• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Primul transplant de rinichi între gemeni din România


La Institutul Clinic Fundeni a avut loc astăzi o premieră absolută în medicina românească în ceea ce priveşte transplantul renal: primul transplant de rinichi între gemeni, în vârstă de 42 de ani.
Profesorul Ioanel Sinescu spune că operația realizată în premieră în România  a decurs fără complicațiiSursa: Razvan Valcaneantu

Ceea ce este însă spectaculos este faptul că structura lor imunologică este 100% compatibilă, nemaifiind nevoie de medicamente post-transplant.

”Riscul de respingere a rinichiului este zero”

"Organsimul pacientului recunoaşte rinichiul ca şi cum ar fi al lui. Posibilitatea ca organul să fie respins de organism este zero în cazul gemenilor univitelini (identici)", ne-a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal "Fundeni" din Bucureşti.


Acesta a adăugat că transplantul s-a încheiat acum două ore, operaţia a decurs perfect, fără complicaţii, iar pacienţii se simt bine.

În lume, primul transplant de acest tip a avut loc în 1954 la Boston, SUA.

Dr. Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston a reuşit primul transplant de acest gen, care a deschis calea transplantelor între gemeni şi a contribuit enorm la studiile de compatibilitate. Rinichiul donat a funcţionat timp de opt ani.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/primul-transplant-de-rinichi-intre-gemeni-din-romania-921931.html
 
De ce ti-e mereu frig?

mereufrig_art.jpg

Esti friguroasa de fel? Nu da vina pe soarta, exista motive intemeiate pentru care ai mereu mainile si picioarele inghetate! Iata cele 4 cauze ale senzatiei permanente de frig!

1. Deficitul de fier

Poti sa afli rapid daca ai o deficienta de fier in organism printr-o analiza de sange. Insa uneori, desi analizele arata ca ai un nivel normal de fier in organism, el poate sa nu fie corect utilizat in corp. Una din cauzele acestei anomalii este infectia cu Candida.

2. Tulburarile tiroidiene

Hipotiroidia este o boala mai comuna in randul femeilor decat al barbatilor. Mainile si picioarele reci, transpiratiile reci si ingrasarea subita sunt simptomele frecvente ale hipotiroidismului. De aceea, femeilor li se recomanda adesea suplimente cu iod atunci cand sufera de frig sau nu reusesc sa slabeasca. Exista si alimente care contin acest microelement, in special algele marine.

3. Circulatia proasta

Unii oameni sufera de circulatie sanguina proasta, determinata de exemplu de o hipotensiune sau de o functie suprarenala slabita. Persoanele care sufera de circulatie proasta sunt predispuse la infectii. Solutia la aceste probleme este dieta detoxifianta si alimentatia probiotica. Pentru imbunatatirea circulatiei se recomanda ceaiul de paducel si ardeiul iute.

4. Candidoza

Cea din urma si cea mai importanta cauza a senzatiei permanente de frig este infectia cu candida (candidoza). Aceasta este o micoza care se gaseste in mod natural in corpul nostru, insa in conditii prielnice se inmulteste peste masura si devine agresiva pentru organism.

Elementele declansatoare ale acestei mutatii sunt numeroase, dar cel mai adesea e vorba de un tratament cu antibiotice si de o dieta bogata in alimente rafinate, fiind vorba mai ales despre dulciuri.

Simptomele candidozei sunt mai multe decat ale oricarei alte boli: tulburari digestive severe, oboseala, circulatie proasta care se manifesta prin membre reci, ameteli, sistem imunitar slabit, alergii, depresie, anxietate, lipsa concentrarii.

Daca ti-e frig tot timpul si nu stii de ce, mergi la ginecolog pentru un examen pelvin si o analiza a secretiei, care sa-ti dezvaluie daca suferi de candidoza.

http://sanatate.ele.ro/Medicina-Generala/De-ce-ti-e-mereu-frig-_--a11335.html
 
6 asocieri alimentare care-ţi fac praf sănătatea .


Diversele asocieri alimentare pe care le facem pe parcursul unei zile ne pot perturba digestia dacă nu apelăm la combinaţiile de mâncăruri cele mai prietenoase pentru organism. Iată care sunt şase dintre cele mai nocive asocieri pe care le putem face, potrivit eva.ro.

O regulă foarte simplă de care trebuie să ţii cont de fiecare dată când te pui la masă este să nu amesteci tot ce găseşti în frigider la aceeaşi masă. Limitează-te la o asociere cât mai simplă a alimentelor pentru a-ţi ajuta sistemul digestiv să facă faţă fiecărei solicitări la care este supus. "Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată", susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.


Iată ce nu trebuie să combini la aceeaşi masă:

Cartofi cu carne (carne roşie, carne de pasăre, peşte)

Carnea produce sucuri gastrice acide pentru a fi digerată şi acest lucru se întâmplă foarte lent. În schimb, cartofii produc sucuri gastrice alcaline, sunt digeraţi repede şi necesită enzime diferite. "Dacă veţi consuma aceste alimente împreună veţi provoca o lupta digestivă între enzime concurente. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei", aflăm de la nutriţionistul britanic Gillian McKeith, citând din cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".


Paste cu carne

Merg pe acelaşi principiu al combinaţiei de mai sus, nefiind indicată combinarea la aceeaşi masă a carbohidraţilor cu proteinele. Mai mult, încearcă să eviţi total consumul pâinii în asociere cu pastele sau cu supa de carne şi tăiţei.


Cereale cu lapte = gaze

Sunt tot carbohidraţi în combinaţie cu proteine. Nici fulgii de porumb nu se asociază cu produsele lactate. Laptele se digeră foarte greu, mai ales dacă îţi lipseşte enzima lactază care determină tot tacâmul de simptome enumerate mai sus: balonare, gaze, constipaţie etc.


Pâine cu carne şi ouă

Este setul complet, digestia noastră va fi afectată cu siguranţă pentru că practic vom consuma porţie dublă de proteine asociate cu carbohidraţi.


Fructe cu cereale şi lactate = gaze

Fructele se consumă întotdeauna singure, la distanţă de cel puţin o oră de mese, deoarece folosesc enzime total diferite de toate celelalte alimente.


Orez cu carne

Din nou, carbohidraţi cu proteine la aceeaşi masă, care împreună pot să perturbe serios digestia. Este indicat să consumi orezul doar în combinaţie cu legume.




http://www.realitatea.net
 
Otrava ascunsa in corpul uman

Otrava-ascunsa-in-corpul-uman.jpg

Avem in corp substante periculoase de care nu stim si care ne pot face rau. Ele pot fi descoperite prin teste de laborator. Problema deriva din faptul ca oamenii nu recicleaza in mod corespunzator produsele periculoase.

Lumea este tot mai ingrijorata de ceea ce se afla in mancare si in produsele folosite in gospodarie. Printre substantele pe care le putem avea in corp fara sa stim se numara mercurul, plumbul, arsenicul, ftalatii si chiar unele pesticide, informeaza revista Scientific American.

Ftalatul se gaseste in produsele cosmetice, de exemplu. 52% dintre ele au ftalat in compozitie, printre ele numarandu-se parfumul "Poison" de la Dior, deodorantele si gelurile de par de la Revlon, Calvin Klein si Procter & Gamble.

Ele ar putea afecta negativ fertilitatea oamenilor si pot pune multe probleme de sanatate. Substantele ajung in corp si din cauza faptului ca unele produse care le contin nu sunt reciclate corespunzator.

Se pare ca nu prea avem cum sa scapam de ele, de vreme ce se gasesc si in produse devenite, pentru multi, indispensabile. Un exemplu ar fi sapunul lichid de vase, pasta de dinti si apa de gura.

Studiile recente au aratat ca in ele exista triclosan. Aceasta substanta este, de fapt, un tip de pesticid, ceea ce o face foarte periculoasa. Nu este de ajuns sa folosim produse ecologice. Ar trebui ca multe practici industriale sa se schimbe pentru a obtine rezultate eficiente.

Pana tunci, ar fi bine sa ducem la reciclare telefoanele pe care le tinem prin rafturi, televizoarele pe care le aruncam prin curte si monitoarele de calculator iesite din uz.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/ingrijire-corp/otrava-ascunsa-in-corpul-uman-1076920
 
La ce boli te expui dacă ţii o cură drastică de slăbire. Ce spun nutriţioniştii. CAZUL TEO



Dereglarea întregului metabolism, scăderea imunităţii, afecţiuni la nivel digestiv şi malnutriţie - acestea sunt câteva dintre efectele dietelor ţinute după ureche. De altfel, susţin nutriţioniştii, 90% dintre acestea eşuează dacă nu sunt urmate sub supraveghere medicală

A slăbit prea mult, de aceea şi-a îmbolnăvit pancreasul. Asta crede medicul Ion Uţă, tatăl fostei realizatoare de televiziune Teo Trandafir, în legătura cu boala fiicei sale. Medic de profesie, el susţine că regimul alimentar drastic a îmbolnăvit-o pe fiica sa. "A slăbit vreo 30 kg dacă ştiu eu bine, prin sport în general, mişcare dusă la extrem. Prea mult, după părerea mea. Eu cred că nu trebuie slăbit aşa, că pancreasul ăla secretă enzime şi privarea lui de funcţia acestor celule nu duce la nimic bun", a declarat tatăl fostei realizatoare de televiziune.
• Să fie curele repetate de slăbire o cauză a pancreatitei acute? "Calculii pe canalul coledoc reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de pancreatită", explică pentru gândul prof.dr. Carol Stanciu, pre­şedin­tele Societăţii Române de Gastro­enterologie şi Hepatologie. "Ei pot migra după o masă mai bogată", mai spune specialistul, care precizează că "litiaza biliară reprezintă o afecţiune des întâlnită în urma curelor de slăbire". Profesorul Stanciu susţine că un număr mare de kilograme pierdute rapid duce la dereglarea întregului metabolism. "Orice scădere ponderală spectaculoasă duce în realitate la secarea organismului de resurse", a declarat la rândul său nutriţionistul Şerban Damian. Medicul aminteşte de scăderea imunităţii, de apariţia afecţiunilor virale, precum şi de cele apărute la nivel digestiv - precum ulcer sau colecistită acută ori pancreatită. Potrivit specialistului în nutriţie, cele mai frecvente stări pe care persoanele care au urmat regimuri de slăbit le acuză ulterior dietei sunt slăbiciunea, scăderea capacităţii de memorare ori diminuarea atenţiei.


La ce boli te expui dacă ţii o cură drastică de slăbire. Ce spun nutriţioniştii

Dereglarea întregului metabolism, scăderea imunităţii, afecţiuni la nivel digestiv şi malnutriţie - acestea sunt câteva dintre efectele dietelor ţinute după ureche. De altfel, susţin nutriţioniştii, 90% dintre acestea eşuează dacă nu sunt urmate sub supraveghere medicală

A slăbit prea mult, de aceea şi-a îmbolnăvit pancreasul. Asta crede medicul Ion Uţă, tatăl fostei realizatoare de televiziune Teo Trandafir, în legătura cu boala fiicei sale. Medic de profesie, el susţine că regimul alimentar drastic a îmbolnăvit-o pe fiica sa. "A slăbit vreo 30 kg dacă ştiu eu bine, prin sport în general, mişcare dusă la extrem. Prea mult, după părerea mea. Eu cred că nu trebuie slăbit aşa, că pancreasul ăla secretă enzime şi privarea lui de funcţia acestor celule nu duce la nimic bun", a declarat tatăl fostei realizatoare de televiziune.
• Să fie curele repetate de slăbire o cauză a pancreatitei acute? "Calculii pe canalul coledoc reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de pancreatită", explică pentru gândul prof.dr. Carol Stanciu, pre­şedin­tele Societăţii Române de Gastro­enterologie şi Hepatologie. "Ei pot migra după o masă mai bogată", mai spune specialistul, care precizează că "litiaza biliară reprezintă o afecţiune des întâlnită în urma curelor de slăbire". Profesorul Stanciu susţine că un număr mare de kilograme pierdute rapid duce la dereglarea întregului metabolism. "Orice scădere ponderală spectaculoasă duce în realitate la secarea organismului de resurse", a declarat la rândul său nutriţionistul Şerban Damian. Medicul aminteşte de scăderea imunităţii, de apariţia afecţiunilor virale, precum şi de cele apărute la nivel digestiv - precum ulcer sau colecistită acută ori pancreatită. Potrivit specialistului în nutriţie, cele mai frecvente stări pe care persoanele care au urmat regimuri de slăbit le acuză ulterior dietei sunt slăbiciunea, scăderea capacităţii de memorare ori diminuarea atenţiei.
publicitate
• De malnutriţie şi de scăderea imunităţii aminteşte şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "În cazul regimurilor hiperproteice, riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare este destul de mare. Anorexia nervoasă şi bulimia sunt alte boli care duc la deces", precizează nutriţionistul Mencinicopschi.
• La rândul său, dr. Simona Berbece vorbeşte despre distrugerea masei musculare ca efect al dietelor draconice. "Dietele draconice distrug masa musculară. Un medic recomandă şi exerciţii fizice atunci când prescrie pacientului o cură, pentru ca musculatura acestuia să nu aibă de suferit", explică nutriţionistul.
• Potrivit medicilor, alte efecte vizibile ale unei cure dure de slăbire se observă la nivelul pielii, când încep să apară ridurile, celulita, vergeturile, iritaţiile şi urticaria. Toate acestea devin vizibile din prima lună de la începerea dietei. "O persoană trebuie să slăbească între 1 sau 2 kilograme pe lună. Acest număr maxim nu va da metabolismul peste cap", subliniază dr. Berbece .


http://www.gandul.info
 
Ce nu ştiai despre transpiraţie

Societatea actuală ne îndeamnă să găsim modalităţi de a o evita, ignorând faptul că transpiratia este menită să ne salveze viaţa în perioadele foarte calde.

Transpiraţia ne salvează viaţa


În zilele călduroase de vară, nu am putea supravieţui dacă nu am transpira. Când corpul se încălzeşte, fie din cauza temperaturii de afară, fie din cauza efortului sau a emoţiilor, glandele sudoripare produc transpiraţia, care se elimină prin pori, rolul ei fiind acela de a realiza termoreglarea.


Ai constatat probabil că atunci când ieşi din piscină cu pielea udă tremuri de frig deşi afară sunt aproape 40 de grade. Asta se întâmplă fiindcă apa de pe piele, în contact cu aerul, se evaporă, efectul fiind de răcire. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu transpiraţia. Când se evaporă, corpul se răceşte, acesta fiind mecanismul prin care reuşim să supravieţuim zilelor caniculare.

Se pare că în trecut, transpiraţia ne-a ajutat chiar mai mult decât atât. Unii antropologi spun că omenirea a supravieţuit doar pentru că unii prădători au fost ţinuţi la distanţă de mirosul transpiraţiei. :D

De ce miroase transpiraţia

Formată din apă, uree şi cantităţi infime de minerale – sodiu, potasiu, calciu, magneziu, zinc, cupru, fier, crom etc. – transpiraţia în sine nu prea miroase. Mirosul neplăcut pe care îl degajă un corp transpirat este mai degrabă vina bacteriilor care locuiesc pe pielea umană.

Odată ce intră în contact cu transpiraţia, ele încep să o altereze, ceea ce dă mirosul caracteristic. Bacteriile preferă mai degrabă transpiraţia produsă de glandele apocrine. Faţă de glandele ecrine, care sunt localizate pe tot corpul, glandele sudoripare apocrine se află în zonele acoperite de păr – axilă, scalp, inghinal. Acestea sunt zonele care răspândesc mirosul cel mai puternic.

Studiile au arătat că transpiraţia unei femei îşi modifică mirosul în funcţie de perioada ciclului menstrual, acest fapt fiind legat de variaţiile hormonale. Bărbaţii care au participat la una din cercetări au spus că mirosul femeilor îi atrage cel mai mult in faza foliculară a ciclului, adică între prima zi a menstruaţiei şi următoarea ovulaţie. Mirosul cel mai intens şi cel mai puţin plăcut pentru sexul opus este în timpul sângerării menstruale.

De ce transpirăm când avem emoţii

Am stabilit că e normal să transpirăm când ne e cald şi că acest mecanism ne ajută să supravieţuim. Dar de ce transpirăm când avem emoţii? Se pare că şi asta ţine tot de supravieţuire. Fie că eşti în fata unui animal gata sa te devoreze, fie că te pregăteşti să ţii un discurs în public, sistemul nervos percepe acelaşi lucru, o situaţie periculoasă, aşa că declanşează un mecanism menit să pregătească corpul fie pentru lupta, fie pentru fugă. În oricare din aceste situaţii, corpul se încălzeşte, deci va fi nevoie de transpiraţie.

De asemnea, transpirăm atunci când mâncăm alimente picante, în special pe buza superioară, nas şi chiar pe obraji. Se întâmplă pentru că terminaţiile nervoase de la nivelul gurii confundă senzaţia dată de alimentul picant cu căldura.

Alte lucruri interesante despre transpiraţie

• Primele deodorante au fost folosite în Egiptul Antic. Desigur, egiptenii nu cunoşteau substanţele care se folosesc astăzi, însă obişnuiau să-şi aplice diverse preparate aromate în zona axilei, preferatele fiind cele pe bază de scorţişoară.

• Primul deodorant modern a apărut în 1903 şi se spune că era atât de acid încât lăsa găuri în haine.

• În librăriile unui oraş din California, SUA, este interzis prin lege să miroşi a transpiraţie.

• Deodorantul „suprem” a fost conceput de japonezi. E vorba de o gumă de mestecat care conţine niste compuşi aromatici meniţi să schimbe mirosul transpiraţiei. Mesteci gumă şi transpiraţia ta va mirosi a lămâie sau trandafiri.

• Dacă ai o activitate fizică intensă poţi produce până la 15 litri de transpiraţie într-o singură zi.

• Câinii şi alte animale nu transpiră, însă îşi răcesc corpul respirând cu gura deschisă şi cu limba scoasă. Saliva care se evaporă are efectul transpiraţiei care se evapora de pe corpul oamenilor.

http://www.unica.ro/
 
Care sa fie secretul gustului?

208272_articol.jpg


De la prima inghititura de cafea dimineata, pana la pasta de dinti dinainte de culcare, limba noastra este bombardata zilnic cu un val de arome.
Mai multi experti in gust au vorbit pe aceasta tema la simpozionul "Perceptia si preferinta gustului uman", pe 19 februarie, la reuniunea anuala a Asociatiei americane pentru Progresul Stiintei, care a avut loc la Washington. In urma cu cateva decenii, pe langa gusturile de baza (sarat, dulce, acru si amar ) a fost adaugat si umami, gustul de parmezan si rosii. Dar unii cercetatori au inceput chiar sa creada, ca exista mai mult decat cele cinci gusturi de baza.

"Exista mari diferente individuale in modul cum percepem lumea. Aceste diferente sunt cauzate de interactiunea a doua surse: variatia genetica si experienta individuala", a declarat Gary Beauchamp, de Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Genetic vorbind, de exemplu, anumite personae sunt mai sensibile la compusii cu gust amar si detesta broccoli sau la alte legume amare. De asemenea, si factorii culturali influenteaza gusturile in privinta alimentelor. Astfel, alimentele cu care ai crescut sunt alimentele pe care le vei iubi toata viata si iti va fi destul de greu sa renunti la ele.

"Studiile arata ca la persoanele care emigreaza, ultimele lucruri la care renunta sunt aceste gusturi," spune Richard Mattes, de la Universitatea Purdue.



* Cum se face ca unele mancaruri devin preferatele noastre?


Chiar daca ne atasam de anumite mancaruri, inca nu se cunoaste exact cum le simtim gustul. Papilele noastre gustative contin o varietate de structuri chimice specializate, cunoscute sub denumirea de receptori, care determina gusturile speciale si trimit informatia creierului nostru, insa, cercetatorii nu au identificat deocamdata toti acesti receptori.

Profesorul Richard Mattes de la Universitatea Purdue sustine ca am putea avea receptori su pentru compusii de calciu, cum ar fi grasimile si dioxidul de carbon.

Expertii in gust au descoperit recent ca receptorii pentru gusturile traditionale se afla nu doar pe limba ci si la nivelul cailor respiratorii sau intestine.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/208272/Care-sa-fie-secretul-gustului.html
 
Boli citite în „palmă”.



Degetele de la mâini și de la picioare oferă indicii importante despre bolile care stau la pândă, despre felul în care se hrănește o persoană și despre rezistența la efort fizic, scriu jurnaliștii de la msn.com.
Unghiile casante indică lipsa vitamine C, iar petele albe de pe unghii indică lipsa de zinc.Sursa: Reuters

Cancerul de prostată, atacul cerebral, nutriția deficitară, bolile cardiovasculare și respiratorii, rezistența la efort fizic, problemele articulare sunt tot atâtea afecțiuni care pot fi deslușite cu ajutorul degetele de la mâini și de la picioare.

„Degetele vorbesc. De cele mai multe ori, reflectă primele starea generală de sănătate a unei persoane. Astăzi, cu atâtea analize, RMN, CT(computer tomgraf), ecografii, foarte puțini medici se mai uită la degete”, a declarat dr. Michael Nirenberg, medic podiatru (specializat în tratamentul gleznelor și picioarelor)


Cancerul de prostată

Bărbații care au degetul arătător mai lung sau mai scurt decât inelarul au un risc mai mare de a face cancer de prostată.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Britanică Warwick au publicat un studiu, conform căruia bărbații care nu au arătătorul la fel de lung ca inelarul au un risc mai mare cu peste 30% de a face cancer de prostată decât bărbații cu arătătorul mai mic decât inelarul.

Cercetarea a inclus peste 4500 de bărbați, dintre care 1500 de bolnavi de cancer de prostată.


Atacul cerebral

Zonele albe de la baza unghiilor oferă indicii despre circulația sângelui. De obicei, ele sunt mai vizibile la degetul mare decât la celelalte degete.

„Dacă acestea devin mai mult vineții, este semn că circulația sângelui este deficitară, ceea ce înseamnă un risc mai mare de atac cerebral”, avertizează Kristen Burris, specialist în acupunctură.

În acest caz, specialistul recomandă Omega 3 pentru „subțierea” sângelui, ceai verde, semințe și un pahar cu vin roșu.

Boli cardiovasculare

Dacă mâinile și tălpile prezintă vene proeminente, vineții sau „vene sparte”, este semn că circulația sângelui este deficitară și că inima este bolnavă.

„Sănătatea degetelor poate fi relevantă pentru sănătatea inimii. Unghiile care crapă, se exfoliază relevă o circulație proastă, chiar dacă analizele nu arată anemie”, a adăugat specialistul.

Circulația deficitară poate fi o consecință a malnutriției, a oboselii cronice, dar și a bolilor cardiovasculare.

Afecțiuni respiratorii

Persoanele care au unghiile „rotunjite” sunt predispuși la boli pulmonare, precum emfizemul sau chiar cancerul pulmonar, potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic.

Ca o consecință a acestor boli, aerul rămâne blocat în plămâni, ducând la oxigenarea defectuoasă a extremităților. Astfel, vârfurile degetelor se umflă, iar unghiile capătă formă de bulbi.

Alimentație dezechilibrată

Unghiile îngroșate de la picioare relevă lipsa vitaminei B, cele casante relevă carențe de vitamina C, iar petele mici și albe indică lipsa de zinc.

Rezistența la efort fizic

Bărbații care au degetul inelar mai lung decât arătătorul aleargă mai repede, potrivit cercetătorilor de la Britain’s University of Southampton.

Aceștia au examinat 241 de tineri care au participat la competiții sportive în Qatar. Acestora le-au fost măsurate degetele de la mâini și au efectuat sprinturi pe o distanță de 50 de metri. Într-adevăr, bărbații cu inelare mai lungi au alergat mai repede.

Aceștia au și un nivel de testosteron mai mare, ceea ce face neclară legătura dintre lungimea degetelor și rezistența la efort fizic.

Boli ale articulațiilor

De asemenea, persoanele care au degetul arătător mai scurt decât inelarul au un risc mai marte de osteoartrită, potrivit unui studiu din 2008, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Nottingham din Anglia.

Analizând degetele a peste 2000 de voluntari, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au arătătorul mai scurt decât inelarul au un risc dublu de a suferi de artrită.

http://www.evz.ro
 
Chipurile care detectează cancerul într-o oră


Cercetătorii de la U.S. National Institutes of Health spun că au dezvoltat un microchip care, atașat unui telefon „smart”, poate depista tumorile canceroase în mai puțin de o oră.
Chipul atașat la Blackberry va putea diagnostica tumorile canceroase într-o orăSursa: EPA

Așa-numitul „microNMR chip”, care folosește nanoparticule magnetice pentru a măsura proteinele și alte substanțele din tumori, nu are nevoie de o bucată foarte mare de țesut pentru a pune un diagnostic. În locul măsurilor invazive, biopsia poate făcută printr-o fină aspirație, care extrage celulele din țesuturile „suspecte”.

Cu ajutorul microchipului, care „se lipește” de telefoane „inteligente”, precum iPhone sau Blackberry, cercetătorii au analizat mostre de țesut prelevate de la 50 de pacienți suspecți de cancer și au diagnosticat corect 44 de pacienți în 60 de minute.

În contrast, prin metodele standard, cancerul se diagnostichează în trei sau mai multe zile, și așa cu o acuratețe de 84%.

Metodă ieftină și sigură

Participanții la studiu, cu o medie de vârstă de 64 de ani, erau suspecți de cancer pulmonar, de colon, de pancreas, de ficat și de sân și erau deja programați pentru biopsie clasică, așa că rezultatele testului cu chip au fost ulterior confirmate prin metodele clasice.

Metodele de diagnosticare cu ajutorul chipului s-au dovedit a fi sută la sută corecte.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/chipurile-care-detecteaza-cancerul-intr-o-ora-922242.html
 
Poluarea provoaca mai multe atacuri de cord decat cocaina sau stresul

Poluarea este principalul factor declansator al infarctului, fiind mai periculoasa chiar decat cocaina, stresul sau oboseala, arata un studiu recent al unor specialisti din Belgia si Elvetia.

Cercetatorii de la Universitatea Hasselt au analizat 36 de studii privind infarctul miocardic, ce aratau ca factorii declansatori variaza, unii fiind mai periculosi decat altii. Studiul a fost publicat in revista The Lancet.

Printre factorii declansatori se afla consumul de cocaina, mesele copioase, consumul de marijuana, emotiile negative, oboseala, emotiile pozitive, maina, activitatea sexuala, expunerea la trafic, infectiile respiratorii, consumul de cafea si poluarea.

Cercetatorii au constatat ca poluarea, expunerea la trafic, dar si consumul de alcool si de cafea sunt factorii care declanseaza cele mai multe atacuri de cord. Poluarea duce la aparitia mai multor atacuri de cord decat emotiile negative si utilizarea cocainei.

Cercetatorii estimeaza ca scaderea nivelului de poluare ar putea fi asociata cu reducerea numarului de atacuri de cord cu 2 pana la 5%.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...uri-de-cord-decat-cocaina-sau-stresul-1077504
 
Evita uscarea ochilor

Intrata intr-o zona oculta a mentalului colectiv, ideea de uscare a ochilor se suprapune celei de orbire, insa din punct de vedere patologic – caci exista un sindrom tradus exact prin aceeasi sintagma, de „uscare a ochilor” – trebuie sa ne referim la o afectiune relativ oftalmologica frecvent intalnita, totusi tratabila. Pentru aceasta este necesar sa se cunoasca reguli elementare de viata echilibrata si implicit de protejare a sanatatii sensibilului organ care este ochiul si care este asociat in mod frecvent cu cel mai pretios dar primit de fiinta umana.


Protectie maxima

Fiecare dintre noi ar trebui sa stie ca, in mod normal, suprafata ochiului (corneea) are nevoie sa se mentina permanent umeda. Sindromul de ochi uscat apare din cauza lipsei indelungate de lubrifiere a acestuia. In consecinta, partile anterioare ale organului vazului sufera o iritatie constanta pana la inflamatie. Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale si de alte numeroase glande mici situate in conjunctiva si pleoape. Prin clipire, lacrimile sunt distribuite uniform peste conjunctiva si cornee la fiecare 5-10 secunde. In acest timp, o parte din lacrimi se evapora iar o parte ajung in nas.

Pe conjunctiva si cornee lacrimile formeaza un film subtire format din trei straturi: n stratul interior este un mucus care inglobeaza si indeparteaza corpurile straine si celulele moarte; in plus, adera la suprafata corneei, permitand apei din stratul de mijloc sa o umecteze; n stratul de mijloc este compus din apa; astfel, el asigura umectarea conjunctivei si a corneei, permitandu-le sa ramana transparente si pleoapelor o miscare mai usoara.

De asemenea, elimina corpurile straine, netezeste corneea, contine oxigen si substante nutritive pentru metabolismul corneei si proteine pentru inlaturarea bacteriilor; – stratul exterior este format din uleiuri care intarzie evaporarea apei si stabilizeaza filmul lacrimal. Sindromul ochiului uscat reprezinta una dintre cele mai frecvente maladii oculare si este in continua crestere. Ea le afecteaza pe femei in proportie mai mare decat pe barbati, iar simptomele apar in general la persoane cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.

De ce apare boala

„Ochiul uscat” are mai multe cauze: l survine ca parte a procesului de imbatranire; l apare ca efect secundar la unele medicamente ca antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine; l traiul intr-un climat uscat, cu vant si praf; l reprezinta un simptom al unor boli generale, cum ar fi artrita reumatoida; l purtare indelungata de lentile de contact; l inchiderea insuficienta a pleoapelor; l diverse boli ale pleoapelor; l fumatul. Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorita variatiilor hormonale.

In aceasta afectiune filmul lacrimal devine mai subtire si mai putin stabil. Astfel, apar suprafete uscate care nu mai permit alunecarea usoara a pleoapelor pe suprafata oculara; corneea, foarte bogata in terminatii nervoase are o sensibilitate deosebita.

Simptomele sunt usoare in stadiile incipiente, dar se agraveaza odata cu marirea gradului de uscaciune: - senzatia de corp strain (geana sau nisip in ochi); - senzatia de presiune, cu cefalee; - arsura; - sensibilitate la lumina; - ochi umezi (uscaciunea stimuleaza secretia lacrimala); - senzatie de uscaciune; - dificultate in a deschide ochii (gene grele, refractare la miscare); - vedere neclara, ca un val pe ochi; - incapacitatea de a plange; - roseata, in special de-a lungul marginii cu gene a pleoapelor; - secretii (fire lipicioase si pruriginoase).

Doar tratament...

Maladia oculara despre care vorbim, din pacate, nu se poate vindeca, insa exista o serie de tratamente. Acestea depind de severitatea afectiunii: se pot utiliza ocazional doar hidratante si „lacrimi” artificiale ori poate fi necesara interventia chirurgicala, pentru a scadea simptomele ochiului uscat. Exista si lacrimi artificiale lubrifiante, care ajuta la diminuarea simptomelor. De asemenea, medicul oftalmolog poate prescrie o serie de medicamente pentru a ameliora simptomatologia.

Pentru ameliorarea simptomelor ochiului uscat, se recomanda urmatoarele care pot fi efectuate la domiciliu: l cresterea umiditatii aerului (astfel, lacrimile se evapora mai incet, mentinand senzatia de confort la nivelul ochiului; de retinut ca aerul uscat prin folosirea caloriferelor de orice tip, dar si aerul conditionat scad umiditatea aerului; l miscarea excesiva a aerului usuca mucoasa oculara; evitati miscarea excesiva a aerului, prin reducerea vitezei ventilatoarelor.

Pot fi aplicate comprese umede sau se poate efectua un masaj al pleoapelor cu sampon pentru copii, care ajuta la mentinerea unui strat lipidic mult mai stabil; acest lucru este util mai ales daca exista inflamatie a pleoapelor sau probleme ale glandelor de la nivel ocular care secreta substante lubrifiante si sebum; caldura determina curgerea mai usoara a sebumului de la nivelul glandelor sebacee; prin masaj se stimuleaza iesirea sebumului de la nivelul glandelor; actiunea de curatare scade numarul bacteriilor care distrug stratul de sebum – produsele specifice disponibile in farmacii ajuta la hidratarea si lubrifierea suprafetei oculare (se administreaza de patru ori pe zi, dar pot fi folosite oricat de des este nevoie.

Uleiurile lubrifiante oculare sunt mai groase comparativ cu gelurile si lacrimile artificiale; de aceea au actiune mai indelungata decat gelurile si lacrimile artificiale. Cu toate acestea, datorita consistentei crescute uleiurile pot determina o vedere neclara in cazul in care sunt utilizate in timpul zilei. Prin urmare se recomanda sa se utilizeze in perioada noptii. In cazul in care observi ca ochii se usuca mai ales cand citesti sau privesti la televizor, se recomanda pauze frecvente, pentru a permite ochiului sa se relaxeze si sa se hidrateze la parametrii normali.

http://www.revistamagazin.ro

Evita uscarea ochilor

Intrata intr-o zona oculta a mentalului colectiv, ideea de uscare a ochilor se suprapune celei de orbire, insa din punct de vedere patologic – caci exista un sindrom tradus exact prin aceeasi sintagma, de „uscare a ochilor” – trebuie sa ne referim la o afectiune relativ oftalmologica frecvent intalnita, totusi tratabila. Pentru aceasta este necesar sa se cunoasca reguli elementare de viata echilibrata si implicit de protejare a sanatatii sensibilului organ care este ochiul si care este asociat in mod frecvent cu cel mai pretios dar primit de fiinta umana.


Protectie maxima

Fiecare dintre noi ar trebui sa stie ca, in mod normal, suprafata ochiului (corneea) are nevoie sa se mentina permanent umeda. Sindromul de ochi uscat apare din cauza lipsei indelungate de lubrifiere a acestuia. In consecinta, partile anterioare ale organului vazului sufera o iritatie constanta pana la inflamatie. Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale si de alte numeroase glande mici situate in conjunctiva si pleoape. Prin clipire, lacrimile sunt distribuite uniform peste conjunctiva si cornee la fiecare 5-10 secunde. In acest timp, o parte din lacrimi se evapora iar o parte ajung in nas.

Pe conjunctiva si cornee lacrimile formeaza un film subtire format din trei straturi: n stratul interior este un mucus care inglobeaza si indeparteaza corpurile straine si celulele moarte; in plus, adera la suprafata corneei, permitand apei din stratul de mijloc sa o umecteze; n stratul de mijloc este compus din apa; astfel, el asigura umectarea conjunctivei si a corneei, permitandu-le sa ramana transparente si pleoapelor o miscare mai usoara.

De asemenea, elimina corpurile straine, netezeste corneea, contine oxigen si substante nutritive pentru metabolismul corneei si proteine pentru inlaturarea bacteriilor; – stratul exterior este format din uleiuri care intarzie evaporarea apei si stabilizeaza filmul lacrimal. Sindromul ochiului uscat reprezinta una dintre cele mai frecvente maladii oculare si este in continua crestere. Ea le afecteaza pe femei in proportie mai mare decat pe barbati, iar simptomele apar in general la persoane cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.

De ce apare boala

„Ochiul uscat” are mai multe cauze: l survine ca parte a procesului de imbatranire; l apare ca efect secundar la unele medicamente ca antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine; l traiul intr-un climat uscat, cu vant si praf; l reprezinta un simptom al unor boli generale, cum ar fi artrita reumatoida; l purtare indelungata de lentile de contact; l inchiderea insuficienta a pleoapelor; l diverse boli ale pleoapelor; l fumatul. Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorita variatiilor hormonale.

In aceasta afectiune filmul lacrimal devine mai subtire si mai putin stabil. Astfel, apar suprafete uscate care nu mai permit alunecarea usoara a pleoapelor pe suprafata oculara; corneea, foarte bogata in terminatii nervoase are o sensibilitate deosebita.

Simptomele sunt usoare in stadiile incipiente, dar se agraveaza odata cu marirea gradului de uscaciune: - senzatia de corp strain (geana sau nisip in ochi); - senzatia de presiune, cu cefalee; - arsura; - sensibilitate la lumina; - ochi umezi (uscaciunea stimuleaza secretia lacrimala); - senzatie de uscaciune; - dificultate in a deschide ochii (gene grele, refractare la miscare); - vedere neclara, ca un val pe ochi; - incapacitatea de a plange; - roseata, in special de-a lungul marginii cu gene a pleoapelor; - secretii (fire lipicioase si pruriginoase).

Doar tratament...

Maladia oculara despre care vorbim, din pacate, nu se poate vindeca, insa exista o serie de tratamente. Acestea depind de severitatea afectiunii: se pot utiliza ocazional doar hidratante si „lacrimi” artificiale ori poate fi necesara interventia chirurgicala, pentru a scadea simptomele ochiului uscat. Exista si lacrimi artificiale lubrifiante, care ajuta la diminuarea simptomelor. De asemenea, medicul oftalmolog poate prescrie o serie de medicamente pentru a ameliora simptomatologia.

Pentru ameliorarea simptomelor ochiului uscat, se recomanda urmatoarele care pot fi efectuate la domiciliu: l cresterea umiditatii aerului (astfel, lacrimile se evapora mai incet, mentinand senzatia de confort la nivelul ochiului; de retinut ca aerul uscat prin folosirea caloriferelor de orice tip, dar si aerul conditionat scad umiditatea aerului; l miscarea excesiva a aerului usuca mucoasa oculara; evitati miscarea excesiva a aerului, prin reducerea vitezei ventilatoarelor.

Pot fi aplicate comprese umede sau se poate efectua un masaj al pleoapelor cu sampon pentru copii, care ajuta la mentinerea unui strat lipidic mult mai stabil; acest lucru este util mai ales daca exista inflamatie a pleoapelor sau probleme ale glandelor de la nivel ocular care secreta substante lubrifiante si sebum; caldura determina curgerea mai usoara a sebumului de la nivelul glandelor sebacee; prin masaj se stimuleaza iesirea sebumului de la nivelul glandelor; actiunea de curatare scade numarul bacteriilor care distrug stratul de sebum – produsele specifice disponibile in farmacii ajuta la hidratarea si lubrifierea suprafetei oculare (se administreaza de patru ori pe zi, dar pot fi folosite oricat de des este nevoie.

Uleiurile lubrifiante oculare sunt mai groase comparativ cu gelurile si lacrimile artificiale; de aceea au actiune mai indelungata decat gelurile si lacrimile artificiale. Cu toate acestea, datorita consistentei crescute uleiurile pot determina o vedere neclara in cazul in care sunt utilizate in timpul zilei. Prin urmare se recomanda sa se utilizeze in perioada noptii. In cazul in care observi ca ochii se usuca mai ales cand citesti sau privesti la televizor, se recomanda pauze frecvente, pentru a permite ochiului sa se relaxeze si sa se hidrateze la parametrii normali.

http://www.revistamagazin.ro
 
Nevroza obsesionala: oamenii care au nevoie sa prevada si sa organizeze totul

Nevroza reprezinta o tulburare mintala care nu atinge functiile esentiale ale personalitatii si de care subiectul este foarte constient. O nevroza se traduce in mod obisnuit printr-un sentiment de teama, prin constanta judecatii, prin pasional si imaginar, prin perturbatii ale vietii sexuale si sociale. Totusi, spre deosebire de psihotic, nevrozatul nu pierde contactul cu realul si ramine relativ adaptat la mediul sau si la viata
sociala", spune dr. Gabriel Crumpei, medic
psihiatru in Policlinica nr. 1 Iasi. Nevrozele sint tulburari patologice functionale ale creierului cu ecou negativ in intregul organism
. Nevroza este o tulburare de care subiectul este constient si o resimte in mod dureros. Nevroza poate fi considerata intr-un fel o modalitate de aparare impotriva temerilor, a urii, a agresivitatii. De obicei, nevrozele sint de trei feluri: nevroza anxioasa, nevroza obsesionala si nevroza de esec.

Perfectionistii considera esec orice situatie in care lucrurile nu sint 100% perfecte

Persoanele care sufera de nevroza obsesionala sint perfectioniste, sint atente la detaliile marunte - isi obosesc interlocutorii prin faptul ca incearca sa le demonstreze ca felul lor de a proceda este cel mai potrivit. Sint foarte atente la reguli si la organizare, adesea in detrimentul rezultatului final. Le este foarte greu sa isi exteriorizeze emotiile pozitive, adesea sint formali, glaciali, timizi.

"Sint persoane incapatinate, staruie cu inversunare ca lucrurile sa fie facute dupa cum considera ei si respectindu-se regulile. Sint nehotariti, le este greu sa ia decizii din teama de a nu comite vreo greseala, tergiverseaza lucrurile si gindesc exagerat de mult. Sint exigenti cu altii si cu sine, considerind esec orice situatie in care lucrurile nu sint 100% perfecte. Traiesc cu sentimentul ca nu pot avea incredere in ceilalti si au tendinta de a executa ei toate activitatile pentru a fi siguri de reusita. Au nevoie
sa prevada si sa organizeze totul. Rigoarea lor morala este greu de zdruncinat, sint extrem
de constiinciosi si scrupulosi", detaliaza dr. Crumpei.

"Nevroza gospodinei"

In aceasta categorie se detaseaza si un tip aparte de nevroza si anume "nevroza gospodinei" (nici o scama pe jos, nici un fir de praf etc). Exista si o maladie care decurge din acest tip de personalitate: sindromul obsesiv compulsiv. Acesti pacienti se simt obligati sa se supuna unor adevarate ritualuri de aranjare a lucrurilor, de spalare repetata, de verificari prea multe si prea amanuntite, acestea fiind singurele cai de diminuare a anxietatii. Ei au si ginduri obsedante, involuntare legate de curatenie, perfectiune, culpabilitate, accidente (exemplu: o mama care se teme ca isi va arunca copilul pe geam, desi nu exista nici un motiv de ingrijorare, nu este psihotica, nu are halucinatii).

"Daca aveti astfel de persoane in preajma, este recomandat sa le aratati ca le apreciati simtul ordinii si al rigorii, sa ii respectati nevoia de a prevedea si de a organiza totul (evitati sa ii luati prin surprindere), cind merge prea departe aduceti-i critici precise si motivate (eventual pe puncte sau cu calcule), aratati-i ca se poate baza pe dumneavoastra, sa-i faceti sa descopere bucuriile destinderii, sa-i incredintati sarcini pe masura sa in care «defectele» sale sa fie calitati.

Nu este recomandabil sa-i ironizati pe tema maladiilor lor (se vor retrage si mai mult in carapace), sa va lasati antrenati prea departe in sistemul lor pentru ca, incercind sa va impuna regulile, ei devin niste mici tirani. Nu este recomandabil nici sa-i coplesiti cu prea multa afectiune, recunostinta, daruri. Ei sint oamenii care au o preocupare exagerata pentru simetrie si reciprocitate, iar in situatiile in care dumneavoastra ii coplesiti cu afectiune sau admiratie, se simt obligati sa raspunda in acelasi mod, insa nu sint capabili sa o faca si atunci se vor simti stingheri", adauga dr. Crumpei.

Tratamentul pentru astfel de probleme include antidepresive serotoninergice si terapie de restructurare a personalitatii.

Nevroza de esec

Acesta este un tip aparte de nevroza. Spre sfirsitul anilor '50 a inceput sa se remarce o mare rata
de abandon scolar in universitati. Acest fapt i-a determinat pe psihologi sa se aplece asupra fenomenului si sa constate ca este vorba de o intreaga simptomatologie. Nu este vorba doar de cei care abandoneaza studiile, desi pina atunci au avut rezultate bune, ci este vorba despre un mod particular de a privi succesul.

Astfel, daca ne uitam in jur, putem remarca faptul ca exista oameni care, dupa ce au avut o mare reusita, dupa ce probabil cea mai mare dorinta a lor s-a indeplinit, se imbolnavesc brusc. Sau, cel mai la indemina exemplu este cel al oamenilor care cistiga la loterie si apoi ajung in inchisoare sau divorteaza ori au alte probleme.

"Se pare ca aceste persoane pot sa tolereze o dorinta atit timp cit ea este inofensiva, atit cit ea exista doar in stadiul de fantasma. Odata ce se apropie de realizarea dorintei, se simt amenintati si se autopedepsesc, privind aici autopedeapsa ca si esec. Este adevarat ca e dificil de decelat nevroza de esec de celelalte nevroze, pentru ca, in general, nevroticii au tendinta (inconstienta) de a esua", spune dr. Crumpei.

Pentru a clarifica acest concept si a arata cum poate succesul sa provoace culpabilizare, vom da un exemplu.

O femeie de 35 de ani, sigura pe sine, inteligenta, care isi cunoaste bine profesia, eleganta, care impune respect. Cu toate acestea, pina la momentul in care a inceput terapia a schimbat 8 locuri de munca. In terapie a iesit la iveala ca a avut o mama perfectionista care considera ca o incurajeaza daca ii spune da, e bine, dar tu stii ca se poate si mai bine (asta in conditiile in care venea de la scoala cu nota 10). Pacienta a povestit ca, in preajma treptei a doua, mama care era mult mai speriata decit ea de acel examen i-a spus : "poate ca ar fi bine sa dai la o scoala de meserii. Oricum nu vei reusi sa faci o facultate si atunci e mai bine sa ai o meserie. Si daca vei face o facultate, nu te vad profesind cu succes" (urma sa spuna si : "cu succesul pe care il am eu", mama fiind doctor in fizica, cu multe lucrari publicate).

D-na R. a fost foarte dezamagita de neincrederea mamei, dar a reusit sa treaca peste aceasta durere si sa isi ia examenele cu succes. Nu a uitat insa ce i-a spus mama. Astfel incit a ajuns ca, la maturitate, de cite ori se apropia de succes sa nu poata suporta (asta in mod inconstient) sa isi contrazica mama in predictiile pe care aceasta le-a facut. Prin urmare, de cite ori se afla in fata unui succes care era evident ca va urma, intra in conflict cu sefii, cu colegii de munca sau se imbolnavea si nu putea sa predea la timp lucrarile pe care le avea.

"Psihoterapia poate sa fie o solutie in aceste cazuri, dar pina cind persoana se hotaraste sa abordeze un astfel de demers, cei din jurul sau ii pot usura suferinta intelegind-o si adoptind comportamentele aratate mai sus", incheie dr. Crumpei.

http://www.ziaruldeiasi.ro
 
O tehnologie nouă protejează de virusul hepatitei C

Autor: Cristina Lica

Virusul hepatitei C, care e responsabil de milioane de îmbolnăviri în întreaga lume anual, ar putea fi prevenit printr-un vaccin.
Şi hepatita C ar putea fi prevenită prin vaccin, precum gripa sau hepatita B

Trei la sută dintre oamenii planetei sunt infectaţi în acest moment cu hepatita C. Virusul se ascunde în ficat, poate cauza ciroză şi cancer şi este cea mai frecventă cauză pentru care e nevoie de transplant de ficat în multe ţări.

Pentru că virusul suferă mutaţii, nu există un vaccin care să protejeze de hepatita C, însă cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga sunt primii care au reuşit să pună la punct un vaccin care oferă mari speranţe în lumea medicală.

Vaccinurile tradiţionale funcţionează arătând sistemului imunitar o imagine identică cu cea a virusului pentru care se doreşte protecţia, însă noul vaccin merge pe alt principiu pentru a avea efect.


Sistemul imunitar primeşte informaţii despre părţile stabile din virus

Noua tehnologie funcţioneză prin stimularea şi accelerarea sistemului imunitar.

Mecanismul de apărare al corpului uman este capabil să depisteze partea din virus care nu suferă mutaţii, cum ar fi moleculele de la suprafaţa virusului.

"Virusurile precum cel al hepatitei C suferă mutaţii atât de rapid încât tehnologia clasică nu are şanse să ţină pasul cu ele. Însă moleculele din virus nu suferă mutaţii fiindcă supravieţuirea lui nu depinde de asta", explică profesorul asociat Pravsgaard Christensen, de la Universitatea din Copenhaga.

În fiecare an, circa patru milioane de oameni se infectează cu acest tip de virus iar sursa cea mai frecventă de infectare sunt acele nesterilizate. 15% dintre cazuri au transmitere sexuală iar circa 10% sunt cauzate de transfuzii cu sânge infectat.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-tehnologie-noua-protejeaza-de-virusul-hepatitei-c-922590.html
 
Lista alimentelor cu un indice glicemic ridicat. Ce boli pot provoca


Diabetul zaharat, hipoglicemia, intoleranţa la glucoză şi sindromul metabolic sunt câteva dintre afecţiunele provocate de o dietă bogată în produse cu o încărcătură glicemică ridicată.


Indicele glicemic al alimentelor joacă un rol esenţial mai ales atunci când dorim să scăpăm de kilogramele în plus. Medicii nutriţionişti spun că persoanele care vor să slăbească trebuie să ţină cont de încărcătura glicemică a produselor.
În plus, specialiştii precizează că
alimentele cu un indice glicemic crescut ne pun şi sănătatea în pericol.
Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, hipoglicemia, intoleranţa la glucoză, epuizarea insulinei din organism şi sindromul metabolic sunt câteva dintre afecţiunele provocate de alimentele cu un indice glicemic ridicat. “Indicele glicemic reprezintă baza fiziologică a ierarhizării alimentelor în funcţie de efectul lor asupra glicemiei. Indexul glicemic indică acţiunea alimentului asupra pancreasului. Astfel, cu cât un indice glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forţa pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină, iar sănătatea este periclitată”, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Potrivit nutriţioniştilor, alimentele cu index glicemic ridicat determină creşterea bruscă a glicemiei care, la rândul ei, produce tulburări ale nivelului de insulină, a poftei de mâncare şi a capacităţii organismului de a depozita grăsimile.
Un gram de glucideconţine 4 kilocalorii
Caisele uscate şi smochinele uscate trebuie mâncate cu moderaţie, deoarece aceste fructe au o încărcătură glicemică ridicată. Păstârnacul fiert, cartofii fierţi, orezul, pâinea albă, produsele de patiserie, dulciurile din glucoză, biscuiţii, stafidele, chips-urile din porumb, băuturile carbogazoase, berea şi pastele sunt alimente care trebuie mâncate cu moderaţie, deoarece dincolo de conţinutul glicemic ridicat au şi un conţinut caloric mare, indică specialiştii în nutriţie.
“Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 de grame pe zi, din care 20-30 de grame trebuie să fie fibre. Este recomandat să eliminăm glucidele rapide, precum zahărul, în favoarea carbohidraţilor complecşi, precum cei din legumele boabe, care se absorb lent, nu duc la creşteri bruşte de glicemie şi nu determină eliberarea de insulină”, precizează dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Specialistul menţionează că un gram de glucide conţine 4 kilocalorii.
Între 0 şi 35
Alimente cu indice glicemic scăzut:
►IG 35: caise uscate, portocale, prune, mere, piersici, ţelină, iaurt;
► IG 30: brânză proaspătă, morcovi, mandarine, clementine, lapte degresat, lapte de soia, pere, grepfruit, roşii, napi, marmeladă fără zahăr;
►IG 25: făină de soia, humus, cireşe, căpşuni, zmeură, seminţe de dovleac;
►IG 20: iaurt din soia, suc de lămâie fără zahăr, pudră de cacao;
► IG 15: spanac, tofu, dovlecei, ardei, măsline, salată verde, soia, varză, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă, castravete, ceapă, ciuperci, ghimbir, nuci, migdale, arahide, germeni de grâu;
►IG 10: avocado;
► IG 5: crustacei (homar, langustă, crab), oţet, condimente (piper, pătrunjel, oregano, busuioc, scorţişoară, vanilie);
►IG 0: carne (de vită, de pui), ceai, cafea (fără zahăr), fructe de mare.
Între 40 şi 50
Alimente cu indice glicemic mediu:
►IG 50: kiwi, ananas, mango, orez integral, paste integrale, suc de mere (fără zahăr);
► IG 45: cereale integrale, nucă de cocos, pâine prăjită, banane verzi, struguri, mărar;
► IG 40: fulgi de ovăz, unt de arahide fără zahăr, prune uscate, suc de morcov.
Între 55 şi 110
Alimente cu indice glicemic ridicat:
► IG 110: bere;
► IG 100: glucoză;
► IG 95: cartofi prăjiţi, făină de orez;
► IG 90: făină albă;
► IG 85: popcorn;
► IG 70: zahăr, orez, băuturi carbogazoase, chipsuri, mămăligă;
► IG 65: făină semiintegrală, pâine de secară, pâine neagră, porumb, ananas în sirop;
► IG 60: banane, castane, făină integrală, pizza;
► IG 55: ketchup, piersici în sirop, sushi, papaya.





Sursa Gandul
 
"Arme" naturale antirăceli.

Băile cu sare, supa, zincul, usturoiul, hreanul, echinaceea sau vitamina C sunt câteva remedii care vă pot pune pe picioare mai repede atunci când sunteţi atacaţi de răceli sau de virusuri gripale.
Supa de pui vă ajută să scădeţi inflamaţiile specifice răcelilor şi gripelor şi să preveniţi deshidratarea

Remediile naturale pot avea o contribuţie semnificativă în ameliorarea simptomelor sau chiar pentru a scurta răceala sau gripa. În continuare, specialiştii detaliază variantele de tratament cele mai promiţătoare.

1. Bazaţi-vă pe usturoi şi hrean

Pe lângă faptul că usturoiul este cunoscut ca inamic al răcelilor, acesta este şi un nutrient, care dă gust mâncării în condiţiile în care papilele gustative nu îşi mai fac treaba cum trebuie.


"E bine să consumaţi usturoi şi hrean fiindcă acestea conţin substanţe care omoară bacteriile, făcând ca răceala sau gripa să treacă mai uşor", afirmă Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru şi homeopat la Cabinetul Medical Individual cu acelaşi nume.

2. Zincul are calităţi antivirale

Cele mai recente studii arată că zincul are proprietăţi antivirale, şi poate preveni formarea unor proteine pe care virusurile gripale le folosesc pentru a se reproduce.

Deşi zincul nu poate preveni răceala, poate ajuta la scurtarea perioadei în care se manifestă simptomele. "Zincul e un oligoelement ce joacă un rol important în imunitate, care, alături de seleniu şi vitaminele C şi E, întăreşte organismul în lupta cu răceala şi gripa, scurtând perioada simptomatologiei", explică medicul Adrian Dumitrescu.

3. Vitamina C scurtează durata răcelilor uşoare

Şi vitamina C poate fi de mare ajutor pentru ca boala să treacă mai repede. "Vitamina C e un antioxidant major, pe care organismul nu-l poate produce pentru că îi lipseşte o enzimă şi de aceea e nevoie să-l luăm din alimentaţie (în special din fructe: măceşe, citrice) sau din pastile naturale. În plus, un fumător ar trebui să consume câte o lămâie la fiecare ţigară fumată pentru a restabili echilibrul. Doza recomandată este de trei grame pe zi", detaliază medicul homeopat.

4. Supa de pui şi ceaiul asigură hidratarea

Remediul bunicii, supa de pui, poate ameliora şi simptomele răcelii. Inhalarea aburului poate "alina" congestia nazală. Cu ajutorul unei porţii de supă evitaţi şi deshidratarea, şi inflamaţiile.

Şi ceaiul e indicat în răceală. Pe lângă inhalarea aburilor care ajută congestia, înghiţirea lichidului calmează durerile în gât. "Majoritatea gripelor încep cu o stare de frig şi de aceea e recomandat câte un ceai în care se pune lămâie, dar şi un vârf de praf de ghimbir, pentru că fiind picant încălzeşte organismul şi ajută la eliminarea răcelii", recomandă specialistul.

Antioxidanţii conţinuţi de ceaiurile negre şi verzi oferă un surplus de forţă în lupta contra bolilor.

5. O baie fierbinte sau umidificator

O doză de vapori benefică pentru decongestionare poate fi "administrată" cu ajutorul unui umidificator sau cu o baie fierbinte.

Respiraţia într-un mediu cu vapori "sparge" congestia nazală, desfundând nasul. "Pe lângă umidificatoare care ajută ca mucoasa nazală să nu se usuce, puteţi folosi şi aparate saline, care au efect dezinfectant şi favorizează respiraţia. Atenţie la duşurile fierbinţi, pentru că ele pot provoca vasodilataţie mare prin care ajungeţi să pierdeţi căldură din cauză că organismul e instabil termic şi riscaţi să agravaţi situaţia! După o astfel de baie este bine să vă acoperiţi pentru a transpira", recomandă medicul.

Nici băile cu sare nu sunt de ignorat. "Cu ajutorul băilor fierbinţi de sare la picioare se elimină microbi, toxine datorită faptului că acea apă are o concentraţie de săruri mai mare decât cea din organism şi astfel anumite lichide ies pentru că sunt atrase de acest mediu hiperton", explică procesul medicul Adrian Dumitrescu.

6. Odihna dă forţă organismului

Viaţa agitată nu ajută corpul să lupte cu virusurile gripale. Din contră. Aşa că pentru a-i oferi corpului energia necesară e bine să vă odihniţi cât mai mult.

De asemenea, organismul trebuie ajutat să lupte cu gripele şi răcelile prin uşurarea procesului digestiv.

Aşa că atâta vreme cât sunteţi bolnavi încercaţi să aveţi o alimentaţie mai uşoară, fără cărnuri, bazată pe supe, ciorbe, legume şi fructe. Orice îngreunează digestia face ca răcela să se vindece mai greu.

7. Febra, inamica germenilor

Deşi, de multe ori, reprezintă un motiv de îngrijorare, febra e şi un remediu natural de luptă împotriva gripelor şi răcelilor. Creşterea temperaturii nu creează germenilor un mediu propice. "Stările febrile arată că sistemul imunitar a ieşit la luptă şi se ciocnesc două forţe. În cazul în care nu faceţi febră, asta dovedeşte că aveţi un sistem imunitar mai slab", adaugă medicul homeopat.

"Cu ajutorul băilor fierbinţi de sare la picioare se elimină microbi, toxine, datorită faptului că acea apă are o concentraţie de săruri mai mare decât cea din organism.",
ADRIAN DUMITRESCU, medic specialist pediatru şi homeopat

3 g pe zi e doza de vitamina C
recomandată fumătorilor. Aceştia au nevoie de mai multă vitamina C decât nefumătorii pentru că la fiecare ţigară pierd 25 de miligrame de vitamina C din corp.
(P) Invata sa vorbesti, sa scrii si sa citesti in limba germana in doar 20 de zile, 50 de minute pe zi. Garantat 100%.




http://www.evz.ro
 
Cum poate deveni cafeaua manipulatorul perfect

Specialistii de la Universitatea din Queensland, Australia, au studiat efectele cafelei asupra oamenilor. Ei au concluzionat ca licoarea aromata face posibila manipularea oamenilor, iar cei care adora consumul de cofeina sunt mult mai sensibili la astfel de practici persuasive.

Pe timpul experimentului, cercetatorii au lucrat cu 140 de voluntari impartiti in doua grupuri. Ambele grupuri au fost invitate sa-si expuna punctele de vedere in privinta avorturilor, informeaza Teen Problem

Dupa ce si-au expus punctele de vedere, unuia dintre grupuri i-au fost oferite spre consum mai multe cesti de cafea. Voluntarii din celalalt grup au fost tratati cu bauturi fara continut de cofeina.

Apoi, ambele grupuri au fost rugate sa asculte discursurile coordonatorilor, cu argumente si contraargumente care, evident, se indepartau radical de opiniile lor precedente.

Cei care au consumat bauturi decofeinizate, au continuat sa-si sustina opiniile initiale, in timp ce aceia, care au consumat cafea, si-au schimbat pozitiile initiale foarte rapid si fara sa expuna contraargumente.

S-a stabilit ca exista o legatura intre consumul de cafea si abilitatea de a manipula oamenii. Pentru moment, nu se poate explica cum functioneaza acest mecanism si cate cesti de cafea sunt necesare pentru atingerea telului dorit.

Expertii cred, in mod ipotetic, ca principala cauza o reprezinta cofeina care, bauta in doze mari, conduce la o stare de euforie, impiedicandu-l pe cel care o consuma sa sa concentreze asupra oricarei probleme.

http://www.ziare.com/magazin/stiri-magazin/cum-poate-deveni-cafeaua-manipulatorul-perfect-1078527
 
Cum ne putem controla apetitul .

Apetitul este în mare măsură influenţat de unele evenimente stresante, precum şi de modificările hormonale. În plus, mesele neregulate şi servite în grabă, sărirea peste micul dejun şi absenţa fibrelor din alimentaţie amplifică aşa-zisele pofte alimentare.

Creşterea apetitului este asociată şi cu unele modificări care se petrec în hipotalamus, o regiune din creier, implicată în controlarea senzaţiei de apetit şi de foame. Pofta pentru un anume aliment poate să semnaleze şi unele carenţe din organism. Astfel, un nivel scăzut al zahărului din sânge se poate traduce prin nevoia de a consuma ceva dulce, iar un nivel scăzut al sodiului, prin pofta pentru un aliment sărat. Dimpotrivă, apetitul poate scădea atunci când este foarte cald şi creşte atunci când este frig sau atunci când sunt administrate unele medicamente, precum citostaticele sau codeina.

Nu sări peste mesele principale

Masa de dimineaţă furnizează organismului nutrienţii de care are nevoie, anulând sau diminuând nevoia de a consuma diverse alimente până la masa de prânz. Cele mai indicate pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, care conţin carbohidraţi „buni” (complecşi), care conţin zaharuri naturale, pe care organismul le metabolizează uşor şi le transformă în energie. Înlocuirea micului dejun cu o cafea este total neindicată. Într-adevăr, cafeaua suprimă apetitul, însă pentru o perioadă scurtă, senzaţia de foame instalându-se apoi cu o intensitate mai mare.
Mesele trebuie să fie regulate, pentru că amânarea lor dereglează metabolismul şi este important ca acestea să conţină toate categoriile de alimente. Sunt indicate cinci până la şase mese pe zi, dintre care trei principale, iar celelalte două-trei să fie reprezentate de fructe.

Fibrele alimentare „taie” foamea

Fibrele diminuează apetitul pentru unele alimente, induc senzaţia de saţietate şi scad răspunsul glicemic al corpului. Principalele surse de fibre sunt cerealele, fructele şi legumele, care, pe lângă efectul de „calmare” a apetitului au şi avantajul că sunt sărace în calorii. Lichidele, mai ales apa plată, ceaiurile, sucurile naturale şi supele „umplu” stomacul şi slăbesc senzaţia de foame.

Dulciurile dau dependenţă

Zahărul din dulciuri intră relativ repede în fluxul sanguin, ceea ce determină o producţie rapidă de insulină, precum şi de serotonină, hormon care induce starea de bine. Organismul se obişnuieşte cu zahărul şi se creează un cerc vicios, în care se perpetuează şi chiar se intensifică nevoia continuă de a consuma dulciuri.



http://www.clicksanatate.ro
 
Creierul si nevoia lui de carburant la trezirea din somn

La trezirea din somn, creierul uman are nevoie de circa 5 minute pentru alimentarea cu "carburant", arata un studiu elaborat de psihologii italieni din cadrul Universitatilor din Aquila si Bologna.

Reducerea activitatii electrice la nivelul diverselor zone ale creierului in timpul odihnei genereaza o stare de inertie care afecteaza dinamica cerebrala in primele minute dupa trezire, relateaza ViP.it.

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta reusesc sa identifice cauzele care stau la baza fenomenului denumit "inertia somnului", constand intr-o disociere a activitatilor specifice celor doua zone cerebrale - anterioara si posterioara.

Astfel, starea de veghe, corelata cu gradul sau elevat de perceptie este specifica zonei anterioare a creierului uman, in timp ce zona posterioara a acestuia prezinta o capacitate senzoriala redusa, specifica odihnei.

Potrivit sursei citate, intre cele doua zone exista o evidenta intarziere in sincronizare, datorata zonei posterioare, care manifesta o activitate mai lenta de analiza si integrare a informatiilor senzoriale, ca si cum "s-ar trezi mai tarziu".

Descoperirea prezinta perspective cu potential aplicativ pentru toate profesiunile care presupun operativitate si dinamism, cum ar fi pompierii, fortele de ordine, personalul calificat in acordarea de prim ajutor, astronauti si militari, subliniaza sursa.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...lui-de-carburant-la-trezirea-din-somn-1078751
 
Ce boli poti face de la telefonul mobil

Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil.
Convorbirile prelungite la telefonul mobil deprimă, distrag atenția și dau dureri de cap

"Boomul" tehnologic al telefoanelor mobile a stârnit foarte multe controverse legate de posibilele efecte cancerigene ale radiaţiilor emise de acestea sau de eventualele efecte asupra creierului. În ultimii 10-20 de ani, diverşi specialişti s-au dedicat cercetării acestei probleme, fără rezultate clare.

O cercetare nouă arată că activitatea cerebrală o ia razna după o expunere de 50 de minute la telefon, mai afectaţi fiind copiii, dar şi persoanele care au deja diverse boli neurologice. O mare de specialişti români elimină ipoteza cancerului, dar susţin că efecte există, de la oboseală şi dureri de cap la depresii, probleme de memorare şi afectare a vederii.


Telefonul care "frige" ne fură toată energia

Dacă în cazul radiaţiilor ionizante de tipul razelor X s-a dovedit pericolul asupra sănătăţii, în cazul celor neionizante, emise de electrocasnice şi de telefoane mobile, nu există încă dovezi care să ateste producerea unor afecţiuni grave.

"Există cercetări care arată că radiaţiile au efecte nocive asupra sănătăţii omului, dar şi cercetări care arată că nu există niciun efect. Este foarte greu de demonstrat ceva concret, pentru că e greu să standardizezi sistemele de iradiere. Telefoanele mobile nu produc o iradiere omogenă, fapt care induce în eroare aceste experimente", explică Mihalea Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică a UMF "Carol Davila" din Bucureşti.

Cei mai mulţi specialişti sunt însă de acord că radiaţiile neionizante cresc temperatura corpului, provocând oboseală şi congestie cerebrală.

Puteţi să vă faceţi o idee despre câtă energie absoarbe corpul prin telefon citind pe ambalajul sau pe site-ul producătorilor rata specifică de absorbţie sau "SAR" (Specific Absorption Rate), exprimată în watt pe 1 kilogram. Alegeţi întotdeauna un telefon care are un SAR mic.

Potrivit normelor internaţionale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cele mai "sănătoase" telefoane din acest punct de vedere sunt cele care au valoarea SAR mai mică de 0,2 W/kg şi cele mai periculoase, cele care al căror SAR sare de 1 W/kg. Nu este nevoie însă de măsurători pentru a simţi acest efect, mai ales când convorbirile depăşesc o oră-două. În general, organele slab vascularizate (ficatul, glandele reproductive, stomacul, vezica urinară) se încălzesc cel mai uşor. Câtă căldură absoarbe corpul depinde de tipul telefonului, de antenă, precum şi de semnal.

În plus, "cu cât semnalul telefonului este mai prost, cu atât este mai ridicat nivelul de iradiere a telefonului mobil. Antena, cea mai importantă sursă de radiaţii a telefonului mobil se află la doar 3-5 cm de creier, atunci când vorbim la telefon", adăugă specialistul în biofizică Mihaela Moisescu.

Scade acuitatea vizuală

Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, uscarea şi lăcrimarea excesivă a ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil raportate în întreaga lume. F

oarte "agasat" de radiaţiile telefonului mobil este cristalinul ochiului. Acesta asigură transparenţa şi funcţia de acomodare a ochiului, şi, fiind mai slab alimentat cu sânge, este mai sensibil la iradiere, slăbind acuitatea vederii.

Radiaţiile dau bici creierului

Un studiu recent publicat în "The Journal Medical Association" arată că o convorbire de peste 50 de minute intensifică activitatea cerebrală. Acesta este primul studiu care a analizat efectul radiaţiilor emise de telefonul mobil asupra metabolismului glucozei, funcţia de bază a creierului. În mod normal, el îşi reglează singur cantitatea de glucoză necesară.

Cercetătorii au testat creierele a 47 de voluntari reprezentativi, demonstrând în final că activitatea cerebrală o ia razna după expunerea prelungită la telefon, comparativ cu perioadele de "linişte" când telefonul este închis. Mai afectaţi ar fi cei care suferă deja de diverse probleme neurologice, care ar putea fi agravate.

Şi copiii sunt mai vulnerabili în faţa radiaţiilor, întrucât ei au un craniu mai subţire comparativ cu un adult şi impactul e mai mare asupra acestora.

Oboseală, cefalee, probleme de concentrare şi de memorie

În ciuda numărului mare de studii efectuate în întreaga lume până acum, nu există însă informaţii puternice care să susţină ipoteza tumorilor cerebrale şi a cancerului în general. Fenomenul este explicat şi de profesorul Constantin Popa, neu rolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.

"Trăim într-o mare de radiaţii, dar radiaţiile emise de telefonul mobil şi alte aparate electrocasnice nici nu se compară cu radiaţiile solare. De dezastrul de la Cernobâl nici nu mai vorbim. Nu există studii semnificative care să demonstreze că telefonul mobil provoacă tumori cerebrale sau alte cancere, iar eu, personal, nu cred aşa ceva. Apar însă oboseala, cefaleea, problemele de memorie şi lipsa de concentrare. Este nevoie însă de o perioadă mai îndelungată de studiu pentru a obţine rezultate definitive", a explicat acesta.

Totuşi, telefoanele nu au apărut de când lumea, cercetările mergând totuşi pe un "teren minat".

"Cu cât semnalul telefonului e mai prost, cu atât e mai ridicat nivelul de iradiere. Antena este cea mai importantă sursă de radiaţii."
MIHAELA MOISESCU, profesor de biofizică la UMF "Carol Davila"

PENTRU PROTECŢIE

Nu dormiţi cu mobilul lângă cap, nu-l ţineţi aproape de inimă, ci în genţi

* Nu aşezaţi telefonul la capătul patului pe post de deşteptător. Telefonul "nu doarme" noaptea, ci funcţionează chiar şi în starea de stand-by.
* Nu purtaţi telefonul lângă inimă sau organe care conţin multă apă. Cel mai bine este să-l ţineţi în genţi.
* Evitaţi pe cât posibil să acoperiţi cu mâna antena telefonului (vedeţi unde este amplasată în cartea telefonului, dacă nu vă este clar).
* Atunci când situaţia o permite, trimiteţi mai degrabă SMS-uri. Telefonul are nevoie doar de câteva secunde de radiaţii pentru a trimite un mesaj şi nu este lângă cap.
* Dacă sunteţi "un împătimit" al convorbirilor, evitaţi să le prelungiţi sau folosiţi telefonul fix, pentru că nivelul acestora de radiaţii este practic neglijabil.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cat-de-nociv-este-mobilul-pentru-sanatate-922802.html
 
Ibuprofenul scade riscul de Parkinson .


Persoanele care își tratează durerile cu Ibuprofen de două-trei ori pe săptămână își micșorează riscul de a face boala Parkinson, arată un studiu nou publicat în „Neurology”. Mecanismul exact de acțiune nu se cunoaște încă.




Deși sună promițător, cercetătorii care au realizat studiul fac apel la populație să nu înceapă să ia Ibuprofen „ca pe bomboane”.

„Vedem o asociere, nu neapărat o relație cauză-efect. Este prea devreme să luăm Ibuprofen doar că să nu facem Parkinson”, a declarat Dr. Xiang Gao, cercetător la Școala Medicală de la Harvard. De altfel, exagerările pot duce la hemaoragii interne.

Aspirina nu are același efect

Rezultatele studiului clinic, care a inclus 99.000 de femei și 37.000 de bărbați și s-a desfășurat timp de șase ani, arată că cei care au luat Iboprofen au un risc cu 38% mai mic de a face Parkinson decât cei care nu au luat deloc medicamentele. Pe de altă parte, la aspirină sau alte antiinflamtoare nu s-a constatat același efect.

Studiile anterioare arătau că cei care se tratează cu Ibuprofen își reduc riscul de Parkinson cu 27%.

O posibilă explicație ar fi faptul că Ibuprofenul reduce inflamația care poate duce la alte boli. În mod special, țintește un receptor al creierului numit pe scurt PPARy, care are proprietatea de a inhiba moartea celulelor și oxidarea acestora.

http://www.evz.ro
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top