• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Io cand va zic ca proteina din carnitza e mama proteinelor... Lasati-l naiba de regim vegetarian, va vlaguieste, muschii au de suferit si nici macar spritzu nu intra bine dupa legume.

Fara proteine, corpul nostru ar ramane lipsit de vlaga, puterea in muschi ar slabi, s-ar abate asupra noastra o stare generala de oboseala. Proteinele le gasim indeosebi in carne.

In majoritatea produselor vegetale, cantitatea de proteine este insuficienta, pentru ca vegetarianul sa-si poata mentine o buna conditie fizica si un nivel de sanatate corespunzator.

Pentru ei, introducerea in meniu a unor produse vegetale cu continut bogat de proteine este obligatorie. In mod obisnuit, corpul nostru are nevoie de circa 55 - 65 grame proteine pe zi. Cam jumatate din aceasta catitate o obtinem din paine si din unele alimente vegetale, iar restul din carne (100 gr. carne de vita = 20,4 gr proteine)

Mai jos, cateva sfaturi despre cum putem completa necesarul nostru de proteine din anumite vegetale, mai bine inzestrate sub acest aspect, inlocuind astfel proteinele din carne.

Fasole uscata boabe

Continutul de proteine in fasole este foarte ridicat, dar alimentul produce gaze la nivelul intestinului. Ca urmare, nu poate constitui un regim zilnic. Se recomanda consumul ocazional.

O suta de grame de fasole boabe (uscata) contine 23 gr proteine. Dupa cum se vede, depaseste chiar si nivelul continut in carne.

Nuci si seminte (floarea soarelui, arahide, alune, dovleac, etc)

Continutul de proteiene este ridicat (nuci = 23 gr; arahine = 25,8 gr; alune de padure = 12 gr), dar au dezavantajul ca vin si cu un aport important de grasimi.

In cazul consumului zilnic, este indicata o larga varietate, fara a repeta acelasi sortiment in zile consecutive, sau chiar la mese consecutive.

Toate nucile si semintele se pot consuma ca atare, sau introduse in alimentele gatite (uneori dupa rasnire), ceea ce permite o larga paleta de preparate culinare excelente.

Cereale integrate

In principiu, cerealele ar trebui sa aiba aceeasi structura ca si painea, dar, pentru organism, au avantajul ca nu sunt supuse acelorasi procesari complicate, cu tratament termic si cu introducere de adaosuri, conservanti si diferiti aditivi.

Sunt de preferat cerealele nedecorticate, eventual chiar expandate, multe din ele putind fi consumate fara o preparare termica in bucatarie.

Exemplul tipic este cel al fulgilor de ovaz, care se preteaza sa fie preparati "la rece". Fulgii de ovaz in stare uscata contin 13,6 gr proteine la 100 gr cereala.

Soia, linte, mazare uscata

Soia poate depasi chiar si cotinutul fasolei, lintea boabe contine 25 gr proteine (raportat totdeauna la 100 gr boabe uscate), iar mazarea boabe (uscata) 21.5 gr.

Dintre acestea, soia este un produs foarte controversat, intrucat pe piata se gasesc cantitati de soia modificata genetic, nerecomandata. Poate fi folosit, totusi, laptele de soia (numit si lapte vegetal), bogat in proteine si preparat din legume nemodificate genetic.

Ciuperci

Ciupercile sunt cele mai bune inlocuitoare ale carnii, chiar daca, in stare cruda, continutul nominal de proteine nu depaseste 5 gr. Dat fiind ca ele se deshidrateaza in timpul prepararii, continutul de proteine efectiv al ciupercii gatite este cu mult mai ridicat.

In plus, ciuperca nefiind foarte satioasa, se poate consuma o cantitate mai mare la un pranz.

Alte alimente vegetale

Continutul in proteine al majoritatii alimentelor vegetale este, in general mic. De aceea, vegetarienii care nu stiu sa-si asigure un regim variat, risca sa-si piarda vlaga si puterile, cu consecinte chiar in ce priveste sanatatea lor. Cu titlu de exemplu, dau aici continutul de proteine ale unor vegetale, din cele curente:

Ardei - 1%; cartofi - 2%; castraveti - 1,3%; ceapa - 1%; fasole verde 0,9%; morcovi - 1,5%; rosii - 1,1%; vinete - 1,3%; varza - 1,8%; mere - 0,3%; pere - 1%; portocale - 0,8%; caise, capsuni, cirese, pepeni - 1%.

Concluzia: regimul vegetarian si-a dovedit rolul in timp, este apreciat de multi specialisti si de multi amatori, chiar si longevitatea se pune adesea pe seama sa, dar poate fi periculos daca nu este practicat rational, asigurand aportul de proteine necesar organismului.

http://www.ziare.com/viata-sanatoas...-toate-tarile-nu-neglijati-proteinele-1130336
 
In atentia mamelor care dau copiilor branza topita.



Topul celor mai nocive brânze topite după numărul de calorii

Cel mai „bogat” produs are 319 kilocalorii, iar cel mai „sărac” are 217 kilocalorii.
Brânzeturile grase și sărate cresc riscul de hipertensiune, motiv pentru care trebuie mâncate în cantități mici

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România au realizat un studiul comparativ legat de numărul de kilocalorii din brânza topită care se găseşte pe piaţa românească. Datele de pe eticheta produselor au constituit modul de realizare al acestui top.
„În acest studiu se poate afla câte kilocalorii se consumă la 100 de grame de brânză topită, fie că este feliată, la triunghiuri, la cuburi sau la sul”, se precizează într-un comunicat al organizaţiei.

Din cele 61 de produse comparate, 13 produse nu aveau menţionate informaţiile nutriţionale pe eticheta.

Topul 10 – produse “bogate” în calorii

Apetito Kidboo (brânză topită cu smântână, triunghiuri, produs de Delaco) – 319 kilocalorii
Max Vian (brânză topită cu ardei, verdeţuri şi şuncă; triunghiuri, produs de Kaufland) – 300 kilocalorii
Max Vian (brânză topită cu Emmentaler, salam, ciuperci, somon; triunghiuri, Kaufland) – 300 kilocalorii
Vian Brânză topită cu ardei (triunghiuri, Kaufland) – 300 kilocalorii
Vian Brânză topită cu ciuperci Champignon (triunghiuri, Kaufland) – 300 kilocalorii
Vian Brânză topită cu şuncă (triunghiuri, Kaufland) – 300 kilocalorii
Vian Brânză topită cu verdeaţă (triunghiuri, Kaufland) – 300 kilocalorii
La Dorna Brânză topită mixtă (triunghiuri) – 290,6 kilocalorii
La Dorna Smântână (triunghiuri) – 287 kilocalorii
Vian Edamer (felii, Kaufland) – 287 kilocalorii

Topul 10 – produse „sărace” în calorii

Delaco Brânză topită caşcaval (triunghiuri) – 145 kilocalorii
Brânză topită Albalact cu smântână – 150 kilocalorii
Hochland Fitness (triunghiuri) – 189 kilocalorii
Delaco Brânză topită light (felii) – 209 kilocalorii
Apetito SuperCremo cu şuncă (felii, produs de Delaco) – 210,3 kilocalorii
ApetitoSuperCremo cu smântână (felii, produs de Delaco) – 210,3 kilocalorii
Apetito SuperCremo Emmentaler (felli, Delaco) – 210,3 kilocalorii
Apetito SperCremo cu smântână (triunghiuri, Delaco) – 213 kilocalorii
Delaco Brânză topită cu şuncă (felii) – 217 kilocalorii
Delaco Brânză topită Emmentaler (triunghiuri) - 217 kilocalorii



http://www.evz.ro/detalii
 
Pe langa aspectul inestetic grasimea de pe burta este nesanatoasa.


Grăsimea abdominală favorizează cancerul ovarian .



“Şorţul” de grăsime din abdomen favorizează răspândirea cancerului ovarian, arată un studiu recent al cercetătorilor americani.

Mai exact, celulele garse care se află în oment, un ţesut din zona abdomenului superior care susţine organele din apropiere, furnizează nutrienţii şi energia necesară unei creşteri rapide a tumorii, informează portalul Medical News Today.

Autorul studiului, Ernst Lengye, profesor de obstetrică şi ginecologie la Univeristatea din Chicago, a explicat că ţesutul gras al omentului este foarte bogat în lipide care creează o rampă de lansare ideală şi oferă energie celulelor de cancer ovarian, ceea ce hrăneşte răspândirea acestei boli letale.

Grăsimea, implicată şi în răspândirea altor tipuri de cancer

În cazul celor mai multor femei, în momentul în care afecţiunea este diagnosticată, cancerul este deja răspândit în oment, iar aici tumorile devin mai mari decât cele originale, spun specialiştii. Responsabilă este FABP4, o proteină purtătoare de grăsime. Dacă acţiunea ei este blocată, transferul de nutrienţi din celulele grase în cele canceroase este redus substanţial şi, implicit, tumora creşte mult mai greu. Cercetătorii de la Univerisitatea din Chicago sugerează că metabolismul lipidic ar putea fi implicat şi în dezvoltarea altor tipuri de cancer unde exsită o sursă bogată de celulele grase, cum ar fi cancerul de sân, gastric sau de colon.



http://www.evz.ro
 
Asa cum esti in exterior, asa esti si in interior. Un colac de grasime in jurul abdimenului, indeamna de fapt ca mai toate organele tale plutesc in grasime. Nu neglijati acest aspect, nu e de gluma!!!

Pofta de dulce poate ascunde boli serioase

Nu mai este pentru nimeni un secret ca abuzul de dulciuri rafinate poate avea consecinte grave asupra sanatatii, fiind mai mult sau mai putin responsabil de aparitia a numeroase probleme medicale, de la carii dentare la obezitate, diabet, afectiuni ale inimii si chiar cancer. Cu toate acestea, exista persoane care nu pot trai fara zahar. Se vorbeste chiar de o dependenta de acest produs, fenomen explicat de un grup de cercetatori de la Universitatea Yale in urma unui studiu recent efectuat. Ei au demonstrat ca nivelul zaharului din sânge scade dramatic dupa ce o persoana consuma carbohidrati in exces (din dulciuri, biscuiti etc.), afectând unele functii ale creierului. Astfel, se ajunge la o lipsa de autocontrol si pofta devine din ce in ce mai mare. Pofta nestavilita de dulciuri poate fi, deopotriva, semnul unor nereguli existente in buna functionare a organismului.

Probleme ale tiroidei

Atunci când pofta de dulce se asociaza cu oboseala, prezenta in majoritatea timpului, durerile articulare difuze, migrenele, abuzul de cafea, de vina ar putea fi proasta functionare a glandei tiroide.

Proces infectios

Dependenta de carbohidrati si de zahar poate avea drept cauza o infectie sau sindromul colonului iritabil. In general, tratamentele prelungite cu antibiotice duc la o destabilizare a florei intestinale, distrugând odata cu agentii patogeni si bacteriile bune. Consecinta este o fermentare necontrolata in organism, care creste pofta de ceva dulce, caci corpul poate transforma usor aceste alimente in glucoza. Administrarea pe o perioada de cel putin cinci luni a unor fermenti poate avea rezultate benefice in rezolvarea problemei.

Tulburari de menopauza

Pe masura ce nivelul estrogenului si progesteronului scade, femeile incep sa aiba probleme cu insulina. Astfel, starea de spirit se inrautateste, pofta de sex la fel, oboseala e tot mai frecventa, la fel migrenele si insomniile. Organismul are tendinta de a produce mai multa serotonina, pentru a corecta aceste dezechilibre, ceea ce cauzeaza dorinta de dulciuri. Administrarea de suplimente de vitamina B6, poate ajuta, imbunatatind functia prostaglandinelor, acestea având un rol-cheie in mentinerea bunei dispozitii.

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9004/10/
 
Omul nu se naşte cu instinctul de a mânca sănătos.


Orice întâlnire cu prof. dr Mencinicopschi se poate transforma într-un prilej de prelegere pentru o alimentaţie sănătoasă. "Suntem ceea ce mâncăm, suntem şi ceea ce nu mâncăm, dar să nu uităm că mâncăm cum gândim şi gândim cum mâncăm”, şi-a început nu demult discursul – la lansarea produselor naturale şi eco ale unei cunoscute firme româneşti de profil – celebrul specialist în nutriţie. "Ar trebui să fie un eveniment şi o ştire de presă faptul că în România putem să găsim alimente sănătoase, alimente naturale şi la preţuri cel puţin decente”. Fulgi, seminţe, fructe uscate, cafea din cicoare... toate acestea pot fi baza unei alimentaţii echilibrate şi diversificate, asociate cu alte alimente sănătoase.

De la această realitate pornind, ca şi de la butada lui G.B. Shaw - "cea mai sinceră dragoste este dragostea pentru mâncare” - profesorul Mencinicopschi ne-a împărtăşit câteva adevăruri despre nevoile noastre de hrană. "Fiziologia omului ne spune un lucru: la o masă ar trebui să consumăm un singur aliment concentrat. Orice nu este legumă sau fruct este aliment concentrat. Sistemul nostru gastro-intestinal nu poate digera în mod eficient tot felul de combinaţii fanteziste de alimente. De exemplu, friptura de ceafă cu garnitură de cartofi prăjiţi. Nu că nu ar fi foarte gustoasă, numai că după ce o veţi mânca, pe lângă faptul că vă veţi îngrăşa, vă veţi îmbolnăvi, vă va cădea şi ca o piatră la stomac”. De ce nu este corectă această asociere de alimente? "Nu pentru că spun eu, nici fiindcă ar fi o modă. Nu există mode în alimentaţie şi nutriţei. Singura modă este cea dictată de fiziologia sistemului nostru gastro-intestinal”. Alimentele moderne sunt supraorganoleptizate, nemaipomenit de bune, dar nu ne hrănesc, chiar sunt aditive, ne pot crea dependenţă. Defectul lor, al alimentelor prelucrate industrial, este că sunt foarte gustoase, dar nehrănitoare. "Una dintre ultimele mele cărţi, "Revoluţia în bucătărie”, este prima lucrare de gastronomie nutriţională, care susţine tocmai că putem face o mâncare şi foarte gustoasă, dar şi foarte hrănitoare”.

Alimentaţia sănătoasă se învaţă, susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care subliniază că "omul este singura fiinţă care nu se naşte cu instinctul de a se hrăni sănătos. Nu ştie, omul trebuie să înveţe să mănânce, pentru că este o fiinţă raţională şi ar trebui să fie conştient şi de relaţia dintre mâncare şi sănătate”.


http://www.jurnalul.ro
 
Nu stiu cat adevar este in cele de mai jos. Cert e insa, ca mai toate durerile te palesc seara. Cel putin la mine asa functioneste. Noroc ca nu sunt asa dese. :P

Cum sunt durerile si bolile influentate de ora din zi


Pentru cele mai multe persoane, faptul ca se trezesc bine, sanatoase, nu are nicio importanta, fara sa constientizeze ca ar trebui sa fie bucuroase ca au trecut cu bine peste intervalul 6-10 dimineata, cand apar cele mai multe cauzuri de infarct.

La fel ca toate vietuitoarele de pe planeta, si oamenii sunt influentati de intervalul orar in ceea ce priveste starea de spirit, agilitatea, comportamentul, dar si felul cum reactioneaza la anumite probleme de sanatate. Doctorul Russel Foster de la Spitalul John Radcliffe, profesor la Universitatea Oxford, declara pentru Daily Mail ca oamenii ar putea evita unele probleme daca ar tine cont de acest aspect.

6 dimineata: infarctul

Riscul de a suferi un infarct este considerabil mai mare la ora 6 dimineata, comparativ cu oricare alt moment al zilei. Cercetatorii americani spun ca acesta creste cu 40 de procente, pe cand riscul atacului cerebral creste cu 49 de procente.

Specialistii sustin ca pe masura ce corpul incepe sa se pregateasca pentru trezire si intrarea in rutina zilnica, in corp sunt eliberati compusi care duc la cresterea presiunii sanguine. Aceasta duce, la randul sau, la cresterea cortizolului, hormonul stresului, care pune o presiune si mai mare asupra organismului.

Persoanele care si asa au o inima slabita sunt in pericol in aceasta perioada. Presiunea sanguina mare poate sa desprinda o depunere de grasime de pe artere, existand posibilitatea ca aceasta sa blocheze un vas de sange. In aceasta perioada se intampla mai des sa apara si sangerari nazale.

7 dimineata: durere pricinuita de guta

Guta este cauzata de cantitatea mare de acid uric din organism, care formeaza cristale in jurul articulatiilor, acestea provocand durere. Cercetatorii rusi au publicat un studiu conform caruia cea mai mare concentratie de acid uric apare dimineata, in jurul orei 7, fiind de 2,8 ori mai mare decat la ora 11, cand se inregistreaza cel mai mic nivel. Acest lucru poate sa aiba ca motiv acumularile care au loc in timpul somnului.

8 dimineata: alergiile

Simptomele alergiilor, precum mancarimea nasului si uscaciunea si iritarea ochilor, se manifesta cel mai pregnant dimineata, asta probabil din cauza ca incepi sa iti faci patul, sa scuturi cearsafurile, sa iti cauti hainele, fapt ce agita aerul din incapere si odata cu acesta si microorganismele care iti cauzeaza neplaceri.

9 dimineata: migrenele

Daca suferi frecvent de migrene, esti mult mai predispus la asemenea dureri intre 8 si 10 dimineata, dupa cum sustin cercetatorii de la Clinica Cleveland din Statele Unite. Tot ei spun ca perioada in care cele mai putine astfel de dureri apar este intre 8 seara si 4 dimineata. Atunci presiunea sanguina este mai redusa, asa ca nu te poti astepta la ameteli, tulburari de vedere si alte inconveniente.

10 dimineata: dureri provocate de artrita

Durerile de la nivelul articulatiilor se manifesta cel mai mult tot dimineata, probabil ca rezultat al lipsei de activitate din timpul noptii. In plus, s-ar putea ca acestea sa fie cauzate si de variatiile cortizolului si ale altor hormoni produsi de corp.

1 dupa-amiaza: moment bun pentru sport

Acesta este cel mai bun moment al zilei in care sa faci exercitii fizice. Temperatura corpului creste cu 2 grade intre 1 si 4 dupa-amiaza, asa ca muschii sunt in forma maxima, iar sportul nu va mai parea atat de dificil.

2 dupa-amiaza: astmul

Cea mai buna perioada in care sa iei medicamente pentru astm este aceasta, caci atunci isi vor face cel mai bine efectul. O singura doza de spray va fi de ajuns pentru o zi intreaga, daca este administrata in aceasta perioada, dupa cum spun specialistii de la Universitatea San Paulo.

3 dupa-amiaza: atacul de panica

Acesta este momentul in care apar cele mai multe dintre atacurile de panica sau momente de anxietate. Potrivit unui studiu al Universitatii din Michigan, riscul ramane mare pana la 7 seara.

Doar 10% dintre atacuri se intampla inainte de 10 dimineata, acestea aparand cu precadere in cea de-a doua jumatate a zilei. Ritmul circadian face ca organismul sa fie mai activ in aceasta perioada, acumulandu-se stresul cu mai multa usurinta.

4 dupa-amiaza: nas infundat

Cercetatorii de la Universitatea din Quebec spun ca tusea si nasul infundat sunt cele mai deranjante in jurul acestei ore, din cauza eliberarii unui numar mai mic de hormoni implicati in producerea anticorpilor, care ar trebui sa lupte cu infectiile. Astfel, sistemul imunitar este mai slabit.

5 dupa-amiaza: osteoartrita

Simptomele acesteia apar dupa-amiaza tarziu si seara devreme, asa dupa cum arata un raport intocmit la Universitatea din Texas. Cel mai bine este sa iei mai din timp pastile care sa previna inflamatiile.

7 seara: dureri de stomac

Durerile de stomac apar cel mai adesea seara, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Kansas, caci atunci inhibitorii acidului gastric nu isi mai fac asa cum trebuie datoria. 72% dintre persoanele care sufera de aceasta problema au cele mai dese episoade seara.

9 seara: dureri de stomac produse de ulcer

Simptomele ulcerului isi fac simtita prezenta cel mai pregnant la aceasta ora, caci atunci este digerata hrana de peste zi. Specialistii americani spun ca cel mai bun moment pentru a lua pastile impotriva ulcerului este inainte de a merge la culcare.

10 seara: eczeme

7 din 10 persoane cu probleme de inflamare a pielii, inclusiv psoriazisul sau eczemele, sunt cel mai iritate de afectiunea lor in jurul acestei ore. Asta cel mai probabil se intampla din cauza ca atunci temperatura corpului creste. Ramificatiile nervoase sunt mai sensibile si astfel durerile si mancarimea sunt accentuate.

11 seara: dureri cauzate de travaliu

La 11 seara medicii spun ca femeile insarcinate intra cel mai adesea in travaliu. Atunci hormonii sufera cateva schimbari, dar este important si faptul ca intregul organism se relaxeaza cel mai mult la aceasta ora. Astfel, mai multi copii se nasc noaptea decat pe timpul zilei.

http://www.ziare.com/colaboratori/informatii
 
La 11 seara medicii spun ca femeile insarcinate intra cel mai adesea in travaliu. Atunci hormonii sufera cateva schimbari, dar este important si faptul ca intregul organism se relaxeaza cel mai mult la aceasta ora. Astfel, mai multi copii se nasc noaptea decat pe timpul zilei.

Eu asa de tare am nevoie de somn, ca nici n-au indraznit sa carae, au asteptat frumos sa vina dimineata.:-X
 
Parca n-as crede ca e totul asa de simplu..... Si faptul ca fenomenul e irevesibil.... nu-mi place.

Ţi-ai schimba culoarea ochilor? Cum funcţionează tratamentul de doar 20 de secunde care îţi face ochii albaştri

Medicul Gregg Homer susţine că o expunere de 20 de secunde la razele laser este suficientă pentru a distruge pigmentul din ochii căprui, care vor deveni treptat albaştri, informează bbc.co.uk.

Specialistul american a anunţat că are nevoie de o investiţie de 750.000 de dolari pentru a continua testele clinice.

Medicii oftalmologi avertizează însă asupra riscurilor unui astfel de tratament, deoarece distrugerea pigmentului din ochi poate să conducă la apariţia unor afecţiuni oculare, dacă razele de lumină ajung într-o cantitate prea mare la nivelul retinei.

Stroma Medical, compania care intenţionează să comercializeze noul tratament, estimează că va fi nevoie de cel puţin 18 luni pentru a finaliza testele de siguranţă.

Procedura se bazează pe un sistem computerizat de scanare, care fotografiază irisul şi apoi identifică zonele care trebuie să fie "tratate".

Medicii lansează apoi raze laser, folosind un tipar specific fiecărui pacient, acţionând, pe rând, asupra unei zone selectate de pe irisul pacientului. După ce toate zonele selecţionate au fost atinse cu aceste fascicule de raze laser, procedura este reluată de câteva ori.

Tratamentul durează doar 20 de secunde.

"Razele laser agită pigmentul de la suprafaţa irisului. Folosim două frecvenţe care sunt absorbite de pigmentul care dă culoarea închisă a ochilor, iar acestea sunt absorbite complet. Aşadar, nu există niciun pericol de a vătăma restul ochiului", a explicat Gregg Homer, care este, totodată, preşedintele companiei Stroma Medical.

"Temperatura creşte şi schimbă structura celulelor de pigmentare. Organismul realizează că există un ţesut vătămat şi sintetizează o proteină. Aceasta recrutează, la rândul ei, o altă substanţă, care acţionează ca un fel de Pac-man, ce digeră acel ţesut la nivel molecular", a adăugat Gregg Homer.

După prima săptămână de tratament, culoarea ochilor devine mai închisă, pe măsură ce ţesutul îşi schimbă caracteristicile. Ulterior se declanşează procesul de "digestie", iar după un interval de 1-3 săptămâni începe să apară culoarea albastră la nivelul irisului.

Deoarece pigmentul - denumit melanină - nu se poate regenera, tratamentul este ireversibil.

Laserul este deja utilizat de medicina modernă pentru înlăturarea acestei substanţe din piele, în tratamentele contra petelor şi pistruilor.

Alţi experţi şi-au exprimat deja rezervele faţă de acest tratament.

"Pigmentul se află acolo cu un motiv. Dacă pigmentul se pierde, pot apărea probleme precum orbirea sau vederea dublă", afirmă Larry Benjamin, un chirurg specializat în medicina oculară de la Stoke Mandeville Hospital din Marea Britanie.

"Dacă nu ai pigment, e ca şi cum ai avea un vizor al unui aparat de fotografiat cu o folie transparentă. Nu ai putea să controlezi cantitatea de lumină care intră în aparat", a adăugat acelaşi specialist britanic.

Însă medicul Gregg Homer afirmă că tratamentul său înlătură doar pigmentul de pe suprafaţa retinei. "Această cantitate înlăturată reprezintă doar o treime, cel mult jumătate, din cantitatea de pigment din spatele irisului şi ea nu are nicio importanţă medicală", a declarat medicul american.

El afirmă, totodată, că pacienţii vor avea o sensibilitate la lumină mai mică în comparaţie cu persoanele care s-au născut cu ochii albaştri. Potrivit medicului Homer, persoanele cu ochi căprui au mai mult pigment în acea zonă a globului ocular şi cea mai mare parte din pigment va rămâne neafectat de tratament.

"Am făcut teste pentru 15 proceduri diferite de siguranţă. Am făcut teste înainte şi după tratament, în ziua următoare, în săptămânile următoare, în luna următoare şi în următoarele trei luni. Până acum, nu a fost constatată nicio dovadă care să ateste producerea unei vătămări", a explicat specialistul american.

Gregg Homer a lucrat ca avocat pentru diverse celebrităţi din industria de divertisment din Los Angeles, dar a renunţat la această profesie în anii 1990 pentru a studia biologia la Stanford University din California. A depus actele pentru obţinerea patentului pentru acest tratament cu laser în 2001, dar abia în 2004 a început să efectueze experimente pe animale într-o clinică specializată.

Pentru a-şi finanţa cercetările, şi-a cheltuit propriile economii şi a atras investiţii apelând la diverse fonduri de capital şi a obţinut o sponsorizare guvernamentală.

Primele teste pe oameni au fost realizate pe cadavre, iar testele pe pacienţi vii au început în Mexic în august 2010.

17 persoane au apelat la acest tratament până acum. Toţi pacienţii prezentau deficienţe de vedere şi au primit în mod gratuit un transplant de lentile în schimbul participării la acest studiu.

Toate testele au fost supravegheate de o comisie de experţi oftalmologi care s-au asigurat că procedurile au respectat standardele din domeniu.

http://www.mediafax.ro/stiinta-sana...secunde-care-iti-face-ochii-albastri-8948067/
 
Ochi caprui- fura inima oricui, asa ca decat un albastru spalacit, mai bine lentile verzi.:D
 
Alimente sanatoase care trateaza si binedispun

In viata fiecaruia dintre noi exista momente cand suntem nefericiti, tristi, nervosi, cand totul devine insuportabil si nimeni si nimic nu ne mai intra in voie.

Vinovatii principali pentru aceste momente sunt stresul, oboseala dar si alimentatia gresita, haotica si starile prin care treci sunt un semnal ca organismului ii lipsesc niste substante importante care te-ar putea ajuta sa-ti mentii echilibrul, sa te simti bine si impacat cu toata lumea. Aceste substante se pot procura, mai ales, din alimente.

Serotonina, cunoscuta si sub numele de hormonul fericirii, este implicata in procese precum somnul, starea emotionala, apetitul si sensibilitatea si tot ea este aceea care ofera senzatia de placere. Se crede ca persoanele care sufera de depresie cronica pot avea o deficienta de serotonina. Alimentele bogate in serotonina sunt: pastele, legumele, cartofii, cerealele, laptele si produsele lactate, carnea de pasare, nucile.

Vitaminele din grupul B sunt foarte importante, mai ales pentru nervi, dar sunt cu adevarat eficiente numai impreuna si nu separat. Desi distincte ca structura, dar si prin rolul pe care il au in organism, toate vitaminele care formeaza complexul B se afla in stransa relatie interfunctionala. Vitaminele din complexul B se gasesc in lapte si produse lactate, galbenus de ou, cereale, banana, varza, praz, drojdie uscata, morcovi, ciuperci, pepene, fasole boabe, fulgi de ovaz si de porumb.

Lipsa din organism a calciului si magneziului provoaca afectiuni suparatoare si, uneori, chiar foarte grave daca nu este depistata la timp. Carenta de calciu si magneziu se poate remedia printr-o alimentatie bogata in aceste elemente, mai ales daca este depistata la timp.

Calciul este important nu numai pentru oase puternice si dantura sanatoasa, ci si pentru creier si celule nervoase. Lipsa de calciu produce agitatie, neliniste, spaima, suferinzii sunt permanent obositi si lipsiti de putere. Calciul, in stare naturala, poate fi procurat din lapte si produse lactate, spanac, varza alba, suc de sfecla rosie.

Lipsa magneziului din organism poate provoca stari depresive si insomnie. Ultimele cercetari au stabilit ca magneziul poate actiona ca un calmant natural, potolind iritabilitatea si emotiile.

Organismul isi poate procura magneziul pe cale naturala din cereale integrale, ficat, nuci, smochine, migdale, ciocolata arahide, cartofi, lapte si produse lactate, banane, mere, legume verzi, miere de albine, de preferat cea poliflora, ape minerale bogate in magneziu.

Alimentele bogate in nutrientii necesari pentru ca organismul sa functioneze normal, nu se gasesc la supermarket-uri, ci in piata. Cine este interesat si chiar vrea sa se hraneasca sanatos merge in piata la producatorii autohtoni. Nu sunt multi, marfa lor nu straluceste ca cea din supermarket dar este totusi, mult mai sanatoasa si mult mai aproape de natural.

Sa avem sanatate!

ziare.com
 
8 remedii bizare pentru durere

HbBE1b2tg7wB-300x200.jpg


Cand esti descult si tragi un sut din greseala in piciorul patului, sau cand te tai cu cutitul, nu-i asa ca ti se face brusc dor de copilarie, cand puteai sa jelesti si sa plangi cate jumatate de ora cu lacrimi amare fara sa se uite lumea la tine ciudat? Din pacate, vrem nu vrem, fie ca mergem la dentist, fie la o epilare inghinala, durerea face parte din vietile noastre. Insa cercetari recente citate de Prevention.com au descoperit cateva trucuri bizare care inlatura cu succes mare parte, daca nu toata durerea, fara sa mai apelezi la medicamente.


1. Trage o injuratura sonora! :D

Data viitoare cand aluneci pe gresia din baie si cazi sau te izbesti cu soldul de coltul biroului, nu-ti inghiti vorbele. Cercetatorii britanici au descoperit ca injuratul iti poate creste toleranta la durere. Dintre cele doua grupuri de subiecti cu mainile scufundate in apa cu gheata, cei care si-au exprimat “colorat” disconfortul au reusit sa stea cu mainile in apa rece cu 35% mai mult decat cei din grupul “delicat”. Injuratul declanseaza o serie de reactii fizice si hormonale care diminueaza durerea.

2. Uita-te la poze

Daca te uiti la poze cu cei dragi inainte de o procedura dureroasa precum o mamografie, nivelul de toleranta la durere va creste. Femeile care au privit fotografii cu sotii sau copiii lor in timpul unei proceduri medicale neplacute au resimtit mai putin durerea decat cele care s-au uitat la poze cu obiecte sau cu straini. Un chip drag impulsioneaza eliberarea in organism a unor substante care blocheaza zonele din creier responsabile cu procesarea durerii.

3. Gandeste-te la sex

Ca sa-ti abati gandurile de la dureri, lasa-ti mintea sa zburde spre un moment “fierbinte” cu sotul. Intr-un studiu recent, participantii care s-au gandit la ceva sexual in timpul unui experiment neplacut au putut suporta un nivel mai ridicat de durere si au fost mult mai putin speriati decat participantii care s-au gandit la alte lucruri, ne-interzise minorilor. Se pare ca fanteziile sexuale iti distrag atentia de la durere, reduc nivelul de anxietate si te relaxeaza.

4. Respira adanc si rar

Ti-e frica de injectii? Inainte de a o face pe urmatoarea respira adanc, incet si controlat. Femeile care si-au redus rata respiratorie la jumatate au simtit un nivel semnificativ redus de disconfort in timpul unui experiment dureros. Respiratia controlata ajuta la dezactivarea instinctului de fuga sau lupta al organismului, instinct care se declanseaza in situatii percepute drept periculoase si care acutizeaza automat toate simturile, marind, asadar, intensitatea durerii. In plus, concentrandu-te pe respiratie, iti distragi atentia de la durere, ceea ce femile care au nascut stiu foarte bine

5. Mediteaza un pic in fiecare zi

Inainte de culcare, relaxeaza-te acordandu-ti cateva minute de calm complet. Conform unui studiu canadian, persoanele care mediteaza in mod regulat au zone mai ingrosate in cortex (partea creierului care afecteaza sensibilitatea la durere) decat cele care nu mediteaza. Cateva zile de meditatie pot fi de-ajuns ca sa iti maresti deja toleranta la durere.

6. Miroase un mar verde

Simti ca te apuca durerea de cap? Mananca un mar verde inhalandu-i mirosul sau aprinde o lumanare cu miros de mar verde. Intr-un studiu american, subiectii aflati in plina criza migrenoasa carora li s-a dat sa miroase eprubete cu aroma de mar verde au resimtit o scadere semnificativa a durerii. Savantii nu sunt siguri daca e doar din cauza ca aroma marului le distrage atentia de la durere sau e din cauza ca aroma respectiva relaxeaza, de fapt, contractiile musculare din gat si cap, reducand si durerea. Alte studii au demonstrat ca mirosul de mar verde reduce anxietatea.

7. Pregateste-te mental

O procedura precum o obturatie de canal va durea mai putin daca te astepti ca durerea sa nu fie prea crunta. Intr-un experiment recent doua grupuri de voluntari au fost supusi aceluiasi nivel de disconfort. Insa grupul caruia i se spusese ca durerea va fi usoara spre moderata a simtit cu 28% mai putina durere decat grupul caruia i se spusese ca durerea va fi moderata spre foarte intensa. Diferenta era in mintea lor: testele au aratat ca zonele din creier care proceseaa durerea au inregistrat activitate mai scazuta cand asteptarile au fost reduse.

Ca sa te pregatesti mental inainte de o procedura dureroasa spune-ti ca va durea putin, dar nu insuportabil. Iar daca durerea te ia pe nepregatite, spune cu voce tare: O sa treaca repede. Apoi concentreaza-ti gandurile la altceva.

8. Inconjoara-te de prieteni

Un studiu spaniol a aratat ca durerile persistente, cum ar fi cele de spate, pot fi mult mai usor gestionate cu ajutorul prietenilor. Cu cat pacientii primeau mai mult sprijin si consolare din partea prietenilor si familiei, cu atat mai motivati erau sa caute si sa gaseasca noi modalitati de a-si gestiona simptomele, asta ducand la ameliorarea durerii.

http://sfatulparintilor.ro/29977/8-remedii-bizare-pentru-durere/
 
Eu am incercat sa tin post, dar spun cu mana pe inima ca nu-i de mine. Io sunt carnivora de felul meu, asa ca.... fara carnitza nu se poate. Pentru cei ce vreti sa va curatati trupul ( poate si spiritul :P ), un articol util. Si aveti grija nu la ce bagati in gura, ci la ce scoateti pe gura.... vorba sfintilor parinti . :D


Produsele de post, mai periculoase decât cele de dulce



Crenvurştii, pateurile şi salamul din soia conţin mulţi aditivi care suplinesc carnea. Cele mai sănătoase sunt brânza tofu şi laptele de soia. Medicii vorbesc despre pericolele din produsele vegetale.
Produsele de soia, atât de iubite în post, pot fi mai periculoase decât mezelurile obișnuite, din cauza conținutului mare de E-uri

Iaurt de post cu fructe exotice, maioneză fără ou, băuturi din orez praf, acestea sunt ultimele găselniţe în materie de produse de post care au împânzit magazinele. Şi acestea, şi "clasicii" crenvurşti vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime - carne, lapte şi ouă, şi duc ideea de purificare a organismului în derizoriu.


Multe din ele conţin chiar şi ingrediente "de dulce", sunt destul de scumpe şi chiar au mai multe calorii decât produsele "originale".

Nutriţioniştii sfătuiesc credincioşii cum să aleagă cele mai bune produse de post şi cum să le combine ca să nu devină anemici până la Crăciun.

Brânza tofu, cea mai sănătoasă opţiune din soia

În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi "mezelurile", din cauza conţinutului mare de "E-uri" sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

"Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse", recomandă prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia, pe care îl puteţi consuma zilnic.

"Fake-uri" de post

Medicii atrag atenţia că anumite produse sunt de post doar cu numele, pentru că pe etichetă se regăsesc ingrediente "de dulce".

"Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post", atrage atenţia Mencinicopschi.

Singura soluţie ca să nu fiţi păcălit de comercianţi este să verificaţi foarte atent eticheta. Ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post.

Mazărea, fasolea şi ciupercile, alternativă la carne

Multe persoane se îngraşă în timpul postului, pentru că mănâncă în exces pâine, paste, cartofi preparaţi divers, margarină, dulciuri de post (care conţin mai mult zahăr).

Deşi postul este o bună ocazie pentru detoxifierea organismului, carnea, lactatele şi ouăle conţin proteine neegalate de produsele vegetale.

"În perioada postului, proteinele necesare bunei funcţionări a organismului ni le putem lua din mazăre, fasole, ciuperci, soia nemodificată genetic, măsline, seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, migdale, arahide, alune de pădure (conţin de trei ori mai mule proteine decât carnea)", adaugă dr. Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul "Calea Moşilor".

Pentru postul de dinaintea Crăciunului, medicii nu recomandă suplimente alimentare.

Posibile stări de astenie

Persoanele care suntobişnuite să mănânce foarte multă carne zilnic vor resimţi mai adânc postul, vor avea stări de astenie, eventual modificări ale tensiunii arteriale. Cei antrenaţi, care ţin postul miercuri şi vineri, nu vor avea probleme.

"Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afecţiuni digestive) şi gravidelor", recomandă medicul Adamescu.

DE EVITAT

E-uri nocive din produsele de post

Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Acesta din urmă este obţinut dintr-o insectă şi, cu toate acestea, se regăseşte în unele produse de post. Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare - gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320)-foarte nociv pentru sănătate, caramel (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi este unul din cei mai periculoşi aditivi.

Citiţi mai mult: Produsele de post, mai periculoase decât cele de dulce - Sănătate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/pro...decat-cele-de-dulce-953882.html#ixzz1dkgIGRlg
EVZ.ro
 
Ce probleme de sanatate poate semnala vezica urinara

Problemele la vezica urinara sunt adesea asociate cu oamenii batrani, dar acestea pot sa apara la adulti de toate varstele, inclusiv la adulti care par sanatosi, iar, uneori, pot indica diverse afectiuni.

"Daca observi schimbari semnificative legate de vezica urinara poti avea probleme la organele pelviene sau poate fi un semn care indica o problema sistemica", a declarat Jill Rabin, sef al sectiei de uroginecologie din cadrul Colegiului de Medicina Albert Einstein, din New York.

Conform Caring.com, iata cateva probleme pe care le pot semnala diferite simptome aparute la nivelul vezicii urinare:

1. Diabet scapat de sub control

Atunci cand glicemia depaseste limitele normale pot fi deteriorati nervii, mai exact poate sa apara o pierdere a capacitatii de a simti la extremitati - lucru stiut de unii diabetici. Si, de asemenea, se poate intampla ca muschii care contribuie la urinare sa nu mai fie controlati cum trebuie.

Daca simti des nevoia de a merge la baie, daca nu ai senzatia care iti spune ca trebuie sa urinezi, ceea ce face sa scapi urina, sau daca observi ca urinezi cantitati mai mari decat in mod obisnuit (pentru ca organismul incearca sa scape singur de excesul de glucoza), trebuie sa vorbesti cu medicul despre cum sa tii mai bine sub control glicemia.

Multi diabetici nu se gandesc sa mentioneze doctorului despre incontinenta urinara deoarece nu cred ca are legatura cu diabetul, dar este important sa-i spui.

2. Hipotiroidism

Hipotiroidismul este caracterizat printr-o slaba functionare a glandei tiroide (care ajuta la reglarea metabolismului), si, lasat netratat, poate duce la aparitia nevoii de a urina, indiferent daca este de fapt nevoie sau nu.

Alte simptome care indica hipotiroidism sunt oboseala extrema, senzatie de frig, crestere in greutate, piele uscata si, uneori, caderi de par intr-o masura mai mare decat este normal. Spune unui medic absolut toate simptomele pe care le ai. Tratarea hipotiroidismului atenueaza de obicei si neplacerile legate de vezica urinara.

3. Probleme la prostata

Prostata, o glanda care are rol atat in urinare, cat si in reproducere, la barbati, tinde sa se mareasca odata cu trecerea timpului, ducand la ingustarea canalului urinar si cauzand astfel hiperplazie benigna de prostata. Aceasta apare mai frecvent la barbatii care au peste 50 de ani, ca si cancerul de prostata.

De asemenea, o alta complicatie frecventa a prostatei este prostatita, o infectie care este mai comuna la barbatii tineri.

O nevoie urgenta si brusca de a urina, trezirea in timpul noptii pentru a merge la baie, dificultati in a incepe sa urinezi, urinari mai frecvente decat in mod obisnuit sunt semne care trebuie spuse de asemenea unui medic cat mai curand.

4. Infectii ale tractului urinar

Acest tip de infectii este pe locul doi in ceea ce priveste frecventa in organismul uman, putand aparea atat la barbati, cat si la femei, desi sunt mai comune in cel din urma caz.

In situatia in care ai o astfel de infectie poti avea simptome ca: o nevoie persistenta de a merge la toaleta, o senzatie de arsura in timp ce urinezi, vizite frecvente la baie, iar urina poate deveni tulbure sau rosiatica si uneori poate fi insotita de un miros urat. De asemenea, poti face febra, durere localizata si sa ai o senzatie de presiune.

Unele persoane trateaza infectiile urinare "dupa ureche", luand un antibiotic fara sa ceara parerea unui medic, dar cel mai bine este sa eviti acest lucru. Persoanele care au infectii urinare recurente pot avea o stare care le expune la acestea, cum ar fi diabet, sarcina sau obiceiuri care promoveaza aceste infectii.

Femeile care au infectii cronice ar trebui sa foloseasca absorbante sanitare in loc de tampoane, sa urineze inainte si dupa un contact sexual, sa evite excesul de alcool si cafeina (ambele irita vezica).

5. Incontinenta urinara de stres

Obezitatea pune o presiune in plus asupra muschilor pelvieni astfel ca, in timp, acestia se pot slabi, in cel mai mare pericol fiind sfincterul urinar, care tine uretra "astupata" atunci cand nu urinezi. Scurgerile de urina aparute atunci cand stranuti, tusesti, faci exercitii fizice sau faci o miscare solicitanta pot fi semnul unei incontinente urinare de stres.

Cea mai buna cale de a atenua aceasta incontinenta este sa slabesti pana cand ajungi la o greutate normala, dar, in plus, este important si sa renunti la fumat si sa faci exercitii fizice speciale pentru intarirea muschilor pelvieni.

6. Cistita interstitiala

Este vorba despre o inflamare cronica la nivelul vezicii urinare care apare la reprezentantii ambelor sexe, dar indeosebi la femei. Urinarile foarte frecvente (de cateva ori pe ora, toata ziua), durere la urinare, durere in zona pelviana pot fi semnele unei astfel de afectiuni.

Din pacate, un tratament pentru vindecarea ei nu exista in prezent, dar exista tratamente si schimbari alimentare (evitarea iritantilor, cum ar fi cafeina sau produsele acide) care o pot ameliora si face suportabila (important este oricum sa nu ignori simptomele si sa le spui unui doctor).

7. Prolapsul vezicii urinare

Mai ales dupa o nastere, femeile sunt vulnerabile la aceasta afectiune care presupune slabirea muschilor pelvieni si alunecarea vezicii urinare din pozitia normala spre vagin. De asemenea, ridicarile de greutati mari, tusea cronica (la fumatori spre exemplu), obezitatea si menopauza pot duce si ele la prolapsul vezicii urinare.

Daca urinezi frecvent, simti brusc si urgent nevoia de a urina, nu simti eliberarea fireasca dupa urinare, simti disconfort ori durere in vagin sau la nivelul zonei pelviene in general ori a mijlocului sau simti o greutate in zona vaginala (care se poate ameliora daca te intinzi), trebuie sa mergi la un medic cat mai curand (masurile care se iau in cazul unui astfel de prolaps variaza de la terapie fizica pana la operatie).

8. Cancer

Cancerul se poate dezvolta la nivelul vezicii, al rinichilor sau al ureterelor (canalele prin care urina ajunge in vezica de la rinichi). Simptomele pot fi: prezenta sangelui in urina - aceasta devine rozalie, maronie sau rosie, durere la urinare sau o nevoie urgenta de a urina, indiferent daca e cu adevarat nevoie sau nu.

Desi aceste simptome pot semnaliza si alte probleme in afara de cancer, este neaparat necesar sa fii consultat de catre un medic.

ziare.com
 
Nu stiu cati dintre voi ati avut macar un astfel de episod, dar pare o problema grava. Eu nu m-am confruntat cu asa ceva, nici nu stiam prea multe despre atacul de panica, poate nici multi dintre voi nu stiti, asa ca ar fi util sa dezvoltam nitel . Eu cred ca vorbim de o stare puternica de frica, aparent fara vreun temei real. E interesant fenomenul, desi, frica e doar o emotie fireasca. Si totusi, de unde vine ea in cazul asta?


Frica de frica sau atacul de panica

Atacul de panica este o problema majora pentru sanatatea publica fiindca este vorba despre o boala frecventa, predominanta in randul femeilor iar aceste crize acute de angoasa constituie un motiv obisnuit pentru consultatiile medicale de urgenta.

Atacurile de panica preceda si provoaca agorafobia. Pentru doua treimi dintre agorafobi inceputul este progresiv si fara atacuri de panica. Restul sunt afectati mai intai de atacuri de panica, care se dezvolta apoi intr-o agorafobie mai mult sau mai putin intensa.

Cum identificam atacurile de panica?

Aceste crize sunt usor de identificat. Durata ei nu depaseste doua ore si in general nu va dura mai mult de 10 minute. Subiectul simte frica de moarte, cu rasuflarea taiata, are dureri toracice si experiente senzoriale prin care lumea exterioara sau chiar propriul corp i se par straine. Teama de a nu deveni nebun si teama de repetarea atacului sunt o adevarata provocare.

Desi atacurile de panica apar spontan, ca o furtuna iscata din senin, exista cauze si fenomene declansatoare.

Evenimentele declansatoare al debutului atacurilor de panica se pot situa pe durata a 12 luni si pot fi evenimente stresante majore ca: doliu, despartire, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, boala, dezamagire, indepartarea mare de domiciliu, etc.

Subiectii care vor dezvolta o panica patologica vor interpreta primul atac drept un eveniment imposibil de controlat, care poate conduce in orice moment la nebunie sau moarte.

Evolutia atacurilor de panica poate fi cateodata severa. Pe langa agorafobie, atacurile de panica pot duce la aparitia depresiei, alcoolismului, a abuzului de tranchilizante, a infarctului miocardic, ajungandu-se la sinucidere. Calitatea vietii de serviciu, de familie, timpul liber sunt puternic afectate. Tulburarile psihice si complicatiile legate de atacurile de panica fac necesara o supraveghere medicala atenta.

Exista un continuum care merge de la anxietatea “normala” la anxietatea “patologica”. Putem face distinctia intre ele in functie de frecventa crizelor si de persistenta interpretarii catastrofice a angoasei.

Simptomele atacului de panica ar trebui sa fie o teama sau o indispozitie puternica care sa dureze in jur de 10 minute iar cel putin 4 din simptomele enumerate sa atinga punctul maxim:
- palpitatii, accelerarea ritmului cardiac,
- transpiratie,
- tremur ori spasme musculare,
- senzatie de “respiratie taiata” sau de inabusire,
- senzatie de strangulare,
- durere sau incomoditate toracica,
- rau sau durere abdominala,
- senzatie de ameteala, de instabilitate, ganduri ratacite sau impresia de disparitie,
- sentiment de irealitate sau ca te detasezi de tine insuti,
- teama ca iti vei pierde controlul si ca devii nebun,
- teama de a nu muri,
- senzatie de letargie si furnicaturi,
- frisoane sau bufeuri de caldura.

Exista un continut de gandire specific subiectilor care prezinta atacuri de panica. Pacientii anxiosi isi focalizeaza perceptia mediului inconjurator si a senzatiilor fizice in functie de gandurile dominante a posibilelor pericole. Aceste scheme sunt stocate in memoria pe termen lung.
Astfel avem de-a face cu o exagerare a pericolului posibil si o minimalizare a securitatii reale. Pacientul sensibilizat de anxietate sau de panica se afla intr-o asteptare anxioasa si isi sondeaza propriul corp sau lumea inconjuratoare, cautand eventuale pericole supraevaluate.

Iluzia de control este un element psihologic fundamental la pacientii panicarzi. Cresterea sentimentului de control asupra situatiei, pregatirea pacientului pentru a face fata amenintarilor imaginare si modificarea mecanismelor de tratare prea atenta a informatiei sau au pericolelor in mediul inconjurator sau in propriul corp, reprezinta cateva interventii terapeutice in atacurile de panica.

Dar, cum aproape orice are leac, putem controla aceasta stare. Pentru ca totul este doar in mintea nosatra...

Cel mai important factor in tratamentul acestor tulburari il reprezinta educarea persoanei. Astfel, va fi instruita cu privire la manifestarile atacurilor de panica si senzatiile asociate.

Invatand sa recunoasca si sa identifice acest tip de senzatii, este un prim pas important in tratarea atacurilor de panica.

Terapia recomandata este cea individuala, de scurta durata, care se desfasoara, de obicei, pe parcursul a cel mult 12 sedinte.

Alti factori importanti ii constituie suportul persoanei si invatarea de strategii eficiente.

Psihoterapeutul va poate invata sa folositi tehnici de relaxare, autohipnoza si imagerie. Acestea pot fi folosite in timpul atacului de panica pentru a diminua prompt tensiunea psihica si sa domoleasca teama de ceea ce s-ar putea intampla rau.

Discutiile cu psihoterapeutul despre fricile irationale (de obicei legate de teama de a muri) ce apar in timpul atacurilor de panica, sunt benefice si importante pentru o buna relatie terapeutica, de suport. O abordare cognitiv-comportamentala, de desensibilizare gradata, de inducere voita a panicii, in conditii de control, da rezultate foarte bune.

De obicei, atacurile de panica sunt insotite si de alte tulburari anxioase, cum ar fi agoraphobia (teama de a iesi in mediul social) sau alte fobii. Tratamentul abordat difera de la persoana la persoana.

Terapia de grup poate fi folosita adesea doar pentru a invata relaxarea si alte tehnici apropiate.

Biofeedback-ul, de asemenea poate fi de ajutor, prin tehnicile sale care permite persoanei sa primeasca raspunsuri psihologice (auditive si vizuale) ale corpului sau, in timp ce invata tehnicile de relaxare.

Hipnoterapia este de mare ajutor in astfel de tulburari, deoarece mobilizeaza inconstientul, permitandu-i sa lucreze pentru eliminarea problemei si in timpul in care persoana nu realizeaza tehnicile speciale.

Toate tehnicile invatate in timpul sedintei de psihoterapie, trebuie insotite de exercitii prescrise executate de persoana in cauza, in particular.

Daca insa persoana nu se simte in stare sau nu doreste sa realizeze sarcinile primite, atunci rezultatele vor intarzia sa apara si terapia nu va avea succes. Aceasta abordare proactiva de schimbare si asteptarile terapeutui ca clientul sa doreasca sa isi realizeze temele date, necesita ca explicatiile sa fie foarte clare.

Discutiile sincere despre aceste asteptari clarifica ceea ce are de facut persoana si punerea lor in practica, asigura succesul terapiei.


http://www.topexperti.ro/
 
Cum spuneam de multe ori, tot ce se intampla, se intampla in mintea noastra . Iata de ce trebuie sa mentinem creerul in forma.

Creierul care munceste nu rugineste


Orice face omul se petrece, mai intai, in mintea lui, iar mecanismul ce sta la baza mintii este creierul. Din pacate – lucru stiut de toata lumea si inutil repetat fara incetare – nu intrebuintam decat 15 – 20% din capacitatea de functionare a lui. De ce? Poate ca nu stim cum sa folosim mai mult din volumul care hiberneaza! Principalul miracol al creierului este MEMORIA, aceasta splendida calitate ce se estompeaza insa cu trecerea anilor, dar se pare ca nu la toata lumea si nu in acelasi ritm si masura.

Varsta si memoria
Aceasta trasatura definitorie a omului care este memoria variaza cantitativ in functie de numerosi factori, cel mai important fiind varsta. In primul an de viata copilul isi formeaza fundamentele memoriei prin intermediul reflexelor conditionate. Caracterul coerent al amintirilor apare spre varsta de 5 – 7 ani. Dar memoria functioneaza la cotele cele mai inalte doar intre 5 si 15 ani! Chiar pana la 18 ani randamentul memoriei este maxim. Intre 25 si 50 de ani se pare ca memoria scade cu aproximativ 15%. Numai ca pragul de 50 de ani nu este nici pe departe absolutizat, pentru ca el variaza in limite extreme de largi de la individ la individ in functie de foarte multi factori – fiziologici, psihologici, sociali, climaterici, de mediu, de cultura, etc. Asa dupa cum fiecare imbatraneste intr-un anumit stil si memoria se diminueaza in acelasi stil.

In principiu, varsta a treia (care de fapt nici nu se stie prea bine cand incepe si cand se sfarseste) este “raspunzatoare” de o diminuare semnificativa a memoriei. Uzura si deteriorarea progresiva a celulelor nervoase cerebrale isi spun cuvantul. Mecanismele memoriei sunt strans legate de ansamblul facultatilor intelectuale ale creierului. Calitatea acestui ansamblu tine de faptul ca numai creierul care munceste nu rugineste.

Nu ce se pierde, ci ce ramane
Dincolo de varsta de 70 – 80 – 90 de ani apar scaderi masive ale memoriei. Realitatea este insa...optimista. Se pare ca creierul persoanelor in varsta manifesta o flexibilitate mult mai mare decat se credea pana acum. Creierul acestora rugineste mai incet daca este pus la lucru incontinuu. Ceea ce conteaza nu este pierderea uriasa – aproape 100.000 de neuroni zilnic – cat calitatea functionala a celor ramasi. Foarte multi oameni de stiinta si de cultura s-au remarcat prin longevitatea anilor si a creatiei. Daca am continua sa lucram si nu ne-am pierde capacitatea de a percepe frumusetea Universului, am vedea ca varsta inaintata nu inseamna in mod obligatoriu batranete...

Un paznic isi pregateste doctoratul!
Oamenii obisnuiti care nu-si lasa creierul sa rugineasca sunt destul de multi. Iata un exemplu. Este vorba de Josef Jacob paznic la Biblioteca din Frankfurt care, la inceput, frunzarea din curiozitate diverse carti din rafturi. Apoi le citea cu pasiune si a sfarsit prin a studia diferite domenii. Simtea – dupa spusele lui – ca i se “dezgheata creierul”! Fara sa se jeneze de varsta, a devenit student al Universitatii din Frankfurt, iar la 93 de ani cati avea in 1989 a absolvit-o cu titlul stiintific de magistru. El a declarat ziaristilor: “Doresc sa imi pregatesc teza de doctorat!”

Pilulele nu vindeca
In cartea sa intitulata “Miturile medicamentului”, psihologul Pierre Raymond preciza, pe buna dreptate: “Boala este tovarasa oamenilor fara pasiune: acestia isi tarasc sabotii de la o saptamana la alta, de la o femeie la alta, dintr-o vacanta intr-alta si isi petrec viata prin a fi bolnavi. Acestia se indoapa cu medicamente in tot cursul vietii: dimineata pentru a se destepta, la pranz pentru a digera mai bine, dupa-amiza pentru a nu avea dureri de cap iar seara pentru a adormi”.

Uitarea e vitala
Ar fi de-a dreptul dramatic daca am retine tot ce vedem, auzim si simtim...Conservarea permenenta a tot ceea ce traim ar supraincarca haotic arhiva amintirilor noastre si, mai ales, inutil, pentru ca nu tot ceea ce ni s-a intamplat ne este necesar in viata. Uitarea e mai mult decat necesara, este vitala. Ea ne protejeaza de amintiri dezagreabile, ne ajuta sa trecem peste ce a fost dureros in existenta noastra. Uitam ceea ce nu are importanta deosebita pentru noi, ceea ce nu ne stimuleaza interesul, ceea ce nu ocupa un loc important si deci nu a fost suficient de “intarit” pentru a fi memorat. Dar uitarea este cea mai sigura capacitate a creierului de a ne ocroti de ce a fost dureros (fizic, dar mai ales psihic) in viata noastra. Este un mijloc de aparare a omului impotriva durerilor morale, a jignirilor, dar si a durerilor fiziologice (sarcina, nasterea)

Cum sa punem creierul la treaba?
Tineretea si batranetea, inainte de a fi o stare fiziologica, reprezinta o stare psihologica, o stare de spirit. De aceea, caile de activare a facultatilor amnezice (de memorat) a ceea ce trebuie retinut ca absolute necesar sunt foarte diverse. Am retinut cateva sfaturi oferite de psihologul englez M.L.Hunter in lucrarea sa intitulata “Memory”.

▪ Cititi mai intai poezia sau textul pe care vreti sa-l memorati in intregime. Recititi-l fragmentar si repetati-l pe bucati. Incepeti prin citirea unui rand si, apoi, cu ochii inchisi, incercati sa-l reproduceti cu voce scazuta.

▪ Cititi apoi al doilea rand si, inchizand ochii, incercati sa vi-l amintiti si cand ati reusit, treceti la urmatorul.

▪ Nu va pierdeti timpul incercand sa va reamintiti randurile deja invatate.

▪ Cautati sa mentineti un ritm constant de memorizare, fara a slabi nici o clipa atentia. Revizuiti – dupa ce le-ati memorat – primele zece randuri. Daca ati constatat prea multe omisiuni ori greseli, recitati respectivele omisiuni ori de cate ori este nevoie pentru a le retine. Faceti apoi o mica pauza pentru relaxare si reluati, oprindu-va dupa cate zece randuri...

Ce putem face insa, atunci cand nu avem nevoie de a retine un text anume si dorim deseori sa ne educam memoria?
In primul rand sa nu renuntam la miscare, aceasta fiind socotita “a doua respiratie a omului”. Exercitiile de inviorare, mersul pe jos in ritm sustinut, plimbarile in aer liber si curat sunt deosebit de folositoare – prin oxigenarea creierului – in scopul activarii lui. Asimilarea de noi cunostinte si informatii prin lecturi (cati oameni isi mai “gasesc” timp sa citeasca o carte?!), vizionarea de spectacole, frecventarea unor cursuri, notarea unor idei interesante sunt doar cateva posibilitati de antrenare a memoriei.

Nu renuntati la hobby-urile dvs. care pun in repaos ariile corticale suprasolicitate de activitatea profesionala. Si, mai ales, respectati orele de somn. Invatati zilnic o strofa dintr-o poezie, un aforism, un proverb, sau ceva ce va place. Psihologul Alfred Binet afirma ca acest tip de exercitii, chiar daca nu sporesc prea mult capacitatea memoriei, rafineaza arta cu care sa ne servim de ea.

Nu uitati sa va faceti planuri. Pe termen scurt si pe termen lung. Acestea dinamizeaza tonusul asteptarii si stimuleaza toate functiile organismului, inclusiv memoria...

http://www.topexperti.ro/experti/Angela-Cojocaru_74/articole/Creierul-care-munceste-nu-rugineste_658
 
Topul celor mai nocive chipsuri. VEZI câte calorii au

Clasamentul a fost realizat pe baza datelor de pe etichete şi face parte dintr-un studiu întocmit de o organizaţie specializată în drepturile consumatorilor.


Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România au publicat un studiu legat de un aliment des achiziţionat de consumatori.

Este vorba de chipsuri. Produsul campion are 578 kilocalorii la 100 de grame, iar ultimul produs din această ierarhie are 400 kilocalorii la 100 de grame.

"Chipsurile sunt produse pe cât de contestate, pe atât de consumate. Pentru persoanele care doresc să ştie ce anume achiziţionează şi ce mănâncă am realizat un studiu comparativ pe etichete privind conţinutul de kilocalorii din chipsuri", a precizat Alexandra Machitescu, specialist în relaţii publice din cadrul ANPCPPS.

Topul chipsurilor, în funcţie de numărul de calorii

Soltino, Chipsuri de cartofi cu ardei (produs de Kaufland) - 578 kilocalori
Soltino, Chipsuri de cartofi cu cu smântână şi ceapă (produs de Kaufland) - 578 kilocalori
Soltino, Chipsuri de cartofi cu sare (produs de Kaufland) - 578 kilocalori
Soltino, Chipsuri de cartofi cu gust de şuncă - ondulate (produs de Kaufland) - 578 kilocalori
Soltino, Chipsuri de cartofi cu gust de şuncă (produs de Kaufland) - 578 kilocalori
Chio, Sea Salt (produs de Intersnack România) - 546 kilocalori
Lays, Crocant cu Sare (produs de Star Foods) - 538 kilocalori
Chio cu smântână şi ceapă (produs de Intersnack România) - 538 kilocalori
Chio, Paprica (produs de Intersnack România) - 538 kilocalori
Chio, Caşcaval (produs de Intersnack România) - 538 kilocalori

Topul produselor “sărace” în calorii

Doritos, Nacho Cheese (produs de Star Foods) - 506 kilocalori
Star cu sare (produs de Star Foods) - 500 kilocalori
Lays, Sticks Salted (produs de Star Foods) - 500 kilocalori
Doritos, Hot Corn (produs de Star Foods) - 497 kilocalori
Carrefour, Tortilla Chips - 493 kilocalori
Star, Pui (produs de Star Foods) - 490 kilocalori
Chio, Tortilla Chips - Original Salted (produs de Intersnack România) - 476 kilocalori
Chio, Tortilla Chips - Hot Chilli (produs de Intersnack România) - 474 kilocalori
Lays, Sare (produs de Star Foods) - 450 kilocalori
Lays, Ierburi Mediteraniene (produs de Star Foods) - 400 kilocalori
Alte mărci care se mai regăsesc în studiul ANPCPPS sunt: Pringle, între 513 - 526 kilocalori (produs de Interbrands), Rufles - minim 523 kilocalori (produs de Star Foods), Crusti Croc - 537 (produs de Lidl Stiftung


http://www.evz.ro
 
Dupa ce ca ne hraneam cu o groaza de hormoni, ete ca pericolul vine si de la antibiotice... si nu numai...

O noua amenintare pentru consumator: puiul intoxicat cu antibiotice


Daca ne uitam atent pe eticheta unor produse vandute sub brand propriu de catre retaileri, observam ca, de cele mai multe ori, nu se specifica cine este producatorul, ci ni se arata doar ca este distribuit de catre marele lant de magazine.

De aceea, trebuie sa fim atenti la ceea ce cumparam, pentru ca unele alimente de import, si nu numai, se pot dovedi nocive pentru sanatate.

In Germania, conform Deutsche Welle, ministerul care raspunde de protectia consumatorilor in regiunea Renania de Nord-Westfalia a anuntat, de curand, ca 96,4 la suta dintre puii ce se vand pe piata autohtona sunt plini cu antibiotice. Asta inseamna ca-i aproape imposibil de gasit in magazinele nemtesti carne curata de pui.

In plus, dozele de medicament folosite in tratarea puilor sunt daunatoare pentru om. Sunteti siguri ca nu ati cumparat pui din Germania pana acum?

Prin lege, fiecare producator de carne de pui din Germania trebuie sa faca un raport despre modul in care administreaza medicamentele. Verificarea veterinarului trebuie sa confirme daca raportul corespunde cu realitatea. Toate acestea nu se intampla din cauza unui paradox legislativ: in legea medicamentului nu se specifica in ce doze un antibiotic trebuie administrat cu prudenta la pui.

Problema nu este numai in aceasta lege. Cresterea intensiva a pasarilor aproape ca nu a mai lasat loc de responsabilitate si tratament adecvat pentru aceste animale. Intr-un timp cat mai scurt, puii trebuie sa ajunga la dimensiuni cat mai mari. Din cauza acestui fapt, doar un sfert dintre puii crescuti in acest fel sunt capabili sa se tina pe propriile picioare.

De neimaginat sunt si conditiile in care traiesc pasarile: spatii mici, in care se gasesc nenumarate vietati. Daca una singura este bolnava, in apa din care beau toate se pune un antibiotic. Cantitatile de antibiotice, gasite in carnea de pui din Renania de Nord-Westfalia, sunt atat de mari incat nu se poate vorbi despre tratament. Mai degraba, se poate discuta despre un tratament fortat al pasarilor care sa le accelereze cresterea.

http://www.ziare.com/social/consuma...umator-puiul-intoxicat-cu-antibiotice-1135140
 
Dupa nelipsitele porcoase si vinoase obligatorii de srabatori :D, iata ce ar trebui sa mancam in anotimpul rece.


Iarna nu vine singura. Pe langa frig, iarna aduce o continua senzatie de oboseala, depresii, raceli, viroze si, mai rau decat toate acestea, tendinta de a manca mai mult.

Ideea ca trebuie sa mancam mai mult, ca sa facem fata frigului, nu este neaparat adevarata. Cea mai mare parte din timp ne-o petrecem in spatii incalzite asa ca necesarul, in plus, de calorii trebuie sa fie minim, dar poate foarte bine si sa lipseasca. In nici un caz nu este necesar un abuz de alimente grase sau foarte consistente, scrie Elle.

Vitamina C este fundamental necesara in perioada rece. Previne virozele si creste imunitatea organismului. Dar vitamina C nu este singurul supliment necesar. Iarna este vital un aport crescut de fier, zinc si magneziu. Iar toate acestea ajung in organism printr-o alimentatie bogata in legume si fructe.

Hidratatea eficienta nu este o necesitate doar vara. Iarna, cel putin la fel de mult ca si vara, o hidratare buna a organismului este secretul care te tine in forma. Aerul rece si uscat contribuie la pierderea de apa din organism, iar un aport corespunzator de lichide este vital. Un organism bine hidratat este capabil sa faca fata cu succes oricarei infectii. Regula celor doi litri de lichide pe zi (inclusiv ceaiuri, supe si sucuri naturale) este obligatorie iarna.

Un plan alimentar eficient este absolut necesar. Consuma de doua ori pe saptamana peste gras, care aduce o adevarata infuzie de vitamina D. Iarna, organismul sintetizeaza foarte greu vitamina D, astfel ca aportul din exterior este obligatoriu. In plus, vitamina D este foarte eficienta in prevenirea virozelor si gripelor specifice sezonului.

Trei nuci pe zi sunt suficiente pentru necesarul de magneziu si acizi grasi esentiali. Alunele sunt o alta varianta, dar nu mai mult de 20 de grame zilnic, ca sa nu cazi in extrema excesului de calorii. Nucile, alunele, migdalele sunt un excelent suport pentru piele si par, deosebit de afectate de vremea rece.

Zincul este un mineral necesar mai mult ca niciodata iarna. Acesta contribuie fundamental la stimularea imunitatii. Consuma carne, fructe de mare si legume verzi. Toate aduc un aport crescut de zinc.

Bauturile calde sunt ideale iarna. Te incalzesc, produc vasodilatatie la nivelul mucoaselor, ceea ce reprezinta cea mai buna arma impotriva gripelor si virozelor. Ceaiuri, ciocolata calda, lapte cald si supele sunt obligatorii in dieta de iarna. In plus, bauturile calde cresc tonusul psihic si binedispun.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/vitamine/ce-trebuie-sa-mancam-iarna-1135488
 
E drept ca romanului de rand ii este aproape imposibil sa manance sanatoa. E drept ca se manaca f prost in Romania. Totusi, atentie la ce puneti pe masa!

TOPUL BOMBELOR ALIMENTARE. Cele mai periculoase 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre



Ravagiile consumismului: există caşcaval fără brânză, frişcă fără smântână şi şuncă fără carne.
RISCURI
Junk-food-ul ameninţă în primul rând copiii. Hrănite cu produse sintetice, noile generaţii fac boli cronice la vârste mult mai timpurii decât pe vremuri


Comerţul a ajuns la forme de manifestare extremă. Dezvoltarea reţelelor de hypermarketuri a crescut fulgerător viteza în care se fac cumpărăturile şi cantitatea de alimente cumpărate la o singură aprovizionare. Un coş cu 20 de kilograme de mâncare se umple în mai puţin de 30 de minute. Spaţiile uriaşe fac loc unui număr imens de produse, confuzionând consumatorii. S-a ajuns la situaţii extreme, produse contrafăcute folosind denumiri generice într-un mod înşelător: există caşcavalul care nu conţine brânză, frişca fără smântână, pateul fără ficat, pasta de unt care nu conţine unt sau ciocolata cu alune care are doar 10% cacao şi doar 0,1% alune. Şi, mai ales, există şunca fără niciun fel de carne.


Noutate: fiecare producător are dreptul la reţeta proprie

Nu există un control al reţetelor, susţin voci din partea autorităţilor care reglementează punerea pe piaţă a alimentelor din carne sau lactate. Până anul acesta, fiecare companie care producea mezeluri, bunăoară, îşi autoriza reţetele folosite la direcţiile agricole. Acum această avizare nu mai e necesară.

Potrivit şefului Direcţiei Sanitare Timiş, asistăm la un vid legislativ în ceea ce priveşte alimentele de origine animală iar singura soluţie e să citim cu maximă atenţie etichetele şi să cumpărăm produse care conţin exclusiv carne sau lapte.

"Până acum jumătate de an, orice companie care producea mezeluri trebuia să îşi scoată o licenţă de la Direcţia Agricolă. Această licenţă stabilea inclusiv componenţa produselor, adică reţetele după care se fabricau acestea. Aprobarea acestor reţeţe se făcea ţinând cont de normele europene în vigoare", explică Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş.

Integrarea în UE a deschis poarta "alimentelor mutant"

Sorin Mierlea, preşdintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, atrage atenţia că în proporţie de 90% mesajele de pe etichete, de genul "cu gust de..." nu contravin legislaţiei naţionale şi europene. De exemplu, un parizer cu carne de curcan care conţine doar 50% carne de curcan şi în rest şorici şi slănină este în regulă dacă în apelativ nu apare prepoziţia "de" ci "cu". Adică nu "şuncă de curcan" ci "şuncă cu carne de curcan". Modul în care este realizat designul etichetei, înghesuind cuvintele unele în altele, creează însă confuzie în ochii cumpărătorilor.

Totuşi, potrtivit Codului Consumatorului, dacă un mesaj de pe eticheta unui produs poate da naştere la interpretări, acesta poate fi considerat ilegal.

"Consumatorul român trebuie să înceapă să aibă această educaţie de a citi etichetele atunci când îşi alege un produs. Cei din industria alimentară şi-au dat seama că într-o proporţie destul de mare consumatorul nu citeşte ceea ce e notat pe etichetă din punctul de vedere al conţinutului şi atunci prin mijloace publicitare induce un anumit mesaj, fără a fi în conformitate cu ceea ce se găseşte în acel produs", a declarat Mierlea.

Vid legislativ: fiecare face cum îl taie capul

El aminteşte de acele STAS-uri naţionale care existau înainte de Revoluţie. "Pentru a face un produs care se numeşte crenvurşti, existau înainte de 1989 anumite standarde de firmă care explicau procentual cantitatea şi tipul de carne folosite pentru a ieşi produsul din reţeta respectivă. Odată cu integrarea României în UE, a apărut acel standard de firmă prin care companiile îşi pot produce un anumit produs. S-a creat o bulversare pe piaţă, reţetele din 2011 nu coincid cu cele din 1987. Asta nu însemană că producătorii comit o ilegalitate, ci că omul care cumpără nu este informat foarte corect", a mai declarat şeful ANPC.

Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş, sintetizează deruta din relaţia producători-consumatori: "Trăim într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer conţine piept de pui sau şorici. Pe oricine întrebi, DSV, OPC, DSP, toţi spun că nu e de competenţa lor. Comercianţii ştiu că nu se câştigă dacă pun în ele carne macră, aşa că o combină cu resturi, şorici, slănină. Am ajuns să nu mai mănânc mezeluri pentru că am înţeles că mă intoxic".

Locul 1: Parizer de porc

Parizer de porc: carne de porc 50% şi emulsie de şoric fierte şi vopsite cu carmin

Ingrediente:

carne de porc 50%
emulsie de şoric
apă
proteină vegetală din soia
amidon
sare
condimente
stabilizator: difosfat
potenţiator de aromă: glutamat de sodiu
antioxidant: acid ascorbic
colorant natural: carmin
dextroză
conservant: azotit de sodiu

Mod de fabricare:
Măcinată fin, carnea de porc se amestecă împreună cu emulsia de şoric, apă, soia şi amidon, plus ceilalţi aditivi, pentru a rezulta în final o pastă roz, colorată cu carmin. Totul se fierbe, îm membrană necomestibilă şi ajunge apoi în galantare.

Părerea specialistului:
Nu este, categoric, cel mai sănătos parizer, însă, spre deosebire de alţi "confraţi" nu conţine slănină şi poate trece drept aliment dietetic. Orine mezelar ştie încă că acest parizer este şi foarte departe de reţeta originală, inventată de nemţi şi care conţinea carne vită şi slănină tocate fin, afumate la cald şi apoi fierte.

Locul 2: Şuncă românească

Şuncă românească: carne de pasăre şi organe de porc

Ingrediente:

Carne de porc
Slănină
Carne de pasăre separată mecanic
Organe porc
Apă
Amidon de cartofi
Proteină animală d eporc
Proteină vegetală de soia
Antioxidanţi (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu)
Sare
Zahăr
Condimente
Arome
Stabilizatori (polifosfaţi, caragenan)
Potenţiator de aromă (glutamat monosodic)
Conservant (nitrit de sodiu)
Colorant (acid carminic)

Mod de fabricare:
Şunca de faţă este de fapt un fel de mezel măcinat şi tratat termic. Este şi raţiunea pentru care conţien carne de pasăre separată mecanic. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2002, aceasta se comercializează numai pentru utilizarea în fabricarea produselor din carne tratate termic. Ca atare, deşi se numeşte şuncă, e un amestec de carne de pui, porc, şi slănină, plus organe de porc şi diverşi aditivi care la final este colorat cu carmin şi fiert.

Părerea specialistului:
Specialiştii în alimentaţie atrag atenţia că ar trebui categoric evitată de bolnavii de gută. "Organele animale sunt foarte bogate în colesterol, de aceea trebuiesc categoric evitate alimentele în care se regăsesc, pentru că pot genera atacuri de gută", a explicat Gheorghe Mencinicopschi.

Locul 3 - Brânză topită caşcaval

Brânză topită caşcaval: 30% brânză, 23% caşcaval, apă, amidon şi ceva unt

Ingrediente:

Brânză 30%
Apă
Caşcaval 23%
Lapte praf degresat
Amidon din cartof
Unt
Săruri de topire (E452, E339)
Corector de aciditate: carbonat de sodiu

Mod de fabricare:
Această brânză topită cu aromă de caşcaval este un produs “obţinut prin topire". Conţine, totuşi, brânză şi caşcaval, dar numai într-un procent puţin mai mare de jumătate. În rest, produsul este un amestec de apă, lapte praf, unt şi amidon din cartof.

La toate acestea se adaugă nişte E452, un polifosfat care determină asimilarea lentă de calciu, magneziu şi fier şi, deci, atrofierea oaselor şi depunerile de calciu, respectiv E339.

Sfatul specialistului
Cercetările au arătat că unul din E-urile prezent e în acest produs nu e recomandat să fie ingerat frecvent. Este vorba de E339, care are acţiune emulsionantă, protejează grăsimile faţă de râncezire şi stabilizează culoarea cărnii. În cantităţi mari are efect laxativ şi poate tulbura echilibrul calciu / fosfor.

Locul 4 - Şuncă mozaic

Şuncă mozaic: carne de porc cu gust "îmbunătăţit"

Ingrediente:

carne de porc
apă
amidon de cartofi
proteină vegetală din soia
sare
condimente
zaharuri: dextroză
stabilizatori: difosfat de sodiu, trifosfaţi de sodiu
potenţiatori de gust: glutamat de sodiu, 5 ribonucleotide disodice
antioxidant: ascorbat de sodiu
gelifianţi: caragenan, gumă de xantan
colorant alimentar: carmin
conservant: nitrit de sodiu

Mod de fabricare:
Eticheta nu oferă indicaţii exacte despre ce cantitate de ingrediente conţine această "şuncă". Totuşi, prezenţa gelifianţilor ne indică faptul că nu e vorba de o şuncă în adevăratul sens al cuvântului, ci de un preparat în care intră şi amidon şi soia, un mix care, la final este colorat roz cu carmin şi tratat cu conservant chimic.

Părerea specialistului:
"Şunca mozaic este un pericol mai ales pentru bolnavii de inimă. Sarea conţinută atrage apa în organism, crescând astfel presiunea arterială, iar în final este suprasolicitată funcţia renală. Pe de altă parte, amidonul de cartofi prezent în compoziţie, este tot un dulce, iar dacă luăm în calcul că această şuncă are şi dextroză, deducem că nu poate fi defel recomandată diabeticilor", spune medicul de familie Ioana Vârtosu.

Locul 5 - Pate de porc

Pate de porc: 25% ficat de porc, slănină, apă, gumă xantan

Ingrediente:

apă
ficat de porc 25%
slănină
şorici
lapte semidegresat
proteină vegetală de soia
amidon de grîu
stabilizator
condimente şi extracte de condimente
sirop de glucoză
muştar
emulgatori
agenţi de îngroşare: caragerian, gumă guan, gumă xantan
acidifiant : acid citric
antioxidanţi
potenţiator de aromă
colorant: carmin
conservant: nitrit de sodiu

Mod de fabricare:
Ca şi alte mezeluri cu care se înrudeşte pateul de porc de faţă se naşte în malaxor. În 10 kilograme de produs găsim 2,5 kilograme de pateu de porc, multă apă, slănină, şoric fin măcinat şi restul de chimicale menite să "lege" combinaţia de masă organică de origine animală.

Părerea specialistului:
Medicii spun că a mânca pateul acesta este ca şi cum ai bea cola. Adică e la fel de nesănătos. "Dacă te uiţi pe tichetele băuturilor de tip cola vei găsi şi acolo sirop de glucoză şi gumele respective. În concluzie, nu e deloc recomandat diabeticilor, dar nici celorlalţi, în exces, pentru că poate predispune la această boală", a explicat dr. Ioana Vârtosu.

Locul 6 - caşcaval fără brânză

Caşcavalul feliat care nu conţine brânză!

E împachetat ca un caşcaval obişnuit. Cu litere mici scrie că se cheamă "specialitate cu aromă de edam". Este făcut pe bază de uleiuri vegetale şi cazeină

Ingrediente:

Apă
Uleiuri vegetale (28%)
Cazeină (10%)
Sare de mare
Emulgatori: difosfaţi de sodiu & citraţi de sodiu
Aromă edam
Conservant: acid sorbic
Gelifiant: caragenan
Colorant: beta caroten

Mod de fabricare
Acest produs, recomandat drept “ideal pentru sandwich-uri, salate şi pizza", nu are nicio legătură cu brânza, şi cu atât mai puţin cu brânza Edam, un produs tipic olandez, galben deschis la culoare, învelit într-un strat de parafină roşie. De fapt, produsul nu are nimic în comun cu orice fel de brânză. Are doar cazeină, o proteină extrasă de laptele de vacă sau oaie. În rest, e un amestec de apă, uleiuri vegetale, sare de mare, emulgatori, conservant, gelifiant şi colorant. Toate, mixate la scară industrială şi condimentate cu o suspectă "aromă edam", pentru obţinerea unui produs care aduce doar vag la culoare cu caşcavalul.

Sfatul specialistului
Produsul poate fi sănătos, susţine medicul de familie Ioana Vârtosu, dar induce cumpărătorii în eroare, fiind un înlocuitor de caşcaval. “Faptul că nu conţine grăsimi de origine animală este un atu. Însă conservanţii, emulgatorii şi coloranţii pe care îi conţine această specialite complică efectele în timp asupra celor care îl consumă", a declarat dr. Ioana Vârtosu.

Locul 7 - untul din margarină

Untar – untul făcut din 70% margarină

Ingrediente:

grăsimi vegetale nehidrogenate 70%
unt 30%
conservant (acid scorbic)
acidifiant (acid citric)
colorant (betacaroten)

Mod de fabricare:
Produsul numit "Untar" arată ca untul, dar nu este deloc unt, atrag atenţia nutriţioniştii. Acest produs, datorită faptului că are o denumire derivată de la cuvântul unt, se confundă foarte uşor cu untul, mai ales că este expus la vânzare între alte sortimente de unt, iar eticheta imită perfect un sortiment popular şi autentic. Un kilogram de produs se obţine amestecând 300 de grame de unt cu 700 de grame de margarină, plus conservant şi acidifiant. La final, procesatorul adaugă în amestec colorant (betacaroten), pentru a da produsului culoarea crem a untului gras.

Părerea specialistului:
Medicii avertizează că margarina din dieta zilnică este mai dăunătoare decât untul. "Studii de specialitate au demonstrat că margarina este cancerigenă. Aceasta poate duce la dezvoltarea unor tipuri diverse de cancer, cum ar fi cel digestiv, pulmonar sau genital", a declarat dr. Ioana Vârtosu, medic de familie.

Locul 8 – ciocolata fără cacao

Ciocolată cu alune: 8% cacao, 0,1% aromă de alune

Ingrediente:

grăsime vegetală hidrogenată (margarină)
pudră de cacao ( minim 8%)
lapte praf integral (12%)
zer praf
aromă naturală de alune (0,1%)
aromă identic naturală de vanilie
emulgatori (lecitină de soia E322, poligliceroil poliricinoleat E476)

Mod de fabricare:
O tabletă de ciocolată cu alune (100 g) conţine doar 8 grame de cacao, adică mai puţin de o linguriţă de pudră, cam o linguriţă de lapte praf, o picătură de aromă de alune şi în rest margarină de proastă calitate. Toate amestecate la cald şi turnate în binecunoscuta formă cu pătrăţele.

Părerea specialistului:
Această tabletă vândută drept cicolată, conţine grăsimi extrem de periculoase pentru organismul uman (margarină din prima clasă, puternic aterogenă) care consumată în cantităţi mari poate provoca atac cerebral sau infarct. Potrivit şefului ANPC, este departe de ceea ce se numeşte ciocolată. "Ordinul 335/2003 arată că nu poate fi numit "ciocolată" decât un produs care conţine minimum 43% substanţă uscată totală de cacao", a explicat Sorin Mierlea .

Locul 9 – frişca fără smântână

Frişca vegetală

Ingrediente:

grăsimi vegetale hidrogenate 26%
zahăr 11%
proteine din lapte
stabilizatori (E420iii, E463)
emulgatori (E472e)
lecitină din soia E322
E472b
sare
arome
colorant E160a

Mod de fabricare:
În mod "miraculos", din apă, amestecată cu zahăr şi margarină, plus aditivi de rigoare, şi ceva proteine din lapte rezultă un lichid vâscos de consistenţa smântânii. Ca să arate până la identitate ca şi produsul original, amestecul este colorat în alb. Apoi, ţinut la rece şi agitat ulterior, acesta e capabil să ia consistenţa frișcăi originale.

Părerea specialistului:
Deoarece în mod normal frişca ar trebui să conţină doar smântână, la capitolul materie primă, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că această frişcă vegetală are în compoziţie cele mai periculoase grăsimi din dietă, hidrogenate.

"Frişca vegetală este un nonsens. În mod normal ar trebui să i se spună substitut de frişcă", atrage atenţia directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr.Gheorghe Mencinicopschi.

Locul 10 - crenvurştii făcuţi din apă şi slănină

Crenvurşti din piept de pui: 40% carne scoasă mecanic, 60% apă şi slănină

Ingrediente:

piept de pui dezosat (40%)
apă, slănină, piele de pui, proteină vegetală din soia
amidon, sare, condimente şi extract de condimente
zaharuri, dextroză, aromă fum
potenţiator de gust (glutamat monosodic), stabilizator (di şi polifosfaţi de sodiu), colorant natural (carmin), antioxidant (ascorbat de sodiu), conservant (nitrit de sodiu)
Membrană naturală comestibilă.


Mod de fabricare:
În 10 kilograme de crenvurşti găsim numai patru kilograme de piept de pui. Carnea, scoasă mecanic de pe oase, este măcinată fin, împreună cu slănină, bucăţi de piele de pui, după care totul se combină cu apă, condimente, amidon şi soia. La final pasta rezultată este colorată cu carmin alimentar, apoi se formează crenvurştii, ambalaţi în membrane, care se fierb şi se afumă înainte de a intra în pungile de plastic, porţionaţi, pentru vânzare.

Părerea specialistului:
Medicii avertizează că, în loc să fie un produs dietetic, carnea de pui fiind considerată "slabă", aceşti crenvurşti sunt un pericol pentru sănătate, fiind în fapt plini de grăsimi care ne pot îmbolnăvi de boli vasculare. "Consumul repetat poate crea în timp probleme de colesterol. Aceşti crenvurşti conţin grăsime de porc în stare pură – slănină, care este cunoscută pentru creşterea colesterolului. La fel, pielea de pui este plină de grăsimi", a explicat dr. Gheorghe Mencinicopschi.


"Ţinând de gradul de educare şi informare al consumatorului din România, acesta poate fi extrem de uşor păcălit. Consumatorul român nu are exerciţiul consumatorului european de a fi atent la fiecare detaliu"
Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor


"Noi trăim într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer conţine piept de pui sau şorici. Pe orticine întrebi, DSV, OPC, DSP, toţi spun că nu e de competenţa lor. Ceea ce ştim este că mezelurile nu mai au gustul de altă dată, pentru că comercianţii ştiu că nu se câştigă dacă pun în ele carne macră, aşa că o combină cu resturi, şorici, slănină etc. Eu personal am ajuns, tocmai din cauza asta să nu mai mănânc mezeluri, pentur că, citind etichetele, am înţeles că mîncând parizer sau cremwurşti te întoxici"
Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei agricole Timiş

Citiţi mai mult: DEZVĂLUIRI EVZ: TOPUL BOMBELOR ALIMENTARE - Exclusiv EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/top...10-produse-alimente-950239.html#ixzz1ebkSDucJ
EVZ.ro

Si iata un sfat al unui cititor cum sa manaci ieftin si sanatos. Deci se poate!

CUM SA MANANCI IEFTIN SI SANATOS:

- pentru paine, facuta in casa (din cate stiu faina, apa, sarea si bucatica de drojdie sunt foarte ieftine inca) si cine nu are putere, masina de facut paine, si cine nu are nici asta atunci macar cumparat paine integrala (trebuie sa cauti, dar se gaseste cu siguranta)
NU paine cu cartofi, paine cu soia, paine alba, cu margarina...

- pentru legume - ori din piata, si cumparate cele mai ieftine sunt tot la fel de bune ca alea care arata ca in reclama, sau
MAI BINE legume congelate (totusi firme ori romanesti ori cat de cat din apropiere, sau care au vanzare mai mare, sa nu fi fost congelate si decongelate, ca nu mai au nici-o valoare!!! sau de la magazine alimentare, super marketuri mari)
Gatite la teflon fara ulei (gratinate)

- fructe - bine sa fie mancate cum vine ele de sezon. Este sezon de prune, cumparati doar prune, este sezon de mere, gutui, pere, atunci doar mere, gutui respectiv pere.In sezonul lor sunt foarte ieftine si chiar mai naturale si mai bune.

- carne: doar refrigerat. Este ceva mai scump dar merita clar. Si daca totusi nu sunt bani de carne refrigerata atunci macar doar congelata dar sa fie totusi carne (si ieftina!), sa se vada ficatul ficat, pieptul piept, si pulpa pulpa. Nu kaiser injectat cu solutii care o umfla.
NU salam, nu carnati, nu pateu la conserva !!

Gatitul cica la cuptor este cel mai bun, tava de teflon fara ulei sau foarte putin, dar merge foarte bine si la abur, sau fierte.
Pentru gust, folositi condimente cat mai multe. Intr-o pulpa de pui prajita in ulei gustoasa si care face RAU, mai bine alegeti o pulpa de pui la cuptor fara ulei, sau fiarta dar gustoasa pentru ca are condimente si care face BINE

Mancatul sanatos presupune o preparare a mancarii si de aici ceva munca (nu necesita mari cunostinte in ale bucatariei), dar si deci timp.
De aici si termenul de SLOW FOOD.

PS: oricum cu cat tratamentul termic este mai mic, cu atat aportul de vitamine este mai mare.
Ceea ce duce la alt criteriu orice mancare super procesata ingrasa si aduce prin mancarea ei la o DE-VITAMINIZARE !!!
DAAA!

EXEMPLU:
Daca e sa mananci la o masa doar piersici, atunci ai aport mare de vitamine, mare de fibre, fructul hidrateaza (CEA MAI BUNA APA DE PE PAMANT este cea din legume si fructe bio !!, este filtrata nu numai de pamant ci si de copac!) si aduce cresterea nivelului de insulina normal si in limitele normale, si datorita apei nu duce la constipatie.
In plus nu poti manca piersici peste masura, pentru ca in mod natural te saturi, si nu poti manca mult !
Sa zicem ca mananci 1/2kg - 1kg, deja te saturi.

In schimb daca e sa mananci gem de piersici, avem piersici fierte ore in sir, vitamine pierdute si fibre pierdute, aport foarte mare de zahar, si dehidratare foarte mare !!
Daca fructele contin in medie 80% apa, va dati seama ca o dulceata de piersici este dezhidratata, si deci duce la constipatie.
Adaugati si lipsa de miscare si aveti tabloul complet.

De aceea bunicii serveau dulceata intotdeauna cu un pahar mare de apa.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top