• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Lacrimile, bune sau rele pentru organism?

Lacrimile--bune-sau-rele-pentru-organism-.jpg


Unii plang din cauza tristetii, altii plang pentru a impresiona. Trebuie sa se stie ca lacrimile au si un efect negativ asupra corpului uman.

Unele persoane plang mai mult decat altele. Ceva, totusi, se ascunde in spatele acestei nevoi de a plange. Oamenii de stiinta ne ofera cateva explicatii, gazduite de publicatia Pravda.

Lacrimile sunt un raspuns natural al corpului nostru in fata emotiilor precum tristetea sau durerea, de obicei. Oamenii plang in diverse situatii, chiar si atunci cand vad ceva frumos. Este cazul femeilor. Oamenii sunt singurele fiinte de pe aceasta planeta care isi exprima emotiile prin lacrimi. In cazul in care simti o emotie puternica, durere, teama sau o mare bucurie, atunci creierul intervine prin lacrimi.

Cum ne apara lacrimile

Lacrimile au si un scop biochimic. Ele pot fi numite si mecanism de supravietuire. Se crede ca ajuta la eliberarea unor hormoni de stres si toxine din organism. Dar ele ajuta si la manipularea altor oameni de catre cei care se simt deznadajduiti. Unii obtin mult mai usor compasiunea celorlalti sau atrag atentia cu un impact mult mai mare.

Alti oameni stiu sa evite emotii atat de puternice, care le-ar putea provoca lacrimi. Plang cel mai mult femeile, care au senzatia de anxietate si cei extrovertiti.

Un studiu stiintific efectuat in Olanda pe 200 de femei a aratat ca plansul nu face intotdeauna bine.

Cei care plang de teama sau din cauza depresiei au o situatie mai dificila dupa ce plang. Pe de alta parte, nici atunci cand oamenii isi stapanesc lacrimile, consecintele nu sunt chiar sanatoase pentru corpul lor. Cel putin asa sustin psihologii.

Femeile plang mai mult decat barbatii, iar lucrurile tind sa se schimbe, dar nu spectaculos. Barbatii considera lacrimile un semn de slabiciune. Totusi, luptatorii din Grecia antica nu plangeau cand mergeau la razboi?

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/depresie/lacrimile-bune-sau-rele-pentru-organism-1079545
 
Stiai ca majoritatea populatiei sufera de o deficienta de vitamina K2? Acest lucru se intampla mai ales in afara continentului asiatic - unde soia este un aliment de baza. In tarile vestice, produsul nu este foarte popular in magazine, nefiind agreat din cauza mirosului si gustului ciudat pe care il are.

Vitamina K2 naturala este produsa de diferite specii de bacterii. Alimentele fermentate, precum branza si laptele covasit sunt alegeri bune ca sursa naturala de vitamina K2. Aceste alimente au insa un nivel relativ scazut de vitamina K2, necesitand un consum mare. Cea mai buna pentru aceasta vitamina este mancarea traditionala japoneza Natto, obtinuta din soia fermentata. Acest fel de mancare este neobisnuit de bogata in vitamina K2 naturala.

Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 creste riscul de depunere a calciului la nivelul arterelor, ducand la artere inelastice, rigide si de legare ineficienta a calciului in oase, ducand la oase fragile. Acest lucru a fost demostrat prin cercetari privind activarea sau inactivarea proteinelor din oase si din peretii vaselor arteriale.

Persoanele care sufera, atat de boli cardivasculare cat si de osteoporoza, prezinta o lipsa de calciu. In multe cazuri, calciul a fost gasit depozitat pe peretii vaselor de sange - rezultand artere rigide si fragile - fiind insuficient in oase si afectand astfel rezistenta si densitatea lor.

Prin urmare, nu este suficient a se consuma cantitatea necesara de calciu, ci este nevoie si de o distribuire si utilizare corespunzatoare a mineralului in corp. O cantitate mica de calciu poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare imbunatateste sanatatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, rezultand o proasta circulatie a sangelui, cu cresterea riscului de evenimente cardiovasculare. Acest efect este cunoscut sub numele de "Paradoxul Calciului".

Conform ultimelor studii, calcifierea arterelor si lipsa calciului din oase poate fi un rezultat al insuficientei de vitamina K2 in urma unui regim alimentar neadecvat.

Spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, sparanghelul, napii, mazarea, morcovii si conopida sunt surse excelente de vitamina K, alaturi de iaurt. Surse de vitamina K2 sunt si galbenusul de ou, ficatul, anumite tipuri de branza. Daca mai vreti inca un argument puternic, sursele de vitamina K sunt foarte sarace in calorii:
100 g de napi fierti au 36 calorii,
- spanac fiert: 41
-gulia: 29calorii
-varza de Bruxelles: 61 calorii
-broccoli: 44 calorii
-patrunjel proaspat: 3calorii
-laptuci: 16 calorii.

Toate aceste legume asigura doza zilnica recomandata de vitamina K, unele chiar contin de 10 ori mai multa (napi, spanac). De asemenea, exista suplimente obtinute din alimentul japonez Natto, soia fermentata, prin utilizarea de culturi bacteriene controlate.



Autor: Elena Nistor


http://www.csid.ro
 
Ochiul bionic, din vară, şi în Europa

1299325651ochi-bionic.jpg


O companie din SUA a produs retina artificială, dispozitiv care vine în ajutorul celor care şi-au pierdut vederea. Ochiul bionic este conectat la sistemul nervos central, iar persoana va purta o pereche de ochelari prevăzută cu o cameră video ce transmite imagini unui procesar capabil să le transforme în impulsuri electrice.

Denumit de cercetători Argus II, acesta este folosit cu succes de 14 persoane din SUA şi din Mexic şi va fi disponibil, în vară, şi în Europa, preţul fiind de aproape 100.000 de euro.

http://www.cotidianul.ro/139116-Ochiul-bionic-din-vara-si-in-Europa

cam piperat pretul...dar merita !
 
Sanatatea se citeste in lungimea degetelor

De la vulnerabilitatea in fata alergiilor si pana la riscul de a suferi de artrita ori chiar de cancer sau probleme de inima, toate informatiile sunt inscrise in palma ta, mai precis in lungimea a doua degete, aratatorul si inelarul.

Desi pare ceva superficial, a masura lungimea acestor doua degete, mai ales comparativ, de aici reiesind informatii pretioase despre sanatate, este o idee care care capata din ce in ce mai multa popularitate printre oamenii de stiinta, relateaza Daily Mail.

In luna noiembrie a anului trecut, un studiu amplu publicat in British Journal of Cancer a concluzionat ca a avea un aratator mai lung decat inelarul sugereaza un risc mai mic cu o treime de cancer de prostata.

Lungimea degetelor este determinata inca din pantecul mamei, fiind rezultatul expunerii la hormoni sexuali masculini si feminini, respectiv testosteron si estrogen. Testosteronul incurajeaza cresterea mai cu seama a inelarului, in timp ce estrogenul, hormonul sexual feminin, face ca aratatorul sa fie mai lung.

Indiferent daca ai aratatorul sau inelarul mai lung, asta se traduce printr-o vulnerabilitate crescuta la o serie de boli.

Intre saptamana a 8-a si a 12-a, fatul este expus unui nivel de hormoni care are un impact major asupra dezvoltarii creierului, inimii si altor organe, explica John Manning, biolog la Universitatea Swansea si autor al unei carti pe tema aspectului degetelor si starii de sanatate.

El este de parere ca cercetarile vor arata ca lungimea degetelor poate fi folosita ca un ghid in determinarea riscurilor in ceea ce priveste unele boli, dand oamenilor ocazia sa schimbe cate ceva in stilul de viata pentru a micsora riscul bolilor la care sunt vulnerabili.

Un inelar mai lung

Potrivit acestuia, masurarea degetelor e bine sa se faca la mana dreapta. In cazul in care inelarul este degetul mai lung dintre cele doua vizate, persoana respectiva este de doaua ori mai predispusa sa sufere de osteoartrita, mai ales cea localizata la nivelul genunchilor, dupa cum a demonstrat un studiu al Universitatii Notthingam, in care au fost monitorizati 2.000 de voluntari afectati de aceasa boala.

Cercetarea a mai aratat ca un inelar mai lung poate face ca osteoartita sa se instaleze la nivelul soldurilor si degetelor. Acelasi rezultat l-a avut si un studiu vast, realizat in SUA.

Anorexia Aceeasi lungime mai mare a inelarului predispune la anorexie, insa nu si la bulimie, dupa cum au aratat mai multe cercetari. Pentru a te priva de mancare si a face exercitii exagerat de mult e nevoie de multa determinare, ori un nivel mare de testosteron poate da aceasta trasatura.

Raceli Un studiu care a implicat 200 de studenti de la Universitatea Liverpool a aratat ca cei cu un inelar mai lung sunt mai sensibili la raceli, dar si boli, in general. Tot in randul celor cu un inelar mai lung se raporteaza si mai multe cazuri de varsat de vant (varicela).

Testosteronul influenteaza si sistemul imunitar, facandu-l mai putin rezistent, asa ca cei cu un inelar lung, expusi mai mult la acest hormon, sunt si mai predispusi la infectii.

Autism Exista dovezi in spirjinul faptului ca un inelar mai lung se afla in stransa legatura cu autismul. Trei studii au aratat acest lucru, alte patru stabilind ca poate surveni lipsa de concentrare sau hiperactivitatea.

Vesti bune pentru cei cu inelarul lung

Vestea buna e insa ca cei care au inelarul mai lung decat aratatorul sunt mai putin atrasi de tigara, si asta pentru ca testosteronul este asociat cu un tip de personalitate extravertita, pe cand fumatul se afla in stransa legatura cu o personalitate introvertita si chiar nevrotica. Trasaturile de caracter au si ele un cuvant de spus in cazul acestui viciu, explica profesorul Manning. Din pacate insa, cei cu un inelar mai lung sunt mai atrasi de alcool.

Totusi, tot ei sunt si cei capabili sa exceleze in sport. Daca inelarul este cu mult mai lung decat aratatorul, un centimetru sau chiar mai lung, exista toate sansele ca persoana in cauza sa devina sportiv profesionist. Aceasta trasatura tradeaza o inima puternica si o buna functionare a sistemului vascular.

Un aratator mai lung

Un aratator mai lung decat inelarul tradeaza o vulnerabilitate crescuta la cancerul cervical sau mamar. O cercetare recenta a aratat ca femeile de 35 - 37 de ani, care au fost diagnosticate cu cancer mamar la varste fragede aveau si un aratator mai lung decat inelarul. O posibila explicatie ar fi cantitatea mare de estrogen la care au fost expuse in pantec. Se stie despre acest hormon ca incurajeaza aparitia acestor boli.

O cercetare similara a aratat ca un aratator mai lung decat inelarul face ca si aparitia cancerului cervical sa fie mai probabila.

Boli de inima Barbatii cu un aratator mai lung prezinta un risc mai mare de a suferi un atac de cord la varste nu foarte inaintate, mai precis inainte de a implini 50 de ani. Cu cat mai lung este aratatorul, cu atat mai mare este acest risc.

Bulimie Femeile cu un aratator lung sunt mai predispuse la afectiuni legate de alimentatie, in special bulimie, a aratat un studiu realizat in Marea Britanie.

Alergii si astm Acestea se intalnesc mai adesea in randul barbatilor cu un aratator mai lung. Expunerea la o cantitate mare de estrogen face ca sistemul imunitar sa fie puternic, insa sa reactioneze mai mult decat ar trebui in unele cazuri, ducand la aparitia alergiilor, explica profesorul Manning.

Vesti bune pentru cei cu aratatorul lung

Vestea buna e ca barbatii cu un aratator lung sunt mai feriti de cancerul de prostata. O cercetare realizata la Universitatea Warwick, in cadrul careia au fost luati in considerare 1.500 de barbati cu cancer de prostata si 3.000 de barbati sanatosi, a aratat ca cei cu un aratator mai lung decat inelarul prezentau un risc cu o treime mai mic de a fi diagnosticati cu aceasta boala.

sursa: ;)
 
Romanii, depresivi din cauza iernii

Romanii--depresivi-din-cauza-iernii.jpg


Temperaturile scazute din luna martie isi pun amprenta asupra moralului romanilor, accentuandu-le depresia, dupa cum spun psihologii.

"Fara nicio indoiala, vremea urata poate accentua starea de depresie. In general, iarna aduce cu ea acest tip de comportament, iar, daca va continua vremea urata, cei care au deja o stare de depresie o vor purta in continuare. Si cei care au asteptat primavara vor suferi o deceptie, pentru ca ce este de fapt iarna? Mai mult intuneric, mai putina lumina, mai multa tristete, mai putina veselie", a declarat psihologul Hanibal Dumitrascu, arata Evenimentul Zilei.

Psihologul spune ca romanii depresivi trebuie sa incerce sa schimbe ceva in aceasta perioada, stand mai mult in compania prietenilor si sa ia parte la activitati placute.

"Important este sa nu dam curs unei asemenea perceptii, sa ne detasam de intunericul de afara care near putea confisca bucuria de a trai. Sustragerea de la aceasta stare se poate face cu ajutorul companiei celorlalti, a prietenilor si cu activitati placute", a mai spus Dumitrascu.

In zilele urmatoare se vor inregistra temperaturi scazute, mai ales in Moldova si va ninge in aproape toata tara.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/depresie/romanii-depresivi-din-cauza-iernii-1079850
 
Cartofii au calorii puţine şi îngraşă doar prăjiţi



Cartofii nu sunt atât de "păcătoşi" pe cât se crede. Din contră, dacă sunt pregătiţi prin coacere, fierbere sau sotare, nu prin prăjire, chiar sunt recomandaţi în curele de slăbire.


Cartoful a fost intens blamat din cauză că are indicele glicemic mare şi îngraşă. De fapt, indicele glicemic al cartofului "păleşte" în comparaţie cu cel al dulciurilor. Este un aliment săţios şi o sursă de energie mult mai bună decât ciocolata, spre exemplu.

Modul de preparare face diferenţa clară la calorii: dacă sunt preparaţi dietetic, la cuptor, fierţi sau sotaţi, chiar sunt indicaţi în curele de slăbire. Din contră, o porţie de cartofi prăjiţi sau de cartofi franţuzeşti, cu mult bacon, smântână şi caşcaval, asigură lejer necesarul de calorii pe toată ziua.


Nutriţionistul Corina Zugravu "dărâmă legendele" care circulă pe seama cartofilor.

1. MIT. Au indicele glicemic mare şi potolesc foamea doar pe termen scurt

ADEVĂR. Reputaţia cartofilor care îngraşă vine, probabil, de la faptul că au un indice glicemic mare, ce aruncă în aer nivelul de zahăr din sânge, potolind foamea pe termen scurt.

Adevărul este undeva la mijloc însă. Cartofii au, întradevăr, un indice glicemic mare, dar acest lucru nu înseamnă cu sunt nesănătoşi sau nu sunt săţioşi. În plus, studiile publicate în "European Journal of Clinical Nutrition" "dau" cartofii drept alimentele cu cel mai mare grad de saţietate. "Întradevăr, cartofii au un indice glicemic mare, dar mic în comparaţie cu zahărul sau dulciurile. Cresc glicemia destul de repede pentru că au amidon, dar depinde, evident, de cantitate", subliniază nutriţionsitul Corina Zugravu.

Garniturile bogate în proteine, precum fasole verde, peşte, friptură la grătar vor încetini digerarea acestora şi îi vor scădea indicele glicemic.

2. MIT. Nu conţin nutrienţi

ADEVĂR. Este adevărat că doar cartofii nu pot să furnizeze toate substanţele nutritive de care avem nevoie, însă sunt "încărcaţi" cu potasiu şi vitamina C. Nu conţin, ce-i drept, calciu, seleniu, vitamina E, vitamina A şi altele, însă studiile arată că au cu 24% mai mult potasiu decât bananele, iar un singur cartof poate conţine o treime din doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, mai conţin fier, acid folic şi fibre.

"Trăind sub pământ, au mai puţine vitamine ca alte legume, dar pot fi o sursă excelentă de vitamina C, mai ales că la români se mănâncă mulţi cartofi. Conţin şi magneziu, potasiu, iar proteinele specifice sunt mai bune decât cele din porumb", adaugă nutriţionistul Corina Zugravu.

3. MIT. Dieta cu cartofi nu este recomandată

ADEVĂR. De fapt, nici dieta cu varză, nici dieta cu orez sau alte diete bazate pe un singur aliment nu sunt recomandate. Sunt dezechilibrante şi nu asigură necesarul de nutrienţi. "Adepţii acestor diete vor ajunge să cadă din picioare, pentru că nu vor mai avea de unde să-şi ia calciul, seleniul şi vitaminele, dar nici grăsimile bune", atrage atenţia nutriţionistul.

4. MIT.Cartofii îngraşă

ADEVĂR. De fapt, cartofii au cu 40% mai puţin calorii decât orezul şi pastele. Un cartof de mărime medie copt sau fiert are în jur de 150 de calorii, însă o farfurie de cartofi prăjiţi poate avea şi 1.000 de calorii. În plus, uleiul încins are şi potenţial cancerigen. O porţie de piure de cartofi are în jur de 200 de calorii dacă nu se exagerează cu untul şi laptele.

Cartoful în sine are 0,1% grăsime şi nu are pic de colesterol. "Cartofii ţărăneşti, pregătiţi la abur, cu puţină grăsime sunt o variantă bună. Cartofii franţuzeşti, pregătiţi cu bacon, ou, smântână cad însă greu la stomac", adaugă medicul nutriţionist.

5. MIT. Cartofii nu dau multă energie

ADEVĂR. Total greşit. Cartofii sunt o bună sursă de amidon, care energizează, iar energia durează mai mult dacă mâncăm cartofi decât ciocolată sau alte prăjituri, pentru că se eliberează treptat. În plus, cartofii sunt foarte bine toleraţi de organism, o veste bună pentru cei care suferă de diverse alergii alimentare.

POPULARI ÎN ŢĂRI DIN VEST

Cartofii dulci, sursă de antioxidanţi şi vitamine

Cartofii dulci nu sunt foarte populari în România, însă în Vest sunt preferaţi celor normali. Cartoful dulce are miezul galben închis, spre portocaliu şi are forma lunguiaţă. Vedeta incontestabilă a acestuia este vitamina A (betacaroten). Un cartof dulce asigură de trei ori necesarul de vitamina A.

Dacă sunteţi fumător sau traiţi într-un mediu în care se fumează, o dietă bogată în vitamina A vă poate fi de mare folos. Fumul de ţigară seacă organismul de vitamina A, aşa că pierderile trebuie suplinite prin alimente bogate în această vitamină.

În plus, mai conţin vitamina C, fibre, vitamina B6, potasiu şi fier. De asemenea, un cartof mediu asigură o treime din antioxidanţii pe care organismul îi produce în mod natural.



http://www.evz.ro
 
7 SEMNE ALE UNEI DANTURI SANATOASE
1- nu ai carii dentare
2- nu ai carii la radacina dintilor
3- nu ai tartru
4- nu ai placa bacteriana
5- nu ai pete pe dinti
6- nu ai probleme gingivale
7- ai o respiratie proaspata
 
Mai tare ca Viagra: veninul păianjenului vagabond


Conform unor cercetărilor de ultimă oră ale specialiştilor americani din cadrul Colegiului Medical al statului Georgia, veninul unei specii de păianjen care trăieşte în America Centrală şi de Sud, are calităţi superioare celebrei pastile albastre

O singură muşcătura din partea păianjenului vagabond brazilian (Phoneugria nigriventer) poate provoca erecţii care durează neîntrerupt numai puţin de 4 ore.

Cercetătorii americani care au descoperit valenţele neaşteptate ale veninului acestei specii de păianjen, sunt convinşi că au dat peste un adevărat panaceu în privinţa disfuncţiilor erectile cu care se confruntă un număr tot mai mare de bărbaţi.

"Veninul speciei Phoneutria nigriventer conţine un amestec de molecule extrem de interesante. Aceste molecule, pe care le numim în mod obişnuit toxine, sunt foarte variate, şi au efecte extrem de diferite. Din acest motiv, dacă un bărbat este muşcat, se observă diferite simptome, dintre care cel mai evident apare sub forma unui priapism extrem. Celelalte efecte secundare constau în pierderea relativă a controlului muscular, dureri severe, respiraţie dificilă, iar dacă victima nu este tratată cu un ser anti-venin, pot apărea şi cazuri de deces. Dar dacă din veninul păianjenului se izolează şi se extrag doar toxinele care provoacă erecţia, atunci se poate realiza o substanţă mai eficientă decât celebra Viagra", susţine dr. Kenia Nunes, fiziolog în cadrul Colegiului Medical al statului Georgia.

Toxina cu pricina, a fost identificată şi sintetizată sub forma unei peptide numită PnTx2-6. Această peptidă a fost administrată unor şoareci de laborator, care s-au bucurat de erecţii intense şi de lungă durată, fără a resimţi şi periculoasele efecte secundare care apar odată cu muşcătura păianjenului.

"Am descoperit că peptida provoacă erecţii extreme unor şoareci de laborator care sufereau de hipertensiune arterială şi prezentau impotenţă sexuală. Suntem siguri că şi la oameni ar acţiona asemănător. Toxina păianjenului acţionează diferit de Viagra, ceea ce este un avantaj pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma efectelor secundare apărute în urma administrării pastilei albastre", adaugă dr. Nunes.
Conform lui Rod Crawford, un expert în păianjeni din cadrul Universităţii din Washington, dintr-un total de 7000 de bărbaţi muşcaţi de păianjenul vagabond brazilian, au decedat doar 10 indivizi.


http://www.descopera.ro
 
Ce cafea să beţi ca să nu ajungeţi la palpitaţii



Cafeaua "neagră" băută moderat trezeşte creierul, e bună pentru dietă şi digestie. Cafeaua solubilă se absoarbe însă mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac.
Cea mai bună modalitate de preparare a cafelei este la filtru sau la espressor, nu la ibric.

Cafeaua nu atacă inima şi nu face "gaură" în stomac dacă nu aveţi deja tensiunea mărită sau nu suferiţi de gastrită şi ulcer. Asta în condiţiile în care este băută "cu cap", nu pe stomacul gol şi nu mai mult de două ceşti pe zi. În rest, beneficiile cafelei bat riscurile: conferă o stare de bine, ajută la digestie, intensifică tranzitul intestinal şi arderile.

"Cofeina din cafea este un stimulent uşor pentru sistemul nervos central, îmbunătăţind vigilenţa şi performanţa. S-a sugerat, deşi acest lucru nu a fost dovedit, că există efecte benefice ale cafelei asupra diabetului de tip II, afecţiunii Parkinson şi anumitor forme de cancer", a declarat Roger Cook, director Coffee Science Information Center.


Evitaţi cafeaua la ibric, "la plic" sau cu mult zahăr

Deşi foarte populară, cafeaua preparată la ibric poate creşte colesterolul, din cauza zaţului. Cea mai bună modalitate de preparare e la filtru sau espressor.

"Espressoul are o aromă foarte puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru, pentru că este preparată la abur", adaugă nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Calea Moşilor din Capitală .

Cafeaua este un adjuvant perfect în regimurile de slăbire. Neagră sau cu puţin lapte degresat nu are aproape nicio calorie, însă capuccino, ciocolata caldă sau latte-machiato "stricate" cu mult lapte, frişcă şi zahăr urcă şi la 500 de calorii, adică un sfert din necesarul zilnic al adulţilor. Cu alte cuvinte, o astfel de băutură poate "înlocui" cu succes micul dejun sau cina. Mai grav e că nu aduc nutrienţi, ci doar zahăr, frişcă şi grăsimi, care, consumate cu regularitate, favorizează acumularea kilogramelor şi cresc nivelul de colesterolul din sânge. Chiar dacă e practică, nu alegeţi cafea "la plic", încărcată cu E-uri şi zahăr.

Gravidele, "liber" la două ceşti de cafea pe zi

O persoană sănătoasă poate să bea lejer două ceşti de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare). Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au o probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să renunţe la "doza" zilnică, ci doar să fie mai prudenţi şi să nu o consume pe stomacul gol, ci doar după micul dejun. Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului.

Nici gravidele nu ar trebui să se reţină de la cafea.

"În Marea Britanie, norma este de patru-cinci ceşti pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să nu depăşească 200-300 mg de cofeină pe zi, adică nu mai mult de două ceşti pe zi", a adăugat specialistul Roger Cook.

E mai bine să nu consumaţi amestecuri de cafea. Alegeţi între Arabica şi Robusta, nu combinaţia ieftină a celor două.

Cafeaua solubilă, sau "nesul", cum e cunoscut, nu atacă inima aşa cum se spune, însă cafeaua obişnuită e o alegere mai bună. "Cafeaua solubilă nu are mai multă cofeină, însă se absoarbe mult mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac şi dă palpitaţii", explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

"Espressoul are o aromă puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru."
EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist


http://www.evz.ro
 
Nu încălziţi în caserole şi nu gătiţi în staniol


Încălziţi alimentele la microunde doar în farfurie, nu în vase din plastic. Anumite caserole sunt mai sigure pentru depozitare.
Pe lângă faptul că distrug nutrienții din alimente, microundele „atrag” din plastic substanțe periculoase

Medicii vă recomandă să evitaţi să gătiţi alimente în folie sau vase de aluminiu, dar şi să le depozitaţi în ele. Caserolele din plastic în schimb sunt total contraindicate pentru încălzirea sau prepararea mâncării la microunde. Staniolul conţine ioni toxici din aluminiu care aduc un lanţ de probleme, de la cancer la osteoporoză, iar controversata substanţă Bisfenol A din unele caserole poate afecta fertilitatea, în special în cazul bărbaţilor. La microunde, substanţa toxică trece mai uşor în mâncare.


Scăpaţi de aluminiul din bucătărie

Pe cât este de nociv, pe atât este de "prezent" în casa noastră: în alimente, în staniolul în care împachetăm sandviciurile, în vasele de gătit şi tacâmuri, în antiperspirante, chiar şi în unele medicamente. Şi apa conţine aluminiu, dar sub formă de săruri, fiind singura situaţie când nu este nociv.

"Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Pentru a preîntâmpina apariţia acestor afecţiuni, scăpaţi rapid de toate ustensilele şi recipientele de aluminiu din bucătărie, renunţaţi la a mai găti în folie de aluminiu, nu mai cumpăraţi bere şi răcoritoare la cutie. Cercetaţi eticheta produselor şi aveţi grijă să nu apară fosfatul de aluminiu.

De fiecare dată când cumpăraţi caserole de plastic, verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7, atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigider. Caserolele periculoase sunt de două tipuri: cele din PVC (numărul 3) şi cele care conţin BPA sau Bisfenol A (numărul 7). PVC-ul este unul dintre cele mai nocive tipuri de plastic, având în compoziţie DEHA, care poate afecta ficatul şi poate aduce chiar cancer.

Pe de altă parte, Bisfenolul A a stârnit o serie de controverse "cancerigene", iar în multe ţări a fost interzisă comercializarea produselor care îl conţin. "BPA creşte nivelul de estrogen, ceea ce face ca fetele să intre mai rapid la pubertate şi măreşte riscul de cancer ovarian şi de sân. De asemenea, bărbaţii care se expun la BPA au un risc crescut de a face cancer testicular. Bisfenolul afectează fertilitatea la ambele sexe, cu precădere la bărbaţi", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cum recunoaşteţi caserolele cele mai periculoase

Contaminarea se poate face dacă alimentele sunt încălzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă (mâncăruri grase, brânzeturi, lactate, dulciuri etc.). Sfatul specialistilor este să cercetaţi cu mare atenţie etichetele atunci când cumpăraţi plastice care vor intra în contact cu alimentele (căutaţi simbolul PC, in scripţionat într-un triunghi, plus o cifră între 1 şi 7, ocoliţi caserolele notate cu 3 sau 7).


Bisfenolul A se transmite rapid în alimente dacă încălzim mâncarea direct în caserole în cuptorul cu microunde.

"Microundele încălzesc rapid mâncarea, dar, în acelaşi timp, alterează glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele şi enzimele, iar radiaţiile emanate cresc şi de zece- douăsprezece ori cantitatea de Bisfenol A", adaugă specialistul Mencinicopschi.

"Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului.“
PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie

UTIL

Prosoape sigure

Prosoapele de bucătărie adună în ţesătura lor umezeală, microbi, acarieni, praf, spori de mucegai. Ar trebuie spălate la temperaturi de peste 60 de grade C, folosind programe ce durează cel puţin o oră. Şi, pentru că nu sunt deloc igienice, acestea ar trebui înlocuite cu prosoape de unică folosinţă.

De asemenea, lavetele şi bureţii ar trebui spălaţi după fiecare întrebuinţare şi schimbaţi săptămânal.

http://www.evz.ro
 
Depresia – în România şi în lume

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazuri severe, pierderea dorinţei de a trăi. La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni; numai în Europa se estimează că nu mai puţin de 50 de milioane de persoane suferă de această boală.

In prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate ale omului contemporan. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.

Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul companiei AstraZeneca, au lansat programul "Nu eşti singură. Nu eşti singura!", care îşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care această suferinţă îl are asupra calităţii vieţii, dar şi să semnaleze faptul ca ea poate fi tratată.

Obiectivul programului este informarea publicului larg despre depresie, pentru ca pacienţii să recunoască din timp manifestările acestei boli şi să se adreseze medicului psihiatru.

Iată cîteva opinii ale specialiştilor, cu accent pe problematica acestei tulburări în România:

"Depresia se poate vindeca", declară profesor dr. Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucureşti, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei - în special diferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară - şi iniţierea unui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei - dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central - şi nu efectului, de aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă".

"Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate - de la "a ne fi ruşine să recunoaştem", la o abordare proactivă. Depresia nu este exclusiv o boală a femeilor, dar este intâlnită mult mai frecvent în rândul acestora, de aici motto-ul programului "Nu eşti singură. Nu eşti singura!", declară conf. dr. Cătălina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucureşti. "Netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adauga complicaţii - suicid, consum de substanţe nocive etc - spune conf. dr. Cătălina Tudose.

"Deşi este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studii epidemiologice desfăşurate în România, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat. Recunoaşterea şi tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativă a publicului", declară dr. Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Printre aspectele particulare ale diagnosticului şi tratamentului pacienţilor cu depresie în România, se numără:

dificultatea pacienţilor de a discuta despre problemele lor emoţionale şi tendinţa de a solicita ajutor medical doar pentru probleme de natură fizică
reticenţa pacienţilor de a se adresa direct medicului specialist psihiatru (teama de stigmatizare)
ignorarea bolii pentru o perioadă lungă de timp
lipsa de reacţie a familiei, prietenilor, colegilor şi, adesea, a tuturor celor din jur



http://www.descopera.ro
 
O cercetare efectuată pe 34,600 de femei cu vârsta între 49 şi 83 de ani arată că o ceaşcă de cafea pe zi are un efect pozitiv, reducând cu un sfert riscul de atac cerebral.

Studiul a urmărit viaţa acestor femei de-a lungul a 10 ani, timp în care s-au înregistrat 1.680 de atacuri cerebrale. Efectul pozitiv s-a păstrat şi în cazul femeilor care au băut 2, 3, 4 sau chiar 5 ceşti de cafea pe zi!

Cafeaua reduce inflamaţiile şi stresul oxidativ şi măreşte senzitivitatea la insulină, consideră oamenii de ştiinţă.

"Unele femei au evitat consumul de cafea, considerând că este nesănătoasă. Din contră, din ce în ce mai multe studii arată un consum moderat al acestei substanţe reduce riscul de diabet, cancer la ficat şi chiar atac vascular", a explicat Dr. Susanna Larsson, de la Institutul Karolinska din Stockholm.



http://www.descopera.ro
 
Muştarul, condimentul care ajută digestia şi aduce fericirea


Seminţele de muştar au în compoziţie substanţe care-i conferă o stare de bine organismului şi sunt excelente pentru digestie. Muştarul poate fi consumat fie sub formă de seminţe, fie pastă.
Muștarul vă păzește de cancer, de boli de inimă și chiar de sindromul Alzheimer

Fie că îl consumaţi sub formă de seminţe pisate sau întregi, fie ca pastă, muştarul este un adevărat aliat în lupta cu durerile de cap, simptomele menopauzei, carenţele de vitamine şi minerale, aducând chiar şi un pic de fericire.

"Triptofanul, un aminoacid esenţial, considerat aminoacidul fericirii (precursor al serotoninei, responsabilă de starea de bine a organismului) se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar", detaliază specialiştii Puia Negulescu şi Gheorghe Mencinicopschi în cartea lor, "Alimente pentru o viaţă sănătoasă".

Armă anticancer şi antidemenţe

Chiar dacă de multe ori e văzut doar ca un condiment fără cine ştie ce valoare, muştarul are beneficii "ascunse". Seminţele de muştar conţin fitonutrienţi ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previn apariţia cancerului gastrointestinal.

Principalul efect benefic al muştarului este acela că ajută digestia prin stimularea sucurilor gastrice, a secreţiilor biliare şi prin stimularea tranzitului intestinal. De aceea, e indicat în afec ţiunile stomacului, care implică o secreţie scăzută de suc gastric, în lipsa poftei de mâncare sau în constipaţie", detaliază Rodica Tenu, nutriţionist Unilever.

Un alt avantaj al seminţelor de muştar e conţinutul de seleniu şi magneziu, substanţe benefice pentru reducerea prevalenţei artritei reumatoide şi severitatea astmului, datorită proprietăţilor antiinflamatorii. Pe de altă parte, magneziul scade presiunea arterială.

"Aportul mare de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, magneziu şi seleniu) transformă acest condiment într- un ajutor important în remedierea eventualelor deficienţe ce pot avea efecte negative asupra organismului", completează nutriţionistul Rodica Tenu.

Şi inima se află printre "beneficiari". S-a dovedit că muştarul reduce riscul apariţiei unui e veniment cardiovascular. În unele studii, se arată că substanţele din muştarul galben pot preveni chiar şi maladia Alzheimer.


Muştarul este folosit şi în medicina populară, mai ales sub formă de cataplasme pentru tratarea bolilor bronho-pulmonare. Pentru tratarea bronşitei, astmului şi pneumoniei se aplică o cataplasmă cu făină de muştar pe piept şi se menţine atât timp cât senzaţia de arsură nu este foarte puternică. Se îndepărtează şi se acoperă zona. "Cura" cu muştar este contraindicată în cazul copiilor sub 6 ani.

Aliat în cura de slăbire: trei calorii per linguriţă

Muştarul poate fi un produs de ajutor şi pentru cei care se luptă cu kilogramele datorită consumului scăzut de calorii. De exemplu, o linguriţă de muştar are doar trei calorii, în timp ce una de maioneză ajunge la 100.

"De multe, ori, muştarul este folosit în curele de slăbire pentru că nu are calorii şi nici colesterol. În schimb, aduce nutrienţi (proteine, calciu, magneziu şi potasiu)", detaliază Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie al companiei Danone.

INDICAŢII

Benefic în tratamentul constipaţiei sau al migrenelor

Specialiştii vă dau câteva sfaturi concrete despre cum să folosiţi acest condiment în anumite situaţii.

pentru constipaţie cronică sunt utile 1-2 linguri de seminţe de muştar alb pe stomacul gol;

pentru intoxicaţii puteţi folosi o linguriţă de seminţe de muştar negru cu făină amestecate într-un pahar cu apă. Trebuie administrat pe stomacul gol deoarece provoacă un acces de vomă prin care se elimină materiile toxice care au dat intoxicaţie;

lipsa poftei de mâncare "se drege" cu o linguriţă de seminţe de mutar negru cu lapte;

o bună circulaţie poate fi ajutată de boabe de muştar combinate cu apă caldă. Nu se recomandă celor cu tensiune arterială;

băile cu boabe de muştar sunt utile în migrene.


http://www.evz.ro
 
Topul celor mai nocive băuturi

Autor: Cristina Lica

Energizantele, răcoritoarele foarte colorate, ceaiurile la PET, milkshake-urile pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătate. Beţi apă plată şi uitaţi de produsele pline de zahăr şi aditivi.
Băuturile colorate sunt pline de E-uri și au multe calorii

Cumpărăm ceai şi limonadă îmbuteliate, îmbogăţite cu sirop de fructoză şi aditivi, în loc să le preparăm acasă, iar energizantele şi băuturile cu mult zahăr fac parte din dieta zilnică. Nici cafeaua nu mai e ce a fost. La espresso s-au adăugat frişcă, lapte, siropuri de caramel sau vanilie şi mult zahăr: mocha latte, frappucino, latte machiato şi lista poate continua.

Astfel am ajuns să consumăm calorii lichide "goale". Ocazional, acest gen de băuturi nu sunt atât de "păcătoase", însă dacă sunt băute frecvent, situaţia se schimbă.

Energizantele

O "tonă" de energie de-ar furniza şi tot nu ar justifica încărcătura de zahăr, calorii, sodiu şi "E-uri" pe care le conţin energizantele. O doză normală are 155 de calorii şi 36 de grame de sodiu, în condiţiile în care norma zilnică de sodiu nu ar trebui să depăşească 24 de grame. În plus, mai conţine taurină, extract de guarana, D-glucoronolactonă şi cafeină (32 mg/100 ml).


"Numărul de calorii e ridicat, iar conţinutul mare de sodiu, guarana şi cafeină îl contraindică cardiacilor, dar şi hipertensivilor. Guarana şi cafeina pot avea un efect energizant exagerat, culminând cu tremur, anxietate şi creşterea bruscă a tensiunii. Caramelul scade absorbţia vitaminelor din grupul B şi scade puterea de concentrare", spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Specialităţi de cafea "la doză"

Pe lângă faptul că astfel de băuturi depăşesc lejer 100 de calorii, "schimbă" cu totul conceptul de "cafea".

"E-urile" conţinute bat materia primă: E446, E407, E460, E501, E332, E340. "E446 nu este nici măcar admis în România, E407 a fost asociat cu creşterea incidenţei anumitor forme de cancere, iar restul E-urilor sunt inofensive", explică specialistul Luiza Pîrvu.

Milkshake-urile

Acestea sunt adevărate bombe calorice care pot lejer să acopere necesarul de calorii pentru întreaga zi.

"Un astfel de produs asigură jumătate din necesarul zilnic de calorii din câteva înghiţituri. Sunt contraindicate diabeticilor sau obezilor", adaugă nutriţionistul.


Carbogazoase cu fructe

Sucurile carbogazoase "cu fructe" pot fi mai nocive decât cola, având mai mult zahăr şi coloranţi (mai ales cele galbene). Un singur pahar are 30 de grame de zahăr, peste 100 de calorii şi doar 15 ml suc de fructe. Atunci, de unde vine culoarea? Coloranţii sunt cei care "imită" aportul de fructe. E102, E104, E110 sunt cei mai "de temut" dintre ei.

"Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de E102 e ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. E 104, sau galben de chinolină, ar trebui să dispară din dieta micuţilor: este cancerigen şi predispune la obezitate şi boli neurovegetative. E 110 e un alt colorant care poate provoca alergii, congestie nazală, astm şi disfuncţii ale percepţiei gustului", atrage atenţia Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele. Riscă să aibă copii cu predispoziţie la obezitate.

Apă cu arome

Apa are zero calorii şi zero zahăr, însă, "îmbogăţită" cu arome de fructe, vine la pachet şi cu zahăr sau îndulcitori, precum sucraloza.

"Sucraloza poate avea efecte adverse diverse: de la tulburări gastro-intestinale, alergii, palpitaţii, dar, fiind un îndulcitor mai nou, există numeroase studii în derulare legate de acţiunile acestora", atrage atenţia nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Un pahar normal de 250 ml poate avea 50 de calorii. În condiţiile în care medicii dau ca obligatorii şase-opt pahare de apă, la finalul zilei veţi trage linie şi veţi vedea că "v-aţi pricopsit" cu 300-400 de calorii de care nu aveaţi nevoie.

Ceai şi limonadă îmbuteliate

Ceaiul îmbuteliat are doar 0,14% extract de ceai şi 0,1% suc de lămâie. Principalele ingrediente sunt de departe, zahărul, apa şi câţiva aditivi. Un pahar poate avea mai mult de 70 de calorii, în timp ce o ceaşcă de ceai "adevărat", preparat în casă are doar 4 calorii, dacă nu e îndulcit. În mod normal, limonada conţine doar apă, suc de lămâie, miere sau zahăr.

Limonada îmbuteliată are aceeaşi cantitate de zahăr, dar o cantitate modică de suc de lămâie, mai puţin de 10%, şi doar 3% pulpă de lămâie. Zahărul e metabolizat rapid, ceea ce înseamnă că ajunge imediat în sânge. În compoziţie se mai regăseşte guma guar, alergenă.


"Un milkshake asigură jumătate din necesarul zilnic de calorii din câteva înghiţituri. Aceste băuturi sunt contraindicate diabeticilor.“
LUIZA PÎRVU, medic nutriţionist

30 de grame de zahăr, peste 100 de calorii, doar 15 ml de suc de fructe şi nenumărate tipuri de E-uri (printre care E 102, E104, E110)
conţine o băutură carbogazoasă


http://www.evz.ro
 
Cât de rău e să nu dormi bine .


Somnolenţa exagerată în mijlocul zilei, scăderea puterii de muncă şi sforăitul pot semnala sindromul de apnee în somn: respiraţia se opreşte repetat în somn, iar inima şi creierul au de suferit.
Pentru a depista boala, pacientul doarme cuplat la un aparat care înregistrează stadiile somnului, respiraţia şi ritmul cardiac

Dacă vă culcaţi devreme şi vă treziţi târziu, dar sunteţi veşnic obosiţi, e foarte posibil să suferiţi de apnee: respiraţia vi se opreşte pentru zece sau mai multe secunde, de câteva ori pe noapte. În loc să se oxigeneze, creierul "se umple" cu dioxid de carbon şi se trezeşte. Respiraţia se reia, iar creierul readorme în reprize.

Cei care suferă de somn "fragmentat" sunt somnoroşi, etern obosiţi, apatici, absenţi, iritabili şi depresivi.




Fără televizor în dormitor

Bolile somnului au rădăcini genetice, însă şi mediul conlucrează la sabotarea odihnei zilnice. Poluarea sonoră, televizorul, telefonul, calculatorul folosit înainte de culcare şi stresul scad calitatea somnului.

"Zgomotele sunt responsabile de treziri şi microtreziri despre care putem să ne amintim a doua zi şi care ne fragmentează somnul. Ele ne împiedică să dormim profund şi să recuperăm astfel cheltuielile ener getice din ziua precedentă. De aceea, e recomandabil ca în dormitor să nu avem radio, televizor, să nu dormim cu lumina aprinsă, să fie o temperatură adecvată", e sfatul Emiliei Ciomu, specialist în somnologie.

De obicei, somnul este neglijat şi la propriu, şi la figurat. Bolnavii preferă să spună că suferă de "oboseală cronică", decât de o "boală a somnului". Doar o treime se prezintă la medic, şi atunci împinşi de la spate de partener, deranjat de sforăit sau speriat de întreruperea frecventă a respiraţiei.

Potret-robot: bărbat de vârstă medie, obez şi somnolent

Sindromul de apnee în somn e o pauză de respiraţie în timpul somnului şi durează cel pu ţin zece secunde. Concentraţia de oxigen din sânge scade, creierul se trezeşte, dă comanda faringelui să se deschidă, după care respiraţia se reia. Creierul adoarme iar şi evenimentele se repetă de câteva ori pe oră, de mai multe ori pe noapte. "Pacientul tipic cu sindrom de apnee în somn este un bărbat de vârstă medie, obez, cu istoric lung de "sforăitor", cu somn agitat, şi somnolent pe timpul zilei", schiţează medicul portretul bolnavului "apneic".

Dincolo de jena sforăitului, inima şi creierul suferă intens. Pentru şoferi sau piloţi, câteva secunde de "aţipire" pot fi fatale. Dacă vă regăsiţi în acest tablou, nu mai amânaţi consultul la medic, ori problema se va agrava odată cu înaintarea în vârstă.

Cum se tratează

Somnologia e recunoscută de foarte puţini. Nici Ministerul Sănătăţii nu o recunoaşte ca atare, iar costurile investigaţiilor şi tratamentelor nu sunt suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deşi incidenţa acestor boli e mare: aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn.


Anual sunt depistaţi o mie de pacienţi cu apnee în somn, iar 20% din populaţie are insomnii. Mai grav, tulburările de somn ameninţă să devină o epidemie ce va cuprinde 45% din populaţia lumii. În ţara noastră, în perioada 2004-2010 s-au pus 8.000 de diagnostice, însă doar 2.500 de pacienţi au fost trataţi.

Pentru a depista problema, pacientul doarme o noapte cu un aparat care înregistrează somnul, respiraţia şi activitatea electrică a inimii. "Cu ajutorul acestor parametri ştim dacă doarme, care este structura somnului, câte evenimente respiratorii are pe oră", explică dr. Ciomu.

Tratamentul începe cu scăderea în greutate, renunţarea la alcool seara, evitarea hipnoticelor, indiferent de severitatea bolii. "În formele moderate de boală, se folosesc tratamente ORL. În cele severe, singurul tratament eficient este un aparat care suflă aer sub presiune, pe care pacientul îl poate folosi de câte ori doarme", conchide aceasta.

Un astfel de aparat costă circa 600-2.000 de euro, în funcţie de performanţă, iar masca aferentă costă 120-150 de euro. (a contribuit Ramona Dragomir)

"E recomandabil ca în dormitor să nu avem radio, televizor, să nu dormim cu lumina aprinsă.",
EMILIA CIOMU, medic, specialist în somnologie


ODIHNĂ

Sfaturi pentru un somn bun

* Renunţaţi la energizante, cafea, ceai, alcool sau băuturi bogate în vitamina C după-amiaza şi seara
* Nu faceţi sport sau activităţi fizice intense seara. Favorizează "starea de veghe"
* Mâncaţi cina cu două-trei ore înainte de culcare. Nu renunţaţi la ea
* Cea mai bună perioadă pentru culcare este între 21.00-22.00
* Temperatura camerei trebuie să fie în jur de 21 de grade Celsius
* Aerisiţi camera cinci-zece minute înainte de culcare
* Dacă obişnuiţi să dormiţi ziua, nu depăşiţi 45 de minute

TRATAMENT

Laboratoare de somnologie

Iată câteva clinici din ţară unde se tratează bolile somnului:

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Bucureşti
Spitalul de Pneumoftiziologie "Palazu Mare", Constanţa
Clinica "Almedica Berlin", Ploieşti
Spitalul Clinic de Pneumologie Secţia 3 "Tudor Vladimirescu", Iaşi
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş", Timişoara
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Braşov
Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău


http://www.evz.ro
 
"Zgomotele sunt responsabile de treziri şi microtreziri despre care putem să ne amintim a doua zi şi care ne fragmentează somnul. Ele ne împiedică să dormim profund şi să recuperăm astfel cheltuielile ener getice din ziua precedentă. De aceea, e recomandabil ca în dormitor să nu avem radio, televizor, să nu dormim cu lumina aprinsă, să fie o temperatură adecvată", e sfatul Emiliei Ciomu, specialist în somnologie.

Nu stiu cum reusesc astia, dar io, daca n-am televizorul deschis, sa aud zgomote, nu adorm :D. Si dorm chiar bine cu tv-ul deschis . Bine si asta e tot o boala :D.
 
În America s-au epuizat stocurile de iod. Adevărat și fals despre pastila anti-radiații



Frica de radiații lasă rafturile farmaciilor din SUA fără iodura de potasiu (KI), pastila „minune” care împiedică iodul radioactiv să fie absorbit în tiroidă. Din păcate, doar tiroida este protejată de KI, dacă este luat în timp util. Nu protejează nici împotriva altor substanțe radioactive, precum uraniu, cesiu sau plutoniu.


Iodura de potasiu (KI), supranumită „pastila anti-radiații” s-a vândut ca pâinea caldă în SUA, iar rafturile farmaciilor au rămas în scurt timp goale.

Doar două companii sunt autorizate de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului să producă iodură de potasiu.Unul dintre producători a vândut 250.000 de pastile, până la epuizarea stocului și a anunțat că a mai comandat încă un milion de pastile.

Cealaltă companie farma a vândut toate cele 10.000 de cutii disponibile, iar comezile curg zilnic. O companie a donat 50.000 de pastile Japoniei.

Farmaciile, corporațiile, spitalele și laboratoarele nucleare s-au aprovizionat cu medicamentele miraculoase, în ciuda asigurărilor guvernului că cetățenii sunt în afara oricărui pericol de iradiere.

Cum acționează iodul?

Corpul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Iodura de potasiu are capacitatea de a împiedica absorbția iodului radioactiv în tiroidă.

Glanda tiroidă percepe iodul radioactiv și iodura de potasiu ca fiind una și aceeași substanță. Astfel, KI „umple” glanda cu doza zilnică de iod, blocând iodul radioactiv să se absoarbă.

De aceea, populația este sfătuită să ia aceste pastile de îndată ce se declară risc de radiații, înainte ca organele să sufere. În lipsa acestei protecții, tirioda absoarbe în scurt timp iodul radioactiv, ce duce la cancer tiriodian, fără îndoială.

Diferența dintre iodul simplu și iodura de potasiu

Din păcate, iodul protejează doar tiroida. El nu împiedică inhalarea radiațiilor și absorbția lui în tractul respirator sau absorbția iodului din mâncarea contaminată în intestine.

De asemenea, iodul nu poate proteja tiroida împotriva altor substanțe radioactive. Nici dacă a fost luat prea târziu, iodul nu pote repara răul făcut tirioidei. O doză are efect 24 de ore.

Există și efecte adverse: bebelușii care iau repetat iodură de potasiu au un risc extrem de mare de hipotiroidism.

Tabletele de iod și iodura de potasiu nu sunt una și aceeași substanță. Tabletele de iod simplu nu au suficientă putere pentru a bloca absorbția radiațiilor și nu trebuie să înlocuiască iodura de potasiu.

Căderea părului, arsuri și cancer

Boala de iradiere prezintă o serie de simptome, de la greață, vărsături, până la pierderea părului, înroșirea pielii, arsuri cutanate.

Riscul de cancer crește considerabil, în funcție de doza de radiații primită. După episodul „bombei atomice” din Japonia, din timpul celui de-al Doilea război Mondial, supraviețuitorii au făcut leucemie după câțiva ani.

De asemenea, după episodul Cernobâl, foarte mulți copii au fcut cancer de tiroidă, iar efectele încă sunt documentate.


http://www.evz.ro
 
Cancerul intestinului gros, boala sedentarului care mănâncă dezordonat


Cancerul intestinului gros se află pe locul al doilea din punct de vedere al incidenței, atât la femei, cât și la bărbați. Boala apare cel mai frecvent după vârsta de 50 de ani. Depistat la timp, există 90% șanse de vindecare.
Cafeaua și țigara pe stomacul gol, factori de risc ai cancerului de intestin grosSursa: Reuters

Pentru a preveni apariția bolii, trebuie să respectați cele trei mese principale ale zilei și două gustări, să consumați alimente bogate în fibre (legume și fructe) și să nu serviți cina după ora 19.00.

Și dacă obișnuiți să beți multă cafea pe stomacul gol, adesea la țigară, munciți mai mult decât vă odihniți sau mâncați în grabă, aveți un risc crescut de a face această boală.

Primele simptome ale bolii pot fi astenia, anemia, greață, pierderea în greutate, durerile abdominale, scaunele amestecate cu sânge.

O simplă ecografie abdominală poate depista boala, însă pentru un diagnostic clar este nevoie de o investigație radiologică mai amănunțită, irigografia.

Campanie de informare la metrou

În perioada 7-31 martie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer desfășoară o campanie de informare la metrou, magistrala M2, pe ruta Berceni-Pipera, sub sloganul „Ce nu știți despre cancerul intestinului gros?”.

La sfârșitul lunii, mai exact pe 26-27 martie, FABC organizează o mini-caravană în parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, unde trecătorii vor fi informați direct despre pericolul pe care îl presupune cancerul intestinului gros.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/can...entarului-care-mananca-dezordonat-924252.html
 
CALORIILE BAUTURILOR
in 300 ml :
- ceai - 3 calorii
- ciocolata fierbinte - 250 calorii
- vin rosu - 107 calorii
- bere - 150 calorii
- cola - 150 calorii
- sifon cu lamaie - 147 calorii
- suc de rosii - 120 calorii
Caloriile, indiferent ca se afla in stare lichida sau solida, tot calorii sunt !
 
Ortorexia, o boala care se trateaza cu bere si pizza :P


Mancatul sanatos, transformat in fanatism, da nastere unei boli specifice tarilor dezvoltate: ortorexia nervoasa. Teama de ingrasare a dezvoltat la numeroase persoane o preocupare exagerata fata de calitatea alimentelor ingerate. Nu este vorba despre bulimie si nici despre anorexie. Ortorexia poate declansa chiar depresia, ajungandu-se la izolare sau la desconsiderarea prietenilor. Remediul? Un tratament drastic pe baza de bere si pizza.

Nu e o gluma ironica. Ortorexia este o tulburare de alimentatie care se caracterizeaza prin obsesia patologica de a consuma numai alimente sanatoase. Cum poate dauna sanatatii preocuparea pentru mancarea pura (bio)? Prin faptul ca o preocupare inofensiva pentru alimentele pe care le consumam, se poate transforma intr-o obsesie patologica. In aceste situatii, calitatea hranei devine elementul central al vietii unei persoane, aceasta ajungand sa calculeze numarul de calorii al tuturor alimentelor pe care le consuma, sa isi planifice meniul cu o zi in avans si chiar sa cheltuiasca sume importante de bani pentru a achizitiona exclusiv produse bio sau organice. Treptat, gama de alimente permise ortorexicului se diminueaza ajungand, in final, sa mai cuprinda doar cateva produse. Acesta este inceputul malnutritiei.

Consumului de alimente bio ii sunt atribuite, la un moment dat, conotatii pseudo-spirituale. Pe masura ce boala evolueaza, o zi in care ortorexicul a mancat doar varza, prune si biscuiti ajunge sa ii ofere la fel de multa satisfactie precum ajutarea unor saraci. Atunci cand o astfel de persoana abdica de la principiile sale alimentare, cedand unei pizza, unei inghetate sau chiar si unei singure stafide, evenimentul capata proportiile unei “pacat capital”. Tocmai de aceea recurge la numeroase acte de penitenta, printre care se numara si adoptarea unei diete din ce in ce mai stricte.

In ultima perioada ortorexia beneficiaza de tot mai multa atentie in randul comunitatii medicilor psihiatri, insa aceasta nu este inca recunoscuta oficial ca o tulburare de alimentatie. Americanul Steven Bratman, specialist in medicina alternativa si fizician, a fost primul care a oferit o definitie pentru aceasta tulburare de alimentatie, el insusi fiind un ortorexic. Denumirea acestei afectiuni provine de la cuvintele grecesti “orthos” (drept) si “orexis” (pofta de mancare).

Efectele ortorexiei asupra comportamentului:

* Adoptarea unei diete foarte restrictive. Dorinta de a consuma cat mai putine alimente se diferentiaza de cea a anorexicului, care urmareste doar sa slabeasca. Prin dieta aleasa, ortorexicul nu urmareste decat sa gaseasca o varianta de nutritie potrivita si sanatoasa.
* Pierderea a mai mult de trei ore pe zi pentru organizarea meniului.
* Dezvoltarea unei depresii sau a unei tulburari obsesiv-compulsive.
* Izolarea ortorexicului, pe motiv ca anturajul sau nu respecta aceleasi reguli alimentare pe care el si le impune. De multe ori acesta ajunge chiar sa ii desconsidere pe cei care nu mananca la fel ca el.
* Starile de vinovatie sau subapreciere apar atunci cand ortorexicul abdica de la regimul alimentar pe care si l-a impus.
* Manifestarea unei adevarate placeri de a consuma exclusiv alimente bio.
* Transformarea ortorexicului intr-o persoana indezirabila in cercul sau de prieteni deoarece nu vorbeste decat despre obiceiurile sale alimentare si despre mancarea sanatoasa, aparitia unui ego hiperinflat fiind comuna.
* Cultivarea unui perfectionism extrem si interiorizarea regulilor de alimentatie care ating rangul de valori personale.

Pe cine afecteaza ortorexia?

Potrivit British Dietetic Association, boala ii afecteaza mai ales pe cei peste 30 de ani, cu nivel mediu si inalt de instructie, din tarile dezvoltate. Ortorexia inregistreaza o incidenta mai mare printre barbati potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate “Comprehensive Psychiatry”.

Motivatiile ascunse ale ortorexicului de a adopta regulile sale alimentare:

* nevoia de a control total
* iluzia de siguranta
* frica de ceilalti
* nevoia de a cauta noi forme de spiritualitate
* puritanismul alimentar
* dorinta de a avea o identitate

Cum poate fi diagnosticata ortorexia?

In cartea sa, “Health Food Junkies”, dr. Bratman formuleaza zece intrebari ale caror raspunsuri vor ajuta medicul sa isi dea seama cand sufera o persoana de ortorexie. In situatia in care raspundeti afirmativ la cel putin patru dintre intrebarile urmatoare, va confruntati cu tulburarea de alimentatie denumita ortorexie nervoasa.

* Va petreceti mai mult de 3 ore, zilnic, gandindu-va ce inseamna alimentatia sanatoasa?
* Intotdeauna va planificati cu o zi inainte ce veti manca maine?
* Va place mai mult ideea de a manca decat satisfactia pe care o aveti in urma consumului de alimente?
* Ati constatat ca, pe masura ce calitatea dietei dvs. a crescut, calitatea vietii dvs. s-a diminuat?
* Ati fost mai strict in alegerile alimentare?
* Ati sacrificat lucruri care va faceau altadata placere, pentru a va hrani intr-un mod pe care il credeti corect?
* Aveti un sentiment sporit de respect de sine atunci cand mancati alimente sanatoase? Ii considerati inferiori pe cei care nu se hranesc sanatos?
* Va simtiti vinovati si va dezgusta propria persoana atunci cand nu respectati dieta?
* Dieta dvs. va izoleaza social?
* Cand mancati ce va propuneti va simtiti impacat si aveti sentimentul de control total?

Cat de preocupati sunt romanii de mancarea sanatoasa?

Potrivit Eurobarometrului realizat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, realizat in 2010, s-a constatat ca 47% dintre români (37%, media europeană) au o temere fata de mancarea pe care o consuma, considerand ca aceasta ii imbolnaveste. Procentul persoanelor care isi fac griji pentru ceea ce mananca este chiar mai mare decat cel al persoanelor care se tem de accidentele de masina (34%) sau care se tem sa fie victimele unei infractiuni (19%). Acelasi studiu indica faptul ca 24% dintre romani verifica numarul de calorii si nutrientii alimentelor pe care le consuma.

Remediul pentru ortorexie

Pentru a depasi ortorexia este necesar ajutorul oferit de un psihoterapeut, insa la fel de important in aceasta privinta este si cuvantul nutritionistului. Tratamentul va consta atat in consiliere, cat si in reintroducerea treptata a anumitor alimente care fusesera refuzate de bolnav pana atunci.

Unii medici elvetieni sustin ca au reusit sa obtina o vindecare spontana de ortorexie cu mai multe portii de bere si pizza sau chiar cu un tratament drastic pe baza de inghetata si alimente gata preparate. Din nefericire, ortorexia pare a fi singura boala care raspunde la un astfel de tratament.

http://medlive.hotnews.ro/
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top