• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
10 semne ale atacului cerebral.

Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este tot mai frecvent. Află care sunt cele mai frecvente simptome şi ce trebuie să faci în cazul în care o persoană are un atac cerebral!



La fiecare cinci minute, o persoană din lume suferă un atac cerebral, fiind o cauză majoră a dizabilităţilor, arată statisticile.

Accidentul vascular cerebral (AVC) survine atunci când un vas de sânge care alimentează creierul se sparge sau este blocat de un cheag de sânge. În funcţie de zona creierului care a fost afectată, accidentul cerebral poate să influenţeze capacitatea de mişcare, sensibilitatea, vorbirea şi înţelegerea cuvintelor, comportamentul, gândirea, memoria şi emoţiile.

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale. Cel mai frecvent întâlnit este cel ischemic, care apare când fluxul sanguin este împiedicat să ajungă la creier. Al doilea tip este accidentul vascular cerebral hemoragic, care are loc în cazul în care un vas de sânge se sparge. În acest caz, principala cauză este presiunea sanguină ridicată.

Care sunt semnele unui atac cerebral?


Potrivit Asociaţiei Americane care se ocupă cu studiul accidentului vascular cerebral, cele mai frecvente semne ale atacului cerebral sunt:

1. amorţeală la nivelul feţei, braţului, piciorului (pe aceeaşi parte a corpului)
2. stare de confuzie
3. dificultate în vorbire
4. tulburări de vedere
5. ameţeală sau incapacitatea de a menţine echilibrul
6. sughiţ (în special la femei)
7. greaţă (în special la femei)
8. dificultate în respiraţie (în special la femei)
9. dureri în piept şi palpitaţii (în special la femei)
10. durere de cap bruscă.




Care sunt factorii de risc?


Oamenii de ştiinţă au identificat principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, responsabili de 90% din cazuri, cei mai importanţi fiind hipertensiunea arterială şi fumatul. Alţi factori de risc:

Obezitatea abdominală;
Diabetul;
Sedentarism;
Dieta nesănătoasă;
Consumul excesiv de alcool;
Colesterolul ridicat;
Bolile de inimă;
Stresul psihologic/depresie.




Cum previi atacul cerebral?

1. Măsoară-ţi regulat tensiunea arterială!
2. Renunţă la fumat!
3. Controlează-ţi greutatea corporală!
4. Urmează o dietă sănătoasă!
5. Redu consumul de alcool!
6. Fă sport în mod regulat!




Primul ajutor în caz de atac cerebral


Iată un mic ghid de prim ajutor în cazul în care o persoană de lângă tine suferă un atac cerebral. Potrivit informaţiilor oferite de Crucea Roşie, dacă bănuieşti că persoana respectivă a avut un atac cerebral, verifică dacă:

- poate să râdă sau să-şi arate dantura
- dacă gura este strâmbă sau unul din colţurile gurii este mai jos decât celălalt
- poate să închidă ochii, să-şi ridice ambele braţe simultan la orizontală şi să întoarcă palmele în sus
-dacă unul din braţe cade sau nu este ferm
- dacă vorbeşte clar sau se bâlbâie.


În cazul în care persoana afectată nu este capabilă să efectueze una dintre aceste activităţi, sună la 112. Între timp, ajut-o să se aşeze într-o poziţie confortabilă (de exemplu în poziţie şezând sau semi-şezând) şi verifică periodic dacă este conştientă şi respiră normal.

http://www.eva.ro
 
Efectul yo-yo: vina o poartă hormonii

Celebrul efect „yo-yo”, în care persoanele supraponderale reuşesc să piardă câteva kilograme în greutate doar pentru a le repune rapid „la loc”, şi o ţin tot aşa, intrând într-un soi de cerc vicios, ar putea fi ţinut sub control prin intermediul hormonilor.

Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", persoanele cu niveluri ridicate de leptină şi concentraţii scăzute de grelină în sânge sunt cele predispuse oscilaţiilor în greutate. Pe cât se pare, efectul hormonilor asupra comportamentului nostru alimentar este unul cert: leptina, produsă de ţesutul adipos, stimulează consumul de energie şi înhibă apetitul, în timp ce grelina, produsă de stomac, stimulează senzaţia de foame, nivelul acestui hormon crescând înainte de masă şi scăzând imediat după aceea. Totuşi, deşi se ştia că aceşti doi hormoni influenţează atât reacţiile cerebrale la mâncare, cât şi metabolismul uman în general, rolul fiecăruia este unul greu de desluşit.

Recent, un alt studiu publicat în revista "Nutrition" ajungea la nişte concluzii opuse celor promovate acum de cercetătorii spanioli, indicând un risc crescut al efectului "yo-yo" tocmai la persoanele cu niveluri ridicate de grelină. În opinia cercetătorilor spanioli însă, în curând, fiecare persoană interesată să piardă în greutate îşi va putea doza nivelurile de leptină şi grelină în sânge înainte de începerea unei diete, pentru a-şi ţine sub control propria predispoziţie la efectul "yo-yo".
Sursa: Corriere della Sera

http://www.descopera.ro/dnews/7935306-efectul-yo-yo-vina-o-poarta-hormonii

Daca fumati tigari light, mai ganditi-va. Pe langa faptul ca sunt la fel de nocive, probabil ca aveti tendinta sa fumati si mai mult.

Tigarile “light”, mai putin daunatoare decat cele obisnuite?

Consumatorii de tigari "light" renunta mai greu la fumat / Foto: Flickr.com
Timp de foarte multi ani, industria tutunului a facut publicitate tigarilor “light”, afirmand ca au un continut scazut de gudron (substanta cancerigena) si nicotina, motiv pentru care au devenit tinta a numeroase dezbateri. Ulterior companiile producatoare de tutun au fost invinuite pentru manipularea fumatorilor care doresc sa isi imbunatateasca starea de sanatate, insa nu pot renunta definitiv la viciul lor: fumatul. Sunt tigarile light mai putin daunatoare decat cele obisnuite?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

O tigara “light” sau una “ultra-light” contine aceeasi cantitate de gudron ca si una obisnuita, atesta un studiu initiat de American Journal of Public Health si publicat de Pub Med.

Gudronul este o substanta rasinoasa, de culoare bruna sau neagra, obtinuta prin distilarea uscata a unor materii organice (petrol, carbune, lemn), avand diferite intrebuintari in industria chimica si in constructia drumurilor, potrivit DEXonline.

Tigarile sunt fabricate din frunze de tutun uscate, insa contin si alte ingrediente pentru aroma. Gudronul este una dintre cele 4000 de substante chimice identificate in tutun si in fumul de tigara, continand majoritatea compusilor cancerigeni. Printre acestea se numara in special hidrocarburile aromatice policiclice, aminele aromatice si compusii anorganici.

Studiile ulterioare au demonstrat ca riscurile pentru sanatate nu se modifica semnificativ de la un tip de tigari la altul, in functie de continutul de gudron si nicotina. Fumatorii iau din tigarile “light”aceleasi cantitati de gudron, nicotina si monoxid de carbon ca si cele normale.

Multi dintre fumatorii de tigari “light” sau “ultra-light” au tendinta de a fuma mai mult sau de a inhala mai adanc, lucru care mareste si mai mult riscul de producerea a cancerului.

http://medlive.hotnews.ro
 
Ce este stranutul si de ce stranutam?


Stranutul este o intamplare care apare la oricine, desi unele persoane stranuta mai mult decat altele. Stranutul este un raspuns natural pentru corp, precum tusea, mancarimea si cascatul. Prin urmare, de ce stranutam?

Mai intai trebuie sa aflam ce este stranutul. De fapt, reprezinta o expulzare violenta din plamani, de unde aerul este azvarlit afara prin gura sau nas. Nu avem nici un control asupra acestei actiuni deoarece este una reflexa, ceea ce inseamna ca organismul detine controlul total asupra lui si noi nu putem face nimic. Motivul pentru care expulzare are loc in prima faza este ca pasajele respiratorii detecteaza un iritant si raspund prin incercarea de a scapa de sursa acestuia. Un iritant este adesea numit un corp strain.

Stranutul

Nasul nostru face o treaba foarte buna pentru corp, deoarece incearca sa ne protejeze de bacteriile si substantele chimice potential daunatoare. Cand inspiram aerul, nasul il purifica si scapa de bacteriile din el. Stranutul este modalitatea corpului de a incerca sa ne protejeze prin indepartarea substantelor potential periculoase din caile respiratorii.

Exista 4 motive din cauza carora ceva poate fi considerat corp strain in caile respiratorii, care ne poate determina sa stranutam. O sa le prezentam succint pe fiecare dintre ele.

A. Raceala, gripa sau infectie virala

Cand suntem raciti, gripati sau avem o infectie virala, pasajele sunt pline cu mucus nazal sau cu mucus nazal uscat. Organismul va stranuta pentru a elibera caile respiratorii de bacterii si mucus, deoarece sunt substante iritante.

B. Rinita alergica, cunoscuta si sub numele de febra ridicata

Rinita alergica este cunoscuta mai bine ca febra ridicata si se manifesta atunci cand un suferind este alergic la substantele din aer, precum polen, praf, animale, etc.

Aceste substante patrund in sistemul respirator superior, care include nas, sinusuri, gat si ochi. Se spune ca 15% din populatie sufera de rinita alergica la un moment dat in viata ei.

Deoarece rinita alergica afecteaza tractul resporator superior, una din simptomele problematice este stranutatul frecvent, impreuna cu nas infundat sau care curge. In cazul rinitei alergice, motivul pentru care o persoana stranuta este acelasi ca si la raceala, acela de a incerca sa curete caile respiratorii.

C. Rinita vasomotorie

Desi pare asemanatoare cu rinita alergica, in realitate nu este asa. Aceasta nu este cauzata de o alergie sau o infectie, iar cauza exacta variaza de la o persoana la alta, dar este ceva care irita in mod evident caile respiratorii. Rezultatul este un nas care curge tot timpul si stranutul. Dintre factorii iritanti se pot mentiona:

- aer uscat
- emotii puternice
- aer poluat
- mancaruri condimentate si alcool.

D. Rinita non-alergica, cu sindromul sindromul eozinofilicAceasta este similara cu rinita alergica, dar pot fi numeroase cauze, inclusiv largirea pasajelor nazale si uscarea lor sau in timpul sarcinii.

Exista si alte numeroase cauze ale stranutului, inclusiv dupa ce se mananca sau stranutul fotic, cel care apare dupa ce privesti in lumina puternica.



http://www.medicina-naturista.ro
 
Acum , sincer, nu cred ca are o precizie izacta, nici macar una cat de cat orientativa, si chiar daca ar fi izact, nu mi-as lua asa ceva.

A fost inventat testul ADN care îţi arată cât vei trăi. Îl vei cumpăra?

Un test AND care îţi arată cât timp vei mai trăi, va fi pus în vânzare în Marea Britanie, în acest an, la preţul de 435 de lire, informează Daily Mail. Criticii spun că noua dar şi controversata tehnologie deschide o cutie a Pandorei, întrucât companiile de asigurare pot cere teste înainte de a oferi cuiva o poliţă.

Totuşi, cercetătorii spun că testul poate oferi detalii vitale despre o serie de afecţiune relaţionate cu vârsta, de la boli cardio-vasculare până la Alzheimer şi cancer.

Cercetători medicali care au lucrat la această tehnologie spun că vor putea citi “vârsta biologică” a unei persoane, prin lungimea structurilor de la capătul cromozomilor, numite telomere.

Testul are o bilă neagră pentru că nu poate prezice numărul exact de luni şi ani pe care o persoană îi mai are de trăit.

Totodată, cercetătorii şi-au pus întrebări cu privire la etica testului, dacă tehnologia va fi folosită pretutindeni. Puşi în faţa veştii rele, nu se ştie cum ar putea reacţiona unii oameni la test.

“Ştim că persoanele care se nasc cu telemore mai scurte decât în mod normal, au o durată a vieţii mai scurtă. Dar nu ştim dacă telomere mai lungi oferă o viaţă mai lungă”, a spus inventatorul testului comercial, Maria Blasco, de la Centrul Naţional de Cercetare a Cancerului din Madrid, care a adăugat că testul este simplu, rapid şi foarte precis, şi poate detecta prezenta unor telomere periculoase.

http://www.b1.ro/stiri/monden/a-fos...i-arata-cat-vei-trai-il-vei-cumpara-4932.html
 
Numa ca testul respectiv nu spune si daca un imbecil iti sparge capul pentru 2 lire , pe care poate le ai intr-o geanta firmata.
 
Crononutritia si bioritmul in perioada de primavara

Anotimpul renasterii naturii, dar si al tranzitiei bioritmului. Organismul isi accelereaza procesele de detoxifiere pentru a face fata unui nou ciclu biologic. Ficatul este organul asociat acestui anotimp. Acum este momentul sa diminuam consumul de carne si sa crestem consumul de verdeturi de sezon: leurda, urzicile, untisorul, ceapa verde, sparanghelul, patrunjelul, morcovul, mazarea noua, prazul, guliile, ridichile, broccoli, salatele. Dintre alimentele bogate in proteina animala: pestele (pastrav, ton), mielul, iepurele de casa sunt recomandate in aceasta perioada.

Spre mijlocul si sfarsitul primaverii vom consuma spre exemplu: morcovul nou, fasolea fideluta, plantele aromate, ceapa, feniculul, ardeii. Apar fructele: cirese, capsune, coacaze. Carnea potrivita este cea de pasare de curte, iar cereala acestui anotim este graul.

Dintre alimentele primaverii, prin efectele lor se remarca papadia (frunze), care tonifica si detoxifica organismul si este puternic hepatoprotectoare, sparanghelul, care poate ameliora simptomele celor meteosensibili, leurda, urzica, usturoiul si ceapa verde. Creierul trebuie sustinut in aceasta perioada (aprilie) in mod special.

Aliati in prevenirea asteniei de primavara, pe langa cele aratate, sunt si coacazele, care tonifica creierul, morcovul cu efecte de diminuare a oboselii fizice si cerebrale si stimulare generala a organismului. Uleiul extravirgin de masline authentic este indicat cu precadere primavara pentru a mentine si tonifia neuronii, ca si migdalele dulci nesarate, neprajite, neglazurate necesare sanatatii creierului. Capsunele sunt puternic detoxifiante; ca si salvia, urzica are efect depurativ si hemodinamic , iar cimbrisorul sustine sanatatea sistemului respirator. Ciresele sunt extrem de utile in detoxifierea organismului, in special de toxinele rezultate din consumul carnii si organelor (purinelor), sunt anti-inflamatorii si protejeaza impotriva unor forme de cancer.

Primavara este un anotimp solicitant, de tranzitie intre bioritmul de iarna si cel de vara. De aceea, in aceasta perioada se pot reactiva boli ca ulcerul gastro- duodenal, tulburari nervoase, stari de oboseala fizica si mental (astenia de primavara).

Gheorghe Mencinicopschi
sursa
 
Angela74 said:
Numa ca testul respectiv nu spune si daca un imbecil iti sparge capul pentru 2 lire , pe care poate le ai intr-o geanta firmata.

Poi nu e oracol sau ghicitoare. E vorba doar de posibilele boli pe care le poti avea. Tu te referi la accidente stupide :D .Alea nu "e" in calcul. :P

Mai stim noi pe cinva cu halucinatii sau iluzii, sau ce mama naibi o fi... El le spune "viziuni" .Banuiesc ca stiti despre cine vorbesc :P.

Delirul sau statusul confuzional acut

Delirul sau statusul confuzional acut cu pierderi de memorie este un sindrom neuropsihiatric comun si sever caracterizat prin debutul acut si evolutie fluctuanta, deficite aditionale si dezorganizare severa a comportamentului. Implica tipic alte deficite cognitive, modificari ale excitabilitatii (hiperactiv, hipoactiv sau mixt), deficite de perceptive, alterarea ciclului somn-veghe si caracteristici psihotice precum halucinatii si iluzii.
Este frecvent cauzat de un proces patologic din afara creierului cum sunt formele comune de infectie (pneumonia, infectia urinara) sau de catre efectele medicamentelor, mai ales anticolinergice sau alte depresante ale SNC (benzodiazepine si opioide) . Poate fi cauzata si de boala primara a sistemului nervos. Desi halucinatiile si iluziile sunt uneori prezente, nu sunt necesare pentru diagnostic iar simptomele de delir sunt clinic diferite de cele induse de psihoza sau halucinogene.
Desi denumita o tulburare primara de atentie sunt intrerupte si alte procese de baza cognitive, mai ales memoria de lucru si virtual toate aspectele functiilor de executie (planificarea si organizarea comportamentului) . Desi este privita ca reversibila, inducerea delirului la pacientii cu dementa datorata bolii Alzheimer pare a accelera declinul cognitiv sugerind ca eforturile de a preveni si minimaliza inducerea de status confuzional la batrini necesita a fi prioritara.
In practica medicala termenul nu este sinonim cu somnolenta si poate apare fara aceasta. Delirul nu este acelasi cu dementa desi apare si la pacientii cu dementa. Poate fi o varietate hiperactiva manifestata prin simptome de agitatie sau combativitate sau hipoactiva sau delirul linistit cu simptome de imposibilitate de a converti sau focusa atentia asupra unor comenzi. Majoritatea oamenilor afectati de delir nu au halucinatii si iluzii. Delirul este asociat cu alterarea cunostintei, reducerea claritatii atentiei in mediul inconjurator. Modificarea cognitiei, deficite ale memoriei, dezorientare, tulburari ale limbajului) sau dezvoltarea unei tulburari de perceptie trebuie sa nu fie explicate mai bine de dementa. De obicei evolutia rapid fluctuanta a delirului ajuta la diagnostic.
Delirul in sine nu este o boala ci mai degraba un sindrom clinic (un set de simptome care rezulta dintr-o boala de baza sau o problema noua de mentatie) . Ca si componentele sale (imposibilitatea de a focusa atentia, confuzia mental si diferite afectari ale atentiei si orientatiei temporo-spatiale) delirul este un simptom comun manifestat de disfunctia mentala sau cerebrala timpurie din orice motiv.

Tratamentul cuprinde doua mari strategii: prima tratarea cauzei presupuse acute si a doua optimizarea conditiilor pentru creier. Aceasta implica asigurarea ca pacientul cu delir are o oxigenare adecvata, hidratare, nutritive si nivele normale ale metabolitilor, ca efectele medicamentelor sunt minime, tratarea constipatiei, tratarea durerii. Detectarea si controlul stresului mental este foarte important.
Se folosesc mai ales antipsihoticele. Benzodiazepinele pot cauza delir sau il pot agrava si sunt in general ineficiente pentru majoritatea cauzelor delirului, totusi daca acesta se datoreaza sevrajului sedative-hipnotic, sevrajului alcoholic sau sevrajului la benzodiazepine sunt recomandate si cele mai eficiente. Tratamentul simptomatic este uneori necesar pentru a aduce comfortul pacientului. Se prefera antipsihoticele mai ales cele anticolinergice cum este haloperidolul si risperidona.
Patogenie si cauze:
In limbajul comun delirul este frecvent folosit drept sinonim pentru somnolenta, dezorientare si halucinatii. In terminologia medicala se adauga un numar de alte simptome cum este imposibilitatea brusca de a fucusa atentia, agitatie severa si iritabilitate, halucinatii.
Delirul este foarte general si un simptom nespecific al disfunctiei de organ-creier. In plus fata de multe cauze organice legate de un defect structural sau o problema metabolica a creierului exista si cauze psihiatrice care cuprind o component de stress mental sau emotional sau boala mentala. Delirul poate fi cauzat de o boala psihica, usoara sau orice proces care interfera cu metabolismul normal si functia creierului. De exemplu febra, durerea, intoxicatiile, leziunile creierului, chirurgia, socul traumatic, deprivarea de apa, alimente sau somn si sevrajul la alcool sau alte substante. O cauza foarte comuna de delir la oamenii in virsta este infectia urinara care este tratabila cu antibiotic delirul fiind astfel reversibil.
Categoriile majore etiologice aledelirului cuprind:
-boala pulmonara cu hipoxie
-alte conditii metabolice sistemice anormale cum este disfunctie hepatica sau renala
-tulburarile endocrine cum este hipo sau hiperfunctia adrenala sau tiroidiana
-ingestia de toxine sau efectele adverse ale interactiunilor medicamentelor sau sevrajul alcoolic
-dezechilibrul electrolitic mai ales anomaliile sodiului, creatininei, glucozei, calciului, magneziului si fosforului
-deficitele nutritionale cum este tiamina, cobalamina sau niacin
-sepsisul sau infectiile sistemice de la simplele infectii urinare si infectii ale creierului cum este meningita sau encefalita pina la cele legate de infectia cu HIV, herpex simplex si virus West Nile
-convulsiile sau statusul postepileptic
-conditiile autoimmune sau inflamatorii cum sunt tulburarile paraneoplazice, encefalopatia Hashimoto, vasculita
-leziunile structural acute cum este infarctul cerebral sau hemoragia.
Manifestarile comportamentale cele mai commune ale disfunctiei cerebrale acute cuprind delirul care apare la 60-80% dintre pacientii ventilati medical si pacientii cu infectii urinare 50-70%.
Pacientii cu dementa preexistenta pot deteriora la delir la stresori minori cum este o infectie urinara, leziuni traumatice sau modificari ale mediului inconjurator. Leziuni focale ale creierului in anumite locatii pot de asemeni cauza delir. Atacurile cerebrale sunt frecvent cauze de delir.
Afazia Wernicke si leziunile in oglinda minore ale zonei analoge celei Wernike in lobul temporal drept pot fi de asemeni prezente cu confuzie acuta si agitatie, ca si leziunile de thalamus care determina afazie.
Atacurile cerebrale determina delir cind apar la pacienti cu atrofie preexistenta cerevrala si cind sunt acompaniate de convulsii. Atacurile multifocale in conditiile embolic, vasculite sau encefalopatia hipoxic-iscehmica sunt de asemeni cauze frecvente de delir.

http://www.romedic.ro/delirul-statusul-confuzional-acut
 
Terminati cu luatul mesei in fatza tv-ului sau calculatorului. Se lasa cu nasolae. :P

Ce se intampla atunci cand mananci in fata televizorului?

Nu conteaza doar ce mananci, ci si cum mananci
Nu manca in fata televizorului! Nu citi in timp ce mananci! Mesteca bine mancarea! Acestea nu sunt sloganuri din manualele scolare pre-decembriste si nici de pe panourile instalate prin diverse institutii, ci reguli pentru o masa sanatoasa pe care putini dintre noi le mai asculta. De ce este important felul in care mancam?

Se discuta foarte mult despre ce ar trebui sa mancam si mai putin despre felul in care mancam. Obiceiurile alimentare s-au schimbat in ultimii 50 de ani. Mesele in familie in care singurul lucru care distrage atentia de la mancat este conversatia sunt desuete. Conform unui sondaj de opinie realizat de CBS News, desi peste 70% dintre familiile americane iau mesele impreuna, o fac adesea acompaniati de televizor, calculator, telefon, ziare etc. (33% din totalul famliilor intervievate). Obiceiul de a manca in fata televizorului este raspandit si la noi, desi mai avem pana sa ajungem la consumul asa numitelor “TV dinners” pe care nu trebuie decat sa le bagam in microunde si sa ne pregatim telecomanda.

Multitasking-ul in timpul mesei, fie ca vorbim de uitatul la televizor sau cititul unei carti, nu este insa recomandat. Specialistii sustin ca atunci cand mananci, trebuie sa o faci constient si sa fii atent la fiecare inghititura de mancare. Conform studiilor, mancatul in fata televizorului este asociat cu cresterea frecventei meselor – mancam mai des atunci cand o facem in fata televizorului, si cu obezitatea, in special la copii.

Uitatul la televizor sau alte activitati ce nu au de a face cu masa te distrag de la ceea ce faci si te impiedica sa te bucuri de mancarea din farfurie. Conform unui studiu realizat de Scoala de Psihologie a Universitatii din Birmingham, un pranz in timpul caruia mananci constient, in loc sa te concentrezi pe altceva (TV, ziar) sau sa te gandesti la altceva, diminueaza consumul ulterior de alimente pe durata aceleiasi zile. Astfel, persoanele care sunt atente la ce si cum mananca in timpul pranzului, vor avea nevoie doar de o gustare frugala dupa-amiaza.

Respecta orele de masa si mananca linistit, asezat la masa, nu in picioare si nu in masina. Daca esti atent la ceea ce faci, nu esti distras si nu esti pe fuga, scad sansele sa mananci mai mult decat ai nevoie. Aici este important sa retinem ca mancarea trebuie mestecata bine inainte de a fi inghitita. Medicii recomanda ca fiecare bucatica sa fie mestecata de 20-25 de ori pentru a ajuta procesul de digestie. In plus, daca mesteci bine mancare inseamna ca mananci intr-un ritm mai lent si te saturi mai usor. Dureaza in jur de 15 minute pentru ca mesajul ca stomacul este plin sa ajunga la creier. Daca mananci repede, in cele 15 minute vei depasi, cu siguranta, necesarul de alimente.

http://medlive.hotnews.ro/vitmatina-ce-se-intampla-atunci-cand-mananci-in-fata-televizorului.html
 
Durerile cronice de spate ar putea fi rezolvate cu ajutorul unei simple injectii

backpain.jpg

Cercetatorii de la Universitatea Manchester au dezvoltat un implant biomaterial care ar putea furniza un tratament, in forma injectabila, pentru durerile cronice de spate.

Durerile cronice de spate sunt o problema majora a societatii, depasita doar de migrene, si de cele mai multe ori apar din cauza unei degradari a discului intervertebral.

Cercetatorii au incercat pe parcursul mai multor ani sa remedieze aceasta problema. Insa acum, au publicat rezultatele unor cercetari, in cadrul carora dezvaluie cum pot fi inlocuite functiile discului intervertebral, relateaza Medicalxpress.com.

Echipa de la Universitatea din Manchester a lucrat pe parcursul mai multor ani cu particule microgel. In trecut au demonstrat ca un lichid injectabil cu aceste particule se poate transforma in gel care reface proprietatile mecanice ale discurilor intervertebrale afectate.

Dr Brian Saunders, cel care a condus studiul, si echipa sa au reusit sa adune aceste particule microgel intr-o substanta ce poate fi injectata.

"Echipa noastra a facut o descoperire remarcabila prin design-ul materialelor inovative care aduce mai aproape perspectiva unui gel injectabil destinat tratarii discului intervertebral degradat", a declarat Dr Saunders.

"Am lucrat 25 de ani pentru a identifica metode de tratare a discului intervertebral degradat", a spus si profesorul Tony Freemont, co-autorul studiului.

sursa
 
Ce stiti despre fier?

Prezenta fierului in organism este esentiala. Acest element permite globulelor rosii sa transporte oxigenul necesar catre celulele noastre. Dar stiti cu adevarat in ce alimente il puteti gasi?

Spanacul contine mult fier

Fals. Popeye ar trebui tratat ca un mare mincinos. 100 gr de spanac nu contine decat 3 mg de fier, ceea ce este extrem de putin. De ce atunci aceasta credinta? In 1890, un cercetator american a studiat o frunza de spanac. Copiindu-i rezultatele, secretara sa a facut o minora greseala, dar cu efecte mari. In loc sa scrie 3,0 mg, a notat 30 mg.

Fierul este continut de catre alimentele de origine animala

Adevarat. Exista doua feluri de fier: cel numit heminic, care este cel mai bine absorbit de catre organismul nostru si cel non-heminic, care nu este prea bine asimilat. Fierul heminic este continut in alimentele de origine animala cum ar fi ficatul, caltabosul, maruntaie de animale si pasari, peste etc. De aceea este foarte important sa le introducem in dieta noastra. Cat despre vegetale, acestea contin mai ales fier non-heminic.

Este recomandat sa beti un pahar de suc de portocale dimineata pentru asimilarea fierului.

Adevarat. Portocalele contin vitamina C care favorizeaza absorbtia fierului de catre organism. La fel se intampla si cu fructele si legumele mancate in timpul meselor. Acestea cresc in mod spectaculos asimilarea fierului continut in alte alimente.

Este bine sa evitam sa bem o ceasca de cafea sau ceai dupa fiecare masa

Adevarat. Anumite alimente favorizeaza asimilarea fierului de catre organism, altele dimpotriva, o impiedica. Acesta este cazul tuturor celor care contin tanina. Evitati, deci, sa beti un pahar de vin cand mancati o friptura. Si asteptati jumatate de ora inainte sa va luati ceaiul sau cafeaua dupa masa.

Toti avem aceiasi nevoie de fier

Fals. Nevoile noastre sunt diferite in functie de varsta, sex si perioade ale vietii. Aportul zilnic recomandat pentru un barbat peste de 9 mg, iar pentru o femeie este de 16 mg. Daca femeia este insarcinata, ea are nevoie de mai mult fier, pana la 30 mg in al treilea trimestru. Pentru un copil in varsta de la 1 la 9 ani, doza zilnica este de 7-8 mg.

Fierul este prezent in cantitati mari in organism

Fals. Femeile au aproximativ 2,5 grame, in timp ce barbatii au 4 grame. Cu toate acestea fierul ramane un element esential pentru buna functionare a organismului. In fiecare zi, corpul elimina o cantitate mica de fier prin celulele moarte, saruri, descuamare si urina. De aceea trebuie sa avem mare grija sa ne completam nevoile noastre de fier zilnic printr-o dieta adecvata.

Fierul – element fara de care nu putem trai.


http://www.medicina-naturista.ro
 
Cat de sanatos este mersul pe jos?

"Mersul pe jos face piciorul frumos!" / Foto: Captura YouTube
Viata cotidiana ne acapareaza tot mai mult si ne restrange timpul pe care l-am putea petrece mergand. Dar exista si persoane pentru care mersul pe jos face parte din programul zilnic de miscare. Sunt aceste persoane mai sanatoase? Ne ajuta mersul pe jos sa slabim?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Dr. Alin Popescu, medic specialist medicina sportiva, mentioneaza ca mersul pe jos nu necesita consultatie sau reteta, iar riscul efectelor adverse este foarte scazut. “Mersul pe jos are efecte benefice, dar pentru a obtine cele mai bune rezultate efectuati plimbari de 30 – 40 de minute de cel putin cinci ori pe saptamana, in pas alert. Cereti avizul unui medic in ceea ce priveste nivelul de activitate fizica cel mai potrivit pentru dumneavostra”, explica Dr. Alin Popescu.

Beneficiile miscarii:

combinata cu o dieta sanatoasa, activitatea fizica reprezinta cheia oricarui plan de lunga durata pentru mentinerea greutatii. O greutate in limite normale reduce riscul dezvoltarii anumitor boli, precum diabet zaharat tip II, boli de inima, accident vascular, cancer, apnee in somn, osteoartrita;
intareste inima, astfel incat aceasta poate pompa mai mult sange cu mai putin efort si cu o presiune mai mica la nivelul arterelor. A ramane in forma poate fi la fel de eficient pentru mentinerea unor valori tensionale normale precum administrarea anumitor medicamente hipotensoare;
plimbarile sustinute timp de trei ore pe saptamana sau o jumatate de ora in fiecare zi sunt asociate cu o scadere de 30-40% a riscului de boli cardiace la femei;
ajuta la reducerea in sange a colesterolului “rau”, LDL, care formeaza placile de aterom in peretii vaselor – cauza majora de infarct si ajuta la cresterea colesterolului “bun”, HDL;
reduce riscul unei interventii chirurgicale pentru piatra la colecist cu 20-31%, potrivit unui studiu realizat la Harvard pe un lot de 60 000 femei, cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani;
diminueaza riscul fracturii de sold. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe 30 000 persoane, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 20 si 93 de ani.

http://medlive.hotnews.ro
 
Nu doar mersul mentine sanatatea :P


8 Secrete ale celor care nu se imbolnavesc niciodata .


Se spune ca "un om sanatos este un bolnav care se ignora", altfel spus nu exista om perfect sanatos. Dar sunt insa oameni care nu s-au imbolnavit niciodata suficient de rau incat sa se prezinte la doctor si au ajuns la varste la care noi abia speram..

Practicand medicina la patul bolnavului, am intalnit oameni care nu venisera niciodata la doctor pana atunci, desi aveau peste 70 de ani si de asemenea am intalnit o batranica de 84 de ani care nu stia sa se aseze pentru o injectie pentru ca niciodata nu facuse vreuna. Da, exista si astfel de oameni, oameni care isi cunosc corpul pana la cele mai mici semne, care stiu sa se bucure de orice primesc in viata si de “picioare”, oameni care se bucura ca pot merge si intreprind tot felul de activitati gospodaresti si nu numai, fericiti chiar si pentru simplul motiv ca le pot face... Vi s-a intamplat vreodata sa va accidentati un picior sau o mana astfel incat pentru un timp sa fie necesara imobilizarea? Si cat de mult ati apreciat atunci timpul in care puteati folosi membrul respectiv? Poate ca multi dintre noi am uitat sa ne bucuram, sa apreciem...

Urmarind atat studii din strainatate, dar si stilul de viata al celor sanatosi de pe meleagurile noastre, o serie de specialisti au intocmit, plini de curiozitate, liste cu secretele celor mai sanatosi oameni.

Secrete ale celor care nu se imbolnavesc niciodata

Dieta si cumpatarea

Se pare ca cei care se imbolnavesc foarte rar consuma alimente naturale preparate cu mana lor. Aceste persoane nu cumpara dulciuri sau alimente semipreparate si nici condimente, ei folosesc frunzele verzi ale zarzavaturilor si radacinile crude pentru condimentare, pana si piperul il macina din boabe. Mancarurile le prepara in casa doar din fructe, legume si uneori carne (proaspata), pana si painea este de casa. De asemenea aceste persoane mananca putin si cumpatat, in functie de efortul pe care l-au depus in acea zi. Foarte rar mananca prajit, iar branzeturile sau iaurturile sunt de asemenea facute in casa din lapte de vaca. Mezelurile, untul, margarina sau excesul de carne nu exista in viata acestor oameni. Pentru tara noastra am putea spune ca ei sunt cei care isi fac proviziile alimentare de “la tara”, acestea fiind mult mai sanatoase.

Si inca ceva: aceste persoane prefera ceaiul (neindulcit sau indulcit cu miere) in locul cafelei, nu fumeaza si ia intotdeauna micul dejun.

Exercitiul fizic

Persoanele care se imbolnavesc foarte rar, au grija sa faca miscare. Prefera sa plece la munca mai devreme astfel incat sa mearga pe jos chiar si distante mari. Ei spun ca prefera sa mearga o ora pe jos pana la serviciu decat sa petreaca acest timp in trafic. De asemenea ei nu folosesc liftul chiar daca stau la etajul 10. Multi insa locuiesc in mediul rural, asadar nici nu isi pun problema liftului.

Placerea pentru ceapa si usturoi

Cei care se imbolnavesc rar sunt iubitori de ceapa si usturoi. Mananca zilnic cu placere aceste legume si le folosesc din belsug in preparatele de casa ori le consuma ca atare, naturale, proaspete.

Prietenii si familia in preajma

Vizitarea prietenilor si a familiei saptamanal asigura un confort sufletesc de care orice om are nevoie. Sentimentul de apartenenta la o familie si la un grup ofera o mare stabilitate a nevoii sociale a omului, astfel incat acesta se simte ajutat, protejat si mai ales isi poate impartasi usor sentimentele de prietenie si dragoste fata de cei apropiati.

Somnul “perfect”

Persoanele care se imbolnavesc rar si traiesc mult obisnuiesc sa se culce “odata cu gainile” si sa se trezeasca odata cu rasaritul soarelui. Sunt persoane matinale care isi organizeaza timpul astfel incat sa termine in timpul zilei ceea ce si-au propus pentru a se putea culca devreme. In felul acesta toate glandele endocrine si organele cu ritm nictemeral isi pot exercita pe deplin functiile, corpul se odihnesce corect si se regenereaza suficient, nu este de mirare ca aceste persoane par si mult mai tinere decat varsta pe care o au.

Lipsa stresului

Persoanele care se imbolnavesc rar au un alt mod de a vedea lumea. Ei au inteles ca orice problema are rezolvarea ei indiferent daca se streseaza sau nu, iar daca acea problema nu se rezolva, se poate trai cu ea sau se va trece peste. Asadar aceste persoane aproape ca nu sunt stresate, ele nu amana lucrurile astfel incat sa se adune, se simt multumiti la finalul zilei si lipsiti de griji pentru ca au efectuat ceea ce si-au propus. Valorile vietii pentru ei sunt in special cei dragi si tumpul petrecut cu acestia.


Si un pahar de vin natural

Se pare ca le place vinul, din cand in cand. Aceste persoane adora sa bea un pahar de vin natural (eventual productie proprie) in ziua de duminica, la o masa in familie, masa cu bunatati, ca doar este duminica.

Bunatatea

Acesti oameni sunt foarte buni si intelegatori, blanzi, adesea credinciosi, acceptand neplacerile ca ceva ce pur si simplu exista, cu speranta in bine. Acesti oameni interpreteaza pozitiv pana si cele mai suspecte situatii, gandind de exemplu ingrijorati ca o persoana poate chiar are probleme daca nu s-a prezentat cum a promis, si nu ca este neserioasa.



http://healthy.kudika.ro
 
Ca tot se facea vorbire despre radiatii si alte chestii nasoale ce ne pot face rau , hai sa vedem cum sta treaba .


Efectele soarelui asupra pielii. Mica istorie a protectiei solare

In fiecare an, aceeasi istorie: nu poti sa intorci o pagina de revista sau sa accesezi un site dedicat doamnelor si domnisoarelor, fara sa nu dai de un articol care doreste sa iti aduca aminte cat de importanta este protectia solara si de ce nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata crema de protectie din geanta.

Inainte de a ofta si de a te gandi sa iesi de pe aceasta pagina, iti propun sa te gandesti la un lucru: daca nu ar fi atat de importanta, de ce s-ar chinui toata lumea sa recapituleze la nesfarsit aceleasi informatii?

Pentru a decide ce este mai bine pentru tine si sanatatea ta, gaseste-ti rabdarea de a parcurge informatiile de mai jos. Macar asa vei lua o hotarare in deplina cunostinta de cauza si, sper eu, vei intelege ca un chip nebrazdat de riduri poate deveni o realitate, chiar si la varste inaintate.

Beneficiile soarelui asupra pielii.

Un cer innorat va filtra 50% dintre razele UV, insa sticla le filtreaza complet. In general, aceasta este o veste buna, insa asta inseamna ca nici sintetizarea vitaminei D nu este completa. Este si cazul cremelor de protectie. Se pare ca orice crema care are un SPF mai mare de 8 creeaza un filtru ce blocheaza sintetizarea vitaminei in oase.

Pe de cealalta parte, studiile in domeniu sustin ca majoritatea oamenilor nu aplica cantitatea necesara de crema, ceea ce inseamna ca ceva, ceva, se poate strecura. Insa la drept vorbind, lucrurile legate de "trunghiul Bermudelor" - razele UV, cremele de protectie si vitamina D - sunt departe de a fi lamurite.

Unii cercetatori sustin ca o expunere moderata la soare (intre 5 si 30 de minute), fara protectie, la orele diminetii, de doua ori pe saptamana, este suficienta pentru a asigura sintetizarea vitaminei D in corp. Persoanele cu expunere solara limitata ar trebui sa includa in dieta si suplimente de vitamina D.

Sa trecem asadar si la urmatorul beneficiu. Aduceti-va aminte de senzatia de bucurie care va invadeaza la venirea primaverii, atunci cand razele soarelui ne incalzesc bland. Zilele mohorate de iarna sunt departe acum si la fel si depresiile sau starile capricioase. Se pare ca expunerea la soare reduce depresia sau astenia si este un tratament "naturist" pentru reglarea ritmului cardiac si a insomniilor.
Efectele negative ale soarelui asupra pielii

Da, este adevarat ca in urma cu numai 3 - 4 decade oamenii petreceau ore in sir pe plaja, fara discernamant, avand doar un singur scop: obtinerea unei pieli maslinii, lucioase, care aducea un netagaduit sex-appeal fericitului purtator.

Ca orice poveste de iubire, nu a durat prea mult. As putea sa incerc sa va sperii, spunandu-va ca expunerea indelungata la soare a adus cancerul de piele la nivelul unei pandemii, devenind in foate scurt timp cea mai raspandita forma de cancer de pe intreg globul.

Asta in ciuda faptului ca este, probabil, cel mai usor de prevenit. Cel mai mare aliat al acesei boli si cel care ii intretine in continuare suprematia este factorul indiferentei umane si lipsa de informare.

Pentru ca majoritatea dintre noi ne-am insusit sloganul "mie nu mi se poate intampla", am sa va spun altceva: ridurile acelea adanci cat o brazda de plug pe care le vedeti pe fetele batranilor sunt cauzate in proportie de 90% de soare. Nu-i asa ca va doriti ca la varsta de 60 de ani sa aveti un ten cu 80% mai intins decat cel al doamnelor din prezent?

Este important sa mentionam cateva statistici menite sa ne puna un pic pe ganduri:

- 1 din 3 oameni sufera la un moment dat de o forma de cancer de piele;

-In 1983, in Statele Unite erau inregistrate 300 000 de cazuri de cancer de piele. 10 ani mai tarziu, numarul acestora se ridicau la 1 000 000;

- In anul 1998 au fost raportate mai multe cazuri de cancer de piele decat toate celelalte tipuri de cancer luate impreuna;

- Cancerul de piele ucide un om la fiecare 62 de minute;

-Riscul de a dezvolta un melanom a crescut dramatic: in anul 1938, incidenta era de 1 la 1500, in 1991,1 din 105, pentru ca in anul 2000, aceasta sa se ridice la 1 din 75 de persoane.

-Melanomul este cea mai intalnita forma de cancer de piele la femeile tinere cu varste intre 25 si 29 de ani

- Numarul barbatilor afectati de cancer de piele este de doua ori mai mare decat cel al femeilor;

- Daca un melanoma este detectat in faza incipenta, sansele de vindecare sunt de 90%;

- 1 din 39 barbati caucazieni si 1 din 58 femei caucaziene dezvolta un melanom;

- Aproximativ 90% din schimbarile pielii, atribuite de regula
inaintarii in varsta, sunt de fapt, cauzate de razele solare;

- In ciuda credintei populare conform careia neprotejarea pielii pana la varsta de 18 ani duce la stricaciuni ireparabile (deci, ce rost mai are sa te protejezi?), noile date arata ca doar 23% din efectele negative ale expunerii prelungite la soare apar pana la aceasta varsta;

-15% din populatia lumii sufera de o forma mai mult sau mai putin grava de alergie solara.

Istoria protectiei solare

In trecut, oamenii nu aveau prea multe arme impotriva soarelui. Nimeni nu s-a gandit ca o crema ii poate proteja de arsurile pielii, inevitabile in cazul celor care petreceau mult timp in soare. In acea perioada, hainele si palariile de soare constituiau singura protectie de care pielea beneficia. Este adevarat ca nici efectele razelor ultraviolete asupra sanatatii pielii nu erau cunoscute si nici temeinic studiate.

Prima crema de protectie a fost elaborata abia in anul 1938, de catre chimistul Franz Greiter si avea un SPF de 2. Nu foarte mult, ati spune, insa era oricum, mai bine decat nimic.

Ca mai toate lucrurile bune inventate, istoria cremei cu factor de protectie solara este strans legata de o nevoie: in cazul nostru, este vorba despre al doilea razboi mondial. Pe langa toate neajunsurile pe care le presupune un razboi, soldatii trebuiau sa suporte si arsurile solare, care le creau mari probleme. Solutia a venit sub forma unui produs rosu si lipicios, denumit Red Vet Pet, cu o eficienta scazuta, dar care reusea sa ofere un soi de bariera fizica impotriva razelor ultraviolete.

Mai tarziu, la inceputul anilor '50, produsul a fost imbunatatit si comercializat la scara larga.

Este evident faptul ca de atunci, formulele cremelor de protectie au fost simtitor imbunatatite. Factorul de protectie a crescut, ajungand chiar si pana la 100 in ziua de astazi, iar variantele rezistente la apa, caldura si transpiratie au devenit cele mai cautate in randul cumparatorilor.


http://www.intrefete.ro
 
foarte interesant ! multumim DJ.
pe de alta parte,iata ca apar gatii de pui :D
 
Aluniţele care dau cancer

Cancerul de piele este cea mai întâlnită formă de cancer, de aceea este esenţial să cunoşti semnele care pot să anunţe o leziune precanceroasă. Vezi câteva imagini care te vor ajuta să înţelegi mai bine când trebuie să te îngrijorezi şi să mergi la medic!



Termenul "cancer de piele" se referă la 3 afecţiuni diferite care în funcţie de gravitate se împart în:

carcinom bazocelular;
carcinom scuamos (spinocelular);
melanomul.


Cele mai frecvent întâlnite sunt: carcinomul bazocelular şi cel scuamos, care impreuna formeaza clasa cancerelor de piele nemelanomatos. Melanomul este forma cea mai agresivă a cancerului de piele şi apare atunci când melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat şi invadează alte ţesuturi. Acest tip de cancer poate fi vindecat când este depistat precoce, dar este fatal când este lăsat să progreseze. Poate să apară oriunde pe suprafaţa corpului, pe piele aparent sănătoasă, dar şi pe aluniţe (nevi nevocelulari).

La bărbaţi, apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gât. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus să apară şi în zonele care sunt mai puţin sau deloc expuse la soare: pe tălpile picioarelor sau pe palme.

De aceea trebuie să iei măsurile de precauţie în special pe perioada verii şi să fii atentă la eventualele leziuni care pot să apară pe piele sau la modificările pe care le pot suferi aluniţele. Iar dacă ai în familie cazuri de melanom malign este recomandat să consulţi medicul dermatolog măcar o dată pe an.

Vezi semnele care trebuie să te îngrijoreze!
576124l-455x500-n-0488aadc.jpg
112979l-455x500-n-6d7d05e2.jpg


vezi mai multe aici
 
Cauze surprinzatoare ale problemelor de inima

In Romania, 42% dintre decesele inregistrate in randul barbatilor si 55% din cele inregistrate printre femei sunt cauzate de boli cardiovasculare, arata statisticile.

Si, in timp ce este destul de cunoscut faptul ca obezitatea, sedentarismul sau fumatul cresc riscul dezvoltarii acestor afectiuni, exista si alti factori de risc, mai surprinzatori si mai putin cunoscuti.

Spre exemplu, luna trecuta, un grup de cercetatori din Spania a descoperit ca pacientii care au avut un atac de cord intre 6 dimineata si amiaza au avut cu pana la o cincime mai multe deteriorari la nivelul inimii decat cei care au facut un atac de cord dupa-amiaza.

Daily Mail iti arata si alte cauze surprinzatoare ale problemelor de inima.

1. Multi frati

Un nivel scazut de testosteron este in mod evident legat de un risc crescut de boli de inima. Iar daca mama ta a avut multi fii inaintea ta, esti mai expus riscului de a avea un nivel scazut de testosteron ca adult.

De asemenea, cresterea langa multi frati mareste riscul de a contracta un microorganism care poate cauza un atac de cord. Un astfel de exemplu este bacteria helicobacter pylori, care se raspandeste prin contactul cu saliva unei persoane infectate. Potrivit unui studiu, pacientii care sufereau de fibrilatie atriala aveau un risc de 20 de ori mai mare de a fi testati pozitiv in ceea ce priveste aceasta bacterie comparativ cu voluntarii sanatosi. Aceasta legatura este insa controversata.

2. Mersul la culcare dupa miezul noptii

La persoanele care adorm dupa miezul noptii riscul de a dezvolta boli de inima poate fi crescut chiar si daca acestea dorm sapte ore pe noapte.

Mai multi cercetatori japonezi au descoperit ca barbatii care au mers la culcare dupa miezul noptii au dezvoltat artere semnificativ mai rigide decat cei care au adormit inainte de miezul noptii. Se crede ca persoanele care adorm mai tarziu sunt mai stresate si mai expuse tentatiei de a consuma alcool, de a fuma sau manca produse cu mult zahar si multe grasimi seara tarziu (toate fiind daunatoare inimii).

3. Adulterul

Desi se stie ca a face sex in mod regulat este benefic pentru inima, un grup de cercetatori a descoperit ca barbatii insurati care isi insala partenerele au un risc crescut de a face atac de cord.

Un motiv ar putea fi acela ca cei care fac acest lucru ar putea avea o viata nefericita acasa, iar depresia este legata de un risc marit de boli de inima. O relatie fericita pare a proteja barbatii de probleme cardiovasculare.

4. Deshidratarea

Un studiu realizat in California, cu ajutorul a peste 20.000 de barbati si femei care aveau o stare buna de sanatate, arata ca cei care consumau mai mult de cinci pahare cu apa zilnic erau mai putin expusi riscului de a muri din cauza unui atac de inima sau a unei boli de inima decat cei care beau mai putin de doua pahare de apa pe zi. Deshidratarea ingroasa sangele, ceea ce creste riscul de atac de cord.

5. Bufeuri puternice

Femeile care ajung timpuriu la menopauza au parte de un risc dublu de atac de cord mai tarziu. Si asta deoarece estrogenul are un rol protector asupra inimii, iar nivelul acestuia scade dupa menopauza (versiunile sintetice ale acestui hormon nu au acelasi efect).

6. Refuzarea unui vaccin antigripal

In noiembrie, decembrie si ianuarie se inregistreaza mai multe atacuri de cord decat in restul anului. Iar aceasta statistica a fost legata de un numar crescut de boli si infectii din timpul iernii, care cresc inflamatia din corp. "Daca ai boli de inima, un vaccin antigripal va reduce riscul", a declarat doctorul David Grainger.

Un alt motiv pentru care in lunile de iarna au loc mai multe atacuri de cord este acela ca vremea rece determina arterele sa se ingusteze, crescand tensiunea arteriala.

7. Sexul neprotejat

Chlamydia, o infectie cu transmitere sexuala care afecteaza atat barbatii cat si femeile, poate declansa boli de inima, conform unui studiu canadian. Chlamydia poate afecta sistemul imunitar, ducand la inflamarea inimii. Inflamatia duce la ingrosarea arterelor, care poate cauza atac de cord.

8. Singuratatea

Cei care locuiesc singuri au un risc dublu de a avea boli de inima severe decat cei care locuiesc cu un partener. In urma analizarii datelor a mai mult de 138.000 de adulti, un grup de cercetatori a constatat ca femeile de peste 60 de ani si barbatii de peste 50 de ani care locuiau fara un partener aveau un risc crescut de probleme de inima, cum ar fi un atac de cord.

Obiceiuri proaste, precum fumatul sau o alimentatie deficitara, sunt mai frecvente la cei care locuiesc singuri.

9. Ridicarea din pat prea rapida

Daca deja ai probleme cardiovasculare este recomandat sa iei pastilele pentru tensiune arteriala sau angina pectorala cu o ora inainte de a te ridica din pat.

sursa
 
Despre castravete merita sa vorbim, dat fiind faptul ca este una dintre legumele de care trebuie sa profitam pentru multele beneficii pe care le aduce sanatatii.

Despre castravate trebuie spus, in primul rand ca este o leguma pe care omul o consuma de mai bine de 10.000 de ani, originara – ca multe alte lucruri bune si foarte bune – din Asia. A fost mancat prima data in India si de aici s-a raspandit in Egipt, Grecia si, dupa ce a cucerit Roma, a ajuns in toate gradinile de zarzavat din Europa.

Se stie insa mai putin faptul ca tehnologia de murare a castravetilor a fost perfectionata in Africa de Nord, si ca imparatii romani aveau o slabiciune pentru castravetii murati.

Castravetele are cea mai mica valoare calorica dintre toate legumele, 100 de grame insemnand doar 13 calorii. Acesta este motivul pentru care este inclus in toate dietele si exista chiar si o dieta care se bazeaza pe castravete. Castravetele este o sursa excelenta de apa naturala, 98% din castravete fiind apa filtrata si mineralizata natural. Castravetele contine vitamina A si C (100 de grame asigura circa 15% din necesarul zilnic), si un amestec binefactor de minerale: potasiu, molibden, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc si mangan.

Castravetele poate fi folosit ca remediu natural in tratarea suferintelor intestinale, a reumatismului, a constipatiei si este un leac perfect, aplicat pe piele, pentru arsurile solare. Castravetele este un foarte bun laxativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Intervine in fluidificarea secretiilor bronsice, astfel ca este un calmant pentru tuse. Consumat constant regleaza tensiunea arteriala, stimuleaza oxigenarea muschiului cardiac si imbunatateste activitatea cardio-vasculara, scrie WH Foods.

In industria cosmeticelor, castravetele este folosit in diverse creme si lotiuni pentru ten, datorita efectelor sale calmante, astringente si de restabilire a pH-ului pielii. Despre aroma de castravete proaspat se spune ca ar fi afrodisiaca. Mastile cu castravet sunt binecunoscute pentru eficienta loc, iar compresele cu felii de castravete le-au incercat, cu rezultate foarte bune, toate femeile.

Aceastea ar fi, pe scurt, cele mai importante detalii despre castravete, in fapt, tot atatea argumente ca sa-i rontaii cu placere oricand ai ocazia.

http://www.dietetik.ro
 
Cercetătorii recomandă scăderea consumului de carne roşie şi şuncă


Experţii în cancer avertizează asupra consumului de carne roşie şi de mezeluri, după ce 'cel mai competent raport' pe acestă temă a arătat că acestea favorizează apariţia unor boli, informează The Guradian.

World Cancer Research Fund (WCRF) recomandă scăderea consumului de carne roşie - vacă, porc şi miel - şi evitarea mezelurilor, precum şunca şi salamul. Pentru că ambele tipuri de carne fac să crească riscul apariţiei cancerului intestinal, oamenii ar trebui să se gândească serios să reducă consumul acestor alimente.

Problema a început să fie dezbătută în 2007, în urma publicării unui studiu care a identificat carnea ca un factor de risc în apariţia unor forme de cancer. Cercetătorii de la WCRF din cadrul Imperial College London, conduşi de dr Teresa Norat, au analizat datele cuprinse în 263 studii, remarcând rolul regimului alimentar, al greutăţii şi al activităţii fizice în scăderea numărului de cazuri de cancer intestinal. 'În privinţa cărnii roşii şi a mezelurilor, la cele 14 studii analizate s-au adăugat 10. S-a confirmat că, fără îndoială, carnea roşie şi mezelurile fac să crească riscul de cancer intestinal', se spune în raport.

'WCRF recomandă consumul a 500 g (greutatea alimentelor gătite) de carne roşie pe săptămână - echivalentul a cinci-şase porţii medii de friptură de vită, miel sau porc - şi evitarea mezelurilor', adaugă raportul. Circa 17.000 de cazuri (43%) ar putea fi evitate în fiecare an dacă oamenii ar mânca mai puţină carne şi mai multe fibre, dacă ar bea mai puţin, s-ar menţine la o greutate corectă şi ar fi mai activi, adaugă WCRF.

Raportul WCRF, de 850 de pagini, publicat luni, este 'cel mai competent realizat vreodată asupra riscului de cancer intestinal', apreciază experţii în cancer.AGERPRES

http://www.agerpres.ro/media/index....derea-consumului-de-carne-rosie-si-sunca.html
 
Hai ca la mezeluri am cam renuntat,dar la sunculitza afumata......acu vara ,cu o rosie sau ardei e buna rau:P
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top