• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Remedii naturiste impotriva arsurilor solare.



Metoda otetului

Ia o sticla curata prevazuta cu cap de spray si umple-o cu otet. Chiar daca are un miros neplacut, efectul lui de calmare a arsurilor solare merita efortul si, oricum, mirosul dispare in aproximativ o ora. Aplica otet peste arsura si lasa-l sa se usuce, fara sa masezi. Daca arsura este severa, reaplica otet la intervaluri de 5 minute. O alta metoda este sa amesteci apa cu otet (50% din ambele solutii) sa umezesti un prosop cu acest amestec si sa tapotezi zona arsa.
Metoda caiselor

Decojeste si piseaza 3-4 caise, aplica mixul pe pielea arsa si indeparteaza-l dupa 15 minute, clatind cu apa calduta.

Alte remedii naturiste:

- Daca arsura este recenta, aplica suc de rosii peste ea.
- Pliculetul de ceai folosit si lasat putin sa se raceasca, apoi aplicat peste arsura, ajuta la vindecarea ei, prin vaporii pe care ii emana.
- Cand faci baie, pune o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu sau faina de ovaz in apa - sunt ingrediente care calmeaza arsurile.
- Umezeste o carpa cu lapte degresat si aplica-l in zonele afectate de arsuri.

Mici trucuri care ajuta:

- Poarta haine largi din bumbac si evita materialele sintetice, precum polyesterul.
- Bea multa apa, pentru a-ti hidrata constant corpul.
- Spala-te cu apa calduta - nu calda, nu rece.
- Nu folosi sapun pe zonele afectate de soare, pentru ca poate provoca iritatii.
- Fa baie mai degraba decat dus - este mult mai relaxant.
- Lotiunea pentru bebelusi aplicata pe piele, dupa baie, poate calma arsurile.
- Ceaiul verde turnat in cada are efect de calmare.
 
Tiroida, o glanda mica, probleme mari


Nervozitate, pierdere in greutate, oboseala: asemenea stari par astazi obisnuite, adica parti componente ale vietii moderne, cu avalansa ei de griji si de neajunsuri. Totusi, nu de putine ori ele vin sa ne avertizeze asupra unor dereglari ale glandei tiroide, care pot produce complicatii grave si de durata. Tiroida este o glanda mica, situata la baza gatului, putin mai jos fata de „marul lui Adam”. Poate fi usor palpata si examinata de medic, ceea ce nu inseamna ca imbolnavirea ei este foarte simplu de contracarat.

Oboseala poate veni de la... gat

Se poate intampla ca, dupa un somn bun, unele persoane sa simta din nou nevoia de a se odihni, din cauza unei oboseli inexplicabile. In plus, apare si o nemultumire interioara, fara un motiv bine determinat, tradusa prin irascibilitate si uneori chiar prin agresivitate. De obicei, si mediul devine greu de suportat: intr-o incapere unde cei prezenti se simt bine, se poate ca persoanei vizate sa-i fie cald, sa se simta incomod, sa devina anxioasa, avand impresia ca in organismul sau s-a dereglat ceva. Lucru perfect adevarat, intrucat – puse cap la cap, senzatiile amintite contureaza ideea unei hipertiroidii. Consultatia medicala va stabili si daca ritmul cardiac este mai rapid decat in mod normal, intrucat secretia in exces a hormonilor produsi de tiroida (T4 si T3) produce si acest efect. Pe de alta parte, glanda respectiva are si rol de termostat pentru corp, de unde si senzatia de caldura permanenta, in situatia descrisa mai sus. Nu e deloc lipsit de importanta sa mentionam si faptul ca afectiunile tiroidiene apar de pana la sapte ori mai frecvent la femei decat la barbati, inegalitate explicata prin fluctuatiile hormonale din organismul feminin.

Socuri care ne imbolnavesc

Cand glanda tiroida creste in volum, toate functiile corpului se accelereaza, provocand o oboseala fizica intensa. O simpla analiza a sangelui, numita TSH, care se realizeaza in astfel de cazuri, permite confirmarea diagnosticului, daca valoarea sa este mai mica de 0,01 mUI/l (unitati internationale). Prin urmare, pacientul va fi indrumat catre un endocrinolog, care va stabili despre ce tip de hipertiroidie este vorba, cea mai frecventa fiind boala lui Basedow. Pe langa simptomele amintite mai sus, aceasta se manifesta – in doua cazuri din trei – prin semne oculare (ochii sunt mai iesiti din orbite) insotite uneori de senzatia de usoare intepaturi. In asemenea situatii, oftalmologul este cel ce poate trage semnalul de alarma. De fapt, cauzele bolii lui Basedow nu se cunosc prea bine. Chiar daca exista predispozitii genetice la aceasta. S-a mai observat ca declansarea maladiei vine deseori ca urmare a unui stres sau a unui traumatism: moartea cuiva apropiat, socul unei intamplari neplacute etc. Imprejurarile favorabile sunt chiar surprinzator de complexe. Se citeaza de pilda cazul unei femei la care hipertiroidia a aparut in urma unui accident rutier stupid. Ea a fost lovita de portiera unei masini, iar socul si atitudinea agresiva a soferului au facut ca boala sa iasa in evidenta dupa numai cateva zile.

Basedow sau Hashimoto?

Factorul psihic este implicat si in procesul de vindecare. Medicii care se ocupa indeaproape de aceasta boala cu inca multe necunoscute ii atrag direct pe pacienti in procesul de vindecare, cautand si analizand impreuna cu ei socul care ar fi putut declansa imbolnavirea. In paralel, pacientul va urma insa si un tratament medicamentos (anti-tiroidian), pentru a incetini activitatea glandei. E un tratament de durata (18 luni) realizat sub supravegherea stricta a specialistului. O alternativa, in caz de esec, o constituie interventia chirurgicala, cand se indeparteaza cea mai mare parte a tiroidei. Operatia se recomanda si daca examenul scintigrafic (efectuat dupa injectarea unei substante radioactive) indica la originea dereglarii existenta unor noduli. De asemenea, este posibil si tratamentul cu iod radioactiv. Trebuie retinut ca aceleasi simptome din debutul hipertiroidei apar si in cazul maladiei lui Hashimoto, dar aceasta este legata de o problema imunologica la nivelul tiroidei: glanda incepe sa functioneze in exces, revine la normal, apoi „comportamentul” respectiv se repeta. In asemenea situatii, tratamentul se face doar daca simptomele devin foarte jenante, folosindu-se microdoze, in prize lunare. Dupa 20-25 de ani, boala amintita poate evolua catre hipotiroidie. Deocamdata se presupune ca femeile in varsta de cel putin 50 de ani, la care s-a depistat o hipotiroidie, in realitate au avut candva boala lui Hashimoto. Aceasta insuficienta trebuie compensata prin tratament cu hormoni tiroidieni, dar, evident, numai dupa ce medicul endocrinolog si analizele de laborator au stabilit cu certitudine despre ce afectiune este vorba.


http://www.revistamagazin.ro/content/view/208/31/
 
Cum ne protejam de canicula: un pahar de apa la fiecare doua ore

In cazul expunerii la soare, specialistii recomanda folosirea palariilor, a umbrelelor, a ochelarilor de soare, a imbracamintei subtiri din tesaturi naturale in culori deschise, pentru a evita efectele negative ale razelor solare.

Mai mult, se recomanda evitarea bauturilor alcoolice si a cafelei in zilele toride, deoarece acestea ingreuneaza sistemul respirator si afecteaza inima.

Medicii spun ca aceste bauturi cresc temperatura corpului. Din cauza transpiratiei excesive, pe timp de canicula organismul uman pierde apa si substante minerale, care, daca nu sunt inlocuite rapid, pot genera o serie intreaga de tulburari metabolice si cardiovasculare.

Astfel, atunci cand temperatura sare de 30 de grade, medicii recomanda cate un pahar de apa la un interval de 20 de minute, pentru a reface nivelul de lichide din organism.

De asemenea, se recomanda inlocuirea meselor cu un continut ridicat de grasimi cu cele de fructe si legume proaspete, printre care pepene galben sau rosu, castraveti sau rosii, deoarece acestea au un continut ridicat de apa.

http://www.csid.ro/
 
Virtutile uitate ale argintului

Argintul este un metal pretios ale carui virtuti miraculoase erau cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Era folosit in medicina traditionala chineza, acupunctura care se facea cu ace de argint ; celebri navigatori fenicieni isi transportau apa potabila in vase de argint pentru a o pastra proaspata, in timpul lungilor calatorii pe mare ; in perioadele razboaielor duse de vechii greci, cand dizenteria facea ravagii, aristocratii greci care foloseau vase si tacamuri de argint, erau feriti de a se imbolnavi ; americanii plecati sa cucereasca Vestul foloseau dolari de argint pentru a-si pastra lichidele proapete, ca si fenicienii ; si, sunt cunoscute leacurile aplicate in zorii medicinei, leacuri bazate pe acelasi celebru metal - argintul. In vechime, argintul era singurul dezinfectant cunoscut, el fiind dat uitarii indata ce penicilina si-a facut aparitia. Cu timpul, insa, organismele patogene devin rezistente la antibioticele sintetice si, iata, este vremea sa ne reamintim virtutile uitate ale argintului.


Argintul - bun la toate

Argintul este un antibiotic natural si un puternic antioxidant. Dar, oare, numai acestea sa fie binefacerile acestui metal pretios ? Nicidecum, solutiile coloidale de argint se folosesc in medicina ca mijloace antiseptice in tratamentul bolnavilor de TBC ; studiile recente au demonstrat ca argintul este si un factor stimulant al imunoglobulinei si a limfocitelor. Argintul poate distruge peste 650 de microorganisme patogene, virusuri, bacterii, paraziti si fungi. Este folosit cu succes in chirurgia cerebrala si exista unele marturii ale bolnavilor de cancer, care s-ar fi vindecat cu... apa de argint. Demn de mentionat este si ca NASA, ca si statiile orbitale rusesti MIR folosesc argintul coloidal pentru purificarea apei reziduale si transformarea ei in apa potabila, extrem de importanta in calatoriile spatiale, unde resursele naturale sunt limitate.


Ce este apa de argint ?

Oricat ar parea de ciudat, organismul uman are nevoie de o cantitate medie zilnica de 0,088 mg de argint, iar cel mai eficace aport de argint este adus sub forma sa coloidala, adica sub forma de particule de 0,001 microni. Organele noastre contin argint si anume, in creierul uman, in nucleul celulelor nervoase, in sistemul endocrin, in ochi si in oase. De unde ne procuram necesarul de argint : din fructe de mare ( care nu sunt “fructe”, ci vietati marine ), din oua, din laptele de vaca si de capra. Cand exista un deficit de argint in organism, scade imunitatea si creste pericolul de afectiuni maligne.
Putem obtine valoroasa apa de argint, pastrand apa potabila in vase de argint, dar putem gasi si in comert apa cu argint coloidal - gata preparata, in farmacii, in magazinele cu produse naturiste sau la PLAFAR. De notat ca nu ne vom “trata” cu apa coloidala de argint, fara sa consultam medicul de familie ; caci, desi se absoarbe usor in organism, nu interactioneaza cu medicamentele si nu are efect toxic asupra organismului ; nu se acumuleaza in tesuturi si se elimina usor ; cu toate acestea, exista un risc, cel al consumului exagerat : ni se poate pigmenta pielea, care poate deveni... albastra ; excesul de argint poate duce, de asemenea, la aparitia celulelor canceroase, la slabirea vazului si la dereglari psihice. Ca in toate cazurile, moderatia este calea cea mai potrivita, exagerarile fiind neindicate.


Terapii cu argint

Sa ne amintim de frumoasa traditie a sarbatorii de Paste, cand ne spalam fata cu apa in care am pus un ou rosu si un ban de argint. Acesta este un obicei mostenit de la strabuni, care stiau ca cei care se spala pe fata cu... apa de argint, capata un ten frumos si sanatos. Tratamentele cu apa de argint coloidal sunt eficiente in : acnee, alergii, infectii ale vezicii urinare, otita, boli digestive, infectii ale prostatei si caderea parului ; sunt numai cateva dintre afectiunile care pot fi tratate cu argint coloidal. Poate fi un remediu complementar in hipertensiunea arteriala, hepatita, sinuzita, gastrita, ulcer, psoriazis, herpes, dar si cel mai simplu si eficient produs complementar impotriva gripei, a celei porcine si a virozelor respiratorii. In cazul unor epidemii, doua lingurite de apa de argint coloidal pot fi salutare ; dar numai cu avizul medicului. Se poate folosi si in cazuri de SIDA, cand sistemul imunitar este foarte expus imbolnavirilor de orice fel, caci argintul coloidal este un produs netoxic si are efect antibiotic natural.


Precautii
Desi apa cu argint coloidal nu are contraindicatii, nu este recomandata folosirea ei, fara a consulta in prealabil medicul de familie. Nu va “tratati” dupa “ureche” ; folositi informatiile, dar consultati medicul. Si... purtati bijuterii de... argint !
 
Strănutul.



Strănutul este un act reflex declanşat de excitaţii cu punct de plecare nazal şi constând dintr-o expiraţie forţată cu glota închisă. Cu alte cuvinte, este un proces semi-autonom de curăţire a căilor respiratorii ca reacţie la pătrunderea unor particule iritante în acestea. Este caracterizat de expulzarea convulsivă a aerului din plămâni.

Are loc în următoarele etape:

1. Plămânul acumulează cât mai mult aer printr-o inspirare profundă

2. Ochii se închid datorită unui reflex

3. Glota se blochează pentru moment

4. Diafragma se îngustează, iar presiunea interioară a corpului creşte brusc şi considerabil

5. Coardele vocale scot un sunet specific însoţit de o expirare bruscă.

Strănutul poate fi provocat de aerul umed sau rece, inspirarea gazelor toxice sau a fumului, praf, depunerile pe căile respiratorii cauzate de boli respiratorii etc. Întrucât prin intermediul strănutului din aparatul respirator sunt eliminate substanţe toxice, neprielnice organismului, acesta poate purta şi agenţi patogeni. De aceea este recomandat ca în public bolnavii să strănute în batistă.

Strănutul părăseşte cavitatea bucală cu viteza de 960 km/h, de aceea el este foarte periculos în condiţiile în care persoana care strănută încearcă să îl controleze. Dacă strănutul este prea puternic, aceasta îşi poate rupe o coastă. Dacă se încearcă reţinerea strănutului, în creier sau în măduva spinării se poate sparge vreo venă, fapt care poate avea consecinţe letale. Dacă persoana se forţează să îşi ţină ochii deschişi, aceştia pot ieşi din orbite.

Conform superstiţiilor, se crede că în timpul strănutului omul devine foarte vulnerabil, astfel încât sufletul l-ar putea părăsi ieşind pe gură sau în el ar intra ghinionul sau boala, de aceea se astupă parţial gura. De asemenea, în mai multe popoare se obişnuieşte ca cel ce a strănutat să fie binecuvântat. Românii fac asta prin sintagma Fii sănătos! sau Sănătate!,cuvinte care, de altfel, intră în codul bunelor maniere.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Strănut

Strănutul îţi trădează caracterul


Diferitele tipuri de strănut pot oferi o gamă destul de bogată de informaţii privind unele caracteristici psihice


Strănutul este o reacţie reflexă, de apărare a organismului, si mai ales la stimuli care acţionează pe traseul căilor respiratorii, apărând însă si în cazul unor alergii sau al altor stimuli care creează anumite tipuri de excitaţie nervoasă.
Viteza de realizare a manifestării strănutului, forţa acestuia si mai ales încercările de reducere a intensităţii acestui fenomen depind în proporţie de peste 60% de felul în care este structurat planul afectiv emoţional al creierului, dar si de alte trăsături ale unor structuri nervoase.



Strănutul vulcanic

Dacă nu este vorba de o boală evoluată, ci doar de primele semne ale unei răceli, un strănut foarte zgomotos, cu emisie puternică de aer, demască o fire de obicei colerică, cu un puternic sistem psihic de apărare. Cei care strănută foarte zgomotos, emiţând clar vocala „a”, sunt de obicei persoane directe, puternice, uneori foarte pasionale, rezistente la efort psihic si intelectual, însă de foarte multe ori egocentriste, egoiste, nervoase, iritabile. Strănutul vulcanic este mai frecvent la cei cu principii foarte exacte, care, desi au simţul dreptăţii, pot fi părtinitori dacă este vorba de a favoriza pe cineva care le respectă aceste principii.

Strănutul scurt, discret

Un strănut cu emisie sonoră modestă, fără a fi precedat de o inhalare intensă de aer, demască o fire adaptabilă, cu o gândire flexibilă, capabilă de înţelegere rapidă a evenimentelor si interpretare raţională a realităţii. Nu sunt persoane neapărat modeste, asa cum se credea până acum 5 ani, ci dimpotrivă, indivizi care îsi cunosc bine abilităţile, poziţia ierarhică socială si mai ales limitele proprii. Sunt interesaţi în măsură egală atât de valoarea lor reală, cât si de impresia pe care o fac celor din jur. Învaţă cu usurinţă să-i cunoască pe cei din jur si pot lega prietenii trainice, se îndrăgostesc greu, dar sentimentele lor sunt durabile si indestructibile.

Strănutul silenţios prelungit

Un strănut fără emisie sonoră puternică, dar care suieră prelung până la stingere demască o fire sensibilă, cu o viaţă interioară bogată, capabilă de a oferi foarte multă afecţiune. Desi instabili, uneori ezitanţi si chiar neîndemânatici, au o gândire foarte profundă si o intuiţie de invidiat. Sunt persoane pentru care aspectul spiritual contează de multe ori mai mult decât aspectul material. Desi uneori comozi, pot realiza lucruri măreţe dacă au o motivaţie solidă si primesc îndeajuns de multă afecţiune.

Strănutul înfundat

În cazul în care strănutul seamănă mai mult cu o tuse scurtă, cu un ton usor grav, este vorba de o fire în general închisă, a cărei atenţie este atrasă mai mult de aspecte practice, materiale, palpabile, si rareori de spiritual, divertisment sau dorinţa de comunicare afectivă. În mare parte, sunt persoane active, care iubesc exactitatea, uneori si ordinea, disciplina, si mai puţin aspectul estetic sau amuzant al lucrurilor. Vorbim de fapt despre cei care ţintesc foarte exact scopurile înalte, fiind mai puţin interesaţi de a trăi prezentul.

Atitudinea ce însoţeste strănutul

Lăsarea capului pe spate

O astfel de atitudine, prezentă mai ales la strănutul vulcanic, este asociată unei firi puternice, dependentă de a-i domina pe cei din jur, însă în cele mai dese cazuri este si o fire cordială, săritoare, care nu-si lasă prietenii la greu. Această atitudine apare însă si la foarte mulţi bărbaţi care-si reprimă greu agresivitatea si pornirile instinctuale legate de dorinţa de apropierea de sexul opus.

Ghemuirea si lăsarea capului în jos

Încovoierea coloanei vertebrale în timpul strănutului demască o fire cu un intens psihism, controlat de instinctele de supravieţuire. Actul reflex de reducere a suprafeţei corpului prin curbarea coloanei si lăsarea în jos a capului, apărut ca un simplu strănut, demască o fire extrem de calculată, precaută, dar si usor fricoasă, care tinde să ascundă adevărul faţă de cei pe care nu-i cunoaste de ajuns. Cei care au acest gest reflex în timpul strănutului sunt inteligenţi pe latura raţională, însă nu foarte siguri pe ei în contact cu persoane care-si exprimă dominanţa vizibil, prin gesturi sau cuvinte.

Gesturi învăţate ce însoţesc strănutul

Dacă înainte de manifestarea strănutului cel în cauză reuseste în timp util să-si acopere nasul cu o batistă sau serveţel si apoi strănută fără semne ale întârzierii forţate, vorbim de o fire capabilă de cunoasterea superioară a propriului organism, dar si a propriei personalităţi. Cei care reusesc această mică performanţă fără efort sunt persoane pe care ne putem baza în cazul unor situaţii extreme.
Dacă serveţelul sau batista sunt scoase în timpul strănutului, vorbim de o fire sigură pe sine, dar care poate avea mici probleme legate de atenţie si periculos de curajoasă în oricare fel de risc.
În cazul în care serveţelul este scos cu întârziere, vorbim despre o persoană inteligentă, educată, dar insuficient de rapidă si de îndemânatică.
 
Studiu: Consumul de bere NU ingrasa!

Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, nu provoaca o crestere in greutate si nici modificari in masa corporala.
Comunicat de presa

Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, nu provoaca o crestere in greutate si nici modificari in masa corporala. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii spanioli din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid. Cercetarea a fost prezentata astazi medicilor romani de catre dr. Ascensión Marcos la Conferinta Nationala de Medicina Familiei din Ploiesti.

Studiul a fost realizat pe un grup de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 42 de ani, iar perioada experimentala a durat 10 saptamani, timp in care toti subiectii studiului si-au mentinut obiceiurile de viata si alimentatie. Singura modificare introdusa a fost cea referitoare la consumul de bauturi obisnuite si consumul de bere cu sau fara alcool.
In timpul primei saptamani, toti subiectii s-au abtinut de la orice consum de bauturi cu alcool. In urmatoarele patru saptamani si in mod aleatoriu, in functie de grupul in care au fost desemnati, au introdus in dieta obisnuita berea cu sau fara alcool, in cantitatea corespunzatoare unui consum moderat de alcool, si anume, 20-24 g/zi pentru barbati (2 pahare de bere de 330 ml) si 10-12 g/zi pentru femei (1 pahar de bere de 330 ml).

Printre alti parametrii, cercetatorii au analizat modificarea greutatii, procentul de grasime corporala si indicele de masa corporala ajungand la concluzia ca nu se produc modificari ale acestora. De asemenea, s-a realizat o analiza a dietei si a activitatii fizice realizate de subiecti in perioada de studiu si s-au realizat masuratori ale pliurilor cutanate si circumferintelor corporale. „Masuratorilor antropometrice au stabilit ca un consum moderat de bere, cu sau fara alcool, nu modifica circumferinta bratului, taliei si soldului; nu s-au inregistrat modificari semnificative in pliurile cutanate”, a declarat dr. Ascensión Marcos, cercetator, Director al Grupului de Imunonutritie al Departamentului de Metabolism si Nutritie din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice.

Alte beneficii ale consumului moderat de bere

Fabricata din ingrediente naturale (apa, orz, hamei si drojdie), berea este o bautura care face parte dintr-o alimentatie si un stil de viata echilibrat. Apreciata pentru prospetimea si efectele sale revigorante, berea are un rol important in calitatea vietii consumatorilor. Multe din cercetarile realizate pana acum mai arata ca berea consumata in cantitati moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sanatate, inclusiv asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare, diabet, osteoporoza etc.

garbo.ro
 

Attachments

  • rsz_o_bere_aburinda.jpg
    rsz_o_bere_aburinda.jpg
    7.8 KB · Views: 1
Cum păstrăm alimentele pe căldură.


Din cauza temperaturilor ridicate, alimentele se alterează mai repede şi riscăm să facem toxiinfecţii alimentare. Află ce trebuie să faci ca vara asta să eviţi neplăcerile digestive.

Germenii care provoacă toxiinfecţii se multiplică rapid când alimentele stau la temperaturi ridicate, aşa cum sunt cele care se anunţă în acest sezon.

Primele semne că am mâncat un aliment contaminat sunt: greaţa, vărsăturile, diareea, durerile de cap şi febra.

Ele pot să apară imediat după masă sau chiar cu 48 de ore mai târziu. Severitatea infecţiei digestive diferă de la o persoană la alta, în funcţie de starea generală a organismului, de imunitate, de cantitatea de toxine ingerate, dar şi de vârstă.

Copiii şi vârstnicii pot să facă toxiinfecţii care produc deshidratare puternică şi care pot duce chiar la deces în cazuri grave.

Mâncarea gătită, rapid în frigider

Ouăle şi toate preparatele care le conţin (maioneze, aluaturi), laptele şi preparatele cu lapte (smântână, frişcă, brânză), carnea şi mezelurile se alterează cel mai uşor pe căldură.

La fel şi mâncărurile gătite, dacă nu sunt puse la frigider în cel mult două ore de la preparare. Şi carnea poate dezvolta germeni dacă nu este congelată sau gătită cât mai repede după cumpărare, pentru că microbii se dezvoltă rapid pe căldură.

Separă alimentele gătite de cele crude

Este important şi modul cum aşezi mâncarea pe rafturi. Astfel, carnea crudă trebuie depozitată separat de alimentele gătite, la fel fructele şi legumele.

Cel mai bine ar fi să alocăm rafturile superioare pentru mâncarea gătită, iar pe cele inferioare pentru alimentele nepreparate şi pentru legume şi fructe.

Ia-ţi o geantă frigorifică la picnic

În unele situaţii, cum ar fi nunţile şi botezurile, nu putem face mai nimic pentru a preveni o toxiinfecţie alimentară, pentru că nu putem şti în ce condiţii au păstrat preparatele la restaurant.

Însă când mergem la picnic sau când luăm mâncare pe plajă, ar trebui să avem grijă punând alimentele într-o geantă frigorifică.

Spală bine fructele şi legumele

Să nu crezi că nu poţi face toxiinfecţie alimentară dacă mănânci legume şi fructe în loc de carne şi ouă! Şi coaja lor poate fi contaminată.

Pune-le întotdeauna în frigider după ce le-ai spălat bine, sub un jet puternic de apă rece. Altfel, germenii pot ajunge şi în celelalte alimente din frigider, iar dacă ingerăm o cantitate mare, toxiinfecţia va fi mai serioasă.

Inclusiv coaja pepenelui şi a fructelor de kiwi trebuie spălată, pentru că atunci când le tai pe farfurie, lama cuţitului împrăştie germenii în pulpa fructului. Dacă fructele sunt alterate pe unele zone, îndepărtează partea stricată, pentru că ea poate conţine toxine.

Aşa previi toxiinfecţiile!

Spală-te bine pe mâini înainte de a mânca, precum şi înainte de a găti.

Nu lăsa mult timp alimentele pe masă după ce ai mâncat. Bagă-le cât mai repede în frigider!

Acoperă toate vasele cu mâncare din frigider. Dacă un aliment este alterat, le poate contamina şi pe celelalte în cazul în care nu sunt acoperite cu un capac.

Renunţă la alimentele care au stat în soare mai mult de două ore. Dacă afară sunt mai mult de 32 de grade Celsius, ele se pot altera în numai o oră.
 
Porumbul fiert, remediul delicios si energizant al verii

Cu siguranta, porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie organismului.

Cu siguranta multora dintre noi porumbul fiert sau copt ne aminteste de verile pline de soare ale copilariei, de focurile glorioase de tabara si de rasetele zgomotoase ale batailor cu boabe de porumb. Cu siguranta, porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie.

Celebritatea acestei cereale se datoreaza lui Cristofor Columb care a adus-o din America Centrala. Gustul porumbului cunoaste o traditie intelungata in industria bauturilor si a fainii, insa in zilele noastre se pune un accent deosebit pe beneficiile pe care consumului acestei cereale le aduce asupra organismului. Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al polizaharidelor.Porumbul fiert, remediul delicios si energizant al verii

O alta substanta care se regaseste intr-un procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani.

In compozitia porumbului se gasesc acizi grasi nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati si acizi saturati. Vitamina E, aflata intr-o concentratie mai mica in compozitia porumbului, participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.

kudika.ro
 

Attachments

  • rsz_porumb_fiert.jpg
    rsz_porumb_fiert.jpg
    13.2 KB · Views: 0
Adevaruri si legende despre legume


Fierte sau inabusite, preparate in stil raw sau la cuptor? Care este cel mai bun mod in care trebuie mancate legumele? Legumele congelata sunt bune? Cartofii ingrasa? Ai sa fi surprins sa afli ca unele dintre "adevarurile" despre legume sunt legende false. Acum la mijlocul verii, cand putem beneficia de toate legumele momentului, raspunsul la aceste intrebari este binevenit.

Shine a dezbatut problema, si iata care sunt concluziile.

Adevar: legumele congelate industrial sunt mai bune decat cele proaspete.

Studiile, analizele si testele au dovedit ca legumele proaspete au mai putine enzime, vitamine si antioxidanti naturali, decat cele congelate. In legumele proaspete, vitaminele si antioxidantii se diminueaza, paractic, incepand din momentul in care au fost culese. Legumele proaspete pot fi mai vechi decat punga cu legume identice, congelata. Legumele proaspete trec prin tot canonul transportului, inclusiv iradieri, gazari si alte tratamente pentru a suporta "proaspete" deplasarea.

Legenda: fierte, legumele isi pierd proprietatile.

Corect ar fi sa spunem: prin fierbere se pierd o parte din proprietati, dar se castiga altele. Prin fierbere se pierde vitamina C si acid folic, de aceea nu este o idee buna sa fierbe o portocala. Dar fasolea, boabele de mazare uscata si lintea isi pun in valoare proprietatile fibrelor si proteinelor, iar amidonul din cartofi devine digerabil. Licopenul din rosii devine cu adevarat eficient daca rosia este fiarta. Fierberea face ca vitaminele sa se combine cu fibrele, acestea din urma sa devina mai usor digerabile, iar vitaminele sa fie mai bine asimilate, chiar daca sunt in cantitate mai mica.

Adevar: Legumele producatorilor locali nu sunt neaparat mai ieftine

Este evident faptul ca este foarte bine, din mai multe motive, sa cumperi direct de la producatorii locali, una din cauze fiind si pretul. Dar, pretul nu trebuie sa fie prima conditie. Trebuie luat in calcul faptul ca productia locala nu poate exista daca nu este vanduta la un pret care sa acopere cheltuielile si sa aduca un minim beneficiu.

Legenda: Cartofii ingrasa.

Este unul dintre cele mai impamantenite mituri, desi realitatea este total diferita. Cartofii, aceste sanatoase, gustoase si ieftine legume, te ajuta sa slabesti. Sunt saraci in calorii, au zaharuri cu ardere lenta, adica bune pentru organism, au carbohidrati care dau energie si sunt bogati in minerale si vitamine. Nu cartofii ingrasa, ci produsele grase pe care le adaugam pe langa acestia.

Legenda: Miezul salatei este curat

Acesta este un mit foarte periculos. De cate ori nu ai pus intreg miezul din salata pentru simplu moriv ca pare etans si protejat de frunzele exterioare. Studiile au aratat ca poate cauza unele dintre cele mai grave toxiinifectii alimentare cu salmonela si listeria. Asa ca salata, dar si oricare alte legume, trebuie spalate foarte bine, frunza cu frunza.
 
Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat

Medicii americani au alcătuit o listă ce conţine cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest obicei dăunător pentru sănătate, informează ivillage.com.
Aproximativ 70% dintre fumători doresc să se lase de fumat, potrivit American Cancer Society, însă mulţi dintre ei au nevoie uneori de o mică motivaţie suplimentară.

Fumatul reprezintă cea mai frecventă cauză a deceselor premature. Renunţarea la fumat scade pe termen lung riscul de a suferi de cancer pulmonar, infarct şi atac cerebral. Există însă şi câteva beneficii importante şi imediate: la doar 20 de minute după ce un fumător renunţă la fumat, se constată o scădere a pulsului şi a tensiunii lui arteriale.

Pe lista celor cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la fumat medicii americani au trecut următoarele observaţii:

De dragul animalelor - Dacă nu vreţi să renunţaţi la fumat pentru propria sănătate, atunci ar fi bine să o faceţi pentru sănătatea animalelor de companie. Studiile precedente au relevat faptul că fumatul pasiv sporeşte considerabil riscul acestora de a se îmbolnăvi de diverse tipuri de cancer şi de a contracta o serie de maladii respiratorii. Când pisica dumneavoastră va începe să îşi facă toaleta zilnică, ar fi bine să vă gândiţi la toţi acei agenţi carcinogeni pe care ea îi linge în timp ce-şi aranjează blana. Dacă sunteţi stăpânul unui câine, ar fi indicat să aflaţi că animalul dumneavoastră inspiră agenţii carcinogeni pe care dumneavoastră îi expiraţi, riscând astfel să se îmbolnăvească de cancer nazal sau pulmonar. Într-un sondaj organizat recent în SUA, peste 28% dintre fumătorii care sunt stăpâni de animale au declarat că intenţionează să renunţe la acest viciu, după ce au aflat că fumatul pasiv dăunează grav sănătăţii animalelor lor de companie.

De dragul banilor - Dacă vă lipseşte motivaţia, gândiţi-vă la banii pe care aţi putea să-i câştigaţi astfel. La fel ca în cazul stimulentelor financiare asociate cu succesul curelor de slăbire pe care le ţin persoanele supraponderale, fumătorii cărora le-au fost oferiţi bani pentru a se lăsa de fumat au mai multe şanse de a redeveni nefumători, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania. După un an de la acest studiu, 15% dintre participanţi aveau în continuare statutul de "foşti fumători", comparativ cu doar 5% dintre participanţii din al doilea grup de studiu, care nu au primit aceste stimulente financiare. Potrivit datelor statistice generale, doar 4% dintre fumători reuşesc să se lase definitiv de fumat, indiferent de anul în care au fost culese datele. Medicii îi încurajează pe fumătorii care doresc să renunţe la ţigarete să înceapă un fel de "concurs cu plată", sub forma unui pariu, la care să participe prietenii, rudele sau colegii de muncă.

Pentru a rămâne "mereu tânăr" - Fumatul nu doar scurtează speranţa medie de viaţă, ci şi provoacă adevărate "dezastre" la nivelul tenului, cauzând apariţia unor riduri de profunzime care îi fac pe fumători să pară mai în vârstă decât sunt în realitate. În plus, specialiştii în domeniu avertizează asupra faptului că nivelul de calitate a vieţii cunoaşte, de-a lungul anilor, o scădere semnificativă în cazul fumătorilor.

Pentru a curăţa aerul înconjurător - Există un motiv pentru care fumătorii se împrietenesc, de regulă, cu alţi fumători. Fumatul face ca hainele şi respiraţia dumneavoastră să capete un miros respingător. În plus, acest viciu contribuie la creşterea riscului de declanşare a maladiei Alzheimer. Nici persoanele nefumătoare care au prieteni fumători nu sunt mai în siguranţă. Expunerea la fumatul pasiv este asociată nu doar cu maladiile cardiace, cancerul pulmonar şi cu atacul cerebral, ci poate să crească totodată şi riscul de declanşare a demenţei cu 4%. Copiii sunt în special afectaţi de fumatul pasiv, iar concentraţia lor de monoxid de carbon din organism este similară cu cea a fumătorilor adulţi. Dacă unul dintre părinţi este fumător, atunci interzicerea fumatului în locuinţă reduce expunerea la fumatul pasiv, dar şi probabilitatea ca urmaşii săi să devină fumători.

Pentru a ţine la distanţă kilogramele suplimentare - Dacă apelaţi la ţigarete pentru a slăbi şi pentru a vă menţine suplu, ar trebui să regândiţi această strategie. Potrivit unui studiu finlandez, cercetătorii au aflat că persoanele care au fumat mult în adolescenţă - peste 10 ţigarete pe zi - aveau o circumferinţă a taliei mai mare la vârsta adultă, comparativ cu nefumătorii. În special fetele care fumează sunt mai predispuse decât nefumătorii să devină supraponderale pe măsură ce înaintează în vârstă. Deşi nu există o dovadă directă a corelaţiei dintre fumat şi obezitate, studiile recente au reuşit să demitizeze teoria bazată pe ideea "fumez pentru a mă menţine svelt", atât de populară, dar nu exclusivă, în rândul fetelor şi femeilor.

mediafax.ro
 

Attachments

  • rsz_untitled.jpg
    rsz_untitled.jpg
    14.7 KB · Views: 0
Practici medicale apuse

TERAPIA CU LIPITORI

Terapia cu lipitori se foloseşte şi astăzi pentru reducerea volumului de sânge acumulat în ţesuturi (în cazul traumelor sau al procedurilor chirurgicale care presupun reataşarea unor părţi ale corpului), însă nu are în mod sigur amploarea pe care o avea în secolele trecute.

Lipitorile sunt menţionate încă din antichitate în cărţile de medicină, însă ele au fost folosite prima dată ca un tratament universal de către medicul francez Broussais la începutul secolului al XIX-lea. Astfel lipitorile au ajuns să înlocuiască repede metoda sângerării tradiţionale, mai ales că muşcătura lor era nedureroasă, datorită unui compus din salivă ce anesteziază zona inciziei. Cu lipitori se tratau afecţiunile psihice, tumorile, migrenele sau tusea convulsivă. Viermii erau puşi pe pielea pacientului, unde se hrăneau până la saturaţie, semn că toată umoarea nocivă trecuse de la pacient la lipitori.

François Broussais (1772-1838)

La doi ani după ce Broussais a introdus tratamentul cu lipitori, toate iazurile şi mlaştinile din Franţa au fost golite de aceşti paraziţi, astfel că au ajuns să fie importanţi pentru sume exorbitante din alte ţări. Cererea anuală ajungea numai în această ţară la 33 de milioane de exemplare anual. Terapia s-a răspândit fulgerător pe tot cuprinsul Europei, ajungând chiar şi în America.

Pentru a demonstra eficacitatea tratamentului, cel mai strălucit student al lui Broussais a făcut în mod public un experiment. Acesta şi-a inoculat în braţ puroi proaspăt de sifilis, pentru a dovedi că poate trata boala cu ajutorul lipitorilor. Astfel că, după ce a început să prezinte leziunile cutanate specifice bolii, studentul s-a supus unei sângerări copioase cu lipitori. Fără rezultat însă. După câteva săptămâni de la începutul experimentului, plin de leziuni sifilitice şi cu încrederea în medicină spulberată, tânărul s-a sinucis.

Treptat, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea lumea a început să îşi piardă încrederea în toate aceste tratamente, realizând că medicii nu ştiau mai multe decât oamenii de rând despre modul adecvat de tratare a unei boli.


COLECTOMIA RADICALĂ

Unul dintre capitolele întunecate ale medicinei moderne a fost reprezentat de operaţia de colectomie radicală, adică îndepărtarea totală a colonului (bucata de 1,5 metri din intestinul gros ce se întinde între cec, situat în apropierea apendicelui şi rect) ca o metodă supremă de auto-purificare a organismului.

Colonul era considerat, la fel ca şi apendicele, un organ rudimentar în care se adună resturile alimentare nedigerate, resturi din care se formează substanţe toxice considerate cauza multor probleme de sănătate. Astfel că, de-a lungul anilor 1910-1920, mii de americani şi britanici, perfect sănătoşi şi-au extirpat de bunăvoie această parte a organismului, pentru a preveni, după cum credeau ei, trecerea acestor substanţe în fluxul sanguin şi răspândirea bolii în toate organele. După scoaterea lui, intestinul subţire era legat de rect, astfel că, o dată ce substanţele nutritive erau absorbite, resturile alimentare erau eliminate imediat, fără a rămâne astfel peste noapte în corp şi a putrezi.

Datorită introducerii anesteziei, chirurgii erau extrem de încântaţi de posibilitatea de a opera ore în şir (pentru a îşi dovedi priceperea), putând astfel examina în voie pacientul deschis pe masa de operaţie. Unul dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai acestei proceduri a fost biologul rus Elie Metchnikoff, câştigător în anul 1908 al Premiului Nobel pentru activitatea sa în imunologie. Cu toate acestea, practic nici unul dintre pacienţi nu avea nevoie să i se extirpe colonul. Mulţi pacienţi se alegeau ulterior cu probleme digestive majore sau dezvoltau infecţii care duceau la deces.

Elie Metchnikoff (1845-1916)

Cu toate acestea, în primele decenii ale secoluiui al XX-lea americanii erau fost obsedaţi de o digestie optimă. În acest scop părinţii administrau copiilor irigări ale colonului, apoi îşi făceau şi ei clisme. Acest fenomen în masă a dus la o înflorire fără precedent a industriei laxativelor, prezentate pe piaţă sub formă de pastile, fibre şi prafuri lichide. Totul a culminat cu ideea genială a unui farmacist american, Maxx Kiss, care a avut inspiraţia de a combina ciocolata cu laxativele.

laxativ Ex Lax

Teoria autointoxicării a suferit o lovitură nimicitoare o dată cu apariţia razelor X, care au arătat clar faptul că ţesuturile colonului nu erau în nici un fel afectate de resturile alimentare care se adunau în el, chiar nici în cazurile de constipaţie cronică. Totuşi operaţia de extirpare a colonurilor sănătoase nu a fost suprimată complet decât în anii 30.

http://www.scientia.ro/
 
Cerealele integrale ajută inima .


Iată 3 motive ca să-ţi începi ziua cu un bol de lapte cu fulgi

Temperaturile ridicate le dau bătăi de cap bolnavilor, iar cei predispuşi la complicaţii sunt pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Pentru a proteja inima, specialiştii ne recomandă cerealele integrale.

Cea mai mare cantitate de antioxidanţi se găseşte în făina integrală din orz, după care urmează făina albă de porumb, făina integrală de ovăz, făina integrală de grâu şi, nu în ultimul rând, făina integrală de orez. Iată de ce e bine să consumaţi cereale integrale.

Sunt bogate în antioxidanţi

Nutriţioniştii susţin că cerealele integrale reprezintă o alegere bună deoarece sunt o sursă importantă de nutrienţi, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi, esenţiali în alimentaţia tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Mai mult, ele conţin nutrienţi cu proprietăţi antioxidante, precum vitamina E şi seleniu, care se găsesc în germenul bobului de grâu.

Antioxidanţii din plante sunt asociaţi cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace şi a cancerului.

Scad riscul de diabet

Înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale poate reprezenta o modalitate simplă de menţinere a unui nivel sănătos al glicemiei şi al insulinei, ceea ce înseamnă că riscul de a face diabet scade.

Ajută digestia

Un bol cu cereale integrale dimineaţa reglează tranzitul intestinal şi, implicit, îmbunătăţeşte digestia. În plus, stimulează funcţiile colonului, prevenind apariţia tumorilor şi reducând frecvenţa cancerului la nivelul sistemului digestiv (stomac, colon, vezică).

Grâul, bun în curele de slăbire

Datorită conţinutului slab de grăsimi şi ridicat de fibre, produsele pe bază de grâu, sau amestecurile de cereale integrale care conţin grâu dau o senzaţie de saţietate, iar foamea nu vă dea bătăi de cap pentru mai mult timp. De aceea, specialiştii recoamndă în curele de slăbire multe cereale.

Ovăzul combate insomnia

Terapeuţii îl recomandă în afecţiuni precum astenia, anorexia mentală, stare de convalescenţă, surmenaj, îmbătrânire, demineralizare sau osteoporoză. Ovăzul are virtuţi hipnotice, ajută la tratarea insomniei şi contribuie la tonifierea sângelui, fiind un bun stimulent al glandei tiroide.

Orezul brun previne osteoporoza

Orezul integral are o concentraţie optimă de magneziu, iar prezenţa potasiului este extraordinar de benefică pentru reducerea acidităţii din sânge şi pentru menţinerea densităţii osoase. Acest fapt ajută la prevenirea riscului de osteoporoză. Prezenţa potasiului recomandă orezul şi în bolile cardio-renale.

Mâncaţi cel puţin trei porţii pe zi

“Consumul a cel puţin trei porţii de cereale integrale pe zi, ca parte a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, contribuie semnificativ la aportul de nutrienţi esenţiali necesari unei bune funcţionări a organismului. Cerealele integrale pot fi consumate începând de la micul dejun, cea mai importantă masă a zilei”.

Elena Casapu, specialist Nestlé în nutriţie
 
Americanii au realizat primul ficat artificial

.Oamenii de stiinta au reusit sa produca in vitro un ficat plecand de la celule stem. Cercetatorii de la Massachussetts General Hospital din Boston au desfasurat un experiment in mai multe etape, scrie site-ul maxisciences.com, citat de Agerpres. Mai intai, intr-o baie de detergenti, au eliminat celulele ficatului afectat al unui soarece donator, pastrand doar vasele sanguine si colagenul. Au insamantat apoi acest substrat cu celule stem sanatoase din ficat, care proveneau de la o cultura de celule ale pielii de la cel care urma sa fie tratat, pentru a elimina riscul respingerii. Alimentat cu sange artificial, s-a dezvoltat astfel un ficat nou, apt sa elimine toxinele. Acest organ artificial s-a putut pastra peste zece zile intr-o cutie Petri, fiind apoi transplantat la un soarece, care a supravietuit cateva ore. Potrivit doctorului Korkut Uygun, seful echipei de cercetatori, acest tip de cercetare, efectuata pe animale, este doar la inceput si va mai urma multa munca pana la sintetizarea unui ficat viabil si functional, care sa poata fi transplantat la oameni.

http://www.ziuaveche.ro
 
Lactatele te scapă de infecţii


Specialiştii te învaţă să te fereşti de bolile specifice anotimpului cald


Soare, mare, căldură. Sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce anotimpul călduros. Însă tot el aduce şi mici neplăceri. Specialiştii site-ului www.webMD.com ne dau câteva sfaturi despre alimentaţia care ne ajută să prevenim afecţiunile care ne dau bătăi de cap vara.

Infecţii micotice

Cauze. Încălţămintea nepotrivită, care favorizează umezeala, precum şi igiena deficitară fac să apară infecţii ale unghiilor, uşor de contactat, mai ales la piscină.

Ce să mâncăm? Pe lângă o igienă corespunzătoare, există alimente care protejează organismul împotriva infecţiilor micotice. Dintre acestea amintim lactatele şi în special iaurtul.

Păr degradat

Cauze. Expunerea excesivă la soare, apa sărată sau clorinată favorizează degradarea părului şi unghiilor.

Ce să mâncăm? Carnea slabă, peştele, fructele de mare, salata de fasole, sunt bogate în proteine şi dau sănătate părului. Fibrele, iaurtul şi avocado, ficatul şi ouăle, cerealele, alunele, seminţele, laptele şi iaurtul, toate aceste alimente protejează împotriva căderii şi degrădarii părului

Crampe musculare

Cauze. Crampele musculare sunt consecinţa deshidratării şi exerciţiului fizic exagerat.

Ce să mâncăm? Sucurile cu un coţinut bogat în săruri, sunt cele mai indicate. Există mai multe alimente cu un conţinut bogat în potasiu: bananele, stafidele, cartofii şi spanacul.

Răceli de vară

Cauze. Expunerea excesivă la soare poate cauza dureri de gât sau răceli.

Ce să mâncăm? Sunt recomandate cerealele integrale, pâinea integrală sau suplimentele alimentare care conţin toate vitaminele din complexul B.

Piele uscată

Cauze. Vara este anotimpul în care pielea necesită o îngrijire specială. Apa sărată din mare sau clorul din piscine deteriorează pielea şi o face să aibă un aspect neplăcut. Muşcăturile de insecte sau arsurile solare sunt şi ele dăunătoare pielii.

Ce să mâncăm? Fructele şi mai ales fructele de pădure (zmeura, afinele, căpşunile) sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi şi protejează pielea.

Carnea slabă (care conţine aminoacizi, proteine animale), fasolea, alunele, nucile, seminţele protejează unghiile, părul şi pielea. Se recomandă consumul unei cantităţi mari de lichide, 3-4 litri pe zi de apă, şi multe lactate.
 
Constipatia si mirosul corpului.



Consistenta crescuta a scaunelor, efortul defecator excesiv, senzatia de disconfort abdominal, balonare si uneori prezenta crampelor sau a durerilor abdominale… Acestea sunt simptomele constipatiei.

Stiati insa ca unul dintre simptomele constipatiei este si mirosul neplacut al corpului? In constipatie, reabsorbtia unor substante toxice, ca histamina, poate sa genereze manifestari cum ar fi cefaleea, migrena, respiratia urat mirositoare, starea de astenie etc. Iar absorbtia unor substante in fluxul sangvin (indoli, scatoli, amoniac, amino-etil-mercaptanul) este responsibila de mirosul greu pe care il poate avea o persoana care sufera de constipatie cronica.

Iata cum utilizarea fibrelor in alimentatie sau a unor suplimente de fibre vegetale poate sa rezolve aceasta problema. ColonHelp, produs 100% natural, pe baza de fibre vegetale, fara conservanti sau aditivi, va ajuta la indepartarea mirosului greu al respiratiei, al pielii, precum si la ameliorarea culorii palid-cenusii pe care o au cei care sufera de constipatie cronica.

http://www.colonhelp.ro/colonhelp-pentru-frumusete/mirosul-corpului-mai-placut.html

Metode de detoxifiere a colonului

Colonul este organul-cheie in ceea ce priveste buna detoxifiere a organismului. In colon are loc procesul final de transformare a substantelor care provin din alimente si care apoi sunt absorbite sau eliminate. Diversele metode de detoxifiere a colonului le sunt recomandate cu precadere persoanelor care au tranzit intestinal lent, pentru ca materiile fecale sa nu ramana prea multe zile in contact cu mucoasa colonului si sa intoxice organismul.

Metodele de detoxifiere a colonului includ:
1. Detoxifiere prin cresterea aportului de fibre



Cresterea aportului de fibre este cea mai buna metoda de detoxifiere si curatire intestinala. Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal si asigura o detoxifiere eficianta a organismului, prin eliminarea eficienta a deseurilor prin colon. Surse excelente de fibre necesare pentru o buna detoxifiere sunt semintele de in si psyllium.

Semintele de in si psyllium se regasesc in formula ColonHelp, produs 100% natural, cel mai bun curatitor intestinal si detoxifiant din Romania. Folosit ca metoda de detoxifiere a organismului, curatitorul intestinal ColonHelp are efect laxativ, imbunatatind tranzitul intestinal si eliminand o data cu scaunul toxinele.



Curatitorul intestinal ColonHelp are avantajul ca nu provoaca dependenta si nici reactii adverse, de aceea poate fi folosit cu incredere pentru o detoxifiere eficienta a organismului, in cure de 1-3 luni.

2. Detoxifiere cu ajutorul plantelor cu efect laxativ si purgativ

Plantele cu efect laxativ si purgativ pot fi folosite ca metode de detoxifiere si curatire intestinala, insa nu pe termen lung. In aceasta categorie intra crusinul, senna, aloe, reventul, care contin derivati antrachinonici. Aceste plante sunt recomandate in constipatie doar in cazuri de urgenta. Folosite pe termen lung ca metode de detoxifiere, crusinul, senna, reventul pot obosi intestinul, pot irita mucoasa intestinala, pot elimina flora intestinala si de asemenea provoaca dependenta. La fel actioneaza si laxativele obisnuite, disponibile in farmacii, nerecomandate in curele de detoxifiere.

3. Detoxifiere cu ajutorul clismelor

Ca metode de detoxifiere si eliminare a deseurilor din organism sunt folosite si clismele. Clismele au dezavantaje clare fata de acele metode de detoxifiere a organismului cu ajutorul fibrelor. Clismele ca metode de detoxifiere pot sa aiba reactii adverse (greturi, varsaturi). Ceea ce nu se intampla in cazul unui curatitor intestinal pe baza de fibre alimentare.

Clismele, ca metode de detoxifiere, folosesc diferite solutii: apa si argila, apa si cafea, apa si sapun. In cazul clismei exista riscul de accidente ale peretelui colonului sau de hemoragie interna. Manevrele gresite in cazul clismei pot impinge materiile fecale pana la valva ileo-cecala, ducand implicit la disfunctionalitatea valvei. De aceea, specialistii sunt retinuti cand vine vorba despre detoxifiere prin clisma.

Atuurile sunt clar de partea curei de detoxifiere a organismului cu ColonHelp, un curatitor intestinal eficient, care actioneaza bland, asemenea unei manusi care aduna resturile, fara a irita in nici un fel peretii intestinali.
 
Ce urmari pot avea loviturile la cap?

Loviturile si cazaturile sunt frecvente in timpul copilariei, in special la micutii activi care se joaca si au activitati fizice, ci nu isi pierd vremea doar in fata televizorului sau a calculatorului. De altfel, cine nu a cazut macar o data in copilarie?



Din pacate insa unele lovituri pot avea urmari grave. Daca unele traumatisme sunt evidente si au imediat o simptomatologie spectaculoasa ce determina copilul sa se planga parintelui care il duce imediat la doctor sau cheama salvarea, alte traumatisme pot evolua grav, dar “tacut”, silentios din punct de vedere al simptomatologiei. In aceasta ultima categorie se numara adesea urmarile loviturilor la cap.


Care sunt urmarile loviturilor la cap si cum le identificam?



Cand copilul are o rana evidenta la nivelul scalpului este usor pentru parinte sa descopere ca micutul a cazut, chiar daca acesta nu spune. Medicii si psihologii recomanda ca intotdeauna sa aveti o relatie buna cu copilul, de prieten apropiat, si sa incercati sa rezolvati prieteneste si cu dragoste conflictele dintre voi si copil, fiindca altfel el invata ca atunci cand a facut o trasnaie este certat, pedepsit sau chiar violentat, astfel nu va mai incerca sa rezolve problema cu parintele, ci o va ascunde de acesta. Asa se poate intampla si cand copilul cade, face o vanataie sau o buba, o poate ascunde iar uneori evolutia acesteia poate fi grava.


Loviturile la cap pot afecta doar scalpul, uneori chiar si cutia craniana – capul spart. Sangerarile de la nivelul scalpului, desi nu sunt grave, sunt adesea abundente si alarmeaza copilul si parintele, indemnandu-i sa se prezinte la medic.


Mai pacatoase sunt insa loviturile care nu lasa rana evidenta la nivelul scalpului, dar care prin socul traumatic trec de cutia craniana osoasa cu rol de protectie si se propaga ca unde de soc la nivelul creierului, unde pot produce leziuni vasculare sau chiar tisulare.


Aceste leziuni pot fi:
- Vasculare, prin ruperea datorita socului (cazatra dintr-un copac, pe scari, de pe sanie etc.) unor vase de sange, iar hemoragia se produce in interiorul cutiei craniene – rezulta astfel un hematom care poate fi localizat deasupra creierului, in foitele meningeale, sau chiar in interiorul acestuia.
- Leziuni de contuzie cerebrala, cu dilacerare cerebrala, adica strivirea unor zone de tesut nervos, care apar ca o pasta, in care functiile respectivei zone nervoase sunt compromise;
- Leziuni sau chiar fracturi ale bazei craniene – fracturi de baza de craniu – care pot fi deosebit de grave si se evidentiaza prin sangerari la nivelul urechilor, nasului sau chiar ochilor, dar in primele doua cazuri pot fi adesea banalizate nu doar de parinti, ci si de medici care le pot pune pe seama unor raceli, mai ales daca nu se relateaza ca micutul a cazut si s-a lovit la cap, cu evolutie spre deces.
- Pareze ale nervilor facilai – acestea sunt in general manifestate prin strambarea gurii, pierderea sensibilitatii in unele zone de la nivelul capului, inclusiv a unor functii senzoriale, ca vaz, auz etc. Desigur, pierderea functiilor senzoriale (vaz, auz, miros, gust) pot avea drept cauza si alte afectari cerebrale;

Care sunt simptomele unor afectari cerebrale:
- In general hematoamele se pot evidentia simptomatic de la ore pana la saptamani dupa accident, fiind reprezentate de dureri de cap, vedere “cu stelute”, amortirea unui membru, perioade de ameteala, chiar modificari ale simetriei pupilelor, repetarea pierderii starii de constienta, modificari ale rspiratiei si asa mai departe;
- In cazul fracturilor de baza de craniu sangerarea la nivelul orificiilor de la nivelul capului admite aceste cauze traumatice – sangerari la nivelul urechilor, nasului etc.
- Mers embrios – ca de om beat – mai ales cand loviturile au avut loc in zona posterioara a cutiei craniene;
- Grata, varsaturi, chiar varsaturi in jet, neprecedate de stari de greata (acestea din urma sunt semne clare ale afectarii sistemului nervos central) etc.


Indiferent de evidentierea simptomatologiei, atunci cand aflati ca micutul s-a lovit la cap este obligatoriu sa mergeti la medic pentru a efectua un control de certitudine.


Desigur, toate aspectele de mai sus sunt perfect valabile si in cazul adultilor, simptomele si atitudinea de prezentare la medic fiind identice.


Important: daca ati asistat la cazatura copilului, iar acesta a ramas in stare de inconstienta, este total interzis sa il ridicati sau sa ii modificati in vreun fel pozitia corpului si mai ales a capului! Este posibil ca in cazul cazaturilor de acest gen sa se produca o fractura cervicala si modificarea pozitiei poate fi fatala! Doar medicii de specialitate si cei din medicina de urgenta stiu sa acorde un prim ajutor si sa ridice accidentatul in astfel de situatii.

kudika.ro
 
Anomaliile pielii capului ( acest articol e pentru Gugu :D)

Anomaliile pielii capului (boli), pot fi definiate exact cu pipăit şi examinare cu microcamera.

- Dacă pielea capului este roz deschis, elastică, puţin stralucitoară, fără depuneri, este sănătoasă.

- Dacă pielea capului este albă, nu este elastică avem probleme cu circulaţia sângelui.

- Dacă pielea capului este roz, umflat, se albeşte la apăsare, sensibil, cu edem scopul este accelerarea circulaţiei sângelui, care ajută la mai buna absorbţie, detoxicarea pielii capului care ajută la formarea noului folciul a părului.

- Dacă pielea capului este roz închis, eventual roşu, sensibil la atingere, iritat, inflamat şi doare, este sugerat folosirea calmantului până când această stare există, nu poate fi folosit material care accentuează circulaţia sângelui.


- Dacă pielea capului este albă, nestrălucitoare, mată, încordată, cu mici riduri, eventual ustură sau se cojează, vorbim despre o intensă lipsă de apă, lipsă de substanţe nutritive.

- Dacă pielea capului străluceşte intens, este acoperit de un strat gelatinos, deschiderile folciului sunt largi, pielea capului este subţiat, eventual transparent, se pot vedea artere, este sugerat folosirea materialelor calmante.

- Dacă pielea capului este gri, se pot vedea lamele albe, mate, despicate vorbim despre mătreaţă şi problemă de hidratare.

- Dacă pielea capului este gri, cu riduri, moală, sensibilă la atingere indică îmbătrânirea prematură a pielii capului.

View attachment 9 chelia lui Gogu?
 

Attachments

  • mic.JPG
    mic.JPG
    1.3 KB · Views: 17
Medicul ne sfatuieste: Efectele nocive ale produselor dezinfectante

Aproximativ 20.000 de copii cu varste sub 6 ani sufera de intoxicatii si boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casa. Medicul Pediatru Ana Culcer, seful sectiei de Neonatalogie de la Spitalul Municipal Bucuresti ne vorbeste despre aceasta substanta periculoasa si efectele ei asupra sanatatii.
Rapoartele centrelor americane de control al substantelor periculoase dau publicitatii cifre alarmante: anual, aproximativ 20.000 de copii cu varste sub 6 ani sufera de intoxicatii si boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casa. Medicul Pediatru Ana Culcer, seful sectiei de Neonatalogie de la Spitalul Municipal Bucuresti ne vorbeste despre aceasta substanta periculoasa si efectele ei asupra sanatatii.

Clorul este un termen general, folosit in limbajul uzual pentru a descrie de fapt hipocloritul de sodiu, un compus chimic periculos si cu miros extrem de iritant ce se regaseste in componenta a sute de produse pentru curatenie. Utilizarea acestor produse pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor din casa poate determina inhalarea vaporilor sau inghitirea accidentala a produselor, ceea ce poate duce la instalarea unor infectii respiratorii sau digestive extrem de periculoase.
“Copii sunt in primul rand afectati, mai ales ca multi micuti sunt alergici la mirosuri puternice. In cazul in care ei sunt expusi la vaporii de hipoclorit de sodiu, pot surveni iritatii ale cailor respiratorii si ochilor, tuse, voma sau chiar crize de astm. Inghitirea unor substante de curatat pe baza de hipoclorit de sodiu este de asemenea foarte daunatoare, caci poate provoca iritatii si arsuri la nivelul gatului si cailor digestive sau dureri abdominale puternice”, explica medicul pediatru Ana Culcer.

20.000 de copii sub 6 ani sufera de intoxicatii si boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casa

In Romania au aparut deja initiative de informare si educare a tinerilor parinti in legatura cu protejarea sanatatii copiilor. Astfel, Organizatia Non Guvernamentala – Asociatia Secretul Evolutiei impreuna cu medicul pediatru Ana Culcer, organizeaza seminarii speciale in care vor aborda aceasta tema in mai multe orase din tara. In plus, aceste informatii vor fi incluse si pe o serie de materiale multimedia realizate special pentru parinti.

garbo.ro
 
10 alimente care iti vor improspata respiratia



Respiratia neplacuta reprezinta o problema pentru multi dintre noi, mai ales daca avem o slujba care implica relationarea cu diverse persoane si ne poate chiar complica viata sentimentala. Ne face sa ne pierdem increderea in sine, sa devenim nesiguri, iar acest lucru ne poate costa mult pe toate planurile.
Trebuie sa inveti sa alegi alimentele care iti vor favoriza digestia si iti vor improspata respiratia.

1. Fructe
Mere, pere, mure - datorita continutului crescut de fibre, aceste alimente tamponeaza aciditatea de la nivelul cavitatii bucale si stimuleaza secretia salivara care are rolul de a curata gura.


2. Legume

Morcovii scad nivelul de hidrogen sulfurat de la nivelul cavitatii bucale acesta fiind principalul vinovat pentru respiratia neplacuta.


3. Ceaiurile

In cazul abceselor din cavitatea bucala se face gargara cu ceai caldut de dragaica, si în cel al amigdalitelor cu ceai de salvie. Tot ceaiul caldut de salvie ajuta la eliminarea secretiei mucoasei nazale. Deseori sunt de folos în combaterea mirosului gurii cateva picaturi de ulei de ienupar care, turnate intr-un pahar cu apa calduta sunt luate incet, in inghitituri mici. Si mestecarea semintelor de marar poate indeparta mirosul greu.

Daca el este provocat de tulburari in cavitatea bucala, ajuta o gargara repetata cu 30-40 picaturi de tinctura de smirna diluate in apa calduta. Ceaiul de pelin este un mijloc excelent de a combate limba foarte incarcata si mirosul neplacut al gurii. La o ceasca cu apa se ia doar 1-2 lingurita de pelin.


4. Ulei de mustar si sare

Amesteca 2 lingurite de ulei de mustar si sare de bucatarie, apoi toarna amestecul in gura si clateste. Incearca sa tii acest amestec in gura timp de o jumatate de ora, scuipand saliva, cand simti ca este nevoie. Acest amestec te va scapa imediat de mirosul neplacul al gurii.


5. Patrunjel

Alaturi de multe alte verdeturi, patrunjelul contine un ulei care indeparteaza respiratia urat mirositoare. Acelasi ulei este prezent si in extractele de rozmarin.


6. Scortisoara

Sub forma de bomboane ori guma de mestecat este o solutie ideala impotriva mirosului de ceapa sau de usturoi! In plus, uleiurile esentiale de scortisoara omoara o bacterie orala care este vinovata de mirosul neplacut din respiratie.


7. Lamaie

Este aproape intotdeauna la indemana ta (in restaurante si baruri e practic imposibil sa nu comanzi ceva cu lamaie) si are rezultate formidabile datorita continutului crescut in acid citric si vitamina C.


8. Bomboane / guma cu menta

Mai este oare ceva nou de spus despre cea mai populara metoda de combatere a respiratiei neplacute? Nu cred, asa ca trecem mai departe.


9. Iaurtul

Il poti manca si preventiv atunci cand stii ca vei avea o masa bogata in alimente cauzatoare de miros neplacut. In plus, 500 de grame de iaurt pe zi favorizeaza digestia si protejaza organismul de bacteriile care au prostul obicei de a se fixa la nivelul tubului digestiv.


10. Seminte de nucsoara

Semintele de nucsoara erau folosite in India pentru a da aroma diferitelor tipuri de mancaruri. Pentru a le folosi drept remediu impotriva respiratiei urat mirositoare, zdrobeste aceste seminte si mesteca-le. Nucsoara are o aroma placuta si poate fi folosita pentru a-ti reimprospata respiratia in mod natural.
 
S-a inventat injectia care te scapa de sforait :P


O injectie simpla in gura reduce semnificativ sforaitul, anunta cercetatorii. Aceasta metoda a fost lansata acum sase ani in SUA. Se realizeaza sub anestezie locala, dureaza doua minute si cei care o efectueaza pot pleca acasa imediat dupa ce au facut injectia.

Pentru persoanele obeze sau supraponderale sforaitul este periculos pentru sanatate intrucat mareste tensiunea arteriala si creste riscul de atac cerebral, diabet si boli cardiovasculare. Potrivit cotidianului Daily Mail, in Marea Britanie 15 milioane de persoane se confrunta cu aceasta problema, iar injectia ar fi solutia potrivita pentru ei, mai ales ca nu este nici foarte scumpa - costa doar 3 lire.

Impotriva sforaitului se folosesc adesea diverse dispozitive, ca de exemplu clipsuri pentru nas sau plasturi, dar majoritatea nu au niciun efect. Se mai poate apela la o procedura chirurgicala, dar aceasta este extrem de dureroasa si recuperarea dureaza foarte mult. Operatia este si foarte costisitoare, pretul se ridica la aproximativ 2.000 de lire si adesea nu rezolva problema.


In ce consta noua metoda?

Tratamentul actual a fost inventat de americani acum sase ani. Se face o injectie cu o substanta chimica la nivelul gurii care "arde" tesutul care vibreaza si care produce zgomotul. Pe masura ce se vindeca, tesutul se cicatrizeaza si nu mai poate vibra. Tehnica a fost descoperita cand pacientii erau pregatiti pentru operatie. S-a constatat ca daca li se administreaza aceasta injectie, tesutul respectiv se cicatrizeaza si nu mai este nevoie de interventia chirurgicala.

Initial metoda a fost testata pe 60 de pacienti carora li s-a facut o singura injectie cu substanta respectiva. 40 dintre acestia au inregistrat progrese semnificative. Pentru cei mai multi, sforaitul a disparut complet. La jumatate dintre primii pacienti, efectul a durat un an. Ceilalti au repetat terapia.

Procedura se face sub anestezie locala si dureaza doua minute. Pacientii pot pleca acasa imediat si pot sa manance si sa bea o jumatate de ora mai tarziu. Cei care au nevoie mai des de tratament, pot face trei injectii pe an. Potrivit specialistilor, aceasta metoda ajuta persoanele in varsta care nu ar putea suporta operatia, dar este eficienta si pentru cei tineri care nu pot lipsi saptamani intregi de la serviciu.

Totusi pacientii ar trebui alesi cu grija, pentru ca sforaitul are si mai multe cauze si metoda nu este eficienta pentru toata lumea, ca de exemplu pentru cei care sufera de apnee in somn.

Din ce cauza sforaim?

Una dintre principalele cauze ale sforaitului este congestia nazala care apare in timpul racelii, alergiei sau a altor afectiuni respiratorii. Persoana afectata intampina greutate in respiratie deoarece vasele sanguine de la nivelul nasului se inflameaza, micsorand fluxul de aer.

Pe langa aceasta, mai pot fi si altele:

* ereditatea: factorii fizici, precum arhitectura palatului moale, care pot contribui la aparitia sforaitului pot fi ereditari;
* varsta mijlocie: dupa o anumita varsta, muschii gatului isi pot pierde tonusul, fapt ce favorizeaza sforaitul;
* sexul masculin: de regula, sforaitul este mai intalnit la barbati;
* obezitatea: grasimea in exces contribuie la aparitia sforaitului;
* fumatul sau expunerea la fumatul pasiv favorizeaza aparitia congestiei nazale si, implicit, a sforaitului;
* consumul de alcool si medicamente: produce o relaxare crescuta a musculaturii din peretii conductului aerian. Acestia se prabusesc in interior si se ingusteaza calea aeriana;
* pozitia in timpul somnului: dormitul pe spate permite relaxarea musculaturii gatului si blocheaza caile respiratorii.
* apneea in somn: o forma de obstructionare a respiratiei in timpului somnului, care se manifesta, prin oprirea respiratiei. Aceasta poate dura minim 10 secumde, iar reluarea respiratiei se face de cele mai multe ori cu un sforait puternic.

Cum mai poti scapa de sforait?

Exista mai multe solutii pentru a ameliora sau a combate sforaitul. Unele dintre ele se refera la schimbarea stilului de viata:

Pierderea in greutate. Specialistii spun ca pana si o scadere foarte mica in greutate poate sa ajute si pe unele persoane le scapa de sforait.

Schimbarea pozitiei de dormit. In prima faza, sforaitul apare in cazul in care dormi pe spate, iar schimbarea pozitiei pe o parte poate opri acest fenomen. De asemenea, o perna mai groasa care sa mentina capul mai ridicat in timpul somnului poate fi o solutie ajutatoare.

Evitarea anumitor alimente, medicamente si a alcoolului inainte de culcare. Alcoolul si unele medicamente cresc relaxarea muschilor gatului si ai limbii, favorizand astfel sforaitul. Somniferele te ajuta sa adormi, dara pot avea acelasi efect. Produsele lactate grase precum si laptele de soia consumate inainte de culcare pot, de asemenea, sa favorizeze producerea sforaitului.

Inhalatiile inainte deculcare pot ajuta. Daca ai probleme cu sfaoraitul, poti lua de la farmacie un inhalant, poti pune cateva picaturi in apa fierbinte (1 litru) si sa inhalezi seara inainte de culcare.

Pe langa toate acestea, se mai poate apela la medicatie sau la interventie chirurgicala. De regula se folosesc medicamente pentru decongestionare, deoarece unele dintre aceste produse aduc senzatia de eliberare rapida prin vasoconstrictie. Totusi, specialistii avertizeaza ca mentinerea vasoconstrictiei distruge mucoasa nazala si exista un mare risc de dependenta. De aceea, aceste medicamente trebuie folosite doar o scurta perioada, nu mai mult de 2-3 zile. Operatia de reducere a palatului (partea moale) prin indepartarea tesutului si/sau scoaterea amigdalelor, s-a dovedit a fi utila doar pentru 50% dintre pacientii care au apelat la ea.

Alte solutii sunt: implanturile dentare, care nu permit relaxarea prea puternica a muschilor gatului, sprayurile pentru cei care sforaie din cauza blocarii cailor respiratorii cu mucus sau benzile nazale care ridica cu blandete narile, marind deschiderea cailor nazale si permitand persoanei care foloseste produsul sa respire pe nas si nu pe gura. Acestea din urma reduc congestia nazala si, implicit, sforaitul. Studiile arata ca si-au dovedit eficacitatea in cazul a 75% dintre persoanele care le-au folosit pentru a scapa de sforait.

http://www.eva.ro
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top