• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Secretele industriei carnii: chimicalele din salamuri.





PERICOL. Aditivii sintetici din semipreparatele din carne raman in organism chiar si zece ani, pentru ca tubul digestiv nu le poate digera. Consumul anual de mezeluri in Romania este de aproximativ zece kilograme pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi, un roman mananca cam 28-30 de grame de produse
din carne. Anul trecut, media tarilor europene mergea catre aproape 100 de grame consumate zilnic. Totusi, diferenta este data de calitatea semipreparatelor romanesti din carne, care este printre cele mai slabe din Europa, asta si pentru ca romanii nu se arata preocupati de ce pun in farfurie.

Etichetele fara valoare.
Potentiatorii de aroma, care se regasesc chiar si in specialitatile mai scumpe din carne, provoaca un apetit ridicat si dau de pendenta:
Glutamatul monosodic da un gust foarte bun. Stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate.

Din lista lunga de compusi chimici alimentari, colorantii sunt bombe pentru organism. Rosul carmin se extrage dintr-o insecta. In procesul chimic de extractie, se foloseste aluminiul. Consumul distruge celulele nervoase si riscul cel mai mare il reprezinta Alzhaimerul.

Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compozitia unui parizer ieftin sau a unui salam. Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne. Pentru ca nu vor sa fie scrupulosi, producatorii promit sa-l treaca pe lista ingredientelor.

Bolile care ne urmaresc
Fosfatii din mezeluri impiedica fixarea calciului in oase. Afecteaza cresterea copiilor, iar in 20 de ani, femeile vor suferi de osteoporoza. Barbatii vor scadea la batranete mai repede in inaltime si, in multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai contin gume de omogenizare, care, pe langa faptul ca retin apa, au rolul de a omogeniza. Nu pot fi digerate de tubul digestiv, decat in zece ani. Efectul imediat este aparitia gastritelor si a ulcerelor, dar si a celei mai urate forme de cancer - cel colonorectal.

Carnati Cabanos

Contine: carne de porc inferoara - cu slanina si sorici - 44%, carne de vita - 16%, faina de soia - 40%. Se adauga usturoi, condiment universal, coriandru si agent de afumare.

Aditivi: stabilizatori: (polifosfat de potasiu, caragenan), antioxidant (acid ascorbic), potentiator de gust, glutamat monosodic (aditiv care provoaca apetit mare si dependenta), zaharuri - dextroza, lactoza, colorant natural: carmin, conservant - nitrit de sodiu si nitrat de potasiu. Pentru omogenizare se mai folosesc grasimile vegetale. Se ambaleaza in intestine subtiri de oaie. Se lasa la fiert 20 de minute, la 75 de grade C. Zvantarea se face intr-o camera frigorifica, timp de 2-3 ore.

60% CARNE

Carnati de porc

Contine: carne de porc 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa 20%, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu si potasiu), antioxidanti (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potentiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoza, dextroza), colorant natural – carmin, conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul, mareste timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate si da o aroma specifica.

60% CARNE

Cotlet de porc

Contine: cotlet de porc, un strat de slanina de 0,5–1 centimetri. Carnea, taiata suvite, se injecteaza cu saramura 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o masina speciala cu ac. Se pune apoi intr-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper si coriandru, unde se lasa timp de mai multe ore. In sos se mai adauga antioxidanti, potentiatori de gust. Se lasa sase zile la rece, apoi se afuma industrial. 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica, care este foarte grava. Afectiunea reprezinta una dintre primele cinci cauze de deces in Vest. Se manifesta prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.

62% CARNE

Lebarwurst

Contine: carnea capului de porc in proportie de 62%, slanina tare 7%, organe – inima, rinichi, splina 15%, ficat 16%. Se adauga supa de la fierberea capului, mixul de condimente, ceapa fiarta, zahar si sare. In malaxor se adauga aditivii – colorantul alimentar
– carmin, antioxidanti, amidon de cartofi. Compozitia se ambaleaza in membrane sintetice si se fierbe la 75 de grade C. Un lebarwurst „traditional” trebuie sa contina mai putin de sase grame de sare la 100 de grame de produs si, in principiu, sa aiba cel mult trei aiditivi sintetici, iar termenul de valabilitate sa nu depaseasca zece zile. Un produs mai putin conservat isi schimba culoarea la deschiderea ambalajului.

80% SLANINA SI SORICI

Parizer de porc

Contine: 80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (carmin). Dupa amestecare, compozitia se fierbe timp de 20 de minute in apa, la 75 de grade C. Din cauza amidonului si a fibrelor din soia, confera starea de satietate. In schimb, este greu de digerat. Carnea dezosata mecanic este pasta rezultata din dezosarea carcaselor de pasare, care este prelucrata cu utilaje speciale. Aceasta pasta poate contine si resturi de piele, chiar si oase.

60% SLANINA SI SORICI

Salam de vara

Contine: 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat - mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant – carmin, glutamat
de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar.

Toate acestea se amesteca in malaxoare, apoi se ambaleaza in membrane artificiale (de plastic), se zvanta si se afuma industrial intr-o camera unde, teoretic, ar trebui sa stea cel putin patru-cinci zile. In alte cazuri, se adauga agent de afumare.

40% SARAMURA

Pastrama

Contine: carne dezosata de la pulpa, spata si muschiul de pe spate. Se taie in suvite, se sareaza, dupa care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapa si de usturoi, antioxidanti, coloranti, agenti de afumare si potentiatori de gust. Carnea sta in sos timp de trei pana la cinci zile, apoi se scoate si se leaga cu sfoara. Se injecteaza cu o solutie de saramura de 20-40%, apoi se ambaleaza in pungi de plastic, in vid. Afumarea se face cu fum lichid, care contine cele mai cancerigene hidrocarburi - cele policiclice aromate.

70% SLANINA SI SORICI

Sunca de porc

Proportiile de carne difera in functie de reteta. Sunca taraneasca contine: 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) - proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant – carmin. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece in malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o ora dupa injectarea cu saramura, a doua la 24 de ore dupa depozitarea la frig si inca o data la 48 de ore dupa maturare. Apoi, compozitia se pune in forme metalice care se tin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. Dupa racire, formele se ambaleaza in pungi de plastic, in vid.



Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi -
 
ALIMENTE CARE TRATEAZA ANEMIA

Anemia este frecventa atat la copil, cat si la adult, fiind datorata unor numerosi factori legati in special de stilul de viata, mai exact de alimentatie, sport, odihna si unele boli sau rani.

Care sunt principalele cauze ale anemiei?



Principala cauza este alimentatia saraca in fructe, legume si lacatate, macaruri gatite, dar abuzul de mancaruri fast-food, fainoase, dulciuri, ciocolata. Apoi lipsa sportului poate duce la anemie, la fel si stresul, oboseala excesiva, ranile, sangerarea gingiilor sau menstruatii abundente, unele boli cronice etc.

Anemia se produce atunci cand, din diverse cauze, nu mai ajunge suficient oxigen la celule. Aceasta se intampla fie cand globulele rosii nu finctioneaza la parametrii normali, acestea fiind celulele transportoare de oxigen de la plamani la tesuturi, fie cand nu sunt suficiente numeric aceste celule. Functia globulellor rosii este influentata de fierul legat de hem, de prezenta unor vitamine care fac ca fierul sa devina absorbabil la nivel intestinal (vitamina C), dar si de unele boli cronice care le pot afecta functia, cum sunt cele renale sau hepatice. Numarul globulelor rosii (hematii sau eritrocite cum se mai numesc) depind si de capacitatea maduvei de a le produce, dar si de prezenta unor sangerari. Maduva produce globulele rosii cu ajutorul unor vitamine, cum ar fi B12 sau acid folic. Asadar, in functie de cauza, putem imparti anemia in:



- Anemia feripriva – atunci cand exista o lipsa de fier prin alimentatie sau sindrom metabolic;



- Anemie pernicioasa – absenta vitaminei B12, aceasta avand rolul de a stimula hematopoeza, adica productia de globule rosii la nivelul maduvei hematogene;



- Anemia hemolitica, este cauzata de distructia globulelor rosii prea devreme sau de sangerari (rani, menstruatie, ulceratii, hemoroizi etc.)



In cazul copiilor cele mai frecvente anemii sunt cele feriprive si pernicioase. Va propunem o serie de alimente bogate in fier si vitamina b12.

kudika.ro
 
Nucile consumate dupa fiecare masa impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, conform unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico. Specialistii recomanda consumul de nuci dupa mesele bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea le au asupra organismului.


Treizeci de grame de fistic zilnic ne feresc de riscul de a ne imbolnavi de boli cardiovasculare ca infarct, accident cerebral sau embolii, sustin cercetatorii de la Universitatea de medicina din Pennsylvania (SUA). Pe langa fistic, nucile, migdalele si alunele de padure neprajite reduc atat nivelul colesterolului rau, cat si al grasimilor nesanatoase din arterele sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulti, timp de cinci saptamani, a micsorat nivelul colesterolului si trigliceridelor cu pana la 30%, reducand astfel riscul de formare a cheagurilor de sange care blocheaza arterele.

Merele, nu cofeina (cafeaua), sunt mai eficiente sa ne trezeasca dimineata.


Vinul rosu e un ingredient esential pentru a ne mentine in forma; se stie de mult timp ca ajuta la prevenirea cancerului si la protejarea arterelor. Unele studii arata insa ca exista un antioxidant care se gaseste in strugurii rosii din care se face vinul, numit resveratrol. Acesta imbunatateste anduranta muschilor, reduce afectiunile gingiilor si aparitia bolii Alzheimer.
 
Atentie, chiar si piscinele bine ingrijite pot fi periculoase!


.Specialisti in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza ca apa din piscina si stranduri poate sa fie o sursa de microorganisme infectioase, bacterii, virusi, paraziti si ciuperci. Potrivit acestora, daca microorganismele patrund in organism, apot genera o serie de infectii, cele mai frecvente fiind cele de la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv. Chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contactarii de infectii, pentru ca unii germeni sunt rezistenti la actiunea de dezinfectare a apei. Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, spune ca cei mai expusi bolilor sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Medicii recomanda ca persoanele care au diverse afectiuni, cum ar fi cele digestive, cutanate sau oculare, sa amane baia in piscina pana dupa vindecarea acestora.

http://www.ziuaveche.ro
 
Ce boli te ameninta in sezonul estival?

Vara este anotimpul in care sanatatea este pusa la mari incercari. Medicii sustin ca in sezonul estival numarul afectiunilor este mult mai mare decat in oricare alt anotimp. Toxiinfectiile alimentare ocupa un loc fruntas. Motivul este depozitarea neadecvata a alimentelor.

Astfel, portii de supa sau ciorba pentru cel mult doua zile si salate din legume sau fructe consumate in maximum trei ore de la preparare - acestea sunt recomandarile nutritionistilor pentru o alimentatie corespunzatoare pe timp de vara, potrivit MEDIAFAX.

"Ideal ar fi ca portiile, odata preparate, sa fie mancate imediat", recomanda prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. O atentie deosebita trebuie sa acordam si legumelor sau fructelor crude, pe care le pastram in frigider. Specialistii atrag atentia ca o greseala frecventa pe care o fac multi dintre noi este aceea de a depozita in frigider salatele si fructele acoperite. "Foliile din plastic nu mai permit oxigenului sa patrunda prin fructe sau legume, iar lipsa acestuia favorizeaza dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, vinovata de aparitia botulismului", spune prof. Mencinicopschi, potrivit Gandul.info.

9am.ro
 
Pana la 40% din cazurile de dementa ar putea fi prevenite

Pana la 40% din cazurile de dementa ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educatie, dar si prin combaterea diabetului si depresiei si prin consumul de fructe
si legume, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.

Dementa, care cauzeaza pierderea memoriei si confuzie in gandire, afecteaza peste 800.000 de oameni din Marea Britanie, cei mai multi fiind in varsta si jumatate dintre ei fiind diagnosticati cu Alzheimer - cea mai obisnuita forma a dementei, informeaza Mediafax .

Studiul efectuat recent, pe un esantion de circa 1.500 de persoane, a revelat faptul ca un nivel ridicat de educatie ar putea duce la reducerea numarului cazurilor de dementa cu 18% in urmatorii sapte ani, intrucat se crede ca studiul face creierul mai flexibil si il ajuta sa lupte impotriva simptomelor Alzheimer.

De asemenea, rezultatele cercetarii mai arata ca eradicarea diabetului si depresiei si cresterea consumului de fructe si legume duc la o scadere cu 21% a cazurilor de dementa descoperite recent. Eliminarea depresiei are cea mai mare contributie, reducand cu peste 10% cazurile de dementa. Cu toate acestea, legatura dintre depresie si dementa nu este clara pentru autorii studiului, publicat online in British Medical Journal.

La studiu au participat 1.433 de oameni, cu varste de peste 65 de ani, care locuiesc in sudul Frantei si care au fost recrutati intre 1999 si 2001. Subiectilor le-au fost aplicate teste cognitive la inceputul studiului si apoi la intervaluri de doi, patru si sapte ani. De asemenea au fost luate in considerare starea de sanatate, cazurile de boala din trecut, nivelul de educatie, veniturile, regimul
alimentar, consumul de alcool si fumatul.

Cei patru factori evidentiati de studiu pentru reducerea cazurilor de dementa par sa aiba un impact mai mare decat controlarea riscului genetic de dementa.

Astfel, pasii de urmat de responsabilii in sanatate
ar fi incurajarea invatamantului, tratarea simptomelor de depresie si monitorizarea timpurie a intolerantei la glucoza si a rezistentei la insulina, potrivit doctorului Karen Ritchie, neuropsiholog la Institutul National de Cercetare Medicala din Franta.

Desi cauzele exacte ale dementei nu sunt deocamdata cunoscute, au fost identificati mai multi factori de risc, precum: bolile
cardiovasculare, atacul cerebral, hipertensiunea, obezitatea, diabetul si colesterolul mare.
 
Candidoza - cauze si remedii.


Candida (sau Candida Albicans) este o micoza care traieste in intestinul uman. Face parte din flora intestinala si toata lumea are in corp, intr-o proportie redusa, candida, alaturi de multe alte bacterii, care se mentin in echilibru unele pe altele. Cand in corp se produc anumite dezechilibre, micoza poate deveni infectioasa, provocand candidoza.

Cauzele care duc la aparitia candidozei

Una dintre ele o reprezinta excesul de antibiotic, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice.
Consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar) are acelasi efect.
Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia.
Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta.
Imediat dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei.
S-a constatat ca apare mai frecvent dupa menopauza.
Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp.
Raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice.

Simptome

Marea majoritate a femeilor au macar o data in viata candidoza. Din pacate, este o infectie foarte raspandita in prezent, iar cea mai frecventa este cea vaginala. Cele mai frecvente simptome in cazul candidozei vaginale sunt: senzatii de arsura si mancarime pe vulva si in zonele din jur, secretie alb-galbena, cu o consistenta mai groasa, branzoasa, posibila usturime la urinare sau, uneori, in cazul contactului sexual. Barbatii sunt extrem de rar infectati si se manifesta ca o iritatie puternica pe penis, ce cauzeaza mancarimi. Sunt rare cazurile in care candidoza se transmite pe cale sexuala.

Candidoza orala - in zona gurii - arata ca o spuma alba pe pielea iritata, rosie. Daca se incearca indepartarea ei, foarte probabil va sangera.

Candidoza pe piele apare, de obicei, la copiii de varste foarte mici, din cauza umezelii acumulate in zona acoperita de scutec; este destul de asemanatoare cu cea orala. Poate aparea si la adulti, dar mult mai rar.

Diagnostic

In cazul aparitiei simptomelor candidozei, trebuie consultat un medic si efectuata o serie de analize la recomandarea acestuia, in principal analize de secretie. Daca infectia reapare sau simptomele se agraveaza, se face si o analiza a sangelui.

Candidoza are simptome comune cu alte boli, iar uneori acestea pot fi confundate. Se intampla destul de des ca o femeie sa creada ca a recidivat candidoza, cand, de fapt, este vorba despre altceva. In mod special daca esti insarcinata, consulta un medic pentru a stabili precis cauzele simptomelor.

Tratament

In general, se prescrie fie tratament intravaginal (ovule), fie crema (care se aplica oral, intravaginal sau local, in functie de tipul de infectie) sau tratament oral (pastile). Tratamentul dureaza de obicei 3-7 zile sau pana la doua saptamani, in cazurile mai dificile. Daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, consulta din nou medicul.

Pentru candidoza vaginala, se prescriu ovule, de regula unul pe zi, seara, sau doua pe zi daca infectia este mai accentuata ori simptomele dureaza de mai mult timp. Este de preferat introducerea lor in vagin seara, pentru ca, dupa absorbtie, ramane un rest din ovul care va curge pe slip. Este bine sa porti un protejslip, mai ales daca ti s-a prescris doza dubla. Cel mai des se recomanda Clotrimazol.

Se mai recomanda crema pentru aplicare locala, pe vulva si in zonele din jur. In general, este vorba tot de Clotrimazol, administrat dimineata si seara. Se mai pot prescrie Miconazol sau Butoconazol.

Daca apare o candidoza vaginala, este indicat sa pastrezi o igiena locala cat mai stricta. Asigura-te ca zona infectata este mereu curata, ca schimbi des lenjeria de corp si protejslipul, spala-te foarte bine pe maini inainte de a aplica crema sau de a introduce ovulul. In plus, ar fi bine sa dezinfectezi lenjeria de corp dupa vindecarea candidozei, deoarece mai pot ramane bacterii pe ea care sa duca la reaparitia bolii, desi, in general, numarul acestora nu este suficient de mare.

In cazul tratamentului oral, se prescrie o singura doza dintr-un antibiotic special, urmat de Fluconazol sau Amphotericin B. Sigur, nu este absolut necesar ca medicul sa-ti recomande una dintre aceste substante. Ele sunt cele mai cunoscute, dar specialistul iti va recomanda una sau alta, in functie de genul de infectie pe care il constata si de organismul tau.

Candidoza orala se trateaza de obicei cu o crema. Se aplica local si se urmareste evolutia infectiei in functie de specificatiile medicului. Si aici este necesara o igiena severa si mentinerea zonei afectate cat mai ferita de umezeala excesiva.

Candidoza pe piele (care apare de obicei la copiii mici) se trateaza cu Clotrimazol, de obicei crema sau lotiune, aplicata conform specificatiilor medicului in zonele afectate; in plus, trebuie schimbate cat mai des scutecele copilului. Si in acest caz, daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, consulta din nou medicul.

Excesul de tratament, fara a fi nociv in sine, poate duce la crearea de catre organism a unei imunitati fata de substanta in cauza. De aceea, este bine sa te tratezi dupa sfatul medicului si numai dupa diagnosticul lui.

In timpul tratamentului pentru candidoza si imediat dupa aceea, este bine de evitat alcoolul si dulciurile in exces, care permit dezvoltarea micozei. Incearca sa mananci cat mai variat si atent, pentru a restabili echilibrul in intestin.

Complicatii

Candidoza nu dispare de la sine daca nu este tratata. Isi pastreaza simptomele. De obicei, dispare destul de repede cu ingrijirile de rigoare, dar are prostul obicei de a reaparea in caz de stres sau de alte aspecte ce cauzeaza noi dezechilibre in flora intestinala.

Este foarte greu de tratat la persoanele diagnosticate cu HIV. In cazuri mai severe, candida poate ajunge in sange, provocand afectiuni ale rinichilor, valvelor inimii, ale plamanilor sau chiar ale creierului. Acestea sunt situatii foarte rare, dar grave.

Daca infectia reapare prea des, trebuie facute analize mai minutioase. Candida in exces poate fi un semn al instalarii unei boli mai serioase, precum SIDA, diabet sau leucemie.

Cum poate fi prevenita

O igiena locala buna si o dieta echilibrata ajuta la prevenirea aparitiei acestei infectii. Cum insa exista o serie de factori diferiti si variati care duc la dezvoltarea micozei, este dificil s-o eviti in totalitate, asa cum reiese din numarul mare de cazuri si din frecventa reaparitiei ei. In conditiile in care nivelul ridicat de stres este in sine un factor, se impune fie o atentie mai mare si mai stricta atat in privinta mancarii, cat si a igienei, fie depistarea si tratarea imediata a semnelor micozei.
 
Suferiţi din dragoste? Luaţi o pastilă şi vă va trece! :D

În sfârşit a fost inventată pastila miraculoasă care vindeca suferinţă din dragoste, abandon şi trădare. =)) Este vorba de o pastilă făcută dintr-un fruct exotic african care creşte pe Coasta de Fildeş, informează Ansa. Dacă suferi din dragoste şi vrei să te vindeci nu trebuie decât să îţi cumperi medicamentul minune realizat de compania farmaceutica Coropharm, din fructul arborelui african Griffionia simplicifolia.

În Africa aceste fructe sunt cunoscute şi consumate de câteva secole, iar acum de beneficiile lor va profita şi bătrânul continent. Pentru inimile frânte, pastile “Amorex” promit miracole :D: elimina durerea, activează centri hormonali ai fericirii şi vindecă nefericirea provocată de o decepţie în dragoste.

Sursa: www.ziare.com
 
False mituri despre protectia solara


Cei mai multi dintre noi crec ca stiu indeajuns de multe lucruri despre protectia solara, cu atat mai mult cu cat in fiecare an suntem bombardati de informatii despre cum sa ne mentinem sanatosi si sa ne protejam pielea de soarele necrutator al verii. Paradoxal, desi exista foarte multa informatii in acest sens, multi dintre noi inca mai pun pret pe sfaturile bunicii si pe leacurile babesti.Medicii britanici au luat atitudine si s-au hotarat sa darame aceste mituri, in folosul iubitorilor de soare.


1.Daca pielea ti-a fost afectata inca din copilarie, nu mai are nici un rost sa repari acum ce nu mai poate fi reparat
Daca in timpul copilariei v-ati expus pentru un timp indelungat la soare, este posibil ca celule aflate sub piele sa fie deja afectate, insa acestea se afla intr-o stare latenta. O expunere la soare neprotejata si fara masura, la maturitate, poate declansa activitatea celulelor canceroase.



2.Iti poti proteja pielea eficient folosind un factor ridicat de protectie (SPF)
Indicele SPF masoara protectia impotriva razelor UVB (ultraviolete B), care afecteaza doar epiderma. Adevaratii inamici sunt razele UVA (ultraviolete A), mult mai puternice, care penetreaza pielea in adancime. Cercetatorii au demonstrat ca razele UVA sunt vinovate de aparitia cancerului de piele, care afecteaza in mare masura structura ADN-ului, deci cea mai buna varianta este sa alegeti un produs care ofera protectie impotriva razelor UVA si UVB. In momentul in care alegeti crema protectoare, nu trebuie sa va zgarciti la SPF-uri. In principiu, cu cat factorul este mai mare cu atat mai bine, insa alegerea trebuie sa fie conditionata de tipul de piele. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare, cu atat factorul de protectie trebuie sa fie mai mare.



3.Toata lumea trebuie sa foloseasca o crema cu SPF 15 si protectie zilnica impotriva actiunii solare
Daca esti posesorul unei epiderme deschise la culoare sau daca ai in familie cazuri de cancer de piele este indicat sa folosesti in fiecare zi a anului o crema de protectie care sa aiba un factor SPF de minim 15, mergand spre 30 in zilele calduroase de vara. Daca te inscrii in randul norocosilor cu o piele mai inchisa, atunci este acceptata si o crema cu un factor mai mic de protectie. Indiferent de culoare, orice piele imbatraneste, prin urmare folosirea regulata a cremelor cu factor de protectie solara protejeaza impotriva imbatranirii timpurii si a depigmentariii.



4.Cele mai eficiente creme sunt cele care au ecran total
Vestea proasta este ca ele nu exista. Nici o crema nu poate oferi protectie 100%. Nici chiar hainele nu va pot proteja in totalitate. Un tricou ofera o protectie echivalenta cu un SPF 5. Desigur ca, cu cat materialul este mai gros, cu atat suntem mai in siguranta. Cel mai bine suntem protejati de soare in interiorul unei case. Daca aveti o piele foarte sensibila cel mai bine este sa nu va expuneti la soare, mai ales in timpul orelor fierbinti ale amiezii. De altfel, diferenta dintre factorii de protectie nu este foarte mare. O crema cu SPF 50 ofera doar cu 0.2 % mai multa protectie decat una de 30.



5.Toate cremele cu SPF sunt testate clinic
In cazul cremelor de fata zilnice sau a produselor de machiaj care promit protectie SPF, lucrurile nu sunt inca foarte bine reglementate. Nefiind dedicate special acestui scop, Ministerul Sanatatii nu cere demonstrarea factorului de protectie. Lucrurile stau altfel in cazul cremelor speciale pentru plaja. Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana cer firmelor producatoare de cosmetice sa certifice factorul de protectie inscris pe ambalaj. Daca nu sunteti sigur in privinta alegerii, este recomandat sa alegeti produse recunoscute pe piata pentru eficacitatea lor. Cand mergeti intr-o vacanta in afara granitelor tarii, asigurati-va ca aveti deja crema in bagaje.

6.Protectia zilnica suprasolicita pielea si poate agrava situatia ei
Nu si daca va alegeti crema in cunostinta de cauza. Verificati pe eticheta sa nu contina benzofenon sau PABAs, care pot mari sensibilitatea la soare. Daca aveti piele sensibila este mai putin probabil sa reactionati la anumite creme care contin titan sau zinc si care reflecta razele UV, fata de cele care absorb razele UV



7.Produsele folosite dupa expunerea la soare minimalizeaza efectele devastatoare
Multe dintre acestea contin antioxidanti si vitamine, insa in realitate nu au capacitatea de a repara daunele produse deja. Unele dintre ele, cum ar fi cremele de noapte, pot lucra la refacerea tesuturilor, insa nu trebuie sa asteptati o minune



8.Aparatele de bronzat dauneaza doar daca sunt folosite pentru un timp indelungat
Un nou studiu a demonstrat ca doar o singura sedinta de bronzat artificial, care a avut loc inaintea varstei de 35 de ani, creste riscul dezvoltarii unui melanom cu 98%. Oamenii tineri sunt mult mai vulnerabili, deoarece mecanismul lor de aparare nu este inca complet dezvoltat, iar pielea este mult mai susceptibila de modificarea ADN-ului.



9.Pielea arsa are nevoie de un factor de acoperire mai mare
Adevarul este ca pielea arsa trebuie tinuta departe de lumina solara. Sub nici o forma nu trebuie sa va mai expuneti daca ati suferit deja arsuri. Daca epiderma este arsa, orice protectie naturala este complet indepartata, asta inseamna ca o viitoare expunere va va lasa complet lipsiti de aparare, iar ADN-ul poate fi serios afectat.



10.Cancerul de piele apare sub forma unei alunite
Cea mai grava forma de cancer, numita melanom malign, poate arata ca un pistrui mai mare sau chiar ca o zgarietura sub unghie, care nu se mai vindeca. O alta forma periculoasa, carcinomul cu celule scuamoase, se manifesta sub forma unei eczeme. Daca eczema nu se vindeca, este cel mai bine sa consultati un medic dermatolog.

Facts

- Cancerul de piele este una dintre cele mai raspandite boli, devenind cel mai frecvent tip de cancer intalnit la om;
- Situatii care favorizeaza aparitia cancerului de piele sunt: expunerea excesiva la soare, sedintele prelungite la solar, cazul persoanelor a caror activitate se desfasoara in aer liber, un numar mare de alunite si pistrui pe corp, cazuri de cancer de piele in familie, piele foarte sensibila, deschisa la culoare, care a suferit arsuri solare;
- In Statele Unite, aproximativ 10 000 de persoane decedeaza in fiecare an, ca urmare a cancerului de piele, iar 60 000 sunt diagnosticate anual cu aceasta afectiune;
- Soarele este mult mai puternic in prezent, decat in urma cu cativa ani, din cauza poluarii masive, care a dus la subtierea stratului de ozon si la crearea efectului de sera. Puternicele raze UV trec de atmosfera care protejeaza Pamantul cu mai multa usurinta decat in trecut, prin urmare, numarul persoanelor care sufera de afectiuni ale pielii creste anual.
- Se pare ca in cazul cancerului de piele, cel mai mare dusman al oamenilor este chiar moda. Canonul de frumusete care presupunea o piele alba ca laptele a fost lasat in urma, locul fiindu-i preluat de culoarea aurie, care trebuie pastrata de-a lungul intregului an.
- Numarul victimelor cancerului de piele este in continua crestere, in ciuda avertismentelor si eforturilor medicilor de a atrage atentia asupra pericolului imbolnavirii ca urmare a nerespectarii unor reguli de baza ale expunerii la soare.
 
8 sfaturi pentru un stil de viata mai sanatos

Un stil de viata sanatos inseamna mai mult decat un regim alimentar echilibrat. Acesta are legatura cu toate activitatile care ne inconjoara si ne influenteaza gadurile. Ti-am pregatit asadar, cateva sfaturi pentru un stil de viata echilibrat, cat mai relaxat:

1. Atentie la alimentatie

Un stil de viata sanatos incepe intotdeauna cu o dieta echilibrata, bazata pe cat mai multe fructe, legume si lichide. O mancare sanatoasa poate substitui cu succes si un regim alimentar, daca sunt urmate anumite reguli esentiale. In primul rand, micul dejun este foarte important. Chiar daca ai un program foarte incarcat, incearca sa-ti stabilesti trei mese consistente pe zi si doua gustari. Evita zaharul in exces; in dupa-amiezile toride ale verii, dulciurile duc la secatuirea energiei din organism. Inlocuieste-le cu fructe de sezon si pentru a lupta impotriva deshidratarii, nu uita de apa.

2. Fa miscare

Mergi pe jos zilnic, cel putin 45 de minute. Acest exercitiu simplu, la indemana iti imbunatateste starea de spirit, creste nivelul energiei si nu necesita un echipament special. Cel putin de doua ori pe saptamana lucreaza minim 30 de minute cateva exercitii de aerobic sau iesi la alergat. Vei avea un tonus mai bun si in timp iti vei creste rezistenta la efort.

3. Gandeste pozitiv

In primul rand bucura-te de orice reusita si nu lasa rau-voitorii sa-ti strice dispozitia. Incepe ziua cu ganduri pozitive si incearca sa fii cat mai optimista. Indiferent de situatie, fiecare problema isi gaseste rezolvarea la un moment dat. Nu uita, subconstientul lucreaza in permanenta si iti influenteaza deciziile sau comportamentul. Cand te gandesti insistent la lucruri pozitive, acestea se produc, insa, aceeasi teorie este valabila si in caz contrar.

4. Odihneste-te

Somnul este foarte important in activitatea fizica pentru concentrare, memorie si o dispozitie buna. Pentru un somn odihnitor, seara ar trebui sa fie evitate: cafeaua, alcoolul, ciocolata si bauturile carbogazoase, deoarece duc la cresterea adrenalinei. Somnul este foarte important si pentru ten: acesta permite organismului sa elimine toxinele si sa asimileze energie.

5. Ofera-ti mici recompense

Dupa ce ai depasit cu bine o perioada stresata sau ai dus la bun sfarsit un proiect dificil, ofera-ti singura o bucurie; mergi la cumparaturi sau iesi cu prietenele la cinema. Important este sa fii inconjurata permanent de activitati placute la care ai renuntat din lipsa de timp sau motive financiare. Micile bucurii iti ofera o stare de bine, energie si bucurie sufleteasca.

6. Elibereaza-ti creativitatea

Fii spontana. Monotonia iti afecteaza modul de gandire, activitatile zilnice si poate duce la indispozitie sau chiar depresii. Asadar, indeparteaza rutina prin activitati simple si construieste-ti un mediu pozitiv. Improvizeaza in bucatarie descoperind retete noi. Nu te ghida in fiecare zi dupa acelasi program, cauta loc in agenda si pentru intalniri neprevazute. Nu asculta mereu aceeasi muzica si fa-ti timp pentru un concert sau orice alte activitati culturale.

7. Nu uita de vitamine

Vitaminele au un rol foarte important in buna functionare a organismului si mentinerea vitalitatii. Acestea previn aparitia anumitor boli si ajuta la concentrare. Vitaminele A, B2, B6,B12, C, D si K se numara printre cele mai importante pentru organism. Acestea se gasesc in legume precum: morcovi, spanac, broccoli, mazare, fructe, nuci, lactate, peste sau carne de pasare.

8. Renunta la obiceiurile rele

Toti avem anumite obiceiuri de care nu suntem foarte mandrii. Din moment ce le recunoastem, ar fi ideal sa incepem “tratarea” acestora. Pentru inceput, fa o lista cu cele mai rele si incearca le elimini. Cateva exemple elocvente: adormi fara sa te demachiazi, mananci nesanatos dupa ora 22, sau din contra te infometezi din dorinta de a slabi. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai nocive obiceiuri care te indeparteaza de la un stil de viata sanatos.

kudika.ro
 
10 cai simple si eficiente pentru tratarea obezitatii



Obezitatea este considerata in societatea noastra o adevarata boala cronica, mai ales in tarile asa-zis civilizate si industrializate, unde un numar tot mai mare de adulti si chiar de copii ajung sa fie obezi (studiile arata ca in ultimele decenii obezitatea la copii a crescut in SUA cu 500%). Ea afecteaza adesea chiar imaginea de sine, conducand la multe complexe de inferioritate si dificultati de integrare sociala deficitara, motiv pentru care curele de slabire au ajuns cautate si celebre, desi unele sunt grefate de riscuri si conduc la alte probleme.



Cine este obez?

Medicii propun urmatoarea formula pentru calcularea greutatii ideale: G = 50kg+0,75*(T-150)+0,25*(V-20) in care T reprezinta talia sau inaltimea exprimata in centimetri, iar V este varsta in ani. Greutatea normala este cea ideala cu o variatie de +\- 10%. O persoana care are o greutate cu peste 10% din greutatea ideala este supraponderala, iar daca greutatea sa o depaseste cu peste 20% pe cea ideala, atunci se poate spune ca este obeza. Gradul I de obezitate reprezinta un plus ponderal intre 20 si 30%, gradul 2 intre 30 si 50%, iar gradul 3 peste 50% din greutatea ideala.

La ce ne predispune obezitatea sau 10 motive pentru a renunta la kilogramele in plus:

1. Diabetul zaharat de tip II (non-insulinodependent) si pancreatitele cronice: se cunoaste faptul ca diabetul zaharat tip II este aproape inexistent la cei care au o greutate normala. Este foarte interesant mecanismul prin care el apare la cei obezi: adesea pancreasul secreta insulina, hormonul in prezenta caruia toate celulele organismului asimileaza glucoza, dar celulele nu vor sa mai tina cont de ea, adica, in termeni medicali, devin rezistente la insulina. Acest fenomen insa este un adevarat mesaj al trupului nostru care ne spune prin aceasta ca el nu mai doreste "glucoza", adica tot ceea ce este dulce si placut, ba chiar confortabil. Ei bine, el ne arata ca s-a saturat sa facem si sa mancam doar ceea ce ne place fara a face si ceea ce este necesar, adesea din prea multa comoditate.

2. Boli cardiovasculare: ateroscleroza, care conduce treptat la cardiopatie ischemica si hipertensiune arteriala. Ateroscleroza consta in depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sange, depuneri care treptat pot chiar sa blocheze complet circulatia sangelui, fenomen care duce la infarct miocardic sau la cardiopatie ischemica daca are loc pe vasele inimii. Obezii au, de altfel, un risc crescut de moarte subita cardiovasculara, probabil prin aritmii cardiace. Deoarece bolile cardiovasculare sunt primele in topul cauzelor de deces in general, medicii insista adesea ca astfel de pacienti sa renunte de urgenta la kilogramele in plus.

3. Tulburari de memorie, iritabilitate sau depresie: oxigenarea redusa a creierului in timpul somnului datorita intreruperii repetate a respiratiei si chiar trezirea repetata din acest motiv, are efecte serioase asupra functiilor psihice, generand oboseala cronica, diminuarea randamentului, scaderea capacitatii de invatare, tulburari de memorie si iritabilitate, agresivitate, depresie.

4. Guta si calculi renali: la obezi, si mai ales la cei care consuma alcool, apare o crestere a acidului uric, care conduce la hiperuricemie, guta si calculi renali cu urati. Alcoolul stimuleaza generarea de acid uric si incetineste eliminarea renala normala a acestuia.

5. Varice: datorita ingreunarii circulatiei sanguine (ateroscleroza vasculara si hiperlipemia ce creste vascozitatea sangelui) peretii venelor sunt foarte mult solicitati si isi pierd mai repede elasticitatea.

6. Reumatism de tip degenerativ: greutatea excesiva afecteaza articulatiile, mai ales coloana vertebrala, care imbatranesc mai rapid datorita suprasolicitarii.

7. Cancer: unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de san si de endometru, dar si cel de prostata si de colon sunt mult mai frecvente la cei obezi, fiind in legatura directa cu nivelul de lipide sanguine prea ridicat.

8. Reducerea potentei la barbati: nivelul de testosteron scade la barbati, ceea ce le poate crea grave probleme legate de reducerea potentei si a fertilitatii.

9. Tulburari menstruale si scaderea fertilitatii la femei: prima menstruatie survine precoce, ciclurile sunt adesea neregulate, fertilitatea este redusa, iar menopauza se instaleaza mai devreme, aducand cu ea tot cortegiul de probleme specifice.

10. Tulburari ale glandei tiroide.

Noi va propunem 10 cai simple, dar necesare, pentru reducerea "greutatii excesive" a trupului, mintii si sufletului:

Deoarece modul de viata dus pana acum, uneori chiar multi ani de zile, a fost cel care a condus la aceasta stare de lucruri, este necesar sa intelegeti de urgenta, asa cum se prezinta foarte clar si in sistemul traditional AYURVEDA, ca a trai in acelasi mod ca si pana acum nu va modifica nimic in bine. Acesta este si motivul pentru care cei care refuza sa renunte la vechiul mod de a gandi si a actiona si la obisnuintele alimentare nocive prea inradacinate, chiar daca realizeaza o asa-zisa cura drastica de slabire, se ingrasa la loc dupa ce o incheie, deoarece revin la vechiul mod de viata, anterior curei. Asadar este necesara o transformare mai profunda, dar perfect posibila si chiar usoara, daca ne gandim la ce probleme ne poate crea obezitatea in timp.

Sa renuntam asadar la "greutatea excesiva" oriunde s-ar ascunde ea in noi. In acest scop, in sistemul milenar AYURVEDA, se recomanda cu multa intelepciune sa eliminam mai intai greutatea mintii si a sufletului pentru ca, astfel, trupul se va putea elibera mult mai repede de kilogramele in plus. Odata inceput acest proces dieta "usuratoare" va avea cu adevarat eficienta, iar rezultatele ei vor fi stabile in timp. Altfel, orice dieta am urma, trupul nu se poate usura, atata timp cat "mintea si sufletul" nu-i permit.

1. Treziti-va cat mai de dimineata si ridicati-va din pat imediat ce v-ati trezit. Acest lucru este foarte important deoarece asa cum spuneau batranii nostri, "ziua buna se cunoaste de dimineata". Veti constata ca acest start va transforma mult in bine intreaga zi.

2. "Azi ii ajut pe cei din jurul meu". Greutatea mintii razbate din incetineala cu care luam decizii si mai ales cu care ne hotaram sa ii ajutam pe cei din jur sau chiar sa facem orice altceva. Asadar, de azi vom renunta la ea. Sa incepem ziua intrebandu-ne cu ce-i putem ajuta pe semenii nostri azi si cu hotararea de a realiza acest lucru. Puteti porni prin a-i ajuta plin de solicitudine pe cei dragi, apoi pe prieteni, pe vecini, pe colegi. Veti descoperi astfel nenumarate motive de a fi fericit.

3. "Azi sunt fericit". Greutatea sufletului se simte adesea ca o disperare grea, ca o descurajare tacuta. Insa, ajutandu-i pe cei din jur, descoperiti cu usurinta ca adevarata fericire consta in a darui celorlalti, si mai putin in a primi. Cand veti simti ca plutiti de fericire inseamna ca ati devenit deja foarte "usor" si, in curand, va fi asa si trupul, daca veti mentine aceasta stare interioara suficient de mult timp.

4. "Azi sunt dinamic". Fiti plin de viata! Renuntati la greutatea de a va urni din casa! Treziti-va dimineata devreme, realizati zilnic exercitii fizice sau alergati prin parc, mergeti la piata, desfasurati-va munca plini de entuziasm, vizitati-va prietenii. Veti descoperi ca la sfarsitul zilei sunteti cu mult mai fericit si mai "usor" decat daca a-ti fi petrecut o jumatate de zi in fata televizorului, privind pasiv la viata altora. Trati-va viata proprie la maximum!

5. De azi, a manca inseamna a slabi! Exista unele alimente care pentru a fi digerate folosesc atat de mult din energia organismului incat, in final, il usureaza. Ele au o digestie mai lenta si din acest motiv nu veti simti nici senzatia de foame consumandu-le regulat. Pe de alta parte ele furnizeaza putine calorii reducand si prin aceasta greutatea. Asa este celebra supa de varza, pe care o puteti consuma zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, dar si alimentele bogate in fibre vegetale, in special cerealele integrale (faina integrala de grau, hrisca integrala, orz integral, orez brun, ovaz integral, mei integral, secara integrala), care se recomanda sa fie mai vechi de un an. Fibrele vegetale sunt esentiale pentru tratarea obezitatii si pentru prevenirea diabetului zaharat tip II, a bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, cancerului de colon, boli care, asa cum am mentionat, sunt frecvent asociate cu obezitatea. Sunt recomandate si unele legume si fructe bogate in fibre vegetale: varza, conopida, broccoli, morcovi si alte radacinoase, mere, capsuni, citrice.

6. Eliminati alcoolul (furnizeaza foarte multe calorii, creste productia de acid uric si intarzie eliminarea sa renala), bauturile racoritoare indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali (astfel de bauturi cresc cu 60% obezitatea in randul copiilor, dupa cum arata un studiu recent realizat in SUA pe elevi de 11-12 ani), carnea, grasimile animale si uleiurile rafinate (cresc foarte mult incidenta obezitatii, cancerului de colon, diabetului zaharat tip II si a bolilor cardiovasculare).

Mici obisnuinte pentru a opri fara efort ingrasarea:
7. Pana la ora 13 consumati doar sucuri naturale, preparate in casa, din fructe sau legume sau salate de fructe sau legume.

8. Luati ultima masa cel tarziu la ora 20.

9. Beti inainte de masa un pahar de apa calda, va va linisti foamea si va va ajuta sa mancati mai putin.

10. Consumati la o masa un singur tip de alimente (regimul alimentar disociat): doar cereale, doar fructe sau doar legume, la care puteti adauga condimente, putin ulei de masline extravirgin, migdale macinate, miere zaharisita, dupa caz.

Ce alimente folosim pentru "a slabi mancand":

paine neagra in loc de paine alba

cereale integrale (mai vechi de 1 an) in loc de paste fainoase, produse de panificatie din fainuri rafinate, cereale proaspat recoltate

varza, conopida, ridichi, gulii, salata verde, loboda, fasole verde in loc de fasole boabe, soia, naut, linte

mere, citrice, capsuni, cirese in loc de banane, pere, caise, piersici

grasimi nesaturate (ulei de masline extravirgin, ulei de in) in loc de grasimi saturate (carne, grasime animala, uleiuri rafinate)

migdale in loc de nuci, alune, arahide, floarea soarelui

chefir, iaurt slab in loc de lapte dulce, smantana, branza, cascaval

miere veche (zaharisita) ca indulcitor in loc de Zahar, miere proaspata (lichida) ca indulcitor

sucuri naturale, de casa, stoarse din fructe si legume proaspete in loc de bauturi alcoolice, bauturi racoritoare indulcite cu zahar sau alti indulcitori artificiali

Remedii:

Pentru a ajuta si mai mult acest proces de "usurare" a corpului si a intregii noastre fiinte, sunt utile si o serie de plante care ajuta curatarea si drenarea intregului organism. Astfel sunt plantele detoxifiante si purificatoare (coriandru, gentiana, dracila-radacina, salvie, isop, roinita, papadie, turita mare, trifoi rosu, andive, capsun-frunze, cicoare, obligeana, sanziene, coada soricelului, turmeric, neem etc), plantele hipolipemiante (rostopasca, anghinare, ceai mate etc.) si plantele diuretice si laxative care favorizeaza eliminarea renala si digestiva a materiilor reziduale din organism (mesteacan, radacina de cicoare, volbura, fenicul, senna, crusin etc.).

Poate sa para greu la inceput, dar fiecare pas inseamna si o reusita care, ea insasi, va va da motivatia si forta sa continuati. Iar scopul, face ca efortul sa merite din plin.

Mult succes!

Lector Cristina Cimpean
sursa: ayurvedaromania.ro

10 cai simple si eficiente pentru tratarea obezitatii
 
De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea cancerului

O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata “cea mai buna femeie inventator” a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden.
Dar ea nu este doar “cea mai buna femeie inventator” a anului, este poate si cel mai apreciat roman al momentului, pentru ca stirea trofeului castigat la Geneva a generat adevarate ovatii si sentimente reale de mandrie nationala.

Dispozitivul inventat de cercetatoare impreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van Staden, este un senzor care poate determina existenta cancerului in corpul uman, in mai putin de 6 minute si inainte ca boala sa fie declansata in corp.

Acesta este motivul pentru care am vrut neaparat sa o cunoastem pe Raluca-Ioana van Staden, cea mai in masura sa ne vorbeasca despre inventia care ar putea fi revolutionara in lumea tratarii cancerului, mai ales ca, depistata precoce, boala are mari sanse de vindecare.

Am intalnit-o pe cercetatoare dupa un periplu pe coridoarele intunecoase ale Institutului de Chimie si Fizica. “In spatele usilor inchise, cercetatorii fac probabil descoperiri care de cele mai multe ori raman in anonimat”, am gandit atunci. Raluca van Staden ne-a intampinat cu un zambet larg si pozitiv. Este de altfel, una dintre cele mai calde persoane pe care le-am intalnit. Cu foarte multa rabdare a explicat detaliile proiectului castigator la Geneva, dar, zambind timid, a vorbit si despre pasiunea ei de… pianista.

“Arta de a canta se imbina perfect cu arta analizelor chimice”, imi spune doamna Van Staden, cuvintele ei parand sa confirme idealul lui Herman Hesse, din “Jocul margelelor de sticla”, unde stiinta este totuna cu muzica.

Cu aceeasi pasiune, Raluca-Ioana van Staden a vorbit despre munca de cercetare atat de solicitanta, dar in aceeasi masura atat de frumoasa. Este genul de om care poate insufla patima in randul tinerilor pentru chimie, un domeniu fascinant, fara de care nu se poate face nimic in lumea asta si care mai ales, isi aduce aportul pentru evolutia medicinei.

Cercetatoarea spera ca dispozitivul premiat la Geneva, aflat acum in stare de laborator, sa fie in final foarte ieftin si in acelasi timp “sa poata fi folosit de catre oricine la orice ora din zi si din noapte”.

Senzorul va fi produs din punct de vedere tehnologic, impreuna cu MB Telecom, o companie romaneasca, de asemenea foarte apreciata pe plan international si castigatoare a unui trofeu la Salonul de Inventii de la Geneva, anul trecut. Asistam deci, la nasterea unui produs revolutionar pentru lupta cu cancerul, pur romanesc

garbo.ro
 
3 super-alimente pe care sa le consumi vara.


Nu lasa vara sa treaca fara sa furi din bogatia ei! Iata trei alimente pline de beneficii, pe care ar trebui sa le consumi cat de des poti:

Pepene rosu

Rosiile culeg toti laurii pentru continutul mare de licopen, acel pigment care le dau lor culoarea, iar noua ne reduc riscul de afectiuni cardiace si unele forme de cancer.

Din umbra vine insa pepenele rosu care, bogat in carotenoid (un pigment asemanator cu carotenul), citrulina si arginina, ne mentine arterele sanatoase si imbunatateste circulatia.

In plus, pentru acelea dintre noi care sunt la dieta, e bine de stiut ca pepenele rosu contine 92% apa, e sarac in calorii, ne taie setea, pofta de mancare si ne mentine silueta.

Pont: pepenele rosu contine mai multi antioxidanti daca este pastrat la temperatura camerei decat daca este tinut in frigider.

Struguri

Pielita strugurilor negri este bogata in resveratrol (deci nu-i mai curata inainte sa-i mananci!) care te ajuta sa ai o minte ascutita si te tine la distanta de boli ale inimii si de unele forme de cancer.

In plus, spre deosebire de vinul rosu, care contine alcool, strugurii vin cu toate aceste virtuti in stare naturala. Iar daca nu te poti abtine de la mesle grase, bogate in calorii, strugurii negri si cei verzi neutralizeaza toate efectele dezastruoase pe care acestea le au auspra organismului.

Porumb

Sanatos in toate formele sale, (fiert, copt, expandat, sub forma de fulgi, faina sau baby corn) porumbul este foarte bogat in carotenoid, zeaxantin si luteina, antioxidanti care ne protejeaza ochii si pielea de efectele devastatoare ale ultravioletelor. In plus, porumbul fiert ne mentine colesterolul si glicemia la cote normale.
 
10 intrebari si raspunsuri despre pielea bronzata






In mijlocul verii, innebuniti de temperaturile foarte ridicate, este important sa stim sa ne protejam pielea de actiunea soarelui. Care sunt, totusi, problemele care ar trebui sa ne preocupe cand vine vorba despre pielea bronzata?

1. Cum ne arde soarele pielea?
Atunci cand stam tolaniti la soare, razele ultraviolete patrund in piele si omoara celulele care, in mod normal, au drept scop producerea straturilor noi de piele. Razele ultraviolete A, UVA, pot patrunde chiar mai adanc in piele, insa ambele tipuri, UVA si UVB, o pot arde.

2. De ce se inroseste pielea arsa?
Pentru a ajuta pielea sa isi revina si pentru a elimina celulele moarte, vasele de sange se maresc, crescand in acelasi timp si presiunea sangvina. Astfel, pielea se inroseste si devine mai calda.

3. De ce ne manca si ne ustura pielea arsa de soare?
Celulele afectate de actiunea razelor solare trimit semnale creierului, iar acesta activeaza receptorii de durere, care ne fac pielea sensibila la atingeri.

4. De ce se bronzeaza pielea?
Ca raspuns la actiunea soarelui care ne prajeste pielea, corpul nostru produce mai multa melanina, un pigment care innegreste pielea. Acesta absoarbe radiatiile si protejaza celulele. O buna parte din populatie nu se bronzeaza doar dupa o zi, sau dupa o sesiune de bronzat, intrucat melanina este produsa in timp.

5. De ce nu se bronzeaza persoanele roscate?
Melanina ajuta organismul sa filtreze razele UV, dar poate fi si nociva. Feomelanina, acel tip de melanina responsabil pentru parul roscat si cel blond si pentru pielea alba, creste riscul problemelor produse de actiunea soarelui, cum ar fi arsurile sau chiar cancerul de piele.

6. Cum actioneaza crema de protectie solara?
Cele mai eficiente creme de acest tip protejeaza pielea atat impotriva razelor UVA, cat si UVB. Acesta actioneaza fie prin absorbtia razelor solare, fie prin reflectarea si respingerea acestora.

7. Cremele cu factor de protectie 30 sunt de doua ori mai bune decat cele cu factor 15?
Nu tocmai. De pilda, o crema cu factor de protectie 2 ne permite sa stam la soare fara sa ne ardem de doua ori mai mult decat daca ne-am expune fara crema protectoare. Crema cu factor 30 inmulteste cu 30 capacitatea naturala de autoprotectie impotriva razelor soarelui pe care o are pielea si reflecta 97% dintre raze, in timp ce crema cu factor 15 reflecta 93%.

8. De ce ne ardem mai usor pe plaja, la mare?
Acest fenomen se datoreaza faptului ca razele soarelui se reflecta in particulele de nisip si in apa (si in zapada, de fapt). In plus, mai exista si alti factori: razele UV sunt mai puternice in timpul verii, in miezul zilei. Chiar si intr-o zi noroasa ori ploioasa, pana la 80% dintre razele solare pot patrunde prin patura de nori si ceata.

9. Expunerea de scurta durata la soare este inofensiva?
Nu. Chiar si cateva minute petrecute in razele soarelui, la miezul zilei, ne pot rani pielea si provoca cancer de piele. Basicile provocate de arsurile solare din timpul copilariei si al adolescentei cresc sansele de a face mai tarziu cancer de piele, intrucat melanomul are mai mult timp la dispozitie pentru a se dezvolta. Alte efecte neplacute ale actiunii soarelui sunt imbatranirea prematura, petele maronii si cataracta.

10. Care este cea mai buna metoda prin care putem trata o arsura?
Aspirina este un bun medicament atunci cand avem parte de o arsura provocata de razele soarelui. La fel de importanta este si apa. In plus, arsurile mai pot fi domolite si cu creme racoritoare pe baza de aloe vera sau hidrocortizon.
 
Pepenele, mai versatil decat ati putea crede.






Pepenele, aparent banalul fruct de vara, este unul dintre cele mai sanatoase si savuroase alimente pe care le poti consuma sezonul acesta. Este ieftin, accesibil, bun pentru sanatate si delicios! Daca v-ati plictisit sa il consumati ca atare, noi va anuntam ca pepenele este foarte versatil si avem cateva idei de preparate originale. Sa fie pepene!


Pentru inceput, iata cateva motive pentru care ar trebui sa va aprovizionati constant cu pepene:

- va hidrateaza excelent! (92% din pepene este apa)
- e o sursa bogata de antioxidanti
- nu are grasimi, nici colesterol, iar zaharul continut este inofensiv aproape pentru oricine (mai putin pentru unii diabetici)
- este bogat in citrulina, un aminoacid care relaxeaza vasele sanguine (facand astfel pepenele ideal pentru persoanele hipertensive)
- este un diuretic bland
- este un detoxifiant exceptional si reduce considerabil aciditatea sanguina.
- este bogat in licopen (mai bogat decat rosiile!) si in beta caroten. Acesti doi antioxidanti puternici ajuta in prevenirea si in lupta impotriva unor afectiuni ca: boli cardiovasculare, artrita, astm, cancer (in special pulmonar si de colon), diabet, osteoporoza sau chiar infertilitate masculina.
- 100 g de pepene iti ofera: vitamina A 28 μg (3% Doza Zilnica Recomandata); Tiamina/ vitamina B1 0.033 mg (3% DZR); Riboflavina/ Vitamina B2 0.021 mg (1% DZR); Niacina/ Vit. B3 0.178 mg (1% DZR), Acid pantotenic/ Vitamina B5 0.221 mg (4% DZR); Vitamina B6 0.045 mg (3% DZR), Vitamina B9 (Folati) 3 μg (1% DZR); Vitamina C 8.1 mg (14% DZR); Calciu 7 mg (1% DZR); Fier 0.24 mg (2%DZR); Magneziu 10 mg (3% DZR); Fosfor 11 mg (2%DZR); Potasiu 112 mg (2% DZR); Zinc 0.10 mg (1% DZR) si numai 30 de calorii!
- a se nota ca partea albicioasa, de aproape de coaja, este chiar mai bogata in nutrienti decat pulpa rosie si, chiar daca nu are un gust la fel de placut, e bine sa o consumati.
 
Spalatul pe maini este mai eficient decat vitaminele.



Conform studiilor si datelor emise de German Intitute for Quality and Efficiency in Health Care, banalul spalat pe maini are o actiune profilactica mai eficienta decat administrarea viteminei C sau a altor antioxidanti naturali sau artificiali. Aceasta masura de igiena si protectie a oricarei persoane pare a fi cea mai buna strategie de lupta in fata infectiilor respiratorii.

Timp de zeci de ani opinia comuna in randul oamenilor a fost aceea conform careia folosirea vitaminei C si a altor suplimente vitaminizante ofera cea mai buna protectie impotriva racelilor, infectiilor respiratorii precum si a virozelor. Bazandu-se pe sfatul medicilor, generatii intregi de oameni au crezut si inca mai cred ca administrarea zilnica a vitaminelor este o solutie potrivita si pentru cazurile de cancer sau ajuta la cresterea longevitatii.
Dovezile aduse de cercetatori in ultimii ani spun insa altceva. Conform acestora, starea de sanatate a unei persoane precum si rezistenta sa la boli alaturi de refacerea dupa infectii de diverse genuri, tine exclusiv de particularitatile sale genetice precum si de capacitatea individuala a organismului fiecarei persoane de a extrage anumite vitamine si minerale din hrana zilnica.
O alta concluzie neasteptata adusa de medicii germani este cea conform careia banalul spalat pe maini este de fapt cea mai puternica arma pe care o avem in fata pandemiilor de gripa sau a virozelor respiratorii. Studiile asupra spalatului pe maini au evidentiat ca aceasta activitate banala duce la eliminarea mai multor bacterii si virusi decat toate complexele de vitamine aflate astazi la mare moda.
“Nu doar ca nu exista nici o dovada palpabila conform careia unii antioxidanti ar prelungi viata, dar avem anumite evidente conform carora antioxidantii si complexele de vitamine duc chiar si la moartea timpurie a pacientilor” afirma profesorul Peter Sawicki, director al acestui Institut.

Sursa : Science Daily
 
Retentia apei in organism nu trebuie neglijata!





Ai auzit de foarte multe replica: „ma ingras repede pentru ca retin apa in corp”. Fenomenul retinerii apei in organism este foarte des intalnit si afecteaza una din trei femei. Poate ca si tu te afli in aceasta situatie si nu intelegi ce se intampla de fapt cu trupul tau care uneori parca se umfla, in special la nivelul sanilor, al picioarelor si al mainilor.

Retentia apei in organism sau edemul - denumirea medicala - reprezinta acumularea excesiva de lichide la nivelul intregului organism sau doar intr-o anumita parte a corpului. Este de fapt un dezechilibru intre lichidele pe care le pierdem (prin urina si transpiratie) si ceea ce absorbim (apa, sucurile, ceaiurile etc pe care le bem si apa continuta de alimente).

Care sunt cauzele retentiei de apa?

* Statul in picioare pe o perioada prelungita;

* Caldura puternica. Aceasta dilata vasele sanguine;

* Tulburarile hormonale. In perioada premenstruala, foarte multe femei se confrunta cu senzatia de retinere a apei in zona sanilor si a abdomenului. Acelasi fenomen se mai intalneste la menopauza;

* Sarcina. De-a lungul ultimelor saptamani de sarcina, abdomenul exercita o presiune puternica asupra sistemului venos care reintoarce sangele la inima. Aceasta presiune dauneaza circulatiei sangelui si antreneaza dilatarea vaselor;

* Alimentatia nesanatoasa. Sarea este principalul vinovat pentru ca detine proprietatea de a retine apa in organism. De asemenea, alimente precum zaharul, margarina, painea alba, bauturile alcoolice, prajelile favorizeaza retentia apei;

* Medicamentele. Administrarea anumitor medicamente, in special cele impotriva hipertensiunii (blocante calcice), dar si corticosteroizii si anticonceptionalele fi asociate cu aparitia edemului;

* Varicele. Aceste vene dilatate, de culoare albastruie, sunt asociate cu o incetinire a circulatiei sangvine;

* Tromboflebita acuta. Inflamarea unei vene care se manifesta in special prin dureri si prin umflarea membrului inferior favorizeaza instalarea edemului;

* Insuficienta renala. Una dintre functiile rinichilor este aceea de a asigura eliminarea apei din organism. In cazul in care acestia nu functioneaza corespunzator, este impiedicata debarasarea de lichidele in exces. Mai mult decat atat, anumite maladii renale sunt asociate cu un deficit de proteine, ceea ce provoaca aparitia retentiei de apa;

* Afectiuni ale ficatului – ciroza. Pentru ca ficatul este un filtru al sistemului sanguin, afectiunile acestuia antreneaza o crestere a presiunii in circuitul venos;

* Insuficienta cardiaca. Daca ventriculul stang nu mai este capabil sa pompeze sange catre restul corpului, sangele se acumuleaza si supraincarca ventriculul drept. Toata aceasta acumulare de sange provoaca o presiune puternica in vasele sanguine, care se dilata si favorizeaza aparitia edemului;

Sfaturi practice

Consulta un medic. Imediat cum observi vreo schimbare, este indicat sa ceri un sfat avizat. Retentia de apa in organism nu este o situatie normala. Anumite cauze pot fi extrem de serioase si pot solicita chiar o interventie medicala.

Bea o cantitate mai mica de apa. In functie de cauza edemului, medicul iti va recomanda sa reduci cantitatea de lichid ingerat. In aceasta categorie intra in special apa, sucurile, supele, cafeaua, alcoolul etc. De asemenea, consumul unor alimente care contin foarte multa apa trebuie limitat (castraveti, cirese, pepene etc).

„Obligativitatea de a bea doi litri de apa pe zi este un mit. Apa trebuie bauta cand simti nevoia, un aport zilnic de prea multe lichide ducand doar la eliminarea unei cantitati mari de urina diluata. O persoana sanatoasa nu retine apa bauta in exces si nici nu elimina mai multe toxine din organism, substantele excretate de rinichi fiind aceleasi, indiferent in ce cantitate de urina sunt dialuate”, mentioneaza medicul nutritionist Mihaela Bilic, in cartea sa Traiesc, deci ma abtin.

Ia diuretice. Medicul specialist iti poate prescrie anumite diuretice - medicamente care actioneaza asupra rinichilor pentru a favoriza eliminarea apei si a sarii prin urina.

Odihneste-ti picioarele. Pentru a imbunatati circulatia sangvina, este bine sa iti odihnesti picioarele, intr-o pozitie mai ridicata de restul corpului. Pune-ti picioarele pe un scaun sau sprijina-le de perete in timp ce stai in pat. Adopta aceasta pozitie de mai multe ori pe zi, daca este posibil, si stai in acest fel cel putin cinci minute.

Discuta cu medicul tau despre medicamentele pe care le iei. Spune-i medicului daca iei anumite medicamente (prescrise poate de catre un alt specialist) cu sau fara reteta medicala. Exista posibilitatea ca unul dintre acestea sa fie cauza retinerii de apa.

Adopta o alimentatie saraca in sare. Daca mananci alimente foarte sarate, vei favoriza retentia de apa. Este bine sa apelezi la sfaturile unui dietetician pentru a cunoaste alimentele foarte sarate. In principiu, este recomandat sa reduci fripturile, produsele de patiserie cu sare si preparatele in saramura. Citeste cu atentie etichetele alimentelor pe care le consumi. Daca sarea apare la inceputul listei de ingrediente, inseamna ca se gaseste intr-o cantitate foarte mare.

Nu te expune la caldura mare. Expunerea la caldura mare agraveaza simptomele retentiei de apa din organism. Nu sta langa surse de caldura, iar pe timpul verii evita sa stai in soare.

Cand este indicat sa consulti medicul?

Ai edeme persistente si inexplicabile. O piele care pastreaza forma degetelor dupa ce ai strans-o putin este un semnal ca retii apa in corp, pe care nu trebuie sa-l neglijezi.

In urma consultului medical, doctorul isi va nota semnele pe care le observa si va recomanda examn clinic complet care va contine si masurarea tensiunii arteriale. De asemenea, poate decide daca este cazul sa faci cateva analize de laborator (recoltare de sange, analiza urinei etc).

Cum se trateaza retentia de apa?

Tratamentul impotriva retentiei de apa in corp difera in functie de cauza care a provocat-o:

Varice. In aceasta situatie, medicul iti va recomanda purtarea unui brau elastic. Acesta se poate procura de la farmacie sau din magazinele specializate cu obiecte medicale si are rolul de a impiedica sangele sa se acumuleze in mici vase de sange la nivelul pielii. Sangele este astfel impins in venele profunde unde este mai usor pompat catre inima.

Tromboflebita acuta. Medicul iti va prescrie medicamente anticoagulante si iti va recomanda sa porti un brau elastic.

Insuficienta renala. Tratamentul presupune administrarea de diuretice si adoptarea unui regim alimentar fara sare.

Afectiuni ale ficatului. Tratamentul variaza in functie de tipul de boala. In linii generale, acesta se bazeaza pe medicamente specifice, pe renuntarea la alcool si adoptarea unui regim fara sare.

Insuficienta cardiaca. Se vor administra medicamente cardiotonice si diuretice. De asemenea, este recomandat un regim fara sare.
 
Celule hepatice obtinute din piele

157021_articol.jpg


Cercetatorii britanici au obtinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule susa prelevate din piele, realizand astfel un pas important in tratamentul pentru bolile hepatice, care ucid anual mii de oameni.
Cercetatorii britanici au obtinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule susa prelevate din piele, o premiera in domeniul medical, ce demonstreaza faptul ca astfel de celule pot fi utilizate ca model de cercetare, potrivit unui studiu publicat in SUA, relateaza Mediafax.

In masura in care celulele ficatului, numite hepatocite, nu pot fi cultivate in laborator, efectuarea de cercetari asupra maladiilor hepatice este o sarcina extrem de dificila, au explicat autorii acestui studiu, publicat in revista medicala americana The Journal of Clinical Investigation. Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetatorii pot nu doar sa determine cu precizie ceea ce se intampla in celula bolnava, ci si sa testeze eficienta unor noi terapii pentru maladia in cauza.

O astfel de terapie celulara va permite, totodata, dupa ce celulele bolnave vor fi insanatosite, transplantarea acestora in ficatul pacientilor. In plus, acelasi procedeu ar putea fi utilizat pentru a crea un model celular pentru alte organe, cu aceleasi rezultate terapeutice.

* Organizatii crestine versus cercetatori


Intre timp, in Statele Unite ale Americii s-au "inflamat" din nou dezbaterile privind testele medicale efectuate pe celule susa embrionare umane, dupa ce un judecator federal a blocat, luni, proiectele finantate prin fonduri federale, in urma unei proceduri judiciare initiate de cateva organizatii crestine.

In opinia acestor organizatii, astfel de cercetari distrug viata umana, deoarece embrionul este o fiinta umana.

Majoritatea oamenilor de stiinta considera insa ca cercetarile efectuate pe celule susa embrionare umane sunt de neevitat, deoarece acestea detin capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism.

Pentru lucrarile lor in domeniul maladiilor hepatice, cercetatorii britanici au prelevat mici esantioane de piele de la sapte pacienti suferind de cateva boli hepatice ereditare si alte mostre de la trei persoane sanatoase.

Cercetatorii au extras celule din acele mostre de piele si le-au reprogramat pentru ca acestea sa devina celule susa adulte. Autorii studiului le-au folosit apoi pentru a produce celule hepatice suferind de cateva maladii hepatice. Acestia au folosit aceeasi procedura pentru a crea celule hepatice sanatoase, din esantioanele prelevate de la cele trei persoane sanatoase.

Maladiile hepatice reprezinta a cincea cauza de deces in tarile dezvoltate, iar rata de mortalitate provocata de aceste boli este in crestere.

9am.ro
 
Magdalena Ciobanu, doctor pneumolog: „Ţigările mentolate sunt mai rele decât cele simple“

1.jpg


Oamenii se amăgesc că nu-şi fac rău atât de mult dacă fumează ţigări mentolate. Magda Ciobanu explică de ce e greşită această idee.

Şefa programului naţional antifumat spune că pachetele cu ţigări cu imagini îngrozitoare i-au determinat pe mulţi dintre români să se lase de fumat. Pe timp de criză economică, adaugă ea, este mai ieftin să urmezi un tratament antifumat decât ­să-ţi cumperi în fiecare zi ţigări.


Preţul pentru un tratament cu pastile antifumat costă între 160 şi 320 de lei, în timp ce ţigările pe o lună pot ajunge şi la 600 de lei. Medicul atrage atenţia că numărul cancerelor bronşice din cauza fumatului a crescut îngrijorător, mai ales la femeile sub 40 de ani.

„Adevărul": Mulţi oameni spun că nu pot să se lase de fumat. De ce este atât de dificil să renunţăm la ţigări?

Magdalena Ciobanu: Verbul corect este „nu vreau". Oamenii care sunt sinceri cu ei înşişi şi spun, „de fapt, eu nu vreau să mă las de fumat" au şansele cele mai mari să se lase de fumat la un moment dat. În România, cel puţin de zece ani de când eu mă ocup de programele antifumat, nu mai poţi să spui că nu poţi să te laşi de fumat. Nu vrei să te laşi de fumat!

Nu înseamnă că există un impediment de natură fizică, pentru că cel de natură psihică se rezolvă atunci când vrei să faci un anumit lucru. Toată viaţa noastră este plină de momente în care îţi pui voinţa la încercare. De fapt, ce înseamnă voinţă? Înseamnă să-ţi doreşti un anumit lucru şi să-ţi doreşti să-l îndeplineşti. În clipa în care spui „nu pot să renunţ la fumat" înseamnă că există un obstacol fizic. Şi, într-adevăr, pentru unii oameni renunţarea este mai grea din cauza depedenţei de nicotină. Sunt oameni care întâmpină acest obstacol de ordin fizic. Sevrajul de nicotină este atât de puternic încât efectiv nu-i fac faţă.

În cât timp fumatul devine boală?

Păi, este o boală din cauza dependenţei de nicotină. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are zece criterii pentru fumat, iar dacă omul îndeplineşte trei dintre aceste criterii, atunci este bolnav. De exemplu, unul dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplineşti ca să fii considerat bolnav este nevoia compulsivă de ţigări: trebuie neapărat să faci lucrul ăla, pentru că altfel nu te linişteşti. Am auzit recent că un om care nu a primit o ţigară i-a dat în cap celui care nu a vrut să-i dea. Se ajunge şi la situaţii de genul ăsta, pentru că nicotina este ca un drog.

Femeile şi bărbaţii fumează la fel de mult. Cum îi afectează consumul de tutun pe bărbaţi şi pe femei? Există vreo diferenţă?

Studiile din ultimii cinci-şase ani arată că femeile sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii. În România este în permanentă creştere numărul îmbolnăvirilor de acest fel, pentru că la noi a fost acea schimbare din anii ‘90. Pe vremea lui Ceauşescu era o lipsă de ţigări, iar apoi au apărut ţigări peste tot. Femeile sunt mai afectate, iar numărul cancerelor bronşice a crescut alarmant în rândul femeilor până în 40 de ani. Iar femeile se lasă mult mai greu de fumat.

Ţigările light sau cele mentolate sunt preferatele femeilor. Sunt mai puţin nocive?

Oamenii se amăgesc cu ideea că nu-şi fac rău atât de mult. Ţigările mentolate sunt mai dăunătoare, pentru că mentolul creează o senzaţie de răcoare, de uşurare, este uşor anestezic. Mai ales persoanele care fumează ţigări obişnuite şi care trec pe mentolate sunt expuse unui risc mai mare.

În clipa în care omul fumează, organismul reacţionează, iar la nivelul aparatului respirator începe să secrete o cantitate mai mare de mucus ca să culeagă substanţele iritante şi bronhiile încep să se strângă un pic, ca să limiteze din influxul de substanţe toxice. Mentolul maschează nişte simptome care l-ar fi pus pe gânduri pe cel care fuma ţigări normale.

Mulţi dintre cei care nu renunţă la fumat spun că se îngraşă dacă ar face acest lucru.

Cei care folosesc această scuză n-au niciun chef să se lase de fumat. Există o grămadă de metode ca să-ţi ţii greutatea sub control. Dacă te îngraşi ­două-trei kilograme atunci când te laşi de fumat, nu e la fel de grav ca fumatul în sine. Într-adevăr, dacă fumezi, îţi introduci nicotină în sânge şi aceasta inhibă centrul foamei, inhibă secreţia de insulină.

Şi atunci, dacă omul fumează, nu-i mai este foame. În clipa în care se lasă de fumat, revin gustul şi mirosul, iar omul mănâncă mai mult. Intervine şi partea psihologică: ducerea instinctivă a mâinii la gură, care avea loc atunci când fuma, iar acum pacientul duce mâna la gură pentru a mânca diverse produse, de la alune până la chipsuri. Creşterea în greutate cu trei-patru kilograme este normală după ce te laşi de fumat, e semn că organismul îşi revine.

adevarul.ro
 
Remedii pentru calcaie crapate si aspre.

Persoanele cu pielea uscata sunt predispuse la aparitia crapaturilor la nivelul calcaielor, atat iarna cat si vara. O piele uscata este o piele care este mult mai expusa agresiunilor mediului inconjurator, deoarece invelisul protector normal al pielii, stratul hidrolipidic, este insuficient.

Motivele calcaielor crapate:

-glande sudoripare inactive;
-pielea uscata;
-statul in picioare prelungit;
-obezitatea;
-pantofii decupati la spate;
-platfus;
-psoriazis;
-eczema;
-tulburari ale glandei tiroide;
-diabet;
-folosirea excesiva a apei fierbinte;
-temperaturile ridicate din timpul verii;
-deficit de vitamine, minerale si zinc.


O solutie este sa-ti inmoi calcaiele timp de 10 minute in zeama de lamaie, in fiecare seara, timp de o saptamana. Sucul de lamaie este acid si indeparteaza pielea moarta, dar daca ai crapaturi adanci, nu este o tehnica recomandata pentru ca este destul de dureroasa.

Dupa exfoliere, urmeaza hidratarea intensa. Inainte de culcare, aplica pe calcaie o crema grasa sau un ulei de corp. Maseaza bine, apoi incalta-te cu o pereche de sosete pe care sa le tii in picioare toata noaptea. Repetand acest tratament timp de cateva nopti, vei putea observa destul de repede efectele benefice.

Un alt amestec traditional este cel pe baza de parafina. Topeste ceara de parafina si amestec-o cu putin ulei de mustar. Aplica amestecul seara si curata-te a doua zi dimineata. Urmeaza aceast procedura timp de 15 zile.

Scrub cu portocale si ulei : are efecte revigorante. Ai nevoie de: 2 portocale , 1 cana ulei vegetal si 1 cana sare de mare . Se amesteca uleiul cu sarea de mare si se taie portocalele felii rotunde. Scufunda felia de portocala in amestecul de ulei si sare de mare si maseaza-ti cu putere calcaiele timp de 10 minute. Indeparteaza apoi cu apa calduta. Efecte: curatarea profunda, revigorarea si catifelarea calcaielor . De asemenea, poti obtine acest efect masandu-ti calcaiele cu lamaie .

Un tratament bun este uleiul de masline extravirgin. Seara, inainte de culcare, spalati cu apa calda si un sapun bun (Dove)si apoi dupa ce s-au uscat , masati toata laba piciorului cu ulei de masline, insistind pe calciie si zonele cu piele crapata, apoi introduceti piciorul intr-o punga de plastic mai mare pe care sa 0 puteti inoda deasupra gleznei, si trageti o sosetuta deasupra. Dimineata nu spalati piciorul ci il stergeti bine cu un servetel de hirtie pentru a curata pielea de restul de ulei (in cazul in care au mai ramas urme de ulei). Tratamentul se face pina la vindecarea completa a pielii.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top