• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Gata cu netul ! dati in depresie :D:



Depresie de la caniculă, dulciuri, ţigări şi cafea



Canicula, dulciurile în exces, anticoncepţionalele şi unele pastile pentru boli de inimă, ţigările, cafeaua şi alcoolul pot afecta modul în care funcţionează creierul.
În locul prăjiturilor, pe post de „ceva dulce”, medicii recomandă ciocolata neagră

Schimbările de temperatură, consolarea cu prăjituri cu mult zahăr, ţigările şi alcoolul, anti con - cepţionalele şi internetul în exces pot schimba rapid dispoziţia, favorizând apariţia depresiei. Psihologii detaliază cum ne pot afecta aceste schimbări bruşte ale stărilor şi cum să ne protejăm.

1. Canicula

Sensibilitatea la căldură şi dezechilibrele hormonale, cauzate de caniculă, pot genera aşa-zisa "depresie sezonieră". Când este prea cald afară, oamenii gestionează mai prost stresul, iar glanda tiroidă secretă o cantitate mai mică de hormoni, ceea determină o scădere bruscă a energiei. În plus, scade şi serotonina, "hormonul fericirii". "Persoanele care suferă de depresie de vară au un apetit scăzut şi insomnie. Oamenii beau mai mult alcool vara, ceea ce dezinhibă şi îi face să acţioneze impulsiv. În plus, dorm mai prost", spun psihologi citaţi de dailymail.com.

2. Gogoşi şi prăjituri

Reconfortante pe moment, gogoşile, prăjiturile şi alte delicatese cu zahăr sunt o ameninţare atât pentru talie, cât şi pentru psihic. "De îndată ce nivelul de zahăr din sânge scade, efectul este invers, de întristare şi culpă", atrage atenţia psihologul Bogdana Bursuc. Dacă alimentele care eliberează energia lent (cereale integrale) nu vă satisfac pofta, puteţi alege răul cel mai mic, ciocolata amară cu 85% conţinut de cacao, pentru a evita sincopele de energie.

3. Anticoncepţionale

Femeile care iau anticoncepţionale sunt de două ori mai deprimate decât cele care apelează la alte metode contraceptive. Pilula scade nivelul serotoninei şi, odată cu ea, nivelul de fericire şi de bună dispoziţie. Anticoncepţionalele favorizează trecerea rapidă de la o stare la alta. "Nu tot ce apare pe prospect este trăit de fiecare pacient. Femeile trebuie însă să fie atente la reacţiile secundare, ca să stabilească dacă întrerup sau nu tratamentul", explică psihologul Bursuc.

4. Lumină puternică

Lumina orbitoare din dormitor, fie că bate în geam de afară, fie că vine de la televizorul veşnic aprins poate avea un efect negativ asupra creierului. Un studiu pe animale efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Ohio a arătat că expunerea la lumină artificială pe timpul nopţii provoacă schimbări în hipocamp, o zonă din creier asociată cu stările depresive.

5. Ceai şi cafea

Obiceiul de o ceaşcă de cafea după-amiaza, când scade nivelul de energie, dăunează somnului şi deprimă. Regula de aur este "fără cafea după ora 16".

6. Ţigări şi alcool

Fumatul creşte cu 93% riscul de depresie, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Melbourne. "Nicotina conferă o stare de relaxare imediată, aşa că oamenii fumează în ideea de a reduce stresul şi anxietatea. Creşte nivelul de dopamină imediat, dar, pe termen lung, creierul îşi va închide robinetul. Nicotina afectează modul de funcţionare a creierului: ceea ce creierul meu secretă în mod natural, acum secretă doar cu ajutorul ţigărilor. Iar alcoolul afectează buna funcţionare a creierului în aceeaşi măsură în care o face nicotina", adaugă psihologul Bursuc.

7. Internet

Invazia tehnologiei poate fi nocivă pentru creier. Oamenii devin mai siguri şi mai încrezători în lumea virtuală şi mai puţin în situaţiile sociale reale. Dacă petreceţi mai mult de două ore în faţa calculatorului, poate fi un semnal de alarmă că vă paşte depresia. "Pe net nu ai feedback real, dai click şi se deschide o fereastră. Nu zic că este rău, dar te privezi de lucruri concrete, nu mai ştii cum să te comporţi în situaţii sociale concrete", mai spune psihologul.

8. Pastile pentru pentru riduri şi hipertensiune

Anumite betablocante, care reglează tensiunea arterială (propranolol), şi medicamentele pe bază de retinoizi, care tratează afecţiuni dermatologice (acnee, pso riazis, riduri) au fost asociate cu depresia.

9. Dietă vegetariană

Studiile au demonstrat că lipsa acizilor graşi nesaturaţi (care se găsesc în peşte) favorizează apariţia depresiei. Deşi seminţele şi alunele conţin astfel de grăsimi esenţiale, organismul trebuie mai întâi "să le convertească", ceea ce înseamnă că se pierd nutrienţi importanţi în acest proces.

10. Glandă tiroidă hiperactivă

Atunci când glanda tiroidă produce hormoni în exces, te poţi simţi iritat. "Stările dese de iritabilitate pot genera stări depresive. Analizele endocrinologice vă pot ajuta să depistaţi problema", susţine psihologul.


"De la primele înghiţituri de prăjitură, creşte nivelul dopaminei (hormon ce reglează dispo ziţia) şi se instalează o stare de bună dispoziţie, însă, cum scade nivelul de zahăr din sânge, efectul e invers, de întristare şi culpă“.
BOGDANA BURSUC, psiholog

http://www.evz.ro
 
Acneea, sau aşa cum o ştim cei mai mulţi dintre noi, coşurile, apare pe un fond de secreţie anormală a glandelor sebacee, a unor dopuri de keratină şi sebum, la nivelul foliculilor, uneori ajungându-se chiar la infectarea lor. Acneea afectează ambele sexe, mai ales la vârsta adolescenţei, şi se localizează cu precădere pe faţă, dar şi pe umeri şi pe torace.


Principalele cauze ale apariţiei acneei:

activitatea hormonală (ciclul menstrual la fete)

stresul

hiperactivitatea glandelor sebacee

acumularea de celule moarte la nivelul pielii, care activează inflamarea

administrarera de steroizi anabolizanţi (hormoni de creştere administraţi persoanelor care depun efort fizic)

administrarea de medicamente care au în compoziţie halogene (cloride, bromide), litiu, bromide sau androgene

expunerea prelungită şi intensă la compuşi clorinici (gen dioxine), în special dioxine clorinate. Aceasta poate duce la apariţia unui tip de acnee foarte sever – cloracneea, a cărei vindecare durează foarte mult.

Ce este de făcut



În primul rând, se spune că acneea poate fi ţinută în frâu cu o dietă corespunzătoare. De asemenea, foarte importantă este păstrarea unei bune igiene a tegumentelor, precum şi schimbarea anumitor obiceiuri (renunţarea la scărpinat, la ruperea coşurilor sau folosirea prosoapelor în comun).



Dintre remediile clasice, care se administrează numai în urma vizitei la medicul dermatolog şi în conformitate cu recomandările acestuia, amintim: cortizon, antibiotice, antihistaminice, vitamine şi estrogeni.



Tratamente naturiste Aici
 
Mare grija la ce cumparati acum, in perioada de canicula si cum depozitati unele alimente!

Principalele alimente vinovate de toxiinfectiile alimentare

Pare scuza perfecta pentru a-ti lua o zi libera de la serviciu, dar, din pacate, toxiinfectia alimentara este o boala care iti poate cauza neplaceri foarte mari in cazul in care ai ghinionul sa o dezvolti. Netratata, duce la crampe dureroase, diaree si stari de voma.

Poate aparea din cauza consumului unor alimente stricate, vechi sau care au stat in medii murdare de unde au luat bacterii si microbi. Potrivit Health and Lifestyle, exista cateva alimente la care trebuie sa fii atent pentru a-ti proteja sanatatea.

Tonul

Tonul ar trebui tinut numai in gheata dupa ce este prins. In schimb, de cele mai multe ori el este tinut in caldura, caz in care elimina niste toxine foarte greu de ucis. Nici temperaturile mari din cuptor nu te scapa de ele.

Aceste toxine cauzeaza dureri de cap si crampe. Mananca numai ton care este gatit cum se cuvine si nu-l cumpara daca vezi ca a stat in caldura si in conditii improprii. Niciodata nu alege mancare care contine ton crud, caci nu stii in ce conditii a fost transportat si stocat ulterior.

Cartofii

Inainte sa mananci cartofi, verifica-le culoarea, iar daca aceasta este verde inseamna ca ei sunt contaminati si risti sa te imbolnavesti. Poti alege sa risti si sa-i gatesti la temperaturi ridicate, dar nu este garantat ca vei scapa in totalitate de toxine.

In general, cartofii sunt sanatosi, caci fermierii au grija sa obtina recolte de calitate, dar un plus de atentie nu strica niciodata.

Ouale

Poate ti se pare ciudat ca ouale sunt pe aceasta lista, dar unele dintre ele contin o bacterie extrem de periculoasa pentru organism: Salmonela. Aceasta va declansa o toxiinfectie foarte dura odata intrata in organism.

Ai grija de unde cumperi ouale, sa nu fi stat in caldura, iar, odata ajuns acasa, spala-le si depoziteaza-le in frigider. Mai curata-le o data atunci cand le gatesti, pentru a fi sigur ca niciun microb de pe coaja nu ajunge in interior.

Branza

Si branza poate fi usor contaminata cu Salmonela, care poate provoca intreruperi de sarcina la femeile gravide. De aceea, femeile ce urmeaza sa dea nastere unui copil nu sunt sfatuite sa manance branza.

Cel mai bine este sa cumperi branza ambalata, astfel incat sa existe cat mai putine riscuri ca aceasta sa fi fost contaminata.

Fructele de padure

Fructele de padure sunt delicioase si iti vine greu sa crezi ca pot fi primejdioase. Cele congelate, insa, pot avea o bacterie numita Cyclospora, care duce la deshidratare, crampe si diaree. Germenul il poti gasi in afine, zmeura si chiar capsuni.

Scoicile

Principalul motiv pentru care sunt contaminate scoicile este reprezentat de apa in care sunt gasite. Din pacate, nimic nu poate trada potentialul pericol.

In general, daca apa in care se gasesc este poluata inseamna ca si ele sunt periculoase pentru sanatate. Pot provoca dureri mari de cap, greata, febra, diaree.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...vinovate-de-toxiinfectiile-alimentare-1106152
 
Cele mai bune mancaruri pentru orice situatie.


O alimentatie echilibrata este cheia unei sanatati de fier si a unui tonus de invidiat. Exista insa perioade mai dificile in care programul zilnic este extrem de incarcat, cu sedinte prelungite la serviciu, programe intense de aerobic sau petreceri pana in zori. In aceste situatii pare foarte greu sa ne mentinem stilul de viata sanatos.

Iata mai jos cateva situatii din viata de zi cu zi si ce poti manca pentru a ramane in forma:

Inainte de gimnastica

Fie ca mergi la gimnastica la primele ore ale zilei, fie dupa programul de la serviciu, este indicat sa mananci. Inainte de gimnastica ai nevoie de carbohidrati care sa iti ofere energie si sa iti intareasca musculatura. Evita preparatele grase, cate te vor obosi. Incearca un bol de cereale integrale cu fructe de padure sau fructe tari, merele sau perele.

Dupa gimnastica

Dupa exercitiile fizice, organismul are alte nevoi. Inlocuieste carbohidratii cu proteine, pentru a ajuta refacerea muschilor. Laptele este cel mai potrivit aliment pe care il poti consuma dupa ce pleci de la sala de sport. Poti incerca si o cana de ciocolata calda. De asemenea, dupa exercitiile fizice mai poti consuma si biscuiti digestivi sau legume proaspete cu putin hummus.

Pranz pe fuga

Atunci cand ai un program incarcat, cu multe sedinte sau treburi prin oras, pare imposibil sa iti faci timp pentru un pranz bun. Chiar daca nu ai foarte mult timp la dispozitie, incearca sa consumi alimente sanatoase, care sa iti ofere nutrientii de care ai nevoie pentru intreaga zi. Poti incerca fasolea batuta cu o felie de paine integrala, hummus cu legume proaspete, o salata cu oua fierte sau cu ton.

Poftele de dupa-amiaza

Se intampla uneori, ca dupa-amiaza, sa ai nevoie de o gustare care sa te energizeze. O ceasca de cafea este tentanta, insa gandeste ca iti va afecta somnul de peste noapte. Mananca in schimb ceva care miroase delicios, precum o portocala de exemplu. Portocalele au un miros care te va binedispune, sunt hidratante si revigorante, usor de digerat si iti ofera cantitatea de vitamina C necesara unei zile. Mai poti incerca si un iaurt, un baton de cereale integrale sau un mix de alune cu putina miere.

Inainte de cina

Cand ajungi acasa, esti atat de infometata incat nu mai poti astepta pana la ora cinei, alaturi de restul familiei. Pentru a-ti linisti poftele, fara a distruge placerea unei mese linistite luate in familie, consuma o felie de pepene galben. Este usor de digerat, ar putine calorii, o cantitate mare de apa si iti va potoli foamea.

Gustare tarziu in noapte

Inainte de merge la culcare nu este indicat sa mai mananci. Dca totusi nu te poti abtine, incearca sa nu exagerezi, astfel nu vei mai putea adormi. Evita alimentele consistente, pline de grasimi si saruri. Incearca un bol de cereale sau un pahar cu lapte caldut. Mai poti incerca si branza, iaurt cu fructe sau un cartof copt cu putin unt.

Dupa petreceri

Dezavantajul petrecerilor este ca te infometeaza si aduce la suprafata pofte nebanuite. dupa o petrecere pana in zori, evita sa consumi paste sau pizza. De asemenea, in timpul petrecerii limiteaza-te la consumului unui singur tip de bautura alcoolica. Incearca sa te hidratezi cu un pahar de apa, dupa fiecare bautura alcoolica. Dupa o petrecere consuma fructe proaspete, care te vor hidrata si vor restabili nivelul de zahar din organism.

Dimineata de dupa

Dupa o noapte de distractie, dimineata de a doua zi este un moment extrem de dificil. Pentru a te reface, consuma afine. Aceste fructe sunt ideale pentru refacerea stomacului. Amesteca-le cu iaurt sau cu batoane de cereale integrale. Afinele sunt gustoase, bogate in antioxidanti si au un continut caloric scazut. De asemenea, mai poti incerca si ceaiul verde, de menta sau de musetel. Sunt hidratante si au proprietati antiinflamatorii.


http://dieta.ele.ro
 
Nu numai cremele va protejeaza impotriva razelor soarelui, ci si unele alimente. Sunt foarte sanatoase si gustoase in acelasi timp :P

Alimente care nu lasa soarele sa te arda

Atunci cand vine vorba sa te protejezi de razele solare, ceea ce mananci poate fi la fel de important ca solutia pe care o dai pe corp. Si asta deoarece alimentele care sunt bogate in antioxidanti pot ajuta la reducerea nivelului de radicali liberi si pot proteja pielea de efectele radiatiilor solare.

Radicalii liberi generati de razele ultraviolete sunt principala cauza a problemelor provocate de soare, printre care se numara arsurile, imbatranirea prematura si anumite tipuri de cancer. Iar mai multe studii din ultimul deceniu au sugerat ca antioxidantii din alimente pot contracara efectele radicalilor liberi, reducand astfel semnificativ riscul de a avea problemele mentionate.

Conform Natural Health, care citeaza un specialist in dermatologie, Homer Black, profesor la Colegiul de Medicina Baylor din Houston, iata cateva alimente care te pot proteja de razele solare si de efectele lor negative. Daca consumi aceste alimente nu inseamna insa ca poti neglija folosirea cremelor cu factor de protectie, fiind indicate ambele metode pentru o protectie cat mai buna.

1. Fructe intens colorate

Prea mult soare poate dauna nu doar oamenilor, ci si plantelor. Insa daca oamenii pot ultiliza cremele pentru a se apara, plantele au la dispozitie culorile. Cu cat o planta este mai colorata, cu atat mai mare este protectia impotriva razelor solare.

Unele dintre cele mai colorate plante sunt pigmentate datorita licopenului, un tip de carotenoid gasit in fructele rosii si roz. Carotenoizii, odata consumati, ajuta prin faptul ca se grupeaza in locurile cele mai vulnerabile razelor solare: pielea si ochii.

Rosiile crude sunt bogate in licopen, dar cele gatite sunt si mai bune deoarece gatitul elibereaza licopenul (desi in multe alte cazuri prepararea termica distruge unele substante benefice).

Conform unui studiu realizat in 2001, voluntarii care au consumat zilnic 40 de grame (cam trei linguri) de pasta de tomate si 10 grame (cam doua lingurite) cu ulei de masline (pentru a ajuta absorbtia), timp de 10 saptamani, si-au redus cu 40% riscul de a se alege cu arsuri solare.

De asemenea, organismul poate primi cantitati esentiale de licopen din pepene si grepfrut roz.

2. Peste

Acizii grasi omega-3 din peste reduc inflamatia, ca si antioxidantii, iar celulele "hranite" cu acesti acizi au o putere mult mai mare de a se apara de radicalii liberi decat cele care primesc grasimi saturate. Pentru a te bucura de beneficiile determinate de acizii omega-3 este recomandat sa consumi cel putin doua portii de peste bogat in acesti acizi, cum ar fi hering, pastrav, macrou, sardine, somon, pe saptamana (o portie reprezinta o bucata de peste de marimea unui pachet de carti de joc). Studiile sugereaza ca si suplimentele cu ulei de peste pot genera aceleasi avantaje.

3. Ciocolata neagra

Antioxidantii care se gasesc in acest tip de ciocolata, numiti flavonoizi, pot de asemenea sa apere pielea si organismul de razele UV. Intr-un studiu dat publicitatii in 2006, doua grupuri de voluntari si-au inceput ziua cu o ceasca de ciocolata fierbinte, dar unul dintre ele a primit ciocolata imbogatita cu 329 de miligrame de flavonoizi, iar celalalt a avut parte de doar 26,8 miligrame de flavonoizi. Apoi, la inceputul, mijlocul si sfarsitul perioadei de studiu cercetatorii au testat o portiune din pielea fiecarui voluntar, pentru a stabili puterea de a se apara de razele solare, canstatand ca aceasta era mai mare cu 25% la cei care au primit ciocolata cu mai multi flavonoizi.

Specialistii recomanda consumul a aproximativ 50 de grame de ciocolata neagra pe zi pentru a avea efectele scontate (asta deoarece o ciocolata fierbinte cu cantitatea de flavonoizi optima este mai complicat de obtinut acasa sau din comert). Ai grija insa sa eviti ciocolata cu lapte - laptele impiedica absorbtia substantelor bune.

4. Ceai verde si negru

Ambele tipuri de ceai contin polifenoli, antioxidanti care combat radicalii liberi eliberati in organism din pricina razelor soarelui. Conform unui studiu, cei care consumau doua sau mai multe cesti de ceai verde sau negru pe zi erau cu 30% mai putin expusi riscului de a face un anume tip de cancer de piele decat cei care nu consumau ceai.

Mai mult, cei care au baut ceai timp de 47 de ani sau mai multi au avut un risc cu 51% mai mic de a face acel cancer de piele (carcinom cu celule scuamoase).

De asemenea, polifenolii din ceaiul verde si din cel negru ar putea proteja pielea in cazul unei expuneri moderate la soare, dar in acest sens este nevoie de mai multe cercetari.

Cercetatorii vor sa descopere si diferentele in ceea ce priveste protectia oferita de ceaiul verde si cea de la ceaiul negru, daca exista. Deocamdata se stie doar ca cel verde contine cel mai puternic polifenol. De asemenea, ideal este sa lasam ceaiul la infuzat un pic mai mult de cinci minute (va avea mai multi polifenoli).

5. Legume cu frunze verzi

Pana acum ceva timp se stia ca astfel de legume, cum ar fi brocoli, spanac, varza kale, au un rol de prevenire a cancerelor de colon si de plamani, dar cercetari recente au aratat ca acestea previn si cancerele de piele. Combinatia de antioxidanti, vitamine si minerale din legumele cu frunze verzi ar putea reduce cu mai mult de 50% riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/alimente-care-nu-lasa-soarele-sa-te-arda-1106103
 
In Spania situatia donatiilor si transplanturilor a evoluat spectaculos in ultima perioada, numarul donatorilor triplandu-se. Si tot ca un fapt de laudat, 1 din 20 de transplanturi de ficat din lume are loc in Spania. Pe cand si la noi o imbunatatire a situatiei? Cred ca mai avem de asteptat...

Primul dublu transplant de picioare din lume , realizat în Spania


O echipă de medici spanioli a realizat primul dublu transplant de picioare din lume, la Valencia. Tânărul pacient nu mai putea folosi protezele, astfel încât singura alternativă pentru el era să-şi petreacă viaţa într-un scaun cu rotile, a explicat doctorul Pedro Cavadas, şeful echipei medicale. Operaţia a fost autorizată în mai anul trecut, dar echipa medicală a trebuit să aştepte un donator.

Ministerul Sănătăţii din Spania a solicitat respectarea confidenţialităţii atât în privinţa numelui donatorului, cât şi al beneficiarului, anunţă realitatea.net.

Intervenţia chirurgicală a durat o noapte întreagă şi a fost realizată la spitalul La Fe din Valencia. Principala dificultate în transplantul de picioare este de a face ca nervii să funcţioneze adecvat.

Doctorul Cavadas mai realizase anterior transplanturi de faţă şi braţe. În Spania este cunoscut ca un pionier în tehnica transplantului, realizând în 2009 primul transplant de faţă din această ţară.

http://www.romanialibera.ro/stil-de...an-de-picioare-din-lume-in-spania-206168.html
 
Ce şi cum să mânânci ca să trăieşti sănătos


“Pentru sănătatea noastră, ar fi bine să înţelegem faptul că suntem ceea ce mâncăm, dar şi ceea ce nu mâncăm”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.



În mod obişnuit efectele adverse ale mâncării se văd după un timp mai mult sau mai puţin îndelungat, după ani şi chiar zeci de ani, in funcţie de sensibilitatea personală a fiecăruia şi de perioada de timp în care consumăm alimente nesănătoase. Cu cât se începe mai devreme consumul alimentelor nesănătoase (uneori – da, nu exagerez cu nimic – din viaţa intrauterină) efectele adverse apar la vârste mai tinere, avertizează acesta.


Piramida-lUi-Menci.jpg




Mancam-fara-sa-ne-hranim.jpg


Hrana este sursa de energie necesară pentru susţinerea activităţii tuturor celulelor organismului. Ea este furnizor de nutrienţi care sunt absolut necesari pentru creşterea şi refacerea celulelor şi dă posibilitatea organismului să producă o varietate de substanţe, hormoni, enzime şi neurotransmiţători, esenţiale pentru buna sa funcţionare.

Organismul nostru are nevoie de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental.



În ultimii ani, teoriile privind alimentaţia au evoluat. Până nu demult se credea că evitarea anumitor alimente – grăsimile, de exemplu – asigură o dietă sănătoasă. Deşi reducerea consumului de grăsimi este considerată importantă, acum se pune accent mai mare pe o dietă variată, cu alimente bogate în nutrienţi, echilibrată.

Cumpărarea şi prepararea hranei.

Când cumpăraţi alimente, gândiţi-vă care sunt cele mai sănătoase. De exemplu, carnea de pasăre şi peştele sunt de preferat cărnii roşii, care conţine mai multe grăsimi saturate. Alegeţi uleiurile obişnuite prin presare la rece, bogate în grăsimi mono- şi polinesaturate cu efect benefic, în loc de unt sau alte grăsimi solide, care conţin grăsimi saturate.

Alegeţi produse lactate cu conţinut mic de grăsimi, alimente organice – fructe, legume folosite fără folosirea pesticidelor, antibioticelor sau a hormonilor de creştere. Îmbunătăţiţi-vă nutriţia cu consumând alimente cât mai puţin prelucrate chimic sau biologic, cum ar fi cerealele integrale, fructele şi legumele proaspete.

Este bine de ştiut că valoarea nutriţională a alimentelor proaspete se păstrează dacă sunt preparate chiar înainte de a fi servite. În cazul fructelor şi legumelor organice ar trebui, în general, să curăţaţi cât mai puţin din coajă. Iar atunci când este vorba despre fructe şi legume nonorganice, acestea trebuie spălate cu o atenţie sporită, deoarece insecticidele, fungicidele sau erbicidele se află în coajă sau frunze. De asemenea, pentru a păstra conţinutul de vitamine şi minerale ale fructelor, este bine ca acestea să fie fierte cât mai puţin.


Piramida nutriţiei sănătoase


Prezintă ce calităţi din fiecare grup de alimente este bine să includeţi în dieta zilnică. Alimentele de la baza piramidei ar trebui să constituie şi baza alimentaţiei, în timp ce acelea din vârful piramidei ar trebui introduse doar în cantităţi foarte mici

Piramida-nutritionala.jpg



Dulciuri: (vârful piramidei) îndulciţi hrana cu puţină miere sau zahăr, dar folosiţi-le cât mai rar. Alimentele dulci furnizează rapid energie şi doar rareori mici cantităţi de minerale.



Grăsimi: limitaţi raţia de grăsimi la cel mult 30% din totalul caloriilor. Ea include atât grăsimile „ascunse” în alte alimente, cât şi pe acelea folosite la gătit. Alegeţi grăsimi vegetale (din nuci, seminţe, cereale integrale, legume, uleiuri vegetale nerafinate) şi preferaţi grăsimile din peşte celor din carne, ouă, produse lactate. Grăsimile asigură acizii graşi, vitali pentru structura celulei şi conţin vitamine solubile în grăsimi.



Alimente bogate în proteine: Mâncaţi zilnic 4 până la 6 porţii. Aceste alimente cuprind carnea de pasăre, peştele, ouăle, produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, carnea slabă, nucile şi fasolea. Proteinele sunt necesare pentru creşterea şi refacerea celulelor şi pentru producerea de anticorpi, hormoni şi enzime.



Legume şi fructe: Mâncaţi zilnic 3 până la 5 porţii de legume şi 2 până la 4 porţii de fructe. Includeţi rădăcinoase, tuberculi, tulpini, frunze, fructe, seminşe şi păstăi. Alegeţi fructe şi legume de diferite culori (pigmenţii din plante au efecte benefice diferite). Aceste alimente asigură fibre, vitamine, minerale şi unii acizi graşi esenţiali.



Carbohidraţi complecşi (baza piramidei): Mâncaţi între 6 şi 11 porţii conţinând amidon nerafinat – orez, fasole, rădăcinoase, banane şi cereale integrale sau alimente preparate din acestea. Carbohidraţii complecşi sunt o sursă de energie şi conţin vitamine şi minerale.


Ce şi cât trebuie să fie porţia zilnică ideală

Proteine

50-100 g de carne, peşte şi pasăre

1 ou

1 cană de lapte sau iaurt

40 g de brânză

½ cană de nuci sau fasole uscată

Legume şi fructe

½ cană de legume fără frunze

1 cană de legume cu frunze

1 măr, portocală sau pară mijlocie

½ de grepfrut sau pepene galben

½ cană de fructe din conservă sau fierte

Carbohidraţi

1 felie de pâine

30 g de cereale negătite

½ cană de rădăcinoase, paste făinoase, cereal sau orez, gătite


http://www.doctorionline.ro/
 
Apa, intre sanatate si interese financiare


Nu se stie cu siguranta cat de multa apa ar trebui sa bem. Exista multe interese financiare la mijloc, mai ales in societatile dezvoltate. Canicula din timpul verii trebuie, insa, abordata cu multe lichide.

In general, doctorii spun ca este bine sa bem aproximativ opt pahare de apa pe zi, informeaza ABC News.

Nu exista, insa, studii stiintifice care sa explice de ce avem nevoie de aceasta cantitate de apa. Daca tot nu exista cercetari serioase in aceasta privinta, atunci poate ca ar fi mai bine sa bem doar atunci cand ne este sete si sa nu fortam nota prea mult.

Doctorita Margaret McCartney a publicat un articol pe aceasta tema in "British Medical Journal". Ea spune ca este ilogic sa bem atatea pahare de apa zilnic. Ea mai crede ca la mijloc sunt interese comerciale si nu exista argumente medicale in acest sens. Miza este mult mai mare in Occident, acolo unde apa este o adevarata industrie.

Companiile fac un complot al apei?

Multe companii sustin ca apa este foarte buna pentru sanatate. Cei de la Danone spun ca daca bem apa putem pierde din kilogramele in plus, iar copiii au nevoie de apa pentru a se putea concentra mai bine la scoala.

"Nu exista dovezi care sa arate ca avem nevoie sa bem mai multa apa decat atunci cand ne este sete", spune autoarea articolului pe aceasta tema. Ea nu este singura contestatara. In 2008, un nefrolog de la Universitatea din Pennsylvania, Stanley Goldfarb, spunea ca nu avem nevoie de atat de multa apa.

El facea astfel de afirmatii in zilele in care in SUA se atingea maximul consumului de apa potabila. Medicul american spunea intr-un interviu ca doctorii recomanda consumul de apa in exces din simplul motiv ca apa nu iti poate face rau.

Oamenii se lasa inselati de interesele comericiale si de campaniile de marketing. Trebuie sa bem atunci cand avem senzatia de sete. Dar a-ti fi sete nu inseamna ca esti bolnav sau ca esti atat de deshidratat incat sa te imbolnavesti.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/apa/apa-intre-sanatate-si-interese-financiare-1107333
 
Sa nu uitam si de alimentele care contin in mare parte apa. Daca mananc un kil de pepene intr-o zi ,automat nu voi bea apa ca atunci cand am mancat mamaliga cu carne. Totusi, din cate stiu eu ,batranilor le scade senzatia de sete, uneori uita sa bea apa, si cu cate probleme mai au este usor sa ajunga la spital vara, pe canicula.
 
Iaurtul hidratează la fel ca apa

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (nici măcar bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
 
Cum să ne protejăm de caniculă



Accidentul vascular, insolaţia şi deshidratarea sunt principalele ameninţări ale temperaturilor foarte ridicate. Aflaţi care sunt primele simptome şi cum trebuie să le combateţi.
Nu ieşiţi afară în intervalul 11.00-17.00 cu capul neacoperit şi beţi un pahar de apă la fiecare 20 de minute, chiar dacă nu vă este sete

Temperaturi de 37-39 de grade Celsius la umbră, indice de confort termic peste pragul critic de 80, indice de radiaţii ultraviolete 10 pe o scară de la 1 la 15, cer fără nori şi nicio pală de vânt. În aceste condiţii, dincolo de disconfortul resimţit, canicula poate avea efecte grave asupra organismului: atacul cerebral, insolaţia, deshidratarea.

Gheaţă pe burtă şi la axile

Atacul cerebral. Pentru obezi, canicula este un factor mare de risc pentru atac cerebral. Corpul nu mai transpiră şi temperatura sare de 40 de grade în mai puţin de zece minute. Primele semne sunt: senzaţia de amorţeală la nivelul feţei, al braţului şi piciorului pe aceeaşi parte a corpului, dificultăţi de vorbire, ameţeli, stări de vomă şi dificultăţi de respiraţie, palpitaţii şi dureri de cap şi în piept.


Dacă aveţi aceste simptome, sunaţi la Salvare şi aşezaţi-vă în poziţia culcat până ajung paramedicii. Pentru a preîntâmpina atacul "nu staţi la soare între 11.00 şi 17.00, nu parcurgeţi distanţe mari prin soare, ieşiţi din casă cu capul acoperit de o pălărie de bumbac, consumaţi peste doi litri de apă, nu beţi cafea sau alcool şi renunţaţi la fumat", recomandă prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni".

Insolaţia. Insolaţia apare atunci când organismul se supraîncălzeşte, transpiră mult şi nu se compensează pierderile de lichide. Înainte să apară insolaţia, vă simţiţi epuizat, ameţit şi aveţi stări de greaţă. În insolaţie apar deja stări de confuzie şi chiar pierderea cunoştinţei, convulsii, tahicardie, înroşirea pielii, chiar şi la axilă, vărsături severe şi diaree.

Chiar şi cu tratament la Urgenţe, insolaţia poate pune viaţa în pericol şi poate lăsa sechele pe termen lung. "Până ajunge Salvarea, pacientul trebuie mutat într-un loc răcoros şi aşezat asfel încât să fie expus la aer. Trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, pulverizată pe corp sau aplicată cu un burete. Se mai pot aplica pachete cu gheaţă pe abdomen, pe gât şi la axile, unde vasele mari se găsesc la suprafaţa pielii. Este interzisă aspirina sau paracetamolul", subliniază dr.Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti.

Senzaţia de gură uscată

Deshidratarea. Deshidratarea poate apărea rapid dacă transpiraţi excesiv şi nu beţi lichide. Este foarte gravă în cazul nou-născuţilor, al copiilor şi vârstnicilor.
Primele semne includ senzaţia de gură uscată şi salivă lipicioasă, reducerea cantităţii de urină şi schimbarea culorii acesteia (urină tulbure şi culoare închisă), dureri de cap şi iritabilitate.

În stadiile incipiente, deshidratarea poate fi remediată la domiciliu. "Opriţi orice activitate, înlăturaţi surplusul de haine, consumaţi 2 litri de apă plată în primele două ore, fructe şi legume zemoase şi bogate în minerale: roşii, castraveţi, piersici, pere, pepene roşu. Chiar dacă simptomele dispar după câteva ore, este nevoie de câteva ore pentru a înlocui lichidele pierdute", explică Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

CUM PROTEJAŢI COPIII

Ceaiuri de fructe şi ţesături din in

Medicul pediatru Alin Stănescu vă învaţă cum să protejaţi copiii de efectele caniculei:

Nu scoateţi copilul afară în intervalul 10.00-17.00
Dacă totuşi ieşiţi, protejaţi-i pielea cu loţiuni cu FPS 50
Acoperiţi-i capul cu o pălărie albă de bumbac, alegeţi îmbrăcămintea lejeră, deschisă la culoare, bluze cu mâneci lungi şi pantaloni de in
Copiii sub 3 ani au nevoie de 1,5 litri de apă plată sau ceai de fructe de pădure, iar cei peste 3 ani, de 2 litri
Nu oferiţi copilului apă foarte rece, ci la temperatura camerei
Includeţi în alimentaţia copilului fructele zemoase, legumele crude şi lactatele fără zahăr
Excludeţi din alimentaţia micuţului sosurile grase, cremele, maioneza (risc mare de toxiinfecţii alimentare).

Pentru a preveni deshidratarea, beţi peste 2 litri de apă, nu cafea sau alcool, evitaţi regimurile bogate în carne şi reduceţi sarea.“
Alis Grasu, Manager Serviciul de Ambulanţă


http://www.evz.ro
 
Nu cred ca problemele cu dintii pot da atatea afectiuni, dar oricum e bine sa avem grija de dintii nostri .

Ce boli risti daca nu-ti ingrijesti dantura


Majoritatea persoanelor se gandesc la aspectul fizic atunci cand isi privesc dantura in oglinda, dar aceasta are un rol mult mai important, iar imbolnavirea dintilor si a gingiilor poate agrava sau duce la aparitia multor afectiuni.

Pe langa respiratia urat mirositoare pe care o produc gingiile neingrijite si caderea dintilor la care se poate ajunge prin parodontoza, Daily Mail prezinta si alte efecte secundare ale dintilor neingrijiti corespunzator.

Totusi, persoanele in varsta sunt mai predispuse la probleme dentare, din cauza cantitatii mai mici de saliva secretate, ceea ce inseamna ca bacteriile se lipesc mai usor de dinti.

Odata ce gingia e "garnisita" cu bacterii, acestea pot fi foarte usor transferate catre alte organe prin intermediul sangelui, ducand la inflamatii si deteriorare.

Dificultati de concepere a copiilor

Cercetatorii din Australia au descoperit ca in cazul in care o femeie sufera de o afectiune a gingiilor ii va lua cu doua luni mai mult sa conceapa un copil decat unei femei complet sanatoase. De asemenea, are un risc mai mare de a naste prematur sau de a suferi un avort spontan.

In cadrul unui studiu efectuat la Universitatea din Pennsylvania au fost monitorizate 872 de femei insarcinate, dintre care 160 aveau probleme dentare. Dintre acestea, 23% au nascut mai repede decat in mod normal, in timp ce dintre cele sanatoase, 7% au dat nastere inainte de termen.

Intr-o alta cercetare realizata in cadrul spitalului Guy's and St Thomas din Londra au fost urmarite 4.000 de femei, observandu-se ca cele cu probleme gingivale erau mai predispuse la avort spontan.

Artrita

Cei ce sufera de artrita reumatoida, o afectiune incurabila, in care articulatiile se inflameaza si dor, sunt de 8 ori mai predispusi la probleme ale cavitatii bucale decat restul persoanelor. Tratarea placii dentare, in schimb, ajuta la ameliorarea simptomelor bolii. Un studiu din 2009 a aratat ca cei carora le-a fost indepartat tartrul s-au simtit mai bine si analizele sanguine au iesit mai bune.

"Credem ca bacteria din tartru secreta proteine care sunt atacate de sistemul imunitar si astfel se poate declansa artrita", sustine dr. Paola de Pablo, reumatolog la Universitatea din Birmingham.

Bronsita

La inceputul acestui an, Jurnalul de Parodontologie a publicat un studiu conform caruia exista o legatura intre infectiile respiratorii si gingiile bolnave. Cercetatorii au analizat 100 oameni care fusesera internati cu probleme respiratorii, cum ar fi bronsita, si alti 100 care nu avusesera astfel de probleme. Tuturor le-au fost examinate gingiile, reiesind ca primul grup avea in mod clar mai multe probleme gingivale.

Bacteriile din cavitatea bucala pot fi transmise la plamani si de aici se ajunge la agravarea unei boli incipiente.

Disfunctii erectile

Cu cat problemele gingivale sunt mai mari, cu atat vor fi si cele erectile. Prin producerea oxidului de azot se relaxeaza vasele de sange si se iriga penisul. Din cauza infectiei la nivel bucal, acest lucru nu se mai realizeaza.

Dementa

Si dementa se numara pe lista bolilor care se pot agrava de la gingiile bolnave. Cercetatorii de la Universitatea din Columbia au testat un grup pe femei si barbati de peste 60 ani si au descoeperit ca una dintre cauzele problemelor de memorie cu care se confruntau o reprezentau tocmai gingiile bolnave.

Bolile de inima

Poti dezvolta boli coronariene de la parodontoza, dupa cum arata o cercetare irlandeza realizata pe 11.000 persoane. Doar spalandu-te pe dinti de doua ori pe zi, zilnic, riscul imbolnavirii inimii scade considerabil.

Altfel, bacteriile ajung la inima si o slabesc.

Diabetul

Diabetul de tip 2 poate fi provocat si de problemele dentare. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh spun ca prin tratarea parodontozei si reducerea inflamatiei eviti si riscul unor complicatii ale diabetului. Altfel, corpul va secreta mai multa insulina decat este nevoie

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/ce-boli-risti-daca-nu-ti-ingrijesti-dantura-1107504
 
Reteta pt baturica din pepene face toti banii :P

Pepenele verde – un aliment racoritor si sanatos


Inca de acum 4000 de ani, egiptenii isi hidratau organismul si se racoreau prin consumul de pepene verde zemos. Si astazi, cu precadere vara, acest fruct se bucura de multa popularitate. Acesta detine un continut ridicat de apa si o aroma uneori dulceaga.

De asemenea acesta reprezinta o sursa racoritoare, poate chiar un desert delicios aproape fara nicio calorie. De regula, miezul rosu se consuma crud, insa au aparut foarte multe retete delicioase in special pentru petrecerile in gradina.

Calorii si vitamine

In primul rand, pepenele verde contine 95% apa. Totusi, in fibrele fructului se regasesc si vitaminele A si C, fier si sodiu, care curata impreuna cu apa rinichii. Pepenele detine aproximativ 25 calorii pe 100 grame. Nici samburii negri nu sunt de neglijat, deoarece confera substante minerale, grasime si proteine.

Retete pentru petrecerile din gradina

Cele mai des intalnite retete culinare sunt acelea pentru petrecerile din gradina, terasa, sau de ce nu, balcon. Datorita culorilor lui tari si contrastante, pepenele este folosit de multe ori si ca element culinar decorativ pentru mesele festive.

Pentru o petrecere de vara potrivita ar fi o bautura exotica. Pentru aceasta trebuie extrasa pulpa fructului din coaja (ca in cazul unui bostan pregatit pentru petrecerea de Halloween). Coaja goala a pepenelui este acum pe post de recipient unde va fi preparata bautura. In interiorul acesteia se toarna o sticla de vin si 0,5 l vodca, iar apoi se adauga pulpa fructului taiata in bucatele. Pe langa aceasta se mai adauga compot de fructe exotice din doza.

In final pepenele se acopera cu capacul care a fost initial decupat si se asa peste noapte la frigider. Putin inainte ca bautura sa fie servita se mai toarna o sticla rece de vin.


http://www.gradinamea.ro
 
Stiu cat de parsiv este acest stafilococ dar....la cata cafea beau eu...nicio grija ,daca este sa ma iau dupa ce scriu cercetatorii :P



Este mai puţin probabil ca persoanele care beau cu regularitate cafea sau ceai să fie purtătoare ale stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA), susţine un studiu american.

Peste 5.500 de americani au luat parte la studiu guvernamental publicat în Annals of Family Medicine. Cei care beau ceai fierbinte sau cafea, au avut o probabilitate cu 50% mai scăzută de a căpăta MRSA în nările lor, faţă de cei care nu beau aceste băuturi.

În general, 1% din populaţia Statelor Unite este purtătoare a stafilococului auriu rezistent la meticilină, în nări sau pe piele, dar aceştia nu se îmbolnăvesc.

Eric Matheson de la Universitatea din Carolina de Sud, Charleston, împreună cu echipa sa, a descoperit că băutorii de ceai şi cafea aveau o probabilitate mai scăzută de a fi purtători ai MRSA.

În general, 1.4% din persoanele care au luat parte la studiu erau purtătoare ale stafilococului, acesta fiind descoperit în nasurile lor. Aceste cote au fost cu 50% mai mici în cazul celor care au declarat că beau ceai şi cafea, comparativ cu cei care nu beau acest tip de băuturi.

Studiul arată o asociere între cele două, "dar nu se poate concluziona cauzele asociaţiei. Eu nu pot să vă spun că această constatare nu este doar o coincidenţă", a declarat Matheson.

Cercetătorii au încercat să ia în considerare alţi factori, cum ar fi vârsta, venitul sau sănătatea, dar băuturile erau încă asociate cu cotele mai mici de a fi un purtător al MRSA.

O problemă este aceea că, deşi băutorii de cafea şi ceai au un risc mai mic de transport al MRSA, un factor care ar duce la scăderea îmbolnăvirii este încă necunoscut.

Matheson declară că există încă dezbateri referitoare la persoanele purtătoare de MRSA şi riscul lor crescut de a dezvolta o infecţie activă.

Pentru moment, Matheson recomandă oamenilor să bea cafea sau ceai, în speranţa de a alunga stafilococul auriu rezistent la meticilină.


http://www.descopera.ro
 
Nitzel alcool cica face minuni si nu numai in ce priveste prelungirea vietzii :P. Betzi cu incredere, macar un paharel, ca nici nu stiti ce pierdetzi. :D


Alcoolul te ajuta sa traiesti mai mult?


Alcoolul iti poate prelungi viata, arata cercetarile recente, care au demonstrat ca persoanele care nu consuma alcool au un risc cu 19% mai mare de a muri.

Au fost studiate persoane de-a lungul a cinci ani. Cercetatorii de la Universitatea Virginia Tech, SUA, spun ca cei care consuma alcool cel putin trei zile pe saptamana, in cantitati moderate, traiesc mai mult, scrie Men's Health.

Cei care nu au baut niciodata alcool sunt cu 56% mai predispusi la boli de inima. In cadrul studiului au fost analizate informatii guvernamentale referitoare la aproape 500.000 de persoane. Studiile anterioare au aratat ca alcoolul poate creste nivelul colesterolului bun din sange si il poate scadea pe cel rau. De asemenea, el poate scadea riscul de diabet.

In privinta combinariii alcoolului cu alte tipuri de lichide, trebuie sa stii ca energizantele nu sunt chiar o solutie inspirata. Totusi, daca bei prea mult alcool, efectul nu va fi de prelungire a vietii, ci de scurtare.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alcool/alcoolul-te-ajuta-sa-traiesti-mai-mult-1107977
 
Treceti pe leacuri babesti , pastilele fac rau :D:



Abuzul de pastile poate distruge sănătatea: aspirina şi ibuprofenul rănesc stomacul, antiinflamatoarele intense atacă inima, iar analgezicele puternice, pe bază de morfină, dau depedenţă.
Clasicul paracetamol, aspirina şi ibuprofenul, luate în exces, atacă stomacul şi inima

Pastilele pentru dureri de cap, de spate sau de dinţi sunt tolerate de organism, însă, luate haotic, în cantitate prea mare sau în combinaţii nepotrivite, pot leza stomacul şi ficatul. Aspirina este agresorul numărul unu al stomacului, iar paracetamolul este cel mai bine tolerat, cu cele mai puţine efecte adverse. Cele mai nocive sunt analgezicele puternice, pe bază de codeină şi morfină, care dau dependenţă.

Pastile "bune" şi analgezice "rele"

Există două feluri de pastile pentru dureri: analgezice antipiretice şi antiinflamatoare (aspirină, paracetamol, ibuprofen, metamizol, ketoprofen şi analgezice opioide (mai uşoare-cu codeină şi mai tari, cu morfină). Acestea din urmă se eliberează doar în condiţii speciale, cu reţetă şi sub strictă supraveghere medicală.

"Opioidele se prescriu pentru dureri foarte intense, care nu pot fi calmate prin alte mijloace. Ambele condiţii trebuie îndeplinite. Şi durerea dentară este foarte intensă, dar medicul nu o va calma cu opioide", explică prof.dr. Ion Fulga, şeful catedrei de farmacologie din cadrul UMF"Carol Davila".

De cealalată parte, analgezicele din prima categorie (aspirină, paracetamol, ibuprofen), care se eliberează şi fără prescripţie, pot fi dăunătoare dacă depăşiţi doza indicată pe prospect.

Aspirina "distruge" stomacul, antiinflamatoarele, inima

Aspirina este extrem de agresivă pentru tubul digestiv: De altfel, este este interzisă gravi­delor, bolnavilor cu astm, insu­ficienţă renală sau hepatică. "Poate provoca dureri în capul pieptului, probleme renale, gastrite, agravarea gastritelor şi a ulcerelor, putând merge, în cazul bolnavilor ulceroşi, până la hemoragii digestive superioare", atrage atenţia farmacologul. O alternativă la aspirină este ibuprofenul, mai puţin iritant pentru mucoasa digestivă. Atenţie însă, poate da alergii severe.

Paracetamolul este cel mai bine tolerat de persoanele care au afecţiuni digestive, dar, în doze mari (mai mult de şase pastile pe zi), poate fi toxic pentru ficat. "Doza zilnică permisă este de şase pastile pe zi, dar nu luate toate odată, ci la interval de maximum o oră. Atenţie însă şi la combinaţii: dacă luaţi paracetamol, nu luaţi şi ibuprofen sau ketoprofen. Rămâneţi pe acelaşi medicament şi, eventual, creşteţi puţin doza dacă nu trece durerea", recomandă specialistul.

Antiinflamatoarele puternice, precum ketoprofenul (Ketonal) sau Arcoxia irită mai puţin stomacul, dar, administrate pe timp îndelungat, pot "să atace" inima sau să agraveze bolile cardiovasculare. Deoarece reţin sarea în organism, pot creşte tensiunea arterială şi pot duce la formarea cheagurilor de sânge.

Limită: şase capsule de paracetamol şi ibuprofen pe zi

Conform indicaţiilor de pe prospect, analgezicele se administrează astfel: aspirina-un comprimat la 6-8 ore, paracetamolul-1, 2 comprimate la 4-6 ore, ibuprofenul-1,2 comprimate la 4-6 ore, algocalminul: 1-2 comprimate pe zi, ketonalul: o capsulă pe zi, arcoxia: o caspulă pe zi.

RISCURI SEVERE

Medicamentele cu codeină sunt sedative şi dau dependenţă

Bolnavii cu dureri intense de cap, de articulaţii (artrită) sau cei aflaţi în perioada de recuperare au nevoie de analgezice puternice, opioide, o perioadă mai îndelungată. Acestea conţin codeină, substanţă din familia morfinei, puternic sedativă, şi pot da dependenţă. În urma tratamentului cu codeină pot apărea şi greţuri, vărsături şi constipaţie.

"Abuzul de medicamente opioide poate da dependenţă. Într-o primă etapă, pacientul ia un medicament pentru calmarea durerii, apoi creşte doza pentru că i se pare că nu poate rezista făra el. Aceasta este dependenţa psihologică. Pe de altă parte, dependenţa fizică apare la pacienţii cu dureri puternice, atunci când medicaţia este întreruptă brusc, iar bolnavul intră într-o criza de durere, transpiră şi are senzaţia de vomă, o stare similară sevrajului", precizează farmacologul Fulga.


http://www.evz.ro
 
Cum poţi "citi" primele semne ale cancerului de piele

Autor: Cristina Lica

Expunerea la ultraviolete şi pielea plină de aluniţe sunt factori de risc pentru cancer. Aluniţele mari, asimetrice, cu o culoare neomogenă şi contur neregulat sunt considerate suspecte.
Persoanele cu pielea deschisă la culoare, afectate mai frecvent

Dacă aveţi pielea albă şi plină de aluniţe, v-aţi expus foarte mult la soare sau vă ştiţi cu istoric de cancer de piele în familie, aveţi un risc crescut de a vă îmbolnăvi.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, iar incidenţa lui este în creştere, fiind întrecut doar de cancerul pulmonar. Medicii atrag atenţia că jumătate din populaţia albă care va atinge vârsta de 65 de ani va suferi de cancer de piele.

Factori de risc: ultravioletele şi numărul mare de aluniţe

Melanomul se dezvoltă în apropierea unor leziuni sau pe o piele aparent sănătoasă. În general, apar sporadic, fără un istoric familial (doar 5-10% dintre acestea apar în familii cu risc mare).

Deşi oricine poate face cancer de piele, sunt la risc persoanele care au tenul foarte deschis şi ochi albaştri, foarte mulţi pistrui şi aluniţe cu forme neregulate, istoric de expunere la ultraviolete şi arsuri solare frecvente.

Testele genetice au demonstrat că bolnavii de melanom au o sensibilitate mai mare faţă de expunerea la soare.

S-a constatat, de asemenea, că riscul de a dezvolta melanom creşte direct proporţional cu numărul aluniţelor de pe corp. "Riscul este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele care au 11-25 de aluniţe (comparativ cu cei care au mai puţin de 10 aluniţe) şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe", subliniază Dana Stănculeanu, medic oncolog la Institutul de Oncologie din Bucureşti.

Pericolul de îmbolnăvire este mai mare şi în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.

Cum detectaţi singuri zonele suspecte

Aluniţele cu caracter anormal se pot transforma în cancer. Cele normale sunt, de regulă, plate şi au o formă regulată. Majoritatea apar în copilărie sau în adolescenţă, nu la maturitate.

Aluniţele suspecte sunt asimetrice (jumătate din aluniţă nu arată la fel ca cealalată jumătate), au un contur neregulat, o culoare eterogenă (cu umbre şi amestecuri de culori), un diametru mai mare de 6 mm şi evoluează mereu: cresc, se inflamează, îşi schimbă culoarea, provoacă mâncărimi, devin dureroase şi încep să sângereze.

De aceea, medicii recomadă să vă examinaţi pielea regulat. Deşi la bărbaţi aluniţa cancerigenă apare, adesea, pe spate, iar la femei, pe picior, toate zonele trebuie verificate. Nu uitaţi să examinaţi porţiunile de piele "ascunse": între degete, sub unghii, pe călcâie, zona din spatele genunchilor, scalpul şi gâtul.

Se confirmă prin examinarea pielii la microscop

Jumătate din melanoame sunt descoperite atunci când pacienţii se prezintă la medic cu o leziune nouă sau mai veche care şi-a modificat aspectul sau dimensiunea. Diagnosticul se pune în urma dermatoscopiei (examinarea pielii la microscop), care ajută la diferenţierea leziunilor benigne de cele maligne.

"Riscul de melanom este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele care au 11-25 de aluniţe şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe.“
DANA STĂNCULEANU, medic oncolo

PREVENIRE

Cum reduceţi riscul de cancer de piele

Limitaţi expunerea la ultraviolete, mai ales în intervalul 10.00-16.00
Purtaţi haine care acoperă bine corpul, pantaloni lejeri de in, bluze cu mânecă lungă
Aplicaţi cremă de protecţie pe porţiunile expuse (nu uitaţi de buze şi urechi)
Dacă aveţi pielea deschisă la culoare, folosiţi creme cu un factor de protecţie 50
Renunţaţi la luciul de buze, pentru că atrage ultravioletele de două ori mai mult decât rujul, favorizând îmbătrânirea prematură a zonei şi chiar apariţia cancerului.



http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-poti-citi-primele-semne-ale-cancerului-de-piele-938616.html
 
Dezhitratarea chiar este o problema si sunt pesoane care nu consuma multa apa. Eu fac parte din acesta categorie :D: f greu m-am obisnuit sa beau apa ,de regula ma multumeam cu apa din cafea,fructe si ciorbe. Abia acum,cititnd articolul , regasesc o pare din simptome :P


14 simptome ale deshidratarii cronice .

Majoritatea persoanelor nu isi fac griji din cauza deshidratarii si nu constientizeaza efectele lipsei de apa din organism. Deshidratarea cronica este foarte intalnita in zilele noastre si ii afecteaza pe toti cei care nu consuma suficiente lichide.

Deshidratarea cronica este o afectiune de durata, prezenta la persoanele care nu consuma suficiente lichide sau alimente cu un continut ridicat de apa. Exista numeroase semnale pe care organismul le transmite atunci cand este privat de apa.

Iata mai jos cateva dintre cele mai frecvente simptome ale deshidratarii cronice:

Oboseala. Deshidratarea tesuturilor face ca activitatea enzimatica sa incetineasca. Creierul este si el afectat de lipsa apei din organism. Daca volumul de sange din organism este mic din cauza deshidratarii, creierul priemste mai putin oxigen decat are nevoie, ducand astfel la oboseala si somnolenta.

Constipatie. Atunci cand reziduurile de mancare mestecata patrund in colon, acestea contin o cantitate mare de apa, pe care enzimele din colon o reduc pentru a forma scaunul. In cazuri de deshidratare cronica, colonul foloseste prea multa apa pentru alte parti deshidratate ale corpului, ceea ce duce la un scaun compact si tare.

Afectiuni digestive. Atunci cand suferi de deshidratare cronica, secretia de sucuri digestive scade, ceea ce duce la probleme de alimentatie. Astfel, alimentele nu sunt bine digerate.

Presiune mare sau mica a sangelui. Presiunea mica a sangelui apare atunci cand nu exista suficient sange. Presiunea mare a sangelui poate fi o stare de adaptare a organismului la deshidratarea cronica pe termen lung. Atunci cand organismul umple vasele de sange cu volum pentru a normaliza presiune, contractarea sistemului vascular forteaza apa din vasele de sange catre celule. In acest fel se asigura alimentarea cu nutrienti vitali si oxigen.

Gastrita. Pentru a proteja mucoasa de acidul digestiv, stomacul formeaza inca un rand de mucoasa. Atunci cand nu exista suficient lichid care sa alimenteze functiile vitale ale organismului, mucoasa protectiva reactioneaza.

Probleme respiratorii. Membranele mucoase din zona respiratorie sunt in mod normal umede. Ele protejeaza tractul de substantele nocive care se gasesc in aerul inhalat. Atunci cand organismul este deshidratat, mucoasele nu sunt suficient de umede pentru un proces respiratoriu corect.

Aciditate. Deshidratarea cauzeaza incetinirea activitatii enzimatice. Acest lucru duce la aciditate marita.

Obezitate. Setea este de cele mai multe ori confundata cu foamea. Daca ai tendinta sa mananci in mod excesiv, inceaca sa bei un pahar cu apa inainte cu 10 minute de masa.

Eczeme. Organismul are nevoie de apa pentru a transpira. In acest fel sunt eliminate toxinele care pot irita pielea.

Colesterol. Deshidratarea face ca celulele organismului sa ramana fara lichidul suficient. In aceasta situatie, organismul incearca sa opreasca aceasta pierdere prin producerea unei cantitati mari de colesterol.

Infectii urinare. DAca toxinele din urina nu sunt diluate, acestea pot crea probleme ale membranelor mucoase urinare.

Dureri. Durerea localizata poate fi un semn al deshidratarii zonei respective. Poti experimenta dureri de spate, articulatii sau migrene.

ReumatismDeshidratarea mareste concentratia de toxine din sange. Durerea reumatoida creste proportional cu concentratia de toxine.

Imbatranire prematura. Concentratia de apa din organism scade pe masura ce inaintam in varsta. Este astfel important sa ne hidratam suficient.

Autor: Mihaela Rotaru

http://sanatate.ele.ro
 
Virusul West Nile, in Romania: Cum se transmite, care sunt simptomele si cum ne ferim


Virusul West Nile revine in Romania. Primul caz de imbolnavire depistat la noi in tara in acest an a fost localizat la Galati, unde o femeie de 37 de ani a fost internata cu meningita. Institutul Cantacuzino a confirmat ulterior prezenta infectiei cu West Nile, un virus transmis prin intepatura de tantar. Skytrip.ro va prezinta cum se manifesta virusul West Nile si cum ne putem feri de infectare.

Virusul West Nile se transmite la oameni prin intepatura unei specii de tantar, dar nu si de la om la om. Boala afecteaza sistemul nervos, semanand cu meningita sau encefalita. In 90% dintre cazuri, infectiile cu virusul West Nile la oameni sunt asimptomatice.

Simptome

In majoritatea situatiilor, simptomele lipsesc. In unele cazuri, insa, manifestarile sunt usoare si apar intre 2 si 8 zile de la infectare. Acestea constau in:

- febra usoara

- dureri intense de cap

- frisoane;

- transpiratie excesiva;

- stare de somnolenta

- dureri articulare

- dureri abdominale sau musculare

In cazurile grave, pacientul poate intra in coma sau poate paraliza.

Tratament si prevenire

Deocamdata nu a exista un vaccin sau un tratament specific in cazul infectarii cu virusul West Nile. Pentru a preveni infectarea, sunt recomandate urmatoarele masuri de precautie:

Acoperirea corpului cu haine cu maneci lungi si pantaloni lungi, pentru a ne feri de tantari

- Utilizarea unor substante care alunga tantarii

- Impiedicarea patrunderii tantarilor in locuinta prin instalarea de plase

- Desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor



http://www.skytrip.ro/
 
Cateva chestii interesante, pe care probabil nu le stiai, despre propriile papile gustative


Gustul este un simt iubit de toata lumea, oferind senzatii extraordinare cu fiecare aliment consumat. Papilele gustative, insa, joaca un rol mult mai mare si mai important decat doar de simple instrumente cu ajutorul carora percepem gustul mancarii.

Desi poate nu le-ai acordat niciodata atentie, vei fi uimit sa afli informatii inedite despre ele, care nu fac decat sa confirme complexitatea organismului uman:

Nu poti vedea papilele gustative

Daca deschizi gura vei vedea pe limba niste bilute mici de care probabil esti convins ca sunt papilele gustative. De fapt, "acestea nu sunt decat niste formatiuni, fiecare dintre ele avand cate 6 papile incorporate", dupa cum afirma pentru Woman's Day dr. Linda Bartoshuk, de la Universitatea din Florida. Receptorii specializati din interiorul lor te ajuta sa distingi gustul dulce, sarat, acru sau amar.

In plus, ele nu se afla doar pe limba, ci de pe cerul gurii, pana la gat si stomac. Toate acestea transmit informatia catre creier si astfel poti savura cu atata placere bunatatile pe care le consumi.

Nu toata lumea are acelasi numar de papile

Potrivit Nicholas Bower, director medical la MedExpress, un adult are, in medie, intre 2.000 si 10.000 papile gustative. Cei care au mai mult de atat au un simt al gustului foarte dezvoltat, simtind mult mai intens savoarea oricarui aliment consumat. "Cercetatorii au descoperit ca acestor persoane nu prea le plac vegetalele, caci pentru ele au un gust prea acru", spune dr. Bartoshuk. "De asemenea, ele nu vor aprecia deserturile foarte dulci, precum crema de zahar ars".

Pentru a vedea cam cate papile ai, poti face un test simplu chiar la tine acasa. Aplica niste picaturi de colorant alimentar albastru pe limba si inghite de cateva ori in sec. Apoi examineaza suprafata limbii: gruparile de papile nu se vor colora, asa ca vor ramane roz. Cu cat este mai roz limba, cu atat inseamna ca poti simti mai bine gustul.

Gustul si aroma sunt doua lucruri diferite

Gusturile sunt cele patru bine cunoscute (dulce, amar, acru, sarat) si cel de-al cincilea, care nu este inca recunoscut de toata lumea, umami. In schimb, savoarea este o combinatie de gust si miros. Tocmai de aceea creierul inregistreaza si mirosul in momentul cand mananci. Prin simpla mirosire a unei gogosi cu ciocolata va fi transmis un semnal creierului, iar mancatul in sine va trimite semnale altei parti cerebrale.

Papilele gustative au rolul de a te tine in viata

"Abilitatea de a distinge gustul este una vitala", sustine Trey Wilson, medic stomatolog la New York. "Papilele ii spun creierului daca este in regula sau nu sa inghiti ceea ce mesteci". Dupa cum explica dr. Bartoshuk, copiii sunt nascuti sa iubeasca dulcele si sa urasca gustul acru, caci zaharul natural, nu cel procesat, cu care se invata toata lumea de-a lungul vietii, reprezinta un combustibil pentru creier.

In plus, datorita papilelor, oamenii doresc sa consume sare, sodiul fiind esential pentru buna functionare a organismului, in special pentru sistemul nervos si cel muscular.

Aromele preferate nu sunt batute in cuie

Iti poti antrena simturile pentru a fi incantate de arome noi. Chiar copii mici, privindu-i pe parintii lor cand consuma diverse mancaruri, vor sa incerce si ei si apoi descopera ca incep sa le placa. Daca vrei sa consumi un aliment care nu iti place, asociaza-l cu ceva dulce, caci acesta este un gust pe care niciun corp nu il refuza. La fel poti face asociind hrana cu ceva mai gras.

De exemplu, daca vrei sa consumi brocoli, mananca-l cu branza sau frige-l, pentru a-i scoate la iveala zaharul natural. In plus, daca mananci brocoli, invita la masa pe cineva caruia ii place aceasta leguma, caci vazandu-l cu ce pofta inghite, iti va fi si tie mult mai usor sa procedezi la fel.

Preferintele in materie de gust difera in functie de fluctuatiile hormonale

Poate ai observat ca femeile aflate in primul trimestru de sarcina nu vor sa manance legume. Acest lucru se intampla pentru ca papilele gustative le protejeaza de un potential pericol. Din cauza ca gustul amar este un semnal pentru "otravitor", corpul respinge orice are si cat de putin aceasta caracteristica, pentru a proteja fatul.

In acelasi timp, femeile insarcinate poftesc dupa alimente grase si dulci, iubind carbohidratii din paine sau bomboanele de ciocolata. Ele asociaza aceste gusturi cu ceva bun pentru organism.

Papilele se regenereaza in mod constant

Papilele gustative au un ciclu de viata in decursul caruia se dezvolta, de la celule simple la celule specializate in detectarea gustului. Apoi, ele mor si sunt inlocuite de altele. Dupa cum explica dr. Bartoshuk, nu traiesc mai mult de 10-14 zile.

Totusi, ele pot sa moara mai devreme daca te arzi sau oparesti cu ceva prea fierbinte. Din fericire, vei redobandi simtul din nou, cand altele vor creste. De aceea simti acelasi gust al alimentelor si la batranete.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/ce-nu-stii-despre-propriile-papile-gustative-1109004
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top