• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Plasticul este inseparabil de mancarea noastra; hrana este procesata in containere de plastic, transportata, depozitata si chiar incalzita sau servita in recipiente facute din acelasi material. Studiile recente arata ca acest fapt iti poate da motive de ingrijorare.

Scurgeri de substante din plastic

Procesul prin care particule mici de material intra din recipiente in mancare se numeste "scurgere". Aproape in cazul tuturor recipientelor din plastic se intampla acest lucru, fiind recunoscut si de industria chimica, dar cantitatea variaza si este considerata inofensiva de catre marii producatori, dupa cum arata ApolloLife .

Scurgerea este mai accentuata in cazul in care plasticul este incalzit sau atinge grasimi, mancare sarata sau mai acida.

Doua dintre substantele continute de plastic reprezinta un risc real pentru sanatate, acestea fiind bisfenolul si ftalatii.

Bisfenolul A (BPA)

Bisfenolul este intalnit in multe dintre produsele confectionate din plastic pe care le folosim in mod frecvent. Acesta este un perturbator endocrin, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a interfera cu buna functionare a hormonilor, in special cu estrogenul. Acest lucru poate duce la probleme de reproducere.

Un studiu arata ca persoanele cu o cantitate mare de BPA in urina sufereau in mod frecvent de diabet, boli ale inimii si ale ficatului. Acesta mai poate creste si riscul de obezitate si de cancer la san, poate afecta buna functionare a celulelor creierului si capacitatea de memorare.

In ce este folosit bisfenolul?

De multe ori este folosit in confectionarea biberoanelor pentru cei mici, a sticlelor de apa, echipamentelor sportive, produselor dentare, lentilelor pentru ochelari, CD-urilor, DVD-urilor si echipamentelor de uz casnic.

Ftalatii

PVC-ul este un material extrem de folosit si, pentru a-l face mai moale si mai flexibil, ii sunt adaugati ftalati, care se pot scurge cand intra in contact cu mancarea, mai ales cand aceasta este fierbinte sau grasa.

La fel ca BPA-ul, ftalatii perturba hormonii, in acest caz testosteronul, avand un impact extrem de nociv asupra aparatului reproducator al barbatilor. Intr-un studiu chiar s-a demonstrat ca femeile gravide care au intrat in contact cu cantitati mari de ftalati au dat nastere unor baieti cu usoare malformatii ale organelor genitale.

De asemenea aceste substante pot provoca astm in randul copiilor, fiind gasite chiar si in lotiunile, pudrele si sampoanele de bebelusi.

In ce gasim ftalati?

Ftalatii se gasesc in ambalaje de mancare, recipiente pentru pastile, materiale de imbracaminte (cele care imita blana, lana), materiale de izolare ale firelor electrice, jucarii pentru copii, accesorii electronice, lipici, adezivi, vopsele, produse de ingrijire corporala(parfumuri, farduri, oja, sapun lichid, fixativ).

Ce poti face pentru a te feri?

Evita alimentele tinute in recipiente din policarbonat (sunt marcate cu literele PC sau numarul 7), cauta sa scrie pe ele ca nu contin bisfenol A. Evita si recipientele din PVC (cu numarul 3 sau literele PVC). Verifica daca scrie pe ele ca se pot folosi la microunde inainte sa le incalzesti in cuptor. Nu folosi detergenti foarte agresivi atunci cand le speli, pentru ca acestia incurajeaza scurgerile de substante nocive.

Incearca pe cat posibil sa depozitezi mancarea in boluri de sticla sau ceramica si foloseste biberoane de sticla in locul celor de plastic.

de aici
 
Cu siguranta va uitati in frigider si nu simtiti nevoia sa mancati din ce ai pregatit pt masa de Paste .Organismul se revolta, asa ca.......


Detoxifiere dupa Paste

Detoxifierea dupa Paste este nu doar necesara, dar si obligatorie. Dupa excesele incepute pe la 12.00 noaptea, dupa portiile uriase de miel, cozonac si dupa ce am pierdut numarul oualelor mancate, savurate fara grija depunerii colaceilor, o dieta de detoxifiere este mai mult decat necesara. Poti alege din lista cu diete de detoxifiere, varianta care ti se potriveste cel mai bine.

Daca nu esti hotarata iata cum arata o dieta de detoxifiere rapida si eficienta. Prim pas este sa schimbi portiile de friptura de miel si cozonac, cu ceaiurile de menta si sunatoare. Aceasta dieta de detoxifiere nu dureaza mai mult de 3 zile, este foarte usor de urmat si nu implica prea multe reguli. De ce o dieta de 3 zile? Pentru ca este usor de urmat si in plus calmeaza afectiunile pielii, problemele rinichilor, ficatului si afectiuni digestive, asociate excesului de alimente. Una din regulile principale este ca 3 zile trebuie sa stai departe de: zahar, junk-food, alimente procesate si cofeina.

In prima zi se pot manca fructe si legume proaspete (fara a fi gatite), a doua zi sucuri proaspete de fructe si legume. Alege oricare din urmatoarele legume: varza, morcovi, broccoli, salata si ridichi, dar si oricare alte legume verzi, dar si banane, portocale. grapefruit si avocado, precum si fructe de padure sau mere. Incepe ziua cu un pahar de apa calda, in care ai stors sucul de la o jumatate de lamaie. In prima zi iti ia ceva timp pana sa te dumiresti, ca lichidul incolor nu este cafea, ci apa cu lamaie, dar, sincer, merita stradania. Apa cu lamaie are efect revigorant, detoxifiant si stimuleaza sucurile gastrice.

Meniul poate sa includa si o portie de cereale integrale (orez brun, grau) si cel putin trei portii de fructe si legume, servite separat, dintre care o masa trebuie sa contina doar legume proaspete (broccoli, telina, conopida, morcovi). Poti adauga un bocan mic de iaurt degresat si o lingura de mustar pentru gust. In cea de a treia zi poti combina fructele, legumele, sucurile si cerealele (si o cana cu lapte), dupa bunul tau plac. Alte combinatii utile in dieta de detoxifiere afla din Every Diets.

Pe langa alimentatia vegetariana, trebuie sa consumi suficienta apa, adica intre sase-opt pahare cu apa, pe care le poti alterna cu ceaiuri de plante, pentru ca dieta de detoxifiere dupa Paste sa aiba efectele scontate.



http://www.dietetik.ro
 
O chestie interesanta. Chiar daca nu eficineta in totalitate, data fiind criza de sange, e totusi o treaba buna. E drept ca exista si reactii adverse. Iar daca ne gandim ca multi din cei ce au primit sange artificial au mierlit-o...insa , daca m-as afla intr-o situatie limita si nu as avea alta alternativa...

Este sangele artificial o solutie in cazul unui accident grav?

Sangele artificial poate fi extrem de util in situatiile de urgenta / Foto: Photoxpress.com

I se poate intampla oricui. O persoana este transportata de urgenta la spital, in urma unui atac de cord sau a unui accident rutier. Pacientul sangereaza abundent. O singura solutie ar putea tine pacientul in viata pana la camera de garda: sangele artificial. Dar cat de viabila este o astfel de alternativa?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Doua categorii de substituenti sanguini au fost descoperite: perfluorocarburile (PFBOC) si transportorul de oxigen pe baza de hemoglobina (HBOC). O parte dintre aceste substante se afla in faza finala de testare si vor fi disponibile in spitale cat de curand. Altele sunt deja in uz, spre exemplu substantele numite Hemopure si Oxyglobin. In anul 2001, guvernul din Africa de Sud a gasit o solutie pentru a depasi criza de sange uman sanatos de care medicina are nevoie. Astfel a fost lansat si aprobat Hemopure, provenit din sange de vaca si produs de o firma americana. Insa in ultimii ani, folosirea Hemopure-ului a scazut spectaculos.

Ce este sangele artificial?

Sangele artificial este o substanta care are capacitatea de a imita functiile sangelui. Desi nu are hematii, leucocite sau trombocite, aceasta substanta elimina dioxidul de carbon si transfera oxigenul din corp, pana ce maduva osoasa reuseste sa produca din nou hematiile. Compusii chimici folositi ca substituenti de sange sunt perfluorocarburile (PFBOC) si transportorul de oxigen pe baza de hemoglobina (HBOC), informeaza un studiu publicat de cercetatorii din India.

Avantajele sangelui artificial

Exista numeroase situatii in care sangele artificial nu reuseste sa il substituie in totalitate pe cel real. Cateodata, sangele artificial nu poate inlocui nici macar volumul sangelui pierdut. Cu toate acestea, substituentii sanguini prezinta o serie de avantaje, potrivit The Journal of the American Medical Association.

* transporta oxigenul in situatii in care hematiile nu mai pot indeplini aceasta misiune, fiind de aceea supranumit “oxigen terapeutic”,
* spre deosebire de sangele natural, cel artificial poate fi sterilizat, astfel incat bacteriile si virusii pot fi indepartati din componenta acestuia,
* poate fi administrat tuturor pacientilor, indiferent de grupa sanguina,
* poate fi pastrat pe raft mai mult de un an, fara sa fie necesara refrigerarea lui, astfel incat sangele artificial este extrem de util in situatiile de urgenta.

Structurile chimice ale celor doua categorii de substituenti sanguini difera in mod radical, insa ambele utilizeaza ca modalitate de transportare a oxigenului difuziunea pasiva. Aceasta beneficiaza de tendinta gazelor de a se deplasa din zonele cu o concentratie mai mare de oxigen, in cele cu o concentratie mai mica.

Sangele HBOC

Transportorul de oxigen pe baza de hemoglobina (HBOC) nu seamana prea mult cu sangele real. Este obtinut din hemoglobina naturala, sterilizata si are o culoare rosie foarte inchisa, se explica intr-un articol publicat de Brown University. Hemoglobina utilizata la fabricarea HBOC poate fi de provenienta:

Modul de functionare al sangelui HBOC se aseamana foarte mult cu acela al hematiilor. Moleculele HBOC-ului plutesc in plasma sanguina, preluand oxigenul din plamani si transportandu-l catre capilare. Aceste molecule sunt mult mai mici decat hematiile, motiv pentru care pot patrunde acolo unde hematiile nu reusesc, spre exemplu in tesuturile umflate sau in vasele de sange din jurul tumorilor canceroase. Majoritatea moleculelor HBOC raman in sangele unui pacient pentru aproximativ o zi, in comparatie cu celulele rosii care rezista pana la 100 de zile.

Injectarea sangelui HBOC are si efecte adverse, el putand cauza cresteri ale presiunii arteriale. De asemenea ,HBOC-ul poate cauza discomfort abdominal si crampe. Unele substante HBOC provoaca inrosirea temporara a ochilor.

Sangele PFBOC

Spre deosebire de HBOC, perflurocarburile (PFBOC) sunt albe si in intregime sintetice. Substantele PFBOC sunt inerte din punct de vedere chimic, dar sunt extrem de eficiente in transportarea gazelor dizolvate. Pot transporta cu 20-30% mai mult gaz decat apa sau plasma sanguina. Din acest motiv, medicii utilizeaza PFBOC in combinatie cu o doza suplimentara de oxigen.

Sange artificial creat in Romania

O substanta care poate inlocui sangele a fost creata intr-un laborator din cadrul Facultatii de Chimie din Cluj. Sangele artificial, asa cum a fost denumita substanta, este sintetizat in eprubeta si poate fi util mai ales in cazul interventiilor chirurgicale ce necesita cantitati importante de sange pe timpul desfasurarii acestora. Aceasta formula a fost testata momentan numai pe soareci.

Daca produsul clujean va fi testat si omologat, el ar putea fi foarte util in situatii de urgenta, precum accidentele. “Substitutul artificial isi indeplineste sarcinile de a transporta oxigen, iar dupa doua-trei zile corpul incepe sa-si regenereze sangele si compusii artificiali sunt eliminati. Substantele nu sunt concepute pentru tratamente pe termen lung, ci pentru cazuri de criza” a declarat pentru City News Radu Silaghi, coordonatorul proiectului de cercetare.

Doctorul Ljubomir Petrov, seful sectiei de Hematologie din cadrul Institutului Oncologic “Dan Chiricuta” spune ca este rezervat in privinta noii formule de sange artificial. “S-au facut astfel de cercetari in toata lumea, dar sunt departe de asa ceva. Acestea sunt incercari si isi au rostul lor, dar un inlocuitor al sangelui este departe de a fi descoperit. Chiar daca a fost testat cu succes pe soareci, de la soareci la oameni e un drum foarte lung. Cel mai grav este ca la noi sunt sclipiri, sunt idei foarte bune, dar nu sunt conditiile necesare pentru a le pune in practica”, a declarat pentru City News dr. Ljubomir Petrov.

Controverse legate de sangele artificial

Medicii au incetat sa mai utilizeze HemAssist, prima substanta HBOC testata pe oameni in S.U.A., dupa ce s-a constatat ca pacientii care au primit aceasta substanta au murit in numar mai mare decat cei care au primit sange prin transfuzii. De asemenea, cateva companii farmaceutice au intampinat dificultati in a demonstra ca transportoarele de oxigen sunt cu adevarat eficiente, scrie Discovery Health.

O parte dintre aceste probleme apar si din cauza ca sangele artificial este radical diferit de cel natural, astfel incat dezvoltarea unor metode cat mai precise de comparatie devine foarte dificila, iar rezultatele sunt greu de cuantificat.

http://medlive.hotnews.ro/este-sangele-artificial-o-solutie-in-cazul-unui-accident-grav.html
 
10 gustari indicate pentru femeile insarcinate

10-gustari-indicate-pentru-femeile-insarcinate.jpg


Atunci cand esti insarcinata iti doresti sa consumi alimente cat mai sanatoase, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Astfel, iti alegi cu atentie mesele. Mai greu este insa cu micile gustari servite la serviciu sau in alte momente cand esti plecata de acasa si nu ai foarte mult timp la dispozitie.

Reader's Digest iti vine in ajutor si iti propune cateva alimente usor de purtat cu tine peste tot, pline de vitamine si elemente nutritive.

1. Semintele de soia. Sunt o alternativa mai sanatoasa si cu mai putine calorii la alune sau chipsuri. Le poti consuma sarate sau imbogatite cu diverse condimente si arome.

2. Fasiile de branza. Acestea sunt usor de purtat in geanta in orice imprejurare si nu au foarte multe calorii.

3. Migdalele. Reprezinta o sursa excelenta de vitamina A si E si aduc nutrienti esentiali pentru tine si bebelusul tau.

4. Fructele de padure. Afinele, murele si zmeura sunt o sursa bogata de antioxidanti si iti ofera o gama variata de gusturi pentru a-ti satisface diverse pofte din timpul sarcinii.

5. Laptele degresat. Laptele este o sursa ideala de calciu si vitamina A si D pentru oasele micutului tau.

6. Morcovii. Morcovii sunt foarte sanatosi, fiind o sursa de vitamine si imbunatatind activitatea digestiva.

7. Untul de arahide. Acesta te va ajuta sa iti satisfaci pofta de dulce si va reprezenta o sursa de proteine pentru cel mic.

8. Branza dulce. Este foarte usor de facut, nu contine mai deloc chimicale si ofera o gama larga de nutrienti.

9. Rosiile cherry. Au o savoare deosebita si numerosi antioxidanti. Pot fi combinate cu diverse alte alimente.

10. Popcorn. Este o varianta mult mai buna decat cea reprezentata de chipsuri si mult mai naturala. Le poti adauga condimente, branza, unt sau chiar scortisoara.

sursa
 
Zece trucuri ca să ardeţi caloriile şi să nu vă îngrăşaţi.


Pentru a stimula metabolismul să ardă mai multe calorii, renunţaţi la diete restrictive, mâncaţi alimente bogate în proteine, iuţi şi picante, beţi apă rece şi mâncaţi dimineaţa.
Apa ajută la meținerea greutăţii optime

Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice şi energetice care au loc în organism. Cu cât metabolismul e mai activ, cu atât se ard mai multe calorii şi "dispar" mai repede grăsimile. Nutriţioniştii recomandă 10 metode de accelerare a metabolimului.

1 Fără diete ce înfometează. Dietele care supun stomacul şi creierul la cazne dereglează metabolismul. Dieta prin înfometare încetineşte metabolismul, iar organismul ajunge să stocheze energia pentru "zile negre".

"Organismul se învaţă cu cât îi dai, învaţă să trăiască şi cu 900 de calorii. Asta nu înseamnă că se pierd şi kilogramele", explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu. Dietele restrictive pe termen lung "taie" din muşchi.

Sfatul nutriţioniştilor nu e să mâncaţi mai puţin, ci mai sănătos, alegând alimente consistente în detrimentul celor "bogate" în calorii goale (gen pateuri, dulciuri).

2 Bazaţi-vă pe proteinele din carne, lapte, brânză, ouă. Organismul are nevoie de proteine pentru a construi muşchi. Specialiştii recomandă 1 gram de proteine/ kilogram, ceea ce înseamnă că o persoană care are 70 de kilograme va avea nevoie de 70 de grame de proteine pe zi: o friptură de porc slabă, un ou fiert, un pahar cu lapte şi o felie de brânză slabă de vaci. Alte alimente bogate în proteine sunt nucile, alunele, migdalele, soia şi ciupercile.

"Nutrienţii, adică proteinele, glucidele şi lipidele, ne aduc calorii, dar şi consumă calorii, la rândul lor. Pentru a metaboliza proteinele (mestecat, digestie, absorbţie), organismul arde cele mai multe calorii. Practic, ce consumi, cheltuieşti", spune nutriţionistul.


3 Alimente organice. Cercetătorii canadieni au demonstrat că o dietă bogată în alimente "înţesate" de pesticide şi toxine (care sunt stocate în ţesutul adipos) încetinesc metabolismul. Alte studii au arătat că pesticidele favorizează apariţia depozitelor de grăsime. Alegeţi ori de câte ori aveţi ocazia fructe şi legume organice.

4 "Şoareci" de birou activi. Mai mult de patru ore de stat pe scaun reduc la zero producţia enzimelor care controlează grăsimea şi colesterolul "rău". Pentru a activa producţia acestor enzime şi a stimula arderile de calorii "spargeţi" perioadele de stat pe scaun cu mici plimbări.

5 Consumaţi apă rece. Cercetătorii germani au arătat că cei care beau zilnic şase pahare de apă rece ard între 5 şi 100 de calorii pe zi, adică în jur de trei kilograme pe an.

"Organismul consumă aceste calorii pentru a aduce apa la temperatura corpului", mai explică nutriţionsitul. De altfel, totalitatea reacţiilor chimice ale organismului au nevoie de apă. Persoanele deshidratate ard cu 2% mai puţine calorii decât cele care se hidratează corespunzător.

6 Mâncaţi iute şi picant. Ardeii iuţi sau alimentele picante şi fierbinţi "biciuiesc" metabolismul şi stimulează activitatea sistemului nervos. Un ardei iute creşte rata arderilor cu 20%.

7 Nu săriţi peste micul-dejun. Persoanele care "sar" peste micul dejun au un risc de patru ori mai mare de obezitate decât cele care servesc micul-dejun.

"Micul-dejun asigură energia în prima parte a zilei, atunci când se presupune că ai avea cea mai mare nevoie de ea. Cea mai mare parte a caloriilor consumate dimineaţa sunt utilizate, în timp ce caloriile consumate în partea a doua zilei au tendinţa să se depună", subliniază specialistul.

8 Beţi cafea sau ceai. O ceaşcă de cafea stimulează sistemul nervos central şi creşte metabolismul cu 5-8%, ceea ce înseamnă arderea a 100-200 de calorii pe zi. O ceaşcă de ceai pe zi, bogată în antioxidanţi, creşte metabolismul cu 12%.

9 Fibre şi fier. Alimentele bogate în fibre cresc rata de ardere a caloriilor cu 30%. Medicii recomandă 25 de grame de fibre pe zi, echivalentul a trei porţii de fructe sau legume. Şi fierul e esenţial în oxigenarea muşchilor în scopul arderii grăsimilor. Fructele de mare, crustaceele, mazărea, cerealele şi spanacul sunt surse excelente de fier.

10 Lactate degresate. Există studii care au arătat că deficienţele de calciu scad metabolismul. Consumul de lactate parţial degresate reduce ab sor bţia grăsimilor din alte alimente.

8-10 pahare de apă
ar trebui băute zilnic. Asta pentru că persoanele deshidratate ard mai puține calorii

"Cei care beau zilnic şase pahare de apă rece ard între 5 şi 100 de calorii. Organismul consumă caloriile pentru a aduce apa la temperatura corpului."
CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist


http://www.evz.ro
 
pana mai deunazi,se spunea despre carnea de porc ca ese daunatoare sanatatii. asa cum am observat din '90 incoace,apar noi studii care contrazic tot ce se stia pana atunci:

O echipa de cercetatori din Anglia a dovedit ca o alimentatie bogata in carne de porc nu este atat de nociva pentru organism pe cat se credea pana acum.

Ei au stabilit ca o alimentatie pe baza carne de porc poate fi daunatoare, in special, oamenilor cu probleme digestive.

Expertii au testat peste 1.000 de voluntari carora le-au dat sa manance carne de porc, dovedindu-se ca doar 200 dintre ei au avut rezultate ingrijoratoare. Toate aceste 200 persoane aveau un istoric medical, in care problemele digestive erau cele mai insemnate, informeaza Teen Problem.

Experimentul in sine a durat trei luni, iar voluntarii nu au mancat decat carne de porc atat la masa de pranz, cat si la cina.

Cercetatorii au explicat, de asemenea, ca sunt esentiale modul de pregatire a carnii de porc si calitatea acesteia. Cele mai putine efecte adverse ale carnii de porc, in cazul celor cu probleme digestive, apar atunci cand carnea este gatita prin fierbere, iar cele mai grave s-au observat in momentul cand carnea a fost prajita in ulei de floarea-soarelui.

Motivul pentru care aceasta combinatie este nociva tine de enzimele din uleiul de floarea-soarelui care, odata amestecate cu carnea de porc, devin cancerigene. Cercetatorii au admis, in concluzie, ca este bine ca oamenii sa consume carne de porc, evitandu-se pe cat posibil combinatia cu uleiul de floarea-soarelui. Este mult mai indicata untura de porc pentru gatit si prajit.

sursa
 
Gata, exista o iesplicatie pentru consumul de cafea Genele "e" responsabile.

In lume exista cel putin doua tipuri de oameni: cei care nu pot concepe viata fara cafea (printre care ma numar si io :P) si cei care pot trai fara cefeluta de zi cu zi. Recent, o echipa de cercetatori a descoperit doua variatii genetice care ar putea explica de ce unii oameni par sa aiba o predispozitie mai mare catre consumul de cafea decat altii.

Studii realizate asupra gemenilor au indicat faptul ca genele pot avea o influenta asupra preferintei pentru cafea, sugerand ca acestea sunt responsabile de 43% pana la 58% dintre variatiile care apar in obiceiurile de a bea cafea. Cu toate acestea, noul studiu demonstreaza ca genele exercita o influenta mai mare decat se credea.

Epidemiologul Marilyn Cornelis de la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston si colegii sai au scanat genomul a 47.341 adulti din cinci studii realizate in SUA care adunasera informatii asupra consumului de cafea, printre altele. Specialistii nu urmareau sa gaseasca o gena anume, ci sa descopere o excentricitate genetica, asociata consumului de cafea.

Aceasta tehnica a dus la descoperirea a doua variante genetice. Oamenii care aveau doua cópii consumau cu circa 40 mg mai multa cafeina pe zi decat aceia care nu aveau nicio copie, ceea ce inseamna ca acestia nu consumau mai mult de circa 250 ml de Pepsi sau o jumatate de cana de cafea, a afirmat medicul genetician Neil Caporaso de la Institutul National de Cancer din Maryland, coautor al studiului.

Una dintre variante se afla in imediata apropiere a genei numite CYP1A2, intalnita frecvent in studiile asupra consumului de cafeina. CYP1A2 este exprimata in ficat si este responsabila in proportie de 95% de metabolismul cafeinei, a afirmat Cornelis. Cealalta descoperire se refera la o varianta aflata in apropierea genei AHR, care regleaza felul in care CYP1A2 este exprimata.

Totusi, aceste doua variante descoperite sunt responsabile pentru mai putin de 1% din fenomenul variatiei consumului de cafeina, fapt care sugereaza ca exista variante si mai rare pe care studiul prezent nu le-a identificat.

http://www.studentie.ro/
 
Anorexia tansmisa de mame din cauza anotimpui incare copilul este concepit? Parca nu as cred asa ceva,totusi ,cercetatorii se pare ca au descoperit o anume legatura.

Bebeluşii născuţi primăvara sunt mai predispuşi la anorexie

Bebeluşii care sunt născuţi primăvara prezintă un risc mai mare de a dezvolta anorexia nervoasă faţă de cei născuţi în timpul toamnei.

Un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie, sugerează că temperatura şi razele de soare care influenţează nivelul vitaminei D din corp, infecţiile sau dieta mamei ar putea explica această ipoteză. Alţi specialişti sugerează că aceste efecte sunt minore, iar cauzele dezvoltării anorexiei ar fi altele.

Cercetătorii au analizat datele a patru studii anterioare efectuate pe 1.293 persoane care suferă de anorexie. Aceştia au descoperit că majoritatea persoanelor bolnave erau născute în perioada martie - iunie, mult mai multe decât în perioada septembrie - octombrie.

Lahiru Handunnetthi, de la Wellcome Trust Centre for Human Genetics, a declarat că "un număr mare de studii anterioare au descoperit că bolile mentale precum schizofrenia, tulburarea bipolară (psihoza periodică), sau majoritatea depresiilor sunt mai des întâlnite la persoanele născute în timpul primăverii. Astfel noile descoperiri legate de anorexie nu sunt surprinzătoare".

"Deşi acest studiu dovedeşte unele asocieri ale bolii cu perioada naşterii, în prezent este nevoie de un studiu amănunţit pentru a identifica factorii care influenţează creşterea riscului de dezvoltare a anorexiei" continuă acesta.

Terence Dovey de la Centrul de Cercetare a Tulburărilor Digestive de la Universitatea Loughborough susţine că "anorexia este o tulburarea complexă multilaterală".



http://www.descopera.ro
 
Top 10 alergii neobisnuite

In ziua de azi fiecare este alergic la ceva, fie ca este vorba de o alergie la alune, la par de animale sau lactate. Insa, in timp ce tipurile de alergii enumerate anterior sunt usor de controlat, unele persoane sufera de alergii de-a dreptul neobisnuite.

De la apa pe care o folosesti la dus pana la exercitiile fizice pe care le practici, toate iti pot produce reactii severe care iti afecteaza sanatatea.

Afla care sunt cei mai neobisnuiti factori care pot da nastere unor reactii severe

Apa

Este una dintre cele mai inofensive substante, insa desi este greu de crezut, unele persoane chiar sunt alergice la apa. Urticaria la apa, cum este numita afectiunea, este o forma rara de afectiune care presupune aparitia unor mancarimi dureroase la nivelul pielii cand persoana in cauza intra in contact cu apa indiferent de temperatura.

Acest tip de alergie este necunoscuta si bizara chiar si pentru medici, ceea ce face imposibila administrarea unui medicament, cel putin la acest moment. Astfel, activitati obisnuite, precum inotul sau banalul dus, sunt extrem de dificile pentru persoanele care sufera de o asemenea afectiune.

Sex

Alergia este cunoscuta sub numele hipersensibilitate la plasma seminala umana si persoanele in cauza au o reactie fizica adversa la contactul cu lichidul seminal. Printre simptomele resimtite se numara urticaria, tumefactie sau respiratie dificila. Vestea buna este ca exista un tratament pentru aceasta alergie. Cea mai recomandata metoda pentru a a evita o astfel de afectiune este simpla folosire a prezervativului.

Exercitii fizice

Desi poate parea o scuza inventata pentru a evita pe cat posibil sala de sport, acesta alergie este cat se poate de reala si de dificila. Simptomele se prezinta sub forma urticariei, problemelor gastrointestinale si a anafilaxiei. Tratamentele recomandate pentru combaterea afectiunii sunt medicamentele sau evitarea exercitiilor fizice.

Soarele

Alergia la soare este o reactie a sistemului imunitar care se manifesta prin urticarie, dureri de cap si stare de greata. Persoanele care sufera de o asemenea alergie pot resimti si simptome mai severe, precum aparitia unor basici la nivelul pielii sau sangerari.
Este de ajuns o expunere la soare de doar 3 minute, ceea ce ii obliga pe cei cu o asemenea afectiune sa evite pe cat posibil expunerea la soare indelungata si sa se protejeze folosind lotiune protectoare.

Tehnologie

Intr-o epoca a tehnologiei, unde tot ce ne inconjoara este de natura electronica, ce faci daca esti nevoita sa le eviti? Persoanele care sufera de sensibilitate electronica, odata intrate in contact cu aparate care creaza camp electromagneric, resimt migrene, urticarie si dureri in piept.
Persoanele care sufera de aceasta alergie trebuie sa evite utilizarea unor aparate precum telefoanele mobile sau cuptorul cu microunde si sa evite locurile care le-ar putea afecta.

Pantofi

Alergia la pantofi este cu siguranta blestemul oricarei femei. Aceasta afectiune este cauzata de adezivul folosit si materialul din care sunt facuti pantofii. Numeroase persoane resimt inflamatii si dureri la nivelul picioarelor, care sunt cauzate tocmai de aceasta alergie. Este recomandat sa eviti contactul direct cu pantofii, cea mai buna metoda este sa folosesti sosete.

Lenjerie

Ca si in cazul pantofilor, si lenjeria contine chimicale si sunt facute din materiale care provoaca persoanelor hipersensibile iritatie a pielii. In special latexul, materialul de cauciuc si chimicalele folosite pentru a trata materialele sunt cauza alergiei. Pentru a evita astfel de reactii, este recomandat sa fii atenta la materialul lenjeriei, iar unele companii au scos pe piata piese de lenjerie special create pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Ciocolata

In timp ce unele persoane nu pot trai fara ciocolata, altele nu pot trai cu ea. Alergia este o afectiune rara, iar persoanele afectate resimt dureri de cap, urticarie si dificultati in respiratie. Contrar parerilor, nu ciocolata este cea vinovata, ci laptele. lecitina din soia si alunele care se regasesc in compozitie, pot duce la reactii adverse.

Aer rece

Aerul rece sau conditionat, apa rece, le cauzeaza persoanelor sensibilile roseata la nivelul pielii, urticarie, inflamatii, senzatie de ameteala, iar in cel mai rau caz poate duce la deces. Pana in prezent nu s-a gasit un remediu care sa vindece total aceasta alergie, insa sunt tratamente care pot tine afectiunea sub control.

Alimente si lichide - exceptand apa

Kaleb Bussenschutt, originar din Australia de Sud, sufera de o afectiune rara care nici macar un nume nu are. Copilul in varsta de 7 ani, nu poate sa manance si sa bea nimic in afara de apa, ceea ce il obliga sa fie hranit o data la 20 de ore printr-un tub, astfel incat sa primeasca aportul de nutrienti necesar organismului. Mai mult, trebuie sa evite orice tip de aliment, care altfel i-ar provoca senzatie de greata, dureri de stomac si chiar cancer de stomac.

sursa
 
Proteinele vegetale - energie pentru organism.



Proteinele indeplinesc doua functii majore, intrand in componenta tuturor celulelor si intervenind in desfasurarea tuturor proceselor vitale petrecute in organism.

Proteinele sunt formate din componente numite aminoacizi. Exista aproximativ 80 de tipuri de aminoacizi din care aproape 20 au rol in cresterea si refacerea musculaturii.

Din acestia 20, noua sunt clasificati ca aminoacizi esentiali, adica aminoacizi fara de care cresterea si repararea structurilor musculare nu ar fi posibila.

Acestia sunt valina, lizina, leucina, izoleucina, metionina, triptofanul, treonina, fenilalanina, iar deoarece nu pot fi sintetizati in organism, trebuie adusi zilnic cu prin alimentatie.

Organismul nu este capabil sa depoziteze proteine, in consecinta trebuie sa consumam in mod regulat alimente bogate in acesti nutrienti daca dorim ca procesul de refacere si crestere sa aiba loc.

Se recomanda ca 15% din dieta noastra zilnica sa fie acoperita de alimente care contin proteine. Pentru acest aport, multi recurg la carnea rosie, o sursa completa de proteine, nefiind familiarizati cu alte alimente ce contin proteine: vegetalele.

Iata cele mai savuroase metode de a inlocui carnea rosie si de a lua proteine din vegetale

Avocado

Avocado contine fibre si este cheia unei digestii sanatoase. Pe langa, este si o metoda excelenta de a inlocui carnea rosie, continand 2% proteine complete.

Desi acest lucru este neobisnuit pentru un fruct, avocado contine proteine, precum si carbohidrati si grasimi esentiale omega 6. Pentru a-ti face o idee, 15 avocado sunt echivalentul unui file de pui.

Mazare

Proaspete sau ca alimente congelate, mazarea este bogata in fibre, vitamina K, minerale si vitamina C.

Continutul de proteine este in jur de 5%, dar intrucat reprezinta proteine incomplete, sfatul nutritionistilor este sa combini boabele de mazare cu orez negru sau naut, pentru o masa gustoasa si sanatoasa.

Naut

Nautul este sarac in grasimi si bogat in protein, ceea ce face din aceste boabe o aditie perfecta pentru a consuma proteine in timpul unui regim alimentar, respectiv diete.
Boabele nautului au 23% proteine, dar sunt la fel ca mazarea, proteine incomplete.

Combina-le cu orezul negru, seminte de susan sau hummus, daca e pe gustul tau si bucura-te de o idee gustoasa si deloc costisitoare de a consuma proteine.

Unt de arahide

Alunele contin antioxidanti similari cu cei gasiti in vinul rosu, asadar reprezinta o gustare intre mese sanatoasa, in special pentru inima.


Din pacate insa, acestea nu au devenit in Romania la fel de popular precum in Statele Unite, unde untul de arahide este preferat atat de adulti, cat si de copii. Untul de arahide contine 28% proteine, ceea ce il face una dintre mai delicioase gustari intre mese, in special combinat cu marmelada.

Nuca de cocos

Atat nuca de cocos, cat si laptele din acest fruct exotic sunt bogate in proteine complete. Poti consuma nuca de cocos ca atare, sau poti realize mancaruri cu specific asiatic, combinand sucul cu orez sau mazare.

Orez brun

Orezul brun este bogat in minerale si fibre, motiv pentru care mancarea pe baza de orez are un indice glicemic scazut.

Aproximativ 2,5 % din orezul brun sunt proteine incomplete, asadar combina-l cu alte alimente cu aceleasi caracteristici pentru o portie sanatoasa de aminoacizi esentiali.

Sfecla

Sfecla este saraca in calorii si bogata in antioxidanti, fiind un aliment care urmareste buna functionare a plamanilor.



Mai mult, consumul de sfecla in salate sau gatita in mancaruri iti aduce aportul zilnic necesar de proteine, sase sfecle mici echivaland cu un file de pui.

Ovaz

Ovazul are 3% proteine complete si este cunoscut pentru proprietatile sale de a reduce nivelul colesterolului. In plus, o portie de fulgi de ovaz la micul dejun iti asigura antioxidantii atat de importanti in lupta contra radicalilor liberi.

Fulgii de ovaz au un indice glicemic scazut si iti ofera senzatia de satietate pentru un timp indelungat. De aceea este preferat in diete si pentru masa de dimineata.


http://www.intrefete.ro
 
Hepatita B: simptome, transmitere si tratament - Ce spune medicul

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, fiind implicat intr-o serie de procese vitale. El este cel mai mare organ solid din corp, fiind format din milioane de celule hepatice, denumite hepatocite.

Ce este hepatita?

Dupa cum explica dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna si medic rezident gastroenterologie, "hepatitele acute virale sunt boli produse de virusurile hepatitice, strict umane, foarte contagioase, avand ca trasatura comuna tocmai afectarea principala a ficatului, in contextul unei imbolnaviri a intregului organism.

Boala se manifesta prin semne de suferinta hepatica, cu evolutie, de obicei, autolimitanta (cu vindecare spontana si imunitate specifica durabila), dar si cu posibilitatea unei evolutii persistente sau progresive catre forme cronice, ciroza sau hepatom."

Hepatita B a fost identificata pe date epidemiologice in urma unor accidente de inoculare semnalate in armata engleza si americana in anii 1941-1943, iar virusul acestei forme de hepatita a fost descoperit in anii 1968-1974, de catre cercetatorul Baruch Bloomberg. In prezent este considerata una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume.

Simptomele hepatitei B

Incubatia este destul de lunga, intre 45 si 160 zile, peste o treime din bolnavii de hepatita B neprezentand siptome specifice, iar alta treime putandu-le confunda cu simptomele unei raceli: dureri de muschi, stare de slabiciune generala, febra, lipsa poftei de mancare, cefalee, greata, varsaturi si diaree.

La 30% dintre cei afectati, se vor observa simptome mai puternice, precum icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor) si dureri abdominale pronuntate. "Sugestii de evolutie severa mai sunt si varsaturile foarte frecvente, astenia si durerile epigastrice.

Boala trebuie confirmata prin analize speciale, precum evidentierea markerilor specifici virusului B. Circa 20-25% dintre cazuri inregistreaza evolutii persistente, fara tendinta de vindecare spontana, forme in care se produce incorporarea ADN viral in genomul celular", afirma dr. Macadon.

Transmitere

Virusul se transmite de la om la om, prin sange sau alte secretii ale organismului. Este frecventa transmiterea pe cale sexuala, prin refolosirea unui ac de seringa, de la mama la copil, folosirea de catre mai multe persoane a produselor de igiena personala (periuta de dinti, aparatul de ras), dar si prin utilizarea echipamentelor nesterile (la dentist, manichiura, pedichiura, tatuaje, piering corporal).

Exista anumite grupuri de persoane cu un grad mai mare de expunere la contaminarea cu virusul B. Printre acestea se numara: persoanele cu parteneri sexuali multipli si care nu folosesc mijloace de protectie (prezervative), copiii nascuti din mame infectate, oamenii care au contact prelungit cu o persoana infectata (membrii familiei), persoane care primesc transfuzii de sange, dar si cei care folosesc droguri injectabile.

Complicatii

Dr Macadon spune ca "hepatitele virale pot avea complicatii multiple, de la planul digestiv pana la cel cardiovascular, cutanat, endocrin sau hematologic. Mai mult decat atat, hepatita poate influenta sarcina, fiind adesea semnalate nasteri premature si deficit staturoponderal al copiilor, nerecuperabil multi ani.

In cazul exagerarii terapiei, pot aparea nevroze astenice reactive, care pot interfera serios cu capacitatea de munca a pacientului. Pacientii pot deveni supraponderali, pot dezvolta ulcere, gastrite sau diabet zaharat steroidic."

Metode de prevenire a hepatitei B

Vaccinul este pricipalul mod de prevenire a hepatitei B, fiind eficient doar in cazul persoanelor care nu au fost infectate anterior.

De asemenea trebuie evitat contactul sexual neprotejat, refolosirea seringilor si se recomanda o atentie sporita in cabinetele stomatologice si de manichiura. Orice instrument care poate lua contact cu sangele altei persoane trebuie sterilizat inainte sa fie folosit din nou.

Tratament

Hepatita B nu se vindeca, dar exista tratamente care sa o tina sub control, astfel incat sa nu apara complicatii grave. I se va acorda o atentie deosebita, pacientul trebuind sa mentina toata viata o relatie constanta cu medicul curant, care va avea grija ca boala sa nu evolueze spre ciroza hepatica sau cancer.

"Se doreste in primul rand normalizarea valorilor transaminazelor, punerea organismului in conditiile optime de a rezista agresiunii virale si de a se vindeca prin fortele proprii, sustinerea prin mijloace terapeutice diverse a bolnavilor cu forme severe de boala, dirijarea recuperarii dupa boala acuta pana la vindecare, prevenind recaderile sau evolutia catre cronicizare", afirma medicul.

Doctorul va recomanda o dieta alimentara speciala, in functie de toleranta digestiva a fiecarui pacient, si repaus pe cat posibil, pentru a pastra energia corpului. Cel putin in primele 3 saptamani de la descoperirea bolii pacientul este de preferat sa ramana in spital, pentru efectuarea tuturor analizelor si pentru stabilirea unui tratament medicamentos adecvat.

preluare de aici
 
Bolile care omoară cei mai mulţi oameni


Cancerul, bolile cardiovasculare şi malaria sunt bolile cu cea mai mare rată de mortalitate la nivel mondial. În România, în ultimii 17 ani s-au înregistrat 3000 de noi cazuri de cancer, însă datele neoficiale sunt mai "sumbre".
Numărul cazurilor de cancer din România s-a dublat din 1994

Cancerul provoacă cele mai mult decese la nivel mondial, iar numărul bolnavilor creşte simţitor an de an. În România, statisticile arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000, în 2011.

Conform Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este responsabil de 12,5% decese din întreaga lume, devansând numărul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoză şi malarie.
Unul din doi bărbaţi şi o femeie din trei va suferi de cancer în viitor, iar anual se înregistrează 10-12 milioane de cazuri. În Uniunea Europeană cea mai des întâlnită formă de cancer este cancerul mamar, în cazul femeilor, şi cancerul pulmonar, în cazul bărbaţilor.

84 de milioane de bolnavi de cancer în următorii zece ani

Nici viitorul nu arată prea bine, întrucât specialiştii spun că numărul celor care vor cădea victime cancerului în următorii zece ani se ridică la 84 de milioane. Medicii nu au însă o explicaţie ştiinţifică a înmulţirii cazurilor de cancer, însă stresul ar putea fi un factor favorizant. De vină ar mai fi stilul de viaţă nesănătos, dar şi poluarea, întrucât cele mai multe cazuri se înregistrează în marile oraşe.

În ciuda progreselor medicinei, cancerul este o boală incurabilă. Tratamentele existente prelungesc durata de viaţă a pacienţilor, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului, dar nu poate fi vorba de vindecare.

"Companiile farmaceutice investesc anual 20% din cifra de afaceri în cercetare încercând să descopere tratamente inovative. Din peste 700 de molecule noi care sunt acum în faza de cercetare şi dezvoltare, cele mai multe, 395, sunt destinate dezvoltării de medicamente noi pentru tratarea cancerului" a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Tratamentul pentru malarie, greu accesibil populaţiilor sărace

Bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, responsabile de un număr foarte mare de decese anual, atât la nivel global, cât şi în Romania. 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin evitarea factorilor de risc: sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi tabagismul.

Malaria este un alt flagel care este responsabil pentru moartea a 1.5 milioane de oameni anual în lume. Spre deosebire de cancer, unde nu există un tratament care să vindece boala, sau de bolile cardiovasculare care ar putea fi prevenite, pentru malarie există tratament, dar populaţia din ţările afectate nu are acces la el.



http://www.evz.ro/detalii
 
Teste gratuite pentru depistarea astmului

Teste-gratuite-pentru-depistarea-astmului.jpg


Bucurestenii isi vor putea face teste gratuite pentru depistarea astmului, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, care este organizata in intreaga lume, in prima zi de marti a lunii mai.

Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizeaza in perioada 2-15 mai o campanie nationala de testare si educare a populatiei, sub mesajul: "Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!", informeaza Eva.ro.

Campania va aduce testari gratuite in cabinete medicale de specialitate in toata tara. In Bucuresti, cetatenii isi vor putea testa gratis functia pulmonara pe 14 si 15 mai, in Parcul Tineretului.

Pentru a afla centrele medicale in care va puteti testa pentru astm, puteti intra pe site-ul campaniei, InvingeAstmul.ro.

Astmul este o boala cronica de plamani caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse.

Este una din cele mai frecvente afectiuni cronice si mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic.

Doar in Europa, aproape 30 milioane de persoane sufera din cauza astmului. Prevalenta este in continua crestere, cu precadere in rindul populatiei pediatrice: intr-o clasa cu 30 copii 2-3 dintre ei au astm. In Romania, prevalenta estimata este intre 4-6%.

de aici

profitati astazi de aceasta facilitate!
 
Muzica și râsul scad tensiunea arterială


Melodia preferată sau glumele scad tensiunea arterială în aceeași măsură ca dieta fără sare sau curele de slăbire, arată un nou studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka.

Persoanele care au luat parte la sesiuni săptămânale de cântat sau de spus bancuri au avut o tensiune arterială mai scăzută, tradusă printr-un risc cardiac mai mic cu 5-15%.

90 de bărbați și 40 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani au fost incluse într-un program săptămânal de cântat și de „stand-up comedy”. După doar trei luni, tensiunea arterială a persoanelor incluse în program a scăzut cu 5-6 mmHg, comparativ cu grupul de control.

Mecanismul de acțiune rămâne însă necunoscută. S-a presupus însă că tehnicile de relaxare scad nivelul de cortizol, supranumit „hormonul stresului”, responsabil de hipertensiune arterială. De asemenea, muzica liniștește sistemul nervos central și încetinește ritmul inimii.

Muzica și buna-dispoziție nu sunt însă suficiente pentru reglarea tensiunii arteriale, iar pacienții nu trebuie să renunțe la medicamente, atrag atenția autorii studiului, citați de cnn.cm.

http://www.evz.ro
 
Terapie manuala in abordarea vertijului .



Vertijul este senzatia ca propriul corp sau obiectele incojuratoare se misca circular continuu. Efectele pe care le resimte o persoana care sufera de vertij sunt cele similare invartirii reale intr-un carusel cu viteza mare. Acestea sunt: senzatie de voma, paloarea fetei, imposibilitatea de a sta in picioare in echilibru, transpiratii reci. Sunt putini oamenii care nu au experimentat macar o data in viata vertijul fara a se invarti in mod fizic.

Cauzele vertijului nu sunt cunoscute, dar se stie ca poate aparea pasager in anemii, scaderi bruste de tensiune, graviditate, menstruatie, afectiuni ale coloanei. Cand vertijul apare frecvent sau nu mai dispare perioade lungi de timp devine patologic si necesita interventie terapeutica.

Vertijul este practic o senzatie de pierdere a echilibrului. Corpul nostru reuseste sa se adapteze la mediu pastrandu-si echilibrul atat in miscare cat si in pozitii statice. Structurile organismului responsabile de pastrare a echilibrului sunt: coloana vertebrala, sistemul vizual, aparatul vestibular.

Un procent mare dintre vertijuri sunt generate de afectiuni ale coloanei cervicale. In timpul miscarilor coloanei cervicale sunt activati anumiti receptori localizati in capsulele discurilor intervertebrale si in muschii paravertebrali din regiunea cervicala. Cand capsulele articulare sunt dilatate si muschii sunt intinsi acesti receptori transmit informatii asupra pozitiei corpului si capului in spatiu, acelasi tip de informatie este generata si de miscarea otolitelor din cele trei canale semicirculare aflate in urechea interna, care au rol in mentinerea echilibrului.

urechea1.jpg


In cazul subluxatiilor vertebrelor cervicale, in spondiloza sau alte afectiuni ale coloanei la acest nivel, in unul dintre cele 3 canale semicirculare de pe o singura parte, sunt repartizate mai multe otolite, ceea ce are ca rezultat imposibilitatea creierului de a aprecia corect pozitia corpului si a capului in raport cu obiectele din jur, ceea ce da senzatia de vertij.

canale-romana.jpg


In kinetoterpie exista cateva manevre manuale prin care se inverseaza circulatia otolitelor din canalele semicirculare, cat si exercitii de ajustare a posturii corpului si astfel se recastiga echilibrul si parametrii unei vieti normale.

In cadrul cursului: „Reabilitarea si reeducarea sindroamelor vestibulare periferice si centrale”- MK. Alain Zeitoun a prezentat sistemul creat si utilizat in Centrul National de Cercetare Stiintifica Marsilia Franta, atat pentru diagnosticarea corecta a vertijului, cat si pentru abordarea terapeutica prin manevre manuale.

 
Suferinte de primavara- gastrita

Din motive mai mult sau mai putin... lirice, principala maladie a primaverii la care ne gandim este astenia. Sigur ca i se alatura de pilda asa-numitele „gripe tarzii”, insa aproape prin excelenta anotimpul revenirii la viata reactiveaza totodata din plin afectiunile greu-incercatului aparat digestiv. Persoanele cele mai predispuse sa sufere de gastrita sunt cele care au o alimentatie dezechilibrata (care mananca o data pe zi, de exemplu), cele care fumeaza, consuma cafea in exces ori cele care au un nivel ridicat de stres.


Gastritele revin in forta

Gastrita este o inflamatie a mucoasei care acopera peretii stomacului. Cauzele aparitiei sale sunt, cel mai frecvent, administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool si de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezenta unei bacterii (Helicobacter pylori) in stomac, privarea de somn sau un nivel ridicat al stresului psihic. Unul sau mai multi dintre acesti factori duc la aparitia gastritei; netratata la timp aceasta evolueaza spre ulcer. Durerile si arsurile stomacale, starile de greata, balonarile, ametelile si chiar varsaturile sunt simptomele specifice maladiei care se acutizeaza odata cu venirea primaverii. Desi nu se poate aprecia cu exactitate cu cat creste numarul cazurilor, un lucru este cert: gastrita constituie o afectiune de sezon care trebuie luata foarte in serios, deoarece in acest anotimp consumam mai multe fructe si legume ce cresc aciditatea gastrica.

In afara de alimentele iritante (condimente, produse cu aditivi alimentari etc.), pentru inflamarea mucoasei stomacului sunt responsabili si alti factori, dintre care mentionam in mod special bacteria Helicobacter pylori. Aceasta afecteaza peste 75 la suta din populatia globului si trebuie stiut ca ea este principala cauza pentru aparitia cancerului de stomac. Mai mult decat atat, foarte ingrijorator este faptul ca, in 70 la suta din cazuri, prezenta bacteriei este asimptomatica. Cele mai afectate sunt circa jumatate din persoanele de 60 de ani si de peste 60 de ani. Atentie: gastrita poate aparea si fara manifestari clinice.

Cum se trateaza

In nici un caz prin automedicatie. Prima interventie va fi obligatoriu cea a medicului, intr-o etapa initiala pentru stabilirea fara dubii a diagnosticului (aproape intotdeauna, astazi, prin endoscopie si, eventual biopsie). Exista doua tipuri de gastrita: acuta si cronica. Spre deosebire de cea cronica, gastrita acuta se vindeca prin eliminarea factorilor declansatori si prin urmarea stricta a tratamentului prescris de medic. Gastrita cronica insa poate persista ani in sir si se poate agrava daca nu este tratata, ducand chiar la aparitia cancerului de stomac. In cazul unei gastrite acute hiperacide vor fi utilizate pentru tratament medicamente din clasele: l antiacide (amestecuri de substante alcaline); l antisecretorii (substante ce au rolul de a inhiba secretia acida l ranitidina, famotidina, omeprazolul). Cand se evidentiaza existenta germenului Helicobacter pylori in mucoasa gastrica, se asociaza un tratament antibiotic de eradicare a acestei infectii.

Atentie la ce mancati!

Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face dupa trei reguli de baza: - evitarea agresorilor, adica a tuturor alimentelor si substantelor care favorizeaza aparitia acestor boli digestive; - individualizarea alimentatiei (pentru vindecarea gastritei exista tot atatea regimuri cate feluri de pacienti).

Singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta in lupta cu aceasta afectiune este experimentarea directa. Incercand pe rand alimentele care nu sunt pe lista celor interzise vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii; – folosirea alimentelor-medicament, in primul rand a celor alcaline si a celor „reci”.

Sucurile alcaline – sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica. In casa se obtin cu ajutorul storcatorului centrifugal. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care sa se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrica, regleaza digestia si „repara“ mucoasa gastrica. Daca organismul nu se acomodeaza la acest tratament, puteti incerca o varianta mai usoara: se beau cate 50 mililitri de suc de varza, cu 30 de minute inainte de fiecare masa, iar la o ora dupa masa suc de cartofi – 50 mililitri.

Alimentele „reci” sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce. Gastrita si ulcerul se trateaza in mod traditional, atat in medicina populara, cat si in cea oficiala, cu cantitati mari de lapte. De regula, este indicat ca in aceste afectiuni sa se consume cate un litru de lapte pe zi. Condimentele „reci” sunt menta, feniculul, coriandrul si chimenul, – calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice (sare, piper ori diferite pulberi din comert).

Boala are si „prieteni”

In acelasi timp, eliminati total dusmanii eterni ai sanatatii omului. Alcoolul este fara doar si poate inamicul numarul unu al persoanelor bolnave sau predispuse la gastrita si la ulcer, deci se va elimina complet, in toate formele. Tutunul constituie un factor de risc, nu doar pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, ci si pentru evolutia acestora spre cancer. Zaharul si dulciurile concentrate in general – favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac.

Se vor elimina complet din alimentatie si, in plus, vor fi evitate inghetata, dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata etc. Mezelurile din comert si carnea conservata contin asa-numitii nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv, in general, si pentru stomac, in special. Aditivii alimentari sintetici, in special amelioratorii de gust si de aroma, conservantii (dar nu numai ei) au „darul” de a irita mucoasa gastrica, de a declansa o hipersecretie de sucuri acide. Deloc intamplator, explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu „celebrele”
E-uri.

http://www.revistamagazin.ro/content/view/8606/31/
 
Ce boli poate ascunde un metabolism lent

Daca mananci ce trebuie din punct de vedere al caloriilor, si sanatos, si faci si exercitii fizice in mod regulat, dar tot ai probleme in a-ti mentine o greutate normala, este posibil ca o boala, cum ar fi hipotiroidismul, sa iti afecteze metabolismul.

De asemenea, exista si posibilitatea ca metabolismul lent sa fie determinat de mostenirea genetica, insa uneori poate fi vorba si de anumite afectiuni; ambele variante trebuind luate in calcul.

Potrivit Every Day Health, iata cateva boli si probleme de sanatate care pot altera sau incetini metabolismul, ingreunand procesul de slabire sau mentinerea unei greutati normale.

1. Sindromul Cushing

Aceasta boala apare cand organismul produce prea mult cortizol, un hormon eliberat de sistemul adrenal, determinand un metabolism lent. Excesul de cortizol poate duce si la o crestere in greutate. Printre simptome se numara chiar aceasta crestere (mai ales in jurul taliei), vergeturi si un exces de par facial, la femei.

In 70% din cazuri, sindromul Cushing apare din cauza unui adenom pituitar - o tumoare benigna pe glanda pituitara, care controleaza eliberarea de hormoni in organism. De asemenea, folosirea pe termen lung a steroizilor pentru afectiuni precum astmul poate sa cauzeze aparitia sindromului.

Tratarea bolii se face fie chirurgical, la cei care au adenom, fie medicamentos.

2. Hipotiroidism

In cazul acestei afectiuni, glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, ceea ce poate cauza incetinirea functiilor organismului, crestere in greutate, oboseala, dureri ale articulatiilor si alte simptome. Cel mai frecvent tratament este administrarea tiroxinei in forma sintetica.

3. Boala Graves

Aceasta boala apare cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca celulele tiroidei, stimuland corpul sa secrete prea multi hormoni tiroidieni, ceea ce poate duce la hipertiroidism.

In aceasta situatie, pacientii pierd in greutate si se plang de oboseala si o senzatie de foame pronuntata.

4. Boala Hashimoto

Numita si tiroidita autoimuna, boala apare cand glanda tiroida devine inflamata cronic, astfel ca nu mai secreta cantitati suficiente de hormoni tiroidieni, ajungandu-se la hipotiroidism. Afectiunea apare cel mai des la persoanele care au intre 40 si 60 de ani.

Cei care au si alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, sunt mai expusi riscului de a dezvolta si boala Hashimoto. Aceasta nu are insa nevoie mereu de tratament.

5. Diabet

Desi diabetul nu este o cauza in sine pentru crestere in greutate, daca esti obez sau supraponderal ai si un risc mai mare de a face diabet de tip 2. In acest caz, organismul nu poate produce suficienta insulina, astfel ca nivelul glicemiei este adesea ridicat.

Tratamentul pentru diabetul de tip 2, precum si prevenirea afectiunii, constau in reducerea numarului de kilograme si in imbunatatirea alimentatiei. In plus, cei care sufera de boala pot primi si anumite medicamente de la medic.

6. Un nivel scazut de testosteron

Daca esti barbat si ai un nivel scazut de testosteron (hormon principal masculin), s-ar putea sa observi ca metabolismul iti este alterat si greutatea afectata. Mai exact, organismul acumuleaza mai multa masa adipoasa si pierde masa musculara.

Un nivel scazut de testosteron poate fi cauzat de mai multi factori, printre care se numara obezitatea, chimioterapia, tumorile pituitare sau folosirea pe termen lung a steroizilor anabolici. Uneori, poate sa apara fara niciun motiv, situatie in care poarta numele de hipogonadism idiopatic.

Daca banuiesti ca ai avea una din aceste boli, mergi la un medic, atat pentru a stimula metabolismul lent, cat si pentru a trata afectiunea.

de aici
 
Remediu neasteptat in cazul caderii parului: ceaiul verde

Intr-o lume in care din ce in ce mai multe persoane cauta alternative naturale pentru a-si rezolva probeleme (minore) de sanatate, leacurile vechi, traditionale, sunt redescoperite, recunoscandu-li-se valoarea.

Caderea parului este o problema pentru ambele sexe, stresul si alimentatia deficitara fiind cele mai importante dintre cauze. Cum medicamentele moderne nu reusesc sa schimbe prea multe lucruri in cazul acestei neplaceri, remediile traditionale reprezinta o posibilitate. Dintre acestea se remarca ceaiul verde.

Acesta nu are doar avantajele de a reduce grasimea din organism, imbunatatind circulatia, intarind sistemul imunitar si ameliorand acneea. Exista cazuri in care si-a demonstrat eficatitatea, nu doar in cazul calvitiei, dar si in ceea ce priveste parul care se subtiaza sau in cazul caderii parului aflata in stransa legatura cu trecerea anilor, conform Suite101.com.

Concret, ceaiul verde imbunatateste circulatia la nivelul intregului organism si, gratie antioxidantilor continuti, cum e cazul quercentinei, amelioreaza problemele asociate cu un nivel mare de estrogen.

Aceasta proprietate a ceaiului verde este foarte importanta, pentru ca un nivel mare de estrogen duce si la colesterol in exces in sange, care in cele din urma ajunge in glandele sebacee si foliculii firelor de par, blocandu-i.

In plus, ceaiul verde este un excelent diuretic. Balonarea si retentia de apa se reflecta printr-o stare proasta a parului si pielii, situatie ce poate fi ameliorata cu ceai verde. Calitatile acestuia de diuretic tin de continutul de potasiu si de cantitatea moderata de cafeina pe care acesta o contine.

Partea buna este ca, in cazul in care nu-l toleram, exista si alternativa sub forma de pilula, cu aceleasi rezultate.

http://www.ziare.com
 
10 lucruri despre transpiratia corpului pe care nu le stiai.


1. Corpul contine milioane de glande sudoripare
Corpul uman este acoperit in proportie de 2-4 milioane de glande sudoripare repartizate pe toata suprafata corpului, fie in jur de 100-200 de glande pe cm2, intr-o proportie mult mai mare in zona talpii piciorului, a palmelor, a fruntii si a axilelor.

2. Glandele sudoripare produc zilnic 1 l de transpiratie
In medie, o persoana adulta produce in jur de 0,5 si 1 l de transpiratie pe zi. Aceasta cantitate poate fi depasita in cazul persoanelor afectate de hiperhidroza (transpiratie excesiva) sau in cazul celor care practica o activitate fizica intensa.

3. Sudoarea este compusa in mare parte din apa
Sudoarea este compusa in cea mai mare parte din apa (99% apa si 1% saruri) si este inodora (nu are niciun miros). Mirosul urat nu provine direct din transpiratie, ci din contactul acesteia cu bacteriile situate pe suprafata pielii.

4. Condimentele accentueaza transpiratia
Anumite alimente cu arome puternice pot schimba mirosul transpiratiei corpului, cum este cazul condimentelor, dar mai ales pot stimula fenomenul de asudare. In aceasta categorie intra alcoolul care mareste temperatura corpului, bauturile calde precum cafeaua si ceaiul, dar si alimentele foarte reci care modifica temperatura corporala. Tocmai de aceea, persoanele care sufera de transpiratie in exces trebuie sa evite consumarea acestor alimente.

Plante care va ajuta sa scapati de transpiratia in exces

5. Stresul te face sa transpiri mai mult
Starile de tensiune nervoasa, angoasa, frica, stres sunt senzatii care agraveaza fenomenul transpiratiei activand glandele sudoripare, care sunt strans legate de sistemul nervos. Asistam practic la un cerc vicios: atunci cand esti stresat transpiri mai mult ceea ce iti creeaza o stare de disconfort.

6. Epilarea axilelor scade din mirosul urat
Parul de pe suprafata corpului retine umiditatea si favorizeaza astfel macerarea bacteriilor. O epilare impecabila nu reduce transpiratia abundenta, insa permite limitarea aparitiei mirosului neplacut.


7. Deodorantul doar mascheaza mirosul urat al transpiratiei
Deodorantul nu trebuie confundat cu antiperspirantul. Primul actioneaza asupra bacteriilor, prezente la suprafata pielii, care provoaca mirosul urat. Anumite deodorante camufleaza mirosul urat (datorita parfumului), altele absorb sudoarea ( cele care contin talc) si mai sunt unele care distrug bacteriile (cele care contin alcool).

Deodorant versus antiperspirant. Vezi care sunt diferentele dintre cele doua pentru a sti ce sa alegi

Antiperspirantul actioneaza asupra procesului de transpiratie, inchizand porii (prin prezenta sarurilor de aluminiu), limitand astfel cantitatea de sudoare emisa de corp.

8. Femeile insarcinate pot folosi deodorant fara sa se teama de riscuri
Femeile insarcinate pot utiliza atat deodorante, cat si anti-perspirante fara sa se teama de eventuale riscuri pentru sanatate. In perioada sarcinii, femeile pot transpira mai mult decat in general, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa abuzeze de aceste produse. Insa, gravidelor li se recomanda limitarea factorilor care agraveaza transpiratia: haine stramte din materiale sintetice, stresul si starile tensionate, cafeaua si tutunul etc.

9. Sarurile de aluminiu din antiperspirante nu sunt cancerigene
Acest mit care circula de cativa ani nu are niciun fundament solid. Studii stiintifice comparative au permis concluzionarea acestei situatii: sarurile de aluminiu nu au fost implicate in aparitia cancerului de san.

10. Britanicii, pe locul 1 in topul folosirii deodorantului
Potrivit un sondaj european, 83% dintre britanici utilizeaza in fiecare zi un deodorant, ceea ce i-a clasat pe locul 1, in ceea ce priveste acest aspect al igienei. Se pare insa ca nu acelasi loc fruntas il ocupa si la capitolul dus zilnic.

http://sanatate.bzi.
 
Superstiţiile care te fac obsesiv-compulsiv



Ţi s-a întâmplat să te întorci din drum ca să verifici dacă ai închis uşa? Numeri din doi în doi sau din şapte în şapte când ţi-e teamă de ceva? Dacă da, cât de des? Poate fi o banală superstiţie. Mai grav, însă, e când aceste ritualuri se numesc, în limbaj psihiatric "Tulburare obsesiv-compulsivă". E o boală aproape incurabilă.


Repetativitatea, o caracteristică

Abrevierea acceptată pentru tulburarea obsesiv-compulsivă este TOC. Boala cu pricina e una din multele manifestări de control ale impulsului. "Există un "continuum", ca un curcubeu, între impulsivitate şi compulsivitate. Ultima este tendinţa de a face un lucru de mai multe ori împotriva voinţei tale! Oamenii conştientizează asta şi sunt ruşinaţi că nu se pot stăpâni", e tehnic doctorul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica Mindcare.


Cu toţii verificăm ca uşa să fie închisă şi robinetele oprite. Mulţi dintre noi nu vor să se descotorosească de hainele vechi, cărţi nefolositoare sau diverse obiecte care mai mult încurcă decât ajută. Aceste pot fi indicii, dar nu întodeauna argumente. "Dar o persoană cu TOC petrece ore întregi repetând diverse activităţi. Unele extrem de ciudate", lămureşte medicul problema simptomelor.


Pisica neagră şi canalul cu cinci găuri

Medicul Diaconu a avut un pacient special. Un student, de 21 de ani, refuza să iasă din casă. Motivul era spectaculos. Nasul lui trebuia să arate într-un anume fel. Puştiul avea o dismorfofobie. Nasul era OK, dar el credea că e mare şi urât. Atunci, fobic fiind, înainte de a ieşi pe uşă îi apărea obsesia că oamenii îl vor privi ciudat. Şi atunci se apuca să şi-l "îndrepte", trăgând de el la stânga şi în dreapta într-o ordine strictă! Operaţiunea dura câteva ore. Într-o zi a atins chiar recordul de 13 ore!

"Asta nu înseamnă că toţi oamenii care au o imagine distorsionată depre corpul lor, adică dismorfofobie sunt obsesiv-compulsivi. El are obsesia vizavi de nasul lui şi de aici comportamentul ritualic care nu îl lasă să doarmă să înveţe sau să-şi întâlnească iubita. E o excepţie notabilă pentru că majoritatea oamenilor au ritualuri mentale ca superstiţiile legate de trecutul pe sub scară, pisica neagră, cifra 13, canalul cu cinci găuri sau făcutul crucii la trecerea pe lângă o biserică. Problema nu e gestul crucii, ci numărul şi modul în care sunt făcute", te pune pe gânduri psihiatrul. O altă manifestare din popor a TOC-ului este recitarea unei rugăciuni la un potenţial deochi, mai adaugă medicul. Care e tot o superstiţie.

Ritualurile, semnele bolii


Ritualurile, semnele bolii

O altă pacientă i-a povestit cum îşi imaginează lucruri plăcute şi cum, când ceva o sperie, simte nevoia irezistibilă să numere din 2 în 2 sau din 13 în 13, din ce în ce mai complicat. Un ritual făcut ca să "scape" de pericolul imaginar. "Totul începe în copilărie. Una din primele poezii învăţate e cu "Melcul codobelc" iar unul din primele cântecele memorate e cel cu "Podul de piatră" care s-a dărâmat. Au cadenţă şi repetitivitate şi sunt necesare dezvoltării mintale.

Creierul copiilor e în căutare de modele repetitive dar la unii, când cresc "le sare acul", ca la pickup. Asta îi selectează pe cei cu TOC", e sintetic doctorul. "Freud însuşi vorbea despre cazul "micului Hans", un copil cu nevroză obsesională care, la trei ani, văzând penisul unui armăsar, s-a speriat şi a răms cu teama că ar putea fi violat anal. Copilul avea ritualuri legate de defecaţie", istoriseşte Diaconu. Important este că aceste probleme încep devreme, dar pacientul ajunge la medic când cedează.

Cheia de boltă: medicaţia


TOC-ul e mai frecvent ca diabetul. "Un om din 50 are TOC. Poate fi dublu, dar nu sunt statistici. Dacă ar fi doar unul din o sută, 200.000 de români ar fi obsesiv-compulsivi. Mulţi!", execlamă psihiatrul. Cu toţii avem gânduri parazite, cum e o melodie pe care nu ţi-o poţi scoate din cap. Avem şi automatisme ca atunci când spui "Doamne fereşte!" la auzul unei veşti proaste. Psihiatrul râde: "Ăştia sunt sănătoşi!".

Cheia de boltă a tratamentului e medicamentul. “Rezultatele sunt mai bune decât în depresie. Clomipramina, leac vechi de 50 de ani, e eficace în doză mare. Psihoterapia dezvoltă abilităţile sociale în condiţiile în care boala persistă. Dar tratamentul medicamentos complex caută să rezolve şi complicaţiile redutabile ale bolii", recunoaşte psihoterapeutul.

Jocurile pe net, un pericol

Unii se scarpină până la sânge, îşi rod unghiile până la carne sau îşi smulg părul. "Acestea sunt cazurile grave, dar cele mai multe sunt manifestările uşoare. Orice comportament repetitiv care durează mai mult de o oră şi care interferează cu alte activităţi epoate fi o "compulsie".Când o persoană cu TOC capătă şi o dependenţă de jocuri riscă să moară. Ori de epuizare, ori se sinucide", avertizează psihiatrul cu referire strictă la adolescenţii dependenţi de jocurile de pe net.


http://www.evz.ro
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top