• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Lasati-o mai moale cu aspirina

Excesul de aspirina poate afecta vederea

Aspirina poate creste riscul pierderii vederii, atunci cand este folosita in exces, arata un studiu recent.

Studiul realizat in Europa, pe un esantion de peste 4.000 de batrani, arata ca persoanele care iau aspirina in fiecare zi au sanse duble sa isi piarda vederea, relateaza The Telegraph.

Studiul nu arata insa ca ar exista o legatura directa intre dozele mici de aspirina si problemele de vedere.

In genere, batranii iau aspirina pentru a micsora riscul atacurilor de cord, iar alte studii au aratat ca aspirina poate reduce riscul aparitiei cancerului.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/stiri-sanatate/excesul-de-aspirina-poate-afecta-vederea-1124790
 
Căscatul asigură „aerul condiţionat” pentru creier


Asociat, în mod tradiţional, apa­ri­ţiei plictiselii, căscatul pare a avea un rol biologic care, însă, până în pre­zent, nu a fost studiat în mod amănunţit de oamenii de ştiinţă.

Dependenţå sezonalå. Cerce­tă­torii Universităţii Princeton au efectuat, recent, o serie de cercetări pentru a descoperi funcţia biologică a căscatului. Oamenii de ştiinţă au pornit de la premisa că, de obicei, căscatul este declanşat de variaţiile de temperatură la nivel cerebral şi are rolul de a „răci” creierul. Potri­vit studiului, frecvenţa cu care oamenii cască depinde de anotimp şi fiinţele umane prezintă o tendinţă „atenuată” de a comite respectivul gest atunci când temperatura mediului înconjurător o depăşeşte pe cea corporală. Autorii studiului, Andrew Gallup şi Omar Eldakar, sugerează faptul că frecvenţele diferite cu care oamenii cască se datorează schim­bării anotimpurilor. Ipoteza respectivă i-a condus pe savanţi la ideea că, în cazul oamenilor, căscatul poate reprezenta un procedeu pentru reglarea temperaturii la nivel cerebral. În urma cercetărilor, specialiştii au stabilit că subiecţii păreau predispuşi să caşte mai des iarna, spre deosebire de anotimpul estival, când temperatura mediului înconjurător o poate egala sau chiar depăşi pe cea corporală. Savanţii au ajuns la concluzia că temperaturile mai ridicate nu uşurează activitatea creierului supraîncălzit. Potrivit teoriei termoreglării prin intermediul căscatulului, creierul îşi poate păstra paramerii normali de funcţionare cu ajutorul unui schimb de căldură efectuat cu mediul exterior în timpul respectivului gest.

„Fereastrå termicå”. Efectul de răcire produs de căscat rezultă din intensificarea fluxului sanguin care urcă spre creier ca urmare a „dilatării” spaţiului dintre fălci, precum şi schimbului de căldură cu mediul înconjurător, reali­zat printr-un proces invers, prin intermediul inhalării profunde a aerului. Astfel, temperatura aerului din mediul înconjurător conferă căscatului un rol benefic. Specialiştii opinează că, în cazul în care căscatul nu ar acţiona în felul descris, creierul nu ar putea fi „răcit” pentru a funcţiona normal. Cu alte cuvinte, oamenii de ştiinţă consideră că există o aşa-numită „fereastră termică” sau un interval redus de valori ale temperanturii mediului înconjurător în care se pot înregistra cele mai mari fecvenţe pentru căscat. Cercetătorii au ţinut să sublinieze că scăderea in­tensităţii căscatului o dată cu reducerea temperaturii, indiferent de variaţiile altor factori ce pot influenţa acest gest: umiditatea aerului, perioada de timp petrecută în aer liber şi durata somnului în timpul nopţii. Savanţii au ţinut să remarce faptul că, în timpul iernii, circa 50% dintre oameni obişnuiesc să caşte frecvent, în timp ce vara numărul acestora s-ar cifra la mai puţin de 25%.


http://www.jurnalul.ro
 
Frigul a inceput deja sa afecteze sanatatea copiilor si nu-i exclus sa fim afectati si noi ,adultii, asa ca trebie sa luam masuri.


Cum ne protejam de raceli si gripa.


Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura sa respectam regulile de igiena si sa ne vaccinam antigripal pentru evitarea imbolnavirilor.

Masurile de igiena personala - spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse - sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii si, in special, prin gripa. De asemenea, este recomandat sa se evite zonele aglomerate si expunerea prelungita la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spaţii deschise, este necesar sa se foloseasca mijloacele de protectie adecvate.

Respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bogata in proteine, legume si fructe, odihna si miscare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esentiala pentru mentinerea unui corp sanatos.

De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine sa evite deplasarile şi frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.


Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile va incepe in aceasta saptamana monitorizarea cazurilor de viroze respiratorii si gripa din sezonul 2011-2012.

In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii va lansa campania anuala de vaccinare antigripala gratuita. Anul acesta, are in plan utilizarea unui numar de 1.000.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor OMS si ECDC. Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.


http://www.jurnalul.ro
 
Putem manca ciucalata neagra, zilnic. Carne, nuci , vin rosu, praz, ca tot e sezonul lui . Numai bunatati.

Alimentaţia potrivită pentru vreme rea şi moral scăzut


Chiar dacă apetitul creşte când se face frig, nu mâncaţi mai mult ca de obicei. Ardeiul roşu, varza şi cătina întăresc imunitatea, iar ciocolata neagră şi cafeaua sunt bune când scade energia.
În loc de cârnați, nutriționiștii recomandă, pentru imunizare, legumele bogate în vitamina C: ardei roșii, varză și tomate.

Toamna vine la pachet cu viroze, depresii şi poftă de mâncare. Deşi organismul, fără vlagă, cere "ceva bun" care să ridice energia, omul vremurilor noastre nu se mai expune la frig şi nu are nevoie de mai multe calorii. Şi imunitatea trebuie pregătită pentru valul de răceli, însă doar câteva legume şi fructe "de toamnă" sunt bogate în vitamina C.

Nutriţioniştii vă sfătuiesc ce trebuie să mâncaţi în perioada rece ca să vă simţiţi bine şi, în acelaşi timp, să vă menţineţi greutatea.


Ciocolata cu 50% cacao, antidot pentru depresie

Când cerul se umple de nori şi se înserează mai devreme, se instalează aşa-zisa depresie sezonieră: apar stări de letargie şi schimbări bruşte de dispoziţie.

Organismul "înfometat" ar cere orice, dar mai ales dulciuri, care "lucrează" la buna-dispoziţie, dar şi la stocul de grăsime.

Nu tăiaţi de tot dulciurile, dar alegeţi plăcintele de casă, cu dovleac, măr sau brânză, asezonate cu scorţişoară sau chiar ciocolata. Cu cât este "mai neagră", cu atât mai bine.

"Cicolată neagră puteţi mânca în fiecare zi, nu una întreagă, dar măcar jumătate. Chiar şi cea cu 50% conţinut de cacao este bună. Un studiu recent spune că este bună pentru creier şi inimă (scade colesterolul) graţie conţinutului mare de antioxidanţi din untul de cacao. În plus, stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. Cea cu lapte, pe care o mănâncă cei mai mulţi, nu mai are aceleaşi proprietăţi", precizează nutriţionistul Corina Zugravu.

O cafea dimineaţa, pentru cei care nu au contraindicaţii, creşte nivelul de energie în zilele mohorâte. Restul zilei, suplimentaţi cu ceaiuri de fructe de pădure. Ciocolata caldă are multe calorii şi este de evitat, mai ales cea "la plic".

Carne, nuci şi vin roşu

Deşi pofta de mâncare creşte uşor toamna, nu aveţi nevoie de mai multe calorii decât de obicei, dacă nu vă desfăşuraţi activitatea în exterior.

"Se spunea că toamna organismul se pregătea de iarnă şi-şi făcea depozite de grăsime. Asta ar fi valabil dacă am trăi într-o peşteră. Iarna, într-adevăr, omul nu mai avea ce să vâneze, de aceea, organismul era setat să-şi ia măsuri de siguranţă. Nu mai e cazul", adaugă nutriţionistul.

Nu renunţaţi însă la carne sau la alte surse de proteine, cum sunt lactatele şi ouăle.

Şi nucile sunt bogate în proteine şi în grăsimi "bune", iar cele noi sunt şi mai uşor de digerat. Evitaţi cârnaţii sau alte mezeluri şi nu năvăliţi la zacuscă, care cade greu la stomac (din cauza prăjelilor conţinute). Înlocuiţi-le cu supa de pui, o salată cu "de toate", o porţie de carne (la cuptor), un pahar de vin roşu sau de must pe zi (bogat în resveratrol-antioxidant).

Medicii nu recomandă suplimentele pentru stimularea imunităţii, ci, mai degrabă vaccinul antigripal, măsurile de igienă, evitarea spaţiilor aglomerate, mişcarea, dar şi o alimentaţie sănătoasă.

Ardeiul roşu musteşte de vitamina C, indispensabilă pentru întărirea imunităţii. "Capia, gogoşar, chiar şi murat este bun. Alte surse de vitamina C sunt broccoli, conopida, varza, chiar şi cea murată, zmeura, fructele de pădure în general, merele, dar şi cătina, din care se pot face ceaiuri, chiar şi gemuri cu puţin zahăr, fierte doar puţin. Cinci porţii de legume şi fructe pe zi este regula (o porţie= un fruct). La legume puteţi depăşi indicaţiile", precizează nutriţionistul Zugravu.

Fructele de sezon nu sunt extraordinare pentru imunitate, însă au alte proprietăţi: scad colesterolul şi au puţine calorii, cu excepţia strugurilor, de care nu trebuie să faceţi abuz.

Beneficiile neştiute ale prazului

Perele, de exemplu, sunt bogate în antioxidanţi care protejează de radicalii liberi şi menţin sănătatea inimii şi a colonului (conţin multe fibre). Merele scad colesterolul "rău" (în special cele acrişoare) şi protejează de diabet zaharat. Conţin o cantitate mai mare de vitamina C decât perele.

Prazul autohton are aceleaşi beneficii ca ceapa şi usturoiul: întăreşte imunitatea, scade colesterolul rău şi îl creşte pe cel bun, luptă împotriva cancerului şi reglează glicemia. Conţine vitamina C, B6, magneziu şi fier. Se încadrează perfect în supe, salate sau sote-uri, alături de alte legume.

55% conţinut de cacao
trebuie să aibă ciocolata, pentru ca inima şi creierul să fie protejate. Cu cât procentul de cacao e mai mare, cu atât este mai sănătoasă

"În trecut, organismul făcea toamna depozite de grăsime pentru iarnă. Azi, stăm mai mult în casă şi găsim alimente".
CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist

Citiţi mai mult: Alimentaţia potrivită pentru vreme rea şi moral scăzut - Sănătate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ali...rea-si-moral-scazut-949286.html#ixzz1aY4EC9hR
EVZ.ro
 
Ca sa nu spun ca mancand mai mult de 45 de grame de ciocolata pe zi , ne protejam împotriva atacurilor cerebrale :p cel putin asa sustin cercetatorii din Suedia .


Articolul in integime aici :

http://www.descopera.ro
 
NU mananci micul dejun? Afla ce pierzi pentru sanatatea ta

In toate studiile ce tin de o dieta sanatoasa de viata, micul dejun este trecut drept cea mai importanta masa a zilei. Nici un regim de slabire sau program de gimnastica nu incepe fara sintagma: Mananca in fiecare zi un mic dejun sanatos. Iata cinci argumente care sa va convinga ca lucrurile stau chiar asa: micul dejun este cea mai importanta masa a zilei.

Un mic dejun sanatos iti da „combustibil” pentru intreaga zi

Pentru ca incepe o noua zi, iar organismul, care n-a mai fost hranit din seara trecuta, are nevoie de „combustibil”. In plus, cati dintre voi mananca sanatos la pranz. Iar daca nu mananci ce trebuie, corpul n-o sa mai functioneze la capacitatea optima.

Micul dejun creste nivelul de energie

Nivelul de energie va creste simtitor dupa un mic dejun care aduce corpului vitaminele si nutrientii de care are nevoie. Persoanele care nu iau micul dejun au un nivel mult mai scazut al energiei decat cei care mananca in fiecare dimineata. Micul dejun vine dupa masa de seara si dupa opt ore de somn. Opt ore in care organismul n-a mai primit nimic.

Datorita unui mic dejun sanatos iti creste puterea de concentare

Oamenii care nu mananca dimineata isi pierd o treime din puterea de concentrare. Au de asemenea dificultati in a invata lucruri noi. In schimb persoanele care servesc micul dejun se pot focusa mai bine pe diferite activitati.

Daca nu mananci un mic dejun sanatos esti mai morocanos

Cand ti-e foame, devii mai agitat si mai irascibil. Corpul simte lipsa unui element si asta afecteaza intreg sistemul. Persoanele care mananca sanatos in fiecare dimineata sunt mai bine dispuse, mai putin nervoase si mai pline de viata decat cei care nu fac acest lucru.

Micul dejun imbunatateste viata de familie

Micul dejun te poate ajuta sa-ti imbunatatesti viata de familie. Adunati, cu totii, in jurul mesei, timp in care puteti sa vorbiti despre ce ati visat in cursul noptii sau ce planuri aveti pentru urmatoarea zi, este un bun prilej pentru a intari legaturile dintre voi.

In concluzie, sfatul nostru pentru tine, ca pentru toti parintii, este sa iti obisnuiesti copiii inca de mici sa nu isi inceapa ziua fara mic dejun. Dar si pentru tine este valabil si nu e inca prea tarziu sa iti schimbi obiceiurile alimentare, cata vreme este numai spre avantajul tau pe termen lung.

http://sfatulparintilor.ro/
 
Fantasctica excrocherie ,oare pana cand?


Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică "pâinea neagră"

Autor: Georgeta Petrovici

Pâinea neagră e făcută de fapt din făină albă şi colorată cu malţ. Românii o preferă crezând că e mai sănătoasă, dar în realitate e chiar mai nocivă decât cea albă. Dezvăluiri din interiorul industriei.
350 de pâini se fac într-o tranşă de 40 de minute. Pâinea neagră este vopsită cu ajutorul chimiei

Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Sunt oamenii din piaţă care cunosc afacerea ca pe buzunarele proprii. Explicaţia acestei farse la nivel naţional ţine efectiv de reflexele de consum ale clienţilor şi nu de vreun calcul financiar.

Pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor. Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre. Mai mult, colorantul folosit e un produs sintetic, nefiind un produs biologic pur. Afacerea se rezumă astfel: toţi caută o pâine mai sănătoasă şi se păcălesc, mâncând una artificială.

artificială.

Un bidon de 5 kg de colorant e vărsat în malaxor

În malaxorul de 100 kg, amestecul e preparat de brutar. Tranşa: 350 de pâini negre de 450 g fiecare. Arată ca acasă, cu o mică diferenţă: cantitatea e mare, amelioratorii pe măsură. Aşteptăm să vedem făină neagră, din aceea cu 72% cenuşă, cum ne-a explicat morarul Vasile Bunescu din Giarmata. Nici vorbă de aşa ceva. Pâinea neagră se face din făină albă şi extract de malţ, un fel de miere groasă care îi dă culoare şi aspect de "pâine ca la bunica".

Brutarul aduce patru saci cu făină albă, îi deşartă în malaxorul de inox. Adaugă dintr-un bidon metalic "zeama" colorantă. Cinci kilograme. "E extract de malţ" vine explicaţia. Mai pune un kilogram şi jumătate de sare, trei de drojdie, 55 de litri de apă călduţă. Reglează viteza la prima treaptă de viteză, apasă pe buton şi paletele malaxorului încep să se învârtă.

Încet, făina albă devine o cocă de culoare maro închis. "Face culoare, dă coajă crocantă, e 100% natural şi nu veţi avea probleme cu el", asigură Victor, reprezentantul de vânzări al unei companii din Târgovişte care se laudă că vinde cel mai bun extract de malţ din România. Este importat din Olanda şi costă aproape 2 euro kilogramul.

Diferenţa esenţială dintre pâinea neagră şi cea vopsită

"În mod normal, nu are avea voie să se numească pâine neagră dacă nu este făcută integral din făină neagră", spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Românii cumpără de la raft fără să citească eticheta. Dacă ar face-o, ar înţelege că mănâncă pâine albă vopsită. Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, doar o treime din pâinea neagră din piaţă este cu adevărat neagră, realizată exclusiv cu făină integrală. Restul este colorată cu tărâţe de grâu sau cu malţ sub formă de extract lichefiat.

Raţiunea pentru care brutarii păcălesc cu pâinea vine din obiceiurile de consum ale noastre: românii vor pâine neagră, pentru că ştiu de la televizor că e sănătoasă, dar o vor pufoasă şi rezistentă mai multe zile, cu coaja subţire. Aşa ceva nu se poate din făina neagră adevărată, confirmă orice morar sau inginer tehnolog de panificaţie.

În schimb, pâinea neagră autentică are un conţinut ridicat de fibre care stimulează digestia şi tranzitul intestinal, protejând colonul. Făina neagră conţine mai multă cenuşă, care îi dă această culoare, închisă, dar şi nutrienţii şi fibrele suplimentare care fac pâinea neagră preferata nutriţioniştilor.

"Dacă făina albă are 55% cenuşă, cea neagră ajunge la 72%", spune morarul Vasile Bunescu. "Pâinea din făină neagră nu va avea niciodată volumul unei pâini normale. Estetic arată mai rău. La noi se cere pâine pufoasă. Or aceasta nu o poţi face din făină integrală", mai spune Aurel Marin.

Şi malţul tot la diabet duce

Financiar vorbind, pâinea neagră mincinoasă este ceva mai ieftină. Pentru producerea a 350 de pâini făina neagră ar costa circa 180 de lei. 350 de pâini albe costă doar 130 de lei dar se adaugă şi preţul malţului, economia fiind de 20-30 de lei la 100 kg.

Pâinea neagră corectă ar trebui să aibă pe etichetă informaţii stricte: făină de grâu neagră, apă sare, drojdie. În schimb de cele mai multe ori, pe etichetele de pâine neagră găsim făină albă şi malţ. Gheorghe Mencinicopschi explică însă că şi malţul acesta ar trebui de fapt interzis. Consumat în exces fabvorizează apariţia diabetului, spune specialistul.

"Până acum câţiva ani pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Ceea ce nu se ştie este că acel caramel a fost înlocuit cu malţ, care în momentul procesării pâinii generează tot caramel", a declarat Mencinicopschi. Potrivit specialiştilor de la Siguranţa Alimentelor, nimeni nu a investigat dacă malţul este la fel de nociv, după ce caramelul a fost interzis în 2002. "Vom cuprinde în strategia noastră de control şi o verificare a conţinutului de caramel din pâinile cu malţ", a spus Floare Chiru, adjunctul şefului de la Siguranţa Alimentelor Timiş.

E-URILE DIN PÂINE

Pe etichete: făină de grâu şi malţ în loc de făină neagră

Pâinea comună, pe care o găsim în hypermarket sau la alimentara din colţ, este plină de E-uri. Iată o selecţie:

esteri poliglicerici ai acizilor graşi, mono şi digliceride ale acizilor graşi
Acid citric, Acid ascorbic, Acid lactic
Acetat de calciu, Diacetat de sodiu
Lecitina din soia
Propilen glicol
Glicerina
Gumă arabică
Carbonat de calciu, Propionat de calciu

Nu toate se găsesc în aceeaşi pâine, însă unele au rolul de întârzia învechirea, altele pur şi simplu să îmbunătăţească gustul pâinii.

Hipermarketurile sunt pline de pâine neagră vopsită cu malţ. Am luat de pe raft o pâine din Arad, ambalată în pungă potocalie, care are notat pe ambalaj o compoziţie formată din făină albă şi făină neagră, iar în paranteză, după aceasta din urmă, este explicată ca fiind "de malţ". Mai încercăm o pâine, de Timişoara, una cu punga colorată galben: făina de malţ este denumită "neagră", iar pâinea mai conţine făină de grîu şi ameliorator.

"Extractul de malţ are un gust bogat, care îi oferă pâinii o culoare naturală şi are efect de întârziere a învechirii."
Victor Sencu, distribuitor de malţ pentru pâine

http://www.evz.ro
 
Ce îţi spune mărimea degetelor de la picioare despre personalitatea ta

Analizarea picioarelor este practicată în China şi India de mai bine de 5.000 de ani pentru că aceste popoare au credinţa că picioarele reprezintă oglinda întregului corp. Orice leziune a piciorul indică probleme în altă parte a corpului, informează ele.ro.

feet_77230600.jpg


Iată mai jos ce îţi spun picioarele despre tine:

Degetul mare. Dacă degetul mare este mult mai lung decât restul degetelor, esti o persoana isteaţă, cu o gândire creativă.
În schimb, dacă degetul este mai mic, acest lucru indică faptul ca eşti o persoană care poate face mai multe lucruri deodată.

Al doilea deget. Cu cât este mai lung al doilea deget, cu atât ai mai mai multe calităţi de lider. Un deget mai mic indică o persoană fericită cu ceea ce are.

Al treilea deget . În cultura chineza, al treilea deget reprezintă energia, voinţa şi ambiţia. Dacă este mai lung, atunci eşti o persoana foarte activă şi plină de resurse, în special în viaţa profesională. Dacă degetul este scurt, eşti o persoană care se bucură de plăcerile vieţii.

Al patrulea deget . Un deget lung indică că eşti o persoană pentru care familia joacă un rol extrem de important. Dacă însă degetul este curbat, acest lucru indică nefericire în relaţiile amoroase. Dacă degetul este mai scurt, acest lucru înseamnă că viaţa de familie are o importanţă mai mică pentru tine.

Degetul mic. Dacă este foarte mic, degetul indică o persoană care fuge de responsabilităţi, se plictiseşte uşor şi este în permanentă căutare de noi provocări.

http://www.realitatea.net/ce-iti-sp...picioare-despre-personalitatea-ta_879675.html
 
Daca fierberea nu-i sanatoasa ,cum doamne iarta-ma fac un bors cu carne? Unul traditional ,ca la mama acasa?


Cum găteşti carnea ca să nu te îmbolnăveşti

Cuptorul şi rotisorul sunt cele mai bune metode de preparare a cărnii. Varianta pane, fierberea sau pregătirea la aburi ar trebui evitate.
Grăsimea care cade din carne pe cărbuni revine în produsele de pe grătar și poate cauza cancere digestive celor care le consumă

Proteinele şi fierul din carne o fac extrem de importantă pentru organism, motiv pentru care nu ar trebui exclusă din alimentaţie nici măcar în curele de slăbire. Uneori însă carnea ne poate face mai mult rău decât bine fiindcă este pregătită greşit.

Specialişti în nutriţie prezintă care sunt cele mai bune modalităţi de a găti carnea pentru a putea beneficia din plin de proprietăţile ei şi pentru a nu ajunge la boli grave.

De ce nu e bună grăsimea care se scurge pe grătar

Este de preferat să gătiţi carnea la grătar, rotisor sau proţap, pentru că astfel sunt eliminate grăsimile excedentare şi toxinele, fără ca ele să reintre în contact cu bucata de carne. În plus, prin aceste modalităţi de preparare denaturarea proteinelor este minimă.

Carnea va fi sănătoasă dacă va fi gătită la plită încinsă sau la grill, nu la un grătar tradiţional, cu cărbuni. Este important ca grăsimea să se scurgă în lateral sau dedesubt, dar nu pe sursa de căldură.

"Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive", explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.

La polul opus, din punctul de vedere al valorii nutritive, se află carnea prăjită în ulei, unt sau untură. "Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare", precizează nutriţionistul.

Ceea ce obţineţi în urma prăjitului vor fi alimente greu digerabile, ce suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul.

Cea mai nocivă este însă carnea pane. "Alăturarea dintre pesmet, ulei şi carne e cea mai indigestă şi calorică combinaţie", avertizează Ionuţ Ştefan.

Fierberea şi gătitul cu aburi, mai răruţ

Nutriţioniştii vă sfătuiesc să optaţi cât mai rar pentru fierbere, iar atunci când o faceţi, să aruncaţi apa în care s-au scurs toxinele din carne şi să consumaţi preparatul separat.

"Prin fierbere se pierd mai puţini constituenţi decât prin alte metode. Ar trebui însă să nu se fiarbă la temperaturi ridicate şi nici timp îndelungat, pentru că se denaturează o parte din proteine sau din grăsimi", explică nutriţionistul.

Deşi este o metodă de gătit des folosită de cei care vor să aibă o dietă sănătoasă, gătitul cu aburi nu este recomandat în cazul cărnii.

"La fel ca la fierbere, toxinele din carne rămân în sucul produs. E de dorit să se prepare mai mult legumele şi fructele decât carnea în acest mod şi nu la temperaturi foarte înalte sau pentru un timp îndelungat", explică nutriţionistul Ionuţ Ştefan.

Dacă doriţi totuşi să preparaţi carne la aburi, optaţi pentru peşte şi mai rar pentru carne roşie, carne de pui sau curcan.


O altă variantă sigură de gătit a cărnii este la cuptor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gătitul la microunde. "Există posibilitatea preparării neuniforme a cărnii, zona centrală putând să rămână insuficient preparată termic", menţionează Ştefan Ionuţ.

SFAT

Uitaţi de foliile de aluminiu

Foarte importante sunt şi ustensilele de gătit. Evitaţi să înveliţi alimentele în folii de aluminiu sau alte tipuri de metale, întrucât ionii din aceste materiale pot trece în carne şi pot fi nocivi mai ales în cazul copiilor, femeilor însărcinate sau al celor care alăptează.

Pentru a vă proteja sănătatea, nutriţioniştii vă sfătuiesc să folosiţi vase din ceramică, teflon sau oţel şi mai rar din cupru, alamă sau aluminiu. "Primele sunt mai stabile termic, cu risc scazut de contaminare cu ioni metalici a alimentelor preparate", explică specialistul în nutriţie.

http://www.evz.ro
 
Ca tot vine sezonul rece si avem nevoie de o imunitate puternica, iata ce trebuie sa halim pentru a o avea :


Poate deja stii ca este bine sa mananci supa de pui si sa bei zeama de lamaie atunci cand esti racit, dar exista mult mai multe alimente care iti imbunatatesc sistemul imunitar si te ajuta sa ramai sanatos, mai ales pe durata anotimpului rece.

Iata care sunt acestea, potrivit Divine Caroline:

- Iaurtul sau chefirul,: toate produsele lactate fermentate contin probiotice numite si bacterii bune, acestea ajutand sistemul imunitar si pe cel digestiv. Studiile arata ca probioticele vindeca diareea si alte probleme ale tractului digestiv, dar reduc si probabilitatea contractarii racelilor si a gripelor.

- Ceaiul verde si negru: o cana de ceai cald ajuta la eliberarea durerii din gat, bautura continand polifenoli, antioxidanti ce feresc organismul de radicalii liberi din atmosfera. Un studiu al celor de la Harvard a aratat ca persoanele care beau 5 cani de ceai negru pe zi beneficiaza de un compus care lupta cu virusurile si infectiile. Poti opta pentru varianta decofeinizata daca nu vrei sa ai probleme cu somnul.

- Usturoiul: acesta este indispensabil in orice bucatarie si are numeroase proprietati prin care previne bolile si imbunatateste sistemul imunitar. Este bun si pentru tratarea infectiilor, un studiu din Marea Britanie aratand faptul ca persoanele care consuma in mod regulat doi-trei catei de usturoi sunt mult mai putin predispuse la infectii si raceli. Cel mai bine este sa-l consumi cat mai proaspat.

- Legume portocalii: dovlecii, cartofii rosii si alte legume bogate in beta-caroten (substanta care ofera culoarea portocalie) ajuta sistemul imunitar sa functioneze asa cum trebuie si tin bolile departe. Si vitamina A pe care o au aceste alimente este buna pentru piele si tine microorganismele departe de corp.

- Stridiile: acestea reprezinta o sursa extrem de bogata in zinc, fier, omega 3 si seleniu, ajutand enorm sistemul imunitar si, implicit, ferind de boli. Incearca sa consumi stridii cat de des poti.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/ce-sa-mananci-pentru-o-imunitate-buna-1127806
 
Mey, tu n-ai citit ca nu-i recomdat sa fierbi pui? Risti sa te imbolnavesti s imai tare =)) ce ti-e si cu nutritionistii astia :P
 
Io si-asa nici nu prea halesc carne fiarta, so....nu prea ma intereseste. Da ustoroaie bag la greu :D.
 
Vezi topul bombelor alimentare

Alimentele moderne pot fi adevărate bombe pentru organism, iar deseori între etichetă şi conţinut este o diferenţă foarte mare. V-aţi imaginat că există şuncă de pui cu şorici de porc, pateu de ficat fără ficat, caşcaval fără brânză sau frişcă fără smântână, ba chiar lapte de capră care este de fapt de soia? Aşa că, înainte de băga mâna în buzunar, citiţi cu atenţie eticheta.

mezeluri_08726600.jpg


Cele mai periculoase sunt grăsimile proaste (şorici şi pieliţe), potenţatorii de gust, care dau dependenţă, nitriţii cancerigeni şi sarea ascunsă, potrivit evz.ro.

Crenvurşti "de pui" cu slănină de porc. "Scrie carne, dar calitatea nu e specificată. La carne se adaugă materii auxiliare, derivate proteice de origine vegetală sau animală, pentru a lega compoziţia: făină de soia, proteine de soia, de arahide, gluten. Mâncăm carne cu fasole", atrage atenţia specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Carnea dezosată mecanic: pericolul din oasele pisate. Mezelurile ieftine în special au cantităţi impresionante de grăsime, de cea mai proastă calitate: şorici, emulsie de şorici, untură, pieliţă de pasăre, zgârciuri, dar şi carne dezosată mecanic.

Cum te ţine salamul prizonier şi-ţi mai dă şi cancer. Cei mai periculoşi aditivi din mezeluri sunt glutamaţii şi nitriţii. Pe lângă faptul că provoacă greaţă, palpitaţii, deficit de atenţie şi concentrare la copii, glutamaţii (E620) sunt o sursă ascunsă de sare (glutamatul de sodiu).

De ce mezelurile cărămizii sunt mai bune. Există pe piaţă şi mezeluri fără nitriţii cancerigeni. "Pe acelea nu le cumpăraţi, pentru că sunt cărămizii şi credeţi că sunt vechi. Sunt cele mai sănătoase", spune prof. dr. Mencinicopschi.

http://www.realitatea.net/vezi-topul-bombelor-alimentare_880562.html
 
Consumatorii de cafea,nu va lasati pacaliti ,consumati cafea macinata de voi si mergeti la servivi cu termosul,deoarece cafeaua de la aparateste cafeaua nesanatoasa :D:


Sortimentele la plic, la leu sau la capsulă, conţin aceleaşi chimicale din care se fac îngrăşămintele chimice sau hârtia. Cel mai bine este să cumpăraţi cafea boabe şi să o măcinaţi acasă.
Cafeaua „3 în 1” are o concentrație mai mare de cofeină și poate da paliptații și tremur

Bagi fisa, iese paharul şi curge cafeaua. Sau arunci în grabă praful din plic într-o cană cu apă fierbinte şi amesteci. Nicicând marketingul nu a fost mai agresiv, ducând ideea de cafea în derizoriu.

Azi, puţini au răbdare să-şi cumpere boabe de cafea şi să le râşnească. Nici ibricul nu mai e la modă şi nici cafeaua din comerţ nu mai e ce-a fost.

Comoditatea ne costă sănătatea, spun medicii: zi de zi, cafeaua "la 1 leu", "3 în 1" sau, mai nou, capsulele pentru espressor livrează "E-uri" pe bandă rulantă, sintetice ascunse în denumiri ciudate şi lungi, care te descurajează să mai citeşti eticheta, dar nu te descurajează să mai bei.



Toate aceste substanţe au rolul lor: unele lucrează la gust, altele dau consistenţă, ţinând loc de frişcă şi lapte, altele omogenizează grăsimea pentru aspect.

Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. Între timp, se strică, pe rând, ficatul, rinchii şi imunitatea.

Intruşi: ulei din margarină şi îngrăşăminte chimice

Am luat la întâmplare câteva pliculeţe de cafea "3 în 1", le-am analizat eticheta şi am rugat medicii să o descifreze.

De exemplu, "Nescafe 2 în 1 Creamer" conţine: pudră pentru cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic), proteină de lapte (1,9%), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi, esteri mono şi diacetil tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) şi sare iodată. Conţinutul rezultat are 48 de calorii.

Medicul Mihaela Ionescu confirmă că aceste substanţe de sinteză nu ar avea ce să caute în cafea. "Grăsimile hidrogenate se găsesc în margarinele de care fug toţi. Corectorii de aciditate măsluiesc gustul şi culoarea. Pot da alergii. Fosfaţii se foloseau ca îngrăşăminte chimice, iar azi toată lumea fuge de ele.


Emulgatorii, întâlniţi în produsele de patiserie, fac picăturile de grăsime cât mai fine. Toate aceste sintetice intoxică zilnic organismul", precizează nutriţionistul Mihaela Ionescu, de la Institutul "Nicolae Paulescu", din Bucureşti.

Primul care suferă e ficatul. "El este principalul luptător cu toxinele. Deşi este organul cu cea mai mare putere de regenerare, dacă este suprasolicitat, cedează. Şi aşa apar hepatitele cronice şi ciroza. Şi rinchii suferă, şi imunitatea", adaugă medicul.

Cafeaua "3 în 1" dă bici inimii

Un alt sortiment, "3 în 1 Mild", are zahăr în proporţie de 50%, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, cafea instant (7,5%), corectori de aciditate (fosfaţii menţionaţi), proteină din lapte (0,8%), sare, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi), arome, antiaglomerant (dioxid de sodiu) şi 66 de calorii.

"Aceasta nu mai e cafea. O bei doar de gust: e dulce, aromată, dar nu mai are efect tonic. Totuşi, aceste plicuri nu sunt mai dăunătoare decât sucurile carbogazoase, cu E-uri interzise în Europa", subliniază nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Mulţi oameni se plâng de tremur şi palpitaţii după ce beau cafele la plic. "Concentraţia de cofeină este mai mare, pentru că este praf. Una pe zi e de ajuns", recomandă Luiza Pîrvu.

"Hârtie" în loc de frişcă


La cafelele de la automat, aceleaşi ingrediente. De preferat ar fi să căutaţi maşinile care macină boabele pe loc. Înainte, ingredientele cafelei de la automate erau ţinute la secret. Acum, producătorii sunt obligaţi să le afişeze. Aşa am aflat că un sortiment cu lapte (caffe latte) conţine: apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) şi urme de soia. Despre soia, medicul Ionescu spune că "e un produs bun, dar, azi, se profită de bunul său renume pentru a face produsele cât mai toxice".

Aceleaşi substanţe se regăsesc şi în latte sau espresso machiatto. În capuccino, apar şi alţi "intruşi" greu de pronunţat, printre care agent de îngroşare (carboximetilceluloză), din care se face hârtia.

"Celuloza e greu de digerat pentru mamifere, ele n-au aceleaşi enzime ca erbivorele.Forţează stomacul. Producătorii recurg la ea ca să îngroaşe lichidul. În loc să pună frişcă sau spumă de lapte, le înlocuiesc cu chimicale", adaugă medicul.

Cafea la capsulă, marketing amestecat cu praf

Recent au apărut şi caspule de cafea pentru espressor. Liviu F., liderul comunităţii online de espresso din România, reclamă marketingul mincinos din jurul acestora.

"Sunt un mare fan espresso. Real espresso, nu fake. Mă refer la toţi producătorii de capsule. Ingredientele lor sunt identice cu cele din cafelele la vendomate. Aşa bem caramel amoniacal, dioxid de siliciu, fosfat etc., în special în capsulele cu specialităţi din lapte", subliniază Liviu.

12_cofi.jpg


"Ulei hidrogenat se găseşte şi în margarină. Fosfaţii erau folosiţi ca îngrăşământ chimic. În timp, intoxică ficatul."
MIHAELA IONESCU, medic nutriţionist

17%
este concentraţia de cafea instant dintr-un "3 în 1" cu lapte. Acesta conţine mult mai multă cofeină decât o cafea de la automat, fără lapte, cu 1,5% cafea instant

MIT SPULBERAT

Cafeaua din comerţ nu e 100% sigură

Nici cafeaua obişnuită din comerţ nu mai este sigură, pentru că nu ştii cu adevărat ce se ascunde în cutie. Indicat este să cumpăraţi cafea boabe, pe care să o măcinaţi acasă, înainte de preparare.

"Acum, se bagă năut, malţ, cicoare, amidon ca să îi mărească volumul, ceea ce nu este în regulă. Nici nu înnobilează gustul cafelei, din contră, îi dă gust de nechezol, nici nu este foarte sănătos. O asemenea cafea cu năut era recomandată cardiacilor, hipertensivilor etc., pentru că mai taie din cofeină", explică nutriţionistul Mihaela Ionescu.

Surprinzător, băuturile pe bază de cereale, gen Inka, nu reprezintă o alternativă sănătoasă. "Bobul de cafea se prăjeşte într-un anumit fel pentru a nu fi toxic, însă cerealele astea se prăjesc, de regulă, în ulei", adaugă medicul.


http://www.evz.ro
 
Trateaza-te de boli cu banane!

Mksth6dGGM8Q.jpg


In engleza exista proverbul "un mar pe zi tine doctorul la distanta". Insa nu doar marul este fructul minune pentru sanatate ci si banana. In comparatie cu merele, bananele contin de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si fier. Iata care sunt beneficiile aduse organismului de banana.

Sursa de energie: bananele contin trei zaharuri naturale: sucroza, fructoza si glucoza, toate combinate cu fibre. Datorita lor, o banana ne umple imediat si pe termen lung cu energie. Cercetarile au demonstrat ca doar doua banane ne dau suficienta energie pentru a munci fizic asiduu fara intrerupere timp de 90 de minute. Nu e de mirare ca bananele sunt fructele preferate ale atletilor de performanta.

Nervozitate: bananele au un continut mare de vitamina B care ajuta la calmarea sistemului nervos.

Simptome premenstruale: vitamina B6 din banane aduce nivelul de glucoza din sange la un nivel normal, lucru care cu siguranta va ajuta la trecerea mai usor peste acea perioada de discomfort a lunii.

Anemie: bogate in fier, bananele ajuta la stimularea producerii de hemoglobina in sange astfel ajutand la eliminarea anemiei.

Depresie: bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care corpul o transforma in serotonina, care se stie ca te face sa te relaxezi, iti imbunatateste starea de spirit si te face sa te simti mai fericit.

Tensiune mare: bananele sunt bogate in potasiu, dar au un continut redus de sare, combinatia perfecta pentru a reduce tensiunea arteriala.

Mahmureala:unul dintre cele mai rapide moduri de a scapa de mahumureala este un milkshake de banane, indulcit cu miere. Bananele calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, readuc la normal nivelul de zahar din corp, in timp ce laptele rehidrateaza corpul.

Intepaturi de tantar: casa scapi de insuportabilele mancarimi dupa ce ai fost intepat de tantar, maseaza locul respectiv cu partea interioara a cojii de banana. Va reduce inflamatia si mancarimea.

Stimulent pentru creier: nivelurile ridicate de potasiu te ajuta sa inveti mult mai usor, sa tii minte mai bine lucrurile citite si sa te concentrezi mai bine.

Constipatie: bananele sunt bogate in fibre, astfel, o banana pe zi te va ajuta sa iti reglezi tranzitul intestinal

Ulcer: este singurul fruct care poate fi consumat de catre cei care sufera de gastrita sau ulcer. Bananele sunt folosite in dietele pentru boli intestinale datorita texturii lor moi si calmante. De asemenea, neutralizeaza aciditatea in exces din stomac si reduc iritarea stomacului.

Controlul temperaturii: in unele culturi se crede ca bananele calmeaza atat psihicul dar si temperatura corpului. In Thailanda, spre exemplu, femeile insarcinate mananca banane pentru a se asigura ca bebelusii lor se vor naste cu temperatura corpului normala.

Impotriva fumatului: bananele ii ajuta si pe cei care incearca sa se lase de fumat. Vitaminele B6 si B12 pe care acestea le contin, impreuna cu potasiul si magneziul, ajuta corpul sa scape de nicotina si sa nu mai simta nevoia de ea.

Stres: potasiul ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen catre creier si regularizeaza echilibrul apei din corp. Cand suntem stresati, arderile metabolice cresc, reducand astfel nivelul de potasiu din corp. O banana va rezolva problema.

Infarct: conform The New England Journal of Medicine daca inlcuzi bananele in dieta zilnica, reduci cu 40% riscul de a face infarct.

Si daca esti genul care traieste dupa principiul nimic nu se arunca, totul se recicleaza, afla atunci ca inainte sa arunci cojile de banana, poti sa-ti lustruiesti pantofii cu ele. Freaca pantofii cu partea din interior a cojii si apoi sterge-i cu o carpa moale si vei vedea cum vor straluci.

http://sfatulparintilor.ro/29085/trateaza-te-de-boli-cu-banane/
 
Mare pericol !! pe piata drogurilor,a parut un nou drog ,teribil de periculos.

Drog de 10 ori mai puternic decât morfina care transformă oamenii în reptile.

Crocodilul" - denumit ştiinţific dezomorfină - este un derivat al morfinei şi se poate fabrica din codeină, un derivat din mac, care poate fi găsită în orice farmacie.

În România nu sunt cazuri

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog au precizat pentru românialiberă.ro că până în prezent, în România nu s-au înregistrat cazuri de consum sau distribuţie a acestui tip de drog. Autorităţile din Germania sunt în alertă, dar nu au fost cazuri toxicologice confirmate.

Medicul Bogdan Gheorghe a explicat pentru românialiberă.ro că „acest tip de stupefiant este de fapt de 5-10 ori mai puternic decât morfina, nu are nicio utilizare medicală şi poate fi fabricat din codeină. La noi, acest medicament nu se poate elibera din farmacii decât în baza unei prescripţii medicale".

Stupefiantul a fost fabricat pentru prima oară în Statele Unite, în anii '30. Cercetătorii încercau atunci să găsească un remediu pentru durere care să nu aibă o dependenţă atât e mare ca morfina. Efectele sunt însă devastatoare. Consumatorul simte nevoia să ia o nouă doză la fiecare două ore. Speranţa de viaţă a consumatorilor de „Crocodil" este de maximum trei ani. Cei mai mulţi se sting însă după numai un an de când au început să folosească drogul, iar unii mor chiar de la prima injectare. Moartea survine pe fondul insuficienţei hepatice sau din cauza unor hemoragii interne abundente.

Specialiştii spun că folosirea acestei substanţe colorează pielea în gri-verde iar pe suprafaţa ei apar răni, ori pielea poate deveni solzoasă. Muşchii se descompun, organele interne sunt afectate iar oasele devin fragile.

Dependenţii folosesc acest drog ca un substituient al heroinei şi, de cele mai multe ori şi-l pregătesc singuri, din comprimate de codeină cu diluant, benzină şi acid fosforic, obţinându-se o substanţă de culoare maro închis.

În Rusia, primele cazuri au fost înregistrate în anul 2010. Statisticile arată că sunt 100.000 de dependenţi de droguri în această ţară însă neoficial ar fi vorba de peste un milion de oameni care se droghează. „Crocodilul" rusesc este mai puternic şi duce mult mai repede la dependenţă. Odată luat, este foarte greu pentru consumator să nu-l folosească şi a doua oară.


http://www.ziare.ro
 
Cele mai noi reguli pentru a mânca sănătos

Pe baza celor mai recente descoperiri, cercetătorii Universităţii Harvard au creat o schemă a dietei zilnice, diferită de cea recomandată până acum de nutriţionişti.

Noul plan de nutriţie sănătoasă promovat de oamenii de ştiinţă de la Harvard ţine cont, în mare, de regulile generale recomandate de nutriţionişti. Potrivit noii scheme, cea mai mare parte a unei mese trebuie să fie alcătuită din surse de carbohidraţi (legume, fructe, cereale), care pot depăşi proporţia de 65%, recomandată până acum. Proteinele trebuie să fie reprezentate alimentar doar în proporţie de 25%, în loc de 35%, cât se recomanda, iar grăsimile sunt indicate doar sub formă de uleiuri, adăugate în mâncare în cantităţi limitate. Termenul de „farfurie" utilizat de nutriţioniştii de la Harvard este, de fapt, echivalentul uneia dintre cele trei mese ale unei zile.

Legumele şi fructele: 50% dintr-o masă

Specialiştii americani recomandă ca nu mai puţin de jumătate din farfurie să fie ocupată de legume cât mai viu colorate şi cât mai variate, proaspete sau gătite la abur ori la cuptor, şi de fructe. Acestea din urmă nu se mănâncă, de regulă, nici în timpul mesei, nici imediat după masă, ci la două-trei ore, fiindcă în caz contrar se digeră greu.

Motivul pentru care fructele şi legumele ocupă cea mai mare parte din farfurie îl reprezintă nenumăratele beneficii ale acestora asupra sănătăţii, datorate varietăţii de substanţe nutritive din compoziţia lor. Astfel, cei care vor adopta o alimentaţie alcătuită, în proporţie de 50% din legume şi din fructe, de preferat proaspete, vor preveni sau vor întârzia disfuncţiile cardiace, hipertensiunea arterială, tulburările digestive şi pe cele de vedere, chiar şi unele tipuri de cancer.

Şi cele congelate sunt bune

În sezonul rece, fructele şi legumele proaspete sunt mai dificil de găsit. Pentru a putea respecta planul Universităţii Harvard, o soluţie ar fi congelarea lor. „Alimentele congelate sunt o variantă sănătoasă, cu condiţia să fie păstrate la minus 18 grade Celsius. Ele nu trebuie decongelate înainte, ci se adaugă la sfârşit în mâncare, direct, în stare congelată. Dacă nu se respectă această regulă, în timpul decongelării, sucul celular bogat în nutrienţi se va pierde, iar mâncarea va avea o valoare nutritivă scăzută", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Cerealele integrale previn diabetul

Potrivit specialiştilor de la Harvard, cealaltă jumătate de farfurie ar trebui umplută cu surse de cereale integrale şi de proteine, în proporţii egale. În ceea ce priveşte cerealele integrale nu este vorba doar despre cele pentru micul dejun, ci şi despre grâul şi de secara integrale din pâine şi din pastele făinoase. Prin urmare, orice aliment preparat din cereale ar trebui să conţină boabele în întregime, cu tot cu coajă şi cu miez (embrion), în caz contrar ele neavând nicio valoare nutriţională.

Aportul de fibre al acestor alimente este extrem de util, cu precădere aparatului digestiv, cunoscut fiind faptul că ele stimulează procesul de digerare a hranei. Însă fibrele din cerealele integrale mai au câteva beneficii extrem de importante: reduc nivelul zahărului din sânge, prevenind diabetul zaharat de tip II, şi echilibrează balanţa grăsimilor sangvine, prevenind depunerea colesterolului „rău" pe vasele de sânge. „Pentru micul dejun sunt de preferat cerealele cu un conţinut de fibre între 3 şi 12% şi care nu au în compoziţie zahăr sau ciocolată", precizează prof. dr. Mencinicopschi.

Proteinele, din pui, peşte şi seminţe

Planul de nutriţie sănătoasă al Universităţii Harvard cuprinde în cea mai mare parte surse de carbohidraţi „buni", adică aceia din fructe şi din legume, dar şi cei din cerealele integrale. Cât mai rămâne din farfurie, adică un sfert, se umple cu surse de proteine, recomandă specialiştii americani. Aici sunt enumerate carnea de pui, peştele, legumele uscate, cum sunt fasolea, lintea, mazărea, soia, şi oleaginoasele, de tipul migdalelor, nucilor şi alunelor de pădure.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă însă, necesităţile se schimbă şi, implicit, proporţia alimentelor din dietă. „Carbohidraţii sunt necesari pentru generarea energiei, dar, pe de altă parte, prin procesele de ardere respective, se creează radicali liberi, care favorizează procesul de îmbătrânire. În acelaşi mod, şi grăsimile generează energie, dar şi radicali liberi. Studiile au arătat că un regim hipocaloric (cu alte cuvinte, cu arderi mai puţine) încetineşte procesul de îmbătrânire în cazul persoanelor trecute de 50 de ani", precizează medicul primar gerontolog Adrian Stănescu de la clinica SansAge din Bucureşti. Prin urmare, odată ce înaintăm în vârstă, cantitatea de carbohidraţi şi de grăsimi ar trebui să scadă în favoarea surselor sănătoase de proteine.

"Studiile au arătat că un regim hipocaloric încetineşte procesul de îmbătrânire în cazul persoanelor trecute de 50 de ani.''
Adrian Stănescu
medic primar gerontolog

25% reprezintă proporţia indicată de proteine la o masă, potrivit nutriţioniştilor de la Harvard.

Zahărul modifică activitatea unor gene

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnică din Norvegia a confirmat un lucru bănuit de cercetători, şi anume că alimentaţia modifică activitatea unor gene, influenţând astfel starea de sănătate a organismului. Cercetătorii norvegieni susţin că, într-adevăr, aportul de carbohidraţi este important pentru sănătate, însă calitatea acestora este şi mai importantă.

„Genele implicate în instalarea diabetului de tip II, bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer şi unor tipuri de cancer se activează sau îşi potenţează activitatea în cazul unei alimentaţii bogate în carbohidraţi «răi»", subliniază profesoara de biologie Berit Johansen de la universitatea norvegiană. În categoria carbohidraţilor nocivi intră dulciurile concentrate, produsele de patiserie şi toate alimentele care conţin zahăr, dar şi pâinea albă şi pastele care nu sunt integrale.

Vegetalele previn bolile de inimă

O altă cercetare, efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universităţile McMaster şi McGill din SUA demonstrează că şi atunci când bagajul genetic moştenit de la părinţi ne predispune la anumite boli, tot prin dietă ne putem proteja. De altfel, specialiştii americani spun că persoanele cu mutaţii ale genei 9p21, care creşte riscul bolilor de inimă, ar trebui să mănânce zilnic câte cinci porţii de fructe şi de legume, fie ele proaspete, fie ele gătite la abur sau la cuptor. Această genă, situată pe al nouălea cromozom, există în structura ADN a unei cincimi din europeni, susţin specialiştii americani. Iar printr-un consum crescut de fructe şi de legume, riscul de boli cardiace al acestora scade considerabil, astfel încât ajunge similar cu cel al persoanelor care nu au mutaţia genetică respectivă.

Grăsimile, în cantităţi limitate

În ciuda recomandărilor generale, conform cărora o dietă sănătoasă este alcătuită în proporţie de 30% din grăsimi, specialiştii de la Harvard nu includ în farfurie această categorie de substanţe. Ei consideră că, adăugând în salate sau la gătit uleiuri sănătoase şi consumând peşte de trei ori pe săptă­­mână ne asigurăm necesarul de grăsimi de care organismul are nevoie pentru a funcţiona optim. De altfel, peştele, pe care specialiştii îl propun ca sursă principală de proteine „bune" oferă, în acelaşi timp, şi o cantitate optimă de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Cei doi acizi sunt renumiţi pentru faptul că împiedică depunerea plăcilor de grăsime pe vasele de sânge, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare.

Nutriţionistul răspunde: Bulionul veritabil conţine peste 80% roşii

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Un bulion de calitate trebuie să conţină, în primul rând, cât mai multe roşii. Cu cât sunt mai multe grame de fruct pe suta de grame de produs, cu atât cresc beneficiile aduse sănătăţii noastre. Produsul industrial de pe rafturile magazinelor poate ridica, însă, probleme. În general, bulionul din comerţ conţine prea puţin fruct, motiv pentru care producătorii recurg la tertipuri de genul „sos de bulion". Într-un astfel de sos, substanţa uscată, fructul propriu-zis, reprezintă 20 de procente din conţinut, în loc de cel puţin 80, cât trebuie să existe într-un bulion. Mai mult, produsul din comerţ poate conţine conservanţi, coloranţi şi sare în exces. Dacă timpul nu-ţi permite, alege un bulion care să nu aibă în compoziţie decât concentrat de roşii, apă şi sare, în această ordine.

Cel mai sigur, preparat în casă

Dacă bulionul se prepară în casă, este indicat să nu despieliţăm roşia, aşa cum fac majoritatea gospodinelor. Pieliţa roşiei conţine cea mai mare cantitate de licopen, un antioxidant care oferă roşiei cea mai mare valoarea biologică şi care, din fericire, nu se distruge prin fierbere. De altfel, temperatura ridicată are o acţiune pozitivă asupra licopenului, pentru că îl face mai uşor de absorbit de organism. Aşadar, gospodina trebuie să toace cât mai fin coaja, nu să o îndepărteze.

Sterilizat prin pasteurizare

Esenţială în păstrarea bulionului pentru iarnă este conservarea lui. În acest sens, este recomandat ca sterilizarea recipientelor să fie făcută prin pasteurizare fracţionată, cunoscută şi ca tindalizare. Procedeul presupune fierberea recipientelor trei zile la rând consecutiv. Într-o cratiţă mare, se pun la fiert sticlele sau borcanele. După fierbere, se scot şi se lasă la răcit la temperatura camerei până a doua zi. E bine de ştiut că, la temperaturi ridicate, sunt distruse doar formele vegetative ale microbilor, nu şi cele sporulate, care sunt rezistente la temperaturi mai mari. Însă, lăsate de azi pe mâine, formele sporulate devin vegetative. Astfel, ele sunt distruse în trei zile de sterilizare fracţionată. Conservarea prin acest procedeu nu scade calitatea nutritivă a bulionului, după cum se întâmplă când este sterilizat industrial, prin presiune. Totodată, se conservă foarte bine, fără să fie nevoie de conservanţi.

Păstrarea, în borcane de sticlă

În ceea ce priveşte păstrarea bulionului, este recomandat ca acesta să fie ţinut în recipiente de sticlă, indiferent dacă îl cumpărăm din comerţ sau dacă îl preparăm în casă. Fructele, inclusiv roşiile, au acizi organici care pot extrage substanţele toxice din ambalajele de PET sau de policarbonat.
1.jpg


http://www.adevarul.ro/life/sanatat...eguli_pentru_a_manca_sanatos_0_576542858.html
 
Ce mancam pentru a tine cancerul departe

Cancerul este o boala care de cele mai multe ori loveste atunci cand te astepti mai putin, tumorile neavand un motiv anume pentru care se formeaza.

Totusi, medicii au stabilit in timp ca stilul de viata poate preveni aceasta afectiune, alimentatia avand un rol aparte in acest sens. Iata cateva sfaturi care iti pot salva viata, atat timp cat sunt urmate pe termen lung, conform Dash Recipes:

1. Creste continutul fibrelor pe care le consumi. Studiile arata ca daca le incluzi frecvent in alimentatie, acestea scad enorm riscul cancerului de colon si al celui de prostata. Consuma fructe, legume si cereale integrale. Este recomandat sa servesti in jur de 35 de grame de fibre pe zi, daca esti barbat, si cel putin 25, daca esti femeie.

2. Scade cantitatea de grasimi, mai ales pe cele saturate. Ele se gasesc in unt, produse lactate grase, carne grasa, carnati si sosuri. Totalul grasimilor ingerate nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 30% din totalul caloriilor.

3. Ai grija de masa musculara: pe masura ce inaintezi in varsta, pierzi masa musculara si depozitezi masa grasa, care predispune la cancer. Incearca sa faci miscare cat mai des cu putinta.

4. Mananca rosii: ele sunt bogate in licopen, care este un antioxidant foarte puternic. Barbatii care consuma acest ingredient sunt mai putin predispusi la cancer de prostata. Si pepenele rosu si papaya sunt foarte bune.

5. Uita de carne din cand in cand: incearca din cand in cand cate o masa care sa nu contina carne, alegand legume si cereale hranitoare. Astfel ii vei oferi corpului tau o mica pauza.

6. Du-te la pescuit... sau cel putin imprieteneste-te cu un pescar care sa te aprovizioneze mereu cu peste proaspat, caci acesta scade riscul multor boli. Pestele gras, precum somonul, bogat in omega 3, scade nivelul inflamatiilor din organism.

7. Consuma seleniu: studiile arata ca seleniul are abilitatea de a scadea riscul dezvoltarii tumorilor. Cateva nuci pe zi sunt extrem de indicate.

8. Seminte de dovleac: acestea sunt foarte bogate in zinc si seleniu, esentiale pentru o buna functionare a prostatei si ochilor.

9. Evita excesele alimentare de sarbatori: in afara faptului ca te vei ingrasa, mancarea in exces creste riscul de cancer la colon si prostata, dar si de diabet si boli cardiace.

10. Invata sa te relaxezi: efectele stresului se vad si pot duce la dezvoltarea unui numar impresionant de boli cronice, asa ca trebuie ca, in fiecare zi, oricat de obositoare ar fi, sa gasesti cateva minute in care sa te relaxezi.


http://www.ziare.com/viata-sanatoas...za-riscul-de-a-te-imbolnavi-de-cancer-1128347
 
Fereste-te de raceala si gripa! Solutii pentru intarirea sistemului imunitar

Ce trebuie sa faci pentru a te feri de raceala si gripa.

Sistemul imunitar ne protejeaza zilnic de milioane de virusi si bacterii. Este, poate, cel mai complex mecanism al corpului nostru, fiind dotat cu inteligenta chimica, un tip de inteligenta care ii permite sa detecteze orice molecula straina si sa declanseze un raspuns imun, de distrugere a agresorilor. In fiecare secunda, sistemul imunitar este pregatit sa raspunda tuturor inamicilor nostri invizibili, el fiind prezent pretutindeni in corp.

Am inceput cu aceasta descriere a rolului sistemului imunitar in organism tocmai pentru a intelege mai bine cat de important este acesta pentru sanatatea si, in definitiv, viata noastra. Pentru a intelege ca este obligatoriu sa il mentinem sanatos si functional la parametrii maximi tot timpul, dar mai ales in sezonul rece, atunci cand vremea nefavorabila ne creaza adesea probleme de sanatate.

Raceala si gripa sunt cele mai comune afectiuni in aceasta perioada, insa putina lume stie ca ele pot fi evitate, fara niciun efort considerabil, ci doar prin intarirea sistemului imunitar. Ce presupune asta?...

O alimentatie echilibrata
- Cand spunem „alimentatie echilibrata" ne referim la consumul produselor din toate grupele alimentare, dar mai ales la fructele si legumele proaspete, de sezon. Zilnic, organismul nostru este agresat de o multime de substante chimice care provin din mediul extern. Vitaminele si mineralele din produsele vegetale proaspete ne pot ajuta sa luptam cu aceste substante daunatoare si sa ne mentinem sanatosi.

Odihna
- Lipsa somnului si stresul ne afecteaza intreg organismul, insa sistemul imunitar are de suferit poate cel mai mult din cauza acestora deoarece adesea ele duc la dezechilibre care pot afecta grav starea de sanatate generala.

Miscare
- Sportul asigura un bun drenaj limfatic, asta insemnand ca miscarea ajuta organismul sa se recupereze mai repede in cazul unei afectiuni si, totodata, intareste sistemul imunitar prin faptul ca accelereaza miscarea reziduurilor in ganglionii limfatici, de unde vor fi inlaturate.

Suplimente alimentare
- Daca stii ca ai un mod de viata putin mai dezorganizat, ca nu dormi suficient, ca nu mananci destule fructe si legume proaspete ori ca nu prea faci miscare, poti apela si la suplimentele alimentare. Dintre acestea, cele mai eficiente in lupta cu raceala si gripa sunt cele pe baza de substante naturale precum echinaceea si propolis (in cazul persoanelor care nu sunt alergice la aceste substante).

Ceaiuri
- Obisnuieste-te sa bei in sezonul rece cel putin o cana de ceai pe zi. Pe langa faptul ca te incalzeste si te hidrateaza, ceaiul natural din plante si fructe uscate contine si multi antioxidanti, care vin in ajutorul sistemului tau imunitar, protejandu-te de o multime de afectiuni.

Mai putine obiceiuri nesanatoase
- Obiceiurile nesanatoase ne slabesc sistemul imunitar, acesta ajungand sa fie ocupat cu factorii nocivi pe care noi singuri ii furnizam organismului, in loc sa aiba grija sa ii neutralizeze pe cei externi. Astfel, consumul de alcool, fumatul, alimentatia nesanatoasa, abuzul de medicamente etc. ar trebui evitate pe cat posibil.

Text: Andreea Catrina



http://www.e-joy.ro
 
Probleme de sanatate ameliorate prin regimul alimentar

Migrenele si sindromul premenstrual afecteaza multe persoane, ca sa nu mai vorbim de bolile de inima - cauza de mortalitate numarul unu in Romania. Aceste probleme de sanatate pot fi insa ameliorate, pe langa medicamente, cu ajutorul anumitor alimente care au proprietati terapeutice.

Woman's Day, care citeaza expertul in nutritie Joy Bauer, te informeaza asupra produselor alimentare care iti pot fi de folos in cazul in care ai vreuna din problemele pomenite.

1. Pentru sindromul premenstrual

a. Lactate

Mai multe cercetari au scos la iveala faptul ca femeile care sufera de sindrom premenstrual au niveluri mai mici de calciu in preajma ovulatiei decat cele care nu au aceasta afectiune, astfel ca marirea aportului de calciu prin consumarea mai multor lactate poate ajuta la ameliorarea crampelor si a schimbarilor bruste de dispozitie.

Femeile sub 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, iar cele de peste 50 au nevoie de 1.200. Mananca zilnic trei portii de alimente bogate in calciu, cum ar fi branza si iaurt, daca ai pana in 50 de ani, iar daca ai trecut peste acest prag consuma patru astfel de portii. Daca ti se pare ca este imposibil sa respecti aceste recomandari, cere parerea unui medic pentru a lua un supliment cu calciu.

b. Ananas

Acest fruct iti ofera trei beneficii. In primul rand este una din cele mai bune surse de mangan, iar un studiu a aratat ca femeile care au un nivel scazut de mangan in organism sunt mai expuse riscului de a suferi de sindromul premenstrual.

In al doilea rand, ananasul si alte fructe si legume bogate in apa (pepenele, citricele, ardeii grasi, castravetii) pot ajuta la ameliorarea balonarii asociate cu menstruatia, iar, in cele din urma, este un mod sanatos de a-ti satisface poftele pentru ceva dulce, care adesea se intensifica in preajma menstruatiei.

In cele 7-10 zile de dinaintea menstrei mananca o ceasca cu ananas proaspat (zilnic). Iar daca cel proaspat este prea greu de gasit sau prea scump, cauta ananas congelat sau la conserva.

c. Migdale

Acestea reprezinta o sursa excelenta de magneziu, un alt mineral care ofera o alinare celor care au simptomele sindromului premenstrual. Conform studiilor facute in aceasta privinta, magneziul nu doar ca amelioreaza durerile de cap provocate de acest sindrom, dar poate imbunatati si starea de spirit si, in plus, poate reduce retentia de apa care apare cu o saptamana sau doua inainte de menstra.

Mananca circa 30 de grame de migdale pe zi (cam 20 de migdale) si imbogateste-ti dieta cu alte alimente care contin magneziu: dovleac, seminte de floarea-soarelui, legume cu frunze de un verde inchis.

2. Pentru bolile de inima

a. Fulgi de ovaz

Acestia sunt bogati in fibre solubile care se agata de compusii de colesterol, ajutand la eliminarea lor din organism. Cercetarile de pana acum arata ca persoanele care consuma, in medie, 2,5 portii de cereale integrale (cum sunt fulgii de ovaz), zilnic, au un risc cu 21% mai mic de a avea probleme cardiovasculare precum infarct sau accident vascular cerebral.

Mananca fulgi de ovaz de cel putin trei ori pe saptamana (adauga fructe de padure, nuci, caise uscate si chiar unt de arahide).

b. Cartofi dulci

Acestia ofera mai multe fibre bune pentru inima decat cartofii albi, precum si o doza ridicata de potasiu - un mineral care atenueaza efectele negative ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Incearca sa mananci macar doi astfel de cartofi pe saptamana.

c. Somon

Acesta reprezinta una dintre cele mai concentrate surse de acizi grasi omega-3 care pot ajuta la reducerea numarului de trigliceride, pot ridica nivelul colesterolului "bun" (HDL) si care ajuta la reducerea inflamatiei din corp - un factor care a fost legat de un risc crescut de diabet si boli de inima.

In plus, numeroase studii au relevat ca persoanele ale caror diete sunt bogate in acizi omega-3 au un risc substantial mai redus de a face boli coronariene, precum si de a muri subit de aritmie.

Si, desi somonul salbatic contine cam aceeasi cantitate de omega-3 ca cel de crescatorie, primul este contaminat cu mai putine substante si, in plus, contine de patru ori mai multa vitamina D. Insa cel salbatic este si mai greu de gasit si mai scump astfel ca, daca nu reusesti sa faci rost de el, este mai bine sa mananci somon de crescatorie decat sa renunti la acest aliment. Incearca sa consumi doua portii de somon pe saptamana.

3. Pentru migrene

a. Seminte de in

Studiile au aratat ca acizii omega-3 gasiti in cantitati ridicate in semintele de in pot ajuta la reducerea frecventei, duratei si severitatii durerilor de cap, probabil prin reducerea inflamatiei. Adauga o lingura cu seminte de in la iaurt, cereale cu lapte, etc.

b. Spanac

Acesta contine o cantitate considerabila de magneziu, precum si riboflavina - o vitamina B care poate reduce frecventa si severitatea durerilor de cap. Straduieste-te sa consumi cel putin trei portii de spanac pe saptamana si incearca sa mananci si mai multe alimente care contin riboflavina - carne de vita slaba, cereale integrale, ciuperci, sparanghel.

In plus, poti intreba un medic daca suplimentele cu riboflavina te-ar putea ajuta.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...ate-ameliorate-prin-regimul-alimentar-1121705
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top