• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Stii de ce se ingrasa cei care se lasa de fumat ? pt rontzaie tot timpul cate ceva .Nu te-ai surprins ducand la gura un pix sau un stix ca pe o tigara ?Obisnuinta ,a doua natura.
 
Sustii ca mananci sanatos si ca ai grija ce cumperi?

Substantele nocive se ascund acolo unde nici prin cap nu ti-ar trece.
Sosuri, produse de panificatie, sos de soia, bomboane, medicamente, lapte si produse din carne, castraveti murati, margarina

ADITIV: acid benzoic (E210) si benzonat de sodiu (E211)

Cele doua substante sunt folosite in industria alimentara pentru "a masca" gustul "necomercial" al produselor cu o calitate indoielnica.

Din pacate, acestea pot duce la aparitia migrenelor, a usturimilor de ochi sau chiar la pierderea temporara a acuitatii vizuale.

In cazul in care ai boli de piele, astm sau alergie la aspirina, pazeste-te de produsele care le au mentionate pe lista de ingrediente.
Fructe uscate, sucuri si bauturi alcoolice

Aditiv: dioxid de sulf (E220)

Daca ai probleme cu rinichii, citeste toate etichetele si nu cumpara nici un produs care contine E220.

Dioxidul de sulf mai determina probleme de respiratie (chiar si astm), gastrice si eruptii ale pielii.
Indulcitori si produse dietetice

Aditiv: acesulfam de potasiu (E950)

Multi nutritionisti si medici spun ca indulcitorii si produsele care sunt pe baza de inlocuitori ar putea "ajuta" la aparitia cancerului de piele.
Bauturi carbogazoase dietetice, diverse produse diet si light

Aditiv: aspar tam (E951)

Specialistii spun ca acest indulcitor poate produce senzatie de foame. Consumat cu regularitate, poate fi unul dintre factorii care determina pierderile de memorie si tumorile pe creier.
Carnati si sunca

Aditivi: nitrit de sodiu (E 250), nitrat de sodiu (E 251), nitrat de potasiu (E 252)

Nitratii de sodiu si potasiu si nitritul de sodiu opresc procesul de alterare a carnii, dau o culoare roz, "sanatoasa", si imbunatatesc gustul carnii. Problema e ca se afla pe lista de substante cu potential cancerigen.


http://www.cosmopolitan.ro
 
Mare belea si cu nutritionistii :P fiecare are alta parere nici nu stii pe care sa-l crezi.Pt cei care iubesc cartofii,vesti bune .



7 alimente care nu ingrasa pe cat crezi



Nu consumi anumite alimente deoarece contin grasimi? E timpul sa faci o schimbare. Unele grasimi sunt bune si te pot ajuta sa-ti mentii greutatea sau chiar sa pierzi cateva kilograme. E timpul sa scoti urmatoarele alimente de pe lista neagra.

Painea

Conform lui Karen Protheroe, autoarea cartii "Skinny Snacks", painea chiar atat cat se crede ca ingrasa. "Cateva felii pe zi sunt ok daca eviti topping-urile calorice ca untul sau branza", spune ea.

Painea integrala este cea mai sanatoasa optiune si, pentru ca iti da senzatia de satietate, sunt mai putine sanse ca sa mananci mult.

Ciocolata

Nu e bine sa dai pe gat o tableta intreaga, dar nici sa o elimini complet din meniu nu-i in regula. Satisface-ti pofta cu o bucatica de ciocolata aerata, care contine mai putine grasimi.

"Sau, poti merge pe ciocolata neagra, care e de asemenea mai putin calorica", spune Dion Luxmoore, de la Apex Personal Training.

Zaharul

Un dulce mic servit ocazional iti taie poftele si-ti face dieta mai usor de suportat. "Moderatia este cheia; patru lingurite pe zi sunt de ajuns", spune Protheroe.

Zaharurile naturale din lapte si fructe nu intra la numaratoare, precizeaza nutritionista.

Lactatele

Conform unui studiu american, persoanele care au inclus in dieta iaurturi cu un continut scazut de grasimi si lapte degresat au slabit cu 22% mai mult, au pierdut cu 61% mai multe celule grase si cu 81% mai multa grasime de pe burta, fata de cei care au le-au exclus complet. Secretul este sa te tii departe de lactatele nedegresate.

Avocado

"Desi contine multa grasime, e din cea buna, monosaturata", spune Luxmoore. "E bogat in vitamina E, un antioxidant care distruge radicalii liberi din corp, ce provoaca imbatranirea si bolile cronice, de exemplu cancerul.

Practic, vitamina E blocheaza absorbtia intestinala a anumitor grasimi care creeaza radicali liberi."

Cartofii

Pentru ca sunt bogati in carbohidrati, oamenii percep cartofii ca fiind foarte calorici, ceea ce nu-i adevarat. Faptul ca sunt foarte satiosi te ajuta sa-ti potolesti foamea repede, fara a adauga kilojuli.

"E ideal sa-i mananci in salata, pentru ca te mentin plina pentru mai mult timp", spune Protheroe. Coace-i sau fierbe-i si mananca-i cu topping-uri care au un continut mic de grasimi.

Alunele

E adevarat, alunele contin 50% grasime, dar o foarte mica proportie e saturata. Atata timp cat nu mananci mai mult de un pumn mic pe zi, n-o sa te ingrase.

Majoritatea nutritionistilor recomanda consumul de paine cu unt de alune, si nu cu unt clasic, si consumul de alune crude, in loc de biscuiti.


http://www.cosmopolitan.ro
 
E cretina rau nutritionista asta. 4 lingurite de zahar / zi inseamna foarte mult . Cum mai spuneam pe-aci, nu continutul caloric ingrasa , ci combinatia alimentelor. O sa postez, cand am timp niste tabele, pentru cei interesati. Insa zaharul, prajelile , painea in exces , bauturile cu adaos de zahar, sunt crima!
 
In alea 4 lingurite nu intra zaharurile naturale din lapte si fructe :P daca manaci pepene sau struguri....
 
Si ca sa ne zapaceasca si mai rsu , specialistii mai vin cu una: ai muschi, ai si colesterol "rau" mare, chestie care nu mai e asa de grava.

Colesterolul 'rău' nu este chiar atât de rău, susţin experţii


De regulă, se consideră că există colesterolul 'bun' (lipoproteine cu densitate mare /(HDL/) şi colesterolul 'rău' (lipoproteine cu densitate mică /LDL/), însă recente cercetări apărute în Journal of Gerontology vin să răstoarne viziunea încetăţenită până acum, relatează The Times of India.

De obicei, lipoproteinele cu densitate mică se acumulează în artere, împiedicând fluxul de sânge şi provocând blocaje, ceea ce duce la boli de inimă şi atacuri de cord.

Cu toate acestea, cercetătorul Steve Riechman de la Universitatea A&M din Texas susţine că şi colesterolul 'rău' joacă un rol important, de exemplu, prin semnale de alarmă pe care le dă atunci când în organism nu este totul în regulă.

La studiul iniţiat de Riechman au participat colegi ai săi de la universităţile Pittsburgh şi Kent, de la Centrul Johns Hopkins pentru controlul greutăţii şi de la Şcoala de Medicină din Ontario. În cadrul acestei cercetări, experţii au analizat starea de sănătate a 52 de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani.

În general, voluntarii participanţi la studiu nu erau persoane cu probleme de sănătate, dar cu un mod de viaţă mai mult sedentar decât activ; aceştia nu făceau exerciţii fizice şi nu se antrenau.

Rezultatele studiului i-au surprins pe experţi. După o perioadă de antrenamente intense, voluntarii cu masa musculară cea mai mare au au avut şi cele mai ridicate niveluri de colesterol 'rău'. În concluzie, creşterea masei musculare necesită o anumită cantitate de colesterol. În general, o persoană are nevoie de ambele tipuri de colesterol, iar încercările de a reduce drastic conţinutul de colesterol 'rău' din organism ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru sănătate şi pot duce chiar la deces, avertizează experţii.

'Ţesuturile noastre au nevoie de lipoproteine cu densitate mică. 'Colesterolul bun' curăţă totul după 'reparaţiile' efectuate în organism, iar un nivel mare de colesterol 'rău' asigură o masă musculară mare. Este adevărat că nu ar trebui să se uite şi faptul că acesta serveşte şi ca semnal de alarmă atunci când nu totul este în ordine în organism', spune Steve Riechman. AGERPRES
 
Io tot nu precep. Ca inima asta artificiala nu face toate functiile inimii normal. Oare cat o mergje experimentu asta? Foarte interesant....

Caz unic. Traieste de 5 saptamani fara puls si nu ii bate inima. Cum e posibil asa ceva?

Un barbat de 55 de ani, din Texas, traieste de cinci saptamani fara puls. Este o premiera care ar putea revolutiona medicina.

Asta dupa ce medicii i-au implantat un nou tip de inimia artificiala, care "nu bate". Noua inima artificiala functioneaza mai eficient, este mai robusta, si spun inventatorii, reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange care pot provoca accidente vasculare.

Sangele lui Craig Lewis, un barbat de 55 de ani din Texas, nu mai "pulseaza", circula prin artere si vene intr-un flux continuu. La stetoscop nu se aud bataile inimii, iar clasicul EKG ar fi, in cazul domnului Lewis, o linie dreapta.

Pacientul sufera de o boala incurabila care ii distruge treptat rinichii si ficatul. Insa, in loc sa zaca in coma, pe un pat de spital, inima artificiala il ajuta sa-si duca restul zilelor cat de cat omeneste. Se poate ridica in capul oaselor si poate sta de vorba cu familia.

De ce o inima fara puls? Daca "ar bate" la fel ca o inima naturala - explica inventatorii - ar trebui sa pulseze cam de 100.000 de ori pe zi, adica de 35 de milioane de ori pe an. Asta ar insemna o uzura accentuata si, spre deosebire de un motor, e mult mai dificil "sa schimbi uleiul" sau "sa inlocuiesti piese".

Avantajele stau in dimensiunile reduse si in faptul ca sistemul nu se opreste. "Acest sistem este singura solutie viabila pentru pacientii care au nevoie de o inima artificiala", spune un cardiolog.

http://stirileprotv.ro
 
Si nu crezi in minuni ,vezi ca se poate ? Apropo de minuni ,vraji,ghicit etc, este suficient sa cetesti de pe net articole de specialitate si sa-l uimesti pe cel ce te viziteaza.


Ce spun ochii despre sănătate



"Privirea crucişă" şi ochii care "fug" sunt primele semne de strabism, vederea dublă poate ascunde o tumoră, iar ochii roşii pot trăda boli tiroidiene, diabet, colesterol mare sau vicii de refracţie.
Persoanele care lucrează mult la calculator pot suferi de sindromul ochilor uscați. Dacă simțiți nevoia să vă apropiați mult de computer, ați putea suferi de miopie

Lăcrimarea excesivă poate trăda vicii de refracţie, ochii roşii pot ascunde boli tiroidiene sau colesterol mare, iar dacă aveţi ochii uscaţi, staţi prea mult timp la calculator. Medicii oftalmologi vă învaţă "să citiţi" primele semne de boală în privire.

1.Ochi încrucişaţi

"Privirea crucişă" este cel mai comun semn de strabism, incapacitatea ochilor de a focaliza aceeaşi imagine simultan. Cel mai adesea apare în copilărie. "Dacă nu e tratat până la şapte ani, copilul va rămâne cu ochi leneş toată viaţa. Uneori, strabismul apare când ochiul este suprasolicitat pentru a compensa hipermetropia", explică medicul oftalmolog Iulian Burcin.


2. Ochii care "fug"

În general, ochii care fug trădează acelaşi strabism. La bebeluşii sub trei luni e normal, pentru că vederea lor este slabă. "Dacă observaţi că vi s-a «deplasat » un ochi după o durere mare de cap, este posibil să fi suferit un atac vascular. Mergeţi de urgenţă la neurolog", adaugă dr. Liliana Voinea, oftalmolog la Spitalul Universitar Bucureşti.

3. Clipitul frecvent

Dacă aveţi obiceiul să clipiţi frecvent când priviţi într-un punct fix, înseamnă că suferiţi de strabism sau aveţi un tic.

Ochii roşii: colesterol mare, hipertiroidie, vicii de refracţie

4. Lăcrimarea excesivă

Lăcrimarea excesivă poate trăda alergii, infecţii ale corneei, vicii de refracţie (hipermetropie, miopie sau astigmatism), conjunctivite sau poate fi o reacţie normală la frig, vânt, fum sau soare. "Poate fi însă vorba şi de obstrucţia canalului lacrimal. În cazul acesta, trebuie să mergeţi şi la oftalmolog, şi la orelist", adaugă oftalmologul Voinea.

5. Ochi uscaţi

Senzaţia de uscăciune a ochilor poate fi un efect al îmbătrânirii sau poate indica boli ca lupus eritomatos sau artrită. Fumătorii şi persoanele care petrec mult timp în faţa calculatorului şi uită să clipească sunt cei mai afectaţi.

"Evitaţi să staţi în spaţii nearisite, cu aer condiţionat, aveţi grijă ca lumina să nu bată fix pe monitor şi să nu se reflecte în ochi, închi deţi ochii pentru câteva secunde la fiecare 40-50 de minute. De un real ajutor sunt picăturile de ochi sau lacrimile artificiale", recomandă oftalmologul Iulian Burcin.

6. Ochi roşii, injectaţi

Ochii roşii, injectaţi, ascund conjunctivite, keratite (infecţii ale corneei), alergii, hipertensiune sau boli tiroidiene. "Poate fi vorba de un puseu de tensiune, de hipertiroidie, colesterol mărit, diabet. Ochii se pot înroşi dacă suferiţi de vicii de refracţie şi nu purtaţi ochelari", mai spune medicul Voinea.

Zbaterea ochilor: lipsă de calciu

7. Vedere înceţoşată

Dacă vedeţi înceţoşat, este posibil să suferiţi de vicii de refracţie, glaucom, cataractă, mi grene sau ochi uscaţi.

8.Vedere dublă

Vederea dublă poate indica o boală tiroidiană , diabet, scleroză multiplă sau chiar o tumoră în spatele globului ocular. Poate fi şi un simptom al strabismului.

9. Pete pe retină sau "muşte care zboară"

Percepţia de puncte întunecate care zboară în faţa ochiului este frecventă mai ales la bătrâneţe. "De regulă, nu este nevoie de tratament. În cazuri rare, poate fi vorba de dezlipirea retinei, ce necesită tratament oftalmologic de urgenţă", adaugă specialistul Burcin.

10. Spasme ale ochilor

Oboseala şi lipsa de calciu sunt principalele cauze ale zbaterii ochiului. Sfatul medicului este să renunţaţi la cofeină şi să dormiţi mai mult.

"Ochii roşii pot indica hipertensiune, hipertiroidie, colesterol mărit şi diabet. În plus, ochii se pot înroşi dacă suferiţi de vicii de refracţie şi nu purtaţi ochelari".
LILIANA VOINEA - medic oftalmolog


http://www.evz.ro
 
Ciupercile halucinogene pot oferi beneficii medicale şi spirituale, arată un nou studiu.


Un nou studiu arată că psilocibina, agentul activ din anumite ciuperci, poate fi un instrument puternic pentru stimularea sentimentelor pozitive de-a lungul timpului - mai ales când este folosită în cantităţi potrivite.

Studiul publicat în Jurnalul Psychopharmacology a testat reacţiile a 18 voluntari, fiecare fiind tratat în cinci sesiuni de opt ore, cu patru doze diferite de psilocibină şi un placebo.

Într-un chestionar administrat la 14 luni după ce au fost trataţi cu psilocibină, 83% din voluntarii ce au primit doze mai mari de psilocibină au susţinut că se simt mai fericiţi, iar 89% au raportat îmbunătăţiri în comportamentul lor, pe când 94% dintre voluntari au clasat experienţa ca fiind una dintre cele mai "spirituale" din viaţa lor.

Înainte ca voluntarii să fie acceptaţi ca participanţi ai studiului, aceştia au fost testaţi pentru eventuale probleme fizice sau emoţionale şi au fost supravegheaţi pe tot parcursul sesiunilor cu ciuperci pentru a nu deveni prea anxioşi.

"Există un risc real al folosirii psilocibinei într-un cadru ocazional", susţine Griffiths, atrăgând atenţia asupra unor cazuri de atacuri de panică a utilizatorilor de ciuperci, care au fugit în mijlocul traficului, sau care au sărit de pe stânci.

Urmărind un studiu din 2006, cercetătorii au analizat câtă anxietate provoacă fiecare dozaj.

În timp ce ciupercile halucinogene sunt ilegale în Statele Unite, Griffiths speră că cercetările lui ar putea ajuta la convingere Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente să legalizeze psilocibina pentru utilizarea terapeutică. Acesta studiază în prezent un compus folosit ca un suport psihologic pentru bolnavii de cancer şi pentru cei care doresc să renunţe la fumat.

Unul dintre voluntari a declarat că după ce a consumat psilocibină a redus cantitatea de alcool pe care obişnuia să o consume.

Richard Boothby (57), un profesor de filozofie de la Universitatea Loyola, a fost voluntar al acestui studiu. El nu încercase drogurile halucinogene şi a menţionat că este sceptic în privinţa potenţialului lor de creştere spirituală.

Prima lui sesiune de psilocibină i-a schimbat modul de a gândi. "Este ca şi cum te scufunzi în apă, în care intri şi te tot adânceşti, atât de adânc încât nu crezi că o să mai ieşi la suprafaţă. În mijlocul acestei adâncimi simţi o claritate extraordinară", susţine profesorul.

Boothby a menţionat că sesiunile l-au ajutat să facă faţă la recenta sinucidere a fiului său şi l-a ajutat să fie mai deschis faţă de oamenii pe care îi întâlneşte.

"A fost o experienţă cu adevărat de neuitat, care m-a schimbat. Aş repeta-o fără să mă gândesc de două ori înainte", susţine profesorul de filozofie.

Surse: CBS News şi Time
 
Cateva mituri legate de alimentatia sanatoasa, pe care trebuie sa le cunoasca oricare dintre noi. Sunt foarte utile!

1.Produsele alimentare brute sunt mai hranitoare decat cele procesate. Ei bine, unele, nu toate. Salatele si fructele proaspete sunt o idee foarte buna dar, acest lucru, nu inseamna neaparat ca orice produs care este congelat, uscat sau preparat nu este bun.

In plus, o multime de alimente crude pot contine bacterii daunatoare care, prin prelucrare, ar putea fi distruse. Cel mai bun exemplu, in acest sens, este morcovul care, prin conservare, contine mai mult beta-caroten decat daca este consumat crud, in timp ce, mazarea congelata poate oferi mai multa vitamina C decat daca a fost tinuta cateva zile, in pastaie.

Pe de alta parte, cartofii sunt idigesti daca sunt consumati cruzi. Fasolea si, anume, fasolea rosie, contine substante toxice si, de aceea, trebuie bine fiarta inainte de consum.

2.Zaharul in exces cauzeaza diabet. Nu, niciodata, decat in cazul in care persoana respectiva este, deja, bolnava de diabet. Diabetul este cauzat de lipsa de insulina si nicidecum de excesul de zahar. Consumul excesiv de zahar poate, cu toate acestea, cauza alte probleme de sanatate.

3.“Saritul peste mese” ajuta in pierderea in greutate. Singurul lucru care se intampla cand nu mananci regulat este o accentuare a poftei de mancare, organismul cerand sa mananci mai mult pentru a compensa energia pierduta prin faptul ca ai pierdut o masa. Rezultatul: urmatoarea masa va fi excesiva si vei depune mult mai multa grasime decat daca nu ai fi ratat o masa. In plus, metabolismul este mult incetinit intr-un atac de panica, pentru a conserva energia disponibila iar efectul va fi un organism lent, epuizat.

4.Conservantii sunt nocivi. Nu toti, unii cum ar fi cei pe baza de nitrati si nitriti, utilizati in prelucrarea carnii, ajuta la protejarea impotriva bacteriilor cu efect fatal, cum este Clostridium botulinum. Inhibitorii Mould, utilizati in tratarea cerealelor ajuta in stoparea cresterii de potential carcinogen care ar putea duce, altfel, la cancerul la stomac. Exista si conservanti sau coloranti alimentari care fac rau dar nu se poate face o generalizare in acest sens.

5.Mancatul intre mese poate fi daunator stomacului. Pe departe, se recomanda luarea a patru- cinci mese mai mici decat trei foarte consistente. Mesele mici mentine organismul bine alimentat pe parcursul intregii zile iar sistemul digestiv nu are de suferit. In plus, mesele mici pot fi mai bine controlate in ce priveste aportul lor nutritiv in timp ce, mesele traditionale, foarte bogate, influenteaza negativ sistemul digestiv. O buna strategie este, tocmai, mancatul intre mese pentru a preveni mancatul in exces cu toate consecintele sale negative.

6.Margarina este mai buna decat untul. Ne pare rau, oameni buni, este exact invers. Margarina, de fapt, contine grasimi daunatoare care pot creste nivelul colesterolului din sange, ceea ce poate duce la serioase probleme cardio-vasculare. Untul este, intotdeauna, o optiune sanatoasa dar, desigur, in cantitati mici, evitand excesul.

7.Pierzi in greutate devenind vegetarian. Exista diete vegetariene, cum ar fi cele pe baza de branza, nuci sau produse de patiserie si din faina care au un continut foarte ridicat de calorii si, chiar, de grasimi. Chiar si cu un regim vegetarian te poti ingrasa daca, acesta, nu este echilibrat in mod rational.

8.NU dieta saraca in grasimi este cea mai buna. Nu este doar un vis imposibil dar, de asemenea, este extrem de nesanatos sa tii un regim total lipsit de grasimi. Organismul are nevoie de grasime asa cum are nevoie de hrana, importanta este, doar, cantitatea. De fapt, unele constitutii au nevoie de o cantitate mai mare de grasimi decat altele. Grasimile alimentare transporta substantele nutritive solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele E,D,K precum si acizii grasi care se gasesc in uleiurile din plante si peste, absolut necesare unei diete echilibrate. Acestea sunt vitale pentru a avea celule sanatoase, Un creier sanatos care sa functioneze in parametri optimi si care controleaza fluxul anumitor hormoni.

9.Consumul de apa rece sau inghetata produce dureri in gat sau raceli, pe timpul friguros. Gresit. Medicii din intreaga lume sunt de acord ca, atat durerile in gat cat si racelile, sunt provocate de anumiti microbi, virusi si bacterii si, nicidecum, de consumul de alimente reci. De fapt, exista proceduri chirurgicale, cum este extirparea amigdalelor, care recomanda, imediat dupa operatie, consumul DOAR de inghetata.

10.Nu consuma, in acelasi timp, produse lactate diferite si nu asocia produsele lactate cu pestele. Daca acest lucru ar fi adevarat, unele dintre cele mai bune feluri de mancare din lume ar fi, cu adevarat, otravitoare. In unele tari, se crede ca, asocierea iaurtului cu peste, in timpul aceleiasi mese, ar putea provoca lepra sau alte boli mai grave. Bunul simt ne spune ca, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla, ar fi o indigestie, in cazul in care cineva nu poate digera proteinele animale impreuna cu lactoza. Aceasta este, insa, o problema individuala si nu are nimic de-a face cu respectivele alimente.

11.Nu consuma bauturi reci cand te afli sub razele fierbinti ale soarelui. Este o conceptie frecvent intalnita in tarile calde, atribuind aparitia starilor febrile consumului de bauturi reci. Vinovata, cu adevarat, este expunerea la soare dar, cum medicii nu au gasit o explicatie stiintifica, este de preferat sa se evite consumul alimentelor reci in timpul expunerilor la soare, asa cum ne spunea si bunica.


http://www.stilfeminin.ro/sanatate/Mituri-alimentare.html
 
Ideea unui creier care să rămână viu, odată desprins de restul corpului, şi să-şi păstreze funcţiile, este de de domeniul SF – deocamdata. Totuşi, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburg, SUA, au făcut un pas în această direcţie: au reuşit să cultive în laborator celule cerebrale de şobolan, astfel incat acestea au prezentat activitate de tip neuronal

Unul dintre cele mai fascinante domenii de studii in neurologie este cel legat de memorie, o funcţie a creierului încă puţin cunoscută şi înţeleasă.

Studierea modului în care celulele din creier comunică unele cu altele în acest proces este dificilă "pe viu", datorită complexităţii structurilor implicate şi dimensiunilor foarte mici ale celulelor.

Dar, pe o cultură de celule, ar putea fi mai simplu: cercetătorii de la Universitatea din Pittsburg au cultivat în laborator, pe o suprafaţă acoperită cu proteine speciale, celule nervoase embrionare provenite din creierul şobolanilor, din regiunea numită hipocamp.

La maturitate, celulele au format între ele conexiuni nervoase similare celor observate în creier şi au putut susţine o activitate de tip cerebral timp de 12 secunde.

Asemenea reţele neuronale restrânse pot fi foarte utile pentru studiul funcţiilor celulelor nervoase, deoarece pot fi stimulate chimic sau electric, în cadrul unor experimente, iar simplitatea structurii lor permite observarea mai uşoară a rezultatelor.

Sursa: The Register
 
Viata din scaunul de birou. Cum am putea deveni mai sanatosi la serviciu?

Pozitia inadecvata in scaun poate da multe batai de cap
Este foarte greu sa ducem o viata activa, mai ales atunci cand munca presupune petrecerea unei perioade indelungate la birou sau in fata calculatorului. Frecvent adoptam posturi gresite care genereaza dureri musculoscheletale, dureri la nivelul coloanei, umerilor, bratelor, degetelor, dureri de cap. Pozitia inadecvata in scaun poate da multe batai de cap.


Modificarile majore la nivel social si economic au condus, in statele industrializate, la aparitia tot mai accentuata a bolilor datorate deformarii coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, lordoza s.a.). Conform unui studiu realizat de Dr. Armd Friedrichs (din Jena) se afirma ca “durerile de coloana vertebrale sunt boala nr.1 in tarile industrializate” si se datoreaza cu precadere unei pozitii incorecte in pozitia de sezut sau a unei solicitari asimetrice a coloanei vertebrale. Cercetarile de specialitate au demonstrat ca exista o legatura directa intre reducerea capacitatii de efort fizic respectiv intelectual si deformarea coloanei vertebrale. In cazurile severe apar chiar modificari ale formei cutiei toracice cu implicatii asupra capacitatii vitale respiratorii. O buna parte din populatia tarii noastre sufera de boli datorate deformarii usoare sau severe ale coloanei vertebrale.

Cauzele principale ale aparitiei acestor deformatii de coloana vertebrala se datoreaza numarului mare al cazurilor de scolioza nediagnosticate in copilarie, pe fondul neprezentarii la medic, lipsei de educatie medicala a cadrelor didactice si a parintilor, neacordarii importantei cuvenite in timp pentru stabilirea diagnosticului si prevenirea complicatiilor.

Lipsa unui spatar adecvat genereaza o biomecanica anormala a coloanei vertebrale. Curburile coloanei sunt afectate si actioneaza asupra nervilor, cu aparitia unor simptome precum amorteala sau furnicaturi. De multe ori apar si suferinte ale nervului sciatic. Pentru a evita aceste situatii, se recomanda un suport lombar adecvat, picioarele la nivelul solului, nu incrucisate, flexate la 90 grade de la nivelul soldului si genunchiului. O flexie prea mica sau prea mare duce la o incordare a muschilor, crescand astfel presiunea exercitata asupra zonei inferioare a coloanei. Si scaunul trebuie sa fie la o inaltime corespunzatoare pentru birou, pentru a evita aparitia unei presiuni suplimentare la nivelul umerilor sau o biomecanica alterata a coloanei si umerilor.

Este foarte important sa nu petrecem timp indelungat in pozitie sezanda. Pauzele la fiecare 45 – 50 de minute si plimbarile scurte evita instalarea oboselii la nivelul musculaturii de sustinere.

Exista o serie de exercitii care pot fi efectuate chiar din pozitia sezand la birou. Aceste exercitii reduc durerea de la nivelul coloanei, revigoreaza si ajuta la pastrarea atentiei si vigilentei pentru o perioada mai lunga de timp.

Setul de exercitii nr.1:

Din pozitia sezand, coloana dreapta, intindeti ambele maini deasupra capului, ca si cum ati vrea sa atingeti cerul. Dupa 10 secunde, extindeti mana dreapta mai sus, apoi stanga;
Rotiti capul, astfel incat urecehea dreapta aproape atinge umarul drept. Cu ajutorul mainii presati usor capul flectat lateral si mentineti pozitia 10 secunde. Relaxati-va si apoi repetati si in partea opusa;
Din pozitia asezat, privind inainte, intoarceti capul spre stanga si trunchiul spre dreapta, mentinand pozitia pentru cateva secunde. Repetati exercitiul de 15 ori, alternand partile;
Din pozitia sezand cu spatele drept, ducand umerii in spate, incercati sa va apropiati scapulele. Mentineti pozitia si apoi relaxati-va;
Pentru a antrena muschii ischiogambieri si pe cei din zona lombara joasa, indepartati scaunul si asezati calcaiul drept pe birou. Aplecati-va inainte pana simtiti o intindere usoara in zona posterioara a piciorului. Indoiti piciorul pentru cateva secunde si apoi indreptati-l. Aplecati-va inainte inca putin, flexati piciorul si mentineti pozitia 10 secunde. Repetati si cu membrul inferior contralateral.

Setul de exercitii nr.2:

Stand intr-un picior ( cu piciorul intins ), incercati sa va atingeti fesierii cu celalalt picior in timp ce asteptati ca pagina de internet sa se incarce, ca raportul dumneavoastra sa se printeze sau ca faxul sa-si faca datoria;
Din pozitia sezand ridicati un picior, intindeti-l si mentineti pozitia 2 secunde, apoi coborati-l pana aproape de podea ( fara sa atingeti podeaua ) si mentineti din nou cateva secunde. Schimbati piciorul si repetati de 15 ori exercitiul pentru fiecare parte;
Exercitiu pentru piept si umeri: asezati-va mainile pe bratele scaunului si ridicati-va usor partea inferioara a corpului de pe scaun. Coborati apoi incet si opriti-va la o distanta mica de scaun, mentinand cateva secunde. Repetati de 15 ori;
Pentru a va antrena spatele si a intari muschii mainilor, asezati-va mainile pe birou si impingeti usor scaunul inapoi, pana cand capul ajunge intre brate si puteti privi podeaua. Intoarceti-va incet inapoi; repetati exercitiul de 15 ori.

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand tendoanele de la nivelul mainii si incheieturii sunt iritate din cauza utilizarii prelungite a articulatiei maini intr-o pozitie nefiziologica. Asa se intampla atunci cand antebratele, incheieturile si mainile sunt mentinute incorect in timpul tastarii sau folosirii mouseului.

Simptomele sindromului de tunel carpian includ oboseala incheieturii, senzatia de amorteala a incheieturii, mainii si degetelor si durerea difuza. Uneori simptomele apar imediat, in alte cazuri apar la ore distanta dupa lucrul la tastatura sau in timpul noptii. Simptomele sindromului de tunel carpian nu trebuie ignorate pentru ca pot degenera in durere severa a mainii si articulatiei si in unele cazuri poate afecta bratul, umarul si spatele.

Cum poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?

Tineti mainile, incheieturile si antebratele drepte;
Mentineti coatele aproape de corp;
Pozitionati tastatura astfel incat sa fie la nivelul coatelor, iar antebratele, articulatiile si mainile sa fie in linie dreapta si cat mai aproape de orizontala, in timp ce tastati;
Cand simtiti ca s-a acumulat tensiune in articulatie, opriti-va din lucru si efectuati cateva miscari de flexie–extensie si de rotatie in articulatia mainii;
Nu va odihniti incheieturile pe tastatuta sau pe birou; folositi un suport capitonat care tine articulatia mai ridicata (prezenta acum la unele tastaturi ergonomice);
In timpul tastatului sau utilizarii mouse-ului evitati sa stati cu articulatia mainii pe marginea biroului;
Nu apasati puternic pe taste pentru ca nu veti tasta mai repede ci doar veti irita tentoanele flexorilor;
Luati o pauza de 15 minute la fiecare doua ore de tastat – va va ajuta sa va odihniti musculatura flexoare a antebratului si tendoanele acestor muschi, va veti putea reajusta postura si pozitia la birou;
Cea mai buna pozitie este cea cu talpa bine sprijinita pe covor, eventual ridicata pe un postament sau o carte, pe orice credeti ca va ajuta sa aveti o distanta de cel putin 10-20 de centimetri de la podea.

http://medlive.hotnews.ro/viata-din...am-putea-deveni-mai-sanatosi-la-serviciu.html
 
Unii zic sa mancam dimineata cereale,altii interzic carnea pe motiv ca "care încarcă mult tubul digestiv "iar altii sustin ca poti manca pulpe de pui cu usturoi =)) pe care sa-i asculti? ca fiecare argumenteaza si sustine ca are dreptate :D:


Cinci variante de mic dejun atipic, dar sănătos



Pulpe de pui la grătar, ouă în sos de roşii la cuptor, brânză cu fructe sunt alternative excelente pentru prima masă a zilei în locul clasicelor cereale cu lapte.

Un mic dejun consistent vă ajută să vă păstraţi greutatea
Pentru micul dejun, roșiile pot fi combinate cu ouă, brânzeturi și pot fi preparate la cuptor



Pentru a rămâne atractivă, prima masă din zi are nevoie şi de un pic de diversitate: pe lângă cerealele cu lapte şi omletă, există variante mai incitante. Nutriţioniştii trec în revistă cinci reţete de mic dejun sănătos, care se prepară rapid.

1. Combinaţii de ouă şi roşii

Luate separat, oul şi roşiile sunt cap de listă la alimentele care aduc beneficii sănătăţii. Roşiile sunt bune în perioada caldă a anului pentru că au licopen, substanţă care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor de soare. În plus, sucul de roşii folosit la gătit măreşte absorbţia fierului. Oul este alimentul ideal datorită proteinelor de calitate conţinute.

"Sosul de roşii poate fi pus ca ingredient în omletă, se poate face o salată de roşii cu ou, iar ouăle ochiuri pot fi înnăbuşite cu sos de roşii. În mod normal, ar trebui să consumăm 2-3 ouă pe săptămână", explică nutriţionistul Mihaela Bilic.

2. Ouă la cuptor cu parmezan

În timp ce albuşul oului este important să fie coagulat, nu crud, pentru că nu poate fi digerat de intestinul uman, gălbenuşul are beneficii maxime când este moale. Presărat cu parmezan, oul va fi şi bogat în calciu.

"Cu această combinaţie satisfacţia de gust e maximă. În plus, avem de 5-7 ori mai mult calciu decât dacă am fi consumat lapte. Oul la cuptor condimentat cu parmezan oferă şi un grad mare de saţietate", completează nutriţio nistul Mihaela Bilic.

3. Brânză cu fructe

Brânza nu are foarte multe glucide, iar carbohidraţii din fructe completează bine proteinele şi grăsimea din brânză.

"Organismul are nevoie de nutrienţi în prima parte a zilei, iar zahărul din fructe ne dă energia necesară pentru a face faţă fluxului de activităţi. Brânza e importantă datorită aportului de calciu, dar şi pentru că protejază de carii dentare, favorizate de prezenţa zahărului", argumentează medicul Mihaela Bilic.

4. Pulpă de pui cu usturoi

Deşi sună mai mult a festin, o porţie de pulpă de pui la grătar cu mujdei de usturoi e şi o variantă sănătoasă pentru micul dejun, asigurând necesarul de proteine pentru prima parte a zilei.

"E bine ca dimineaţa să mâncăm carne, pentru că prima masă trebuie să fie şi cea mai consistentă în nutrienţi. Carnea de pui este uşor de digerat, are suficiente proteine şi nici nu îngraşă. Usturoiul scade colesterolul şi stimulează microflora intestinală", detaliază prof. dr. Gheorghe Menci nicopschi, specialist în alimentaţie.

5. Supă japoneză

"Supa japoneză se găseşte gata praparată (e sub formă de pastă). E foarte sănătoasă pentru că se obţine din soia fermentată. În această pastă se introduc şi alte cereale (grâu, orez). Supa Maio are multe enzime, este foarte uşor digerabilă, are aminoacizi esenţiali şi multe minerale", explică prof. Mencinicopschi.

Poate fi "îmbunătăţită" cu alge şi tofu, însă poate fi pregătită şi sub forma unui sos mai gros pentru asezonarea legumelor fierte.

"Sosul de roşii poate fi pus ca ingredient în omletă, iar ouăle ochiuri pot fi înnăbuşite cu acest sos“.
MIHAELA BILIC, medic nutriţionist

http://www.evz.ro
 
Acum nu stiu cat e de bine sa te indopi dimineata cat pentru toata ziua. E drept ca micul dejun trebuie sa fie unul mai consistent, pentru ca ai toata ziua la dispozitie sa arzi, insa , se stie, niciun exces nu e bun. Si nu stiu cati sunt aia de pot baga la prima ora cat incape.




Curata transpiratia organismul?!

Nu mai este un secret că organismul gazduieste unele bioproduse nedorite. Potrivit cercetării raportate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC ~ Centers for Disease Control and Prevention) în 2005, mai mult de 2.000 de persoane testate au aratat urme de aproximativ 60 de toxine diferite ( inclusiv uraniu şi dioxine) în organismul lor. Cu cat aflam mai multe despre aceşti invadatori toxici, cu atat mai mult ideea de a fi în măsură ca cumva “sa le eliminam prin transpiratie” a luat amploare. Prin urmare, creste si popularitatea practicarii de yoga, sauna si exercitii fizice intense care produc transpiratie abundenta. Dar nu trebuie sa fim prea rapizi in a apuca o pereche de pantaloni sport în numele detoxifierii.

O scurtă privire asupra modului în care procesul de transpiraţie lucreaza de fapt, aruncă întreaga noţiunea de “curăţire prin transpiratie” în discuţie.

Oamenii sunt echipati cu două tipuri diferite de glande sudoripare. Cele predominante sunt glandele ecrine. Acestea sunt situate pe tot corpul dumneavoastră, şi funcţia lor principală este de a regla temperatura corpului. Astfel, transpiraţia este de fapt un răspuns si este declanşat de creier, unde se află hipotalamusul şi acţionează ca un termostat pentru organism. După cum creşte temperatura de bază, hipotalamusul declanşează glandele ecrine pentru a produce umiditatea care rezultă pe suprafata pielii ca transpiratie.

Glandele apocrine, pe de altă parte, există numai în anumite zone : la nivelul fetei, axilar, ombilical, pe palme si pe talpi. Transpiratia este declansata de emotii puternice. Dar cantitatea de transpiratie si chiar mirosul acesteia poate fi influentata de dispozitie, dieta, unele medicamente si conditii medicale, si chiar nivelele hormonale. Mai mult, unele persoane mostenesc tendinta de a transpira foarte mult in special pe palme si pe talpi. Dar este aproape imposibila definirea transpiratiei normale si este important ca fiecare sa invete ce e normal pentru sine. Acest lucru ne ajuta cand apar modificari.

Secreţiile din glande apocrine pot conţine o serie adiţională de aditivi, cum ar fi proteine şi acizi graşi, dar, în general, toate sudoarea contine aceleasi ingrediente principale: in cea mai mare parte apa, ceva sodiu şi clorură, şi într-o măsură mai mică, potasiu. Deşi se pierd electroliti atunci când transpiram, transpiraţia conţine doar urme din orice tip de toxina.

Dacă intr-adevar dorim să ne detoxifiem organismul., ar fi mai bine sa ne asigurăm că ficatul şi rinichii functioneaza bine, din moment ce acestea sunt organele cheie (si nu glandele sudoripare) care sunt principalele responsabile pentru filtrarea toxinelor din sânge. De exemplu, conform cu Los Angeles Times, interviu cu Donald Smith, profesor de toxicologie de mediu la Universitatea din California, Santa Cruz, transpiraţia elimină mai puţin de 1 la sută din metalele toxice precum mercurul – corpul devine scăpat de aceste substanţe, în principal prin urină sau fecale.

Concluzia este că, la fel ca respiraţia, transpiraţie este o funcţie necesară pentru noi toţi, dar există limite la beneficiile care pot veni cu ea. Deşi putem vedea si alte pareri, transpiratul peste masura în numele detoxifierii ar putea face de fapt ai mai mult rău decât bine, dacă rămânem deshidratati şi altfel ducem la functionarea incorecta a rinichilor. Deci, dacă vrem sa facem exercitii la care vom transpira intens, trebuie sa ne amintim sa tinem o sticla cu apa la îndemână.

http://www.avanty.info
 
Stiu sportivi a caror participare la o categorie este legata de greutate si atunci provoaca transpiratie in exces pt a "slabi" dar... intra in concurs dezhitratati si nu fac mari performante.
Eu cred ca o cura de pepene rosu "curata" organismul .


3 super-alimente pe care sa le consumi vara


Nu lasa vara sa treaca fara sa furi din bogatia ei! Iata trei alimente pline de beneficii, pe care ar trebui sa le consumi cat de des poti:

Pepene rosu

Rosiile culeg toti laurii pentru continutul mare de licopen, acel pigment care le dau lor culoarea, iar noua ne reduc riscul de afectiuni cardiace si unele forme de cancer.

Din umbra vine insa pepenele rosu care, bogat in carotenoid (un pigment asemanator cu carotenul), citrulina si arginina, ne mentine arterele sanatoase si imbunatateste circulatia.

In plus, pentru acelea dintre noi care sunt la dieta, e bine de stiut ca pepenele rosu contine 92% apa, e sarac in calorii, ne taie setea, pofta de mancare si ne mentine silueta.

Pont: pepenele rosu contine mai multi antioxidanti daca este pastrat la temperatura camerei decat daca este tinut in frigider.

Struguri

Pielita strugurilor negri este bogata in resveratrol (deci nu-i mai curata inainte sa-i mananci!) care te ajuta sa ai o minte ascutita si te tine la distanta de boli ale inimii si de unele forme de cancer.

In plus, spre deosebire de vinul rosu, care contine alcool, strugurii vin cu toate aceste virtuti in stare naturala. Iar daca nu te poti abtine de la mesle grase, bogate in calorii, strugurii negri si cei verzi neutralizeaza toate efectele dezastruoase pe care acestea le au auspra organismului.

Porumb

Sanatos in toate formele sale, (fiert, copt, expandat, sub forma de fulgi, faina sau baby corn) porumbul este foarte bogat in carotenoid, zeaxantin si luteina, antioxidanti care ne protejeaza ochii si pielea de efectele devastatoare ale ultravioletelor. In plus, porumbul fiert ne mentine colesterolul si glicemia la cote normale.


http://www.csid.ro
 
7 dintre cele mai comune neadevaruri despre slabit


Preocuparea pentru slabit a fost intotdeauna mai mare vara, mai ales in randul femeilor, pentru ca, si daca nu ajung la mare, cel mai probabil merg la un strand macar de cateva ori. Iar asta presupune afisarea in costum de baie.

Pe baza parerilor mai multor cercetatori, LiveScience a intocmit o lista cu sapte dintre cele mai comune mituri legate de slabit.

1. Alimentele care nu contin grasimi duc la un corp fara tesut adipos

In anii '80 au aparut noi recomandari legate de slabit care presupuneau diete cu un nivel redus de grasime. Insa, abia de curand s-a descoperit de ce acestea erau o mare greseala. Grasimile sunt esentiale pentru functionarea optima a creierului, a inimii, a pielii si a altor organe majore, precum si pentru absorbita multor vitamine. In plus, ele sunt bune si pentru slabit.

Digerarea grasimilor suprima grelina - hormonul care determina aparitia senzatiei de foame - in timp ce stimuleaza eliberarea de peptide, substante care te fac sa te simti satul. Mai mult, o cantitate moderata de grasimi consumata poate reduce indicele glicemic general al unei mese, ajutandu-te sa te simti satul mai mult timp.

2. Batoanele energizante te ajuta sa slabesti

Batoanele energizante si, in general, alimentele procesate, pot sabota chiar si cea mai strasnica dieta, unul dintre motive fiind acela ca sunt foarte usor de absorbit. Concret, alimentele procesate pot fi privite ca alimente partial digerate, ceea ce inseamna ca permit intestinelor sa conserve energie si sa incurajeze cresterea in greutate.

In schimb, alimentele cat mai intregi, crude, putin procesate pot consuma o cantitate considerabila de energie pentru a fi digerate. De aceea, evitarea produselor procesate este importanta pentru slabit.

3. Mancatul foarte des va stimula metabolismul si te va ajuta sa slabesti

Daca lasi sa treaca prea multe ore fara sa mananci nu este bine, dar, de asemenea, daca treci in extrema cealalta si mananci foarte des, cel mai probabil te vei ingrasa.

Obiceiul de a manca oricand si orice, fara respectarea celor trei mese principale si a gustarilor dintre ele poate dezechilibra ceasul intern, facand aproape imposibila instalarea senzatiilor de foame sau satietate. Daca nu iti mai amintesti care a fost ultima data cand ti-a fost foame, nu prea e bine. Si asta pentru ca mancatul nu se mai face ca raspuns la nevoile corpului, asa cum ar fi normal.

4. Grasimile saturate determina aparitia celulitei

Celulita nu este o grasime diferita de oricare alta din corp; e vorba doar ca unele grasimi sunt stocate ca si celulita in anumite parti ale corpului. Iar orice exces de grasime corporala este cauzat de un exces de calorii, indiferent daca acestea vin din grasimi sau din dulciuri, spre exemplu.

In plus, grasimile saturate, adica cele gasite in special in produsele animale, au multe functii importante, cum ar fi sa ajute organismul sa foloseasca acizii omega 3 si calciul, sa stimuleze sistemul imunitar si sa protejeze organele majore de boli (dar nu consumate in exces, deoarece pot avea chiar efecte negative asupra organismului). Iar, in mici cantitati, pot si sa ajute la slabit. Si asta pentru ca fac ca alimentele sa fie mai gustoase, ajutand la aparitia senzatiei de satisfactie mai repede.

Spre exemplu, decat sa mananci multa branza cu un continut redus de grasime, mai bine mananci putina cu continut integral de grasime si te vei simti mai satisfacut.

Specialistii sugereaza un consum de aproximativ 20 de grame de grasimi saturate pe zi. Un burger mic, spre exemplu, are cam 7 grame de grasimi saturate.

5. Poti sa mananci cat vrei daca faci exercitii fizice

Daca doar faci exercitii fizice si nu controlezi ce mananci, vei avea sanse mici sa slabesti. Exercitiile sunt benefice pentru sanatate si ajuta la mentinerea greutatii si la reglarea apetitului. Insa, de regula, nu sunt suficiente pentru a slabi daca nu reduci si din numarul de calorii consumate.

6. Berea te ingrasa

Putini stiu ca alcoolul are destul de multe calorii. Un gram de alcool are 7 calorii, in timp ce un gram de grasime are 9 calorii, iar proteinele si carbohidratii au 4 calorii pe gram. Dar un studiu realizat cu ajutorul a 19.220 de femei, pe parcursul a 13 ani, a aratat ca cele care nu consumau alcool aveau un risc mai mare de a deveni obeze comparativ cu cele care gustau regulat bere, vin sau lichior.

Desigur, era vorba de cantitati moderate, nu de excese. Acest studiu insa nu incurajeaza consumul de alcool pentru slabit, ci este doar o mentionare a unor cercetari.

7. Sucurile si bauturile dietetice ajuta la slabit

Multi cercetatori sunt de parere ca sucurile clasice, cele nedietetice, mai ales carbogazoase, contribuie la excesul de greutate, ca si cocteilurile si alte "bauturi sanatoase".

Iar in ceea ce priveste lichidele indulcite artificial artificiali, adica cele light, dietetice,acestea nu numai ca nu ajuta la slabit, dar pot determina organismul si sa castige in greutate, dupa cum au aratat mai multe studii. Una dintre explicatii este aceea ca indulcitorii artificiali stimuleaza poftele pentru alimente foarte bogate din punct de vedere caloric.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...-mai-comune-neadevaruri-despre-slabit-1103423
 
Aveti proleme cu stomacul? Iata cateva greseli pe care le facetzi zilnic si care duc la imbolnavirea stomacului.


Cinci greşeli zilnice care duc la apariţia gastritei şi ulcerului

Autor: Cristina Lica

Mâncaţi din patru în patru ore, mestecaţi bine alimentele, evitaţi cafeaua, alcoolul şi aspirina pe stomacul gol şi alimentele prea reci sau prea fierbinţi pentru a preveni gastritele.
Nu lăsați să treacă mai mult de patru-cinci ore între mese. În lipsa alimentelor pe care să le digere, acidul gastric va ataca pereții stomacului, ceea ce favorizează gastritele și ulcerul

Stresul, consumul alimentelor acide (condimente, cafea, alimente acre, cu conservanţi şi coloranţi artificiali), mesele neregulate sau excesele alimentare - acestea sunt principalele cauze ale gastritei, afecţiune care atinge două persoane din trei.

Gastrita apare atunci când aciditatea stomacului scapă de sub control, distruge mucoasa protectoare şi începe să atace pereţii stomacului, provocând senzaţia de arsură în "capul pieptului", de balonare, scăderea poftei de mâncare şi senzaţia de prea plin.


Durerile şi tot tacâmul de simptome se resimt mai intens "pe stomacul gol" sau în timpul meselor copioase. Netratată la timp, gastrita se poate transforma în ulcer sau hemoragii abdominale (apar scaune cu sânge).

Medicii explică cinci greşeli zilnice care pot duce la apariţia gastritelor şi vă învaţă cum să vă protejaţi.

Nu răbdaţi de foame şi nu mâncaţi la nervi

Stresul. Stresul poate modifica impulsurile nervoase şi secreţiile hormonale, perturbând buna funcţionare a intestinului.

"Combinaţia dintre job solicitant, griji familiale, datorii sau alte surse de stres stimulează producţia de suc gastric în exces şi poate duce la apariţia gastritelor şi a ulcerului", atrage atenţia specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.

Alimentaţia haotică. Abuzurile alimentare, nerespectarea orelor de masă, "flămânzirea" prelungită, timp în care stomacul "roade în gol", sunt factori care cresc aciditatea şi favorizează apariţia gastritei.

"Respectaţi cele trei ore de mese plus două gustări, mestecaţi bine alimentele, nu vă aşezaţi la masă când aveţi nervi, nu mâncaţi cu mai puţin de trei ore înainte de culcare şi nu faceţi sport imediat după masă. Evitaţi alimentele care irită stomacul şi cresc aciditatea: grăsimi, prăjeli, carne în cantităţi mari, alimentele de tip fast-food, dulciurile, sarea în exces, alimentele prea fierbinţi sau prea reci şi condimentate, ceapa şi usturoiul, băuturile carbogazoase", recomandă medicul.

Este indicat să mâncaţi carne slabă de viţel, pasăre, peşte slab, lapte, brânză proaspătă de vaci, ouă fierte moi, făinoase-griş, paste, pâine veche de o zi, fructe dulci şi bine coapte şi să beţi ceaiuri de mentă, sunătoare, tei.

Fără cafea, ţigară şi paracetamol pe stomacul gol

Cafeaua, ţigara şi alcoolul. Evitaţi consumul de cafea (mai ales pe stomacul gol), ceai negru, alcool şi renunţaţi la fumat. Cele trei "vicii" irită tubul digestiv, cresc aciditatea şi îngreunează activitatea ficatului.

Abuzul de medicamente. Aspirina, analgezicele (paracetamol), antiinflamatoarele (ibupofen, indometacin, diclofenac, cortizon), dar şi antibioticele pot leza mucoasa stomacului, mai ales dacă sunt administrate pe stomacul gol.

Spălaţi-vă pe mâini

Bacteria Helicobacter pylori. Unele gastrite sunt cauzate de bacteria Helicobacter pylori, care populează natural stomacul. Bacteria este extrem de nocivă şi poate provoca nu doar gastrite, ci şi ulcer şi, în timp, chiar cancer gastric. Celulele lezate se atrofiază şi mor, lăsând loc enzimelor digestive "să mănânce" ţesutul tubului digestiv. Este important să respectaţi regulile de igienă, pentru că bacteria se poate transmite şi prin mâini murdare.

TRATAMENT

"Ajustarea" regimului alimentar şi pastile anti-aciditate

Primele semne ale gastritei sunt: senzaţia de arsură şi apăsare în capul pieptului, greaţă, vomă, balonare, indigestii frecvente. Diagnosticul clar se poate stabili în urma unui examen radiologic cu bariu sau în printr-o endoscopie, ce permite medicului să exploreze interiorul esofagului, stomacului şi a primei părţi a intestinului subţire (duodenul).

Endoscopul este introdus prin gură şi înaintează uşor la nivelul gâtului, până ajunge la nivelul esofagului, stomacului şi duodenului. Astfel se pot depista eventualele iritaţii, inflamaţii, leziuni, modificări de culoare, subţierea mucoasei etc.

"Tratamentul constă în respectarea regulilor alimentare, în paralel cu administrarea de medicamente care reduc secreţia de acid gastric (ranitidină) şi antibiotice, în cazul în care este provocată de bacteria Helicobacter pylori", adaugă medicul nutriţionist Corina Zugravu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cin...a-aparitia-gastritei-si-ulcerului-935969.html
 
Cum ne hidratăm corect vara.


Una dintre dilemele sezonului cald este cum ne hidratăm corect astfel încât să rezistăm cu brio la temperaturile ridicate. Ţinând cont că 70% din corpul ujman este format din apă şi că avem aproximativ 4 l de sânge care asigură transportul elementelor necesare metabolismului, nevoia foarte mare de apă este justificată.

„Această nevoie creşte atunci când suntem expuşi la căldură, deoarece oamenii sunt fiinţe homeoterme, asta însemnând că trebuie să păstrăm constantă temperatura mediului intern, indiferent că ne aflăm în Antartica sau Ecuador”, spune doctor Corina Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţie.

Norocul nostru din acest punct de vedere este că suntem dotaţi cu mecanisme de termoreglare, dintre acestea cel mai important fiind transpiraţia.


Transpirăm ca să rezistăm

Transpiraţia constă în pierderea de căldură prin evaporarea apei de la suprafaţa pielii, într-o cantitate care depinde în primul rând de temperatura mediului, de umiditatea din atmosferă şi de viteza curenţilor de aer.

„În cazul în care transpiraţia devine calea noastră principală de termoreglare, termoliza, adică pierderile de căldură, devin insuficiente la temperaturi de peste 27-28 de grade Celsius. Peste aceste temperaturi, centrii termoreglării din creier trimit comenzi specifice în periferie, determinând astfel glandele sudoripare să producă sudoarea, un fluid complex ce are, în afară de apă, acid lactic, mici cantităţi de uree, minerale (mai ales sodiu, dar şi clor, potasiu, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc etc.) şi unele substanţe odorante (o-cresol şi p-cresol)”, explică doctorul Corina Zugravu.


Salvaţi prin hidratare

Hidratarea este extrem de importantă mai ales în perioada verii. În principiu, corpul omenesc are nevoie de 1-1,5 ml de apă/kilogram/corp şi calorie consumată. La o persoană de circa 70 de kilograme, care consumă aproximativ 2.000 de calorii pe zi, sunt necesari 2 – 2,2 l de apă pe zi. Vara,a ceastă cantitate trebuie crescută uşor, ajungând la 2,5 l de apă pentru un adult sănătos. Desigur, nu toată apa provine din ceea ce bem, ci o putem lua şi din alimentele pe care le consumăm . Astfel, legumele şi fructele nu trebuie să lipsească din alimentaţie în timpul sezonului cald.


Cum să ne hidratăm

„Hidratarea se face în primul rând cu apă, nu cu alte lichide cum ar fi sucurile, cafeaua sau berea”, spune nutriţionistul. Aceasta recomadă în special apele minerale carbogazoase (nu ca substitut pentru apa obişnuită, ci ca alternativă, o dată pe zi), deoarece aceasta compensează mineralele pe care le-am pierdut în timpul zilei prin transpiraţie. În plus, acidifică mediul gastric, prin dioxidul de carbon, ţinând astfel departe infecţiile digestive care sunt mai frecvente vara.

Trebuie evitate băuturile dulci sau cele alcoolizate, deoarece acestea cresc diureza, având un efect mai mult deshidratant decât de hidratare.

„În cazul în care toleraţi apa rece, poate fi un avantaj însă nu exageraţi. Infecţiile respiratorii sunt o realitate şi în sezonul cu temperaturi foarte ridicate”, vă atenţionează Corina Zugravu.

--------------------------------------------------------------------------------



Reguli pentru hidratare corectă .

Suntem 70% apă, aşa că una dintre dilemele sezonului cald este cum ne hidratăm corect astfel încât să rezistăm cu brio la temperaturile ridicate.
Apa carbogazoasă ajută organismul să suplinească mineralele pierdute prin transpiraţie

Unul dintre mijloacele de protecţie a organismului este trasnpiraţia, care constă în pierderea de căldură prin evaporarea apei de la suprafaţa pielii, într-o cantitate care depinde în primul rând de temperatura mediului, de umiditatea din atmosferă şi de viteza curenţilor de aer.

Hidratarea este extrem de importantă mai ales în perioada verii. În principiu, corpul omenesc are nevoie de 1-1,5 ml de apă/kilogram/corp şi calorie consumată. La o persoană de circa 70 de kilograme, care consumă aproximativ 2.000 de calorii pe zi, sunt necesari 2 – 2,2 l de apă pe zi. Vara,a ceastă cantitate trebuie crescută uşor, ajungând la 2,5 l de apă pentru un adult sănătos.

În cazul în care nu vă hidrataţi suficient, pot să apară următoarele simptome:

Temperatura pielii creşte, apoi creşte şi temperatura din interiorul organismului

Cresc frecvenţa şi amplitudinea respiraţiei

Creşte frecvenţa pulsului şi scade tensiunea arterială

Se pierd cantităţi mari de apă şi minerale ( mai ales clorură de sodiu)

Sângele se concentrează (se îngroaşă) şi devine vâscos

Scade cantitatea de urină, care devine bogată în proteine şi chiar în hematii.



http://www.evz.ro
 
Cunosc persoane care-s disperate ca au bacteria gastrică Helicobacter dar iata ca noile cercetari dovedesc ca "e de bine sa ai Helicobacter :P

nfecţia cu bacteria gastrică Helicobacter pylori ofera o protecţie de încredere împotriva alergiilor induse de astm, au demonstrat imunologii de la Universitatea din Zurich împreună cu specialiştii de la centrul medical din cadul Universitatăţii Johannes Gutenberg Mainz.

Rezultatele lor, publicate în prestigiosul Journal of Clinical Investigation, confirmă ipoteza conform căreia creşterea dramatică a bolilor alergice în societăţile industriale este legată de dispariţia rapidă a microorganismelor care populează corpul uman.

Alergiile induse de astm sunt în creştere în ţările industrializate, luând, practic, proporţii epidemice. Creşterea rapidă a bolilor alergice ale căilor respiratorii este atribuită poluării aerului, fumatului, igienei şi utilizării pe scară largă a antibioticelor.

Ipoteza afirmă că măsurile de igienă moderne au condus la o lipsă de expunere la agenti infecţiosi, lucru important pentru maturizarea normală a sistemului imunitar. Acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că asmul este provocat de dispariţia bacteriei gastrice Helicobacter pylori.

H. pylori este rezistentă la acid gastric. Conform estimărilor, aproximativ jumătate din populaţia lumii ar putea fi infectată cu bacteria aceasta. De multe ori, nu există simptome care să anunţe existenţa bacteriei, iar în anumite condiţii, ea poate provoca gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dar şi cancerul de stomac. În consecinţă, H. pylori este de multe ori ucisă cu antibiotice ca măsură de precauţie.

Pentru studiu, cercetatorii au infectat şoareci cu H. pylori. În cazul celor care au fost infectaţi la doar câteva zile de la naştere, s-a observat că au dezvoltat o toleranţă imunologică la bacterie şi au reacţionat nesemnificativ la alergenii care provoacă astm. În schimb, şoarecii care nu fost infectaţi după ce au atins vârsta maturităţii au avut o imunitate mult mai scăzută.

"Infectarea timpurie afectează maturizarea celulelor dendritice şi declanseaza acumularea de celulele reglatoare T, care sunt cruciale pentru suprimarea astmului", spune Anne Muller, profesor în cadrul Universităţii din Zurich.

În cazul în care celulele reglatoare T au fost transferate de la şoarecii infectaţi la cei neinfectaţi, ele au continuat să protejeze împotriva alergenilor care provoacă astm.

Cu toate acestea, soarecii care au fost infectaţi devreme şi-au pierdut această rezistenţă la alergieni atunci când H. pylori a fost ucisă cu ajutorul antibioticelor.

Cercetătorii spun că noile rezultate confirmă ipoteza care susţine că numărul tot mai mare de persoane care suferă de astm a crescut în ţările industrializate din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor şi dispariţiei ulterioare a microorganismelor care populează permanent organismul uman.

Sursa: Eurekalert
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top