BRAHMAA SI DISCIPOLUL SAU
Odata, regele taramului celest, Indra, si regele demonilor, Virocana, s-au dus amandoi la Brahmaa [“inginerul-sef” al acestui univers], sa obtina cunoastere transcendentala.
Brahmaa ii intreba: “De ce ati venit la mine?”
Amandoi raspunsera acelasi lucru:” Vrem sa fim fericiti. Nu vrem sa mai fim invinsi de nimeni. Nu vrem sa mai fim controlati de nimeni, si nu vrem sa murim niciodata.”
Brahmaa le raspunse,”Subiectul este foarte elevat si profund, asa ca trebuie sa ramaneti aici si sa ascultati de mine. Deoarece veti fi brahmacari [celibatari], trebuie sa stati foarte departe de doamne. Trebuie sa traiti aici cu mine, servind in casa mea pentru 25 de ani. Poate atunci am sa va spun cate ceva. Altfel, daca v-as spune acum, in starea in care sunteti nu ati fi calificati sa realizati ceea ce v-as spune. Veti intelege gresit intentia mea si astfel ati lua lucrurile intr-un fel opus fata de ceea ce vreau eu sa va transmit.”
Amandoi acceptara. Renuntand la gratificarea senzoriala, servindu-l pe Brahmaa in toate cele, nebarbierindu-se, netunzandu-si parul, ramanand celibatari, departe de orice intoxicare lumeasca, trezindu-se dimineata foarte devreme si dormind foarte putin, ei au urmarit foarte strict instructiunile timp de 25 de ani. Cand sosi ziua plecarii, ei l-au abordat pe Brahmaa si l-au intrebat,”Te rugam, spune-ne ce sa facem. Cum putem fi fericiti, cum putem sa ne realizam, si cum putem sa intelegem raspunsul la intrebarea “Cine sunt eu?” Cum putem sa trecem peste nastere, moarte, tristete si suferinta in aceasta viata?”
Brahmaa le spuse, “Trebuie sa mi va supuneti. Deindata sa va duceti la un barbier, barbieriti-va, tundeti-va si faceti o baie, taiati-va unghiile si spalati-va peste tot. Dupa ce va veti decora corpurile frumos, veniti la mine.”
Asa si facura. S-au spalat, s-au facut frumosi, si din nou venira la Brahmaa. Acesta le spuse, “Aduce-ti o oglinda,” si ei o adusera. Atunci el zise “Oh, de v-ati vedea fetele. Sunt amandoua foarte frumoase,”. Aratand spre corp, Brahmaa le spuse:”Acesta esti tu, acesta e sufletul, acesta este Dumnezeu, acesta este totul. Acum intoarceti-va si incercati sa va faceti corpurile cat mai fericite. Si astfel veti fi fericiti.”
Intors in regatul sau, Virocana, regele demonilor, anunta: “Am aflat care este realitatea: corpul este de fapt sufletul. Asa ca, prin orice mijloace posibile, trebuie sa incercam sa-l facem fericit. Putem bea vin; nici o problema. Prin orice mijloace sa ne satisfacem corpul.” El incepu sa invete si pe altii aceasta filozofie de viata si astfel el se simti bine.
Indra insa, incepu sa aiba dubii. Pe drumul dinspre taramul lui Brahmaa, spre regatul sau celest, el dadea semne de insatisfactie. Se gandea:”De ce ne-o fi zis Brahmaa asta? Eu am auzit, si Brahmaa de asemenea ne-a tot instruit in anii astia, ca atma[sufletul spiritual] nu moare niciodata. Este etern plin de jnana[cunoastere]. Nu se transforma niciodata. Niciodata. Si este etern fericit. Dar in acelasi timp, tot al nostru gurudeva [Brahmaa] ne spune ca “acest corp este sufletul, si trebuie sa incerci sa-l mentii fericit.” Dar eu totusi vad ca de la nastere, corpul se transforma atat de mult. La inceput esti copil de o zi, apoi de 5 ani, apoi de 10 ani. Gradat, devii un tanar, apoi devii batran, si apoi parasesti corpul. Deci, cum poate ca acest corp sa fie sufletul? Intr-un moment e fericit, in alt moment el sufera”
“Ma indoiesc. Nu-l pot intelege pe Brahmaa. El are intotdeauna dreptate. Probabil ca el mi-a zis ceva adevarat, dar eu n-am putut sa-l inteleg. N-am putut sa-l urmaresc. Nu el a gresit. Eu am gresit. Trebuie sa ma intorc si sa-i pun intrebarea:”Care este scopul existentei?”
Indra se duse din nou la Brahmaa si-l intreba,”Gurudeva, tu mi-ai spus ca acest corp este sufletul, este permanent, niciodata nu devine nefericit, si nu are nici moarte, nici nastere.Dar eu vad cu ochii mei ca acest corp este intr-o continua transformare, moment dupa moment, transformare dupa transformare. Apoi, dupa un timp corpul moare si este ars. Sau este mancat de animale, care il transforma in rahat si tot asa. Cum poate acest corp sa fie sufletul?”
Brahmaa raspunse:”Oh, sunt foarte fericit sa aud asta. Sunt chiar foarte fericit sa te aud. Mai ramai aici inca 25 de ani, practicand celibatul. Apoi vei deveni calificat ca sa realizezi ce o sa te invat”
Si Indra facu chiar asa. Dupa 25 de ani, deci dupa 50 de ani de practicare a celibatului si de servire a lui gurudeva, din nou il aborda pe Brahmaa. Brahmaa zise:”Stii ca in vis o persoana nu moare niciodata. Vei fi foarte fericit daca vei realiza ca esti acea persoana din vis care nu moare niciodata. Vei fi foarte fericit”
Indra o apuca din nou spre casa , dar din nou se intoarse din drum si-l intreba pe Brahmaa:” Cum poate fi asa? N-are cum. Mintea unui om in vis este in tot felul de stari schimbatoare. El este tot timpul in anxietate sau suparare. Cateodata devine fericit cu copii sai, fii si fiice, si sotia sa, dar dupa un timp el devine din nou plin de griji. Se gandeste:”Ah, daca as avea avere, voi fi fericit”. Si averea vine, dar el tot nu este fericit. Apoi se gandeste:”Ah, daca asa avea o sotie foarte frumoasa si plina de calitati, ce fericit as fi”. Si sotia vine, dar tot nu este fericit caci n-are copii. Si cu timpul vin si copii, dar el tot nu este fericit. Sunt tot felul de boli si alte si alte probleme. Prin minte el gandeste toate acestea, si deci aceasta “persoana”, mintea, nu poate fi sufletul.
Si pe langa asta visele sunt false. Cand omul se trezeste la starea de veghe, el gandeste:”Oh, totul a fost fals”. Daca in vis cineva ii taie capul, acea persoana va tipa, gandindu-se “Oh, mor, mor”. Dar el de fapt nu moare. Acest lucru e foarte foarte ciudat. Apoi el se trezeste si se gandeste:”Oh, ce prostii am visat”. Deci mintea asta schimbatoare nu poate fi sufletul.”
Dupa ce-l mai puse la inca 25 de ani de brahmacari, Brahmaa il chema iar. De data asta ii spunse:”Cand esti in somn profund, fara vise, aceea este realitatea, aceea este experienta sufletului. In acel moment tu nu gandesti nici un gand iluzoriu, prin urmare aceea este experienta sufletului. Aceasta este filozofia mayavada. Este negativ. Totul este ca un vid. Aceasta e realitatea”
Indra pleca iar, dar iarasi se intoarse din drum, nemultumit. Brahmaa il mai puse la 25 de ani de brahmacari.
Astfel, abia dupa 100 de ani de pregatire, Brahmaa il considera destul de avansat ca sa-i spuna adevarul. ”In acest corp, exista ceva transcendental, parte din Supremul Dumnezeu. Acum esti gata sa incepi practica pentru a realiza tu personal acest lucru. Daca ti-as fi spus acest lucru de la inceput, cand ai venit prima oara, nu ai fi putut sa practici, si astfel nu ai fi avut nici o realizare. Asa ca te-am adus gradat la acest punct. Acum, dupa 100 de ani servindu-ti guru si incet, incet avansand, inima ta e pura si esti pregatit sa-ti realizezi sufletul si pe Dumnezeu”