpul nostru au de suferit. Asa ca incearca o schimbare in 2011.
Include in dieta ta cat mai multe alimente cu rol in detoxifierea si tonifierea organismului. Fasolea, telina, algele marine, tofu, castravetele, salata verde, prunele, ciupercile, rubarba, ridichile de orice fel, meiul, aloe vera, strugurii, broccoli, murele, afinele, zmeura, afinele sunt cateva dintre alimentele care au aceste proprietati si care ar trebui sa se regaseasca in proportie mai mare in dieta fiecarei femei care viseaza la un corp frumos.
Mai putine dulciuri
Bomboane, prajituri, ciocolata, dulceturi si tot felul de rasfaturi care au un comun mult, mult zahar. Nu este nevoie sa fii specialist in nutritie pentru a-ti da seama ca acest lucru se traduce in la fel de multe calorii si evindent, kilograme si centimetri in plus. Pastreaza astfel de rasfat pentru momentele speciale si elimina pe cat posibil dulciurile din dieta ta. Daca nu poti sa stai departe de aceste delicii, incearca produsele facute in casa sau/si ciocolata neagra. Totodata, rezuma-te la a gusta din acestea nu la a te indopa pana nu poti sa te mai misti de pe canapea.

http://www.feminis.ro/dieta-si-spor...re-sa-le-faci-pentru-corpul-tau-in-2011-15295
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top