• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Asa sa fie. Mie oarca nu-mi vine a crede. Suna asa, a "abureala" . Acu nu zic nu, s-o ameliora ceva, da sa videm cat ii tzine.

Cancerul se trateaza cu aburi, la Iasi


La Clinica de Chirurgie a Spitalului Sfantu Spiridon, din Iasi, peste 70 de bolnavi de cancer sunt tratati cu aburi.

Dispozitivul de ultima generatie, imprumutat doar pentru cateva luni din Franta, foloseste aburul la temperaturi inalte pentru a vindeca partial unele tumori ale ficatului, anunta Antena 3.

"Aparatul foloseste apa, vaporii supraincalziti care distrug termic aceste tumori. Metoda se adreseaza tumorilor care nu pot fi excizate chirurgical", a declarat prof. dr. Eugen Tircoveanu, seful clinicii.

In tratament se foloseste acelasi principiu ca si in cazul laserului, dar operatiile cu abur sunt mai eficiente.

Impulsurile cu abur fierbinte ajung in celulele bolnave din ficat printr-un ac, iar caldura distruge celulele bolnave.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/cancer/cancerul-se-trateaza-cu-aburi-la-iasi-1116224
 
Am vazut si eu aseara la stiri,intelesesem ca e in faza de experiment.
 
Daca studiile confirma teoria,ne-am scos :P



Corpul uman se adaptează la radiaţii? Un nou studiu sugerează că este posibil

Medicii care sunt expuşi frecvent la raze X ar putea suferi modificări ale celulelor care îi protejează de radiaţiile cu care se confruntă, sugerează un nou studiu.

Aceşti medici au în hematii (globulele roşii din sânge) un nivel mai ridicat al unui antioxidant numit glutation, comparativ cu medicii care nu utilizează în mod regulat razele X. În plus, aceste celule ar putea fi capabile să se autodistrugă în măsură mai mare, ceea ce ar conferi o protecţie mai bună în cazul în care acestea s-ar transforma în celule canceroase.

Nu s-a clarificat încă dacă aceste schimbări ar putea fi benefice pe termen lung sau dacă ar putea reduce riscul medicilor de a avea cancer, susţine dr. Gian Luigi Russo, un cercetător de la Consiliul Naţional de Cercetare din Pisa, Italia.

Între timp, doctorii care lucrează în mod frecvent cu raze X ar trebui să fie atenţi la reducerea riscului de expunere la radiaţii, susţin cercetătorii.

Astfel, unii chirurgi cardiologi efectuează operaţii minim invazive asupra inimii şi folosesc razele X pentru a-i ghida în cursul intervenţiei. În timp ce pacientul primeşte cea mai mare doză de radiaţii, doctorul primeşte radiaţiile care au fost reflectate de corpul pacientului şi de pereţi.

Doza de radiaţii primită în cursul unei singure operaţii este mică, dar toate se adună. De-a lungul unui an de zile, un astfel de chirurg cardiolog este expus la o cantitate de radiaţii echivalentă cu 250 de radiografii toracice.

Russo şi colegii săi au analizat mostre de sânge de la 10 chirurgi cardiologi şi de la 10 asistenţi de laborator care nu au fost expuşi la radiaţii la locul lor de muncă.

În medie, chirurgii cardiologi au fost expuşi la 4 milisievert (mSV) de radiaţii ionizante annual; au fost întâlnite şi cazuri de expunere la 8 mSv, sau chiar mai mult. O persoană care trăieşte în Statele Unite primeşte aproximativ 3 mSv de radiaţii anual, provenite de la surse naturale.

Cercetătorii au concluzionat că aceşti medici s-ar fi adaptat la expunerea la radiaţii, explicându-se astfel nivelul ridicat al moleculelor numite specii reactive de oxigen (ROS). Aceste molecule pot deteriora ADN-ul doar dacă ajung în interiorul celulelor.

Chirurgii cardiologi au un nivel ridicat al moleculelor de ROS în plasma care înconjoară celulele sangvine, dar în interiorul celulelor, au niveluri normale de ROS - fenomen explicat prin faptul că celulele acestor medici produc mai mult glutation, care neutralizează ROS.

Studii suplimentare care să includă o gamă mai largă de persoane sunt necesare pentru a determina efectele pe termen lung a expunerii la radiaţii. Purtarea unor echipamente de protecţie, precum şorţuri căptuşite cu plumb, poate reduce doza de radiaţii pe care un medic o primeşte în timpul unei operaţii.

Sursa: Live Science
 
Câte simţuri are omul?

Cel mai corect răspuns la această întrebare ar fi cel puţin nouă. Cele cinci cu care suntem toţi familiarizaţi sunt cele propuse iniţial de Aristotel acum 2400 de ani: văzul, auzul, mirosul, pipăitul şi gustul. Nu s-a stabilit cu exactitate un număr de simţuri deoarece neurologii atribuie simţului definiţii diferite. Dar pentru ca un simţ sa existe trebuie sa existe şi un receptor. Pentru a ne face o idee cam căte simţuri are omul trebuie să catalogam receptorii.

În ochii, avem doi receptori atribuiţi simţului vizual (ophthalmoception), unul care percepe intensitatea luminii şi funcţionează bine în condiţii de luminozitate redusă, iar celălalt identifică culorile şi are nevoie de o lumină intensă pentru a putea fi activat. Există dispute în legătură cu aceşti receptori, neuroanatomiştii considerănd că aceştia reprezintă de fapt, doua simţuri având în vedere că ei percep lucruri diferite.


În ureche avem un receptor ce percepe sunetele, mai exact vibraţiile propagate prin aer, iar el reprezintă simţul auditiv (audioception), şi mai avem senzori ce detectează orientarea dumneavoastră în câmpul gravitaţional, el fiind răspunzător cu simţul echilibrului, acesta numindu-se equilibrioception.


În piele sunt cel puţin cinci receptorii ce activează simţuri ca:
Simţul tactil sau mechanoreception, care este activat de neuro-receptori aflaţi, în general, în piele, în foculii de păr, în limbă, şi în gât.
Simţul temperaturii sau thermoception, care este reprezentat de doi receptori, unul care percepe caldura, iar celălalt care percepe frigul.
Simţul durerii sau nociception, care este reprezentat de un receptor cutanat (aflat în piele), cât şi de alţi doi receptori, somatic (articulaţii şi oase) si visceral (organele corpului).
Simţul presiunii, care este activat de o varietate de receptori de presiune.
Simţul mâncărimii, care este activat de unii neuroni specifici mâncărimii aflaţi atât în piele cât şi în şira spinării.


În nas avem aproximativ 388 de receptori chimici ce sunt responsabili cu simţul olfactiv (olfacoception), fiecare dintre aceşti receptori legându-se de câte o caracteristică specială a fiecărei molecule.


Pe limbă avem receptori ai gustului denumiţi muguri gustativi care sunt concentraţi pe partea superioară a limbii. Aceştia ne dau simţul gustativ (gustaoception). Senzaţia de gust poate fi clasificată în cinci gusturi de bază: dulce, amar, acru, sărat şi umami.


Pe lângă acestea mai dispunem şi de simţul kinetic sau proprioception, ce oferă informaţii cortexului pariental al creierului despre poziţia relativă a părţilor corpului, şi multe alte simţuri ca cel al timpului, al foamei, al setei, al stomacului plin, al nevoii de urinare sau defecare, al emotiei (atunci când ne ruşinăm), etc...


Dar, totuşi, pe lângă această multitudine de simţuri de care dispunem se pare că omul cel mai mult duce lipsă de bunul simţ. Trăiesc cu speranţa că poate asta se va schimba cândva...


http://gandirelogica.blogspot.com/2011/08/cate-simturi-are-omul.html
 
Imersiunea in Marea Moarta amelioreaza starea de sanatate in caz de diabet

Oamenii de ştiinţă din Israel au stabilit că imersiunile de scurtă durată în Marea Moartă pot ameliora starea de sănătate a persoanelor suferinde de diabet zaharat, relatează miercuri portalul israelian MigNews.

Experienţele au arătat că o imersiune de 20 de minute în apele Mării Moarte duce la o scădere cu 13,5% a nivelului de glucoză în sânge. Nivelul de glucoză se reduce cu până la 20 procente în cazul în care imersiunea se prelungeşte pe durata a 40 de minute.

În cadrul acestor experimente, cercetătorii israelieni au constatat că în cazul acestor imersiuni nu se modifică totuşi nivelul de cortizon şi insulină din sânge.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă subliniază că sunt doar în faza iniţială a cercetărilor şi a trage concluzii definitive în această privinţă este prematur.

http://www.i-medic.ro/stiri/imersiunea-marea-moarta-amelioreaza-starea-de-sanatate-caz-de-diabet
 
Premieră mondială: Transfuzie cu globule roşii create în laborator .



Cercetatorii francezi i-au injectat unui pacient globule rosii create din propriile celule suse si multiplicate in laborator, informeaza AFP. Acest experiment reusit in premiera mondiala constituie un progres enorm spre crearea transfuziilor de sange in cazul carora pacientii sunt propriii donatori.

Coordonat de Luc Douay de la Universitatea “Pierre si Marie Curie” Paris, acest experiment s-a derulat in doua etape. Cercetatorii au prelevat celule susa de la un pacient, apoi le-au multiplicat si au obtinut miliarde de globule rosii cultivate in laborator. Au utilizat in acest scop factori de crestere specifici “care regleaza inmultirea sI maturizarea celulelor susa, care se transforma in globule rosii”. Dar progresul enorm a constat in a doua etapa a cercetarii, cand echipa franceza i-a reinjectat pacientului globulele rosii obtinute din propriile sale celule susa. Luc Douay explica: “Dupa cinci zile, rata de supravietuire a globulelor rosii in circulatia sangvina a pacientului era cuprinsa intre 94% sI 100%. Iar dupa 26 de zile, intre 41% sI 63%”. Sunt rezultate extrem de bune “pentru ca aceasta rata de supravietuire este comparabila cu perioada medie de viata de 28 de zile a globulelor rosii produse in mod natural de organism. Am demonstrat astfel ca durata de viata a globulelor obtinute in laborator este similara cu a celor normale. Ceea ce dovedeste ca globulele rosii create din celule susa pot deveni sursa de transfuzii”.

Studiul demonstreaza in premiera ca aceste “globule artificiale” pot supravietui in corpul uman. Pentru Luc Douay “este un progres medical urias pentru medicina transfuzionala. Avem nevoie urgent de noi surse pentru transfuzii sangvine astfel incat sa facem fata penuriei de donatori de sange, dar sI pentru a elimina riscul contaminarii cu infectii prin tranfuziile clasice”.

Urmatoarea provocare a cercetatorilor este productia la scara larga a globulelor rosii. Dupa cum subliniaza Luc Douay “aceasta necesita progrese tehnologice suplimentare in domeniul ingineriei celulare. Dar suntem convinsi ca globulele rosii cultivate in laborator vor deveni o rezerva nelimitata pentru tranfuzii sangvine si o alternativa sigura la sangele recoltat prin donare”.


http://www.jurnalul.ro
 
Topul graşilor: românii sunt pe ultimul loc.


Marea Britanie, Malta si Irlanda sunt statele cu cei mai multi obezi din Europa, potrivit publicatiei business Insider, care citează Der Spiegel, care s-a folosit pentru estimare de datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Eurostat și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Printre țările cu mai puțini obezi se numără România, Elveția și Italia.

Regatul Unit este statul cu cea mai mare rată a obezității, în care 24,5% dintre adulți suferă de această afectiune. Pe locul al doilea în acest top se află Irlanda, unde 23% dintre adulți au o greutate exagerată. Clasamentul este continuat de Malta, unde 22,3% din populația adultă este obeză. Pe locul al patrulea în topul țărilor europene cu cea mai mare rată a obezității se află Islanda, cu 20,1%. Locul al cincilea este ocupat de Luxemburg, unde 20% dintre adulți au o greutate peste medie. Lituania se afla pe pozitia a șasea cu 19,7%, iar vecinii din Ungaria ocupa locul al șaptelea, cu 18,8%. Cu 18,1% dintre adulți obezi, Grecia se află pe locul al optulea, iar pe locul nouă se află Estonia, cu 18%. Pe locul al zecelea se află Cehia, cu 17,1%, urmată de Elvetia si Italia, cu 8,1% , respectiv 9,9% din adulți obezi.

România ocupă ultimul loc în acest top, cu doar 7,9% dintre adulti cu o greutate exagerată. Deși datele acestui top sunt imbucurătoare, datele oferite de Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon în 2010 sunt de-a dreptul ingrijoratoare: un roman din patru suferă de obezitate și 30% dintre romance sunt obeze.

Ungaria, clasată pe locul șapte, a implementat de curând taxa pe mâncarea nesănătoasă, care va fi ulterior redirecționată spre programe națioanale de sănătate.

obezi_cd24be34d7.jpg




http://www.capital.ro/
 
Nu stiam eu de ce mor de somn dupa o masa copioasa :D: Cica, oboseala indica diverse boli.


Ce boli ascunde oboseala.



Starea de epuizare excesivă trădează boli de inimă, tensiune scăzută, probleme cu tiroida, diabet şi depresie. În anumite cazuri, ea poate semnala chiar şi alergii alimentare sau infecţii urinare.
Dacă adormiți subit în timpul zilei și nu vă mai puteți îndeplini sarcinile obișnuite, este posibil să suferiți de apnee de somn. Respirația se oprește de mai multe ori pe noapte și fragmentează somnul

În orice moment, cinci din zece oameni se simt obosiţi. Oboseala poate fi semn că nu dormiţi suficient sau că mâncaţi prea multe dulciuri care au ca efect fluctuaţiile de energie. Dacă vă odihniţi suficient şi mâncaţi echilibrat, dar sunteţi veşnic adormit, e cazul să vă faceţi investigaţii. Oboseala poate ascunde de la anemii, boli de somn, cardiovasculare, tiroidiene, până la infecţii urinare, alergii şi depresii.

1. Apnee de somn
Dacă dormiţi destul, dar vă simţiţi obosit, e posibil să suferiţi de apnee. "Respiraţia se opreşte la intervale regulate în timp ce vă odihniţi, ceea ce vă trezeşte pe moment şi vă fragmentează somnul. Sforăitul, somnolenţa diurnă excesivă (în timpul meselor, conversaţiilor sau şofatului) sunt principalele simptome", explică dr. Emilia Ciomu, specialist în somnologie.

2. Anemie
Anemia este principala cauză de oboseală la femei, pentru că în timpul menstruaţiei ele pierd cantităţi mari de fier. Mineralul ajută la sinteza de globule roşii care transportă oxigenul din sânge în ţesuturi şi organe. O cantitate prea mică de fier înseamnă automat o oxigenare deficitară a ţesuturilor, deci oboseală şi paloare. Sunt indicate suplimente cu fier, dar şi alimente bogate în acest mineral: carne, ficat, crustacee, mazăre şi cereale îmbogăţite cu fier.

3. Diabet
În cazul diabeticilor, cantităţi mari de zahăr rămân în sânge în loc să meargă în celule, unde să fie convertite în energie. Ca atare, organismul rămâne fără energie. Tratamentul diabetului include, pe lângă medicamentele care reglează nivelul glicemiei, schimbarea stilului de viaţă (reducerea grăsimilor şi a glucidelor) şi exerciţii fizice moderate.

4. Hipotiroidie
Glanda tiroidă, situată la baza gâtului, reglează metabolismul şi viteza cu care corpul converteşte nutrienţii din alimente în energie. Atunci când glanda este mai puţin activă (hipoactivă) şi metabolismul fun cţionează prea lent, începe să se resimtă oboseala şi câştigaţi în greutate.

5. Boli de inimă
Dacă resimţiţi stare de slăbiciune în timp ce vă desfăşuraţi activităţile fizice obişnuite, este posibil să suferiţi de boli de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, o boală a muşchiului inimii. "Pereţii acesteia se subţiază, mai ales cei din ventriculul stâng, principala cameră de pompare a sângelui. Drept rezultat, inima nu mai irigă bine organismul cu sânge. Tratamentul potrivit şi schimbările stilului de viaţă pot ţine afecţiunea sub control", spune conf. dr. Florin Mitu, medic cardiolog.

6. Tensiune mică
Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt oboseala, ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau chiar leşinul. "De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace sau pe sistem nervos", subliniază cardiologul.

ALTE AFECŢIUNI
Oboseala după masă, semn de alergii

7. Infecţii urinare
Infecţiile urinare nu au întotdeauna simptome clare, usturimi şi senzaţie de arsură, însă pot epuiza organismul.

8. Alergii alimentare

Dacă resimţiţi oboseală mai ales după masă, puteţi suferi de o alergie mai uşoară, care nu provoacă urticarie sau alte reacţii alergice.

9. Deshidratarea
Oboseala poate fi primul semn că v-aţi deshidratat.

10. Depresia
Se resimte şi fizic, prin oboseală, letargie, dureri de cap şi lipsa apetitului.


http://www.evz.ro/
 
Cum iti poti ajuta anumite parti ale corpului sa se repare singure


Regenerarea este o stare implicita in stare embrionara, insa, pe masura ce creste, organismul uman isi pierde gradual aceasta abilitate, cu exceptia catorva tipuri de tesuturi. Este vorba de cele care formeaza arterele, oasele, pielea, ficatul, plamanii, aparatul digestiv si anumite parti din creier.

Men's Health te informeaza asupra catorva posibilitati prin care iti poti optimiza puterile regeneratoare ale organismului, in cazul anumitor probleme de sanatate.

1. Arterele

Problema: vasele de sange ingustate (in fotografia din stanga este ilustrat un astfel de vas de la nivelul creierului).

Un organism sanatos are capacitatea de a-si largi vasele sanguine si chiar de a construi altele noi, printr-un proces numit angiogeneza, insa acest proces nu poate avea loc daca celulele din vase sunt deteriorate de colesterol. Prin urmare, este foarte important sa iti mentii colesterolul in limite normale.

De asemenea, incearca sa faci regulat exercitii cardio, care stimuleaza inima, cum ar fi alergatul, inotul. Un studiu a aratat ca endostatina - un factor implicat in formarea de noi artere - a crescut in medie cu 73% la voluntarii sanatosi care au alergat circa 10 minute pe banda si, in plus, efectele au durat pana la 2 ore. Mai mult, cercetarea a mai relevat ca, cu cat subiectii au alergat mai rapid, cu atat mai multa endostatina a fost eliberata.

2. Oasele

Problema: un os rupt.

Reactia regeneratoare a osului este determinata de partea vie a lui - celule ca osteocitele, care se gasesc in matrice. Iar ce poti face pentru a grabi sudarea unui os rupt este sa mananci legume cu frunze verzi. O portie de spanac sau broccoli iti ofera mai mult decat aportul recomandat de vitamina K - un compus care ajuta la refacerea tesutului osos. De asemenea, si rosiile sau avocado sunt surse bune de vitamina K.

In plus, este important sa nu stai numai in repaus cateva luni bune. Mai exact, la un moment dat trebuie sa supui osul unui nivel minim de stres, pentru a stimula acele osteocite. Cele mai multe oase rupte pot suporta putina tensiune dupa sase saptamani, insa, este necesar sa intrebi medicul care s-a ocupat de osul tau rupt cam cand sa incepi sa soliciti partea respectiva si prin ce miscari.

3. Ficatul

Problema: ani intregi de consum de alcool.

Ficatul se poate reface dupa ce o parte din el moare (procesul se numeste hipertrofie compensatorie), dar asta numai daca nu consumi alcool pana ajungi la ciroza - o boala cronica a ficatului in care tesutul normal este inlocuit cu tesut nefunctional. Persoanele care sunt in categoria de risc sunt cele care consuma mai mult de 14 portii de bauturi alcoolice pe saptamana sau regulat beau mai mult de cinci odata.

Un compus numit glutationa ajuta la regenerarea celulelor ficatului, iar suplimentul alimentar SAM-e poate aduce nivelul de glutationa la normal. De asemenea, pentru regenerarea ficatului sunt importante si suplimente cu acid folic si complexul de vitamine B. Si, desigur, este esential sa reduci substantial cantitatea de alcool consumata sau chiar sa renunti la ea.

4. Intestinele

Problema: disconfort intestinal.

Consumul de mancaruri grele si eventual bauturi alcoolice poate genera un disconfort la nivel abdominal deoarece afecteaza mucoasa intestinelor. Celulele din aceasta zona au insa una dintre cele mai mari rate de reinnoire dintre celulele organismului uman - fiecare moare dupa doar cateva zile, facand loc alteia noi.

Pentru a ajuta la procesul de curatare a celulelor moarte este important sa sporesti aportul zilnic de fibre. Incearca sa consumi circa 25-30 de grame in fiecare zi, incepand cu un mic dejun care sa contina cereale integrale si continuand cu paine din cereale integrale la pranz, plus multe fructe si legume pe parcursul zilei.

5. Creierul

Ani de zile s-a crezut ca odata cu pubertatea se termina si procesul formarii de noi neuroni, dar mai multe cercetari au aratat ca nu este asa. Creierul este si el tot un organ, astfel ca incearca sa se repare singur la fel cum pielea se vindeca singura (adesea) dupa o taietura sau julitura.

Iar lucrul pe care il poti face face pentru a stimula generarea de noi neuroni - neurogeneza - este sa iti antrenezi corpul. Studii pe animale au aratat ca exercitiile fizice pot induce neurogeneza in doua zone cheie ale creierului: hipotalamusul - care are un rol esential in formarea de noi amintiri si in invatare, si bulbul olfactiv - care este responsabil cu simtul mirosului.

E drept, deocamdata cercetarile au fost facute doar pe sobolani, insa, ele ar trebui sa fie valabile si pentru oameni. Si, oricum, chiar si daca exercitiile fizice nu ar aduce beneficii creierului, ele sunt bune pentru sanatatea generala a organismului. Incearca sa faci miscare cel putin 30 de minute, de 2-3 ori pe saptamana.

6. Plamanii

Problema: aerul incarcat cu fum de tigara sau smog (si care a afectat plamanii).

Vitamina A (sau acidul retinoic) poate ajuta plamanii sa se refaca, conform unor studii facute pe sobolani. O singura portie de morcovi, cartofi dulci sau mango iti ofera cel putin doza recomandata zilnic. Totodata, exercitiile sunt si in acest caz importante, precum si renuntarea la fumat.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...rti-ale-corpului-sa-se-repare-singure-1119676
 
Mancatul cu ochii in monitor sau televizor nici macar nu satisface gustul , nemaivorbim de cantitatea ingurgitata :D: O stiu pe propria piele cu consumul de cafea la calcultor,nici nu-mi dau seama cand s-a terminat :p si simt nevoia de alta , de parca nu am baut nici macar o gurita de cafea .



Mănânci automat? Mănânci prost şi prea mult .


Un nou studiu sugerează că obiceiul de a consuma gustări în faţa televizorului sau în timpul altor activităţi poate duce la consumul absurd a unor cantităţi mari de mâncare nesănătoasă, chiar şi atunci când are un gust neplăcut sau când eşti sătul. Vestea bună este aceea că specialiştii au descoperit o modalitate de a depăşi aceste obişnuinţe alimentare nesănătoase.

"Când consumăm în mod repetat un anumit aliment într-un anumit mediu, creierul începe să asocieze acea mâncare cu acel mediu, făcându-ne să mâncăm întruna din alimentul respectiv, atâta timp cât ne aflăm în mediul asociat cu el", a explicat David Neal, profesor de psihologie la Universitatea California de Sud, SUA.

În cadrul unui experiment, oamenii de ştiinţă au înmânat floricele de porumb celor care intrau într-o sală de cinema. Unii dintre participanţi au primit o porţie de florice proaspăt pregătite, alţii - floricele vechi de aproape o săptămână.

Participanţii au consumat aproximativ aceeaşi cantitate de floricele, indiferent de starea acestora, veche sau proaspătă. Cei care au declarat că nu mănâncă de obicei floricele în timpul unui film, au mâncat mult mai puţin popcorn vechi decât popcorn proaspăt.

Un grup de control a mâncat atât floricele proaspete, cât şi din cele vechi, în timp ce urmăreau videoclipuri într-o sală de şedinţe. Fără un "mediu" cinematografic ce declanşează pofta de a mânca floricele, oamenii nu ar mânca atât de mult din acest aliment.

Acest lucru demonstrează că, deoarece o sală de şedinţe nu este asociată cu mâncatul floricelelor, subiecţii au acordat o mai mare atenţie gustului produsului alimentar.

Din fericire, cercetătorii au descoperit o modalitate de a pune capăt acestei rutine care are nevoie de un mediu specific pentru a declanşa pofta de a mânca. O perturbare a ansamblului de elemente implicate în activitatea de a mânca automat face ca persoana respectivă să devină conştientă de cantitatea de mâncare ingerată şi de gustul acesteia.

Astfel, într-un experiment separat, cercetătorii au oferit oamenilor care intrau la un film, porţii de floricele stătute şi unele proaspete. Subiecţii au fost rugaţi să mănânce floricelele unii cu mâna lor dominantă, alţii - cu cea nondominantă. Cei care au folosit mâna nondominantă au mâncat mult mai puţin din floricelele stătute. Această tehnică funcţionează chiar şi în cazul participanţilor care au obişnuinţa de a asocia vizionarea unui film cu mâncatul floricelelor.

Studiul a fost publicat în revista Personality and Social Psychology Bulletin.
 
Era o vreme cand tuberculoza era o boala mortala si este de necrezut ca in zilele noastre ea revine in forta :D:


O formă agresivă de tuberculoză cuprinde Europa. România, pe locul 4 la TBC

Tuberculoza rezistentă la tratament acaparează întreaga Europa. Nu mai e de mult „boala sărăciei”, atrag atenția medicii. Acum începe să afecteze din ce în ce mai mulți tineri din familii cu stare, dar cu imunitatea la pământ.
Mulți bolnavi depistaţi cu TBC dezvoltă rezistenţă la medicamente pentru că refuză să urmeze tratamentul complet

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nouă țări din lume sunt cu probleme la acest capitol, toate în Europa. România face parte din țările cu o incidență mare a tuberculozei, mai exact, se situează pe locul 4. Anual, la noi în ţară sunt înregistrate 27.500 cazuri noi de tuberculoză, iar peste 100.000 sunt rude ale celor bolnavi.

Mulți bolnavi din Occident sunt imigranți din țările sărace, care au probleme cu drogurile și alcoolul. Dar acestă molimă nu mai este de mult timp o boală a sărăciei exclusiv, atrag atenția medicii.

„Ea afectează din ce în ce mai mulți tineri din familii chiar bogate, dar care au un sistem imunitar foarte scăzut, din cauza dietelor drastice, fumatului, sedentarismului. În acest caz, poți lua foarte ușor TBC doar trecând pe lângă un om bolnav”, atrage atenția dr. Maria Nica, șefa Laboratorului de Microbiologie din cadrul Spitalului „Victor Babeș”, din București.

De ce devine bacilul rezistent la antibiotice

OMS a dat publicității un nou plan de combatere a tuberculozei, prin care își propune să diagnosticheze 85% din numărul total de cazuri și să trateze cel puțin 75%, până la sfârșitul anului 2015.

Acest plan vine în contextul în care doar 30% din bolnavii de TBC rezistent la antibiotice din Europa de Vest primesc tratament corespunzător. Mulți sistează tratamentul mai devreme decât ar trebui, iar bacilul „se învață” astfel cu medicamentele.


http://www.evz.ro
 
Stresul e deja o chestiune contidiana a vremurilor noastre , cauza majora a multor boli. Cum ataca si cum trebuie sa ne aparam, ne invatza ispertzii. Rasul e pe lista solutiilor cheie. Deci mai mult ras , va rog! :P

In ce zone ale corpului loveste stresul si ce poti face ca sa te aperi


O incercare de a descrie toate formele de stres la care este supus omul modern ar fi inutila deoarece acestea sunt atat de numeroase incat ar fi aproape imposibil sa fie atinse toate. Iar stresul, dupa cum deja se stie, este un factor declansator pentru multe probleme de sanatate, unele parti ale corpului fiind mai vulnerabile la acest stimul negativ.

Potrivit Men's Health, iata care sunt zonele organismului uman in care stresul "loveste" cel mai tare, si cateva solutii care te pot ajuta sa iti construiesti o bariera de aparare.

1. Creierul

Secretia cronica de cortizol (hormon al stresului) poate declansa pierderi de memorie si depresie.

Solutia: incearca sa muncesti cumpatat (cel mai probabil, acea secretie de cortizol in exces este declansata de mai multe ore de munca decat poate suporta lesne organismul sau de unele foarte solicitante). Straduieste-te sa nu mai vezi serviciul tau ca pe un element decisiv in cariera si ia-ti o zi libera (sau mai multe) atunci cand chiar simti ca nu mai poti.

2. Inima

Cercetatorii de la o universitate americana au incercat o noua metoda de a masura nivelul stresului: cu ajutorul foliculilor de par. Ei au luat mostre de foliculi de la mai mult de 100 de barbati - dintre care jumatate fusesera spitalizati pentru atac de cord - si au descoperit ca hormonul stresului se gasea intr-o cantitate mai mare la cei care avusesera probleme de inima.

Tinand cont de faptul ca parul creste aproximativ un centimetru pe luna, cercetatorii au folosit mostre de trei centimetri ca o marca a nivelului de stres din ultimele trei luni ale subiectilor. Specialistii au concluzionat la finalul analizei ca rezultatele sprijina teoria conform careia stresul cronic creste riscul unui atac de cord la fel ca si cel acut.

Solutia: incearca sa ai mai mult control asupra vietii tale, cum ar fi sa reusesti sa fii promovat. In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Columbia, angajatii au fost impartiti in doua grupuri - subordonati si lideri (celor din urma dandu-li-se si sarcini care sa le stimuleze senzatia de putere). Ulterior, jumatate din angajatii din cele doua grupuri au fost nevoiti sa fure 100 de dolari si sa minta in privinta lor. Subordonatii care au fost nevoiti sa minta au avut reactii fizice provocate de stres si un nivel mai mare de cortizol, in timp ce angajatii lideri au avut un nivel mai mic de stres.

3. Sistemul nervos

Atunci cand esti stresat, hormonii te ajuta sa fii mai atent, iti ascut viziunea si iti pregatesc muschii pentru actiune, dar aceste reactii nu sunt indicate pe intervale lungi de timp.

Solutia: infrunta adversitatea (dificultatea) pentru scurt timp, tocmai pentru ca acest lucru te poate energiza suficient cat sa faci fata provocarilor.

Un alt studiu a scos la iveala faptul ca cei care au avut parte de o adversitate moderata au raportat o satisfactie mai mare precum si o sanatate mintala mai buna decat cei care au avut parte de un nivel ridicat de adversitate sau deloc. In doze moderate, ce nu te ucide te poate face mai puternic.

4. Muschii

Tensiunea de la nivelul spatelui si gatului, provocata de stresul psihic, plus probabil zile lungi petrecute stand aplecat deasupra tastaturii unui computer, pot declansa durere musculara.

Solutia: stai in fata coltului unei camere; ridica coatele pana la inaltimea umerilor si plaseaza coatele, antebratele si palmele impotriva fiecarui perete. Inclina-te (in fata) pentru a contracta muschii pieptului si spatelui. Ramai asa 15 secunde, respirand adanc. Executa acest exercitiu la fiecare doua ore sau ori de cate ori te simti incordat.

5. Intestinele

Stresul stimuleaza secretia de acid din stomac, iar acest lucru poate afecta atat mucoasa stomacala, cat si intestinele (poate provoca balonare). Stresul poate altera inclusiv modul in care organismul proceseaza grasimea, facand ca aceasta sa fie depozitata mai mult in zona abdomenului.

Solutia: fa ceva ca sa razi (uita-te la o comedie, la filmulete amuzante etc.). Mai multe studii au demonstrat deja ca yoga estompeaza stresul si reduce tensiunea arteriala, dar cercetari recente sugereaza ca si rasul ar avea acelasi efect.

6. ADN-ul

Hormonii de stres pot face ca telomerii - structuri genetice care protejeaza terminatiile cromozomilor - sa se scurteze. Iar daca acestia se scurteaza prea mult, celulele nu se mai pot multiplica.

Solutia: incearca sa meditezi. Un studiu realizat la Harvard arata ca raspunsul psihologic la mediatie, tai chi si exercitii de respiratie poate neutraliza deteriorarile celulare provocate de stres.

http://www.ziare.com

Si ca sa vedeti ce util e rasul ,dar rasul sanatos, va mai dau un iegzemplu. Deci , nu ezitati sa radeti cu pofta ori de cate ori avetzi ocazia!

Rasul amelioreaza durerea - vezi in ce fel


Oamenii simt o ameliorare a durerii dupa o portie de ras, deoarece rasetele determina eliberarea unor chimicale care actioneaza ca analgezic natural.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford, autorii unui studiu care a ajuns la aceasta concluzie, mai spun ca rasul cu pofta era o abilitate unica a oamenilor primitivi, ceea ce le-a permis sa formeze grupuri tribale mai mari spre deosebire de primatele care traiau pe langa ei.

In cadrul experimentelor, s-a testat pragul de durere al voluntarilor. Acestia au fost impartiti in doua grupe, celor din prima grupa aratandu-li-se un film comic de 15 minute, iar celorlalti - imagini plictisitoare, precum programe de golf.

Cei care au urmarit filmul amuzant au suportat cu 10% mai multa durere decat inainte de a se uita la imagini. Ceilalti au suportat si mai greu durerea dupa filmul plicticos decat anterior.

Si tipul de ras este important. Chicotele nu au mare efect, in timp ce un ras sanatos face minuni. Rasul incontrolabil elibereaza chimicale numite endofine in corp care, pe langa ca genereaza euforie, calmeaza si durerea, explica profesorul Robin Dunbar.

Cercetatorii nu au avut succes in cadrul experimentelor cu comediantii al caror umor era prea cerebral, ci au starnit rasete sanatoase cu Mr. Bean si serialul Friends.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/durere/rasul-amelioreaza-durerea-vezi-in-ce-fel-1120613
 
Ne acuza Gogu mai demult , ca avem un fix cu ciocolata amara :D:
iata ca acum avem o motivatie un plus si un raspuns pt el :P


O echipă de cercetători americani a descoperit că porţiile mici de ciocolată neagră au efecte pozitive asupra stării de sănătate similare celor produse de activitatea fizică.

Oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra mitocondriilor, "uzinele energetice" ale celulelor, ce poartă acest supranume pentru rolul esenţial pe care îl au în producerea energiei. Aceştia au descoperit că un compus existent în ciocolată, epicatechina, provoacă aceeaşi reacţie musculară ca activitatea fizică intensă.

"Mitocondriile produc energia folosită de celulele corpului. Atunci când în celule există mai multe mitocondrii se produce mai multă energie, ceea ce permite efectuarea mai multor sarcini de către celule. Este cunoscut faptul că exerciţiile fizice aerobice precum alergatul sau mersul cu bicicleta conduc la creşterea numărului de mitocondrii din celulele aflate în muşchi. Studiul nostru arată că epicatechina provoacă un efect similar, mai ales în celulele aflate în ţesuturile musculare şi în cele ale inimii", a declarat conducătorul studiului, Dr. Moh Malek de la Universitatea Wayne State din Detroit.

Cercetarea a fost efectuată pe şoareci de vârstă mijlocie. Aceştia au fost împărţiţi în 3 grupuri. Şoarecii din primul grup au fost hrăniţi de 2 ori pe zi cu un tip special de epicatechină, găsit în planta de cacao, timp de 15 zile. Animalele din cel de-al doilea grup au avut aceeaşi dietă, suplimentată cu 30 de minute de activitate fizică zilnică efectuată pe o bandă de alergare. Şoarecii din cel de-al treilea grup au efectuat doar sesiunile de alergare, fără a fi hrăniţi cu epicatechină.

Şoarecii care nu au efectuat sesiuni de alergare, dar au fost hrăniţi cu epicatechină, au prezentat o performanţă musculară mai bună decât cei din cel de-al treilea grup, obosind mai greu decât aceştia. De asemenea, cercetătorii au descoperit că şoarecii care au combinat sesiunile de activitate fizică cu epicatechina au avut rezultate cu 50% mai bune.

În urma acestui studiu, cercetătorii susţin că epicatechina, combinată cu activitatea fizică, ar putea constitui o soluţie pentru încetinirea îmbătrinirii musculare.

"Numărul mitocondriilor din muşchii scheletali scade pe măsură ce îmbătrânim, iar acest lucru reduce atât energia din muşchi, cât şi rezistenţa acestora. Deoarece epicatechina conduce la creşterea numărului de mitocondrii, aceasta ar putea fi folosită pentru combaterea efectelor îmbătrânirii", a afirmat Dr. Malek.

Cercetătorii intenţionează să continue studiile şi pe subiecţi umani, sperând să observe acelaşi efect în rândul acestora.

http://topnews.net.nz
 
Care este cel mai sanatos tip de cafea?


Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume, pentru multi fiind reprezentand doza zilnica de energie. Insa cate lucruri stim cu adevarat despre toate tipurile de cafea care exista pe piata?

Espresso, cafea negra, Caffe Latte - fiecare dintre noi are o cafea preferata. Stim care este ingredientul principal, stim de asemenea si cantitatea de zahar cu care preferam sa o bem.Insa stii cat de sanatoasa este cana ta de cafea preferata?

Unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de colon, acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1 si 2. Alte studii privind beneficiile cafelei au evidentiat actiunea psiho-stimulatoare a acesteia, consumul de cafea fiind asociat cu imbunatatirea timpului de reactie si o stare generala de bine.

Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si previne declansarea unor boli.Cafeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia. Cu astfel de beneficii aduse de cafea, cine se mai mira ca este in prezent bautura preferata de zi cu zi?

Care este cel mai sanatos tip de cafea s-a intrebat si nutritionistul Angela Dowden, dupa ce a constatat cu stupoare faptul ca cea mai mica dimensiune de cafea disponibila in cafenele este echivalentul unei cani mari de cafea consumata acasa.

Cafea nefiltrata

Cafeaua nefiltrata contine, in afara de calorii neglijabile si 120 mg de cafeina, si un tip de reziduu de grasime numit cafestol, o chimicala ce creste considerabil colesterolul. Un studiu publicat in British Medical Journal releva faptul ca 900ml de cafea nefiltrata constumata a crescut riscul de blocaj arterial cu 9-14%.

Nota specialistilor: 3/10

Cafea filtrata neagra

Cafeaua filtrata neagra contine 160mg de cafeina, insa elimina grijile legate de cafestol, anunta un studiu identificat in American Journal of Epidemiology. Cu toate acestea, continutul ridicat de cafeina ar trebui evitat seara, inainte de culcare, intrucat iti poate afecta somnul.

Nota specialistilor: 6/10

Caffe Latte

Caffe Latte, una dintre preferatele femeilor, are 95 calorii, 3,5g grasimi si 75mg cafeina. Fiind de fapt un espresso cu foarte mult lapte, o cana mica de Caffe Latte confera 30% din doza zilnica recomandata de calciu. Alege aceasta cafea dimineata, pentru a-ti calma apetitul dinaintea pranzului si pentru a obtine proteine satioase.

Nota specialistilor: 7/10

Cafea instant

Acest tip de cafea nu contine cafestol, substanta intalnita in cafeaua proaspat macinata, deci nu reprezinta un pericol cand vine vorba de sanatatea inimii. De asemenea, cafeaua instant are mai putin cafeina...

Nota specialistilor: 7/10

Cafea decafeinizata

Un sudiu din Statele Unite realizat pe un esantion de 28.000 de femei care consumau mai mult de sase cani de cafea Decaf a relevat fapul ca acest obicei scade riscul dediabet, comparativ cu acelea dintre femei care nu consumat cafea de fel. Cafeaua contine un numar de fitochimice ce protejeaza celulele care produc insulina in pancreas. Cu toate aceasta, cafeina poate contracara acest efect benefic; din fericire, cafeaua decafeinizata are un continut neglijabil...

Nota specialistilor: 8/10

Espresso

Cafeaua espresso consumata de dimineata este echivalentul unui shot de Red Bull consumat la volan. Pentru o cantitate de cafea atat de mica, espresso-ul contine foarte multa cafeina - 75mg, mai exact. Niciun pericol consumata cu moderatie, insa daca obisnuiesti sa servesti cateva espresso duble sau triple in zilele stresante de la birou sau facultate, este timpul sa incetinesti ritmul intrucat combinatia dintre stres si cafeina poate ridica tensiunea.

Nota specialistilor: 4/10

Cappuccino

Cappuccino se prepara cu un shot de espresso, cu aceeasi cantitate de lapte cald si aceeasi cantitate de spuma de lapte. Astfel, poti beneficia de un sfert din doza recomandata de calciu pe zi. In aceasta concentratie, un cappuccino are 80 de calorii si aproximativ 75mg de cafeina, insa servita cu topping de ciocolata, acest tip de cafea devine mai putin sanatoasa decat un Caffe Latte.

Nota specialistilor: 6/10






http://www.intrefete.ro
 
Pana la urma se pare ca tot sistemul nostru imunitar e mai bun decat orice vaccin.


O membrană de colesterol, secretul distrugerii virusului HIV


Un grup de cercetători din Europa şi SUA a descoperit o modalitate de a preveni distrugerea sistemului imunitar de către virusul HIV. Virusul este incapabil să atace sistemul imunitar dacă membrana de colesterol este distrusă, informează Daily Mail.

„Este ca o armată care nu mai are arme, însă i-au mai rămas steagurile. Aşa că o altă armată o poate recunoaşte şi anihila", a declarat Adriano Boasso de la Imperial College London, care a condus studiul.

Echipa caută să găsească modalitatea de dezactiva virusul şi de a dezvolta un vaccin anti-HIV. Când o persoană se infectează cu virusul HIV, sistemul ei imunitar contraatacă imediat. Însă cercetătorii cred că virusul cauzează iniţial o supra-reacţie din partea sistemului imunitar, care ce slăbeşte următoarea linie de apărare a organismului, numită răspunsul imunitar adaptativ.

În cadrul acestui studiu, echipa lui Boasso a eliminat membrana de colesterol care acoperă virusul, ceea ce a dus la dezactivarea acestuia. Acest lucru a determinat un raspuns foarte puternic din partea sistemului imunitar prin intermediul unor celule T.

Adriano Boasso crede că de aceea este atât de dificil de găsit un antidot pentru virusul HIV. „Cele mai multe vaccinuri provoacă un răspuns iniţial din partea sistemului imunitar pentru a recunoaşte virusul, însă este greu de realizat una semenea vaccin dacă virusul activează alte mecanisme care slăbesc răspunsul adaptativ al organismului". Virusul HIV ia membrana celulelelor pe care le infectează. Această membrană conţine colesterol.

În mod normal, există anumite celule imunitare care recunosc virusul şi produc molecule de semnal numite interferoni. Aceste semnale activează o serie de răspunsuri care sunt iniţiat folositoare, dar în final distrug sistemul imunitar dacă sunt activate pentru prea mult timp.

Lucrând cu cercetători de la Universitatea John Hopkins, Universitatea din Milano şi Universitatea Innsbruck, echipa lui Boasso a descoperit că dacă membrana de colesterol care acoperă virusul HIV este eliminată, celulele producătoare de interferon nu mai sunt activate. În consecinţă, celulele T care sunt responsabile cu răspunsul imunitar adaptativ pot să lupte cu virusul HIV într-un mod mult mai eficient.

SIDA ucide anual 1,8 milioane de oameni. Aproximativ 2,6 milioane de oameni au fost infectaţi cu HIV în 2009 şi 33,3 milioane de oameni trăiesc infectaţi cu acest virus. Cercetătorii mai multor companii private, al unor organizaţii non-profit sau ale unor organizaţii guvernamentale au încercat de foarte mulţi ani să creeze un vaccin de anihilare a virusului HIV, însă succesele lor au fost limitate.

În 2009, un studiu realizat în Tailanda - care a implicat 16000 de voluntari - a demonstrat că un vaccin poate preveni infectarea cu virusul HIV, însă eficacitatea lui a fost limitată, fiind util în doar 30% din cazuri. O echipă americană care lucra la un vaccin experimental a declarat în luna mai că a ajutat un lot de maimuţe infectate cu o formă a virusului HIV să ţină infecţia sub control timp de peste un an, sugerând faptul că au descoperit un vaccin pentru oameni.

Virusul HIV se răspândeşte în multe feluri: prin relaţii sexuale, prin acele seringilor nesterilizate, prin laptele de mamă sau prin sânge, prin urmare infecţia poate fi greu de prevenit. De asemenea, virusul suportă mutaţii rapide şi se poate ascunde de sistemul imunitar, fiind capabil să lupte cu celulele trimise de către organism să-l anihileze.

„Virusul HIV are o mare capacitate de a se furişa", a declarat Boasso. „Evadează din calea sistemului imunitar al gazdei declansând răspunsuri foarte puternice din partea acestui sistem care până la urmă se autodistruge. Este ca şi cum ai ambala foarte mult motorul maşinii tale în viteza întâi. Până la urmă motorul se arde".

http://www.romanialibera.ro
 
Din ce vad acilea, cam toate scad. Si creste numa ce nu trebuie...:P

Ce organe scad si care cresc odata cu trecerea anilor


Pe masura ce imbatraneste, o persoana incepe sa intre la apa, dar nu doar in inaltime, asa cum observa si crede toata lumea, ci mult mai multe organe isi pierd din marime, fapt ce poate afecta sanatatea, daca stilul de viata nu este unul adecvat si nu sunt luate anumite masuri de precautie.

Un studiu recent realizat in Statele Unite arata ca destul de multe persoane care scad in inaltime la varsta a treia sunt predispuse la fracturi de sold, iar dintre acestea, una din trei moare intr-un an de la un astfel de accident. Femeile incep sa se "micsoreze" incepand cu varsta de 40 de ani, iar barbatii cu 10-15 ani mai tarziu. Iata ce parti ale corpului sufera modificari, potrivit Daily Mail:

Coloana vertebrala

Majoritatea persoanelor pierd un centimetru la fiecare decada, incepand cu 40 de ani, lucru care este inrautatit in cazul femeilor, odata cu menopauza. Inca de la 35 de ani oasele incep sa piarda din minerale, in principal calciu, ele devenind mai sensibile si predispuse la accidente, dar si la osteoporoza.

Cele 23 de discuri intervertebrale, care absorb socurile asupra coloanei, sunt alcatuite in masura de 88% din apa, asa ca ele se comprima treptat. In special in timpul zilei acestea se taseaza si isi recapa marimea in timpul noptii, asa ca dupa o noapte de somn vei masura cu 1 - 1,5 centimetri mai mult decat seara. Dar, odata cu inaintarea in varsta, acestea nu isi mai revin si raman micsorate.

Scaderea in inaltime reprezinta un semn al aparitiei osteoporozei, in special la femei, iar la barbati poate insemna si o problema de inima. Un studiu britanic, publicat in 2006, arata ca cei care pierd 2,8 centimetri sau mai mult in 20 de ani sunt cu 46% mai predispusi la boli coronariene.

In jur de o cincime dintre oameni reusesc sa isi mentina inaltimea odata cu varsta. Genele ajuta foarte mult, dar elementul principal este dat de un mod de viata sanatos. Este bine sa consumi alimente bogate in calciu (lactate, legume cu frunze verzi) si vitamina D (peste gras, brocoli).

Evita fumatul si alcoolul pe cat posibil, la fel ca excesul de cafeina. In plus, cercetatorii au descoperit ca cei care fac aerobic in mod regulat scad doar o jumatate din inaltimea pierduta de restul persoanelor. In plus, daca nu faci exercitii pentru abdomen si acesta devine proeminent, nu va fi deloc un lucru benefic pentru coloana, care se va putea stramba.

Inima

Inima se micsoreaza cu o medie de 0,3 grame in fiecare an, afectandu-i in acest fel capacitatea de a pompa sangele in corp. Cu ajutorul RMN-ului au fost analizati barbati si femei intre 45 si 85 de ani de catre cercetatorii de la Universitatea Hopkins, constantandu-se ca varsta face ca procesul de contractie si eliberare sa dureze cu 2-5% mai mult, astfel incat cantitatea de sange pompat scade cu 9 ml in fiecare an.

O inima care fusese marita din cauza hipertensiunii nu va mai primi suficient sange si va fi predispusa la imbolnavire. La fel ca toti ceilalti muschi, inima ramane in forma daca se fac exercitii fizice, asa ca toate actvitatile de tip cardio ii fac bine. Incearca sa alergi, sa mergi pe bicicleta sau macar sa mergi rapid prin parc timp de 40 de minute in fiecare zi.

Organele sexuale

Organele sexuale ale femeilor si barbatilor se micsoreaza odata cu varsta. In cazul barbatilor, acest fenomen are doua explicatii: substantele grase (placa) se depoziteaza pe vasele de sange din penis si impiedica cicuitul sanguin, ceea ce duce la o atrofiere partiala a organului. In al doilea rand, se strange colagen in exces pe tesutul care face posibila erectia. Incepand cu varsta de 40 de ani si testiculele incep sa-si micsoreze diametrul.

In cazul femeilor, schimbarile sunt cauzate de pierderea estrogenului atunci cand intra la menopauza, ceea ce reduce semnificativ circuitul sanguin in zona genitala. Si uterul se micsoreaza, intorcandu-se la marimea pe care o avea cand femeia nici nu ajunsese la adolescenta, caci organismul simte ca organul nu mai este activ si nu isi mai risipeste energia cu el.

Si glandele mamare resimt imbatranirea, asa ca sanii isi pierd din volum si se lasa. O dieta saraca in grasimi si cat se poate de sanatoasa iti va asigura o viata sexuala buna cat mai mult timp.

Creierul

Creierul incepe sa se micsoreze de la varsta de 20 de ani si, in decursul vietii, isi pierde in jur de 10-15% din marime. El cantareste cam 400g la nastere, in adolescenta are in jur de 1,4 kg si de la 20 de ani scade.

Oamenii de stiinta inca nu stiu motivul, dar cred ca este vorba de o acumulare de toxine, care impiedica regenerarea celulara. Problemele sunt accelerate de fumat, alcool sau diabet. Si obezitatea si colesterolul marit au un impact considerabil. Scanarile arata ca lobul frontal si cel temporal se micsoreaza cel mai mult. Totusi, acest proces nu afecteaza capacitatea de gandire si concentrare.

Cu cat faci mai multe exercitii si ai o activitate mintala regulata, cu atat vei fi mai sanatos si vei avea un creier mai puternic. Un studiu australian arata ca hipocampusul oamenilor de peste 60 de ani care si-au folosit intens creierul pe toata durata vietii pierde cu 8,3 procente mai putin din volumul organului, fata de alte cazuri.

Fata

Cercetatorii cred ca pierderea tonusului muscular duce la micsorarea fetei, dar studiile recente spun ca s-ar putea ca tocmai pierderea masei osoase sa produca acest lucru, caci oasele se micsoreaza si trag si muschii si pielea dupa ele.

Maxilarul se micsoreaza foarte repede. Spre exemplu, daca pierzi un dinte, pielea imediat se va plia pe noua forma. Cel mai bine este sa pastrezi o igiena orala corespunzatoare, astfel incat sa ai dantura perfecta si sa nu te confrunti cu astfel de probleme.

Vezica

La 25 de ani, vezica unei persoane normale poate retine in jur de doua cani de lichid, dar pana la 65 de ani marimea se injumatateste. Evita alcoolul si cafeaua in exces, caci ele irita vezica. In plus, poti face exercitii care sa iti intareasca muschii pelvieni, pentru un control mai bun.

Timusul

Timusul este un organ micut, situat deasupra inimii, care produce celule ce previn infectiile. El este mai mare in copilarie, ajungand de marimea unui mar, dar incepe sa isi piarda din volum la pubertate. Astfel, sistemul imunitar este mai slabit si oamenii sunt mai predispusi la boli, inclusiv cancer.

Un regim cu putine calorii iti va ajuta sistemul imunitar sa ramana in forma pentru mai mult timp.

In afara de toate aceste organe care se micsoreaza, unele fac exact contrariul si cresc pe masura ce anii trec.

Urechile si nasul cresc

Partea interna a lobului urechii ramane la aceeasi marime, dar la exterior majoritatea urechilor se alungesc. Explicatia ar fi ca sunt facute din cartilaje, care continua sa creasca si dupa ce oasele se opresc. In plus, acestea, la fel ca pielea, pe masura ce imbatranesc isi pierd din elasticitate si se subtiaza, dand un aspect "lasat".

Labele picioarelor

Acestea se lungesc si latesc in timp, caci tendoanele si ligamentele isi pierd elasticitatea. La fiecare 10 ani o persoana mai poate creste cu o jumatate sau chiar un numar la pantofi.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...i-care-cresc-odata-cu-trecerea-anilor-1123364
 
=)) Daca ma iau dupa ce scriu astia......imi plac toate alimentele care cica ma "tradeaza " ca as fi asa si pe dincolo:D: .Voua ,nu va plac (fara a va simti cum sustin psihologii ?


Alimentele trădează sentimentele.

Pofta imperativă pentru un anumit aliment spune aproape totul despre felul în care ne simţim în unele momente.



Dulce, sărat, picant, acru, cremos, crocant, elastic... Pofta compulsivă de a „devora” asemenea alimente sfidează orice logică, orice regulă de nutriţie, orice regim alimentar, semănând mai degrabă cu dependenţa, ca în cazul consumatorilor de narcotice, al fumătorilor şi al alcoolicilor, pentru că atunci când „murim” de poftă pentru un aliment, creierul nostru îl vizualizează şi ne este foarte greu să ne mai gândim la altceva până când nu ajungem să ne potolim pofta, explică psihoterapeuţii. La fel de bine, astfel de pofte „imperative” sunt deseori „oglinda” stărilor sufleteşti care ne încearcă în momentele când ne îndopăm în neştire cu alimentul după care tânjim. Doctorul în psihoterapie Dorothy Virtue a găsit puternice legături între unele tipuri de alimente şi stări emoţionale specifice.

De pildă, pofta de alimente crocante, tocmai bune de a fi zdobite între dinţi, trădează o stare de stres, resentimente, amărăciune sau frustrare, stări care ne fac să ne „răz­bunăm” pe covrigei, floricele şi alte „crănţănele”. Zgomotul produs de strivirea acestor produse „descarcă” tensiunile nevoase, liniştind creierul.

Poftă pentru alimente cremoase, cum ar fi îngheţata sau brânza, au persoanele anxioase, pline de nesiguranţă, ruşinate sau vinovate. Consumul acestor produse „pufoase” le produce confort şi relaxare, pentru că laptele din care sunt făcute conţine L-triptofan, care, în combinaţie cu carbohidraţii (cum este zahărul), antrenează secreţia de serotonină în creier, substanţă ce produce senzaţia „de bine”.

Alimentele „elastice”, ca guma de mestecat, jeleurile şi rahatul, sunt „specialitatea” geloşilor, a timizilor care nu au curajul să îşi exprime adevăratele sentimente, a persoanelor confuze sau a celor care văd jumătatea goală a paharului şi a celor care se simt fără nici un motiv ameninţate de ceva rău.

După alimente picante tânjesc persoanele dornice de senzaţii tari şi de viaţă trăită din plin, dar care nu reuşesc întotdeauna să-şi satisfacă aceste dorinţe. De asemenea, gustul pentru acru, iute, sărat sau alte arome picante arată dorinţa de nou şi schimbare.

Pâinea, pastele şi orezul sunt căutate de persoanele stresate, nervoase sau fricoase. Prăjiturelele şi biscuiţii, alimente procesate bogate în carbohidraţi dulci, sunt dorite cu ardoare de persoanele care caută confort şi siguranţă şi care vor să scape de emoţiile negative. Pofta pentru aceste alimente poate trăda însă şi o persoană încăpăţânată, care nu vrea cu nici un chip să facă un anumit lucru.

Ciocolata este „poftită” de aproape toată lumea, de la mic la mare. Ingredientul ei magic este feniletilamina, substanţă pe care o produce şi creierul, şi care induce sentimente romantice, de dragoste. Totuşi, unele persoane „mor” după ciocolată şi când se simt nefericite în dragoste. Ciocolata conţine şi un ingredient asemănător serotoninei produse în organismul uman, difenilamina, care induce starea de calm, iar pirazina, o substanţă regăsită în aroma ciocolatei, activează centrii nervoşi unde se proiectează senzaţia de plăcere.

În fine, nucile, alunele, seminţele şi alte alimente cu texturi ase­mă­nătoare sau conţinând aceste ingrediente sunt căutate de persoanele private de bucurii şi plăceri sau de cele care oferă toate acestea, dar nu au parte de reciprocitate. În spatele poftei pentru aceste alimente se pot ascunde sentimentul de singurătate sau însingurarea, nemulţu­mirea sau îngrijorarea.


http://www.jurnalul.ro
 
Si pana la urma parca e mai bine sa ai o anticipare pozitiva , decat una negativa, nu? Deci nu dormiti ca valizele in gara, ca dati in extrema cealalta .

Somnul insuficient poate duce la un optimism excesiv

Persoanele care nu dorm suficient tind sa fie exagerat de optimiste si sa ia decizii rapide si irevocabila in anumite situatii cheie, indiferent de urmari, conform unui studiu american publicat in revista Neuroscience, informeaza AFP.

Studiul are la baza dovezi stiintifice care au completat o realitate cunoscuta deja de administratorii de cazinouri: dupa un anumit numar de ore petrecute pe perioada noptii in cazinou, clientii pariau fara sa se opreasca pana cand pierdeau toti banii.

In cadrul cercetarii au fost urmariti 29 de voluntari adulti, cu o stare de sanatate buna si o varsta medie de 22 de ani, sa ia o serie de decizii cu caracter economic dupa o noapte in care au dormit si s-au odihnit, dupa care sa ia din nou decizii de acelasi tip si dupa o noapte in care nu au dormit deloc.

Cercetatorii au utilizat tehnica imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM).

Pentru persoanele care nu au dormit, scanerele au detectat o activitate mai intensa in partea creierului responsabila cu anticiparea pozitiva si, din contra, o activitate mai slaba in zonele cerebrale asociate cu anticiparea negativa.

"Persoanele private de somn care au participat la studiu au avut tendinta de a face mai multe alegeri punand accentul pe castigurile financiare si mai putine alegeri care sa le permita reducerea pierderilor", au explicat autorii acestui studiu, realizat de cercetatorii de la Duke University din statul Carolina de Nord si de la Universitatea din Singapore.

http://www.stilfeminin.ro/sanatate/37.html
 
Se stie clar ca fumatul e nociv dar parca, daca citesti ce zic specialistii, parca iti vine macar sa le raresti, daca nu poti sa te lasi (cum e si cazul meu :P)

Zece mituri despre fumat, demontate de medici
Autor: Ioana Raluca Ghioarcă

Mulţi fumători care ar vrea să scape de acest viciu sunt opriţi de convingerea falsă cum că ar fi prea târziu sau se iluzionează fie reducând numărul ţigărilor fie trecând la cele "light".

Sursa: SHUTTERSTOCKStresul asociat cu renunţarea la tutun, teama de îngrăşare şi convingerea că, pentru sănătate, acest gest este deja tardiv - sunt câţiva dintre factorii care îi conving pe fumători să nu renunţe la ţigară. Demontăm zece mituri despre fumat cu ajutorul Magdei Ciobanu, medic coordonator al centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat, din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.




1. Sportul compensează

Unii fumători susţin că alimentaţia echilibrată şi sportul sunt suficiente pentru a-i menţine sănătoşi. Fumatul afectează însă întreg organismul şi reduce rezistenţa la efort.

"Un fumător are capacitatea pulmonară redusă, iar pereţii bronhiilor încep să se îngusteze. Acest lucru provoacă oboseală la efort, pentru că aerul trebuie să intre prin bronhii îngustate", explică specialistul.

Pe deasupra, nicotina inhibă foamea, deci organismul nu acumulează suficient pentru a avea energie.

2. Ţigările light, mai bune

Cei care trec la ţigări "light" tind să inhaleze o cantitate mai mare de fum. "Practic, îşi adaptează modul de a fuma pentru a-şi da doza de nicotină cu care şi-au obişnuit creierul: fumează mai multe ţigări, trag mai adânc sau mai prelung din ţigară şi o fumează în totalitate", atenţionează pneumologul.

3. Sănătatea, compromisă

Efectele norcive ale fumatului sunt cumulative. Cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât riscurile de boală cresc.

Renunţarea la tutun aduce beneficii, indiferent de momentul la care se produce, iar efectele se simt chiar din prima lună: "Persoana observă că nu mai gâfâie aşa usor, că poate face sport mai lejer, uneori chiar descoperă că respiră mai bine", menţionează Magda Ciobanu.

Cu cât renunţarea are loc mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune.

4. Stresul mă va îmbolnăvi

Este adevărat că încercarea de a renunţa la fumat poate provoca stres, dar acesta nu este permanet. Dimpotrivă, cercetările arată că cei care au renunţat la fumat mănâncă mai bine, fac mai multe exerciţii fizice şi se simt mai bine în pielea lor.

5. Îngrăşarea, la fel de nocivă

Cei care renunţă la fumat iau, în medie, 6,5 kilograme, dar riscul la care este supus organismul cu aceste kilograme este incomparabil mai mic faţă de cel indus de fumat.

6. Trebuie să renunţi brusc

Unii fumători cred că renunţarea la tutun se face brusc şi că voinţa este singurul lor ajutor. Acest mit este parţial adevărat. Într-adevăr, voinţa este esenţială, dar reuşita este garantată şi de ajutorul unui consilier ori al medicamentelor, inclusiv al produselor ce conţin nicotină ca plasturii ori guma.

7. Nicotina, singurul component periculos

Nicotina nu este atât de periculoasă dacă este folosită după indicaţiile unui medic. Însă ţigările conţin, pe lângă nicotină, alţi aproximativ 4.000 de compuşi, care includ substanţe radioactive (poloniu), 43 de substanţe cancerigene cunoscute şi 60 necunoscute.

8. Reduc ţigările şi e bine

Reducerea numărului de ţigări nu este o strategie eficientă întrucât, aşa cum se întâmplă şi în cazul celor care trec la variante "light", fumătorii ajung să tragă mai mult din fiecare ţigară.

9. Pe alţii nu îi afectează

Fumul de ţigară îi afectează şi pe cei din jur. Se estimează că fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni anual, pe tot globul.

10. Nu pot renunţa

La fiecare încercare eşuată de renunţare, fumătorii realizează ce au greşit şi pot schimba strategia. "Nu există «doar o ţigară». O ţigară o atrage imediat şi pe următoarea, fiind vorba de un drog", explică Magda Ciobanu.

"Când vrei să renunţi la fumat, nu există niciodată «doar o ţigară». O ţigară o atrage imediat şi pe următoarea, fiind vorba despre un drog."
MAGDA CIOBANU, pneumolog

Si daca va speriat ce ati cetit mai sus, iata, chipurile, o metoda prin care te poti lasa de acest viciu in 6 ore :P: http://www.evz.ro/detalii/stiri/met...e-sa-te-lasi-de-fumat-in-sase-ore-947821.html
 
Nu cred ca terapia asta ar da roade, vointa individulai conteaza .
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top