• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Daca ai circumferinta taliei peste 102 cm ( barbati ), respectiv peste 88 cm ( femei ), suferi de obezitate abdominala.
Obezitatea abdominala este un factor predictiv al infarctului miocardic mai bun decat greutatea corporala sau indexul de masa corporala.
 
Şi legumele preparate sunt SĂNĂTOASE


Pastele ne îngraşă, morcovii ne întăresc ochii şi spanacul ne face puternici precum Popeye. Sunt afirmaţii pe care le ştim de mici, dar pe care specialiştii le consideră mituri. În cadrul campaniei „Pentru o viaţă echilibrată”, Elena Casapu, specialist Maggi în nutriţie, dezvăluie o parte din miturile referitoare la alimentaţie.

Legumele crude, mai sănătoase. FALS

Această afirmaţie nu este general valabilă. Cantitatea de nutrienţi din legume diferă din mai multe motive, de la durata de depozitare până la modul în care sunt preparate.

Deşi unele legume îşi pierd o parte din nutrienţi atunci când sunt gătite, prepararea altor tipuri de legume oferă şi mai multe beneficii nutriţionale organismului.

Un exemplu este antioxidantul cunoscut sub numele de licopen din roşii. Roşiile gătite au o cantitate de antioxidanţi mai mare decât cele crude.

Spanacul, sursă excelentă de fier. FALS

Există două tipuri de fier în alimentele pe care le consumăm, cel care se găseşte în alimentele de origine animală şi cel conţinut de produsele vegetale.

Organismul îl absoarbe mai bine pe cel de origine animală. Chiar dacă spanacul conţine fier (o jumătate de cană de spanac fiert oferă 2.2 mg de fier organismului, o felie de carne oferă 4.8 mg), acesta deţine şi o substanţă care se combina cu fierul.

Acest lucru înseamnă că nu e la fel de bine absorbit de organism precum fierul din carnea roşie.

Pot mânca mai mult, dacă preparatul conţine puţine grăsimi. FALS

Atenţia pe care o acordăm cantităţii de grăsime dintr-un preparat reprezintă doar o parte din povestea importanţei unei alimentaţii echilibrate.

Mâncărurile slabe în grăsimi pot fi diferite între ele din punctul de vedere al nutrienţilor esenţiali pentru organism sau pot avea un conţinut ridicat de carbohidraţi, de aceea conţinutul de energie poate fi mai mare decât vă aşteptaţi.

Atenţie! Vitaminele B şi C din legume se dizolvă în apă. Gătitul la aburi sau prăjirea lor la temperatură mare în timp scurt ajută la păstrarea vitaminelor.

Pâinea şi pastele îngraşă. FALS

Pâinea şi pastele fac parte din categoria alimentelor care sunt surse importante de carbohidraţi.

Ca toate alimentele din această clasă, ele îţi oferă glucoză pentru energie. Este recomandat ca 45%-60% din cantitatea de energie să provină din carbohidraţi. Indiferent de sursa de energie (proteine, glucide, grăsimi) excesul va fi stocat şi poate conduce la creşterea în greutate.

Morcovii îmbunătăţesc vederea. FALS

Morcovii conţin beta-caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A, benefică pentru vedere.

Consumul excesiv de morcovi poate da o culoare portocalie pielii din cauza beta-carotenului, dar nu îmbunătăţeşte vederea. Un efect negativ al lipsei de vitamina A este afectarea vederii pe timp de noapte, mitul avându-şi rădăcinile probabil în această idee.
 
E-urile cele mai periculoase sunt în mezeluri şi sucuri.


Din gama aditivilor alimentari "interzişi" fac parte cei folosiţi pentru colorarea în galben şi roşu a sucurilor, gemurilor sau compotului şi chiar a muştarului. Ei pot complica boli deja existente sau chiar cauza cancer.

Mezeluri

Aditivii alimentari sau E-urile sunt adăugaţi pentru a "ameliora" gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare a alimentelor sau băuturilor. Deşi unii asociază sintagma "E-uri" cu substanţe periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.

"Aditivii nu sunt nici necesari organismului şi nici nu au o calitate nutriţională superioară produselor tradiţionale, naturale. Totuşi, majoritatea aditivilor alimentari sunt în general inofensivi însă consumul lor în cantităţi mari sau a celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene, poate determina alergii, stări de oboseală, greţuri, dureri de cap, palpitaţii, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni grave", atenţionează Mihaela Gribovschi, medic nutriţionist la Centrul Medical Unirea din Cluj-Napoca.


De aceea, atunci când mergeţi la cumpărături citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau cel puţin să limitaţi consumul lor.

Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii, cele mai răspândite fiind: îndulcitori- care înlocuiesc zahărul, coloranţi - pentru a da o culoare mai apetisantă, acidifianţi - dau un gust uşor acid, corectori de aciditate - cresc sau diminuează aciditatea, emulsificatori - asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare, conservanţi - întârzie sau impiedică alterarea alimentelor.

Acestora li se adaugă corectorii de gust şi de miros care îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor, propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje, antioxidanţii - limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.


Cei mai periculoşi aditivi

Printre cele mai periculoase E-uri se numără E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se găseşte în băuturi, muştar şi gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.

Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci. Nici colorantul E120 nu este lipsit de vină, acesta fiind responsabil pentru provocarea alergiilor.

E124, un colorant roşu care se găseşte în mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroidă.

"Mezelurile, în special parizerul, crenvurştii, băuturile răcoritoare şi preparatele conservate cu substanţe chimice (în special supele la plic sau alimentele afumate) conţin cele mai multe E-uri din categoria celor periculoase", explică nutriţionistul Mihaela Gribovschi.

Există şi substanţe incriminate ca având o contribuţie semnificativă la apariţia diferitelor tipuri de cancer.

"Din categoria celor "răi" fac parte E131, E123, E142 (coloraţi), E211 (conservant) interzis în SUA, dar permis la noi. Cel din urmă se găseşte în unele băuturi răcoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Şi potenţiatorii de gust şi aromă (rinoglucidele) întră în categoria aditivilor care influenţează apariţia cancerului, în special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, căilor biliare sau al pancreasului", avertizează nutriţionistul.


E-uri cu nivel mic de pericol

Lista aditivilor care au un grad mediu de periculozitate este mult scurtă, dar şi aici, cap de listă sunt tot coloranţii galbeni şi roşii, respectiv E110 şi E123.

"Aceşti aditivi sunt folosiţi în sucuri, dulciuri, prăjituri, jeleuri, brânzeturi prelucrate prin topire, ei fiind consideraţi mai puţin periculoşi decât tartrazina şi eritrozina", detaliază specialiştii Puia Negulescu şi Gheorghe Mencinicopschi în cartea lor "Alimente pentru o viaţă sănătoasă. Ghid de prevenţie şi terapeutică". Acestora li se adaugă tiabendazolul (E233), folosit ca şi conservant în sucurile citrice.

Există şi aditivi care nu afectează sănătatea organismului. Din această categorie face parte E306 sau vitamina E, un antioxidant natural sau de sinteză, cu rol bine determinat în protecţia antioxidativă a grăsimilor, pe care îl găsim în ficat, ouă, peşte, soia. Şi vitamina C sau lecitina sunt aditivi alimentari care nu au efecte negative asupra sănătăţii.

TOP

E-uri pe care să le evitaţi

E110

Sunset yellow - colorant galben
Cancerigen
Se găsesc în: dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri

E123

Amarant - colorant roşu
Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia
Dulciuri, jeleuri, branză topită

E124

Ponceau 4R - colorant roşu
Toxic, interzis în SUA
Mezeluri

E127

Eritrozina - colorant roşu
Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om
Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare

E128

Roşu 2 G - colorant
Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
Carne de hamburgeri

E211

Acidul benzoic şi derivaţii săi
Posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi
Unele băuturi răcoritoare

E220/E228

Sulfiţi - conservanţi
Provoacă alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin

E231

Ortofenilfenol - conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.
Cirtice

E233

Tiabendazol - conservanţi
Toxic. Interzis în Australia
Citrice

E249/E252

Nitraţi şi nitriţi - conservanţi
Posibil cancerigen
Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză

E320

Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat

E425

Glucomanan - agent de textură
Toxic respirator
Jeleuri

E621

Glutamat monosodic MSG
Provoacă efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate

E95

Acetsulfam K - îndulcitor
Posibil cancerigen, interzis în SUA
Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare

E954

Zaharină - îndulcitor
Posibil cancerigen
Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare



http://www.evz.ro
 
Paranoia, boala secolului al XXI-lea :D

O persoana din patru sufera de temeri irationale, alimentate in special de izolarea sociala.
pub Pensii Private ING. Consiliere Gratuita Fara Obligatii. De La Specialistii ING. Aplica Acum!
Inceputul secolului XXI marcheaza debutul unei „Epoci a Paranoiei“, sustine reputatul psihiatru britanic dr. Daniel Freeman, citat de „The Daily Mail“. Dr. Freeman, care de un deceniu desfasoara cercetari de pionierat asupra acestei boli mintale, este de parere ca 25% dintre oameni sufera in mod curent de temeri irationale, simtindu-se amenintati sau in pericol. Paranoia, spune el, este mult mai raspandita decat se credea anterior, iar numarul bolnavilor este in continua crestere.

http://www.9am.ro/
 
Despre paranoia

De obicei in cuplu si intr-o situatie non-clinica paranoia se traduce in neincredere, ganduri recurente privind, in general, fidelitatea partenerului.

Cand paranoia sau neincrederea apare in cuplu, sunt mai multi factori care ar putea sa o cauzeze, incluzand bagajul de "rani" din fostele relatii, lipsa de incredere si respect de sine scazut.

O analiza la rece a faptelor partenerului va duce cu siguranta la raspunsul corect. In caz contrar, vei sfarsi prin a invinovati partenerul, a formula din ce mai multe cerinte delirante si in final prin a-l acuza ca te insala cand el de fapt nu o face.

Ceea ce faci tu ii va distruge increderea in el, in tine, il poate face sa se simta incapabil de a te face fericita si de a-ti asigura securitatea emotionala.

Daca cedezi fara a cerceta cauza sentimentelor de frica si nesiguranta, formuland intrebari, cercetand neincetat si verificand fiecare informatie, pui in pericol viitorul relatiei.

Considerente clinice

Paranoia reprezinta anxietatea si frica excesiva privind starea de bine a propriei persoane, considerate irationale si excesive, poate pana la punctul unei psihoze.

De regula, include idei de persecutie privind o posibila amenintare, credinta intr-o ?teorie a conspiratiei?. Paranoia este cel mai des asociata cu alte boli psihice (cu schizofrenia, spre exemplu), chiar daca unele caracteristici atenuate pot fi prezente si in alte boli fara a fi de natura psihiatrica.

In folosirea fara restrictii a termenului, ideile de natura paranoida pot include: idei de persecutie, sentimentul constant al individului ca este urmarit, ca cineva incearca sa-l otraveasca sau ca o persoana, de regula cineva celebru sau foarte important, il iubeste de la distanta (erotomania).

Cauzele paranoiei

Mostenirea genetica. Desi nu s-au facut prea multe cercetari avand ca tema contributia ereditatii, cercetatorii au descoperit ca unele simptome paranoide in schizofrenie pot fi influentate genetic si ca tulburarile paranoide sunt mai frecvente la rudele persoanelor diagnosticate cu schizofrenie decat la restul populatiei.

Stresul. Multi cercetatori sunt de parere ca paranoia este cauzata de reactia individului la nivele ridicate de stres cotidian. In sprijinul acestei teorii vin statisticile conform carora prevalenta tulburarilor de tip paranoid este ridicata in cazul refugiatilor, emigrantilor, prizonierilor de razboi si a altor grupuri care la un moment dat se confrunta cu conditii ridicate de stres.

Descoperirea ca psihozele sunt tratabile cu medicatie antipsihotica a determinat cercetatorii sa caute originile mai multor tulburari severe in dezechilibre chimice de la nivelul creierului, la nivelul neurotransmitatorilor.

O paranoica e...

Suspicioasa-un semn al unei tulburari de tip paranoid este lipsa continua de incredere. Mediul este perceput ca fiind o amenintare.

Hipersensibila-mereu in alerta, o persoana paranoica detecteaza orice posibila amenintare si devine defensiva sau ofensiva fara sa fie nevoie. Cand este vinovata, nu isi accepta vina sau critica constructiva.

Manifesta raceala in relatii-pe langa faptul ca este argumentativa si nu face compromisuri, de regula este rupta de alti oameni. Este rece si de cele mai multe ori evita stabilirea de relatii cu ceilalti.







http://www.e-sana.ro/index.php?a=1260
 
Algele marine şi nucile, scut contra radiaţiilor


Vă puteţi proteja de efectele radiaţiilor mâncând alge şi nuci. Iodul natural se asimilează mai bine decât cel din medicamente, care poate fi toxic.
Dacă trec de limita permisă, radiaţiile pot duce în timp la cancer tiroidian sau leucemie. Copiii sunt mai vulnerabili la radiaţii pentru că ţesuturile lor se dezvoltă mult mai rapid decât cele ale adulţilor

Românii pot sta liniştiţi, pentru că în ţara noastră nu a fost depistată nicio creştere a radioactivităţii mediului, iar simulările bazate pe datele disponibile până în prezent nu prevăd că norul radioactiv ar ajunge aici. Autorităţile şi medicii afirmă la unison că radiaţiile nu afectează sănătatea oamenilor şi nici nu agravează afecţiunile tiroidiene existente.

"Nici un fel de restricţie alimentară nu a fost recomandată pentru ţara noastră. Doar exportul de legume şi lapte din prefecturile japoneze apropiate de centrala nucleară de la Fukushima a fost oprit", a explicat Cristina May, medic primar igiena mediului, la Centrul Regional pentru Sănătate Publică Bucureşti, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante, la chatul evz.ro.



Pericolul din spanac, un mit

Dacă doriţi să vă protejaţi pentru orice eventualitate, medicii recomandă mai degrabă consumul anumitor alimente care conţin iod, în locul pastilelor de iodură de potasiu.

"Algele sunt cea mai bogată sursă de iod, urmate de nuci. Orice mineral este asimilat mai bine de organism dacă provine dintr-o sursă organică. Şi fierul este asimilat mai bine din carne decât din pastile. În plus, iodul din pastile, spre deosebire de cel din alimente, poate fi toxic", mai spune specialistul. Înlocuiţi sarea obişnuită cu sare marină, cu praf de alge, care detoxifiază organismul şi de iod, şi de cesiu şi de metale grele.

În "mica isterie" deja creată au luat naştere mituri despre alimentele aşa-zis nocive. De exemplu, s-a zvonit că spanacul şi alte legume verzi, cu precădere, reţin radiaţiile. Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi spune că, dacă ar fi "să vină radiaţiile şi la noi", nu doar plantele ar fi contaminate, ci şi carnea şi laptele.

"Exceptând situaţia Fukushima, este o prostie să zici că spanacul, salata sau alte legume verzi acumulează radiaţii. În 1986, la Cernobâl, laptele era mult mai contaminat decât iarba. Carnea poate fi la fel de contaminată ca plantele, pentru că animalele mănâncă iarbă şi beau apă contaminată".


8 zile,
acesta e intervalul de timp în care radioactivitatea iodului se reduce la jumătate. Specialiştii spun că la un astfel de nivel nu este pusă în pericol sănătatea

AVERTISMENT

Iodul din farmacii are concentraţii infime

"Nu luaţi iod!", recomandă autorităţile. Iodul care se găseşte în farmacii are o concentraţie de 1.000 de ori mai mică decât ar fi nevoie în caz de necesitate.

* Pastilele de iod tratează boli ale glandei tiroide, însă cei care le iau "degeaba" pot avea reacţii adverse: alergii, inflamarea glandelor salivare, afecţiuni digestive.

Dacă sunteţi îngrijoraţi, pentru măsurători de radioactivitate la nivelul tiroidei, puteţi merge la DSP Bucureşti, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante, Intr. Reconstrucţiei, nr. 6, 021.324.25.67


http://www.evz.ro
 
Boala saraciei: Romania furnizeaza un sfert din cazurile de tuberculoza ale Uniunii Europene

Tuberculoza- boala saraciei res
Pentru aproape un secol a fost cunoscuta drept “boala romantica”, batandu-se cu sifilisul pentru pozitia de principala cauza a mortii celor mai talentati artisti din istorie. Rand pe rand i-au cazut victime Chopin, Chekhov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu si multi altii. Cunoscuta si ca ftizie sau oftica, tuberculoza a reprezentat si o sursa de inspiratie fiind personajul negativ din “Traviata”, “La Boheme” sau romanul lui Mann, “Muntele vrajit”. Atunci cand Robert Koch a descoperit bacilului tuberculozei, pe 24 martie 1882, TBC-ul omora 1 din 7 oameni. O suta treizeci de ani mai tarziu, aceeasi afectiune e responsabila pentru decesul a 1,3 milioane de oameni anual.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Cu o rata a incidentei de peste 100 de cazuri de tuberculoza la 100 000 de locuitori, Romania se plaseaza in fruntea tarilor Europene in ceea ce priveste aceasta afectiune. In Romania se imbolnavesc zilnic de TBC in jur de 50 de persoane. Numita si “boala saraciei” din cauza numarului mare de cazuri inregistrate in randul populatiei sarace, tuberculoza ii asigura purtatorului un statut de paria in societate, adesea chiar si dupa vindecare.

Pe 24 martie se aniverseaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, care anul acesta se desfasoara sub sloganul: “Informeaza! Trateaza! Elimina!”. Actiunile desfasurate in intreaba lume cu aceasta ocazie incearca sa atraga atentia asupra faptului ca tuberculoza reprezinta o problema epidemiologica globala si asupra eforturilor care se fac pentru impiedicarea raspandirii bolii. In ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in diminuarea cazurilor de TBC, insa afectiune ramane o problema majora atata la nivel national cat si la nivel global.

“Desi datele demonstreaza o tendinta evidenta de scadere a incidentei de la 142 cazuri la suta de mii de locuitori in 2002 la 90,5 cazuri in 2010, tuberculoza continua sa fie larg raspandita in Romania cu o incidenta de peste 10 ori mai mare decat in tarile Schengen”, sustine dr. Radu Posea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Conform statisticilor, in Romania, in fiecare ora sunt dignosticati cu tuberculoza 3 persoane, in fiecare zi sunt diagnosticati cu tuberculoza 3 copii si in fiecare zi mor de din cauza tuberculozei 4 oameni. In Romania, tuberculoza ramane o problema de sanatate publica prioritara si sunt necesare, in continuare, eforturi pentru a putea controla eficient evolutia epidemiei.

“Suntem constienti de faptul ca managementul cazurilor de tuberculoza este o problema terapeutica de durata care trebuia sa se desfasoare intr-un context social favorabil pentru a ajunge la rezultate. Fara nicio discutie dorim eradicarea bolii dar eu m-as multumi si cu o incidenta undeva pe la 30-40 de cazuri la 100 000. In cazul acesta putem vorbi despre o evolutie comparabila cu cea din alte tari dezvoltate . Daca in anii ’90, dupa Revolutie, am fost tara bolnavilor de SIDA, la ora actuala suntem tara tuberculozei si a lambliazei”, a declarat Prof Dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii.

Romania, prima tara din UE la numarul de cazuri de TBC

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii se estimeaza ca la nivel mondial apar anual in jur de 9,4 milioane cazuri de tuberculoza. Din acestea sunt depistate putin peste jumatate (5,8 milioane). De asemenea, anual, tuberculoza cauzeaza in jur de 1,3 milioane de decese. Conform doamnei dr. Dominica Chiotan, raportor pentru Centrul European de Preventie si Control al Bolilor, Romania ocupa locul 5 in Regiunea Europa a OMS insa ramane pe locul 1 in Uniunea Europeana fiind furnizorul a peste un sfert de cazuri din UE.

Cand vine vorba de Capitala, incepand cu 2001 se constata o tendinta de scadere a incidentei tuberculozei atat la cazuri noi cat si la recidive, ambii indicatori fiind sub media tarii (o scadere de 56% in 2010 fata de 2001). Datele sunt imbucuratoare in conditiile in care aglomeratia creste riscul de imbolnavire.

In ciuda diminuarii incidentei, tuberculoza continua sa fie o problema importanta de interes public, iar eradicarea urmarita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ramane un deziderat greu de atins. In incercarea de scadea incidenta tuberculozei, Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza a lansat pe 24 martie campania nationala de informare “Traim impreuna, respiram impreuna”. Campania incearca informarea publicului nu doar cu privire la aspectele tehnice ale problemei ci si cu privire la statutul persoanelor cu TBC. “Acesti pacienti, din nefericire, nu sunt printre cei bine integrati in societate, au multe comorbiditati si multe probleme financiare care implica nu numai o terapie de sase luni in spital dar si o asistenta sociala ulterioara mai greu de realizat in Romania la aceasta categorie destul de importanta procentual”, povesteste prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Factori de risc in contractarea tuberculozei

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, provocata de bacilul Koch (cunoscut si ca bacilul tuberculozei) si care poate afecta toate organele corpului, cu precadere plamanii. Bacilul se transmite pe cale aeriana.

Riscul de a contacta TBC creste la persoanele cu o imunitate scazuta. Obiceiurile de viata, saracia, alegerile personale pot duce la crearea unui mediu propice pentru bacilul Koch. Conform Asociatiei Romane a Bolnavilor de Tuberculoza, exista o serie de factori considerati factori de risc deoarece duc la slabirea organismului:

* varsta (copii si batranii reprezinta categorii cu risc crescut);
* alcoolismul;
* malnutritia si subnutritia;
* infectarea cu HIV si dezvoltarea SIDA;
* diabetul zaharat;
* tratamentele cu prednison (corticoterapia);
* leucemia, limfoamele maligne;
* operatiile pe stomac (gastrectomia);
* tratamentele cu substante citostatice (impotriva cancerului);
* silicoza.

Tuberculoza se poate gasi in organism fie in forma latenta (bacteria e in organism insa nu provoaca infectie, nu apar simptome si nu poate fi data mai departe), fie in stare activa cand, odata cu infectarea plamanilor, purtatorul devine o sursa de infectie pentru altii.

Simptome

In stadiu primar al bolii, aceasta nu prezinta, in general, simptome, iar odata cu aparitia acestora infectia TBC se manifesta asemnea unei gripa. Principalele simptome sunt:

* tuse insotita de expectoratie;
* oboseala;
* febra;
* respiratie dificila;
* dureri toracice;
* scadere in greutate (fara motive explicabile);
* transpiratie in timpul somnului.

Un rol important in preventia tuberculozei il joaca alimentatia si igiena, factori ce contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic. De asemenea, un pas important in scaderea raspandirii tuberculozei il constituie scaderea numarului de cazuri avand in vedere ca persoanele infectate reprezinta, la randul lor, surse de infectie.

http://medlive.hotnews.ro/boala-sar...rile-de-tuberculoza-ale-uniunii-europene.html
 
Tulburările de somn - o nouă epidemie globală.



Conform unui raport eliberat de World Association of Sleep Medicine, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, tulburările de somn, incluzând insomnia, apnea obstructivă, sindromul picioarelor neliniştite şi restul parasomniilor, în general, afectează aproximativ 45 % din populaţia globului – adulţi şi copii deopotrivă.

Ca exemplu, în Canada, majoritatea locuitorilor nu dorm destul. Mulţi dintre adulţii canadieni sunt obosiţi mai tot timpul, dormind, în medie, doar 6,9 ore pe noapte. Mult mai îngrijorător este, însă, faptul ca 30% din aceştia dorm mai puţin de 6 ore, în fiecare noapte.

Bărbaţii dorm mai puţin decât femeile, cu cca. 11 minute, în medie; în schimb, femeile au un somn mai dificil - adorm mult mai greu şi sunt uşor de trezit la orice zgomot.

Totodată, cercetările evidenţiază că oamenii care fac naveta o oră sau mai mult, pe zi, dorm mai puţin decît cei care călătoresc maxim 30 de minute zilnic.

În raportul lor, oamenii de ştiinţă avertizează că tulburările somnului ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii.

Iată cîteva motive pentru care nu e bine să reducem durata somnului:

o persoană care nu doarme de 20 de ore este la fel de afectată funcţional ca un om care are o alcolemie de 0,08%;

lipsa unui program stabil al orelor de somn, cauzată de munca în ture, poate duce la probleme psihice, boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet sau depresie;

privarea de somn poate cauza obezitate, diabet, hipertensiune arterială, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral;

o ora de somn în plus, pe noapte, poate reduce riscul apariţiei calcifierii coronariene sau rigidizării arterelor, un indicator precoce al bolilor cardiovasculare.


Medicii au observat că nu doar adulţii se confruntă cu o adevărată "epidemie" de tulburări ale somnului: starea de somnolenţă şi lipsa odihnei sunt prezente, la un nivel îngrijorător,şi în rândul copiilor.
Aproape 25% din copiii din întreaga lume nu dorm suficient.

"40% dintre copiii canadieni nu acumulează orele necesare de somn. Acest fapt le afectează atât dezvoltarea, cât şi capacitatea de a învăţa." afirmă dr. Reut Gruber de la Montreal's Douglas Mental Health University Institute.

El sugerează că un adolescent ar trebui să doarmă cca. 9 ore pe noapte, în timp ce copiii din şcoala generală este bine să petreaca în jur de 10-12 ore dormind.

"În societatea de azi, a dormi puţin a devenit un obicei la modă. Mulţi oameni faimoşi se laudă că nu au nevoie de multe ore de somn sau ca nu au timp de pierdut dormind. În realitate, pentru a funcţiona cum trebuie, este nevoie de un somn bun. Nu este nimic nobil în a neglija aceasta etapă a zilei," a declarat doctorul Gruber.



http://www.descopera.ro/dnews/8097419-tulburarile-de-somn-o-noua-epidemie-globala
 
Top cinci alimente de evitat, top cinci de consumat zilnic .


Mezelurile şi pateurile conţin prea multă sare şi "E-uri" cancerigene, margarina îngroaşă vasele de sânge şi prăjiturile cresc pofta de mâncare, ceea ce le transformă în alimente extrem de nocive pentru sănătate. Pe de altă parte, lactatele conţin cele mai bune proteine, fructele şi legumele "mustesc" de vitamine, iar pâinea integrală stimulează digestia.


PERICULOASE

Mezelurile, pateurile, margarina, prăjiturile de cofetărie şi uleiul de floarea-soarelui sunt printre cele mai toxice produse pe care le putem mânca.

E-urile care colorează roz mezelurile, cancerigene

1. Mezelurile conţin puţină carne, dar mulţi aditivi, sare şi grăsimi "rele" care îngroaşă vasele de sânge. De exemplu, parizerul conţine 90% slănină şi şorici, iar crenvurştii-tocături de oase, tendoane şi pieliţe. "Dacă în urmă cu 20 de ani un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la câteva luni, acum acelaşi doctor are 2-3 astfel de operaţii pe zi", afirmă specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.


Mezelurile sunt "doldora" de aditivi care ne îm bolnăvesc inima, ficatul sau rinichii. "Cei mai periculoşi sunt carminul din salam şi nitratul de sodiu din cârnaţi, care dau culoarea roz, dar care sunt cancerigeni", avertizează specialistul.

2. Pateurile "mustesc" de sare şi de "E-uri", ce împiedică absorbţia vitaminelor şi a mineralelor. "Xantanul şi guarul sunt substanţe de gelifiere periculoase, pentru că scad absorbţia în organism a vitaminelor A, D, E, K şi a calciului şi magneziului", adaugă expertul în alimentaţie. Pateurile vegetale conţin la fel de multe grăsimi şi glucide şi în plus, alergeni: gluten, ţelină, muştar, soia. Nu sunt recomandate cardiacilor, supraponderalilor sau diabeticilor.

3. Margarina este grăsime vegetală modificată chimic. Hidrogenarea parţială duce la apariţia acizilor graşi trans, care duc la apariţia cancerelor şi a plăcilor de aterom. "Pentru că margarina nu se solidifică, procesele chimice pe care le presupune tartinarea o fac neasimilabilă pentru organism. Acizii rezultaţi din aceste procese sunt aterogeni (produc plăci de aterom pe artere) şi cancerigeni şi pot trece prin placentă, împiedicând dezvoltarea fătului", detaliază profesorul Mencinicopschi.

Prăjiturile cresc pofta de mâncare

4. Diabet, hipoglicemie, intoleranţă la glucoză, acestea sunt câteva dintre afecţiunile provocate de consumul excesiv de prăjituri, alimente cu un indice glicemic foarte mare. "Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forţa pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină. Creşterea şi scăderea bruscă a glicemiei intensifică pofta de mâncare şi acumularea depozitelor de grăsime", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

5. Uleiul de floarea-soarelui se impregnează în alimente în timpul prăjirii şi emană substanţe cancerigene. "Dezavantajul acestuia este că se descompune în substanţe cancerigene la temperaturi mult mai mici decât temperatura optimă de prăjire. Alimentele prăjite îngraşă, iar de aici apar boli grave: hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli cardiovasculare", arată profesorul Mencinicopschi.

"Prăjiturile au un indice glicemic mare forţează pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină. Creşterea şi scăderea bruscă a glicemiei duce la acumularea depozitelor de grăsime.",
PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie


SĂNĂTAOASE

Lactatele, legumele şi fructele, pâinea integrală şi uleiul de măsline nu ar trebui să lipsească din alimentaţia de fiecare zi

Există şi o listă cu produse care trebuie consumate dacă se poate în fiecare zi, indiferent de vârstă.

1. Lactatele slabe (lapte, sana, chefir, iaurt, brânzeturi) conţin calciu, vitamine, minerale şi proteine de cea mai bună calitate. "Conţin toţi aminoacizii esenţiali, spre deosebire de legume. Cei care renunţă la carne nu trebuie să renunţe şi la produsele lactate sau la ouă,", este de părere Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie la Danone. Laptele nu trebuie însă băut "ca pe apă", pentru că aduce calorii.

Fructe, înainte de masă sau la patru ore după masă

2. Fructele sunt desertul ideal, întrucât zahărul din ele se asimilează mai lent decât cel din prăjituri. În plus, "citricele conţin vitamina C, care creşte imunitatea, merele conţin vitamina A, fiind indicate în astenie, anemie şi probleme digestive, bananele conţin potasiu şi sunt recomandate în caz de suprasolicitare intelectuală, perele conţine vitaminele A, B şi C şi sunt uşor de digerat", adaugă Bogdan Ioachim. Acesta vă recomandă să consumaţi fructe în stare crudă, fie înainte de masă cu o oră, fie la trei-patru ore după masă.

Legumele intensifică arderile

3. Legumele sunt cea mai bună garnitură lângă friptură. Slabe în calorii şi în grăsimi, dar bogate în vitamine şi fibre reglează tranzitul intestinal lent şi intensifică arderile."Ceapa, una dintre cele mai consumate legume la români, este bogată în vitaminele A, B, C şi E, precum şi minerale, ca potasiu, calciu, siliciu, fosfor, magneziu şi zinc.

Se recomandă în tratarea asteniilor, bronşitelor, surmenajului fizic şi intelectual. Alte legume-panaceu sunt usturoiul, ţelina, morcovii şi legumele verzi de sezon: salata verde, ştevia, loboda, spanacul", mai recomandă specialistul în nutriţie.

O linguriţă de ulei de măsline pe zi protejează inima

4. Uleiul de măsline conţine grăsimi "prietenoase" cu inima, de tip Omega 3 şi 6. "Cel mai bun ulei este cel presat la rece, pentru că prin acest proces nu sunt distruse grăsimile bune, care previn ateroscleroza. Totuşi, nu trebuie să facem exces de ulei de măsline, pentru că grăsimile, saturate sau nesaturate, au acelaşi număr ridicat de calorii. O linguriţă pe zi este de ajuns", recomandă specialistul.

5. Pâinea integrală conservă bobul de grâu intact, bogat în vitamine şi fibre. "Amidonul nu se mai absoarbe atât de repede ca cel din pâinea neagră, nu se mai produc fluctuaţii ale glicemiei. Deşi are tot atâtea calorii ca pâinea albă, pâinea integrală este mai săţioasă, iar cantitatea consumată va fi mai mică", mai explică Bogdan Ioachim.


http://www.evz.ro
 
As manca “ceva bun”! Ce ascunde pofta de dulce?

Prajitura cu ciocolata
Pofta de dulce este un semn de oboseala a organismului, astfel ca nu intamplator ne urmareste dorinta de a consuma “ceva bun” in cursul serii. Femeile sunt cele care se confrunta cel mai frecvent cu acest tip de pofta si tot ele sunt cele care, in final, cedeaza. Dincolo de dulciurile care ne ademenesc din spatele vitrinelor, pofta de dulce semnaleaza anumite carente ale organismului nostru.

Pofta de dulce nu este periculoasa in absolut toate situatiile. Daca beneficiem de o dieta echilibrata si diversificata, atunci aparitia acestei pofte reprezinta o reactie normala. Problema se complica in momentul in care nu mai reusim sa ne abtinem de la a consuma dulciuri. O pofta permanenta de dulce semnaleaza, in faza incipienta, o carenta de magneziu si crom. Cromul este esential in producerea factorului de toleranta la glucoza, fara de care functionarea normala a hormonului hipoglicemiant (insulina) nu ar fi posibila. “Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformată in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Gestionarea gresita a consumului de alimente, spre exemplu sarirea peste micul dejun, va duce catre declansarea poftei exagerate de mancare. Pofta care se manifesta doar fata de anumite alimente are la baza consumul de alimente industriale rafinate, care au o incarcatura glicemica ridicata si o densitate nutritionala scazuta. In conditiile in care utilizam preponderent astfel de alimente avem parte de o dieta monotona, care nu poate furniza nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii organismulu.

http://medlive.hotnews.ro/
 
10 metode sa-ti recapeti energia in doar 5 minute

Te simti apatica? Esti prea obosita pentru a reusi sa iti duci toate sarcinile la capat? Afla care sunt cele zece metode prin care iti poti recastiga energia in doar 5 minute.

1. Iesi in aer liber


Cea mai potrivita metoda de a scapa de starile apatice si lipsite de orice vlaga, este sa iesi afara. Chiar daca este frig, nu-ti cauta scuze. Aerul proaspat iti va face bine si iti va insufleti intreaga stare de spirit, iti va da mai multa energie si chiar iti va stimula puterea de gandire.

2. Flirteaza

Aceasta metoda cu siguranta o sa ti se para cea mai placuta. Atat timp cat este vorba doar de un flirt inofensiv si ramai doar la stadiul unei conversatii si cateva glume spumoase, starea ta de spirit are numai de castigat.

3. Bea mult ceai

Ceaiul este o alegere potrivita pentru stimularea energiei si in plus, este mult mai sanatos decat cafeaua. Potrivit studiilor, consumul zilnic a patru cesti de ceai negru scade nivelul hormonilor de stres din corp.

4. Fa un dus rece

Stiu ca doar gandindu-te la apa aceea rece ca gheata si ti se face pielea de gaina, dar chiar nu este atat de rau precum suna. In acest fel iti asiguri energia necesara de-a lungul intregii zile. Totusi, daca nu te incumeti sa te arunci sub dusul rece, te poti spala doar pe fata cu apa rece. In zilele calduroase poti chiar sa iti umpli o sticla cu apa si sa o tii la frigider pentru invigorarea necesara.

5. Mergi la sala

Majoritatea persoanelor aleg sa mearga la sala dupa ce ies de la serviciu, insa daca te vei duce dimineata, vei avea un aport de energie mult mai mare. Stiu ca va trebui sa te trezesti mai devreme, dar gandeste-te ca vei avea mai mult timp liber seara. Exercitiile fizice cresc aportul de endorfina conferindu-ti o stare productiva pentru tot restul zilei.

6. Imbraca-te colorat

Propria stare de spirit este puternic influentata de imaginea pe care tu o transmiti celor din jurul tau si de cea pe care ei la randul lor, ti-o transmit tie. Asadar, daca te imbraci doar in negru, sau in culori anoste, asta e si starea pe care o vei avea. Alege sa te imbraci in haine vesel colorate si te asigur ca te vei simti mult mai bine, atat tu cat si cei din jurul tau iti vor remarca energia debordanta de care dai dovada.

7. Vitamina C

Vitamina C este cu siguranta facatoare de minuni. Potrivit studiilor, deficienta de vitamina C duce la aparitia senzatiei de oboseala. Ia-ti doza zilnica de vitamina C, fie din sucurile citrice sau tablete si astfel vei avea un efect total de revitalizare a simturilor. Mai mult, aportul ridicat de vitamina C este important si pentru absorbirea nutrientilor din alimente.


8. Gaseste punctul de tensiune

Acupunctura este folosita de mult timp ca o metoda de tratare a migrenelor si de a te scapa de stres si tensiune. Dar cum nu toate persoanele pot trece cu usurinta peste partea cu acele infipte in piele, exista si o metoda mai putin dureroasa, insa nu si mai putin eficienta. Intre degetul mare si aratatator exista un punct care prin ciupire iti stimuleaza energia intr-un timp foarte scurt.

9. O sesiune scurta de somn

Dar dormi pe scaun, nu in pat pentru ca iti va fi dificil sa te mai trezesti. Oricat ti se va parea de ciudata, metoda aceasta chiar este eficienta. Ai grija sa nu dormi prea mult, 10 minute de odihna sunt de ajuns, dupa care iti poti vedea linistita de treburi. Te vei simti mult mai odihnita si mai linistita.

10. Mananca ciocolata

Nu trebuie sa mananci o ciocolata intreaga odata, ci un singur patratel pe zi este suficient pentru a-ti stimula aportul de endorfina. Si daca optezi pentru ciocolata neagra, care contine cofeina, cu atat mai bine.

vezi sursa aici :
 
Cum scapam de sinuzita?

Majoritatea dintre noi ne confruntam in ziua de astazi cu sinuzita, una dintre cele mai comune afectiuni ale mucoasei sinusurilor craniene. Pentru tratarea acesteia putem urma un tratament medicamentos, insa daca ea nu este intr-o stare avansata, cel mai sanatos ar fi sa incercam mai intai remediile naturiste.

Sinuzita este de doua feluri: acuta si cronica. In cazul celei acute, durerile au localizari diferite, in functie de osul afectat: suborbitale cu iradieri in molarii superiori (sinuzita maxilara), la frunte cu iradieri in tample (sinuzita frontala), la ceafa (sinuzita sfenoidala) etc. De obicei, surerile sunt insotite de scurgeri nazale de secretii mucoase, apoi purulente. Sinuzita poate fi de asemenea de origine alergica.
Dietoterapie

Este nevoie de o alimentatie echilibrata din care sa nu lipseasca produsele lactate si legumele verzi ce sunt bogate in vitamina C.

Alimente medicament: oua de prepelita pentru sinuzitele alergice

Alimente de evitat: dulciurile, condimentele si otetul
Fitoterapie

Uz extern:

- frectii locale, usoare, cu ceapa taiata marunt (pentru ameliorarea durerilor)

- inhalatii, de trei ori pe zi, cu decoct de cimbrisor (50 de grame la un litru de apa), apa fiarta si sarata (intre 30 si 50 de grame de sare la un litru de apa), infuzie de levantica (un pumn de flori la un litru de apa)

Uz intern:

- infuzie de coada soricelului (o lingura la o cana de apa), doua cani pe zi, flori de musetel (o lingurita la o cana de apa), doua sau trei cani pe zi
Hreanul – un tratament vechi de milenii

Actiunile binefacatoare ale hreanului sunt cunoscute de milenii in zona Europei de Est si in Asia. Acesta este un remediu extrem de eficient pentru tratarea sinuzitei, folosit atat intern, dar mai ales extern.

Uz extern:

- cataplasma cu hrean: intr-un vas se pun doua linguri de faina de hrean si doua linguri de semnite de in; se adauga apa si se amesteca continuu pana cand se formeaza o pasta; aceasta se inveleste in tifon si se aplica pe locul afectat, tinandu-se timp de o ora; in cazul sinuzitei, cataplasma se aplica pe zona fruntii si se tine cat suporta bolnavul

- hrean ras: doua sau trei lingurite de hrean ras se invelesc in tifon si se aplica la radacina nasului ori pe frunte pana in momentul in care apare senzatia de arsura pe piele

Uz intern:

- sirop de hrean: se amesteca o radacina de hrean rasa cu patru linguri de miere, dupa care se lasa cateva minute la macerat; se strecoara si se obtine un sirop crud; resturile ramase se pun la fiert cu apa, cat sa le acopere; dupa fierbere, se strecoara prin presare si se lasa sa se raceasca; siropul fiert se amesteca cu siropul crud; din acest amestec se iau trei lingurite pe zi; este un tratament eficient nu numai pentru sinuzita, ci si astm, bronsita si afectiuni ale cailor respiratorii medii ori inferioare in general.

- tinctura de hrean: cateva radacini de hrean se dau printr-o razatoare fina; cu ele se umple o treime dintr-un borcan, restul fiind completat cu alcool alb alimentar de 80 de grade; amestecul se strecoara printr-un tifon dupa ce a fost lasat opt zile la macerat; acesta este un tratament adjuvant si in anemie, anorexie, infectii urinare sau gastrite
Reflexoterapie

- masajul energic al mainilor si picioarelor in zona sinusurilor, punctelor limfatice

- ciupirea pulpelor degetelor de la maini si picioare timp de 10 minute
Crenoterapie

Aceasta se realizeaza doar in cazul sinuzitelor cronice si numai cu avizul medicului: Govora, Herculane, Mangalia, Sacelu
Alte remedii pentru calmarea durerilor provocate de sinuzita

- comprese cu apa calda, cataplasme cu sare, malai sau nisip cald, perna electrica aplicata local

- masaj energic, cu varful degetului, intre sprancene, pe marginea aripilor nasului, pe frunte si pe locul de intalnire al verticalei ce trece prin nas si insertia parului capliar.

sursa
 
Cum vă feriţi tenul de riduri şi ţineţi bătrâneţea departe.


Mâncaţi cât mai multe urzici, ştevie sau salată, renunţaţi la dulciuri sau consumaţi-le cu moderaţie, beţi multă apă, nu faceţi exces de cafea şi dormiţi opt ore pe noapte.
Legumele verzi conţin vitamine esenţiale şi seleniu, care luptă cu radicalii responsabili de îmbătrânire

Atunci când, în ciuda îngrijirilor, tenul arată nesănătos, de vină poate fi mâncatul haotic, prea multe grăsimi şi ciocolată, cafeaua în exces şi prea puţină apă, fumatul nelimitat ori nopţile nedormite.

Primăvara este anotimpul optim pentru o cură de detoxifiere, iar legumele verzi de sezon sunt soluţia la îndemână pentru regenerarea tenului.

Spanacul şi urzicile, scut împotriva ridurilor .

După iarnă, un ten uscat şi iritabil e frecvent întâlnit.


Pentru a-l ajuta, pompaţi apă şi nutrienţi în piele mâncând multe legume verzi de sezon. Spanacul, urzicile, ştevia, salata verde, rucola scot toxinele din piele, graţie conţinutului de vitamine A, C, B şi E, dar şi de seleniu, cel mai aprig duşman al radicalilor liberi responsabili de îmbătrânire.

Suplimentele de vitamine şi minerale "lucrează" la fel, însă acestea conţin doar un anumit tip de vitamine sau minerale, comparativ cu legumele şi fructele care conţin un cocktail de astfel de ingrediente.

"Grăsimile din carne de porc, carne grasă de vită, brânzeturi şi lapte integral trebuie înlocuite cu alimente bogate în Omega 3 şi Omega 6, întrucât organismul nu le poate produce singur. Omega 3 şi 6 au un efect antiinflamator la nivelul pielii, subţiază sângele şi scad nivelul trigliceridelor", a declarat Ana-Maria Enache, medic dermatolog la Spitalul Colentina din Bucureşti. Printre alimentele care conţin Omega 3 şi Omega 6 se numără nucile, alunele, peştele, produsele din alge, uleiul de măsline.

Pe lângă o alimentaţie corectă, aveţi nevoie de hidratare completă, adică 2 litri de apă zilnic. În lipsa apei, tenul se usucă, se cojeşte şi îmbătrâneşte mai repede. Cafeaua şi ceaiul negru consumate cu moderaţie (unadouă ceşti pe zi) aduc beneficii tenului, pentru că sunt bogate în cofeină (e folosită în tratamentele dermatologice), vitamina C, B1, B2, B6, B12 şi minerale.

"Fumatul însă subţiază vasele de sânge de la nivelul pielii, ceea ce înseamnă o oxigenare proastă a tenului, respectiv îmbătrânirea prematură şi ridarea. Fără o porţie zdravănă de somn (opt ore) apar cearcănele şi ridurile, iar celulele tenului nu se mai regenerează în timpul nopţii", mai spune dermatologul.

Spălaţi-vă pe faţă cu apă călduţă, nu rece

Îngrijirea din interior trebuie completată de cea exterioară. În primul rând, respectaţi cei trei paşi necesari: demachiere, tonifiere şi hidratare.

Alegeţi o soluţie de curăţare a tenului şi o cremă cu cât mai puţini coloranţi, conservanţi şi parfumuri şi spălaţi-vă cu apă călduţă, nu cu apă rece. "Apa rece închide porii şi nu permite cremelor aplicate să pătrundă adânc în piele. Apa, dacă este dură, irită pielea, înlătură bariera lipidică şi usucă excesiv tenul. De aceea, trebuie să alegeţi un produs de curăţare cât mai puţin alergen, ca să echilibraţi balanţa", este sfatul dermatologului.

Crema trebuie adaptată tipului de ten. Iată cum puteţi afla ce tip de ten aveţi: "Tenul normal are o textură suplă, catifelată şi este echilibrat din punctul de vedere al conţinutului de sebum, tenul uscat se cojeşte uşor, are o textură solzoasă care «ţine», tenul gras are un aspect lucios şi pori vizibili, iar tenul mixt este gras în zona frunţii, nasului şi bărbiei, dar uscat în zona pomeţilor", explică specialistul, care recomandă exfolierea tenului de două ori pe săptămână ca "tratament de atac" şi apoi o dată pe săptămână, de întreţinere.

Deşi primul impuls e să alegeţi cosmeticele din supermarket, dermatologul vă sfătuieşte să vă orientaţi spre farmacii.


"Fumatul subţiază vasele de sânge de la nivelul pielii, ceea ce înseamnă o oxigenare proastă a tenului, respectiv îmbătrânirea prematură a pielii şi ridarea. Fără o porţie zdravănă de somn, apar cearcănele şi ridurile.",
ANA MARIA ENACHE, dermatolog la Spitalul Colentina din Bucureşti

ÎN SEZONUL CALD

Alegeţi creme care conţin castravete sau ceai verde

În sezonul cald nu renunţaţi la loţiunile de corp, ci alegeţi texturi mai uşoare şi insistaţi pe zonele predispuse la uscare: coate, genunchi, umeri, braţe şi gambe. "Dacă în sezonul rece sunt recomandate cremele hidratante grase, loţiuni şi unt de corp cu textură bogată, odată cu sosirea anotimpului cald, sunt recomandate texturile mai uşoare pentru a nu transpira. Alegeţi-le pe acelea care conţin castravete sau ceai verde, lemongras, citrice", recomandă medicul dermatolog.


http://www.evz.ro
 
“A trai este un drept, nu o obligatie.” Sinuciderea asistata medical, moarte demna sau crima?

Un cap viu asezat pe un corp mort, astfel se caracteriza Ramon Sampedro, celebrul tetraplegic care, timp de 29 de ani, a pledat pentru dreptul de a fi ajutat sa moara. “Statul insista sa imi pedepseasca ajutoarele. As sugera sa le fie taiate mainile, fiindca numai cu ele au contribuit. Constiinta a fost numai a mea”, scrie Ramon Sampedro in scrisoarea sa de adio. Poate fi vreodata corect sa ucizi chiar daca intentia este cea de a alina suferinta cuiva?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Sinuciderea asistata de medici (SAM) a starnit numeroase controverse, pozitiile pe care oamenii le adopta privind acest subiect fiind foarte variate. Pe de o parte exista ideea ca omul are dreptul fundamental de a lua decizii esentiale pentru autonomia si demnitatea sa, dreptul la sinucidere fiind justificat. Pe de alta parte legalizarea sinuciderii asistate de medici ar putea deschide calea abuzurilor, fiind ucisi inclusiv acei pacienti care nu isi doreau sa moara. Problema este complicata in mod suplimentar de o serie de distinctii, precum cea dintre “a induce moartea” si “a lasa sa moara”.

Cele mai multe state ale lumii se impotrivesc sinuciderii asistate de medici. Totusi aceasta practica a fost deja legalizata in Elvetia, Belgia, Olanda si in Oregon(S.U.A.). Spre deosebire de legea din celelalte tari, cea elvetiana este mult mai permisiva, de exemplu nu tine cont de nationalitatea solicitantului si nu considera obligatorie implicarea unui medic.

* Vezi o fotogalerie publicata de ziarul The Guardian cu imagini din salile “Dignitas”, o clinica din Elvetia unde se practica sinuciderea asistata medical

Ce inseamna sinuciderea asistata medical?

Sinuciderea asistata de medical (SAM) este una dintre formele de eutanasie si presupune moartea unui pacient ca urmare directa a asistentei acordate de un medic.

Sinuciderea asistata este permisa persoanelor care se afla in stadiul terminal al unor boli incurabile. Serviciile de eutanasiere pot fi aplicate si asupra pacientilor diagnosticati cu boli mentale incurabile dar care au discernamantul integru astfel incat sa poata lua o hotarare referitoare la propria viata. In cazul Elvetiei, decizia de a curma viata unor persoane cu astfel de boli este stabilita in urma unor analize psihiatrice amanuntite, in conformitate cu rigorile impuse de Curtea Federala Suprema.

Cate tipuri de eutanasie exista?

Exista mai multe tipuri de eutanasie, potrivit unui raport intocmit de Asociatia ProVita.

* Eutanasia voluntara – eutanasia la cererea sau cel putin cu consimtamantul pacientului.
* Eutanasia involuntara – eutanasia impotriva dorintei unei persoane competente (care isi poate exprima vointa).
* Eutanasia non-voluntara – eutanasia unui pacient non-competent, precum persoane suferind de dementa senila sau copii mici.
* Eutanasia activa – terminarea intentionata a vietii unui pacient de catre un medic care crede ca moartea este in beneficiul pacientului.
* Eutanasia pasiva – terminarea vietii unui pacient prin omisiune, spre exemplu prin retragerea tratamentului.
* Sinuciderea asistata medical – terminarea de catre un pacient a propriei vieti cu ajutorul medicului (in practica diferenta fata de eutanasia voluntara este minima).

Motivatiile care ii imping pe pacienti sa recurga la sinuciderea asistata medical:

* fizica: durerea insuportabila, simptome neurologice, dispnea (teama de sufocare), astenia extrema (adinamia), limitari senzoriale (vaz, auz), incontinenta, tulburarile de somn;
* sociala: nevoia ridicata si dependenta de ingrijiri de lunga durata, imobilitatea, izolarea sociala;
* psiho-existentiale: teama de urmarile unui tratament radical (deformari faciale sau corporale), pastrarea controlului asupra circumstantelor mortii, pierderea capacitatilor de angajare in activitati care fac viata placuta/de suportat (gatit, scris, citit, plimbat), pierderea demnitatii, pierderea sensului vietii, a autonomiei.

Sinuciderea asistata medical in Romania

SAM nu este o practica legalizata in Romania si nici nu a fost pusa problema de a concepe un proiect de lege in acest sens. Pana in momentul de fata un singur roman (Andrei Haber) a apelat la sinuciderea asistata medical, optand pentru clinica “Dignitas” din Elvetia. Este momentul pentru o astfel de discutie? “Tinand cont de pregatirea medicilor de la noi din tara, cred ca nici nu este cazul sa ne punem o astfel de problema. Cred ca aceasta metoda ar da nastere unor abuzuri, atat din partea medicilor, cat si din partea familiilor, care ar putea transforma medicul in tinta unor urmariri”, a declarat dr. Persida Boscan, medic specialist ATI in cadrul Life Memorial Hospital.

Potrivit unui raport intocmit de TNS CSOP privind consumul de analgezice, unul dintre trei romani utilizeaza medicamente impotriva durerilor cel putin o data pe luna. Desi acest raport lasa de inteles ca romanii ar fi sensibili la durere, putine au fost situatiile in care pacientii le-au solicitat medicilor asistenta in a se sinucide, pentru ca nu mai suportau suferinta. “Nu mi-a cerut niciun pacient pana acum sa ii dau medicamente care sa ii grabeasca moartea. La noi in tara nu exista astfel de solicitari, deoarece se stie ca sinuciderea asistata medical nu este legala. Probabil ca daca lucrurile ar functiona precum in Elvetia, ar incepe si romanii sa se gandeasca la aceasta solutie. Eu cred ca oamenii trebuie sa stie ca au si aceasta posibilitate de a actiona in situatiile in care suporta foarte greu durerile, insa nu as accepta sa aplic o astfel de metoda. Ar fi foarte dificil de suportat ideea ca as lua viata unui om. Cred ca e de datoria noastra sa ne asteptam linistiti sfarsitul”, a precizat dr. Emilian Dumitru, medic cardiolog in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu”.

In acelasi registru se incadreaza si opinia dr. Dan Marinescu, medic specialist in medicina de urgenta, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca. Acesta considera ca datoria medicului este de a stabiliza starea de sanatate a pacientului si ca legalizarea sinuciderii asistate medical i-ar conferi doctorului o putere pe care nu ar fi indreptatit sa o detina. “Presupun ca medicii care activeaza in clinicile din Elvetia sunt cei care si-au dorit sa lucreze intr-un asemenea loc. Eu nu m-as angaja niciodata intr-o astfel de clinica. Cred ca meseria pe care o am ma recomanda pentru a face alte lucruri. Nu as accepta sa pun in practica aceasta metoda, pentru ca nu pot anticipa ceea ce un pacient ar putea gandi chiar si in ultimele clipe de viata. Poate ca are chiar o revelatie, suferinta duce la multe decizii noi, neasteptate. In plus exista si acele vindecari miraculoase”, a completat dr. Dan Marinescu.

Implicatiile morale ale sinuciderii asistate de medici

Intrebarea de ordin moral care apare atunci cand discutam despre sinuciderea asistata de medici este daca actiunea de a ucide, chiar si cu intentia de a alina suferinta unui om drag, poate fi vreodata justificata. Ce se intampla atunci cand mana care ucide este aceeasi cu cea care, prin juramantul lui Hippocrate, si-a asumat datoria de a vindeca? Stiloul cu ajutorul caruia substantele letale sunt mentionate pe reteta sinucigasului pare a fi condus de doua maini: a medicului si a pacientului.

“Procesele care conduc catre moartea mea au fost divizate atent in actiuni mici care nu constituie o crima in sine si au fost executate de cateva maini prietenoase. Chiar si in aceste conditii statul insista sa imi pedepseasca ajutoarele. As sugera sa le fie taiate mainile, fiindca numai cu ele au contribuit. Constiinta a fost numai a mea”, acesteau au fost ultimele cuvinte ale lui Ramon Sampedro, spaniolul tetraplegic, care a fost imobilizat la pat timp de 29 de ani, in tot acest timp pledand pentru dreptul de a muri cu demnitate. Lupta spaniolului de a face legala sinuciderea asistata de medici a facut inconjurul lumii si a deschis oficial aceasta dezbatere, povestea sa fiind ulterior ecranizata de regizorul Alejandro Amenabar (“Mar Adentro”,2004).

Riscul de abuz

Unul dintre argumentele menite sa combata legalizarea sinuciderii asistate de medici este acela ca SAM ar putea deveni o practica de rutina, folosita la scara larga. In tarile unde sinuciderea asistata de medici este permisa au fost depistate numeroase cazuri in care au fost ucisi inclusiv pacienti ce nu isi doreau sa moara.

In urma unei evaluari efectuate pe o durata de 10 ani, cercetatorii danezi arata ca in Olanda, tara in care eutanasia a fost legalizata, cel putin 1000 de pacienti sunt ucisi in fiecare an prin eutanasiere fara consimtamantul sau dorinta lor. Potrivit primului raport, publicat in 1991, in 1000 de cazuri (echivalentul a 0.8% din totalul deceselor) medicii au prescris un medicament cu intentia clara de a grabi sfarsitul fara cererea explicita a pacientului. Urmatoarele doua raporturi, din 1996 si 2001, confirma aceste dezvaluiri. In anul 2011, tot 1000 de decese (0.7% din total) erau inregistrate impotriva dorintei persoanelor sau fara consimtamantul liber al acestora, potrivit unui studiu de sanatate publica realizat in Olanda.

Mai grav este faptul ca doctorii olandezi raporteaza autoritatilor, in prezent, numai jumatate din cazurile de eutanasie.

Turismul macabru

Persoanele care dispun de importante resurse financiare au posibilitatea de a-si pune capat vietii cat mai repede si in mod legal. “Paradisul” acestor oameni este Elvetia, unde numeroase organizatii pun la dispozitia pacientilor sinuciderea asistata de medici. Doua dintre acestea poarta numele de “Exit” si “Dignitas”. Numarul mare de persoane care calatoresc in Elvetia pentru aceste servicii a dat nastere unui nou tip de turism: “turismul macabru” sau suicidal.

Etapele de pregatire a sinuciderii asistate medical

Un mit legat de modul de functionare al “Dignitas” prevede ca o persoana care doreste sa moara poate contacta personalul acestei organizatii, poate calatori pana in Elvetia si discuta cu un medic care ii va prescrie substanta letala, urmand sa moara in aceeasi zi. “Dignitas” incearca sa combata aceasta idee falsa explicand faptul ca este necesara indeplinirea mai multor etape pana ce un pacient sa se poata sinucide cu asistenta unui medic.

Sinuciderea cu asistenta din partea medicilor este efectuata in urma unei evaluari, care are scopul de a verifica daca: cererea este deliberata si stabila, este vorba de o boala cu prognostic nefavorabil, suferinta este insuportabila sau exista dizabilitati extreme.

Exista si o serie de criterii pe care, “Dignitas” spre exemplu, le ia in considerare atunci cand evalueaza cererea unui pacient pentru o sinucidere asistata de medici:

* o declaratie a dorintei de a muri in asistenta medicilor,
* exprimarea repetata intr-o perioada de timp relevanta a dorintei de a muri,
* confirmarea faptului ca nu exista nicio presiune exercitata de o alta persoana asupra pacientului, ceea ce ar inseamna ca dorinta de a muri ii apartine exclusiv pacientului,
* confirmarea faptului ca pacientul se afla in deplinatatea capacitatilor mintale atunci cand hotaraste ca doreste sa moara.

Principii filosofice si politice dupa care functioneaza “Dignitas”

Pozitia pe care filosofia adoptata de “Dignitas” se bazeaza este una liberala. Intr-o tara libera, orice intiativa libera este permisa individului, in conditiile in care prin aceasta actiune nu sunt prejudiciate interesele unei alte persoane, este precizat in regulamentul Dignitas.

Valorile pe care aceasta organizatie le respecta sunt:

* respectul pentru libertatea si autonomia individului,
* apararea libertatii si a autonomiei individului impotriva unui tert care incearca sa restrictioneze aceste drepturi fie ele ideologie, religioase sau politice,
* solidaritatea manifestata fata de persoanele sensibile, in special fata de cele care lupta cu interesele materiale ale unei persoane terte,
* apararea pluralismului ca o garantie a dezvoltarii continue a societatii, bazata pe libera competitie a ideilor,
* protejarea persoanelor care militeaza pentru prevenirea si alinarea suferintei umane atunci cand aceasta este posibila.

http://medlive.hotnews.ro/“a-trai-e...-asistata-medical-moarte-demna-sau-crima.html
 
Iata un subiect sensibil, care poate fi tratat chiar si aparte, dupa parerea mea.

* Eutanasia pasiva – terminarea vietii unui pacient prin omisiune, spre exemplu prin retragerea tratamentului.
Acest tip ,dupa parerea mea ,nu intra in categoria eutanasie.Este acaniment terapeutic, cu care f.multa lume nu este de acord.Adica este de preferat ca un bolnav terminal sa aiba parte de un tratament paliativ, care sa aline durerile ,deoarece un tratament finalizat vindecarii nu are succes nici macar in proportii foarte mici, iar suferinta bolnavului este imensa.
La noi in tara se practica pe larg, vezi morfina , pe cand in alte tari uzul acesteia era limitat cu pretextul ca scurteaza viata omului.Bine si? ce faci? Il lasi cu dureri insuportabile in asteptarea unei morti inevitabile fara pic de demnitate?

Cu alte tipuri de eutanasie nu sunt de acord, dar trebuie sa recunosc faptul ca nici nu am informatii amanuntite, iar acest subiect nu poate fi dezbatut decat dupa ce s-a studiat problema din multe puncte de vedere.

Spre ex in Italia a fost eutanasiata o fata care in urma unui accident a intrat in coma profunda ,devenind o leguma, dar care totusi nu era dependenta de nici un aparat.Trebuia doar hranita si hidratata + spalata, masata, chestii relativ simple.Nu avea nici un fel de tratament medical, iar mancarea si apa ,dupa parerea multora, nu sunt considerate acte medicale.
A stat in coma 17 ani.
http://translate.google.it/translat...laro&hl=ro&rls=com.microsoft:en-US&prmd=ivnsl
 
Eu cred ca fiecare are dreptul sa decida pentru el. Personal, sunt pentru. Gandeste-te cat se chinuie un om si cat ii chinuie si pe cei din jurul lui. In cazul in care nu mai poti comunica, ar trebui trecut in cardul de sanatate ca doresti un astfel de sfarsit (la fel cum ar trebui trecut si ca doresti sa-ti domezi organele). Gandeste-te la fata aia care a stat 17 ani in coma. Sfarsitul a fost acelasi. Pentru ce au mai chinuit-o 17 ani? Si s-au chinuit si ei...
 
Usturoiul de primavara, un detoxifiant puternic

Usturoiul-de-primavara--un-detoxifiant-puternic.jpg


Usturoiul verde, de primavara, ca si cel uscat, pe care-l folosim iarna, este cunoscut de cand lumea ca medicament minune, dar si ca cel mai puternic antibiotic natural. Usturoiul contine cantitati insemnate de vitamine, A, B1, B2 si C, dar si substante minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, iod, siliciu si calciu.

Ca si ceapa, usturoiul contine alicina, substanta recunoscuta pentru efectul ei antibacterian, detoxifiant, expectorant. Datorita alicinei din compozitie, usturoiul se numara printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire si tratare a bolilor respiratorii. Alicina are, de asemenea, proprietati anticoagulante, impiedicand formarea trombozelor, adica blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sange.

Consumul regulat de usturoi contribuie la scaderea nivelului colesterolului din sange si al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare. Atat usturoiul verde cat si ceapa contin cuercitina, un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Cercetatorii spun ca 5-6 grame de usturoi, consumate zilnic, scad riscul aparitiei cancerului de prostata cu mai mult de 50%. Proprietatile anticancerigene ale usturoiului se datoreaza compusilor sulfurati, printre care se numara si alicina.

Fumatorii inraiti care consuma zilnic usturoi sau ceapa sunt mai putin expusi la a se imbolnavi de cancer pulmonar, tot alicina fiind aceea care inlatura o parte din efectele negative ale fumatului.

Usturoiul verde contine, in plus, fata de cel uscat, fitohormoni, substante cu structura chimica similara hormonilor, care se gasesc in toate plantele tinere. De aceea e recomandat ca primavara sa se consume cat mai multe verdeturi si legume de sezon.

La usturoiul verde, mirosul si iutimea sunt mult mai blande, decat la cel uscat, deoarece contine mai putini compusi cu sulf, vinovati de aceste efecte, care nu prea plac. Mirosul neplacut de usturoi sau ceapa poate fi indepartat zdrobind intre dinti un bob de cafea sau mestecand cateva frunze de patrunjel.

Usturoiul de primavara, planta intreaga, daca frunzele nu sunt vestejite, se foloseste, ca si ceapa verde, in salata, pe sandvisuri ori in mancare gatita, supa, ciorbe, tocanita, cartofi fierti sau prajiti. Pentru ca usturoiul sa nu-si piarda din calitati, se recomanda sa se adauge in mancarea gatita numai dupa ce vasul a fost luat de pe foc.

Consumati usturoiul in stare naturala, cum ni l-a daruit pamantul. Prin procesare industriala, usturoiul isi pierde multe din calitatile sale, pana ajunge in capsule sau casete si asa nu mai poate fi numit produs natural.

Sa avem sanatate!

sursa
 
Fumatul creşte rata tentativelor de sinucidere


Fumatul se dovedeşte nociv nu numai prin bolile organice pe care le provoacă, ci şi prin efectele asupra psihicului uman.

Recent, un grup de cercetători canadieni a realizat un studiu la care au luat parte aproximativ 35.000 de adulţi. În urma cercetărilor făcute, specialiştii au ajuns la concluzia că dependenţa de nicotină creşte rata tentativelor de suicid, indiferent de existenţa unor boli psihice sau tulburări mentale.

Rezultatele susţin concluziile unui studiu mai vechi, conform căruia nicotina duce la schimbări chimice la nivelul creierului, schimbări ce pot fi asociate cu suicidul.

Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă de la Universitatăţile Manitoba şi Saskatchewan au descoperit că tendinţele de suicid au scăzut într-un mod semnificativ în rândul celor care au renunţat la fumat de cel puţin un an.

Rezultatele studiului vor fi publicate în Jurnalul de psihiatrie candian şi vor deschide o nouă cale în ceea ce priveşte campaniile anti-fumat. Înţelegerea neurobiologiei suicidului va avea avantaje enorme, nu doar pentru reducerea numărului de tentative, ci şi pentru a a putea detecta mecanismele biologice implicate în apariţia depresiei.

O ultimă concluzie a studiului realizat de canadieni relevă faptul că aceia care fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi sunt mai predispuşi la suicid, comparativ cu cei care "pipează" 10 sau mai puţine ţigări în 24 de ore.
 
Un nou leac pentru hepatita C?


Peste 170 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de hepatita C. Stiinta vine cu un tratament nou, menit sa ii salveze.
pub O asigurare de viata e ca un "Te iubesc" pentru familia ta. Fa-le o declaratie acum!
Cele peste 170 de milioane de oameni din lume care au hepatita C cronica au la dispozitie un singur tratament: o combinatie intre interferon si ribavirina. Cu toate acestea, mai putin de 50% din pacienti raspund bine la acest tip de tratament si procentul este cu atat mai mic cu cat pacientul are genotipul 1 al virusului (forma cea mai comuna si mai dificil de tratat, care afecteaza intre 2 si 4% din populatia spaniola). Pentru toti acesti oameni a aparut un nou medicament care da rezultate bune in cea de-a treia faza a tratamentului, scrie The New England Journal of Medicine.

Noul tratament se cheama Boceprevir si este un ihibitor al proteazei. Atat pacientii care nu s-au tratat pana acum, cat si cei care au primit tratament anterior, li se poate administra acest tratament. Se pare ca raspunsul organismului este unul favorabil: nivelul de virus din sange este foarte scazut dupa numai 24 de saptamani.

„Acesti inhibitori reprezinta un mare avantaj in ceea ce priveste tratarea hepatitei C. Terapia de viitor va fi mai complexa si mai eficienta, cu o rata de succes mai mare la acei pacienti ale caror organisme nu au reactionat la celelalalte tratamente sau cei care nu au urmat nici un tratament”, explica redactorul Donald M. Jensen, de la Centrul de Boli de Ficat de la Universitatea din Chicago, citeaza El Mundo.es

Produsul a fost testat pe doua grupuri de pacienti. In grupul 1, pacientilor le-a fost administrat timp de patru saptamani interferon si ribavirina si apoi, restul de 44 de saptamani, medicamente cu efect placebo. In grupul 2, pacientilor le-a fost administrat interferon si ribavirina tot patru saptamni, si apoi, 32 de saptamani, boceprevir – medicament oral. In grupul 3, le-a fost administrat interferon-ribavirina si boceprevir 44 de saptamani.

* Exista si efecte adverse


La studiu au participat 403 oameni, iar rata de succes a fost de 67% in cazul grupului 2 si de 68% din grupul 3. Totusi, efectele adverse au fost mai severe, ei suferind de anemie.

Desi este o veste buna, nu este un panaceu. „In primul rand, acest tratament este bun pentru cei care au genotipul 1 de virus, nu si pentru ceilalti. In al doilea rand, daca este folosit singur, fara interferon si ribavirina, poate apare o rezistenta a corpului. In ultimul rand, produsul are un efect minim in cazul cirozei”, explica doctorul.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/210132/Un-nou-leac-pentru-hepatita-C.html
 
Cafea in exces, un pas inainte catre Celulita!


Pana si specialistii se contrazic intre ei privind efectele consumului de cafea. Unii recomanda cafeaua si scot in evidenta beneficiile ei asupra organismului nostru, altii o interzic cu desavarsire. Asa ca, tot citind pe net sau in reviste de specialitate articole legate de cafea, te bulversezi si nu mai stii ce sa crezi sau cum sa faci. Iti place cafeau si nu ai vrea sa renunti la aceasta placere nevinovata. Dar daca ea favorizeaza celulita sau alte boli, nu ai vrea sa te pui in pericol, nu?


Cafeaua este un stimulent pentru creier, mai ales dimineata, cand abia esti in stare sa legi doua cuvinte, iar puterea de concentrare este scazuta. Cafeaua este aliatul tau dimineata, sursa ta de energie si bundispozitie, iar pe deasupra aroma imbietoare si gustul ti-au creat deja dependenta. Bineinteles ca ti-ai creat un adevarat ritual dimineata, din a-ti savura cafeaua in liniste, iar unele dintre noi chiar noi nu pot trece peste aceste momente „de intimitate”, sub nicio forma.


Cafeaua bauta in cantitati moderate, maxim 2 cescute pe zi, face mimuni. Cafeaua contine antioxidanti care impiedica distrugerea celulara si, prin urmare, previne aparitia unor boli. Bauta dupa masa, stimuleaza secretia de saliva si suc gastric si imbunatateste tranzitul intestinal, ajutand digestia. As putea continua la nesfarsit cu beneficiile cafelei asupra organismului, insa trebuie sa spunem cate ceva si despre contraindicatii. Consumul de cafea in exces provoaca stari de anxietate, nervozitate, uneori chiar si greturi si lipsa poftei de mancare.


Poate te intrebai pana acum ce legatura exista intre cafea si celulita? Desi se stie ca principalul constituent al cafelei - cofeina – este un adjuvant in combaterea celulitei, iar tu o regasesti in diferite creme anticelulitice, consumata sub forma lichida, are o cu totul alta influenta asupra organismului. Femeile care consuma mai multa cafea decat limita medie, cu siguranta fac pasi inainte, acumuland celulita. In exces, cafeaua stimuleaza cresterea cortizolului si a insulinei, favorizand astfel depunerile de grasime si cresterea in greutate.


Si totusi, cum apare celulita atunci cand bem prea multa cafea? Pentru ca pielea ta sa isi pastreze elasticitatea, finetea si stralucirea, are nevoie ca circulatia sangelui sa fie stimulata. In momentul in care consumam prea multa cafea, nivelul oxigenului din sange scade, iar culoarea rosie a tesuturilor se va transforma intr-o culoare pala, substantele nutrivite dispar, iar in schimb apare senzatia de uscaciune si deshidratare a pielii. Retentia de apa este si ea favorizata de consumul de cafea, in exces. Tot administrandu-i doze zilnice si multiple de cafea, organismul tau poate ajunge la deshidratare, cafeaua fiind un puternic diuretic. Cand esti deshidratat, celulele retin apa si, iar celulele de grasime isi stocheaza fluide. De aici apar acele depozite de grasime care fac ca pielea sa arate umflata neuniform, ca o coaja de portocala.


Orice exagerare dauneaza, iar daca pana acum nu te-am convins, gandeste-te serios inainte de a consuma o ceasca de cafea in plus. Pe langa deformarea aspectului tau fizic, cafeaua in exces te poate distruge pe interior provocandu-ti o serie de afectiuni, cum sunt gastrita, insomniile, stari de nervozitate, depresii, slabiciune musculara.


Bauta moderat, cafeaua iti stimuleaza sistemul nervos, iti mareste viteza de reactie si creaza buna dispozitie. Nu trebuie sa renunti la ea, ci numai sa fii echilibrata in a o consuma, recomandare valabila in cazul oricarui alt aliment sau bautura consumata zilnic.

sursa
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top