• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Este o vorba "paza buna trece primejdia rea ! " asa ca .....aveti grija de voi


Ce trebuie sa stii despre cancerul la san


Nu este un subiect nou, dar ramane un subiect de actualitate. Prin repetitie, speram sa devina un subiect de discutie comun si sa ne imprime o atitudine rationala si responsabila fata de risc, de prevenire si de cunoasterea starii de sanatate a propriului nostru corp.

1 din 8 femei risca sa dezvolte cancer la san;
Prin autoexaminare lunara si control medical anual, cancerul poate fi prevenit. Descoperit in faza incipienta (stadiul 0 sau 1), cancerul de san poate fi vindecat in proportie de 94%.
In lume, la fiecare 3 minute o femeie afla ca are cancer la san.
Cancerul la san nu discrimineaza.
Aparitia unui nodul nu este intotdeauna un semn de cancer, dar este un semn care nu trebuie ignorat. Leziunile benigne sunt foarte comune si este normal ca sanul sa se modifice pe parcursul vietii.

Cum poate fi prevenit cancerul la san?

Ca in orice boala, dar in mod deosebit in cancer, cu cat diagnosticul este pus mai timpuriu, cu atat sansele de vindecare sunt mai mai, tratamentul este mai putin invaziv, iar efectele secundare mai putin suparatoare.
Autoexaminare se face lunar, dupa 7+14 zile de la prima zi a menstruatiei. Incepand cu varsta de 20 de ani, se recomanda lunar efectuarea unei autoexaminari.

Ecografia este indicata sub 35 de ani, pentru ca tesutul glandular mamar este prea des pentru a se putea obtine rezultate concludente despre sanatatea sanilor prin mamografie.
Mamografie se face doar la recomandarea medicului sau preventiv, in special dupa varsta de 40 de ani.

Diminuarea riscului de cancer la san:

Printr-o alimentatie sanatosa, bazata pe un consum zilnic de fructe si legume si un aport redus de grasimi alimentare.
Prin evitarea obiectelor vestimentare care mentin sanul intr-o pozitie anormala, precum sutiene cu bureti, sarme sau silicon.
Printr-un program regulat de activitati fizice pentru mentinerea greutatii corporale sub control.
Prin evitarea expunerii la solare intre orele 11:00-16:00 si utilizarea unei creme cu factor de protectie mai mare de 15, cu 20-30 de minute inainte de expunere si reaplicare la intervale de 2-3 ore.
Prin renuntarea la fumat si alcool (sau maxim 250 ml vin/zi).

Autoexaminarea. 70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare.

Cum se face o autoexaminare?

■ Asaza-te confortabil pe spate. Pune o perna sau un prosop sub umarul drept, tine mana dreapta pe langa corp si cu mana stanga palpeaza cu atentie fiecare san in zona din jurul sau. Apoi, ia mana de pe langa corp si pune-o sub cap, iar cu cealalta palpeaza-te sa vezi daca sunt umflaturi in zona axilei. Repeta operatiunea si pentru axila opusa.

■ Efectueaza incepand de la axila pana la stern si de la mamelon pana la baza sanului miscari ciclice repetate examinand intreaga suprafata a sanului.

■ In aceasta faza a autoexaminarii, retine ca anumite umflaturi sunt anormale.

Ecografia

■ Este o metoda non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul ultrasunetelor.

■ Aceasta poate determina daca un nodul este solid sau este plin cu lichid.

■ Dureaza aproximativ 5 minute, nu doare si poate fi realizata fara trimitere medicala.

Mamografia
Mamografia este o radiografie speciala a sanului care ajuta la detectarea cancerului prin raze X cu cativa ani inainte de aparitia unor semne sau simptome detectabile prin autoexaminare sau examinare clinica O mamografie este o investigatie simpla, nu dureaza mai mult de 30 de minute si nu este dureroasa.

http://www.avantaje.ro
 
Cinci cauze neobişnuite ale durerilor de cap .


Joggingul şi alergatul pe bandă, părul prea strâns, tusea, duşurile fierbinţi şi anumite alimente pot provoca migrene din cauza presiunii create în creier.
În timpul exercițiilor, durerile de cap apar mai ales la cei care au leziuni ale coloanei cervicale

Cei care sunt predispuşi la migrene au un risc mare să sufere de dureri de cap atunci când fac exerciţii fizice, dacă mănâncă mezeluri ori dacă fac duşuri fierbinţi. Medicii explică în ce situaţii o durere de cap poate ascunde probleme mai grave.

1. Tuse, nas care curge


Aproximativ 1% din durerile de cap sunt cauzate de tuse, strănutat, cursul nasului, iar bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. Acest lucru se întâmplă din cauza presiunii care se formează în creier.

"La rinosinuzită apare obstrucţia nazală, iar puroiul se duce din ce în ce mai sus şi inflamează mucoasa. Din cauza faptului că se congestionează mucoasa nazală, creierul nu se mai oxigenează cum trebuie şi apar durerile de cap", explică Emilia Codreanu, medic de familie la policlinica "Nada Florilor" din Bucureşti.

Durerea este ascuţită, ca un junghi şi durează de la câteva secunde la câteva minute şi se resimte în spatele capului.

2. Jogging, alergare pe bandă

Orice tip de efort fizic, dar în special jogging-ul sau alergarea pe bandă, provoacă umflarea vaselor de sânge de la nivelul capului, gâtului şi scalpului, producând o acumulare de presiune în creier.

"Durerile de cap nu apar la o persoană sănătoasă care înainte să facă exerciţii face încălzire şi începe activitatea treptat. Atunci când face însă prea multe exerciţii deodată şi dacă le mai face şi în soare este normal să apară un disconfort. Durerile de cap apar în special la cei cu leziuni la coloana cervicală. În cazul alergatului pe bandă este aberant să alergi o jumătate de oră, să faci o pauză şi după să te apuci iar de alergat. În aceste cazuri se măreşte ritmul cardiac şi creşte tensiunea şi de aici durerile de cap", explică un specialist în neurologie. Dacă durerea apare brusc în timpul exerciţiilor, mergeţi la medic pentru că e posibil să existe o tumoră cerebrală.

3. Mezeluri, ciocolată şi vin

Există o listă lungă de alimente care declanşează migrenele, însă mezelurile dublează acest risc. Motivul este că ele conţin tiramină (un aminoacid care determină dilataţia şi contracţia vaselor de sânge), dar şi conservanţi, care cresc fluxul sanguin spre creier, ceea ce declanşează durerile de cap.

"Incriminate sunt mezelurile şi brânzeturile maturate. În urma procesului de maturare se descompun anumite proteine şi rezultă o substanţă (tiramina) care nu e toxică, dar care este asociată cu durerile de cap. De asemenea, puseele sunt puse pe seama ciocolatei şi vinului roşu, care conţin substanţe ce influenţează circulaţia sângelui spre creier", explică Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.

Dureri de cap de la sex, sport, parfum şi mezeluri

4. Duşuri fierbinţi

Duşul reconfortant poate fi şi el cauza durerilor de cap pentru că schimbările de temperatură alterează presiunea sanguină, cauzând vasodilataţie.

5. Părul prins în coadă

Părul strâns legat la spate în coadă strânge tulpinile ţesutului conjunctiv în scalp, declanşând durerea de cap. Împletiturile, pălăriile strânse şi bentiţele pot avea acelaşi efect.

"Durerile de cap sunt cauzate şi de alimente conservate, în special mezeluri şi brânzeturi maturate. În urma procesului de maturare rezultă o substanţă (tiramina).“
CORINA ZUGRAVU, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei


http://www.evz.ro
 
Cica e o probl;ema cu care se confrunta foarte multa lume. Si cred ca e una destul de neplacuta.

Cum procedezi daca ai hemoroizi

Aproape 50% dintre oameni sufera la un moment al vietii de hemoroizi, fie ca acestia au fost provocati de ridicarea obiectelor grele, constipatie prelungita sau sederea indelungata pe scaun.

Muschii rectali se inflameaza si astfel apare o durere acuta, subita. Potrivit Beauty Advices, daca prezinti unele dintre simptomele specifice, este bine sa intrebi un medic ce tratament ar trebui sa urmezi.

Fii atent la dureri sau arsuri la nivel rectal, urme de sange pe hartia igienica sau scaunul de la toaleta. Durerea nu va disparea de la sine, ci doar va creste, odata cu trecerea timpului. Cu cat mai repede incepi tratamentul, cu atat vei scapa mai usor de disconfort.

Megi la farmacie si cumpara un unguent special, evita efortul fizic intens, nu irita zona cu pricina, nu folosi hartie sau servetele parfumate, caci acestea pot contine substante care fac mai mult rau si consuma mai multe fibre si apa.

In stadiu incipient nu ai nevoie decat de tratament extern, pe baza de solutii care sa repare tesutul afectat. Mai tarziu, insa, se poate ajunge chiar la interventii chirurgicale destul de greu de suportat, cu o perioada lunga de recuperare, asa ca nu intarzia rezolvarea aceastei probleme aparent banale.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/cum-procedezi-daca-ai-hemoroizi-1107788
 
Daca ai sti pozitia pt consult medical.......=))
 
N-o stiu, da o pot intui :D. Mai nasol cred ca e cu bagatul manutei daca se lasa si cu de-astea :D.
 
Unde mai pui si "instrumentele de dilatare anala" o fericire :D:
 
Atentie la "bronzarea" in exces , se pot intampla lucruri nu tocmai placute :D:

A rămas fără o ureche fiindcă a stat prea mult la soare



Încă de la 14 ani, o britanică mergea la saloane de bronzat de patru ori pe săptămână şi făcea “băi" de soare chiar şi câte 15 ore pe zi fără să se dea cu cremă de protecţie şi pe urechi.

Când a depistat prima oară o mică cicatrice pe ureche dreaptă, a crezut că este o arsură din cauza aparatului de întins părul. Ulterior s-a dovedit a fi un melanom de gradul doi. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat şi îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite.

“Cancerul e ultimul lucru la care m-aş fi gândit"

“Nu credeam că o suprafaţă atât de mică de piele ar putea să îmi pună în pericol viaţa. Am făcut cancer pentru că iubeam soarele prea mult. În vacanţe eram prima dimineaţa la plaja şi seara plecam ultima", a declarat britanica pentru dailymail.com. “Rareori foloseam cremă protectoare. Chiar şi atunci când foloseam nu mă dădeam şi pe urechi. Cancerul era ultimul lucru la care m-aş fi gândit", povesteşte Sue Riddell, care este asistentă medicală într-un spital în Birmingham, Marea Britanie. Ea spune că în fiecare an mergea de cel puţin 4 ori în staţiuni în care putea face plajă: “Am fost în locuri precum Spania, Portugalia, Corfu, Maldive sau chiar Australia. Îmi plăcea soarele şi să stau în aer liber. Habar n-aveam că asta m-ar putea ucide".

Singura soluţie a fost amputarea urechii

În 2009 , după ce s-a întors la muncă dintr-o astfel de excursie, un coleg i-a atras atenţia asupra faptului că i-a apărut un semn la o ureche. În următoarele zile cicatricea a persistat aşa că a hotărât să se ducă la un medic. Iniţial doctorul ei nu a luat nicio măsură, însă în luna septembrie a aceluiaşi an a hotărât să îi facă o biopsie. Rezultatul a fost surprinzător: cancer de gradul doi. Pentru ca celulele bolnave să nu se răspândească în tot corpul, urechea trebuia amputată cât mai repede.

În urma operaţiei de amputare auzul nu i-a fost deloc afectat. Acum are o proteză din cauciuc în locul urechii, prinsă cu două dispozitive din titan înşurubate în craniul ei.

untitled_6d2ab70925.jpg


http://www.evz.ro/
 
Condimentele - surse ideale de antioxidanti


Ghimbirul si ardeiul iute au virtuti anticancerigene, in special asupra cancerului ovarian si pancreatic.

Condimentati-va bine mancarurile, daca doriti sa ramaneti tinere vreme indelungata.
Se pare ca plantele aromatice au proprietati antioxidante nebanuite si, chiar consumate in cantitati mici, condimentele lupta cu eficienta impotriva radicalilor liberi.

Virtutile antioxidante ale condimentelor

Antioxidantii sunt niste molecule care impiedica sau limiteaza reactiile de oxidare. Corpul uman produce in mod natural antioxidanti, dar cantitatea acestora scade odata cu inaintarea in varsta. De aceea, aceasta diminuare trebuie compensata printr-o alimentatie corespunzatoare, din care nu trebuie sa lipseasca anumite oligo-elemente (zinc, seleniu) sau vitamine (C, E, beta-caroten), care se regasesc in numeroase vegetale (fructe, legume), in ceaiuri, ierburi aromatice si condimente. Toate acestea sunt excelente surse de antioxidanti.
In ceea ce priveste plantele aromatice si condimentele, putina lume le cunoaste pentru calitatile lor benefice sanatatii, acestea fiind in primul rand apreciate pentru savoarea oferita mancarurilor. Si totusi, nivelul concentratiei lor in antioxidanti este destul de mare, de multe ori superior celui al fructelor si legumelor. Astfel, o lingurita de scortisoara reprezinta echivalentul in antioxidanti al unui pahar de suc de struguri, iar o lingurita de oregano contine mai multi antioxidanti decat 80 g de afine.
De asemenea, trebuie stiut ca imbinarea dintre un aliment si un condiment poate creste valoarea antioxidanta a acestuia din urma. Astfel, uleiul de masline combinat cu busuioc, cimbru, patrunjel si marar, de exemplu, si adaugat intr-o salata de legume, cu putin otet aromatic reprezinta una dintre cele mai eficace retete antiimbatranire.


Alte beneficii

Condimentele joaca un rol indirect si in mentinerea sanatatii cardio-vasculare, pentru ca gustul lor pronuntat face ca aportul de sare si materii grase sa fie mai diminuat in prepararea mancarurilor.
Antioxidantii continuti contribuie la limitarea stresului oxidativ care determina partial imbatranirea celulara si diminuearea numarului de neuroni.
Multe ierburi aromatice si numeroase condimente faciliteaza digestia.
Ghimbirul si ardeiul iute au virtuti anticancerigene, in special asupra cancerului ovarian si pancreatic.


http://www.cura-de-slabire.ro
 
Na , dracie :D:



Consumul prea mare de apa ne poate afecta sanatatea

Pe masura ce inaintam in sezonul estival, bautul a cel putin 2 litri de apa pe zi pare a fi principalul nostru scop. Ca ne purifica organismul, ne ajuta la slabit sau dimpotriva, sa crestem in greutate, sa combatem anumite afectiuni, sa ne pastram pielea hidratata si stralucitoare, toate par a fi motive suficient de solide pentru a sta toata ziua cu mana pe sticla de apa.

Totusi, in ce masura crezi ca te ajuta o asemenea cantitate de lichid, in special in conditiile in care corpul tau nu ti-o cere? Pentru ca organismul nostru are nevoie de lichide in general, nu de "2 litri de apa pe zi", iar pe acestea le poate obtine din anumite alimente. Te-ai gandit vreodata ca ai putea sa consumi mult prea multa apa zilnic, ceea ce ti-ar putea afecta sanatatea?

Persoanele sanatoase nu au de ce sa bea atata apa

Corpul uman contine pana la 72% apa, adica circa 45 de litri in cazul unui barbat avand o constitutie medie (70 kg) si ceva mai putin in cazul femeilor. Oricat de mult ar urca mercurul termometrelor afara, aceasta cantitate de apa nu va disparea intr-o singura zi, intrucat organismul nostru este construit de asa natura incat sa poata pastra un echilibru al apei si mineralelor pentru o anumita perioada de timp.

Cu exceptia persoanelor care sufera de anumite boli de inima sau rinichi si care trebuie sa isi asigure un aport de 2,5 - 3 litri de apa zilnic pentru a preveni deshidratarea, persoanele sanatoase nu au de ce sa bea atata apa.

Consumul de apa se ajusteaza la nevoile zilnice

Sursele noastre de lichide sunt cat se poate de variate, astfel incat nu este nevoie sa ne chinuim sa bem cateva sticle de apa zilnic. Mancarea gatita, bauturile racoritoare, fructele, legumele, toate contin apa care se adauga la rezerva zilnica. Pe langa acestea, chiar si corpul nostru produce apa in timpul metabolismului.

Academia Nationala de Stiinta din Statele Unite recomanda consumul de apa cu moderatie, in caz contrar sanatatea noastra ar putea fi afectata. Astfel, expertii de la institutia amintita sunt de parere ca daca bem zilnic 12 pahare de apa nu facem decat sa pierdem nutrienti esentiali cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu si cloruri. Cu alte cuvinte, consumul de apa ar trebui ajustat la nevoile zilnice, la temperaturile de afara si la efortul depus.

Cand ar trebui sa maresti consumul de apa?

1. Clima uscata cu temperaturi inalte - cu cat pierzi mai multa apa prin transpiratie, cu atat mai mult creste cantitatea de lichide de care ai nevoie. Asta se intampla in perioada caniculara, cand temperaturile pot sa depaseasca si 40 de grade Celsius. In sezonul rece insa, nu este indicat sa consumi 2 litri de apa pe zi.

2. Efort fizic - ca si in cazul de mai sus, transpiratia este principalul motiv pentru care trebuie sa cresti cantitatea de lichid ingerat. Desigur, vorbim despre persoanele care practica un sport si depun eforturi sustinute. Persoanele sedentare, care isi petrec toata ziua la birou, nu au nici un motiv sa bea cantitati mari de apa.

3. Anumite boli - febra, diaree, stari de voma, guta, afectiuni ale ficatului, pietre la rinichi, iata o lista cu bolile care impun cresterea consumului de lichide. Totusi, apa ca atare nu este de foarte mare folos, specialistii fiind de parere ca sucurile imbogatite cu vitamina C, saruri minerale si ceaiurile sunt mai potrivite pentru a inlocui pierderile din organism.

4. Cura de slabire - daca bei apa sau orice alt lichid sarac in calorii intre mese poti sa-ti scazi apetitul.



http://www.csid.ro
 
Da , am citit si io ceva similar si pare sa fie logic . Acum pe bune, cum sa bei minim 2 l de apa ( ca de lichid mai bem :P ), zilnic si pe timp de iarna? Adica organismul are aceeasi nevoie de apa pe timpul aniotimpului rece? Neeeeee.

5 mituri despre antioxidanti


Antioxidantii au devenit in ultima perioada arma suprema a organismului impotriva atacurilor externe, dar putina lume stie ce reprezinta acestia cu adevarat.

Din cauza acestor lacune, unele persoane pot fi tentate sa exagereze cu aplicarea sfaturilor de protejare si sa dea crezare unor informatii care nu sunt decat mituri, complet neadevarate. Iata cateva dintre acestea, potrivit Men's Health:

Radicalii liberi trebuie distrusi

Antioxidantii lupta cu radicalii liberi pentru a preveni posibile mutatii in interiorul corpului, ce pot duce la boli de inima, Parkinson si chiar cancer. "Totusi, radicalii liberi nu sunt intotdeauna dusmani, stand la baza unui proces normal, numit oxidare. Sunt indispensabili pentru organism, sistemul imunitar folosindu-i ca arme pentru bacteriile ce incearca sa invadeze corpul", spune Jeffrey Blumberg, director la Universitatea Tufts.

Prea multi radicali sunt nocivi, mai ales daca vorbim despre poluare, tigari si expunerea la soare. Nu este bine, insa, sa vrei sa ii extermini total.

Daca mananci suficiente fructe si vegetale nu ai de ce sa-ti faci griji, organismul tau fiind capabil sa isi mentina echilibrul intern.

Toti antioxidantii sunt la fel

Orice molecula care previne oxidarea corpului este, tehnic vorbind, un antioxidant. Acestea vin sub multiple forme, fie ca este vorba de vitamine, nutrienti sau alte elemente ajutatoare. Polifenolii si flavonoidele sunt cele mai cunoscute, dar vitamina E si C sunt extrem de importante, de asemenea.

Trebuie sa te gandesti la antioxidanti ca la o arma, ai nevoie de mai multe grade care sa creeze o armata completa. Variaza cat mai mult alimentatia pentru a obtine efectul dorit.

Toti antioxidantii vin din fructe si vegetale

Toata familia plantelor, inclusiv nucile, semintele, fasolea si cerealele, este foarte darnica in antioxidanti, dupa cum arata si un recent studiu al Universitatii Scranton. Este bine sa stai departe de mancare rafinata, procesata intens, care ramane, practic, fara valoare nutritiva.

Si carnea, ouale si produsele lactate te pot ajuta in acest sens, mai ales daca animalele au fost hranite sanatos. Asigura-te insa ca produsele nu vor fi excesiv de grase.

Alimentele fortifiate cu antioxidanti sunt mai bune

Multe companii scriu pe ambalaj ca produsele lor contin antioxidanti, dar daca te uiti mai cu atentie vei vedea ca acea cantitate adaugata este infima. Nu te lasa pacalit, caci de obicei aceste produse costa mai mult decat cele "normale", avand acelasi efect.

Mai ales in ceea ce priveste hrana procesata, poti fi sigur ca nu este nici pe departe o sursa de incredere. Daca produsul este cat mai natural si cu multe vegetale, aceasta este garantia ca are antioxidanti. In caz contrar, poate fi doar o pacaleala.

Daca exersez si iau suplimente o sa fiu in forma maxima

Se poate ca aceasta afirmatie sa se dovedeasca adevarata, dar in aceeasi masura poate fi si falsa. "Daca iei o doza mare de antioxidanti imediat dupa efort s-ar putea sa modifici raspunsul natural al corpului", explica Alan Aragon, expert in nutritie.

Un studiu german din 2009 arata ca in momentul in care iei suplimente de antioxidanti in timpul sportului, corpul nu mai are acelasi raspuns, acestia putandu-ti chiar incetini performantele.

Opteaza pentru elementele benefice gasite pe cale naturala, in fructe si vegetale, caci mai mult nu inseamna intotdeauna si mai bine.

Rosiile, un antioxidant puternicCe antioxidanti iti tin ochii sanatosi si de unde ti-i iei?Broccoli, un antioxidant excelentCiocolata contine mai multi antioxidanti decat fructeleGrapefruit-ul rosu este un antioxidant puternic .

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/stiri-sanatate/5-mituri-despre-antioxidanti-1106838
 
O ultima solutie miraculoasa, inima artificiala. Din cate vad, uneori s-a dovedit mai eficienta decat o inima umana .

Povestea primului englez care are inima artificiala - vezi cum supravietuieste

Premiera in medicina britanica: Un barbat in varsta de 40 de ani este prima persoana din aceasta tara careia i s-a montat o inima artificiala. In intreaga lume au fost efectuate doar 900 de astfel de operatii.

Pana nu demult, lui Matthew Green i se dadeau putine sanse de supravietuire, dupa ce ventriculele inimii nu mai reuseau sa-i pompeze sangele in vene, scrie Daily Mail. Astfel, inima nu-si mai indeplinea principala functie, aceea de irigare cu sange a tuturor partilor corpului.

"Acum doi ani mergeam, in fiecare zi, cu bicicleta noua mile de acasa la locul de munca si noua mile inapoi. Dar de cand sunt internat in spital ia reuseam sa merg cativa metri", a povestit Metthew Green despre lupta pe care a fost nevoit sa o duca.

O operatie de 100.000 de lire

Viata lui Matthew se va imbunatati dupa ce medicii de la Spitalul Papworth, din apropiere de Cambridge, i-au montat inima artificiala, denumita SynCardia. Operatia a durat sase ore, iar inima din plastic conectata la un aparat montat in soldul pacientului este o masura temporara pana cand Matthew Green isi va gasi un donator compatibil pentru o inima reala.

"Efortul meu fizic va trebui sa fie limitat, insa, sunt foarte fericit sa merg acasa, sa fiu alaturi de familie, sa ma joc in gradina cu fiul meu si sa gust din mancarea gatita de sotia mea", a marturisit Green.

"Starea lui Matthew s-a deteriorat foarte rapid si nu ar fi supravietuit asteptarii unui donator compatibil, de aceea am discutat cu el posibilitatea de a primi acest aparat. Operatia a mers extrem de bine si Matthew s-a recuperat excelent", a spus chirurgul Steven Tsui, care a fost asistat la operatie de specialistul in montarea inimilor artificiale, Latif Arusoglu din Germania.

Costurile unei operatii de instalare a inimii artificale se ridica la 100.000 de lire sterline, iar intretinerea anuala la 20.000.

Premiera in Anglia

Papworth este al 66-lea spital din lume in care are loc o astfel de operatie si primul din Anglia. Primul dispozitiv experimental de acest fel a fost implantat in 1969, in Houston, SUA, de catre doctorul Denton Cooley. Pacientul a suportat bine implantul, insa a murit dupa ce i s-a montat o inima umana.

Cea mai lunga supravietuire cu o inima artificiala este cea a lui William Schroeder, care a suportat aparatul timp de 620 de zile.

Primul caz al unui pacient care a plecat sanatos din spital dupa implantul SynCardia dateaza din 2008. De atunci s-au facut peste 900 astfel de operatii in SUA si Europa.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...-artificiala-vezi-cum-supravietuieste-1111638
 
Nasoala treaba ,cica am fi atins maximum inteligentei umane :D: adio evolutie (spun unii ) Parca nu as crede asa ceva.


Sfârşitul evoluţiei? Cercetătorii spun că inteligenţa umană a atins dezvoltarea maximă.


Am inventat penicilina, navetele spaţiale, computerele şi chiar inimile artificiale, printre multe alte lucruri. Unii cercetători care au încercat să descopere care va fi următorul pas în evoluţia creierului uman susţin că puterea creierului omenesc a atins punctul maxim, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Astfel, este imposibil, din punct de vedere fizic, să devenim mai deştepţi, potrivit specialiştilor.

Ei susţin că, pentru a deveni încă şi mai inteligent, creierul uman ar avea nevoie de cantităţi mari de energie suplimentară şi oxigen, pe care nu le poate obţine.

Cercetătorii Universităţii Cambridge au studiat structura creierului uman şi au stabilit de câtă energie au nevoie celulele sale. Simon Laughlin, profesor de neurobiologie, a declarat: „Am demonstrat că encefalul uman are nevoie de energie pentru a funcţiona şi această necesitate este suficientă pentru a ne limita performanţele şi a ne determina aspectul. Posibilităţile de deducţie cer o cantitate mare de energie pentru a fi căutate noi relaţii şi a fi corelate constant informaţii din diferite surse. Aceste cereri de energie înseamnă că există o limită pentru informaţia pe care o putem procesa."

Alţi cercetători susţin că reţeaua de fibre a creierului care conectează diferite arii nu poate fi îmbunătăţită. Ei au descoperit că cei mai inteligenţi oameni au cele mai vaste reţele de conexiuni, cu mesaje transmise foarte rapid între diferite porţiuni ale creierului. Ed Bllmore, profesor de psihiatrie la Cambridge, unde s-a specializat în imagistica creierului, a măsurat eficienţa cu care diferite arii ale acestuia comunică între ele.

El a descoperit că impulsurile circulă mai repede în cazul oamenilor mai inteligenţi şi, respectiv, mai încet, în cazul celor cu un IQ mai scăzut. El a declarat: „Integrarea rapidă a celulelor nervoase este corelată mai ales IQ-ului superior. Se plăteşte un preţ pentru inteligenţă. Să devii mai cerebral înseamnă conexiuni mai bune între diferite porţiuni ale creierului, dar asta duce până la limită şi nivelul de energie disponibilă şi spaţiul necesar legăturilor".

Martjin den Heuvel, profesor de psihiatrie la centrul medical olandez din Utrecht, care de asemenea studiază modul în care conexiunile interne ale creierului influenţează nivelul de IQ, a spus: „O creştere a puterii creierului ar produce o creştere disproporţionată a consumului de energie. Este periculos să facem presupuneri despre viitorul îndepărtat, dar este evident că există constrângeri asupra inteligenţei."


http://www.romanialibera.ro
 
''Fumatul dauneaza grav sanatatii" parca asta-i sloganul , nu? Lasati-va ca e de rau :D:


Zece mituri despre fumat, demontate de medici


Mulţi fumători care ar vrea să scape de acest viciu sunt opriţi de convingerea falsă cum că ar fi prea târziu sau se iluzionează fie reducând numărul ţigărilor fie trecând la cele "light".

Stresul asociat cu renunţarea la tutun, teama de îngrăşare şi convingerea că, pentru sănătate, acest gest este deja tardiv - sunt câţiva dintre factorii care îi conving pe fumători să nu renunţe la ţigară. Demontăm zece mituri despre fumat cu ajutorul Magdei Ciobanu, medic coordonator al centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat, din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.


1. Sportul compensează

Unii fumători susţin că alimentaţia echilibrată şi sportul sunt suficiente pentru a-i menţine sănătoşi. Fumatul afectează însă întreg organismul şi reduce rezistenţa la efort.

"Un fumător are capacitatea pulmonară redusă, iar pereţii bronhiilor încep să se îngusteze. Acest lucru provoacă oboseală la efort, pentru că aerul trebuie să intre prin bronhii îngustate", explică specialistul.

Pe deasupra, nicotina inhibă foamea, deci organismul nu acumulează suficient pentru a avea energie.

2. Ţigările light, mai bune

Cei care trec la ţigări "light" tind să inhaleze o cantitate mai mare de fum. "Practic, îşi adaptează modul de a fuma pentru a-şi da doza de nicotină cu care şi-au obişnuit creierul: fumează mai multe ţigări, trag mai adânc sau mai prelung din ţigară şi o fumează în totalitate", atenţionează pneumologul.

3. Sănătatea, compromisă

Efectele norcive ale fumatului sunt cumulative. Cu cât o atât riscurile de boală cresc.

Renunţarea la tutun aduce beneficii, indiferent de momentul la care se produce, iar efectele se simt chiar din prima lună: "Persoana observă că nu mai gâfâie aşa usor, că poate face sport mai lejer, uneori chiar descoperă că respiră mai bine", menţionează Magda Ciobanu.

Cu cât renunţarea are loc mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune.

4. Stresul mă va îmbolnăvi

Este adevărat că încercarea de a renunţa la fumat poate provoca stres, dar acesta nu este permanet. Dimpotrivă, cercetările arată că cei care au renunţat la fumat mănâncă mai bine, fac mai multe exerciţii fizice şi se simt mai bine în pielea lor.

5. Îngrăşarea, la fel de nocivă

Cei care renunţă la fumat iau, în medie, 6,5 kilograme, dar riscul la care este supus organismul cu aceste kilograme este incomparabil mai mic faţă de cel indus de fumat.

6. Trebuie să renunţi brusc

Unii fumători cred că renunţarea la tutun se face brusc şi că voinţa este singurul lor ajutor. Acest mit este parţial adevărat. Într-adevăr, voinţa este esenţială, dar reuşita este garantată şi de ajutorul unui consilier ori al medicamentelor, inclusiv al produselor ce conţin nicotină ca plasturii ori guma.

7. Nicotina, singurul component periculos

Nicotina nu este atât de periculoasă dacă este folosită după indicaţiile unui medic. Însă ţigările conţin, pe lângă nicotină, alţi aproximativ 4.000 de compuşi, care includ substanţe radioactive (poloniu), 43 de substanţe cancerigene cunoscute şi 60 necunoscute.

8. Reduc ţigările şi e bine

Reducerea numărului de ţigări nu este o strategie eficientă întrucât, aşa cum se întâmplă şi în cazul celor care trec la variante "light", fumătorii ajung să tragă mai mult din fiecare ţigară.

9. Pe alţii nu îi afectează

Fumul de ţigară îi afectează şi pe cei din jur. Se estimează că fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni anual, pe tot globul.

10. Nu pot renunţa

La fiecare încercare eşuată de renunţare, fumătorii realizează ce au greşit şi pot schimba strategia. "Nu există «doar o ţigară». O ţigară o atrage imediat şi pe următoarea, fiind vorba de un drog", explică Magda Ciobanu.

"Când vrei să renunţi la fumat, nu există niciodată «doar o ţigară». O ţigară o atrage imediat şi pe următoarea, fiind vorba despre un drog."


MAGDA CIOBANU, pneumolog

http://www.evz.ro
 
Cea mai sanatoasa dieta din lume

Cu cat au loc mai multe studii pe seama ei, cu atat medicii si cercetatorii se conving ca aceasta este "calea cea dreapta". Este vorba, bineinteles, despre dieta mediteraneana.

Ce castigam daca reusim sa ne adaptam modul de alimentie regulilor acestei diete? Pai, in primul rand, ar fi o sanatate buna si in al doilea rand, o silueta zvelta. Avand in vedere problemele de alimentatie cu care se confrunta o lume intreaga (innebunita dupa pastile si retete rapide de slabit), parca nu mai pare de colo.

Modelul mediteranean nu este doar o dieta, reprezinta un regim de viata sanatos, care asigura organismului toate beneficiile pe care le-ar putea obtine din mancare. In prim plan se afla uleiul de masline, fructele si legumele, nucile si semintele, pestele si fructele de mare, cerealele integrale si desigur, sa nu uitam de vin!

Pentru ca viata ta sa nu mai fie un lung sir de diete esuate, incearca sa adopti, cu pasi inceti si siguri, un regim de viata sanatos si, ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine, incearca sa iti educi si familia in spiritul unui mod de viata sanatos.

Ce mancam si ce bem la Mediterana



Fructe si legume

Fa-ti plinul cu antioxidantii continuti in fructe si legume! Sunt adevarati gardieni ai tineretii, lupta cu radicalii liberi si ne pastreaza inima sanatoasa. Pregateste-ti o masa delicioasa dintr-o salata cu ardei rosii, bucatele de piept de pui si seminte de floarea soarelui. Sau poate ca preferi un desert racoritor format din fructe inghetate…

Pestele

Din el obtinem proteinele si acizii grasi Omega 3, esentiali pentru o inima sanatoasa, dar si pentru o piele frumoasa sau un par stralucitor. Formeaza-ti un obicei santos din a inlocui cu peste cel putin doua mese de carne, pe saptamana. Cel mai indicat este sa il prepari la cuptor, la gratar sau in saramura cu ulei de masline.

Fasole

Toate varietatile de fasole reprezinta surse excelente de proteine, vitamine, minerale si fibre, fara a fi si bogate in grasimi. Include orice soi de fasole in preparatele tale, inclusiv in salate si vei obtine o mancare delicioasa, satioasa si bogata in fibre care favorizeaza digestia.

Condimente si mirodenii

Oregano, busuioc, rozmarin, usturoi, piper, chilli, cuisoare, nucsoara, scortisoara, orice condiment sau mirodenie ai alege, cu siguranta ca fiecare isi va gasi locul intr-un fel de mancare pe care il prepari. Pe langa aroma deosebita si gustul inconfundabil pe care il ofera mancarii, toate aceste "minuni" aduse din toate colturile lumii si comercializate de mii de ani, sunt bogate in antioxidanti. Mai exact, o jumatate de lingurita de oregano contine aceeasi cantitate de antioxidanti ca si trei cesti de spanac.

Nuci si seminte

Bogate in antioxidanti, nucile si semintele reprezinta in acelasi timp si o sursa pretioasa de grasimi monosaturate, cu efect de stabilizare al glicemiei si de intretinere a senzatiei de satietate. Din pacate, sunt si bogate in calorii, astfel incat, se recomanda consumul lor intre mese, pe post de gustare (cantitatea recomandata este cat iti incape in palma). Foarte bine sa asorteaza in salate (salate verzi cu seminte de floarea-soarelui, in deserturi cu migdale sau fistic) sau ca si garnituri (alune servite cu legume innabusite sau alune de padure cu cereale integrale).

Uleiuri sanatoase

Grasimile monosaturate aflate in uleiul de masline sau in alte uleiuri precum alune, canola, susan, alune de padure, ulei de struguri, reprezinta drumul cel mai scurt catre o inima sanatoasa. Pentru ca o singura lingurita contine 120 de calorii, este recomandat sa folosesti maxim o lingurita pentru o salata si sa nu depasesti limita de 5 lingurite pe zi.

Cereale integrale

Nu pleca din start de la ideea ca ingrasa, pentru ca lucrurile nu stau chiar asa. Cerealele integrale sunt obligatorii intr-un regim de viata sanatos, fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine. Produsele din cereale care au culoarea alba au trecut prin mai multe procese pentru a dobandi acest aspect, insa in limbajul nutritional asta inseamna ca au fost vaduvite de "darurile" initiale. Pe deasupra, cerealele integrale regleaza nivelul zaharului din sange. Cei care vor sa manance sanatos si sa isi pastreze silueta nu sunt sfatuiti sa consume mai mult de o ceasca de cereale pe zi.

Vin

Poate vei gasi ciudat faptul ca o dieta incurajeaza consumul de alcool, insa tine cont ca este vorba despre un consum moderat si ca, pana la urma, nu este vorba despre orice alcool. Vorbim de vin, o bautura adorata inca din Antichitate, saraca in calorii, insa bogata in antioxidanti. Alcoolul, in doze moderate, reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima, insa orice exces se plateste. Un pahar de vin dupa cina va face minuni pentru digestie, dar si pentru sanatatea ta.

Avantajele dietei mediteranene in sase puncte.

pierderea in greutate
o inima sanatoasa
prevenirea diabetului
o vedere mai buna
reducerea riscului dezvoltarii bolii Alzheimer
o viata lunga si sanatoasa


http://www.intrefete.ro
 
Daca stii ce sa mananci , o poti face fara griji si noaptea, asta-mi convine de minune =)) lasand si chestia cu cafeaua si prajiturile :P


Zece mituri false despre mâncatul sănătos



O mulţime de sfaturi populare despre ce e sănătos să mănânci şi când e cel mai potrivit să iei masa sunt, de fapt, greșite. Toată lumea ne recomandă să nu mâncăm noaptea, să nu bem cafea dacă vrem să slăbim sau să ne ţinem departe de alimentele bogate în grăsimi. Cele mai multe sunt doar legende.

Pentru o alimentaţie sănătoasă este important să ne documentăm corespunzător, să cunoaştem nevoile corpului nostru şi să ne bazăm pe sfaturi pertinente. Zece dintre cel mai des întâlnite mituri în legătură cu o alimentaţie sănătoasă sunt false, după cum demonstrează specialiştii.

Mâncatul noaptea îngraşă

Nimic mai fals. Nu există niciun argument ştiinţific care să demonstreze că mâncatul la ore târzii în noapte îngraşă mai mult ca orice altă masă a zilei. Numărul mare de calorii duce la creşterea în greutate, iar, în general, cei care mănâncă noaptea aleg alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, mâncatul înainte de culcare ne poate da arsuri la stomac şi chiar indigestie, aşa că e mai bine să respectăm mesele zilei.


Unele glucide sunt mai dăunătoare ca altele

Zahăr de masă sau miere – ambele au o mulţime de calorii, între 48 şi 64 de calorii la o linguriţă. Până în prezent, cercetările au arătat că glucidele de orice fel sunt absorbite în mod similar de corp. În loc să evităm un anumit tip de îndulcitor, mai bine limităm adaosul de zahăr de orice fel, mai ales că acesta se regăseşte în sucuri, bomboane, dulciuri şi multe altele.

Cafeaua nu este bună

Acesta e unul din miturile dărâmate recent. S-a constatat că, dacă e consumată cu moderaţie (2-3 ceşti pe zi), cafeaua poate fi parte a unei diete sănătoase. Cercetările sugerează că ajută chiar la reducerea riscului de diabet de tip 2, întârzie apariţia Parkinsonului şi poate preveni chiar și apariţia anumitor tipuri de cancer. Trebuie să controlăm însă caloriile pe care le are o cafea în funcţie de zahărul, laptele sau alte siropuri pe care le adăugăm.

Cu cât mănânci mai puţine grăsimi, cu atât mai bine

Corpul are nevoie, în principal, de trei nutrienţi pentru a funcţiona normal: proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Grăsimile “bune" pot fi găsite în produse alimentare precum nucile, seminţe, lactatele care, în plus, dau energie, ajută la regenerarea celulelor şi la producerea hormonilor necesari. De evitat sunt grăsimile saturate care se găsesc în unt, carne roşie şi în multe alimente procesate.

Înlocuirea sării normale cu sarea de mare pentru a reduce sodiu

Este doar un alt mit. Sarea de masă are aproximativ aceeaşi cantitate de sodiu ca sarea de mare. Dacă vrei să faci p schimbare benefică dietei, înlocuieşte sarea şi dă aromă mâncării cu diferite ierburi sau condimente. În plus, excesul de sodiu din alimentaţie nu vine de la sare, ci de la alimente procesate cum ar fi supele, brânzeturi, conserve.

Bea multă apă pentru a îndepărta kilogramele în plus

Fără îndoială, apa este vitală pentru corp, dar nu este tocmai de ajutor în demersul de a pierde din greutate. Dacă apa ne ţine departe de alte băuturi carbogazoase bogate în calorii, atunci ne poate ajuta cu siguranţă să slăbim, însă doar consumând mai multă apă, nu va face nicio diferenţă.

Zahărul face copiii hiperactivi

Acest mit este atât de răspândit încât pare greu de crezut că nu este adevărat. Cu toate acestea, zahărul nu face copiii hiperactivi. Dacă dădeaţi vina pe tort şi dulciuri atunci când copiii săreau pe pereţi la petrecerile de aniversare, ei bine nu era aceasta problema. Probabil era atmosfera şi compania altor copii. Trebuie însă să acordați mare atenţie consumului de zahăr la copii, deoarece dulciurile, de obicei, nu mai lasă loc alimentelor sănătoase.

Cei care fac sport au nevoie de o tonă de proteine

Atleţii nu au nevoie de proteine pentru a avea mai multă forţă şi nici pentru construcţia musculaturii. Adevăratul secret pentru a stimula puterea muşchilor este de a obţine suficiente calorii şi concentrare la antrenamente. Prafurile speciale, medicamentele şi alte suplimente nu sunt necesare.

Prea mult zahăr cauzează diabet

Prăjiturile şi bomboanele sunt printre favoritele tale dar îţi e frică de diabet? Dacă nu ai deja diabet zaharat, consumul de zahăr nu îţi va provoca această boală. Riscul de diabet creşte pentru cei cu un exces de greutate şi inactivi.

Carbohidraţii duc la îngrăşare

Nu toţi carbohidraţii sunt răi pentru tine. La baza mitului stă faptul că oamenii pierd în greutate cu ajutorul dietelor sărace în carbohidrați. Explicaţia e simplă: aceste diete au și puțin calorii.


http://www.evz.ro
 
O tulpină de Salmonella rezistentă la cele mai puternice antibiotice, descoperită în Marea Britanie, Franţa şi Danemarca


Focarul a apărut în Africa, apoi s-a răspândit în Europa, căpătând de-a lungul timpului rezistenţă la antibiotice, susţine o echipă internaţională de cercetători. Aceştia fac apel la oficialii din domeniul sănătăţii să intensifice monitorizarea, pentru a ajuta la oprirea răspândirii bacteriei la nivel global.

Numărul cazurilor au crescut de la doar câteva în 2002, până la 500 în întreaga lume în anul 2008.

Cele mai multe dintre milioanele de infecţii cu Salmonella nu sunt grave, cauzând numai un disconfort digestiv uşor. Ocazional, în special în cazul vârstnicilor sau al celor cu sistemul imunitar slăbit, infecţia cu Salmonella poate pune viaţa în pericol şi necesită tratamente cu antibiotice.


Li se recomandă oamenilor să urmeze nişte reguli de bază ale siguranţei alimentare: să se spele pe mâini în mod corespunzător şi să le păstreze curate, să fiarbă bine mâncarea, să refrigereze alimentele şi să evite contaminarea prin intermediul obiectelor folosite.

Tulpina, cunoscută sub numele de S. Kentucky, a dezvoltat o rezistenţă la antibioticul Ciprofloxacin, medicament folosit pentru tratarea cazurilor severe de infecţia cu Salmonella.

Cercetătorii francezi au început monitorizarea acestei tulpini după ce au observat câteva cazuri de îmbolnăvire în rândul turiştilor întorşi din Egipt, Kenya şi Tanzania.

Datele provenite din alte ţări sugerează că S. Kentucky a apărut la păsările domestice din Egipt în anul 1990 şi s-a extins apoi la animalele de fermă din diferitele regiuni ale Africii şi Orientului Mijlociu.

Deşi primele infecţii din afara Africii au fost depistate la turiştii internaţionali, mai multe cazuri recente au fost descoperite în Europa, probabil din cauza alimentelor contaminate, susţin cercetătorii. Cazuri de îmbolnăvire au fost observate în Anglia, Ţara Galilor, Danemarca şi Franţa.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei privind Normele Alimentare din Marea Britanie (FSA) a declarat că infecţiile umane cu Salmonella sunt rareori tratate cu antibiotice, iar prelucrarea termică a produselor alimentare, prin gătirea lor la temperaturi înalte un timp suficient, distruge orice bacterie de pe ele, indiferent dacă aceasta este rezistentă sau nu la antibiotice.


http://www.descopera.ro
 
Cum faci diferenţa între înţepăturile insectelor

Autor: Dan Istratie

Puricii lasă în urmă semne roşiatice cu puncte în mijlloc, ţânţarii pot cauza copiilor bubiţe cu lichid şi răni, iar căpuşele intră în piele şi trebuie scoase rapid.


Urmele pe care le lasă pe piele înţepăturile insectelor pot fi un indiciu în privinţa tratamentelor de care am putea avea nevoie. Pentru cei sensibili, o simplă înţepătură de ţânţar ori purice se poate transforma într-o adevărată rană, iar muşcăturile căpuşelor sau ale văduvei negre necesită prezentarea rapidă la medic.

Ţânţarii

Cele mai frecvente înţepături în timpul verii sunt cele de ţânţari. "Mai ales la copii, în ţepăturile de ţânţar se pot complica cu erupţie alergică (fac băşici). Cu toate că sunt serioase, nu sunt grave. După ce se sparg, trebuie tratate şi curăţate precum o rănă", este sfatul medicului Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina din Bucureşti. El recomandă preventiv spray-urile cu DEET (gen Autan), iar pe înţepături să se pună o cremă cortizonică pentru liniştirea inflamaţiei.

Căpuşele

Puţine insecte ajung să intre sub piele, la propriu, cum se întâmplă cu căpuşele. Dacă locuieşti în zone apropiate de munte, mare atenţie la căpuşe, ce pot cauza boala Lyme, afecţiune greu de tratat. "În România, nu sunt atât de multe căpuşe ca în SUA. Dacă cineva este înţepat în pădurile din jurul Bucureştiului, e puţin probabil să facă boala Lyme", comentează conf. dr. Cătălin Popescu.

Potrivit statisticilor, judeţele Sibiu (în special), dar şi Harghita, Botoşani sau Alba găzduiesc adevărate focare de boală. Dacă vezi o căpuşă pe piele, este importantă să o scoţi repede şi să mergi la medic pentru tratament. Pentru a preveni astfel de înţepături, acoperă picioarele, braţele şi capul în zonele cu risc.

Văduva neagră

Muşcăturile păianjenului cunoscut sub numele de văduva neagră pot cauza răni dureroase pe membre, însă uneori nu dor. După atacul acestui tip de păianjen, rămân una sau două urme mici, roşii şi un nodul în locul cu pricina. Pot urma dureri musculare severe, greaţă, stări de vomă. Cereţi imediat sfatul medicilor pentru administrarea unui medicament anti-venin.

Puricii

Puricii sunt insecte foarte mici, fără aripi, extrem de agile, care trăiesc cu sângele gazdelor, şi nu muşcă doar animalele de companie, ci şi oamenii. Sunt persoane foarte sensibile la purici, care se scapină şi ajung la răni şi infecţii. Cea mai bună soluţie este să scapi de puricii de pe animalele de companie şi să foloseşti insecticid în zonele cu probleme.

Albinele

Când o albină înţeapă, moare, însă "victima" ei poate ajunge la reacţii alergice severe. Dacă nu ai o reacţie alergică, înlătură acul albinei, curăţă zona unde a înţepat, pune gheaţă, ia un antihistaminic oral pentru mâncărimi şi ibuprofen pentru dureri. Dacă apare o reacţie alergică severă, mergi cât mai repede la medic.

"Mai ales la copii, înţepăturile de ţânţar se pot complica cu erupţie alergică. Cu toate că sunt serioase, nu sunt grave.“
CONF. DR. CĂTĂLIN POPESCU, medic dermatolog

daca deschideti link,gasiti imaginea intepaturilor.

http://www.evz.ro
 
Cum arată plămânii unui fumător. Un filmuleţ şocant postat pe internet îngrozeşte fumătorii .


Săptămâna aceasta, un filmuleţ în care sunt prezentate două perechi de plămâni, ai unui om sănătos şi ai unui fumător, a circulat printre internauţi.

În imagini plămânii de fumător sunt negri din cauza fumului faţă de plămânii sănătoşi care au o culoare roşiatică. Cei care au realizat filmuleţul au făcut şi un experiment pentru a arăta cât de dăunător este fumatul: au introdus aer în plâmăni iar capacitatea plămânilor de fumător era mult redusă.

"Aşa arată un plămân după zeci de ani de fumat

“Frecvent plămânul se înegreşte dar din ce am operat eu nu sunt chiar aşa de negri şi de fibrotici ca în această filmare, asta probabil pentru că nu acceptăm să operăm pe cineva atât de bolnav. Un plămân arată aşa după decenii de fumat. Oricum unele daune produse plămânului nu se vindecă nici după ani de zile la cei care se lasă de fumat. Elasticitatea plămânului fibros e mult mai scăzută la fumători", a declarat, după vederea imaginilor, Cristian Paleru, medic chirurg la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“

 
Cercetătorii australieni au descoperit un mecanism care cauzează cancerul ereditar

Cercetătorii australieni de la Universitatea din New South Wales au descoperit un nou tip de mecanism care cauzează cancer. Ei au arătat că mici schimbări în unele gene anti-cancer pot fi ca un magnet pentru etichetele biochimice, făcând genele inactive și creând o predispoziție în familie pentru un risc crescut de cancer, se arată pe site-ul Universității.Oamenii de știință care au descoperit mutația susțin că o mică greșeală de scriere a unei singure litere din secvența de ADN aproape de începutul genelor este ceea ce atrage eticheta biochimică, proces cunoscut sub numele de metilare.

Această etichetă biochimică are un impact direct asupra ADN-ului nostru, prin dezactivarea genelor.

“Metilarea se află deasupra ADN-ului și asigură instrucțiunile prin care se dezactivează genele”, explică co-autorul studiului, dr. Megan Hitchins.

În cazul cancerului ereditar, modificările în gena de prevenire a cancerului MLH1 sunt trecute de la părinte la copil, crescând la 80% riscul de a dezvolta cancer de colon, de uter și altele. Unele familii cu cancer ereditar nu au greșeli de scriere în MLH1, dar au metilarea pe gene.

“Când metilarea se atașează de gena MLH1 în aceste familii, aceasta se dezactivează și se dezvoltă cancerul”, spune profesorul Robyn Ward, co-autor al studiului.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat trei generații ale unei familii numeroase, cu cazuri de cancer la vârste fragede, dar cărora nu li s-au găsit modificări de scriere tipice acestui cancer ereditar. Dar, mai mulți membri ai familiei din toate generațiile aveau etichete biochimice pe genele lor.

Acest lucru i-a intrigat pe cercetători întrucât acești indicatori sunt îndepărtați, de obicei, în timpul producerii de ovule și spermă. “Ce am descoperit a fost că o modificare subtilă lângă genă acționa ca un magnet pentru a atrage metilarea. Deci nu metilarea era trecută de la părinte la copil, ci modificarea ADN-ului”, adaugă cercetătoarea.

Profesorul Ward spune că descoperirea arată cauza cancerului în această familie și oferă noi opțiuni pentru diagnosticarea genetică. Oamenii de știință testează folosirea unor medicamente pentru eliminarea metilării pentru a activa genele anti-cancer înapoi. Aceste medicamente ar putea, în viitor, să ducă la un tratament al cancerului ereditar și chiar la prevenire.

http://totb.ro/?p=19830
 
Cod rosu de sanatate: Afectiunile pe care le poti contacta in apa :D:


E vara, e soare, e cald si in cel mai bun caz, e concediu. Asa ca ce iti ramane de facut? Fugi la mare sau alegi racoarea unei piscine pentru a te relaxa. Dar ai grija la numeroasele afectiuni pe care le poti contacta din apa.

1. Leptospiroza

Cunoscuta si sub numele de Boala Weil, leptospiroza este o infectie ce afecteaza animalele dar poate fi transmisa si la om. Printre simptomele resimtite se numara dureri severe de cap, diaree, senzatie de voma, dureri musculare, senzatie de oboseala si in absenta tratamentului, poate surveni colapsul organelor interne.

Leptospiroza afecteaza peste 150 de specii de animale, rozatoarele sunt considerate a fi purtatorul principal al acestei bacterii, urmate de caini, pesti sau pasari. Boala se transmite prin intrarea in contact cu dejectiile animalelor infectate sau intrarea in contact cu un mediu contaminat. Apa reprezinta mediul ideal pentru transmiterea acestei boli.

Persoanele care merg la piscina sau in late spatii publice cu apa trebuie sa fie atente sa nu se loveasca sau sa se zgarie. Iar in cazul unei rani evita sa intri in apa daca nu esti sigura de igiena piscinelor si a bazinelor si in niciun caz nu inota intr-un lac sau rau, spatii deschise animalelor. Daca resimti simptomele afectiunii prezinta-te la medic pentru a primi tratament antibiotic.

2. Criptosporidioza

Informatii pe care nu vrei sa le ratezi: colectii de articole despre copii, calatorii si o intreaga carte de bucate online. Toate la un singur click distanta.
Cod rosu de sanatate: Afectiunile pe care le poti contacta in apa
RSS Newsletter Facebook Twitter Email
Cod rosu de sanatate: Afectiunile pe care le poti contacta in apa PAGINA 1 DIN 1
Publicat la 04 august 2011
AUTOR: Simona Popa
E vara, e soare, e cald si in cel mai bun caz, e concediu. Asa ca ce iti ramane de facut? Fugi la mare sau alegi racoarea unei piscine pentru a te relaxa. Dar ai grija la numeroasele afectiuni pe care le poti contacta din apa.

stirile zilei feminis.ro
7 Trucuri pentru o dantura sanatoasa
Sapte alimente care reduc colesterolul
Sase pasi pentru o menstruatie usoara
Noua moda in oftalmologie: Lentile de contact din aur si diamante

Marturisesc ca nu stiu sa inot si nici nu sunt prea interesata sincer, poate pentru ca ma sperie riscul numeroaselor boli pe care le poti contacta prin apa. Piscinele, bazinele de inot si marea pentru ca sunt spatii publice, in ciuda sistemelor de igienizare, devin un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii si virusuri care iti ameninta sanatatea. Nu sunt fatale dar cu siguranta sunt neplacute. Asa ca am facut o cercetare privind infectiile transmise prin intrarea in contact cu apa. Daca ai de gand ca vara aceasta sa ti-o petreci in apa asigura-te ca sanatatea iti este protejata. Afla riscurile la care te poti expune, atat tu cat si familia ta.

1. Leptospiroza

Cunoscuta si sub numele de Boala Weil, leptospiroza este o infectie ce afecteaza animalele dar poate fi transmisa si la om. Printre simptomele resimtite se numara dureri severe de cap, diaree, senzatie de voma, dureri musculare, senzatie de oboseala si in absenta tratamentului, poate surveni colapsul organelor interne.

Leptospiroza afecteaza peste 150 de specii de animale, rozatoarele sunt considerate a fi purtatorul principal al acestei bacterii, urmate de caini, pesti sau pasari. Boala se transmite prin intrarea in contact cu dejectiile animalelor infectate sau intrarea in contact cu un mediu contaminat. Apa reprezinta mediul ideal pentru transmiterea acestei boli.

Persoanele care merg la piscina sau in late spatii publice cu apa trebuie sa fie atente sa nu se loveasca sau sa se zgarie. Iar in cazul unei rani evita sa intri in apa daca nu esti sigura de igiena piscinelor si a bazinelor si in niciun caz nu inota intr-un lac sau rau, spatii deschise animalelor. Daca resimti simptomele afectiunii prezinta-te la medic pentru a primi tratament antibiotic.

2. Criptosporidioza

Aceasta afectiune este cauzata de parazitul Cryptosporidium parvum, care este asemenea giardiei, un parazit microscopic care se gaseste in apa si se instaleaza in intestinul subtire. Adesea aceasta afectiune este intalnita in cazul copiilor cu varsta intre 1 - 5 ani, dar la fel de usor poate afecta pe oricine. Simptomele resimtite sunt: diaree, senzatie de voma, dureri de cap si uneori, o iritatie in zona abdomenului. Transmiterea infectiei se realizeaza pe cale interumana fecal -orala dar mai ales prin transmiterea animal - om si prin apa. Evita sa consumi apa din rauri si nu consuma inainte de a de spalal pe maini. Evita sa consumi apa din locuri neigienice sispala=te de fiecare data pe maini inainte de a manca.

Netratata, aceasta afectiune poate fi fatala in cazul copiilor, insa in cazul unui adult cu un sistem imunitar puternic, afectiunea poate fi tratata in cel mult o luna. Evita sa consumi apa din rauri si nu consuma inainte de a de spalal pe maini.

3. E. coli (Escherichia coli)

In mod frecvent, aceasta afectiune este asociata cu intoxicatia alimentara dar in acelasi timp, infestarea este posibila si prin intrarea in contact cu apa contaminata. Diagnosticarea poate fi dificila din cauza simptomelor asemanatoare cu ale altor multe afectiuni, diareea si voma si poate fi fatala in cazul copiilor daca nu este urmat un tratament corespunzator. In cazul adultilor, poate fi tratat usor prin antibiotice, dar este necesar un consult medical.

4. Otita externa

Otita externa este o o afectiune ce presupune inflamatia pavilionului urechii si mai este numita si "urechea inotatorului" pentru ca acestia sunt cei predispusi infestarii atunci cand apa patrunde in conductul auditiv extern si nu este drenata. Mici zgarieturi sau rani fac ca urechea sa ramana vulnerabila numeroaselor bacterii din apa, ceea ce duce la inflamarea urechii si iti da o senzatie de mancarime si se poate observa si scurgere de lichid alb din ureche. In cazurile grave poate duce la pierderea auzului temporar. Pentru a evita infectia urechilor foloseste dopuri de urechi care impiedica patrunderea apei murdare si asigura-te ca apa este curata.

5. Cianobacterii

Sau algele albastre cum mai este cunoscuta aceasta infectie, iti da senzatia de mancarime, dureri abdominale si in cazurile severe, mai ales in cazul persoanelor alergice, fac dificila respiratia.

6. Shigeloza

Este o boala infectioasa cauzata de de bacteria Shigella transmisa pe cale fecal-orala si prin intrarea in contact cu alimente sau apa contaminata. Se poate raspandi cu usurinta prin inotul in piscine sau bazine cu apa contaminata. Simptomele sunt: febra, varsaturi, senzatie de greata, diaree si duce la inflamarea mucoasei colonului.

7. Hepatita A

Numita si hepatita infectioasa, sursa principala de infestare este contaminarea apei cu virusul hepatic A. Intrarea in contact cu surse de apa contaminate si consumul de alimente insuficient preparate termic duce la instalarea virusului iar persoanele afectate prezinta greata, varsaturi si ameteli. Netratata hepatita duce la afectarea ficatului.
Probabilitatea de vindecare este de 70 – 90% din cazuri fiind necesar schimbarea regimului alimentar, consumul regulat de lichide, respectarea regulilor de igiena, si in functie de gravitatea cazului, poate fi necesar un regim la pat.

http://www.feminis.ro/sanatate/cod-...tiunile-pe-care-le-poti-contacta-in-apa-19859


E drept ca poti avea ghinion sa te captusesti cu una din boli,dar.... nu va stricati placerea, fiti doar oleaca mai atente la detalii.Ce-ar fi vara fara plaja,balaceala in apa...?
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top